Ny bloggare på banan

Expressen har ersatt sitt skjutjärn Olof Lundh (som fick lämna sin post när det uppdagades att han tagit emot svarta pengar från en fotbollsagent) med Mathias Lühr. Det Lundh och Lühr har gemensamt är att de är jäkligt långa båda två.
Lühr har tidigare varit ett slags allt-i-allo på Expressen, ena dagen bevakat fotboll, nästa dag hockey för ett sedan dyka upp i närheten av nån obskyr backhoppningstävling nånstans.
Nu har Lühr även klivit in som fotbollsbloggare på Expressens nätsida.

Fyrans bluff?

Allt är fortfarande ganska oklart, känns det som. Men så här ligger det till om jag förstått saken rätt: TV4 har köpt rättigheterna till damallsvenskan och superettan plus ett visst antal allsvenska lördagsmatcher efter VM. Som en bonus får man visa premiären (den gåvan från Kentaro Group räddar fotbollsförbundet och Sef från kritik från fans och media).

Kentaros förhoppning är fortfarande att sälja Veckans Match till en betalkanal (Canal +) samt köra "pay per view" via kabelleverantörerna. Där pågår fortfarande förhandlingar, tydligen.

TV4 har också köpt nyhetsrätten kring allsvenskan och rätten att sända två veckomagasin - ett på söndagar och ett på måndagar. Därmed är det fortfarande en öppen fråga om måndagsmagasinet hamnar i SVT igen, eller kanske till och med blir kvar i TV3.

Varför gör TV4 så här? Tja, det framstår ju just nu som att de är Sveriges stora, allsvenska fotbollskanal - fast det i slutändan kanske bara blir en lördagsmatch då och då samt ett magasin på söndagar där endast halva omgången kan redovisas. Men det återstår ju att se.

Så sent som i början av veckan var TV4 helt borta ur förhandlingarna, i alla fall enligt min centralt placerade källa. Vad som hänt under de sista dagarna vet jag inte riktigt. Men det lär väl komma fram tids nog. Uppenbarligen la fyran in en sista växel.

- Jag är mycket nöjd, säger förbundsordföranden Lagrell. Det här var viktigt och nu kommer resterande pusselbitar att falla på plats allt eftersom.

Anders om Olof

MFF-mittfältaren Anders Andersson intervjuas på svenskafans.com. Säger bland annat så här:

- Det handlar om förtroende. Skriver du vad jag har sagt så är det klart att jag litar på dig och ställer upp på fler intervjuer. Och tvärtom. Olof Lundh skrev inför Portugal-EM att jag inte borde vara med i truppen annat än som tolk på sin höjd. Han körde väl en kampanj för någon spelare som han hellre ville se. Men saken var den att han aldrig såg mig spela. Hur kunde han då bedöma mina kvaliteter? Tror du jag tyckte det var kul att snacka med honom? Det var ju inte så kul att läsa att man var nästintill värdelös av en som man visste inte hade sett några matcher. Och jag kunde inte försvara mig. Men han får ju själv känna lite hur det känns nu. Vilken skandal, va? Att ta emot svarta pengar från en agent och samtidigt skriva om fotboll på Expressen. Som sagt, det handlar om förtroende…

Allsvenskan i TV

Även om det verkar dra ut på tiden är jag ganska säker på att den här artikeln som publicerades i tisdags blir facit de närmaste dagarna.
Alltså:
* Fotbollskväll i SVT.
* Veckans Match i Canal +.
* "Pay per view" via de olika kabelleverantörerna.

...och det sista i Lagerbäck-soppan

DN-krönikören Johan Esk, han som alltså ställde frågan till förbundskapten Lasse Lagerbäck som ledde till en artikel i Sportbladet som det blev ett himla rabalder om, skriver så här i en läsvärd krönika:

I samband med allsvenska upptaktsträffen sträckte han (Lagerbäck) sig till att prata i större termer. Flera spelare, svårare att ändra spel. Därför har ett fotbollslag problem att göra det ett basketlag fixar flera gånger under match.
Där någonstans kom vi in på Djurgården. Jag tycker att Djurgården självklart gör rätt som nöter in ett mer försvarsinriktat spel för utlandsäventyret. Allt annat vore naivt, ett sportsligt självmord.
Lagerbäck gör det enkelt för sig när han säger att han hellre byter spelare än system under match. Ett svenskt klubblag har inte många spelare som funkar internationellt. Det är säkrare att luta sig mot ett systemskifte. Men var det Djurgården han pratade om eller svarade han generellt på min fråga om systembytets problematik?
Det får de som bråkar tjafsa om. I ena ringhörnan finns Lars Lagerbäck - fotbollens Jan Eliasson. I andra Robert Laul - Sportbladets Tobias Linderoth, inte mycket för finlir, men grym på att jobba hårt.

Halse friad

Förre Blåvitt-ordföranden Bengt Halse är friad. Därmed blir det knappast någon strid på kniven som förre klubbdirektören Mats Perssons advokat Per E Samuelsson var ute och pratade om för ett tag sedan. Att överåklagaren skriver av Halse beror ju på att det inte finns några uppgifter som styrker att styrelsen/ordföranden känt till upplägget. Eller spar Samuelsson ett trumfkort till rättegången?

Det är väl ingen omöjlighet att styrelsen/ordföranden på något sätt känt till upplägget men varit smarta nog att städa efter sig, till skillnad från Stefan Selakovic, om man nu får skoja lite (tänker på Janne P-lappen).

Men men, Halse friad, alltså. Det var en riktig härva den före detta näringslivshöjdaren hamnade i. Under förutsättning att han är så oskyldig som överåklagaren nu anser kan man egentligen bara klandra honom för två saker: 1) han gjorde inte sin läxa när han anställde Mats Persson och 2), han gav Persson helt fria tyglar.

I övrigt gjorde han en kort men helt okej tid som ordförande i Blåvitt. De sportsliga resultaten går ju inte att klaga på (hur mycket det nu var Halses förtjänst, men ändå).

...och lite Lagerbäck till

Nu får förbundskaptenen även kritik av Kalmar FF:s Henrik Rydström. Den frispråkige mitfältaren kommenterar den här artikeln i Barometern på följande vis:
- Om han (Lagerbäck) nu inte är felciterad är det pinsamt att han sett oss så få gånger - att han suttit hemma och kollat nga av våra matcher i sin helhet på tv betvivlar jag. Och hans svar angående Wastå i VM-truppen, som han skrattar bort, är lågt.
- Men det bara stärker bilden av landslaget som en samling för inbördes beundran, där det är rundgång på spelare. Ingen ny kommer in förrän han har hela journalistkåren bakom sig och på så vis tvingar Lagerbäck att ta ut honom. Har du sedan gjort en hyfsad insats är du aktuell i resten av din livstid.


Mer Lagerbäck

Lars Lagerbäck har uppenbarligen även varit i kontakt med SVT för att grumla bilden av vad han sa om Djurgårdens laborerande mellan två spelsystem. Men SVT gör ett hedervärt jobb och har bemödat sig att lyssna av bandinspelningen och kan därmed ge en korrekt bild. Här hittar ni SVT:s artikel.

Själv har jag gått igenom bandupptagningen tre gånger och den enda tveksamhet som finns är om Lagerbäck säger "variant" eller "varians" i meningen "En del tränare tycker att man ska ha den varianten/variansen. Personligen tror jag inte på det". Det hörs inte riktigt om det är ett S eller T.

Men innebörden förändras ju inte, antingen är Lagerbäck emot varians eller också är han emot den variant som innebär varians.

Att han uttalar sig om Djurgården råder inga tvivel om, inte nog med att DN-Esks fråga handlade om Djurgården (se tidigare inlägg), även följdfrågan handlade om Djurgården och löd: "Vad tror du om Djurgårdens chanser i Champions League?".

Nog om detta nu, hoppas jag.


Lagerbäck ilsk

Med anledning av Sportbladets artikel i dag där förbundskapten Lasse Lagerbäck sågar Djurgården, ringde Lagerbäck själv upp Djurgården för att bli intervjuad till deras hemsida. Anledningen? Att skylla sina korrekt citerade citat på att Sportbladet "felvinklat" honom.
Så här säger Lagerbäck på dif.se:
Men i en rosa tidning sågar du i dag Djurgårdens spel rejält?
-
Det är helt felaktig. Delar av det som står där har jag givetvis sagt, men jag har aldrig syftat på Djurgården, det är helt främmande för mig att kapa en specifik förening. Det finns inget facit för vad som är rätt sätt och jag har stor respekt för både Djurgårdens och andra lags sätt att spela och för vad Djurgården har åstadkommit under de senaste åren. Tyvärr har det blivit helt fel vinklat i tidningen.

Enligt Lagerbäck handlar hans uttalanden alltså inte om Djurgården, men är det verkligen sant? Så här löd frågan, den ställdes av Johan Esk på Dagens Nyheter:
Djurgården verkar ju försöka spela in ett 4-4-2-spel för att kunna gå internationellt med. Hur lätt är det att bara ställa om från det spel man har i allsvenskan till ett annat internationellt?
- En del tränare tycker att man ska ha den varianten. Jag tror personligen inte på det... bla bla bla.

Hela Sportbladets artikel om Lagerbäck och Djurgården läser ni här.

Festrapporteringen inställd

Kan tyvärr inte recensera gårdagkvällens allsvenska fest eftersom jag aldrig kom så långt. Det blev tyvärr en del jobb att göra till dagens tidning och sedan var krafterna slut. Får jag höra något kul skvaller så rapporteras det vid senare tillfälle.
Det enda jag vet är att kollegan Wagner visst börjar bli gammal, han messade och gnällde om att han var bakfull efter en öl och en whisky.

Lasse Lagerbäck dömer ut Djurgården i dagens Sportbladet. Kul att vår förbundskapten börjat ta bladet från munnen. Lagerbäck antydde också att Henke kan få svårt att hålla samma nivå i landslaget från och med den dag han återvänder till allsvenskan. "Fast det är ju väldigt svårt att säga om det verkligen blir så", la han till för säkerhets skull.

Ingen bra dag för Elfsborg

Har tillbringat dagen på allsvenska upptaktsträffen i Borås. Ett par lustiga saker har redan hänt. SVT-experten Thomas Wernersson, konferencier tillsammans med Stefan Thylin, kallade Elfsborgtränaren Magnus Haglund för "Mats" vid intervjun uppe på scen.
- Magnus heter jag faktiskt, muttrade Haglund förnärmat och det kan jag förstå.

Dessutom var Elfsborg felstavat på storbildsskärmen (Elfsobrg) och kommunchefen som höll tal kallade Borås Arena för "vårt dyraste marknadsföringsjippo någonsin". Är det så stadens politiker ser på den nya fräscha arenan? Som ett marknadsföringsjippo?
Ingen bra dag för IF Elfsborg.

Till något helt annat. Vid varje upptaktsträff delas en telefonlista ut till media med nummer till samtliga spelare i allsvenskan. Malmö FF:s spelartrupp vinner årets Kycklingpris; MFF är enda lag som inte lämnar ut telefonnumren. Lägg därtill att klubben inte ens har någon presschef.

Till sist ett tips; missa inte Sportbladets allsvenska fotbollsbilaga. Kan köpas i dag tillsammans med Aftonbladet. Visserligen är jag part i mål men reaktionerna från folk på upptaktsträffen går bara att tolka på ett sätt - Expressen var inte ens nära. Det är ju alltid kul att höra.

Personligen tycker jag att bildmaterialet är kanon på sina håll, reportagen bra och lagguiderna omfattande. Enda minuset är att det känns lite rörigt inledningsvis där intervjuer och artiklar kommer huller om buller.

Carlsson - en tolk?

Före detta (skandalomsusade) agenten Anders Carlsson - numera ordförande i Västerås SK - hjälper Kentaro Group i förhandlingarna med de svenska TV-kanalerna. Carlsson är gammal vän med Philip Huber (som kontrollerar Kentaro Group) och fungerar nu som någon form av rådgivare till denne (oklart exakt vad han gör).
Carlsson har avvecklat sin agentverksamhet för att få vara fotbollsordförande (en förutsättning enligt regelverket) men hjälper alltså Kentaro vid sidan om.

Ringde upp Svenska Fotbollförbundets chefsjurist Krister Malmsten för att höra vad han tycker om att en ordförande i en svensk fotbollsklubb hjälper ett agentföretag i förhandlingarna om fotbollens TV-rättigheter:
- Fråga Lars-Åke Lagrell vad han anser om det.
* Rent generellt, kan en ordförande ha ett sådant uppdrag?
- Jag har inga kommentarer utan hänvisar till Lars-Åke Lagrell.

Ringde följaktligen upp ordförande Lagrell och ställde samma fråga:
- Som jag förstått det hjälper han Huber som en gammal kompis och det har jag ingen anledning att ha synpunkter på. Hade Carlsson agerat självständigt och haft ekonomiska intressen skulle vi kanske fått fundera mer på det.
* Är Carlsson i en gråzon?
- Nej, det tycker jag inte. Men jag vet ju inte exakt vilken roll han har. Men som jag uppfattat det, att han hjälper en gammal vän, ser jag inga problem med. Huber är ju till exempel inte så duktig på svenska språket.
* Kommer ni att titta närmare på det här?
- Nej, däremot är vi observanta. Blir det ett problem måste vi ta upp det.


Så slutar allsvenskan

I morgon kommer Sportbladets allsvenska fotbollsbilaga där reportrar och krönikörer bland annat tippar hur serien slutar.
Levererade mitt tips till redaktör Larsson i förra veckan och det såg ut som följer:

1. Djurgården
2. Göteborg
3. Elfsborg
4. Helsingborg
---------------------
5. Malmö
6. Kalmar
7. Hammarby
8. Halmstad
9. Häcken
10. Öster
11. AIK
---------------------
12. Öis
---------------------
13. Gefle
14. Gais

Squash, Hellsongs och svarta pengar

Eftersom jag är allt annat än musikkunnig låter jag mejlaren P berätta om konserten med Hellsongs i torsdags.

Jag följde ditt råd (fast det var polaren som tipsade mig men det är ok om du tar cred för det) och gick och såg en av de skönaste spelningarna jag sett på länge.
Det var så bra att jag bitvis fick gåshud. Det händer inte för ofta kan jag säga. Deras version av Seek and Destroy gjorde ett sådant starkt intryck på mig det vägrar försvinna på näthinnan/musikhinnan eller vad man skall säga. Jag har varit på ett antal Metallica-konserter och låten Seek and Destroy är den låten som kännetecknar hårdrockens kärna på bästa sätt. 50 00 pers sjunger allsång till Hetfields rop på scen. Det är ren kraft som speglas på bästa tänkbara sätt. Att Hellsongs sedan tolkar den på ett helt sjukt galet sätt och gör det hur bra som helst är stort. Dom skall ha all cred som finns. Om det finns nån skivbolagsdirektör som råkar läsa din blogg. Signa dom med en gång!!
Jag ger dom 4 starka Håkan Mild av 5 möjliga.
MVH
P

Kan för övrigt meddela att squashen gick som förväntat, det vill säga seger för undertecknad med 3-2. Polaren och jag har nu varsin seger och på måndag avgörs The Blue Ball Championship med den tredje och avgörande matchen. Den kan bara sluta på ett sätt.

Apropå affären kring Expressen-journalisten Olof Lundh och spelaragenten Kent Carlzon läser jag att förbundet inte kommer att titta närmare på saken förrän de sett förundersökningen i IFK Göteborg-härvan. Det räcker alltså inte att journalisten erkänner att han fått svarta pengar av agenten för att förbundet ska kunna ta ställning till om det bryter mot agentkodexen?

Rapport från en semester

Om ni är fler som semestrar i Göteborg i dag kan ni ju alltid göra som jag - spana in min polare K och hans band Hellsongs. Tremannaorkestern lirar klassiska hårdrocksguldkorn som Breaking the Law och Run to the Hills - fast i slowmotion och med en skönsjungande kvinna vid micken. Vi ses på Café Hängmattan klockan åtta.

Innan dess ska jag ta revansch på en annan vän i squash. Måndagens match slutade i förnedring och 1-3 i set. I dag går det bättre. För mig.

Senaste turerna i turerna i härvan kring Expressens Olof Lundh läser ni på Resumé. Svarta pengar, tydligen.

På tisdag är det allsvensk upptaktsträff i Borås. Då "umgås" journalister, tränare och sportchefer under en internsiv dag som brukar avslutas med en ännu mer intensiv fest framåt kvällen. Rapport från spektaklet kommer ni att hitta här.

Intressant start på semestern

Den här artikeln i Dagens Media kan jag inte annat än dra lite på smilbanden åt. Expressens fotbollsskjutjärn Olof Lundh stängs av med omedelbar verkan och får inte skriva fotboll mer. Även hans blogg är bortplockad. Orsaken är att Lundh samarbetat med fotbollsagenten Kent Carlzon och skött dennes hemsida www.carlzon.nu.

Läsare av den här bloggen kan inte heller ha missat att tidningens andre stora fotbollsreporter, Hans "Huvudrörelsen" Linné, är nära Zlatan- och Chippen-agenten Mino "Pizzabagaren" Raiola.

Samarbeten av det här slaget ger visserligen en och annan nyhet, men kan straffa sig. Simon Bank ringde just och undrade om jag sköter hemsidan åt någon agent men jag har ryggen fri.

Visst lider jag med Olof, samtidigt var nyheten en intressant början på min veckolånga semester som börjar… nu! Tanken är att ladda batterierna inför allsvenskan och VM.

Ett skämt?

Spana in den här artikeln och framför allt artikelförfattaren. Tackar Anders för tipset.

Årets kapning

Bäst i Henrik Ysténs bok om Elfsborg (Utmanarna - Så ska Elfsborg vinna SM-guld) är sportchefen Stefan Andreassons citat:

- Vi har ju konkurrensfördelar på många plan. Ta det sociala. Fredrik Stenman som spelade hos oss kunde få en bostad på 55 kvadrat, allt fräscht. Rostfritt kylskåp. 4 500 i hyra. I Stockholm flyttar han in på åttonde våningen i en liten lägenhet, rosa tapeter, brun heltäckningsmatta,. För det betalar han 7 000 eller 8 000 i månaden. Och det största nöjet är att spela playstation med Makondele.

Exakt vad stackars före detta Djurgårdsspelaren René Makondele gjort för att statuera exempel framgår tyvärr inte av Ysténs bok.

Skärpning?

Vad är det som händer Laul? Du har inte skrivit något nytt på en vecka. Vad håller du på med? Något borde även du kunna skriva om.
Skärpning!
/F

Vad är det frågan om? Jobbar ju för fullt med Sportbladets allsvenska bilaga (kommer i slutet av månaden). Dessutom skriver jag om Lars-Åke Lagrells krtitik mot SVT i dagens tidning. Och i morgon blir det fler artiklar.

Sedan går jag på en veckas semester på fredag och laddar batterierna inför allsvenskan och VM! Bloggen lär då inte uppdateras särskilt mycket, tyvärr…

Fotboll eller inte fotboll i TV?

Stor oro kring att det inte blir någon TV-sänd fotboll från allsvenskan under våren. Många mejlar efter Sportbladets artiklar i dag.

SvFF-ordföranden Lagrell och Sef-ordföranden Lundquist har släppt över rättigheterna till schweiziska agentbolaget Kentaro Group och kan inget göra åt att förhandlingarna med de svenska TV-kanalerna verkar ha strandat.

Lagrell kommenterar: "Vi har ett ansvar för att klubbarna skulle få så bra betalt som möjligt. Men har vi ansvaret även för tittarna? Jag vill inte göra så många fler kommentarer än så, förutom att jag hoppas att det löser sig".
Lundquist vill inte kommentera någonting förutom att "det vore ju tråkigt för Sportbladet om Sportbladet inte får rätt i det de skriver i dag. Har de fel är det illa".

Enligt källor i TV-branschen händer just nu ingenting. TV-kanalerna har lämnat sina slutbud, Kentaro vill ha bättre betalt. Vem bryter döläget, tiden rinner i väg…?

Tio millar back

Örgryte gick 10,5 miljoner back och elitlicensen är hotad. Så varför sålde man inte Ailton när MFF bjöd drygt 25 miljoner?
1. Nästan alla pengar hade gått till riskkapitalbolaget som äger honom samt till Atlético Mineiro.
2. Tränaren Zoran Lukic hade lämnat klubben i höstas om han inte blivit lovad att få behålla Ailton.

Det säger i alla fall mina källor.

Hur som helst lär Öis få det rätt jobbigt närmaste månaderna…

Sämst femma i år, eller vad var det Zoran sa?

"Hård" tillbaka

"Mackan" tipsar om att "Mats Hård" börjat blogga igen. "Mats Hård" heter egentligen Olle Svalander, en 36-årig frilansjournalist från Borås.
"Mats Hård" var omtalad i somras, men hypen dog när det visade sig att allt var ett bokprojekt. Nu bloggar Svalander under sin pseudonym igen.

En reaktion till…

Hej,
den anonyme mejlaren har inte rätt. Läget är mycket värre än så.
Hammarbys förlust ligger i storleksordningen 4-6 miljoner. Om man bara räknar själva driften av bolaget.
Försäljningarna av Östlund och Gerrbrand samt att Fjörtoft gick på någon form av specialdeal tillbaka till Norge gör att Henrik Appelqvist kommer undan med - 400 000kr i årsredovisningen.
I siffror fick Bajen in ca 11 miljoner för Salle, Gerrbrand och Fjörtoft. De spelare man köpte in 2005 (Paulinho, Aubynn och J Jensen) kostade ca 7 miljoner. Mellanskillnaden räddar alltså i praktiken Bajen från att hamna i faraozonen för elitlicensen.
Tilläggas bör att Henrik Appelqvist utlovade 2 miljoner plus, exklusive alla spelaraffärer inför 2005...
MVH
von_oben

Reaktion på Bajen-siffrorna

En mejlare som vill vara anonym tecknar följande bild av Hammarbys ekonomi:

Hammarby fotboll redovisar en förlust på runt 100 tusen. I stort sett ett nollresultat med andra ord. Man har dock i vanlig ordning lekt med siffrorna, den faktiska förlusten är närmare miljonen. Dyra spelarköp och sjunkande publiksiffror är förklaringen.
Dock lär det sticka lite i ögonen på folk, i synnerhet hammarbyare, då det bara för någon månad sen garanterades ett positivt resultat.


Hammarbys ekonomiska resultat

Hammarby Fotboll AB släpper ikväll sitt ekonomiska resultat för 2005. Den förväntade vinsten uteblev, i stället gör bolaget en förlust på 391 000 kronor. Förklaras i första hand av ett antal engångskostnader (uppsägningar) samt att publiksiffrorna blev något lägre än väntat.

Föreningen, alltså ungdomsverksamheten 6-16 år som omsätter hela 5 miljoner kronor (satsar någon klubb så stora pengar på ungdomsverksamheten?) gör också en förlust, men den är precis som för bolaget blygsam, 270 000 kronor.

Stenberg svingar

Göteborgs-Postens underfundige skribent Ulf Stenberg svingar hårt i sin senaste krönika:

* Fotbollslandslaget har ett snabbt accelererande attitydproblem, som måste lösas i tid till VM-slutspelet. Henke Larssons demonstrativa ointresse inför Henrik Strömblads frågor direkt efter Champions League-matchen i tisdags var en spegling av stjärnornas arroganta inställning till svenska media.
Om inte Lars-Åke Lagrell snarast tar ett allvarligt samtal med lassarna Richt och Lagerbäck väntar ett onödigt "krig" mellan VM-trupp och media i Tyskland - och i ett sådant spektakel finns det bara bittra förlorare. Efter svenska sportmurvlars givande OS-bevakning av hockeylandslagets sociala charmörer, som är skolade i NHL:s proffsigt skötta öppna dörren-kultur, framstår de ansvariga för dagens fotbollslandslag som en dyster samling DDR-nostalgiker.

* (…) framgår det hur förbannad tiomiljonersmannen Anders Svensson blir av att Dagens Nyheter dyker upp oanmäld efter en träning ("nu får ni fan styra upp det här med journalisterna!") och hur han motvilligt inser att ett besök hos storsponsorn Ellos är viktigare än att packa upp flyttlådorna.
Så sent som vid VM 2002 tyckte den då oförstörde spelemannen Svensson, att mediadelen av jobbet var rätt spännande. I dag förefaller intervjuer ha blivit ett nödvändigt ont - och vad som döljer sig bakom den förändrade inställningen vet bara Anders.


Supporter eller journalist?

Får tips om följande artikel från Resumé. Stor upprördhet råder över att SvD-reportern Olof B Österberg gjort high five med en spelare i Hammarbys bandylag.
Tja, man kan ju diskutera lämpligheten, men då skulle ni se vissa svenska sportjournalister när Sverige spelar viktiga mästerskapsmatcher. Minns framför allt en lång kille på Expressen när Zlatan klackade in 1-1 mot Italien under EM 2004. Jag är inte helt säker på att han slutat skrika och vifta ännu. Men är det fel? Jag vet inte riktigt. Egentligen inte, det relevanta är ju hur man sedan rapporterar om matchen.

Eller ta ett sådant exempel som i Rom. Där slåss ju Roma-journalister mot Lazio-reportrar under derbyna.

Avlägsen släkting?

Robert,
Om Laul betyder sång på estniska måste ju Rigobert Song vara din motsvarighet i Kamerun. Även om han är back.
Vänliga hälsningar
Dojjan


Tunga matcher och en tung estländare

Kvartsfinalerna i Champions League:
Arsenal - Juventus
Lyon - Milan
Inter/Ajax - Villarreal
Benfica - Barcelona

Ljungberg mot Zlatan och i en eventuell final faller lottningen som så att det kan bli Zlatans Juventus mot Henkes Barcelona. Hade varit coolt. Just nu ser man mest fram emot de två första kvartsfinalerna.

Apropå Henke Larsson så har hans Helsingborg värvat en tung anfallare: Tarmo Neemelo, 24-årig center från Estland (därifrån kommer mina farföräldrar, Laul betyder sång på estniska). Neemelo har vräkt in mål i den inhemska ligan och är 190 cm lång och 89 kg tung. Låter ju onekligen bra, återstår att se om han håller i allsvenskan också.

Fler mobilsvar

Hej!
Det här svaret har jag råkat ut för:
"Jag håller mig undan för en jobbig jävel och tänker inte svara. Om du lämnar namn och nummer och jag inte ringer upp, så är den jobbiga jäveln du".
/Fredrik


Dagens mejl

Tjena
Apropå mobilsvar.
Min far arbetar som säljare och reser över stora delar av landet och har således kontakt med många människor från olika städer. Han avslutar sitt mobilsvar med följande mening: "Lämna namn och nummer så gör jag som GAIS - kommer alltid igen".
Den meningen har tydligen fått en och annan kommentar, särskilt när GAIS låg i div 2…
/Stefan

Djurgården imponerar

Måste säga att Djurgården imponerar i Royal League. Passningsspelet framför allt. Känns också som det blir svårt att möta Dif i år. Många olika spelartyper, många olika sätt att spela på. Tror inte att något lag kan hota Djurgården från att ta sitt andra raka guld.
Alla Dif-fans som minns hur tvärsäkert jag tippade Malmö FF som seriesegrare ifjol bör dock bli lite oroliga...

Min kompis Kalle har för övrigt klivit upp ur sin tyska skyttegrav och kommenterar Bayerns 1-4 mot Milan: "Mutor maffia allt på en gång".

Nya fotbollsböcker

Två nyutgivna böcker i mitt postafack i dag: Peter Wennmans Svennis Krig om det engelska mediedrevet samt Henrik Ysténs Utmanarna - Så ska Elfsborg vinna SM-guld.
Perfekt, då har man något att göra i kväll också. Problemet är att mina glasögon ännu inte dykt upp så i går fixade jag nya men de kommer först om en vecka.

Alla superswedes vidare

I kväll gick även Arsenal vidare till Champions League-kvartsfinal och därmed är Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic med ett tag till i turneringen. Kul.

Matchen Arsenal-Real Madrid slutade 0-0 men tråkigt var det inte. Högt tempo och en hel del bra prestationer. Ljungberg spelade lugnt och klokt, Henry glänste och Ronaldo var sämst på plan.

Milan slog ut Bayern München med hela 4-1. Jag hoppas min kompis Kalle såg matchen som i går påstod att allt var upplagt för tyskarna. Själv trodde jag på Chelsea i höstas men det är väl bara att konstatera att när nu Barcelona fått ordning på försvarsspelet ska det mycket till om något lag kan stoppa dem.

Roliga mejl i dag

Tja!
Jag är 100% djurgårdare och satt vid bordet bredvid hela Djurgården på Arlanda och tog mig en kopp kaffe. Dom ska ju spela mot Vålerengen. Det jag dock oroar mig för är intresset som finns i Djurgården att köpa skvallertidningar som "Hänt i Veckan", eller vad den nu heter. Abgar köpte en och Bergtoft var missnöjd för att han inte hittade sin favorit. Jag undrar vem dom vill läsa om, andra eller sig själva? Trodde att dessa tidningar lästes mest av pensionärer som vill prata skvaller. Inte bra detta!
Best Regards,
/Uffe

Svar: "Abbe" syns ju en del i vimlet har jag för mig, så han vill väl ha koll. Bergtofts intresse förstår jag däremot inte riktigt.

Tjena Robert!
Apropå Tobias Hyséns telefonssvarare. Finns en annan som haft en identisk telefonsvarare (cirka ett år sedan). Han heter visst Ralf Edström. Visst är det märkligt att man - trots att det bara är en själv som hör att man blir blåst - känner den där "pissa-på-sig-offentligt-känslan"?
Av en så välbetald och lovande fotbollsspelare som Tobias Hysén hade man kanske kunnat vänta sig lite mer orginella ideér. Men icke.
Ha det och good luck!
/A

Svar: Ett plagiat alltså. Själv har jag haft många sjuka telefonsvararmeddelanden genom åren, men så kul kan man ju inte ha nu när man är journalist. Tyvärr.

Hej Laul!
Apropå ditt medlemsskap i Blåvitt. För att inte misstänkas och anklagas för jäv borde du nu lösa medlemsskap i samtliga klubbar som är med i Allsvenskan. Enkelt men genialt!
MVH
Martin

Svar: Får se vad ekonomiavdelningen tycker om det. Kostar ju trots allt runt 300 spänn att bli medlem. 300 gånger 14…

Hallå!
Hysens meddelande på telefonsvararen är gammalt. Både jag o min polare körde samma grej redan 90-91…!
MVH
Bajen mot guld (om bara fiskbenet blir skadad!)

Svar: Fanns det mobiltelefoner då? Själv köpte jag min första 1993. En två ton tung NMT-koloss.

Rätt att slänga ut kameran?

Käre kamrat, på vilket sätt var det löjligt att stänga ute TV4-kameran i går? Säga vad man vill om bristen på öppenhet i går, men i teorin var det ju ett ovanligt viktigt årsmöte för föreningens medlemmar. Risken att hamna i TV hade ju självklart hämmat en del vanliga medlemmar från att delta i debatten - du ska nog se beslutet i det perspektivet (även om männen på podiet säkert gärna slapp kameran också).
Har alltid tyckt det är generöst att vi tillåter skrivande press och stillbildsfotografer att medverka och så skedde ju även igår.
MVH
Magnus

Hyséns mobilsvar

Tobias Hysén är en skön lirare, även utanför plan. Ungefär så här låter hans telefonsvarare:

- Tobias… (hög musik i bakgrunden).
- Vänta lite, jag ska bara sänka musiken (musiken sänks).
- Hallå ja… (tystnad).
- Jag kan inte svara just nu men tala in något efter pipet. Och om du inte blev lurad så grattis (pip).

Jag blev lurad kan jag säga.

Bästa säsongen sedan -97

IFK Göteborgs officiella hemsida skriver en lång text om gårdagens årsmöte. Den som är nyfiken på vad som sades om skatteaffärerna blir dock besviken. Det här är det enda som nämns:

Frågorna och funderingarna var givetvis extra många efter ett av de mer turbulenta åren i den blåvita historien. Bengt Halse berättade om de så kallade affärerna, det vill säga gåvan till Peter Ijeh, Stefan Selakovics sign-on-fee och Luxemburgkontot. Han pratade även om det som hände på plan.
- Vi gjorde vår bästa säsong sedan 1997, med en andraplats både i allsvenskan och i Royal League.


Å andra sidan släppte styrelsen inga detaljer som inte varit ute i media tidigare, kanske därför informationen på hemsidan var fattig.

Medlem i Blåvitt

Jaha, då var man medlem i IFK Göteborg, då. Eftersom jag blev fotograferad när det skedde och det är lite känsligt för en fotbollsjournalist ska jag genast förklara varför.
Media brukar få närvara vid årsmöten men inför gårdagens i IFK Göteborg visste man ju inte vad som skulle hända. Därför tecknade jag, Wagner och stjärnreporter Lundgren medlemsskap i Blåvitt under gårdagen. 300 spänn per skalle. Om årsmötet beslutat att media inte fått närvara, hade de i alla fall inte kunnat kasta ut oss, eftersom alla medlemmar oavsett sysselsättning har rätt att delta. Nu blev det inte några problem, årsmötet beslutade att media fick vara med, däremot åkte TV4:s kamera ut vilket kändes lite löjligt. Kan en kamera bli medlem i en idrottsförening? Jag bollar frågan vidare till Christer Pallin på RF.

Årsmötet var stundtals hett, kritiken ganska tuff mot styrelsen och Bengt Halse, men de duckade för i princip alla intressanta frågor som irriterade medlemmar ställde.

Större delen av Blåvitts spelartrupp var på plats, de flesta i svarta klubbkostymen men Stefan Selakovic kom i vit t-shirt - oskuldens färg. Han skyllde på att han fått reda på mötet sent och inte hunnit hem och byta kläder.

Mikael Sandklef, Fredrik Risp, Sebastian Johansson, Marino Ramberg, Jonas Henriksson och så klart Håkan Mild avtackades för sina tjänster i klubben. Men inte Peter Ijeh, trots att han också lämnade klubben under 2005. John Alvbåge glömdes också bort. För att inte tala om Mats Persson...

Kvällens Champions League-match mellan Barcelona och Chelsea blir en höjdare. Henke är på väg att bli riktigt stor i stan och ångrar kanske att han valt att flytta hem till sommaren.

Lite gott och blandat

Robbie Keane hade en lyckad kväll mot Sverige i onsdags. I Premier League-matchen mot Blackburn svaradeTottenham-forwarden precis för ett underbart solonummer där han lättade bollen över två försvarare och tryckte dit den med vänstern i målvaktens bortre hörn. Helgens mål.

IFK Göteborg vann gårdagens träningsmatch mot Ålesund med 3-2. Det är norska tränaren Arne Erlandsen säkert nöjd med, däremot börjar spelarna tröttna på alla resor till Norge. Så här skriver ytterbacken Adam Johansson på sin blogg:
"Jag har tappat räkningen på hur många gånger vi varit i Norge på försäsongen. "Namedroppa" ett antal norska städer och jag lovar att vi varit i mer än hälften av dem. Kristiansand, Fredrikstad, Ålesund, you name it, vi har varit där. Lägg till det Sogndal, Oslo, Trondheim (förra säsongen).
Mitt tålamod för Norgeresor börjar tryta.
För er som har sett komediserien Seinfeld skulle jag vilja illustrera det genom att säga att min relation till Norge börjar likna Jerry Seinfelds relation till sin granne Newman. För er inte redan invigda i serien kan jag berätta att varje gång Jerry ser Newman får han nåt svart i ögonen och väser fram "NEWMAN".
Själv väser jag fram "NORGE".
De upprepade resorna till vårt grannland i väster har väckt vissa frågetecken inför seriepremiären. Obekräftade - men tillförlitliga källor - säger att IFK Göteborg kommer att spela i Tippeligan nästa år.
Ja vi elsker detta landet…"

Humor!

För övrigt gjorde Robbie Keane precis sitt andra mål.

Veckans mejl kommer från förre AIK-spelaren (?) Samuel Ayurinde. Det handlar om white coffee:
This is generally a proprietary coffee that a few coffee shops have started to sell. The general consensus is that it is seriously under roasted coffee. The advertising hype that goes with it would agree with this assumption although the people selling this product will not say anything about how it is made. Because the beans are so hard a special grinder is required. Coffee loses caffeine by volume as it is roasted so it probably does have more caffeine by volume. By weight caffeine content actually goes up so the caffeine content by weight is probably lower.
In Australia a white coffee or a "flat white" can be any number of different espresso and milk of coffee and milk drinks.
In the US and UK you will from time to time hear coffee with milk or cream referred to as white coffee.
White coffee can also refer to a cup of instant with a dash of cold milk.

/Samuel Ayurinde

I morgon bär det av till Götet och Blåvitts årsmöte. Ska bli kul.

TT vaknat

16.53 publicerades nedanstående text. Bra jobbat, TT!

IFK pantsätter Kamratgården för skatteskuld
Göteborg (TT)
IFK Göteborg får inte anstånd av Skatteverket för merparten av sin skatteskuld. Det innebär att 9,9 miljoner kronor måste betalas in omgående - vilket i sin tur innebär att fotbollsklubben måste pantsätta träningsanläggningen Kamratgården, skriver Aftonbladet.
Enligt tidningen har IFK fått garantier om ett banklån på 7,5 miljoner kronor med Kamratgården som säkerhet.
- Det blir förmodligen en kombination av banklån och insatser från folk inom föreningen, säger Stig Lundström, som på måndag väntas väljas till ny IFK-ordförande, till Aftonbladet.
Skatteskulden, ett resultat av värvningarna av Stefan Selakovic och Peter Ijeh, är på 12 miljoner kronor och Skatteverket beviljade enbart anstånd för skattetilläggsdelen på drygt 2 miljoner kronor.
- Redan i nästa vecka ska pengarna betalas in, förmodligen i mitten av veckan, säger Lundström.

Till råga på allt får jag en förklaring av TT-Johansson:

Inte firmafest, men nästan. Vi firade av två kollegor som sagt upp sig med en öl per ställe Folkungagatan västerut. Himla bra idé på skisstadiet - sämre idé i dag. Fast är inte det MEST märkliga att GP inte hade ett ord i tidningen?

Kan jag hålla med om. GP vaknade först under kvällen, 20.53 för att vara exakt.

TT sover

…fast mest obegripligt i hela den här historien är att TT - Tidningarnas Telegrambyrå - lördag klockan 15.10 fortfarande inte rapporterat ett ljud om de nya uppgifterna som blev offentliga i går.
Där jobbar ju i vanliga fall både en och två och tre kompetenta sportjournalister, men förklaringen är kanske så enkel som att de hade firmafest i går kväll.

Tonläget skruvas upp

Blåvittbloggen Bara Ben hakar på de nya uppgifterna i skattehärvan kring IFK Göteborg och tonläget börjar skruvas upp, i alla fall sett till de kommentarer artikeln får. Blir ett intressant årsmöte på måndag, kanske skulle man åka ner till Götet.

Framför allt undrar folk varför de inblandade fortfarande svarar med tystnad och svaret är egentligen ganska enkelt: innan de brottsmisstänkta vet vilka och för vad överåklagare Gunnar Stetler kommer väcka åtal, vill ingen säga mer än absolut nödvändigt.

Pressade själv Halse på hur han såg på anställningen av Mats Persson och på att IFK betalat ett ordentligt avgångsvederlag men Halse svarade diplomatiskt att:
- Persson har gjort mycket nytta för Blåvitt, den trupp som ska slåss om guldet i år är till stor del Mats Perssons förtjänst, men det här var ju en annan sida av myntet".
- Persson har fått en rimlig uppgörelse sett till det anställningsavtal han hade. Båda parter var nöjda med uppgörelsen då och är nöjda med den nu".

Jag tror att det kommer att hända en hel del den dag förundersökningen blir offentlig och beslut om åtal är fattat. Det är nog inte alls långsökt att IFK till slut ändå polisanmäler Mats Persson på något sätt, men det beror som sagt på hur åtalsbeslutet ser ut.

Den här soppan är så långt ifrån över den bara kan vara. I våras när vi började skriva om det fick jag rätt många obehagliga mejl om att detta var något media hittat på tillsammans med åklagare Lars Lithner, men de personerna har slutat mejla.

Det som är oroväckande för klubbens del ur ett sportsligt perspektiv är att Stefan Selakovic fortfarande inte avförts från utredningen. Övriga brottsmisstänkta har ju inte längre någon funktion i föreningen (efter måndag), vilket gör att Blåvitt inte behöver störas så mycket av att den här affären rullar på under ett par år.

Frågan är bara hur Elitlicensnämnden ser på Blåvitts allsvenska plats om det visar sig att ordföranden Bengt Halse faktiskt var informerad om upplägget, vilket Mats Persson påstår.

Matchen inställd

Det snöar så tätt i Stockholm i dag att man skulle kunna åka snowboard från himlen och ner. Blev därför inte särskilt förvånad när coach Felix ringde och sa att matchen mot Danderyd är inställd. Sprang och köpte kvällstidningarna, en dosa snus och en banan i stället och ligger nu i soffan. Betydligt bättre än att spela match i det här vädret.

Varför säljer Borg?

Sportbladet har kartlaggt Borgs företagsimperium och det ser ut som han har en jäkla massa pengar. I Expressen säger Borg det själv, "affärerna har aldrig gått bättre".
Men frågan kvarstår; varför i helvete säljer han sina pokaler?
Journalisterna som fått chansen att intervjua honom ställer förvisso frågan, men nöjer sig med ett svar som lämnar frågetecken: "Jag har vunnit så mycket och kan inte hålla ordning på allt. Jag tänkte att det här kanske är något någon vill ha".
En mycket märklig historia.

Halse upprörd

Avgående IFK-ordföranden Bengt Halse var inte nöjd med Skatteverkets beslut. Fick tag på honom i går eftermiddag precis när han läst beslutet:

- Jag vill börja med att säga att jag är riktigt förbannad. Man börjar ju fundera över rättssäkerheten i vårt land när motparten i en process kan bestämma att vi inte får anstånd. De har överhuvudtaget inte beaktat de uppgifter föreningen lämnat in.
- Beslutet är underligt, vinklat och direkt felaktigt. De har använt lösryckta uppgifter ur en 2000 sidor lång förundersökning från en person, Mats Persson, som har direkt motstridiga intressen med föreningen.
- Det sägs ju att beslutet inte ska orsaka sådan skada att personer tvingas lämna hus och hem men här säger man rakt ut att "det är ju bara för IFK att sälja spelare". Det är ett oresonligt och ofattbart beslut.

* Tvingas ni sälja spelare?
- Vi ska titta på det under helgen. Vi brukar ju kunna ha ett och annat äss i rockärmen.
* Men ni hänvisar ju själva till att ni blir tvugna att sälja spelare?
- Det är uppenbart att vi behöver någon form av kortsiktigt, ekonomiskt tillskott om vi ska kunna betala. Men vi har ju också möjligheten att överklaga anståndsbeslutet till Länsrätten och i så fall för första gången få en objektiv instans att titta på frågan.
* Varför inte bara överklaga, då?
- Ja, det har ju att göra med att det samtidigt tickar en rätt tung ränta. Men vi ska gå igenom situationen under helgen och titta på det. På årsmötet räknar vi med att ha ett svar. Men vi kommer inte att sätta ut en skylt att det är rea.

Senare under kvällen framkom att IFK:s lösning är ett banklån där Kamratgården sätts i pant. Vi skriver mer om det i dagens Sportbladet.

Nya turer i IFK-soppan

Nya uppgifter i skattehärvan kring IFK Göteborg. Här en snabb sammanfattning och lite till av de fem artiklar vi har i Sportbladet i dag:

* I går eftermiddag blev beslutet i anståndsfrågan offentligt. Skatteverket beviljar inte anstånd utan IFK måste i nästa vecka betala in 9,9 miljoner kronor i skatteskuld efter värvningarna Peter Ijeh och Stefan Selakovic.
Det löser föreningen genom banklån på 7,5 miljoner kronor där Kamratgården pantsätts. Resterande pengar skjuter bland annat Bengt Halse till. Eventuellt blir det aktuellt med någon enstaka spelarförsäljning.

* I Skatteverkets beslut framkommer flera intressanta uppgifter. Klubbdirektören Mats Persson har i polisförhör uppgett följande:
Jan "Plånbok" Nilsson började under hösten 2004 efterfråga den dryga miljon han "skänkt" till Peter Ijeh. Mats Persson informerade då ordföranden Bengt Halse om att "Plånbok" skulle kompenseras vid möjligt tillfälle. Inför ett styrelsemöte i februari 2005 informerade Persson Halse om att pengar till "Plånbok" skickats via Stefan Selakovic konto.

* Bengt Halse hävdar att uppgifterna är oriktiga och att Persson ljuger. Följande bild ges av personer i föreningen som Sportbladet talat med:
Persson har helt gått bakom styrelsens rygg och gjort utbetalningen till "Plånbok" på egen hand. Något han haft möjlighet att göra eftersom Persson ensam kunde attestera utbetalningar och ge order till ekonomiansvarige (som inte är brottsmisstänkt). Styrelsen och ordföranden behövde inte godkänna varje enskild utbetalning. Persson arbetade med en enda stor budgetram för in- och ut-transfers och varje enskild affär synades inte. Så länge Persson höll sig inom budgetramen kunde han agera tämligen ostört.

* Att de misstänkta skyller på varandra gör att överåklagare Gunnar Stetler förmodligen inte kommer att kunna besluta i åtalsfrågan förrän under april månad.

Stor grej dök upp

Det skulle bli en ledig fredag där jag bara skulle kurera mig från min förkylning, men icke. Dök upp en rätt stor grej som ni får läsa om i Sportbladet i dag.

I dag blir det också träningsmatchpremiär med mitt nya lag Vasasällskapet. Match mot division fem-konkurrenten Danderyd. 16.00 på Enebybergs IP.
Har inte gjort ett enda träningspass i år och känslan var väl inte direkt på topp i journalistlandskampen mot Irland. Hade faktiskt inte spelat fotboll sedan i augusti innan i onsdags. Så länge har jag inte varit ifrån en boll sedan 1994 då jag bröt fotleden. Den här gången berodde det på ett trestegshopp och en klen ljumske, får se om den håller i dag.

Intressant artikel i DN om AIK-backen Nicklas Carlsson som utsattes för mobbning när han var i danska klubben Århus. Det har jag själv inte stött på i någon klubb sedan juniortiden. Att det förekommer i en dansk proffsklubb är ju inte klokt.

GP har en artikel där Alexander Östlund ger svar på tal. Han har spelat sin bästa fotboll nånsin senaste tiden, menar han, och det lovar ju inte särskilt gott inför VM i Tyskland.

Före detta spelaragenten Anders Carlsson, numera ordförande i Västerås SK, lyckades ordna ett sista agentarvode innan uppgörelsen med Stefan Batan bröts, skriver Djurgårdens hemsida. Varför Batan och Djurgården gick med på det kan man ju verkligen undra.

Dagens skämt

Hej Robert!
Såg i Sandlins krönika att dina kollegor drar ordvitsar om Shay Given. Drog mig då till minnes en gammal klassisk rubrik i en engelsk tidning från slutet av 90 talet. Det var sedan Dion Dublin nickat bollen ur Givens händer och gjort mål:
"Shay Given is the only irishmen who doesn´t know where Dublin is".
Ibland får de till det så att säga!
MVH
Adde

Tog ett tag innan jag fattade men kul var det, tack!

White coffee

Hej!
White coffe är ... té.
MVH
Jessica

Té? Det var som fan. Det visste jag inte. Eller?

Hej Robert.
White coffee är cafe med varm mjölk - ingenting annat.
MVH
Robbie Keane

Låter ju faktiskt mer troligt.

Fakta TV-avtalet

Tog fram siffrorna som det nya TV-avtalet innebär men de fick inte riktigt plats i Sportbladet. Så här blir det:

AVTALET

Total prislapp: 1,35 miljarder kronor i fem år.
Herrlandskamperna: 400 miljoner (80 miljoner/år).
Allsvenskan/superettan: 900 miljoner (180 miljoner/år).
Damfotbollen: 50 miljoner (10 miljoner/år).

FÖRDELNINGEN ELITFOTBOLLEN
Totalt: 900 miljoner i fem år (180 miljoner/år).
Allsvenskan: 130 miljoner/år.
Superettan: 30 miljoner/år.
Omkostnader kring TV-sändningar och arenaarrangemang: 20 miljoner.

DE ALLSVENSKA KLUBBARNA
6,15 miljoner kronor till samtliga klubbar i en grundplåt (mot tidigare cirka 2,5). Övriga pengar är prestationsbundna och delas ut efter tabellplacering och exponering i Veckans Match i Canal Plus. Ett SM-guld kan omkring 15 miljoner kronor i TV-pengar.

PS Rune Hauge? Tja, det är ännu en väl dold hemlighet men rimligen försvinner en hel del miljoner till honom, men först när Kentaro säljer rättigheterna vidare till TV-kanalerna.

Den riktiga landskampen

Ber om ursäkt om det dröjt lite med kommentarer här på bloggen om den riktiga landskampen mot Irland. Det mesta står väl i dagens tidningar och på nätet men jag kan konstatera att:

* Alexander Östlund inte var särskilt kritisk mot sin egen insats utan pratade mest om att laget haft en dålig dag på jobbet. Dags för lite självinsikt?

* Zlatans nya ödmjukhet varade i exakt en dag. Efter matchen gick han rakt förbi all svensk media i den mixade zonen och landslagets pressansvariga Thomas Saleteg och Lasse Richt visade inte det minsta intresse att stanna honom för att TV och tidningarna skulle få sitt. Som Lasse Richt sa: "Det finns ju så många andra spelare att prata med".
Jonas Nystedt, kom tillbaka!

* Henke Larsson tog sig däremot tid med webb-tv, TV4, svenska tidningar och irländska tidningar. Precis som alla andra spelare också gjorde.

* Jag har en jävla träningsvärk efter pressmatchen. Och på lördag är det träningsmatchpremiär med Vasasällskapet. Jag gör nog inte många minuter…

* Det var ruggigt kallt på Lansdowne Road.

* Zlatans skada visade sig vara hyfsat lindrig. Han blir borta en vecka ungefär, knäet har fått sig en liten vridning.

* Erik Edmans kommentarer efter brakförlusten (0-3) är för sköna:
- Jag skäms över min egen insats och över lagets också. Det var jättedåligt.
Vad beror det på att det blev så?
- Jag vet inte. Det kändes okej senast mot Lyon. Jag var dålig helt enkelt och har inget att säga till mitt försvar, inget att skylla på för jag är vältränad och har inte ont någonstans.
Och varför presterar inte Sverige bättre?
- Svårt att säga. Men Irland spelar en smartare fotboll på den här planen. Vi försöker att spela, de sparkar långt och krigar. De är mycket bättre helt enkelt.

* Mattias Jonson och Olof Mellberg var på samma hemflyg som journalistgänget. Plötsligt kommer de över några svenska tidningsmagasin. Jonson roffar snabbt åt sig nya numret av Café medan Mellberg tar hand om de två andra blaskorna. Mellberg försöker sedan förgäves byta till sig Café, först mot BoNytt, sedan mot Veckans Korsord. Jonson flinar brett och vägrar.

* Själv hamnade jag nästan i slagsmål med ett kvinnligt kafébiträde på Dublins flygplats. Följande konversation har mina kollegor skrattat en hel del åt i dag.

(JAG) - One coffee, please.
(HON) Black or white?
- Coffee with milk, please.
Yes, but black or white coffee?
- Regular coffee with milk.
But black or white coffee?
- What´s white coffee?
In the other machine over there.
- Yes, but what is it?
It´s white coffee.
- Okej, just one regular coffee with milk.
Yes, but I must know if you want black or white coffee? It´s different prices.
- But I don´t know, I just want one coffee with milk.
Then I charge you for white coffe, it´s more expensive.
- But what is white coffee?
In the other machine over there.
- Okey, charge me for white coffee.

Hade det inte varit en söt tjej jag tjafsat med, vet jag inte var detta slutat. Nu fick jag betala för white coffee, men tog en helt vanlig kaffe. Små mjölkpaket fanns en bit bort där besticken låg. Vad white coffe är vet jag fortfarande inte.

Ronaldinhos reklam

Det var mycket snack om Nikes reklam där bressestjärnan Ronaldinho prickade ribban flera gånger i rad. Här finns en video som avslöjar hur det egentligen gick till. Tackar El Tobbo för tipset.

Tung förlust mot Irland

JOURNALISTLANDSKAMP
Irland-Sverige 8-3 (4-0).
Svenska målskyttar: Patrick Ekwall 2, Robert Laul 1.
Arena: Frank Cook Park (betydligt bättre gräsmatta än på Lansdowne Road där den riktiga landskampen spelas i kväll).
Publik: 7.

Matchen +++
En svängig historia där Sverige dominerade spelet men tvingades släppa in det ena billiga målet efter det andra på grund av en svag målvaktsinsats. Avgörande blev målvakten Simon Banks (AB) och mittbacken Glenn Hyséns (TV3) svekfulla uppträdanden då de bara timmar före avspark lämnade återbud, båda med ömma tår. En praktskandal.
Efter 0-4 kom Sverige ut som ett nytt lag till andra halvlek och reducerade till 3-5. Då tappade inlånade målvakten Tony Goalie in ett nytt, fladdrigt långskott och matchen var över.
Avgående förbundskapten Lasse Sandlins analys:
- Irland hade för mycket ungt folk med lätta fötter på mitten. Men jag är mycket nöjd med mina spelares insats och framför allt det fina bolltrillandet från Ekwall, Månsson och Laul samt Niklassons resoluta mittbacksspel. Men jag tar mitt ansvar och avgår eftersom jag inte lyckades lösa målvaktskrisen
.


PLUSLIGAN
Tony Goalie (VAKTM) +
64-årig vaktmästare på Frank Cooke Park som lånades in av coach Sandlin minuterna före avspark. Hade en riktigt dålig eftermiddag.

-

Olof Lundh (EXPR) ++
Började som forward men flyttades ner till högerbacken. Behärskade båda positionerna, dock utan att glänsa.

Markus Eriksson (BB) ++
Bra i markeringsspelet men vägde för lätt i närkamperna och hade alldeles för stora skor.

Ulf Niklasson (GP) ++++
Dominant i mittförsvaret men men fick dålig hjälp av Ekwall på mittfältet.

Jason (INDIPENDENT) ++
Lånades in från det irländska laget eftersom hans syster bor i Bandhagen i Stockholm. Spelade upp sig efter en nervös inledning.

-

Lars Markusson (TT) ++
Oerhört löpstark, oerhört långsam. Svarade för ett mycket fint inlägg till Sveriges första mål.

Robert Laul (AB) +++++
Svarade för ett snyggt distansskott i bortre krysset. Skulle haft en straff vid 0-0. Förkylning stoppade det defensiva arbetet och Ekwall vägrade att underordna sig.

Patrick Ekwall (TV4) ++++
Briljant offensivt spel kröntes med två mål från Ekwalls känsliga fötter. Men han var sällan nere på egen planhalva och det sänker betyget.

Anders Lindblad (SVD) ++
Offrade sig och gjorde en godkänd insats trots svår förkylning. Vågade hålla i bollen, kanske var det febern som lugnade nerverna.

-

Henrik Ystén (Off) +++
Sprang mycket och skapade flera bra chanser men skärpan i avsluten saknades helt.

Lennart Månsson (BB) +++
Fina dribblingar och bra inlägg men försvann helt i andra halvlek.

-

Avbytare: Daniel Gökinan (TV4) ++
Tröttast av alla, trots att han satt på bänken hela första halvlek.

Förbundskapten: Lasse Sandlin (AB) +
Misslyckades totalt att fylla målvaktsluckan efter Simon Banks avhopp. Meddelade efter matchen att han avgår med omedelbar verkan.

Betygsättare: Lasse Sandlin (AB).

Glenn Hysén borta

Glenn Hysén tackar nej till journalistlandskampenmot Irland. Coach Lasse Sandlin möttes i morse av följande SMS: "Hej, jag slog i tån i tröskeln i går, den är alldeles blå, så jag måste tacka nej. Sorry. Glenn".

Ett otroligt tungt avbräck! Och visst låter bortförklaringen lite löjlig?

Utan Glenn blir det svårt att motivera en trebackslinje. Hela taktiken måste alltså göras om på matchdagen, en tuff uppgift för coach Sandlin.

Konstigt om TV-avtalet

Dagens Nyheter har en märklig artikel i dag: TV-avtalet klart. Men enligt DN är det inte klart om det blir Kentaro Group eller MTG/Canal Plus som tar hem avtalet. Det trodde jag alla i den här branschen visste att fotbollen redan i slutet av förförra veckan bestämde sig för att acceptera Kentaros bud på drygt 1,2 miljarder kronor för fem år. Sportbladet berättade om det i tisdags i förra veckan.

Det som fortfarande återstår är förhandlingar mellan Kentaro och de svenska TV-kanalerna. Ännu så länge är det inte klart med fotboll i TV de första nio omgångarna. Och enligt min källa i TV-världen går bitarna inte ihop. Hur ska TV-kanalerna plötsligt kunna gå högre än de var beredda i diskussionerna med förbundet?
Å andra sidan tror jag att fotbollen och Kentaro har en uppgörelse som innebär att det blir fotboll i TV redan från 1 april, dummare är inte Lars-Åke Lagrell. Men det är nog bråttom.

Källa: Bank spelklar

Kvällens glädjebesked: Simon Bank (AB) tackar ja till journalistlandskampen mot Irland.
- På grund av den målvaktskris som uppstått om Bank inte kunnat spela har han nu bestämt sig för att ställa upp för sin nation, trots våldsamma smärtor i tån, uppger en källa för bloggen.
Coach Lasse Sandlin i en kommentar:
- Länge leve voltaren!

Men frågetecknen är fortfarande många. Lindblad (SVD) bekräftade under kvällen att han inte kan spela och undertecknad (AB) är ett osäkert kort. Även Nicklasson (GP) har gnytt över förkylningssymtom.
Dessbättre har Patrick Ekwall övertalat sin kameraman att ställa upp och i skrivande stund är vi fullt lag.
Men med tanke på att 85 procent av startelvan sitter och dricker öl just nu risker det att bli ett och annat återbud även under morgondagen.

april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits