Värsta skräckisarna

Såg precis amerikanska varianten av japanska rysaren The Grudge på DVD. Småläskig och småspännande, men glömd i morgon. Sämre än The Ring och framför allt inte lika scarry som de skräckisar som stört min nattsömn längst:

1. The Shining
2. Jurtjyrkogården
3. Exorcisten

Bubblare: Terror på Elm Street

Hårdfakta om The Grudge:
94 minuter skräck som utspelar sig i Japan. Sarah Michelle Gellar och Bill Pullman i ledande roller. Regisören Takashi Shimizu regisserar en amerikansk variant på en film han tidigare gjort för japanska biopubliken. Den senare varianten har Sam Raimi (Evil Dead) producerat.
Blod: L L L L
Sex: -
Tårar: -

Helheten:
L L

Flickorna på Karlaplan sings again

Kära Robert Laul
Flickorna på Karlaplan uppskattar den fina idolbilden. Något överhull kunde vi inte upptäcka, allt ser mycket bra ut, och det fantastiska semesterljuset gav verkligen en extra dimension till bilden. Mer sånt tack.
Vi ber även att få påminna om att lite mer privata detaljer i bloggen skulle locka ytterligare flickor att läsa. Tag till exempel gärna upp vad herr Laul ska göra i sommar, vad i det italienska köket som smakar bäst och om du dyker eller gör den så kallade "bomben" när du doppar dig i havet.
Kära hälsningar
Flickorna på KarlaplanGerrbrand förlorad

Förhandlingarna med Leicester pågår för fullt just nu. Jag tror inte att Hammarby stoppar Patrik. Dels får klubben ett antal miljoner, skulle tippa runt 4-5, dels kan man nog förhandla till sig en riktigt bra vidareförsäljningsklausul, kanske upp emot 20-30 procent. Det skulle innebära att Hammarby får ett rejält tillskott den dag "Totte" säljs vidare. Det bör Bajen vara ganska nöjda med, oavsett vad Thom Åhlund säger. Vad fick Blåvitt för Fredrik Risp? Runt tre miljoner. Läs mer i mitt och Johan Flincks avslöjande i dag.

P.S Pengarna kan ju kanske läggas på den psykolog Anders Linderoth nyligen efterlyste?


Stort, Pink Floyd

Pink Floyd. Bättre blir inte musik. Såg de på Ullevi -94. Känns som i går, så bra var det. Stort att se dem igen, även om det bara var på tv.

//We're just two lost souls, swimming in a fish bowl, year after year, running over the same old ground, what have we found - the same old fears, wish you were here//

Många tips blir det

Som fotbollsreporter får man en hel del tips. Tänkte delge er dagens skörd så förstår ni att man har många kollsamtal att ringa:
* Oliver Occean ersätter Peter Ijeh i IFK Göteborg.
* Morten Fevang är på väg till IFK Göteborg.
* Mikkel Jensen är på väg bort från Hammarby.
* En annan spelare är på väg bort från Hammarby, oklart vem.
* Islänningen Sigurdsson är snart klar för Hammarby.
* En utländsk storklubb jagar Tobias Hysén (kan inte skriva vilken eftersom det kan ligga något i det men jag har inte alla fakta i målet ännu).
* En svensk U21-landslagsspelare är på väg att byta allsvensk klubb (se vem i Sportbladet i morgon).
* En allsvensk tränare var nära att få kicken nyligen. Dock inte på sportsliga grunder (kan tyvärr inte säga vem just nu).
* Patrik Anttonen är klar för Landskrona.
* Håkan Mild röker.
Puh!
Men fortsätt tipsa, ni är guld värda!

Mejl från fotbollstok

Vilket lag i allsvenskan är roligast att titta på - neutralt sett? Fotboll går ut på att göra mål och att ta poäng, det är alla överens om. Man kan också utgå ifrån att alla mål i "genomsnitt" är lika snygga, eller hur?
En formel som berättar om gjorda mål (ggr 2), insläppta mål (ggr 1) och erövrade poäng (ggr 1) ger därför en faktor som berättar hur "roligt" laget är att titta på. För att göra det hela än mer översiktligt - och för att lagen ständigt ska kunna jämföras - måste man också ta hänsyn till hur många matcher laget spelat. Här levererar jag nu aktuell "rolighetslista".

Med vänlig hälsning
Erik


1. Djurgården 767
2. Helsingborg 625
3. Häcken 625
4. Elfsborg 617
5. Halmstad 583
6. Malmö FF 533
7. Örgryte 525
8. Landskrona 525
9. Göteborg 492
10. Sundsvall 475
11. Hammarby 467
12. Kalmar 442
13. Gefle 408
14. Assyriska 325Ny lya

Det var nån häromdagen som sa att man måste vara personlig i en blogg. Jag köper inte det - vem bryr sig egentligen om mitt liv? - men jag ska ändå tvinga på er en liten detalj. I dag fick jag min nya lägenhet, i Solna. Det var tyvärr ingen vacker syn. Illgula tapeter, rostigt badrumsskåp och taskiga persienner. Men nu har man tak över huvudet i alla fall så varför klaga.

Chippen friad

Förnuftet segrade, Chippen friades för sin "domarattack". Ibland blir man kallad pajas, sånt är livet.
Men TU:s motivering var jäkligt märklig: Christian Wilhelmsson har uppgivit att han inte är medlem i någon förening inom RF. TU har godtagit Christian Wilhelmssons uppgift. Men… Chippen spelar ju i landslaget!? Räknas inte det?
Om Chippen slagit ner domaren, tänt eld på gräsplanen, stuckit en kniv i matchbollen och hällt syra över den där lokaltidningsjournalistens dator, då hade han alltså inte blivit straffad av förbundet. För att han inte är med i RF. Märkligt.

Samtal från Schalke

Knappt hade jag hällt i mig mitt morgonkaffe förrän jag hade Schalke 04 på tråden. "Vi har inte gjort någon läkarundersökning med Sören Larsen", hälsade man vänligt men bestämt. Den tyska storklubben ringer alltså upp och är oroad över vad som står i en svensk tidning. Det var nått nytt.

Ijeh frias, Blåvitt fälls?

- Han frias inte på grund av det misstänkta skattebrottet i sig, utan för att jag inte tror att han har haft uppsåt, säger vice chefsåklagare Lars Lithner.
Misstankarna mot de övriga i IFK Göteborg kvarstår.

Tolkar detta som väldigt dåliga nyheter för Blåvitt. Om Peter Ijeh nu frias för att han inte haft uppsåt, men misstankarna mot Halse, Persson och Janne Plånbok kvarstår, då måste ju åklagaren anse att någon eller några eller alla tre haft ett uppsåt. Att undanhålla miljonbelopp uppsåtligen, ja det kan nog sluta ganska illa det här, tyvärr.


Osexigt

Att släppa Peter Ijeh och förstärka med Martin Ulander och Thomas Olsson, är det verkligen så spännande? Habila allsvenska spelare, visst, men knappast förstärkningar man utmanar MFF och Djurgården med. Var blev ambitionerna av? Eller kommer det mera?

Ijeh och Plånbok

Den första fråga Janne Plånbok får av åklagaren om IFK Göteborgs skatteaffär går till rättegång:
Hade du gett Peter Ijeh 1,2 miljoner även om han gått till Djurgården?

Sätt er in i Jannes kläder och svara sanningsenligt på den frågan, den som kan. Apropå motprestation, alltså.


Ijeh lämnar

Så var det klart. Peter Ijeh lämnar IFK Göteborg och flyttar till FC Köpenhamn. Varför? IFK Göteborg har ingen användning av en spelare som mår psykiskt dåligt, därför får han lämna till ett lägre pris än det som står i klausulen. Men varför? Jo, IFK Göteborg har ingen användning av en spelare som mår psykiskt dåligt bla bla bla…
Nä, jag köper inte det där. Hur mår Sören Larsen efter att Djurgården stoppat honom från sitt "livs chans"? Sedan när blev IFK Göteborg en barmhärtig klubb som skänker iväg spelare till vrakpriser? Det saknas en pusselbit.

Nonchalant storklubb

Suttit i telefon hela dagen med Schalke 04:s växeltelefonister. Fy fan. Det var den mest nonchalanta klubb jag någonsin haft att göra med. Inte ens presschefen gick att få tag på. Klubben lär ju knappast gå under, men deras varumärke i Sverige får sig i alla fall en törn av de här raderna. Det är min tröst just nu.

Best of Torbjörn

Hej!
Funderar på att ladda ner fem matcher och bränna en "Best of Torbjörn"-box som present. Barcelona hemma 1986, HSV borta 1982 samt VM-kvalmatchen Portugal borta 1984 är tre givna kandidater. Förslag på två till riktiga höjdare?
Mvh
Petter

Ska kolla med farsan.
/R
-----------------------------------------------------------------
Hej!
Vilka två matcher är Torbjörns bästa förutom Hamburg, Barcelona och Portugal?
/R

Om den finns, så GAIS-Blåvitt 1976. 3-1 till Blåvitt. Och Valencia 1982 hemma.
/Pappa

Baktankar

En av baktankarna med bloggen var ju att massa snygga tjejer skulle höra av sig och tycka att man var en skön kille från Göteborg. Så blev det icke. Trevliga killar med kluriga fotbollsfrågor finns det däremot gott om, har jag upptäckt. Gör mitt bästa för att svara alla som mejlar.


Dubbla budskap

Många mejlar och undrar hur Schalke och Djurgården kan komma med så olika budskap.
Tja, dels handlar det om förhandlingstaktik, dels har ju tyskarna ett intresse i att affären ska se klar ut för att undvika att andra klubbar blandar sig i.


100 säkra spänn?

En allsvensk klubbledare ville slå vad med mig om en spelarövergång i dag.
- Du får tusen spänn om den blir av. Dessutom äter jag upp min hatt, sa han.
* Taget. Om jag får skriva om det på min blogg?
- Nej, för fan.
Vi satte en hundring i stället. Om han vinner ska jag offentliggöra de inblandade. Om han inte protesterar för mycket.

Hoppsan

Djurgården tackar nej till Schalke 04. Det är ett högt spel. Dansken sitter knappast hemma och äter tårta nu. Sista ordet lär dock inte vara sagt i den här soppan.

Fria Chippen

Klantigt var det. Det har ingen missat. Men nu ska Chippen straffas. Med vad? 150 armhävningar? Böter? Tillträdesförbud? Och varför? För att han inte ska göra om det? För att ingen annan ska göra om det? Äh, kom igen. Han kallade domaren pajas. Det kallar Zlatan mig varje gång vi ses. Inte fan får han nått straff. Det ska inte Chippen heller ha. Så farligt var det inte.

Tidningskrönika

På hotellrummet. Ska snart ta tåget från Malmö tillbaka till Stockholm (det känns alltid konstigt att resa mellan två stora städer utan att hamna i den riktiga staden). Jag bläddrar igenom dagens kvällstidningar. Som fotbollsjournalist finns det två måsten - att läsa sin egen tidning och att läsa konkurrenten. I landets övriga papper står sällan nått nyhetsmässigt när det gäller toppfotbollen. Dagens bläddring ger dock inget speciellt. Prahl lämnar Malmö (zzzz, hört det för), Olsson på väg till Blåvitt (zzzz, har skrivits förr), Larsen lämnar Djurgården (zzzz, klart för två veckor sedan), Isaksson till Arsenal (zzzz, hörde ryktet i vintras).
Vi får helt enkelt jobba hårdare till i morgon!

Överskattad

Hörru!
Du har ju ett visst inflytande (eller nått). Kan inte du säga åt Assyriska att byta tränare. Dom spelar ju som jag gjorde i knatteligan.
Mvh
Robertino De Maradona La Skotti

Tror tyvärr att du överskattar kraften i min blogg.

Kul på Malmö Stadion

Tre roligaste händelserna på Malmö Stadion i går kväll. Ingen av dem handlar särskilt mycket om fotboll. Matchen var ett sömnpiller.
1. Häckens klack. Bestod av två personer - och en gigantisk dansk flagga. Jublade som vildar när Henriksson reducerade. Vilka hjältar. Malmös suporterpolis sa efteråt att "det var första gången jag skakade hand med alla i bortaklacken".
2. Mackans klappar. Supportrarna fick hans tröja, skor och kortbyxor. På presskonferensen fick Mackan frågan om han inte var på väg att hiva upp kalsongerna också. "Inte en chans", löd svaret.
3. Teddy Lucic. Helt plötsligt längst fram i en kontring. Sedan gick baksidan lår. Det där var inte så kul, förresten.

Orolig Madsen

Har nu suttit ner med MFF-ordföranden Bengt Madsen i en dryg timme och snackat om allt mellan himmel och jord. Intervjun, som innehåller en hel del matnyttigt, läser ni i Sportbladet i veckan. Men Madsens avslutning bjuder jag på redan nu:
- Du, det var nån som skrev i er tidning i går om stöddiga Malmö. Vad menade hon med det? Upplevs vi som stöddiga?
Det gör ni nog.
- Men vad fan, om alla jävlar går i samma jävla fotspår, då hade det ju inte varit roligt. Varför kan man inte få vara lite provokativ? Det är väl inget fel i det?
Nej, jag har inget emot det.
- Ja, ja. Jag bara undrar om det är något allmänt.


Kommentar: Fortsätt provocera, Madsen. Jag tror de flesta gillar när det händer grejer!Hisingen kontrar

Tjabba!
Läser med nöje din blogg från ett litet krypin på Hisingen. Aftonbladet.se har fått ett helt nytt värde! Hisingen är fantastiskt, du hade älskat det. 100 procent säkert. Eller som dom utrycker det här, "0,140 miljoner invånare, 0,0070 miljon landslagsspelare". Ölen kostar under 30 spännstyck och kvinnorna är välsvarvade till tusen. Kör hårt!
/Glenn - som beställt en fotbollströja med Mild från några vänner i Göteborg.

Humor!

Klantigt, Chippen

Ville han visa makt? "Här kommer jag som är utlandsproffs och har spelat EM. Jag kan minsann avgöra att du din gamle superettandomare är en riktig sopa!". Ovanligt klantigt. Men ingen ska inbilla mig att det blir någon avstängning från landslaget. Så farligt var det absolut inte.

Mejl från Havanna

Tjabba!
Läser med nöje din blogg från ett litet krypin i Havanna. Aftonbladet.se har fått ett helt nytt värde! Cuba är fantastiskt, du hade älskat det. 100 procent säkert. Eller som dom utrycker det här, "2 miljoner invånare, 1 miljon poliser". Ölen kostar under 10 spänn styck och kvinnorna är välsvarvade till tusen.
Kör hårt!
/Landström - som beställt en fotbollströja med Valderama från några vänner i Colombia.

Billig öl och välsvarvade kvinnor låter bra. Men Valderama?Jämn final

Brasilien och Argentina har mötts 88 gånger genom historien. Statistiken är förbluffande jämn. Bägge länderna har 33 segrar vardera. 22 gånger har det slutat oavgjort. Argentinas målkort är tio mål bättre. Viktigt på onsdag, med andra ord!

Ma Bra Oav Arg Mållskillnad
88 33 22 33 135-145


P.S Tack för alla mejl om vad jag ska fråga Madsen. Martin vill till exempel veta hur mycket Buffalo bänkar. Ska kolla upp detta!

Yes!!!

Så blev det Brasilien-Argentina i final, en match alla fotbollsälskare längtar efter att få se. Ja förutom Glenn Strömberg, då. Han hoppades på Tyskland-Mexiko.

Vad vill ni veta om Madsen?

I morgon (måndag) träffar jag Bengt Madsen, ordförande i Sveriges just nu rikaste och mest spännande fotbollsklubb, för en intervju. Något ni vill veta? Vet ni något som jag bör fråga om? Släng i så fall iväg ett mejl.

Tungt att vara bajare i dag

"Det sexigaste med 2005 års upplaga av Hammarby Fotboll är de nya matchtröjorna.
Laget och föreningen känns på klar nedgång
."

Så skrev jag i Sportbladet samma dag som Hammarby skulle premiärspela mot Assyriska. En av cheferna här på tidningen muttrade då något om att jag "minsann skulle få äta upp mina ord".
Ett par månader senare noterar jag att Gefle gör 1-0 på Söderstadion och nämnda chef gick precis förbi mitt skrivbord, muttrandes något om att "man är ju inte förvånad".
Ibland är det tungt att vara hängiven supporter…

Enkelt val

Hammarby-Gefle på ena tv-kanalen, Assyriska-Elfsborg på andra. Jag väljer Elfsborg alla dagar i veckan. Inte bara för unge Sjöhages skull utan för att jag tror på Boråsklubben. SM-guld 2006?

Strömberg fel ute

Tycker egentligen att Glenn Strömberg är en jäkla bra expertkommentator. Men redan förra VM började jag reta mig på en detalj; nämligen att han dömde ut Brasilien i match efter match. Där satt man och njöt av brassarnas skönspel, men allt man hörde från Strömberg var hur fel de gjorde. Givetvis vann brassarna VM och därmed borde historien varit slut.
Men icke.
Mot tyskarna idag var Strömberg om möjligt ännu gnälligare, och om inte Ronaldinho tog rätt beslut i varenda situation så var Strömberg snabb att påpeka det. Givetvis gick brassarna till final och nu ska det bli intressant att se om Strömberg ger upp eller om gnället mal vidare.

Maffiabröder efterlyses

Petter mejlar:
Om du ska lista dom tre bästa berättarröstfilmerna någonsin, kan du ta mig djävulen inte nocha "Maffiabröder"!
Martin Scorseses gangsterepos från det tidiga 90-talet är en favorit, det ska erkännas. Men slår ut "Apocalypse", "True Romance" och "Shawshank Redemption" gör den inte. Finns många skäl men det främsta är att Ray Liotta inte håller hela vägen som huvudrollsinnehavare.

Blåvitt bättre än Brasilien?

Snart börjar Tyskland-Brasilien i för-VM. Turneringen gör mig inte särskilt upphetsad men en repris på senaste VM-finalen är aldrig fel. Apropå Brasilien så är farsan och jag inte riktigt överrens. Han mejlar: "Blåvitts årgång 1982 hade gjort 2-0 mot samma brasseårgång - i halvtid!". Nja, bra var inte Torbjörn.

Borg/Madsen

Bengt Madsen och Hasse Borg är realpolitiker. Det finns bara en sak som gäller; Malmö ska ha ett så bra fotbollslag som möjligt, till så realistiska pengar som möjligt. Om Fredrik Berglund kostar för mycket, Paulinho är för dålig och Peter Ijeh är tillgänglig, då försöker de lösa det. Vad som hände för två år sedan saknar betydelse. De ser det inte som en prestigeförlust, tvärtom. De vill ha de bästa spelarna, punkt. En Ijeh i form är en av allsvenskans bästa anfallare, punkt. Då vill Malmö ha honom, punkt. Mycket talar för att de kommer att lyckas, även om Berglund rimligen borde vara förstavalet om han sänker sina ekonomiska krav.

Skön attityd, Prahl

Tom Prahl snackar om lätt lottning för Malmö FF i Champions League-kvalet. Lätt? Halva Israels landslag spelar ju i Maccabi Haifa. Israel som tillsammans med Irland och Schweiz är på väg att spela bort Frankrike från VM. Men jag gillar Prahls attityd. Malmö har ett superlag på gång och ska inte skämmas över det.Hård får ren träff med vristen

Mats Hård levererar ett briljant stycke i dagens inlägg:
"På Västerbron stannade vi. På ena sidan var min ö och på andra sidan hennes. Expressenhuset tornade upp sig.
- Där är din tidning.
- Ja, och där borta är din."
Det säger egentligen ingenting eftersom man inte vet vem som säger vad. Men jag tolkar det så här; i "Expressenhuset" har ju även Dagens Nyheter sin redaktion. Där jobbar en viss kulturchef Jan Eklund. Träd fram!


Häcken-Fhager till Blåvitt

Sportjournalistikens svar på Hannes Råstam, Michael Wagner, filosoferar i ett SMS: "Om Mats Persson döms för grovt skattebrott, värvar Blåvitt Carl Fhager då?".
Jag tycker att Blåvitt borde värva Carl Fhager oavsett!

Frispråkig pamp

Snackade med en av svensk fotbolls verkliga makthavare häromdagen. Han fick en fråga som han inte var riktigt beredd på och svarade: "Det där kom plötsligt som flickan sa". Hade nog inte sett så bra ut i tv.

Midsommar hos Mats Hård

Den store krönikören Peter Wennman ringer redaktionen och meddelar att han firar midsommar hos Mats Hård. "Hälsa Laul att han är ganska rätt ute".
Träd fram, Eklund!

Ijeh förbannad

Artikeln om Peter Ijeh och FC Köpenhamn kan jag bara tolka på ett sätt; Ijeh är jävligt förbannad på IFK Göteborg. Som nu vill ha ut honom på marknaden?

Mejl från farsan

Hej Robert!
Försökte ringa dig, men inget svar!
Nog om det, din farsa, som hålller på Manchester United, Blåvitt och Brasiliens landslag årgång 1982, önskar dig en trevlig midsommar!
Vi höres i sommar!
Pappa

Nakenchock

Dagens länktips får bli en annan blogg. En IFK Göteborg-blogg där man roar sig med en lättklädd bild på undertecknad. Vill bara påpeka att det inte var en bajare som fick bilden utan en MFF:are som undrade om man måste vara "halvfet, ha bakåtslickat hår och rosa skjorta" för att få jobb på Sportbladet. Jag svarade med att skicka honom ett fotografi från Portugal, taget två dagar innan Sveriges ödesmatch mot Holland. Tonen var, precis som nu, skämtsam.

P.S Håll till godo, Flickorna på Karlaplan.

Ingen Ringberg till Dif

Fredrikstads Blad skriver att Djurgården i förra veckan var på plats i Norge och studerade Fredrikstads svenske anfallare Marcus Ringberg. Men de glömmer att berätta att Djurgården efter kollen tyckte Ringberg var "för klumpig för att bli aktuell".

Two down, one to go

Så var nummer två av veckans tre MFF-nyförvärv presenterat, Anders Andersson. Som Sportbladet skrev i måndags återstår nu Fredrik Berglund. Men det kan bli tufft. Senaste jag hörde var att Berglund vill ha lika mycket i sign on-bonus som Anders Svensson fick av Elfsborg, det vill säga tio miljoner. Lägg därtill 15 miljoner till Esbjerg. Orimliga krav och helt rätt att frysa affären. Men den sägs vara på väg att tina och ännu återstår några dagar av MFF:s värvarvecka.
Anders Andersson är för övrigt en klockren värvning som lär få effekter för andra lag och andra spelare. Vilka läser ni i Sportbladet i morgon…

Snart midsommar

Om ni tvunget ska supa skallen i bitar på midsommar, gör det då till vettig musik. Mustach - göteborgshårdrockarna som tackar Pantbelåningen på sitt senaste konvolut - är värda en fest. Sångaren Ralf Gyllenhammar, mannen med västvärldens fetaste polisonger, håller dessutom på Blåvitt.

Namninsamling för Sören Larsen

Tjena Laul
Till att börja med vill jag rikta mitt tack till dig då du är den som utan tvekan håller högst klass på Sportbladet (tycker speciellt om din nya fotbollsblogg).
Tänkte bara uppmärksamma dig på den namninsammling som vi djurgårdare genomför för att försöka behålla Sören Larsen:
www.namninsamling.com/site/list.asp?id=335
Allt är värt att försöka för att rädda allsvenskans största attraktion kvar.
/Calle - som drömmer om en Stefan Rehn-effekt

Lovvärt initiativ, Calle, men hjälper det? Man ska nog inte glömma att Sören Larsen och alla andra danskar är uppväxta med tysk fotboll på tv. Att få chansen i Schalke 04 för en dansk 23-årig kille, är ju som om Tobias Hysén skulle få chansen i Liverpool. Nästan i alla fall.

Filmcitat

Amerikanska filminstitutet har tagit fram världens 100 bästa filmcitat. Nån strof från "Borta med Vinden" toppar listan. George Clooney i "From Dusk till Dawn" fick tydligen inte plats: Okey vampirekillers, let´s kill som fucking vampires.

Gäsp

Mikael Nilsson är på väg till Bröndby. Har svårt att bry mig. Killen vänder hemåt (nåja) efter bara ett år i England. Kanske finns det en bra förklaring. Erik Niva tycker annorlunda: "Kompetent spelare. Bra kille. Glest skägg. Yvig frisyr. Klart jag bryr mig."

Söderström kvar i Cordoba?

Fredrik Söderström, 32 kan bli kvar i Spanien. Hans Cordoba hoppas kunna undvika degradering sedan det framkommit att två andra klubbar riskerar tvångsnedflyttning på grund av ekonomiska problem.
Två "ÖSK-fall" kan alltså bli Cordobas biljett till att få stanna kvar i den spanska andradivisionen.
- Jag hoppas på besked om en dryg vecka. Om något av de här lagen flyttas ned står vi på tur att flyttas upp, sa Fredrik när jag pratade med honom i går.
Han har trivts bra under sitt halvår i Spanien.
- Absolut. Det är som högstaligan i vilket land som helst nästan. Fullsatta arenor varje match och en trevlig stad.
Fredrik Söderström har ett år kvar på kontraktet men har en klausul som gör att han får lämna för en mindre summa.
- Om vi klarar oss kvar lutar det åt att jag stannar. Klarar vi oss inte kvar lutar det åt att jag rör på mig.
Fredrik utesluter inte allsvenskan där Häcken och IFK Göteborg är intresserade.
- Det är några klubbar som hört sig för. Inte med kontraktsförslag men som jag har pratat med. Vi får se vad som händer.

Branschen läser bloggen

Sören Larsens agent Ivan Marko Benes följer tydligen rapporteringen på den här sidan. Han påpekade precis apropå ett tidigare stick under dagen: "Jag fick mitt namn för 27 år sedan, inte 37".
Noterat.

Rätt att fria AIK

TU:s uppgift var att ta ställning i skuldfrågan. Hade AIK skuld till det som hände på Gamla Ullevi? Kunde klubben agerat annorlunda och därmed förhindrat upploppet?
TU:s svar: Nej.
Mitt svar: Både ja och nej men mest nej, faktiskt.
AIK kunde i ett tidigare skede (läs; flera år sedan) agerat kraftfullare och visat att man inte vill ha folk som slåss i föreningens namn som supportrar. Då hade dessa kanske inte åkt till Göteborg i juni 2005. I stället har AIK år efter år fört en trivsam dialog med grabbarna. Men ska den nya klubbledningen straffas för det? Nej. Kunde klubben agerat annorlunda i den aktuella situationen, när polisen pressade in slagskämparna? Känns inte så.
Dessutom lär polisen inte ha medverkat vid säkerhetsmötet före matchen vilket är en halv skandal.

Löjliga bortförklaringar

Örgryte: ''Vi försöker inte sälja Paulinho''. Läs artikeln på fotbolldirekt.com där sportchefen Stefan Allbäck skyller allt på Jukka Ikäläinen. Allbäck påstår dessutom att det är massmedia som skapat bilden av att Öis vill sälja Paulinho.
Det var nog det löjligaste jag har hört på länge. Öis gör ju allt för att få sålt Paulinho. Pengarna ska inte läggas på Marcus Allbäck utan på att rädda elitlicensen. Korten på bordet, Allbäck.
Sedan att det var klantigt av Ikäläinen är en annan historia.

AIK frias

Det blir inget poängavdrag för AIK efter fansbråket på Gamla Ullevi. Det meddelade förbundets tävlingsutkott i dag. Mer info på sportbladet.se under dagen.


Flickorna på Karlaplan

Hmm…
Vad svarar man på detta?

"Kära Robert,
Damerna på Damen efterlyser lite mer personliga inslag i Laul-bloggen. Vad äter du till middag? Vem tvättar hemma? Hur många fanmail får du? Fröken Annika undrar även om du inte kan lägga ut lite bilder på dig själv när du spelar fotboll.

Vänliga hälsningar
Flickorna på Karlaplan
"


Känslig övergång

Det börjar bli lite känsligt med Sören Larsens övergång till Schalke 04 verkar det som.
Ringde upp sportchefen Andreas Mueller och frågade hur det kommer sig att de börjat förhandla om Larsens personliga kontrakt trots att klubbarna uppenbarligen inte är överens:
- Jag kan inte ge dig någon information om Sören Larsen.
* Men du säger till er hemsida att det pågår förhandlingar om hans personliga kontrakt?
- Visst, men för tillfället vill vi inte prata om Sören Larsen.
* Varför inte?
- Det skrivs så mycket i pressen och är så mycket förvirring att vi inte vill tala om det just nu.
* Jag läste också på er hemsida att övergångssumman redan är bestämd.
- Jag tar det en gång till; jag kan inte ge dig någon information.
* Hur vet ni att det finns en fastställd övergångssumma?
- Snälla, ingen information.
* Är ni fortfarande intresserade av Sören Larsen?
- Inga kommentarer.

P.S Sportbladet har skrivit om Sören Larsens agent Ivan Benes. Han heter egentligen Ivan Marko Benes men har en far med samma namn som också är agent. Den bild som publicerats i Sportbladet på en man med pipa är inte Ivan Marko Benes utan Ivan Benes sr. Han har inget med Sören Larsen-affären att göra och är bekymrad över förväxlingen. "Min pappa kunde inte veta att den här situationen skulle uppstå när han döpte mig till samma namn för 27 år sedan", hälsar Ivan Marko Benes.

Misstaget som fäller Mats Hård?

Mattias mejlar:
"Även om man förmodligen inte kan lita på platserna i Mats Hårds texter så skriver han i dag: Ett ösregn ackompanjerar denna dag. Skyfallet bröt ut i natt på bara några sekunder. Jag tittade ut och såg vattnet forsa nedför Sankt Paulsgatan.
Noterbart är att han (eller i alla fall en journalist som heter Jan Eklund) bor i hörnet Bellmansgatan/Sankt Paulsgatan.
Så du har förmodligen rätt, om han inte lägger ut rökridåer."

Träd fram, Eklund!

Credit från Jönsson

Martin Jönsson, chefredaktör på tidningen Journalisten och Sverige kanske tyngsta branschanalytiker, har hört av sig angående Mats Hård. "Jag tror du är på rätt spår!"
Jag tackar och bockar. Det Martin Jönsson inte vet om media-Sverige och folket som rör sig där, det har inte hänt. Träd fram, Eklund!

Nästa hemvändare

Martin Ulander vänder av allt att döma hem till allsvenskan igen. Landskrona Bois är hetast och har redan kommit med ett kontraktsförslag men Blåvitt är också intresserade.
Många Öis:are hör av sig och undrar varför jag inte nämner något om uppståndelsen då Ulander lämnade Öis i artikeln i dagens Sportbladet.
Svar: det fick inte plats.
Men jag frågade faktiskt Martin hur han ställer sig till Öis nu för tiden och fick följande svar:
- Jag har inget otalt med Öis som förening, inget otalt med spelare och tränare. Vi hade jättebra förhållanden. Tyvärr var det några få personer som skyddade sina egna intressen lite för mycket då.

Dagens Madsen

Skrev häromdagen att Fredrik Berglund-affären var på väg att tina upp och att Berglund väntades bli klar för MFF under veckan. "Nja, det enda som pekar i den riktningen är det du har skrivit. Men du var nog lite snabb på hanen. Den affären ligger i kylskåpet", sa Madsen när jag pratade med honom i eftermiddags.
Kylskåpet? Senast låg den ju på is. Nog måste det tinat då, Madsen.

Borgs klipp retar FCK

FC Köpenhamns supportrar är inte helt nöjda med att klubben släppte Jesper Bech till Malmö. Inte tränaren Hasse Backe heller. I Danmark snackas det om ett marknadsvärde på 23-åringen på runt 25 miljoner kronor. Sedan slog Hassse Borg till och nöp talangen för under fem miljoner eftersom kontraktet var på väg att gå ut och en ny agent tagit över.

Tror jag inte

Öis-Paulinho till Djurgården? Visst, ett enkelt, snabbt och billigt alternativ. Men jag tror inte på det. Djurgården siktar högre. Dessutom är Paulinho för lik Jones som spelartyp. Om Djurgården värvar från allsvenskan ska det vara Dioh Williams, Häcken. Men i så fall får Djurgården betala en jävla massa pengar. Tveksamt om Häcken överhuvudtaget kan tänka sig att släppa sin stjärna till en allsvensk konkurrent.

Persson om Olsson

Mycket snack om MFF-Thomas Olsson till IFK Göteborg. Jag pratade med Blåvitts klubbdirektör Mats Persson i går:
- Det är en intressant spelare men ingen som vi är direkt nära i dagsläget.
* Ingen ni jobbar aktivt med just nu, alltså?
- Nej, det tar nog en vecka till när fönstret öppnar och man kan börja agera ordentligt.
* Något annat på gång?
- Kommer nästa vecka förhoppningsvis.

Analys: Spännande. Men jag undrar om Olsson verkligen är hetaste namnet på Blåvitts lista?

SMS-dumpad

En tjejkompis berättade att hon skulle dumpa sin kille för att han, citat, "skickade för tråkiga SMS". Det är inte lätt att vara kille 2005. Sedan tidigare ska man vara snygg, smart, rik, snäll, sexig och inte ha för mycket hår på ryggen. Nu ska man kunna skicka roliga SMS också. Hade jag klarat kravet? Här kommer mina tre senaste:

1. 2-2.
2. Tyvärr är han hemma och lockar sitt hår nu.
3. Jag anar att något är på gång.

Bubblare: Come swine in our pool. I say your cab.

Albatrossen

Den kanske är gammal men den är rätt kul. Tog mig tre dagar att knäcka. Bara "ja-och-nej"-frågor är tillåtna:
"En man går in på en restaurang, beställer albatross, tar en tugga, sedan går han in på toaletten och skjuter sig själv. Varför?"Lagkamraterna om Larsen

Mittfältaren Johan Arneng har full förståelse om Sören Larsen lämnar Djurgården:
- Det är inte bra att förlora Sören vilket vi troligtvis gör, sa Johan när jag pratade med honom direkt efter Helsingborgs-matchen.
* Vad har Sören sagt till er?
- Vi har inte frågat så mycket. Men det verkar ju som det finns en sådan där klausul. Finns då pengarna så… Det är ju stor skillnad på att spela där och hemma i Sverige. Sören gick ju skadad hela förra året och tjänade typ ingenting. Från det till att tjäna så mycket som man kan göra i en klubb som Schalke 04. Vi förstår ju honom om han vill flytta.
- Men det är lite synd också. Här kämpar man för att komma dit vi är nu, sedan kan det försvinna ett par tre spelare under sommaren. Men vi förstår ju Sören.

Slutsats

Vet inte vilka slutsatser ni drar av Sören Larsen-snacket, men jag tycker det är uppenbart - Larsen är mer än halvvägs till Tyskland. Skulle bli förvånad om inte matchen mot Landskrona blir hans sista i djurgårdströjan.

Larsen till Schalke? Döm själva!

Allsvenskans skyttekung Sören Larsen, 23, efter matchen. Osminkad, ovinklad, ocensurerad.

* Enligt Schalke 04 förhandlar du om ditt personliga kontrakt. Jag förstår att det är via din agent?

- Jag vet inte riktigt. Jag vet inte så mycket.
* Men stämmer det att agenten förhandlar om ditt personliga kontrakt med Schalke 04?
- Det tror jag inte. Inte ännu.
* Vill du gå?
- Det är en spännande klubb. Det blir självklart svårt för mig om jag skulle gå dit. Det känns kul att vara här också men… jag vet inte, jag försöker att fokusera på Djurgården.
* Det här kan ha varit din sista hemmamatch?
- Ja. Men det kan ha varit Dembos sista match också, man vet inte. Det kan hända mycket nu när det går bra för laget.
* Men man kan väl inte jämföra Dembo och dig. Det kom ju trots allt ett fax från Schalke? Och från djurgårdshåll hör man att du har sagt att du ska sticka?
- Jo, men vi får se. Innan jag har skrivit nått är det svårt att säga hur det blir. Det kan hända mycket.
* Kände du till klausulen i kontraktet?
- Nej, jag vet inte om det finns någon klausul. Men jag tycker det är konstigt att prata skit om min agent. Det är en bra kille.
* När känner du att du måste bestämma dig?
- Jag vet inte om Djurgården har gjort allt pappersarbete som måste göras. Innan de gjort det, kan jag inte göra mina saker.
- Schalke är en storklubb och det blir väl inte så mycket bättre. Även om jag spelar två säsonger till i Djurgården och gör 30 mål, kan det inte bli så mycket större än Schalke. Självklart är det spännande.
- Men vi får se, jag vill inte stå och säga så mycket, man vet inte vad som kan hända, det har jag sagt hela tiden. Det är det jag sagt till Bosse Andersson också under mötet. Plötsligt var jag i landslaget och gjorde två mål, det gick snabbt. Jag har aldrig lovat att stanna, jag sa att jag gärna skulle vilja stanna, att det kunde vara bra för mig. Men plötsligt gick det snabbt och… vi får se vad som händer.
* Har du haft sådana här förhandlingar förut med en klubb som inte varit dansk eller svensk?
- Nej. Det låter lite konstigt men… jag vet inte så mycket. Jag gillar inte att prata för mycket när jag spelar här. Jag har sagt att agenten ska ringa när det är dags att skriva på kontraktet, om det nu blir så. Men man ska inte tänka för mycket på det nu. Jag gör så gott jag kan och jobbar hårt för Djurgården. Om Djurgården också är tillfreds med priset, så är alla glada.
* Spelar du nästa match mot Landskrona?
- Det hoppas jag. Jag gillar att spela just nu, så det hoppas jag.

Djurgården överraskar

Sjölund som offensiv innermittfältare framför Barsom och Arneng.
Jones till höger, Hysén till vänster och dansken i mitten.

Anfallare eller högerytter?

De flesta verkar tro att Jesper Bech är värvad till Malmö som anfallare och ersättare för Markus Rosenberg. Så kan det säkert vara men jag blir inte förvånad om Bech spelar till höger på mittfältet när MFF möter Halmstad 4 juli.

Cetinkaya klar!

"Presskonferens måndag 20 juni beträffande nyförvärv till Assyriska
Assyriska Fotbollsföreningen bjuder in till presskonferens för att presentera ett nyförvärv i samband med att transferfönstret öppnar 1 juli för att förstärka Assyriska FF:s spelartrupp inför höstomgången av Allsvenskan.
Tid: Måndag 20 juni kl 18.00
Plats: Bårsta IP, Södertälje
Välkommen.
Med vänlig hälsning
Robil Haidari"
/////////////////////

Pressmedelandet gick ut precis. Spelaren det handlar om är gamle Landskrona-anfallaren Hasan Cetinkaya.
Cetinkaya är 28 år, central mittfältare och har gjort över 100 allsvenska matcher. En bra förstärkning för Assyriska. Han går gratis från Landskrona Bois och uppges ha skrivit ett tvåårskontrakt med AFF.

Resumé jagar vidare

Efter sitt fiaskobetonade Mats Hård-avslöjande i förra veckan har branschtidningen Resumé nu kommit på andra tankar. Blev precis intervjuad av en reporter från tidningen som verkar vara på rättt spår. Kämpa!

One down, two to go

Anfallstalangen Jesper Bech, 23, blev i dag klar för Malmö FF. Nu väntar vi bara på att Fredrik Berglund, 26, och Anders Andersson, 31, skriver på också. Eller är Esbjergs prislapp fortfarande för hög?

Vad gör Djurgården?

"Tjena Robert!
Måste säga att din blogg är riktigt intressant att läsa, mycket mer intressant än exempelvis xxxxxx. Du verkar ha koll på framförallt övergångsbitarna vilket är bra. Märkte även det i Guldränderna.
Och eftersom du har sådan koll, kan du väl ge mig något tips om vad det är för namn som det talas om i Klockis nuförtiden? Nyförvärv alltså.
Mvh
Tim"


Svar: Djurgården togs helt klart på sängen. Man hade en bra dialog med Sören Larsen och var muntligen överens om att han skulle spela säsongen ut - så länge det inte kom ett bud i storleksordningen 20-30 miljoner. Då svänger plötsligt Larsen och hans agent 180 grader och utnyttjar en klausul/överenskommelse som gör att Schalke 04 kan köpa honom för kaffepengar.
Jag vet inte om Djurgården hunnit börja diskutera ersättare ännu, de måste nog hämta sig från chocken först!
Sedan tidigare står Martin Ericsson högt upp på deras lista. Ericsson har spelat mycket forward i Aalborg och skulle kunna bli en utmärkt nummer nio. Problemet är att både Ericsson själv och Aalborg hellre ser att en större, utomnordisk klubb kommer med ett bud. Djurgårdens chans ligger i om ingen storklubb lagt bud vid mitten av augusti. Då tror jag Dif kommer öppna den stora plånboken och satsa ordentligt på Ericsson. Men facit kommer först i mitten av augusti.
Ett enklare, billigare och snabbare alternativ är Öis-Paulinho, nu när Malmö verkar vara på gång med annat. Tippar att Djurgården kan få "Pålle" för tre-fyra miljoner kronor, Öis vill ju gärna sälja.
En ren chansning är Andreas Haddad, Assyriska. Killen har inte levererat särskilt mycket men talangen finns, det tvivlar nog ingen på. Andreas drar heller inte jämnt med tränare José Morais och sägs vilja lämna klubben.
Men Djurgården är bra på att snoka upp helt okända snubbar som gör succé i allsvenskan. Räkna med att sydafrikanske landslagsmittfältaren Benedict Vilakazi dyker upp i mitten av juli. Kanske i sällskap med en forward vi ännu inte kan namnet på?


Zzztraffar

Matchen mellan Mexiko och Brasilien bjöd på något helt nytt. En straffspark som slogs om tre gånger. Ska domarna fortsätta vara så petiga kommer det bli omskott efter varenda straff. Lägg ner!

MFF-anfallare

En vanligt förekommande mejlfråga just nu är vem som ska ersätta Markus Rosenberg och Niklas Skoog i Malmö.
Tompa skriver:

"Hej Robert!
Dansken, Paulinho, ngn annan brasse, Fredrik Berglund eller ngn helt annan. Vem blir det egentligen som Malmö värvar till Rosenbergs plats? Och varför händer inget!?!"


Svar: Jag tror Malmö värvar fler än en av de forwards du räknar upp. Jag tror det händer något ganska snart. Så här tror jag Malmös lista ser ut:
1. Jesper Bech, 23, FC Köpenhamn.
2. Thiago Quirino, 20, Atletico Mineiro.
3. Paulinho, 25, Öis.

Bubblare: Fredrik Berglund, 26, Esbjerg.

Två av fyra har skrivit på för Malmö innan veckans slut? Om Esbjerg sänker prislappen på "Bella" går han upp i topp på listan.

Kindvall till Nåjden

Allsvenska ex-skyttekungen Niclas Kindvall är klar för Nåjdens FK.
Tung förlust i sista matchen för vårsäsongen men senare under söndagskvällen kom en betydligt mer positiv nyhet: Niclas Kindvall är klar för Nåjden!
Kindvall vann allsvenska skytteligan för IFK Norrköping 1994 med 23 mål. Hur gammal han är i dag har inte gått att få fram, inte heller vilket skick han är i. Men klubbens president, Presidenten, är övertygad att Kindvall är rätt spelartyp:
- Nu blir vi höstens lag, jublar Presidenten.
En journalistkollega i Malmö, Stefan Alfelt som bevakar fotbollen i södra Sverige, är inte lika imponerad:
- Efter att Niclas Kindvall slutat i Malmö gick han till nått division tre-gäng och var en total katastrof, säger Alfelt.
7 augusti återstartar division V södra Stockholm och då väntas Niclas Kindvall göra debut för Nåjdens FK.


Tung förlust för Nåjden

Nåjdens FK förlorade med 1-5 mot Rönninge/Salem i division V södra Stockholm.
Sista matchen för vårsäsongen blev ett praktfiasko, 0-4 i paus. I andra halvlek ryckte Nåjden upp spelet och efter reduceringen var det nära en reducering till men frisparken tog i stolpen.
Undertecknad spelade 90 minuter på topp och gjorde inte bort sig mer än någon annan. Vem som smekte in Nåjdens mål med en otagbar vänsterskruv? Gissa! Snyggt var det också…

Matchens lirare: Presidenten. Efter 45 minuter och 0-4 lämnade han över coachingen till materialförvaltaren och gick och satte sig på läktaren.

Tröjsponsorn: Petad.

Tabellen: Snart kan vi bara klättra upppåt.

Sören Larsen

Frågorna är många om Sören Larsen just nu. Mejleboxen full igen. Ska försöka svara.

"Hej!
Varför kommer det inte nån kommentar som bekräftar att klausulen finns? Agenten borde väl inte vara så sen med det?
För övrigt undrar jag över dessa 50 procent till Bröndby. Enligt dif.se för ett tag sedan så skulle Bröndby ha "en mindre del". Vad stämmer?
mvh
Viktor"


Svar: Klausulen är känslig. Det är en affärshemlighet mellan parterna som tecknade kontraktet, och egentligen inget Schalke 04 ska känna till. Någon har läckt uppgiften, knappast Djurgården. Djurgården kan inte kommentera klausulen, då gör de fel och pratar om affärshemligheter.
50 procent till Bröndby som dansk media hävdar är en felaktig uppgift enligt mina källor. 10-20 procent är mer troligt.


"Hej Robert!
Djurgården har också möjlighet att förhandla till sig en bra vidareförsäljningsklausul, skriver du. Har de verkligen det? Har man en klausul i kontraktet som säger att man måste accepterade ett bud på 1 miljon Euro så kan man ju inte omförhandla det budet när man får det. Budet blir ju i så fall högre än 1 miljon. Enda förutsättningen till en vidareförsäljningsklausul för DIF:s del skulle ju vara att acceptera ett lägre bud och där baka in klausulen.

Vänliga hälsningar,
Thomas"


Svar: Huruvida klausulen är en skriftlig detalj i Sören Larsens kontrakt ELLER en muntlig överenskommelse mellan klubbdirektör Bosse Andersson och Sören Larsen är ännu inte helt klarlagt. Men enligt mina källor är det det senare, därför kan Djurgården fortfarande förhandla om en vidareförsäljningsklausul med Schalke 04.

Fallet löst

Noterar att även kollegorna börjat betrakta "Mats Hård"-fallet som löst. Kul. Tack. Då återstår bara Jan Eklunds egen bekräftelse.

Det snackas

Kvällens samtal med fotbollsfolk och journalistkollegor gav följande intressanta tankar:
Thomas Olsson hamnar i IFK Göteborg, Fredrik Söderström i Häcken och Fredrik Berglund är fortfarande högaktuell för Malmö FF. Dessutom håller Gif Sundsvall på att skramla ihop till Daniel Sjölunds övergångssumma.
Alltid något att glädjas över i tider då stjärnor som Markus Rosenberg och Sören Larsen är på väg bort.
Men ta skvallret för vad det är, det är ju lördagkväll och alla jag pratade med var inte helt nyktra. Det är i för sig då sanningarna släpps…
Mats Hård ligger lågt

Skickade ett SMS i morse till den "Mats Hård"-utpekade DN-kulturchefen Jan Eklund, 42. "Ny dag, nya förutsättningar. Vill du bekräfta att du är Mats Hård"?

Jag väntar med spänning på hans svar.

Bästa filmerna med berättarröst

Finns det något bättre än filmer där en berättarröst i lågmäld ton driver handlingen framåt?
Såg en sådan film går, "En långvarig förlovning" av Jean-Pierre Jeunet, nyligen släppt på DVD. Nu är jag ingen kulturkille som gillar franska kärleksmelodramer, men det var inte riktigt en sådan film heller. Dels var den rätt spännande, dels var intrigen ovanligt smart för att vara kärleksrulle. Men framför allt kunde man luta sig tillbaka och låta sig ledas genom handlingen av den ljuvliga, kvinnliga berättarrösten. Klart sevärd, men naturligtvis inte i närheten av världens genom tiderna bästa filmer med berättarröst:
1. Apocalypse Now.
2. True Romace.
3. The Shawshank Redemption.

Bubblare: Conan - Barbaren.

Hårdfakta om "En långvarig förlovning" ("Un long dimanche de fiancailles"):
128 minuter långt, franskt kärleksdrama i andra världskrigsmiljö med Audrey Tautou och Gaspard Ulliel i huvudrollerna. Regissören Jean-Pierre Jeunet har tidigare gjort "Amelie från Montmartre".
Blod: L L
Sex: L L
Tårar: L L L L L

Snittbetyg: L L L


Avslöjande som skapar reaktioner

Reaktionerna på "Mats Hård"-avslöjandet regnar in. Joel var först ut med ett mejl:

"Hej Robert!
Intressant inledning på bloggen att avslöja Mats Hård. Man börjar ju förstå varför du står för granskningarna på redaktionen.
Jag är dock mer intresserad av att du reder ut en annan sak i din blogg, nämligen det här med att du håller på Liverpool trots att din far alltid hållit på Manchester United. Ända sedan Simon avslöjade detta fenomen, som det trots allt är, i sin krönika i Sportmagasinet har jag funderat hur det kunnat bli så.
Mvh Joel
(som för övrigt själv är Liverpoolfan)"


Tack, Joel. Det ska jag förklara när tillfället ges. Är dock inte säker på att jag själv vet hur det hänger ihop.

P.S Känns för övrigt bra att ha en post i telefonboken med namnet "Mats Hård". Numret går till DN-redaktör Eklund. Vi har precis inlett SMS-korrespondens om, hur och när han ska bekräfta officiellt.


Cetinkaya till AFF

Det är många övergångsrykten i allsvenskan just nu. Det senaste jag hörde är gamle Landskrona Bois-mittfältaren Hasan Cetinkaya till Assyriska. Det låter logiskt. Spännande att se om min egen tidning nappar på nyhetstipset, själv jobbar jag nämligen inte i kväll…

Jan Eklund dementerar

Han tycks överbevisad, ändå dementerar den fotbollstokige Stoke-supportern och redaktionschefen på DN-kultur att han är "Mats Hård".
Jan Eklund, 42, säger:
- Mats Hård? Hur då? Nu fattar jag inte. Jag utpekad? Det kan jag verkligen dementera. Jag är pappaledig och är i Skåne och har inte skrivit en rad på fyra månader. Jag har inte ens läst det. Men hälsa era läsare från Skåne.

Ett bakslag kan tyckas, men mig lurar du inte, Eklund. Pappaledig senaste fyra månaderna? "Mats Hård"-bloggen startade för ganska exakt fyra månader sedan… Träd fram!Mittfältare till IFK Göteborg

Ryktet var intensivt i förra veckan. Blåvitts klubbdirektör Mats Persson skulle träffa "någon" i samband med Djurgårdsmatchen i Stockholm.
Kennedy B? Lolo Chanko? Fredrik Söderström? Flera namn var på tapeten, tipsen vällde in i mejlboxen. Så jag frågade Persson efter 0-0-matchen.
- Ja, jag har träffat AIK:s Stefan Söderberg, svarade Persson.
Aha, en AIK:are på ingång. Vem?
- (skratt) Jag har hjälpt hans son och köpt Iron Maiden-biljetter till Nya Ullevi-konserten som jag lämnade över.
Ridå ner.
Men så är det med rykten. Någon hade väl hört att Persson skulle träffa Söderberg, sedan rullar det vidare, förvrängs och förvrids och blandas med fansens förhoppningar.

Fast just när det handlar om klubbdirektörer, övergångsrykten och Iron Maiden ringde det faktiskt en varningsklocka. Jag var Jesper Blomqvists övergång till Djurgården på spåren häromåret. Fick höra att han varit på besök på Djurgårdskansliet på Stockholm Stadion och diskuterat ett kontrakt.
Jag ringde Bo "Super-Bosse" Andersson, Djurgårdens klubbdirektör:
- Ja, Jesper var här men vi är gamla polare och han hämtade bara biljetter till Iron Maiden-konserten i nästa vecka, ljög "Super-Bosse" iskallt.
Vi har skrattat åt historien många gånger efteråt. Man ska inte uppmuntra folk att ljuga men görs det med sådan knorr köper i alla fall jag det.
Så kanske ska Blåvitt ändå hämta en spelare från AIK. Eller låna ut en bänknötare?

Mats Hård och sanningen

Under några intensiva veckor har medie-Sverige bubblat av mer eller mindre vilda rykten.
Vem är människan som skriver en blogg i namnet "Mats Hård"? Teorierna har varit många. Flera har till exempel trott sig veta att personen hört hemma på Sportbladets redaktion.
För en vecka sedan lovade jag att avslöja Mats Hård i samband med att jag började skriva min blogg här på aftonbladet.se, och efter grundliga efterforskningar har jag nu kommit fram till en lösning som jag är så gott som övertygad om är den rätta.
Håll till godo:
"Mats Hård" heter - om jag inte misstar mig alldeles - Jan Eklund och är 42 år. Han bor på Södermalm i Stockholm och jobbar som redaktionschef på Dagens Nyheters kulturredaktion men har under årens lopp ofta kommit att skriva om fotboll.

Han skriver om en fiktiv personlighet vars utgångspunkt är Sportbladets redaktion. Men den kritik han framför mot Sportbladets fotbollsbevakning samt chefsskapet på tidningen finns inte bland Sportbladets medarbetare utan får stå för Eklund själv.

Så här blev journalisten Jan Eklund bloggaren "Mats Hård":
* Han skrev artikeln "Den Sanna Konsten Att Förlora", om sitt favoritlag Stoke City i DN, 040612. "Mats Hårds" blogg heter just "Konsten att förlora".
* Eklund använder precis samma stilistik och korta meningsbyggnad som Hård
* Så här börjar till exempel artikeln "Den sanna konsten att förlora": "EM i fotboll börjar i dag. Jag börjar bli orolig. Ser det inte lite för bra ut?
(…)Sverige brukar vara underdog. Nu måste laget leva upp till de högt ställda förväntningarna. Man kan få onda aningar för mindre. Vad gör jag här? Man borde vara i Lissabon."
* Utöver denna har Eklund genom åren skrivit dussintals fotbollsartiklar i DN om just de aspekter av spelet som "Mats Hård" brukar beröra.
* Ett par exemplar på Eklunds artiklar: "När dödgrävarna blev änglar - Tomas Peterson förenar empiri, teori och fotboll" (930303), "Minnen och funderingar kring fotbollens väsen" (940604), "Skojar du? Det är match" (970903).
* Var mer eller mindre först i Sverige med att skriva om Nick Hornbys "Fever Pitch", boken som först intellektualiserade fotbollen. Ett citat ur Eklunds recension: "Varför betydde sporten så mycket för honom? Han bestämde sig för att skriva om livet med Arsenal 1968-92, om de stora segrarna och tunga förlusterna, om spelarna som kommit och gått, om livet på ståplats en svinkall lördag i januari, kanske framför allt om hur fotbollen på ett oroande vis påverkade synen på allt annat i livet: jobbet, familjen, kärleken".
* Jan Eklund har varit ledig från jobbet senaste fyra månaderna och därmed haft gott om tid att ägna sig åt "Mats Hård".

Jag har under dagen upprepade gånger sökt Jan Eklund för en kommentar. Han har ej gått att nå.


april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits