30!

Onsdag 1 februari fyller jag alltså 30 år. Firar stillsamt med familjen på hemlig ort. Återkommer med en rapport hur det är att vara 30 när jag varit det ett tag.

Klar för VM

Det var lite struligt och jag var osäker på om jag hade gjort rätt men nu kom bekräftelsen - jag är ackrediterad till VM i Tyskland 2006! Tre matcher är bokade ännu så länge - Sveriges mot T&T, Paraguay och England i gruppspelet. Tror tyvärr inte det blir tid att gå på fler gruppspelsmatcher.

Läser i senaste Journalisten om att media och politikerna gjorde bort sig under ståhejet om de saudiska kvinnorna. Håller med om politikerna, men inte om media (konstigt, va?).
Artikelförfattaren - från Ekot - har helt missat bland annat den här artikeln i Sportbladet som tar upp precis det som efterlyses i debattartikeln. Trodde faktiskt att Ekot-journalisterna gjorde sin research.

Zlatan till Real Madrid? Och var ska han spela efter två år där - på månen? Men visst hade det varit tungt med en svensk i Real. Det var ju ett tag sedan Agne Simonsson gick dit… Tänk Zlatan och Svennis i världens kanske mest omtalade fotbollslag, vilken grej.

Zlatan i blåsväder

Zlatan i blåsväder igen, den här gången i bråk med en lagkamrat (Zebina) enligt italiensk media. Det var väl bara en tidsfråga, det är ju så han verkar fungera, Ibrahimovic. När han blir tillräckligt stark och trygg i en ny miljö, kommer hans andra sida förr eller senare fram. Bråken/konflikterna har ju alltid kommit efter ett eller ett par år i en ny grupp (Malmö, landslaget, Ajax, Juventus).

Folk brukar fråga mig, "Hur är han egentligen, den där Zlatan?", och jag svarar att "Lika skön och älskvärd som hans ljusa sida är, lika obehaglig och skrämmande är den mörka". Zlatan är en dubbelbottnad person och det är inget media gör honom till.

Jag satt en gång med Zlatan i ett rum, hade kanske träffat honom tio gånger och skrivit ett antal artiklar, varav 2-3 inte fallit honom i smaken (bland annat den omtalade kontaktannonsen).
Jag hade aldrig varit otrevlig, aldrig förvanskat några citat eller lurat honom, utan skrivit om saker som Zlatan tyckte att jag inte borde skrivit om. Det var dock en tillräcklig anledning för att Zlatan skulle ha följande åsikt om mig: "Du ska veta att jag hatar dig, Laul… nej jag hatar dig inte, du förtjänar inte ens mitt hat".
För mig - som inte kan komma på en enda person i hela världen som jag verkligen hatar - är det väldigt främmande att reagera på ett sådant sätt. Men Zlatan är ju Zlatan och det får han naturligtvis vara.

Ur ett sportjournalistikperspektiv är det sekundärt hur Zlatan är som person, men om det påstådda bråket med Zebina nu är anledningen till att Zlatan varit petad senaste tiden, blir det naturligtvis relevant och måste rapporteras. Något SVT missade totalt i går kväll medan TV4 hade ett genomarbetat inslag.

Ganska trist Silly Season

Snart bara ett dygn kvar för utländska klubbar att köpa allsvenska spelare. Afonso lär väl lämna Malmö för Heerenveen och det ska bli intressant att se hur många av de gissningsvis 25 miljonerna MFF vågar bjuda för Ailton - och om Öis i så fall släpper honom.

Enligt Kevin Amunekes rådgivare Martin Klette hade varken han eller Kevin i eftermiddags hört något från utlandet. Det ska alltså till att hända något väldigt snabbt om det ska bli en utlandsflytt för Kevin under det här fönstret.

Tror inte att det blir några andra, större övergångar. Det har varit en ganska trist Silly Season så här långt. Henke Larsson och Quirino är fortfarande de två största bomberna.

Peta Allbäck

Diskussionen om vilka anfallare som får åka till VM har skjutit fart igen. Jag tyckte till om den saken redan i november och har hittills inte fått någon anledning att ändra mig - peta Marcus Allbäck.

Salle ut - Nilsson in

Från toppklubb i Holland till bottenlag i Englands andraliga. Alexander Östlund flyttar från Feyenoord till Southampton. Det borde rimligen försvaga hans chanser att spela från start i VM. Ett intressant alternativ på den positionen är Mikael Nilsson. Men det är utan att ha dödskoll på hur det egentligen går för honom i Grekland vilket jag tänkte undersöka i dag.

Fem L till festen

Så en rapport från verkligheten.

SvD-Jojo fyllde som sagt 30 och hade ställt till kalas i sin lilla lägenhet bredvid Kronobergshäktet. "Nära hem om man blir för full", som Flinck uttryckte det.
Festen visade sig mer eller mindre vara en återträff för gammalt Partillefolk som jag själv, med ett och annat exotiskt Stockholmsinslag och en glad norska. Kort sagt, alla var där:
Tvillingarna som aldrig missade en franskalektion, Sannes tjej Kristin vars kompis min kompis var tänd på i gymnasiet, långe Anders, Jojo själv, två bröder (varav den ene vann kvällens guldkapsyl) och så vidare.
Simon Bank - Kinnas ende representant på festen - kom med Tina Nordlund, de säger att de skriver en bok ihop. Tina hade för övrigt färgat håret brunt och jag kände först inte igen henne, men hon klädde i det också verkade Simon tycka.
Flinck och hans Lotta pratade skånska och försökte slå i oss att deras "Bjärnum-R" härstammar från Frankrike och det låter ju bra i alla fall. Förklaringen, alltså.
Jojo fick massa presenteter, ett jättestort paket som jag var nyfiken på och som kunde innehållit en snowracer men det var bara en lampa.
Det serverades öl, vin, sprit och chips och allt hade varit som vanligt om det inte vore för att Jojo skickade ner vårt 30 personer stora sällskap till en närbelägen restaurang där hon ordnat gratis thaikäk och frågesport som Simon Bank inte vann och det kom taxibilar som transporterades oss till Undici där det var helrör och dans. Hemgång runt 02 för mig och Jossan till ett centralt beläget Scandic-hotell eftersom jag var tvungen att utnyttja mina bonuspoäng före onsdag.
Festens betyg kan alltså inte bli annat än L L L L L.

Lagrell om VM-biljetterna

Lagrell skriver på förbundets hemsida om VM-biljetterna. Uppenbarligen har kritiken träffat rätt, när förbundet känner sig tvugna att gå ut och dementera utan att de egentligen dementerar något.

Lagrell påpekar att Aftonbladet som sponsor får biljetter och nu får jag mejl om att Sportbladet gjort fel som skrivit artiklar där supportrar kritiserat förbundet när vi själva "är en av syndarna", som en mejlare uttrycker det.

Det resonemanget förstår jag inte alls, däremot, om sportredaktionen av den anledningen tigit ihjäl historien som har ett gigantiskt allmänintressse - det hade varit fel.

Grodinvasion

Hej.
Först och främst vill jag poängtera att jag inte står i kö att få biljetter. För undertecknad räcker det att se matcherna framför tv:n.
I vissa religioner är en grodinvasion tecken på domedagen, och om det nu är sant så ligger fotbollsförbundet pyrt till.
Lagrell dag 1: "Jag tror att folk har full förståelse".
Lagrell dag 2: "Jag trodde inte att folk skulle ha förståelse".
Lägg till det briljanta "De som har synpunkter skulle ha varit nöjda om de själva fick en biljett" och man undrar om hans PR-konsult är Bagdad-Bob.
/JP

Lagrells, eller förbundets, PR-konsult (informationschef) brukar faktiskt kallas det av vissa journalister, dock inte undertecknad.

Tystnad råder

Många kritiska röster hörs nu mot förbundets agerande i VM-biljettfrågan (en av många tveksamheter senaste tiden). Men det är bara supportrar och vissa tidningskrönikörer som hörs.

Jag undrar fortfarande varför ingen inom fotbollsrörelsen yppar den minsta lilla kritik mot förbundet (Lagrell).

Det må hända att det är lugnast så - Lagrell vill inte ha något bråk inom "Fotbollsfamiljen"! - men det är knappast ett sundhetstecken om det är så lågt i tak i Sveriges största folkrörelse. Man undrar ju vad som händer med den som internkritiserar - deportering till Saudiarabien?

TV4-Ekwall har en poäng på sin blogg att förbundet (Lagrell) aldrig erkänner när något har blivit fel. Med den inställningen - vilket Ekwall också påpekar - tappar förbundet (Lagrell) enormt i trovärdighet. När all kritik bara viftas bort - oavsett den är befogad eller inte - går det inte längre att avgöra i vilka frågor kritiken faktiskt är helt obefogad (vilket den naturligtvis är ibland, dock inte senaste tidens debatter). Något förbundet (Lagrell) i slutändan kan komma att förlora ganska mycket på.

Jag har kommit på mig själv flera gånger senaste tiden med att fundera på om Lagrell - som på många sätt är en smart jävel men kanske lite för smart ibland - är på väg att tappa kontrollen helt över det svårstyrda skepp som fotbollen är. En tanke som inte fanns på kartan för tre år sedan. De tankarna borde rimligen finnas hos sådana som är bättre insatta också. Men tystnad råder.

Sef-ordföranden Bosse Lundquist tog visserligen upp problemet med januariresan häromdagen - det hedrar honom - men han sträckte sig till att väcka frågan.

Bomber hit och dit

Apropå Malmös "bomb" som jag nu får massa mejl om; senast sportchefen Hasse Borg snackade "bomber" var i somras då han släpade dit en avdankad finsk 47-årig halt offensiv mittfältare som varken orkade eller var frisk nog att spela en hel match och som tränaren inte hade någon roll för i sitt spelsystem. Så jag väntar lite med att ha förväntningar, i fall bomben skulle vara typ Ibrahim Ba.

Detta fixar Sverige

Sverige i Grupp F med Spanien och Danmark som huvudkonkurrenter om de två EM-platserna. Ska detta bli Lagerbäcks första fiasko? Nej, jag tror inte det.

Jag tror stenhårt på Spanien och Sverige, jag tror att den landslagstrupp Lagerbäck förfogar över kan stå på sin absoluta topp 2007/08. Det blir sista mästerskapet för Henke, Mellberg, Anders S och Ljungberg. Spelare som Zlatan, Kim, Rosenberg, Elmander, Chippen, Isaksson, Edman och Linderoth är några år äldre och klokare. Och fram till dess bör Lagerbäck ha lyckats utveckla Mikael Nilsson till en duglig högerback och gett Karl Svensson eller Mikael Antonsson förtroendet att växa in som en naturlig mittback bredvid kapten Mellberg. Efter det väntar en ganska tung generationsväxling med ny förbundskapten - som heter Roland Nilsson?

Ur ett journalistperspektiv är det en drömgrupp. Det hade varit småjobbigt att hamna i Grupp A med resor till Armenien, Kazakstan och Azerbajdzjan.

Grupp B ser otäck ut, upplagt för italienarna att anklaga Lennart Johansson för att ha placerat de i tuffaste gruppen.

HÄR ÄR SAMTLIGA GRUPPER:

Grupp A:

Portugal, Polen, Serbien-Montenegro, Belgien, Finland, Armenien, Kazakstan, Azerbajdzjan.

Grupp B:
Frankrike, Italien, Ukraina, Skottland, Litauen, Georgien, Färöarna.

Grupp C:
Grekland, Turkiet, Norge, Bosnien, Ungern, Moldavien, Malta.

Grupp D:
Tjeckien, Tyskland, Slovakien, Irland, Wales, Cypern, San Marino.

Grupp E:
England, Kroatien, Ryssland, Israel, Estland, Makedonien, Andorra.

Grupp F:
Sverige, Spanien, Danmark, Lettland, Island, Nordirland, Liechtenstein.

Grupp G:
Holland, Rumänien, Bulgarien, Slovenien, Albanien, Vitryssland, Luxemburg.

Upprörda känslor

Svensk Fotboll - se, upplev, älska
Svenska Fotbollssupportrar blir tilldelade totalt ca 28 000 biljetter till sommarens höjdpunkt, kanske för många av oss vårt livs höjdpunkt - VM i Tyskland. Vad händer - fotbollförbundet roffar åt sig 50% av alla tilldelade biljetter!!!
Självklart måste förbundet ha möjligheter att dela ut biljetter till viktiga personer, sponsorer. MEN VAD FAN, hälften av alla biljetter? Helt horribelt.
Hur f-n ska vi kunna SE & UPPLEVA, när det inte ges några möjligheter? Detta scenario skulle aldrig inträffa i något annat land än Sverige. Har inte FIFA några restriktioner mot förbunden vad gäller %uell fördelning till supportrar kontra förbundet?
Man skulle ta mig f-n uppmana till nationell bojkott mot landslagets alla hemmamatcher under 2006.
Och Lagrell tror i sin enfald att VI har förståelse - idiot!!!
/Magnus


Har fått en del mejl av den här typen men tycker personligen att det är ganska fårståeligt att förbundet skickar ut biljetter till sponsorer och klubbar.
Problemet är att SvFF - IGEN! - försökt att mörka detta. Ingenstans har man informerat om det, i alla fall inte så det har gått fram.
Det börjar bli mycket nu med fotbollförbundets ständiga glidningar och halvsanningar om allt mellan himmel och jord. Märkligt att ingen i fotbollsrörelsen reagerar.

Jag ny Blåvitt-bas?

Tjena Laul!
Du har inte skrivit en rad om vem som blir ny ordförande i IFK Göteborg. Dåligt insatt? Det snackas mest om Gunnar Larsson här nere, men du kanske inte bryr dig nu när du bor i Stockholm?
/Matte

PS Ska du inte lansera dig själv, du som alltid vet så jävla bra vad Änglarna ska göra (tror du).

Valberedningens ordförande Gunnar Larsson har inte ringt och skulle han göra det kan man lugnt säga att det är kris i föreningen…

När det gäller ordförandefrågan har jag hittills inte sett ett enda intressant namn i spekulationerna, så jag antar att Gunnar har fullt upp. Vore märkligt om han nominerade enbart sig själv.

Thomas Wernersson kanske skulle göra ett bra jobb på den posten, han börjar ju dessutom komma upp i "ordförandeålder".

Kan konstatera att…

En av höjdpunkterna med att vara tillbaka efter en lång resa är att bläddra i tidningarna från de dagar man varit borta. Har nu gått igenom Aftonbladet sedan tisdag 17 januari och kan kostatera att…

Anja Pärson behöver ett nytt smakråd. Till och med det saudiska kvinnomodet framstår som elegant i jämförelse med skidåkningsdrottningens galadress.

Yannick Tregaro är en lipsill. Det trodde jag inte.

Djurgården tvekade om Quirino. Det var nog en anka, eftersom affären var klar redan när det skrevs om Quirino första gången. Bara läkarundersökningen återstod.

Djurgården satsar en jäkla massa pengar på att stoppa huliganismen. Lovvärt initiativ, men märkligt att det inte skett tidigare.

AIK hoppas förlänga med Boateng. Det kontraktet lär vi aldrig få se, i alla fall inte utan en riktigt låg försäljningsklausul.

Kevin Amuneke blev - enligt Bois-ordföranden Kenneth Håkansson - såld lördag 21 januari. Någon som vet vem som köpte?

det har varit kallt här hemma.

fyra hästar brändes till döds i Enköping men Lasse Sandlin har inte kommenterat det.

Svennis stämmer News of the World och det är en betydligt bättre taktik än att bojkotta.

Erik Niva är i Egypten.

Larionov lirar hockey i Brunflo och Kim Johnsson nobbar OS. Larionov minns jag, vilket geni, men Johnsson hade jag inte hört talas om tidigare.

Majstorovic verkar ha avgått med segern i slagsmålet på träningen: "Det var ingen större fight".

Markus Rosenberg öser in mål för Ajax. Snart tredjeforward i Blågult?

Erik Niva verkar vara kvar i Egypten.

Ekwalls uttalande om Svennis upprörde några och roade fler. Det var jag som tipsade Sportbladet-redaktionen om bloggcitatet och nu är Ekwall lite grinig både på mig och Rock-Janna. Två dygn tidigare satt Ekwall och sa till Roland Andersson att "sagt är sagt". TV-journalister är också ett känsligt släkte.

Till sist; detta stod visserligen inte i tidningen men Sportmagasinets Stefan Holm upplyste mig precis. Det är IK Tellus - division ett-lag i herrbandy - som i sitt officiella matchprogram från matchen mot Tillberga IK har följande historia under rubriken Veckans Värsting:

De två golfvänninorna talade i telefon:
- Kan du fatta att jag klantade till det, snubblade och gjorde illa mig mellan 1:a och 2:a hålet.
- Fy vad tråkigt, där som det är så svårt att sätta ett plåster.

Man undrar ju vad det har med bandy att göra och vad Maria Wetterstrand tycker?

Dagens elakaste

Stor humor att utspelet om Svennis som kåt värmlänning kommer från just Ekwall. Frågan är vad man själv helst skulle vara - kåt värmlänning eller gubbsjuk skåning?
/Adde

Det var du som sa det.

Hem ljuva hem

Tillbaka i Europa efter en lååång nattflygning och skakig mellanlandning i Bahrain. Kan jag säga att jag har varit där nu? Jag satt ju i ett flygplan som stod på bahrainsk mark. Lyckades sova några timmar medan stackars TT-Skiöld - som är nästan lika lång som Expressen-Lundh - vred sig i vakenhetens plågor på sätet bredvid.

Sitter på Schipol i Amsterdam och väntar på flyget till Sverige som går vid tio (prisa Gud för trådlöst internet). Ska bli så skönt att komma hem att det inte går att klä i ord. Och inte ett handtag ska göras förrän måndag, eller möjligtvis söndag.

En gammal klasskompis, Johanna på SvD-sporten, har 30-årskalas på lördag. Om jag orkar tänkte jag ta mig dit, om inte annat kan jag ju fira att jag själv fyller 30 på tisdag eller onsdag, kommer inte riktigt ihåg.

Hamnade bredvid landslagets tillfällige pressansvarige Mats Engqvist i Pianobaren på flygplatsen i går kväll. Bjöd honom på en gin&tonic, det kändes som han behövde det efter den här resan. När det gäller mediabiten - alltså den vanliga delen med att beställa spelare och så vidare - har det fungerat utmärkt. Sedan har det ju varit kalabalik på andra håll men frågan är om Engqvist kan lastas för det.

Intresset för matcherna verkar inte ha varit särskilt stort där hemma, har i alla fall inte fått särskilt mycket mejl. Fullt begripligt, det var ju inte några kanonmatcher direkt.

Vad gör Svennis nu?

Om ni känner för att spekulera i vad Svennis tänker göra efter VM kan ni göra det på den här rätt lustiga sajten som Magnus tipsar om. Han röstade på vinimport, själv tror jag på Real Madrid även om just det alternativet inte finns med.

Slutet för januariresan?

Intressant utspel av Sef-ordföranden Bosse Lundquist som jag kommenterar här.

På Sportbladet.se ställs frågan: Var mellanösternturnén meningslös? 84 procent svarar ja.

Mediekrig

Ett krig har blossat upp mellan svenska medier. Dagens Nyheter sa nyligen upp sitt avtal med Tidningarnas Telegrambyrå vilket innebär att de inte får publicera TT:s texter rakt av längre. Alla tidningar som vill publicera TT-texter måste varje år betala en viss summa. DN har alltså sagt upp "prenumerationen" men använder TT:s material ändå - fast de hänvisar inte till det. Då ser det så här konstigt ut i deras tidning ibland, ingen hänvisning till någon.
TT har svarat med att dra DN inför rätta. I slutändan är det ju en fråga vem som ska betala eller om det är fritt fram att stjäla.
Mot bakgrund av detta kan man fråga sig varför DN inte är på plats under det här landslagslägret. Jag tycker nog att landslaget gjorde rätt i går som - som jag uppfattade det - inte "hade tid" att svara när DN-journalisterna ringde från Sverige.

SvFF:s informationschef Jonas Nystedt mejlar senare ett förtydligande från pressansvarige på plats i Abu Dhabi Mats Engqvist:
- Vi gör inte skillnad på medier och deras önskemål. Vi var beredda att ta emot samtalet men det kom inte fram. Allt annat är felaktiga påståenden, säger Mats.

Svennis slutar

Svennis slutar efter VM och ingen är förvånad, i alla fall inte jag. Man kan säga vad man vill om News of the Worlds arbetsmetoder, men uppenbarligen anser Svennis att Premier League är korrupt och att det dealas pengar under borden. I stället för att slå larm och anmäla detta så tas han på bar gärning när han snackar om det i förtroliga samtal. Inte snyggt.

Sven-Göran Eriksson må vara en fantastisk fotbollstränare och England hade garanterat mått bäst av att få behålla honom, men han är allt för naiv för ett sådant jobb. Nu tror jag inte att han gråter över den här lösningen - även om han förmodligen tycker det är ganska pinsamt att det är annat än sportsliga aspekter som gör att hans anställning upphör efter VM.

Nu avslutar Svennis sin framgångsrika karriär med ett par år i Real Madrid med start efter VM?

Blek match men bra stolar

Precis tillbaka från Al Nahyan-stadium, mitt i centrala Abu Dhabi, och den sämsta landskamp jag sett med ett svenskt landslag. Så vi glömmer den.

Arenan var kanon, hyfsat ny och riktigt fräsch. Enda problemet; det var knappt en människa där trots gratis inträdde. 500 pers? Knappt.

Men det fanns faktiskt en liten svensk klack som hördes ganska bra.

De svenska journalisterna la snabbt beslag på skinnfåtöljerna på hedersläktaren - det var knappt en människa där heller - och när förbundets generalsekreterare Sune Hellströmer och de andra högdjuren kom fick de sitta på vanliga stolar en bit ner. Som Expressen-Lundh konstaterade; här har man lärt sig att uppskatta presssens värde. Vi serverades nötter, fruktjuicer och piroger.

I mina ögon var det bara en spelare som gjorde en bra insats; debuterande målvakten John Alvbåge.

Lite synd om Martin Ericsson som skulle bytts in på slutet men svenska lagledningen hade missförstått antalet tillåtna byten som var 5+1 (målvakten) och inte 6 som Sverige trodde.

Avbruten sovmorgon

Sovmorgonen gick sådär. Visserligen ringde inte telefonen (förmodligen för att jag stängt av den vilket man egentligen inte ska göra på utlandsuppdrag men jag tog en rövare) men jag hade glömt att meddela hotelpersonalen mitt behov av sömn.
Klockan elva i gryningen ringde någon på dörren - vi har ringklockor - och en okänd man hojtade "minibar". Riktigt så törstig är jag inte att jag behöver ha backning före lunch, speciellt som det ännu inte blivit tillfälle att ta en enda öl under den här resan.

Somnade visserligen om och har sedan tillbringat dagen på beachen och i gymmet - som alltså är stort som SATS i Nacka.

TT-Skiöld och Expressen-Lundh gymmade också, oklart om Expressen-Lundh sprang i sina loafers. Fotograferna har stuckit till Dubai på en dagsutflykt och var Ekwall och hans kameraman höll hus var inte känt vid detta inläggs pressläggning.

Vikarierande presschefen Mats Engqvist är dagens hjälte då han avvarat varsin dosa General åt mig och TT-Skiöld.

Nu ser vi fram emot mötet med Jordanien som enligt Samir Bakaou är "ett bra lag som spelar hårt, tufft och fysiskt". Går inte riktigt ihop med min bild av Jordanien och det faktum att de är rankade 86:a i världen.

Slut, snus och sovmorgon

Äntligen. Nu lär väl alla turer kring Roland Andersson och matchen mot Saudiarabien vara över. Nu kan det väl knappast dyka upp något nytt. Efter en vecka med ständiga vändningar i den här historien skulle det vara skönt om det bara fick handla om fotboll. Men det bestämmer inte vi. Roland Andersson kanske skickar röksignaler från taket på sin hotellskrapa att Lasse Lagerbäck bojkottar oss, så får vi gå igång på det också. Skämt åsido.

Den ökade arbetsbelastningen i och med "Saudigate" har inneburit att mitt snus tagit slut två dagar tidigare än beräknat (jag snusar alltid mer när det är mycket jobb och jag hade bara bunkrat för 1-2 artiklar/dagen).

Hur löser man det i Förenade Arabemiraten? Under EM i Portugals sista vecka fick jag fyra dosor av landslagssekreteraren Mats Engqvist men just nu kanske relationerna med honom och ledningen är för ansträgd för att våga be om två till? TT-Skiöld är också på väg att få slut (av samma anledning som jag själv, misstänker jag).

Lagerbäck snusar, kanske skulle man fråga honom… eller kanske inte.

Nåväl. I dag blir det en sväng till beachen och ett träningspass. Sedan match mot Jordanien klockan 21.00 (18.00 svensk tid).

Här är laguppställningen:

John Alvbåge
-
Matias Concha, Olof Persson, Teddy Lucic, Max von Schlebrügge
-
Niclas Alexandersson, Stefan Ishizaki, Dusan Djuric, Jeffrey Aubynn
-
Mattias Jonson, Stefan Selakovic

Max von S spelar igen, men inte Karl S. Ingen Kalle i VM, alltså? Om han verkligen imponerat på fbk i onsdags hade de givetvis gett honom chansen att få mer rutin. Det blir inget VM för Max heller skulle jag tro, men i den här truppen finns bara en vänsterback.

Om jag räknat rätt blir det två spelare som inte får starta någon match under den här turnén - Andreas Granqvist och Yksel Osmanovski. Hade hellre sett Granqvist än Olof Persson, men jag ska erkänna att jag inte följt träningarna särskilt noga.

Ska bli kul att se Dusan Djuric i sin första A-landskamp från start.

Dagens bästa kommentar levererade Mattias Jonson. Jag och TT-Skiöld hade varit ute och sett när den här golfaren Stensson kom tvåa i Abu Dhabi-tävlingen. Vi åkte direkt därifrån till landslagets hotell för Roland Anderssons presskonferens. Väl framme hamnade vi i samma hiss som Matias Concha, Yksel Osmanovski och Mattias Jonson. TT-Skiöld frågade om de också varit och sett golfen varpå Jonson tittar upp och säger: "Golf? Sån skit". I min bok är Jonson en hjälte.

Men just nu ska det bli skönt att ta den här veckans första sovmorgon. Den chef som ringer och väcker mig före 13.00 (10.00 svensk tid) bör ha något oerhört viktigt att säga.

I dag ringde för övrigt en chef och frågade om jag skaffat tjej. Jag svarade som jag alltid gör när journalister undrar om sådana känsliga saker att "förhandlingar pågår, det lutar inte åt något håll, men parterna står ganska nära varandra". Den aktuella kvinnan gillade inte svaret (jag berättade det för henne) men jag förklarade att till skillnad från Lasse Lagerbäck försöker jag undvika att skapa allt för stora rubriker.

För övrigt 2. Sprang på en bok i dag på Abu Dhabis enda offentliga bibliotek; Så skapar du uppmärksamhet kring ditt nystartade företag. Författare visade sig vara Lars Lagerbäck och Roland Andersson. Boken är skriven på svenska men endast utgiven på arabiska halvön och i tio kapitel redovisar Lagerbäck/Andersson hur man presenterar nyheter på ett mediedramaturgiskt optimalt sätt som ger maximalt med uppmärksamhet i tv och tidningar. Det förklarade ett och annat. (OBS! Detta var ett skämt.).

Vilket ben stod han på?

Roland Andersson visste inte riktigt vilket ben han skulle stå på när han "talade ut" i dag.

Å ena sidan ångrade han flera av formuleringarna och jämförelserna (kvinnorna och tv/avrättningar i Saudiarabien kontra att folk skjuts på öppen gata i Sverige/kvinnodiskriminering kontra att han själv inte kommer in på alla krogar). Å andra sidan ville han inte ta tillbaka ett ord.

Han var tydlig på en punkt - han är totalt emot all form av diskriminering, oavsett det gäller hudfärg, ålder eller kön.

TV4-Sporten sänder delar av samtalet i kväll, där kan ni bilda er en egen uppfattning.

En sak är säker, Roland har inga planer på att avgå och han lär heller inte tvingas bort nu när han trätt fram. Frågan är vad som hade hänt om bojkotten blivit långvarig? Oavsett vad Lagrell säger är jag helt övertygad om att förbundet inte kan ha en assisterande förbundskapten som bojkottar media.

För oss skrivande journalister som är här - Lundh (Expressen), Skiöld (TT) och jag själv (Sportbladet) - och som vidarebefordrat Rolands uttalanden till Sverige kändes det skönt att höra att han inte anser sig felciterad.

Till alla ni som mejlar och antingen tycker det här är en meningslös debatt som vi inte borde skriva om eller ni som tycker att det är en viktig debatt som vi bör skriva mer om kan jag bara säga att jag gjorde en lång intervju med Karl Svensson, 21, i lördags. Intill den en granskning av alla spelares chanser att nå VM-truppen. Den fick dubbelt så stort utrymme som artikeln om Rolands bojkott. Det tog mig en halv dag, men jag har inte fått ett enda mejl och det är inte särskilt många som klickat in på nätet och läst artiklarna. Det är fakta.
Det måste finnas plats för olika typer av artiklar i en tidning, alla kan inte handla om unga, lovande spelare, då hade ni inte läst vår tidning till slut, oavsett vad ni säger. Men vi kan inte heller bara skriva om Roland Anderssons uttalanden.

Själv retar jag mig ibland på artiklar som jag tycker är konstigt vinklade och reagerar med magen och tänker "hur i helvete kan de skriva om det här eller hur i helvete kan de göra så lite på det här?". Men sedan kommer jag på mig själv, jag har ju faktiskt köpt tidningen/gått in på nätet och läst artikeln, då har den intresserat mig, då är det svårt att ifrågasätta dess existensberättigande eller dess storlek. Porrtidningar däremot, eller feministiska tidsskrifter, de intresserar mig inte, därför läser jag de inte, då kan jag också ifrågasätta dem utan att kasta sten i glashus.

Därmed inte sagt att ni inte ska ha synpunkter på det som sägs och tycks i artikeln, det är ju själva poängen i ett demokratiskt samhälle och både kul och nyttigt för oss som skriver. Det är fördömandet av en läst artikels existensberättigande eller storlek jag inte förstår.

Golf och avbrutna bojkotter

Befinner mig just nu på mitt livs första golftävling, Abu Dhabi Golf Championship. Gick mest hit för att få gratis käk och surfa lite, det är fri uppkoppling i presscentrat. IMG betalar och det har de råd med, mycket tveksamt om jag skriver en enda rad härifrån. Det skulle vara om den där Stensson vinner. Men golfbanan är tydligen vacker.

Taxichauffören körde i sin iver att släppa oss nära ingången rakt över en green. När vi hojtade till gjorde han en skarp sväng mitt på greenen. Om han gjort det i Saudiarabien hade han nog inte fått behålla högerfoten.

Landslagets träningar här nere känns ganska ointressanta eftersom startelvan ändå släpps och matcherna inte har något direkt "förhandsvärde". Det som är intressant är om någon av de nya spelarna gör en kanonmatch. Därför brukar jag ägna tiden åt att bättra på solbrännan. Ekwall satt i bar överkropp när jag kom i dag men när jag fick av mig min tröja satte han på sig sin. Förstår honom, även om han är hyfsat vältränad för att ha fyllt 40.

Lagerbäck fick efter träningen motivera sin och Rolands kupp. Lagerbäck verkade inte ha koll på att det de gjorde - mitt framför tv-kamerorna - innebar extra mycket publicitet. Ur ett publicitetsperspektiv agerade de föredömligt, medan de själva verkar ha trott att det skulle döda debatten (som ju redan var död). Om de ringt mig eller Lundh eller Skiöld eller Ekwall hade vi nog alla kunnat tala om hur de skulle gjort för att mildra skriverierna.

I eftermiddag bryter Roland Andersson sin två dagar långa mediebojkott. Man kan ju fråga sig varför han inte snackade i går i stället, så hade senaste dagarnas turbulens undvikits. Nu ska det bli intressant att höra hur han uppfattat kritikstormen och om han tycker att han har något att be om ursäkt för.

TV4 gjorde ett kul inslag om situationen i går, kolla på Ekwalls blogg. Det visade sig senare att förbundskaptenerna tog det här beslutet utan att vare sig informera Lagrell eller informationschefen Jonas Nystedt, vilket jag skriver om i dag.

Lyssna på Roland A

Här kan ni lyssna på bandupptagningen från intervjun med Roland. Ingen kan väl påstå att han pressas, eller att citaten är lösryckta ur något sammanhang?

Det är Expressens Olof Lundh som ställer första frågan, den hörs inte på bandet men lyder: "Hur ser du på att kvinnor inte får komma in på stadion?".

Övriga som ställer frågor är jag själv och TT:s Henrik Skiöld. Pressansvarige Mats Engqvist stod bredvid, han hade precis släppt nyheten och vi ville ha en kommentar från Roland som dröjt sig kvar efter träningen. Händelsen utspelade sig i måndags kväll.

Det är alltså vi tre - Lundh, Laul och Skiöld - som Roland Andersson inte ville träffa i dag och som han benämner som "människor som medvetet, via lösryckta citat, tagna ur sitt sammanhang, fått mig att framstå som en aningslös idiot inför hela svenska folket".

Även om Mats Engqvist - efter att ha tagit del av vår reaktion - nu ringde upp en timme senare och meddelade att Roland ville förtydliga att vi inte felciterat honom och menade att han egentligen var mest upprörd på en redigerare på Expressen som gjort ett bildmontage med en groda.

Är han kvar om en vecka?

Oavsett vad man tycker i sakfrågan när Roland Andersson nu väljer att bojkotta svensk media kan vi vara överens om en sak - det här är inget förbundet och landslaget tjänar på.
Precis när hela saudiaffären var på väg att dö ut, då drar de själva igång historien igen genom att skicka fram stackars Lasse Lagerbäck med en handskriven lapp från Roland Andersson där budskapet är att han för tillfället inte pratar med svensk media: "Jag har med lösryckta citat framställts som en aningslös idiot".
Perfekt tv för Ekwall, missa inte hans inslag på TV4 i kväll, det lär bli stor underhållning.

Det brukar sägas att man ska välja sina strider och här har Roland/landslaget/förbundet valt en strid de får svårt att vinna. Möjligen får de några av fansen med sig - de fans som gnuggar händerna så fort media kritiseras oavsett vad det handlar om - men i sakfrågan är de chanslösa.
Henrik Skiöld på TT, Olof Lundh på Expressen och jag själv på Aftonbladet intervjuade Roland samtidigt och alla tre har intervjun på band.
Dagen efter pratade vi tre med Roland igen och han fick chansen att förtydliga sig, ångra sig eller påpeka om något var fel. "Jag står för det jag sa i går", var Rolands svar.
Några dagar senare går han till attack mot svensk media som med lösryckta citat framställt honom som en aningslös idiot.

Jag undrar om det någonsin hänt att en svensk förbundskapten bojkottat media? Tillåter förbundet att en svensk förbundskapten bojkottar media? Är Roland Andersson kvar som assisterande förbundskapten om en vecka?

Om Roland Andersson och landslaget i stället skrivit så här på den där lappen: "Jag uttryckte mig slarvigt, jag ber om ursäkt om jag har gjort folk upprörda, jag vill vänta en vecka med att uttala mig för jag behöver tid att samla tankarna", ja då hade saken varit ur världen, förmodligen för gott. Jag undrar vilket mediegeni som rådde Roland att gå till attack mot de svenska medierna på plats?

Framför allt som pressansvarige Mats Engqvist - som var med under intervjun med Roland i måndagskväll - precis ringde upp och hälsade att "Varken jag eller Roland anser att ni här nere har gjort något fel. Roland är inte felciterad, utan det är på det sätt som det framställts i vissa medier där hemma han reagerat på".

Korr

Lasse Lagerbäck och Janne Hammarbäck spelade inte squash, de spelade tennis. Jag träffade dom med rack utanför squasbanan och tog för givet att det rimligen inte kunde finnas en tennisbana på hotellet. Det finns det inte heller. Det finns två.

Lagerbäck lirar squash

På väg till hotellgymmet - som är stort som SATS i Nacka - upptäckte jag att förutom en rätt fet pool finns här också en konstgjord beach. Vattnet leds in från havet via en kanal till ett slags havsdamm och på den konstgjorda sandstranden bredvid ligger folk och gassar. För en vanlig kille från Göteborg är detta ingen vardag, kan jag avslöja.

Tyvärr var det ingen värme i vattnet, utan precis så jag klarde att doppa mig.

På gymmet stötte jag ihop med Lasse Lagerbäck och säkerhetschefen Janne Hammarbäck som uppenbarligen inte har samma möjligheter på sitt hotell eftersom de kom till vårt för att spela squash.
- Janne brukar vinna, sa Lagerbäck när jag frågade.
Egentligen borde jag bett dem att lämna området, det är ju förmodligen vad Hammarbäck hade sagt till oss journalister om vi stövlat omkring på landslagets hotell utan deras godkännande. Men eftersom det är så konstigt att göra så tänkte jag inte ens tanken.

Hur matchen mellan förbundskaptenen och säkerhetschefen slutade förtäljer inte denna historia.

Rapport från solen

Landslaget tränade på något som heter Zayed Sports City i strålande solsken och 20-25 graders värme. Själv satt jag på läktaren och stekte i bar överkropp. Kanske blev spelarna störda av det, eller också - mer troligt - var det förseningen och den sena ankomsten i går kväll, för Lasse Lagerbäck var inte nöjd med kvaliteten i passningsspelet: "Tryck till bollen!", ropade han säkert fem gånger. Ovanligt att höra på en landslagsträning.

Min tröja åkte dock på ganska snabbt, till skillnad från Skiöld på TT har jag inget vallonblod i ådrorna och kommer vara röd som en välrostad gris framåt kvällen.

Vikarierande presschefen Mats Engqvist fick sig en pik av en landslagskollega: "De har ganska plågsamma djurförsök i det här landet, ska du inte tipsa pressen om det?". Det var ju Engqvist som släppte nyheten om kvinnoförbudet till svensk media vilket jag skriver om i dag.

Annars var väl Tobias Hysén den som imponerade mest på träningen, när han lurade John Alvbåge med en fin nick. Max von S visade sina kvaliteter som avslutare. Efteråt pratade jag med Lagerbäck, Karl Svensson och Stefan Selakovic som sa ganska intressanta saker.

Lasse Lagerbäck tyckte att Alexander Östlund, med tanke på VM, kanske borde byta klubb nu när han ligger dåligt till i Feyenoord. "Men det avgör han givetvis själv". Lagerbäck skulle dock ta sig ett telefonsnack med "Salle" redan under det här lägret.
Lagerbäck aviserade också att det blir rätt många förändringar i laget till Jordanien-matchen på måndag. Niclas Alexandersson kunde dock räkna med att få starta igen, på högerkanten. Innebär det att Stefan Ishizaki blir defensiv mittfältare?

Först Mats Persson, sedan Bengt Halse, nu Janne Plånbok. En efter en av de brottsmisstänkta lämnar IFK Göteborg. Dock tänker inte Stefan Selakovic flytta på sig. "Nä, inte av den anledningen som det känns nu i alla fall. Det skulle vara om Tottenham ringde, då hade jag stuckit direkt…", sa han halvt på skämt, halvt på allvar.

Om Kalle S tänkte jag skriva till morgondagens tidning då han är den debutant som visat framfötterna mest på det här lägret.

TT gjorde intervju med Anders Svensson, Expressen snackade med Tobbe Hysén och Ekwall på fyran gjorde Selakovic. Själv ska jag eventuellt träffa gamle Gais-hjälten Samir Bakaou som bor och jobbar här nere på en kaffe i kväll.

På plats i Abu-Dhabi

Anlände precis till Förenade Arabemiraten, staden heter Abu-Dhabi, och jag sitter nu på mitt kontor (!) som är en del av mitt hotellrum.
Att döma av det jag hittills sett av Abu-Dahbi är det det lyxigaste ställe jag någonsin satt min fot på. Varenda bil ser sprillans ny ut och varenda hus också. Hotellet är nästan i klass med det beryktade i Wien och det räcker ganska långt i de här sammanhangen.

Att komma hit från Rijadh är som att resa från medeltiden till framtiden. Rijadh var också vackert och fräscht, men ganska slitet bakom kulisserna och med lagar och regler som jag inte trodde existerade längre. Ingen kan övertyga mig om att det är kultur att män och kvinnor knappt får prata med varandra, det är bara dumheter.

Abu-Dhabi är en helt annan femma. Det enda jag hittills har att gnälla på är taxichauffören som tog på sig bältet först när bilen var uppe i 160 blås - och sedan stod på lite till. Å andra sidan är här finfina fyrfiliga motorvägar.

Vi åkte med samma plan som landslaget och jag kan skvallra om att Mattias Jonson läste Michael Connelly, Anders Svensson varvade dataspel med boken som förklarar DaVinci-koden (har tyvärr glömt namnet). Martin Ericsson löste soduku, Tobias Hysén och Stefan Ishizaki spelade kort (tror jag det var). Fredrik "Bella" Berglund satt mellan ipod-diggande Jeffrey Aubynn och en utländsk herre som var nyfiken på vad "Bella" hade under läppen. Anfallaren gjorde sitt bästa för att marknadsföra svenskt snus. Lasse Lagerbäck var försunken i en andra världskrigsbok om Warszawa och Roland Andersson läste Koranen (det var ett skämt).
Apropå skämt och Roland Andersson fick jag det här mejlet från Mattias i dag:

Plats:
Prins Faisal bin Fahd-stadion i Riyadh.
När:
Strax efter slutsignal, Saudiarabien-Sverige, 1-1.
Händelse:
En ännu oidentifierad reporter frågar Yksel Osmanovski - som i den 79 minuten byttes in i stället för Tobias Hysén och därmed gjorde sin 14:e landskamp: "Var är du den 10 juni när Sverige möter Trinidad/Tobago i VM-premiären?"
Yksel skruvar lite på sig och tar sats för att köra sitt "Det är bara och jobba hårt så får vi se vad som händer" när Olof Persson sticker in sin rakade skalle i samtalet och med ett brett flin inflikar:
"Roland sa att han får väl se matchen på tv".


Historien om guldgåvan

Uppenbarligen hade de saudiska myndigeheterna inga fler synpunkter på min intervju med de saudiska kvinnorna, jag hade i alla fall inga problem att ta mig igenom passkontrollen här på flygplatsen.
Ska erkänna att jag var lite skakig i går efter att saudisk polis stoppat intervjun och jag avkrävts mitt rumsnummer. Men tydligen ska det ha varit lugnt eftersom jag gjorde som jag blev tillsagd, avbröt och lämnade platsen.

Och så till historien om guldgåvan. Efter matchen mot Saudiarabien fick Lars-Åke Lagrell en förbundsgåva av en saudisk prins, tillika ordföranden i saudiska fotbollförbundet.
Från tv-apparaterna såg det ut som ett stycke rent guld och spekulationerna tog fart. Det visade sig dock vara en (ganska) vanlig matchplakett med guldlagering, inte alls så värdefull som många ville tro.
- Tanken med gåvan är större än dess värde. Vi ger en sådan till alla våra motståndare, berättade generalsekreteraren i det saudiska förbundet när jag pratade med honom.
Lagrell lämnade gåvan till den chaufför från saudiska förbundet som körde honom till flygplatsen direkt efter matchen. Väl framme vid flygplatsen förklarade Lagrell att plaketten skulle köras tillbaka till landslagsgruppen och fraktas hem i deras resebagage. Men den saudiske chauffören missförstod Lagrell och trodde att Sverige inte var nöjda med gåvan.
I stället fick landslagets Mats Engqvist under torsdagsmorgonen besök av den saudiske chauffören som lämnade över en annan gåva - ett stort tennfatt.
- Stackarn fick åka tillbaka till förbundet och byta igen, om vi tagit mot det där fatet skulle det ju blivit ännu fler konspirationsteorier, suckar Mats Engqvist.
Mycket väsen för ingenting och allt är inte guld som glimmar.

Jonson och Lucic om Henke

Sitter fast på flygplatsen i Riyadh och väntar på planet mot Abu-Dhabi som är försenat med x antal timmar.
Landslaget hade en kort pressträff innan avresan till flygplatsen och jag frågade bland annat Mattias Jonson om han tänkte övertala Henke Larsson att gå till Djurgården.
- Nej, det är nog ingen idé (skratt). Jag tror att alla utom HIF kan lägga ner, det är jag helt övertygad om. Det är väl förståeligt också. Om han nu ska hem, varför ska han då sitta i en annan förening, då kan han lika gärna spela kvar utomlands.
Frågade även Teddy Lucic om chanserna att få Henke till Häcken.
- Henke till Häcken? Nä, det tror jag inte, sa Teddy och log.

Ännu en dag i Riyadh

Ännu en dag i Riyadh till ända. Detta har hänt:

Matchen:
Tråkig. Ingen av spelarna höjde sig ur mängden, men heller ingen som föll ur helt. Kul dock att unge Karl Svensson gjorde en synnerligen lyckad landslagsdebut och nu är ett namn för VM-truppen.

Debatten:
Förbundets kupp gick hem. Trots att saudiska kvinnorna aldrig tilläts gå slapp förbundet mer kritik genom ett smart formulerat pressmeddelande. Tänk så enkelt det kan vara ibland. Vem är hjärnan bakom? Lagrell? Hellströmer? Richt? Nystedt? Det lär vi aldrig få veta. Jag gissar på Lagrell eller möjligtvis Lasse Richt.

Roland Andersson:
Syntes inte till efter matchen igår. Däremot fick han kritik av Lagrell som intervjuades av Ekwall. Vet inte om inslaget sändes i TV4-Sporten.

Lars-Åke Lagrell:
Hade tydligen en djup diskussion om damfotboll med ordföranden i det saudiska fotbollförbundet under halvtidspausen.
- Jag har haft ett samtal med prinsen här som kom i halvtid. Han är även ordförande i förbundet. I deras framtidsprogram ligger att de ska byga om sina anläggningar och då bygga särskilda sektioner så att kvinnorna kan gå. Vi hade ett positivt samtal, det fanns en ambition att förändra, men han var samtidigt medveten om att det är en lång process", berättade Lagrell när jag träffade honom efter slutsignal.

Riyadh:
Kollegorna tog en sväng till stan på förmiddagen men allt var tydligen stängt mellan 12 och 16. Själv låg jag och sov. Missade frukosten. Tar igen det i dag.

Vakterna:
Många på Prins Faisal bin Fahd-stadion. Beväpnade med revolvrar och träpåkar.

Servicen:
Utmärkt. Det saudiska förbundets presschef blev besviken när vi sa att vi hade åkt taxi till arenan. Han hade velat fixa skjuts åt oss.

Antal saudiska kvinnor på arenan:
0. Fotograf Markus Eriksson påstår dock att han såg en på hedersläktaren.

Antal Roy Hodgson på arenan:
1. Där för att spionera på Saudiarabien. Finland ska spela miniturnering här senare i veckan.

Torsdagen:
På eftermiddagen sticker vi vidare till Abu-Dhabi i Förenade Arabemiraten. Där tänkte jag göra en intervju med en kille som alla gaisare kommer gilla att läsa om.

Händer mycket i Riyadh

Det händer onekligen en hel del i Riyadh, i alla fall kring den här matchen. Nya bud i går kväll, men allt är nog inte vad det ser ut att vara. Lars-Åke Lagrell är en smart jävel, även om jag tror han får svårt att reda ut den här soppan helt och hållet. Fortfarande finns inget klartecken från saudiska fotbollförbundet att saudiska kvinnor släpps in, men kritiken har i alla fall lindrats hemmavid. Dock inte mot Roland Andersson.

Nåväl, klockan är snart fyra på morgonen lokal tid. Frukosten i all ära, men det blir nog sovmorgon. Matchen börjar 20.00 lokal tid och jag siktar in mig på det klockslaget tills vidare. Kanske ett träningspass alternativt en promenad inne i stan innan. Ångbastun måste under alla omständigheter besökas en gång till.

När det gäller dagens startelva är jag mest nyfiken på Karl Svensson. Har länge tyckt han är riktigt duktig och kanske värd en plats i VM-truppen till och med. Men det återstår att se hur han håller på den här nivån. Snackade lite kort med honom i går och det är en kille med huvudet på skaft. Han hade förståelse för de där hemma som tyckte att matchen skulle ställas in. Samtidigt sa han att "som spelare måste du vara professionell och spela matchen". Klok kille, som sagt.

Apropå startelvan; vad säger offensive mittfältaren Martin Ericsson om att behöva ta Linderoth-rollen? Kan inte vara kul när man vill visa upp sig. Fast nu kanske han får spela mot Jordanien också, på sin "rätta" position.

Protester och ångbastu

Kriminalförfattaren Annika Bryn har ett förslag på vad svenska landslaget bör göra i morgon. Så här skriver hon:

Robert Laul,
jag har ett allvarligt menat förslag till en tyst demonstration ni spelare kan göra för att visa en gest av solidaritet med Saudis kvinnor (om ni inte ställer in matchen.)
Kolonins svenska damer får ju nu komma in. Låt dem gå i en tyst rad FÖRE er spelare in på planen. Där stannar ni alla, varpå spelarna passerar förbi raden av damer, bugar och tar var och en i handen. Efter det går de upp på läktaren och intar sina platser.
MVH
Annika Bryn
kriminalförfattare

Tja, återstår att se om landslaget hörsammar detta - stalltipset är nej. Av Annikas mejl att döma undrar jag om hon fått för sig att jag ingår i laget? Det gör jag tyvärr inte.

Däremot har jag precis varit på gymmet som inte var så gigantiskt som det såg ut, inte heller poolen var särskilt stor men med tillräckligt många speglar går det att luras. Hur som helst var gymmet kanon och poolen låg mitt i en restaurang. Kanske är det en sedvänja här nere att man tar ett dopp efter maten? Ska undersöka saken.

Mest imponerad blev jag av den saudiska ångbastun jag precis runnit ut ur - dra på trissor vilken hetta! Ångan var spetsad med mint och jag har inte varit så här len i halsen sen jag tjuvrökte Prince Menthol på Danmarksbåten 1993.

Nu väntar vi på laguppställningen till matchen…eller det gör vi väl inte alls, snarare på nästa politiska utspel i kvinnoförbudsdebatten. Hörde precis att utrikesminister Laila Freivalds under riksdagens frågestund uppmanat fotbollförbundet att protestera mot diskriminering av kvinnor. Frågan är om det blåst så här mycket runt Lagrells landslag någon gång tidigare? Mycket tveksamt. Vågar Lagrell protestera innan matchenär spelad, medan landslaget är kvar i Saudiarabien? Återstår att se.

Men det var å andra sidan bara en tidsfråga innan landslaget skulle hamna i en riktig soppa med tanke på hur mycket konstiga saker de haft för sig senaste åren.

Nya turer i Riyadh

Har precis upptäckt att hotellet vi bor på är utrustat med ett gigantiskt gym och en ännu mer gigantisk pool. Ska snart ner och utnyttja den möjligheten.

Efter landslagsträningen rullade historien med kvinnoförbudet vidare. Nu tillåts plötsligt kvinnor i den svenska kolonin här nere att se matchen (i sällskap med sina män). Men det råder fortsatt förbud för de saudiska damerna.

Roland Andersson ville inte backa från sina uttalanden från i går medan Lasse Lagerbäck var tydlig på ett smidigt sätt i sin kritik av reglerna.

Tyvärr kommer själva matchen helt i skymundan av den enorma diskussion som rullar i Sverige. Mejlen väller in och många undrar varför frågan tas upp nu, och inte när det bestämdes att Sverige skulle möta Saudiarabien. Jag tycker inte tidpunkten spelar någon större roll, huvudsaken är väl att det diskuteras. Dessutom finns det nu en konkret fråga som i allra högsta grad berör det svenska landslaget.

Lars Richt, chef över landslagsenheten och som ordnat med resan, har belagts med munkavle. Han får inte uttala sig om Roland Andersson och det som har hänt. Han hänvisar frågor om detta till förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell och generalsekreteraren Sune Hellströmer. Det har jag aldrig varit med om tidigare.
Det Richt kunde säga var att Saudiarabien var förstavalet, inte USA som nämndes i media i dag. Lasse Richt ångrar inte att den gick hit, trots den uppkomna situationen.

Debatten är känslig här nere också, fast på ett annat sätt. Våra saudiska journalistkollegor är inte pigga på att överhuvudtaget prata om saken. Enligt Christer Nilsson, minister på svenska ambassaden i Riyadh, har de lokala medierna hittills inte rapporterat något. Frågan är hur de styrande i Riyadh ser på den svenska pressens bevakning?

I kontrast med allt detta kan jag nämna att jag får in en arabisk (?) variant av Big Brother på hotell-tv:n. Dessutom zappade jag förbi en lättklädd modeshow i natt.

I övrigt fungerar det mesta bra. Här finns helt fantastiska, enorma skyskrapebyggnader, neonljusen lyser överallt på kvällen, vi passerade ett enormt tivoli i går kväll, det mesta kännns nytt och fräscht, men då har vi i ärlighetens namn inte hunnit röra oss så mycket i staden ännu. Med tanke på att UD avråder från att resa hit är det kanske lika bra. Vi fick dock en liten extra rundtur i morse då taxichaufören körde oss till King Fhads sjukhus i stället för Prins Faisals stadion. Men det löste sig till slut.

Reaktioner på Roland

Har Roland Andersson den förnedrande synen på kvinnor tycker jag att det bara finns en sak att göra för honom - avgå med omedelbar verkan. Han hör inte hemma i svensk fotboll. Hans uttalande är ett hån mot alla kvinnor som har lika stora rättigheter som män.
/Anders


Var det här något att bli upprörd över? Roland visade stor respekt för en annan kultur.
Med vänlig hälsning
Kent

En första rapport från Riyadh

Efter allt stök med visum till Saudiarabien fattades bara att resan skulle bli strulig. Men icke. Gick hur smidigt som helst och särskilt många kontroller för att komma in i landet var det inte. Tog taxi direkt ut till landslagets träning, det tog en halvtimme och kostade 200 spänn, billigt och bra.

Intresset för januariresan brukar inte vara särskilt stort hemma i Sverige, men när nyheten om kvinnoförbudet dök upp blev det full rulle. Kombinerat med Roland Anderssons kommentarer om att kvinnor kan se matchen på tv är en soppa igång som jag inte vet var den kommer att sluta. Hur ska Lagrell trixa sig ur det här?
Lagrell tycker det är viktigt att föra fram budskapet att landslaget inte delar Saudiarabiens uppfattning i kvinnofrågor, men han har en assisterande förbundskapten som anser att det bara är att acceptera läget och inget som behöver kritiseras eller kan ändras på. Hemifrån reses nu krav på att Sverige inte bör spela matchen.

Halv tio svensk tid tränar landslaget igen och då blir det till att lyssna vad spelarna tycker om att det inte blir några kvinnor på läktaren.

Det är onekligen ett mycket annorlunda land vi har hamnat i, kvinnorna går klädda i svarta dräkter och männen (de flesta) i vita med ett rött band på huvudet. Man får inte prata med ensamma kvinnor, vi avråds till och med från att titta på dem och ska givetvis inte fotografera dem.

Annars har vi blivit trevligt bemötta och folk är hjälpsamma. Frukosten på hotellet var snudd på fem L. I eftermiddag blir det förhoppningsvis lite tid att se stan.

Mot Riyadh

Måndag morgon lyfter planet mot Saudiarabien och Riyadh för den svenska sportjournalistkåren. Fotbollslandslaget landade under söndagkvällen.
Första träningen är på måndag och tanken är att jag ska hinna vara på plats på den för att rapportera inför matchen mot Saudiarabien på onsdag kväll (eftermiddag svensk tid).

Svennis-reaktioner

Man börjar bli trött på Svennis klantigheter. Kan han inte vara lite mer försiktig när han vet att blodhundarna bevakar allt han gör så här innan VM? Det professionella han har visat innan han kom till England har ju helt förbleknat, inte på grund av missar i jobbet, utan klantigheter på sexfronten, idiot-utalanden och oprofessionellt handhavanden med den engelska idiot-pressen (den mest IQ-befriade i världen).
MVH
Alvar

Hur tänker du Robert Laul när du närmast tar News of the World i försvar för deras synnerligen oproffesionella arbetsmetoder? Jag är så infernaliskt trött på dig och övriga skvallerjournalister. Robert Laul, har du så tråkigt liv själv att du inte kan låta bli att gotta dig i andras misärer? För övrigt vinner du inte mycket respekt så länge du ser ut som du gör. Tjock och plufsig. Fy fan.
/J

Jag vet inte, men jag tror nog att det är en försvinnande liten klick människor (någon?) som inte skulle gå på den här historien. Svennis bjuds ner till mellanöstern av påstådda shejker, som sannolikt skött alla kontakter via Svennis rådgivare. Svennis kommer ner till mellanöstern och möts av skickligt utklädda personer. I den miljön har jag svårt att se att man skulle vara misstänksam, nästan oavsett vilken position man befinner sig i. Det är så avväpnande, en miljö där man ställer in sig på att träffa just araber, och upplägget så extremt kostnads- och planeringskrävande att det är svårt att föreställa sig bluffen.
Tack för kaffet!
/L

Smått, gott och småkul

En av cheferna skickar SMS apropå Svennis-blåsningen: "Vi vill klä ut dig till renskötare och försöka blåsa Lasse Lagerbäck". Frågan är om Lagerbäck skulle gå på en sådan blåsning? Tror inte ens att News of the World skulle lyckas lura vår försiktige förbundskapten.

Renskötare?

Jon mejlar om Blåvitts nye anfallare: "Jag har hört att Gerba ska vara Görbra". Småkul.

Tillbringar söndagseftermiddagen framför Inter-Cagliari. Adriano gjorde precis 2-0 och där har ni min kandidat till skytteligatiteln i VM. Satsade en gång en hundring på att Davor Suker skulle vinna skytteligan vilket han gjorde i Frankrike 1998. Gav rätt bra med pengar tillbaka.

Blev det för mycket champagne, Svennis?

Tog precis del av News of the Worlds avslöjande om Sven-Göran Eriksson. Hur tänkte du, Svennis? Blev det för mycket champagne?
Själv skulle jag passa mig jäkligt noga för att att tala med okända människor om vissa saker, det kan ju bli rubriker i Resumé, men här sitter alltså Englands förbundskapten och släpper detaljer om hur hans landslagsspelare trivs i sina respektive klubblag - David Beckham är missnöjd med sin situation i Real Madrid och Michael Owen valde Newcastle för pengarna. Båda lär få en och annan besvärlig fråga att besvara de närmaste dagarna. Vågar spelarna ens prata med sin coach efter det här?

Svennis tidigare skandaler har jag inte blivit särskilt upprörd över - resultaten har varit för bra för att bry sig - men den här historien, under förutsättning att det som ska ha sagts verkligen har sagts, ger FA ett fullt godtagbart skäl att fota honom direkt. Men det är troligen för tätt inpå VM för att det skulle hända.

Men det finns inte en chans - inte en chans i världen - att Svennis fortsätter efter VM efter det här. Oavsett hur det går i Tyskland.

Svennis har fortfarande stöd från sportbladet.se:s läsare, men en tredjedel tycker att han bör sparkas vilket är en ganska hög siffra.

Sedan kan man tycka vad man vill om News of the Worlds arbetsmetoder, men de lyckades i alla fall avslöja att Svennis omdöme inte är det bästa längre.

Dålig faktakoll?

T-Saft rapporterar från Djurgårdens träningsturnering på Maspalomas där han kommit över turneringens officiella guidebok.
Vilken koll arrangörerna har på Bröndby, Rosenborg och Pohang Steelers framgår inte av T-Safts berättelse, men Djurgården har inte kartlaggts särskilt noga. Följande kan tydligen läsas i guideboken:

* Djurgårdens anfallspar består av Markus Johannesson och Abgar Barsom.

* Lagets stjärna är Andreas Johansson som gjorde 11 mål på 22 matcher föregående säsong.

* Hålla ögonen ska man göra på Felix Magro, argentinaren som är känd i hela Europa efter sin tid i Juventus.

Bara så ni vet.

Klart med visum

Företaget som hjälper till med visum till Saudiarabien ringde precis och levererade den goda nyheten att allt har löst sig. Det var i grevens tid.
Det innebär också, antar jag, att landslagets problem är lösta. I alla fall nästan. Nu måste förbundet buda iväg visum och pass till samtliga spelare som befinner sig på olika orter i Sverige, Norge och Danmark. På söndag lyfter planet…

Djurgården inte glada

Branschtidningen Resumé skriver nu om DN:s tidiga publicering om dödsfallet i Johan Arnengs familj. Djurgården är inte så glada.

Insamling och fint mejl

Supporterföreningen Järnkaminerna har med anledning av dödsfallet i Johan Arnengs familj startat en insamling där pengarna kommer att skänkas till välgörande ändamål efter familjens önskemål. Här är länken om någon vill bidra.

Fick också ett fint mejl från en person som varit med om en liknande händelse:

Hejsan.
Vi förlorade våran son när han var 6 veckor. Och vi kan säga att man kommer inte över en sådan här sak, man lär sig leva med den. Vissa dagar är tyngre än andra. Allt eftersom åren går blir det lite lättare men det är inget man glömmer, absolut inte.
Om du får kontakt med Johan och hans familj så hälsa honom att det tar tid och att dom ska hämta styrka från varandra och från sina släktingar och vänner.
Man klarar inte att av det ensam, hur stark man än tror att man är.
Vänliga hälsningar
XX

Johan har avböjt att bli kontaktad men jag blev precis uppringd av Djurgårdens personalchef Marie Barth-Kroon som i sin tur blivit uppringd av Johan som ville tacka Sportbladet för artikeln och den respekt han tyckte att Sportbladet visat honom och hans familj. Jag är övertygad om att han känner likadant mot alla er som nu framför sitt stöd på internetsajter och via mejl och brev till Djurgården.

Summering av vintern

Laulen,
vi har lagt ned åtskillig tid på att få bekräftat av Vasasällskapet vilka förhoppningar de har på en före detta superettan-spelare. Inget svar och ingen info på officiella hemsidan - till detta kan tänkas följande anledningar:
* Du har slarvat med försäsongen på grund av kebaben i Solna och ständigt DVD-tittande kombinerat med skönlitteratur Lasermannen och Speers självbiografi.
* Efter att du haussat Batman Begins så länge har du nu utnämnt dig till en självpåtagen brottsbekämpare, en enmansorkester med funktion att vara ett fungerande medborgargarde.
* Ständigt resande (där du tycks uppvisa viss rädsla för längre resor till exotiska länder).
Något nytt om Nystedt? Uppvisar han fortfarande en konfliktlösande inställning till livet? Du skrev för övrigt väldigt lite om fröken W's 30 års partaj...
TREVLIG RESA
sebbe & dagge

Slarvat med försäsongen har jag definitivt gjort. Ständigt DVD-tittanade är också rätt, framför allt Prison Break där jag hunnit till avsnitt 13 (en kompis laddade hem från nätet).

Senaste böckerna är Linda - som i Lindamordet av Leif GW Persson (L som i Laul gånger två) samt Mordet på Anna Lindh av Leif Jennerkvist (L som i Laul).

Någon brottsbekämpning har det tyvärr inte blivit, däremot såg jag filmen två gånger till under ledigheten, en gång med en söt tjej och en gång med min familj. Äldsta lillasystern Alexandra fick den nämligen i julklapp av mig.

Den påstådda rädslan för exotiska länder sträcker sig till en viss rädsla för hur allt ska ordna sig med Saudiarabien. Och ja, Nystedt uppvisar fortfarande en konfliktlösande inställning till livet.

FRU Wegerups (hon gifte sig på nyårsafton) 30-årskalas var en lugn men trevlig tillställning, roligast var Hasse Eskilssons sköna historier om Roffe Z och Malin Swedbergs chockerande avslöjande att hon spelade OS gravid i tredje månaden.

Arnengs tragedi

Sportbladet berättar i dag den tragiska historien om Johan Arneng och sambon Emmelie vars nyfödde tvillingpojke Oscar avled under nyårshelgen, knappt två månader gammal. Ett känsligt och svårbehandlat ämne. Vi fick reda på vad som hade hänt för några dagar sedan, men valde att inte skriva och inte kontakta Johan.

Kontakterna har gått via Djurgårdens personalchef Marie Barth-Kroon. Frågor och svar har lämnats via mejl. Johan har fått läsa igenom och godkänna texten och fick själv välja om han ville skicka en bild på Oscar och Emil, vilket han gjorde.

Dealen var att artikeln skulle publiceras i torsdagens tidning och ingenting fick publiceras på nätet före 08.00, en överenskommelse Sportbladet höll, däremot inte Dagens Nyheter.

Tankarna i ett sådant här läge går naturligtvis till Johan och hans familj. Personligen hade jag helst sluppit att skriva om det, eftersom jag önskar att det aldrig hade hänt. Samtidigt har det hänt och för en offentlig person och landslagsspelare som Johan hänger en sådan fråga i luften ända till han väljer att berätta om det. Nu är det gjort och han slipper ägna mer energi åt det samt oroa sig för spekulationer i media.

Jag kan inte påstå att jag känner Johan Arneng särskilt väl, har gjort ett antal intervjuer med honom, inte så mycket mer. Men det är en väldigt sympatisk kille och dessutom en spelare jag gärna hade sett i en VM-trupp, som backup om Tobbe Linderoth skulle gå sönder. Det är bara att hoppas att den här tragedin inte grusar Arnengs VM-chanser nu när han missar landslagets mellanösternturné.

Hajj och tv-avtal

Tack och lov behövdes ingen spruta mot epidemisk hjärnhinneinflammation inför resan till Saudiarabien. Det gällde bara om man var en pilgrim på väg till Mecka för Hajj.
Den muslim som har råd och är vid god hälsa rekomenderas att göra denna resa minst en gång i livet och det uppskattas att cirka 2.5 miljoner pilgrimer kommer till Mecka varje år under Hajj-säsongen.
Undertecknad har dock ett helt annat syfte med resan, att bevaka det svenska fotbollslandslagets matcher mot Saudiarabien och Jordanien.
I morgon får jag visum. Hoppas jag.

En helt annan grej. TT skriver i dag om TV-avtalet och att den nybildade allians som ska köpa rättigheterna består av MTG, TV4, SVT och det internationella managementbolaget IMG. Som Sportbladet avslöjade i tisdags talar allt för att det blir de svenska tv-bolagen som vinner kampen, dock ser konstellationen inte ut som TT gör gällande, enligt min källa.
MTG går i spetsen i den nya konstellationen och vill ha pay per view-rättigheterna till allsvenskan.
Fortsättning följer.

He he

Såg att AIK gick ut och meddelade att man inte är intresserad av George Mourad längre. Betyder det att han är klar för dem eller?
/Mattias


Halse om sitt beslut

Bengt Halse avböjer omval och avgår vid årsmötet i mars. Här förklarar IFK-ordföranden varför:

- De här skattefrågorna kommer att ältas i åratal och jag har blivit förknippad med dem, bland annat har jag fått ta hela publicitetsgrejen. Sedan är jag ju formellt brottsmisstänkt, även om jag egentligen inte förstår varför.
- Det känns som att föreningens framtid, ungdomsverksamheten och annat jag vill prata om inte får något utrymme. Allt kommer i bakgrunden av skatteaffären. IFK måste få arbetsro och fokus på framtidsfrågor. Finns jag kvar blir det för mycket fokus runt de här härvorna.
- Det var inget enkelt beslut, jag stortrivs egentligen, men jag har blivit övertygad om att det här är bäst för föreningen.

* Varför kom du till det här beslutet just nu?
- I praktiken bestämde jag mig före jul men var angelägen om att situationen på Kamratgården skulle vara färdigagerad. Nu har vi ett gäng som som sitter där de ska och vet vad de har för mandat.
* Ditt beslut har ingenting att göra med det förundersökningsmaterial ni fick ta del av i slutet av december?
- Nej, det har inte påverkat mig ett smack. Det ändrade inget i bilden.
* Det har heller inte funnit några påtryckningar från sponsorer eller styrelsemedlemmar att du ska ta det här beslutet?
- Nej, absolut inte. Jag har till och med ställt frågan om jag har förtroendet att jobba vidare och har fått hundraprocentig uppslutning från mina kamrater.
- Det är ett beslut jag fattat alldeles på egen hand med föreningens bästa för ögonen.

Halse går

Bengt Halse slutar som ordförande för IFK Göteborg i samband med årsmötet i mars. Jag blev förvånad när jag såg nyheten i morse. Så sent som i mellandagarna hade jag bestämt möte med Halse och Håkan Mild som skulle presentera IFK Göteborgs nya vision i Sportbladet.
Samma dag som vi skulle träffas, onsdag 29:e januari, ringde Halse upp på morgonen och ställde in mötet. Han skyllde på förkylning. Det var säkert sant, men kanske inte enda förklaringen.
Kort därpå offentliggjordes ju att Mats Persson slutar, och nu också Bengt Halse. I slutet av december fick de misstänkta personerna i skattehärvan ta del av chefsåklagare Gunnar Stetlers förundersökning och det känns som att det kan finnas okända uppgifter i den som ligger till grund för att IFK nu agerar som man gör.

Saudi närmar sig

Resan med landslaget till Saudiarabien blir kanske inte den skräckresa jag trott. Informeras nu om att GSM-mobiler fungerar klockrent, det finns bankomater i snart sagt varje gathörn, bredbandet ska vara av prima kvalitet och snusproblemet är löst.
På måndag lyfter flyget och orosmomenten är just nu bara två:

1.
Jag har inget visum. På torsdag öppnar saudiska ambassaden, det blir en rysare om allt hinner bli klart.

2. Jag måste i morgon ta en vaccinationsspruta mot epidemisk hjärnhinneinflammation. Ugh!

Max till Premier League

Max von Schlebrügge uppvaktas av Birmingham och enligt hans agent Patrick Englund är det lite av en drömflytt för Max att vid 29 års ålder få chansen i Premier League, trots att laget sladdar i tabellen. Det kan jag förstå.
Samtidigt har Max två år kvar på kontraktet och är Hammarbys kanske viktigaste spelare. Tuffa förhandlingar mellan klubbarna är att vänta.

Svep förbi Sweeper

Det här lät ju spännande, tyckte jag. Sweeper, ett dagligt insidermejl om svensk och internationell fotboll, skrivet av anonyma fotbollsjournalister som minsann tänker avslöja saker och ting.
Efter att ha tagit del av första mejlet kan jag upplysa om att ni inte behöver ödsla tid och kraft på att anmäla er.

Tillbaka i hetluften

Jaha, då var man på plats på redaktionen efter två veckors semester. Tillbaka i hetluften direkt… eller i alla fall på plats på AIK:s första träning. Den handlade om fystester ute på Bosön.

* Snabbast på kort distans var nye, norske forwarden Bernt Hulsker.

* Uthålligast i det så kallade Jojo-testet (uppdaterat Beep-test som innebär löpning fram och tillbaka mellan två linjer med allt kortare tidsintervall) hade nog Dennis Östlundh, Kenny Pavey eller Marcus Jonsson blivit om inte DVD:n hakat upp sig på nivå 15.5 (allsvenska snittet är 17.3). Nu fick testet avbrytas och inte alla grät blod över det, om man så säger…

* Starkast har jag inte riktig koll på, men i armlyft (hakan över stången) gjorde Kenny Pavey 14 mot Johan Mjällbys 13.

* Samtliga AIK:s åtta nyförvärv var på plats men Wilton Figuiredo önskade nog att han var någon annanstans…

* Kenny Pavey och Robert Johansson - mina två före detta lagkamrater från Ljungskile - skötte sig bra. Jag stötte för övrigt ihop med båda i Solna i går när de letade efter en OnOff-butik. Kenny har fått lägenhet ett stenkast från mitt eget hus och Robban bor hos honom i väntan på egen lägenhet. Två sköna killar.

Tekniken går framåt...

Hej Robert!
Apropå Djurgårdens Quirino-värvning: moderna DVD-värvningar måste väl hålla högre kvalitet än de gamla videovärvningarna?
/K.


Absolut. Och efter VHS och DVD väntar vi bara på den första Quick Time-värvningen. "Spelaren är kanon. Vi har sett honom på internet".

Swärdhs hemliga lista?

Får tips om en blogg som påstår sig ha sett HIF-tränaren Peter Swärdhs hemliga värvningslista under en flygresa. Det hela låter ganska otroligt - varför skulle Swärdh sitta och bläddra med den listan på ett flygplan? - men kul läsning är det i alla fall. Här är länken.

Fem bästa hittills

Silly Seasons fem bästa värvningar hittills:

1. Henke Larsson - Helsingborg (affären ej bekräftad och Henke kommer först efter VM).

2. Quirino - Djurgården.

3. Ali Gerba - IFK Göteborg.

4. Stefan Ishizaki - Elfsborg.

5. Hasse Berggren - Häcken.


Sportchefen talar ut

Det är Silly Season. Då händer det grejer i de allsvenska lagen. Även i Hammarby. Nu talar sportchefen Thomas Andersson ut på Hammarbys hemsida om den arbetssamma perioden. Här besvarar han frågorna alla fans ställer sig just nu.

Fem dagar kvar på semestern

Har semester några dagar till men ser att det händer en hel del i fotbolls-Sverige just nu. IFK bekräftar att Mats Persson slutar som klubbdirektör. Det var en väntad utgång och har inofficiellt varit bestämt länge, enligt de uppgifter jag fått tidigare. Det som förvånar är att offentliggörandet kom nu och inte i mars, i samband med att åklagaren tar beslut om det blir åtal eller inte.

Diskussionerna om vilken klubb Henke Larsson ska comebacka i pågår, Henke har inte tänkt så långt skriver han på sin hemsida. Men enligt min uppgiftslämnare är Henke och Helsingborg i avgörande delar överens om ett kontrakt på 1,5 år - OM Henke nu väljer att fortsätta spela elitfotboll, vilket han tidigare sagt att han tänker göra.

"George Mourad och AIK"-följetongen rullar vidare. Dyker det inte upp något hett utländskt alternativ spelar Mourad i AIK från och med februari 2006, enligt den informationen jag har.

Elfsborg rycker i Fredrik Berglund. Då lyckas de nog också. Men det är min högst privata gissning.

Jag fick för övrigt panikposta alla handlingar som krävs för att få visum till Saudiarabien i dag. Nu gäller det bara att posten går som den ska, annars blir det bekymmer.

Nu ska njuta av mina sista semesterdagar och till alla som missade nya serien Prison Break säger jag: Gör. Inte. Om. Det.

april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits