Förbundet svarar

Vår gamle vän Jonas Nystedt förklarar för en mejlare hur det ligger till med TV-förhandlingarna:

Hej på er,
Kentaro håller på och förhandlar med tv-bolagen och vi är optimistiska till en lösning inom kort.
Vi försökte sälja rättigheterna själva i år (vi har tidigare haft hjälp av ett tyskt bolag, ISPR) till de svenska tv-bolagen, men de gick ihop i kartell och lämnade samma bud. Hade vi accepterat det budet så hade vi i delar av avtalet fått ett sämre än ifjol. Nu blev det schweziska Kentaro som i sin tur säljer till de svenska tv-bolagen. Detta skedde för en månad sedan och i fredags löste det sig en hel del med TV4.
Tv-avtalen är centrala för svensk fotbolls överlevnad. Det är tack vare dessa vi kunnat införa proffsfotboll i Sverige så att ett par tusen människor idag lever på att arbeta med fotbollen.
Med dessa medel har vi utvecklat våra arrangemang, kunnat starta en anläggningsfond, satsa på talangutveckling, på damfotboll etc.
Vi tror att det blir allsvensk fotboll i Canal +, samt i flera kanaler, och Fotbollskväll.
Vi som älskar fotboll behöver verkligen hålla ihop i denna frågan - vi hoppas ha ert stöd också.
Så håll ut, det ordnar sig inom kort. Och vi arbetar sannerligen för svensk fotboll. Skulle vi nu inte klara allt direkt i samband med premiären - ta och stötta dit lag på plats. Du och alla andra behövs.
mvh Jonas Nystedt
Informationschef


Mothugg om hockey

Hej Robert.
Såg att du skrev följande i ditt senaste blogg-inlägg "Det var det löjligaste jag sett i hela mitt liv. Vuxna karlar som slåss, brottas och drar varandra i visiret."
Men är det så mycket värre än när vuxna karlar trillar som om de blivit skjutna av tolv gevärskulor, trots att reprisen sen visar att ingen över huvudtaget ens rört vid dem?
En specifik incident jag omedelbart tänker på är när Rivaldo stod vid en hörnflagga och väntade på att få bollen. När sen en motståndare sparkade bollen till honom (Rivaldo), så träffade bollen honom på låret eller nåt. Men Rivaldo störtdök med händerna för nyllet och vred sig som om han hade cancerplågor i kroppen.
/Bobby

Tja, som gammal forward är jag en envis försvarare av filmningar. Det är ju anfallarens chans att lura till sig en fördel på samma sätt som försvararen hela tiden gör (genom diskreta tröjdragningar som domaren omöjligt kan upptäcka).
Filmningar hör fotbollen till, hockeyslagsmål är bara löjligt. Fast jag håller givetvis med om att Rivaldo också såg rätt löjlig ut…

Fotbollen sviker sina fans

Det har regnat in mejl senaste dagarna och folk är inte glada. Det handlar så klart om TV-avtalet. Kentaros, TV4:s, förbundets och Sef:s bluff är genomskådad, och upprördheten är stor över att det inte går att se allsvenska matcher på TV.

AIK-Gefle gick inte att se, inte IFK Göteborg-Öster och Malmö-Häcken heller. Hur lång blir listan?

Klubbarna och förbundet fick sina pengar (1,35 miljarder), men avtalsförhandlarna kan knappast vara nöjda med den oerhörda besvikelsen ute i stugorna. Men är det elitfotbollsrörelsen som sviker sina fans eller är det TV-kanalerna som är för snåla? De som mejlar till mig lägger ansvaret helt på fotbollen.

Slagsmål och Erik Edman

Läsare av den här bloggen vet att jag inte är mycket för hockey, men nu har det i alla fall hänt att jag råkat se en match igen: Frölunda mot Linköping i slutspelet.
Det var det löjligaste jag sett i hela mitt liv. Vuxna karlar som slåss, brottas och drar varandra i visiret. När Odoja och Söderblom (eller vad de nu hette) låg ihopkopplade på isen och domaren försökte dra isär dem måste ju båda två fortsatt att hålla fast varandra bara för att slippa pinsamheten när de väl skulle ställa sig upp.
Nåväl, nu börjar snart tredje perioden. Får se vilka som gör bort sig då.

Fick SMS av en av cheferna i morse "Edman missar VM, RING!". Det var väl tur att skadan inte var så allvarlig som först befarades, bakom Edman på vänsterbacken är det ju nämligen ganska tunt.

Dagens mejlskörd

Det small till i mejlboxen efter dagens skjortartikel, löftet om Norra Stå samt aprilskämtet om Tobias Hysén. Det råder delade meningar som vanligt. Här lite vad folk skriver:


Läste på din blogg att Tobbe Hysén har slitit av korsbandet, mitt hjärta stannade i flera sekunder och jag kunde se hur guldet blev till sand. Men just som det började svartna för ögonen så insåg jag ju att det är första april!
Fan va lågt Robert, lägre än Glocalnet!
/Jonas


Du borde vara med i "Du är vad du äter". Och då försöker jag inte vara rolig, genom att syfta på skjortan.
/A


Fet, ful, oduglig att tippa och står inte för sina löften. Du måste vara stolt över dig själv?
/T


Hej Robert
Ses på Norra stå nästa år!
/Erik


Tjenare!
Snyggt där med Tobbe, höll på att sätta tungan i halsen innan jag insåg att det var första april och frenetisk letat efter information på diverse Djurgårdssidor.
/Markus


Fan du borde väntat några fler timmar med att avslöja!!
/Fred


Usch...
Bev alldeles kallsvettig ett tag, började ivrigt surta runt för mer info om Hyséns skada. Hade givetvis inte en tanke på dagens datum, gick på det helt & fullt. Behöver jag ens nämna vilket lag jag håller på...?
/A


Men idi!... Klart du inte får ner skjortan när du ska ha i dej hela på en gång. Klipp ner till mindre bitar. Gör om gör rätt!
/S

Premiären avklarad

Spelet var ingen höjdare, planen dålig och Dick Lasts lobb ännu sämre - men den stora skandalen på Nya Ullevi var att Gais bara bjöd på kaffe i pressrummet. Ingen kaka, ingen bulle, inte ens en torr ostfralla. Skärpning!

Som alltid svårt att dra några större växlar på en premiär men jag tror att både Öis och Gais kommer att hålla till i allsvenskans nedre regioner när säsongen summeras.

James Keane, Bobbie Friberg da Cruz och speakern höll högst klass på Nya Ullevi i dag. Dessa tre herrar ska bli intressanta att följa i fortsättningen.

Just det, Gais vann med 2-0.

April...

...april. Det där med Tobias Hyséns korsbandsskada var naturligtvis bara den här bloggens, historiska första aprilskämt. Förlåt Tobias om mamma blev orolig. Men eftersom du lurade mig med din telefonsvarare fick du offras här.

Aj då, Djurgården

Enligt färska rapporter från Djurgårdens träningsläger i Vilamoura, Portugal, har Tobias Hysén slitit av korsbandet. Därmed blir vänstermittfältaren borta i minst sex månader och större delen av allsvenskan är körd. Tråkigt för Tobias som därmed även kan strykas helt från VM-truppen. Mer info inom kort.

Bra betalt men märklig resa

Enligt Dagens Nyheter får Rune Hauge 112,5 miljoner kronor för sina insatser med TV-avtalet. Det mest anmärkningsvärda är inte summan i sig, utan att Hauge alltså får över 100 miljoner för att ha misslyckats med förbundets målsättning - att sälja direkt till de svenska TV-bolagen.
Avtalet såldes ju till en mellanhand - schweiziska Kentaro Group - som kontrolleras av en polare till Lars-Åke Lagrell, Philip Huber. Lagrell kunde sålt avtalet till schweizaren för 1,35 miljarder med vänsternäven samtidgt som han röjde skog i Småland.
Fotbollen fick väldigt bra betalt för sina TV-rättigheter och klubbarna är de stora vinnarna, därför går det inte att säga att avtalsförhandlingarna varit ett fiasko.
Däremot har det inträffat väldigt, väldigt många märkligheter under resans gång. Om nu inte veckomagasinet och Veckans Match-sändningarna kommer igång förrän efter VM (förhandlingar pågår) är det naturligtvis ytterligare en stor miss.

Skjortan tuggad

Måste naturligtvis tipsa om följande artikel om ni inte redan sett den. Ett ärligt menat försök uppväger det totala misslyckandet, anser jag.

Mindre nöjd blir jag när jag läser mejlet från Petter som alltså dömer ut mig helt på kärleksmarknaden:
Robban, Robban för fan. Hur kan du godkänna mackskjortankortet? Tur för dig som singel att det inte är så många sportintresserade tjejer. Men om du tänkt skaffa en tjej med lika intresse, kan du ju tokglömma det nu.
Ha en trevlig första april(fotbolls)dag.
/Petter

Ny bloggare på banan

Expressen har ersatt sitt skjutjärn Olof Lundh (som fick lämna sin post när det uppdagades att han tagit emot svarta pengar från en fotbollsagent) med Mathias Lühr. Det Lundh och Lühr har gemensamt är att de är jäkligt långa båda två.
Lühr har tidigare varit ett slags allt-i-allo på Expressen, ena dagen bevakat fotboll, nästa dag hockey för ett sedan dyka upp i närheten av nån obskyr backhoppningstävling nånstans.
Nu har Lühr även klivit in som fotbollsbloggare på Expressens nätsida.

Fyrans bluff?

Allt är fortfarande ganska oklart, känns det som. Men så här ligger det till om jag förstått saken rätt: TV4 har köpt rättigheterna till damallsvenskan och superettan plus ett visst antal allsvenska lördagsmatcher efter VM. Som en bonus får man visa premiären (den gåvan från Kentaro Group räddar fotbollsförbundet och Sef från kritik från fans och media).

Kentaros förhoppning är fortfarande att sälja Veckans Match till en betalkanal (Canal +) samt köra "pay per view" via kabelleverantörerna. Där pågår fortfarande förhandlingar, tydligen.

TV4 har också köpt nyhetsrätten kring allsvenskan och rätten att sända två veckomagasin - ett på söndagar och ett på måndagar. Därmed är det fortfarande en öppen fråga om måndagsmagasinet hamnar i SVT igen, eller kanske till och med blir kvar i TV3.

Varför gör TV4 så här? Tja, det framstår ju just nu som att de är Sveriges stora, allsvenska fotbollskanal - fast det i slutändan kanske bara blir en lördagsmatch då och då samt ett magasin på söndagar där endast halva omgången kan redovisas. Men det återstår ju att se.

Så sent som i början av veckan var TV4 helt borta ur förhandlingarna, i alla fall enligt min centralt placerade källa. Vad som hänt under de sista dagarna vet jag inte riktigt. Men det lär väl komma fram tids nog. Uppenbarligen la fyran in en sista växel.

- Jag är mycket nöjd, säger förbundsordföranden Lagrell. Det här var viktigt och nu kommer resterande pusselbitar att falla på plats allt eftersom.

Anders om Olof

MFF-mittfältaren Anders Andersson intervjuas på svenskafans.com. Säger bland annat så här:

- Det handlar om förtroende. Skriver du vad jag har sagt så är det klart att jag litar på dig och ställer upp på fler intervjuer. Och tvärtom. Olof Lundh skrev inför Portugal-EM att jag inte borde vara med i truppen annat än som tolk på sin höjd. Han körde väl en kampanj för någon spelare som han hellre ville se. Men saken var den att han aldrig såg mig spela. Hur kunde han då bedöma mina kvaliteter? Tror du jag tyckte det var kul att snacka med honom? Det var ju inte så kul att läsa att man var nästintill värdelös av en som man visste inte hade sett några matcher. Och jag kunde inte försvara mig. Men han får ju själv känna lite hur det känns nu. Vilken skandal, va? Att ta emot svarta pengar från en agent och samtidigt skriva om fotboll på Expressen. Som sagt, det handlar om förtroende…

Allsvenskan i TV

Även om det verkar dra ut på tiden är jag ganska säker på att den här artikeln som publicerades i tisdags blir facit de närmaste dagarna.
Alltså:
* Fotbollskväll i SVT.
* Veckans Match i Canal +.
* "Pay per view" via de olika kabelleverantörerna.

...och det sista i Lagerbäck-soppan

DN-krönikören Johan Esk, han som alltså ställde frågan till förbundskapten Lasse Lagerbäck som ledde till en artikel i Sportbladet som det blev ett himla rabalder om, skriver så här i en läsvärd krönika:

I samband med allsvenska upptaktsträffen sträckte han (Lagerbäck) sig till att prata i större termer. Flera spelare, svårare att ändra spel. Därför har ett fotbollslag problem att göra det ett basketlag fixar flera gånger under match.
Där någonstans kom vi in på Djurgården. Jag tycker att Djurgården självklart gör rätt som nöter in ett mer försvarsinriktat spel för utlandsäventyret. Allt annat vore naivt, ett sportsligt självmord.
Lagerbäck gör det enkelt för sig när han säger att han hellre byter spelare än system under match. Ett svenskt klubblag har inte många spelare som funkar internationellt. Det är säkrare att luta sig mot ett systemskifte. Men var det Djurgården han pratade om eller svarade han generellt på min fråga om systembytets problematik?
Det får de som bråkar tjafsa om. I ena ringhörnan finns Lars Lagerbäck - fotbollens Jan Eliasson. I andra Robert Laul - Sportbladets Tobias Linderoth, inte mycket för finlir, men grym på att jobba hårt.

Halse friad

Förre Blåvitt-ordföranden Bengt Halse är friad. Därmed blir det knappast någon strid på kniven som förre klubbdirektören Mats Perssons advokat Per E Samuelsson var ute och pratade om för ett tag sedan. Att överåklagaren skriver av Halse beror ju på att det inte finns några uppgifter som styrker att styrelsen/ordföranden känt till upplägget. Eller spar Samuelsson ett trumfkort till rättegången?

Det är väl ingen omöjlighet att styrelsen/ordföranden på något sätt känt till upplägget men varit smarta nog att städa efter sig, till skillnad från Stefan Selakovic, om man nu får skoja lite (tänker på Janne P-lappen).

Men men, Halse friad, alltså. Det var en riktig härva den före detta näringslivshöjdaren hamnade i. Under förutsättning att han är så oskyldig som överåklagaren nu anser kan man egentligen bara klandra honom för två saker: 1) han gjorde inte sin läxa när han anställde Mats Persson och 2), han gav Persson helt fria tyglar.

I övrigt gjorde han en kort men helt okej tid som ordförande i Blåvitt. De sportsliga resultaten går ju inte att klaga på (hur mycket det nu var Halses förtjänst, men ändå).

...och lite Lagerbäck till

Nu får förbundskaptenen även kritik av Kalmar FF:s Henrik Rydström. Den frispråkige mitfältaren kommenterar den här artikeln i Barometern på följande vis:
- Om han (Lagerbäck) nu inte är felciterad är det pinsamt att han sett oss så få gånger - att han suttit hemma och kollat nga av våra matcher i sin helhet på tv betvivlar jag. Och hans svar angående Wastå i VM-truppen, som han skrattar bort, är lågt.
- Men det bara stärker bilden av landslaget som en samling för inbördes beundran, där det är rundgång på spelare. Ingen ny kommer in förrän han har hela journalistkåren bakom sig och på så vis tvingar Lagerbäck att ta ut honom. Har du sedan gjort en hyfsad insats är du aktuell i resten av din livstid.


Mer Lagerbäck

Lars Lagerbäck har uppenbarligen även varit i kontakt med SVT för att grumla bilden av vad han sa om Djurgårdens laborerande mellan två spelsystem. Men SVT gör ett hedervärt jobb och har bemödat sig att lyssna av bandinspelningen och kan därmed ge en korrekt bild. Här hittar ni SVT:s artikel.

Själv har jag gått igenom bandupptagningen tre gånger och den enda tveksamhet som finns är om Lagerbäck säger "variant" eller "varians" i meningen "En del tränare tycker att man ska ha den varianten/variansen. Personligen tror jag inte på det". Det hörs inte riktigt om det är ett S eller T.

Men innebörden förändras ju inte, antingen är Lagerbäck emot varians eller också är han emot den variant som innebär varians.

Att han uttalar sig om Djurgården råder inga tvivel om, inte nog med att DN-Esks fråga handlade om Djurgården (se tidigare inlägg), även följdfrågan handlade om Djurgården och löd: "Vad tror du om Djurgårdens chanser i Champions League?".

Nog om detta nu, hoppas jag.


Lagerbäck ilsk

Med anledning av Sportbladets artikel i dag där förbundskapten Lasse Lagerbäck sågar Djurgården, ringde Lagerbäck själv upp Djurgården för att bli intervjuad till deras hemsida. Anledningen? Att skylla sina korrekt citerade citat på att Sportbladet "felvinklat" honom.
Så här säger Lagerbäck på dif.se:
Men i en rosa tidning sågar du i dag Djurgårdens spel rejält?
-
Det är helt felaktig. Delar av det som står där har jag givetvis sagt, men jag har aldrig syftat på Djurgården, det är helt främmande för mig att kapa en specifik förening. Det finns inget facit för vad som är rätt sätt och jag har stor respekt för både Djurgårdens och andra lags sätt att spela och för vad Djurgården har åstadkommit under de senaste åren. Tyvärr har det blivit helt fel vinklat i tidningen.

Enligt Lagerbäck handlar hans uttalanden alltså inte om Djurgården, men är det verkligen sant? Så här löd frågan, den ställdes av Johan Esk på Dagens Nyheter:
Djurgården verkar ju försöka spela in ett 4-4-2-spel för att kunna gå internationellt med. Hur lätt är det att bara ställa om från det spel man har i allsvenskan till ett annat internationellt?
- En del tränare tycker att man ska ha den varianten. Jag tror personligen inte på det... bla bla bla.

Hela Sportbladets artikel om Lagerbäck och Djurgården läser ni här.

Festrapporteringen inställd

Kan tyvärr inte recensera gårdagkvällens allsvenska fest eftersom jag aldrig kom så långt. Det blev tyvärr en del jobb att göra till dagens tidning och sedan var krafterna slut. Får jag höra något kul skvaller så rapporteras det vid senare tillfälle.
Det enda jag vet är att kollegan Wagner visst börjar bli gammal, han messade och gnällde om att han var bakfull efter en öl och en whisky.

Lasse Lagerbäck dömer ut Djurgården i dagens Sportbladet. Kul att vår förbundskapten börjat ta bladet från munnen. Lagerbäck antydde också att Henke kan få svårt att hålla samma nivå i landslaget från och med den dag han återvänder till allsvenskan. "Fast det är ju väldigt svårt att säga om det verkligen blir så", la han till för säkerhets skull.

Ingen bra dag för Elfsborg

Har tillbringat dagen på allsvenska upptaktsträffen i Borås. Ett par lustiga saker har redan hänt. SVT-experten Thomas Wernersson, konferencier tillsammans med Stefan Thylin, kallade Elfsborgtränaren Magnus Haglund för "Mats" vid intervjun uppe på scen.
- Magnus heter jag faktiskt, muttrade Haglund förnärmat och det kan jag förstå.

Dessutom var Elfsborg felstavat på storbildsskärmen (Elfsobrg) och kommunchefen som höll tal kallade Borås Arena för "vårt dyraste marknadsföringsjippo någonsin". Är det så stadens politiker ser på den nya fräscha arenan? Som ett marknadsföringsjippo?
Ingen bra dag för IF Elfsborg.

Till något helt annat. Vid varje upptaktsträff delas en telefonlista ut till media med nummer till samtliga spelare i allsvenskan. Malmö FF:s spelartrupp vinner årets Kycklingpris; MFF är enda lag som inte lämnar ut telefonnumren. Lägg därtill att klubben inte ens har någon presschef.

Till sist ett tips; missa inte Sportbladets allsvenska fotbollsbilaga. Kan köpas i dag tillsammans med Aftonbladet. Visserligen är jag part i mål men reaktionerna från folk på upptaktsträffen går bara att tolka på ett sätt - Expressen var inte ens nära. Det är ju alltid kul att höra.

Personligen tycker jag att bildmaterialet är kanon på sina håll, reportagen bra och lagguiderna omfattande. Enda minuset är att det känns lite rörigt inledningsvis där intervjuer och artiklar kommer huller om buller.

Carlsson - en tolk?

Före detta (skandalomsusade) agenten Anders Carlsson - numera ordförande i Västerås SK - hjälper Kentaro Group i förhandlingarna med de svenska TV-kanalerna. Carlsson är gammal vän med Philip Huber (som kontrollerar Kentaro Group) och fungerar nu som någon form av rådgivare till denne (oklart exakt vad han gör).
Carlsson har avvecklat sin agentverksamhet för att få vara fotbollsordförande (en förutsättning enligt regelverket) men hjälper alltså Kentaro vid sidan om.

Ringde upp Svenska Fotbollförbundets chefsjurist Krister Malmsten för att höra vad han tycker om att en ordförande i en svensk fotbollsklubb hjälper ett agentföretag i förhandlingarna om fotbollens TV-rättigheter:
- Fråga Lars-Åke Lagrell vad han anser om det.
* Rent generellt, kan en ordförande ha ett sådant uppdrag?
- Jag har inga kommentarer utan hänvisar till Lars-Åke Lagrell.

Ringde följaktligen upp ordförande Lagrell och ställde samma fråga:
- Som jag förstått det hjälper han Huber som en gammal kompis och det har jag ingen anledning att ha synpunkter på. Hade Carlsson agerat självständigt och haft ekonomiska intressen skulle vi kanske fått fundera mer på det.
* Är Carlsson i en gråzon?
- Nej, det tycker jag inte. Men jag vet ju inte exakt vilken roll han har. Men som jag uppfattat det, att han hjälper en gammal vän, ser jag inga problem med. Huber är ju till exempel inte så duktig på svenska språket.
* Kommer ni att titta närmare på det här?
- Nej, däremot är vi observanta. Blir det ett problem måste vi ta upp det.


Så slutar allsvenskan

I morgon kommer Sportbladets allsvenska fotbollsbilaga där reportrar och krönikörer bland annat tippar hur serien slutar.
Levererade mitt tips till redaktör Larsson i förra veckan och det såg ut som följer:

1. Djurgården
2. Göteborg
3. Elfsborg
4. Helsingborg
---------------------
5. Malmö
6. Kalmar
7. Hammarby
8. Halmstad
9. Häcken
10. Öster
11. AIK
---------------------
12. Öis
---------------------
13. Gefle
14. Gais

Squash, Hellsongs och svarta pengar

Eftersom jag är allt annat än musikkunnig låter jag mejlaren P berätta om konserten med Hellsongs i torsdags.

Jag följde ditt råd (fast det var polaren som tipsade mig men det är ok om du tar cred för det) och gick och såg en av de skönaste spelningarna jag sett på länge.
Det var så bra att jag bitvis fick gåshud. Det händer inte för ofta kan jag säga. Deras version av Seek and Destroy gjorde ett sådant starkt intryck på mig det vägrar försvinna på näthinnan/musikhinnan eller vad man skall säga. Jag har varit på ett antal Metallica-konserter och låten Seek and Destroy är den låten som kännetecknar hårdrockens kärna på bästa sätt. 50 00 pers sjunger allsång till Hetfields rop på scen. Det är ren kraft som speglas på bästa tänkbara sätt. Att Hellsongs sedan tolkar den på ett helt sjukt galet sätt och gör det hur bra som helst är stort. Dom skall ha all cred som finns. Om det finns nån skivbolagsdirektör som råkar läsa din blogg. Signa dom med en gång!!
Jag ger dom 4 starka Håkan Mild av 5 möjliga.
MVH
P

Kan för övrigt meddela att squashen gick som förväntat, det vill säga seger för undertecknad med 3-2. Polaren och jag har nu varsin seger och på måndag avgörs The Blue Ball Championship med den tredje och avgörande matchen. Den kan bara sluta på ett sätt.

Apropå affären kring Expressen-journalisten Olof Lundh och spelaragenten Kent Carlzon läser jag att förbundet inte kommer att titta närmare på saken förrän de sett förundersökningen i IFK Göteborg-härvan. Det räcker alltså inte att journalisten erkänner att han fått svarta pengar av agenten för att förbundet ska kunna ta ställning till om det bryter mot agentkodexen?

Rapport från en semester

Om ni är fler som semestrar i Göteborg i dag kan ni ju alltid göra som jag - spana in min polare K och hans band Hellsongs. Tremannaorkestern lirar klassiska hårdrocksguldkorn som Breaking the Law och Run to the Hills - fast i slowmotion och med en skönsjungande kvinna vid micken. Vi ses på Café Hängmattan klockan åtta.

Innan dess ska jag ta revansch på en annan vän i squash. Måndagens match slutade i förnedring och 1-3 i set. I dag går det bättre. För mig.

Senaste turerna i turerna i härvan kring Expressens Olof Lundh läser ni på Resumé. Svarta pengar, tydligen.

På tisdag är det allsvensk upptaktsträff i Borås. Då "umgås" journalister, tränare och sportchefer under en internsiv dag som brukar avslutas med en ännu mer intensiv fest framåt kvällen. Rapport från spektaklet kommer ni att hitta här.

Intressant start på semestern

Den här artikeln i Dagens Media kan jag inte annat än dra lite på smilbanden åt. Expressens fotbollsskjutjärn Olof Lundh stängs av med omedelbar verkan och får inte skriva fotboll mer. Även hans blogg är bortplockad. Orsaken är att Lundh samarbetat med fotbollsagenten Kent Carlzon och skött dennes hemsida www.carlzon.nu.

Läsare av den här bloggen kan inte heller ha missat att tidningens andre stora fotbollsreporter, Hans "Huvudrörelsen" Linné, är nära Zlatan- och Chippen-agenten Mino "Pizzabagaren" Raiola.

Samarbeten av det här slaget ger visserligen en och annan nyhet, men kan straffa sig. Simon Bank ringde just och undrade om jag sköter hemsidan åt någon agent men jag har ryggen fri.

Visst lider jag med Olof, samtidigt var nyheten en intressant början på min veckolånga semester som börjar… nu! Tanken är att ladda batterierna inför allsvenskan och VM.

Årets kapning

Bäst i Henrik Ysténs bok om Elfsborg (Utmanarna - Så ska Elfsborg vinna SM-guld) är sportchefen Stefan Andreassons citat:

- Vi har ju konkurrensfördelar på många plan. Ta det sociala. Fredrik Stenman som spelade hos oss kunde få en bostad på 55 kvadrat, allt fräscht. Rostfritt kylskåp. 4 500 i hyra. I Stockholm flyttar han in på åttonde våningen i en liten lägenhet, rosa tapeter, brun heltäckningsmatta,. För det betalar han 7 000 eller 8 000 i månaden. Och det största nöjet är att spela playstation med Makondele.

Exakt vad stackars före detta Djurgårdsspelaren René Makondele gjort för att statuera exempel framgår tyvärr inte av Ysténs bok.

Skärpning?

Vad är det som händer Laul? Du har inte skrivit något nytt på en vecka. Vad håller du på med? Något borde även du kunna skriva om.
Skärpning!
/F

Vad är det frågan om? Jobbar ju för fullt med Sportbladets allsvenska bilaga (kommer i slutet av månaden). Dessutom skriver jag om Lars-Åke Lagrells krtitik mot SVT i dagens tidning. Och i morgon blir det fler artiklar.

Sedan går jag på en veckas semester på fredag och laddar batterierna inför allsvenskan och VM! Bloggen lär då inte uppdateras särskilt mycket, tyvärr…

Fotboll eller inte fotboll i TV?

Stor oro kring att det inte blir någon TV-sänd fotboll från allsvenskan under våren. Många mejlar efter Sportbladets artiklar i dag.

SvFF-ordföranden Lagrell och Sef-ordföranden Lundquist har släppt över rättigheterna till schweiziska agentbolaget Kentaro Group och kan inget göra åt att förhandlingarna med de svenska TV-kanalerna verkar ha strandat.

Lagrell kommenterar: "Vi har ett ansvar för att klubbarna skulle få så bra betalt som möjligt. Men har vi ansvaret även för tittarna? Jag vill inte göra så många fler kommentarer än så, förutom att jag hoppas att det löser sig".
Lundquist vill inte kommentera någonting förutom att "det vore ju tråkigt för Sportbladet om Sportbladet inte får rätt i det de skriver i dag. Har de fel är det illa".

Enligt källor i TV-branschen händer just nu ingenting. TV-kanalerna har lämnat sina slutbud, Kentaro vill ha bättre betalt. Vem bryter döläget, tiden rinner i väg…?

Tio millar back

Örgryte gick 10,5 miljoner back och elitlicensen är hotad. Så varför sålde man inte Ailton när MFF bjöd drygt 25 miljoner?
1. Nästan alla pengar hade gått till riskkapitalbolaget som äger honom samt till Atlético Mineiro.
2. Tränaren Zoran Lukic hade lämnat klubben i höstas om han inte blivit lovad att få behålla Ailton.

Det säger i alla fall mina källor.

Hur som helst lär Öis få det rätt jobbigt närmaste månaderna…

Sämst femma i år, eller vad var det Zoran sa?

"Hård" tillbaka

"Mackan" tipsar om att "Mats Hård" börjat blogga igen. "Mats Hård" heter egentligen Olle Svalander, en 36-årig frilansjournalist från Borås.
"Mats Hård" var omtalad i somras, men hypen dog när det visade sig att allt var ett bokprojekt. Nu bloggar Svalander under sin pseudonym igen.

En reaktion till…

Hej,
den anonyme mejlaren har inte rätt. Läget är mycket värre än så.
Hammarbys förlust ligger i storleksordningen 4-6 miljoner. Om man bara räknar själva driften av bolaget.
Försäljningarna av Östlund och Gerrbrand samt att Fjörtoft gick på någon form av specialdeal tillbaka till Norge gör att Henrik Appelqvist kommer undan med - 400 000kr i årsredovisningen.
I siffror fick Bajen in ca 11 miljoner för Salle, Gerrbrand och Fjörtoft. De spelare man köpte in 2005 (Paulinho, Aubynn och J Jensen) kostade ca 7 miljoner. Mellanskillnaden räddar alltså i praktiken Bajen från att hamna i faraozonen för elitlicensen.
Tilläggas bör att Henrik Appelqvist utlovade 2 miljoner plus, exklusive alla spelaraffärer inför 2005...
MVH
von_oben

Reaktion på Bajen-siffrorna

En mejlare som vill vara anonym tecknar följande bild av Hammarbys ekonomi:

Hammarby fotboll redovisar en förlust på runt 100 tusen. I stort sett ett nollresultat med andra ord. Man har dock i vanlig ordning lekt med siffrorna, den faktiska förlusten är närmare miljonen. Dyra spelarköp och sjunkande publiksiffror är förklaringen.
Dock lär det sticka lite i ögonen på folk, i synnerhet hammarbyare, då det bara för någon månad sen garanterades ett positivt resultat.


Hammarbys ekonomiska resultat

Hammarby Fotboll AB släpper ikväll sitt ekonomiska resultat för 2005. Den förväntade vinsten uteblev, i stället gör bolaget en förlust på 391 000 kronor. Förklaras i första hand av ett antal engångskostnader (uppsägningar) samt att publiksiffrorna blev något lägre än väntat.

Föreningen, alltså ungdomsverksamheten 6-16 år som omsätter hela 5 miljoner kronor (satsar någon klubb så stora pengar på ungdomsverksamheten?) gör också en förlust, men den är precis som för bolaget blygsam, 270 000 kronor.

Stenberg svingar

Göteborgs-Postens underfundige skribent Ulf Stenberg svingar hårt i sin senaste krönika:

* Fotbollslandslaget har ett snabbt accelererande attitydproblem, som måste lösas i tid till VM-slutspelet. Henke Larssons demonstrativa ointresse inför Henrik Strömblads frågor direkt efter Champions League-matchen i tisdags var en spegling av stjärnornas arroganta inställning till svenska media.
Om inte Lars-Åke Lagrell snarast tar ett allvarligt samtal med lassarna Richt och Lagerbäck väntar ett onödigt "krig" mellan VM-trupp och media i Tyskland - och i ett sådant spektakel finns det bara bittra förlorare. Efter svenska sportmurvlars givande OS-bevakning av hockeylandslagets sociala charmörer, som är skolade i NHL:s proffsigt skötta öppna dörren-kultur, framstår de ansvariga för dagens fotbollslandslag som en dyster samling DDR-nostalgiker.

* (…) framgår det hur förbannad tiomiljonersmannen Anders Svensson blir av att Dagens Nyheter dyker upp oanmäld efter en träning ("nu får ni fan styra upp det här med journalisterna!") och hur han motvilligt inser att ett besök hos storsponsorn Ellos är viktigare än att packa upp flyttlådorna.
Så sent som vid VM 2002 tyckte den då oförstörde spelemannen Svensson, att mediadelen av jobbet var rätt spännande. I dag förefaller intervjuer ha blivit ett nödvändigt ont - och vad som döljer sig bakom den förändrade inställningen vet bara Anders.


Supporter eller journalist?

Får tips om följande artikel från Resumé. Stor upprördhet råder över att SvD-reportern Olof B Österberg gjort high five med en spelare i Hammarbys bandylag.
Tja, man kan ju diskutera lämpligheten, men då skulle ni se vissa svenska sportjournalister när Sverige spelar viktiga mästerskapsmatcher. Minns framför allt en lång kille på Expressen när Zlatan klackade in 1-1 mot Italien under EM 2004. Jag är inte helt säker på att han slutat skrika och vifta ännu. Men är det fel? Jag vet inte riktigt. Egentligen inte, det relevanta är ju hur man sedan rapporterar om matchen.

Eller ta ett sådant exempel som i Rom. Där slåss ju Roma-journalister mot Lazio-reportrar under derbyna.

Avlägsen släkting?

Robert,
Om Laul betyder sång på estniska måste ju Rigobert Song vara din motsvarighet i Kamerun. Även om han är back.
Vänliga hälsningar
Dojjan


Tunga matcher och en tung estländare

Kvartsfinalerna i Champions League:
Arsenal - Juventus
Lyon - Milan
Inter/Ajax - Villarreal
Benfica - Barcelona

Ljungberg mot Zlatan och i en eventuell final faller lottningen som så att det kan bli Zlatans Juventus mot Henkes Barcelona. Hade varit coolt. Just nu ser man mest fram emot de två första kvartsfinalerna.

Apropå Henke Larsson så har hans Helsingborg värvat en tung anfallare: Tarmo Neemelo, 24-årig center från Estland (därifrån kommer mina farföräldrar, Laul betyder sång på estniska). Neemelo har vräkt in mål i den inhemska ligan och är 190 cm lång och 89 kg tung. Låter ju onekligen bra, återstår att se om han håller i allsvenskan också.

Dagens mejl

Tjena
Apropå mobilsvar.
Min far arbetar som säljare och reser över stora delar av landet och har således kontakt med många människor från olika städer. Han avslutar sitt mobilsvar med följande mening: "Lämna namn och nummer så gör jag som GAIS - kommer alltid igen".
Den meningen har tydligen fått en och annan kommentar, särskilt när GAIS låg i div 2…
/Stefan

Djurgården imponerar

Måste säga att Djurgården imponerar i Royal League. Passningsspelet framför allt. Känns också som det blir svårt att möta Dif i år. Många olika spelartyper, många olika sätt att spela på. Tror inte att något lag kan hota Djurgården från att ta sitt andra raka guld.
Alla Dif-fans som minns hur tvärsäkert jag tippade Malmö FF som seriesegrare ifjol bör dock bli lite oroliga...

Min kompis Kalle har för övrigt klivit upp ur sin tyska skyttegrav och kommenterar Bayerns 1-4 mot Milan: "Mutor maffia allt på en gång".

Nya fotbollsböcker

Två nyutgivna böcker i mitt postafack i dag: Peter Wennmans Svennis Krig om det engelska mediedrevet samt Henrik Ysténs Utmanarna - Så ska Elfsborg vinna SM-guld.
Perfekt, då har man något att göra i kväll också. Problemet är att mina glasögon ännu inte dykt upp så i går fixade jag nya men de kommer först om en vecka.

Alla superswedes vidare

I kväll gick även Arsenal vidare till Champions League-kvartsfinal och därmed är Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic med ett tag till i turneringen. Kul.

Matchen Arsenal-Real Madrid slutade 0-0 men tråkigt var det inte. Högt tempo och en hel del bra prestationer. Ljungberg spelade lugnt och klokt, Henry glänste och Ronaldo var sämst på plan.

Milan slog ut Bayern München med hela 4-1. Jag hoppas min kompis Kalle såg matchen som i går påstod att allt var upplagt för tyskarna. Själv trodde jag på Chelsea i höstas men det är väl bara att konstatera att när nu Barcelona fått ordning på försvarsspelet ska det mycket till om något lag kan stoppa dem.

Roliga mejl i dag

Tja!
Jag är 100% djurgårdare och satt vid bordet bredvid hela Djurgården på Arlanda och tog mig en kopp kaffe. Dom ska ju spela mot Vålerengen. Det jag dock oroar mig för är intresset som finns i Djurgården att köpa skvallertidningar som "Hänt i Veckan", eller vad den nu heter. Abgar köpte en och Bergtoft var missnöjd för att han inte hittade sin favorit. Jag undrar vem dom vill läsa om, andra eller sig själva? Trodde att dessa tidningar lästes mest av pensionärer som vill prata skvaller. Inte bra detta!
Best Regards,
/Uffe

Svar: "Abbe" syns ju en del i vimlet har jag för mig, så han vill väl ha koll. Bergtofts intresse förstår jag däremot inte riktigt.

Tjena Robert!
Apropå Tobias Hyséns telefonssvarare. Finns en annan som haft en identisk telefonsvarare (cirka ett år sedan). Han heter visst Ralf Edström. Visst är det märkligt att man - trots att det bara är en själv som hör att man blir blåst - känner den där "pissa-på-sig-offentligt-känslan"?
Av en så välbetald och lovande fotbollsspelare som Tobias Hysén hade man kanske kunnat vänta sig lite mer orginella ideér. Men icke.
Ha det och good luck!
/A

Svar: Ett plagiat alltså. Själv har jag haft många sjuka telefonsvararmeddelanden genom åren, men så kul kan man ju inte ha nu när man är journalist. Tyvärr.

Hej Laul!
Apropå ditt medlemsskap i Blåvitt. För att inte misstänkas och anklagas för jäv borde du nu lösa medlemsskap i samtliga klubbar som är med i Allsvenskan. Enkelt men genialt!
MVH
Martin

Svar: Får se vad ekonomiavdelningen tycker om det. Kostar ju trots allt runt 300 spänn att bli medlem. 300 gånger 14…

Hallå!
Hysens meddelande på telefonsvararen är gammalt. Både jag o min polare körde samma grej redan 90-91…!
MVH
Bajen mot guld (om bara fiskbenet blir skadad!)

Svar: Fanns det mobiltelefoner då? Själv köpte jag min första 1993. En två ton tung NMT-koloss.

Rätt att slänga ut kameran?

Käre kamrat, på vilket sätt var det löjligt att stänga ute TV4-kameran i går? Säga vad man vill om bristen på öppenhet i går, men i teorin var det ju ett ovanligt viktigt årsmöte för föreningens medlemmar. Risken att hamna i TV hade ju självklart hämmat en del vanliga medlemmar från att delta i debatten - du ska nog se beslutet i det perspektivet (även om männen på podiet säkert gärna slapp kameran också).
Har alltid tyckt det är generöst att vi tillåter skrivande press och stillbildsfotografer att medverka och så skedde ju även igår.
MVH
Magnus

Hyséns mobilsvar

Tobias Hysén är en skön lirare, även utanför plan. Ungefär så här låter hans telefonsvarare:

- Tobias… (hög musik i bakgrunden).
- Vänta lite, jag ska bara sänka musiken (musiken sänks).
- Hallå ja… (tystnad).
- Jag kan inte svara just nu men tala in något efter pipet. Och om du inte blev lurad så grattis (pip).

Jag blev lurad kan jag säga.

Bästa säsongen sedan -97

IFK Göteborgs officiella hemsida skriver en lång text om gårdagens årsmöte. Den som är nyfiken på vad som sades om skatteaffärerna blir dock besviken. Det här är det enda som nämns:

Frågorna och funderingarna var givetvis extra många efter ett av de mer turbulenta åren i den blåvita historien. Bengt Halse berättade om de så kallade affärerna, det vill säga gåvan till Peter Ijeh, Stefan Selakovics sign-on-fee och Luxemburgkontot. Han pratade även om det som hände på plan.
- Vi gjorde vår bästa säsong sedan 1997, med en andraplats både i allsvenskan och i Royal League.


Å andra sidan släppte styrelsen inga detaljer som inte varit ute i media tidigare, kanske därför informationen på hemsidan var fattig.

Medlem i Blåvitt

Jaha, då var man medlem i IFK Göteborg, då. Eftersom jag blev fotograferad när det skedde och det är lite känsligt för en fotbollsjournalist ska jag genast förklara varför.
Media brukar få närvara vid årsmöten men inför gårdagens i IFK Göteborg visste man ju inte vad som skulle hända. Därför tecknade jag, Wagner och stjärnreporter Lundgren medlemsskap i Blåvitt under gårdagen. 300 spänn per skalle. Om årsmötet beslutat att media inte fått närvara, hade de i alla fall inte kunnat kasta ut oss, eftersom alla medlemmar oavsett sysselsättning har rätt att delta. Nu blev det inte några problem, årsmötet beslutade att media fick vara med, däremot åkte TV4:s kamera ut vilket kändes lite löjligt. Kan en kamera bli medlem i en idrottsförening? Jag bollar frågan vidare till Christer Pallin på RF.

Årsmötet var stundtals hett, kritiken ganska tuff mot styrelsen och Bengt Halse, men de duckade för i princip alla intressanta frågor som irriterade medlemmar ställde.

Större delen av Blåvitts spelartrupp var på plats, de flesta i svarta klubbkostymen men Stefan Selakovic kom i vit t-shirt - oskuldens färg. Han skyllde på att han fått reda på mötet sent och inte hunnit hem och byta kläder.

Mikael Sandklef, Fredrik Risp, Sebastian Johansson, Marino Ramberg, Jonas Henriksson och så klart Håkan Mild avtackades för sina tjänster i klubben. Men inte Peter Ijeh, trots att han också lämnade klubben under 2005. John Alvbåge glömdes också bort. För att inte tala om Mats Persson...

Kvällens Champions League-match mellan Barcelona och Chelsea blir en höjdare. Henke är på väg att bli riktigt stor i stan och ångrar kanske att han valt att flytta hem till sommaren.

Lite gott och blandat

Robbie Keane hade en lyckad kväll mot Sverige i onsdags. I Premier League-matchen mot Blackburn svaradeTottenham-forwarden precis för ett underbart solonummer där han lättade bollen över två försvarare och tryckte dit den med vänstern i målvaktens bortre hörn. Helgens mål.

IFK Göteborg vann gårdagens träningsmatch mot Ålesund med 3-2. Det är norska tränaren Arne Erlandsen säkert nöjd med, däremot börjar spelarna tröttna på alla resor till Norge. Så här skriver ytterbacken Adam Johansson på sin blogg:
"Jag har tappat räkningen på hur många gånger vi varit i Norge på försäsongen. "Namedroppa" ett antal norska städer och jag lovar att vi varit i mer än hälften av dem. Kristiansand, Fredrikstad, Ålesund, you name it, vi har varit där. Lägg till det Sogndal, Oslo, Trondheim (förra säsongen).
Mitt tålamod för Norgeresor börjar tryta.
För er som har sett komediserien Seinfeld skulle jag vilja illustrera det genom att säga att min relation till Norge börjar likna Jerry Seinfelds relation till sin granne Newman. För er inte redan invigda i serien kan jag berätta att varje gång Jerry ser Newman får han nåt svart i ögonen och väser fram "NEWMAN".
Själv väser jag fram "NORGE".
De upprepade resorna till vårt grannland i väster har väckt vissa frågetecken inför seriepremiären. Obekräftade - men tillförlitliga källor - säger att IFK Göteborg kommer att spela i Tippeligan nästa år.
Ja vi elsker detta landet…"

Humor!

För övrigt gjorde Robbie Keane precis sitt andra mål.

Veckans mejl kommer från förre AIK-spelaren (?) Samuel Ayurinde. Det handlar om white coffee:
This is generally a proprietary coffee that a few coffee shops have started to sell. The general consensus is that it is seriously under roasted coffee. The advertising hype that goes with it would agree with this assumption although the people selling this product will not say anything about how it is made. Because the beans are so hard a special grinder is required. Coffee loses caffeine by volume as it is roasted so it probably does have more caffeine by volume. By weight caffeine content actually goes up so the caffeine content by weight is probably lower.
In Australia a white coffee or a "flat white" can be any number of different espresso and milk of coffee and milk drinks.
In the US and UK you will from time to time hear coffee with milk or cream referred to as white coffee.
White coffee can also refer to a cup of instant with a dash of cold milk.

/Samuel Ayurinde

I morgon bär det av till Götet och Blåvitts årsmöte. Ska bli kul.

TT vaknat

16.53 publicerades nedanstående text. Bra jobbat, TT!

IFK pantsätter Kamratgården för skatteskuld
Göteborg (TT)
IFK Göteborg får inte anstånd av Skatteverket för merparten av sin skatteskuld. Det innebär att 9,9 miljoner kronor måste betalas in omgående - vilket i sin tur innebär att fotbollsklubben måste pantsätta träningsanläggningen Kamratgården, skriver Aftonbladet.
Enligt tidningen har IFK fått garantier om ett banklån på 7,5 miljoner kronor med Kamratgården som säkerhet.
- Det blir förmodligen en kombination av banklån och insatser från folk inom föreningen, säger Stig Lundström, som på måndag väntas väljas till ny IFK-ordförande, till Aftonbladet.
Skatteskulden, ett resultat av värvningarna av Stefan Selakovic och Peter Ijeh, är på 12 miljoner kronor och Skatteverket beviljade enbart anstånd för skattetilläggsdelen på drygt 2 miljoner kronor.
- Redan i nästa vecka ska pengarna betalas in, förmodligen i mitten av veckan, säger Lundström.

Till råga på allt får jag en förklaring av TT-Johansson:

Inte firmafest, men nästan. Vi firade av två kollegor som sagt upp sig med en öl per ställe Folkungagatan västerut. Himla bra idé på skisstadiet - sämre idé i dag. Fast är inte det MEST märkliga att GP inte hade ett ord i tidningen?

Kan jag hålla med om. GP vaknade först under kvällen, 20.53 för att vara exakt.

TT sover

…fast mest obegripligt i hela den här historien är att TT - Tidningarnas Telegrambyrå - lördag klockan 15.10 fortfarande inte rapporterat ett ljud om de nya uppgifterna som blev offentliga i går.
Där jobbar ju i vanliga fall både en och två och tre kompetenta sportjournalister, men förklaringen är kanske så enkel som att de hade firmafest i går kväll.

Tonläget skruvas upp

Blåvittbloggen Bara Ben hakar på de nya uppgifterna i skattehärvan kring IFK Göteborg och tonläget börjar skruvas upp, i alla fall sett till de kommentarer artikeln får. Blir ett intressant årsmöte på måndag, kanske skulle man åka ner till Götet.

Framför allt undrar folk varför de inblandade fortfarande svarar med tystnad och svaret är egentligen ganska enkelt: innan de brottsmisstänkta vet vilka och för vad överåklagare Gunnar Stetler kommer väcka åtal, vill ingen säga mer än absolut nödvändigt.

Pressade själv Halse på hur han såg på anställningen av Mats Persson och på att IFK betalat ett ordentligt avgångsvederlag men Halse svarade diplomatiskt att:
- Persson har gjort mycket nytta för Blåvitt, den trupp som ska slåss om guldet i år är till stor del Mats Perssons förtjänst, men det här var ju en annan sida av myntet".
- Persson har fått en rimlig uppgörelse sett till det anställningsavtal han hade. Båda parter var nöjda med uppgörelsen då och är nöjda med den nu".

Jag tror att det kommer att hända en hel del den dag förundersökningen blir offentlig och beslut om åtal är fattat. Det är nog inte alls långsökt att IFK till slut ändå polisanmäler Mats Persson på något sätt, men det beror som sagt på hur åtalsbeslutet ser ut.

Den här soppan är så långt ifrån över den bara kan vara. I våras när vi började skriva om det fick jag rätt många obehagliga mejl om att detta var något media hittat på tillsammans med åklagare Lars Lithner, men de personerna har slutat mejla.

Det som är oroväckande för klubbens del ur ett sportsligt perspektiv är att Stefan Selakovic fortfarande inte avförts från utredningen. Övriga brottsmisstänkta har ju inte längre någon funktion i föreningen (efter måndag), vilket gör att Blåvitt inte behöver störas så mycket av att den här affären rullar på under ett par år.

Frågan är bara hur Elitlicensnämnden ser på Blåvitts allsvenska plats om det visar sig att ordföranden Bengt Halse faktiskt var informerad om upplägget, vilket Mats Persson påstår.

Matchen inställd

Det snöar så tätt i Stockholm i dag att man skulle kunna åka snowboard från himlen och ner. Blev därför inte särskilt förvånad när coach Felix ringde och sa att matchen mot Danderyd är inställd. Sprang och köpte kvällstidningarna, en dosa snus och en banan i stället och ligger nu i soffan. Betydligt bättre än att spela match i det här vädret.

Varför säljer Borg?

Sportbladet har kartlaggt Borgs företagsimperium och det ser ut som han har en jäkla massa pengar. I Expressen säger Borg det själv, "affärerna har aldrig gått bättre".
Men frågan kvarstår; varför i helvete säljer han sina pokaler?
Journalisterna som fått chansen att intervjua honom ställer förvisso frågan, men nöjer sig med ett svar som lämnar frågetecken: "Jag har vunnit så mycket och kan inte hålla ordning på allt. Jag tänkte att det här kanske är något någon vill ha".
En mycket märklig historia.

Halse upprörd

Avgående IFK-ordföranden Bengt Halse var inte nöjd med Skatteverkets beslut. Fick tag på honom i går eftermiddag precis när han läst beslutet:

- Jag vill börja med att säga att jag är riktigt förbannad. Man börjar ju fundera över rättssäkerheten i vårt land när motparten i en process kan bestämma att vi inte får anstånd. De har överhuvudtaget inte beaktat de uppgifter föreningen lämnat in.
- Beslutet är underligt, vinklat och direkt felaktigt. De har använt lösryckta uppgifter ur en 2000 sidor lång förundersökning från en person, Mats Persson, som har direkt motstridiga intressen med föreningen.
- Det sägs ju att beslutet inte ska orsaka sådan skada att personer tvingas lämna hus och hem men här säger man rakt ut att "det är ju bara för IFK att sälja spelare". Det är ett oresonligt och ofattbart beslut.

* Tvingas ni sälja spelare?
- Vi ska titta på det under helgen. Vi brukar ju kunna ha ett och annat äss i rockärmen.
* Men ni hänvisar ju själva till att ni blir tvugna att sälja spelare?
- Det är uppenbart att vi behöver någon form av kortsiktigt, ekonomiskt tillskott om vi ska kunna betala. Men vi har ju också möjligheten att överklaga anståndsbeslutet till Länsrätten och i så fall för första gången få en objektiv instans att titta på frågan.
* Varför inte bara överklaga, då?
- Ja, det har ju att göra med att det samtidigt tickar en rätt tung ränta. Men vi ska gå igenom situationen under helgen och titta på det. På årsmötet räknar vi med att ha ett svar. Men vi kommer inte att sätta ut en skylt att det är rea.

Senare under kvällen framkom att IFK:s lösning är ett banklån där Kamratgården sätts i pant. Vi skriver mer om det i dagens Sportbladet.

Nya turer i IFK-soppan

Nya uppgifter i skattehärvan kring IFK Göteborg. Här en snabb sammanfattning och lite till av de fem artiklar vi har i Sportbladet i dag:

* I går eftermiddag blev beslutet i anståndsfrågan offentligt. Skatteverket beviljar inte anstånd utan IFK måste i nästa vecka betala in 9,9 miljoner kronor i skatteskuld efter värvningarna Peter Ijeh och Stefan Selakovic.
Det löser föreningen genom banklån på 7,5 miljoner kronor där Kamratgården pantsätts. Resterande pengar skjuter bland annat Bengt Halse till. Eventuellt blir det aktuellt med någon enstaka spelarförsäljning.

* I Skatteverkets beslut framkommer flera intressanta uppgifter. Klubbdirektören Mats Persson har i polisförhör uppgett följande:
Jan "Plånbok" Nilsson började under hösten 2004 efterfråga den dryga miljon han "skänkt" till Peter Ijeh. Mats Persson informerade då ordföranden Bengt Halse om att "Plånbok" skulle kompenseras vid möjligt tillfälle. Inför ett styrelsemöte i februari 2005 informerade Persson Halse om att pengar till "Plånbok" skickats via Stefan Selakovic konto.

* Bengt Halse hävdar att uppgifterna är oriktiga och att Persson ljuger. Följande bild ges av personer i föreningen som Sportbladet talat med:
Persson har helt gått bakom styrelsens rygg och gjort utbetalningen till "Plånbok" på egen hand. Något han haft möjlighet att göra eftersom Persson ensam kunde attestera utbetalningar och ge order till ekonomiansvarige (som inte är brottsmisstänkt). Styrelsen och ordföranden behövde inte godkänna varje enskild utbetalning. Persson arbetade med en enda stor budgetram för in- och ut-transfers och varje enskild affär synades inte. Så länge Persson höll sig inom budgetramen kunde han agera tämligen ostört.

* Att de misstänkta skyller på varandra gör att överåklagare Gunnar Stetler förmodligen inte kommer att kunna besluta i åtalsfrågan förrän under april månad.

Stor grej dök upp

Det skulle bli en ledig fredag där jag bara skulle kurera mig från min förkylning, men icke. Dök upp en rätt stor grej som ni får läsa om i Sportbladet i dag.

I dag blir det också träningsmatchpremiär med mitt nya lag Vasasällskapet. Match mot division fem-konkurrenten Danderyd. 16.00 på Enebybergs IP.
Har inte gjort ett enda träningspass i år och känslan var väl inte direkt på topp i journalistlandskampen mot Irland. Hade faktiskt inte spelat fotboll sedan i augusti innan i onsdags. Så länge har jag inte varit ifrån en boll sedan 1994 då jag bröt fotleden. Den här gången berodde det på ett trestegshopp och en klen ljumske, får se om den håller i dag.

Intressant artikel i DN om AIK-backen Nicklas Carlsson som utsattes för mobbning när han var i danska klubben Århus. Det har jag själv inte stött på i någon klubb sedan juniortiden. Att det förekommer i en dansk proffsklubb är ju inte klokt.

GP har en artikel där Alexander Östlund ger svar på tal. Han har spelat sin bästa fotboll nånsin senaste tiden, menar han, och det lovar ju inte särskilt gott inför VM i Tyskland.

Före detta spelaragenten Anders Carlsson, numera ordförande i Västerås SK, lyckades ordna ett sista agentarvode innan uppgörelsen med Stefan Batan bröts, skriver Djurgårdens hemsida. Varför Batan och Djurgården gick med på det kan man ju verkligen undra.

Dagens skämt

Hej Robert!
Såg i Sandlins krönika att dina kollegor drar ordvitsar om Shay Given. Drog mig då till minnes en gammal klassisk rubrik i en engelsk tidning från slutet av 90 talet. Det var sedan Dion Dublin nickat bollen ur Givens händer och gjort mål:
"Shay Given is the only irishmen who doesn´t know where Dublin is".
Ibland får de till det så att säga!
MVH
Adde

Tog ett tag innan jag fattade men kul var det, tack!

Fakta TV-avtalet

Tog fram siffrorna som det nya TV-avtalet innebär men de fick inte riktigt plats i Sportbladet. Så här blir det:

AVTALET

Total prislapp: 1,35 miljarder kronor i fem år.
Herrlandskamperna: 400 miljoner (80 miljoner/år).
Allsvenskan/superettan: 900 miljoner (180 miljoner/år).
Damfotbollen: 50 miljoner (10 miljoner/år).

FÖRDELNINGEN ELITFOTBOLLEN
Totalt: 900 miljoner i fem år (180 miljoner/år).
Allsvenskan: 130 miljoner/år.
Superettan: 30 miljoner/år.
Omkostnader kring TV-sändningar och arenaarrangemang: 20 miljoner.

DE ALLSVENSKA KLUBBARNA
6,15 miljoner kronor till samtliga klubbar i en grundplåt (mot tidigare cirka 2,5). Övriga pengar är prestationsbundna och delas ut efter tabellplacering och exponering i Veckans Match i Canal Plus. Ett SM-guld kan omkring 15 miljoner kronor i TV-pengar.

PS Rune Hauge? Tja, det är ännu en väl dold hemlighet men rimligen försvinner en hel del miljoner till honom, men först när Kentaro säljer rättigheterna vidare till TV-kanalerna.

Den riktiga landskampen

Ber om ursäkt om det dröjt lite med kommentarer här på bloggen om den riktiga landskampen mot Irland. Det mesta står väl i dagens tidningar och på nätet men jag kan konstatera att:

* Alexander Östlund inte var särskilt kritisk mot sin egen insats utan pratade mest om att laget haft en dålig dag på jobbet. Dags för lite självinsikt?

* Zlatans nya ödmjukhet varade i exakt en dag. Efter matchen gick han rakt förbi all svensk media i den mixade zonen och landslagets pressansvariga Thomas Saleteg och Lasse Richt visade inte det minsta intresse att stanna honom för att TV och tidningarna skulle få sitt. Som Lasse Richt sa: "Det finns ju så många andra spelare att prata med".
Jonas Nystedt, kom tillbaka!

* Henke Larsson tog sig däremot tid med webb-tv, TV4, svenska tidningar och irländska tidningar. Precis som alla andra spelare också gjorde.

* Jag har en jävla träningsvärk efter pressmatchen. Och på lördag är det träningsmatchpremiär med Vasasällskapet. Jag gör nog inte många minuter…

* Det var ruggigt kallt på Lansdowne Road.

* Zlatans skada visade sig vara hyfsat lindrig. Han blir borta en vecka ungefär, knäet har fått sig en liten vridning.

* Erik Edmans kommentarer efter brakförlusten (0-3) är för sköna:
- Jag skäms över min egen insats och över lagets också. Det var jättedåligt.
Vad beror det på att det blev så?
- Jag vet inte. Det kändes okej senast mot Lyon. Jag var dålig helt enkelt och har inget att säga till mitt försvar, inget att skylla på för jag är vältränad och har inte ont någonstans.
Och varför presterar inte Sverige bättre?
- Svårt att säga. Men Irland spelar en smartare fotboll på den här planen. Vi försöker att spela, de sparkar långt och krigar. De är mycket bättre helt enkelt.

* Mattias Jonson och Olof Mellberg var på samma hemflyg som journalistgänget. Plötsligt kommer de över några svenska tidningsmagasin. Jonson roffar snabbt åt sig nya numret av Café medan Mellberg tar hand om de två andra blaskorna. Mellberg försöker sedan förgäves byta till sig Café, först mot BoNytt, sedan mot Veckans Korsord. Jonson flinar brett och vägrar.

* Själv hamnade jag nästan i slagsmål med ett kvinnligt kafébiträde på Dublins flygplats. Följande konversation har mina kollegor skrattat en hel del åt i dag.

(JAG) - One coffee, please.
(HON) Black or white?
- Coffee with milk, please.
Yes, but black or white coffee?
- Regular coffee with milk.
But black or white coffee?
- What´s white coffee?
In the other machine over there.
- Yes, but what is it?
It´s white coffee.
- Okej, just one regular coffee with milk.
Yes, but I must know if you want black or white coffee? It´s different prices.
- But I don´t know, I just want one coffee with milk.
Then I charge you for white coffe, it´s more expensive.
- But what is white coffee?
In the other machine over there.
- Okey, charge me for white coffee.

Hade det inte varit en söt tjej jag tjafsat med, vet jag inte var detta slutat. Nu fick jag betala för white coffee, men tog en helt vanlig kaffe. Små mjölkpaket fanns en bit bort där besticken låg. Vad white coffe är vet jag fortfarande inte.

Ronaldinhos reklam

Det var mycket snack om Nikes reklam där bressestjärnan Ronaldinho prickade ribban flera gånger i rad. Här finns en video som avslöjar hur det egentligen gick till. Tackar El Tobbo för tipset.

Tung förlust mot Irland

JOURNALISTLANDSKAMP
Irland-Sverige 8-3 (4-0).
Svenska målskyttar: Patrick Ekwall 2, Robert Laul 1.
Arena: Frank Cook Park (betydligt bättre gräsmatta än på Lansdowne Road där den riktiga landskampen spelas i kväll).
Publik: 7.

Matchen +++
En svängig historia där Sverige dominerade spelet men tvingades släppa in det ena billiga målet efter det andra på grund av en svag målvaktsinsats. Avgörande blev målvakten Simon Banks (AB) och mittbacken Glenn Hyséns (TV3) svekfulla uppträdanden då de bara timmar före avspark lämnade återbud, båda med ömma tår. En praktskandal.
Efter 0-4 kom Sverige ut som ett nytt lag till andra halvlek och reducerade till 3-5. Då tappade inlånade målvakten Tony Goalie in ett nytt, fladdrigt långskott och matchen var över.
Avgående förbundskapten Lasse Sandlins analys:
- Irland hade för mycket ungt folk med lätta fötter på mitten. Men jag är mycket nöjd med mina spelares insats och framför allt det fina bolltrillandet från Ekwall, Månsson och Laul samt Niklassons resoluta mittbacksspel. Men jag tar mitt ansvar och avgår eftersom jag inte lyckades lösa målvaktskrisen
.


PLUSLIGAN
Tony Goalie (VAKTM) +
64-årig vaktmästare på Frank Cooke Park som lånades in av coach Sandlin minuterna före avspark. Hade en riktigt dålig eftermiddag.

-

Olof Lundh (EXPR) ++
Började som forward men flyttades ner till högerbacken. Behärskade båda positionerna, dock utan att glänsa.

Markus Eriksson (BB) ++
Bra i markeringsspelet men vägde för lätt i närkamperna och hade alldeles för stora skor.

Ulf Niklasson (GP) ++++
Dominant i mittförsvaret men men fick dålig hjälp av Ekwall på mittfältet.

Jason (INDIPENDENT) ++
Lånades in från det irländska laget eftersom hans syster bor i Bandhagen i Stockholm. Spelade upp sig efter en nervös inledning.

-

Lars Markusson (TT) ++
Oerhört löpstark, oerhört långsam. Svarade för ett mycket fint inlägg till Sveriges första mål.

Robert Laul (AB) +++++
Svarade för ett snyggt distansskott i bortre krysset. Skulle haft en straff vid 0-0. Förkylning stoppade det defensiva arbetet och Ekwall vägrade att underordna sig.

Patrick Ekwall (TV4) ++++
Briljant offensivt spel kröntes med två mål från Ekwalls känsliga fötter. Men han var sällan nere på egen planhalva och det sänker betyget.

Anders Lindblad (SVD) ++
Offrade sig och gjorde en godkänd insats trots svår förkylning. Vågade hålla i bollen, kanske var det febern som lugnade nerverna.

-

Henrik Ystén (Off) +++
Sprang mycket och skapade flera bra chanser men skärpan i avsluten saknades helt.

Lennart Månsson (BB) +++
Fina dribblingar och bra inlägg men försvann helt i andra halvlek.

-

Avbytare: Daniel Gökinan (TV4) ++
Tröttast av alla, trots att han satt på bänken hela första halvlek.

Förbundskapten: Lasse Sandlin (AB) +
Misslyckades totalt att fylla målvaktsluckan efter Simon Banks avhopp. Meddelade efter matchen att han avgår med omedelbar verkan.

Betygsättare: Lasse Sandlin (AB).

Glenn Hysén borta

Glenn Hysén tackar nej till journalistlandskampenmot Irland. Coach Lasse Sandlin möttes i morse av följande SMS: "Hej, jag slog i tån i tröskeln i går, den är alldeles blå, så jag måste tacka nej. Sorry. Glenn".

Ett otroligt tungt avbräck! Och visst låter bortförklaringen lite löjlig?

Utan Glenn blir det svårt att motivera en trebackslinje. Hela taktiken måste alltså göras om på matchdagen, en tuff uppgift för coach Sandlin.

Konstigt om TV-avtalet

Dagens Nyheter har en märklig artikel i dag: TV-avtalet klart. Men enligt DN är det inte klart om det blir Kentaro Group eller MTG/Canal Plus som tar hem avtalet. Det trodde jag alla i den här branschen visste att fotbollen redan i slutet av förförra veckan bestämde sig för att acceptera Kentaros bud på drygt 1,2 miljarder kronor för fem år. Sportbladet berättade om det i tisdags i förra veckan.

Det som fortfarande återstår är förhandlingar mellan Kentaro och de svenska TV-kanalerna. Ännu så länge är det inte klart med fotboll i TV de första nio omgångarna. Och enligt min källa i TV-världen går bitarna inte ihop. Hur ska TV-kanalerna plötsligt kunna gå högre än de var beredda i diskussionerna med förbundet?
Å andra sidan tror jag att fotbollen och Kentaro har en uppgörelse som innebär att det blir fotboll i TV redan från 1 april, dummare är inte Lars-Åke Lagrell. Men det är nog bråttom.

Källa: Bank spelklar

Kvällens glädjebesked: Simon Bank (AB) tackar ja till journalistlandskampen mot Irland.
- På grund av den målvaktskris som uppstått om Bank inte kunnat spela har han nu bestämt sig för att ställa upp för sin nation, trots våldsamma smärtor i tån, uppger en källa för bloggen.
Coach Lasse Sandlin i en kommentar:
- Länge leve voltaren!

Men frågetecknen är fortfarande många. Lindblad (SVD) bekräftade under kvällen att han inte kan spela och undertecknad (AB) är ett osäkert kort. Även Nicklasson (GP) har gnytt över förkylningssymtom.
Dessbättre har Patrick Ekwall övertalat sin kameraman att ställa upp och i skrivande stund är vi fullt lag.
Men med tanke på att 85 procent av startelvan sitter och dricker öl just nu risker det att bli ett och annat återbud även under morgondagen.

Rapport från en träning

Alla spelare utom Ljungberg tränade (han har åkt hem). Ingen fara med Isaksson, men gräsmattan var verkligen bedrövlig. Med tanke på att det är Sveriges sista landskamp innan VM-truppen tas ut är det naturligtvis inget vidare för spelarna att halka omkring på en leråker.

Zlatan var där men syntes inte så mycket på träningen och sa inte speciellt mycket på presskonferensen. Den nye "lågprofil"Zlatan?

"Vi ska i alla fall inte gå och dricka coca cola på The Lab". Anonym landslagsspelare apropå VM-förberedelserna.

Stenhårt vänsterinlägg från Kim Källström mot en halvt felvänd Marcus Allbäck som drar till på volley och bollen sitter ännu stenhårdare i högra krysset. Årets träningsmål är redan korat.

Laget i morgon ser ut så här:

Isaksson
-
Östlund, Mellberg, Hansson, Edman
-
Elmander, Linderoth, Källström, Chippen
-
Larsson, Ibrahimovic

Kommentar: Lagerbäck ställer ett starkt lag på banan i första halvlek. Petter Hansson och Johan Elmander får chansen att spela in sig ytterligare i landslaget. Frågan är varför Elmander testas på högermittfältet? Där finns ju "Chippen, "Alex" och även Mattias Jonson kan spela där. Hade varit roligare att få se Elmander göra en halvlek på topp. Tråkigt att inte få se formstarke Markus Rosenberg en hel match men han och Marcus Allbäck lär bytas in från och med andra halvleks början. Anders Svensson är kraftigt nedtränad och lär inte spela så mycket mot Irland, i stället får Kim en ny chans.

Sjukt väder i Dublin

På väg ut till Sveriges träning på Lansdown Road. Gräsmattan sägs vara förstörd av en rugbymatch i söndags. Den blir knappast bättre av det regnat, snöat och haglat och sedan snöat igen inom loppet av en kvart. Nu är det strålande solsken och klarblå himmel. Sjukt. Vågar Lagerbäck spela Zlatan och Henke med tanke på den ökade skaderisken?
När det gäller pressmatchen har Lindblad (SVD) lämnat återbud pga förkylning. Simon Bank gnäller över en öm tå och undertecknad känner sig också förkyld. Får vi ihop fullt lag?

Isak skadad?

Andreas Isaksson skadade sig på kvällens träning och har lindat knäet. Han deltar inte längre i träningen. Återstår att se om skadan är allvarlig eller om det är en ren säkerhetsåtgärd. "Isak" är ju spelaren som absolut inte får bli skadad till VM. Men enligt rapporterna är skadan dessbättre inte allvarlig.

Annars en lugn presskonferens där Tomas Ledin pratade om sin VM-låt som inte har något namn. Den ska tydligen framföras första gången 9 maj när VM-truppen presenteras. Men Henke Larsson, Alexander Östlund och Olof Mellberg är med i videon som filmades utanför spelarhotellet.

Framme på Irland

Precis landat på Irland och checkat in på hotellet The Gresham (byggt 1814 enligt Lasse Sandlin). Kan inte riktigt bestämma mig för om det är ett bra eller dåligt hotell.
Rummen är kanon, men det finns bara internet i lobbyn vars barmeny inte håller särskilt hög klass, i alla fall inte sandwichen med lax och bacon. Dessutom lär det bli trångt här nere när 25 svenska journalister ska skriva samtidigt.

Några av spelarna flög med vårt plan, Mikael Dorsin, Eddie Gustafsson och Mattias Jonson. På flygplatsen i Dublin mötte nyblivna pappa Andreas Isaksson upp.

Apropå presslandskampen mot Irland ryktas nu att vi har fullt lag. Lennart Månsson (BB) Markus Eriksson (BB) och Olof Lundh (Expr) är spelklara. Samtidigt har Stefan Holm (AB) hoppat av då han inte kunde hitta sina fotbollsskor.

Antar att detta innebär följande för coach Sandlins startelva:

MV: Bank
-
BACKLINJE: Månsson, Hysén, Nicklasson
-
MITTFÄLT: Markursson, Laul, Ekwall, Eriksson
-
KEDJA: Lindblad, Lundh, Ystén.

Avbytare: -.

När det gäller det riktiga landslaget - som också spelar på onsdag - meddelar tidningscheferna att utrymmet är begränsat till tisdagens Sportbladet: "Det är fortfarande OS-hysteri här hemma".
Tänkte ändå försöka snacka med Markus Rosenberg och Henke Larsson på presskonferensen och se om det ger något som får plats. Annars håller jag med; Irlandsmatchen känns inte glödhet just nu.

Pinsamt, Bajen

Hammmarby har blåst av sin panikvärvning från Rosenborg på grund av att Fifa-reglerna inte tillåter övergången förrän i nästa transferfönster.
VD:n Henrik Appelqvist:
- Naturligtvis skulle det här ha kollats upp i ett tidigare skede, men dessvärre gjordes inte det. Samtidigt är jag något förvånad över att inga andra av de inblandade parterna varit medvetna om detta förrän nu.

Det roliga är att jag såg Royal League-sändningen FCK-Hammarby i torsdags - samma kväll som uppgifterna om uruguayanerna publicerades - och där sa Kanal 5-experten tillika sportchefen i Stabaek Jesper Jansson att han precis stoppat alla försök att värva de två Rosenborgspelarna just på grund av Fifa-reglerna.
Så jag vet inte vad Henrik Appelqvist menar när han säger att "inga andra av de inblandade varit medvetna".
Pinsamt för Bajen är det hur som helst, även om ingen är särskilt överaskad.


Till något helt annat. Nio man är klara för bortamatchen mot Irlands presskår:
Simon Bank (AB), Patrick Ekwall (TV4), Stefan Holm (AB), Glenn Hysén (TV3), Robert Laul (AB), Anders Lindblad (SVD), Lars Markusson (TT), Ulf Nicklasson (GP) och Henrik Ystén (Offside).

Ett hyfsat lag på papperet som att döma av spelartyperna passar bäst för ett offensivt 3-4-3. Det blir väl undertecknad och Ekwall på det centrala mittfältet; Hysén och Nicklasson som mittbackspar; Markursson som löpvillig ytter; Holm, Lindblad och Ystén som en hungrig tremannakedja. Jag förutsätter att Simon Bank kliver in mellan stolparna, det är där han brukar göra mest nytta.
Men det behövs en back och en yttermitfältare till! Och gärna en sex sju avbytare. Coach är Lasse Sandlin.

Vilken räddning

Henke räddade pucken med klubbhandtaget i slutet va? Vilken grej. Den klubban vill jag se på Sportbladets förstasida i morgon. Endast den klubban.
Häftig match, även om det inte blev riktigt spännande förrän sista två minuterna. Trodde att finnarna skulle slakta Sverige - men så blev det icke. Visst är det rätt otroligt stort att vinna OS-guld i hockey med alla de bästa på plats?

Läste för övrigt Expressen och såg att deras ende krönikör totalsågade förbundets beslut att utnämna tekniske chefen Lars Richt till presschef.
Men om jag fattat saken rätt ska Richt inte vara presschef, utan bara gå in temporärt under VM för att stödja upp nye Thomas Saleteg som ersätter petade Jonas Nystedt.
Dessutom tycker jag att Lasse Richt är helt okej. Visst, precis som många andra inom landslagsledningen önskar han att fotboll spelades utan publik, tv-sändningar och presskonferenser, men han hycklar i alla fall inte med det. Dessutom har jag uppfattat honom som en korrekt man som svarar på de frågor han kan och säger inga kommentarer på de andra. Han försöker inte dribbla.

I morgon måndag lyfter planet mot Irland. Vårt svenska journalistgäng ska tydligen möta ett irländskt presslag och till skillnad från vissa bloggkollegor med svag rygg har jag redan tackat ja, smörjt in dobbskorna och kört ett förberedande pass på motionscykeln. Apropå Lasse Richt så är han fortfarande rätt hygglig med bollen och kanske kan lånas in som ytterback om det kniper.

Ledins VM-låt klar?

Apropå VM-låten så uppges texten redan vara skriven och melodin samma som Sommaren är kort. I alla fall enligt den här mejlaren.

Isak i mål, för han ska stå,
han kan hålla nollan, i flera år.
Med en boll i sin hand,
och dobbar av plast,
Vinkar han från målet, och tänker på guld.
Ljusblåa dagar, seglar förbi.

Ref:
VM är så kort.
Fotboll är min sport.
Men nu är det här, så ta för
dig, vi ska vinna idag.
Englandsmatchen snart,
svennis han e smart.
Men kom ihåg:Larsroland, De har en pärm.

Zlatan är glad, och Allbäck står still,
jag sitter på läktarn dricker en öl.
Snart är det dags, för avspark igen,
få bollen upp till Henke, som nickar i mål.

Ref:
VM är så kort.
Fotboll är min sport.
Men nu är det här, så ta för
dig, vi ska vinna idag.
Englandsmatchen snart,
Svennis han e smart.
Men kom ihåg:Larsroland, De har en pärm.

/Mismatch


Ledin gör VM-låten

Tomas Ledin gör den svenska VM-låten. Fy fan, kan det verkligen bli bra? Inte för att Markoolios In med bollen i mål tillhör mina favoriter, men det var stämningsfullt när halva Portugal gick runt och sjöng på refrängen.
Men Tomas Ledin…? Är det ingen på fotbollförbundet som förstår sig på musik? Årets VM riskerar ju att bli rena skräcken.
Finns det något någon kan göra? Kan Zlatan kanske säga ifrån, han har ju lite musiköra som diggar AC/DC, i alla fall som ringsignal på mobiltelefonen.

Läsarnas dom

Fick precis se hajpade fotbollsmagasinet Offsides upplagesiffra för 2005. 18 400 sålda exemplar per nummer. Tänk då på att Offside endast kom ut sex gånger i fjol och du har ett magasin som bara läses av de närmast sörjande, typ.
Som en jämförelse (och lite reklam) kan nämnas att Sportmagasinet S som ges ut av Sportbladet säljer 44 100 exemplar varje månad.

Kortisar

Ingen Erik Hamrén i Hammarby, som bland annat jag skrivit om. Han har förlängt sitt kontrakt med Ålborg till 2008 och Bajen får leta på annat håll.

Så var det klart. Omstridde Anders Carlsson är nu ordförande i Västerås SK, trots alla tidigare dementier. Han säger sig ha avvecklat sin agentfirma.

FCK imponerade

Slökollade på FC Köpenhamn och Hammarby i går och blev imponerad. Definitivt inte av Hammarby, däremot är FCK bättre än jag trodde, har inte sett de på länge. De visade stundtals upp ett riktigt, riktigt fint entouchspel - precis ett sådant som Bajen vill spela. 2-0 blev det men siffrorna kunde varit större.
Det som gladde i Hammarby var Petter Anderssons fina teknik när han la fram bollen och slog till med en vänsterhalvvolley som vred sig precis utanför bortre stolpen. Snyggt.
Annars har Hammarby en hel del att jobba på innan man är uppe i FCK:s klass. Två uruguayaner från Rosenborg lär knappast förändra det faktumet.

Ett meningslöst inlägg

Alla som känner mig vet att jag inte är mycket för hockey. Inte särskilt intresserad och begriper inte sportens taktik (varför skjuter de till exempel ner pucken i sargen bakom mål hela tiden?).

Men OS-hockeyn är svår att inte ryckas med i. Kan inte tänka mig att någon ska kunna stoppa Ryssland som ser lika starka som på Stalins tid, typ. Eller när Sovjetunionen nu var som bäst. På "Krusses" tid var det kanske.

Jag tror även på Tre Kronor mot Tjeckien. 3-3 och sedan svensk straffvinst. Inte för att Foppa & co imponerat så där väldigt mycket så här långt, men känslan är att de kan få det att fungera om de bara vill. Och mot Tjeckien måste de väl ändå vilja?

VM-truppen

Förstår inte snacket om osäkerheterna kring de 23 VM-platserna. Truppen är ju redan spikad: 3 målvakter, 7 backar, 8 mittfältare och 5 forwards. Endast Micke Nilssons skada spökar (C.Andersson chans till en biljett).

MV
Isaksson, Gustafsson, Alvbåge
Backar
Edman, Mellberg, Lucic, Östlund, Hansson, K.Svensson samt Nilsson/C.Andersson
Mittfält
Ljungberg, Linderoth, A.Svensson, Alexandersson, Wilhelmsson, D.Andersson, Källström och Jonson
Anfall
Ibrahimovic, Larsson, Elmander, Rosenberg och Allbäck

Kan inte se några alternativ - på någon position. Övriga har inte en chans.

Startelvan? Lika självklart där... Chippen spelar mot T&T, Alex startar i de två andra matcherna.

Tjosan,
Mackan


Mourinho arg igen

Chelseas underhållande demontränare José Mourinho var i farten efter gårdagens match (mot Barcelona). Här lite av det han vräkte ur sig till engelsk media. Galet, men går ju inte att låta bli att tycka att det är ganska kul.

Om Barcas yrväder Lionel Messi:
"Can we suspend Messi for what you call in Barcelona play-acting? Barcelona is a very cultured city. It's a place where they understand all about the theatre."

Om avstängningen på Del Horno:
"So what can we do now? Can we take back the red card from Del Horno? Can we revoke his suspension from the Nou Camp? Do I send a `B-team' and concentrate on the FA Cup and the league?'"

Om domarens insats:

"I don't want to say too much because then I will be suspended, but I am very proud of my team."

Stor svenskaffär

En ganska stor, svensk fotbollsaffär planeras lite i skymundan. Det är engelska succélaget Wigan som är ute efter Johan Elmander från Bröndby.
Budet: 68 miljoner kronor!
Den summan hade placerat Johan högt upp på listan över Sveriges dyraste spelare någonsin. Men Elmander har enligt alla som följer danska ligan varit Bröndbys bästa spelare över en längre tid, så han är säkert värd pengarna.
Är då Wigan rätt klubb? Tja, låter ju inte supersexigt, men å andra sidan kanske det är precis lagom storlek för Elmander att ta nästa steg i. Tre år i Wigan, sedan - om utvecklingen fortsätter - är tiden mogen för en större klubb.
Bröndby/Elmander har också möjligheten att avvakta till efter VM-slutspelet. Ett lyckat inhopp i Tyskland och prislappen kan stiga ytterligare och roligare klubbar höra av sig.
Men som sagt, inget fel på Wigan där Andreas Johansson verkat ha kommit väl tillrätta.

Lätt att glömma RL

OS dundrar vidare med nya svenskguld och senare i kväll är det först hockeykvartsfinal och sedan Champions League med Chelsea-Barcelona och Werder Bremen-Juventus (där Sportbladets Michael Wagner för övrigt är på plats).

Lätt då att glömma "lilla" Royal League som faktiskt bjuder tre intressanta kvartsfinaler i morgon torsdag.

FC Köpenhamn-Hammarby där far och son Linderoth möts:
- Det är klart att det blir speciellt att möta ett lag där min son spelar. Tobias och jag har gnabbat lite på telefon. Vi får väl se vem som är gladast efter matchen. Jag har sett FCK ett tjugotal gånger sedan Tobias kom dit sommaren 2004 så jag har bra koll på dem, säger pappa Anders.

Djurgården-Vålerenga i ett norsksvenskt mästarmöte:
- På den här nivån är alla lag bra. Det finns inga lätta matcher så här långt in i turneringen. Truppen är stark nu när vinterns fyra nyförvärv är spelklara och Johan Arneng är tillbaka i gänget, konstaterar Dif-tränaren Kjell Jonevret.

IFK Göteborg-Lilleström där Arne Erlandsen ställs mot sin gamla klubb:
- Jag trivdes väldigt bra i Lilleström, som ligger en och en halv mil utanför Oslo. Jag har förresten kvar min villa där. Jag har stor respekt för Lilleström som är ett av Norges absolut bästa lag. Laget var ju obesegrat i Royal League-gruppspelet, säger Erlandsen.

Den fjärde kvartsfinalen är mellan norska FC Lyn och danska FC Midtjylland. Returmatcherna spelas torsdag den 9 mars.

Livat om Elit

Snacka om att det blev liv i ankdammen efter att Mustafa Can (DN) avslöjade kändismejlistan Elit som styrs av Alexander Bard. Läs krönikan/granskningen här.
En DN-reporter har redan fått sparken, fler huvuden kan rulla och Mustafa Can har blivit hotad. Allt detta sedan artiklarna publicerades i går kväll på nätet och i dagens pappersupplagor.
Dagens stora samtalsämne i media-Sverige.

Från presskonferensen

En hel del intressanta smånyheter på presskonferensen på Råsunda som jag precis varit på. Här följer ett axplock:

* Angående VM-biljettfördelningen som blev en het potatis häromveckan har förbundet nu lyssnat på delar av kritiken. Enligt generalsekreteraren Sune Hellströmmer ska trogna supporters prioriteras vid kommande VM och EM.
- Vi kommer att titta på hur vi kan bygga upp en supporterklubb där de fans som går på många landskamper "mellan" mästerskapen ska prioriteras i förhållande till allmänheten, sa Hellströmmer.

Hellströmmer visade också hur fördelningen mellan allmänheten och sponsorer ser ut i Sverige och andra länder inför sommarens VM:

LAND ALLMÄNHET/SPONSORER
Sverige 70/30
Schweiz 65/35
Holland 50/50
England 70/30
Tjeckien 66/34

* Angående nationalarenan ("Oddset Arena") så rullar projektet vidare enligt planerna. Enligt Sune Hellströmmer kommer den nya 50 000-arenan byggas på en annan plats än där nuvarande Råsunda ligger.
- Det blir 600-700 miljoner dyrare att bygga där Råsunda ligger i dag vilket inte är ekonomiskt försvarbart. Vi tittar på olika områden där Skytteholm är en möjlig plats men det finns också områden upp till 1,5 kilometer ifrån Råsunda som är aktuella.
Definitivt beslut tas i april på förbundets årsmöte.

* Djurgården har tjänat 4 miljoner svenska kronor hittills på Royal League, Hammarby 3,3 och IFK Göteborg 2,8. Mer kan det bli. Djurgården gjorde för övrigt rekordresultat i år, totalt 18 miljoner plus om man räknar ihop föreningens, riskkapitalbolagets och marknadsbolagets resultat.

* Damernas assisterande förbundskapten Lilie Persson uttryckte sig bland annat så här:
- De gamla drakarna Malin Andersson och Kicki Bengtsson har ju slutat…
Vad säger Malin och Kicki om den beskrivningen?
Malin Andersson blir för övrigt ny assisterande förbundskapten i damernas U21-landslag.

* Förbundskapten Lasse Lagerbäck försvarade januariturneringen med näbbar och klor. "Ovärderlig" var ett ord som användes. Lagerbäcks poäng är att nya spelare slussas in i landslagsmiljön, men jag förstår fortfarande inte varför man i så fall plockar med spelare som Yksel Osmanovski, Stefan Selakovic, Max von S, Niclas Alexandersson och Teddy Lucic. Åk med talangerna så är väl alla nöjda? Fast då är det väl ingen motståndare som vill betala Sveriges resa och då faller projektet av den anledningen.

* 22-mannaruppen som tagits ut mot Irland är i 20 av 23 delar den som kommer att åka till VM, skulle jag tro. En tredjemålvakt ska in (John Alvbåge eller Bengt Andersson) och en fjärde mittback ska in. En forward ska bort (Allbäck?), och en ytterback ska bort (Mikael Dorsin eller Christoffer Andersson) om knäskadade Mikael Nilsson tillfrisknar i tid. Det märktes tydligt att Lagerbäck hoppas på "Micke" till VM.
När det gäller den fjärde mittbacken utöver Mellberg, Lucic och Petter Hansson står det enligt Lagerbäck mellan Karl Svensson (IFK), Andreas Granqvist (Hif), Olof Persson (MFF) och Daniel Majstorovic (FC Basel). Varför ingen av dessa herrar fick åka till Irland kunde Lagerbäck inte svara på. Vårens prestationer i klubblaget får avgöra. Fick jag bestämma nu får Karl Svensson åka till VM.

* Till sist; landslaget förstärker medieorganisationen. Eller förstärker och förstärker, det möbleras om. Vår käre Jonas Nystedt plockas bort från sin roll som länken mellan spelare och media och ersätts av Thomas Saleteg som tidigare haft en anonym roll på informationsavdelningen. Nystedt ska koncentrera sig på sitt övergripande ansvar som infochef.
- Petad? Nej, så upplever jag det inte, men du får tolka det hur du vill, Robert, sa Jonas när jag frågade.
Landslagets "sportchef" Lasse Richt ska mer aktivt jobba för att relationerna mellan landslag och media ska fungera så bra som möjligt inför och under VM, samt vara den mediestrateg som bland annat saknades på Island och i Saudiarabien. Fast den rollen hade Richt även under EM i Portugal.
Enligt Sune Hellströmmer har förbundet lyssnat på kritiken som varit, även om han inte tycker att den träffat helt rätt i alla lägen. Men frågan är vad denna förstärkning/ommöblering innebär i praktiken? Jag har svårt att se någon större skillnad, förutom att det blir Saleteg man får brottas med i stället för Nystedt.

* Till sist 2; skrev om Tommy Söderbergs knäledsoperation för en tid sedan. Då vädjade Tommy att jag inte skulle skriva medan jag proppsade på att det skulle bli en "positiv" artikel som visar att sjukvården också fungerar bra i Sverige, trots all kritik den får.
I dag sträckte Tommy fram kardan och tackade för artikeln:
- De var väldigt nöjda på sjukhuset.
Även gamla björnar kan tydligen lära sig saker och ting…

Apropå AIK och Dulee J

Hej!
Varför skulle inte en klubb som har etik och moral som krav på sina spelare kunna ge en kille en chans att bättra sig?
Låt oss ta ett enkelt exempel: Jesus kan man säga ställer/ställde (beror lite på livsåskådning) höga krav på etik och moral av oss människor men hade inga problem med att ge människor som ångrade sig en andra chans. Varför skulle AIK vara sämre? Både AIK och Jesus är ju gudomliga ting.
/Messias

Etik och moral

Har säkert fått tio sådana här mejl, apropå Dulee Johnsons övergång från Häcken till AIK:

Följande går att läsa på Solna AIK:s officiella hemsida med anledning av Stefan Batans övergång till Dif, daterat den 21/11 -05: "Alla som är anställda av AIK måste ha hög etik och moral".

Självklart ska Dulee J tillåtas att spela fotboll, allt annat vore vansinne, men frågan är om AIK - med det bestämda kravet - är rätt klubb?

TV-avtalet klart

Från olika håll uppges nu att TV-avtalet är klart. Klart såtillvida att fotbollen kan räkna hem drygt 1,2 miljarder kronor över fem år som garanteras av schweziska rättighetsbolaget Kentaro Group.

Nu ska Kentaro i sin tur försöka att kränga matcherna till de svenska TV-kanalerna. Men det är ont om tid om våromgångarna ska hinna TV-sändas. Å andra sidan garderar svensk fotboll upp sig genom att låta SVT få tillbaka veckomagasinet (Fotbollskväll), vilket är en garanti för bibehållet, högt fotbollsintresse.

Om ni vill ha fler detaljer hittar ni min artikel i dagens Sportbladet här.

Övergång med frågetecken

Så här skriver BK Häcken på sin hemsida apropå Dulee Johnson-övergången:

"För BK Häcken har det varit en förutsättning för en fortsättning i klubben att man väldigt aktivt skulle arbeta med Dulee Johnson och hans situation. När BK Häcken och Johnson efter domen resonerat tillsammans har det saknats förutsättningar att genomföra de åtgärder som BK Häcken önskade. Parterna blev istället snabbt eniga om att den bästa lösningen för bägge parter var ett klubbyte."

Ska man tro Häcken har Dulee alltså inte velat ställa upp på de krav klubben haft. Ser AIK lättare på Dulees situation? Eller är det Häcken som är för petiga? Det kan man fundera på…
Eller menar Häcken att klubben inte har förutsättningar att hjälpa Dulee? Många frågetecken blir det hur som helst.

Dulee J till AIK?

Sägs att AIK:s nyförvärv som presenteras i eftermiddag är - Häckens Dulee Johnson. En mycket duktig mittfältare men för AIK:s skull är det bara att hoppas att han lärt av senaste tidens händelser kring sin person och familj.

Vilken onsdag

En av cheferna informerar mig om att onsdag är en riktig tv-sportdag.
Först damslalom med Anja. Sedan nån skidsprint för herrar och damer där några svenskar tydligen har guldchans. Detta följs upp med damsemin i curling och Tre Kronors kvartsfinal i hockeyn. Som grädde på moset spelar både Henkes Barcelona (mot Chelsea) och Zlatans Juventus (mot Werder Bremen) i Champions League-slutspelet.
Undrar hur sjukskrivningstalen ser ut för den dagen?

Intressant landslagsuttagning

Så här i OS-yran kommer plötsligt en intressant fotbollshändelse. I morgon presenteras landslagstruppen som åker till Irland i slutet av februari/början av mars.
Det är sista träningslandskampen innan VM-truppen tas ut i maj och enligt vad förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Roland Andersson tidigare sagt ska alla med. Därmed kommer Zlatan, Freddie och Henke.
Kul med en träningslandskamp med alla de bästa på plats, även om de förmodligen bara spelar en halvlek - om ens det. Är övertygad om att såväl Juventus som Arsenal kommer ha en och annan synpunkt på hur många minuter Ibrahimovic och Ljungberg ska medverka.

I dementiernas vilda värld

Dementier från officiella personer är ett ganska intressant kaptiel. Här kommer en lustig historia.

Den 25 november skrev jag artikeln "Carlsson lägger av som agent". Den handlar om att fotbollsagenten Anders Carlsson är aktuell som ordförande i Västerås SK och därmed skulle tvingas lägga ner sin agentverksamhet.

Den 26 november krävde Anders Carlsson följande rättelse i Sportbladet. Den löd så här: "I gårdagens Sportbladet skrev vi en artikel om att agenten Anders Carlsson kan vara på väg in i styrelsen hos Västerås SK. Tyvärr blev rubriken till artikeln felaktig. Sportbladet ber om ursäkt."

Samma dag publicerar Västerås SK en lång dementi på sin hemsida, under rubriken "Information", där avgående ordföranden Birger Jonsson dementerar för allt han är värd.

I går, 8 februari, bekräftar VSK:s valberedning, att man för diskussioner med Carlsson om ordförandeuppdraget. Carlsson vill nu inte kommentera om han ska fortsätta som agent eller inte.

Tänk på det nästa gång ni läser en dementi.

Nyhetssammanfattning

Landskrona Bois anmäler Martin Klette till Advokatsamfundet efter turerna kring Kevin Amuneke. Spontant känns det som en "hämnd" från Landskronas sida för att Klette jobbat i en helt annan riktning än klubben. Å andra sidan vet man ju inte alla detaljer.

Anders Carlsson förnekade bestämt att han var aktuell som ordförande i Västerås SK när Sportbladet skrev om det för två månader sedan. Nu bekräftar VSK:s valberedning att man för kontinuerliga diskussioner med den kontroversielle agenten och ett svar väntas i nästa vecka.

Svennis på väg tillbaka till Italien? Tja, låter logiskt, men jag tror fortfarande att det blir Real Madrid.

Gunnar Larsson är inte längre aktuell som ordförande i Blåvitt. Enligt min källa på grund av kritiken från de yngre supporterleden och att han kanske inte riktigt insett hur medieklimatet förändrats.

Ny sport för Mild (3)?

Angående snabb comeback för Mild. Kom sent till Scandinavium igår, vid biljetkassan står Håkan Mild och väntar på sällskap - eller hade han kanske inte biljett? Vem vet, han kanske ska satsa på hockey…
/A

Tror att Mild skulle bli en hygglig hockeyspelare om han bara satsade.

Ny tränare i Bajen

Mycket talar för att Anders Linderoth lämnar Bajen efter årets säsong. Ett namn som är aktuellt som ersättare är Ålborgs Erik Hamrén. Det vore naturligtvis tjänstefel av Hammarby att inte kolla upp Hamrén som anses vara en av Sveriges främsta tränare.
Frågan är om Hamrén vill röra på sig? När jag pratade med honom lät det som han trivdes ganska bra i Ålborg som vill förlänga hans kontrakt. Den som lever får se.

Seriöst eller inte?

Fotbolldirekt.com 31/1, intervju med MFF-ordföranden Bengt Madsen:

- Jag har läst det här om Ailton och Afonso. Det går snart inte att läsa tidningar längre. Det handlar bara om att sälja lösnummer eller så är det rykten som bara har till uppgift att vara illasinnade.
Kontakten med holländska Heerenveen beskriver Madsen som hastig utan någon som helst substans i. Den gamla svenskklubben var inte seriös i Madsens ögon.
- Deras bud var långt, långt i från vad vi vill ha för Afonso. Det har vi också förklarat för Afonso och det har han full förståelse för. Sedan dess har vi inte haft några kontakter.
- Deras bud kom dessutom för flera veckor sedan. Det är gamla uppgifter.
* Så några förhandlingar pågår inte. Allt är nedlagt?
- Det är klart. De kom ju inte ens till Sverige. Det här är inte seriöst, konstaterar Madsen irriterat.


Sportbladet 7/2, intervju med MFF-sportchefen Hasse Borg:

Enligt uppgift till Sportbladet nobbade Malmö FF Heerenveens bud på cirka 45 miljoner kronor.
- Det var i alla fall avsevärt större pengar än de 2 miljoner euro det spekulerades i, säger Hasse Borg.

Apropå icke-seriösa bud, alltså.

Snabb comeback för Mild (2)?

Ett trovärdigt ögonvittne gjorde nyligen följande betraktelse:

Håkan Mild sågs alltså promenerandes i fredags kväll bland pubarna i spanska lyxhamnen Puerto Banus utanför Marbella. Han såg städad ut och passerade bland annat Linekers Bar utan att gå in.
/Blixten

Först visar det sig att Mild tränar så gott som varje dag, sedan går han inte ens på krogen??? Han är ju för bövelen sportchef och sådana missar väl sällan ett tillfälle att lugna nerverna under ett träningsläger? Fast Mild kanske inte bara är sportchef utan även…spelare?

Bollbloggare

Malmö-mittfältaren Hasse Mattissons blogg är inte så dum. Lite tjatigt med alla ingående träningsrapporter, men hans små anekdoter - bland annat den om finska landslagets snöpliga självmål - är riktiga godbitar.
Kul att fotbollsspelare börjat blogga, även IFK-backen Adam Johansson kör på Blåvitts hemsida.

Fan-TV

Efter många om och men har Fan-TV fått igång maskineriet och programmet kan avnjutas på den här länken.

Rekordbud

Per Welinder är inne på det på Malmös svenskafans-avdelning och jag har hört samma sak: MFF tackade nej till ett Heerenveen-bud i storleksordningen 40-45 miljoner kronor för Afonso. Orsaken? Jo, Öis tackade nej till MFF:s bud på 25 miljoner för Ailton (rekord i allsvenskan). Så nog var det nära att det hände stora saker de där sista Silly Season-dagarna.
Öis-fansen reagerade med bittra krönikor när uppgifterna började läcka ut och Madsen dementerade (hans dementier är det väl å andra sidan ingen som tror på längre), men faktum är att det var en hel del på gång i styrelserummen - även om det aldrig blev något av det.
Under det här transferfönstret, bör tilläggas.

Rolig Jens

Jens Fjellström levererade följande nykomponerade ordspråk i Canal +-studion precis: "Ger du Chelsea skosnöret, så tar de hela matchdräkten". Det fick i alla fall mig att glömma mina bortslarvade glasögon för en stund.

Zlatan på rätt väg

Mottagningen, rycket - men avslutningen utanför. Zlatan hade behövt sätta den där. Å andra sidan fick han ju vara kvar på plan i dag och gjorde en godkänd insats, det är ett steg på rätt väg. Fast det såg ut som han hade ont mot slutet, tog han sig inte om axeln flera gånger?

Vilken målvakt Udinese har!

Styrelsen bakom coach Felix

Efter vilda spekulationer i media om laget och Felix Wickmans insatser den senaste tiden, känner jag mig i egenskap av ordförande tvungen att gå ut och klargöra att Vasasällskapets ledning har fullt förtroende för Felix Wickman och står bakom honom till 100 procent. Resultaten talar sitt tydliga språk och som alla vet är traditionens makt stor i fotboll, hade Felix plötsligt fått ett lag som levererade såhär tidig på säsongen och dessutom inomhus så hade det funnits fog för oro!
MVH
Hannes Edlund
Ordf. Vasasällskapet FK

Comeback för Mild?

Håkan Mild lär ha tränat de flesta pass under IFK:s träningsläger. Comeback på gång? Tja, vem vet, den officiella förklaringen är att Håkan vill hålla kilona borta. Hmm…

Fiasko för Vasasällskapet

Vasasällskapets årspremiär - inomhusturnering i St Erikshallen - gick inget vidare. Två förluster och en oavgjord. Undertecknad blev inte ens uttagen till truppen vilket naturligtvis är en stor skandal. Min förklaring till den bleka insatsen - förutom den tveksamma laguttagningen - är att försäsongsträningen varit alldelles för hård.

Coach Felix kommenterar:
"Allt är som det ska när vi spelar inomhus - tre matcher, en poäng (alla motståndarlag spelar i lägre divisioner än oss). Tanken på fler inomhusturneringar känns för tillfället inte aktuell...
Man kan helt klart säga att spelet låste sig och spelare i laget försökte individuellt vinna matcherna till slut, ingen vidare strategi i inomhusfotboll. Tanken är inte heller att man ska försöka avsluta genom att skruva bollen upp i krysset eller klacka. Detta är något som vi i alla år har haft väldigt svårt att förstå, därav de mindre smickrande resultaten. Mot utomhusfotbollen!"

Att såga enskilda individer efter ett generalfiasko kanske fungerar i Real Madrid, men är det ett bra ledarskap i division 5? Detta i kombination med det svaga inomhusresultatet samt oviljan att ens försöka revanschera sig i andra inomhusturneringar gör att frågan måste ställas redan i februari: Kan coach Felix sitta kvar?

Resultaten:

1-1 mot Westermalm lag 1
Mål: Mange Carlsson.

0-1 mot Bagis Boys.

2-3 mot Westermalm lag 2
Mål: Mange Carlsson och Toffe Elfström.

Blek Silly Season

Går i dagens Sportbladet igenom de allsvenska klubbarnas värvningar den här Silly Season. Det är många som får underkänt enligt mitt sätt att se det. För att få godkänt bör trupperna förstärkas, inte försvagas.

Ny prel. allsv. sluttabell

Levererade i december en högst preliminär allsvensk sluttabell för 2006. Den såg ut så här:

1. Djurgården
2. Helsingborg
3. Elfsborg
4. IFK Göteborg
- - - - - - - - - - - - -
5. Malmö
6. Hammarby
7. Häcken
8. Kalmar
9. Öis
10. Halmstad
11. AIK
- - - - - - - - - - - - -
12. Öster
- - - - - - - - - - - - -
13. Gais
14. Gefle

Nu vet vi lite mer om trupperna och min fortfarande högst preliminära allsvenska sluttabell för 2006 ser ut så här:

1. Djurgården
2. IFK Göteborg
3. Helsingborg
4. Malmö
- - - - - - - - - - - - -
5. Elfsborg
6. Hammarby
7. Öis
8. Häcken
9. Kalmar
10. Öster
11. AIK
- - - - - - - - - - - - -
12. Halmstad
- - - - - - - - - - - - -
13. Gefle
14. Gais

Kommentar: Blåvitt, Malmö, Öster och Öis klättrar. Helsingborg, Häcken, Elfsborg och Halmstad faller. Gefle (upp) och Gais (ner) byter plats.

Inte första gången…

När Juventus och Roma möttes i mars 2005 fick Olivier Dacourt - snubben Zlatan hamnade i bråk med i går - gult kort efter att ha kapat, just det, Zlatan Ibrahimovic. Läs om det här. Inte första gången dessa herrar var i luven på varandra, alltså. Tackar Per för tipset och Mats Weman för den grävande journalistiken.

Pappa Thuram

Tuffe backen Lilian Thuram ska bli en sorts mentor för Zlatan, snackas det om i Italien. Har träffat Thuram en gång, efter Champions League-kvalet mot Djurgården på Råsunda häromåret. Han var så långt från en fotbollsdiva man kan komma: öppen och varm, med ett bullrigt och inbjudande skratt - samtidigt som han hade en enorm pondus.
Om Thuram nu fått i uppgift att ta sig an Zlatan, låter det som ett klokt beslut.

Stenman i landslaget

Tjena Laual!
Det snackas ju en del om vilka backar som ska med till VM, bland annat vilka vänsterbackar bakom Erik Edman. Det snackas om Dorsin och Schlebrügge. Borde dock inte Fredrik Stenman var högaktuell nu när han verkar tagit en ordinarie plats i Bayer Leverkusens backlinje. Det är ju också en kille för framtiden om man jämför med Edman och Schlebrügge. Vad säger/tycker du?
/Steffo

Jag säger/tycker att du har en poäng, men kanske är det lite tidigt? Det blir ju bara en match för Stenman att slå sig in på - Irland 1 mars. Dorsin har trots allt varit med att tag och testats flera gånger. Schlebrügge tror jag inte alls på.
Jag är lite förvånad över att Stenman tagit en plats i Leverkusen men skulle inte protestera om han fick åka med Blågult till Irland och visa upp sig.

Dumma frågor och fina presenter

Det första man upptäcker när man fylller 30 är att "hur känns det att vara 30 nu då?" är en jävla idiotisk fråga - även om den är ställd i all välmening (jag har ju till och med undrat själv).
Det känns nämligen inte ett dugg annorlunda - så klart! Man är ju samma i dag som i förrgår, typ.

Min presentlista:
* En motionscykel (man undrar ju över baktanken…).
* En vacker tavla över Jonsereds fabriker, målad av en konstnär från Kåhög.
* Fyra whiskyglas.
* En bok om whisky.
* Underlägg till whiskyglasen.
* En ljusstake från Orrefors.
* En av Harold Pinters två på svenska utgivna böcker.
* En annan bok, Vilda Svanar av Jung Chang.
* Ett restaurangbesök med en söt tjej.

Jag är nöjd. Tack.

Vad händer egentligen?

Utan att ha sett incidenten som ledde till att Zlatan visades ut efter 18 minuter mot Roma undrar jag: försöker han göra sig omöjlig i Juventus för att prislappen ska sjunka och Real Madrid ska köpa? Är det i så fall Pizzabagaren som ligger bakom en sådan djävulsk plan? Raiola lär ju tjäna ett tvåsiffrigt miljonbelopp om Zlatan flyttar till den spanska storklubben.

Fast det är väl att vara konspiratorisk i överkant. Glöm det.

Glöm det ännu mer. Nu har jag sett TV-bilderna. Klantigt av Zlatan, men ingen större fara och definitivt inte steg två i en djävulsk konspiration. Tveksamt om det ens var utvisning, gult kort kunde räckt.

SVT-sporten gjorde bort sig igen. Inga bilder på palavret. Det hade naturligtvis TV4-sporten, som senaste tiden har varit så mycket bättre varje dag att jag är helt övertygad om att SVT:s chefer ligger hemma och gråter om nätterna.

Här en till åsikt om Zlatan, från Calle:

Hej Robert,
Brukar läsa din blogg lite då och då. Uppskattar den väldigt mycket. Vill bara kommentera Zlatans insats i matchen mot Roma som pågår i detta nu. I skrivande stund är det halvleksvila. Zlatan lyckades bli utvisad (rött kort direkt) efter bara 18 min. Du vet säkert själv hur det hela gick till så jag lämnar det utanför det jag egentligen vill säga.
Jag har, trots hans spektakel, alltid varit på hans sida. Har på något sätt blundat för hans agressivitet/korta stubin, det trots att det ibland får stor inverkan på laget/n han spelar för. Men efter den här incidenten så ser jag på det ur ett helt nytt perspektiv.
Han har fått chans efter chans att bättra sitt humör på plan (och utanför) men han verkar inte ta hänsyn till den "allmänna" toleransen hos hans medspelare, tränare, chefer och vi (allmänheten) som håller honom kär. Den här matchen skulle vara hans stora bevis för att han vill ändra på sig. Men man såg i skärmytslingen med motspelaren i Roma att han inte kan kontrollera sina känslor fortfarande (eller medvetet inte bryr sig om kritiken). Det får mig att känna besvikelse. Indirekt sviker han mitt förtroende.
En spelare behöver aldrig visa tacksamhet för den positiva kritik och förtroende de får från allmänheten eftersom det skulle ta 200 år för dem att visa det för var och en. Men spelare får absolut inte missbruka det förtroendet de får helt gratis.
Du får gärna ta upp just det här som jag talar om på din blogg. Tror att många känner som jag gör just nu. Zlatan representerar ju trots allt Sverige i landslagsfotboll.
Tack för mig.


30!

Onsdag 1 februari fyller jag alltså 30 år. Firar stillsamt med familjen på hemlig ort. Återkommer med en rapport hur det är att vara 30 när jag varit det ett tag.

Klar för VM

Det var lite struligt och jag var osäker på om jag hade gjort rätt men nu kom bekräftelsen - jag är ackrediterad till VM i Tyskland 2006! Tre matcher är bokade ännu så länge - Sveriges mot T&T, Paraguay och England i gruppspelet. Tror tyvärr inte det blir tid att gå på fler gruppspelsmatcher.

Läser i senaste Journalisten om att media och politikerna gjorde bort sig under ståhejet om de saudiska kvinnorna. Håller med om politikerna, men inte om media (konstigt, va?).
Artikelförfattaren - från Ekot - har helt missat bland annat den här artikeln i Sportbladet som tar upp precis det som efterlyses i debattartikeln. Trodde faktiskt att Ekot-journalisterna gjorde sin research.

Zlatan till Real Madrid? Och var ska han spela efter två år där - på månen? Men visst hade det varit tungt med en svensk i Real. Det var ju ett tag sedan Agne Simonsson gick dit… Tänk Zlatan och Svennis i världens kanske mest omtalade fotbollslag, vilken grej.

Zlatan i blåsväder

Zlatan i blåsväder igen, den här gången i bråk med en lagkamrat (Zebina) enligt italiensk media. Det var väl bara en tidsfråga, det är ju så han verkar fungera, Ibrahimovic. När han blir tillräckligt stark och trygg i en ny miljö, kommer hans andra sida förr eller senare fram. Bråken/konflikterna har ju alltid kommit efter ett eller ett par år i en ny grupp (Malmö, landslaget, Ajax, Juventus).

Folk brukar fråga mig, "Hur är han egentligen, den där Zlatan?", och jag svarar att "Lika skön och älskvärd som hans ljusa sida är, lika obehaglig och skrämmande är den mörka". Zlatan är en dubbelbottnad person och det är inget media gör honom till.

Jag satt en gång med Zlatan i ett rum, hade kanske träffat honom tio gånger och skrivit ett antal artiklar, varav 2-3 inte fallit honom i smaken (bland annat den omtalade kontaktannonsen).
Jag hade aldrig varit otrevlig, aldrig förvanskat några citat eller lurat honom, utan skrivit om saker som Zlatan tyckte att jag inte borde skrivit om. Det var dock en tillräcklig anledning för att Zlatan skulle ha följande åsikt om mig: "Du ska veta att jag hatar dig, Laul… nej jag hatar dig inte, du förtjänar inte ens mitt hat".
För mig - som inte kan komma på en enda person i hela världen som jag verkligen hatar - är det väldigt främmande att reagera på ett sådant sätt. Men Zlatan är ju Zlatan och det får han naturligtvis vara.

Ur ett sportjournalistikperspektiv är det sekundärt hur Zlatan är som person, men om det påstådda bråket med Zebina nu är anledningen till att Zlatan varit petad senaste tiden, blir det naturligtvis relevant och måste rapporteras. Något SVT missade totalt i går kväll medan TV4 hade ett genomarbetat inslag.

Ganska trist Silly Season

Snart bara ett dygn kvar för utländska klubbar att köpa allsvenska spelare. Afonso lär väl lämna Malmö för Heerenveen och det ska bli intressant att se hur många av de gissningsvis 25 miljonerna MFF vågar bjuda för Ailton - och om Öis i så fall släpper honom.

Enligt Kevin Amunekes rådgivare Martin Klette hade varken han eller Kevin i eftermiddags hört något från utlandet. Det ska alltså till att hända något väldigt snabbt om det ska bli en utlandsflytt för Kevin under det här fönstret.

Tror inte att det blir några andra, större övergångar. Det har varit en ganska trist Silly Season så här långt. Henke Larsson och Quirino är fortfarande de två största bomberna.

Peta Allbäck

Diskussionen om vilka anfallare som får åka till VM har skjutit fart igen. Jag tyckte till om den saken redan i november och har hittills inte fått någon anledning att ändra mig - peta Marcus Allbäck.

Salle ut - Nilsson in

Från toppklubb i Holland till bottenlag i Englands andraliga. Alexander Östlund flyttar från Feyenoord till Southampton. Det borde rimligen försvaga hans chanser att spela från start i VM. Ett intressant alternativ på den positionen är Mikael Nilsson. Men det är utan att ha dödskoll på hur det egentligen går för honom i Grekland vilket jag tänkte undersöka i dag.

Fem L till festen

Så en rapport från verkligheten.

SvD-Jojo fyllde som sagt 30 och hade ställt till kalas i sin lilla lägenhet bredvid Kronobergshäktet. "Nära hem om man blir för full", som Flinck uttryckte det.
Festen visade sig mer eller mindre vara en återträff för gammalt Partillefolk som jag själv, med ett och annat exotiskt Stockholmsinslag och en glad norska. Kort sagt, alla var där:
Tvillingarna som aldrig missade en franskalektion, Sannes tjej Kristin vars kompis min kompis var tänd på i gymnasiet, långe Anders, Jojo själv, två bröder (varav den ene vann kvällens guldkapsyl) och så vidare.
Simon Bank - Kinnas ende representant på festen - kom med Tina Nordlund, de säger att de skriver en bok ihop. Tina hade för övrigt färgat håret brunt och jag kände först inte igen henne, men hon klädde i det också verkade Simon tycka.
Flinck och hans Lotta pratade skånska och försökte slå i oss att deras "Bjärnum-R" härstammar från Frankrike och det låter ju bra i alla fall. Förklaringen, alltså.
Jojo fick massa presenteter, ett jättestort paket som jag var nyfiken på och som kunde innehållit en snowracer men det var bara en lampa.
Det serverades öl, vin, sprit och chips och allt hade varit som vanligt om det inte vore för att Jojo skickade ner vårt 30 personer stora sällskap till en närbelägen restaurang där hon ordnat gratis thaikäk och frågesport som Simon Bank inte vann och det kom taxibilar som transporterades oss till Undici där det var helrör och dans. Hemgång runt 02 för mig och Jossan till ett centralt beläget Scandic-hotell eftersom jag var tvungen att utnyttja mina bonuspoäng före onsdag.
Festens betyg kan alltså inte bli annat än L L L L L.

Lagrell om VM-biljetterna

Lagrell skriver på förbundets hemsida om VM-biljetterna. Uppenbarligen har kritiken träffat rätt, när förbundet känner sig tvugna att gå ut och dementera utan att de egentligen dementerar något.

Lagrell påpekar att Aftonbladet som sponsor får biljetter och nu får jag mejl om att Sportbladet gjort fel som skrivit artiklar där supportrar kritiserat förbundet när vi själva "är en av syndarna", som en mejlare uttrycker det.

Det resonemanget förstår jag inte alls, däremot, om sportredaktionen av den anledningen tigit ihjäl historien som har ett gigantiskt allmänintressse - det hade varit fel.

Grodinvasion

Hej.
Först och främst vill jag poängtera att jag inte står i kö att få biljetter. För undertecknad räcker det att se matcherna framför tv:n.
I vissa religioner är en grodinvasion tecken på domedagen, och om det nu är sant så ligger fotbollsförbundet pyrt till.
Lagrell dag 1: "Jag tror att folk har full förståelse".
Lagrell dag 2: "Jag trodde inte att folk skulle ha förståelse".
Lägg till det briljanta "De som har synpunkter skulle ha varit nöjda om de själva fick en biljett" och man undrar om hans PR-konsult är Bagdad-Bob.
/JP

Lagrells, eller förbundets, PR-konsult (informationschef) brukar faktiskt kallas det av vissa journalister, dock inte undertecknad.

Tystnad råder

Många kritiska röster hörs nu mot förbundets agerande i VM-biljettfrågan (en av många tveksamheter senaste tiden). Men det är bara supportrar och vissa tidningskrönikörer som hörs.

Jag undrar fortfarande varför ingen inom fotbollsrörelsen yppar den minsta lilla kritik mot förbundet (Lagrell).

Det må hända att det är lugnast så - Lagrell vill inte ha något bråk inom "Fotbollsfamiljen"! - men det är knappast ett sundhetstecken om det är så lågt i tak i Sveriges största folkrörelse. Man undrar ju vad som händer med den som internkritiserar - deportering till Saudiarabien?

TV4-Ekwall har en poäng på sin blogg att förbundet (Lagrell) aldrig erkänner när något har blivit fel. Med den inställningen - vilket Ekwall också påpekar - tappar förbundet (Lagrell) enormt i trovärdighet. När all kritik bara viftas bort - oavsett den är befogad eller inte - går det inte längre att avgöra i vilka frågor kritiken faktiskt är helt obefogad (vilket den naturligtvis är ibland, dock inte senaste tidens debatter). Något förbundet (Lagrell) i slutändan kan komma att förlora ganska mycket på.

Jag har kommit på mig själv flera gånger senaste tiden med att fundera på om Lagrell - som på många sätt är en smart jävel men kanske lite för smart ibland - är på väg att tappa kontrollen helt över det svårstyrda skepp som fotbollen är. En tanke som inte fanns på kartan för tre år sedan. De tankarna borde rimligen finnas hos sådana som är bättre insatta också. Men tystnad råder.

Sef-ordföranden Bosse Lundquist tog visserligen upp problemet med januariresan häromdagen - det hedrar honom - men han sträckte sig till att väcka frågan.

Bomber hit och dit

Apropå Malmös "bomb" som jag nu får massa mejl om; senast sportchefen Hasse Borg snackade "bomber" var i somras då han släpade dit en avdankad finsk 47-årig halt offensiv mittfältare som varken orkade eller var frisk nog att spela en hel match och som tränaren inte hade någon roll för i sitt spelsystem. Så jag väntar lite med att ha förväntningar, i fall bomben skulle vara typ Ibrahim Ba.

Detta fixar Sverige

Sverige i Grupp F med Spanien och Danmark som huvudkonkurrenter om de två EM-platserna. Ska detta bli Lagerbäcks första fiasko? Nej, jag tror inte det.

Jag tror stenhårt på Spanien och Sverige, jag tror att den landslagstrupp Lagerbäck förfogar över kan stå på sin absoluta topp 2007/08. Det blir sista mästerskapet för Henke, Mellberg, Anders S och Ljungberg. Spelare som Zlatan, Kim, Rosenberg, Elmander, Chippen, Isaksson, Edman och Linderoth är några år äldre och klokare. Och fram till dess bör Lagerbäck ha lyckats utveckla Mikael Nilsson till en duglig högerback och gett Karl Svensson eller Mikael Antonsson förtroendet att växa in som en naturlig mittback bredvid kapten Mellberg. Efter det väntar en ganska tung generationsväxling med ny förbundskapten - som heter Roland Nilsson?

Ur ett journalistperspektiv är det en drömgrupp. Det hade varit småjobbigt att hamna i Grupp A med resor till Armenien, Kazakstan och Azerbajdzjan.

Grupp B ser otäck ut, upplagt för italienarna att anklaga Lennart Johansson för att ha placerat de i tuffaste gruppen.

HÄR ÄR SAMTLIGA GRUPPER:

Grupp A:

Portugal, Polen, Serbien-Montenegro, Belgien, Finland, Armenien, Kazakstan, Azerbajdzjan.

Grupp B:
Frankrike, Italien, Ukraina, Skottland, Litauen, Georgien, Färöarna.

Grupp C:
Grekland, Turkiet, Norge, Bosnien, Ungern, Moldavien, Malta.

Grupp D:
Tjeckien, Tyskland, Slovakien, Irland, Wales, Cypern, San Marino.

Grupp E:
England, Kroatien, Ryssland, Israel, Estland, Makedonien, Andorra.

Grupp F:
Sverige, Spanien, Danmark, Lettland, Island, Nordirland, Liechtenstein.

Grupp G:
Holland, Rumänien, Bulgarien, Slovenien, Albanien, Vitryssland, Luxemburg.

Upprörda känslor

Svensk Fotboll - se, upplev, älska
Svenska Fotbollssupportrar blir tilldelade totalt ca 28 000 biljetter till sommarens höjdpunkt, kanske för många av oss vårt livs höjdpunkt - VM i Tyskland. Vad händer - fotbollförbundet roffar åt sig 50% av alla tilldelade biljetter!!!
Självklart måste förbundet ha möjligheter att dela ut biljetter till viktiga personer, sponsorer. MEN VAD FAN, hälften av alla biljetter? Helt horribelt.
Hur f-n ska vi kunna SE & UPPLEVA, när det inte ges några möjligheter? Detta scenario skulle aldrig inträffa i något annat land än Sverige. Har inte FIFA några restriktioner mot förbunden vad gäller %uell fördelning till supportrar kontra förbundet?
Man skulle ta mig f-n uppmana till nationell bojkott mot landslagets alla hemmamatcher under 2006.
Och Lagrell tror i sin enfald att VI har förståelse - idiot!!!
/Magnus


Har fått en del mejl av den här typen men tycker personligen att det är ganska fårståeligt att förbundet skickar ut biljetter till sponsorer och klubbar.
Problemet är att SvFF - IGEN! - försökt att mörka detta. Ingenstans har man informerat om det, i alla fall inte så det har gått fram.
Det börjar bli mycket nu med fotbollförbundets ständiga glidningar och halvsanningar om allt mellan himmel och jord. Märkligt att ingen i fotbollsrörelsen reagerar.

Jag ny Blåvitt-bas?

Tjena Laul!
Du har inte skrivit en rad om vem som blir ny ordförande i IFK Göteborg. Dåligt insatt? Det snackas mest om Gunnar Larsson här nere, men du kanske inte bryr dig nu när du bor i Stockholm?
/Matte

PS Ska du inte lansera dig själv, du som alltid vet så jävla bra vad Änglarna ska göra (tror du).

Valberedningens ordförande Gunnar Larsson har inte ringt och skulle han göra det kan man lugnt säga att det är kris i föreningen…

När det gäller ordförandefrågan har jag hittills inte sett ett enda intressant namn i spekulationerna, så jag antar att Gunnar har fullt upp. Vore märkligt om han nominerade enbart sig själv.

Thomas Wernersson kanske skulle göra ett bra jobb på den posten, han börjar ju dessutom komma upp i "ordförandeålder".

Kan konstatera att…

En av höjdpunkterna med att vara tillbaka efter en lång resa är att bläddra i tidningarna från de dagar man varit borta. Har nu gått igenom Aftonbladet sedan tisdag 17 januari och kan kostatera att…

Anja Pärson behöver ett nytt smakråd. Till och med det saudiska kvinnomodet framstår som elegant i jämförelse med skidåkningsdrottningens galadress.

Yannick Tregaro är en lipsill. Det trodde jag inte.

Djurgården tvekade om Quirino. Det var nog en anka, eftersom affären var klar redan när det skrevs om Quirino första gången. Bara läkarundersökningen återstod.

Djurgården satsar en jäkla massa pengar på att stoppa huliganismen. Lovvärt initiativ, men märkligt att det inte skett tidigare.

AIK hoppas förlänga med Boateng. Det kontraktet lär vi aldrig få se, i alla fall inte utan en riktigt låg försäljningsklausul.

Kevin Amuneke blev - enligt Bois-ordföranden Kenneth Håkansson - såld lördag 21 januari. Någon som vet vem som köpte?

det har varit kallt här hemma.

fyra hästar brändes till döds i Enköping men Lasse Sandlin har inte kommenterat det.

Svennis stämmer News of the World och det är en betydligt bättre taktik än att bojkotta.

Erik Niva är i Egypten.

Larionov lirar hockey i Brunflo och Kim Johnsson nobbar OS. Larionov minns jag, vilket geni, men Johnsson hade jag inte hört talas om tidigare.

Majstorovic verkar ha avgått med segern i slagsmålet på träningen: "Det var ingen större fight".

Markus Rosenberg öser in mål för Ajax. Snart tredjeforward i Blågult?

Erik Niva verkar vara kvar i Egypten.

Ekwalls uttalande om Svennis upprörde några och roade fler. Det var jag som tipsade Sportbladet-redaktionen om bloggcitatet och nu är Ekwall lite grinig både på mig och Rock-Janna. Två dygn tidigare satt Ekwall och sa till Roland Andersson att "sagt är sagt". TV-journalister är också ett känsligt släkte.

Till sist; detta stod visserligen inte i tidningen men Sportmagasinets Stefan Holm upplyste mig precis. Det är IK Tellus - division ett-lag i herrbandy - som i sitt officiella matchprogram från matchen mot Tillberga IK har följande historia under rubriken Veckans Värsting:

De två golfvänninorna talade i telefon:
- Kan du fatta att jag klantade till det, snubblade och gjorde illa mig mellan 1:a och 2:a hålet.
- Fy vad tråkigt, där som det är så svårt att sätta ett plåster.

Man undrar ju vad det har med bandy att göra och vad Maria Wetterstrand tycker?

Dagens elakaste

Stor humor att utspelet om Svennis som kåt värmlänning kommer från just Ekwall. Frågan är vad man själv helst skulle vara - kåt värmlänning eller gubbsjuk skåning?
/Adde

Det var du som sa det.

Hem ljuva hem

Tillbaka i Europa efter en lååång nattflygning och skakig mellanlandning i Bahrain. Kan jag säga att jag har varit där nu? Jag satt ju i ett flygplan som stod på bahrainsk mark. Lyckades sova några timmar medan stackars TT-Skiöld - som är nästan lika lång som Expressen-Lundh - vred sig i vakenhetens plågor på sätet bredvid.

Sitter på Schipol i Amsterdam och väntar på flyget till Sverige som går vid tio (prisa Gud för trådlöst internet). Ska bli så skönt att komma hem att det inte går att klä i ord. Och inte ett handtag ska göras förrän måndag, eller möjligtvis söndag.

En gammal klasskompis, Johanna på SvD-sporten, har 30-årskalas på lördag. Om jag orkar tänkte jag ta mig dit, om inte annat kan jag ju fira att jag själv fyller 30 på tisdag eller onsdag, kommer inte riktigt ihåg.

Hamnade bredvid landslagets tillfällige pressansvarige Mats Engqvist i Pianobaren på flygplatsen i går kväll. Bjöd honom på en gin&tonic, det kändes som han behövde det efter den här resan. När det gäller mediabiten - alltså den vanliga delen med att beställa spelare och så vidare - har det fungerat utmärkt. Sedan har det ju varit kalabalik på andra håll men frågan är om Engqvist kan lastas för det.

Intresset för matcherna verkar inte ha varit särskilt stort där hemma, har i alla fall inte fått särskilt mycket mejl. Fullt begripligt, det var ju inte några kanonmatcher direkt.

Vad gör Svennis nu?

Om ni känner för att spekulera i vad Svennis tänker göra efter VM kan ni göra det på den här rätt lustiga sajten som Magnus tipsar om. Han röstade på vinimport, själv tror jag på Real Madrid även om just det alternativet inte finns med.

Slutet för januariresan?

Intressant utspel av Sef-ordföranden Bosse Lundquist som jag kommenterar här.

På Sportbladet.se ställs frågan: Var mellanösternturnén meningslös? 84 procent svarar ja.

Mediekrig

Ett krig har blossat upp mellan svenska medier. Dagens Nyheter sa nyligen upp sitt avtal med Tidningarnas Telegrambyrå vilket innebär att de inte får publicera TT:s texter rakt av längre. Alla tidningar som vill publicera TT-texter måste varje år betala en viss summa. DN har alltså sagt upp "prenumerationen" men använder TT:s material ändå - fast de hänvisar inte till det. Då ser det så här konstigt ut i deras tidning ibland, ingen hänvisning till någon.
TT har svarat med att dra DN inför rätta. I slutändan är det ju en fråga vem som ska betala eller om det är fritt fram att stjäla.
Mot bakgrund av detta kan man fråga sig varför DN inte är på plats under det här landslagslägret. Jag tycker nog att landslaget gjorde rätt i går som - som jag uppfattade det - inte "hade tid" att svara när DN-journalisterna ringde från Sverige.

SvFF:s informationschef Jonas Nystedt mejlar senare ett förtydligande från pressansvarige på plats i Abu Dhabi Mats Engqvist:
- Vi gör inte skillnad på medier och deras önskemål. Vi var beredda att ta emot samtalet men det kom inte fram. Allt annat är felaktiga påståenden, säger Mats.

Svennis slutar

Svennis slutar efter VM och ingen är förvånad, i alla fall inte jag. Man kan säga vad man vill om News of the Worlds arbetsmetoder, men uppenbarligen anser Svennis att Premier League är korrupt och att det dealas pengar under borden. I stället för att slå larm och anmäla detta så tas han på bar gärning när han snackar om det i förtroliga samtal. Inte snyggt.

Sven-Göran Eriksson må vara en fantastisk fotbollstränare och England hade garanterat mått bäst av att få behålla honom, men han är allt för naiv för ett sådant jobb. Nu tror jag inte att han gråter över den här lösningen - även om han förmodligen tycker det är ganska pinsamt att det är annat än sportsliga aspekter som gör att hans anställning upphör efter VM.

Nu avslutar Svennis sin framgångsrika karriär med ett par år i Real Madrid med start efter VM?

Blek match men bra stolar

Precis tillbaka från Al Nahyan-stadium, mitt i centrala Abu Dhabi, och den sämsta landskamp jag sett med ett svenskt landslag. Så vi glömmer den.

Arenan var kanon, hyfsat ny och riktigt fräsch. Enda problemet; det var knappt en människa där trots gratis inträdde. 500 pers? Knappt.

Men det fanns faktiskt en liten svensk klack som hördes ganska bra.

De svenska journalisterna la snabbt beslag på skinnfåtöljerna på hedersläktaren - det var knappt en människa där heller - och när förbundets generalsekreterare Sune Hellströmer och de andra högdjuren kom fick de sitta på vanliga stolar en bit ner. Som Expressen-Lundh konstaterade; här har man lärt sig att uppskatta presssens värde. Vi serverades nötter, fruktjuicer och piroger.

I mina ögon var det bara en spelare som gjorde en bra insats; debuterande målvakten John Alvbåge.

Lite synd om Martin Ericsson som skulle bytts in på slutet men svenska lagledningen hade missförstått antalet tillåtna byten som var 5+1 (målvakten) och inte 6 som Sverige trodde.

Avbruten sovmorgon

Sovmorgonen gick sådär. Visserligen ringde inte telefonen (förmodligen för att jag stängt av den vilket man egentligen inte ska göra på utlandsuppdrag men jag tog en rövare) men jag hade glömt att meddela hotelpersonalen mitt behov av sömn.
Klockan elva i gryningen ringde någon på dörren - vi har ringklockor - och en okänd man hojtade "minibar". Riktigt så törstig är jag inte att jag behöver ha backning före lunch, speciellt som det ännu inte blivit tillfälle att ta en enda öl under den här resan.

Somnade visserligen om och har sedan tillbringat dagen på beachen och i gymmet - som alltså är stort som SATS i Nacka.

TT-Skiöld och Expressen-Lundh gymmade också, oklart om Expressen-Lundh sprang i sina loafers. Fotograferna har stuckit till Dubai på en dagsutflykt och var Ekwall och hans kameraman höll hus var inte känt vid detta inläggs pressläggning.

Vikarierande presschefen Mats Engqvist är dagens hjälte då han avvarat varsin dosa General åt mig och TT-Skiöld.

Nu ser vi fram emot mötet med Jordanien som enligt Samir Bakaou är "ett bra lag som spelar hårt, tufft och fysiskt". Går inte riktigt ihop med min bild av Jordanien och det faktum att de är rankade 86:a i världen.

Slut, snus och sovmorgon

Äntligen. Nu lär väl alla turer kring Roland Andersson och matchen mot Saudiarabien vara över. Nu kan det väl knappast dyka upp något nytt. Efter en vecka med ständiga vändningar i den här historien skulle det vara skönt om det bara fick handla om fotboll. Men det bestämmer inte vi. Roland Andersson kanske skickar röksignaler från taket på sin hotellskrapa att Lasse Lagerbäck bojkottar oss, så får vi gå igång på det också. Skämt åsido.

Den ökade arbetsbelastningen i och med "Saudigate" har inneburit att mitt snus tagit slut två dagar tidigare än beräknat (jag snusar alltid mer när det är mycket jobb och jag hade bara bunkrat för 1-2 artiklar/dagen).

Hur löser man det i Förenade Arabemiraten? Under EM i Portugals sista vecka fick jag fyra dosor av landslagssekreteraren Mats Engqvist men just nu kanske relationerna med honom och ledningen är för ansträgd för att våga be om två till? TT-Skiöld är också på väg att få slut (av samma anledning som jag själv, misstänker jag).

Lagerbäck snusar, kanske skulle man fråga honom… eller kanske inte.

Nåväl. I dag blir det en sväng till beachen och ett träningspass. Sedan match mot Jordanien klockan 21.00 (18.00 svensk tid).

Här är laguppställningen:

John Alvbåge
-
Matias Concha, Olof Persson, Teddy Lucic, Max von Schlebrügge
-
Niclas Alexandersson, Stefan Ishizaki, Dusan Djuric, Jeffrey Aubynn
-
Mattias Jonson, Stefan Selakovic

Max von S spelar igen, men inte Karl S. Ingen Kalle i VM, alltså? Om han verkligen imponerat på fbk i onsdags hade de givetvis gett honom chansen att få mer rutin. Det blir inget VM för Max heller skulle jag tro, men i den här truppen finns bara en vänsterback.

Om jag räknat rätt blir det två spelare som inte får starta någon match under den här turnén - Andreas Granqvist och Yksel Osmanovski. Hade hellre sett Granqvist än Olof Persson, men jag ska erkänna att jag inte följt träningarna särskilt noga.

Ska bli kul att se Dusan Djuric i sin första A-landskamp från start.

Dagens bästa kommentar levererade Mattias Jonson. Jag och TT-Skiöld hade varit ute och sett när den här golfaren Stensson kom tvåa i Abu Dhabi-tävlingen. Vi åkte direkt därifrån till landslagets hotell för Roland Anderssons presskonferens. Väl framme hamnade vi i samma hiss som Matias Concha, Yksel Osmanovski och Mattias Jonson. TT-Skiöld frågade om de också varit och sett golfen varpå Jonson tittar upp och säger: "Golf? Sån skit". I min bok är Jonson en hjälte.

Men just nu ska det bli skönt att ta den här veckans första sovmorgon. Den chef som ringer och väcker mig före 13.00 (10.00 svensk tid) bör ha något oerhört viktigt att säga.

I dag ringde för övrigt en chef och frågade om jag skaffat tjej. Jag svarade som jag alltid gör när journalister undrar om sådana känsliga saker att "förhandlingar pågår, det lutar inte åt något håll, men parterna står ganska nära varandra". Den aktuella kvinnan gillade inte svaret (jag berättade det för henne) men jag förklarade att till skillnad från Lasse Lagerbäck försöker jag undvika att skapa allt för stora rubriker.

För övrigt 2. Sprang på en bok i dag på Abu Dhabis enda offentliga bibliotek; Så skapar du uppmärksamhet kring ditt nystartade företag. Författare visade sig vara Lars Lagerbäck och Roland Andersson. Boken är skriven på svenska men endast utgiven på arabiska halvön och i tio kapitel redovisar Lagerbäck/Andersson hur man presenterar nyheter på ett mediedramaturgiskt optimalt sätt som ger maximalt med uppmärksamhet i tv och tidningar. Det förklarade ett och annat. (OBS! Detta var ett skämt.).

Vilket ben stod han på?

Roland Andersson visste inte riktigt vilket ben han skulle stå på när han "talade ut" i dag.

Å ena sidan ångrade han flera av formuleringarna och jämförelserna (kvinnorna och tv/avrättningar i Saudiarabien kontra att folk skjuts på öppen gata i Sverige/kvinnodiskriminering kontra att han själv inte kommer in på alla krogar). Å andra sidan ville han inte ta tillbaka ett ord.

Han var tydlig på en punkt - han är totalt emot all form av diskriminering, oavsett det gäller hudfärg, ålder eller kön.

TV4-Sporten sänder delar av samtalet i kväll, där kan ni bilda er en egen uppfattning.

En sak är säker, Roland har inga planer på att avgå och han lär heller inte tvingas bort nu när han trätt fram. Frågan är vad som hade hänt om bojkotten blivit långvarig? Oavsett vad Lagrell säger är jag helt övertygad om att förbundet inte kan ha en assisterande förbundskapten som bojkottar media.

För oss skrivande journalister som är här - Lundh (Expressen), Skiöld (TT) och jag själv (Sportbladet) - och som vidarebefordrat Rolands uttalanden till Sverige kändes det skönt att höra att han inte anser sig felciterad.

Till alla ni som mejlar och antingen tycker det här är en meningslös debatt som vi inte borde skriva om eller ni som tycker att det är en viktig debatt som vi bör skriva mer om kan jag bara säga att jag gjorde en lång intervju med Karl Svensson, 21, i lördags. Intill den en granskning av alla spelares chanser att nå VM-truppen. Den fick dubbelt så stort utrymme som artikeln om Rolands bojkott. Det tog mig en halv dag, men jag har inte fått ett enda mejl och det är inte särskilt många som klickat in på nätet och läst artiklarna. Det är fakta.
Det måste finnas plats för olika typer av artiklar i en tidning, alla kan inte handla om unga, lovande spelare, då hade ni inte läst vår tidning till slut, oavsett vad ni säger. Men vi kan inte heller bara skriva om Roland Anderssons uttalanden.

Själv retar jag mig ibland på artiklar som jag tycker är konstigt vinklade och reagerar med magen och tänker "hur i helvete kan de skriva om det här eller hur i helvete kan de göra så lite på det här?". Men sedan kommer jag på mig själv, jag har ju faktiskt köpt tidningen/gått in på nätet och läst artikeln, då har den intresserat mig, då är det svårt att ifrågasätta dess existensberättigande eller dess storlek. Porrtidningar däremot, eller feministiska tidsskrifter, de intresserar mig inte, därför läser jag de inte, då kan jag också ifrågasätta dem utan att kasta sten i glashus.

Därmed inte sagt att ni inte ska ha synpunkter på det som sägs och tycks i artikeln, det är ju själva poängen i ett demokratiskt samhälle och både kul och nyttigt för oss som skriver. Det är fördömandet av en läst artikels existensberättigande eller storlek jag inte förstår.

Golf och avbrutna bojkotter

Befinner mig just nu på mitt livs första golftävling, Abu Dhabi Golf Championship. Gick mest hit för att få gratis käk och surfa lite, det är fri uppkoppling i presscentrat. IMG betalar och det har de råd med, mycket tveksamt om jag skriver en enda rad härifrån. Det skulle vara om den där Stensson vinner. Men golfbanan är tydligen vacker.

Taxichauffören körde i sin iver att släppa oss nära ingången rakt över en green. När vi hojtade till gjorde han en skarp sväng mitt på greenen. Om han gjort det i Saudiarabien hade han nog inte fått behålla högerfoten.

Landslagets träningar här nere känns ganska ointressanta eftersom startelvan ändå släpps och matcherna inte har något direkt "förhandsvärde". Det som är intressant är om någon av de nya spelarna gör en kanonmatch. Därför brukar jag ägna tiden åt att bättra på solbrännan. Ekwall satt i bar överkropp när jag kom i dag men när jag fick av mig min tröja satte han på sig sin. Förstår honom, även om han är hyfsat vältränad för att ha fyllt 40.

Lagerbäck fick efter träningen motivera sin och Rolands kupp. Lagerbäck verkade inte ha koll på att det de gjorde - mitt framför tv-kamerorna - innebar extra mycket publicitet. Ur ett publicitetsperspektiv agerade de föredömligt, medan de själva verkar ha trott att det skulle döda debatten (som ju redan var död). Om de ringt mig eller Lundh eller Skiöld eller Ekwall hade vi nog alla kunnat tala om hur de skulle gjort för att mildra skriverierna.

I eftermiddag bryter Roland Andersson sin två dagar långa mediebojkott. Man kan ju fråga sig varför han inte snackade i går i stället, så hade senaste dagarnas turbulens undvikits. Nu ska det bli intressant att höra hur han uppfattat kritikstormen och om han tycker att han har något att be om ursäkt för.

TV4 gjorde ett kul inslag om situationen i går, kolla på Ekwalls blogg. Det visade sig senare att förbundskaptenerna tog det här beslutet utan att vare sig informera Lagrell eller informationschefen Jonas Nystedt, vilket jag skriver om i dag.

Lyssna på Roland A

Här kan ni lyssna på bandupptagningen från intervjun med Roland. Ingen kan väl påstå att han pressas, eller att citaten är lösryckta ur något sammanhang?

Det är Expressens Olof Lundh som ställer första frågan, den hörs inte på bandet men lyder: "Hur ser du på att kvinnor inte får komma in på stadion?".

Övriga som ställer frågor är jag själv och TT:s Henrik Skiöld. Pressansvarige Mats Engqvist stod bredvid, han hade precis släppt nyheten och vi ville ha en kommentar från Roland som dröjt sig kvar efter träningen. Händelsen utspelade sig i måndags kväll.

Det är alltså vi tre - Lundh, Laul och Skiöld - som Roland Andersson inte ville träffa i dag och som han benämner som "människor som medvetet, via lösryckta citat, tagna ur sitt sammanhang, fått mig att framstå som en aningslös idiot inför hela svenska folket".

Även om Mats Engqvist - efter att ha tagit del av vår reaktion - nu ringde upp en timme senare och meddelade att Roland ville förtydliga att vi inte felciterat honom och menade att han egentligen var mest upprörd på en redigerare på Expressen som gjort ett bildmontage med en groda.

Är han kvar om en vecka?

Oavsett vad man tycker i sakfrågan när Roland Andersson nu väljer att bojkotta svensk media kan vi vara överens om en sak - det här är inget förbundet och landslaget tjänar på.
Precis när hela saudiaffären var på väg att dö ut, då drar de själva igång historien igen genom att skicka fram stackars Lasse Lagerbäck med en handskriven lapp från Roland Andersson där budskapet är att han för tillfället inte pratar med svensk media: "Jag har med lösryckta citat framställts som en aningslös idiot".
Perfekt tv för Ekwall, missa inte hans inslag på TV4 i kväll, det lär bli stor underhållning.

Det brukar sägas att man ska välja sina strider och här har Roland/landslaget/förbundet valt en strid de får svårt att vinna. Möjligen får de några av fansen med sig - de fans som gnuggar händerna så fort media kritiseras oavsett vad det handlar om - men i sakfrågan är de chanslösa.
Henrik Skiöld på TT, Olof Lundh på Expressen och jag själv på Aftonbladet intervjuade Roland samtidigt och alla tre har intervjun på band.
Dagen efter pratade vi tre med Roland igen och han fick chansen att förtydliga sig, ångra sig eller påpeka om något var fel. "Jag står för det jag sa i går", var Rolands svar.
Några dagar senare går han till attack mot svensk media som med lösryckta citat framställt honom som en aningslös idiot.

Jag undrar om det någonsin hänt att en svensk förbundskapten bojkottat media? Tillåter förbundet att en svensk förbundskapten bojkottar media? Är Roland Andersson kvar som assisterande förbundskapten om en vecka?

Om Roland Andersson och landslaget i stället skrivit så här på den där lappen: "Jag uttryckte mig slarvigt, jag ber om ursäkt om jag har gjort folk upprörda, jag vill vänta en vecka med att uttala mig för jag behöver tid att samla tankarna", ja då hade saken varit ur världen, förmodligen för gott. Jag undrar vilket mediegeni som rådde Roland att gå till attack mot de svenska medierna på plats?

Framför allt som pressansvarige Mats Engqvist - som var med under intervjun med Roland i måndagskväll - precis ringde upp och hälsade att "Varken jag eller Roland anser att ni här nere har gjort något fel. Roland är inte felciterad, utan det är på det sätt som det framställts i vissa medier där hemma han reagerat på".

Korr

Lasse Lagerbäck och Janne Hammarbäck spelade inte squash, de spelade tennis. Jag träffade dom med rack utanför squasbanan och tog för givet att det rimligen inte kunde finnas en tennisbana på hotellet. Det finns det inte heller. Det finns två.

Lagerbäck lirar squash

På väg till hotellgymmet - som är stort som SATS i Nacka - upptäckte jag att förutom en rätt fet pool finns här också en konstgjord beach. Vattnet leds in från havet via en kanal till ett slags havsdamm och på den konstgjorda sandstranden bredvid ligger folk och gassar. För en vanlig kille från Göteborg är detta ingen vardag, kan jag avslöja.

Tyvärr var det ingen värme i vattnet, utan precis så jag klarde att doppa mig.

På gymmet stötte jag ihop med Lasse Lagerbäck och säkerhetschefen Janne Hammarbäck som uppenbarligen inte har samma möjligheter på sitt hotell eftersom de kom till vårt för att spela squash.
- Janne brukar vinna, sa Lagerbäck när jag frågade.
Egentligen borde jag bett dem att lämna området, det är ju förmodligen vad Hammarbäck hade sagt till oss journalister om vi stövlat omkring på landslagets hotell utan deras godkännande. Men eftersom det är så konstigt att göra så tänkte jag inte ens tanken.

Hur matchen mellan förbundskaptenen och säkerhetschefen slutade förtäljer inte denna historia.

Rapport från solen

Landslaget tränade på något som heter Zayed Sports City i strålande solsken och 20-25 graders värme. Själv satt jag på läktaren och stekte i bar överkropp. Kanske blev spelarna störda av det, eller också - mer troligt - var det förseningen och den sena ankomsten i går kväll, för Lasse Lagerbäck var inte nöjd med kvaliteten i passningsspelet: "Tryck till bollen!", ropade han säkert fem gånger. Ovanligt att höra på en landslagsträning.

Min tröja åkte dock på ganska snabbt, till skillnad från Skiöld på TT har jag inget vallonblod i ådrorna och kommer vara röd som en välrostad gris framåt kvällen.

Vikarierande presschefen Mats Engqvist fick sig en pik av en landslagskollega: "De har ganska plågsamma djurförsök i det här landet, ska du inte tipsa pressen om det?". Det var ju Engqvist som släppte nyheten om kvinnoförbudet till svensk media vilket jag skriver om i dag.

Annars var väl Tobias Hysén den som imponerade mest på träningen, när han lurade John Alvbåge med en fin nick. Max von S visade sina kvaliteter som avslutare. Efteråt pratade jag med Lagerbäck, Karl Svensson och Stefan Selakovic som sa ganska intressanta saker.

Lasse Lagerbäck tyckte att Alexander Östlund, med tanke på VM, kanske borde byta klubb nu när han ligger dåligt till i Feyenoord. "Men det avgör han givetvis själv". Lagerbäck skulle dock ta sig ett telefonsnack med "Salle" redan under det här lägret.
Lagerbäck aviserade också att det blir rätt många förändringar i laget till Jordanien-matchen på måndag. Niclas Alexandersson kunde dock räkna med att få starta igen, på högerkanten. Innebär det att Stefan Ishizaki blir defensiv mittfältare?

Först Mats Persson, sedan Bengt Halse, nu Janne Plånbok. En efter en av de brottsmisstänkta lämnar IFK Göteborg. Dock tänker inte Stefan Selakovic flytta på sig. "Nä, inte av den anledningen som det känns nu i alla fall. Det skulle vara om Tottenham ringde, då hade jag stuckit direkt…", sa han halvt på skämt, halvt på allvar.

Om Kalle S tänkte jag skriva till morgondagens tidning då han är den debutant som visat framfötterna mest på det här lägret.

TT gjorde intervju med Anders Svensson, Expressen snackade med Tobbe Hysén och Ekwall på fyran gjorde Selakovic. Själv ska jag eventuellt träffa gamle Gais-hjälten Samir Bakaou som bor och jobbar här nere på en kaffe i kväll.

På plats i Abu-Dhabi

Anlände precis till Förenade Arabemiraten, staden heter Abu-Dhabi, och jag sitter nu på mitt kontor (!) som är en del av mitt hotellrum.
Att döma av det jag hittills sett av Abu-Dahbi är det det lyxigaste ställe jag någonsin satt min fot på. Varenda bil ser sprillans ny ut och varenda hus också. Hotellet är nästan i klass med det beryktade i Wien och det räcker ganska långt i de här sammanhangen.

Att komma hit från Rijadh är som att resa från medeltiden till framtiden. Rijadh var också vackert och fräscht, men ganska slitet bakom kulisserna och med lagar och regler som jag inte trodde existerade längre. Ingen kan övertyga mig om att det är kultur att män och kvinnor knappt får prata med varandra, det är bara dumheter.

Abu-Dhabi är en helt annan femma. Det enda jag hittills har att gnälla på är taxichauffören som tog på sig bältet först när bilen var uppe i 160 blås - och sedan stod på lite till. Å andra sidan är här finfina fyrfiliga motorvägar.

Vi åkte med samma plan som landslaget och jag kan skvallra om att Mattias Jonson läste Michael Connelly, Anders Svensson varvade dataspel med boken som förklarar DaVinci-koden (har tyvärr glömt namnet). Martin Ericsson löste soduku, Tobias Hysén och Stefan Ishizaki spelade kort (tror jag det var). Fredrik "Bella" Berglund satt mellan ipod-diggande Jeffrey Aubynn och en utländsk herre som var nyfiken på vad "Bella" hade under läppen. Anfallaren gjorde sitt bästa för att marknadsföra svenskt snus. Lasse Lagerbäck var försunken i en andra världskrigsbok om Warszawa och Roland Andersson läste Koranen (det var ett skämt).
Apropå skämt och Roland Andersson fick jag det här mejlet från Mattias i dag:

Plats:
Prins Faisal bin Fahd-stadion i Riyadh.
När:
Strax efter slutsignal, Saudiarabien-Sverige, 1-1.
Händelse:
En ännu oidentifierad reporter frågar Yksel Osmanovski - som i den 79 minuten byttes in i stället för Tobias Hysén och därmed gjorde sin 14:e landskamp: "Var är du den 10 juni när Sverige möter Trinidad/Tobago i VM-premiären?"
Yksel skruvar lite på sig och tar sats för att köra sitt "Det är bara och jobba hårt så får vi se vad som händer" när Olof Persson sticker in sin rakade skalle i samtalet och med ett brett flin inflikar:
"Roland sa att han får väl se matchen på tv".


Historien om guldgåvan

Uppenbarligen hade de saudiska myndigeheterna inga fler synpunkter på min intervju med de saudiska kvinnorna, jag hade i alla fall inga problem att ta mig igenom passkontrollen här på flygplatsen.
Ska erkänna att jag var lite skakig i går efter att saudisk polis stoppat intervjun och jag avkrävts mitt rumsnummer. Men tydligen ska det ha varit lugnt eftersom jag gjorde som jag blev tillsagd, avbröt och lämnade platsen.

Och så till historien om guldgåvan. Efter matchen mot Saudiarabien fick Lars-Åke Lagrell en förbundsgåva av en saudisk prins, tillika ordföranden i saudiska fotbollförbundet.
Från tv-apparaterna såg det ut som ett stycke rent guld och spekulationerna tog fart. Det visade sig dock vara en (ganska) vanlig matchplakett med guldlagering, inte alls så värdefull som många ville tro.
- Tanken med gåvan är större än dess värde. Vi ger en sådan till alla våra motståndare, berättade generalsekreteraren i det saudiska förbundet när jag pratade med honom.
Lagrell lämnade gåvan till den chaufför från saudiska förbundet som körde honom till flygplatsen direkt efter matchen. Väl framme vid flygplatsen förklarade Lagrell att plaketten skulle köras tillbaka till landslagsgruppen och fraktas hem i deras resebagage. Men den saudiske chauffören missförstod Lagrell och trodde att Sverige inte var nöjda med gåvan.
I stället fick landslagets Mats Engqvist under torsdagsmorgonen besök av den saudiske chauffören som lämnade över en annan gåva - ett stort tennfatt.
- Stackarn fick åka tillbaka till förbundet och byta igen, om vi tagit mot det där fatet skulle det ju blivit ännu fler konspirationsteorier, suckar Mats Engqvist.
Mycket väsen för ingenting och allt är inte guld som glimmar.

Jonson och Lucic om Henke

Sitter fast på flygplatsen i Riyadh och väntar på planet mot Abu-Dhabi som är försenat med x antal timmar.
Landslaget hade en kort pressträff innan avresan till flygplatsen och jag frågade bland annat Mattias Jonson om han tänkte övertala Henke Larsson att gå till Djurgården.
- Nej, det är nog ingen idé (skratt). Jag tror att alla utom HIF kan lägga ner, det är jag helt övertygad om. Det är väl förståeligt också. Om han nu ska hem, varför ska han då sitta i en annan förening, då kan han lika gärna spela kvar utomlands.
Frågade även Teddy Lucic om chanserna att få Henke till Häcken.
- Henke till Häcken? Nä, det tror jag inte, sa Teddy och log.

Ännu en dag i Riyadh

Ännu en dag i Riyadh till ända. Detta har hänt:

Matchen:
Tråkig. Ingen av spelarna höjde sig ur mängden, men heller ingen som föll ur helt. Kul dock att unge Karl Svensson gjorde en synnerligen lyckad landslagsdebut och nu är ett namn för VM-truppen.

Debatten:
Förbundets kupp gick hem. Trots att saudiska kvinnorna aldrig tilläts gå slapp förbundet mer kritik genom ett smart formulerat pressmeddelande. Tänk så enkelt det kan vara ibland. Vem är hjärnan bakom? Lagrell? Hellströmer? Richt? Nystedt? Det lär vi aldrig få veta. Jag gissar på Lagrell eller möjligtvis Lasse Richt.

Roland Andersson:
Syntes inte till efter matchen igår. Däremot fick han kritik av Lagrell som intervjuades av Ekwall. Vet inte om inslaget sändes i TV4-Sporten.

Lars-Åke Lagrell:
Hade tydligen en djup diskussion om damfotboll med ordföranden i det saudiska fotbollförbundet under halvtidspausen.
- Jag har haft ett samtal med prinsen här som kom i halvtid. Han är även ordförande i förbundet. I deras framtidsprogram ligger att de ska byga om sina anläggningar och då bygga särskilda sektioner så att kvinnorna kan gå. Vi hade ett positivt samtal, det fanns en ambition att förändra, men han var samtidigt medveten om att det är en lång process", berättade Lagrell när jag träffade honom efter slutsignal.

Riyadh:
Kollegorna tog en sväng till stan på förmiddagen men allt var tydligen stängt mellan 12 och 16. Själv låg jag och sov. Missade frukosten. Tar igen det i dag.

Vakterna:
Många på Prins Faisal bin Fahd-stadion. Beväpnade med revolvrar och träpåkar.

Servicen:
Utmärkt. Det saudiska förbundets presschef blev besviken när vi sa att vi hade åkt taxi till arenan. Han hade velat fixa skjuts åt oss.

Antal saudiska kvinnor på arenan:
0. Fotograf Markus Eriksson påstår dock att han såg en på hedersläktaren.

Antal Roy Hodgson på arenan:
1. Där för att spionera på Saudiarabien. Finland ska spela miniturnering här senare i veckan.

Torsdagen:
På eftermiddagen sticker vi vidare till Abu-Dhabi i Förenade Arabemiraten. Där tänkte jag göra en intervju med en kille som alla gaisare kommer gilla att läsa om.

Händer mycket i Riyadh

Det händer onekligen en hel del i Riyadh, i alla fall kring den här matchen. Nya bud i går kväll, men allt är nog inte vad det ser ut att vara. Lars-Åke Lagrell är en smart jävel, även om jag tror han får svårt att reda ut den här soppan helt och hållet. Fortfarande finns inget klartecken från saudiska fotbollförbundet att saudiska kvinnor släpps in, men kritiken har i alla fall lindrats hemmavid. Dock inte mot Roland Andersson.

Nåväl, klockan är snart fyra på morgonen lokal tid. Frukosten i all ära, men det blir nog sovmorgon. Matchen börjar 20.00 lokal tid och jag siktar in mig på det klockslaget tills vidare. Kanske ett träningspass alternativt en promenad inne i stan innan. Ångbastun måste under alla omständigheter besökas en gång till.

När det gäller dagens startelva är jag mest nyfiken på Karl Svensson. Har länge tyckt han är riktigt duktig och kanske värd en plats i VM-truppen till och med. Men det återstår att se hur han håller på den här nivån. Snackade lite kort med honom i går och det är en kille med huvudet på skaft. Han hade förståelse för de där hemma som tyckte att matchen skulle ställas in. Samtidigt sa han att "som spelare måste du vara professionell och spela matchen". Klok kille, som sagt.

Apropå startelvan; vad säger offensive mittfältaren Martin Ericsson om att behöva ta Linderoth-rollen? Kan inte vara kul när man vill visa upp sig. Fast nu kanske han får spela mot Jordanien också, på sin "rätta" position.

Protester och ångbastu

Kriminalförfattaren Annika Bryn har ett förslag på vad svenska landslaget bör göra i morgon. Så här skriver hon:

Robert Laul,
jag har ett allvarligt menat förslag till en tyst demonstration ni spelare kan göra för att visa en gest av solidaritet med Saudis kvinnor (om ni inte ställer in matchen.)
Kolonins svenska damer får ju nu komma in. Låt dem gå i en tyst rad FÖRE er spelare in på planen. Där stannar ni alla, varpå spelarna passerar förbi raden av damer, bugar och tar var och en i handen. Efter det går de upp på läktaren och intar sina platser.
MVH
Annika Bryn
kriminalförfattare

Tja, återstår att se om landslaget hörsammar detta - stalltipset är nej. Av Annikas mejl att döma undrar jag om hon fått för sig att jag ingår i laget? Det gör jag tyvärr inte.

Däremot har jag precis varit på gymmet som inte var så gigantiskt som det såg ut, inte heller poolen var särskilt stor men med tillräckligt många speglar går det att luras. Hur som helst var gymmet kanon och poolen låg mitt i en restaurang. Kanske är det en sedvänja här nere att man tar ett dopp efter maten? Ska undersöka saken.

Mest imponerad blev jag av den saudiska ångbastun jag precis runnit ut ur - dra på trissor vilken hetta! Ångan var spetsad med mint och jag har inte varit så här len i halsen sen jag tjuvrökte Prince Menthol på Danmarksbåten 1993.

Nu väntar vi på laguppställningen till matchen…eller det gör vi väl inte alls, snarare på nästa politiska utspel i kvinnoförbudsdebatten. Hörde precis att utrikesminister Laila Freivalds under riksdagens frågestund uppmanat fotbollförbundet att protestera mot diskriminering av kvinnor. Frågan är om det blåst så här mycket runt Lagrells landslag någon gång tidigare? Mycket tveksamt. Vågar Lagrell protestera innan matchenär spelad, medan landslaget är kvar i Saudiarabien? Återstår att se.

Men det var å andra sidan bara en tidsfråga innan landslaget skulle hamna i en riktig soppa med tanke på hur mycket konstiga saker de haft för sig senaste åren.

Nya turer i Riyadh

Har precis upptäckt att hotellet vi bor på är utrustat med ett gigantiskt gym och en ännu mer gigantisk pool. Ska snart ner och utnyttja den möjligheten.

Efter landslagsträningen rullade historien med kvinnoförbudet vidare. Nu tillåts plötsligt kvinnor i den svenska kolonin här nere att se matchen (i sällskap med sina män). Men det råder fortsatt förbud för de saudiska damerna.

Roland Andersson ville inte backa från sina uttalanden från i går medan Lasse Lagerbäck var tydlig på ett smidigt sätt i sin kritik av reglerna.

Tyvärr kommer själva matchen helt i skymundan av den enorma diskussion som rullar i Sverige. Mejlen väller in och många undrar varför frågan tas upp nu, och inte när det bestämdes att Sverige skulle möta Saudiarabien. Jag tycker inte tidpunkten spelar någon större roll, huvudsaken är väl att det diskuteras. Dessutom finns det nu en konkret fråga som i allra högsta grad berör det svenska landslaget.

Lars Richt, chef över landslagsenheten och som ordnat med resan, har belagts med munkavle. Han får inte uttala sig om Roland Andersson och det som har hänt. Han hänvisar frågor om detta till förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell och generalsekreteraren Sune Hellströmer. Det har jag aldrig varit med om tidigare.
Det Richt kunde säga var att Saudiarabien var förstavalet, inte USA som nämndes i media i dag. Lasse Richt ångrar inte att den gick hit, trots den uppkomna situationen.

Debatten är känslig här nere också, fast på ett annat sätt. Våra saudiska journalistkollegor är inte pigga på att överhuvudtaget prata om saken. Enligt Christer Nilsson, minister på svenska ambassaden i Riyadh, har de lokala medierna hittills inte rapporterat något. Frågan är hur de styrande i Riyadh ser på den svenska pressens bevakning?

I kontrast med allt detta kan jag nämna att jag får in en arabisk (?) variant av Big Brother på hotell-tv:n. Dessutom zappade jag förbi en lättklädd modeshow i natt.

I övrigt fungerar det mesta bra. Här finns helt fantastiska, enorma skyskrapebyggnader, neonljusen lyser överallt på kvällen, vi passerade ett enormt tivoli i går kväll, det mesta kännns nytt och fräscht, men då har vi i ärlighetens namn inte hunnit röra oss så mycket i staden ännu. Med tanke på att UD avråder från att resa hit är det kanske lika bra. Vi fick dock en liten extra rundtur i morse då taxichaufören körde oss till King Fhads sjukhus i stället för Prins Faisals stadion. Men det löste sig till slut.

Reaktioner på Roland

Har Roland Andersson den förnedrande synen på kvinnor tycker jag att det bara finns en sak att göra för honom - avgå med omedelbar verkan. Han hör inte hemma i svensk fotboll. Hans uttalande är ett hån mot alla kvinnor som har lika stora rättigheter som män.
/Anders


Var det här något att bli upprörd över? Roland visade stor respekt för en annan kultur.
Med vänlig hälsning
Kent

En första rapport från Riyadh

Efter allt stök med visum till Saudiarabien fattades bara att resan skulle bli strulig. Men icke. Gick hur smidigt som helst och särskilt många kontroller för att komma in i landet var det inte. Tog taxi direkt ut till landslagets träning, det tog en halvtimme och kostade 200 spänn, billigt och bra.

Intresset för januariresan brukar inte vara särskilt stort hemma i Sverige, men när nyheten om kvinnoförbudet dök upp blev det full rulle. Kombinerat med Roland Anderssons kommentarer om att kvinnor kan se matchen på tv är en soppa igång som jag inte vet var den kommer att sluta. Hur ska Lagrell trixa sig ur det här?
Lagrell tycker det är viktigt att föra fram budskapet att landslaget inte delar Saudiarabiens uppfattning i kvinnofrågor, men han har en assisterande förbundskapten som anser att det bara är att acceptera läget och inget som behöver kritiseras eller kan ändras på. Hemifrån reses nu krav på att Sverige inte bör spela matchen.

Halv tio svensk tid tränar landslaget igen och då blir det till att lyssna vad spelarna tycker om att det inte blir några kvinnor på läktaren.

Det är onekligen ett mycket annorlunda land vi har hamnat i, kvinnorna går klädda i svarta dräkter och männen (de flesta) i vita med ett rött band på huvudet. Man får inte prata med ensamma kvinnor, vi avråds till och med från att titta på dem och ska givetvis inte fotografera dem.

Annars har vi blivit trevligt bemötta och folk är hjälpsamma. Frukosten på hotellet var snudd på fem L. I eftermiddag blir det förhoppningsvis lite tid att se stan.

Mot Riyadh

Måndag morgon lyfter planet mot Saudiarabien och Riyadh för den svenska sportjournalistkåren. Fotbollslandslaget landade under söndagkvällen.
Första träningen är på måndag och tanken är att jag ska hinna vara på plats på den för att rapportera inför matchen mot Saudiarabien på onsdag kväll (eftermiddag svensk tid).

Svennis-reaktioner

Man börjar bli trött på Svennis klantigheter. Kan han inte vara lite mer försiktig när han vet att blodhundarna bevakar allt han gör så här innan VM? Det professionella han har visat innan han kom till England har ju helt förbleknat, inte på grund av missar i jobbet, utan klantigheter på sexfronten, idiot-utalanden och oprofessionellt handhavanden med den engelska idiot-pressen (den mest IQ-befriade i världen).
MVH
Alvar

Hur tänker du Robert Laul när du närmast tar News of the World i försvar för deras synnerligen oproffesionella arbetsmetoder? Jag är så infernaliskt trött på dig och övriga skvallerjournalister. Robert Laul, har du så tråkigt liv själv att du inte kan låta bli att gotta dig i andras misärer? För övrigt vinner du inte mycket respekt så länge du ser ut som du gör. Tjock och plufsig. Fy fan.
/J

Jag vet inte, men jag tror nog att det är en försvinnande liten klick människor (någon?) som inte skulle gå på den här historien. Svennis bjuds ner till mellanöstern av påstådda shejker, som sannolikt skött alla kontakter via Svennis rådgivare. Svennis kommer ner till mellanöstern och möts av skickligt utklädda personer. I den miljön har jag svårt att se att man skulle vara misstänksam, nästan oavsett vilken position man befinner sig i. Det är så avväpnande, en miljö där man ställer in sig på att träffa just araber, och upplägget så extremt kostnads- och planeringskrävande att det är svårt att föreställa sig bluffen.
Tack för kaffet!
/L

Smått, gott och småkul

En av cheferna skickar SMS apropå Svennis-blåsningen: "Vi vill klä ut dig till renskötare och försöka blåsa Lasse Lagerbäck". Frågan är om Lagerbäck skulle gå på en sådan blåsning? Tror inte ens att News of the World skulle lyckas lura vår försiktige förbundskapten.

Renskötare?

Jon mejlar om Blåvitts nye anfallare: "Jag har hört att Gerba ska vara Görbra". Småkul.

Tillbringar söndagseftermiddagen framför Inter-Cagliari. Adriano gjorde precis 2-0 och där har ni min kandidat till skytteligatiteln i VM. Satsade en gång en hundring på att Davor Suker skulle vinna skytteligan vilket han gjorde i Frankrike 1998. Gav rätt bra med pengar tillbaka.

Blev det för mycket champagne, Svennis?

Tog precis del av News of the Worlds avslöjande om Sven-Göran Eriksson. Hur tänkte du, Svennis? Blev det för mycket champagne?
Själv skulle jag passa mig jäkligt noga för att att tala med okända människor om vissa saker, det kan ju bli rubriker i Resumé, men här sitter alltså Englands förbundskapten och släpper detaljer om hur hans landslagsspelare trivs i sina respektive klubblag - David Beckham är missnöjd med sin situation i Real Madrid och Michael Owen valde Newcastle för pengarna. Båda lär få en och annan besvärlig fråga att besvara de närmaste dagarna. Vågar spelarna ens prata med sin coach efter det här?

Svennis tidigare skandaler har jag inte blivit särskilt upprörd över - resultaten har varit för bra för att bry sig - men den här historien, under förutsättning att det som ska ha sagts verkligen har sagts, ger FA ett fullt godtagbart skäl att fota honom direkt. Men det är troligen för tätt inpå VM för att det skulle hända.

Men det finns inte en chans - inte en chans i världen - att Svennis fortsätter efter VM efter det här. Oavsett hur det går i Tyskland.

Svennis har fortfarande stöd från sportbladet.se:s läsare, men en tredjedel tycker att han bör sparkas vilket är en ganska hög siffra.

Sedan kan man tycka vad man vill om News of the Worlds arbetsmetoder, men de lyckades i alla fall avslöja att Svennis omdöme inte är det bästa längre.

Dålig faktakoll?

T-Saft rapporterar från Djurgårdens träningsturnering på Maspalomas där han kommit över turneringens officiella guidebok.
Vilken koll arrangörerna har på Bröndby, Rosenborg och Pohang Steelers framgår inte av T-Safts berättelse, men Djurgården har inte kartlaggts särskilt noga. Följande kan tydligen läsas i guideboken:

* Djurgårdens anfallspar består av Markus Johannesson och Abgar Barsom.

* Lagets stjärna är Andreas Johansson som gjorde 11 mål på 22 matcher föregående säsong.

* Hålla ögonen ska man göra på Felix Magro, argentinaren som är känd i hela Europa efter sin tid i Juventus.

Bara så ni vet.

Klart med visum

Företaget som hjälper till med visum till Saudiarabien ringde precis och levererade den goda nyheten att allt har löst sig. Det var i grevens tid.
Det innebär också, antar jag, att landslagets problem är lösta. I alla fall nästan. Nu måste förbundet buda iväg visum och pass till samtliga spelare som befinner sig på olika orter i Sverige, Norge och Danmark. På söndag lyfter planet…

Djurgården inte glada

Branschtidningen Resumé skriver nu om DN:s tidiga publicering om dödsfallet i Johan Arnengs familj. Djurgården är inte så glada.

Insamling och fint mejl

Supporterföreningen Järnkaminerna har med anledning av dödsfallet i Johan Arnengs familj startat en insamling där pengarna kommer att skänkas till välgörande ändamål efter familjens önskemål. Här är länken om någon vill bidra.

Fick också ett fint mejl från en person som varit med om en liknande händelse:

Hejsan.
Vi förlorade våran son när han var 6 veckor. Och vi kan säga att man kommer inte över en sådan här sak, man lär sig leva med den. Vissa dagar är tyngre än andra. Allt eftersom åren går blir det lite lättare men det är inget man glömmer, absolut inte.
Om du får kontakt med Johan och hans familj så hälsa honom att det tar tid och att dom ska hämta styrka från varandra och från sina släktingar och vänner.
Man klarar inte att av det ensam, hur stark man än tror att man är.
Vänliga hälsningar
XX

Johan har avböjt att bli kontaktad men jag blev precis uppringd av Djurgårdens personalchef Marie Barth-Kroon som i sin tur blivit uppringd av Johan som ville tacka Sportbladet för artikeln och den respekt han tyckte att Sportbladet visat honom och hans familj. Jag är övertygad om att han känner likadant mot alla er som nu framför sitt stöd på internetsajter och via mejl och brev till Djurgården.

Arnengs tragedi

Sportbladet berättar i dag den tragiska historien om Johan Arneng och sambon Emmelie vars nyfödde tvillingpojke Oscar avled under nyårshelgen, knappt två månader gammal. Ett känsligt och svårbehandlat ämne. Vi fick reda på vad som hade hänt för några dagar sedan, men valde att inte skriva och inte kontakta Johan.

Kontakterna har gått via Djurgårdens personalchef Marie Barth-Kroon. Frågor och svar har lämnats via mejl. Johan har fått läsa igenom och godkänna texten och fick själv välja om han ville skicka en bild på Oscar och Emil, vilket han gjorde.

Dealen var att artikeln skulle publiceras i torsdagens tidning och ingenting fick publiceras på nätet före 08.00, en överenskommelse Sportbladet höll, däremot inte Dagens Nyheter.

Tankarna i ett sådant här läge går naturligtvis till Johan och hans familj. Personligen hade jag helst sluppit att skriva om det, eftersom jag önskar att det aldrig hade hänt. Samtidigt har det hänt och för en offentlig person och landslagsspelare som Johan hänger en sådan fråga i luften ända till han väljer att berätta om det. Nu är det gjort och han slipper ägna mer energi åt det samt oroa sig för spekulationer i media.

Jag kan inte påstå att jag känner Johan Arneng särskilt väl, har gjort ett antal intervjuer med honom, inte så mycket mer. Men det är en väldigt sympatisk kille och dessutom en spelare jag gärna hade sett i en VM-trupp, som backup om Tobbe Linderoth skulle gå sönder. Det är bara att hoppas att den här tragedin inte grusar Arnengs VM-chanser nu när han missar landslagets mellanösternturné.

Hajj och tv-avtal

Tack och lov behövdes ingen spruta mot epidemisk hjärnhinneinflammation inför resan till Saudiarabien. Det gällde bara om man var en pilgrim på väg till Mecka för Hajj.
Den muslim som har råd och är vid god hälsa rekomenderas att göra denna resa minst en gång i livet och det uppskattas att cirka 2.5 miljoner pilgrimer kommer till Mecka varje år under Hajj-säsongen.
Undertecknad har dock ett helt annat syfte med resan, att bevaka det svenska fotbollslandslagets matcher mot Saudiarabien och Jordanien.
I morgon får jag visum. Hoppas jag.

En helt annan grej. TT skriver i dag om TV-avtalet och att den nybildade allians som ska köpa rättigheterna består av MTG, TV4, SVT och det internationella managementbolaget IMG. Som Sportbladet avslöjade i tisdags talar allt för att det blir de svenska tv-bolagen som vinner kampen, dock ser konstellationen inte ut som TT gör gällande, enligt min källa.
MTG går i spetsen i den nya konstellationen och vill ha pay per view-rättigheterna till allsvenskan.
Fortsättning följer.

He he

Såg att AIK gick ut och meddelade att man inte är intresserad av George Mourad längre. Betyder det att han är klar för dem eller?
/Mattias


Halse om sitt beslut

Bengt Halse avböjer omval och avgår vid årsmötet i mars. Här förklarar IFK-ordföranden varför:

- De här skattefrågorna kommer att ältas i åratal och jag har blivit förknippad med dem, bland annat har jag fått ta hela publicitetsgrejen. Sedan är jag ju formellt brottsmisstänkt, även om jag egentligen inte förstår varför.
- Det känns som att föreningens framtid, ungdomsverksamheten och annat jag vill prata om inte får något utrymme. Allt kommer i bakgrunden av skatteaffären. IFK måste få arbetsro och fokus på framtidsfrågor. Finns jag kvar blir det för mycket fokus runt de här härvorna.
- Det var inget enkelt beslut, jag stortrivs egentligen, men jag har blivit övertygad om att det här är bäst för föreningen.

* Varför kom du till det här beslutet just nu?
- I praktiken bestämde jag mig före jul men var angelägen om att situationen på Kamratgården skulle vara färdigagerad. Nu har vi ett gäng som som sitter där de ska och vet vad de har för mandat.
* Ditt beslut har ingenting att göra med det förundersökningsmaterial ni fick ta del av i slutet av december?
- Nej, det har inte påverkat mig ett smack. Det ändrade inget i bilden.
* Det har heller inte funnit några påtryckningar från sponsorer eller styrelsemedlemmar att du ska ta det här beslutet?
- Nej, absolut inte. Jag har till och med ställt frågan om jag har förtroendet att jobba vidare och har fått hundraprocentig uppslutning från mina kamrater.
- Det är ett beslut jag fattat alldeles på egen hand med föreningens bästa för ögonen.

Halse går

Bengt Halse slutar som ordförande för IFK Göteborg i samband med årsmötet i mars. Jag blev förvånad när jag såg nyheten i morse. Så sent som i mellandagarna hade jag bestämt möte med Halse och Håkan Mild som skulle presentera IFK Göteborgs nya vision i Sportbladet.
Samma dag som vi skulle träffas, onsdag 29:e januari, ringde Halse upp på morgonen och ställde in mötet. Han skyllde på förkylning. Det var säkert sant, men kanske inte enda förklaringen.
Kort därpå offentliggjordes ju att Mats Persson slutar, och nu också Bengt Halse. I slutet av december fick de misstänkta personerna i skattehärvan ta del av chefsåklagare Gunnar Stetlers förundersökning och det känns som att det kan finnas okända uppgifter i den som ligger till grund för att IFK nu agerar som man gör.

Saudi närmar sig

Resan med landslaget till Saudiarabien blir kanske inte den skräckresa jag trott. Informeras nu om att GSM-mobiler fungerar klockrent, det finns bankomater i snart sagt varje gathörn, bredbandet ska vara av prima kvalitet och snusproblemet är löst.
På måndag lyfter flyget och orosmomenten är just nu bara två:

1.
Jag har inget visum. På torsdag öppnar saudiska ambassaden, det blir en rysare om allt hinner bli klart.

2. Jag måste i morgon ta en vaccinationsspruta mot epidemisk hjärnhinneinflammation. Ugh!

Max till Premier League

Max von Schlebrügge uppvaktas av Birmingham och enligt hans agent Patrick Englund är det lite av en drömflytt för Max att vid 29 års ålder få chansen i Premier League, trots att laget sladdar i tabellen. Det kan jag förstå.
Samtidigt har Max två år kvar på kontraktet och är Hammarbys kanske viktigaste spelare. Tuffa förhandlingar mellan klubbarna är att vänta.

Svep förbi Sweeper

Det här lät ju spännande, tyckte jag. Sweeper, ett dagligt insidermejl om svensk och internationell fotboll, skrivet av anonyma fotbollsjournalister som minsann tänker avslöja saker och ting.
Efter att ha tagit del av första mejlet kan jag upplysa om att ni inte behöver ödsla tid och kraft på att anmäla er.

Tillbaka i hetluften

Jaha, då var man på plats på redaktionen efter två veckors semester. Tillbaka i hetluften direkt… eller i alla fall på plats på AIK:s första träning. Den handlade om fystester ute på Bosön.

* Snabbast på kort distans var nye, norske forwarden Bernt Hulsker.

* Uthålligast i det så kallade Jojo-testet (uppdaterat Beep-test som innebär löpning fram och tillbaka mellan två linjer med allt kortare tidsintervall) hade nog Dennis Östlundh, Kenny Pavey eller Marcus Jonsson blivit om inte DVD:n hakat upp sig på nivå 15.5 (allsvenska snittet är 17.3). Nu fick testet avbrytas och inte alla grät blod över det, om man så säger…

* Starkast har jag inte riktig koll på, men i armlyft (hakan över stången) gjorde Kenny Pavey 14 mot Johan Mjällbys 13.

* Samtliga AIK:s åtta nyförvärv var på plats men Wilton Figuiredo önskade nog att han var någon annanstans…

* Kenny Pavey och Robert Johansson - mina två före detta lagkamrater från Ljungskile - skötte sig bra. Jag stötte för övrigt ihop med båda i Solna i går när de letade efter en OnOff-butik. Kenny har fått lägenhet ett stenkast från mitt eget hus och Robban bor hos honom i väntan på egen lägenhet. Två sköna killar.

Tekniken går framåt...

Hej Robert!
Apropå Djurgårdens Quirino-värvning: moderna DVD-värvningar måste väl hålla högre kvalitet än de gamla videovärvningarna?
/K.


Absolut. Och efter VHS och DVD väntar vi bara på den första Quick Time-värvningen. "Spelaren är kanon. Vi har sett honom på internet".

Swärdhs hemliga lista?

Får tips om en blogg som påstår sig ha sett HIF-tränaren Peter Swärdhs hemliga värvningslista under en flygresa. Det hela låter ganska otroligt - varför skulle Swärdh sitta och bläddra med den listan på ett flygplan? - men kul läsning är det i alla fall. Här är länken.

Fem bästa hittills

Silly Seasons fem bästa värvningar hittills:

1. Henke Larsson - Helsingborg (affären ej bekräftad och Henke kommer först efter VM).

2. Quirino - Djurgården.

3. Ali Gerba - IFK Göteborg.

4. Stefan Ishizaki - Elfsborg.

5. Hasse Berggren - Häcken.


Sportchefen talar ut

Det är Silly Season. Då händer det grejer i de allsvenska lagen. Även i Hammarby. Nu talar sportchefen Thomas Andersson ut på Hammarbys hemsida om den arbetssamma perioden. Här besvarar han frågorna alla fans ställer sig just nu.

Fem dagar kvar på semestern

Har semester några dagar till men ser att det händer en hel del i fotbolls-Sverige just nu. IFK bekräftar att Mats Persson slutar som klubbdirektör. Det var en väntad utgång och har inofficiellt varit bestämt länge, enligt de uppgifter jag fått tidigare. Det som förvånar är att offentliggörandet kom nu och inte i mars, i samband med att åklagaren tar beslut om det blir åtal eller inte.

Diskussionerna om vilken klubb Henke Larsson ska comebacka i pågår, Henke har inte tänkt så långt skriver han på sin hemsida. Men enligt min uppgiftslämnare är Henke och Helsingborg i avgörande delar överens om ett kontrakt på 1,5 år - OM Henke nu väljer att fortsätta spela elitfotboll, vilket han tidigare sagt att han tänker göra.

"George Mourad och AIK"-följetongen rullar vidare. Dyker det inte upp något hett utländskt alternativ spelar Mourad i AIK från och med februari 2006, enligt den informationen jag har.

Elfsborg rycker i Fredrik Berglund. Då lyckas de nog också. Men det är min högst privata gissning.

Jag fick för övrigt panikposta alla handlingar som krävs för att få visum till Saudiarabien i dag. Nu gäller det bara att posten går som den ska, annars blir det bekymmer.

Nu ska njuta av mina sista semesterdagar och till alla som missade nya serien Prison Break säger jag: Gör. Inte. Om. Det.

Händer mycket kvällen mot nyårsafton

AIK värvar Berndt Hulsker, 28-årig forward från Vålerenga. Förutom Johan Mjällby (som är tveksam till spel) är Hulsker Gnagets mest intressanta nyförvärv den här säsongen. Om - jag säger om - han klarar läkarundersökningen. AIK har ju som bekant dåliga erfarenheter av det där med att presentera spelare på sin hemsida innan allt är klart.
Hur som helst; går det vägen med Hulsker har Gnaget bara en forwardsplats till att fylla. Henke Larsson eller George Mourad, det är frågan.

Samtidigt rapporteras att Jon Inge Höiland lämnar Malmö FF för Kaiserslauten. Stackars nya tränaren Sören Åkeby som får se sin klubb nedmontera snarare än rusta för guldstrid - först Elanga, nu Höiland. Å andra sidan är väl Åkeby på semester i Thailand fortfarande?
Isländske U21-landslagsmannen Emil Hallfredsson må vara lovande, men det finns väl en anledning till att han inte spelar i Islands A-landslag samt att han inte köps av MFF, utan lånas med en köpoption.
Skulle Christian Järdler värvas känns det som att MFF står på plusminusnoll i dagsläget.
Lyckas man även knyta till sig amerikanske landslagsmannen Heath Pearce börjar det se intressant ut.

Kvällens mest överaskande besked var nog ändå det här; irländske skyttekungen Jason Byrne nobbar Djurgården. Klubbarna blev överens för någon vecka sedan, nu verkar förhandlingarna om Byrnes personliga kontrakt brakat samman, vilket är ganska ovanligt när båda parter varit inställda på affär. Därmed står Djurgården fortfarande utan alternativ till Jones Kusi-Asare i den centrala anfallsrollen, om inte Mattias Jonson ska in och kriga där.
Å andra sidan finns ju tid för Djurgården att höja upp Byrnes lön en bit, om han nu anses värd det.

Årets lag

Micke, som driver bloggen "Publikvärdens Värld - Malmö FF" har tänkt till och mejlat Årets Lag. Ganska rolig läsning. Håll till godo!

Målvakt:
Stefan Selakovic - värvades som anfallare, men Janne Plånbok och hans kompisar såg till att Selakovic mest kom att uppmärksammas för sina insatser som målvakt.

Back (vänster)
Tuborg guld - den back Joseph Elanga drog i sig en sen fredagskväll på Slagthuset i Malmö.

Mittback
Olof Mellberg - "Hands up, baby Hands up"! Mannen som gav hjärnsläppet ett ansikte.

Mittback
Andréas Lilja - ja, jag vet att han spelar hockey, men för en back är det extra viktigt att spela för laget och just lagarbete verkar Lilja vara något av en expert på...

Back (höger)
Alexander Östlund - i brist på konkurrens, precis som vanligt....

Högerytter
Paolo Di Canio - "Jag är fascist, inte rasist", säger Lazios anfallare. Ja ja, långt ute till höger platsar han i alla fall. Vi är väl ganska många som gärna skulle se honom ännu längre ut till höger, d v s så långt bort ifrån en fotbollsplan som möjligt.

Vänsterytter
Cristiano Lucarelli - Livornos skyttekung som inte ens ville prata om Di Canios fascisthälsning. Lucarelli har under sin karriär bland annat bannlysts från Italiens juniorlandslag för en hyllning till Che Guevara på plan och bötfällts för att ha visat sin "kommunistiska" knytnäve åt Lazios fascistsympatiserande klack.

Defensiv mittfältare
Louay Chanko - så här sa Lolo "jag har inte gjort nåt fel" Chanko till Svenskafans: "- Provtränar är fel ord. Jag kom ner i går och har sett dem spela en match, men jag har inte tränat med laget." Jo, tjenare! Nästan omedelbart dök det upp bilder på Chanko, i en gul fin väst, tränandes med AEK Aten.

Offensiv mittfältare
Daniel Andersson - Daniel vet verkligen hur man går till attack. Det fick en inrusande Besiktashuligan känna på när Daniel fällde honom med en mycket välriktad spark.

(Slit och) Släpande forward
Daniel Bernhardsson - medan storlagens stjärnor går hem och spelar Playstation efter träningen, så beger sig Gefles Bernhardsson hem till sitt yrke som bonde.

Spjutspets
Admir Dautovic - i Kalmar AIKs fotbollslag som fördes till sjukhus sedan han träffats av ett spjut i ryggen när friidrottarna tränade på Fredriksskans. Admir klarade sig undan med ett köttsår.

Tränare
Norbert Meier - Duisburg-tränaren fick sparken efter att hamnat i bråk med FC Köln-mittfältaren Albert Streit när lagen möttes. En dansk skalle, och en elegant därpå följande filmning, från Meier gjorde att han fick lämna Duisburg.

Årets roligaste artikel?

Hej Laul!
Tycker du gott kan driva lite med SvD (eller varför inte Hatten Söderberg) om deras artikel om AIK som tänker försöka värva Henke Larsson. Det är årets roligaste artikel!
I övrigt - ett gott nytt år!
/T

Artikeln talar bra för sig själv. Å andra sidan är det väl inget fel av AIK att vara på offensiven?

Haddads svarta lista

Klimatet hårdnar för oss sportjournalister. Här en anekdot ur verkliga livet när min kollega David Tanentsapf ringde upp Assyriskas forward Andreas Haddad för en intervju om dennes fotbollsframtid - blir det AIK, kvar i Assyriska eller något annat?

- David Tanentsapf? Vänta lite, svarar Andreas och bläddrar bland en massa papper.
Nej tyvärr, jag pratar inte med dig.
Varför?

-
Du har skrivit artiklar som inte är sanna, och att jag sagt saker som jag inte har sagt.

Det låter otroligt, kan du berätta när det var och vad det rörde sig om?

-
Nej, jag vet inte vilken artikel det handlade om. Men jag har läst alla tidningar och läst alla artiklar som skrivits om mig. De som skrivit skit har jag skrivit upp i en bok och dem pratar jag inte med. Det får du respektera. Ni har förstört hela min karriär i Sverige med era lögner.

Efteråt kollade David i Sportbladets textarkiv. Den enda artikel han någonsin skrivit om Andreas Haddad var en kortis, en rewrite från svenskafans.com som handlade om att Haddad nobbats av Aberdeen och därför provtränade med norska Start.

Därför trodde David att Haddad drivit med honom, och bad Sportbladets Samuel Johansson ringa upp. Med Samuel snackade Haddad. Samuel frågade Andreas vilka mer som fanns på den svarta listan. Det var David Tanentsapf, Anders Sandqvist (Expressen), Olof Lundh (Expressen) samt några till han inte mindes namnet på.
Efter det här inlägget får man väl förmoda att även undertecknad är med på svarta listan.

Henke och Backe

Helsingborg ser över möjligheterna att inrätta en ny headcoach-tjänst. Hasse Backe är ett hett namn, däremot kan Stuart Baxter avskrivas som är på väg att teckna ett tvåårskontrakt med Vissel Kobe i Japan.

Förutom Henke Larsson - som i avgörande delar uppges vara överens med HIF - ryktas det friskt om att Alvaro Santos är på ingång, i alla fall enligt den här supporterbloggen.

Alla blir vinnare

Jag tror att den här detaljen blir viktig att lösa för Helsingborg. Och det skulle förvåna mig om de inte gör det på ett bra sätt nu när de har chansen. I så fall blir alla vinnare; Högaborg, Helsingborg, Henkes familj, allsvenskan och naturligtvis Henke själv.
Någonstans har jag känslan att det här redan är klart.

Henke hem till HIF

Nås under min julsemester av rapporter att Henke Larsson bekräftat hemflytten. Att han flyttar hem kommer inte som någon överaskning för Sportbladets eller den här bloggens läsare. Henke säger att det inte är säkert att det blir till Helsingborg, men det kan man ju tro vad man vill om.

Julsurr

Om någon önskade sig en BMW 325:a i julklapp men inte fick någon kan ni alltid tjacka Andreas Haddads. Sjunker lönerna i Assyriska?

Huvudrörelsen och Pizzabagaren skruvade ihop en lustig artikel i går, angående Chelseas "bud" på Zlatan. Denna mening är redan en riktig klassiker: "I Premier League, med många primitiva och osmarta försvarare, är det bara Rio Ferdinand som har kapaciteten att stoppa svensken (Zlatan)".
Öhh, okej... men John Terry, då? Eller Sol Campbell? Sami Hyypiä?

Informeras om att det är fullt ordkrig bland olika supporterfraktioner kring IFK Göteborg. Detta sedan bloggen "Bara Ben på Glenn Hysén" publicerat ett rykte om att Mats Persson jobbar trots att han är sjukskriven. Jag fick samma tips, ringde upp Mats Persson som nekade till alla "anklagelser". Skrev därför inget.
Däremot vet jag inte om jag tycker det var fel av barabenarna att publicera, känns som att deras blogg är rätt forum för sådana rykten. Så länge det framgår att det är just ett rykte, vilket det gjorde.

Till sist ett mail om Saudiarabien:

Hej!
Fotbollsstadion är fantastiskt vacker och trots att jag var bodde i Riyadh i tre år på 90-talet fick jag tyvärr aldrig tillfälle att besöka stadion. Däremot fick jag uppleva glädjeruset 1993 när saudierna säkrade första avancemanget till fotbolls-VM! Gatorna i Riyadh var helt igenkorkade, folk (män) dansade och sjöng. Det som normalt tog 20 minuter från jobbet tog 1-1,5 timmar!

I dag är det mycket riktigt betydligt strängare säkerhetskontroller än för 10 år sedan, men nästan alla stora flygbolag flyger direkt till Riyadh, dock inte från Stockholm. Saudia, det saudiska flygbolaget, serverar inte alkohol! Tullen är mycket rigorös, man blir muddrad om de så bara hittar en tom 5 cl alkoholflaska i bagaget! Man tillåter inga produkter som innehåller alkohol, inte ens rakvatten! Under mina tre år i Riyadh gjorde jag två-tre hemresor per år och enda krånglet jag upplevde var när SAS personal strejkade i Sverige (på vägen ner)!

Möjligheterna att få inresevisum är också begränsade, man måste ha en "sponsor" som garanterar att man följer saudiska lagar samt ser till att man inte stannar.
Bortsett från hoten från extrema muslimer är det ett fantastiskt land! Det finns därför alla skäl för de journalister som får inresevisum att försöka se mer än bara fotbollsstadion!

Riyadh ligger på 630 m över havet, så det är extremt torrt. Skriver en som trivdes fantastiskt bra i Saudiarabien och åker gärna dit igen!

MVH
Torbjörn


Tidsfördriv på julafton

För alla som tycker julafton går långsamt innan klapparna ska öppnas finns här ett beroendeframkallande tidsfördriv. Tackar Erik (104 000 poäng) för tipset och utmanar namnen Niva att höra av sig om han slagit den siffran innan annandagens utgång.

God Jul önskas till alla som mejlat och läst under året. En extra hälsning till Jonas Nystedt, en av denna bloggs flitigaste läsare. Bengt Madsen är nog inte mycket för bloggar, men honom har jag skickat julkort med hopp om gott samarbete 2006.

Det lär inte bli särskilt mycket skrivet här under några veckor eftersom jag har semester fram till efter trettondagshelgen. Skulle jag inte hinna skriva innan nyår önskar jag Gott Nytt År också.

Mitt preliminära bloggnyårslöfte är att granska sportjournalistiken bättre. Jag får många mejl som retar sig på att jag då och då gnäller på kollegor och konkurrenter och själv är så jävla förträfflig, men någon seriös diskussion om sportjournalistik existerar ju inte och bloggen är ett utmärkt forum och min position ganska unik. Det eventuella objektivitetsproblem som uppstår kan vi till att börja med lösa genom att ni mejlar exempel på artiklar som publicerats i Sportbladet under året som inte varit sanna. Den som hittar tio stycken (av totalt över 10 000) får en belöning. Men jag tror inte att någon lyckas...

Sportjournalistikens problem är nu inte att sakerna som skrivs är osanna, däremot är vi dåliga på att granska idrottens affärer. Inte ens Kalla Fakta kom ju någonstans när de gav sig på TV-avtalet. Det som hittills rapporterats om TV-avtalet i sportpressen är partsinlagor åt olika håll under en pågående förhandling samt avstämning var förhandlingarna befinner sig.
Sportbladet har inte varit särskilt bra, det ska erkännas. Vi har till exempel inte lyckats få fram ett svar på frågan varför förbundet fortfarande använder sig av Rune Hauge av alla agenter på denna jord (uppenbarligen har Hauge inte lyckats särskilt bra eftersom Lagrells polare Phillipe Huber och förbundets blivande samarbetspartner i "Nya Råsunda" IMG är hetaste intressenterna).
Vi har heller inte något svar på frågan varför Lars-Åke Lagrell anlitade Hauge från första början, då hans händer var smutsigare än Anders Carlssons nånsin kommer att bli. Eller varför klubbarna inte kommer att informeras om hur mycket stålar Hauge får.

Å andra sidan har vi gjort bedömningen att intresset för TV-förhandlingarna inte är särskilt stort bland läsarna. De gånger jag skrivit i tidningen och på min blogg har responsen varit i det närmaste obefintlig. Den aspekten måste också tas med i beräkningen - om ni läsare nu skiter i TV-avtalet (förutom de centrala frågorna när avtalet är klart "Vilka kanaler visas matcherna i?" och "Hur mycket pengar fick fotbollen?"), är det då någon mening att vi granskar det? Ja, om ni frågar mig, men jag är inte säker på att alla på tidningen och ute i stugorna håller med om det.

Ett exempel där rapporteringen däremot varit bra under året är skattehärvan kring IFK Göteborg, framför allt från Göteborgs-Postens och Sportbladets sida.

Ett annat preliminärt nyårslöfte för att göra denna blogg bättre är att ge mer bakgrundsinformation till de stora nyhetshändelserna i fotbolls-Sverige. Varför hände det? Hur kom det fram? Vem sa vad? Problemet är att man då rör sig i ett gränsland - uppgiftslämnare och källor får under inga omständigheter röjas.

Många efterlyser mer transferspekulationer på bloggen men den delen krockar med Sportbladets naturliga bevakning. Jag kan ju på dagen skriva att Martin Ericsson är på väg till Djurgården. Sedan får vi på kvällen reda på att han faktiskt är på väg till Stockholm för att förhandla (vilket för övrigt kanske inte dröjer så länge...). Men då kan min bloggspekulation ha väckt konkurrenterna som också har storyn i nästa dags tidning.

Det finns säkert fler saker som bloggen behöver bli bättre på, den är ju fortfarande något av ett expriment. Men det tar vi via mejlen. God helg!

Julklappstips

Till morgondagens tidning tänkte jag dela ut lite julklappar till de allsvenska lagen i min veckospalt. Några tips på vem som behöver vad?

Dåligt sikte?

Djurgården, Hammarby och AIK inleder samarbete med Stockholm City och Expressen. Trodde att Stockholmsklubbarna siktade högre än så.

Byrne bekräftad

Shelbourne FC bekräftar nu på sin officiella hemsida att skyttekungen Jason Byrne, 27, hamnar i Djurgården. Har aldrig varit nära att se honom spela, så det är svårt att ha särskilt många synpunkter på om det är ett bra köp. Men några mål lär han ju göra i allsvenskan också, om han gjorde 25 stycken i irländska ligan.
Dessutom har jag svårt att se att Djurgården skulle lägga 4 millar på ett träben. Nog för att Ibrahim Ba var en rejäl miss, men han kostade å andra sidan inget.

Enda allsvenska DVD:n

Hammarby är mycket för det där med att vara ensamma om saker. Först akademin (som senare visade sig vara den andra inom klubben till och med), nu säsongs-DVD:n.
Lite småkul.

Fast så visar det sig att det var ganska sent beslut av Djurgården. Scrolla ner lite på den här länken.

Nej, här är dagens garv

Jag sköt från höften med mitt inlägg om MFF tidigare. Det här måste vara dagens roligaste, Blåvitts nya huvudsponsor. Vi tackar Fredrik för tipset.
Och vi tackar Jonas för det här.

Ny arena

Efter mycket hemlighetsmakeri har Djurgårdens reservalternativ läckt ut - en helt nybyggd arena på kungens mark. Det finns nog fler tänkbara områden, men detta är det hetaste i dagsläget. Mötet med Kungliga Djurgårdsförvaltningen i mitten av januari (som förvaltar marken åt Carl XVI Gustaf) blir alltså högintressant för alla Dif-fans. Fram till dess ska kungen, känd AIK-supporter, ha gett sitt godkännande.

TV-avtalet

Just nu står striden mellan IMG (den amerikanske managementjätten) och Kentaro Group (kontrolleras av schweiziske miljardären Philipe Huber). Eftersom båda kan betala mer än TV-kanalerna (Canal Plus, Kanal 5, TV4 och Viasat) är de i dagsläget de hetaste intressenterna.

Men att förbundet plötsligt väljer att förhandla med två internationella aktörer betyder inte nödvändigtvis att någon av jättarna i slutändan tar hela avtalet. Det kan också innebära att TV-kanalerna höjer sina bud och fotbollsrörelsen accepterar det, även om det totalt blir en något lägre totalsumma.
För klubbarna spelar det ingen större roll, avtalet är redan uppe på sådana nivåer att den fasta summan lär tredubblas (6 miljoner per år och allsvensk klubb). Det är framför allt den rörliga (prestationsbaserade) delen som påverkas negativt om målsättningen inte nås.

* Det som talar för IMG är att förhandlingar redan pågår om marknadsrättigheterna för "Nya Råsunda". De blir i så fall en naturlig part.
* Det som talar för Kentaro Group är att Philipe Huber i dagarna träffade Profile Media Ltd (Rune Hauges bolag som förhandlar för fotbollen) och att diskussionerna gick bra enligt båda parter.
* Det som talar för att någon TV-kanal till slut tar avtalet ändå är bara min magkänsla. TV-kanalerna vet ju att om IMG eller Kentaro Group får rättigheterna blir det i alla fall inte billigare.

Att förhandlingarna börjat om beror naturligtvis mest på att fotbollen inte nöjde sig med TV-kanalernas bud men också:
- En del anbud har villkor som inte anges i det anbudsdokument vi har sänt ut. Eftersom vi vill kunna syna alla kort gör vi om det hela igen. Nya intressenter har hört av sig och vill vara med och räkna och varför skulle de inte få det? förklarar förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Fotbollens målsättning är totalt 300 miljoner kronor årligen för landskamper, svenska cupen, allsvenskan, superettan och damfotbollen - fast i tre separata avtal.
Knappt 200 miljoner för allsvenskan/superettan, knappt 100 miljoner för landslaget/svenska cupen och en betydligt lägre summa för damerna.

Dagens garv

Den här uppföljningen på slutcitatet i den här artikeln håller högsta humorklass.

Mot Saudiarabien

För att ta sig in i Saudiarabien och bevaka det svenska landslaget krävs en officiell inbjudan från ett företag eller liknande. Fotbollförbundet hjälper nu det svenska journalistföljet genom att ordna inbjudningar från saudiska förbundet. Det är kanon, annars hade det blivit krångel.

Totalt är vi fyra svenska journalister inklusive fotograf som åker. Vågar man hoppas på att få åka med landslagets buss från hotellet till träningarna? Nur när Zlatan och kompani ändå inte är med? Tveksamt, men det hade varit praktiskt eftersom UD varnar västerlänningar för att vandra omkring för mycket i Riyadh. Jag och Henke Skiöld från TT har redan snackat om att skaffa oss varsin burka.

Det är dödsstraff på att smuggla in droger och frågan är hur saudierna ser på snus? Det kan bli en ödesdiger chansning. Kanske skulle be Mats Engqvist att ta in några extra dosor, det måste ju vara politiskt omöjligt för Saudiarabien att halshugga svenska landslagets reseplanerare.

Man får inte ha brottsligt förflutet, men Stefan Selakovic kan vara lugn, han är ju inte dömd för något. För egen del undrar jag vad saudierna anser om en 15 år gammal mopedtrimning?

Man får inte heller ha Israel-stämpel i passet men Olof Persson och Yksel Osmanovski - som mötte Maccabi Haifa med Malmö FF i somras - klarar sig tydligen genom att skaffa provisoriska pass.

Det är tur att man inte är kvinna. En kollega som nyligen besökte landet blev inte insläppt förrän hon drog en lögn om att hon var lyckligt gift med sin 35 år äldre fotograf.

För att få visum ska man bifoga två nytagna foton - som måste likna det i passet. Eftersom jag gått upp ett antal pannor sedan min passbild togs funderar jag på att be min gamle chef Mats Drougge om hjälp med lite retuschering.

Ni hör själva hur det låter. Eller som en i landslagsledningen uttryckte saken mot att jag inte skrev det i tidningen: "Om vi vetat att det var så besvärligt hade vi aldrig åkt dit".

Förbundets informationschef Jonas Nystedt åker för övrigt inte med, men jag har inte lyckats lista ut vilken av punkterna han faller på…

En vecka på Gotland

Landslaget VM-laddar på Gotland när truppen samlas 21 maj. Kanonkul. Var där på cykelsemester för några år sedan och trampade runt ön på tandemcykel vars andra motor fick kramp i låren redan efter första dagen.
Gör landslaget månne någon cykelutflykt? Zlatan och Ljungberg på en tandem är en bra bild. Fast Ljungberg kanske tar med sig sin Stureplans-hoj…

Fler namninsamlingar

Apropå namninsamlingar så har Helsingborgs-fansen nu startat en sådan för att locka hem den store sonen.

Nya misstankar

Ytterligare en misstanke mot Stefan Selakovic i den pågående brottsutredningen kring IFK Göteborg. Det handlar om "medhjälp till vårdslös skatteuppgift" i samband med att Selakovic sign on-bonus utbetalades och hur den deklarerades.

Dessutom; om Blåvitt vinner i länsrätter, regeringsrätter och allt vad det heter riskerar man en holländsk skattesmäll på ungefär 2,5 miljoner kronor. Plussa på kostnaderna för att driva en process till Regeringsrätten och man kan fråga sig hur mycket Blåvitt egentligen tjänar på en långbänk.

Många turer blir det

Expressen avslöjar att tv-avtalet blir klart i dag. Schweiziske miljardären Philippe Huber köper rubbet. Den som lever får se, men ni minns väl följande artiklar i Expressen?


21 september
TV4 OCH MTG TAR TV-AVTALET FÖR EN MILJARD KRONOR
Nyheten slår ner som en bomb. Expressen avslöjar att tv-avtalets troliga prislapp blir "en miljard" och att "TV4 och MTG" är köparen.


25 oktober
FÖRHANDLINGARNA GÅR TRÖGT - EN BRA BIT FRÅN EN MILJARD
Nya bud. Tv-avtalsförhandlingarna går trögt, avslöjar Expressen. "Anledningen är att buden inte alls är i paritet med vad klubbarna och förbundet förväntade sig. En bra bit från den miljard man hoppas på".


5 november
AVTALET KLART INOM TVÅ VECKOR - CANAL PLUS OCH KANAL 5 TAR DET FÖR 1,2 MILJARDER
Ännu en bomb slår ner. Expressen avslöjar att tv-avtalet är klart "inom en till två veckor". Nu är priset "1,2 miljarder" och konstellationen "Canal Plus och Kanal 5" ligger bäst till.


17 november
SAMMANBROTT I FÖRHANDLINGARNA - LÅNGT FRÅN MÅLET
Men så kör det ihop sig igen. Expressen avslöjar att det är "sammanbrott i tv-kriget". Fotbollen är "långt från målet" och "förhandlingarna har kört fast". (Artikeln finns av någon anledning inte i Expressens elektroniska arkiv PressText).


20 december
FÖRHANDLINGARNA STOPPAS - PROBLEM FÖR KLUBBARNA
Nu jävlar måste det vara en ko på isen. Expressen avslöjar att "Lagrell stoppar förhandlingarna" och tidningen varnar för att klubbarna nu står "utan ett gällande tv-avtal vilket försvårar budgetering och dessutom är det svårt att göra spelprogram utan att man vet vad som gäller exempelvis Veckans match".


21 december
SCHWEIZISK TV-MILJARDÄR TAR AVTALET - MEN INGEN FOTBOLL I SVENSK TV
Men dagen efter är det andra bullar. Expressen avslöjar att "i dag köper Baryards miljardär rättigheterna till svensk fotboll". Det handlar om Schweiziske tv-miljardären Philippe Huber som enligt Expressen kommer att "pröjsa ruggigt många miljoner". Samtidigt kommer tittarna nu inte att kunna "följa sitt favoritlag i tv".


PS Den som vill ha en mer sansad bedömning av läget i förhandlingarna kan klicka på den här länken.

För och emot igen

Ordföranden i Svensk Elitfotboll (Sef), Bosse Lundquist, tillika Djurgårdens ordförande, avslutar sin ledare i senaste numret av SEF-Aktuellt så här:

"Alla vet vad som hänt i IFK Göteborg. Men inte hur. Jag väljer därför att vänta med att kommentera händelserna tills saken är helt utredd.
Jag har emellertid förståelse för IFK Göteborgs styrelse, som uppenbarligen inte får någon information av klubbdirektören och kassören. De är föremål för en utredning och tillsagda av sina advokater att inte prata med någon om det hela, vilket naturligtvis gör det svårt för styrelsen att bringa i ordning i detta
".

Uttalandet kan tolkas som att elitfotbollsrörelsen är på väg att ta ställning emot Mats Persson och Jan "Plånbok" Nilsson, för IFK Göteborgs styrelse.

Yksel igen

Uttryckte mig ganska starkt om Yksel Osmanovski i morse och tänkte att det får jag väl äta upp. Men till och med MFF-fansen håller med. Pågarna mejlar och är lika oförstående som jag. Vad gör han i landslaget?

Segern är vår

Namninsamlingarna för och emot denna blogg har rullat ett tag. Ställningen just nu:

Emot bloggen: 73 namn.
För bloggen: 207 namn.

En ganska väntad utgång. En göteborgare med rosa skjorta och lagom mängd underhudsfett vinner i längden, fråga valfri tjej eller besök en krog. Kanske dags för HBK-entusiasterna att inse att slaget är förlorat? Hur som helst tackar jag för uppmärksamheten vilket jag antar att även sajten www.namninsamling.com gör.

Pearce till MFF?

Joseph Elanga är på väg Bröndby. Öppnar det för amerikanska landslagsmannen Heath Pearce i MFF? Fast om han är bättre än Elanga, varför tog inte Bröndby honom? För mycket pengar, kanske. Ytterst tveksamt då om MFF har råd.

Uppgjorda matcher

Uppgjorda matcher i superettan? Ja, i alla fall enligt experterna. Fast den misstänkte svensken i finska härvan förnekar all inblandning. Dock är hans berättelse ganska intressant, framför allt när han berättar om sitt spel på den finska skandalmatchen.

Tunna invändningar

Stefan Selakovic kom till Sverige i december. Om det råder ingen tvekan. Han förhandlade med flera svenska klubbar under jul. Han återvände aldrig till Holland permanent. Han började träna med IFK Göteborg 10 januari, alltså innan utbetalningen gjordes. Alltså bör artistskatten ha använts felaktigt. Jag tycker att IFK:s invändningar känns tunna, å andra sidan är jag ingen expert.

Så här beskriver i alla fall skatteverket saken:
"IFK har tecknat ett treårigt anställningsavtal med Stefan Selakovic. Detta avtal är daterat 2004-12-30 och började löpa från och med 2005-01-01. Förutom månadslön har avtalats om ett engångsbelopp, sign on fee, på netto 4 250 000 kronor.
Stefan Selakovic har återvänt till Sverige den 19 december 2004 i samband med att Madelene Svensson då födde en son på Varbergs sjukhus. Sedan dess har han varit i Sverige och bosatt i Varberg.
Den 13 januari 2005 har IFK gjort en utbetalning till Stefan Selakovic bankkonto i Luxemburg med 6 000 000 kronor. Den 11 februari har IFK lämnat en redovisning om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister m.fl. till Skatteverket i Ludvika avseende denna utbetalning. Skatten uppgår till 1 058 823 kronor. IFK har ansett att Stefan Selakovic inte varit skatterättsligt bosatt i Sverige.
Av utredningen framgår att Stefan Selakovic vistats stadigvarande i Sverige från 19 december 2004. Han är därför obegränsat skattskyldig från denna dag".


Intressant spel

Nya brottsmisstankar i Blåvitt. Det är ett intressant spel som pågår mellan åklagare och advokater. De misstänkta i härvan försöker på inrådan av sina advokater hitta en utväg från anklagelserna om grovt skattebrott. Men i den förklaring de lämnat har överåklagare Gunnar Stetler hittat nya misstänkta brott - förskingring och felaktig bokföring.
Nu får advokaterna försöka hitta en ny nödutgång och hoppas att Stetler inte kan täppa till den också med ytterligare en brottsanklagelse.
Åtalsbeslutet kommer i mars.
Spännande.

Yksel?

Yksel Osmanovski i landslaget? Det måste vara ett skämt. Han är ju inte ens ordinarie i Malmö FF. Han är snart 30 bast. Obegripligt, hur lyder motiveringen?
Jeffrey Aubynn och Max von Schlebrügge känns mer okej, framför allt Max som varit bra en längre tid. Men Yksel, nej, jag förstår det inte. Mitt förtroende för Lagerbäcks/Anderssons fotbollskunskaper är vanligtvis orubbligt, men det här förstår jag inte alls.
De tre är ersättare för Tobbe Linderoth, Marcus Allbäck och Mikael Dorsin som stoppades av sina klubbar.

Ang. Selakovic

När det gäller den försent utbetalade "sign on"-bonusen till Stefan Selakovic gör Skatteverket ett intressant tillägg. Jag citerar ur Skatteverkets omprövningsbeslut:

"Oriktig uppgift har lämnats genom att IFK ej redovisat samtliga utbetalningar till Stefan Selakovic i avgiftsunderlaget på Skattedeklarationen. Vidare har oriktig uppgift lämnats genom att IFK inte redovisat innehållen preliminär skatt avseende Stefan Selakovic i skattedeklarationen".

Stefan Selakovic har fått en sign on-bonus på 4 250 000 kronor som IFK betalat 15 procent i skatt på enligt artistskatten. Men enligt Skatteverket hade han alltså redan inlett sin vistelse i Sverige, och skulle alltså betalat vanlig skatt och arbetsgivaravgifter.
Summan 8,8 miljoner innehåller arbetsgivaravgifter på 3,1 miljoner samt skatt på 5,3 miljoner. Desutom ett skattetillägg på 1,5 miljoner och 160 000 kronor i ränta. Drag sedan bort den skatt IFK redan betalat.

Den stora gåtan är varför Stefan Selakovic fick 4,25 miljoner i "sign on"-bonus. En enorm summa.

Bitarna faller på plats

Sitter med Skatteverkets omprövningsbeslut i handen och den berättelse som beskrivs är närapå identisk med det reportage som Sportbladet publicerade för några månader sedan. Citerar ur Skatteverkets omprövningsbeslut (skatterevisionen):

"Vid Skatteverkets fortsatta utredning i samarbete med Ekobrottsmyndigheten har framkommit att IFK återbetalat det belopp, som Jan Nilsson påstått att han gett som gåva till Peter Ijeh. Återbetalningen från IFK till Jan Nilsson har skett på följande sätt.

Vid förvärvet av spelaren Stefan Selakovic har föreningen utbetalat ett högre belopp än vad kontraktet med honom utvisar. Pengarna har den 13 januari 2005 satts in på Stefan Selakovic bankkonto i Luxemburg. Stefan Selakovic har på uppdrag av IFK den 11 april 2005 överfört 1 350 000 kronor till "Janne P". Mats Persson har vid polisförhör bekräftat att pengarna gått till Jan Nilsson och avsett återbetalning av Jan Nilssons utlägg i samband med Peter Ijehs övergång till IFK.

Mats Persson har uppgett att det aldrig varit meningen att Jan Nilsson skulle lämna pengarna och aldrig se dem igen. Moraliskt sett har Mats Persson ansett att Jan Nilsson haft någon form av fodran på IFK
".

Om IFK Göteborg tänker tänker lämna en alternativ förklaring kanske det är ett bra läge nu?

Tuff smäll för Blåvitt

Skatterevisionen mot IFK Göteborg är klar och sammanlagt får Blåvitt alltså en smäll på omkring 12 miljoner kronor. Utan att dra någa förhastade slutsatser kommer det naturligtvis bli oerhört svårt för Blåvitt att tackla den ekonomiska smällen.

Att skatteverket gör en liknande bedömning som den linje Ekobrottsmyndigheten driver talar knappast till de brottsmisstänkta personernas fördel i den kommande (eventuella) rättegången mot i första hand Mats Persson och Jan "Plånbok "Nilsson.

När det gäller Ijeh-konstruktionen verkar den ha varit ett välplanerat och uppsåtligt försök att kringgå skatt på en dryg miljon kronor. Inte mycket att säga om det.

Selakovic-fallet är mer svårförståeligt. Här verkar det handla om en fullständigt vansinnig chansning. Om familjen Selakovic väntat en eller två månader att flytta hem hade problemet inte funnits. Obegripligt klantigt skött av alla inblandade.

Blåvitt ska överklaga skatterevisionens beslut till Länsrätten men det handlar väl mest om att vinna tid för att skramla ihop slantarna.

Skatterevisionen visar att något annat fuffens inte förekommit inom IFK Göteborg de senaste åren men det är naturligtvis en klen tröst i sammanhanget.

Steg för steg i den här sorgliga historien visar hur Blåvitt ägnat sig åt högst tveksamma ekonomiska upplägg. De är bevisligen inte ensamma i "fotbolls-familjen" om att dribbla. Det finns gamla exempel och det kommer att dyka upp nya. Skönt på sätt och vis att det kommer upp till ytan. Det är tröttsamt att höra hur fotbollens officiella talesmän beskriver fotbollen som "renare" än andra affärsverksamheter.

Andra akademin i Bajen

Bajens nya fotbollsakademi - som beskrivs som landets första - är tydligen inte ens den första i Hammarby. Kolla in den här länken.

Första akademin?

Bajen startar landets första fotbollsakademi, enligt Hammarbys hemsida. Rätta mig om jag har fel men driver inte Malmö FF, Landskrona Bois och IFK Göteborg sedan länge fotbollsakademier?

Lågprioriterat brott

Spelskandalen i Finland misstänks nu ha kopplingar till Sverige. Finsk polis har startat en utredning och svenk polis ska titta närmare på den eventuella kopplingen.
Jag är inte förvånad, men jag blir heller inte förvånad om det stannar ungefär här. Den här typen av brott är oerhört svåra att bevisa och tillhör av förklarliga skäl inte det polisen lägger mest resurser på.

Bevara bloggen?

I objektivitetens namn måste jag givetvis länka även till denna namninsamling.

Tack för stödet!

Tjena Robert!
Det löjligaste jag hört på länge det där om namninsamlingen. Speciellt roligt att läsa de klipska exemplen Janne P ger. Borde starta en namninsamling på namninsamling.com för att stoppa namninsamlingen på namninsamling.com.
/Stefan

Hej.
Det verkar som att att du har en del Judas i församlingen. Samtidigt som de skriver att de vill att du ska vara kvar, så skriver de under namninsamlingen på att du ska bort. Nå, fotbollsintresserade är väl inte de som dyker upp först i tankarna när Nobelprisen ska delas ut.
/Andreas

Tack för stödet. Nu ska jag dra mig tillbaka några dagar och fira helg. Det har som vanligt varit en tuff vecka.

Nyförvärv nummer två

Förväntningarna ökar på Vasasällskapet inför debuten i division 5. För övrigt är klubbens andra nyförvärv klart, Daniel "Lalle" La Placa som spelat ungdomsfotboll i Dif men de senaste 9 säsongerna spelat i division 4 med Helenelund.
Daniel är en teknisk spelare med bra tillslag, enligt hemsidan.

Stoppa bloggen?

Lizzy mejlar att ett gäng Halmstads BK-entusiaster startat en namninsamling om att stoppa denna blogg. Jag som precis ägnat spaltmeter åt HBK och hyllat deras förmåga att få fram egna produkter. Otack är världens lön…
Men ännu så länge har bara åtta personer skrivit under, så jag kanske kan blogga ett tag till.

Gerba skrivit på

Vid en presskonferens i dag klockan 15.00 på Kamratgården kommer IFK Göteborg presentera att Ali Gerba skrivit på för tre år med klubben. Gerba ansluter sedan till Blåvitt när träningen drar igång i januari.

Henke dag tre

Helsingborg har nu varit i kontakt med Larsson och hans agent Rob Jansen angående spel i HIF efter VM. Besked väntas en bit in i januari, om Henke ska köra ett år till i Barca eller flytta hem.

Henke dag två

Högaborgs BK kan bli en vinnare om Henke väljer HIF, rapporterar Sportbladet och Helsingborgs Dagblad. I samband med jul- och nyårshelgerna ska Larsson bestämma sig om det blir en fortsättning i Barcelona eller en flytt hem till allsvenskan och Helsingborg.
Under tiden ska HIF utforma ett konkret förslag till hans agent Rob Jansen. I dag diskuterar klubben frågan på sitt styrelsemöte. Henkes nya hemsida ser för övrigt ut så här och kommer förmodligen innehålla ett intressant besked under de kommande veckorna…

PS Henke Larsson har snart gjort TRE VM-slutspel och hittills ÅTTA mästerskapsmål. Har jag skrivit något annat så blev det fel i all hast.

Tips på HBK-artiklar

När en annan rikstäckande kvällstidning 1976 (samma år som HBK vann sitt första guld) hade omröstning om "Laget i mitt hjärta" vann Halmia tävlingen i konkurrens med alla landets fotbollslag! Fundera på den, du!
Känns som "bäst-före"-datumet på den vinklingen gått ut.

* Varför åker Djurgårdens spelare till Halmstad och rehabtränar med Halmstads BK:s Simon Bakkioui?
Den artikeln har vi haft.

* Hur mycket låg det i ryktet att Partik Ingelsten scoutades av ett La Liga-lag?
Ingen jättestory, väl?

* Hur känt är Halmstad i Lissabon nu? Lika stort som Cork på Östermalm?
Vem bryr sig?

* Hur stort är Halmstad i Portugal nu? Lika stort som Cork i Sverige?
Vem bryr sig?

* Halmstads BK är för 6:e (eller 7:e) året i rad rankat som Sveriges bästa klubblag av Uefa. Hur lång tid kommer det ta för Djurgården att gå om?
Återstår att se.

* Halmstads BK hävdar att man är sveriges största talangutvecklare och fick vatten på kvarnen med Markus Rosenberg förra året. Vilket klubblag har egentligen sålt flest spelare till Europa de senaste 5 åren (Danmark och Norge räknas inte)?
Var ligger nyheten i att Halmstad är en bra plantskola?

* Hur mycket pengar satsar Halmstads BK på talangutveckling varje år?
Var ligger nyheten i att Halmstad är en bra plantskola?

* "Dusan, bättre än Källström!" Rennes har också tagit noll poäng i Uefacupen, Källström har inte gjort mål. Är Conny bättre än "Isak" oxå?
Märklig och ointressant jämförelse.

* Eftersom Rennes inte är bättre och roligare än HBK, hur resonerade man på ViaSat när man sände matcher med Renne i Uefacupen och inte Halmstads BK?
Den frågan kunde man möjligen ställt när det var aktuellt.

* Hur blev det ekonomiska utfallet för HBK i Uefacupen. Men tanke på att ingen ville titta, och HBK fick spela hemma borta, gick klubben med förlust?
Intressant! Kan bli en artikel.

* Kakás kusin spelar i Allsvenskan. Det måste bli ett mittuppslag!
Kanske inte ett mittuppslag, men värt att undersöka.

* När ska Emil Jensen testat i Landslaget? Rennes landslagsback Erik Edman platsade inte ens i Rennes sista Uefacup-match.
När han väl testas ska vi skriva om det.

* Kim Källström platsade inte heller. Är Björn Anklev bättre än Kim?
Suck.

* Marcus Sahlman U21-målvakt, två allsvenska matcher - som forward! När skall han få chansen på rätta positionen i allsvenskan?
Kan vara ett knäck för Sportbladets allsvenska fotbollsbilaga som kommer i mars.

* Det ryktas att man köpte in HBK-Sampdoria på Island. Varför är man så intresserade av Halmstads BK där? Eller var man intresserade av Sampdoria?
Kunde man kanske gjort en notis på när det var aktuellt.

* Ett tips till nya vinklingar om HBK kan vara att ni tar ut huvudet ur storstadsarslet och börjar bevaka hela Sveriges elitfotboll.
Vi skriver om varje allsvensk match Halmstad spelar. "Off season" handlar det om nyheter kring klubben och mig veterligen har det inte hänt ett skit i Halmstad.

* Varför inte skriva om årets allsvenska skyttekung?
Vadå? Nu? Att han semestrar på Island?

* Varför inte skriva om Halmstad kommuns ovilja att satsa på elitfotbollen?
Det får lokaltidningarna brottas med.

* Det är svårt det där med vinklingar på HBK. Kanske kopplingen till Rörmokarsonen kunde belysas, om det nu överhuvudtaget finns någon?
Han håller väl på Halmia?

* Halmstad, skyttekungarnas förlovade land. Rosenberg, Gunnar, Selakovic. I viss mån kanske Igor också.
Kan vara något inför nästa års allsvenska, någon gång i mars april.

* Ljugande politiker när arenafrågan blev brännhet i samband med Hertha Berlin- och Sampdoria-matcherna (snack om att det fanns planer på en ny arena, som enligt min mening är rena lögner från en pressad kommunstyrelseordförande).
Lokaltidningsmaterial.

* Plantskolan för mittbackar. Micke Svensson, Petter Hansson, Tommy Jönsson (ibland underskattad enligt min mening, dock håller han väl knappast landslagsklass, totalt sett). Nu senaste året slog Peter Larsson igenom, dessutom som ganska flitig målskytt.
Zzzz…

* Allsvenskans snålaste klubb (?) vad gäller värvningar.
Inte så sexigt.

* Allsvenskans sämsta (?) klubb på att dra in sponsorer. Hamnar löjligt lågt i sifferstatistiken här, med tanke på resultaten på planen. Talande är väl att Let´s buy it var dräktsponsor 2000...
Inte så sexigt, det heller.

* Massor med allsvenska tränare som startat sin karriär i Halmstad (mindre aktuell i år). Jingbladh, Lasse J i Öster, Janne Andersson, Thern, Stuart Baxter.
Mindre aktuellt i år, ja.

* Det snackas mycket om Dif:s träning. HBK har sen några år tillbaka en fystränare anställd, som bland annat fick ordning på Toumas ständiga skadeproblem. Barsom har visst varit o fått hjälp av honom också. Här finns det en del skrivet, men knappast i paritet med den uppmärksamhet Dif fått.

Gammal skåpmat.

Elaka djurgårdare

Den här var lite småkul. Fast kopplingen till inkilningen kunde skippats.

Majlards krönika

När vi ändå är inne på media kan jag inte låta bli att tipsa om Janne Majlards krönika i dagens SvD. Kul tankeexpriment.

Gnällig Andersson

Halmstads tränare Janne Andersson gnäller över den uteblivna mediebevakningen runt HBK:s öden och äventyr i Uefacupen. Han raljerar vid ett tillfälle om "lösnummerförsäljning" men då glömmer Andersson att det enda riksmediet som skickade reportrar till HBK:s bortamatcher var Sportbladet. Den följdfrågan borde Fotbolldirekt.com givetvis ställt, men det kanske inte hade gett några internetklick som IMG kan tjäna pengar på?

Janne Andersson borde ha lärt sig att man får den uppmärksamhet man förtjänar. Med tanke på antalet poäng Halmstad tog i Uefacupen var det snarare en hysterisk överbevakning.

Halmstad - precis som alla andra lag - får den mediebevakning de förtjänar. Elfsborg är också en liten klubb men tack vare arenasatsningen och tunga värvningar har de fått strålkastarljuset på sig. Elitfotboll är underhållning, inte ett forskningsprojekt vem som har flest egna produkter.

Det finns heller ingen världsomspännande konspiration mot Halmstads BK, problemet är att klubben och truppen är ganska profillös, det är i alla fall min bedömning (även om ordföranden Bengt Sjöholm kan vara rätt rolig).

Men jag kan givetvis ha fel. Mejla in era tips på spännande vinklingar kring Halmstads BK - alla intressanta förslag ska bli artiklar, det är ett löfte.

PS Du är välkommen att tipsa du också, Janne.

Oerhört hundraprocentigt reko!

Lasse Lagerbäck och Magnus Forssblad hade rätt! I dag friades Juventus-läkaren Riccardo Agricola från alla dopningsanklagelser. Agricola hade överklagat sitt vilkorliga fängelsestraff.

Bara att konstatera att Agricola trots allt är en helt vanlig oerhört hundraprocentigt reko läkare.

Väntat beslut

Kommunstyrelsen i Stockholm tog i dag det väntade beslutet att gå igång med en 25 000-arena vid Globenområdet. Om Solna Stad och SvFF inte lyckas lösa finansieringen av "Oddset Arena", då gör man helt om vid Globen och bygger en 50 000-arena där i stället. Så lär dock inte ske eftersom finansieringen är löst.

Det ordnar ju upp sig det här. Kul. En arena för vardera Stockholmslag - och Champions League-finalen på "Oddset Arena" som grädde på moset.

Löparbanorna bara, dessa jävla löparbanor. Fortfarande är Enskede IP det hetaste förslaget som nått den här bloggen och det bådar inte gott.

Kvitt eller dubbelt

Fan Robert!
Smakade den rosa skjortan så illa att du nu känner dig tvungen att tippa MFF som femma!? Om nu det är din övertygelse, kan du väl svära på att äta upp din skjorta (valfri färg, förslagsvis ljusblå) om MFF i stället vinner Allsvenskan 2006.
Vi Malmöfans var ju de enda som inte tyckte det var så roligt i år, då är det väl inte mer än rättvist att det är vår tur i november?
MVH
Andreas

Det är taget. Kvitt eller dubbelt. Vinner Malmö FF allsvenskan 2006 blir det tyg både till förrätt och huvudrätt. Om Malmö FF inte vinner allsvenskan 2006 glömmer vi allt snack om skjortor och Bengt Madsen får bjuda mig på en kebab istället.

Svaret är nej

SISU Idrottsutbildarna - som bland annat jobbar med idrottsledarutbildning - har i januari en stor konferens om "Elitidrottens exponering i media". Bland annat ska SvFF:s informationschef Jonas Nystedt och förbundskaptenen Lasse Lagerbäck hålla en föreläsning. Kanonintressant, tänkte jag, och anmälde mig. Nu får man höra vad landslagsledningen egentligen tycker och tänker om media, kanske kan man lära sig något.

Döm om min förvåning när Lars Hansell från SISU mejlade följande svar:
- Då vår kommande erfarenhetsutbytardag (Elitidrottens exponering i media) är intern och endast avsedd för av specialförbunden utsedda representanter, måste jag tyvärr meddela dig att Du inte kan deltaga i kommande konferens.
* Och media får inte närvara?
- Svaret är nej.

Här ska idrottspampar från varenda specialförbund diskutera media, men media får inte ens vara med att lyssna!
Inställningen är fullständigt barock, vad döljer SISU? Dricker de blod under sina träffar?

Jag är nu så jäkla nyfiken att jag naturligtvis kommer att göra mitt yttersta för att smuggla in en bandspelare på konferensen och på så sätt kunna avslöja vad SISU egentligen gör med idrottsledarna när de lyckats lura in dem i en sluten lokal.

Vänner och fiender

Huvudrörelsen och Pizzabagaren har återigen lyckats skruva ihop en lustig historia om hur världen fungerar. Fast den här gången hoppas jag att de får rätt. Jag vill se Chippen i Fiorentina i januari, hade varit hur coolt som helst.
Zlatan och Chippen, vänner i fiendeklubbarna. Med tanke på alla vinklingar som möjliggörs av det scenariot har vi tidningsproduktionen tryggad ett halvår framåt.

Henke till HIF

Än så länge är Sportbladet och Helsingborgs Dagblad ganska ensamma om att tro på det som kan vara den största värvningen i allsvenskans historia. Men tids nog lär våra konkurrenter vakna. Min gissning är att Henke Larsson kan vara väldigt nära att bli klar för Helsingborg. Nu ska parterna bara hitta ett ekonomiskt upplägg som gynnar moderklubben Högaborgs BK på bästa möjliga sätt.

Välkommen tillbaka

Välkommnen tillbaka, är det kanske dags att säga. Jag tror till och med att konkurrenterna tycker det här är rätt kul. Blir ju ett ordentligt uppsving för allt möjligt.

Ju mer jag tänker på det, desto tydligare blir bilden av en oerhört tuff och intressant allsvenska 2006. Levererar därför ett högst preliminärt tips på hur tabellen ser ut i november nästa år. Det slutgiltiga tipset kommer i Sportbladets fotbollsbilaga i slutet av mars. Men så här ser mina tankar ut i mitten av december, håll till godo:

1. Djurgården
2. Helsingborg
3. Elfsborg
4. IFK Göteborg
- - - - - - - - - - - - -
5. Malmö
6. Hammarby
7. Häcken
8. Kalmar
9. Öis
10. Halmstad
11. AIK
- - - - - - - - - - - - -
12. Öster
- - - - - - - - - - - - -
13. Gais
14. Gefle

Intressant om spelfiffel

Hej!
Ville bara upplysa om att de problem med läggmatcher och mutor som drabbat Finland nog kan vara betydligt större än de hittills beskrivits i svensk media.
Här i Belgien, där jag bor, har det också blossat upp en skandal med misstänkta läggmatcher, förhörda spelare och tränare. Denna skandal är länkad till den finländska på så sätt att Zhe Yun Ye, en kinesisk affärsman nämns som en av de som legat bakom allting.
Vet inte hur väl du pratar nederländska, men till exempel har den flamländska televisionen en del nyheter i ämnet ifall du är intresserad.
Ville bara framföra att jag hoppas att inga svenska klubbar är inblandade i något liknande, då det just nu ser riktigt illa ut för vissa lag i den belgiska förstaligan. Man snackar nu bland annat om att det ska bli förbjudet för spelare i belgiska lag att satsa pengar på fotboll, alltså även på matcher där de själva inte deltar.
Dessutom har redan några huvuden rullat i Lierse SK, som verkar vara mest indraget i problemen med Ye. Rättsliga undersökningar pågår.
Vänliga hälsningar
Daniel

AIK värvar

Som väntat är Wilton Figuiredo nu klar för AIK, mindre väntat är att även Ljungskiles hårdskjutande vänsterkantspelare Robert Johansson värvats. Vet dock att Söderberg haft den förre IFK Göteborg-spelaren under uppsikt sedan i somras.

Robert Johansson spelade jag tillsammans med i Ljungskile, vi värvades till klubben samma år om jag inte minns fel. Kul för "Robban" att få den här fina chansen, och kul att Ljungskile bidrar med två av AIK:s nyförvärv inför kommande säsong. Sedan tidigare är ju Kenny Pavey klar för Gnaget.
Ska jag våga mig på en gissning tror jag att Pavey har större utvecklingsmöjligheter på sikt, medan konkurrenssituationen på AIK:s vänsterbackssida ger Johansson goda chanser att ta en plats. AIK får om inte annat ett bra alternativ vid frisparkar från vänsterläge.

Om Wilton Figuiredo har det mesta redan sagts och jag står fast vid att det finns stora frågetecken för hur bra han egentligen är. Att konkurrensen varit i det närmaste obefintlig brukar inte vara något gott tecken. Å andra sidan kanske Rikard Norling upptäckt något som alla andra missat?

Bloggen avslöjar

Dagens övergång i division fem-fotbollen: undertecknad har precis skrivit på för Vasasällskapet FK. Sejouren i Nåjden FK blev bara ettårig eftersom Nåjden ramlade ner i sexan och jag behövde miljöombyte (dvs inte ha så lång resväg till träningen).

Årets sportjournalist Simon Bank kommenterar övergången:
- Lauls karriär börjar allt mer likna Christian Vieris med dessa ständiga klubbyten. Precis som Vieri lyckas Laul dock behålla sitt starka varumärke, vilket är obegripligt. Han har medierna i sin hand.
* Hur ser du på Vasasällskapets chanser att nå division fyra efter den här värvningen?
- Jag har förstått att det finns många gamla djurgårdsspelare i laget och bland djurgårdsfolk kommer det att pratas om den mest misslyckade värvningen sedan Ibrahim Ba. Vasasällskapet ska vara glada om de håller sig kvar i femman.


KARRIÄREN

År Division Klubb Matcher/mål
1995 II Jonsereds IF 10/0
1996 II Jonsereds IF 2/0
1997 II Jonsereds IF 21/3
1998 II Jonsereds IF 19/3
1999 I Ljungskile SK 6/0
2000 I Ljungskile SK 4/0
2000 IV Aram Syrian 10/7
2001 IV Enskede IK 1/0
2002 V Hägersten 16/8
2003 III Aram Syrian 8/2
2004 III Aram Syrian 0/0
2005 V Nåjdens FK 8/3
2006 V Vasasällskap ?/?

Fotnot: Aram Syrian = Arameiska Syrianska.

Smått och gott från julbordet

Precis hemkommen från förbundets årliga jullunch och följande mer eller mindre dramatiska händelser kan rapporteras:

Som Sportbladet tidigare avslöjat (första gången i mitten av oktober) fortsätter Lars Lagerbäck och Roland Andersson till och med ett eventuellt EM 2008. Det blir dock inget delat ledarskap som det först ryktades om.

Chippen är nära Fiorentina. Känns rätt på alla sätt, Fiorentina behöver precis den spelartypen. Visst har det spekulerats, men att avslut är så nära var en positiv överaskning för de flesta i lokalen.

Blodvite uppstod när TV3:s Henrik Strömblad skar sig på julostkniven och fick plåstras om av kökspersonal. Det var för övrigt fler som hade problem med kniven. Gravida fröken Wegerups ostskiva hamnade så när på Lasse Lagerbäcks tallrik.

Lars-Åke Lagrell lovade ett publiksnitt på 7000-8000 på Östers hemmamatcher.

Fyra Djurgårdare i truppen till Saudiarabien, tre från IFK Göteborg. MFF:s Daniel Andersson stannar hemma med nyfödd bebis och nybyggt hus. Mattias Concha, Andreas Granqvist och Karl Svensson är debutanter. Jag är mest spänd på att se Kalle Svensson som är en personlig favorit. Däremot begriper jag inte vad Olof Persson ska med och göra.

Lars-Åke Lagrell skrattade högt och drog ner kepsen över mitt ansikte när jag överaskade honom med en fråga om IMG och TV-avtalet. Hur tolkar man den reaktionen?

När det gäller julbordet får maten L L L och deserten L L. Framför allt den kletiga knäcken som drar ner betyget. Men ischokladen var desto bättre.

Förbundets klädhängare får L. Maken till usel konstruktion har jag aldrig stött på. När jag - som den gentleman jag är - skulle hänga upp gravida fröken Wegerups och min egen jacka rev jag ner fyra andra jackor. När jag skulle hänga upp dem rev jag ner två till. Det här måste Nystedt ta tag i.

Apropå informationschef Jonas Nystedt så vet läsare av denna blogg att han fått sig en och annan berättigad känga. Men senaste tiden har något hänt. Karln är frommare än Jesus själv. Hjälpsam, artig och med en konfliktlösande inställning till livet. Kanske blev bråket inför Fotbollsgalan en väckarklocka?

Sverige ska eventuellt åka tåg till en del av matcherna i Tyskland. Men enligt Lasse Lagerbäck handlar det inte om ett eget, gulblått tåg, utan en vanlig vagn.

Fiffel, klausuler och en läkarundersökning

Ali Gerba, vad hände med honom undrade någon? Enligt tränaren Arne Erlandsen har ingen fnurra på tråden uppstått utan Ali kommer inom en snar framtid till Göteborg för läkarundersökning, sedan skriver han på kontraktet. Om läkarundersökningen går som den ska, vill säga.

Zoran Lukic är i farten igen. Kul.

Det finns inga skäl att misstänka att det spelfiffel som skakar finsk fotboll även förekommer i Sverige. I alla fall inte enligt våra fotbollstoppar.
Men att det förekommit försök råder ingen tvekan om, jag intervjuade själv en svensk agent i somras som vid ett tillfälle blivit erbjuden att fixa en läggmatch mot stor ekonomisk vinning. Han tackade nej.
Jag tror att det förekommer en hel del sådant här i Sverige också men det är svårt - för att inte säga omöjligt - att bevisa. Tidigare fanns en specialenhet inom Rikskriminalen som höll koll på spel inom idrotten, men den lades för 15 år sedan. Kanske dags att ompröva beslutet?

Reagerade inte Djurgården onödigt starkt på TT:s uppgifter om att Tobias Hysén har en klausul som han inte har?

Derek Boateng stannar i AIK, men klubben riskerar att tappa honom som bosman nästa år i stället. Ett positivt besked ändå, tycker jag. AIK behöver Boateng för att stabilisera sig i allsvenskan och det är värt mer än de max 5 miljoner de skulle få för honom nu.
Frågan är bara vad riskkapitalbolaget Agent 03 - som betalade merparten av Boatengs övergångssumma - säger?
Boateng siktar för övrigt stenhårt på att slå sig in i Ghanas VM-trupp och vill vara garanterad speltid fram till sommaren. Hade varit kul om han lyckades, det är killen värd.

Ny spelskandal

Ännu en spelskandal har blossat upp i Finland. En spelare erkänner (anonymt) att han mottagit omkring 100 000 kronor för att hans lag skulle förlora en betydelselös match i slutet av en säsong. Om det har hänt i Finland, då kan det väl ha hänt i Sverige…eller?

Dagens surr

Öis tackar nej till Djurgårdens bud på 12 miljoner för Ailton. Sista ordet är inte sagt, men det dröjer nog till säsongen 2007 innan vi får se Ailton i Djurgårdens tröja. Skulle han göra ännu större succé kommande säsong för Öis, då kanske klubbar som Djurgården inte kan konkurera med blandar sig i. Dif siktar nu in sig på irländaren Jason Byrne.

Helsingborgs Dagblad skriver att Landskrona kan få 30 miljoner för Kevin Amuneke. Uppgiften har de hämtat från den här nigerianska nättidningen. Sportbladet refererade till artikeln i lördags men eftersom summan är fullständigt befängd nämnde vi den inte.

Håkan Mild gör i dag sin sista fotbollsmatch. Blåvittfansen har laddat i veckor för att ge honom en minnesvärd avslutning. Det har han gjort sig förtjänt av.
Håkan Mild blev aldrig någon av våra största landslagsstjärnor, men han var under lång tid en av landslagets viktigaste spelare. Mitt starkaste minne av Håkan är hans tårar när en olycklig skada tvingade honom att avstå VM 2002. Nu går han en ny utmaning till mötes, den att som sportchef för IFK Göteborg kunna konkurera med ekonomiskt starkare Malmö och Djurgården.

Serbien/Montenegro underskattade

Tja!
Tyckte det var intressant att du valde Ghanas grupp som Dödens Grupp, en fin liten twist. Måste dock säga att jag tror att Ghana är oerhört överskattade.
Deras ranking grundar sig bland annat på hur grymma de var i VM-kvalet, men det folk inte har koll på är att de hamnade i den enklaste afrikanska kvalgruppen.
Medan Tunisien och de andra afrikanska länderna tampades med Nigeria, Senegal och Marocko som svåraste motståndar ei sina grupper hade Ghana lag som Uganda, Kap Verde, Burkina Faso, DR Kongo och nuförtiden totalt avdankade Sydafrika. Visst har de ett grymt mittfält dock med Essien och Appiah men resten av laget är inte så bra som rankingen antyder.
Tror själv att grupp C är dödens grupp, mest för att Argentina redan är grymma, Holland är också väldigt bra och sedan har vi Elfenbenskusten som faktiskt spelar rätt bra (vann gruppen mot Kamerun bland annat). Slutligen har man de av dig grovt underskattade Serbien-Montenegro som faktiskt släppte in enbart ETT ENDA MÅL i VM-kvalet, trots två matcher mot Spanien.
Varning för Serbien som nog slår ut Holland ur gruppen.
Fast vem vet hur bra de afrikanska lagen är, de har alla förlorat mot rätt dåliga lag i VM-kvalet och först efter Afrikanska Mästerskapen får man veta hur bra Togo, Elfenbenskusten, Angola och Ghana verkligen är.
MVH
RC

Supertalang till Djurgården?

Djurgården jagar irländska skyttekungen Jason Byrne, 27. Affären väntas bli klar i nästa vecka och tuffingen kan bli en succé i allsvenskan. Men ännu mer spännande tror jag att Inoi Bakari är. Killen är 17 år och redan kameruansk skyttekung.
Djurgården lär få brottas med betydligt större klubbar om Bakari - och det ska nog mycket till om Dif vinner den matchen - men OM de gör det, så lär det vara ett riktigt kap. Uppgifter gör gällande att Djurgården redan lagt ett bud som nobbats av KSA. Målsättningen är nu, sägs det, att bekanta sig med Bakari i samband med klubbens träningsläger i januari.

Malmö FF jagar yttrar och speciellt till vänsterkanten, både offensiva och defensiva spelartyper. Jag nämner några av alternativen på dagens Silly Season-sida.

Senaste nytt om Kevin Amuneke: den utländska klubb som jagar honom sägs vara franska FC Metz.

Kommentarer till lottningen

GRUPP A
Tyskland (1)
Costa Rica
Polen (2)
Ecuador

Kommentar: Värdnationen får en mycket bra lottning och bör klara sig vidare utan större problem. Polen och Costa Rica gör upp om andraplatsen och skulle då få möta Sverige i åttondelen - om vi vinner vår grupp.

GRUPP B
England (2)
Paraguay
Trinidad/Tobago
Sverige (1)

Kommentar: Tror att Sverige tar gruppsegern på målskillnad före England. En ny "Bulgarien-öppning" blir perfekt.

GRUPP C
Argentina (1)
Elfenbenskusten
Serbien/Montenegro
Holland (2)

Kommentar: Kallas redan Dödens Grupp men jag vet inte. Elfenbenskustens världsranking imponerar inte (41) även om stjärnorna finns; Didier Drogba, Kolo Toure och Aruna Dindane. Holland och Argentina bör ändå vara för starka och Sebien/Montenegro blir stryklag. Vår kvartsfinalmotståndare kan bli Argentina eller Holland.

GRUPP D
Mexiko (1)
Iran
Angola
Portugal (2)

Kommentar: Drömlottning för Portugal och Mexiko i en rätt ointressant grupp.

GRUPP E
Italien
Ghana (1)
USA (2)
Tjeckien

Kommenter: Min Dödens Grupp. Italien, Tjeckien och USA ligger bland de tio bästa på Fifas världsranking. Ghana kan bli det här VM:s överaskning. Det är inte säkert att varken Italien eller Tjeckien överlever gruppen. Om det ska ske överraskningar så är det i den här gruppen.

GRUPP F
Brasilien (1)
Kroatien (2)
Australien
Japan

Kommentar: Också en ganska tuff grupp, även om Australien känns något överskattade. Japan är svårbedömda, och Brasilien och Kroatien bör gå vidare till slut. Kroatien känns som en finalkandidat eftersom de sedan inte behöver möta Brasilien förrän i en eventuell final.

GRUPP G
Frankrike (2)
Schweiz
Sydkorea (1)
Togo

Kommentar: Trist grupp. Frankrike och Sydkorea vidare, kan inte se någon annan utgång.

GRUPP H
Spanien (2)
Ukraina (1)
Tunisien
Saudiarabien

Kommentar: Se ovan, fast byt ut Frankrike och Sydkorea mot Spanien och Ukraina. Men det ska bli roligt att följa Ukraina i det här VM:et.

Nästan drömlottning

Grupp B

1. England

2. Paraguay

3. Trinidad and Tobago

4. Sverige

Jag var säker innan, nu känner jag mig ännu mer övertygad: den här gruppen överlever Sverige! Dessutom, vinner vi gruppen möter vi tvåan i Tysklands grupp i åttondelen. Det är också bra.
Grupp E känns annars som det här VM:s Dödens Grupp, tillsammans med grupp C.

Försenad gala

Vi som sitter med galans körschema kan konstatera att efter 25 minuter är galan redan åtta minuter försenad. Var tog tyskarnas effektivitet vägen? Nu blir det ännu stressigare efteråt… eller stryker de illusionisten Hans Klok ur programmet? Han ska gå på exakt 20,59,02.

Magkänslan

Här har man rest hundra mil för att bevaka VM-lottningen, sedan visar det sig att det inte är någon idé att gå in i salen där lottningen hålls. Där får man nämligen inte använda mobiltelefon eller surfa på nätet. Alltså sitter både jag, Wagner och stora delar av den svenska presskåren i mediacentret en halv kilometer bort och följer spektaklet via storbilds-tv.
Å andra sidan är ju poängen med att vara här att komma åt rätt personer efteråt, i den mixade zonen, vilket vi förhoppningsvis ska lyckas med.

Magkänslan är följande grupp:
England
Togo
Sverige
Sydkorea

Riktigt beslut av AIK

I Leipzigs enorma media center nås jag av nyheten att AIK inte tar Stefan Batan-affären till skiljenämnden. Känns helt rätt. Ingen idé att lägga energi på en spelare klubben ändå inte vill ha (längre).
Kan dock inte vara särskilt roligt för VD:n Charlie Granfelt som på den omtalade presskonferensen slog näven i bordet och sa att han var beredd att gå så långt som det krävdes för att få klarhet i historien. Efter AIK:s styrelsemöte i går kväll tvingas han backa men det känns som sagt som ett riktigt beslut.

På plats

Har tillbringat eftermiddagen och kvällen i Leipzigs hotell- och mässområde och sett den ena högdjuret efter det andra anlända. Det har dock inte hänt något speciellt i dag utan alla väntar på morgondagens lottning. Exakt hur den går till är fortfarande något oklart, vilket är ganska kul.

På väg till Tyskland blev jag uppringd av SR Blekinge som intervjuade mig om bragdguldet. Mina rader på bloggen att Mjällby AIF borde haft utmärkelsen i stället för Kajsa Bergqvist blev en stor nyhet där nere. Mjällbys tränare Thomas Andersson håller med mig.

Mellanlandade i Frankfurt och i väntsalen hamnade jag bredvid förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell som var på bra humör eftersom hans ryggskott från i torsdags precis gett med sig. Lagrell pratade om landslagens framtid. Inom Uefa och Fifa är man ordentligt oroad över konflikten med klubblagen som vill ha ersättning för att släppa sina spelare. Den så kallade konflikten med Wada var däremot inget att bry sig om, menade Lagrell.

Mot Leipzig

Flyger till Leipzig nu på morgonen för att täcka fredagens VM-lottning som är vid 20-tiden på kvällen. Pratade igår med förbundets främste paragrafryttare Sune Hellströmer som inte hade koll på hur lottningsproceduren går till. Det var en halv chock. Sådant brukar Sune ha järnkoll på, alltså lär det bli en invecklad lottning. Det tyder på en spännande sådan! Skriver om förvirringen i dagens tidning.
På plats i Tyskland blir det lite besvär med lördagens Silly Season-sida men jag ska göra mitt bästa och sätter även tilltron till allmänhetens känselspröt - hört nått, sett nått, tror nått?

Inget att skratta åt

Halloj Robert!
Läste din intervju
med Magnus Hedman i dagens rosa blad! Hans tankar om ölmage efter karriären får mig att le och samtidigt tänka på vår bäste Tomas Brolin. Hade inte han ölmage även när han kom med i världslaget -94?
MVH
Fooorsen

Sånt där är inget att skratta åt! När jag själv slutade spela gick jag upp tio kilo på ett halvår. Har inte lyckats gå ned dem ännu.

Grupptankar

Okej då, bara för att ni tjatar. Egentligen tror jag inte gruppmotståndet spelar någon större roll, Sverige går vidare ändå, men här kommer mina grupper:

Bra grupp:
Frankrike
Togo
Sverige
Trinidad-Tobago

Mindre bra grupp:
Brasilien
Ghana
Sverige
Sydkorea

Rolig grupp ur ett journalistiskt perspektiv:

Argentina
Elfenbenskusten
Sverige
Costa Rica

Snabb mamma

Ett långt, dravligt inlägg om tv-avtalet följs upp med den här lilla solskenshistorien. Jag tackar Robert för tipset och imponeras av bodybuildarkillens stackars mamma som var snabb med hinken.
Eller vad sägs om det här målet? Holy smokes!!!

Iskalla fakta om TV-avtalet

TV4:s Kalla Fakta om fotbollens affärer var en besvikelse ur ett journalistiskt perspektiv. Inga nyheter utöver en lös spekulation om vad norske agenten Rune Hauge eventuellt tjänar på att sköta förhandlingarna (85-95 miljoner). Siffran 100 miljoner har nämnts tidigare så vi trillade inte ur fåtöljen direkt.

När "granskande" TV-program tar upp fotbollen görs det ofta ur ett perspektiv som ligger tio år efter sin tid: en sekvens med tränande ungdomar på en grusplan, några exempel på hur mycket pengar som florerar inom elitfotbollen och en slutsats att fotboll på elitnivå handlar om pengar och business. Men kom igen, det har den gjort i tio år!

Vad TV4 skulle gjort är naturligtvis att belysa den utveckling som pågår just nu; en kommersiell elitidrott är på väg att ta steget över till en renodlad underhållningsindustri i form av McDonalds-arenor och amerikanska, multinationella miljardföretag som pumpar in miljontals kronor (IMG och AEG exempelvis). Jag säger absolut inte att den utvecklingen är fel - vem är jag att tycka det och utvecklingen är förmodligen oundviklig - men det är en ännu tydligare krock med det som en gång var amatörfotboll. Dessutom hade det varit ett nytt, fräscht grepp för TV-publiken. Sportbladet har redan belyst den nya trenden i ett antal artiklar och kommer att fortsätta att granska den.

Dessutom undrar jag - precis som Lars-Åke Lagrell - varför TV4 visade programmet precis när TV-avtalet slutförhandlas och TV4 är en av budgivarna? Varför granskades inte ishockeyavtalet i stället? Det klarades av för några månader sedan och gav ungefär lika mycket som elitfotbollsklubbarna hoppas på - 200 miljoner om året. Fast i den förhandlingen kanske Rune Hauge idkade välgörenhet…?

Den mest intressanta frågan i hela TV-avtalsdiskussionen som jag ser det (förutom hur mycket stålar det blir och i vilka kanaler matcherna hamnar), är inte faktumet att Rune Hauge tjänar en jävla massa pengar, utan varför Lagrell inte kan visa upp avtalet med Hauge för klubbarna så de får se h u r mycket han tjänar. Då får de i alla fall chansen att ställa sig upp och säga: "Hey, jag känner en gubbe som hade gjort det här billigare!".

Jag begär inte att Lagrell ska stå i TV och vifta med avtalet, däremot borde klubbarna rimligen informeras. Men Hauges provision är en väl bevarad hemlighet som det öppna och demokratiska fotbollsförbundet inte talar om för sin familj. I ett annat land hade steget till att misstänka korruption inte varit långt. Nu kan de svenska klubbarna i och för sig vara lugna på just den den punkten, Lagrell är en hedersman och revisorerna gör förmodligen sitt jobb. Men ändå.

TV4 ställde inte en fråga om detta. Kanske lika bra det. Jag har själv pressat Lagrell utan att få svar. Han svarar inte ens på varför han inte kan berätta. Att Lagrell inte kan berätta om det nuvarande avtalet med Hauge mitt under brinnande förhandlingar är väl en sak, men han svarar inte heller på varför klubbarna inte informerats om det gamla avtalet med Hauge, som var aktuellt för fem år sedan.

Å andra sidan protesterar ju inte klubbarna. Inte en kritisk röst har höjts mot att avtalen inte visas. Även om jag vet att det mumlas lite om just den här frågan.

Sedan kan man också fråga sig varför förbundet samarbetar med Hauge av alla människor. Karln må vara duktig, men det måste väl finnas någon TV-förhandlare i världen med ett mindre skamfilat rykte som gör jobbet lika bra? Till och med Anders Carlssons "meritlista" bleknar vid en jämförelse med vad Hauge lyckats åstadkomma under sina år i branschen (förvisso betydligt fler år än Carlsson, så han kanske hinner ikapp…).

Nu har jag gnällt på alla som var med i programmet förutom Simon Bank. Det kommer här. Bank hävdade att fotbollen är skattefinansierad. Men är det verkligen så? Är inte fotbollen återbetalare till kommunerna i form av planhyror och annat?
Att Rune Hauge bor i ett skatteparadis kan man ju möjligen lyfta på ögonbrynen åt, men 1. snubben är agent och 2. han är norrman. Det är väl betydligt mer klandervärt (om man nu vill klandra det) att Kajsa Bergqvist bor i Monaco. Hennes idrott, friidrotten, är helt skattefinansierad och där hade staten mått bra av att få igen lite stålar som hon drar in på sina galor.

Själv förtjänar jag också en känga som inte lyckats avslöja TV-avtalet. Å andra sidan är det inte klart ännu, även om det bara sägs vara någon vecka borta.

Så, nu har jag skrivit så mycket att jag glömde av var jag började. Ha överseende om jag sagt emot mig själv nånstans, det får vi i så fall korrigera. Stavfelen får ni leva med.

Bragdguldet

Bragdguldet till Kajsa Bergqvist, läser jag. Håller inte med utan står fast vid att Mjällby borde haft det. Inte Johan Mjällby, alltså (han kan få det nästa år om han gör över 20 matcher i allsvenskan) utan fotbollsklubben Mjällby vars spelare sparkade Sören Cratz och sedan tog 18 av 21 poäng på de återstående sju omgångarna och mirakulöst räddade superettankontraktet.

Mejla Wagner

Mycket mejl om VM-seedningen nu. Tyvärr har jag inte hunnit sätta mig in i varför vissa länder hamnade i den och den gruppen och hinner inte göra det just nu.
Men bli inte besvikna, min kollega Michael Wagner ska ha full koll och svarar gärna på era frågor. Honom når ni på [email protected]
Som jag förstått det är grupperna två, tre och fyra sammansatta av geografiska hänsyn, och i geografi fick jag en ytterst svag trea på högstadiet, så kolla med Wagner.

Eller också kan ni läsa här hur Svenska Fotbollförbundet beskriver saken:
"Det skedde ingen seedning utöver de åtta lagen. FIFA har också beslutat att Serbien/Montenegro (lägst rankat av alla europeiska lag) ska placeras ut i någon av Brasiliens, Mexikos eller Argentinas gruppindelning, och därav ingå i en egen lottningsgrupp.
Övriga 24 lag ska delas in geografiskt, och två länder från samma kontinent ska inte kunna hamna i samma grupp. Dock blir det verklighet i ett par grupper för de europeiska nationerna eftersom antalet deltagande länder är stort från Europa (14 av 32)"
.

För övrigt tror jag att Sverige går vidare oavsett gruppmotstånd. Så bra är vårt landslag per idag.

VM-seedningen klar

Hej!
Var lite snabb med att skicka mejl till dig. FIFA ändrade sin modell lite men behöll felet. Med den nya modellen blev det i stället Italien som blev felaktigt seedat på USA:s bekostnad.
/Niklas

Ok. Det överlever dem.

Tommy Söderberg

Skriver i dag om Tommy Söderbergs knäoperation. Nu blir han av med sin karakäristiska, haltande gångstil, och det upplever han som väldigt befriande.
Tommy motsatte sig i det längsta att vi skulle skriva om hans operation, men gick till slut med på det om han hans djupa tacksamhet mot svensk sjukvård lyftes fram. "Men Robert Laul, jag ber dig, gör nu inte något stort av det här!", sa Tommy som aldrig gillat uppmärksamheten runt sin person.
Vi får väl se hur Tommy reagerar på artikeln, det blev en sida, och jag är överygad om S:t Görans sjukhus är mycket glada för berömmet de får av den gamle förbundskaptenen som fortfarande är en tung opinionsbildare.
Sjukvården ofta får kritik - säkert berättigad i de fall som lyfts fram i media - men samtidigt är det inte fel att även beskriva "den andra sidan", de nöjda patienterna, som ju är i majoritet skulle jag gissa.
Dessutom är intresset för Tommy Söderberg stort, vare sig han gillar det eller inte, som den idrottsprofil han är.

Tobbes kommentar

Djurgårdssupportern Tobbe bad att få kommentera Richards berättelse:

Skönt att höra att du mår bättre, Richard! Jag, som de flesta andra, anser givetvis att det är rent vansinne och idioti att kasta stenar på folk.
Men jag tycker att det är orättvist att direkt konstatera att det var djurgårdare som kastade sten. Visst risken finns att det var en/några så kallade "fotbollsupportrar" som kastade sten, men att direkt gå ut och anklaga djurgårdare är fel. Det kan ju faktiskt ha varit t ex ett dumt busstreck av ungar eller en fyllegrej från förbipasserande idioter. Vi djurgårdare får redan så mycket skit från alla så fort det händer något.
Vare sig dessa människor hade djurgårdshalsduk på sig eller inte, så hoppas jag att dem identifieras och straffas.
MVH
Tobbe - Djurgår'n tills jag dör!


Grattis Bank!

Sportbladets Simon Bank har utsetts till årets sportjournalist av Stockholms idrottsförbund och Sportjournalisternas klubb Stockholm. Synnerligen välförtjänt, om ni frågar mig.
Priset är 15 000 kronor, därmed är det Bank som står för drinkarna när Sportbladet har julfest i nästa vecka. Han kommer säkert säga i sitt tacktal att han aldrig fått det här priset utan sina formidabla medarbetare, och då sitter han i rävsaxen.

Dagens nyheter

Lite kommentarer till dagens nyheter:

Champions League-final på Råsunda.
Kul. Hade varit en perfekt invigning.

TV-avtalet på väg att bli klart.
Som jag förstått det har fotbollen nu nått sin målsättning men försöker mjölka fram ett par miljoner till genom en sista budgivningsrunda bland intressenterna.

Bolldoktorn slutar.
Hmm… vi får väl se. Han vill inte säga något definitivt och verkar vara beredd att hoppa in akut där det behövs en kortare period. Mest intressant är hans kommentar om IFK Göteborg.

Svennis tar över Real Madrid.
Jag tror på det. Om Real kan hitta en bra, temporär lösning fram till efter VM tror jag det här blir Svennis nästa steg i karriären.

Romario, 39, skyttekung.
Jag vill se honom i VM.

VM-seedningen offentlig i morgon.
Spännande. Åker till Tyskland på torsdag för att rapportera om fredagens lottning.

Nya folksporten

Googlefight är den nya folksporten, här kommer några fajter från idérika bloggläsare:

* Fotboll är större än mode, men är fotboll större än porr?

* Holländsk skyttekung i Serie A eller vårt svenska bidrag?

* Vem har rätt i debatten om Stockholm Stadion? Frågan kan också ställas så här.

* Är Anrell kung på Sportbladet?

*
Till sist en dramatisk match som pågår i Göteborg.

Tack till alla.

Googlefight

Såg precis reprisen av Mediemagasinet. Är inget fan av programmet, de missar ofta målet med sin kritik. Hur som helst; större delen av programmet ägnades åt Vecko-Revyns chefredaktör Ebba von Sydow. I inslaget sågades Fredrik Virtanens varumärke av en expert, medan von Sydows hyllades.
Begav mig därför in på den ganska roliga sajten www.googlefight.com för att undersöka hur mitt "internetvarumärke" står sig mot Ebbas. Jag drog igång en match mellan "Robert Laul" och "Ebba von Sydow". Resultatet blev skrämmande! Knockout i första ronden!
Så om någon tvivlade, fotboll är större än mode! Det visar även den här matchen.

Någon som sökt på något annat kul?

PS Glöm inte "hartassarna" när ni söker på för- och efternamn, annars blir resultatet missvisande.

PS2 Ett annat intressant resultat är det här. Varför är det så?

PS3 För övrigt ligger farsan kraftigt i lä. Kolla själv. Precis som Simon Bank. Men han är i alla fall större än Ebba.

Richards berättelse

Efter förra helgens Royal League-match i Södertälje mellan Djurgården och IFK Göteborg inträffade en obehaglig händelse. Okända gärningsmän kastade två stenar utifrån arenan mot publiken som väntade på att bli utsläppta.
Tre personer träffades av stenarna och allvarligast skadades Richard som fick en sten i huvudet. Jag kom i kontakt med Richard som först inte orkade berätta, men nu har skickat ett mejl där han redogör för sina upplevelser.

För precis en vecka sedan var jag och kollade på Blåvitts bortamatch mot Djurgården i Royal Leugue. Det är alltid något särskilt att få se Blåvitt på plats och stötta dem i med- och motgång. Nu blev det en möjlighet för mig att få se laget på plats. Dessutom var det också intressant att se den nya arenan Södertälje Sportcenter.

Det fina spel som laget visade upp gladde mig och det resulterade till mål. Det blev matchens enda mål och ett helt rättvist resultat. Efter slutsignalen hyllade vi spelarna och gjorde vågen. Det var stort och extra stort att se Håkan Mild då det var en av hans sista matcher.


Plötsligt får jag en hård smäll på huvudet. Jag blev mer förvånad än rädd och undrade för ett ögonblick vad det var. Det var precis samma känsla som att slå huvudet hårt mot exempelvis en för låg dörrkarm. Jag förstod direkt efteråt att det måste varit som kastat en sten mot oss i bortaklacken. En till fick också en sten på sig. Smällen gjorde att jag blödde från huvudet men turligt nog blev det inte farligt, ett skrapsår och jag tuppade heller aldrig av. Jag fick god hjälp på plats. Någon chock fick jag aldrig men blev förbannad på de Djurgårdsligister som helt lackade ur och kastade sten mot oss Blåvittsupporters. Glädjen över segern blev förstörd.

Man ska, tycker jag, stötta det egna laget. Att begå våldshandlingar mot motståndarsupporters är helt förkastligt. Så gör inga riktiga supporters.

Det jag hade mest problem med smällen var att hörseln blev sämre. Nu en vecka senare är hörseln så gott som återställd. Jag hade verkligen tur att det inte blev värre och är väldigt tacksam för det.

Arrangemanget visar att arenan inte är säker. Tommy Theorin, generalsekreteraren i Svensk Elitfotboll (Sef) menar att arenan är besiktigad och godkänd. Det verkar definitivt men det finns fog för att arenan är felbesiktigad. Och att som Djurgårdens ordförande Bosse Lundqvist påstå att det hände utanför arenan är en polisär sak tror jag inte på. Jag fick stenen i huvudet när jag var på arenan, inte utanför arenan. Och då är det inte enbart en polisär sak.

Har Djurgården som arrangör verkligen inget ansvar? Varför spelades inte matchen på Råsunda exempelvis? Där är bortasupporters mer skyddade och det måste ju ha varit lättare för polisen om matchen hade spelats där?
/Richard


Friidrotten i Enskede?

Vad man ska göra med löparbanorna om Dif bygger om Stadion? Enkelt, flytta friidrottstävlingarna och galorna till Enskede IP. Där har de löparbanor och friidrottstradiotion. Med hjälp av Bosse Ringholm kan säkert Enskede IK få de statliga medel som krävs för att finansiera nya läktare för de få friidrottstokar i Stockholmsområdet som vill se Klüft och de andra en gång om året.
/A

Tja, varför inte?

Ny maktfaktor i svensk fotboll

IMG:s satsning på svensk fotboll är… stor. 600 miljoner i MFF, ännu mer i Solna (?), mindre framstötar i andra allsvenska klubbar, kanske tar de tv-avtalet också.
Relativt ljudlöst kan det amerikanska, multinationella jätteföretaget vara på väg att bli en historisk maktfaktor i svensk fotboll.
Förvånar mig inte om de även kommer vara med i finansieringen en ny Djurgårds-arena med tiden. Om nu inte Stockholm Stad går med på att häva K-märkningen av Stadions insida, vilket är Dif:s förstaval.

14 december är ett datum Hammarby-fansen kan se fram emot. Då tror jag Stockholm Stad beslutar om en 25 000-arena i Globenområdet. Hel- eller delfinansierad av IMG:s amerikanska konkurrent AEG (Anschutz Entertainment Group).

Elakt skvaller säger för övrigt att Billströms och Börjessons 50 000-monument inte blivit av ens om det funnits politisk majoritet för det. Utrymmet de planerade att bygga på hade inte räckt till. Dessutom är Söderstadionmarken - som skulle krängas som en del i finansieringen - inte alls värd en miljard som "Bill-och-Börje" trodde, utan snarare hälften…

Löparbanorna? Inte en jävla aning.

Rösta på moderaterna?

Arenautvecklingen i Stockholmsområdet mår nog bäst av att kommunalrådet Anders Gustav (m) sitter kvar i Solna en mandatperiod till.
För oss fotbollsintresserade är ju Gustavs och fotbollförbundets lösning - nationalarenan i Solna, två mindre arenor i Stockholm - den optimala.
Själv bor jag i Solna och min röst i kommunalvalet ska ju läggas någonstans. Jag trodde dock aldrig att moderaterna skulle bli ett alternativ.
Framför allt; farsan skulle aldrig förlåta det.
Rävsax kallas det.
Å andra sidan lär väl ett så stort projekt som nya Solna Centrum inte påverkas av ett eventuellt regimskifte, så man kanske kan rösta rött ändå…?

Veckans bluff…

…står Expressen för. Tidningen "avslöjar" i dag att Ali Gerba bestämt sig för Blåvitt. De har uppenbarligen missat följande artiklar:

* Ali Gerba klar för Blåvitt (Sportbladet i onsdags).

* Gerba, Wallerstedt och Richardsson till Blåvitt (Sportbladet i tisdags).

* Ali Gerba väljer Blåvitt ("Bara Ben på Glenn Hysén" i tisdags).

Dessutom rejält på efterkälken i nationalarenafrågan i Stockholm och slagna på det allsvenska spelschemat.

Den här veckan har konkurrensen varit tuffare från supporterbloggar som "Bara Ben på Glenn Hysén" och "…gronvita sidan upp!". Vet inte om jag ska skratta eller gråta åt den utvecklingen men det känns i alla fall som man kan ta helg med gott samvete, vilket jag gör… nu.

Förbundet bekräftar

Svenska Fotbollförbundet har nu bekräftat det som Sportbladet skrivit om i två dagar - det blir en ny jättearena med plats för 50 000 åskådare i Solna. Finansieringen är i hamn. Bara för Annika Billström och kompani i Stockholm Stad att ta nya tag och glömma sitt 2,6-miljardersmonument i Globenområdet.
Som Sportbladet också berättat lär nu hela arenasituationen i Stockholm lossna. Bara att säga grattis till fotbollsfansen i Sverige och Stockholm.
Nu gäller att Stockholmspolitikerna visar vilja att släppa K-märkningen av Stockholm Stadion invändigt samt agerar tillsammans med Hammarby och AEG i byggandet av en 25 000-arena i Globenområdet.
Problemet är löparbanorna. Dessa jävla löparbanor som man som fotbollsintresserad stört sig på hela livet. Nu är de ett större bekymmer än någonsin.
Frågan måste trots allt lösas; var ska friidrotten ta vägen?

Flytta friidrotten till Göteborg

Sportbladet har i några dagar drivit debatten om arenasituationen i Stockholm. Det blir av allt att döma ett nytt Råsunda för 50 000 åskådare (dock inte där nuvarande arena ligger, utan en bit bort. Solna Stad vill åt området för att kunna byggga sitt enorma centrum. Skytteholm är hetaste alternativet för nya Råsunda). Bra för AIK som kan spela vidare på gamla Råsunda under tiden byggarbetet pågår.

Därmed är Annika Billströms socialdemokratiska monumentbygge i Globenområdet dödat och den diskussionen kan riktas in på att lösa situationen för Hammarby och Djurgården. På tiden. För Hammarbys del verkar det redan vara på gång, en 25 000-arena kan börja byggas om cirka två år.

Diskussionen om Stockholm Stadion går het, men min åsikt är glasklar; bort med löparbanorna och bygg om invändigt!
Det skulle ju nämligen innebära att Stadion lever vidare som en modern fotbollsarena, och det är det absolut bästa för att hedra de gamla stötar som kämpade tappert under OS 1912. Som det är nu vill varken fotbollen eller friidrotten vara kvar.

Probelemet är då var friidrotten ska ta vägen. Hammarbys nya arena bör hållas "ren" i mesta möjliga mån. Det bästa vore kanske att friidrotten helt enkelt flyttade till Göteborg?

Förlåt, Anders Brulin

Kom över det allsvenska spelprogrammet precis. Klubbarnas reaktion på förslaget är försiktigt positiv, kanske blir spelordningsmötet på måndag lugnt?

Vi har censurerat veckodag och datum för respektive match när vi publicerar förslaget i dagens Sportbladet eftersom matcher kommer att bytas och flyttas inom omgångarnas "ramdatum" när alla klubbar, polis och tv sagt sitt.

Men motståndsordningen lär bara förändras marginellt. Därför är förslaget intressant läsning: Hammarby, Djurgården och IFK Göteborg får en tuff inledning, AIK och Malmö en ganska lätt, övriga någonstans mittemellan.

Publiceringen gör att jag blir ännu mer ovän med förbundets schemaläggare Anders Brulin (det är fjärde året i rad jag kommit över hans förslag). Så här avslutar han sitt mejl till samtliga allsvenska klubbar:
"Slutligen vill vi att ni betraktar förslaget till spelprogram som en konfidentiell handling som enbart är avsedd för de närmast berörda i föreningen. Det vore synnerligen olyckligt om förslaget når media innan vi har diskuterat igenom detta vid vårt spelordningsmöte".

Förlåt, Anders. Men någon dag får du förklara vad det spelar för roll att det står i tidningen.

Dagens mejl

Hej!
Listat de 10 bästa ordspråken med anknytning till Silly Season:

10. "Det är lättare att prata än att säga något".
9. "De vuxnas lek kallas affärer".
8. "Sanning eller lögn? Det är en förhandlingsfråga!".
7. "Människorna förstår inte hur stor inkomstkälla sparsamhet är".
6. "Fantasi är större än kunskap".
5. "Tro örat mindre än ögat".
4. "Tro aldrig ett rykte förrän det har dementerats offentligt".
3. "Den som skvallrar för dig, skvallrar om dig".
2. "Ingenting verkar dyrt på kredit".
1. "Alla vet vad tre vet".

Bubblare 1: "När folk är överens med mig har jag ofta en känsla av att jag måste ha fel". (Stefan Söderberg, AIK, eller Oscar Wilde).

Bubblare 2: "Krona och jag vinner! Klave och du förlorar". (Buffalo Madsen, MFF, eller J.W.Croker).

MVH
Östgöte

Walle helt klar

För övrigt har Jonas Wallerstedt nu skrivit på för Blåvitt. Treårskontrakt. Sagt det förr och säger det igen; underskattad spelare, bra värvning. Priset: en knapp halvmiljon.
Sedan tidigare är Richard Richardsson och Ali Gerba klara, även om underskriften saknas. Men inte ens Djurgården kan förhindra att de spelar i Blåvitt 2006. Om de nu hade velat det.

Arenasituationen i Stockholm

Arenasituationen i Stockholm kan ta ett avgörande steg i "rätt" riktning de närmaste dagarna. SvFF:s möte med Solna Stad i kväll, sedan Rikskonferens och Representantskapsmöte till helgen. Förbundet ska då redovisa vad som gjorts hittills och presentera en plan för om/hur man går vidare.
Nu är det bara att hoppas att planen är realistisk, att Stockholms Stad övertygas att förbundet och Solna verkligen har pengarna att bygga en 50 000-arena (vilket de hävdar), sedan kan Hammarby och Djurgården agera på allvar.
Men det krävs att Stockholm Stad köper upplägget och lägger ner planerna på en superarena vid Globenområdet. Vilket vore på tiden.

Knepig övergång

Från Elfsborg till BK Häcken. Hasse Berggren. Blir inte klok på den övergången. Förstår inte riktigt varför Elfsborg släpper honom. 13 mål är ändå 13 mål. Men jag förstår heller inte varför Häcken värvar honom. 33 år är ändå 33 år.
Eller menade jag tvärtom?
Jag förstår att Elfsborg släpper honom. 33 år är åndå 33 år. Men jag förstår också att Häcken värvar honom. 13 mål är ändå 13 mål.
Kanske är det så att båda klubbarna är vinnare. Eller förlorare.

Allsvenskan börjar 2 april

Det preliminära, allsvenska spelprogrammet har gått ut för översyn till de allsvenska klubbarna. Serien börjar tidigt, 2 april, och VM-uppehållet blir långt.
I nästa vecka ska klubbarna träffas och diskutera spelprogrammet, därefter börjar en trovärdig variant ta form. Det förslag som går ut vid det här laget brukar se rejält annorlunda ut när klubbarna munhuggits färdigt, det är min erfarenhet.
Helsingborgs Dagblad slår hur som helst fast att Hammarby och Helsingborg möts i premiäromgången.

Sämsta försvar?

Tjena Robert.
Elfsborg kan bli bra nästa år. Men har de inte allsvenskans sämsta försvar?
MVH
Niclas

Hmm… Glömde det.

Ingen Winsnes i Bajen

För övrigt kommer Fredrik Winsnes inte att spela i Hammarby 2006. Men mittfältsjakten går vidare.

MFF:s rekordavtal

Nog för att även jag kryddat en story onödigt mycket någon gång men i måndags tror jag det slogs ett slags rekord.
Att fyra miljonärer köper aktier för 10 miljoner i AIK har dags dato genererat fem sidor i Expressen och Solna-klubben har döpts om till "Sveriges Chelsea".
I går presenterade Malmö FF tidernas största avtal - värt minst 600 miljoner - vilket tidningen gör en halvsida på. Jo, ni läste rätt, en halvsida. Snacka om att tappa proportionerna.
Nåväl, MFF:s avtal är helt klart det mest spännande som en svensk fotbollsklubb någonsin tecknat. Nu gäller det att hantera stålarna på rätt sätt.
Ska också bli spännande att se hur mycket sponsorintäkter en jätte som IMG kan vaska fram i förhållande till en svensk fotbollsklubbledning.
Till att börja med är MFF garanterade 35 miljoner om året (50 miljoner/år när arenan står klar 2009) om jag förstått saken rätt.
Summan stiger för varje krona IMG lyckas dra in utöver det, fast 20 procent går till IMG. Om MFF nu är så attraktiva som IMG verkar anse är det bara fantasin som sätter stopp.
Däremot tror jag inte att avtalet ska tolkas som att Malmö på kort sikt kommer att bygga upp ett superlag. MFF kommer att stabilisera sin ekonomi på högsta allsvenska nivå, men det innebär till exempel inte att man i morgon kan presentera spelarköp för 25 miljoner med årslöner av Premier League-snitt.
Men räkna med att Åkeby i alla fall får in två vindsnabba (danska) yttrar i startelvan. Och kanske Dusan Djuric.

Ali Gerba klar för Blåvitt

Under eftermiddagen bestämde sig Ali Gerba definitivt för IFK Göteborg. Nu ska hans norska agent Stig Lillejord slutförhandla med Blåvitt om Gerbas personliga kontrakt.
Hur lång tid den förhandlingen tar beror på vilka krav Gerba ställer och hur tillmötesgående IFK Göteborg kan vara.
Med tanke på AIK:s heta intresse sitter spelaren i en bra förhandlingssits, men det råder ingen tvekan om att parterna kommer att bli överens och att Ali Gerba spelar i IFK Göteborg 2006. Precis som Richard Richardsson och Jonas Wallerstedt. Sportbladet var helt rätt ute i dagens artikel.
Tråkigt för AIK som först gick ut med Gerba på hemsidan, och sedan gjorde Kanada-resan i onödan. Men givetvis var det rätt att agera.
Tror att AIK sumpade sin chans när man använde sig av Anders Carlsson i början av diskussionerna. Det tog inte många dagar innan Gerba hade bytt agent.
Eller som en klubbledare precis uttryckte det: "Tung höst för Solnas Chelsea".

Ishizaki klar för Elfsborg

Stefan Ishizaki, 23, är klar för Elfsborg. Han har skrivit ett fyraårskontrakt och Elfsborg betalar drygt tre miljoner kronor till Vålerengen.
En tung värvning av Elfsborg, även om Ishizaki förmodligen aldrig blir den stjärna man en gång trodde. Men han håller hög allsvensk klass och gör ett redan intressant lag ännu mer spännande.

Förbannad Amuneke

Bois försöker kränga Kevin Amuneke utomlands, avslöjar Sportbladet i dag. Mot hans vilja. Läs om det här, Amuneke är riktigt ilsk.
Han vill till Djurgården, säger han, vars intresse har svalnat. Det tror jag dock är ett förhandlingsknep från Dif:s sida för att få ner priset. Tror att Amuneke hamnar i Djurgården till slut. Blir svårt för honom att gå till andra svenska klubbar efter kommentaren "Djurgården är mitt förstaval".

Triumf för Mild

IFK gör i dagarna klart med tre nyförvärv, avslöjar Sportbladet i dag. Gerba, Wallerstedt och Richardsson. Tre bra namn. Blåvitt har muntliga överenskommelser med Gerba och Wallerstedt, skriftlig med Richardsson. De två förstnämnda lär skriva på inom en snar framtid.
En stor triumf för nye sportchefen Håkan Mild som varit drivande framför alllt i värvningen av Ali Gerba.
Richardsson blir bra den dag "Bengan" lägger handskarna på hyllan. Med Gerba och Wallerstedt har IFK fem forwards. Antingen säljs Mourad eller också lånas Berg ut.

AIK:s nyemission

AIK:s ordförande Per Bystedt verkar ha klarat den riktade delen i 30-miljonersnyemissionen som Sportbladet berättade om redan i september - att få in 10 miljoner kronor som på kort sikt tryggar bolagets överlevnad.
Att Bystedt har goda kontakter i affärsvärlden råder ingen tvekan om så det var väntat. På onsdag kommer bolaget med en kommuniké i ärendet, sedan sjösätts nyemissionens nästa steg, att dra in 20 miljoner från befintliga aktieägare. Det ska vara klart till våren.
Någon tidning hade fått för sig att oljebaronen Adolf H Lundin är inblandad, men riktigt så spännande verkar det inte vara, utan det handlar om hans son Lukas H Lundin med kompanjoner. Gruvmiljoner i stället för oljemiljoner.
Allsvenskan mår bra av ett starkt AIK - det är en klubb med drag runt och stor och tropgen publik - men det krävs betydligt mer än 30 miljoner för att göra klubben till Nordens ledande. Med tanke på AIK:s ekonomi räcker det på sin höjd för att stabilisera klubben som ett allsvenskt mittenlag.
Bara det är en stor framgång med tanke på hur illa ute Gnaget varit ekonomiskt.

Ta avstånd

Hur kan man kasta in stora stenar mot en folkmassa med kvinnor och barn? Det är ju fullständigt vansinne! Två stenar sänkte nästan tre personer. Talade med många besvikna IFK-fans i går som fick sitt segerfirande förstört. Även djurgårdare som hört vad som hänt var nedstämda.
Nu hoppas jag att varenda supporterorganisation i det här landet tar avstånd så det inte blir någon trend att kasta in stenar på oskyldigt folk i samband med fotbollsmatcher. Ni får gärna mejla så ska jag lägga ut er här på bloggen.
Egentligen vill man ju säga: "Stenkastande nötter, hör av er så bestämmer vi tid och plats så ska jag ta er rätt upp och ner! Jag har faktiskt bänkat 110!".
Men det leder ingen vart, i stället uppmanar jag eventuella vittnen att ta sitt förnuft till fånga och höra av sig till polisen.

Känsliga AIK:are varnas

IFK Göteborg och AIK gör upp om Ali Gerbas namnteckning. I går reste VD:n Charlie Granfelt och tränaren Rikard Norling till Kanada för ett personligt möte med anfallaren.
Gerbas reaktion?
- Jag hörde att det var några från AIK som skulle komma hit. Men jag vet inte riktigt vem, och de sa inte när.
Känns som att AIK bör lägga kraften på annat håll:

* Wilton Figuiredo kan betraktas som klar. Alltså inte Batan-klar, utan klar.

Men sedan ser det tyngre ut:

* George Mourad? Inte otroligt, men med norska Staebeck med i matchen blir det svårt rent ekonomiskt.

* Ola Toivonen har AIK själva avskrivit (även om Söderbergs märkliga utspel på aik.se i går mest har till syfte att förekomma rubrikerna "Toivonen nobbar AIK" om ni frågar mig).

* Kevin Amuneke? Tja, Helsingborg dementerar med kraft att Amuneke ens diskuterats, därmed verkar Djurgården stå ensamma på banan. Men har AIK ekonomiska muskler att kliva över 4,5-miljonersbudet? Tränaren Rikard Norling sägs heller inte vara särskilt pigg på den bångstyrige talangen.

* Ali Gerba är som sagt bara att glömma, verkar det som.

* Ovanpå allt detta ska klubben in i en segdragen skiljenämndstvist om Stefan Batan. Om AIK gör slag i saken kommer Assyriska troligen att göra en motanmälan. Enligt Assyriska har ju AIK skrivit kontrakt med Batan utan Assyriskas tillåtelse. Utgången är oviss, men det går inte att utesluta att AIK förlorar.

Summa sumarum tror jag att det är ganska rörigt internt just nu, oavsett vad som sägs utåt. Tur att Johan Mjällby börjar träna på torsdag, det är faktiskt jäkligt stort.

Bio, Royal League och Steffen Iversen

Romantiska komedier hamnar vanligtvis långt ner på listan över favoritfilmer. Kärlek på jobbet, Kärleken checkar in, Kärleken tar semester och liknande dravel är enbart värt att plåga sig genom om sällskapet är det rätta.
Men i går såg jag en romantisk komedi som var värd biljettpriset och mer därtill - I hennes skor med Cameron Diaz. Rolig, vacker, sorglig och otroligt välspelad. Ena stunden fick jag kämpa för att hålla tårarna tillbaka (säg det inte till nån, vore inte bra för imagen), i nästa ögonblick vek jag mig dubbel av skratt.
Betyg: L L L L.

AIK:s VD Charlie Granfelt och tränaren Rikard Norling är på väg till Kanada för att träffa Ali Gerba. Risken finns att det är bortkastade pengar men självklart gör AIK rätt som agerar. Men varför åker inte värvarbasen Stefan Söderberg och agenten Anders Carlsson? Det kan man fundera på.

Vet inte om ni såg Kanal 5 i eftermiddags men jag kan berätta att det är ganska svårt att vara med i direktsänd tv. Det går otroligt fort och man vet inte riktigt var man ska titta. Dessutom var det kallare än i Day After Tomorrow där vi stod. Tur att matchen var ganska hyfsad. Jag tippade 2-1 till Blåvitt i sändningen och det var ju inte helt åt helvete i alla fall. En taktisk triumf av Blåvitt-tränaren Arne Erlandsen.

Såg ni Milds passning till Selakovic? En kopia av Zlatans/Larssons mål mot Island. Fast bollen gick längs marken…

Det är uppenbart att Djurgården skulle behöva ett alternativ till Jones Kusi-Asare i den centrala anfallsrollen. En intressant spelare är Steffen Iversen som är bosman från Vålerengen. Djurgården kollade upp honom redan i våras men hans lönekrav låg på ungefär 250 000 kronor i månaden! Nu sägs norrmannen vara på väg till Ryssland och jag tror inte att Djurgården är intresserade av att bjuda över de pengar vissa ryska klubbar kan betala. Fast man vet ju aldrig, det hade varit en häftig värvning, även om Iversen inte riktigt är vad han en gång var.

I Royal League-studion

Djurgården mot IFK Göteborg i Royal League i morgon. Ska vara med i Kanal 5 innan matchen och diskutera fotbollens affärer tillsammans med Helsingborgs gamle benknäckare Jesper Jansson.
Tror att det är mitt första tv-framträdande sedan jag för Slitz räkning intervjuade Raggar-Ingo och Håkan i dokusåpan Baren. Intervjun - som handlade om det mindre tv-lämpliga ämnet oralsex - sändes dessvärre i ett av seriens avsnitt (TV3) och själv har jag varit övertygad om att det var dödsstöten för min tv-karriär.
Kommer den i morgon i stället?

Silly utan Ishizaki

Veckans Silly Season-sida hittar ni här. Missade dock att Stefan Ishizaki är på väg att vända hemåt. I nästa vecka träffar han Elfsborg. Fler klubbar borde rimligen blanda sig i, även om min känsla är att just Elfsborg ligger bra till för Ishizaki.
Ishizaki lämnar i så fall Vålerengen där han enligt Borås Tidning nött en hel del bänk. För Elfsborg vore han givetvis en kanonvärvning, men vad säger AIK?

Bank ifrågasatt

Tjena Robban!
Tack för jävligt rolig blogg o för Sportbladets förbättrade journalistik. Jävligt kul att din blogg visar andra sidor av dig, bland annat den självkritiska vilket jag tycker alla journalister bör ha.
Hursomhelst, snacket går ju om Sillén bör sitta kvar eller inte. Jag ser det inte så, jag omformulerar frågan o säger: Kan Simon Bank vara kvar i truppen?
Obviously blev ju spelet mycket bättre när Bank lämnade planen. Jag menar, "vi" (Sverige är alltid VI) spelade ju 1-1 sista kvarten mot Finland UTAN Bank på planen. Jag ser bara en väg ut ur detta fiasko - AVGÅ BANK!
/Poya

Vi talar samma språk.

Massiv kritik

Tyvärr visar förlusten mot Finland vilken usel nivå den svenska sportjournalistiken befinner sig på. Vore det inte bättre om ni alla avgick och började om från början?
Jag vet att det är för mycket begärt och att ni etablerade håller varandra om ryggen, men vi insatta, seriösa sportkonsumenter är så förbannat trötta på den oseriösa, självgoda, sensations- och skvallerinriktade journalistiken som bedrivs på de stora redaktionerna i Sverige.
Tycker att ni borde ta ert förnuft till fånga efter detta praktfiasko och AVGÅ!
/Fredrik

Kritiken mot det svenska journalistlandslaget är just nu värre än kritken var mot Lars-Tommy i EM-fiaskot i Holland/Belgien 2000. Kan förbundskapten Sillén verkligen sitta kvar efter 1-8 mot Finland?

Sleyman?

Hej!
Signaturen Nicklas skrev ju en fråga i din blogg. Jag tror att benet tillhör Suleyman Sleyman, fast det kan ju bero på att jag är både Hammarbyare och färgblind!
/Henrik


Storförlust i Finland

Rapporterna från den årliga journalistlandskampen mot Finland börjar strömma in. Det visar sig att Simon Bank och Mats "Mulle" Olsson lämnade planen en kvart före slutsignalen - för att flyga hem till ett 30-årskalas i Sverige!
- Det stod ju 0-7, motiverar Bank beslutet.
Bank hävdar att sifforna inte speglar matchbilden.
- Nej, jag upplever att det var ganska jämnt ute på planen. I vissa sekvenser hade vi ett bra passningsspel. Men vi saknade udd framåt…
* Det menar du inte?
- … medan Finland hade en anfallare som höll klar division två-klass.
Som väntat fick inte Bank ta över den tredimensionella mittfältsrollen utan placerades som högerback i tröja nummer tio.
- Men jag tycker att jag spelade som en nummer tio. I fem minuter.
På frågan om det var några skandaler på båtresan har debutanten Bank lärt sig SKS hederskodex och svarar snabbt:
- Nej!
Bank vill tillägga att han vann den årliga frågesporten. Ämnet var "Svenska skyttekungar i Europa". Därmed håller han traditionen vid liv. Senast vann undertecknad i ämnet "VM-skyttekungar genom tiderna".

PS Bloggen har inte kunnat få slutresultatet 1-11 bekräftat.

Fotnot: SKS - Sportjournalisternas Klubb Stockholm.

Batan förloraren hur som helst

I en chatt på dif.se upprepar Stefan Batan ett antal gånger att det finns ett skriftligt avtal från i somras och att vilkoren sedan har ändrats. Men vad är det värt juridiskt? Batan har ju trots allt skrivit på det andra avtalet.
Sedan kan man tycka att det var elakt och fult av AIK och Anders Carlsson att ändra vilkoren, men faktum kvarstår, Batan u n d e r t e c k n a d e avtalet.
Å andra sidan är avtalet värdelöst rent juridiskt om inte AIK och Assyriska varit överens om övergången. Det är skiljenämndens huvuduppgift att avgöra om det fanns en muntlig överenskommelse eller inte.
* Fanns det en muntlig överenskommelse, då är Batan AIK:s spelare oavsett om hans personliga avtal har ändrats eller inte, han skrev ju på kontraktet.
* Fanns det inte en muntlig överenskommelse, då är Batan Djurgårdens spelare, men han och AIK har gjort sig skyldiga till ett regelbrott som upprättat avtal utan Assyriskas godkännande. Vilken typ av bestraffning som då blir aktuell kan Svenska Fotbollförbundet inte svara på eftersom det aldrig funnits något liknande fall i Sverige, hävdar dem.
Strikt juridiskt ser Batan i dagsläget ut att bli förlorare hur som helst, ändå har jag fortfarande svårt att tycka att han gjort något större fel (förutom snacket om klubbhjärta). När AIK fick betala mer pengar till Assyriska, minskade familjen Batans sign on-bonus. Då vände han sig till Djurgården för att komma upp i de summor han från början var lovad av AIK. Djurgården agerade direkt.
Det är business. Den som betalar mest vinner. AIK försökte värva Batan genom att betala så lite pengar som möjligt och det straffade sig.
AIK:s snack om etik och moral blir därför lite knasigt; dels för att de har ett väldigt nära samarbete med Anders Carlsson (inte känd som moralens fanbärare direkt), och dels för att de först försökte värva Stefan Batan som bosman och sedan med hjälp av media och supportertryck genom att offentliggöra affären innan allt var påskrivet.
Läs mer i min artikel i dagens Sportbladet.

Också en fråga

Vems ben är det egentligen på bilden till din blogg?
/Nicklas

Silly season

I dag fredag är det dags att arbeta med lördagens Silly Season-sida igen. Känns som att rätt många affärer är på väg att slutföras just nu. I nästa vecka ser vi nog en hel del övergångar, gissar jag. Det känns inte som att det varit särskilt många hittills. Avvaktar klubbarna tv-avtalet, kanske? Det borde för övrigt också vara klart snart.

För lite om Öis?

En bloggkollega är irriterad för att jag skriver för lite om Öis. Tror dock inte att han gjort sitt jobb riktigt. Sök på "Jukka" så blir det fyra Öis-träffar till. Sökmotorn är lite vimsig, tydligen.

Vila i frid, George

Gamle fotbollshjälten George Best ligger för döden. Förutom konsterna på fotbollsplanen är Best känd för sitt inte alltid helt hälsosamma leverne. När han en gång bads att summera sin livsstil lät det så här:
- Jag har lagt väldigt mycket pengar på sprit, kvinnor och snabba bilar. Resten har jag slösat bort
.
I en TV-intervju fick Best frågan: "Hur nära inpå en match har du haft sex?" varpå han svarar "Räknas halvtid?".
Vila i frid, George. Om du nu trivs med det.

Royal League - en succé

Michael Wagner rapporterar från Tönsberg, tio mil söder om Oslo, där IFK Göteborg möter Lyn i Royal League. I pressrummet har han hittat tre silverfat fullproppade med följande frukter:
* Röda, kärnfria vindruvor.
* Gröna vindruvor.
* Snittade apelsiner.
* Melon.
* Passionsfrukt.
Lägg därtill:
* Obegränsade mängder nygräddade baguetter (25 cm) med skinka, ost och sallad.
* Kaffe, vatten, läsk och öl.
Wagner konstaterar:
- Royal League är en succé! Fan att man slängde i sig en hamburgertallrik för 155 norska innan man gick hit.

Harmonin riskeras?

Följande citat är hämtade från en och samma artikel, en Ralf Edström-intervju på fotbolldirekt.com. Han spar inte på krutet direkt, gamle Ralf:

- Ammuneke är inget att ha.

- Som han uppträdde i Landskrona på slutet... jag förstår inte att Djurgården ens tittar på honom.

- Hur kan Djurgården riskera att köpa den här spelaren som alla vet är en oroshärd och riskera den harmoni man byggt upp?

- Skulle de ändå köpa honom måste han tas i nackskinnet på en gång. Han är inte tillräckligt vuxen.

- Det känns som om Djurgården gör det lite för enkelt för sig den här gången. Annars är jag oerhört imponerad av hur Djurgården har rekryterat nya spelare när den ene efter den andre försvunnit. Därför blir det så konstigt att höra att de nu ska satsa på Amuneke.

- Jag förstår att de vill gardera sig i fall Tobias Hysén försvinner. Men Amuneke är ett för enkelt val. Det kommer inte att bli bra.

- Det är som sagt en bra fotbollsspelare när det stämmer för honom. Men han har hamnat allvarligt snett. Det är inte sant hur han uppträdde i slutet av säsongen i Landskrona - han sköt ju i princip från hörnflaggan för att göra mål och tjäna pengar på det.

Fotnot: Landskrona tackade i måndags nej till Djurgårdens bud på 4,5 miljoner kronor. Enligt klubbdirektören Lars Persson är intresset massivt. Bois hoppas få 9 miljoner kronor för den unge talangen.

Ekwall hoppar av

Själv har jag redan tackat nej, nu har SKS andre mittfältsmotor lämnat återbud till journalistlandskampen mot Finland på fredag.
Patrick Ekwall vågade dock inte själv framföra återbudet, utan skickade sin assistent (?) Max Grindahl att kontakta förbundskapten Jakob Sillén.
Hedersförbundskaptenen och ordföranden i SKS Berndt Rosqvist rasar mot avhoppen:
- Jag är bekymrad över divornas attityd, suckar "Rosa".
Undertecknad vill poängtera att det är en besvärlig ljumskskada som kommit i vägen. Vad gäller Ekwall handlar det enligt uppgift om bristande motivation.
Ett (alltför) stort ansvar läggs nu på debutanten Simon Bank att hålla ihop mittfältet.

Fotnot: SKS - Sportjournalisternas Klubb Stockholm.

Galen bedömning

Mycket snack just nu om hur tv-sändningarna i Royal League fördelas. Djurgården har tre tv-sända matcher, Hammarby och Kalmar två, IFK Göteborg en.
Orättvist?
Nja, jag vet inte. Har för mig att Djurgården i fjol inte hade en enda tv-sänd match. Det är naturligt att intresset är stort för svenska mästarna.
Det man möjligtvis kan ifrågasätta är varför Kalmar och Hammarby har fler tv-matcher än allsvenska tvåan IFK Göteborg.
Frågade Göteborgs ordförande Bengt Halse om det i går men han hade inga synpunkter utan hänvisade till en "kommersiell bedömning av tv-bolaget".
TV-bolagets bedömning är nog galen i så fall, är ganska säker på att Blåvitt lockar fler tittare än Kalmar. Å andra sidan är det kul att lilla Kalmar får synas, Blåvitt rapporterar ju samtliga rikstäckande medier så gott som dagligen om.
Eller; tv-bolaget kanske räknar med att Blåvitt går vidare och därigenom får fler tv-matcher, medan Djurgården, Hammarby och Kalmar slås ut?

Mild kliver fram

Sportbladet avslöjar i dag att Ali Gerba är nära Blåvitt. Håkan Mild sköter förhandlingarna och han fick beröm av Giffarnas rutinerade värvarbas Urban Hagblom:
- Jag tror att det var ett klokt val av Blåvitt att koppla in Håkan Mild. Det råder ingen tvekan om att han fortfarande är lite grön, många spelare får nog en stor ahaupplevelse när de upptäcker att det här jobbet är ganska tufft. Men på sikt tror jag att Håkan kommer att göra ett ypperligt jobb för IFK Göteborg, sa Hagblom när jag pratade med honom i går.

Zlatan Arena

Borde inte Malmö försöka döpa sitt jättebygge till Zlatan Arena? Om han nu blir världens bäste fotbollsspelare om några år, är det ju faktiskt rätt coolt om klubben som fostrade geniet får döpa sin arena efter honom. Förhandlingar pågår?

Sista om Batan

Jag får en enorm mängd mejl om Stefan Batan. Gick och spottade ut snuset för en stund sedan och när jag kom tillbaka hade jag 37 nya i inkorgen. Tack för att ni förstår att jag omöjligt kan svara på alla mejl, däremot läser jag och lyssnar på den kritik som riktas.
Jag svarar så här:
1. För (nästan) alla fotbollsspelare och klubbar är det väldigt viktigt att få så mycket pengar som möjligt. Jag har svårt att kritisera det. Sedan kan man imponeras av folk som resonerar annorlunda.
2. Den dagen AIK snor en spelare framför näsan på Djurgården lär jag få djurgårdarna på mig, eftersom jag inte kommer att ha några moraliska synpunkter på det.
3. Jag tycker att tjatet om klubbhjärta borde förbjudas, förutom när spelare som Håkan Mild eller Johan Mjällby tar upp det, typ. Ska jag kritisera Stefan Batan för något så är det just för det, hans klubbhjärtasnack, först om AIK, sedan om Djurgården. Lägg ner! Det retar upp folk i onödan. Det är ju ändå inte sant.
4. Jag tycker att AIK och Anders Carlsson med facit i hand gjorde fel som gick ut med att Batan var klar innan allt var klart. Dels för AIK:s egen trovärdighet, dels för den situation som uppstod med hot mot spelaren (även om Batan delvis har sig själv att skylla med sitt snack). Men om chansningen lyckats hade jag haft en annan inställning. Alla knep är ju tillåtna i krig, kärlek och fotbollsaffärer - eller?

PS Eftersom jag har kämpat med den här soppan konstant sedan klockan 11.00 i måndags och knappt ser på höger öga har jag säkert hunnit säga emot mig själv ett antal gånger. Ha överseende.

PS2 Rubriken stämmer nog inte. Eftersom frågan ska upp i förbundets skiljenämnd är sista ordet inte sagt om Stefan Batan. Den processen ska bli ytterst intressant att följa och utgången är oviss.

Svår att nå?

- Han är lite svår att få tag på som du vet, säger Stefan Söderberg till fotbolldirekt.com om Ali Gerba.
Sportbladet fick dag på honom i måndags, Sundsvalls Tidning i tisdags. Så jäkla svårt är det inte, Söderberg.

Två myntsidor

Hej Robert!
Jag är sann gnagare och har tidigare jobbat som säljare och har lite koll på hur det funkar i business världen! Jag tycker tragiskt nog att det är en viss herr Söderberg som gjort bort sig i detta fall! Så länge man inte har något skriftligt avtal som är påskrivet av båda parter i detta fall AIK och Assyriska så kan man inte klassa detta som en klar spelarövergång.
Det klart att både Assyriska och Stefan Batan tar det avtal som är bäst ekonomiskt för båda parter.
Jag gråter inte för detta, för jag tror personligen inte att Stefan Batan hade passat in i Gnaget! Dessutom ser jag fram emot när Batan´s nya lag kommer på besök i Solna och Batan springer in i Johan Mjällby´s bringa och får AIK´s klubbmärke instämplat i pannan!
//Adde


Robert,
Faktum är att Batan har ett gällande kontrakt med AIK. Det var Batan själv och inte Assyriska som återupptog kontakten med DIF. Var ligger det moraliska i att förhandla med en spelare som står under kontrakt med en annan klubb? För övrigt så hade ju Assyriska själva faxat ett avtal till AIK så nog var man överens muntligen.
Med vänlig hälsning
Patrik

Frågor och svar om Batanaffären

Hej Robert.
Snacka om att välja sida i Batanaffären. Tycker du verkligen att Batan har handlat helt rätt? Inte någonstans pratar du om spelarens skuld eller ifrågasätter Djurgårdens agerande. Jag misstänker att sanningen ligger någonstans mittemellan de båda versionerna, men det verkar uppenbarligen inte du tro.
/A

Svar: Stefan Batan ville från början till AIK, men AIK lyckades inte komma överrens med Assyriska. Hade AIK betalat Assyriska vad Assyriska ville ha - 3,2 miljoner - då hade Stefan Batan spelat i AIK nu. Jag tycker inte att Djurgården gör något fel, de tog chansen när den dök upp. Jag är övertygad om att AIK gjort samma sak om man kunnat blåsa Djurgården på en spelare. Och inga fel i det.
Stefan Batans eventuella fel ligger väl i att han helst ville spela i AIK men 1. tröttnade på de segdragna förhandlingarna 2. Inte ville att Assyriska skulle få dåligt betalt och 3. Ville ha så bra betalt som möjligt.
Är det egentligen fel? Batan hade gjort fel om han spelat ut klubbarna mot varandra och sedan gått bakom ryggen på ena parten. Nu ändrades ursprungsvilkoren i hans avtal och han kände sig vilseförd av sin agent. Som jag förstått det har den här soppan regiserats av agenten Anders Carlsson och AIK bör fundera på hur samarbetet med honom ska se ut i framtiden, om jag får komma med ett tips.

Hej Robert.
Vad är det egentligen som gäller i "Batan-affären". Det känns som att så länge AIK och Assyriska inte är överens så gäller inte kontraktet mellan Batan och AIK eller?
/A

Svar:
Korrekt. En spelare som står under ett klubbkontrakt, dvs inte är bosman, kan egentligen skriva hur många personliga avtal han vill med andra klubbar. De gäller inte så länge det finns ett giltigt kontrakt med klubben som "äger" honom.

Tycker att det var jävligt illa av Batan att skriva på för AIK, och sedan ändra sig!!! Ville bara framföra det.

/Pär

Svar: Håller inte riktigt med. När Batan inte kunde värvas som bosman tvingades AIK att höja budet till Assyriska. Då försvann de pengar som familjen Batan blev lovade i somras (enligt uppgift en halv miljon kronor). Förutsättningarna förändrades, Stefan menar att det gjordes i lönndom och Djurgården erbjöd det han ville ha.

Hej!
Vad kan egentligen hända vid en eventuell prövning i skiljenämnden? Och vad handlar det om?
/Kid

Svar: Kärnfrågan blir hur den muntliga överenskommelsen mellan AIK och Assyriska ska tolkas. Det kan aldrig bli ett beslut att Batan blir avstängd, däremot kan beslutet bli att AIK/Assyriska-affären gäller, och att Batan tillhör AIK. I så fall får Djurgården tillbaka sina pengar av Assyriska och får lösa honom från AIK i stället, rimligen för samma summa. I så fall har AIK tjänat en miljon.
Skiljenämnden har tidigare dömt till "den-som-hävdade-att det-fanns-ett muntligt-avtal":s fördel, bland annat då MFF hävdade att det fanns ett muntligt avtal om att förlänga Jon Jönssons kontrakt häromåret. Jönssons agent? Anders Carlsson.

april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits