Nystedt påpekar

Landslagets presschef Jonas Nystedt mejlar och påpekar - apropå mitt inlägg för några timmar sedan - att det var jag som ringde upp honom och inte tvärtom som jag skrev.
Helt rätt. Det var jag som ringde upp och bad om en kommentar från Erik Edman angående Rennes. Kommentaren fick jag, och som bonus en upprörd presschef som under en halvtimmes tid ifrågasatte ett av mina gamla blogginlägg.

Rätt eller fel

Hej!
Som vanligt sågar du Hammarby. Denna gång mycket felaktigt! Du skriver i bloggen att Hammarby gick ut med spekulationer. Hade du läst på hemsidan ordentligt hade du sett att man skrev "LÅNGT GÅNGNA FÖRHANDLINGAR". Inte att övergången var klar som vissa tidningar försökte få det till. Alltså gjorde Hammarbys styrelse helt rätt, nämligen som många fans krävt, att gå ut med information i stället för att tiga.
/Pontus

Får många mejl av den här typen. Men jag har aldrig påstått att det var fel av Hammarby, jag bara konstaterade att klubbledningen nog inte är så nöjda med sin skrivelse på hemsidan från tisdagskvällen. Hör bara på Hammarbys vd Henrik Appelqvist. Så här sa "Äpplet" i en intervju med en av våra reportrar tidigare i kväll:
- Under tisdagkvällen beslutade vi att frångå vår policy. Därför bekräftade vi att vissa saker var på gång, vilket i efterhand visade sig vara ett felaktigt beslut. Som du vet brukar vi inte kommentera saker innan de är helt klara, och det här exemplet visar att man bör hålla sig till den policyn
.

Ännu en rolig dialog

En annan rolig dialog från presskonferensen var den mellan mig och presschefen Jonas Nystedt. Bakgrunden är att Nystedt under tisdagskvällen hade ringt upp och varit upprörd över ett av mina tidigare blogginlägg. På onsdagmorgonen frågar jag Nystedt:

* Jaha, har du läst bloggen i dag?
- Nej, nu har jag gett upp. Men snart får jag prata med någon av dina chefer.
* Ska jag se det som ett hot?
- Hot? Ja, du ser ju allting som hot.

Chippen trixar med Bank

Kom över följande dialog från landslagets presskonferens. Simon Bank pratar med Christian "Chippen" Wilhelmsson. Ganska kul.

SB: Det där trixet du körde senast i Göteborg, sitter det nu eller har du gett upp?
Chippen: Vilket trix?
SB: När du droppar bollen bakom huvudet, klackar upp den på halvvolley i en båge och trixar vidare.
Chippen: Det kan jag bra nu. Kolla på träningen i morgon. Jag ska visa det för dig.

Stackars Max

Tycker synd om Bajen. När man för en gångs skull var på väg att göra en riktig kanonaffär och casha in 10 millar, då spricker det på mållinjen.
Och stackars Max som verkligen var värd chansen.
Jag tycker också synd om Hammarbys klubbledning som gick ut med rena spekulationer, sådana brukar de hålla sig för goda för att kommentera. Nu blev det helt galet i stället.
Och stackars Sportbladet som skrev att tränare Linderoth inte visste något om affären. Klart han inte gjorde, det fanns ju ingen affär. Ingen klar affär i alla fall.
Och stackars Expressen som skrev att Hammarby sålt sin lagkapten.
Men en sak hade vi rätt i, kaos blev det...


Skyll på agenten - inte på Batan

Jimmy Dixon, Samuel Holmén, Sören Larsen, Lolo Chanko och alla andra övergångssoppor som sjudit i allsvenskan i år - ingen kommer i närheten av "cirkus Stefan Batan".
Jag har aldrig varit med om något liknande.
Stefan Batan nobbar Häcken på måndagmorgonen, dealar med Djurgården på måndageftermiddagen, åker till Malmö på tisdagmorgonen, tackar ja till AIK på tisdageftermiddagen, nobbas av AIK på tisdagskvällen och ska bestämma sig om det blir Djurgården, Malmö eller kvar i Assyriska under onsdagen.
Där stannar vi upp lite.
Grabben är 20 år. Han står inför ett svårt beslut som kommer påverka hela hans framtid. I det läget behöver han en bra rådgivare/agent. Batans agent heter Anders Carlsson, samme man som försökte kränga Richard Moneys sista ord för 60 000 spänn för något år sedan.
Jag tror inte att vi ska skylla den här soppan på Stefan Batan för med en vettig agent hade det aldrig blivit så här.
Till råga på allt bråkar Carlsson med Assyriska om när Stefan Batans kontrakt går ut - 2005 eller 2006. Carlsson hävdar 2005 och Assyriska är nu oroliga att Carlsson ska övertyga Batan att gå som bosmanfall i vinter. Det skulle både Carlsson och Batan tjäna grova pengar på - men på Assyriskas bekostnad.

Sista om De Pedro

Blåvitt nobbar Javier De Pedro. Nog tjatat om honom, alltså.

Svar på tal ang De Pedro

1. Hans innersta önskan är att få avsluta sin karriär med att återigen få spela i samma lag som hans hemlige idol, Håkan Mild.
2. Han vill kolla så att stämningen på Kamratgården verkligen är så uppfriskande som Håkan Mild skrutit om under tiden i Real Sociedad.
/Feldgrau

Frågorna var alltså - som ni ser i inlägget nedan - varför De Pedro vill till allsvenskan och varför han måste provträna. Jag är nöjd med svaren och kan inget annat än hylla både Blåvitt och De Pedro. Och Mild.

Två frågor om De Pedro

32-årige vänsteryttern Javier De Pedro är aktuell för IFK Göteborg. Före detta spansk VM-spelare som lirat i Real Sociedad, Blackburn och Perugia. Men innan jag tänder till på den värvningen vill jag ha bra svar på de här frågorna:
1. Varför väljer han allsvenskan?
2. Varför måste han provträna?


Mediepoliserna skyddade Edman

Under förmiddagen dök ryktet om Erik Edmans eventuella försäljning till Rennes upp. Förbundets mediestrateger hade dock inga tankar på att låta Erik närvara vid dagens landslagspresskonferens.
Efter träningen gick jag och en kollega fram till Erik när han skrivit klart sina autografer. Jag höll mig på rätt sida om alla avspärningar och skulle be Erik om en kommentar på Rennes-ryktet. Då kommer landslagets mediepoliser farande och hojtar att Erik minsann inte "får göra media nu".
Jag ställer ändå frågan till Erik om han vill ge en snabb kommentar och han vänder sig om och ler uppgivet innan han mer eller mindre forslas bort av mediepoliserna.
Till saken hör att Erik Edman inte brukar ha något emot att prata med oss journalister, han är ofta sist kvar på presskonferenserna. Dessutom är killen 26 år och har varit med länge, han vet hur saker och ting fungerar. Varför får han inte själv avgöra om han vill svara på en oskyldig fråga?
För en gångs skull var presschefen Jonas Nystedt helt oskyldig, i stället var det nån snubbe i grå jacka som jag aldrig sett förrut som verkade tycka det var kul att visa sin makt. En "coming man" inom förbundets mediepolisstyrka?

Batan framtidens vänsterback i Blågult

Djurgården försöker värva Stefan Batan och Assyriska är beredda att släppa honom. Klubbarna är överens om prislappen och affären kan bli klar i kväll eller i morgon.
Det intressanta med den värvningen är att Djurgården vill ha Batan direkt, som vänsterback i stället för Fredrik Stenman som inte utvecklades som många hoppades.
Stefan Batan, 20, vill dock inte spela vänsterback utan vänsterytter men inser att han får svårt att peta Tobias Hysén. Nu hoppas Batan att Malmö tar över affären men det skulle förvåna mig, MFF har ju Yksel på vänsterkanten.
Tror inte att Batan läser bloggen men om han gör det får han ett tips här: jag tycker han ska nappa på Djurgårdens vänsterbackerbjudande!
Erik Edman slutar ju spela fotboll om tre år har han sagt, och Batan har alla möjligheter att bli framtidens svenska vänsterback i landslaget om hans utvecklingskurva fortsätter uppåt.


Nomvete en av de bästa

Tja!
Ser att du är en aning syrlig i din kommentar till att Djurgården skrivit kontrakt med Nomvete. Vill bara påpeka att han faktiskt kommer från ett nyskrivet kontrakt med Udinese, medan "stjärnvärvningen" Ba inte varit i närheten av det samma på många, många långa år.
Nomvete måste vara en av de bäst meriterade spelarna som någonsin kommit till Sverige, innan deras karriär definitivt gått in i en återvändsgränd.
För övrigt är det kul att konstatera att på engelskspråkiga nätsidor kallas Djurgården "minnows" (dvärgar) i samband med övergången.
/Björn

Jag kanske får anledning att äta upp min syrlighet när Nomvete gjort debut, men fram till dess står jag nog för mina synpunkter i nämnda inlägg.


Inga stjärnor på presskonferensen i dag

I dag samlas landslaget i Stockholm för de två viktiga VM-kvalmatcherna mot Bulgarien och Ungern. Till första dagens presskonferens har förbundets mediestrateger av någon anledning valt att inte ta med varken Henke, Zlatan eller Ljungberg.
Man kan fråga sig varför informationsavdelningen alltid vill göra allt så besvärligt som möjligt för oss journalister.
Nog för att jag varit lite gnällig och vridit en och annan story ganska hårt genom åren, men måste hela svenska presskåren straffas kollektivt för det?
Självklart borde någon av de tre stora kommit på den första presskonferensen, men som det är nu får vi inte ens snacka med lagkapten Mellberg i dag.


Trekejsarslaget

Förlust för Helsingborg, poängförlust för Hammarby men tre poäng för IFK Göteborg. Den allsvenska toppstriden blir nu ett trekejsarslag mellan förhandsfavoriterna Malmö, Djurgården och Göteborg.
Hammarby och Helsingborg får göra upp om den sista Royal League-platsen (kämpa!!!) och där tror jag att Bajen drar längsta strået även om matchen på Söderstadion i kväll - 0-0 mot Elfsborg - var det sämsta jag sett sedan... i söndags och Djurgårdens andra halvlek mot Assyriska. Allsvenskan 2005 håller sannerligen ingen vidare kvalitet.
Å andra sidan har vi en högdramatisk guldkamp mellan de tre stora städernas representationslag (just nu).Dif:s värvningar

Djurgården förstärker inför guldstriden, Siyabonga Nomvete och Jesper Håkansson är nu helt klara, jag skriver om det i dagens Sportbladet.
Nomvete med sina 65 A-landskamper låter naturligtvis väldigt spännande, men man ska inte glömma att det brukar ta tid för afrikanska spelare att anpassa sig till allsvenskan. Dessutom är Nomvete knappast någon utpräglad nummer nio, blott 178 centimeter lång.
När det gäller Jesper Håkansson hörde jag att han fått nej av halva Danmark innan han åkte och provtränade med Dif. Spelare som måste provträna brukar sällan hålla högsta klass. Samtidigt behöver Djurgården folk till båda positionerna så varför inte.
Apropå Stefan Batan är väl det bästa för alla parter om Batan spelar kvar i AFF säsongen ut och ansluter till Dif när Tobias Hysén blivit utlandsproffs i januari.

Om Hedman och Jeppe

Hej Robert!
Hoppas du kikade på TV4:s Supersöndag. Matcherna var förvisso inga höjdare men de kompenserades av Magnus Hedman i studion. Som expert! Aldrig kunde man tro att Sveriges annars så profillöse och före detta överskattade landslagsmålvakt kunde briljera i tv med vassa analyser och käcka kommentarer. Han överglänste definitivt sin långhårige kollega i stolen bredvid (Jesper Blomqvist). Canal + nästa för modelejonet!?
MVH Linus

Såg tyvärr inte hela sändningen men det jag snappade upp var att "Jeppe" skötte sig bra han också. Att Hedman skulle göra succé var väntat.


Ba sjuk i B-laget

Djurgården tog en ganska komfortabel seger mot Assyriska och behåller serieledningen över landslagssuppehållet. Djurgården var bra i första halvlek men riktigt dåliga i andra. Assyriska lyckades dock inte utnyttja genomklappningen.
Roligast var tränaren Kjell Jonevrets citat om Ibrahim Ba som återigen var bänkad: "Vi har B-match i morgon, det är där man kan visa att man vill vara med i A-laget. Tyvärr är Ibrahim sjuk väldigt ofta när det är B-match".
Jag förstår "Ibou". Har man spelat i Milan är man förmodligen inte särskilt intresserad av att spela i Djurgårdens B-lag. "Ibou" var för övrigt ganska bra i går, trots att han alltså kände sig hängig och därför inte byttes in tidigare.

Bank blek?

Hej Robert!
Tycker allt som oftast att Simon Bank, Sportbladet, har underhållande och finurliga krönikor varje vecka. Men när han var med i Canal Plus-studion - och det har han varit innan - så var han märkbart blek i sina kommentarer. Vad tycker du, dina kommentarer kring fotboll och allsvenskan i synnerhet är ju väldigt träffsäkra?
Med vänliga hälsningar
Elisabeth

Sportbladets redaktion hade konferens kvällen innan och utan att lägga all skuld på Simon Bank, så noterade jag att det serverades en och annan grogg i hotellbaren. Klockan hade passerat midnatt när undertecknad lämnade baren och jag är ganska övertygad om att Bank inte kastat in då. Därav blekheten?

MFF:s tränarjakt

Andra medier hakar på min nyhet om att Tom Prahl inte kommer att erbjudas nytt kontrakt och att Malmö redan jagar ny tränare. Hasse Backe sägs vara MFF:s drömtränare men jag undrar om han verkligen är intresserad? Som jag förtått det vill han inte träna ett svenskt klubblag igen. Men Hasse Borg kanske kan övertala?
Jag hade tyckt det varit kul om Roland Nilsson gavs förtroendet att arbeta med en bra trupp.

Domarnas fel?

Det snackas mycket om vad Sverige ska göra för att kunna konkurrera bättre med andra europeiska lag. Höst/vår och nya arenor i all ära, men det största problemet är nog ändå domarnas motvilja mot fysisk fotboll. Anfallare blir ju till exempel avblåsta i tid och otid för förseelser som ute i europa betraktas som smart närkampsspel.
Svenska spelare kommer att fortsätta låta sig bli överkörda utomlands och i Sverige betraktas all supporterkritik mot domaren som missriktad fanatism.
/Jimpalainen


Ligger säkert en hel del i det också.

Bättre arenor ett måste

Jag vet inte hur många förslag på hur allsvenskan ska bli bättre jag har fått senaste dagarna men många är det. Personligen tycker jag att arenafrågan är central och många håller med.
Bättre arenor är mitt och den här bloggens läsares recept för att utveckla svensk klubblagsfotboll. Något för Lundquist, Lagrell och kompani att ta till sig av i tider då det bara hänt saker i Borås, Helsingborg, Örebro och Sundsvall.
Malmö och Göteborg påstår att saker är på gång men jag har då inte sett några grävskopor. Och Stockholm, vad händer egentligen här?
När det gäller höst/vår-debatten är intresset enormt för denna fråga men jag vidhåller att det hade inte hjälpt oss ett skvatt närmare Champions League.

Tre steg för mycket

På konferens med Sportbladets redaktion. Femkamp på programet. Tresteget gick åt helvete. Ljumsken hoppade på tre ställen känns det som.
Nu blir det ingen comeback i Nåjden på måndag. Vi hade behövt mig. Bara en seger tolv senaste matcherna och nedflyttning hotar.
Jävla Hebbe som gick om mig på tresteget och tvingade mig att utnyttja mitt fjärde hopp. Om inte ljumsken gått hade jag vunnit, jag såg mig själv över tiometersstrecket, sedan small det på första steget. Fan igen.

För tidigt, Hedman

Nås av rapporter att Magnus Hedman, 32, slutar med fotbollen. För tidigt, tycker jag. Även om Magnus aldrig skulle tagit tillbaka sin landslagsplats, hade han ju många fina år framför sig; antingen i en utländsk proffsklubb eller hemma i allsvenskan. Till exempel i Elfsborg, Malmö FF, IFK Göteborg eller Djurgården.
Djurgården? Jo, om Christian Vieri kan gå från Inter till Milan, nog fan borde Hedman kunna gå till Djurgården utan att fansen ska ut på krigsstigen för det.
Jag kan förstå upprördheten om en spelare lämnar AIK som bosmanfall för att dagen efter gå till Djurgården eller Hammarby, men i fallet Hedman borde varken djurgårdare eller aikare bli upprörda - tvärtom glada över att ytterligare en stjärna väljer allsvenskan.
Magnus Hedman har haft många kritiker genom åren men så är det för de flesta målvakter. Man ska inte glömma att han är en stor svensk fotbollsprofil vars många kvalnollor och ledarpersonlighet betydde mycket för det svenska landslaget under lång tid
Nu blir Hedman expertkommentator på TV4 och det lär passa honom perfekt. Själv hoppades jag att Magnus skulle bli ny presschef för det svenska fotbollslandslaget. Men det kanske kommer?

Blås av allsvenskan

Dif blev utmanövrerade av det europeiska storlaget Cork.
Malmö FF bet dagarna innan i gräset mot ligatvåan i fotbollsstormakten Schweiz.
HBK som ligger nästnästsist tillsammans med det imploderande MFF är Sveriges enda hopp i de europeiska cuperna.
Slutsatsen; det enda vettiga i år är att avblåsa resten av allsvenskan. Det lag som råkar hamna överst i tabellen efter sista omgången kan OMÖJLIGT vara värdiga vinnare.
MVH
Alkeby

Kan inte annat än hålla med. Djurgården måste, precis som Malmö mot Thun, varit pinsamt dåliga mot Cork.

Prahl går, Nilsson tar över?

Tom Prahl får inget nytt kontrakt av MFF. Känns logiskt. Prahl har varit i klubben i fyra år och, som en Malmö-källa sa till mig i går; "laget har inte spelat bra på hela säsongen". Det är naturligtvis inte bara Prahls fel men självklart har han stor skuld i att pågarna inte presterat bätre.
Ersättaren? Skulle vilja se vad Roland Nilsson kan göra med en riktigt bra fotbollstrupp.

Agera, Lagrell

Han behöver inte blåsa när han rammar vanligt folks bilar. Kan slå ihjäl vem han vill utan att avsättas. Däremot, om Kungen byter religion, då kan han plötsligt få sparken. Var det någon som sa att fotbollens regelverk var omodernt?
Lagrell, gör något.

Utomordentligt bra

Snackade med Bengt Madsen precis. Han var på gott humör och hade redan lagt brakfiaskot mot FC Thun bakom sig. En av Madsens förklaringar till förlusten: "Vi mötte ett utomordentligt bra lag. Inte alls så dåliga som tidningarna skrev och vi själva trodde".
Utomordentligt, var ordet.

Edman uppdaterar

Landslagets vänsterback Erik Edman har uppdaterat sin läsvärda hemsida/halvblogg. Här avslöjas att Andreas Isaksson inte är mycket till pingisspelare samt att Christoffer Andersson har ett småkul smeknamn...

Blåvitt jagar Nylund

IFK Göteborg har siktat in sig på Gif Sundsvalls vänsterback Mattias Nylund, 24, till nästa säsong. Vad säger farsan om den eventuella värvningen? "Vänsterback från Sundsvall? Jag känner inte till spelarna i de andra lagen, de är för dåliga. Såg du inte Malmö mot de där schweizarna?".

Dubbelmoral

Djurgården vill köpa Samuel Holmén. Elfsborg vill inte sälja. Där kunde historien varit slut.
Men Djurgården valde att gå ut i media och berätta om sitt intresse. Anledningen; att sätta press på Elfsborg eftersom Samuel Holmén spelar på en position där han inte trivs. Det gjorde Elfsborg upprörda, Sportbladet skriver om det i dag.
Jag förstår Elfsborgs ilska, men jag förstår också Djurgårdens agerande. Alla parter ser helt enkelt till sitt eget bästa; Elfsborg vill ha ett bra lag, Djurgården vill ha ett bättre lag, Holmén vill spela på sin bästa position.
Den här typen av "affärer" har ökat i allsvenskan i år. Det tycker jag är bra. Fotboll är underhållning även utanför planen och det är roligt när det blåser lite.
Historien visar också på ett bra sätt hur Djurgården använder medierna för att ro en affär i land - först genom Svenska Dagbladet, två dagar senare Expressen.
Plötsligt bytte Djurgården mediepolicy, från att inte kommentera rykten och spekulationer till att plötsligt bekräfta att man gjort en förfrågan gällande Samuel Holmén (ett rykte gick, Djurgården bekräftade i stället för att som vanligt svara "inga kommentarer").
Vanligtvis håller Dif:s officiella talesmän knäpptyst om sådant här, nu hade klubben något att vinna, då tog man hjälp av medierna.
Den här typen av rävspel med medierna i mitten förekommer hela tiden bakom kulisserna, det var därför jag blev så irriterad när dif.se publicerade en raljant och mediekritisk artikel häromveckan. Alla ni som hackar på kvällstidningarna vet vilket ord som beskriver Djurgårdens agerande bäst. Ni andra får läsa rubriken.

Hett avslöjande

Expressen "avslöjar" att Djurgården jagar Samuel Holmén. Problemet är att det var Svenska Dagbladet som avslöjade det - i förrgår. Lite pinsamt.

Kastar jag sten i glashus?

Att klaga på Djurgårdens hemsida, och att klaga på Djurgårdens hemsida en gång till, fick det att ta hus i helvete, inte bara bland klubbens egna supportrar, utan även andra lags fans har hört av sig och menar att jag kastar sten i glashus.
"Spä på journalistföraktet gör ni så bra själva på tidningarna genom artiklar som ibland visar sig felaktiga, hur kan du gnälla om det?" mejlar folk.
Håller inte riktigt med er.
Det är en sak att göra en tabbe - Kim Källström till Elfsborg - och på den vägen spä på journalistföraktet.
Det är en helt annan sak att utstuderat ägna sig åt att spä på journalistföraktet - Djurgårdens hemsida om medierna i tisdags.
Eftersom min blogg till viss del ägnar sig åt mediekritik - ni hittar flera exempel i det för alla åtkomliga arkivet här intill, även kritik mot min egen tidning, till och med mot min egen blogg ibland - måste den ju också vara i sin fulla rätt att kritisera Djurgårdens hemsida för att spä på journalistföraktet. Som jag fortfarande tycker att Djurgården vid ett flertal tillfällen gjort men inte förklarat varför man som enda allsvensk klubb gör.


april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits