Sömnigt och pinsamt, SVT

"I dag kom uppgifter om att föreningen AIK har 23 miljoner i skulder", rapporterade SVT-sporten precis.
I dag? Uppgifterna om de 23 miljonerna lades ut på AIK:s hemsida för ungefär en månad sedan, då skrev Sportbladet om det.
I fjol hade AIK:s moderförening 16 miljoner i skulder. En mängd tidningar samt Radiosporten har kontinuerligt rapporterat om föreningens extremt misskötta ekonomi. Bara för en extremt trög statlig tv-kanal kan dessa uppgifter vara nya. Pinsamt.

Svårt för HBK

Får många mejl att jag ska skriva om Halmstad. Tja, visst var det snudd på en bragd att sparka bort Sporting Lissabon och kvalificera sig för Uefacupens gruppspel. Jag drar av mig skjortan och snurrar den några varv ovanför huvudet - grattis HBK! Dessutom är det bra för Sveriges Uefa-koeficienten, antar jag.
Men - och det här säger jag inte för att vara dryg, elak eller märkvärdig - jag har svårt att tycka det är speciellt spännande. Bengt Sjöholm, klubbens starke man, kommer inte göra någon satsning och HBK är förmodligen helt chanslösa oavsett grupp de lottas i.
Å andra sidan; visst är det ganska kul att lilla HBK - som aldrig gör en enda ekonomisk satsning eller chansning - lyckas bättre i Europa än storebröderna Djurgården och Malmö med deras högt satta målsättningar.

Bank-intervjun

Fick till slut tag på min kollega Simon Bank och intervjuade honom. Det kan alltid ifrågasättas att intervjua sina arbetskamrater men eftersom Simon och jag inte är överens om många saker här i världen så fungerade det ganska bra, tycker jag. Resultatet läser ni här.
Boken? Den kan nog sälja ordentligt.

Ang. Real Malmö

Hejsan.
Varför ska ni nu helt plötsligt sluta kalla dom Real Malmö, det är ju nu dom börjar leva upp till namnet. Totalt överskattade, överbetalda, köper in spelare på alla möjliga positioner utan nån som helt tanke på hur dom ska använda dom osv. Nu vet jag inte ens vilket av lagen jag pratar om längre. Läskigt likt!
/Reima

Öppen fråga 2

…för nu är det nämligen Real Halmstad som gäller! Okej?

Öppen fråga

Öppen fråga till Sveriges sportjournalister; reportrar, redigerare, krönikörer och fansskribenter: ska vi lova varandra att aldrig mer kalla Malmö FF för Real Malmö igen?

Bättre förr

Det var bättre förr. Jo, faktiskt. Läs vidare bara.

* I går sökte jag Uefa-president Lennart Johansson, 75. Det tog två timmar, sedan hade Lennart - som befann sig på semester på hemlig ort med frun Lola och egentligen inte kunde nås - hört av sig, läst faxet och levererat ett antal slagkraftiga svar.

* I dag sökte jag förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell, 65. Det tog max en timme (som vanligt), sedan hade jag Lagrell på tråden och blev knappt av med honom.

* I morse klockan 10.00 började jag söka Simon Bank, 30, min kollega och vän, för att be honom svara på tio frågor till en intervju i morgondagens Sportbladet om hans nysläppta Zlatan-bok. Jag har under hela dagen påpekat att jag ville ha svaren före 18.30, för då kommer farsan, farmor och hennes syster till Stockholm på besök. Nu är klockan 18.50 och Bank har fortfarande inte svarat!

Jag kan inte tolka det på annat sätt, än att folk blev bättre uppfostrade förr om åren. Måste diskutera detta med pappa Bank som verkar vara en ordentlig karl till skillnad från sin son.

För tänder i tiden

Lagade hålet utan bedövning. Tandläkaren är en trevlig och duktig tjej som heter Veronica, hon bytte till en större borr men inte ens då skrek jag efter bedövning.
Obehagligt var det hur som helst och jag ska nu dra mitt strå till folkhälsostacken genom att göra reklam för Dentans enliters-flaska, 78,50 på Apoteket.
Enligt tandläkare Veroncia förebygger den hål och det tipset sprider jag nu vidare, jag hade själv ingen aning om att det fanns andra knep än tandborsten. Allt som behövs göras är att gurgla 10 ml i en minut 2 gånger om dagen, morgon och kväll förslagsvis.
Sedan kan man äta hur mycket godis man vill, det viktiga är att inte småäta, utan bara öppna luckan vid max fem tillfällen om dagen. Plus två gurglar då.

MFF iskalla

Med risk för att bli kallad "ett-stockholmssvin-från-jävlagöteborg-som-bodde-ett-par-
år-i-ljungskilefan" tänker jag så här just nu: känns inte MFF:s match mot Besiktas ganska skitsamma?
För mig krävs det mer än ett avancemang till Uefacupen för att jag ska känna wow, goddamned!
Tror inte ens jag kommer att titta på matchen. Däremot när det var Maccabi Haifa och FC Thun, då satt jag klistrad. Those were the days…
Fast jag har förmodligen fel. Nere i Malmö är det garanterat ett sjuhelskottas drag. Och skulle MFF klara Besiktas är det naturligtvis en formidabel sportslig framgång.

Ännu en pajas

I ett tidigare inlägg skrivs det: "Apropå www.baraben.coms pajaslista måste det väl sägas att solklara pajasettan är samtliga Blåvitt-fans som efter matchen mot Djurgården högljutt tjatade om offsidemål men efter MFF-matchen var desto tystare…
/Claes"
I knivskarp konkurrens med Claes själv då, som inte ser att offsiden mot MFF faktiskt tas upp på listan!
/Arne


Utbildade djurgårdare

Djurgården startar ett 18-månaders utbildningsprogram för sina spelare. Ur pressmedelandet: "I utbildningen ingår kurser inom bland annat försäljning, marknadsföring, ekonomi, ledarskap och data".
Låter som det som hette Datorteket när jag var arbetslös i mitten av 1990-talet…
Skämt åsido kan jag nu avslöja kurslistan och respektive lärare:

TERMIN 1

* Starta krog på Stureplan - Tomas Brolin (10 poäng)
* Kommentera fotboll i TV - Jesper Blomqvist (5 poäng)
* Så beter du dig vid en pissränna - Glenn Hysén (3 poäng)
* Gör ditt eget snus - Super-Bosse (2 poäng)

TERMIN 2
* Få 13 rätt på stryket - Lars-Gunnar Björklund (20 poäng)

TERMIN 3
* Praktik på TV4 - Patrick Ekwall&Suzanne Sjögren (20 poäng)

Pajasar är vi allihopa

Apropå www.baraben.coms pajaslista måste det väl sägas att solklara pajasettan är samtliga Blåvitt-fans som efter matchen mot Djurgården högljutt tjatade om offsidemål men efter MFF-matchen var desto tystare…
/Claes


Det är inget att skämmas för att bli kallad pajas.

Tandläkarvånda

Aj aj aj. Exakt en timme kvar till jag ska till tandläkaren och borra bort ett hål (har aldrig förstått hur man kan borra bort ett hål). Hur var det man gjorde det där korstecknet nu igen? Haka mage vänster höger…?

Dagens lista

Dagens lista behöver jag inte göra själv, den hittar ni nämligen här. Håller inte med om hälften, men vissa delar är ganska roliga, det ska erkännas.
Fast vad Kjell Jonevret har gjort för att förtjäna den mindre smickrande fjärdeplatsen kan jag inte riktigt begripa.

Bakom kulisserna

Skriver i dag om Uefa-president Lennart Johansson och författaren Anders Carlberg. Artikeln läser ni här. En ganska sorglig historia, men jag vill ändå berätta hur det går till när en sådan dyker upp:

Svenska Fotbollförbundet hade i tisdags presskonferens och i samband med att Tommy Söderberg presenterade sin U21-trupp nämnde han i förbifarten att författaren och debattören Anders Carlberg besökt truppen och haft en föreläsning:
- Han talade om att vara förebild. Det är viktigt. Hur lever fotbollsspelare i dag? Hur lever övriga samhället i dag? sa Tommy.
Det gjorde mig nyfiken. Vad får Sveriges fotbollstalanger lära om sitt kommande liv som förebilder? Jag ringde upp Anders Carlberg och frågade. Han började med att berätta om sitt samtal med Tommy Söderberg innan föreläsningen.
- Som Tommy sa: "De här killarna blir inte vuxna förrän de är 35. De har aldrig haft ett sommarjobb en gång". Då måste någon berätta lite om hur världen och samhället ser ut.
Sedan tog Carlberg på eget bevåg upp att han använt en historia om Lennart Johansson och dennes självmordstankar under föreläsningen.
- Jag skriver även om det i min senaste bok, "Förebilder och berättelser för hopplösare". Du borde nästan titta i den om du ska skriva om det här, sa Carlberg.
Jag tog en taxi till Fryshuset vid Hammarby Sjöstad och hämtade ett exemplar av boken. Mycket riktigt fanns historien om Lennart Johansson med. En vacker historia med budskapet att det aldrig är fel att våga söka hjälp och tröst när man mår dåligt, det gör även stora och berömda människor/förebilder som Uefa-presidenten Lennart Johansson.
Innehållet var både oberättat och känsligt, därför måste naturligtvis presidenten få kommentera det. Lennart blev dock inte särskilt nöjd när han hörde vad som skrivs och sägs om honom.
- Historien är felaktig på många punkter, sa Lennart och förklarade vilka men de behöver vi inte gå in på här. Lennart hävdade bestämt att han aldrig gått i några självmordstankar och var "oerhört besviken" att han inte blivit kontaktad innan boken gavs ut.
Anders Carlberg lät uppriktigt förvånad när jag återkom och berättade att Lennart inte kände igen sig i den historia och de citat som finns i hans bok.
* Har Lennart sagt som du skriver?
- Ja, det är klart. Han sa precis så.
Personligen tycker jag det är lite tråkigt att det blev som det blev. Den ursprungliga artikeln - som tog syfte på bokens budskap - hade varit roligare att publicera. Men när Lennart nu reagerade som han gjorde var det oundvikligt att inte ändra vinklingen, ämnet är trots allt ganska känsligt.
Det man kan ifrågasätta är varför Anders Carlberg publicerar en berättelse han hört mellan skål och vägg på en middag för ett antal år sedan utan att kontakta berättaren innan publicering.

Hedmans comeback

Tjenare!
Läste nyss en artikel om att Magnus Hedman inte utsluter comeback och jag tror att jag kan ha ett intressant erbjudande.
Han bor ju en bit utanför Kungsängen tillsammans med sin Graaf och därför tror jag att Kungsängens IF i div.5N vore något.
Vi kanske inte riktigt kan mäta oss ekonomiskt med storklubbarna med vi har gjort som Elfsborg och hittat några lokala intressenter som är villiga att investera i en eventuell "Hedman-värvning".
Totalt har vi lyckats skrammla ihop tillräckligt med pengar för ett tvåårs-kontrakt på 39 kronor/månaden. Vi kan även erbjuda en "sign on"-bonus på 50 spänn i Rikskuponger.
Självklart är allt gratis i kiosken och han slippen även att plocka konor efter träningen!
Du får gärna framföra detta till Hedman nästa gång du träffar honom, jag får nämligen inte tag på honom. Han har spärrat mitt nummer av någon anledning...
MVH
Robban

Står ni för skatten eller ska Hedman deklarera detta som en gåva?

Bäst i test!

Blåvitt-bloggen "Bara ben på Glenn Hysén" listar Sveriges tio bästa fotbollsbloggar. Verkar som att redaktionen gjort ett noggrant jobb. Jag har i alla fall inget att invända emot…

En vinnare

Tjena Robert.
Jag läste hela texten som Ola skickade in. Det är 10 minuter jag vill ha tillbaka... Senast jag läste en sådan långsam och intetsägande text var när jag somna i en psykologibok på gymnasiet.
Dock hade det varit roligt att veta varför Alvbåge, som inte ens kunde peta Bengt Andersson, skulle vara mer aktuell för landslaget än "Bengan"?
/J


Grattis! Du läste inte bara hela texten, du klarade också av att ifrågasätta den efteråt! Imponerande. Jag skickar dig Olas fullständiga mejladress som pris.

Den nära journalistikens vilkor

Sportbladet var nominerade till "Årets redaktion" av Pressens Tidning. Priset gick i stället till Nerikes Allehandas länsredaktion.

Motiveringen: "En ofta förringad journalistik allra närmast läsarna blir behandlad med kunnande, omsorg och intresse när de bygger sin egen och hundratals kollegors utbildning. I år skriver de dessutom direkt till läsarna i en specialtidning om den nära journalistikens villkor. Nerikes Allehandas länsredaktion är Årets redaktion".

Jag kan avslöja att Sportbladet nu planerar att lägga sin nästa konferens i Örebro för att lära sig mer om den nära journalistikens vilkor.

Alla heter Glenn i Göteborg?

Kollegan David (från Skåne) har svaret som alla fotbollsfans väntat på. Genom idoga sökningar i de offentliga personuppgiftsregistren kan han nu avslöja att det bor 420 Glenn i Göteborg mot "bara" 220 i Stockholm. Malmö är pinsamt dåliga på Glenn-fronten, där bor bara 120 stycken.

Om man tittar på Glenn-fördelningen per län blir det så här:
1. Västra Götaland - 1300.
2. Skåne - 810.
3. Stockholms län - 560.

I hela Sverige bor totalt 5600 Glenn vilket innebär att 8 procent av alla Glenn bor i Göteborg. I Västra Götaland hittar vi hela 23 procent av landets samtliga Glennar.

Noterbart är att det finns 17 kvinnor i Sverige som heter Glenn - men bara två har det som förnamn. En av dessa bor i Göteborg, men hon stavar med ett n.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Västra Götaland dominerar när det gäller Glenns. Och där ingår ju Göteborg så visst stämmer ramsan.

P.S Vi har godkänt stavningen Glenn, Glänn och Glen.

P.S 2 Hur många som luktar fisk i Göteborg har David ännu inte svaret på, men han lovar att försöka ta reda på det vid nästa besök.


GG i hetluften

Göran Göransson och Balkan går inte så bra ihop. Som U21-kapten fick stackars Göransson både en och två verbala kängor av Bojan Djordic, som landslagsspion har han lyckats reta upp både det kroatiska förbundet och deras nya stjärna Niko Kranjcar.

P.S Fast när det gäller bråket med Bojan Djordic har väl tiden utvisat att Göransson hade rätt. Kanske har han rätt den här gången också?

P.S 2 I takt med att Sverige blir större och starkare som fotbollsnation lär den här typen av "konflikter" bli allt vanligare. Senaste kvalmatcherna såg ni hur Bulgarien och Ungern försökt snacka och psyka Sverige ur balans, nu är det Kroatien som håller på.
Kul och ett tecken på Sveriges storhet. Sverige är naturligtvis inte oskyldiga, det är stor skillnad på ledare och spelares attityd jämfört med för några år sedan. Läs bara vad Roland Andersson säger inför Kroatien-matchen.

Tävling: vem orkar längst?

Hej Robert.
Så är det då dags att klaga på din blogg igen. Men det är inte så konstigt, Laul. Dels lider du svårt av att aldrig avvika från 'normen' (majoritetens åsikter gör du automatiskt till dina egna), dels är du en riktigt stabbig journalist som givetvis borde lyftas från den främsta sportredaktionen i det här landet och förslagsvis förflyttas till Ystads Allehanda eller någon annan högervriden nonsensblaska. Finge jag bestämma hade du skrivit din sista rad i ett tidningssammanhang för längesedan - undantaget insändarsidorna och kontaktannonserna - men min makt att påverka Ronny Olovsson är begränsad. Dessutom är det fullt rimligt att du får agera mähä-reporter när det finns killar som Patric Nilsson på Kristianstadsbladet som får titulera sig sportchefer... Läser i bloggen att du går in och kommenterar 22-mannatruppen till VM-kvalmatcherna mot Kroatien & Island som under gårdagen presenterades på en ännu en i raden av irrelevanta och föga upphetsande presskonferenser, signerade Lars-Roland med vänner. Här är det två saker som stör mitt läsaröga å det grövsta. För det första att du är så livrädd för att stöta dig med etablissemanget att du inte ens i din egen blogg (!) vågar dig på att ha en åsikt om den befintliga truppen, utan istället bara konstaterar det som alla fotbollskännare i det här landet redan är ruskigt medvetna om: \"22-mannatruppen som togs ut kan mycket väl vara VM-truppen - plus en tredjemålvakt (23 man ska det ju vara)\". Inte är det väl möjligt att det passerat dig obemärkt förbi att förbundskaptenerna backar upp Isak med ett habilt Norgeproffs (när vi har lovande killar som Alvbåge, Sandqvist och Wiland att tillgå), att mittbacksfrågan är mer än känslig eftersom en skada på Lucic eller Mellberg skulle innebära att Petter Hansson rent av kan få dra på sig lagkaptensbindeln igen (det är bara mittbackar som får bära bindel i Lars-Rolands landslag) medan man skyr den Bayern München-aktuelle Antonsson, att man inte får vara med i landslaget om man inte är en snäll och tystlåten varelse OCH har fyllt 30 år (ok, det var en överdrift, men varför får aldrig spelare som Holmén, Djuric, Grahn, Stenman, K. Svensson, Gerrbrand, Granqvist och L. Nilsson chansen?), att de blivande mästarna (vedervärdiga tanke!) i landslagssammanhang representeras av ett par lungor (Jonson är ingen fotbollsspelare) medan kreativiteten och snabbheten (Hysén borde förstås vara given i en 22-mannatrupp) snällt får finna sig i att inte tillfrågas o s v. För det andra att du fortsätter haussa allt som rör sig, bara för att Salle inte ska få spela. Senast i raden är Mikael Nilsson (vars syster Lotta gick i samma klass som mig, 1:an till 6:an). Min fråga till dig är: Vad har Mikael Nilsson uträttat till höger i den svenska försvarslinjen som Alexander Östlund inte har kunnat mäta sig med? Sanningen att säga är att vi bara kan mäta deras insatser utifrån vad de presterade i EM-slutspelet förra sommaren. Nilsson blev förnedrad mot Italien medan Östlund höll tätt mot Holland. Däri består skillnaden. Sedan dess har Micke glömts bort i en frysbox i England medan Salle spelat till sig ett proffskontrakt och en ordinarie tröja i en topp-3-klubb i Holland. I nuläget matchas de kontinuerligt i internationella sammanhang (Micke som mittfältare och mittback i Panathinaikos och Salle som högerback i Feyenoord). Visserligen kan man inte jämställa Champions League med Uefa-cupen, men vi ska ha klart för oss att det inte är otänkbart att Feyenoord vinner sin cup medan det skulle förvåna dem flesta ifall Panathinaikos ens tog sig vidare från gruppspelet. Dessutom matchas Salle på den plats han är aktuell för i landslaget. Det gör inte Micke. Och det gör definitivt inte Niclas Alexandersson (som du ju ville spela in i den blågula fyrbackslinjen i början av den här månaden)... Naturligtvis är Östlunds ende allvarlige konkurrent i nuläget Christoffer Andersson. Men det hotet är å andra sidan inte sådär särskilt allvarligt. Såvida nu inte förbundskaptenerna tappar huvudet och lyssnar på drevet. Men med tanke på den lyhördhet de har visat under sin tid på posten sähär långt så är väl risken för det paradigmskiftet ungefär 1 på 5 000 000. Självklart ska Salle få fortsatt förtroende mot Kroatien och Gudjohnsens allierade!
Läste också att du fått mejl av Carl, som klagar över stockholmsfixeringen i rikspressen; Sportbladet och dess redaktion får statuera exempel. Du skriver, i ett försök att försvara dig, att: \"Som ur-göteborgare håller jag inte med om att vi skriver för mycket om Stockholm, vi har skrivit mer om Malmö och Blåvitt än om Hammarby och AIK i år\". Nu vet jag förvisso inte hur den procentuella fördelningen ser ut (hur mycket rosa fotbollsartiklar som kretsar kring Iff Iff kontra Änglarna, Bajen och Gnaget) men här är det ändå något som stinker. Hur kan du försvara din hållning om att ni inte är stockholmsfixerade genom att hänvisa till att ni skriver mer om ett Malmö som under säsongen försöker försvara sitt guld, kvalar till Champions League, skakas av inre stridigheter och därefter (för att citera Bank) vrider och vänder på sig, borta mot Besiktas i Uefa-cupen, likt en epileptisk huggorm, och Göteborg (som är på väg att omkullkasta all logik genom att konkurrera om Lennart Johanssons pokal trots att man inte kunnat ställa med samma lag två matcher i rad och sänkt medelåldern i startelvan med minst 500 år under säsongen) än om ett lag i Superettan (vem bryr sig?) och en klubb som inte alls levt upp till de högt ställda förväntningarna (Linderoth borde väl ändå ha fått mer uträttat med det spelarmaterialet!). Det är ett uttalande du inte kan vara nöjd med. Att det sedan är ett ovedersägligt faktum att Sportbladet ingalunda är den redaktion i det här landet som uteslutande rapporterar om företeelser inom gränsen för kungliga hufvudstaden (TV4 har väl aldrig rapporterat från allsvenska arenor undantaget Söderstadion, Stockholms stadion, Bårsta IP - jo, Södertälje och Stockholm är samma skrot och korn - och nationalarenan för fotboll, Råsunda) är en annan femma. Nog tycker jag att Carl kunde ha vänt sig till Per Nunstedt (han har väl tagit över ansvaret för klubben för inbördes beundran?) istället, men det ligger något i det han säger.
Hälsningar,
Ola

Jag orkade fram till "högervriden nonsensblaska" (8:e raden). Nån som bräcker det?

Tyst om Zlatan

En text om Zlatan - men inte ett enda mejl. Vad har hänt med världen? Är alla Zlatan-debattörer i kollektiv chock efter Capellos utspel? Eller har folk slutat bry sig om Zlatan? Det vore ju tråkigt, med tanke på att kollegan Bank precis skrivit en lång bok om honom…

Så hottas svenska cupen upp

Hej
Svenska cupen blir misshandlad av förbundet så egentligen är det inte kontsigt att ingen bryr sig. Inte ens vårt förbund verkar ju ta cupen på allvar. Här är några förslag på vad jag tycker förbundet borde göra:
* Kolla hur det ser ut i England och lär därefter. Avsätt några lördagar (ev. söndagar) varje säsong där alla divisioner har uppehåll för att spela cupen. Ett förslag kan ju vara en helg i månaden.
* Håll stenhårt på speldatumen som är fastslagna. Det funkar inte att en match som ska spelas innan 5 juli spelas 5 augusti. Tillåter man det sänder man ut fel signaler.
* Sälj tv-rättigheterna till SVT men Canal Plus eller TV4 är helt okej också. Låt de visa en hel dag med svenska cupen. Kan vara en huvudmatch med pling eller flera matcher på raken. Huvudsaken är att cupen visas och att kanalen tar cupen på allvar.
MVH
Mattias

Senaste dagarna har både Lagrell (SvFF) och Lundquist (Sef) frågat mig hur cupstatusen kan höjas. Jag hade en idé om ekonomisk stimulans genom tv-pengar som ni läste om i ett tidigare inlägg. Mattias idéer är väl så bra, nu är det bara för firma Lagrell&Lundquist att agera.

Zlatans kretslopp

Måltorkan är över, Zlatan drog in en volley, därmed är allt lugn och ro?
Tvärtom.
Efter första målet, då kom den första riktiga sågningen. Från ingen mindre än managern Fabio Capello. En kraftig sågning, dessutom.
Ska försöka förklara hur det där fungerar.
Jag hade fram till i går kväll inte läst eller hört någon negativ kritik mot Zlatan denna höst. Man har konstaterat faktum (…inga mål…), konstaterat ett faktum till (…men han var riktigt bra och spelade fram sina lagkompisar i stället…) samt ett sista faktum (… och Juventus vann ganska lätt ändå).
Så har det sett ut i tidningar och på tv. Inte en enda sågning, bara en diskussion med dessa tre ingredienser i just den ordningen.
Capellos sågning visar framför allt på en skillnad mellan sportjournalister/fotbollsfans och en fotbollstränare.
Medan sportjournalister/fotbollsfans har satt måltorkan i centrum för diskussion och artiklar, har Fabio Capello inte nämnt måltorkan med ett ord utan i stället fokuserat på Zlatans goda prestation samt Juventus vinster.
Sedan kom en match där Zlatan lyssnade mer på sportjournalisterna//fotbollsfansen och agerade överdrivet egoistiskt för att bryta den där måltorkan - då röt Capello till direkt. Måltorkan har ju aldrig varit centrum för deras diskussioner. Notera att Capello gör sitt utspel via media och fundera på varför…
***
Hela det här exemplet visar också att diskussionen om Zlatan Ibrahimovic ständigt lever. Det blev inte tyst bara för att han gjorde mål, tvärtom.
Så länge Zlatan spelar fotboll kommer han alltid att diskuteras, oavsett han vill eller inte, oavsett nån annan vill eller inte. Det går inte att göra något åt detta faktum. Det är som en naturkraft som nu inte bara drar fram i Sverige, utan även i Italien. Italienska tidningar gör sina huvudstories på Capellos Zlatan-kritik.
Vilket är bra för fotbollsintresset, det är godis för sportkonsumenterna oavsett de läser på nätet eller köper tidningar, det ger klubbar och spelare mer pengar och större möjligheter, positivt för medieföretagens kassor och antagligen bra för Zlatans ego också. Så mycket har jag lärt mig om Zlatan, att han har inget emot att stå i händelsernas centrum om man säger så…
Att han får skäll av sin tränare innebär att han kommer lite extra laddad till landslagssamlingen - och sänker Kroatien av bara farten?

Bajens officiella blogg

Som första fotbollsklubb startar Hammarby en blogg. Ja ja, jag vet att det är ett par dagar sedan, men jag har faktiskt inte sett den förrän nu.
Ett piggt initiativ av Bajen, om ni frågar mig. Länken hittar ni i min länklista när intill. Passar på att länka till en kul skribent här.

Bajen tillbaka till Råsunda

Snackat med lite folk i övriga två stora Stockholmsklubbar apropå mitt avslöjande om att Hammarby är på väg tillbaka till Råsunda (derbyna). I Djurgården och AIK ser man det som en självklarhet att Bajen är tillbaka på Råsunda nästa år:
"För mycket pengar att säga nej till, speciellt som nya läktaren på Söderstadion inte blivit någon succé och inte inneburit fler säsongskort", som någon uttryckte det.
Enligt Hammarbys vd Henrik Appelqvist ska klubbledningen räkna på olika scenarion under hösten och komma till ett beslut inom några månader.

Stockholmsförälskad?

Hej.
Jag har en intressant fråga som jag skulle vara väldigt tacksam om du kunde ta dig tid att svara på. Jag undrar varför du och i stort sett hela sportredaktionen är så Stockholmsförälskade? Aftonbladet är ändå en stor tidning som ska täcka hela landet, vore det då inte bättre med en opartisk sportdel. Ta som exempel MFF:s seger i Turkiet mot Besiktas, den fick minimal plats i form av en liten notis både innan och efter matchen.
För sveriges befolkning utanför Stockholm kan ni väl på sportredaktionen lägga ner med era "Stockholmsfasoner" och var lite mindre öppet partiska.
MVH
Carl

Om du gnällt på att vi skriver för lite om innebandy, då hade jag förstått dig. Eller i alla fall känt lite sympati. Nu gnäller du på att vi skrev för lite om MFF:s match mot Besiktas, en match vi ägnade fyra helsidor. Mer utrymme kan du knappast begära?
Som ur-göteborgare håller jag inte med om att vi skriver för mycket om Stockholm, vi har skrivit mer om Malmö och Blåvitt än om Hammarby och AIK i år.
Personligen tycker jag att Sportbladet ska skriva om det som är störst, bäst, vackrast och intressantast. Om du tittar på min blogg har jag inte skrivit speciellt mycket om Gefle och Assyriska. För ärligt talat - vem annat än de närmast sörjande bryr sig?

P.S Stockholmsförälskad? Jag? Går ju knappt en dag utan att jag vill flytta härifrån. Nej, det här mejlet kan du inte vara nöjd med.

Från förbundets presskonferens

Precis hemkommen från dagens presskonferens där det hände en hel del intressant även om själva truppen var ganska väntad. Matcherna mot Kroatien och Island spelas 8 respektive 12 oktober. Sedan är Sverige i VM.
***
22-mannatruppen som togs ut kan mycket väl vara VM-truppen - plus en tredjemålvakt (23 man ska det ju vara). Sedan kan ju Hysén eller nån annan slå igenom ordentligt under våren men det ska ändå mycket till om någon av de 22 som togs ut i dag petas.
***
Mikael Nilsson är tillbaka. Han borde rimligen gå rakt in i startelvan i stället för Alexander Östlund. Även om han spelat mittback i Panathinaikos tremannaförsvar senaste tiden.
***
Anders Svensson lär inte bara "spetsa till konkurrensen", som Roland Andersson uttryckte det. Han går definitivt rakt in i startelvan.
***
Stefan Rehn (vars Djurgården är i final igen) tyckte att övriga klubbar, förbundet och vi i media satsar för dåligt på svenska cupen. Förbundsordföranden Lagrell hade ingen färdig plan hur intresset ska öka. Han undrade om jag hade några idéer. Ansvaret känns stort men tyvärr kommer jag inte på något förutom en gammal klassiker - pengar:
Låt Svensk Elitfotboll (Sef) förhandla om tv-intäkterna från cupspelet. Då kan det utfalla stora ekonomiska bonusar för final- och semifinalplatser. Som det är nu går intäkterna till förbundet. Och kommer att göra det även när det nya avtalet skrivs.
För något år sedan diskuterade Sef och ISPR att ge en miljon till det lag som vann dubbeln. Men det försäkringsbolag som skulle betala ut den eventuella miljonen hade för hög premie (250 000 kronor).
***
Dagens citat kom från assisterande förbundskapten Roland Andersson som inte ville kritisera Henke Larsson för dennes bleka insats mot Ungern: "Jag tillhör ju Henkes fanclub så…", sa Andersson och fortsatte med de klassiska Henke-hyllningarna.
Vad fan, även Henke kan väl vara ur form och göra en dålig match, varför inte erkänna det?
***
Informationschefen Jonas Nystedt lät vid ett tillfälle ganska irriterad på personen som skötte "power point"-presentationen. Samtidigt visade Nystedt ett imponerande tålamod, det var nämligen inte ofta rätt bild dök upp…
***
Djurgårdens Markus Johannesson var inbjuden för att prata varmt om Royal League. Han inledde med: "Det sliter onekligen på kroppen". Fast sedan sa han: "Det är som toppmatcher i allsvenskan, tufft och högt tempo. När man går av planen känner man att man vill spela en sådan match igen". Markus Johannesson ger ett begåvat och sympatiskt intryck och visade att han inte är rädd att tala inför stora sällskap.

Niva mejlar

Bylinefakta:
Tvingades ta om bildbylinen från Enschede fyra gånger eftersom Bardell var missnöjd med sitt fighting-face. Oklart hur han kommer att reagera när kritiken nu ändå tickar in.
/E

Allsvensk summering

Blåvitt med tre juniorer i backlinjen, fem juniorer på bänken och ett helt nytt spelsystem besegrade Malmö FF med 2-1. Visst är det imponerande men säger mest om Malmö FF. Vad är det egentligen som händer i klubben? Hur kunde man missa chansen att trycka dit Göteborg ordentligt?
Nu såg jag inte matchen men en och annan borde skämmas - tränaren uppvisad på läktaren, sportchefens vävningar är riktiga fiaskon så här långt och vissa spelare vet jag inte vad de håller på med.
Möjligt att det var offside på Blåvitts första mål men eftersom jag inte gnällde på linjemannen efter Blåvitt-Djurgården gör jag det inte nu heller.
Jag gnäller i stället på Hammarbys Mikael Andersson som var på plan i 18 minuter och sprang offside sex gånger mot Assyriska.
Tur för Bajen att Paulinho kommit igång. Och jäkligt kul att se Kleber Saarenpää spela fotboll igen efter tre år som vårdpaket. Säger också grattis till Joakim Jensen som gjorde ett felfritt femminutersinhopp, hans första match i allsvenskan för Hammarby.
Bäst i gårdagens omgång var ändå Jörgen Petterssons felträff som lurade stackars Jukka Sauso. Fast Pettersson hävdar säkert att det var avsikten.

Byline-reaktioner

Tjena Robert.
Du ville ha in fulaste respektive snyggaste bildbyline eftersom ni fräshat upp de tidigare i måndagens Sportbladet. Visste du redan innan att du inte skulle få någon artikel publicerad och därav automatiskt lämnade in WO i den brutala granskningen?
Föreslår att du skjuter på den utlysta tävlingen till du själv får vara med och leka med dina övriga kollegor.
Helt utom tävlan tycker jag Tobias Hysén (sid. 14) vinner med motiveringen att han ser ut som en Simon Bank (din parhäst) på 7 kilo amfetamin. God tvåa (fortfarande utom tävlan), Erik Niva's sidekick (fotografen) med motiveringen att man behöver inte se ûbercool ut utanför Twentes stadion.
/Jonas

Jag är med i tidningen! På sidan 12 hittar du min nya bylinebild, under artikeln om AIK. I morgon skriver jag om Hammarby.
Jag är nöjd, även om vissa påpekat att håret ser lite skumt ut ("Hade du smörjt in det med babyolja, eller?" som någon uttryckte det).
Nivas sidekick heter Andreas Bardell och att den killen försöker se cool ut utanför Twentes stadion kan ursäktas med att han inte är så gammal.


Blåvitts 3-5-2

Hittade precis Blåvitts laguppställning på www.svenskfotboll.se. Att döma av de spelare som tagits ut verkar det som att Arne Erlandsen verkligen har bestämt sig för att satsa på en 3-5-2-uppställning. Intressant.
Spana in Blåvitts bänk. Inte mycket erfarenhet på den, inte…

Bengt Andersson
-
Adam Johansson , Mattias Bjärsmyr, Oscar Wendt
-
Martin Ulander, Niclas Alexandersson, Håkan Mild, Samuel Wowoah
-
George Mourad
-
Stefan Selakovic, Marcus Berg

AVBYTARE
Alexander Nadj
Erkan Saglik
Joel Gustavsson
Andrés Vásques
Gustav Svensson

Lite till om stängda/öppna träningar

Letade upp en gammal intervju med Johan Plate från 2001 som jag gjorde några dagar innan Hammarbys match mot Öis. Uppenbarligen följde Bajen tipsen, man slog ju Öis med 3-1 (eller var det 3-2?) och blev svenska mästare för första gången.
Här ett utdrag ur artikeln med idrottspsykolog Plate:

- Förbered er precis som vanligt. Att ändra rutiner är ingen lösning. Det skapar bara onödig oro.
Till exempel: En spelare som vanligtvis värmer upp 15 minuter ska inte värma upp 45 minuter bara för att
matchen råkar vara extra viktig, menar Plate.
- Då tänker hjärnan att: "Oj, oj, oj, nu är det något speciellt på gång". Den ställer sig på tå och tar extra mycket energi helt i onödan.
Att en spelare i Hammarbys situation är spänd och nervös inför avslutningen är däremot naturligt.
- En förutsättning. Känner man ingen laddning kan man inte maxprestera. Det är viktigt att inte lägga locket på. Vill man prata om sin nervositet och oro ska man göra det. Med en flickvän, kompis, lagkamrat eller varför inte tränaren.
- Det är inget att hymla om, Hammarby har ett bra läge. Det mår alla i laget bra av att erkänna och våga prata om. Men på rätt sätt. "Så här bra förutsättningar att vinna allsvenskan har vi aldrig haft" är en bra tanke. "Vi har inte vunnit guld på 104 år - nu är det dags" är en dålig.
För de som upplever spänningen som obehaglig är fysisk aktivitet ett annat tips.
- Ta promenader, spela bowling eller gå och se en bio med laget. Men bara om man brukar göra så, att ändra rutiner är som sagt inget bra.
Ytterligare en viktig aspekt är att avdramatisera sakens betydelse.
- Det kommer alltid nya säsonger och nya chanser. Finns det i bakhuvudet är risken för prestationsångest mindre.

P.S Bajen stängde inga träningar trots det enorma intresset.

Batan till AIK

Snackade med Stefan Batan i går. Han var på plats på Råsunda och såg AIK ta ännu ett steg mot allsvenskan.
Låter på Batan, tycker jag, som han är mer eller mindre klar för AIK. Kan klubbarna komma överens? Eller går det till skiljenämnd?

Kvällens matcher

* Blåvitt-Malmö. Spännande och intressant, men även om det skulle bli hemmaseger, glöm att Blåvitt snuvar Djurgården på guldet. Skiljer för mycket i målskillnad.

* Hammarby-Assyriska. Zzzzzzzzzz…

* Landskrona-Örgryte. Bois har ett jätteläge att köra om Gefle och lämna kvalplatsen. Öis har inget att spela för. Förlåt, glömde Royal League.

Vilka hjältar!

AIK till allsvenskan - då sparkas hjältarna. Personerna som åsyftas är Daniel Hoch, Gabriel Petrovic och Göran Marklund. Ja jesus vilka AIK-hjältar. Jag behöver knappast upplysa om vilken sportredaktion som lyckades koka ihop den tunna soppan.

Apropå öppna/stängda träningar

Anders Andersson, MFF: "Det året Porto vann Champions League hade de inte enda öppen träning".
/A

Det jag syftade på var att Djurgården gjorde en stor förändring i slutet av en säsong. Det är som att be om ångestfyllda och funderande spelare.
All relevant idrottspsykologi utgår från just detta: "Ändra inte upplägg utan förbered er som vanligt även i slutet av säsongen - och även om det hadlar om topp- eller bottenstrid".
Svenska landslaget till exempel, har alltid exakt samma upplägg och jag är övertygad om att det skapar en viss trygghet som faktiskt har betydelse för prestationen ute på planen. Blågult stänger alltid sista träningen före match.
Sedan tycker jag som journalist naturligtvis att stängda träningar alltid är superlöjligt men ska man ha det får man göra som Porto och ha det hela tiden. Eller som landslaget och alltid ha samma upplägg. Att ändra som Djurgården gjorde är en dödssynd.
Det bästa exemplet är annars Brasilien som under VM 2002 inte hade en enda stängd träning. Vilka vann VM?

P.S Givetvis grejar Djurgården guldet ändå.

Stängda träningar = förlust

I veckan informerade Djurgården att man stänger sina träningar för media "för att spelarna ska få lugn och ro". I går blev det 0-1 mot Häcken.

Skönhetstävling

Premiär i måndagstidningen för våra nya bildbylines. Ni kan rösta om ni vill genom att sända ett mejl till mig; vem har Sportbladets snyggaste respektive fulaste bildbyline? Roligast motivering publiceras (om den inte är för elak).


Sämsta någonsin?

Första halvleken AIK-Gais kan varit de sämsta 45 minuter som någonsin spelats inför över 20 000 åskådare. I andra halvlek blev det spännande och underhållande, men inte bra.

He he

Tjena Robban.
Har nu sett trailern till fotbollsfilmen
"Goal - The Movie". Och jag är lite besviken. Jag hade önskad att få se Filippo Inzaghi i en roll, då kanske han hade fått den Oscar-statyetten han har försökt att få i så många år...
/MarreH


Fotodags

På väg in till jobbet för att ta det omtalade bildbyline-fotot. Håret ligger som det ska och den rosa skjortan är nystruken, nu är det bara att hoppas på en bra fotograf.
Sedan blir det en sväng på stan med några goa gubbar som är uppe på besök. Men det blir lugnt, i morgon har madame Wegerup 33-årskalas och det ska firas som sig bör.

Jo, Buffalo säger:

- Det är en ren lögn och inget annat!
Buffalo säger också!
- Det finns inget avtal skrivet med Sören Åkeby och vi är inte på väg att skriva något heller!

Det var väl inte så farligt? Trodde han skulle gå hårdare fram. Slutsatsen jag drar av detta är att Sören Åkeby inte kommer att presenteras innan säsongen är över. Spelare och tränare ska inte störas av ett tränarbyte (inför nästa år, alltså) mitt under pågående seriespel.

Hembesök

Tjena Robert.
Följer din blogg med stort intresse då de flesta av dina inlägg innehåller en skön humor. Men måste fråga dig om inte alla fotbollstränare, sportchefer och styrelseledamöter är redigt trötta på ditt ringande i tid och otid? Det är väl knappast så att de svarar med en röst fylld av förväntan varje gång du ringer?
/Palle

Du har rätt. Dags att börja med hembesök i stället.

Vad säger Buffalo nu?

Så blir det då av allt att döma Sören Åkeby som tar över Malmö FF kommande två säsongerna. Frågan är bara när klubben väljer att gå ut med det? Vågar man störa tränare Prahl och spelarna innan Uefacup-matchen mot Besiktas? Tveksamt. Och med tanke på den avhyvling kollegorna på Expressen fick efter deras Hasse Backe-gissning ska det bli intressant att se hur "Buffalo-Bengt" reagerar på Sportbladets artikel i dag…

AIK storsatsar

Avslöjar i dag AIK:s nya satsning. 30 miljoner kronor ska dras in på en nyemission som dels ska stabilisera klubbens ekonomi en gång för alla, dels skapa ett slagkraftigt allsvenskt lag. Verkar onekligen som att AIK vill bli något att räkna med igen.
Vilka blir de stora investererna den här gången? Det är en spännande fråga som ännu så längre är obesvarad.
Om man ska vara realistisk är det här AIK:s sista chans. Förra nyemissionen (12,8 miljoner) försvann direkt när bolaget gjorde 12,1 miljoner back. Händer något liknande den här gången tror jag att AIK får svårt att locka investerare i framtiden. Men nya styrelsen under ordföranden Per Bystedt verkar göra ett bra jobb (även om det väl var Sandro Catenacci som gjorde grovjobbet i vintras…?).
Tipset om nyemissionen kom sent och jag väckte åtminstone en stackars AIK-styrelseledamot mitt i skönhetssömnen. Förlåt igen.

Svara!

Hasse Borg eller Bengt Madsen, för helvete, svara i era telefoner. Jag har ringt hela jävla dagen, ju!

Ingen rosa skjorta

Apropå bunkerordern om rosa skjorta vid kommande bildbyline-fotografering kan jag nu meddela att den precis drogs tillbaka. Enda kravet som nu ställs är att vi har kläder på oss, vi får alltså inte vara nakna (hittills är det bara Simon Bank som protesterat mot det).
Själv ska jag bära min rosa skjorta som det anstår en Sportbladet-medarbetare - med stolthet.

Ännu en blåvit backexport

IFK Göteborg är riktigt duktiga på att utbilda vassa försvarsspelare. Om man bara lärt sig ta betalt för dem, hade klubbben varit rikare än Malmö och Djurgården tillsammans, typ. Senast i raden att lämna är vänsterbacken Oscar Wendt.

Ijeh-affären

Har jagat en hel del på "Ijeh-affären" senaste dagarna och kan konstatera att det fortfarande är en öppen historia. Stalltipset är att åklagaren väcker åtal inom några veckor, men att eventuella fällande domar inte skulle kunna bli annat än ganska milda.
Att det just nu görs en skatterevision är lite omvänd ordning, vanligtvis kommer skatterevisionen först, ekobrottsmyndigheten kopplas in sedan. Men enligt den expertis jag talat med - bland annat den av IFK Göteborg inkallade experten Robert Påhlsson - ska man inte dra för stora slutsatser av det, den omvända ordningen förekommer också.
De svar åklagare Lithner vill vänta in är detaljfrågor och inte något avgörande för om det blir åtal eller inte. Det har Lithner nog redan bestämt sig för att väcka.

Dyr brasse

Om jag får skryta lite så har jag skrivit dagens roligaste artikel i fotbollsspressen. Tyvärr slaktades den till en notis i ett hörn av tidningen och jag får marknadsföra den här på bloggen i stället. Det är Zoran Lukic som avslöjar att Ailtons prislapp ligger på 20-30 miljoner. Finansmannen Tommy Jacobsons (Djurgården) kontring är underbar: "Zoran är en duktig fotbollstränare, men ekonomi har aldrig varit hans starka sida".
Upplagt för en spännande strid om den duktige brassen under vintern.

Inte bättre förr

Hammarby-ledningen verkar tycka att det varit för mycket gnäll från fansen i år. På hemsidan avslöjar man nämligen att det var betydligt värre förr. Läs själva.

Selakovic offside igen

Blåvitt-bloggen "Bara ben på Glenn Hysén" har en ganska kul analys av Stefan Selakovic offside-mål. Kolla här.

Priser och protester

Sportbladet har nominerats till "Årets Redaktion" i en nyinstiftad mediaprisgala. Motiveringen lyder:
"Aftonbladet gör en dagstidning, en webbsajt, en mobil 3G-tjänst, ett kolorerat magasin, text-tv, radio och bredbandstjänster med en kondition och förnyelselust som gör Sportbladet till den svenska sportjournalistikens landslag hösten 2005. Förhoppningsvis har de lika kul som de verkar ha när man läser dem, för kul är något som en bra redaktion alltid har".
Visst fan har vi förbannat kul på redaktionen, den saken är klar! Fast jag kan avslöja att just nu jäser det ordentligt på vissa håll. Orsaken är att det ska tas nya foton till bildbylinen och det är bunkerorder på rosa skjorta. Tidigare har det varit upp till var och en.
Personligen har jag inget emot den rosa skjortan - jag har haft den på mig en gång och det var när jag tog mitt senaste bildbyline-foto - men många kollegor svär högt över påfundet. "Folk kommer tro att vi är en sekt", som någon uttryckte det.


Blåvitt har inte gett upp

Flera mejlare har under kvällen försökt övertyga mig om att Djurgården faktiskt missar guldet. Ingen har varit särskilt nära att lyckas. Till och med Blåvitts klubbdirektör Mats Persson försökte (han mejlade dock inte):
- Om Djurgården förlorar mot Häcken och vi vinner mot Malmö, då är det bara tre poäng upp och tre matcher kvar att spela, sa Persson som alltså inte gett upp ännu.

Bergtoft stannar

Visst kommer Djurgården att göra sig av med spelare men Stefan Bergtoft blir kvar. Han har varit klubben trogen trots stora skadeproblem och har blivit väldigt populär hos fansen. Han accepterar att sitta på bänken och sådana spelare behövs också i ett lag.
MVH
Tony

Även för Bergtoft borde det väl finnas en gräns? Men okej, du kan ha rätt.

Skärpning Djurgården

En sekund efter att jag postat mitt förra inlägg dök det upp ett mejl. Djurgårdens presschef Jonas Riedel informerar. För att klubben ska "kunna behålla fokus inför de viktiga slutmatcherna har vi bestämt oss för följande upplägg: dagen efter match samt fredagar är media välkommen till Kaknäs för att bevaka träningen och göra intervjuer. Övriga träningar är tyvärr inte öppna för media".
Suck, pust, stön. Jag tar mig för pannan, nu börjas det igen.
Den här idéerna med stängda träningar måste Sef-ordföranden Bosse Lundquist ta tag i vid nästa elitfotbollsmöte. Allsvenska klubbar borde inte få stänga sina träningar. I alla fall inte fram till någon förklarar varför och vad man tjänar på det.
Till och med det svenska landslaget är mer generösa (och det säger en hel del). De stänger en träning i veckan, dagen innan match, vilket är helt okej. Men att göra som Djurgården nu gör - bara två öpnna träningar - är helt uppåt väggarna.
Säsongen 2004 plockade Djurgården bort samtliga telefonnummer till spelarna i den pressbok som går ut till oss fotbollsjournalister. Dif var den enda klubb som valde att göra så. 2004 slutade Djurgården på en fjärdeplats i allsvenska.
Till årets säsong hade man gjort en pudel och skrivit ut telefonnumren igen. Och ni vet hur det gick i år…


Klart, klart, klart

Löjligast just nu är Markus Johannesson och alla andra som säger "det är inte klart". Klart att det är klart! Häcken, Halmstad, Öis och Elfsborg återstår att möta. Hur skulle Djurgården kunna missa guldet? Den som lyckas övertyga mig om att möjligheten finns får tio valfria meningar publicerade på bloggen.
Jag vill se en spelare eller ledare kliva fram och säga: "Vi avgjorde allsvenskan med fyra omgångar kvar, så jävla bäst är vi!". Var är Zoran när man behöver honom?

Djurgårdens ut-lista

Djurgården ska förstärka laget ordentligt inför kommande säsong. På listan finns just nu sex heta namn. Det innebär självklart att några spelare kommer att lämna Djurgården i vinter. Utan att ha kontrollerat saken gissar jag på följande spelare och följande ungefärliga prislappar.
* Tobias Hysén säljs till en holländsk toppklubb eller engelskt mittenlag för 15-20 miljoner.
* Fredrik Stenman säljs till ett holländskt mittenlag för drygt fem miljoner.
* Jones Kusi-Asare säljs till ett danskt mittenlag för tre miljoner
* Felix Magro säljs till ett danskt mittenlag för tre miljoner.
* Nomvethe återvänder till Udinese alternativt ett italienskt mittenlag.
* Stefan Bergtoft skickas till Åtvidaberg.
* Ibrahim Ba slutar spela fotboll.
* De spelare som i dagsläget är utlånade säljs till respektive klubbar de är utlånade till.

Floskel

Daniel Andersson till SVT: "Alla mål godkänns".
Har han pratat med Selakovic?
/Cipta

Gåva - med motprestation?

Jaha, nu fattar jag. Fredrik Björck vill spela i Malmö FF nästa år. Kan Lars Lithner ha några synpunkter på hans gåva i derbyt?

Östermalmsslyngel från Malmö?

Hej!
Du skulle veta vilka sköna veckor jag har bakom mig. Jag bor utanför Malmö och har en brorsa som hejar på MFF. Sen har jag en syster som hejar på IFK. Själv hejar jag på Dif. Du kan tänka dig diskussionerna vid köksbordet. Funderar på att köpa en tröja där en djurgårdare pissar på ett IFK-märke. Tyvärr har jag lite ont om pengar sen mötet med linjedomaren igår.
/Anonym

Normalt sett publicerar jag inte sådana dryga inlägg men eftersom Djurgården precis vunnit guld gör jag ett undantag.

Iskallt derby

Nya rykten. Sägs att det är skånederby i kväll, Malmö mot Helsingborg. Nån som kan bekräfta?

Besvikna göteborgare

Stämningen är tung och dyster i det som brukar kallas fotbollens huvudstad. Farsan var på matchen i går men när jag skulle diskutera den med honom i dag lät det så här:
- Det var tråkigt. Vi säger så. Hej då (klick).

Katter och råttor

På det hela taget är jag glad att Catenacci är helt ute ur AIK. Därmed är den sista av de tre, för AIK, misslyckade katterna (Fat Cat, Kissen och Catten) borta ur klubben. Och det är bra, eftersom katter och gnagare som bekant sällan går bra ihop.
MVH
Henrik

Håller inte riktigt med, men det var ju vitsigt i alla fall.

Selakovic offside

Har spelat Selakovic bortdömda mål fram och tillbaka på datorn nu. Mild är inte offside när bollen slås, däremot undrar jag om inte Selakovic ändå är lite, lite på fel sida. Det ser faktiskt ut så. Linjemannen verkar ha fattat ett korrekt beslut, även om han lika gärna kunde godkänt målet enligt principen "hellre fria än fälla". Men inget att gny om, alltså.

P.S Jag är göteborgare.

Catenacci lämnar

Alessandro Catenacci bryter helt med AIK. På sätt och vis är det synd. Föreningen tappar kompetens, även om Catenacci kanske är för stor och stark för att spela någon fjärdefiol.
Å andra sidan verkar ju Gnaget var på rätt köl igen om nu inte ekonomin sätter stopp för klubbens möjligheter att spela elitfotboll de närmaste åren. Så illa sägs det nämligen vara.

Grattis Djurgården

Efter gårdagens dramatiska och underhållande match får jag många mejl om linjedomarens insats. Jag är göteborgare men inte särskilt upprörd över hans insats. Det var två svåra situationer och domaren kan ta vilket beslut som helst utan att man kan hänga honom för det. Som någon sa på tv, inget mänskligt öga kan ta ett hundraprocentigt säkert beslut i de lägena.
Möjligen skulle Selakovic mål i första halvlek godkänts enligt principen "hellre fria än fälla". Å andra sidan är det många som påpekar att Håkan Mild var på fel sida när inlägget slogs, alltså i momentet innan bollen studsar fram till Selakovic.
Hur som helt var det inte enbart i den här matchen IFK Göteborg förlorade SM-guldet. Medan Djurgården jobbade hårt under sommarfönstret för att hitta Sören Larsens ersättare - sydafrikanen Nomvethe - har IFK Göteborg inte brytt sig om att ersätta varken Peter Ijeh eller Fredrik Risp med etablerade namn.
Svårt ändå att kritisera klubbledningen, Blåvitt har gjort det som förväntades av dem, att vara med i toppen av allsvenskan. Få har krävt att IFK skulle vinna, det får bli nästa år när talangerna tuffat till sig lite.
För övrigt var det nära att mitt 2-1-tips gick in.
Till sist; grattis Djurgården! Värdiga svenska mästare 2005. Ännu ett SM-tecken för Sveriges överlägset mest välskötta fotbollsförening.

Iskall match

Hörde ett rykte om att Hammarby och Gif Sundsvall möts på Söderstadion i kväll. Vet inte om det stämmer men om det skulle skulle stämma, känns inte den matchen ganska iskall?
Hammarby har en Royal League-plats att spela om (gäääsp), Gif Sundsvall en mikroskopisk chans att undvika nedflyttning (zzzzz).
Sundsvall har ju harvat där nere i så många år att det är väl lika bra de åker ur och får börja om från början i lugn och ro. Sedan kan Gefle åka ur i kvalet, gärna mot Gais.


Måndagsgny och seriefinaltips

I kväll har Djurgården chansen att avgöra allsvenskan. Seger mot Blåvitt, och saken är i praktiken klar. När ett lag når framgång brukar tränaren hyllas, se bara hur Tom Prahl höjts till skyarna för att inte tala om HBK:s Janne Andersson i fjol och vår förbudskapten Lasse Lagerbäck. Men Kjell Jonevret har ännu inte fått något riktigt erkännande, trots årets framgångar.
Själv säger Jonevret att hans stora bidrag är stabiliseringen av försvarsspelet som var i oordning efter Zoran Lukic.
När det gäller mittfältet krävde spelarna en förändring mitt under säsong och Jonevret fick vika sig. Också det en styrka, att lyssna på sina spelare.
Anfallet har gått av sig själv tack vare att klubbledningen värvat duktiga fotbollsspelare.
Jonevret ska alltså hyllas för att han organiserade upp försvarsspelet, flyttade ner Markus Johannesson samt var lyhörd mot spelarna.
Men Jonevret har också visat sig duktig på att lyfta enskilda spelare som varit bänkade eller kritiserade; jag tänker framför allt på Mattias Concha, Daniel Sjölund och Markus Johannesson, i viss mån även Fredrik Stenman.
Personligen har jag stor respekt för Kjell Jonevret. Inte så mycket för hans meriter, utan för hans sätt att respektera sin omgivning.
Minns för ett år sedan på Island, Sverige hade vunnit med 4-1 i VM-kvalet, Jonevret var där och knöt kontakter med isländska spelare samt kollade på U21-landslaget och såg även landskampen. Vi bodde på samma hotell och efter matchen satt vi sportbladare i lobbyn och diskuterade betyg. Jonevret hade tagit en öl och deltog snart i diskussionen. Han var enig om alla spelare utom en som han tyckte skulle ha en trea i stället för en tvåa (tror det var Marcus Allbäck).
Att han höll med oss var inte så konstigt - vem som helst som kan fotboll kan ju bedöma om Alexander Östlund gör en bra eller dålig match.
Nä, det som imponerade på mig var Jonevrets sätt att visa respekt för en yrkeskår som ofta är bespottad av personerna de granskar. Se bara på förbudskapten Lasse Lagerbäck som tar varje chans att förminska och klaga på de sportjournalister som försöker göra sitt jobb.
Jag hoppas och tror att Kjell Jonevrets genuina vördnad för sina medmänniskor oavsett deras yrke är något som hans spelare känner av och är beredda att springa lite extra för.
Det är möjligt att Kjell Jonevret aldrig blir svensk förbundskapten, men det är mycket värt att vara en trevlig kille också.
Dessutom är jag övertygad om att Sveriges landslag hade varit precis lika framgångsrikt även med en förbundskapten som respekterar journalister. Det gick ju ganska bra med Tommy Svensson, till exempel.
Nåväl, nog gnytt om detta, nu laddar vi för kvällens seriefinal. 2-1 till Djurgården?

Dagens bästa

"Innan säsongen var Zoran Lukic och Arne Erlandsen med i ett sportprogram i radio. Programledaren frågade:
- Zoran, vad har ni för målsättning med den här säsongen?
Zoran svarade:
- I Örgryte är vi alltid nöjda om vi kan hålla oss kvar i serien.
- Ja, och ni i IFK då, Arne?
- Vi ska vinna allsvenskan, svenska cupen, Royal League, Intertoto-cupen vilket kvalificerar oss för Uefa-cupen och då ska vi vinna den också.
- Men Arne, är inte det lite väl orealistiskt?
- Det var Zoran som började."
Upp till bevis för Blåvitt imorgon, tips: 2-0. Årets match av attraktiva "Bengan" och två kassar av Selakovic.
/Johan

Zlatans rötter

I början av veckan kommer Sportmagasinet ut med hela historien om Zlatans rötter. Vår reporter Erik Niva och fotograf Magnus Wennman har träffat Zlatans farbror - Ibrahim Ibrahimovic - som avslöjar hur diskussionerna om vilket landslag Zlatan skulle välja gick.
Ni som deltog i debatten med mig häromveckan har nu chansen att själva ta reda på vem som hade rätt - Aftonbladet eller Expressen. Bara att gå till kiosken och köpa S…
Själva landslagsdiskussionen utgör bara en liten, liten, liten del av ett långt, charmigt och lärorikt reportage om Bosnien, släkten Ibrahimovic och Zlatan själv.

Zlatan snart tillbaka

Två mål av del Piero och Zlatan på bänken, ska man bli orolig? Nej, Zlatan är tillbaka från start i nästa match, det är bara en "vila-dina-långa-ben-till-en-viktigare-match"-petning. I andra halvlek fick Trezeguet vila och Zlatan hoppade in och skakade bort lite slagg.
Noterar också att min kollega Simon Bank sitter i Canal Plus-studion. Den här gången verkar det som att Bank gick och la sig i tid kvällen innan, han hade pigga åsikter och rosiga kinder.

Röst som chockar

Hej!
Jag blev chockad när jag hörde på ljudspåret från NRJ. Jag var nära att svimma när jag hörde din röst, den passar inte med ditt ansikte. Du ser ganska ungdomlig ut, men du har en röst som gör att jag trodde att du var närmare din pension än pappaledighet.
/J


Nära att svimma? Krävs inte mycket för att chocka dagens sportkonsumenter. Men glöm inte att klockan var 08.00, en tid jag normalt sett bara är uppe vid när jag inte hunnit gå och lägga mig. Som förklaring till att jag låter som jag sänkte en flaska Famous kvällen innan, alltså.

Äntligen av med oskulden

Var med i radiokanalen NRJ häromdagen och nu ligger ljudspåret ute på nätet. Lyssna här om ni vill. Att vara med i radio i direktsändning är ingen lek, för mig var det första gången.

Royal League på sommaren?

Min nyhet om U21-EM på ojämna årtal fick en undanskymd position men innehållet är viktigt. Under förutsättning att Sverige kvalificerar sig för mästerskapen blir det alltså minst tre veckors uppehåll i allsvenskan varje sommar. Spelarna får i fortsättningen lika mycket sommaruppehåll som ett division två-lag, VM-åren ännu mer.
Om nu inte klubbarna väljer att lägga in någon form av träningsturnering. Eller flyttar Royal League till sommaren…

Briljant Djuric

Hej Robban!
Är en trogen läsare av din blogg och såg till min glädje din lista på de fem sämsta krönikörerna. Hans Linnés förstaplats är helt ohotad, han är verkligen skrämmande dålig. Jag tycker dock att du glömmer Peter Wennman, annars ser listan bra ut.
Jag ser också att du inte kommenterat HBK:s match mot Sporting? Synd. Troligtvis har du inte sett den men där missade du något. Dusan Djuric var fullständigt briljant på mittfältet, skriv något om honom.
Kör hårt!
/Henke


Wennman dålig? Han kommer högt upp på min "topp fem" kan jag avslöja. Annars har du helt rätt, jag såg inte Halmstad men hörde att Dusan varit riktigt bra.
Kul för jag gillar den unge Djuric. Minns hans landslagsdebut mot Mexico i januariturneringen i vintras. Dusan byttes in med 20 minuter kvar och det första han gjorde var att klippa till på halvvolley från 35 meter. Bollen gick visserligen tio meter över, men ändå. Det krävs en hel del hår på bröstet för att göra så sin första bollkontakt i A-landslaget. Nästa gång kanske den sitter under ribban.

Pyssel, bio och dåliga krönikörer

Lugn fredag med lägenhetspyssel och bion Tjenare Kungen. Ganska rolig, speciellt för en gammal punkare som undertecknad, men slutet var lite tomt och abrupt. Jag får inte recensera filmer på bloggen men gör ett undantag och ger den LLL (förlåt).
Händer inte speciellt mycket i fotbollsvärlden på fredagar, därför är jag alltid ledig fredagar. Det blir alltså inte särskilt mycket bloggande heller, i alla fall inte fram till jag får mitt bredband om någon vecka (just nu surfar jag via mobiltelefonen och det går inte speciellt snabbt).
50 nya tv-kanaler installerades i går och bredbandet är som sagt på ingång, snart behöver jag inte lämna lägenheten mer.
Har börjat bekanta mig med mitt nya område, Solna Centrum, och i dag gjordes en viktig upptäckt, torgets kebabhak var LLLL. Inte Hammarkullen-klass, men långt över Stockholmsnittet (Stockholm är av någon anledning usla på kebab).
Dagens lista handlar om en sak många mejlat om, Sveriges fem sämsta sportkrönikörer. Här är mina män:

1. Hans Linné, Expressen.
Kommentar: Behövs ingen kommmentar, "Huvudrörelsen" är outstanding.

2. Mats Härd, Göteborgs-Posten.
Kommentar: Jag vill ha hans jobb i framtiden så jag kan flytta till Göteborg igen. Efter den här placeringen kanske han får sparken?

3. Olof Lundh, Expressen.
Kommentar: Hans landslagskrönikor påminner om CNN:s rapportering om Irak-inavasionen. Bättre på nyheter.

4. Robert Laul, Sportbladet.
Kommentar: Någon stor krönikör lär jag aldrig bli.

5. Albert Svanberg, SVT.
Kommentar: Kunnig men tråkig.

De fem bästa? Det tar vi nån annan gång. Orkar inte bli utskälld av Simon Bank just nu…

Liket lever

Stenen var ristad, graven grävd. Då reste sig liket och gick. Svensk klubblagsfotboll lever igen. Tack för det, MFF. Tack, Asper och Afonso. För nu blir det väl bara en formalitet att överleva hemmamatchen?

Diego och sömnmedlet

Hon med den fantastiska rösten - Kristina Kappelin - skriver i dag en intressant krönika om Diego Armando Maradona som tydligen avancerat till tv-profil.
Bland berättar Kappelin hur Maradona i ett avsnitt av sin show Noche del Diez avslöjat att Argentina la sömnmedel i Brasiliens mineralvatten under åttondelsfinalen i VM 1990! Otroligt kul. (Argentina vann för övrigt matchen efter att Diego själv snubblat förbi fyra man och frispelat Claudio Caniggia som rundade Tafarel och gjorde matchens enda mål).
Maradona har även planer på att bjuda in Fidel Castro till en intervju, något som både min farsa och min polare Martin misslyckades att styra upp under sina äventyr på ön, trots att löften gavs innan avresan.

Rapport från Rennes

Hej du.
Har kommer en rapport fran en spannande fotbollsstad - Rennes. Ikvall spelar Rennes eller "lilla landslaget" med Isaksson, Kallstrom och Edman i startelvan mot Osasuna. Rennes har darmed for forsta gangen pa 34 ar lyckats ta sig till Uuefacupen, mycket tack vare nordisk hjalp vill jag tro.
Tranaren Boloni talar for forsta gangen i dagens Ouest France (Vastfrankrike) om att "njuta av matchen" att den ar "beloningen" for forra sasongens bravader. Annars sager den mannen inte alltfor mycket forutom "hart arbete vantar", typ.
Och utanfor pa gatan borjar redan Osasunafansen att skrala, 7 timmar innan matchen…
Har sett ett par matcher och det brukar alltid vara runt 20 000 pers dar. Inte sa illa av en stad pa 200 000 invanare. Borjar fundera pa om man inte skulle ta sig ner till stadion och kopa ett par biljetter anda. Det finns kvar, pga schweinedyra UEFA-priser.
Men gar jag pa matchen missar jag min egen traning ikvall och da riskerar jag att fa sitta pa banken pa var sasongs forsta match pa lordag. Hmm, svart val. Vad tycker du jag ska gora?
Bye, Kristina

Dyra biljetter, första matchen av två, missar egen match på lördag - låter som ett enkelt val: gå och träna!

Angående Prahl och Lauls semesterresa

Ponera att du delar en "enorm" lottvinst med Tom Prahl. Hur blir det då med objektiviteten och integriteten? Frågan måste ställas, innan någon skickar en lott.
/M

Jag bjuder med Hasse Borg också, så jag kan jag objektivt medla medan de skäller på varandra om vem som gjort mest fel den här säsongen.

Tysta MFF-fans

Jaha, så var Elanga av med sin bil. Det var många MFF-fans som hörde av sig angående Sportbladets suddiga bild i måndags, men de är desto tystare i dag, kan jag meddela.

Madsen sa inte så

Läser i min egen tidning att Bengt Madsen tvivlar på att Lennart Johansson sagt som han faktiskt sa. Men jag tror inte att Bengt Madsen sagt så. Bengt Madsen är alldeles för klok och rutinerad för att komma med råd och synpunkter innan han vet hela bilden utav det. Jag har den största respekt för Bengt Madsen, därför tror jag inte att han sagt så.

Kul med Prahl

MFF-tränaren Tom Prahl kommenterar min intervjuteknik i en lång intervju på www.svenskafans.com. Undrar vad mina gamla lärare från Ljungskile folkhögskola tycker om min teknik fem år efter avslutad utbildning?
Så här beskriver i alla fall Tom Prahl den:
- Robert Laul jagade mig med den här mikrofonen, han gick med mig i tio meter, och han testade, testade, testade: "Är inte Joseph ett föredöme för yngre?", "Vad säger du?", "Vad ska hända?", "Ska ni stänga av honom?", och jag tänkte, vad ska jag säga här. Så jag sa precis så här: "Jag vet inte vad som har hänt. Jag har inte sett Joseph köra bil. Men är det så att det här stämmer så får såklart Joseph skärpa till sig, för det är inte acceptabelt, skulle det hända en olycka så är det fruktansvärt".

I min artikel i Sportbladet citerar jag Tom Prahl så här:
- Det enda jag vet är det jag läst i tidningen. Men om det stämmer, självklart måste han följa de bestämmelser som finns. Om det händer en olycka är det ju för jävligt. Han måste skärpa sig med det.

* Att jag använde "mikrofon" (även kallat bandspelare) berodde på att jag ville kunna citera Prahl korrekt.
* Att jag "jagade" Prahl berodde på att han inte stannade.
* Att jag "testade, testade, testade" berodde på att Prahl inte sa vad han tyckte direkt.

P.S Betrakta ovanstående som en lektion i journalistik och skicka en trisslott som betalning till "Sportbladet, Robert Laul, 105 18 Stockholm" om ni tyckte att den gav er något. Vinner jag så lovar jag att dela vinsten med Tom Prahl. Han kan också behöva lite semester.

Zlatan lysande

Efter att ha studerat Zlatan i matchen mot Club Brügge är det bara att konstatera att han växt under sommaren - han gör väldigt få enkla misstag, väljer oftast rätt alternativ, rör sig över stora ytor och han kommer nästan alltid till avslut. Allt det här saker som man brukade gnälla på förrut.
Att Zlatan inte gjorde mål spelar ingen större roll, det bekymrar inte en kille med hans vilja och mentala styrka.
Sedan var det kul att se honom i svart kostym i TV3-intervjun med Henrik Strömblad. Visst satt kostymen fint, men den kändes inte Zlatan.


Juventus vinner allt

Snacka om fotbollsfest i kväll! Ett myller av matcher att hålla reda på och lika många svenskar att följa - spännande.
Själv tänker jag lägga fokus på Zlatan Ibrahimovic Juventus. Inte för att det brukar bli särskilt roliga matcher utan för att jag tror på Juve i år. De vinner ligan, de vinner Champions League. Annars ska jag äta upp min… nä, glöm det där förresten.
Kul att Mikael Nilsson verkar få spela från start i Panathinaikos mot Udinese, också i Champions League. Sverige behöver få igång Micke så det finns en ordentlig högerback till VM i Tyskland. Och Nilsson har tydligen börjat bra i Grekland vilket lovar gott.


Fotbollsfans - ett märkligt släkte

Fotbollssupportrar är ett märkligt släkte. Efter att i fyra år skrivit den ena kritiska artikeln efter den andra om AIK skrev jag i går positivt om klubben. Med all rätt, eftersom Gnaget stormar mot allsvenskan och spelar bättre än på mycket, mycket länge.
Döm om min förvåning då min mejlkorg fylls med upprörda åsikter om att jag måste vara AIK:are eftersom jag alltid hyllar AIK!
Jag tror knappt mina ögon. Det har ju för sjutton varit skottpengar på mig bland AIK-fansen efter allt elände jag rotat fram om den stackars klubben.
Jag vet inte hur många gånger jag ska behöva påpeka det, men jag har bott 23 år i Göteborg och sett IFK Göteborg vinna Uefacuper i parti och minut som liten grabb på Ullevis läktare tillsammans med farsan.
Kan inte påstå att jag är ett passionerat IFK-fan - jag är ingen "supportertyp", hejar inte särskilt mycket på något lag förutom Brasilien och Argentina - men om jag måste nämna mitt favoritlag, då svarar jag Blåvitt.
Ändå har jag inga problem att tycka att klubben gjorde bort sig totalt med gåvan till Peter Ijeh.
Människor utanför sportjournalistikens värld tror av någon anledning att det är svårt för en journalist att kritisera sitt favoritlag men det är faktiskt den här branschens absolut felaktigaste myt, tro mig.

AIK topplag i allsvenskan 2006

Såg AIK i går. I och för sig bara mot Örebro, men jag blev ruskigt imponerad! I vissa anfall behövde Rubarth, Boateng, Haynes och kompani bara fyra, fem tillslag från eget straffområde till bra avslut mot ÖSK:s mål.
AIK:s anfallsspel hade förmodligen räckt till en hygglig placering i årets allsvenska.
Om värvarbasen Stefan Söderberg behåller truppen samt värvar en riktigt bra anfallare - gärna en stor och stark sak - plus en bra mittback (Johan Mjällby?), då blir AIK ett topplag i allsvenskan 2006.
En eloge till den i början av säsongen hårt kritiserade Rikard Norling som verkar göra ett kanonjobb med spelarna. Stort att han skrotade 3-5-2-idén innan ett spelsystem hann förstöra ännu en AIK-säsong.


Malmös tränarjakt

Sören Åkeby till Malmö FF, varför inte? MFF har ju varit på honom tidigare, i fjol. Då ville han fortsätta i Danmark.
Tror att Sören själv är intresserad. Det enda problemet är väl tajmingen; Åkebys kontrakt med Århus går ut till sommaren, MFF vill ha honom i november. Men parterna hade knappast haft ett möte om det inte fanns förutsättningar att lösa det lilla bekymret.
Å andra sidan vet jag att Åkeby inte är det enda namnet på MFF:s "honom ska vi träffa"-lista. Där lär även Stuart Baxter stå. Personligen hade jag tyckte det varit mer spännande att få se Baxter ta hand om ett storsatsande och revanschsuget Malmö. Sören Åkeby behövs i Hammarby vad det lider.

Analys av elitserien

Okej, jag är ingen stor fantast av ishockey, men jag kan inte låta bli att snegla lite på årets säsong i elitserien. Frölunda, Färjestad och HV 71 och i viss mån Linköping kommer att dominera, tror jag. Men det finns en del lag som kan överraska. Luleå, till exempel. Machulda, en frisk Renberg och slovaken Bartecko är tre klasspelare, som garanterat kan luckra upp ett tätt och välordnat försvarsspel.
Förövrigt, det ska bli kul att se Tommy Salo i Frölunda. Han får en sista chans att visa att han fortfarande är en världsmålvakt. Tar han den? Nja, tveksamt, men personligen så hoppas jag givetvis. Han är värd det.

PS Fotboll är på allvar, hockey är en lek.

Nytt guldtips

Nu när Malmö är borta får man väl ta en ny ställning i SM-guldfrågan - Blåvitt eller Djurgården. Eftersom jag från början tippade Malmö etta, Djurgården tvåa och Göteborg trea så håller jag fast vid det. Det blir alltså Djurgården som vinner SM-guldet 2005. Sorry, farsan.

Nytt parti

Ett herrans liv om det nya feministpartiet. Men när de väl drog igång, så gjorde de det med två extrema ickefrågor; nya äktenskapsformer samt könsneutrala förnamn.
I meningslöshetens namn anmäler jag nu den här bloggen till nästa val och frågorna jag tänker driva är följande:
* bort med saltgurkan från Mc´Donalds burgare.
* sluta prata i veckor, använd datum.
* Utred Jonas Nystedt.
Fler förslag?

Recept på rosa skjortkragar

Har du börjat fundera på några recept? Nu kan du knappast tro att du slipper den måltiden. Mitt tips är ångkokt med mycket salt.
Hoppas det smakar!
/J

Nog för att jag kommer njuta av att läsa reportagen gällande förtäringen av din skjorta, för sådana blir det väl, men några tips vill jag ändå ge dig.
Telefon 020-88 60 00 är numret till Findus. Mitt förslag är att du ringer och ber om hjälp att frystorka skjortan som du naturligtvis finhackat innan. Därefter rekomenderar jag att du inhandlar en riktigt stark BBQ-sauce som du rör ner skjortan i tillsammans med något kilo kycklingvingar (har hört att du skall vara en…ehrm… stadig bit men ett kilo bör väl räcka?). Serveras sedan förslagsvis tillsammans med kall blue-cheese sås och några bitar bröd.
Smaklig måltid!
/J

Det var ju ett skämt! Har ni ingen humor, eller?

Stöd av Jönsson

Som ni säkert vet har jag här på bloggen kritiserat Expressen-reportern Hans "Huvudrörelsen" Linnés artiklar om Zlatan Ibrahimovic. Nu får jag oväntat stöd - av landets tyngsta mediatyckare, nämligen tidningen Journalistens chefredaktör Martin Jönsson. Läs slutklämmen på hans ledare här.

Nattmössan

Klockan 07.50 till 08.30 hör ni mig på radiokanalen NRJ. Vad jag ska prata om? Det vete fan. Men jag kommer förmodligen prata i sömnen eftersom jag inte hunnit gå och lägga mig ännu.

Utvärdering Paulinho

Ett väldans liv var det på Bajen-fansen när Paulinho värvades. De största idioterna var vi journalister som inte hyllade värvningen förbehållslöst. Jag var en idiot för att jag skrev att Paulinho var en okej allsvensk anfallare men inte mycket mer.
Hammarby la ut 4,6 miljoner på Paulinho. Inte konstigt att en kille som Björn Runström nu tvekar om att förlänga sitt kontrakt när alla pengar gick till Paulinho och nästan inga finns kvar till att höja hans lön.
Dessutom får han käka linssoppa och knäckebröd varje dag, nån annan mat har Bajen inte råd med efter Paulinho-värvningen, ryktas det.
Hammarby lär tappa Runström som bosman efter säsongen, jag är inte förvånad. Klubben gick till säsong med 12 spelare med utgående kontrakt, troligen klarar man inte att förlänga alla.


Lata tv-kanaler

Kollade precis SVT-Sporten som hade ett inslag om IFK Göteborg utan att nämna att Pontus Wernbloom blev utvisad och missar seriefinalen mot Djurgården nästa vecka - obegripligt!
Ännu värre blir det när jag slår över till vanligtvis pigga TV4-Sporten som inte heller nämner utvisningen.
Fast jag ska inte gnälla, tack vare slöfockarna på SVT och TV4 blir det ju fler anledningar för folk att köpa Aftonbladet i morgon.

Onödigt av Edström

Nog för att det var klantigt av Elanga men riktigt så hårt behöver man väl inte döma honom som Ralf Edström gör på fotbolldirekt.com. "Det måste vara något mentalt problem hos Elanga", tycker jag är en onödig formulering av en så erfaren och respekterad tyckare som Edström. Vad vet han om Elangas mentala hälsotillstånd?

Delade meningar om Elanga

Äntligen uppmärksammas Malmös (FF) minst sagt märkliga inställning till Joseph Elanga. Klubben verkar inte ha några krav på att deras spelare skall ha en bra karraktär. Tusentals (möjligen fler) ungdomar ser ju självklart upp till honom!
MVH
/M

1. Tror nog att MFF kommer att agera så småningom.

I samtalet med Madsen säger du att bilden på Elangas påstådda olovliga körning är "kristallklar". Då utgår jag från att ni har fler och bättre bilder än den ni publicerar på nätet, för den bilden kan vara på vilken kortklippt kille som helst. Man kan dessutom inte se registreringsskylten, vilket gör att det kan vara vilken svart Mercedes i landet som helst.
Hade ni verkligen slagit upp detta så här stort om det hade varit en svensk kille i MFF? Eller ännu intressantare om det varit en svensk kille i Dif?
Nästa citat:
"Återstår att se om Joseph Elanga spelar kvällens viktiga seriefinal mot Djurgården". Varför skulle han inte spela?
MVH
/Overdog

1. Bilden samt fotografens vittnesmål bedömer jag tillsammans som kristallklart.
2. Vi skrev nyligen om IFK Göteborgs vräkta spelare. Ge mig nått fuffens i Dif och jag sätter tänderna i det direkt.
3. Tja, MFF-ledningen kanske har tröttnat? En förening som har ambitioner med sin ungdomsverksamhet kan inte kan låta sina spelare göra vad som helst utan att åtminstone markera mot själva handlingen.

Madsen ord för ord

* Hej Bengt, Robert på Sportbladet.
- Hej du.
* Allt väl?
- Jadå.
* Du, vi har bild på Joseph Elanga när han kör omkring i en bil?
- Då har ni väl bevis för det?
* Ja.
- Ja, då får ni väl driva det då.
* Vad tycker du om det?
- Jag vet inte, för jag har inte sett det själv. Jag har inga kommentarar förrän jag har sett tidningen och pratat med honom. Men vi är ju ingen polismyndighet.
* Men vad tycker du om att…
- … jag har inga kommentarer till er jävla tidning. Ni bedriver folkförföljelse. Har ni folk som springer efter honom, eller?
* Men herregud, han hoppar in i bilen och kör iväg mitt framför vår fotograf efter er träning. Vad ska vi göra?
- Såg du det själv?
* Nej, men vi hade en fotograf där som såg det.
- Och bilden är kristallklar?
* Ja, för fan.
- Okej, då får jag titta på det.
* Då kan jag höra av mig senare under dagen?
- Jag vill inte uttala mig förrän jag har sett bevisen och pratat med Joseph. Nu är han i Stockholm och du tror väl inte att jag ringer till honom före match?
* Då får vi prata med Joseph och Hasse (Borg) efter matchen och se om de har något att säga så kan vi prata mer med dig i morgon?
- Ja, det blir bra, Robban.
* Bra, tack och hej.
- Hej då, hej då.

Zlatan tar Guldbollen

Zlatan bojkottar ju er som bekant. Kan han ändå vinna Guldbollen? Denna fråga med tanke på att han då är tvungen att intervjuas av er.
/M

Ni är många som ställer denna fråga. Som jag förstått det var Zlatan i fjol redo att ta emot både Guldbollen samt att ställa upp på den obligatoriska intervjun. Fast då vann ju Henke i stället.
Med tanke på hur mycket vi hyllat Zlatan sedan dess borde han inte ha ändrat sig, även om han emellanåt gnäller lite när vi skriver något han inte gillar.
Jag tror Zlatan tar emot priset, barnslig vore han annars. Dessutom är det inte bara Aftonbladet som ger ut priset, det sker tillsammans med SvFF.
Om Zlatan vinner? Tja, allt annat vore en skandal. Fast jag har inget att säga till om i den diskussionen så jag har tyvärr ingen inside.

Wålemarks viktkoll

Citat från Bosse Wålemark -99, hämtat från LSK:s hemsida: "Robert Laul (forward). Studerar på folkhögskolan till journalist. Kommer från Jonsered. Lite överviktig, som han jobbar med att få bort. En av dom som överraskat mest under våren. Låg tyngdpunkt, bra steg, stark inom 16 m. En ödmjuk o fin kille som kan bli riktigt bra om han utnyttjar sina kvalitéer".
Tjock redan på 90-talet!?!?!?!?!?! I Ljungskile som boll, eller?
/Patric

Från december till april var det vägning varje måndag i Ljungskile. Hade man slarvat under helgen och tryckt ett par kebabpizzor med dubbel botten och extra ost noterade Bosse viktuppgången i sitt block. Jag vägde runt 78 kilo då, Bosse tyckte att jag skulle väga 75.

Wendt vräkt i oktober?

Oscar Wendt, ni vet Blåvittbacken som är indragen i ett högljutt lägenhetsbråk, kan nog få mer problem framöver. Allsvenskan slutar 23 oktober, dagen efter fyller Wendt 20. Vad säger hyresvärden om den tvådagarsskivan?

Apropå Zlatans…

…eventuella helgonförklaring finns den på engelska nu också:

Ronaldo, Figo and Zlatan are standing before God at the throne of Heaven. God looks at them and says "Before granting you a place at my side, I must first ask you what you believe in" Ronaldo says: "I believe football to be the food of life. Nothing else brings such joy to so many people". God offers Ronaldo the seat to his left. Figo says: "I believe courage, honour and passion are the fundamentals of life I´ve spent my whole playing career providing a living embodiment of these traits" God offers Figo the seat to his right. Then God turns to Zlatan, "And you Zlatan, what do you belive?" "I belive, says Zlatan, "you´re sitting in my seat."
MVH
J


Hovreporterjournalistik

Expressen har i dag en lustig artikel där Zlatan lyckas med konststycket att både bekräkta Sportbladets/Sportmagasinets avslöjande från igår - att Zlatan förde en diskussion om att spela för Bosnien som 17-åring - samt "rasa" mot Sportbladet för att vi skrev om det.
Men jag är inte förvånad, när hovreportrarna är i farten kan vad som helst bli resultatet.
Till Expressen säger Zlatan först om Sportbladets/Sportmagasinets avslöjande:
- Det är ren lögn!
Sedan:
- När jag var junior var det någon från Bosniens förbund som frågade om jag ville följa med på en turné med utvecklingslaget.
Jag väljer i det här fallet medvetet att inte kritisera Zlatan, i stället kritiserar jag Expressen. Den journalist som skrivit artikeln - Hans "Huvudrörelsen" Linné - är helt styrd av Zlatans agent Mino Raiola. De har en uppgörelse att "Huvudrörelsen" får nyheter om och tillgång till Zlatan mot att han bara skriver snälla saker samt ser till så att Expressen inte kritiserar Zlatan för mycket. "Huvudrörelsen" är en ganska gammal man och hans ord väger tungt på redaktionen, vilket år 2005 är ett helt obegripligt sätt att göra tidning på.
"Huvudrörelsen" har aldrig skrivt ett kritiskt ord om Zlatan och kommer aldrig att göra det. Det finns säkert vissa som tycker det är bra och det har jag respekt för, men är det journalistik?
Det roliga i det här fallet, är att Expressen kommer stå med byxorna nere om en vecka när Sportmagasinet kommer ut i butik och hela Erik Nivas historia berättas.
Läs! Det ryktas att det är ett av de bästa sportreportagen som någonsin skrivits av en svensk journalist.

P.S Läs det här citatet "Jag känner mig förföljd av en tidning som pekar ut mig som en svikare mot svensk landslagsfotboll. Detta är smutskastning. Jag är upprörd, ledsen och sårad. Ett allvarligt påhopp. Jag måste försvara mig". Tänk sedan på hur Zlatan pratar och uttrycker sig. Tror ni att han sagt så?

P.S 2 Kom nu inte och säga att vi bara gnäller på Zlatan. Vi hyllade honom på sju sidor efter Ungern-matchen. I går skrev Simon Bank en krönika med rubriken "AVGUDAD".

Edman spelar i dag

Barnet är inte fött men Erik Edman spelar ligamatch med Rennes i dag. Ni minns varför hann missade Ungern-matchen? Låter konstigt fast innan jag häver ur mig något vill jag höra hur Erik, som vanligtvis är en smart kille, motiverar beslutet.

Galning lös på SVT

Snubben som precis analyserade Svennis i SVT-Sporten kan ju inte varit klok. Svennis måste avgå eftersom England inte kan vinna VM under Svennis styre, menade den engelske krönikören. Dessutom kan Svennis inte motivera sina spelare, fortsatte gaphalsen.
Nog för att förbundskaptenen har en viktig roll men det är väl ändå spelarna som är mest skyldiga till en enskild förlust? Om England förlorat match efter match hade det väl varit en sak, men nu har England bara förlorat en av 22 kvalmatcher under Svennis (enligt SVT).
Tur att man inte jobbar som journalist i England där man tydligen måste komma med de mest otroliga teorier.
Själv tror jag att England mycket väl kan vinna VM med Svennis vid rodret. Inte för att de är bättre än Brasilien eller Argentina över tio matcher, utan för att VM handlar om lottning, skador, form och fingertoppskänsla. Är det något Svennis har är det just fingertoppskänsla.
Den sista färdighet en förbundskapten behöver i ett VM är konsten att kunna motivera sina spelare. Det går av sig självt, speciellt i ett lag som England.

Journalistskvaller

Hemma igen efter Ungern-resan. Om det nu skulle vara några sportjournalister inne på den här bloggen kan jag avslöja resans smaskigaste rykte; Mats Olsson - konkurrentens ende krönikör - slutar för gott och ersätts av Johan Esk, för tillfället på Dagens Nyheter.
Sant eller inte, resans roligaste rykte var det i alla fall. Och Esk hängde faktiskt tätt med Expressen-gänget hela veckan.

Helgonförklara Zlatan

Hej!
Är det inte dags att helgonförklara Zlatan nu? Det krävs ju två dokumenterade mirakel och Klacken i Porto tillsammans med Skottet i Budapest blir ju två om jag inte räknar snett.
/Jocke

Zlatan som helgon? Stackars Sankte Per.

Kaos och skrål

Direkt efter matchen var det race till mixade zonen dit spelarna snabbt skulle komma. Men nitiska vakter stoppade hela den svenska fotbollsjournalistkåren med motiveringen att VIP-gästerna inte fått i sig sina öl ännu.
"Tänk nytt, tänk snabbt" tänkte jag och hoppade över ett staket och smet ner en annan väg, vilket slutade med att jag och Wernersson på SVT (som redan stod där nere) plötsligt hade fyra spelare helt för oss själva.
Tog ett snack i lugn och ro med Niclas Alexandersson vilket alltid är skönt. "Alex" är nog det största tränarämnet bland dagens aktiva svenska spelare. Han har alltid en klockren analys snabbt inpå match.
Sin lugna yta till trots, de flesta jag känner i den här branschen har stor rspekt för Alexandersson, på som utanför planen.
Presschefen Nystedt kom och hojtade på mig att jag skulle släppa in mina kollegor men hur i hela världen skulle det gå till när halva Gestapo var emot mig? Nystedt fick skicka upp sig själv att lösa det där, vilket jag misstänker att han gjorde för snart hade jag en flåsande hord i nacken när jag skulle ställa mina sista frågor till "Alex".
Wagner och Wegerup tog hand om det stora namnet för kvällen, Ibrahimovic, medan jag koncentrerade mig på att fråga runt bland svenska och ungerska spelare hur de upplevde MÅLET vilket blev en riktigt bra grej i dagens tidning.
Att Zlatan och Ljungberg inte är bästa kompisar är ingen nyhet. "Ljungan" demonstrerade detta ganska tydligt när Radiosporten frågade honom om Zlatans drömmål: "Jag stod inne i mitten. Zlatan fick lägga fram bollen och dra på. Det var ingen jättebra vinkel men han fick bra träff. Jag trodde den gick utanför".
Han lät inte riktigt lika lyrisk som övriga lagkamrater, om man säger så…
Efteråt åkte spelarna, de flesta i alla fall, till hotellet och åt middag. Vad de skulle dricka varierade - champagne (Alexandersson), öl (Allbäck) och coca-cola (Chippen).
Jag tror det kan ha gått ganska vilt till även om ingen någonsin kommer erkänna det.

Klart

Just det, ja. Sverige är klart för VM. Det glömde jag säga. Eller finns det nått som tyder på att Sverige inte skulle fixa det här? Jag har i alla fall inte hittat något.

Nedjogging

Varvar ner efter en svettig kväll och dramatisk match. Cola light och hämtpizzor, ett par ostbrickor och rödvin och öl och mineralvatten. På bordet finns det mesta just nu.
Har precis lämnat de sista texterna, tror att vi fick ihop tidningen rätt bra. Återkommer till det under dagen.
Startelvan satt, tyvärr blev Kim sjuk och klockan 14.00 fick Lasse Lagerbäck möblera om helt. Det är ovanligt att Sverige behövt ändra under matchdagen. Gick inte att förutspå.
När det gäller Zlatans mål så har väl det mesta sagts. Jag fattade inte heller att bollen var inne förrän jag såg Zlatan springa och jubla som en tok och göra high five med hela avbytarbänken innan han stannade framför Lothar Matthäus och firade.
Vilket jävla mål.
Kollegorna gnäller på Lasse Lagerbäck som inte gjorde några byten. Men varför skulle han göra det? undrar jag. Sverige vann ju. Eller har jag missat något?

Läsarnas röster

Tjena!
88:e minuten och Sverige är skit! Kunde inte Jonsson bytts in istället för Alexandersson och Rosenberg i stället för Larsson? Tycker Larsson spelat på gamla meriter hela matchen.
/Johan

Hej igen!
Du, glöm det där… Zlatan gjorde just det snyggaste målet jag sett på länge. Sverige äger!
/Johan

Hej Robert!
Tre sanningar om matchen:
1) Byt aldrig ut Zlatan.
2) Ljungberg ska spela på kanten
3) Alexander Östlund bevisar med all tydlighet att motivation inte alltid slår klass.
/Heinze

Hallå!
Ett sånt där mål kan man fan inte göra! Zlatan är snart van Basten på riktigt. Hade han varit en kvinna hade jag gift mig med honom!
/R

Hej du.
Vilken jävla skithalvlek. Det enda vettiga Lagerbäck kan göra i pausen är att skälla i 10 minuter, göra ett byte (ut Alexandersson - in Rosenberg) och sedan örfila Alexander Östlund i 5 minuter. Vi får inte slarva bort det här, nu när Malta har chockat Kroatien hemma.

Stoppa pressarna!!!

Kim Källström har insjuknat i feber under dagen och förbundskapten Lasse Lagerbäck har fått kasta om i startelvan. Vilket drama!
Nu tar Fredrik Ljungberg hand om den offensiva mittfältsrollen och Chippen går från petad högerytter till startman till vänster. (C. Andersson ersätter som väntat E. Edman och N. Alexandersson spelar till höger).
Defensivt är detta en kraftig försvagning. Varken Chippen, Ljungberg eller Alex är några kampsspelare och det är inget stort mittfält Sverige kommer med.
Nu blir det plötsligt en ordentligt spännande match. En timme kvar och Puskás Ferenc-stadion börjar fyllas!

Kan bli champagne i kväll

Om en halvtimme rullar pressbussen till matchstadion. Är nybadad och stark. Det kommer att bli stressigt i natt.
Matchen slut strax innan 23.00, sedan tre timmar att göra intervjuer, skriva knäck och bevaka eventuella champagnefester.
Seger i kväll och Blågult kan faktiskt plocka fram champganen, i alla fall de små flaskorna.
Jag har tippat 3-1 till Sverige och står fast vid det. Henke Larsson gör två mål.

Snuffe till Bajen?

Sören Åkeby på väg bort från Århus. Kan bara tänka mig en klubb som är aktuell för honom nu - Hammarby.
Malmö FF? Kanske, men nej, jag undrar det ändå. De vill ju ha Stuart Baxter.

Matthäus avvaktar

Enligt uppgifter här i Budapest har Lothar Matthäus ännu inte tagit ut elva spelare. Han avvaktar på en plats - en av mittbackarna. Frågan är varför. Att Henke och Zlatan spelar är ju helt givet.
Kanske har det med Chippen vs Alexandersson att göra. Med Alex på planen blir det fler inlägg mot Henke och Zlatan, kanske vill Matthäus därför ha in en lång mittback till?
Om Matthäus bad sina lättklädda, svensktalande, spionerande, autograjagande, kvinnliga assistenter att slänga ett getöga på den här bloggen skulle han vetat att det blir Alex som spelar.

Lennart får ursäkt

Bulgariens Fotbollförbund ber nu Uefapresidenten Lennart Johansson om ursäkt för förbundskaptenen Hristo Stoitjkovs korruptionanklagelser. "Skandalöst" kallar förbundet Stoitjkovs agerande i ett brev till Uefa.
Stoitjkov själv? Han har ännu inte kommenterat saken men med tanke på att han jagat Lennart sen 1994 lär han knappast be om ursäkt… snarare tvärtom.

Många svenskar

Från Budapest kan rapporteras att förväntad publiksiffra i kväll är 20 000-22 000 på Ferenc Puskas-stadion här i Budapest som rymmer 28 000 men håller på att renoveras.
Enligt presschefen Jonas Nystedt handlar det om uppskattningsvis 1 500-2 000 svenskar vilket hade varit kul om så många dök upp.

Hockeyblogg

Den här bloggen har som ni kanske noterat fått en lillebror, nämligen Tomas Ros Hockeyblogg. Om ni inte visste det, använd länken precis ovan.
Själv betraktar jag hockey knappt som en sport - har aldrig begripit varför de skjuter ner pucken i sargen i stället för åka in i zonen och skjuta på mål - men så är jag ju en gammal fotbollsforward också.
Hur som helst; spelet bakom kulissena är naturligtvis lika spännande i hockeyn som i fotbollen och när landets främste hockeynyhetsjägare får ett forum att skärskåda den branschens skvaller och rykten kan det givetvis inte bli dåligt. Ska man hänga med i hockeysnacket, bör man läsa Tomas Ros Hockeyblogg!

P.S Sa vi 3000:-, Ros?

Startelvan bekräftad

Jag kan i dag avslöja startelvan i Sportbladet utan missar som senast då jag hade Alex i stället för Chippen vilket var ett olycksfall i arbetet. Den här gången har jag elvan bekräftad.
Christoffer Andersson, 26, är hur man än vänder och vrider på det ett logiskt val som vänsterback:
* han är en naturlig ytterback som ganska ofta spelat just vänsterback i landslaget.
* han har varit med i landslaget länge, faktiskt redan i VM-truppen 2002.
* formen är god, det har vi sagt på läktaren under många samlingar nu.
* han är en av norska ligans bästa ytterbackar, vilket inte uppmärksammats i Sverige.
Niclas Alexandersson, 33, är också ett ganska logiskt val som högerytter:
* Chippen var blek mot Bulgarien. Redan då var det ytterst nära att Alex spelade från start.
* Nu blir det ett trängre mittfält och Alex är snäppet vassare när det gäller att kliva inåt och kriga.
* Med Alex på planen kan Ljungberg få lite friare tyglar på sin kant.
* Chippen slår sällan inlägg. Inte Ljungberg heller. Med Alex på planen finns i alla fall en yttermittfältare som kan komma runt med inlägg.
Resten av laget blir som mot Bulgarien.

Oväntad svensk startelva

Det blir enligt uppgift en ganska oväntad svensk startelva mot Ungern. Men på något konstigt lagerbäckskt sätt är den ändå logisk. Vad jag menar ska jag snart utveckla, låt mig bara sova ett par timmmar först.
Senare i dag ska jag dessutom bada i en varm ungersk källa vilket kan behövas, den här landslagssamlingen har verkligen innehållit allt. Men hoppas vi får Stoitjkov och Matthäus i nästa kval också. Vilka artister, vilka galningar, vilka rubrikmakare.

Tung värvning

Sticker emellan med lite Malmö FF mitt i allt landslags- och Hammarbysnack. Hade varit coolt om MFF lyckades övertala Stuart Baxter att ta över laget. Pengar finns ju. Fast hur skulle det bli mellan Borg och Baxter? Kan två så starka hjärnor verkligen samarbeta?
Det hade hur som helst varit jävligt häftigt. Kom igen, Madsen, åk ner och snacka lite med Stuart om du inte redan gjort det.

Ingen stoppar Henke

Mäktigast i går var Henrik "Henke" Larsson. När Ungern vägrade sluta träna trots att klockan var 18.25 och Sverige var lovade att gå på 18.15 fick Henke nog. Han och Lagerbäck slet sig fria från säkerhetsvakterna och gick sida vid sida rakt ut på planen. Övriga truppen hängde glatt efter och Ungern tvingades hålla sig på en planhalva.
Även om Lothar Matthäus tjuvknep säkert stör svenskarna en del så tvivlar jag på att Lothar lyckades störa Henke Larsson. Snarare tvärtom. Slutar nog med att en supertänd Henke gör två mål och skjuter Ungern från VM.

Skitjournalistik

Färdigjobbad för natten, sitter i lobbyn på hotel Korona i Budapest och varvar ner efter en intensiv kväll med startelvsjakt, guider, diskussioner, långa texter, korta texter, gulaschsoppa och cola light.
Då knackar det på panoramafönstret där jag och Bank sitter, och två vita arslen trycks upp mot rutan. De visar sig tillhöra värsta konkurrentens utsända reportrar. Är det det som kallas skitjournalistik?

Mer Bajen

Jag tror aldrig Bajens ledning hade släppt iväg Max om det hade funnits mer tid kvar på transferfönstret. Då hade hela affären slutförts i normal ordning.
Men nu ville man ge Max chansen att gå till en storklubb innan transferfönstret stängdes. Mer konspiratorisk än så behöver man inte vara.
Att man släppte det på hemsidan tror jag har sin förklaring i att...
... man "ryckte" Max från en träning. Där fanns åskådare.
... man ville inte riskera ryktesspridning, utan gick ut med det på hemsidan att Max åkt iväg efter indikationer på intresse från Porto.
Jag tror aldrig, aldrig, att man hade tillåtit Max att åka utan att ha avslutat förhandlingen, eller gått ut med det på hemsidan, om det hade funnits rimlig tid kvar innan transferfönstret stängdes. Alla andra tolkningar tycker jag bara är fåniga.
/M

Tja. Men Appelqvist har ju redan erkänt att det var ett stort misstag att gå ut med spekulationerna på hemsidan? Tack vare det ökade ju ryktesspridningen och SVT och andra försiktiga medier hakade på.
Varför ringde man inte Porto, det tar max tre minuter för en kunnig sportchef att göra den kollen?
Och varför samarbetade man med en olicensierad agent (Patrick Englund)? Samt med en annan agent som man aldrig samarbetat med?
Och varför vill Max inte säga vad han tycker om Hammarbys agerande?
Nej, det finns nog fog att tolka in en hel del i den här soppan utan att det blir fånigt.

Psykkriget eskalerar

Senaste nytt från landslaget: efter att ha bråkat en hel del om träningstiderna med den ungerska landslagsledningen kom man överens om att Ungern skulle träna till 18.15 och Sverige sedan få gå på planen.
Men Ungern vägrade precis flytta på sig och svenskarna stod och stampade till 18.25. Nu tränar lagen på varsin planhalva - otroligt.
Lothar Matthäus psykkrig eskalerar.

Turerna bakom nästanflytten

Sportbladet kan nu avslöja delar av turerna bakom Max von Schlebrügges nästanflytt till Porto. Max får frågan hur han tycker att Bajen agerat: "Jag vill prata med Henrik Appelqvist innan jag svarar på det".
Förstår honom. För mig är det fortfarande ofattbart att Bajen släppte iväg Max till Portugal utan att ha pratat med klubben, bara agenten. Hur det kunde hända har Hammarby fortfarande inte svarat på.
Luktar lite desperation, är det ekonomiska läget så ansträngt att man ville sälja Max till varje pris?Autografjägare på presskonferensen

Precis tillbaka från den svenska presskonferensen. Mycket ungerska journalister och diverse annat löst ungerskt folk. Många var där för att samla autografer. Det får man väl ändå fixa vid andra tillfällen än presskonferenser? Den svenska pressavdelningen var irriterad och det förstår jag.
Erik Edman? Beslut tas i kväll, jag tror inte att han kommer. Alexandersson borde rimligen spela i stället. Men vågar jag skriva det, blev ju fel senast?
I mejlkorgen efterlyses dialogen mellan Nystedt och Zlatan som jag nämnde i går. Ni hittar den i Simon Banks krönika.
Eller här:
"På podiet tar en viskande dialog mellan Nystedt och Zlatan vid:
- Gjorde du radion också, Zlatan?
- Det sa du inget om.
- Nej, jag hann inte det.
- Det funkar inte så.
Så börjar Lars Lagerbäck skratta okontrollerat. Larsson och Ibrahimovic lämnar scenen, Lagerbäck gör tummen upp mot Zlatan - och föreställningen är över
."

Och om det varit VM-final, Edman...?

Erik Edman missar med stor sannolikhet VM-kvalet mot Ungern. Hör att vissa tycker det är upprörande att Edman stannar hemma med sin födande fru men det håller jag inte med om.
Klart Erik ska stanna hemma och bli farsa, Sverige slår ju Ungern om så Paul Balsom måste spela vänsterback. Desutom är det bara ett VM-kval.
Om det varit samma nedkomstläge men VM-final mot Brasilien? Ja, då skulle Edman spelat matchen, så klart! Eller?
Simon Bank nickar i alla fall ivrigt.

Säger som Alex

Hej Robert!
Jag tycker att svensk media underskattade Bulgarien totalt och skapade scenariot att Sverige enkelt skulle ta tre poäng och vinna med ett par tre mål. Nu blev det ändå så, men jag tycker att Bulgarien bjöd på hårt motstånd och ett stabilt försvar till utvisningen kom.
MVH
Jonte

Jag säger som Niclas Alexandersson: five-zero, three-zero, three-zero.

En märklig scen

Zlatan, Henke och Ljungberg på samma podium. Kan ha varit första gången. Det var kul och det tackar vi för, Nystedt.
Kul var det också när Zlatan la armen om presschefen och kallade honom för landslagets maskot. Men jag undrar hur mycket spel för galleriet en sådan där grej egentligen är?
Den konversation jag fick med på min bandspelare efter presskonferensens slut vittnade nämligen om ett betydligt hårdare tonläge mellan presschef och landslagsstjärna. Lagerbäck skrattade och gjorde tummen upp till Zlatan. En märklig scen.

Matthäus en artist

Om Ungerns förbundskapten Lothar Matthäus kan ni läsa i dagens Sportbladet där han intervjuas av Michael Wagner. Matthäus är också en artist, om än inte i Stoitjkovs klass. Spana gärna in den gamle tyskens hemsida och framför allt senaste bröllopsbilderna samt galleriet med hans fyra fruar...

Bajens miss

Simon Bank skaldar: "Hammarby försökte skicka iväg Max von Schlebrügge men han kom i retur med vändande post. Bajen hade glömt porto."

Stoitjkov en artist

Hristo Stoitjkov - vilken artist. Hans nya utspel kan mycket väl få honom avstängd eller åtminstone bötfälld. Men skulle Uefa nu straffa honom lär hans kultstatus bara bli ännu större i Bulgarien. Stoitjkov må vara galen, men han är inte dum.

Alex eller Chippen igen

Hmm…
Häromdagen slog ni er väldans för bröstet hur ni tolkat Ljungbergs "test" rätt. Nu ser jag inte så mycket skrivet om hur ni feltolkade valet av Chippen eller Alexandersson som startare?
/Anonym


För den som läste texten framgick att vi inte var säkra och inte slog fast något, utan vi skrev att det lutade åt Alexandersson efter den hemliga träningen. Sedan måste förbundskaptenerna av någon anledning tänkt i nya banor under eftermiddagen/kvällen. Hur som helst spekulerade vi fel och det är inget man kommer skriva om på sin gravsten.
Men Alexandersson var ju faktiskt förste inhoppare. Kan inte det rädda oss lite i alla fall?

Dålig koll på SVT

Kollade precis Sportspegeln som påade inslaget om Kroatien som matchen där allting avgörs. Otroligt att jobba på SVT-sporten utan att ha koll på att Sverige går till VM även om det blir oavgjort i Zagreb.
Förmodligen har Sverige till och med råd att förlora mot Kroatien så länge man vinner mot Ungern och Island.
Tur att Wernersson räddade situationen med sin sista kommentar.

Mot Ungern

Måndag morgon lyfter planet mot Ungern och Budapest. Flygtid drygt tre timmar. Incheckning på hotellet, sedan träning och presskonferens med landslaget. Jobb, roomservice och kanske en sväng på stan under kvällen.
Sedan upprepas proceduren under tisdagen - minus flygresan men plus en fräsch hotellfrukost (förhoppningsvis).
Matchen på onsdag blir naturligtvis inte lätt men jag känner mig inte särskilt orolig. Om jag förstod spionen Thomas Lyth rätt på presskonferensen så är Ungerns defensiv inget vidare. Finns inte en chans alltså att Sverige lämnar en sådan tillställning mållösa. Och Isaksson lär knappast släppa mer än ett mål. Ungern-Sverige 1-3 är mitt tips.

Delade meningar bland läsarna

Läser om landslagsledningens nedvärderande syn på er journalister. Fan, det är ju fansen dom visar arrogans mot - egentligen.
Ni är ju fansens ögon i landslaget och att efter en hjältematch mot Bulgarien inte få höra Ljungbergs syn på saken, så här dagen efter, är rent ut sagt skandal. Att Linderoth och Lucic sitter där är ett hån mot supportrarna. Inget ont ord om dessa killar, de gör sitt jobb, men det är ju inte riktigt de klarast lysande stjärnorna i laget, om man säger så.
Nej, den där Nystedt, vem tror han att han är? Har fotbollslandslaget blivit för fint för fansen?
/En som gillar fotboll!


I morgon vill jag läsa om när journalistsverige inser att de är till för att tjäna folket i stället för att tro att de är centrum av universum. Det hade varit härligt!
/Rikard


Jag vill inte läsa något jävla gnäll från stackare som nobbats att intervjua stjärnor i alla fall. Klarar man inte att hantera stjärnor ska man inte intervjua dem heller, det har Nystedt & Co gudskelov insett. Jag läser hellre ingenting om stjärnorna än att se dem misshandlas av mediokra stjärnreporter-wannabes.
/Johan

Synen på media

Varken Ljungberg, Zlatan eller Henke behövde delta vid dagens presskonferens. Synd. Ljungberg var ju den spelare som alla ville följa upp matchen med. Inget ont om Teddy Lucic och Tobias Linderoth, men just i dag hade det passat bättre med Ljungberg.
Presschefen Nystedt demonstrerade sin (landslagsledningens?) syn på media när han presenterade de spelare som fanns på plats som "hjältar som ställer upp".
Rätta mig om jag har fel, men jag trodde att det ingick i landslagsuppdraget att prata med SVT, TV4, Radiosporten, morgontidningar och kvällstidningar? Inte att det betraktades som en heroisk insats. Sedan att spelarna ibland gnäller kan jag ha förståelse för, men inte att synen blint delas av ledarna.
Jag saknar också tiden då presschefen gick runt och frågade oss journalister "vem vill vill ni prata med i dag?". Nu bestämms detta helt av ledningen som väljer ut 6-7 spelare varje dag. De nya reglerna infördes under EM och har hängt i sedan dess.
Nåväl, nog gnällt för i dag! Nu ska här göras tidning. Vad vill ni läsa om i morgon?


In med Alex och ut med Alex

Är det inte dags att köra Niclas Alexandersson som högerback mot Ungern. Alexander Östlund känns ju inte helt trygg.

Kim petas?

Lasse Lagerbäck hyllade Kim Källström reservationslöst på presskonferensen efter matchen. Innebär det att Kim är petad på onsdag?

Dagens syn

En halvtimme in på Sverige-Bulgarien ser jag plötsligt min kollega Jennifer Wegerup krälandes på alla fyra med huvudet nerstoppat i närheten av Håkan Milds bakdel. Klädd i klänning är hon också.
Den lätt bissarra synen förklaras med att att fröken Wegerups statistiklapp blåst iväg och landat mellan herr och fru Milds stolar på raden nedanför.
Hur det hela slutade? Jodå, Håkan Mild såg lätt förvånad ut när han vände sig om och "Jeffan" hittade lappen till slut.

Kaos i mixade zonen

Platsen där vi journalister möter spelarna efter matcherna kallas "mixade zonen". I dag var det kaos i "mixade zonen".
Eftersom vissa spelare inte längre behöver gå igenom hela "mixade zonen" utan bara ställer sig precis i början av gången får vi journalister mer eller mindre slåss för att höra citaten.
Problemet hade lösts mycket enkelt om presschefen Nystedt sagt till spelarna att "nu får ni minsann gå igenom hela zonen som det är sagt att ni ska göra". Men nej, som det är nu är det mer eller mindre slagsmål för att komma fram.
I dag var vi inte heller särskilt många journalister, 15-20 stycken kanske.
Så om det finns några fotbollsintresserade skribenter som vill jobba på Sportbladet; en fördel är om ni är minst två meter långa, har brett mellan axlarna och bänkar en bit över hundra.

Lagerbäcks val

Förbundskapten Lagerbäck valde "Chippen" i stället för Alexandersson från start. Det var det väntade valet, men samtidigt överaskande. Rapporterna från den stängda träningen talade ju för Alexandersson. Under kvällen måste förbundskapterna ändrat sig.
Inget vidare val om ni frågar mig. Jag tycker att "Chippen" var blek. Men dumt att gnälla eftersom Sverige vann med 3-0.
Lagerbäck är nog glad på Sportbladet i dag. Eftersom vi bommade "Chippen" måste Stoitjkov blivit grymt förvillad. I Lagerbäcks värld är det snudd på katastrof när startelvan avslöjas, det kan nämligen motståndarna dra fördel av. Nu grusade vi hela Stotjkovs taktik. Men vi bjuder på den, Lasse.

Laulx2

Hej!
Championship Manager 2000/01 (gammalt, men vad gör man med en gammal burk?). Kalmar FF - Ljungskile 0-2 (svenska cupen). Målen? Robert Laul x2. Detta om något borde väl bevisa CM-spelens opålitlighet. Något att lära sig av för Dif, HIF och AIK?
/Skrotnesse

Verkar inte vara något större fel på det spelet.

Startelvan?

Snart - klockan 21.00 för att vara exakt - avslutar det svenska fotbollslandslaget sin matchgenomgång inför Bulgarien-matchen. Förbundskapten Lasse Lagerbäck har då avslöjat vilka som spelar och vilka som sitter på bänken.
Lagerbäck brukar påminna spelarna om att startelvan inte får lämna rummet, ändå brukar vi journalister komma över den innan kvällen blivit natt.
Senast i dag fick jag en besk kommentar av Lagerbäck för att vi alltid luskar fram den. Han borde kanske fundera på vilka det är som läcker ut den i stället för att skälla på mig?
Än så länge vet jag inte hur Sverige spelar, men hoppas snart ha tagit reda på det...!

Valentin ingen lögnare

Konkurrenten anklagar landslagets läkare Anders Valentin för att ha ljugit om Fredrik Ljungbergs skada. Men det gjorde han inte!
Problemet för konkurrenten var att de inte lyssnade ordentligt på vad Valentin sa. Han sa nämligen rätt upp och ner att tisdagens träning var ett test som Ljungberg klarade bra: "Nu har vi testat att han kan klara av rörelser och sprinta och sådana saker. Att han inte körde hela passet var snarare klokt", sa Valentin.
Alltså; Ljungberg klarade testet, Sportbladet avslöjade det och Valentin ljög inte. Någon ordning får det vara.

En miljon besökare!

Under dagen har den här bloggen passerat en miljon besökare. Den exakta siffran nu - klockan 16.40 - är 1 009 188. Ändå har bloggen bara bara funnits knappt tre månader. Stort!
Hur många av dessa besök Jonas Nystedt stått för? Hälften, lite drygt.
Till er alla; fortsätt mejla, skratta, håna, gråta, pissa, rasa och tipsa. Utan er är bloggen ingenting.

Pengarna tillbaka, Edman?

Hej!
Jag har köpt en resa till Tottenham-Arsenal den 28/10 för att se dig som jag tycker är den främste svenska försvarsspelaren på länge!
4 495 kronor åt hvte...
Jag hade sparat länge, så om du vill får du gärna ge pengarna tillbaka. Handelsbanken 6452-323 057 802.
Tack på förhand! Jag lovar att lägga dessa pengar på en resa till Rennes istället!
MVH
Toya

Kul Henke

Frågade Fredrik Ljungberg på gårdagens presskonferens om han funderade på att bli doktor efter fotbollkarriärens slut med tanke på allt han måste lärt sig efter alla skador.
- Det är klart att man lärt sig en del men när jag lägger skorna på hyllan, ska jag nog lägga ner det där med skador också, sa Fredrik och log.
En stund senare fick Henke Larsson, som satt bredvid på podiet, frågan om han hade någon förklaring till varför han och Fredrik har så olika skadehistorik - Henke har haft få men allvarliga skador, Fredrik har haft många lindriga men få allvarliga.
- Helt ärligt vet jag inte. Det har väl mycket med det genetiska att göra. Peppar peppar men jag har aldrig haft en bristning eller något sådant. När det varit något så har det varit något ordentligt, som att benet varit av. Och till skillnad från Fredrik kan jag inte säga att jag inte är doktor, för det är jag, skojade Henke som nyligen blev hedersdoktor vid University of Strathclyde i Glasgow.

Allt kan hända i MFF

Har ni läst det här? Om det inte är ett skämt så fick Elanga en merca till slut. Med egen chaufför. Otroligt. Allt verkar kunna hända i MFF nuförtiden.
Lägg energin på allsvenskan i stället, säger jag. En rosa skjortkrage och ett magsår står ju för helvete på spel.

De Pedro till Blåvitt igen

Blåvitt-bloggarna på "Bara Ben på Glenn Hysén" avslöjar att Javier De Pedro - den VM-meriterade spanjoren - är aktuell för IFK Göteborg fortfarande.
Men barabenarna missar att De Pedro faktiskt kan bli aktuell redan till nästa omgång - trots att fönstret har stängt! En idé som jag tror att Mats Persson tände lite på.
Läser man regelboken tillräckligt noga och pratar lite med Sune Hellströmer kan det öppnas oanade möjligheter…
Läs mer i dagens Sportbladet.

Bajen gör det igen

Hammarbyledningens agerande när det gäller Max von Schlebrügges nästanflytt till Porto framstår mer och mer pinsamt.
VD:n Henrik Appelqvist har nu bekräftat att Hammarby aldrig pratade med Porto, utan att alla kontakter gick via agenterna (bland annat Patrick Englund som saknar giltig Fifa-licens!!!).
Först efter att affären brakat ihop tog Hammarbyledningen kontakt med Porto, ändå gick man under tisdagskvällen ut med uppgifter på sin hemsida att det förts långtgående diskussioner och att en affär var nära.
Att det inte var så klokt att publicera de uppgifterna har redan avhandlats på den här bloggen. Däremot, att Hammarby släppte iväg Max till Porto utan att ens ha pratat med klubben, framstår som så amatörmässigt att klubbledningen bör publicera en ordentlig och ärlig redogörelse på sin hemsida hur det kunde hända. Det hade jag krävt om jag vore Bajen-supporter.

Alfelt på plats?

Hej!
"Nämn ett konstmål, vilket som helst, och Alfelt har sett det på plats."
2:a mars, 2005, Copa Francesa: "The Argentina striker, who replaced David Gigliotti in the 71st minute, brilliantly volleyed home three minutes into the extra period to decide the outcome of a lacklustre match."
Saviolas grymma liggande volley ur ingen vinkel alls på övertid mot Rennes. Såg Alfelt det?
/D

Har inte frågat honom men det kan jag nästan garantera.

Alfelt på plats

Sportbladets expert på skånska, Stefan Alfelt, 50, SMS:ar: "Hatten av för Laulpojken. 29 år och komma ihåg Negretes konstspark. Jag är imponerad. Själv såg jag målet på Aztekastadion. Det blev ett jävla i Mexico City".
Jag är mest imponerad av Alfelt. Nämn ett konstmål, vilket som helst, och Alfelt har sett det på plats.

Hristo dundrar

Hristo Stoitjkov förnekar sig inte. Nu jagar han gammel-Lennart:
- Jag gillar inte vad som händer i fotbollen och Johansson ligger bakom det. Jag gillar inte den kommersiella fotbollen, det handlar nu bara om pengar och reklam, dundrade Stoitjkov på dagens presskonferens i Stockholm.
Stackars Lennart, 73. Nu anklagas han för att vara för modern, också.


Laulgerbäck om dagens träning

Lars-Roland Sandlin, släng dig i väggen. Den här bloggens landslagsexpert Laulgerbäck lämnar följande rapport från dagens träning:

Vackraste målet svarade Mattias Jonson för. Jo, ni läste rätt, Mattias Jonson. Liggande i luften, högre upp än Negrete -86, fick han klockren vristträff och Andreas Isaksson hann inte ens lyfta armarna innan bollen satt i nättaket. Bara Zlatan brukar göra sådana saker annars. Erik Edman slog det perfekta inlägget.
Detta hände också på träningen:
Mikael Dorsin slog inte ett enda perfekt inlägg, Johan Elmander fick avbryta träningen med ont i låret, Tobias Linderoth mobbades på skoj, Ljungberg tränade för fullt, Zlatan lyckades äntligen sätta bollen i bakhuvudet på fysiologen Paul Balsom, Lasse Lagerbäck berömde Kim, Östlund slog en helt otroligt hård kortpassning mot Erik Edman som träffade Balsom i magen, Isaksson svor högt, Eddie Gustafsson garvade ännu högre åt "Chippen" som föll på rumpan, Roland Andersson lät som en skånsk godsägare som skällde på en dräng och Nystedt sa inte hej. Det mesta känns alltså bra inför lördagen.Bestulen Bank

"Chippen" gjorde inte sitt trix på dagens träning som han lovat. Gör han ett nytt försök i morgon? Simon Bank, 30, har ju sett ut som ett barn bestulet på sitt lördagsgodis hela dagen. Kom igen, "Chippen"!

Batan igen

Stefan Batan vill gå till AIK i vinter. Jag är inte förvånad. Som jag skrev i ett tidigare inlägg lär vi nu få se en bitter kontraktstvist i förbundets skiljenämnd mellan Assyriska och Batan/hans agent Anders Carlsson. Vinner Batan/Carlsson blir det en bosmanövergång till AIK eller någon utländsk klubb.
Cirkusen börjar troligen ganska snart även om nästa transferfönster inte öppnar förrän i januari.
Djurgårdens finansman Tommy Jacobson och Assyriskas ordförande Ferit Varli berör problematiken med vissa agenter i en artikel i dagens Sportbladet.

En hyllning

Nu hänger övriga medier på Sportbladets nyhet om att Ljungberg kan spela på lördag. Alltid skönt att leda nyhetsjakten, speciellt när det handlar om landslaget.
Gårdagens träningspass var ett test för Ljungberg, ett test som föll väl ut. Det räknade vi ut sent på onsdagsnatten efter att noga ha lyssnat igenom bandinspelningar på allt som sades under presskonferensen. Landslagsläkaren Anders Valentin sa vid ett tillfälle en mening för mycket.
Även om det i ett större perspektiv är en småsak om Ljungberg kan spela eller inte, är det en kick att leka detektiv och träffa rätt.
Det viktiga för oss är naturligtvis att knäcka konkurrenten och servera våra läsare den färskaste informationen vilket vi också gjorde. Medan Expressen satte frågetecken på Ljungberg satte vi utropstecken - han kan spela!
Köp gärna dagens Aftonbladet i kväll och se ett bra exempel på Sportbladet när vi är som bäst (enligt mig, alltså).

P.S Köp den i morgon också.

Kul Zlatan

Tycker att Zlatan var kanonskön i SVT-sportens inslag. Hör att vissa tycker att han var dryg och nedlåtande men de skulle bara veta hur Zlatan är när han är dryg och nedlåtande...
Jag tycker att Zlatan enbart var rolig och bjöd på sig själv den här gången. Cred också till SVT-journalisten Mattias Sandberg som lyckades få tidernas bredaste flin från Juventus-nian.

Cirkus Batan slut för den här gången

Fotbollsagenten Anders Carlsson har tidigare nämnts på den här bloggen. I dagens Sportbladet får han sig en ordentlig känga av Djurgårdens finansman Tommy Jacobson. Den "attacken" är intressant av flera orsaker; dels för att en agent sällan får så hård kritik öppet, dels för att Jacobson inte tillhör fotbollsfamiljen utan står helt utanför men ändå har stor insyn och detaljkunskap.
Tommy Jacobson påpekar att agenterna egentligen är bra för fotbollen men att det finns rötägg. Jag skulle vilja säga att jag delar hans uppfattning på den punkten. Jag är tveksam till att det skulle blivit en sådan cirkus runt Stefan Batan om agenten hetat Dahlin, Wallsten, Carlzon, Ljung, Elefalk eller Svensson för att nämna några.
Stefan Batan blir kvar i Assyriska hösten ut. Nu sägs det att klubben och Carlsson tvistar om när hans kontrakt går ut. Assyriska hävdar 2006, Carlsson hävdar 2005. Ska bli spännande att se om Batan vinner i förbundets skiljenämnd och går som bosman i januari. Det känns som att AIK hoppas på den utvecklingen?
Nåväl, cirkus Batan är slut för den här gången men fortsätter garanterat i vinter.

april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits