Rapport från en träning

Alla spelare utom Ljungberg tränade (han har åkt hem). Ingen fara med Isaksson, men gräsmattan var verkligen bedrövlig. Med tanke på att det är Sveriges sista landskamp innan VM-truppen tas ut är det naturligtvis inget vidare för spelarna att halka omkring på en leråker.

Zlatan var där men syntes inte så mycket på träningen och sa inte speciellt mycket på presskonferensen. Den nye "lågprofil"Zlatan?

"Vi ska i alla fall inte gå och dricka coca cola på The Lab". Anonym landslagsspelare apropå VM-förberedelserna.

Stenhårt vänsterinlägg från Kim Källström mot en halvt felvänd Marcus Allbäck som drar till på volley och bollen sitter ännu stenhårdare i högra krysset. Årets träningsmål är redan korat.

Laget i morgon ser ut så här:

Isaksson
-
Östlund, Mellberg, Hansson, Edman
-
Elmander, Linderoth, Källström, Chippen
-
Larsson, Ibrahimovic

Kommentar: Lagerbäck ställer ett starkt lag på banan i första halvlek. Petter Hansson och Johan Elmander får chansen att spela in sig ytterligare i landslaget. Frågan är varför Elmander testas på högermittfältet? Där finns ju "Chippen, "Alex" och även Mattias Jonson kan spela där. Hade varit roligare att få se Elmander göra en halvlek på topp. Tråkigt att inte få se formstarke Markus Rosenberg en hel match men han och Marcus Allbäck lär bytas in från och med andra halvleks början. Anders Svensson är kraftigt nedtränad och lär inte spela så mycket mot Irland, i stället får Kim en ny chans.

Sjukt väder i Dublin

På väg ut till Sveriges träning på Lansdown Road. Gräsmattan sägs vara förstörd av en rugbymatch i söndags. Den blir knappast bättre av det regnat, snöat och haglat och sedan snöat igen inom loppet av en kvart. Nu är det strålande solsken och klarblå himmel. Sjukt. Vågar Lagerbäck spela Zlatan och Henke med tanke på den ökade skaderisken?
När det gäller pressmatchen har Lindblad (SVD) lämnat återbud pga förkylning. Simon Bank gnäller över en öm tå och undertecknad känner sig också förkyld. Får vi ihop fullt lag?

Isak skadad?

Andreas Isaksson skadade sig på kvällens träning och har lindat knäet. Han deltar inte längre i träningen. Återstår att se om skadan är allvarlig eller om det är en ren säkerhetsåtgärd. "Isak" är ju spelaren som absolut inte får bli skadad till VM. Men enligt rapporterna är skadan dessbättre inte allvarlig.

Annars en lugn presskonferens där Tomas Ledin pratade om sin VM-låt som inte har något namn. Den ska tydligen framföras första gången 9 maj när VM-truppen presenteras. Men Henke Larsson, Alexander Östlund och Olof Mellberg är med i videon som filmades utanför spelarhotellet.

Framme på Irland

Precis landat på Irland och checkat in på hotellet The Gresham (byggt 1814 enligt Lasse Sandlin). Kan inte riktigt bestämma mig för om det är ett bra eller dåligt hotell.
Rummen är kanon, men det finns bara internet i lobbyn vars barmeny inte håller särskilt hög klass, i alla fall inte sandwichen med lax och bacon. Dessutom lär det bli trångt här nere när 25 svenska journalister ska skriva samtidigt.

Några av spelarna flög med vårt plan, Mikael Dorsin, Eddie Gustafsson och Mattias Jonson. På flygplatsen i Dublin mötte nyblivna pappa Andreas Isaksson upp.

Apropå presslandskampen mot Irland ryktas nu att vi har fullt lag. Lennart Månsson (BB) Markus Eriksson (BB) och Olof Lundh (Expr) är spelklara. Samtidigt har Stefan Holm (AB) hoppat av då han inte kunde hitta sina fotbollsskor.

Antar att detta innebär följande för coach Sandlins startelva:

MV: Bank
-
BACKLINJE: Månsson, Hysén, Nicklasson
-
MITTFÄLT: Markursson, Laul, Ekwall, Eriksson
-
KEDJA: Lindblad, Lundh, Ystén.

Avbytare: -.

När det gäller det riktiga landslaget - som också spelar på onsdag - meddelar tidningscheferna att utrymmet är begränsat till tisdagens Sportbladet: "Det är fortfarande OS-hysteri här hemma".
Tänkte ändå försöka snacka med Markus Rosenberg och Henke Larsson på presskonferensen och se om det ger något som får plats. Annars håller jag med; Irlandsmatchen känns inte glödhet just nu.

Pinsamt, Bajen

Hammmarby har blåst av sin panikvärvning från Rosenborg på grund av att Fifa-reglerna inte tillåter övergången förrän i nästa transferfönster.
VD:n Henrik Appelqvist:
- Naturligtvis skulle det här ha kollats upp i ett tidigare skede, men dessvärre gjordes inte det. Samtidigt är jag något förvånad över att inga andra av de inblandade parterna varit medvetna om detta förrän nu.

Det roliga är att jag såg Royal League-sändningen FCK-Hammarby i torsdags - samma kväll som uppgifterna om uruguayanerna publicerades - och där sa Kanal 5-experten tillika sportchefen i Stabaek Jesper Jansson att han precis stoppat alla försök att värva de två Rosenborgspelarna just på grund av Fifa-reglerna.
Så jag vet inte vad Henrik Appelqvist menar när han säger att "inga andra av de inblandade varit medvetna".
Pinsamt för Bajen är det hur som helst, även om ingen är särskilt överaskad.


Till något helt annat. Nio man är klara för bortamatchen mot Irlands presskår:
Simon Bank (AB), Patrick Ekwall (TV4), Stefan Holm (AB), Glenn Hysén (TV3), Robert Laul (AB), Anders Lindblad (SVD), Lars Markusson (TT), Ulf Nicklasson (GP) och Henrik Ystén (Offside).

Ett hyfsat lag på papperet som att döma av spelartyperna passar bäst för ett offensivt 3-4-3. Det blir väl undertecknad och Ekwall på det centrala mittfältet; Hysén och Nicklasson som mittbackspar; Markursson som löpvillig ytter; Holm, Lindblad och Ystén som en hungrig tremannakedja. Jag förutsätter att Simon Bank kliver in mellan stolparna, det är där han brukar göra mest nytta.
Men det behövs en back och en yttermitfältare till! Och gärna en sex sju avbytare. Coach är Lasse Sandlin.

Vilken räddning

Henke räddade pucken med klubbhandtaget i slutet va? Vilken grej. Den klubban vill jag se på Sportbladets förstasida i morgon. Endast den klubban.
Häftig match, även om det inte blev riktigt spännande förrän sista två minuterna. Trodde att finnarna skulle slakta Sverige - men så blev det icke. Visst är det rätt otroligt stort att vinna OS-guld i hockey med alla de bästa på plats?

Läste för övrigt Expressen och såg att deras ende krönikör totalsågade förbundets beslut att utnämna tekniske chefen Lars Richt till presschef.
Men om jag fattat saken rätt ska Richt inte vara presschef, utan bara gå in temporärt under VM för att stödja upp nye Thomas Saleteg som ersätter petade Jonas Nystedt.
Dessutom tycker jag att Lasse Richt är helt okej. Visst, precis som många andra inom landslagsledningen önskar han att fotboll spelades utan publik, tv-sändningar och presskonferenser, men han hycklar i alla fall inte med det. Dessutom har jag uppfattat honom som en korrekt man som svarar på de frågor han kan och säger inga kommentarer på de andra. Han försöker inte dribbla.

I morgon måndag lyfter planet mot Irland. Vårt svenska journalistgäng ska tydligen möta ett irländskt presslag och till skillnad från vissa bloggkollegor med svag rygg har jag redan tackat ja, smörjt in dobbskorna och kört ett förberedande pass på motionscykeln. Apropå Lasse Richt så är han fortfarande rätt hygglig med bollen och kanske kan lånas in som ytterback om det kniper.

Sverige får stryk

Trodde aldrig jag skulle skriva något sådant här, men inget håller mig borta från TV:n klockan 14.00 när hockeyn drar i gång.
Även om jag tippat att Sverige slaktas med 4-1.
Min korta period som hockeytyckare på den här bloggen är förvisso snart över, men har redan gett eko.

Hej Robert!
Såg ditt inlägg om hockey och att du ursäktade dig för dina begränsade kunskaper i området. Det behöver du inte, du är ju klart bättre än Anrell i alla fall.
MVH
Fredrik

Det tar jag som en stor komplimang, eftersom jag alltid läser Lasse Anrell med stort intresse.


Lika populärt var inte mitt inlägg om Offsides och Sportmagasinets upplagesiffror.

Hej Laul!
Ledin har ju sålt skitmånga skivor. Det måste väl innebära att det är en jättebra artist? Eller gäller förhållandet mellan antal sålda enheter och kvalitet endast idrottstidningar? Typ Sportmagasinet och Offisde? Vad är egentligen bäst, Laul. Offside eller rosa skvallret?
/Kris

Tja, Offside och Sportbladet är ju två helt olika produkter - omöjliga att jämföra - men om du frågat mig om Offside och Sportmagasinet hade jag svarat… att jag läser båda eftersom jag är sportjournalist.
Om jag inte varit det vet jag inte om jag läst någon av dem.

Ledins VM-låt klar?

Apropå VM-låten så uppges texten redan vara skriven och melodin samma som Sommaren är kort. I alla fall enligt den här mejlaren.

Isak i mål, för han ska stå,
han kan hålla nollan, i flera år.
Med en boll i sin hand,
och dobbar av plast,
Vinkar han från målet, och tänker på guld.
Ljusblåa dagar, seglar förbi.

Ref:
VM är så kort.
Fotboll är min sport.
Men nu är det här, så ta för
dig, vi ska vinna idag.
Englandsmatchen snart,
svennis han e smart.
Men kom ihåg:Larsroland, De har en pärm.

Zlatan är glad, och Allbäck står still,
jag sitter på läktarn dricker en öl.
Snart är det dags, för avspark igen,
få bollen upp till Henke, som nickar i mål.

Ref:
VM är så kort.
Fotboll är min sport.
Men nu är det här, så ta för
dig, vi ska vinna idag.
Englandsmatchen snart,
Svennis han e smart.
Men kom ihåg:Larsroland, De har en pärm.

/Mismatch


Ledin gör VM-låten

Tomas Ledin gör den svenska VM-låten. Fy fan, kan det verkligen bli bra? Inte för att Markoolios In med bollen i mål tillhör mina favoriter, men det var stämningsfullt när halva Portugal gick runt och sjöng på refrängen.
Men Tomas Ledin…? Är det ingen på fotbollförbundet som förstår sig på musik? Årets VM riskerar ju att bli rena skräcken.
Finns det något någon kan göra? Kan Zlatan kanske säga ifrån, han har ju lite musiköra som diggar AC/DC, i alla fall som ringsignal på mobiltelefonen.

Mobilblogg

Detta är ett historiskt inlägg. Görs från min mobiltelefon. Nu kan man alltså blogga överallt, närsomhelst. Kul men farligt...

Läsarnas dom

Fick precis se hajpade fotbollsmagasinet Offsides upplagesiffra för 2005. 18 400 sålda exemplar per nummer. Tänk då på att Offside endast kom ut sex gånger i fjol och du har ett magasin som bara läses av de närmast sörjande, typ.
Som en jämförelse (och lite reklam) kan nämnas att Sportmagasinet S som ges ut av Sportbladet säljer 44 100 exemplar varje månad.

Kortisar

Ingen Erik Hamrén i Hammarby, som bland annat jag skrivit om. Han har förlängt sitt kontrakt med Ålborg till 2008 och Bajen får leta på annat håll.

Så var det klart. Omstridde Anders Carlsson är nu ordförande i Västerås SK, trots alla tidigare dementier. Han säger sig ha avvecklat sin agentfirma.

FCK imponerade

Slökollade på FC Köpenhamn och Hammarby i går och blev imponerad. Definitivt inte av Hammarby, däremot är FCK bättre än jag trodde, har inte sett de på länge. De visade stundtals upp ett riktigt, riktigt fint entouchspel - precis ett sådant som Bajen vill spela. 2-0 blev det men siffrorna kunde varit större.
Det som gladde i Hammarby var Petter Anderssons fina teknik när han la fram bollen och slog till med en vänsterhalvvolley som vred sig precis utanför bortre stolpen. Snyggt.
Annars har Hammarby en hel del att jobba på innan man är uppe i FCK:s klass. Två uruguayaner från Rosenborg lär knappast förändra det faktumet.

Ett meningslöst inlägg

Alla som känner mig vet att jag inte är mycket för hockey. Inte särskilt intresserad och begriper inte sportens taktik (varför skjuter de till exempel ner pucken i sargen bakom mål hela tiden?).

Men OS-hockeyn är svår att inte ryckas med i. Kan inte tänka mig att någon ska kunna stoppa Ryssland som ser lika starka som på Stalins tid, typ. Eller när Sovjetunionen nu var som bäst. På "Krusses" tid var det kanske.

Jag tror även på Tre Kronor mot Tjeckien. 3-3 och sedan svensk straffvinst. Inte för att Foppa & co imponerat så där väldigt mycket så här långt, men känslan är att de kan få det att fungera om de bara vill. Och mot Tjeckien måste de väl ändå vilja?

VM-truppen

Förstår inte snacket om osäkerheterna kring de 23 VM-platserna. Truppen är ju redan spikad: 3 målvakter, 7 backar, 8 mittfältare och 5 forwards. Endast Micke Nilssons skada spökar (C.Andersson chans till en biljett).

MV
Isaksson, Gustafsson, Alvbåge
Backar
Edman, Mellberg, Lucic, Östlund, Hansson, K.Svensson samt Nilsson/C.Andersson
Mittfält
Ljungberg, Linderoth, A.Svensson, Alexandersson, Wilhelmsson, D.Andersson, Källström och Jonson
Anfall
Ibrahimovic, Larsson, Elmander, Rosenberg och Allbäck

Kan inte se några alternativ - på någon position. Övriga har inte en chans.

Startelvan? Lika självklart där... Chippen spelar mot T&T, Alex startar i de två andra matcherna.

Tjosan,
Mackan


Mourinho arg igen

Chelseas underhållande demontränare José Mourinho var i farten efter gårdagens match (mot Barcelona). Här lite av det han vräkte ur sig till engelsk media. Galet, men går ju inte att låta bli att tycka att det är ganska kul.

Om Barcas yrväder Lionel Messi:
"Can we suspend Messi for what you call in Barcelona play-acting? Barcelona is a very cultured city. It's a place where they understand all about the theatre."

Om avstängningen på Del Horno:
"So what can we do now? Can we take back the red card from Del Horno? Can we revoke his suspension from the Nou Camp? Do I send a `B-team' and concentrate on the FA Cup and the league?'"

Om domarens insats:

"I don't want to say too much because then I will be suspended, but I am very proud of my team."

Stor svenskaffär

En ganska stor, svensk fotbollsaffär planeras lite i skymundan. Det är engelska succélaget Wigan som är ute efter Johan Elmander från Bröndby.
Budet: 68 miljoner kronor!
Den summan hade placerat Johan högt upp på listan över Sveriges dyraste spelare någonsin. Men Elmander har enligt alla som följer danska ligan varit Bröndbys bästa spelare över en längre tid, så han är säkert värd pengarna.
Är då Wigan rätt klubb? Tja, låter ju inte supersexigt, men å andra sidan kanske det är precis lagom storlek för Elmander att ta nästa steg i. Tre år i Wigan, sedan - om utvecklingen fortsätter - är tiden mogen för en större klubb.
Bröndby/Elmander har också möjligheten att avvakta till efter VM-slutspelet. Ett lyckat inhopp i Tyskland och prislappen kan stiga ytterligare och roligare klubbar höra av sig.
Men som sagt, inget fel på Wigan där Andreas Johansson verkat ha kommit väl tillrätta.

Grattis till Jenni

Fick precis följande SMS från min kära kollega Jennifer Wegerup och hennes man Rikard Björk (före detta Expressen-murveln).

"En damälva blev det. Född 13.59. Märta Elisabeth Ballerina. Allt nu helt underbart".

Vackert!

Lätt att glömma RL

OS dundrar vidare med nya svenskguld och senare i kväll är det först hockeykvartsfinal och sedan Champions League med Chelsea-Barcelona och Werder Bremen-Juventus (där Sportbladets Michael Wagner för övrigt är på plats).

Lätt då att glömma "lilla" Royal League som faktiskt bjuder tre intressanta kvartsfinaler i morgon torsdag.

FC Köpenhamn-Hammarby där far och son Linderoth möts:
- Det är klart att det blir speciellt att möta ett lag där min son spelar. Tobias och jag har gnabbat lite på telefon. Vi får väl se vem som är gladast efter matchen. Jag har sett FCK ett tjugotal gånger sedan Tobias kom dit sommaren 2004 så jag har bra koll på dem, säger pappa Anders.

Djurgården-Vålerenga i ett norsksvenskt mästarmöte:
- På den här nivån är alla lag bra. Det finns inga lätta matcher så här långt in i turneringen. Truppen är stark nu när vinterns fyra nyförvärv är spelklara och Johan Arneng är tillbaka i gänget, konstaterar Dif-tränaren Kjell Jonevret.

IFK Göteborg-Lilleström där Arne Erlandsen ställs mot sin gamla klubb:
- Jag trivdes väldigt bra i Lilleström, som ligger en och en halv mil utanför Oslo. Jag har förresten kvar min villa där. Jag har stor respekt för Lilleström som är ett av Norges absolut bästa lag. Laget var ju obesegrat i Royal League-gruppspelet, säger Erlandsen.

Den fjärde kvartsfinalen är mellan norska FC Lyn och danska FC Midtjylland. Returmatcherna spelas torsdag den 9 mars.

Livat om Elit

Snacka om att det blev liv i ankdammen efter att Mustafa Can (DN) avslöjade kändismejlistan Elit som styrs av Alexander Bard. Läs krönikan/granskningen här.
En DN-reporter har redan fått sparken, fler huvuden kan rulla och Mustafa Can har blivit hotad. Allt detta sedan artiklarna publicerades i går kväll på nätet och i dagens pappersupplagor.
Dagens stora samtalsämne i media-Sverige.

Från presskonferensen

En hel del intressanta smånyheter på presskonferensen på Råsunda som jag precis varit på. Här följer ett axplock:

* Angående VM-biljettfördelningen som blev en het potatis häromveckan har förbundet nu lyssnat på delar av kritiken. Enligt generalsekreteraren Sune Hellströmmer ska trogna supporters prioriteras vid kommande VM och EM.
- Vi kommer att titta på hur vi kan bygga upp en supporterklubb där de fans som går på många landskamper "mellan" mästerskapen ska prioriteras i förhållande till allmänheten, sa Hellströmmer.

Hellströmmer visade också hur fördelningen mellan allmänheten och sponsorer ser ut i Sverige och andra länder inför sommarens VM:

LAND ALLMÄNHET/SPONSORER
Sverige 70/30
Schweiz 65/35
Holland 50/50
England 70/30
Tjeckien 66/34

* Angående nationalarenan ("Oddset Arena") så rullar projektet vidare enligt planerna. Enligt Sune Hellströmmer kommer den nya 50 000-arenan byggas på en annan plats än där nuvarande Råsunda ligger.
- Det blir 600-700 miljoner dyrare att bygga där Råsunda ligger i dag vilket inte är ekonomiskt försvarbart. Vi tittar på olika områden där Skytteholm är en möjlig plats men det finns också områden upp till 1,5 kilometer ifrån Råsunda som är aktuella.
Definitivt beslut tas i april på förbundets årsmöte.

* Djurgården har tjänat 4 miljoner svenska kronor hittills på Royal League, Hammarby 3,3 och IFK Göteborg 2,8. Mer kan det bli. Djurgården gjorde för övrigt rekordresultat i år, totalt 18 miljoner plus om man räknar ihop föreningens, riskkapitalbolagets och marknadsbolagets resultat.

* Damernas assisterande förbundskapten Lilie Persson uttryckte sig bland annat så här:
- De gamla drakarna Malin Andersson och Kicki Bengtsson har ju slutat…
Vad säger Malin och Kicki om den beskrivningen?
Malin Andersson blir för övrigt ny assisterande förbundskapten i damernas U21-landslag.

* Förbundskapten Lasse Lagerbäck försvarade januariturneringen med näbbar och klor. "Ovärderlig" var ett ord som användes. Lagerbäcks poäng är att nya spelare slussas in i landslagsmiljön, men jag förstår fortfarande inte varför man i så fall plockar med spelare som Yksel Osmanovski, Stefan Selakovic, Max von S, Niclas Alexandersson och Teddy Lucic. Åk med talangerna så är väl alla nöjda? Fast då är det väl ingen motståndare som vill betala Sveriges resa och då faller projektet av den anledningen.

* 22-mannaruppen som tagits ut mot Irland är i 20 av 23 delar den som kommer att åka till VM, skulle jag tro. En tredjemålvakt ska in (John Alvbåge eller Bengt Andersson) och en fjärde mittback ska in. En forward ska bort (Allbäck?), och en ytterback ska bort (Mikael Dorsin eller Christoffer Andersson) om knäskadade Mikael Nilsson tillfrisknar i tid. Det märktes tydligt att Lagerbäck hoppas på "Micke" till VM.
När det gäller den fjärde mittbacken utöver Mellberg, Lucic och Petter Hansson står det enligt Lagerbäck mellan Karl Svensson (IFK), Andreas Granqvist (Hif), Olof Persson (MFF) och Daniel Majstorovic (FC Basel). Varför ingen av dessa herrar fick åka till Irland kunde Lagerbäck inte svara på. Vårens prestationer i klubblaget får avgöra. Fick jag bestämma nu får Karl Svensson åka till VM.

* Till sist; landslaget förstärker medieorganisationen. Eller förstärker och förstärker, det möbleras om. Vår käre Jonas Nystedt plockas bort från sin roll som länken mellan spelare och media och ersätts av Thomas Saleteg som tidigare haft en anonym roll på informationsavdelningen. Nystedt ska koncentrera sig på sitt övergripande ansvar som infochef.
- Petad? Nej, så upplever jag det inte, men du får tolka det hur du vill, Robert, sa Jonas när jag frågade.
Landslagets "sportchef" Lasse Richt ska mer aktivt jobba för att relationerna mellan landslag och media ska fungera så bra som möjligt inför och under VM, samt vara den mediestrateg som bland annat saknades på Island och i Saudiarabien. Fast den rollen hade Richt även under EM i Portugal.
Enligt Sune Hellströmmer har förbundet lyssnat på kritiken som varit, även om han inte tycker att den träffat helt rätt i alla lägen. Men frågan är vad denna förstärkning/ommöblering innebär i praktiken? Jag har svårt att se någon större skillnad, förutom att det blir Saleteg man får brottas med i stället för Nystedt.

* Till sist 2; skrev om Tommy Söderbergs knäledsoperation för en tid sedan. Då vädjade Tommy att jag inte skulle skriva medan jag proppsade på att det skulle bli en "positiv" artikel som visar att sjukvården också fungerar bra i Sverige, trots all kritik den får.
I dag sträckte Tommy fram kardan och tackade för artikeln:
- De var väldigt nöjda på sjukhuset.
Även gamla björnar kan tydligen lära sig saker och ting…

Apropå AIK och Dulee J

Hej!
Varför skulle inte en klubb som har etik och moral som krav på sina spelare kunna ge en kille en chans att bättra sig?
Låt oss ta ett enkelt exempel: Jesus kan man säga ställer/ställde (beror lite på livsåskådning) höga krav på etik och moral av oss människor men hade inga problem med att ge människor som ångrade sig en andra chans. Varför skulle AIK vara sämre? Både AIK och Jesus är ju gudomliga ting.
/Messias

Etik och moral

Har säkert fått tio sådana här mejl, apropå Dulee Johnsons övergång från Häcken till AIK:

Följande går att läsa på Solna AIK:s officiella hemsida med anledning av Stefan Batans övergång till Dif, daterat den 21/11 -05: "Alla som är anställda av AIK måste ha hög etik och moral".

Självklart ska Dulee J tillåtas att spela fotboll, allt annat vore vansinne, men frågan är om AIK - med det bestämda kravet - är rätt klubb?

TV-avtalet klart

Från olika håll uppges nu att TV-avtalet är klart. Klart såtillvida att fotbollen kan räkna hem drygt 1,2 miljarder kronor över fem år som garanteras av schweziska rättighetsbolaget Kentaro Group.

Nu ska Kentaro i sin tur försöka att kränga matcherna till de svenska TV-kanalerna. Men det är ont om tid om våromgångarna ska hinna TV-sändas. Å andra sidan garderar svensk fotboll upp sig genom att låta SVT få tillbaka veckomagasinet (Fotbollskväll), vilket är en garanti för bibehållet, högt fotbollsintresse.

Om ni vill ha fler detaljer hittar ni min artikel i dagens Sportbladet här.

Övergång med frågetecken

Så här skriver BK Häcken på sin hemsida apropå Dulee Johnson-övergången:

"För BK Häcken har det varit en förutsättning för en fortsättning i klubben att man väldigt aktivt skulle arbeta med Dulee Johnson och hans situation. När BK Häcken och Johnson efter domen resonerat tillsammans har det saknats förutsättningar att genomföra de åtgärder som BK Häcken önskade. Parterna blev istället snabbt eniga om att den bästa lösningen för bägge parter var ett klubbyte."

Ska man tro Häcken har Dulee alltså inte velat ställa upp på de krav klubben haft. Ser AIK lättare på Dulees situation? Eller är det Häcken som är för petiga? Det kan man fundera på…
Eller menar Häcken att klubben inte har förutsättningar att hjälpa Dulee? Många frågetecken blir det hur som helst.

Dulee J till AIK?

Sägs att AIK:s nyförvärv som presenteras i eftermiddag är - Häckens Dulee Johnson. En mycket duktig mittfältare men för AIK:s skull är det bara att hoppas att han lärt av senaste tidens händelser kring sin person och familj.

Vilken onsdag

En av cheferna informerar mig om att onsdag är en riktig tv-sportdag.
Först damslalom med Anja. Sedan nån skidsprint för herrar och damer där några svenskar tydligen har guldchans. Detta följs upp med damsemin i curling och Tre Kronors kvartsfinal i hockeyn. Som grädde på moset spelar både Henkes Barcelona (mot Chelsea) och Zlatans Juventus (mot Werder Bremen) i Champions League-slutspelet.
Undrar hur sjukskrivningstalen ser ut för den dagen?

Intressant landslagsuttagning

Så här i OS-yran kommer plötsligt en intressant fotbollshändelse. I morgon presenteras landslagstruppen som åker till Irland i slutet av februari/början av mars.
Det är sista träningslandskampen innan VM-truppen tas ut i maj och enligt vad förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Roland Andersson tidigare sagt ska alla med. Därmed kommer Zlatan, Freddie och Henke.
Kul med en träningslandskamp med alla de bästa på plats, även om de förmodligen bara spelar en halvlek - om ens det. Är övertygad om att såväl Juventus som Arsenal kommer ha en och annan synpunkt på hur många minuter Ibrahimovic och Ljungberg ska medverka.

Var har jag varit egentligen?

Mejlen har varit många, konspirationsteorierna ännu fler - var har jag tagit vägen?

Fotbollscomeback i Brommapojkarna?

OS-reporter för en mystisk tysk tidning?

Mutad av Linda Skugge?

Utbränd?

Lat?

Till och med branschtidningarna har mejlat och undrat om bloggen är nedlagd. Det är den inte, kan jag meddela.

Så var har jag varit? Ärligt talat vet jag inte riktigt, men det var inget kul. Just nu kollar jag i alla fall på min nya favoritsport boardercross och noterar att en av kurvorna i OS-banan är döpt efter Zlatan Ibrahimovic. Enligt vad jag skulle kunna inbilla mig just nu förbereder Zlatan en fet stämning av OS-arrangören för att de olovligen använt hans familjenamn.

Har givetvis inte missat att Henke Larsson presenterats som HIF-spelare men det skrev jag ju redan i december, i fall jag av någon anledning inte skulle kunna skriva om det senare.

Öppnade datorn i dag efter att inte ha rört den på den vecka och hade 786 olästa mejl. Därför stänger jag den igen och gör ett nytt försök på måndag.

För övrigt har mina glasögon fortfarande inte kommit tillrätta.

I dementiernas vilda värld

Dementier från officiella personer är ett ganska intressant kaptiel. Här kommer en lustig historia.

Den 25 november skrev jag artikeln "Carlsson lägger av som agent". Den handlar om att fotbollsagenten Anders Carlsson är aktuell som ordförande i Västerås SK och därmed skulle tvingas lägga ner sin agentverksamhet.

Den 26 november krävde Anders Carlsson följande rättelse i Sportbladet. Den löd så här: "I gårdagens Sportbladet skrev vi en artikel om att agenten Anders Carlsson kan vara på väg in i styrelsen hos Västerås SK. Tyvärr blev rubriken till artikeln felaktig. Sportbladet ber om ursäkt."

Samma dag publicerar Västerås SK en lång dementi på sin hemsida, under rubriken "Information", där avgående ordföranden Birger Jonsson dementerar för allt han är värd.

I går, 8 februari, bekräftar VSK:s valberedning, att man för diskussioner med Carlsson om ordförandeuppdraget. Carlsson vill nu inte kommentera om han ska fortsätta som agent eller inte.

Tänk på det nästa gång ni läser en dementi.

Nyhetssammanfattning

Landskrona Bois anmäler Martin Klette till Advokatsamfundet efter turerna kring Kevin Amuneke. Spontant känns det som en "hämnd" från Landskronas sida för att Klette jobbat i en helt annan riktning än klubben. Å andra sidan vet man ju inte alla detaljer.

Anders Carlsson förnekade bestämt att han var aktuell som ordförande i Västerås SK när Sportbladet skrev om det för två månader sedan. Nu bekräftar VSK:s valberedning att man för kontinuerliga diskussioner med den kontroversielle agenten och ett svar väntas i nästa vecka.

Svennis på väg tillbaka till Italien? Tja, låter logiskt, men jag tror fortfarande att det blir Real Madrid.

Gunnar Larsson är inte längre aktuell som ordförande i Blåvitt. Enligt min källa på grund av kritiken från de yngre supporterleden och att han kanske inte riktigt insett hur medieklimatet förändrats.

Ny sport för Mild (3)?

Angående snabb comeback för Mild. Kom sent till Scandinavium igår, vid biljetkassan står Håkan Mild och väntar på sällskap - eller hade han kanske inte biljett? Vem vet, han kanske ska satsa på hockey…
/A

Tror att Mild skulle bli en hygglig hockeyspelare om han bara satsade.

Ny tränare i Bajen

Mycket talar för att Anders Linderoth lämnar Bajen efter årets säsong. Ett namn som är aktuellt som ersättare är Ålborgs Erik Hamrén. Det vore naturligtvis tjänstefel av Hammarby att inte kolla upp Hamrén som anses vara en av Sveriges främsta tränare.
Frågan är om Hamrén vill röra på sig? När jag pratade med honom lät det som han trivdes ganska bra i Ålborg som vill förlänga hans kontrakt. Den som lever får se.

Seriöst eller inte?

Fotbolldirekt.com 31/1, intervju med MFF-ordföranden Bengt Madsen:

- Jag har läst det här om Ailton och Afonso. Det går snart inte att läsa tidningar längre. Det handlar bara om att sälja lösnummer eller så är det rykten som bara har till uppgift att vara illasinnade.
Kontakten med holländska Heerenveen beskriver Madsen som hastig utan någon som helst substans i. Den gamla svenskklubben var inte seriös i Madsens ögon.
- Deras bud var långt, långt i från vad vi vill ha för Afonso. Det har vi också förklarat för Afonso och det har han full förståelse för. Sedan dess har vi inte haft några kontakter.
- Deras bud kom dessutom för flera veckor sedan. Det är gamla uppgifter.
* Så några förhandlingar pågår inte. Allt är nedlagt?
- Det är klart. De kom ju inte ens till Sverige. Det här är inte seriöst, konstaterar Madsen irriterat.


Sportbladet 7/2, intervju med MFF-sportchefen Hasse Borg:

Enligt uppgift till Sportbladet nobbade Malmö FF Heerenveens bud på cirka 45 miljoner kronor.
- Det var i alla fall avsevärt större pengar än de 2 miljoner euro det spekulerades i, säger Hasse Borg.

Apropå icke-seriösa bud, alltså.

Snabb comeback för Mild (2)?

Ett trovärdigt ögonvittne gjorde nyligen följande betraktelse:

Håkan Mild sågs alltså promenerandes i fredags kväll bland pubarna i spanska lyxhamnen Puerto Banus utanför Marbella. Han såg städad ut och passerade bland annat Linekers Bar utan att gå in.
/Blixten

Först visar det sig att Mild tränar så gott som varje dag, sedan går han inte ens på krogen??? Han är ju för bövelen sportchef och sådana missar väl sällan ett tillfälle att lugna nerverna under ett träningsläger? Fast Mild kanske inte bara är sportchef utan även…spelare?

Bollbloggare

Malmö-mittfältaren Hasse Mattissons blogg är inte så dum. Lite tjatigt med alla ingående träningsrapporter, men hans små anekdoter - bland annat den om finska landslagets snöpliga självmål - är riktiga godbitar.
Kul att fotbollsspelare börjat blogga, även IFK-backen Adam Johansson kör på Blåvitts hemsida.

Fan-TV

Efter många om och men har Fan-TV fått igång maskineriet och programmet kan avnjutas på den här länken.

Rekordbud

Per Welinder är inne på det på Malmös svenskafans-avdelning och jag har hört samma sak: MFF tackade nej till ett Heerenveen-bud i storleksordningen 40-45 miljoner kronor för Afonso. Orsaken? Jo, Öis tackade nej till MFF:s bud på 25 miljoner för Ailton (rekord i allsvenskan). Så nog var det nära att det hände stora saker de där sista Silly Season-dagarna.
Öis-fansen reagerade med bittra krönikor när uppgifterna började läcka ut och Madsen dementerade (hans dementier är det väl å andra sidan ingen som tror på längre), men faktum är att det var en hel del på gång i styrelserummen - även om det aldrig blev något av det.
Under det här transferfönstret, bör tilläggas.

Rolig Jens

Jens Fjellström levererade följande nykomponerade ordspråk i Canal +-studion precis: "Ger du Chelsea skosnöret, så tar de hela matchdräkten". Det fick i alla fall mig att glömma mina bortslarvade glasögon för en stund.

Ett rop på hjälp

Det här är ett rop på hjälp. Tappade i går kväll glasögonfodral och glasögon i en taxi som körde från Nybrogatan till restaurang Serwito på Regeringsgatan (NEJ, klockan var 19 på kvällen och det var ett lugnt och städat restaurangbesök med Jossan).
Glasögonfodralet är grått och glasögonen inget man raggar brudar med, men att sitta framför datorn utan är ingen hit, mina texter blir omöjligt ännu sämre då.

Om den fantastiskt trevlige och snygge taxichauffören skulle råka se det här, släng iväg ett mejl!

Zlatan på rätt väg

Mottagningen, rycket - men avslutningen utanför. Zlatan hade behövt sätta den där. Å andra sidan fick han ju vara kvar på plan i dag och gjorde en godkänd insats, det är ett steg på rätt väg. Fast det såg ut som han hade ont mot slutet, tog han sig inte om axeln flera gånger?

Vilken målvakt Udinese har!

Styrelsen bakom coach Felix

Efter vilda spekulationer i media om laget och Felix Wickmans insatser den senaste tiden, känner jag mig i egenskap av ordförande tvungen att gå ut och klargöra att Vasasällskapets ledning har fullt förtroende för Felix Wickman och står bakom honom till 100 procent. Resultaten talar sitt tydliga språk och som alla vet är traditionens makt stor i fotboll, hade Felix plötsligt fått ett lag som levererade såhär tidig på säsongen och dessutom inomhus så hade det funnits fog för oro!
MVH
Hannes Edlund
Ordf. Vasasällskapet FK

Comeback för Mild?

Håkan Mild lär ha tränat de flesta pass under IFK:s träningsläger. Comeback på gång? Tja, vem vet, den officiella förklaringen är att Håkan vill hålla kilona borta. Hmm…

Fiasko för Vasasällskapet

Vasasällskapets årspremiär - inomhusturnering i St Erikshallen - gick inget vidare. Två förluster och en oavgjord. Undertecknad blev inte ens uttagen till truppen vilket naturligtvis är en stor skandal. Min förklaring till den bleka insatsen - förutom den tveksamma laguttagningen - är att försäsongsträningen varit alldelles för hård.

Coach Felix kommenterar:
"Allt är som det ska när vi spelar inomhus - tre matcher, en poäng (alla motståndarlag spelar i lägre divisioner än oss). Tanken på fler inomhusturneringar känns för tillfället inte aktuell...
Man kan helt klart säga att spelet låste sig och spelare i laget försökte individuellt vinna matcherna till slut, ingen vidare strategi i inomhusfotboll. Tanken är inte heller att man ska försöka avsluta genom att skruva bollen upp i krysset eller klacka. Detta är något som vi i alla år har haft väldigt svårt att förstå, därav de mindre smickrande resultaten. Mot utomhusfotbollen!"

Att såga enskilda individer efter ett generalfiasko kanske fungerar i Real Madrid, men är det ett bra ledarskap i division 5? Detta i kombination med det svaga inomhusresultatet samt oviljan att ens försöka revanschera sig i andra inomhusturneringar gör att frågan måste ställas redan i februari: Kan coach Felix sitta kvar?

Resultaten:

1-1 mot Westermalm lag 1
Mål: Mange Carlsson.

0-1 mot Bagis Boys.

2-3 mot Westermalm lag 2
Mål: Mange Carlsson och Toffe Elfström.

Blek Silly Season

Går i dagens Sportbladet igenom de allsvenska klubbarnas värvningar den här Silly Season. Det är många som får underkänt enligt mitt sätt att se det. För att få godkänt bör trupperna förstärkas, inte försvagas.

På plats hos Fan-TV

Har precis varit hos svenskafans-gänget som står bakom nya internetsändningenMatchpuls Fotboll. Viktor Barth-Kron (utmärkt programledare) och Anders Nettelbladt (kunnigt bollplank) körde ett svettigt 2*20 minuters fotbollssnackpass om allt mellan himmel och jord, men mest om allsvenskan och Djurgården som var veckans fokus.

Har inte sett programet ännu, men är imponerad av redaktionens arbete. Fan-TV som kan bli riktigt bra på sikt.
För alla som vill se hur en nybliven 30-åring ser ut ges tillfälle till det i kvällens program som visas klockan 18.00 (tror jag). Länk ovan.

3 miljoner!

Upptäckte precis att bloggen sedan starten i juni haft över 3 miljoner sidvisningar. Kul!

Ny prel. allsv. sluttabell

Levererade i december en högst preliminär allsvensk sluttabell för 2006. Den såg ut så här:

1. Djurgården
2. Helsingborg
3. Elfsborg
4. IFK Göteborg
- - - - - - - - - - - - -
5. Malmö
6. Hammarby
7. Häcken
8. Kalmar
9. Öis
10. Halmstad
11. AIK
- - - - - - - - - - - - -
12. Öster
- - - - - - - - - - - - -
13. Gais
14. Gefle

Nu vet vi lite mer om trupperna och min fortfarande högst preliminära allsvenska sluttabell för 2006 ser ut så här:

1. Djurgården
2. IFK Göteborg
3. Helsingborg
4. Malmö
- - - - - - - - - - - - -
5. Elfsborg
6. Hammarby
7. Öis
8. Häcken
9. Kalmar
10. Öster
11. AIK
- - - - - - - - - - - - -
12. Halmstad
- - - - - - - - - - - - -
13. Gefle
14. Gais

Kommentar: Blåvitt, Malmö, Öster och Öis klättrar. Helsingborg, Häcken, Elfsborg och Halmstad faller. Gefle (upp) och Gais (ner) byter plats.

Inte första gången…

När Juventus och Roma möttes i mars 2005 fick Olivier Dacourt - snubben Zlatan hamnade i bråk med i går - gult kort efter att ha kapat, just det, Zlatan Ibrahimovic. Läs om det här. Inte första gången dessa herrar var i luven på varandra, alltså. Tackar Per för tipset och Mats Weman för den grävande journalistiken.

Pappa Thuram

Tuffe backen Lilian Thuram ska bli en sorts mentor för Zlatan, snackas det om i Italien. Har träffat Thuram en gång, efter Champions League-kvalet mot Djurgården på Råsunda häromåret. Han var så långt från en fotbollsdiva man kan komma: öppen och varm, med ett bullrigt och inbjudande skratt - samtidigt som han hade en enorm pondus.
Om Thuram nu fått i uppgift att ta sig an Zlatan, låter det som ett klokt beslut.

Stenman i landslaget

Tjena Laual!
Det snackas ju en del om vilka backar som ska med till VM, bland annat vilka vänsterbackar bakom Erik Edman. Det snackas om Dorsin och Schlebrügge. Borde dock inte Fredrik Stenman var högaktuell nu när han verkar tagit en ordinarie plats i Bayer Leverkusens backlinje. Det är ju också en kille för framtiden om man jämför med Edman och Schlebrügge. Vad säger/tycker du?
/Steffo

Jag säger/tycker att du har en poäng, men kanske är det lite tidigt? Det blir ju bara en match för Stenman att slå sig in på - Irland 1 mars. Dorsin har trots allt varit med att tag och testats flera gånger. Schlebrügge tror jag inte alls på.
Jag är lite förvånad över att Stenman tagit en plats i Leverkusen men skulle inte protestera om han fick åka med Blågult till Irland och visa upp sig.

Dumma frågor och fina presenter

Det första man upptäcker när man fylller 30 är att "hur känns det att vara 30 nu då?" är en jävla idiotisk fråga - även om den är ställd i all välmening (jag har ju till och med undrat själv).
Det känns nämligen inte ett dugg annorlunda - så klart! Man är ju samma i dag som i förrgår, typ.

Min presentlista:
* En motionscykel (man undrar ju över baktanken…).
* En vacker tavla över Jonsereds fabriker, målad av en konstnär från Kåhög.
* Fyra whiskyglas.
* En bok om whisky.
* Underlägg till whiskyglasen.
* En ljusstake från Orrefors.
* En av Harold Pinters två på svenska utgivna böcker.
* En annan bok, Vilda Svanar av Jung Chang.
* Ett restaurangbesök med en söt tjej.

Jag är nöjd. Tack.

Vad händer egentligen?

Utan att ha sett incidenten som ledde till att Zlatan visades ut efter 18 minuter mot Roma undrar jag: försöker han göra sig omöjlig i Juventus för att prislappen ska sjunka och Real Madrid ska köpa? Är det i så fall Pizzabagaren som ligger bakom en sådan djävulsk plan? Raiola lär ju tjäna ett tvåsiffrigt miljonbelopp om Zlatan flyttar till den spanska storklubben.

Fast det är väl att vara konspiratorisk i överkant. Glöm det.

Glöm det ännu mer. Nu har jag sett TV-bilderna. Klantigt av Zlatan, men ingen större fara och definitivt inte steg två i en djävulsk konspiration. Tveksamt om det ens var utvisning, gult kort kunde räckt.

SVT-sporten gjorde bort sig igen. Inga bilder på palavret. Det hade naturligtvis TV4-sporten, som senaste tiden har varit så mycket bättre varje dag att jag är helt övertygad om att SVT:s chefer ligger hemma och gråter om nätterna.

Här en till åsikt om Zlatan, från Calle:

Hej Robert,
Brukar läsa din blogg lite då och då. Uppskattar den väldigt mycket. Vill bara kommentera Zlatans insats i matchen mot Roma som pågår i detta nu. I skrivande stund är det halvleksvila. Zlatan lyckades bli utvisad (rött kort direkt) efter bara 18 min. Du vet säkert själv hur det hela gick till så jag lämnar det utanför det jag egentligen vill säga.
Jag har, trots hans spektakel, alltid varit på hans sida. Har på något sätt blundat för hans agressivitet/korta stubin, det trots att det ibland får stor inverkan på laget/n han spelar för. Men efter den här incidenten så ser jag på det ur ett helt nytt perspektiv.
Han har fått chans efter chans att bättra sitt humör på plan (och utanför) men han verkar inte ta hänsyn till den "allmänna" toleransen hos hans medspelare, tränare, chefer och vi (allmänheten) som håller honom kär. Den här matchen skulle vara hans stora bevis för att han vill ändra på sig. Men man såg i skärmytslingen med motspelaren i Roma att han inte kan kontrollera sina känslor fortfarande (eller medvetet inte bryr sig om kritiken). Det får mig att känna besvikelse. Indirekt sviker han mitt förtroende.
En spelare behöver aldrig visa tacksamhet för den positiva kritik och förtroende de får från allmänheten eftersom det skulle ta 200 år för dem att visa det för var och en. Men spelare får absolut inte missbruka det förtroendet de får helt gratis.
Du får gärna ta upp just det här som jag talar om på din blogg. Tror att många känner som jag gör just nu. Zlatan representerar ju trots allt Sverige i landslagsfotboll.
Tack för mig.


april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits