Sämsta försvar?

Tjena Robert.
Elfsborg kan bli bra nästa år. Men har de inte allsvenskans sämsta försvar?
MVH
Niclas

Hmm… Glömde det.

Ingen Winsnes i Bajen

För övrigt kommer Fredrik Winsnes inte att spela i Hammarby 2006. Men mittfältsjakten går vidare.

MFF:s rekordavtal

Nog för att även jag kryddat en story onödigt mycket någon gång men i måndags tror jag det slogs ett slags rekord.
Att fyra miljonärer köper aktier för 10 miljoner i AIK har dags dato genererat fem sidor i Expressen och Solna-klubben har döpts om till "Sveriges Chelsea".
I går presenterade Malmö FF tidernas största avtal - värt minst 600 miljoner - vilket tidningen gör en halvsida på. Jo, ni läste rätt, en halvsida. Snacka om att tappa proportionerna.
Nåväl, MFF:s avtal är helt klart det mest spännande som en svensk fotbollsklubb någonsin tecknat. Nu gäller det att hantera stålarna på rätt sätt.
Ska också bli spännande att se hur mycket sponsorintäkter en jätte som IMG kan vaska fram i förhållande till en svensk fotbollsklubbledning.
Till att börja med är MFF garanterade 35 miljoner om året (50 miljoner/år när arenan står klar 2009) om jag förstått saken rätt.
Summan stiger för varje krona IMG lyckas dra in utöver det, fast 20 procent går till IMG. Om MFF nu är så attraktiva som IMG verkar anse är det bara fantasin som sätter stopp.
Däremot tror jag inte att avtalet ska tolkas som att Malmö på kort sikt kommer att bygga upp ett superlag. MFF kommer att stabilisera sin ekonomi på högsta allsvenska nivå, men det innebär till exempel inte att man i morgon kan presentera spelarköp för 25 miljoner med årslöner av Premier League-snitt.
Men räkna med att Åkeby i alla fall får in två vindsnabba (danska) yttrar i startelvan. Och kanske Dusan Djuric.

Ali Gerba klar för Blåvitt

Under eftermiddagen bestämde sig Ali Gerba definitivt för IFK Göteborg. Nu ska hans norska agent Stig Lillejord slutförhandla med Blåvitt om Gerbas personliga kontrakt.
Hur lång tid den förhandlingen tar beror på vilka krav Gerba ställer och hur tillmötesgående IFK Göteborg kan vara.
Med tanke på AIK:s heta intresse sitter spelaren i en bra förhandlingssits, men det råder ingen tvekan om att parterna kommer att bli överens och att Ali Gerba spelar i IFK Göteborg 2006. Precis som Richard Richardsson och Jonas Wallerstedt. Sportbladet var helt rätt ute i dagens artikel.
Tråkigt för AIK som först gick ut med Gerba på hemsidan, och sedan gjorde Kanada-resan i onödan. Men givetvis var det rätt att agera.
Tror att AIK sumpade sin chans när man använde sig av Anders Carlsson i början av diskussionerna. Det tog inte många dagar innan Gerba hade bytt agent.
Eller som en klubbledare precis uttryckte det: "Tung höst för Solnas Chelsea".

Ishizaki klar för Elfsborg

Stefan Ishizaki, 23, är klar för Elfsborg. Han har skrivit ett fyraårskontrakt och Elfsborg betalar drygt tre miljoner kronor till Vålerengen.
En tung värvning av Elfsborg, även om Ishizaki förmodligen aldrig blir den stjärna man en gång trodde. Men han håller hög allsvensk klass och gör ett redan intressant lag ännu mer spännande.

Förbannad Amuneke

Bois försöker kränga Kevin Amuneke utomlands, avslöjar Sportbladet i dag. Mot hans vilja. Läs om det här, Amuneke är riktigt ilsk.
Han vill till Djurgården, säger han, vars intresse har svalnat. Det tror jag dock är ett förhandlingsknep från Dif:s sida för att få ner priset. Tror att Amuneke hamnar i Djurgården till slut. Blir svårt för honom att gå till andra svenska klubbar efter kommentaren "Djurgården är mitt förstaval".

Triumf för Mild

IFK gör i dagarna klart med tre nyförvärv, avslöjar Sportbladet i dag. Gerba, Wallerstedt och Richardsson. Tre bra namn. Blåvitt har muntliga överenskommelser med Gerba och Wallerstedt, skriftlig med Richardsson. De två förstnämnda lär skriva på inom en snar framtid.
En stor triumf för nye sportchefen Håkan Mild som varit drivande framför alllt i värvningen av Ali Gerba.
Richardsson blir bra den dag "Bengan" lägger handskarna på hyllan. Med Gerba och Wallerstedt har IFK fem forwards. Antingen säljs Mourad eller också lånas Berg ut.

AIK:s nyemission

AIK:s ordförande Per Bystedt verkar ha klarat den riktade delen i 30-miljonersnyemissionen som Sportbladet berättade om redan i september - att få in 10 miljoner kronor som på kort sikt tryggar bolagets överlevnad.
Att Bystedt har goda kontakter i affärsvärlden råder ingen tvekan om så det var väntat. På onsdag kommer bolaget med en kommuniké i ärendet, sedan sjösätts nyemissionens nästa steg, att dra in 20 miljoner från befintliga aktieägare. Det ska vara klart till våren.
Någon tidning hade fått för sig att oljebaronen Adolf H Lundin är inblandad, men riktigt så spännande verkar det inte vara, utan det handlar om hans son Lukas H Lundin med kompanjoner. Gruvmiljoner i stället för oljemiljoner.
Allsvenskan mår bra av ett starkt AIK - det är en klubb med drag runt och stor och tropgen publik - men det krävs betydligt mer än 30 miljoner för att göra klubben till Nordens ledande. Med tanke på AIK:s ekonomi räcker det på sin höjd för att stabilisera klubben som ett allsvenskt mittenlag.
Bara det är en stor framgång med tanke på hur illa ute Gnaget varit ekonomiskt.

Ta avstånd

Hur kan man kasta in stora stenar mot en folkmassa med kvinnor och barn? Det är ju fullständigt vansinne! Två stenar sänkte nästan tre personer. Talade med många besvikna IFK-fans i går som fick sitt segerfirande förstört. Även djurgårdare som hört vad som hänt var nedstämda.
Nu hoppas jag att varenda supporterorganisation i det här landet tar avstånd så det inte blir någon trend att kasta in stenar på oskyldigt folk i samband med fotbollsmatcher. Ni får gärna mejla så ska jag lägga ut er här på bloggen.
Egentligen vill man ju säga: "Stenkastande nötter, hör av er så bestämmer vi tid och plats så ska jag ta er rätt upp och ner! Jag har faktiskt bänkat 110!".
Men det leder ingen vart, i stället uppmanar jag eventuella vittnen att ta sitt förnuft till fånga och höra av sig till polisen.

Känsliga AIK:are varnas

IFK Göteborg och AIK gör upp om Ali Gerbas namnteckning. I går reste VD:n Charlie Granfelt och tränaren Rikard Norling till Kanada för ett personligt möte med anfallaren.
Gerbas reaktion?
- Jag hörde att det var några från AIK som skulle komma hit. Men jag vet inte riktigt vem, och de sa inte när.
Känns som att AIK bör lägga kraften på annat håll:

* Wilton Figuiredo kan betraktas som klar. Alltså inte Batan-klar, utan klar.

Men sedan ser det tyngre ut:

* George Mourad? Inte otroligt, men med norska Staebeck med i matchen blir det svårt rent ekonomiskt.

* Ola Toivonen har AIK själva avskrivit (även om Söderbergs märkliga utspel på aik.se i går mest har till syfte att förekomma rubrikerna "Toivonen nobbar AIK" om ni frågar mig).

* Kevin Amuneke? Tja, Helsingborg dementerar med kraft att Amuneke ens diskuterats, därmed verkar Djurgården stå ensamma på banan. Men har AIK ekonomiska muskler att kliva över 4,5-miljonersbudet? Tränaren Rikard Norling sägs heller inte vara särskilt pigg på den bångstyrige talangen.

* Ali Gerba är som sagt bara att glömma, verkar det som.

* Ovanpå allt detta ska klubben in i en segdragen skiljenämndstvist om Stefan Batan. Om AIK gör slag i saken kommer Assyriska troligen att göra en motanmälan. Enligt Assyriska har ju AIK skrivit kontrakt med Batan utan Assyriskas tillåtelse. Utgången är oviss, men det går inte att utesluta att AIK förlorar.

Summa sumarum tror jag att det är ganska rörigt internt just nu, oavsett vad som sägs utåt. Tur att Johan Mjällby börjar träna på torsdag, det är faktiskt jäkligt stort.

Bio, Royal League och Steffen Iversen

Romantiska komedier hamnar vanligtvis långt ner på listan över favoritfilmer. Kärlek på jobbet, Kärleken checkar in, Kärleken tar semester och liknande dravel är enbart värt att plåga sig genom om sällskapet är det rätta.
Men i går såg jag en romantisk komedi som var värd biljettpriset och mer därtill - I hennes skor med Cameron Diaz. Rolig, vacker, sorglig och otroligt välspelad. Ena stunden fick jag kämpa för att hålla tårarna tillbaka (säg det inte till nån, vore inte bra för imagen), i nästa ögonblick vek jag mig dubbel av skratt.
Betyg: L L L L.

AIK:s VD Charlie Granfelt och tränaren Rikard Norling är på väg till Kanada för att träffa Ali Gerba. Risken finns att det är bortkastade pengar men självklart gör AIK rätt som agerar. Men varför åker inte värvarbasen Stefan Söderberg och agenten Anders Carlsson? Det kan man fundera på.

Vet inte om ni såg Kanal 5 i eftermiddags men jag kan berätta att det är ganska svårt att vara med i direktsänd tv. Det går otroligt fort och man vet inte riktigt var man ska titta. Dessutom var det kallare än i Day After Tomorrow där vi stod. Tur att matchen var ganska hyfsad. Jag tippade 2-1 till Blåvitt i sändningen och det var ju inte helt åt helvete i alla fall. En taktisk triumf av Blåvitt-tränaren Arne Erlandsen.

Såg ni Milds passning till Selakovic? En kopia av Zlatans/Larssons mål mot Island. Fast bollen gick längs marken…

Det är uppenbart att Djurgården skulle behöva ett alternativ till Jones Kusi-Asare i den centrala anfallsrollen. En intressant spelare är Steffen Iversen som är bosman från Vålerengen. Djurgården kollade upp honom redan i våras men hans lönekrav låg på ungefär 250 000 kronor i månaden! Nu sägs norrmannen vara på väg till Ryssland och jag tror inte att Djurgården är intresserade av att bjuda över de pengar vissa ryska klubbar kan betala. Fast man vet ju aldrig, det hade varit en häftig värvning, även om Iversen inte riktigt är vad han en gång var.

I Royal League-studion

Djurgården mot IFK Göteborg i Royal League i morgon. Ska vara med i Kanal 5 innan matchen och diskutera fotbollens affärer tillsammans med Helsingborgs gamle benknäckare Jesper Jansson.
Tror att det är mitt första tv-framträdande sedan jag för Slitz räkning intervjuade Raggar-Ingo och Håkan i dokusåpan Baren. Intervjun - som handlade om det mindre tv-lämpliga ämnet oralsex - sändes dessvärre i ett av seriens avsnitt (TV3) och själv har jag varit övertygad om att det var dödsstöten för min tv-karriär.
Kommer den i morgon i stället?

Silly utan Ishizaki

Veckans Silly Season-sida hittar ni här. Missade dock att Stefan Ishizaki är på väg att vända hemåt. I nästa vecka träffar han Elfsborg. Fler klubbar borde rimligen blanda sig i, även om min känsla är att just Elfsborg ligger bra till för Ishizaki.
Ishizaki lämnar i så fall Vålerengen där han enligt Borås Tidning nött en hel del bänk. För Elfsborg vore han givetvis en kanonvärvning, men vad säger AIK?

Bank ifrågasatt

Tjena Robban!
Tack för jävligt rolig blogg o för Sportbladets förbättrade journalistik. Jävligt kul att din blogg visar andra sidor av dig, bland annat den självkritiska vilket jag tycker alla journalister bör ha.
Hursomhelst, snacket går ju om Sillén bör sitta kvar eller inte. Jag ser det inte så, jag omformulerar frågan o säger: Kan Simon Bank vara kvar i truppen?
Obviously blev ju spelet mycket bättre när Bank lämnade planen. Jag menar, "vi" (Sverige är alltid VI) spelade ju 1-1 sista kvarten mot Finland UTAN Bank på planen. Jag ser bara en väg ut ur detta fiasko - AVGÅ BANK!
/Poya

Vi talar samma språk.

Massiv kritik

Tyvärr visar förlusten mot Finland vilken usel nivå den svenska sportjournalistiken befinner sig på. Vore det inte bättre om ni alla avgick och började om från början?
Jag vet att det är för mycket begärt och att ni etablerade håller varandra om ryggen, men vi insatta, seriösa sportkonsumenter är så förbannat trötta på den oseriösa, självgoda, sensations- och skvallerinriktade journalistiken som bedrivs på de stora redaktionerna i Sverige.
Tycker att ni borde ta ert förnuft till fånga efter detta praktfiasko och AVGÅ!
/Fredrik

Kritiken mot det svenska journalistlandslaget är just nu värre än kritken var mot Lars-Tommy i EM-fiaskot i Holland/Belgien 2000. Kan förbundskapten Sillén verkligen sitta kvar efter 1-8 mot Finland?

Sleyman?

Hej!
Signaturen Nicklas skrev ju en fråga i din blogg. Jag tror att benet tillhör Suleyman Sleyman, fast det kan ju bero på att jag är både Hammarbyare och färgblind!
/Henrik


Storförlust i Finland

Rapporterna från den årliga journalistlandskampen mot Finland börjar strömma in. Det visar sig att Simon Bank och Mats "Mulle" Olsson lämnade planen en kvart före slutsignalen - för att flyga hem till ett 30-årskalas i Sverige!
- Det stod ju 0-7, motiverar Bank beslutet.
Bank hävdar att sifforna inte speglar matchbilden.
- Nej, jag upplever att det var ganska jämnt ute på planen. I vissa sekvenser hade vi ett bra passningsspel. Men vi saknade udd framåt…
* Det menar du inte?
- … medan Finland hade en anfallare som höll klar division två-klass.
Som väntat fick inte Bank ta över den tredimensionella mittfältsrollen utan placerades som högerback i tröja nummer tio.
- Men jag tycker att jag spelade som en nummer tio. I fem minuter.
På frågan om det var några skandaler på båtresan har debutanten Bank lärt sig SKS hederskodex och svarar snabbt:
- Nej!
Bank vill tillägga att han vann den årliga frågesporten. Ämnet var "Svenska skyttekungar i Europa". Därmed håller han traditionen vid liv. Senast vann undertecknad i ämnet "VM-skyttekungar genom tiderna".

PS Bloggen har inte kunnat få slutresultatet 1-11 bekräftat.

Fotnot: SKS - Sportjournalisternas Klubb Stockholm.

Batan förloraren hur som helst

I en chatt på dif.se upprepar Stefan Batan ett antal gånger att det finns ett skriftligt avtal från i somras och att vilkoren sedan har ändrats. Men vad är det värt juridiskt? Batan har ju trots allt skrivit på det andra avtalet.
Sedan kan man tycka att det var elakt och fult av AIK och Anders Carlsson att ändra vilkoren, men faktum kvarstår, Batan u n d e r t e c k n a d e avtalet.
Å andra sidan är avtalet värdelöst rent juridiskt om inte AIK och Assyriska varit överens om övergången. Det är skiljenämndens huvuduppgift att avgöra om det fanns en muntlig överenskommelse eller inte.
* Fanns det en muntlig överenskommelse, då är Batan AIK:s spelare oavsett om hans personliga avtal har ändrats eller inte, han skrev ju på kontraktet.
* Fanns det inte en muntlig överenskommelse, då är Batan Djurgårdens spelare, men han och AIK har gjort sig skyldiga till ett regelbrott som upprättat avtal utan Assyriskas godkännande. Vilken typ av bestraffning som då blir aktuell kan Svenska Fotbollförbundet inte svara på eftersom det aldrig funnits något liknande fall i Sverige, hävdar dem.
Strikt juridiskt ser Batan i dagsläget ut att bli förlorare hur som helst, ändå har jag fortfarande svårt att tycka att han gjort något större fel (förutom snacket om klubbhjärta). När AIK fick betala mer pengar till Assyriska, minskade familjen Batans sign on-bonus. Då vände han sig till Djurgården för att komma upp i de summor han från början var lovad av AIK. Djurgården agerade direkt.
Det är business. Den som betalar mest vinner. AIK försökte värva Batan genom att betala så lite pengar som möjligt och det straffade sig.
AIK:s snack om etik och moral blir därför lite knasigt; dels för att de har ett väldigt nära samarbete med Anders Carlsson (inte känd som moralens fanbärare direkt), och dels för att de först försökte värva Stefan Batan som bosman och sedan med hjälp av media och supportertryck genom att offentliggöra affären innan allt var påskrivet.
Läs mer i min artikel i dagens Sportbladet.

Också en fråga

Vems ben är det egentligen på bilden till din blogg?
/Nicklas

Silly season

I dag fredag är det dags att arbeta med lördagens Silly Season-sida igen. Känns som att rätt många affärer är på väg att slutföras just nu. I nästa vecka ser vi nog en hel del övergångar, gissar jag. Det känns inte som att det varit särskilt många hittills. Avvaktar klubbarna tv-avtalet, kanske? Det borde för övrigt också vara klart snart.

Super-Emma

Emma Andersson går på dejt med högstbjudande. Pengarna går till bröstcancerforskningen. Om jag får gå på dejt med Emma ska jag försöka få svar på frågan som aldrig besvarades i torsdagens Dolce Vita: vad hände egentligen när hon smörjde in tutten med nipplekrämen?
Om inte jag får gå, kan ju den lycklige dejtaren mejla svaret till mig. Belöningen blir Batman Begins på DVD. Plötsligt har jag nämligen två exemplar.

Här kan ni lägga bud - om ni har råd att pynta över 20 000.

För lite om Öis?

En bloggkollega är irriterad för att jag skriver för lite om Öis. Tror dock inte att han gjort sitt jobb riktigt. Sök på "Jukka" så blir det fyra Öis-träffar till. Sökmotorn är lite vimsig, tydligen.

Vila i frid, George

Gamle fotbollshjälten George Best ligger för döden. Förutom konsterna på fotbollsplanen är Best känd för sitt inte alltid helt hälsosamma leverne. När han en gång bads att summera sin livsstil lät det så här:
- Jag har lagt väldigt mycket pengar på sprit, kvinnor och snabba bilar. Resten har jag slösat bort
.
I en TV-intervju fick Best frågan: "Hur nära inpå en match har du haft sex?" varpå han svarar "Räknas halvtid?".
Vila i frid, George. Om du nu trivs med det.

Royal League - en succé

Michael Wagner rapporterar från Tönsberg, tio mil söder om Oslo, där IFK Göteborg möter Lyn i Royal League. I pressrummet har han hittat tre silverfat fullproppade med följande frukter:
* Röda, kärnfria vindruvor.
* Gröna vindruvor.
* Snittade apelsiner.
* Melon.
* Passionsfrukt.
Lägg därtill:
* Obegränsade mängder nygräddade baguetter (25 cm) med skinka, ost och sallad.
* Kaffe, vatten, läsk och öl.
Wagner konstaterar:
- Royal League är en succé! Fan att man slängde i sig en hamburgertallrik för 155 norska innan man gick hit.

Harmonin riskeras?

Följande citat är hämtade från en och samma artikel, en Ralf Edström-intervju på fotbolldirekt.com. Han spar inte på krutet direkt, gamle Ralf:

- Ammuneke är inget att ha.

- Som han uppträdde i Landskrona på slutet... jag förstår inte att Djurgården ens tittar på honom.

- Hur kan Djurgården riskera att köpa den här spelaren som alla vet är en oroshärd och riskera den harmoni man byggt upp?

- Skulle de ändå köpa honom måste han tas i nackskinnet på en gång. Han är inte tillräckligt vuxen.

- Det känns som om Djurgården gör det lite för enkelt för sig den här gången. Annars är jag oerhört imponerad av hur Djurgården har rekryterat nya spelare när den ene efter den andre försvunnit. Därför blir det så konstigt att höra att de nu ska satsa på Amuneke.

- Jag förstår att de vill gardera sig i fall Tobias Hysén försvinner. Men Amuneke är ett för enkelt val. Det kommer inte att bli bra.

- Det är som sagt en bra fotbollsspelare när det stämmer för honom. Men han har hamnat allvarligt snett. Det är inte sant hur han uppträdde i slutet av säsongen i Landskrona - han sköt ju i princip från hörnflaggan för att göra mål och tjäna pengar på det.

Fotnot: Landskrona tackade i måndags nej till Djurgårdens bud på 4,5 miljoner kronor. Enligt klubbdirektören Lars Persson är intresset massivt. Bois hoppas få 9 miljoner kronor för den unge talangen.

Ekwall hoppar av

Själv har jag redan tackat nej, nu har SKS andre mittfältsmotor lämnat återbud till journalistlandskampen mot Finland på fredag.
Patrick Ekwall vågade dock inte själv framföra återbudet, utan skickade sin assistent (?) Max Grindahl att kontakta förbundskapten Jakob Sillén.
Hedersförbundskaptenen och ordföranden i SKS Berndt Rosqvist rasar mot avhoppen:
- Jag är bekymrad över divornas attityd, suckar "Rosa".
Undertecknad vill poängtera att det är en besvärlig ljumskskada som kommit i vägen. Vad gäller Ekwall handlar det enligt uppgift om bristande motivation.
Ett (alltför) stort ansvar läggs nu på debutanten Simon Bank att hålla ihop mittfältet.

Fotnot: SKS - Sportjournalisternas Klubb Stockholm.

Galen bedömning

Mycket snack just nu om hur tv-sändningarna i Royal League fördelas. Djurgården har tre tv-sända matcher, Hammarby och Kalmar två, IFK Göteborg en.
Orättvist?
Nja, jag vet inte. Har för mig att Djurgården i fjol inte hade en enda tv-sänd match. Det är naturligt att intresset är stort för svenska mästarna.
Det man möjligtvis kan ifrågasätta är varför Kalmar och Hammarby har fler tv-matcher än allsvenska tvåan IFK Göteborg.
Frågade Göteborgs ordförande Bengt Halse om det i går men han hade inga synpunkter utan hänvisade till en "kommersiell bedömning av tv-bolaget".
TV-bolagets bedömning är nog galen i så fall, är ganska säker på att Blåvitt lockar fler tittare än Kalmar. Å andra sidan är det kul att lilla Kalmar får synas, Blåvitt rapporterar ju samtliga rikstäckande medier så gott som dagligen om.
Eller; tv-bolaget kanske räknar med att Blåvitt går vidare och därigenom får fler tv-matcher, medan Djurgården, Hammarby och Kalmar slås ut?

Mild kliver fram

Sportbladet avslöjar i dag att Ali Gerba är nära Blåvitt. Håkan Mild sköter förhandlingarna och han fick beröm av Giffarnas rutinerade värvarbas Urban Hagblom:
- Jag tror att det var ett klokt val av Blåvitt att koppla in Håkan Mild. Det råder ingen tvekan om att han fortfarande är lite grön, många spelare får nog en stor ahaupplevelse när de upptäcker att det här jobbet är ganska tufft. Men på sikt tror jag att Håkan kommer att göra ett ypperligt jobb för IFK Göteborg, sa Hagblom när jag pratade med honom i går.

Zlatan Arena

Borde inte Malmö försöka döpa sitt jättebygge till Zlatan Arena? Om han nu blir världens bäste fotbollsspelare om några år, är det ju faktiskt rätt coolt om klubben som fostrade geniet får döpa sin arena efter honom. Förhandlingar pågår?

Sista om Batan

Jag får en enorm mängd mejl om Stefan Batan. Gick och spottade ut snuset för en stund sedan och när jag kom tillbaka hade jag 37 nya i inkorgen. Tack för att ni förstår att jag omöjligt kan svara på alla mejl, däremot läser jag och lyssnar på den kritik som riktas.
Jag svarar så här:
1. För (nästan) alla fotbollsspelare och klubbar är det väldigt viktigt att få så mycket pengar som möjligt. Jag har svårt att kritisera det. Sedan kan man imponeras av folk som resonerar annorlunda.
2. Den dagen AIK snor en spelare framför näsan på Djurgården lär jag få djurgårdarna på mig, eftersom jag inte kommer att ha några moraliska synpunkter på det.
3. Jag tycker att tjatet om klubbhjärta borde förbjudas, förutom när spelare som Håkan Mild eller Johan Mjällby tar upp det, typ. Ska jag kritisera Stefan Batan för något så är det just för det, hans klubbhjärtasnack, först om AIK, sedan om Djurgården. Lägg ner! Det retar upp folk i onödan. Det är ju ändå inte sant.
4. Jag tycker att AIK och Anders Carlsson med facit i hand gjorde fel som gick ut med att Batan var klar innan allt var klart. Dels för AIK:s egen trovärdighet, dels för den situation som uppstod med hot mot spelaren (även om Batan delvis har sig själv att skylla med sitt snack). Men om chansningen lyckats hade jag haft en annan inställning. Alla knep är ju tillåtna i krig, kärlek och fotbollsaffärer - eller?

PS Eftersom jag har kämpat med den här soppan konstant sedan klockan 11.00 i måndags och knappt ser på höger öga har jag säkert hunnit säga emot mig själv ett antal gånger. Ha överseende.

PS2 Rubriken stämmer nog inte. Eftersom frågan ska upp i förbundets skiljenämnd är sista ordet inte sagt om Stefan Batan. Den processen ska bli ytterst intressant att följa och utgången är oviss.

Svår att nå?

- Han är lite svår att få tag på som du vet, säger Stefan Söderberg till fotbolldirekt.com om Ali Gerba.
Sportbladet fick dag på honom i måndags, Sundsvalls Tidning i tisdags. Så jäkla svårt är det inte, Söderberg.

Två myntsidor

Hej Robert!
Jag är sann gnagare och har tidigare jobbat som säljare och har lite koll på hur det funkar i business världen! Jag tycker tragiskt nog att det är en viss herr Söderberg som gjort bort sig i detta fall! Så länge man inte har något skriftligt avtal som är påskrivet av båda parter i detta fall AIK och Assyriska så kan man inte klassa detta som en klar spelarövergång.
Det klart att både Assyriska och Stefan Batan tar det avtal som är bäst ekonomiskt för båda parter.
Jag gråter inte för detta, för jag tror personligen inte att Stefan Batan hade passat in i Gnaget! Dessutom ser jag fram emot när Batan´s nya lag kommer på besök i Solna och Batan springer in i Johan Mjällby´s bringa och får AIK´s klubbmärke instämplat i pannan!
//Adde


Robert,
Faktum är att Batan har ett gällande kontrakt med AIK. Det var Batan själv och inte Assyriska som återupptog kontakten med DIF. Var ligger det moraliska i att förhandla med en spelare som står under kontrakt med en annan klubb? För övrigt så hade ju Assyriska själva faxat ett avtal till AIK så nog var man överens muntligen.
Med vänlig hälsning
Patrik

Frågor och svar om Batanaffären

Hej Robert.
Snacka om att välja sida i Batanaffären. Tycker du verkligen att Batan har handlat helt rätt? Inte någonstans pratar du om spelarens skuld eller ifrågasätter Djurgårdens agerande. Jag misstänker att sanningen ligger någonstans mittemellan de båda versionerna, men det verkar uppenbarligen inte du tro.
/A

Svar: Stefan Batan ville från början till AIK, men AIK lyckades inte komma överrens med Assyriska. Hade AIK betalat Assyriska vad Assyriska ville ha - 3,2 miljoner - då hade Stefan Batan spelat i AIK nu. Jag tycker inte att Djurgården gör något fel, de tog chansen när den dök upp. Jag är övertygad om att AIK gjort samma sak om man kunnat blåsa Djurgården på en spelare. Och inga fel i det.
Stefan Batans eventuella fel ligger väl i att han helst ville spela i AIK men 1. tröttnade på de segdragna förhandlingarna 2. Inte ville att Assyriska skulle få dåligt betalt och 3. Ville ha så bra betalt som möjligt.
Är det egentligen fel? Batan hade gjort fel om han spelat ut klubbarna mot varandra och sedan gått bakom ryggen på ena parten. Nu ändrades ursprungsvilkoren i hans avtal och han kände sig vilseförd av sin agent. Som jag förstått det har den här soppan regiserats av agenten Anders Carlsson och AIK bör fundera på hur samarbetet med honom ska se ut i framtiden, om jag får komma med ett tips.

Hej Robert.
Vad är det egentligen som gäller i "Batan-affären". Det känns som att så länge AIK och Assyriska inte är överens så gäller inte kontraktet mellan Batan och AIK eller?
/A

Svar:
Korrekt. En spelare som står under ett klubbkontrakt, dvs inte är bosman, kan egentligen skriva hur många personliga avtal han vill med andra klubbar. De gäller inte så länge det finns ett giltigt kontrakt med klubben som "äger" honom.

Tycker att det var jävligt illa av Batan att skriva på för AIK, och sedan ändra sig!!! Ville bara framföra det.

/Pär

Svar: Håller inte riktigt med. När Batan inte kunde värvas som bosman tvingades AIK att höja budet till Assyriska. Då försvann de pengar som familjen Batan blev lovade i somras (enligt uppgift en halv miljon kronor). Förutsättningarna förändrades, Stefan menar att det gjordes i lönndom och Djurgården erbjöd det han ville ha.

Hej!
Vad kan egentligen hända vid en eventuell prövning i skiljenämnden? Och vad handlar det om?
/Kid

Svar: Kärnfrågan blir hur den muntliga överenskommelsen mellan AIK och Assyriska ska tolkas. Det kan aldrig bli ett beslut att Batan blir avstängd, däremot kan beslutet bli att AIK/Assyriska-affären gäller, och att Batan tillhör AIK. I så fall får Djurgården tillbaka sina pengar av Assyriska och får lösa honom från AIK i stället, rimligen för samma summa. I så fall har AIK tjänat en miljon.
Skiljenämnden har tidigare dömt till "den-som-hävdade-att det-fanns-ett muntligt-avtal":s fördel, bland annat då MFF hävdade att det fanns ett muntligt avtal om att förlänga Jon Jönssons kontrakt häromåret. Jönssons agent? Anders Carlsson.

Klubbhjärta

Redogör för det jag vet om Batan-affären i min krönika i dagens Sportbladet. Här kommer en egen reflektion som inte fick plats.
Spelare som pratar om vilket hjärta han har för klubben bör alltid tas med en nypa salt. Fotbollsspelare är arbetstagare som ska göra skäl för sin lön under kontraktstiden, inget annnat.
- Jag har skrivit på för Djurgården, hjärtat är blårandigt", säger Stefan Batan på dif.se.
Det är naturligtvis skitsnack och klubbarna borde undvika att hålla på med sådana uttalanden på sina hemsidor. Alla vet ju att det bara är ett spel för galleriet. Stefan Batan har sitt hjärta i Assyriska och har haft AIK som sitt favoritlag under uppväxten, precis som Tobbe Hysén har hjärtat i Häcken och höll på Blåvitt under uppväxten.
Det finns undantag, Niclas Rasck, Mike Hellström, Johan Mjällby, Håkan Mild med flera, men begreppet används alltför lättvindigt och oftast i onödan.
Den här gången skapade det problem även om Batan var ärlig i sina uttalanden om AIK. Men problemen hade kunnat undvikas, om AIK och Anders Carlsson inte gått ut med informationen innan affären var klar. Att använda sig av medierna kan vara effektivt, den här gången ställde det till en mängd bekymmer.

Batan till Bajen?

Tjena grabben!
Hörde just från en säker källa att Stefan Batan och Anders Linderoth tog en fika på Söder för en halvtimme sedan. Enligt samma källa är det bara läkarundersökningen som hindrar Batan från att skriva på. För Bajen, alltså.
Ha det!
/Hasse


Batans avtal

Det blir en mycket intressant presskonferens hos AIK ikväll. Ganska säker på att AIK kommer att presentera Stefan Batans avtal i detalj. Är det underskrivet av Stefan Batan har vi en intressant härva. Då sitter han på dubbla avtal. För Batans skull får vi hoppas att det finns en finstilt mening som säger att kontraktet inte gäller om AIK och Assyriska inte blir överrens.

Bra relation?

Hur ser förresten Stefan Batan på följande citat till fotbolldirekt.com 5 november:

- Jag har en mycket bra relation till AIK, kommenterar Batan utan att vilja bekräfta affären.
Turerna kring den skicklige vänstermittfältaren har varit många. Redan under sommaren var Batan nära en övergång till Solnaklubbens värste konkurrent - Djurgården. Då talades det om en summa på 3 miljoner kronor och Assyriska och Djurgården verkade överens. Men Batan nobbade det lag som senare skulle vinna SM-guldet. Anledningen - han ville till AIK.
- AIK är en storklubb som är på väg upp till allsvenskan igen och jag tror på klubben. Det var det som lockade mig mest, sade vänstermittfältaren då till FotbollDirekt.com.


AIK:s hemsida

Undrar hur länge AIK låter den här artikeln om Batan ligga kvar på sin officiella hemsida?

Stefan Batan till Djurgården

Stefan Batan till Djurgården. Vilken grej. Många djurgårdsfans undrar säkert varför men bitarna kommer att falla på plats ganska snart. Agenter som lovar för mycket, undrar vad Stefan Söderberg säger till Anders Carlsson just nu…
En enorm prestigeförlust för stackars Söderberg, ja för hela AIK. Men den stora frågan är givetvis agenten Anders Carlssons roll i dramat. Eller som Stefan Batan säger till dif.se:
- Jag var besviken på min rådgivare och tog själv kontakt med Djurgården. Sedan gick det snabbt och det känns riktigt stort att komma till en klubb som Djurgården.

Otrolig härva

Innan den här dagen är slut kommer en av de mest otroliga härvor de senaste åren ha rullats upp. I huvudrollerna: en lovande spelare, en skum agent, en småklubb och två rivaliserande storklubbar.
Plötsligt förstår jag varför alla klubbledare (utom möjligtvis Stefan Söderberg) enträget hävdar "inget är klart förrän det är klart…"
Den här hemsidan är ett hett tips att ha koll på.
Förlåt om jag missade klockslaget.

Håll koll

Oj, oj, oj. Vilken grej. Jag säger till djurgårdsfansen som jag sa till Hammarbys häromdagen: håll koll mellan 14 och 15.

PS Och då menar jag inte på att biljetterna till Royal League är släppta.

Batan till Djurgården?

Stefan Batan lär väl inte hamna i Djurgården, som Expressen skriver. Eller? Han borde rimligen ha bränt sig hos klubben i cirkusen som var i höstas när han sa att AIK var klubben han ville spela för. Fast i den här branschen vet man aldrig, framför allt inte när en viss Anders Carlsson är inblandad…
Däremot tycker nog Djurgården att det är ganska kul när det nu skrivs att "Dif kan snuva AIK på Batan". Det sätter ju AIK och Stefan Söderberg under hård press att lösa affären och trissar eventuellt upp prislappen. Att AIK får betala mer har djurgårdarna inget emot. Om man nu inte har något i bakfickan…

AIK kan vara på väg att hamna i en besvärlig situation:
* Söderberg har gått ut med att Ali Gerba är klar. Men det personliga kontraktet är inte påskrivet och färdigförhandlat.
* Söderberg har gått ut med att Stefan Batan är klar. Men han har inte gjort klart med Assyriska.
* Wilton Figuiredo vill till AIK, säger Söderberg. Men Gais kräver en hel hög med pengar.

Tror ändå att Söderberg reder upp situationen. Anledningen till att han är ute mycket i medierna handlar förmodligen om att locka sponsorer och årskortsköpare. AIK vill så snabbt som möjligt visa att man har ett slagkraftigt lag på gång. Desutom kan det få följdeffekter när det gäller värvningar; om en spelare ser att en annan skriver på lockas han att själv göra det, alla vill ju komma till ett bra lag.

Kill Bill Rydström

Det är inte ofta förbundskaptenerna får kritik, framför allt inte från någon ur fotbollsrörelsen. Det är oftast vi journalister som gnäller. Men plötsligt hittade jag ett litet stick från svenskafans.com av Kalmars lagkapten Henrik "Kill Bill" Rydström:
- Det går ju aldrig jämföra en landslagsmålvakt med en allsvensk. Sen tycker jag Petter Wastå skulle vara med i truppen, mycket hellre än Eddie Gustavsson. Därför orkar jag aldrig bry mig om landslaget. Allt blir slentrian, man tar inte ut Markus Lantz även om han spelade i Hansa Rostock, hellre tar man ut Linderoth som spelade B-lagsfotboll. Det finns ingen logik.

Inte för att jag håller med honom om just detta, men Kill Bill Rydström är välbehövlig frisk fläkt i ankdammen.

Bajens lista

Hammarby ska värva en mittfältare, offensiv eller tvåvägs, bekräftar nu VD:n Henrik Appelqvist. Eftersom inga namn läckt ut roar jag mig med hur deras lista skulle kunna se ut (svenska eller allsvenska spelare):

Samuel Holmén, Elfsborg.
Talar för: Kan tänka sig ett klubbyte om han inte får spela centralt på mittfältet. Han och Anders Svensson har hittills inte gått så bra ihop.
Talar emot: Att han är en av Djurgårdens önskespelare och prislappen ligger runt (för Bajen orimliga?) 7-10 miljoner. Eller kan riskkapitalbolaget startas upp ett halvår tidigare?

Sebastian Larsson, Arsenal.
Talar för: En elvamånadersutlåning till allsvenskan vore inte fel för unge Larssons utveckling.
Talar emot: Känns inte riktigt som att Bajen-ledningen har kontakterna att ro en sådan värvning i land.

Lasse Johansson, Kalmar.
Talar för: Måste vara roligare att spela i Hammarby med tanke på draget på Söderstadion.
Talar emot: Johansson har redan varit runt i landet och flängt en hel del.

Jörgen Pettersson, Landskrona.
Talar för: Om Linderoth ska spela 3-5-2 är JP en perfekt mittfältsspets. Bois har dessutom åkt ur och JP lär inte vara särskilt pigg på superettan.
Talar emot: JP lär heller inte vara särskilt pigg på att flytta till Stockholm.

Dulee Johnson, Häcken
Talar för: Har tidigare varit en av Hammarbys drömvärvningar.
Talar emot: Egentligen ingenting - förutom det lilla faktum att han ska upp i rätten i januari, åtalad för misshandel. Men en nystart i Stockholm är kanske vad Dulee behöver om han slipper kåken?

Dusan Djuric, Halmstad
Talar för: Högre lön och bättre lag.
Talar emot: Dusan har uteslutit en annan allsvensk klubb, han ska ut i Europa.

Antti Okkonen, Landskrona: Inte aktuell, enligt Hammarby.

Fredrik Söderström, Cordoba: Inte aktuell, enligt Hammarby.

Mejl från förbundskaptenen

Fem klassiska ursäkter som alla är mer acceptabla den om Laul om ljumskarna:
* Tomas Brolin missar planet till Leeds träningsläger eftersom en mås kolliderat med hans vindruta.
* Dieter Baumann hävdar att han drabbats av otillåtet höga halter av nandrolon eftersom någon manipulerat hans tandkräm.
* Lars-Gunnar Carlstrand tackar nej till Elfsborgs match mot AIK sedan hans rottweiler Ted hamnat i bråk med en blandrasjycke (newfoundland/schäfer) och Carlstrand blivit biten i benet.
* HV71-forwarden Kalle Sahlstedt tvingas vila i en vecka sedan han halkat i duschen, slagit i huvudet, svimmat, fått hjärnskakning och tappat känseln i högerhanden.
* En bitter Simon Bank tackar nej till fjolårets Finlandslandskamp med SKS eftersom kollegan Johan Flinck glömt att inkludera honom i den ursprungliga kallelsen.

Varför är det så ofta Sportbladets grabbar som viker ner sig?
/Sillén

Vad jag tycker om att en elakartad ljumskskada placeras i samma fack som ovanstående divors dåliga bortförklaringar kommer min agent Anderz Karlson ringa och förklara för dig.

Tredimensionell roll

Årets SKS-magasin 2005 (Sportjournalisternas Klubb Stockholm) landade precis i postfacket. Jag citerar ur artikeln om årets hemmalandskamp mot Finland i maj:

"SKS:s stolta fotbollslag spelade enligt samma taktiska modell som Lars-Rolands blågula landslag. Med vår egen Fredrik/Zlatan/Henke, Aftonbladets Robert Laul, i en tredimensionell fri roll, slog vi på Hjorthagens välansade matta tillbaka våra ständiga motståndare, Helsingfors sportjournalister.
Segersiffrorna skrevs till 2-1, sedan vi väl kontrollerat matchen, från första minut till sista. Laul och Niklas Holmgren, Canal +, målskyttar.
SKS:s insatsen var mycket solid. En väl fungerande defensiv med Mats "Mulle" Olsson som en bättre upplaga av Teddy Lucic. Vårt diamantformade mittfält var för att tala Svennis-språk briljant och framåt var löpviljan mycket stor.
- Det här kan bara sluta på ett sätt, summerade SKS-ordföranden Berndt Rosqvist redan i halvtid
".

Returmötet är planerat till nästa helg i Helsingfors men där måste jag tyvärr lämna återbud. Den ljumskskada som ådrogs i Sportbladets interna trestegstävling i september är fortfarande inte under kontroll. Hoppas inte förbundskapten Jacob Sillén tar illa upp när han får återbudet via media.
Målvaktsreserven alternativt vänsterbacken Simon Bank nämns nu som ersättare i den fria, tredimensionella rollen på mittfältet.
Han inser sina begränsningar i förhållande till undertecknad:
- Hur jag klarar den fria rollen hänger helt på hur övriga personalen sköter sig. Ska jag behöva springa och täcka upp bakom Ekwall blir det svårt, säger Bank i en kommentar.
Att täcka upp bakom Patrik Ekwall hör till huvuduppgifterna på SKS:s mittfält och Finland är därmed klar favorit i dagsläget.
Bloggen har inte kunnat nå Ekwall sedan han siktades med en ung blondin på efterfesten till Fotbollsgalan.

Hedman imponerar

Måste säga att jag tycker Magnus Hedman funkar riktigt bra i sin nya tv-roll. Det märks visserligen att han varit målvakt - hans analyser känns säkrare när det handlar om försvarsspel än anfallsspel - men med tanke på att han bara varit sitt nya yrke trogen några månader har han hittat rätt förvånansvärt snabbt.
I går tippade han Barcelona som vinnare och i dag i pausen sa han att Palermo gör minst ett mål andra halvlek - bingo!
Inte bara tillfälligheter väl?

Barca och Zlatan

Följde Real Madrid och Barcelona framför tv:n i går. Det enda sättet att besegra Barca 2005/06 är att inte släppa in första målet. Det lag som gör det tvingas flytta upp och chansspela - då är det kört.
Får Ronaldinho, Eto'o och Messi ytorna, finns inget försvar i världen som kan stå emot. Det krävs en samlad backlinje och ett lågt mittfält som sätter hård press på bollgenierna. Men det är otroligt kul att titta på när Barca tillåts att spela ut.
Det var första gången jag såg Messi och den tajmingen i dribblingarna och låga tyngdpunkten ska bli intressant att följa.
Henke Larsson? Tillbaka i Helsingborg till sommaren. Gissar jag.
Zlatan? Om gårdagens mål har väl det mesta redan sagts. Såg precis en ganska rolig intervju med Zlatan i TV4 - även om den profesjonelle reportern givetvis höll sig till de rätta frågorna och ämnena. Men det är kravet för att få intervjua Zlatan, i alla fall om man vill prata med honom igen.
Självklart fick Sportbladet en känga, vår artikel om Zlatans tatueringen före Island-landskampen uppskattades inte.
Det har jag full förståelse för, däremot blev jag lite förvånad över att Zlatan fortfarande läser Sportbladet med så stort intresse. Riktigt kul! Det är ju liksom en av poängerna med att skriva, att folk ska läsa det man skriver. Sedan behöver alla självklart inte hålla med om allt som skrivs och att det skrivs.

Konsekvent Zlatan?

Helena Seger säger till Expressen att Zlatan inte ska bli pappa. Då väntar vi med spänning på Zlatans bojkott av en av världens mest ansedda sporttidningar - Gazzetta dello Sport - som spridit uppgifterna. Det är ju inte särskilt profesjonellt att komma med sådant hittepå. Eller vad säger du, Zlatan?

Vinterns följetong

Landskrona har satt ett chockpris på Kevin Amuneke - 9 miljoner kronor. Har svårt att se att Bois får över 5 miljoner för honom i Sverige.
Agenten Anders Carlsson må ha sina brister men det finns naturligtvis en anledning till att det är honom Landskrona kontaktar för att pressa upp priset. Carlsson räds inte att spela ut klubbar mot varandra och har hyfsade kontakter i Holland och Danmark.
Landskrona kan säkert frå bra betalt till slut, men då lär Amunkeke bli vinterns Silly Season-följetong och han blir knappast kvar i Sverige. Vilket han själv vill. Han och rådgivaren Martin Klette har redan framfört att Kevin helst vill spela i Djurgården. Det bästa för alla parter vore en snabb affär till Djurgården för fem miljoner plus en bra videreförsäljningsklausul.
Apropå Landskrona så ryktas det att Hammarby undersökt möjligheterna att värva Antti Okkonen. Men Anders Linderoth nekar. Läs mer på min Silly Season-sida i Sportbladet.

Bra krönika av Esk

Måste tipsa om Johan Esks krönika i dagens DN. Rolig och tankeväckande. Nu har landets mer tungfotade medier äntligen börjat röra på sig och vågar kritisera förbundets och landslagsledningens mörkningar, halvsanningar och daltande. Det enda problemet är väl att det krävdes en illa skött Fotbollsgala för att de skulle vakna. Betydligt allvarligare saker har ju skett.
Allt från säkerhetschefer som sliter upp sina polislegitimationer för att mota bort journalister på öppen plats till presschefer som stoppar tv-kanaler och tidningar från att delta på presskonferenser och den fruktansvärt irriterande oviljan att tala klarspråk om maktlösheten mot de stora klubbarna, senast exponerad när Juventus på sin hemsida dikterade vilkoren för vilka VM-kvalmatcher Zlatan fick spela (Kroatien nej, Island ja).
Men blir opinionen för stark - vilket den snabbt blir om fler medier reagerar - måste förbundet och landslagsledningen ta itu med de attityder som tillåtits att gro under en släpphänt ledning. Vilket på sikt enbart är till gagn för svensk fotboll. Vågar man kanske hoppas på att Lagrell går i bräschen för en nyordning efter VM?

Elmander till VM ändå

Lider med Johan Elmander som tvingas operera sitt skadade finger och blir borta tre månader. Hans formkurva har pekat rakt uppåt senaste året och han gjorde en fin landskamp mot Sydkorea. Elmander är tillbaka i slutet av februari och det är bara att hålla tummarna för att han är frisk till träningslandskampen. Men det blir en kamp mot klockan.
Oavsett vad tycker jag att Elmander visat tillräckligt för att få åka till Tyskland. På min lista är han just nu före både Markus Rosenberg och Marcus Allbäck. Cirka 75 procent av sportbladet.se:s läsare verkar hålla med och anser att Elmander ska ha en plats i VM-truppen.

Årsgenomgång

En chef bad mig samla ihop mina fem bästa nyheter under 2005 till en årsgenomgång i Sportbladet. Några tokigheter upptäckte jag givetvis när jag gick igenom arkivet, men här kommer ett urval av de (större) nyheter jag lyckades skrapa ihop under 2005 innan de blev officiellt bekräftade:

* Håkan Mild sportchef i Blåvitt

* Tobias Hysén stannar i Djurgården

* Mats Persson sparkas från Blåvitt

* Så lurades Stefan Selakovic av IFK

* Lars & Roland kvar till 2008

* Sveriges startelva mot Island

* Sveriges startelva mot Kroatien

* AIK:s nyemission: 30 miljoner

* Sören Åkeby klar för Malmö FF

* Svensk fotboll får en miljard

* Sveriges startelva mot Ungern

* Andreas Jakobsson till Helsingborg

* Mattias Jonson till Djurgården för 15 miljoner

* Skatterazzia mot IFK Göteborg

* Markus Rosenberg klar för Ajax

* Reals bud på Zlatan - en bluff

* Glenn Hyséns nya roll - såpastjärna

* Förslaget som hotar rättssäkerheten

* Afonso åtalas

* Pokerhärva skakar AIK

* Sveriges startelva mot Bulgarien

* Uppgifter i natt: Örebro får avslag

* Elfsborgs bud på Svensson: 10 miljoner

* Selakovic klar för Blåvitt

* Djurgårdens hemliga Europassatsning (december 2004)

* Arne Erlandsen tar över IFK Göteborg (november 2004)

…och så artiklarna som borde raderas ur arkivet:

* Lagerbäcks val: Alexandersson (det blev Chippen som startade mot Bulgarien hemma…)

* Rami Shaaban till Malmö FF (det blev Jonas Sandqvist…)

* Rangers vill köpa Tobias Hysén (de hade honom på listan, men har fortfarande inte velat göra affär…)

* AZ Alkmaar jagar Dusan Djuric (i så fall är de dåliga jägare, Djuric hade nog inte tvekat…)

…och så de större nyheter jag missade:

* Mats Persson anhållen

* Jari Litmanen till MFF

* Teddy Lucic till Häcken

* Stig Töfting till Häcken

* Ibrahim Ba till Djurgården

* Paulinho till Hammarby

* Peter Ijeh till FCK

Fler dolda koder

Fanken så dum jag känner mig för att jag inte klurade ut ditt anagram. Men det är ju ändå fantastiskt och verkligen en Riktigt Underbar Nyhet Som Tänder Riktigt Ölstinna Magar på Södermalm.
/Mungo

Runström har skrivit nytt med Bajen

Så. Nu kan ni korka upp. Trevlig helg.

PS Ingen som genomskådade den här billiga: "Bra Jävla Ölhelgstart Runt Nångång-på-eftermiddagen"?

Det som blir över…

Angående Mickes mail. Dif nobbade Isak Dahlin till förmån för Dennis Boskailo. Dennis är ett år yngre och anses bättre. Så tyvärr bajen, Dif valde Boskalio framför Dahlin. Inte lätt att vara lillebror, när man får ärva efter storebror, man får ta det som blir över.
MVH
David

In i dimman?

Tjänare Robert!
Var på dina rekommendationer och inhandlade en kasse med bira på lunchen. När jag kom tillbaka hade Bajen läxat upp aporna angående Isak Dahlin. Då är frågan, bör jag vänta med att kliva in i dimman eller är det bara att sätta igång?
/Micke

Försök håll ut ett par timmar till.

Tack och hej

Roy Keane och Håkan Mild lägger av samma vecka. Vem fan bryr sig om Ronaldinho kan träffa ribban då?
/Yetiking

Nike.

Fejk!

En gång för alla; det var fejk. Fast två gånger träffade Ronnie ribban under inspelningen.

Håll koll, Bajare

Verkar som att alla Hammarby-fans kommer att få en bra jävla ölhelgstart runt nångång-på-eftermiddagen. Håll koll, Bajare.

PS Och då menar jag inte på den här krönikan på Hammarbys officiella hemsida.

Sicken soffa

Tittade precis på SVT:s morgonprogram där soffan diskuterade Fotbollsgalan. En av gästerna - Frida Boisen (hon köpte en frilansartikel om GHB av mig för en herrans massa år sedan när hon var Aveny-chef på Göteborgs-Posten) - menade på fullaste allvar att orsaken till att Zlatan, Henke och Ljungberg inte kom var dålig planering av förbundet.
- När jag har fest, då ringer jag alltid mina viktigaste gäster först och frågar vilka datum de kan. Förbundet borde haft galan när stjärnorna kunde komma
", tyckte Frida. Henke hade ju en viktig cupmatch med Barcelona dagen efter, menade Frida (fast det var egentligen en B-lagsmatch men det visste nog inte Frida) och Zlatan hade ju kontrakt med Juventus (det lär gå ut runt 2010 men det visste nog inte Frida heller).
Med andra ord borde galan hållits när Zlatans kontrakt gått ut och när Henke slutat spela, alltså efter 2010 nån gång. Då syns vi då, Frida.

Blogg-i-topp 2

Apropå mitt tidigare inlägg om Bloggtoppen så har en för mig obekant bloggare här försökt att reda ut begreppen. Håller med om att det varit kul att få mäta med Linda Skugge, som faktiskt är en personlig favorit. Inte för vad hon tycker, utan hur hon tycker det. Tjejen är smart - ett marknadsföringsgeni.

PS Responsen på min fråga om Bloggtoppen har hittills varit övervägande positiv så tills vidare känner jag att jag har mandat att ligga kvar. Beslutet kan naturligtvis omprövas.

Guldbollen till Ronnie

Ronaldinho får världens finaste fotbollspris - France Footballs guldboll. Jag vet minst två stycken som sitter hemma och sliter sitt hår över det (i alla fall en av dem), nämligen Huvudrörelsen och Raiola. Priset delas ju ut av journalister och saknar då trovärdighet. Hur kan en halvfigur som Ronaldinho vinna? Hade Franska Fotbollförbundet delat ut bollen skulle Zlatan vunnit lätt! Räkna med ett våldsamt utspel i den riktningen under dagen.
Lite kul att spanska tidningen Marca avslöjar vinnaren en vecka före priset delas ut. Frank Lampard blir tydligen tvåa.

Silly Season

Dagen vigs åt att knåpa ihop lördagens Silly Season-sida och just nu finns det en hel del skvaller att undersöka närmare. Vi får se vad det ger.

Reaktioner om Mild och Persson

Vi är många som gråter idag. Den störste lägger skorna på hyllan. Allsvenskans bäste blir pärmbärare. Fy fan, jag som trodde att solen inte kunde trilla ner.
/Johan

Svar: Håkan Mild är nog på den plats där han gör mest nytta just nu.

Hej.
Det framgår inte vilken sjukdom Mats Persson har blivit sjuk av. Menar han allvar? Först försöker han blåsa samhället på mångmiljonbelopp och sedan när det börjar blåsa lite för att han inte kom undan med sitt bedrägeri så vill han att vi ska betala honom pengar så att han kan slippa gå till jobbet. De pengarna ska vi betala från ett konto som är till för cancersjuka eller för de med allvarliga infektioner. Detta gör han samtidigt som barnen dör där ute av cancer och infektioner just på grund av begränsade resurser.
/Per

Jag hoppas att inte vi (försäkringskassan) betalar för denna sjukdom? Ännu en skandal!
MVH
Niklas

Svar: Tycker som sagt inte att det finns någon anledning att betvivla att Mats Perssons läkare gjort en korrekt bedömning av sjukdomsbilden och att Persson verkligen är i behov av en lång sjukskrivning.

Nästa nyhet nu när Mild är sportchef: "IFK Göteborg skriver långtidskontrakt med Javier de Pedro"?
/Jonas

Svar: Eller Jonas Wallerstedt.

Hej Robert.
Såg ett par fina rader om Håkan Mild på internet:
"Jag tror att Håkan med sitt enorma blåvita hjärta spelar på den position i laget där han gör störst nytta. När vi till nästa säsong har knappt 100 mittfältare, så ställer han upp som sportchef".
Lägg gärna in det i din blogg!
/Charles

Svar: Det gör jag så gärna.

Blogg-i-topp

La ut min blogg på www.bloggtoppen.se i går och rusade naturligtvis rakt upp i topp. Har nu fått mejl av en upprörd herre (många sådana i dag) som tycker det är synd och skam att jag "måste breda ut mig där också". Fler som retar sig och jag tar givetvis bort mig därfirån. Själv har jag dock lite svårt att se problemet.

Mats Persson långtidssjukskriven

Man ska inte strö salt i en sjuk mans sår men jag noterade precis att Blåvitts (före detta?) klubbdirektör Mats Persson är långtidssjukriven.
Varför?
- Det vill jag inte kommentera, säger han till GP.
Mats Persson är misstänkt för ett ganska allvarligt brott och jag har redan fått samtal från en upprörd herre som tycker "det är en skandal och ett hån mot skattebetalare och 'äkta' sjukskrivna människor att Mats Persson tar time out och får sjukskriva sig!".
Själv har jag ingen anledning att betvivla att Mats Perssons läkare gjort en korrekt bedömning av sjukdomsbilden och att Persson verkligen är i behov av en lång sjukskrivning. Men det finns alltså folk som tycker annorlunda.

Hysén och Mild

Tobias Hysén nobbar Standard Liège och stannar i Djurgården, och Håkan Mild Blir ny sportchef i IFK Göteborg.
Kul för Djurgården med Hysén vilket samtidigt känns som ett klokt beslut av "Tobbe". Tar han en plats i VM-truppen lär naturligtvis större fotbollsländer än Belgien bli aktuella för den kvicke vänteryttern.
Ett bra val av Blåvitt men lite överraskande att Mild lägger skorna på hylla direkt, trodde att han skulle köra parallellt ett år. Men den här lösningen är naturligtvis bättre för klubben. På innermittfältet finns gott om folk, medan klubbledningen är ordentligt uttunnad i Mats Perssons frånvaro.

Söderberg drog längsta

Snacket på Fotbollsgalan gav resultat. För AIK:s del. Ali Gerba blev precis klar för Gnaget. Runt tre miljoner lär det kostat. Såg både Stefan Söderberg och Bengt Halse i samspråk med Giffarnas Urban Hagblom under kvällen. Halse hade vid ett tillfälle armen över Hagbloms axlar och såg mycket nöjd ut, men Söderberg drog tydligen längsta strået.
Jonas Wallerstedt till Blåvitt med andra ord? Har tidigare hävdat att han är underskattad.
Andra som samspråkade flitigt på galan (snabbt ur minnet):
* Stefan Andreasson och Markus Johannesson.
* Eddie Gustafsson och Arne Erlandsen.
* Kjell Jonevret och Håkan Mild.
* Bosse Lundquist och Stefan Söderberg.

Hämnden på Anrell

Efterlyste för en tid sedan förslag på hur jag skulle hämnas på Lasse Anrell som driver med mig i var och varannan krönika nuförtiden. Efter att ha brottat mig igenom mejlen kan jag härmed teckna följande bild av Lasse Anrell (som egentligen är en jävla härlig människa, det ska ni veta):

Jag träffade Anrell på Tullkrogen efter Bajens SM-guld 2001. Jag som Bajare konfronterar Anrell och frågar vad morgondagens rubrik blir. Varpå han tar ut och visar gräs från Söderstadion som han har i sin ficka och säger "Rubriken blir kuken i örat". Jag vet fortfarande inte vad han menade.
/F

Att hämnas på Anrell är väl att sparka på den som redan ligger?
/Frasse

Det kan väl inte vara så svårt att få hämnd på Anrell. Sätt upp en spegel och lägg hans bok om idrottsgrodor bredvid...
MVH
Peter

Jag är visserligen kluven i frågan om att tillfoga Anrell skada, han är ju den enda på er tidning som har någon som helst symapti för HV71. Men å andra sidan skriver han ju en massa strunt då och då, så jag bjuder på fakta: karln har jobbat på Jönköpings-Posten, det kanske är hämnd nog att sprida den informationen...
/Jonas

Fixa så att fågelinfluensan drabbar pelargoner.
Vänliga hälsningar
Lennart

E inte Anrell lite lik Jerry Springer?
Med vänlig pussåkram
Leffe

Allvarligt talat, killen har varit jurymedlem i Sikta Mot Stjärnorna och du behöver hjälp av läsarna för att göra bort honom? Jag tycker han sköter det bra själv. Men en lika som bär kan du väl få - Karl-Bertil Johnsson.
MVH
Hasse

Räcker det inte som straff att han är en "ginger bastard"? Du kan ju testa vid tillfälle och analysera reaktionen? Resultatet kan du ju peta in i bloggen….
/Stefan

Lasse "Never had a good hair day" Anrell.
/Johan

Är intresserad av att hjälpa till med hämnden på Lasse Anrell. I sin ungdom var han musikorakel på Jönköpings-Posten (vi pratar mitten på 70-talet). Har för mig att han i nån artikel förväxlade Smokie och Thin Lizzy och det får man ju inte direkt kultstatus för...
Hälsningar
KalleOm galan

Debatten om Fotbollsagalan går varm. Har säkert mottagit ett hundratal mejl och en sak är säker: ingen tyckte den var bra. Nu reses krav på en mer allsvensk inriktning vilket jag inte vet om jag håller med om. Möjligtvis som en sista nödlösning men det finns andra vägar att gå.

Tycker att landslagsledningen borde ligga på stjärnorna hårdare. Men tyvärr, presschefen Nystedt har varken tyngd eller förmåga att påverka stjärnorna. Han lär inte heller få något stöd av förbundskapten Lagerbäck. Med tanke på Lagerbäcks inställning till media är det tveksamt om han håller Fotbollsgalan särskilt högt…

Stjärnfallet på Fotbollsgalan är ett väntat resultat av att landslaget under lång tid haft en ledning med negativ inställning till medier och en bristande förståelse för att fotboll är underhållning för fansen. Men så länge resultaten är i världsklass är det svårt att gnälla för mycket. Även om det naturligtvis är tråkigt eftersom landslaget är folkets landslag och inte landslagsledningens egendom.

Heder åt Andreas Isaksson som aldrig tvekade att resa hem från Frankrike. Heder åt Linderoth, Alexandersson, Rosenberg, Lucic, Svensson och de andra landslagsspelarna som var där. Men varför kom inte Henke, Zlatan, Ljungberg, Mellberg, Östlund, Edman, Källström eller Chippen? Det är möjligt att det finns bra förklaringar men jag har fortfarande inte hört någon som håller.

Förutsätter att förbundsordförande Lagrell inte väljer den lätta vägen som han nu pratar om - en allsvensk inriktning - utan i stället tar itu med spelare och ledares attityd. Annars är risken att det blir fler följdproblem i framtiden.

Att Nystedt och kompani mörkade att stjärnorna inte skulle komma förvånar mig inte, de mörkar om mycket.

Australien till VM

Det gick precis en oerhört dramatisk match på Eurosport mellan Australien och Uruguay. Australien vann på straffar. Rättvist tycker jag och kul med Australien i VM. Förutom spelarna är förbundskapten Gus Hiddink värd en eloge som nått ännu en stor framgång, Australiens första VM-slutspel sedan 1974.

Farligt att vara sportjournalist?

Klimatet blir tuffare. Fyra sportjournalister har dödats i år och en grekisk journalist var nära att bli den femte, rapporterar Ekot.
Hot och hårda ord mot sportjournalister i Sverige förekommer då och då, till exempel genom mejl och på sajten svenskafans.coms forum. Sedan är det ju frågan hur allvarligt man ska se på dem.
Själv har jag klarat mig från fysiska angrepp, men jag skulle nog inte ställa mig i någon av de större fotbollslagens klackar. I alla fall inte med den rosa skjortan på…

Oslagbara rekord?

Pingvin 1:
Axel Roos, Martin Lindahl, Joakim Lundin och Daniel Brändh - samtliga 323,5

Pingvin 2:
Erik Niva - 661,6

Pingvin 3:

Martin Aronsson - 476,60

Pingvin 4:
Erik Niva - 1561,7

Pingvin 5:
Simon Bank - 4234

Märkliga målvaktsturer i MFF

Malmö FF värvar målvakten Jonas Sandqvist. Sandqvist var tredjemålvakt bakom Johan Wiland och John Alvbåge i U21-EM 2004 och har väl ärligt talat en ganska svajig säsong bakom sig. Nu får Malmö en märklig konkurrenssituation mellan Mattias Asper och Jonas Sandqvist.
Om Asper har nye tränaren Sören Åkeby för övrigt sagt:
- Han gjorde lite för många enkla misstag under 2005
!
Inte bara jag som reagerade över det uttalandet:
- Det kommer från en tränare som körde AGF Århus i botten under 2005, säger spelaragenten Anders Wallsten. Wallsten brukar nämnas som Sveriges största och mäktigaste agent tillsammans med Roger Ljung.
Att Wallsten är agent för Mattias Asper måste möjligen nämnas i sammanhanget, men gör inte uttalandet mindre intressant. Speciellt som herr Wallsten inte brukar vara ute i pressen i onödan.
Kan tänka mig att Borg och Madsen skruvar lite besvärat på sig just nu.

Huvudrörelsen i farten

The Ballon d'Or - European Footballer of the Year - delas ut av den franska tidningen France Football. Det anses som fotbollsvärldens finaste pris. Det delas ut av journalister. Bara journalister. Ändå har firma Huvudrörelsen/Raiola lyckats snickra ihop följande rader i dagens Expressen:
- Priset skulle haft ett mycket större värde om det svenska förbundet varit ensamt om dela ut det, säger Mino Raiola till SPORT-Expressen.
- Då hade det varit förbundets pris till årets bäste spelare i svensk fotboll.
- Det är fel att blanda in en tidning. I England och Holland har man pris till årets spelare som organiseras av förbundet. Det ger priset större tyngd.

Ja, ja.

Pingvingolf

Alltså, har ni inget att göra så är den här sajten att rekomendera. Och har ni något att göra så rekomenderar jag den ändå. Otroligt kul.
Mejla era rekord, Sportbladets Patrik Thorneus har nått upp till 3799 på Pingvin 5. Erik Niva dominerar Pingvin 2 (661,6) och 4 (1443,87).
Själv har jag rekorden på Pingvin 1 med 323,3 och Pingvin 3 med 378,6.

Fussball-Lovers

Hej Robert!
Vi har har haft en egen fotbollsgala, i fotbollsnätverket Fussball-Lovers, som är en grupp betydelsefulla fotbollstyckare runt om i Sverige.
Du kanske är intresserad av vem som vann? Så här skulle det alltså se ut om TV4 skippade sin skitgala och körde med en helt allsvensk gala.
Dessutom kanske du kan vara stolt över att vara nominerad till ett pris?

Årets målvakt, nominerade:

Bengt Andersson, IFK Göteborg
Petter Wastå, Kalmar FF
Daniel Andersson, Helsingborgs IF
Ante Covic, Hammarby IF

Vinnare: Bengt Andersson!
Motivering: Gammal är äldst, sägs det. Och Bengt är både gammal och äldst. Men bra. Under säsongen har han petat bollar utanför stolparna och Alvbåge till Danmark. Kort sagt: en värdig vinnare.

Årets back, nominerade:

Fredrik Stenman, Djurgårdens IF
Patrik Rosengren, Kalmar FF
Teddy Lucic, BK Häcken
Max von Schlebrügge, Hammarby IF

Vinnare: Teddy Lucic!
Motivering: Teddy är Teddy, precis som Zlatan är Zlatan. Fast på olika sätt (Teddy är alltså inte Zlatan, och tvärtom). Teddy Lucic är aldrig sämre än sina motståndare, sägs det, och det visar han genom att alltid vara stabil och alltid hjälpa sitt lag till framgångar. Han tog Sverige till VM och höll Häcken kvar i Allsvenskan. Det är väl gött mos, som de skulle sagt på västkusten.

Årets mittfältare, nominerade:
Niclas Alexandersson, IFK Göteborg
Atiba Hutchinson, Helsingborgs IF
Johan Arneng, Djurgårdens IF
Daniel Andersson, Malmö FF

Vinnare: Niclas Alexandersson!
Motivering: Niclas kom tillbaka till Allsvenskan som ett vrak förra året. Men även han har visat att de kvaliteterna som tog honom till England, när han fortfarande var söt i sin blonda kalufs, fortfarande finns där. Niclas var outstanding på sin högerkant i år.

Årets forward, nominerade:
Gunnar Heidar Thorvaldsson, Halmstads BK
Tobias Hysén, Djurgårdens IF
Ailton Almeida, Örgryte IS
Hasse Berggren, IF Elfsborg

Vinnare: Gunnar Heidar Thorvaldsson!
Motivering: Gunnar Heidar vann Allsvenskans skytteliga och dribblade bort svenska mästarnas försvar. Det räcker så.

Årets nykomling, nominerade:
Joakim Sjöhage, IF Elfsborg
Mattias Bjärsmyr, IFK Göteborg
Marcus Pode, Malmö FF
Erkan Zengin, Hammarby IF

Vinnare: Joakim Sjöhage!
Motivering: Joakim var ett osäkert kort för tränare Magnus Haglund, men har visat oerhörd talang och snabbhet när han fått chansen, och petat bland annat proffshemvändande Mathias Svensson. I Sjöhage finns Elfsborgs framtid.

Årets tränare, nominerade:
Arne Erlandsen, IFK Göteborg
Kjell Jonevret, Djurgårdens IF
Per Ohlsson, Gefle IF
Stefan Lundin, BK Häcken

Vinnare: Kjell Jonevret!
Motivering: Kjell har med en skön attityd och träning på fasta situationer tagit Djurgården till ännu ett SM-guld, men med en sämre trupp denna gång. Det är starkt gjort.

Årets mål, nominerade:
Ailtons bicycleta mot Hammarby
Mål-Mickes dunderskott mot Djurgården
Thorvaldssons dribblingsräd mot Djurgården
Sjölunds superlobb mot Malmö

Vinnare: Mål-Micke!
Motivering: Micke har inte fått spela så mycket i år, men när han väl spelat så har han gjort mycket bra ifrån sig. Och när han gör såna här mål undrar man varför han inte får spela oftare?

Årets hemvändare, nominerade:
Stefan Selakovic, IFK Göteborg
Mattias Jonson, Djurgårdens IF
Jeffrey Aubynn, Hammarby IF
Teddy Lucic, BK Häcken

Vinnare: Teddy Lucic!
Motivering: Se "Årets back".

Årets fotbollsskribent, nominerade:
Robert Laul, Aftonbladet
Simon Bank, Aftonbladet
Mats Hård (eller vad fan han nu heter), blogg och bok
Erik Niva, Aftonbladet

Vinnare: Simon Bank!
Motivering: Med ett språk lent som sammet och taggigt som ett vårtsvin har Simon kommit med aldrig sinande krönikor om ditten och datten och fotboll. Han har alltid glimten i pennan i sina texter, hur allvarligt temat på dem än är. Och fotbollskunnandet är enormt. Det finns ingen bättre krönikör i Sverige idag.

Årets publik, nominerade:
Malmö FF
Hammarby IF
Djurgårdens IF
IFK Göteborg

Vinnare: Malmö!
Motivering: Ingen hör vad de sjunger, men man kan ju gissa att det handlar om fotboll, när det inte handlar om att häda de döda eller hur skrika när spelare (som inte heter Yksel) filmar. Men de hörs rätt så mycket i alla fall, trots att det gick åt Randers i år, och förhoppningsvis kommer de även att göra det nästa år. Fotbollssverige behöver en klubb med FCK-komplex som försöker vara en storklubb fast det egentligen aldrig kommer att gå.

Årets spelare, nominerade:
Bengt Andersson, IFK Göteborg
Teddy Lucic, BK Häcken
Niclas Alexandersson, IFK Göteborg
Gunnar Heidar Thorvaldsson, Halmstads BK
Tobias Hysén, Djurgårdens IF

Vinnare: Niclas Alexandersson!
Motivering: Niclas är bäst i Allsvenskan. Räcker det så? Om inte, se "Årets mittfältare".


Allsvenska elvan 2006:

Bengt Andersson
Teddy Lucic - Max von Schlebrügge - Patrik Rosengren - Fredrik Stenman
Niclas Alexandersson - Johan Arneng - Atiba Hutchinson - Tobias Hysén
Gunnar Heidar Thorvaldsson - Hasse Berggren

Jury: Medlemmar i Fussball-Lovers.
Med vänlig hälsning
Totte

Skjortan som försvann

Tagen på bar gärning av Bara Ben På Glenn Hysén.

Kvällens…

…hjältar:
Bosse Lundquist, Pelle Kotschack och Suzanne Sjögren i en ohelig alians. Fixade in biljettlösa sportbladare på Brolins efterfest på Undici.

…kille:
Suzanne Sjögrens. Skön snubbe.

…tjej:
Anders Frisks. Hoppsan.

…guldkapsyl:
Jämnt skägg mellan Stefan Andreasson och Super-Bosse.

…mineralvattenkapsyl:
Simon Bank.

…jag-skulle-ju-inte-gå-på-efterfesten-men-nu-står-jag-här-ändå:
Bengt Halse.

…fiasko:
Galamaten. Ett stenhårt potatismos och en snudd på oätbar köttbit. Inte konstigt att Zlatan nobbade.

…hemvändare:
Teddy Lucic. Lämnade efterfesten före tolv.

…skräll:

Niclas Alexandersson. Kvar efter två.

… sämsta skämt:
Domarbasen Bosse Karlsson som drog folk i kavajslaget och tjoade "tröjdragning".

…agent:
Martin Klette. Agenter som är advokater ska inte dansa. I alla fall inte med händerna högt ovanför huvudet. Men kul såg det ut.

…klänning:
Rose-Marie Frebrans.

…fagraste (damer):
Jesscia Almenäs.

…fagraste (herrar)
Fhager.

…förväxling:
Webbreportern som tog fel på Josefine Öqvist och Caroline Seger. "Mitt efternamn börjar på S", sa Seger.

…vrål:
Bengt Halse när Mattias Bjärsmyr blev årets nykomling. Hördes sex bord bort.

…livvakter:
Thomas Bodströms. Två stycken.

…biceps:
Hanna Ljungbergs.

…politiker:
Leif Pagrotsky.

…kupp:
Johan Rikner som smet in på Undici.

…attack:
Håkan Mild. På den här bloggen. Oklart exakt varför men jag chansar: han röker inte. Om någon nu trodde det.

…öga:
Christel som framför tv:n noterade Lasse Sandlins förlovningsring. Här på redaktionen tog det flera månader innan någon upptäckte Johan Flincks förlovningsring (augusti). Jag fick veta det nu.

…ej citerbara kommentarer:
Fotbollspamparna om att Zlatan inte kom.

…sjörövare:
Lotta Schelin. Svart kjol med Jolly Roger-märken. Dessutom en Jolly Roger i örat.

…klubbdirektör:
Hasse Hagberg, Ljungskile. I fin form i går. Ideelt arbetande och gör det mesta rätt. Förutom när han köpte mig från Jonsereds IF för 50 000 kronor…

…dansband:
Peo.

…åldersskillnad:
Ekwall och blondinen.

…fru:
Dolk Lagrell.

…lag:
Djurgården. Ägde Undici.

…Emma:
Robinsson-Emma.

…Fares.
Josef.

…partyproffs:
Tobias Hysén.

…gladaste:
Nyblivna pappan Johan Arneng.

…skvaller 1:
IFK Göteborg är just nu i händerna på ett gäng advokater som helt sätter dagordningen.

…skvaller 2:
Torbjörn Nilsson tar över Ljungskile.

…skvaller 3:
Anders Johansson blir andretränare i Malmö FF.

…skvaller 4:
Tv-avtalet landar på 1,5 miljarder. Canal Plus fortsätter sända allsvenskan, TV4 tar veckomagasinet.

…skvaller 5:
George Mourad till AIK.

…skvaller 6:
Gif Sundsvall försökte nyligen värva Tommy Söderberg som tränare.

…skvaller 7:
Bara kontraktslängden återstår nu att bli överens om för Hammarby och Björn Runström.

…farsan:
"Torbjörn skulle givetvis fått tidernas guldboll".

…målvakter:
Vakterna på Undici som knappt släppte in årets målvakt, Hedvig Lindahl.

…bästa tal:
Kjell Jonevrets som inte visades i tv. Inte bara jag fick gåshud när han tillägnade Sivan SM-guldet.

…sämsta minne:
Domaren Peter Fröjdfeldt hade en minneslapp uppe på scen för att komma ihåg följande: "Jag tackar alla som stöttat mig. Ingen nämnd, ingen glömd".

…flest groupies:
FC Z.

…drink:
Grön, lite surare.

…sms:
"På läktaren går min plunta med Famous Grouse. Meddela Lars-Åke". /Flinck.

…sanning:
Anledningen till att landslaget åkte till Sydkorea var pengarna. Åtminstone en starkt bidragande orsak. Det trodde jag faktiskt inte.

…dans:
Anja Pärson.

…hångel:
Nä, ingen minns något.

Två miljoner!!!

För en liten stund sedan passerade bloggen den historiska gränsen två miljoner sidvisningar. Nån som slår det?

Nu ska jag slänga på mig sviden och dra iväg till Fotbollsgalan. Räkna med ett och annat skönt skvaller i morgon bitti. Vem vinner guldkapsylen? Vem hånglade med vem? Vilka sanningar sades?

Blåvitt söker dig?

Gå in på Blåvitts hemsida. Kul rubbar:
* Vill du bli tränare i IFK Göteborg?
* Utbilda dig hos Blåvitt.
Saknar bara:
* Vill du bli klubbdirektör/kassör i IFK Göteborg?
/Anonym


Bitarna på plats

Förstår nu varför den sydkoreanska tullen undrade om jag tänkte föra in krokodil i landet.

Dagens avslöjande

I dagens Sportbladet står min kollega Johan Flinck för ett stort avslöjandet om Fotbollsgalans programledare: "Sportbladet kan avslöja att Jessica Almenäs kommer att bära en klänning i halterneckmodell".
Vem får Guldbollen? Strunt i sånt. Vilka kommer? Skit i det. Almenäs klänning? Halterneck.

Förvarnade Flinck om detta påpekande och enligt god journalistisk sed får han här bemöta kritiken:
"Jag tar den! Även om jag inte syftar på att jag bara avslöjar halterneckmodellen (det där
fick jag bokstaverat för mig tre gånger av källan) utan
båda damernas utstyrsel".

Då så.

Bästa fotbollsredaktionerna

Inser att det var länge sedan jag gjorde en lista. Så här kommer den, landets fem bästa fotbollsredaktioner:

1. Sportbladet
Tja, annars hade jag väl fått sparken? Vi har resurserna och kunskapen att göra det andra drömmer om.

2. Göteborgs-Posten
Har imponerat under IFK Göteborgs skattehärva. Saknar en riktigt vass krönikör.

3. TV4
Humor ska icke underskattas och där är fyran branschledande.

4. SPORT-Expressen
Alltid bra med nån som flåsar en i nacken.

5. Svenska Fans
Ingen redaktion i vanlig bemärkelse - är också tveksamt om de sysslar med journalistik - men sammantaget är Svenska Fans på väg att utvecklas till något riktigt intressant. Framför allt; de berör. Hyfsat många och väldigt mycket.

En Ronaldinho men ingen krokodil

Hemma igen. Fy. Fan. Vad. Skönt. Att School of Rock med Jack Black börjar på Canal Plus i detta nu gör inte saken särskilt mycket sämre.

Vårt journalistsällskap sprang på Mats Engqvist vid mellanlandningen. Engqvist är landslagsseketerare och resesamordnare på förbundet. Han vikarierade som presschef under Sydkorea-trippen och allt fungerade utmärkt. Jonas Nystedt har ju sett lite sliten ut senaste tiden så Engqvist kanske kliver in som the big pressboss lagom till Tyskland?
Nåväl, Engqvist berättade att han och Dusan Djuric sprungit på Ronaldinho på flygplatståget i Frankfurt. Ronaldinho och Edmilson hade suttit på en bänk som två helt vanliga tågresenärer och Engqvist och Djuric kunde bara stoppa tillbaka sina gomsegel och konstatera att det faktiskt var Ronaldinho de såg. Tyvärr frågade de inte om Nike-filmen.

Delar av landslagstruppen flög samma plan som journalistgänget från Frankfurt till Stockholm. Svensson, Linderoth, Alexandersson och Lucic bland annat. Första klass, naturligtvis.

Fotbollsgalan i dag blir intressant. Speciellt när jag nu vet vem som vinner…

Stack ut hakan och tyckte att Lagerbäck borde peta Allbäck till VM. Fick konstigt nog inte särskilt många reaktioner på krönikan. Däremot är många mejlare oroade över försvarsspelet. Högerbacksplatsen och Mellbergs form är positionerna som kliar de svenska fotbollsfansen i huvudet just nu. Tror dock inte att förbundskapten Lagerbäck ägnar detta så många tankar, han har bestämt sig för Östlund och Mellberg är ju given som lagkapten.

Seoul var dyrt, stort, utspritt, svårt, mycket trafik och ännu fler soldater. På papperet ligger väl Syd- och Nordkorea fortfarande i krig och gränsen är ju inte många mil från Seoul. Sydkoreanerna är hur som helst ett mycket vänligt folk.

Ett mejl:
Respekt till Olof Lundh som i dagens Expressen trots allt pressar Alexander Östlund om det är så lämpligt att gå och tatuera sig dagen före match.
/M

Nästan en vecka i Seoul utan att jag såg en enda krokodil. Tullen gör sitt jobb, helt klart.

Intervjuade Roland Andersson i fredags som bekymrade sig över att allt för få unga spelare har viktiga roller i de allsvenska lagen. Med unga menade han under 20. Men när Anders Svensson gick ut mot Sydkorea ersattes han av Daniel Andersson, 29 - inte Dusan Djuric, 21. Hur går det ihop, Roland?

Vardagsmat

Ronaldinho byter nu tystnaden apropå Nikes reklamfilm. Så här skriver italienska dagstidningen La Republica:
- Jag försäkrar, allt är sant, säger Ronaldinho.
På webben cirkulerar en film från Nike där spelaren träffar ribban fyra gånger utan att bollen rör marken.
- Sånt gör jag alltid på träningen, säger Ronaldinho.
Hmm… Inte bluffar Ronnie?

Eftersnack

59 000 löd publiksiffran. 15 000 måste droppat in efter avspark.

Lasse Lagerbäck berömde Fredrik Risp. Det var snällt av honom.

Sedan pratade Lagerbäck om Michael Svensson. Det är nog en mer trolig VM-resenär.

Bara att hoppas att Sverige slipper Sydkorea i gruppspelet i VM. Fast det visste vi redan.

"Det bästa lag jag mött", tyckte Johan Elmander.

Klockan är fyra i Sverige men tolv på lördagnatten här. Nu ska man börja skriva för söndagstidningen. Blir inte mycket sömn innan avresan i morgon förmiddag. Det här är en konstig resa.

Förutom anfallen vid målen: länge sedan man såg ett svenskt landslag ha så dåligt passningsspel.

Mikael Dorsin var väl inte så tokig?

"Ett djurgårdsmål", tänkte Tobias Hysén säga om 2-2 men ändrade sig.

Jag tippade 2-3, TT-Johansson tippade 0-4. TT-Johansson var närmast att få rätt kändes det som.

Spelade Rosenberg och Elmander bort Marcus Allbäck från VM-truppen? Tror inte att Lagerbäck åker med sex anfallare till Tyskland.

Är fortfarande osäker på vad poängen med det här landslagslägret var.

Resultatet var i alla fall bra. 2-2 mot Sydkorea ska alla inblandade vara nöjda med.

På plats

På plats på Seoul World Cup Stadium i Sydkorea. Svårt att uppskatta publiken men gissar på mellan 30 000 och 40 000, kanske ännu mer. Imponerande.

Bra: trådlöst bredband som fungerar nära på perfekt.

Mindre bra: det är svinkallt.

Tips: Jag tror på 3-2 till Sydkorea. TT-Johansson tippar 4-0 till Sydkorea.

Rapport från Seoul

Klockan är av någon anledning morgon här och jag stack precis ut näbben och möttes av en fräsch sydkoreansk höstsol. TT-Johansson har fått nyss om ett köpcentrum som ska vara något i hästväg, och vårt journalistsällskap ska ta tuben dit strax.

Matchen börjar klockan 20.00 (12.00 svensk tid) vilket innebär att man har tolv timmar på sig att vrida fram ett par matchtexter. Det ska nog gå utan att man bränner ut sig.

Annars har jag mest sovit den här resan. Har inte fått ordning på knoppen med tanke på den konstiga tidsomställningen. När Flinck ringde från redaktionen för några timmar sedan var jag tvungen att dra bort gardinerna för att undersöka om det var morgon eller kväll. För TT-Johansson är det tvärtom. Han sover inte alls.

Var ute i förorten där vi bor för att köpa vykort. Dock utan större framgång.

Inför matchen

Läser i Expressen att förbundet tjänar pengar på att Sverige möter Sydkorea. Om det är anledningen till vansinnesresan så är något galet. Sveriges rikaste förbund är väl inte så desperata att de skickar hit spelare och ledare för att tjäna pengar? Eller har fotbollen blivit så cynisk?
Varken Lagrell eller Hellströmer har för övrigt orkat/velat/kunnat resa hit. Spelarna var inte heller särskilt pigga på resan, det vet jag. Frågan kvarstår; vad fan gör vi här? Framför allt som Sverige mötte Sydkorea tidigare i år.

Marcus Allbäck och Johan Elmander startar på topp. Med tanke på konkurrensen om forwardsplatserna - två av sju ska bort - är det snarare än fördel att inte spela. Man kan ju bara spela bort sig.
Ibrahimovic, Larsson och Jonson är att betrakta som givna i VM. Berglund är lika given framför tv:n. Allbäck, Elmander eller Rosenberg - vem ska bort?

Annars är det enda intressanta med den här landskampen att få se Tobias Hysén ta revansch på sig själv.

Sydkorea? Vet jag inget om, bara att rätt många spelare var inringade på TT-Johanssons lapp som han fått av en sydkoreansk journalist. Det skulle betyda att de spelade i VM 2002. Men journalistens engelska var knagglig och TT-Johanson osäker på uppgiften.

När det gäller kampen om den sista VM-mittbacksplatsen har jag svårt att se Fredrik Risp eller Daniel Majstorovic i en VM-trupp.

Zlatan har förlängt sitt kontrakt. Och? Det var ju inte på väg att gå ut.

Döda fåglar och fejkade svar

Precis tillbaka på vårt halvsunkiga hotell efter landslagets träning. Hände inget speciellt i dag heller, störst dramatik när en död fågel upptäcktes på planen och en vaktmästare fick komma och sopa undan fjädrarna. Fågelkroppen hade fraktats bort innan träningen, oklart varför man avvaktade till under träningen med att hämta fjädrarna.

Efteråt skulle TT-Johansson göra enkäter med spelarna och en av frågorna handlade om Diamantbollen. Det som inte kommer att framgå i de filmade sekvenserna är att flera spelare var tvugna att fråga TT-Johansson vilka som var favoriter. Själva hade de nämligen ingen koll på tjejerna. Niclas Alexandersson fick rådet att svara Hanna Marklund vilket han gjorde och lyckades till och med svänga ihop en motivering på stående fot. "Karl´n kan ju bli politiker", menade TT-Johansson efteråt.

Själv intervjuade jag Roland Andersson och fick en del intressanta svar.

På träningen var det betoning på lugnt spel: "Vid första vårdslösa tacklingen bryter vi", ropade Lagerbäck när tvåmålet skulle börja. Till och med Alexander Östlund höll sig hyfsat lugn efter uppmaningen. I går höll "Salle" på att knäcka ryggen på stackars Teddy Lucic efter en våldsam satsning i en nickduell.

Batman Begins fungerade perfekt på datorn. Såg början i går, fortsätter i dag. En kanonfilm. 100 spänn på ett köpcentrum på arenan. Inplastad. Vilket klipp.

Chefen har bjudit mig att sitta vid hans bord på Fotbollsgalan på måndag. Vanligtvis brukar jag ha blåstället på och jobba under den tillställningen, nu blir det till att köpa sig en kostym och smörja kråset med fotbollsadeln i stället. Kan bli en intressant kväll om jag hamnar i närheten av Bengt Madsen.

Ett svar

Nishnih Novgorod är en medelstor rysk stad som ligger ganska exakt 40 mil rakt öster om Moskva. En resa dit från Moskva tar med en rysk minibus på ryska vägar cirka 12 timmar (tur att man inte visste om det när man satte sig i bussen!).
Staden fick under 1930-talet namnet Gorky efter den ryska författaren A.M. Gorky och kan förutom storslagen arkitektur och god båtbyggarkonst också stoltsera med billig rysk kaviar (30 kr för 130 g).
Hoppas denna lilla och snabba information kan ge dig lite bättre nattsömn.
MVH
Kristofer

Tack! Ska tipsa Simon Bank om kaviaren.

Hysén till VM

I Seoul vet folk tre saker om Sverige; Annika Sörenstam, Volvo och Stockholm. I alla fall den taxichaufför som precis körde oss från World Cup-stadium till vårt halvrisiga hotell. Mest pratade han om Sörenstam: "Numer one, number one".
TT-Johansson frågade om han kände till "the famous bloggare Robert Laul" men där tog det stopp.

Landslagets första träning var ett sömnpiller. När jag själv tog upp en boll och började trixa blev jag intervjuad av sydkoreansk tv som var förvånade över att även de svenska reportrarna kunde spela boll.

På presskonferensen skojade Marcus Allbäck och Anders Svensson med de sydkoreanska journalisterna och jag hade svårt att hålla mig för skratt.

Vet inte riktigt vad förbundskaptenerna vill med den trupp som är här men det kryllar av forwards. I dag fick Markus Rosenberg spela högerback, Johan Elmander högermittfältare och Fredrik Berglund vänsterytter. "Bella" är för övrigt den spelare som fångade de sydkoreanska journalisternas intresse: "The one with the long blond hair, who is he?".

Av de "debutanter" som är här tror jag att Tobias Hysén har störst chans att slå sig in i VM-truppen. Han är den enda aktuella yttermittfältare som är vänsterfotad. Ljungberg, Chippen, Alex och Jonson är högerfötter. Hysén passar dessutom bra in i gänget, det är en skön kille. Gissar att förbundskaptenerna tar med honom till VM. På Rosenbergs, Jonsons, Allbäcks eller Elmanders bekostnad?

Intresset för landskampen hemma i Sverige verkar måttligt. Osäker på om någon av de artiklar jag rev av i går kom in i tidningen. Skrev bland annat om Roland Andersson som bekräftade att förbundskaptenerna vill fortsätta till ett eventuellt EM 2008. Det är iofs ingen nyhet för Sportbladets läsare.

Den som åker till Sydkorea måste anmäla om han planerar att ta med sig en krokodil in i landet. Så löd en av de frågor man var tvungen att svara nej på för att komma genom tullen.

Klockan är snart nio på morgonen i Sverige, här är den fem på eftermiddagen. Skumt.

Köpte Batman Begins, dubbel-DVD för 100 spänn, inplastad. Årets klart bästa actionrulle. Klart bästa.

Skrev om Edvard Unsgaard och hans nya bok Mijailovic´ - berättelsen om en mördare i ett tidigare inlägg. Edvard var snabb att höra av sig och tacka för de vänliga orden. Smart av honom, nu blev boken nämnd en gång till. Edvard gillade för övrigt Sportbladet, speciellt våra längre dokument.

Nog om detta, nu ska jag vila några timmar. Är fortfarande inte människa efter flygresan.

Enorm sign on-bonus

Enligt Göteborgs-Posten fick Stefan Selakovic 4,25 miljoner i sign on-bonus. Herrejävlar, inte konstigt att han valde Blåvitt. Övriga klubbar var beredda att betala cirka två nettomiljoner för Selakovic men här gick alltså Blåvitt in och la upp 4,25!
Den här historien blir bara konstigare och konstigare.
Stämmer det att IFK betalat 4,25 miljoner i sign on-bonus till Stefan Selakovic (vilket låter otroligt) är bara det skäl att skicka de ansvariga bakom lås och bom.
Skämt åsido, det gäller att Selakovic har en hyfsat hög månadslön i Blåvitt, så inte skattmasen anser att de 4,25 miljonerna är att betrakta som för tidigt utbetalad lön. I så fall kan Blåvitt åka på det också.

Frågor jag ställer mig just nu

* Varför tror en del - förvisso en mycket marginell del av befolkningen men ändå - att det är medias fel att IFK Göteborg har problem med skattmasar och myndigheter?

* Varför har Expressens skjutjärn Olof Lundh inte skrivit en rad om skattehärvan när den blossade upp igen?

* Stannar Stefan Selakovic kvar i IFK Göteborg eller gör han en "Peter Ijeh"?

* Exakt var är man om man är ovanför Nishnih Novgorod?

* Exakt hur arg är Stefan Selakovic på Mats Persson och Janne Plånbok?

* Undrar om åklagaren Lars Lithner redan i somras hittade något bevis för att Janne Plånbok skulle få tillbaka Ijeh-gåvan? I så fall vad?

* Godkänner skattemyndigheterna om Arne Erlandsen skulle ha betalats med artistskatt?

* Varför är mitt datorbatteri på väg att ta slut när jag har så många frågor kvar?

Dagens boktips

En maratonflygresa på elva timmar utan en god bok är ingen bra maratonflygresa. Jag har en god bok. Eller god är kanske fel ord. En intressant och skrämmande bok: Mijailovic - berättelsen om en mördare.
Vissa stycken är så obehagliga att man får göra som när man ser på skräckfilm; hålla för ögonen. Andra delar är så starka att tårarna inte är långt borta.
Den rekomenderas givetvis, ändå är den inte i närheten av Gellert Tamas Lasermannen som måste vara den bästa bok någonsin i sin genre i Sverige?
Båda böckerna är skrivna av journalister och skulle det bli rättegång för IFK Göteborgs klubbledning är det ju inte omöjligt att man själv försöker sammanfatta eländet inom hårda pärmar… Kanske tillsammans med Micke Wagner?
Men den dagen den sorgen. Här kommer dagens boktips:

Mijailovic´ - berättelsen om en mördare av Edvard Unsgaard
LLL

Lasermannen av Gellert Tamas
LLLLL

Högt upp i det blå

Befinner mig just nu cirka 10 000 meter upp i luften i ett av Lufthansas gigantiska flygplan på väg till Sydkorea för landslagets läger. Ganska coolt att kunna surfa högt upp i det blå.

Högt upp i blå verkar även Änglarnas klubbledning levt när man bestämde sig för att betala Peter Ijeh med en "gåva". Att skatteverket inte skulle godkänna upplägget har stått klart sedan frågan först uppmärksammades (även om vissa i IFK-ledningen skrattat åt de journalister och experter som förutsåg smällen). Den enda möjliga alternativa utgången var ju att Janne Plånbok åkt på notan själv. Men det känns mer rättvist att föreningen IFK Göteborg får pröjsa, styrelsen har ju godkänt upplägget.

Återstår att se om det blir upptaxering även på Stefan Selakovic artistskattförsök. Jag blir tyvärr inte förvånad om så blir fallet, men svaret dröjer ju ett tag. Den notan skulle kunna landa runt fem-sex miljoner om jag förstått saken rätt.

Om en månad beräknas Ekobrottsmyndighetens förundersökning vara klar, sedan lär i alla fall Mats Persson och Janne Plånbok få börja förbereda inför rättegången.
Naturligtvis tråkigt på sitt sätt, samtidigt verkar ju båda ha ljugit alla IFK Göteborgs fans och medlemmar rakt upp i ansiktet genom att trixa tillbaka "gåvan".

Men nu släpper jag det här för tillfället och siktar in mig på den varmrätt som snart serveras på planet: Bibimbap - biff, grönsaker, svamp och ris.

Ijeh - min första krönika

Kom plötsligt att tänka på den krönika jag själv skrev i samband med att Peter Ijeh värvades till IFK Göteborg i november 2003.
Jag fick nog 180 mejl och lika många förslag på plågsamma tortyrmetoder jag skulle utsättas för om jag någonsin satte min fot på Avenyn igen.
I dag är krönikan ganska intressant läsning med tanke på händelseutvecklingen. Här hittar ni den. Kan inte påstå att jag är supernöjd med alla meningar och teorier, men det var trots allt min första krönika för Sportbladet.

Att det inte blivit så många fler är fritt för tolkning.

Snart sätter jag mig på planet till Sydkorea. Träningslandskamp på lördag.

Jag tror inte Göteborg känner någon större sorg för det. I alla fall inte IFK Göteborg. Jag har legat på Bengt Halse och kompani rätt hårt senaste dagarna. Nu får de en frågvis fan mindre att brottas med.

Apropå Halse så var han lite avundsjuk på att jag skulle resa bort. Själv hade han precis fått ställa in sin årliga vildsvinsjakt i Tyskland på grund av alla krismöten.

Från IFK:s hemsida

- Som vi ser det har klubben inte gjort någonting brottsligt. Vi beklagar djupt att IFK Göteborg figurerar i såna här sammanhang och vi hoppas den utredning som pågår är över så snart som möjligt. Skulle myndigheterna komma fram till annan bedömning, får vi ta itu med konsekvenserna då.

* Klubben har inte gjort ngt brottsligt. Persson och Plånbok då?

Om Peter Ijehgåvan:
Det fanns inte - och har aldrig funnits - något löfte, skriftligt eller muntligt, att återbetala den gåva som Jan Nilsson stod för i samband med Peter Ijehs övergång från Malmö FF till IFK Göteborg hösten 2003.


* Möjligtvis är detta intressant ur ett juridiskt perspektiv, dock inte ett moraliskt. Det fördes ju över ett belopp som stämde överens med gåvan när tillfället dök upp.

Om artistskatten och övergångsbonusen:
IFK Göteborg har följt de direktiv, rutiner och det vedertagna förfaringssätt som finns kring artistskatt.


* Varför är då inte Andreas Jakobsson, Anders Svensson, Mathias Svensson och Mattias Jonson brottsmisstänkta? Deras klubbar har ju också använt artistskatten.

Om den återbetalda summan:
Styrelsen har erhållit en redogörelse för varför pengar från Stefan Selakovics konto fördes vidare till ett konto i Jan Nilssons namn. Summan är sedan förra veckan återförd till föreningen.


* Varför väntade Plånbok ett halvår med att föra tillbaka pengarna till föreningen?

Om framtiden:
Både föreningens klubbdirektör, Mats Persson, och kassör, Jan Nilsson, har under en period varit utsatta för ett oerhört massmedialt tryck och behöver den närmaste tiden framför allt lugn och ro. Mats Persson har på egen begäran beviljats tjänstledigt tills vidare och Jan Nilsson deltar tillsvidare inte i styrelsens arbete. Deras uppgifter kommer tills vidare att skötas av andra inom föreningen.


* Vad händer om det väcks åtal mot Persson och Nilsson om en månad?

Avslutningsvis förstår vi om supportrar, sponsorer och alla andra intressenter kring IFK Göteborg har ett stort behov av att få mer information om den senaste tidens händelser.
Samtidigt har IFK Göteborg den största respekt för att den utredning som just nu pågår ska bedrivas av myndigheterna och inte via media eller i något annat forum.


* En svår fråga utan givna svar.

Ödesmötet har börjat

Klockan 18.00 träffades IFK Göteborgs styrelse och ett antal andra berörda personer på hemlig ort för att gå igenom det som måste gås igenom. Tänk att få varit en fluga på en vägg i det rummet…

Janne P avslöjad

Efter några dagars intensivt jobb är det dags att vara ledig. Bilden i IFK Göteborgs-härvan har klarnat något, men med tanke på alla vändningar som varit kan läget snart förändrats igen.
Det har varit tungt, för att inte säga sorgligt, att jobba. Det som smärtar är att om ekobrottsmyndighetens misstankar stämmer, så har ett antal personer inom IFK Göteborg helt obekymrat stått och blåljugit mig och alla andra rakt upp i ansiktet. "Vi är helt övertygade om att vi inte gjort något fel" osv...
Det var ju så det lät för några veckor sedan. I takt med att nya uppgifter framkommit har dementierna tystnat.
De misstänkta verkar dessutom ha äventyrat en stolt förenings anseende. Men som sagt, alla fakta är inte på bordet ännu.

Ordföranden Bengt Halse gjorde ett rakryggat intryck när han mötte pressen i fredags. Han pratade om att det inte är säkert att han själv kan sitta kvar, men jag tror ett sådant avhopp skulle ställa till med mer skada än nytta. Blåvitt behöver Halse och jag har svårt att tro att han är särskilt inblandad i det misstänka myglet, även om han som ordförande är ytterst ansvarig.

Mats Persson var en bruten man. Som jag förstått det är han i praktiken redan avsatt. Svårt att inte tycka synd om honom, trots det allvarliga brott han är huvudmisstänkt för.

Jan "Plånbok" Nilsson har sedan uppgifterna om penningtvätten dök upp inte svarat i telefon eller visat sig någonstans.

Stefan Selakovic framstår som naiv, godtrogen och grundlurad.

Vem är Janne P? Jo, det har jag blivit underrättad av en mejlare. Klicka på den här länken om ni vill veta mer. Men varför skickade Selakovic pengarna till en trubadur? Tja, han kanske missförstod vad det innebär att betala artistskatt...

Vad farsan sa? "Det är väl inte säkert att det här är sant?".

Personligen har jag också svårt att tro det som verkar ha hänt, kan ha hänt.

Blåvitt igen

Färdigjobbad för i natt och egentligen borde jag väl ringa farsan och be honom strunta i att läsa tidningen när den kommer ut om några timmar.
De uppgifter som framkommit under kvällen och natten…vet inte riktigt vad jag ska säga, men de talar inte direkt till Blåvitts fördel.
Åtal? Jag kan inte se någon annan utveckling än att 3-5 personer kommer att åtalas inom en snar framtid för skattebrott, grovt skattebrott och medhjälp till skattebrott om det nu finns något sådant.
Nedflyttning? Det tror jag inte - ärendet borde rimligen ta för lång tid att veva genom alla instanser - men jag vågar faktiskt inte utesluta det längre.
Mats Persson? Jan Nilsson? Är de kvar i klubben om tolv timmar? Ja, om det visar sig att de har en jäkligt bra förklaring. Eller om Ekobrottsmyndighetens inställning tar en helt ny vändning i och med att åklagare Lithner ersätts. Men det vore ytterst, ytterst märkligt.
En händelserik dag lär det i alla fall bli.
Skönt - eller synd - att man är ledig…

IFK bör betala förlossningen

Efter att ha begrundat de nya fakta som framkommit i härvan kring IFK Göteborg tycker jag fortfarande att Ijeh-fallet är någorlunda klart. Här bör och kommer IFK på ett eller annat sätt att straffas. Om det - som det verkar - blir kassören Janne Plånbok som ensam får ta smällen är det beklagligt. Känslan är att IFK som klubb tjänat en hel del gentemot konkurrenterna på den konstruktion som gjordes, därmed borde klubben få ta smällen.

Det nya ärendet - Selakovic-fallet - är mer svårtolkat. Det handlar om två delar.
1. Vilket datum flyttade Selakovic med familj hem till Sverige?
2. Har det betalats ut en hemlig miljon till ett konto i Luxemburg?
När det gäller hemflytten har jag svårt att tycka att IFK eller Selakovic egentligen gjort något fel. Om Stefan väntat en månad med att flytta till Sverige, hade åklagare Lithner inte haft något artistskatt-case. Det enda straff IFK Göteborg borde få enligt min mening är att ersätta Varbergs kommun för förlossningskostnaderna… Stefan flyttade ju hem tidigare på grund av sonens födelse.
Men den mystiska miljonutbetalningen fördunklar bilden. Om miljonen verkligen betalats ut och i slutänden hamnat i Selakovic och agenten Kent Carlzons fickor utan att någon skattat för det, ja då är det naturligtvis illa. Men det vet vi ännu inte särskilt mycket om.

Sammanfattningsvis blir det kanske så att rättvisa skipas - klubben frias i Ijeh-fallet men fälls i Selakovic-fallet. Fast egentligen borde det varit tvärtom.

Den största förloraren är Janne Plånbok. Och eventuellt Stefan Selakovic. Men hur hans inblandning kommer att bedömas kan jag inte ens spekulera i just nu.

Snacket om tvångsnedflyttning känns bara löjligt. Inklusive alla överklagningar som kan göras i olika instanser kanske den här frågan är helt avgjord om tre till fem år. Ska IFK flyttas ner då? När eventuellt dömda ledare och spelare kanske lämnat klubben? Det finns inte ens på kartan. Glöm det.

Fanns inga finansiärer

Per-Arne Winberg "talar ut" på svenskafans.com. Han meddelar att det aldrig funnits några finansiärer goda för en halv miljard kronor. "Finns det verkligen ett sådant alternativ? Nej, inte som är färdigt att presenteras idag. Finns det dom som arbetar på ett sådant alternativ? Ja, så vitt jag vet. Men det återstår en rad frågetecken och det som föreföll klart och löst i våras är fortfarande frågetecken idag".

Bara Sydsvenska Dagbladet lär vara förvånade över de uppgifterna. Sportbladet har totalt gjort en sida om affären - en sida - men det var en sida som aldrig blivit verklighet om inte Sydsvenska Dagbladet dragit på så otroligt mycket den där kvällen förra veckan. Logiken kan tyckas konstig, men det är så medierna fungerar - om någon publicerar, är det bara att hänga på. Tyvärr, ibland.
Det är dock fel att anklaga Sydsvenska Dagbladet för den uppkomna situationen. Det ansvaret vilar på Per-Arne Winberg och Sven Liljegren som gjorde sitt yttersta för att föra ut budskapet. Snacket om att det bara var några inlägg på en forumsida är felaktigt. En lång redogörelse för de påstådda investerarnas planer gick att läsa på Liljegrens blogg och Liljegren uttalade sig om planerna i Sydsvenska Dagbladet, Sportbladet och Expressen.
Å andra sidan vet jag inte om det finns någon egentlig förlorare i den här historien, möjligtvis Malmö FF som fick försvara sig mot uppgifter utan substans. Men jag är tveksam om klubben tog någon större skada av det. Pressen har ökat på MFF och kommunen att lösa stadionfrågan, och det var väl Winbergs och Liljegrens avsikt från början, gissar jag.
En lyckad mediekupp och en intensiv debatt blev det hur som helst.

Märkliga sammanträffanden

Exakt samtidigt som det började läcka fram uppgifter om att Mats Persson och Bengt Halse troligen kommer frias i Ijeh-fallet (Plånbok får förmodligen ta hela smällen) beslutar sig åklagare Lithner för att anhålla Mats Persson för ett annat skattebrott (felaktigt utbetalen artistskatt till Stefan Selakovic).
Mycket märkligt. När det ena sprack, då var Lithner tvungen att rota fram något annat? Får man vara så konspiratorisk? En försenad artistskattsutbetalning låter för en lekman inte särskilt allvarligt. Men jag har dåligt med fakta i målet, det är möjligt att Blåvittledningen gjort en dundertabbe här också.

Å andra sidan har ju Ijeh-fallet inte riktigt spruckit. Janne Plånbok lär få ta hela smällen och ett eventuellt åtal. Men Blåvitt-ledarna verkar klara sig, precis som Peter Ijeh själv. Då kan man definitivt fråga sig om det var nödvändigt med det gryningstillslag som rev upp halva Blåvitt ur sängarna i våras.
Genomgående kan man ifrågasätta Ekobrottsmyndighetens metoder. Först gryningstillslaget, nu en anhållen klubbledare. Är det verkligen så grova brott att det motiverar den här behandlingen? Varför har ingen slagit till med full kraft mot Enskede IK? Varför vänder man inte upp och ner på Bosse Ringholms hus och hem?

Har tidigare tyckt att åklagare Lars Lithner verkat vara en bra karl, men när jag läser dagens DN förstår jag att jag kan ha haft fel. Jag har vid två tillfällen under hösten frågat Lithner om han avvaktar att allsvenskan ska spelas färdigt. Lithner har svarat nej båda gånger. Men till DN säger han i dag:
- Vi har inväntat allsvenskas avslutning för att inte störa klubben sportsligt. Vi vill ju inte skada fotbollslaget.
Chansen finns att Lithner är felciterad. Men är han inte det, har han ingen trovärdighet kvar i mina ögon.

Jag har tidigare varit bestämd i min uppfattning att jag tror att Blåvitt åker dit i Ijeh-fallet. Den övertygelsen har jag fortfarande, även om det nu bara blir Plånbok allena.
Det skulle bli ett orimligt prejudikat om klubbarna kan slippa skatt genom att betala gåvor. Att någon får betala - eventuellt blir åtalad - känns rimligt och logiskt.

Djurgårdsmark?

Citerar Järnkaminernas Joel Andersson i David Tanentsapfs artikel i dagens Aftonbladet: "Östermalm är djurgårsmark".
Men:
DIF Hockey - Globen/Hovet
DIF Alpin - Hammarbybacken
DIF Bandy - Zinkensdamm
DIF Bowling - Vårbyhallen
DIF Innebandy - Västertorp
DIF Handboll - Eriksdalshallen/Hovet
DIF Bordtennis - Enskedehallen Liljeholmshallen
DIF Boxning - Kungsholmen
DIF Brottning - Vällingbyhallen
DIF Am.Fotboll - Kärrtorp
Han kanske syftade på fotbollen, men att kalla något "djurgårdsmark" - nä, sådant finns inte.
/Caroline

april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits