Nya sidan

Vet inte om ni noterade premiären för Sportbladets nya sida om Silly Season i lördags som jag har ansvaret för. Tanken är att den ska gå varje lördag. Så om ni hört något spännande rykte eller roligt citat - mejla. Så jobbar jag på min front med att pressa klubbledarna.

Dags att stämpla ut

Man vet att man har jobbat för länge när ögonen rinner och man knappt ser tangentbordet med förstoringsglas. God katt.

Hämnden på Anrell

Så har man gjort debut på Lasse Anrells "lika-som-bär"-lista. Jag ska tydligen vara lik Stefan "TjockSteffe" Eriksson.
Frågan är vem är mest förbannad på Anrell just nu - jag eller "TjockSteffe"?
Stefan slipper dock att bli hånad i Anrells krönika, även där får undertecknad nämligen en känga. Anrell raljerar över att juryn till Stora journalistpriset glömt bort mig igen. Den dagen min blogg får Stora journalistpriset är svensk journalistik nere i en mycket djup brygga.
Mitt närmaste journalistiska mål är för övrigt att hämnas på Lasse Anrell och tips på sånt som gör ont tar jag tacksamt emot.

Dagens citat

…kommer för ovanlighetens skull från Niclas Alexandersson:

- Jag är övertygad om att Zlatan får Guldbollen. Det är inget snack den här gången. Den som möjligen skulle kunna konkurrera är "Tobbe" Linderoth, men för att en sådan spelartyp ska få den krävs att alla lirare har en dålig säsong samtidigt.

Källa: Alexanderssons mun, Balkanders bandare, Göteborgs-Postens datorer, den här länken.

Fel igen - grattis Gais!

Jaha, då fick man fel igen.Trodde att Amunekes mål i Göteborg skulle rädda Bois. Riktigt dåligt av Landskrona att inte utnyttja övertaget efter Figuiredos utvisning i första halvlek. Kul för Gais men kvaliteten på matchen var så dålig att det är svårt att glädjas med dem.
Jo förresten, det kan jag visst - grattis Gais! Landskrona har dansat på strecket i flera år utan att få ordning på verksamheten, nu får Gais chansen och visa att Göteborg är stort nog för fyra lag i högsta serien.
I Göteborg jublas det och det inte bara bland Gais-fansen, utan även Blåvitt som tjänar massa miljoner på derbyt. I alla fall jublar klubbens ekonomiavdelning, det vågar jag lova. Farsan lät också rätt nöjd.
För övrigt är den stora frågan om vi får se Roland Nilsson spela i allsvenskan igen? Oavsett vad han säger i dag går det inte att lita på honom när det gäller eventuella comebacker.
I Landskrona väntar tidernas spelarflykt. Det är många underpresterande spelare som inte kommer att följa med ner i superettan. Kanske lika bra det, Bois måste bygga från början.

Sanningen om Ronnie

I en officiell DVD om Zinedine Zidane från förförra året berättar fransmannen om det bästa han har sett i fotbollsväg under sin karriär. Han återger då en träning han sett med Maradona där argentinaren står vid straffpunkten och "spelar vägg" med ribban, fyra-fem gånger med bredsidan. Zidane var helt mållös, berättar han i dvd:n, varpå reportern i ber honom prova samma sak. Zidane misslyckas naturligtvis efter en massa försök.
Nike-filmen är självklart trickfilmad. Däremot känner regissören förmodligen till Maradona-anekdoten och gör filmen till en hyllning till Maradona och till Zidane som uppmärksammat tricket.
/Kalle

Case closed!

Nattens sanning

Mel Gibson blev aldrig bättre än i Mad Max - The Road Warrior från 1979.

PS För den som är sugen på att bygga en replica av Max Rockatanskys första bil - en 1973 Ford Falcon XB GT Hardtop/Coupe - hittar ni en ritning på den här länken.

Bluff eller äkta vara?

Och här rasar debatten huruvida Ronaldinho-filmen är fejkad eller inte. Tydligen försvinner bollen 1.32 till 1.34 in i filmen. Ett bevis gott som något.
Å andra sidan hävdar någon att bara halva filmen är bluff vilket ju skulle rädda Ronnies heder lite.

Sedan får jag tyvärr mejl av T som skriver:
Bollen är datoranimerad. Det kan du se när han skjuter det första skottet mot mål. Dels för att bollen har en suddig och onaturlig yta, och dels för att den rör sig onaturligt.
/ -T-

End of diskussionen?

Det värsta jag har sett!

Tjena Robert!
Alltså, är Ronaldinho verkligen från den här planeten? Man börjar ju undra när man ser det här klippet. Ta dig tid och kolla!
MVH
Jonathan

Alltså, det där var det jävligaste jag har sett. Och då har jag ändå sett en del. Har kollat på den fyra gånger nu och det verkar ta mej fan som han träffar ribban alla fem gånger. Den här måste upp på bio, för tusan.
Om det nu inte är trickfilmat, som många hävdar. Men tills bevis dyker upp låtsas vi att det inte är det!

Michael Svensson till Öster?

Hej Robert!
Du skriver att inget lag med riskkapitalbolag lär undvika att lägga ett bud på Micke Svensson. Har du missat att Öster har ett riskkapitalbolag? Micke är smålänning, Öster har mer pengar än Kalmar, HIF och Hammarby, kanske än fler klubbar men jag väljer att vara ödmjuk.
Öster är tillbaka, Småland är ett glödhett fotbollsdistrikt med två lag i allsvenskan och J-Södra i superettan.
Hoppas att detta medför att er journalistik sträcker sig utanför stor-Stockholm. Ni har chansen då er kollega Olof Lundh på Expressen skriver riktigt tama artiklar och har noll koll. Visa att ni är en rikstäckande tidning och heter Aftonbladet, inte Stockholmsbladet.
MVH
Johan, Östersupporter


Ett helt annat världslag

…nämligen de bästa spelarna jag själv mött. 3-5-2 från höger:

Thomas Ravelli
B-lagsmatch Ljungskile-Blåvitt på Skarsjövallen 1999. Jag brände två frilägen mot den gamle räven och gick mållös från plan. Kan fortfarande se Ravellis breda hånleende framför mig. Och det är ingen vacker syn.

-

Roland Nilsson
Jippomatch Journalistlandslaget-Svenska Spel på Överåsvallen 2005. Snurrade skjortan av honom. En gång. På åtta försök. Typ. Lågt räknat.

Glenn Hysén
B-lagsmatch Jonsered-Skogen på Jonsereds IP 1997. Glenn kapade mig, det blev straff som jag själv rullade in.

Magnus Erlingmark
Svenska Cupen Ljungskile-Blåvitt på Slottskogsvallen 1999. Erlingmark hade en ganska lugn afton. Ännu lugnare blev det när jag hoppade in tio minuter från slutet.

-

Fredrik Ljungberg
Svenska Cupen Jonsered-Halmstad på Jonsereds IP 1995. Ljungberg fick sitt genombrott detta år. Jag också. Fast han i allsvenskan och jag i division två.

Håkan Mild
B-lagsmatch Ljungskile-Blåvitt på Gammlestadsvallen 1999. Mild var på väg tillbaka från skada. Jag blev skadad.

Stefan Schwarz
Jippomatch Journalistlandslaget-Svenska Spel i Stockholm 2004. Laul vs Schwarz på mitten. Laul blev matchens lirare. Fast jag hävdar nog att Schwarz vann matchen-i-matchen då han med en stenhård och vältajmad satsning satte en dobb i fotknölen på mig. Det blev blodspill och ett litet ärr - och jag har aldrig varit mer stolt över ett sår.

Tord Holmgren
Jippomatch Journalistlandslaget-Svenska Spel på Överåsvallen 2005. Efter 30 sekunder mötte "Turbo" en hörna på helvolley. Bollen satt i krysset och när målvakten Simon Bank fick upp händerna hade den redan studsat i marken tre gånger. Resten av matchen löpte Holmgren - som måste vara över 50 år? - från straffområde till straffområde och jag hade inte en chans att hänga med.

Kim Källström
Söderettan Ljungskil-Häcken på Skarsjövallen 1999. Jag började på bänken, Kim började på plan. Kim avslutade på plan, jag avslutade på bänken. Vi möttes vid omklädningsrummen.

-

Marcus Allbäck
Svenska Cupen Ljungskile-Öis på Skarsjövallen 1999. Allbäck spelade en halvlek och gjorde fyra mål på fyra chanser. Jag spelade 90 minuter och gjorde en miss på en chans.

Niklas Skoog
Träningsmatch Ljungskile-Örebro på Eyravallen 2000. Ett år senare köptes Skoog av Malmö FF för 5 miljoner. Jag köptes av Hägersten (div fem) för 5 000 kronor. Min sign on-bonus? En kopp kaffe innan varje hemmamatch.

Världslag

Ett av de vanligaste mejl jag får är önskemål om att ta ut ett världslag. Inspirerad av matchen på tv (Milan-Juventus) bestämde jag mig för att göra det:

Dida
-
Thuram-Terry-Nesta-Zambrotta
-
Gattuso-Lampard
-
Nedved-Ronaldinho-Seedorf
-
Drogba

BÄNK: Cech, Maldini, Lucio, Vieira, Kaka, Shevchenko, Henry

COACH:
Mourinho

PRESIDENT:
Madsen

PS Om ni tycker att jag glömt någon så är det förmodligen sant men ingen idé att mejla, jag kommer ändå hänvisa till balansen i laget.

Gattuso - en hjälte

Herrejösses! Såg ni Gattusos blick när han argumenterade med domaren efter att ha kapat Patrick Vieira och skjutit i stolpen? Om nån gjort så i allsvenskan hade han aldrig mer fått beträda en svensk fotbollsarena. Gattuso blev inte ens varnad - respekt.
Gennaro Gattuso är en hjälte och en personlig favorit. Fixar därför några extra klick åt hans hemsida (fast hur är det egentligen ställt med karlns musiksmak?).

PS En annan favorit är faktiskt Seedorf som i detta nu lobbar in 1-0. Tog bollen på Vieiras ben? Ja, i alla fall enligt reprisen. Men den hade gått i mål ändå, Seedorf missar inte från 20 meter.

PS2 Sätt på tv:n om ni inte redan gjort det. Det är bra drag på San Siro.

PS3 United föll med 1-4 mot Middlesbrough. Klubbens femte största förlust i Premier Leagues historia. Ingen idé att ringa farsan i kväll, alltså.

Sponsrad av Stadium?

Underbar artikel från www.stadiumfotbotboll.se. Trots att klubbdirektören Mats Persson mycket tydligt poängterar att Haraldur Gudmundsson INTE är aktuell är rubriken: "Islänning kan hamna i IFK".
Är Gudmundsson månne sponsrad av Stadium? Verkar inte bättre. Eller också har Stadium tappat förtroendet totalt för den blåvita klubbdirektören, vilket i så fall är synd, Persson brukar köra med hyfsat raka rör till skillnad från ett par av de andra "inga kommentarer"-sportcheferna.

PS Det blev precis 3-0 till Midlesbrough mot Man United. Och då är första halvlek inte över. Dra på trissor.

Svar på tal 2

Är det bara jag som märkt att Häcken har en väldigt bra ekonomi och inte tänker sälja sina spelare? Finns en anledning till att Jimmy Dixon är kvar i Häcken.
/J

Svar på tal

Tjena!
Häckens fjunisar lär väl aldrig bli något hot mot Djurgården. Fjunisarna blir värvade dit, likt både Källström och Hysén…
/D

Point taken.

Skramlande sajt

Blir ganska imponerad av den här AIK-supportersajten som samlat in över hälften (50 000 kronor) av AIK:s hutlöst höga TU-böter efter att supportrarna stormade Arosvallen i Västerås när avancemanget till allsvenskan skulle firas.
Det intressanta är att om supportrarna här sätter en trend - "vi stormar planen när vi vill fira ett guld eller ett avancemang, sedan samlar vi ihop pengarna som klubben får böta" - blir ju regeln i grunden ganska meningslös.
Eftersom fotbollen inte kan låta det vara fritt fram för supportrarna att rusa ut på planen, vissa spelare upplever det trots allt som obehagligt och det blir ju tyvärr ofta en rejäl skadegörelse också, finns väl bara två möjliga utgångar:
1. Antingen övertygas justitieminister Bodström att införa engelska lagar där det är olagligt att rusa in på planen.
2. Eller också bygger man arenor med höga stängsel som i kombination med en jävla massa vakter gör det omöjligt att ta sig in.

Intressant värvning

Jonas Wallerstedt till IFK Göteborg? Tycker jag låter som en bra värvning. Framför allt som Jonas har en klausul som låter honom gå för en knapp halvmiljon.
Rätt vad det är kommer George Mourad att vilja bli proffs - även om han med tanke på senaste säsongen knappast kommer längre än Norge eller Danmark - då är Wallerstedt perfekt att ha i truppen.
Och oberoende det så tycker jag att Jonas är en underskattad spelare som gjort en hel del mål. Skulle faktiskt vara spännande att se vad han presterar i en allsvensk toppklubb. 27 år är en bra ålder.
Flera klubbar är intresserade men enligt vad jag har hört så ligger Blåvitt närmast i dagsläget.

Premiär

Premiär för min nya sida i Sportbladet i dag där jag skriver om Silly Season och tittar tillbaka på veckan som varit. Kommer att gå varje lördag. Kolla själva här. Funkar det?

Häckens fjunisar bäst

Se upp Djurgården, det är Häcken som kommer att hota er i framtiden.

Sebbe&Dagge

Var med om en intressant grej i dag. Har haft mejlkontakt med två killar en tid - vi kan kalla de Sebbe&Dagge - som mejlat och tyckt till om bloggen. Häromveckan föreslog de en lunch (med tilläget att de har stabila förhållanden till kvinnor båda två).
Efter visst funderande tackade jag ja, och vi träffades på en restaurang i Stockholm i dag.
Lunchen var trevlig och grabbarna också men de hade en kuslig koll på vad jag skrivit i min blogg: "Hur är det med Hammarbäck egentligen?". Janne Hammarbäck är säkerhetschef i svenska landslaget och jag har nämnt honom två gånger kanske.
"Hur smakar kebaben i Solna?". "Vi vet att du inte vill upprepa att du föredrar Anders Svensson i landslaget".
De måste verkligen pluggat bloggen innan lunchen. Kul, men konstigt.
Har funderat på om deras enda syfte verkligen var att snacka fotboll med en journalist på Sportbladet? I så fall borde de valt Erik Niva eller Simon Bank som kan allt om fotboll och inte mig som egentligen inte vet någonting om siffror och statistik och framtidens afrikanska stjärnor.
Nåväl, trevligt var det men sitter jag och funderar på anledningen till lunchen:
1. Jag kan ha varit med i någon form av Dolda Kameran. Det förnekade dock Sebbe&Dagge.
2. Det kan ha varit ett vad. Sebbe&Dagge kan ha slagit vad med några vänner om att komma med i bloggen (vilket de nu gör).
3. Eller också var det bara två sköna snubbar som ville snacka fotboll och var nyfikna på sportjournalistikens värld.

4-3-3 i MFF

Det blir 4-3-3 i MFF i år - i alla fall om Sören Åkeby hittar rätt spelartyper. Snabba spelare. Men det behövs en högklassig mittback också. Vi spekulerar i den här elvan i dagens Sportbladet:

Mattias Asper
-
Jon Inge Höiland, Olof Persson, Michael Svensson, Erik Friberg
-
Daniel Andersson, Afonso Alves (off), Anders Andersson
-
Patrik Ingelsten, Niklas Skoog, Stefan Batan

En frisk och matchtränad Jari Litmanen kan flytta upp Afonso i kedjan och peta Skoog. Bänken ser hyfsad ut med Yksel Osmanovski, Litmanen/Skoog, Jesper Bech, Raoul Kouakou och Rami Shaaban (kan nog bli Shaaban i MFF ändå).
Sammanfattningsvis en bra blandning av gammalt och ungt, spelskicklighet och snabbhet. Men oavsett vilka nyförvärv det blir tror jag att MFF blir farliga nästa år. Inte så att jag pantsätter min skjorta, men det känns om man får en välbehövlig nystart med Sören Åkeby.
Känner honom ganska väl sedan hans tid i Djurgården och jag tror att hans fotbolls- och ledarskapsfilosofi stämmer bättre överrens med klubbledningens än vad Tom Prahls gjorde.

Snygg avslutning

Snygg avslutning på Mats Hårds blogg. Det får man faktiskt ge honom trots att kvaliteten sjönk stadigt efter sommaren.

Tystnad råder

Ska bli väldigt spännande att se hur Sydsvenskan följer upp sina artiklar i morgon. Ingen av kuppmakarna/idésprutorna/informationsspridarna Sven Liljegren och Per-Arne Winberg har ju hittills velat berätta - i alla fall inte för mig - vilka som bett de sprida informationen.
Frågan är fortfarande om det verkligen finns ett affärskonsortium med 500 miljoner till en nya arena och 200 miljoner till spelarköp. Jag var tveksam tidigare och tvivlar om möjligt ännu mera nu. Men jag hopppas att jag har fel, det hade varit spännande att se projektet sjösättas.

Mats Hård avslöjad

Mats Hård är avslöjad. Sportbladets Jennifer Wegerup har precis varit och träffat honom. Hon blev själv kontaktad av Olle Svalander som han heter. Han är 36 år, kommer ursprungligen från Borås - och håller på Elfsborg!
Bloggen har tydligen varit ett bokprojekt hela vägen. Svalander har själv inte jobbat med sport utan är frilansjournalist (snart författare på heltid?) och bor just nu i Årsta i Stockholm.
Att han inte var sportjournalist lös igenom ganska ofta i hans blogg men allt annat lyckades han dölja väl! Imponerande.
Läs hela Jennifer Wegerups intervju med honom i Sportbladet i morgon. Det ska jag göra.

PS Ska bjuda dig på en öl, Jan Eklund, vid lämpligt tillfälle. Du kanske till och med förtjänar två.

Och så Madsens kommentar:

Läs den på MFF:s hemsida.

Reaktioner

Fy fan vad lågt av dig att avslöja Munchen-79:s identitet. Fina priser utlovas vid publicering av detta mail.
/Anonym

Hej Robert!
Kan inte du be kära Sven att "AVSLÖJA" dessa personer som uppenbarligen enbart ger information till media just via Herr Sven. Det är ju hur löjligt som helst att dessa extremt rika och hemliga personer har valt att använda just Sven som sin enda kanal till media, detta istället för att själva berätta om
sina storslagna planer. Hmmmm... Inte särskilt trovärdigt.
Enligt det som bla. går att läsa i Sydsvenskan skulle en orsak vara för att man vill "pejla" av supportrarnas inställning... Hmmm, okej så det är alltså Sven man vill använda som talesman för denna extremt förmögna grupp för att undersöka supportrarnas inställning? Och det via tidningar? Nej lägg av nu, det här är ju riktig cirkus!
Varför skulle "dom" inte kunna prata direkt med media? Jo, för att allt är en "Madsen-fet" himmelsblå lögn...
Jag tror snarare på din teori om att "dom" enbart försöker sätta press på kommunen och MFF i stadionfrågan.
Om dessa uppgifter som nu rört om i grytan ordentligt skulle visa sig stämma så får jag be om ursäkt. Om de inte stämmer får nog Sven ta och flytta från skåne.
/Micke

Som väntat var det en "anka".
http://svenliljegrensr.blogg.se/
MVH
Mattias

Med tanke på att du går ut med namn, bostadsort, familjeförhållanden på en person hoppas jag verkligen att du har torrt på fötterna. Vad vet du om denne herre? Riskerar han att figurera i sammanhang som han inte alls har att göra med? För det räcker väl inte att man mailar in ett namnförslag för att du ska publicera det?
I så fall kan du lika gärna lägga till mig på listan över tänkbara "affärsmän", eller hur?
/Per

Om du hade bemödat dig att svara i din telefon istället för att vara ett sådant drygt as så kunde du kanske fått prata med personen som du helt har fläkt ut till allmänhetens beskådanade.
/Anonym


Winberg reder ut begreppen

Pratade precis med Per-Arne Winberg. Han vill till att börja med förtydliga två saker; han är inte företagsledare utan har en chefsposition, och han är inte på något sätt inblandad i företagsgruppen som sägs vilja köpa Malmö FF. Precis som Sven Liljegren har han bara vidareförmedlat information om företagsgruppens planer.
Per-Arne säger:
"Jag och Sven Liljegren brukar spela golf ihop och har hört att det surras om att de här planerna (en storinvestering i Malmö FF). Men jag vet inte exakt vilka personerna är och exakt hur planerna ser ut eller hur långt de har kommit. Jag och Sven satt och spånade en kväll och bestämde oss för att testa vad det fanns för intresse bland MFF:s supportrar för en sådan här idé genom att släppa information på Himmelriket. Men det har tagit orimliga proportioner, jag såg det själv på TV4 Skåne i morse. Jag tycker det är synd att mitt nick avslöjades för jag uppskattade att skriva på Himmelriket. Det stämmer att jag har föreslagit Svens namn till valberedningen för att jag tycker att supportrarna bör ha en plats i MFF:s styrelse och han skulle representera oss bra, men det har inget med här andra att göra".

Missade skyttekungar

Sådana här saker sker naturligtvis i alla klubbar, det väller in erbjudanden och vissa faller mellan stolarna, andra inte och ibland blir det helt fel.
Just i AIK:s fall känns det lite som ödets ironi att man först nobbade allsvenskans skytteligavinnare 2005 (Thorvaldsson) när erbjudandet kom 2004. Sedan missade man superettans silverskyttekung (Figuierdo) när han provspelade några månader senare.
Och nej, det var inte Peter Kisfaludys fel.
Å andra sidan verkar AIK vara på rätt väg och det förvånar mig inte om de lyckas hitta sina tre anfallare till slut.

Ny man på listan?

Sigma-miljonären Dan Olofsson läggs till listan över presumtiva medlemmar i affärskonsortiet. Vad vet vi om hans eventuella inblandning?

Förtydligande

Sven Liljegren vill att jag förtydligar några saker: Han har inte för avsikt att störta nuvarande styrelse utan vidareförmedlar bara information. Han är "en föreningsmänniska, har varit politiskt aktiv och alltid följt spelreglerna".
Det har jag ingen anledning att betvivla. Däremot borde Liljegren lyfta blicken och se sin egen roll i dramat. Bengt Madsen har som ordförande förklarat att han inte är beredd att sälja ut föreningen. Informationen som Liljegren fått mandat att sprida via sin blogg gör honom självklart till en aktör. Var han har sina sympatier får han själv svara på - hos nuvarande styrelse eller hos den nya som måste till om planerna ska kunna genomföras?
Att påstå att det är ett misstag att uppgifterna kommit ut är rent löjeväckande. Det vet de inblandade att jag vet. Det verkar vara ett välplanerat - och intressant - sätt att sätta press på MFF och kommunen i stadionfrågan. Huruvida det verkligen finns ett seriöst menat förslag bakom uppgifterna hänger fortfarande i luften.
Per-Arne Winbergs kommentarer väntar vi fortfarande på.

Per-Arne Winberg

Per-Arne Winberg, svensk företagsledare numera bosatt i Köpenhamn, påstås vara mannen bakom nicket "München -79". Har dansk fru och sägs vara en mycket respekterad man inom suporterleden för sina artiklar om klassiska matcher (därav nicket).
Han sägs ha känt till kuppförsöket mot MFF:s styrelse länge, enligt andra uppgifter är han en av männen i företagskonsortiet. Det lär visa sig så småningom.
Så här ser listan på kuppmakarna ut så här långt:

Sven Liljegren (hävdar dock att han inte har egna intressen utan bara vidareförmedlar information).
Per-Arne Winberg (har ännu inte hört av sig).
Fler?

München -79

Enligt de senaste ryktena är en av personerna bakom den planerade kuppen i Malmö FF en person kallar sig "München -79" i supporterkretsar.
Okej, och vem är nu det?
Fina priser utlovas.

Publicering med frågetecken

Vi beslutade till slut att skriva om affärsmännens kuppförsök i Malmö till dagens Sportbladet. Jag anser dock fortfarande att publiceringen är aningen tveksam eftersom affärsmännen är helt anonyma. Skulle det visa sig att det inte finns något konsortium av förmögna män och företagare har Sven Liljegren svarat för tidernas mediakupp. I alla fall inom sportjournalistiken.
Men med tanke på att Sydsvenska Dagbladet har vigt hela sportdelen och halva ekonomibilagan åt storyn så förutsätter jag att de har fått titta på åtminstone någon av alla bankgarantierna alternativt pratat med de inblandade.
Har Sydsvenskan inte mer på fötterna än jag själv har för tillfället - vilket de inte har att döma av deras texter - tycker jag att de borde kört min linje och avvaktat till herr Liljegren övertygade sina kumpaner om att träda fram.
Nu när Sydsvenskan valde att publicera var naturligtvis även Sportbladet tvugna att göra det.
Kanske har Sven Liljegren själv ambitionen att ta plats i någon av de nya arena- och fotbollsbolagsstyrelser som ska bildas?

PS Varför det är en mediakupp? Jo, om syftet är att sätta press på MFF och kommunen i stadionfrågan, och metoden att få medierna att skriva om ett alternativ som inte existerar, då har ju medierna blivit en kraftfull bricka i spelet.

Intervjuad

Upptäckte faktiskt inte den här förrän nu. Aftonbladet.se ringde på morgonen och jag låg i princip och sov när jag blev intervjuad men skötte mig väl ändå hyggligt.

Tystnad från affärsmännen

En tanke bara till er mejlare som vänder sig mot mitt resonemang om anonymiteten på affärsmännen som påstås vilja köpa Malmö FF:
Hur vet MFF:s medlemmar att det inte är samma gäng som köpte upp en finsk klubb för en tid sedan och ställde till med tidernas spelskandal? Även om det nu visade sig vara svårt att bevisa.
Affärsmännen har för övrigt inte hört av sig ännu.
Tror fortfarande att detta är något slags försök att sätta press på kommunen i stadionfrågan. Dock ett mycket konstigt försök.
Finns det ett affärskonsortium överhuvudtaget med de här planerna? Den som först ger mig ett bevis får lägga ut valfritt foto på bloggen (som inte får mig sparkad eller fängslad, vill säga).

Grattis Bois

Hade jag varit Boisare hade jag jublat hela natten. 1-2 är inget dåligt resultat att möta Gais hemma med. Undrar om unge Amuneke förstår hur mycket värt det målet kan bli för Landskrona.
Grejar de inte kontraktet med det här utgångsläget, har de inget i allsvenskan att göra. Undrar hur många spelare de tappar då, förresten?
Johan Andersson, Kevin Amuneke, Yngvesson, Jonas Sandqvist, Karl Corneliusson, Valentino Lai, Jörgen Pettersson.
Och jag glömde säkert ett par.
Men nu ser läget som sagt ljust ut.

Rolle gör comeback?

Hej!
Är det inte dags för Lars-Roland att ringa Roland Nilsson om högerbackplatsen i landslaget? Tror inte han hade gjort bort sig.
/Mad

Hoppsan

2-0 till Gais just nu. Det var som fan.

Vad finns att dölja?

Det går just nu vilda rykten i Malmö om att ett företagskonsortium vill överta MFF:s elitverksamhet samt driva den nya arenan.
Konsortiet sägs vara beredda att investera 500 miljoner kronor, bland annat till svulstiga spelarköp. Uppgifterna presenteras på en blogg som drivs av en MFF-supporter.
Låter som en kanonnyhet vid första anblicken men jag tror inte att det är genomförbart. Det stupar på Riksidrottsförbundets regler om att föreningen måste äga 51 procent av aktierna om verksamheten bolagiseras. Vem investerar 500 miljoner utan makt över besluten?

Å andra sidan skulle de här affärsmännen kunna "ta över" MFF och göra verklighet av sina planer om medlemmarna röstar ut ordförande Madsen och kompani vid årsmötet och röstar in affärsmännen i styrelsen. Då kan de bolagisera verksamheten och sätta sprätt på sina "500 miljoner" för att göra MFF till ett lag som "spelar i Europa med tröjor utan reklam". Det låter som ett klassiskt kuppförsök.
Men frågan är om MFF:s medlemmar vill släppa det långsiktiga ansvaret till några affärsmän som inte vill framträda offentligt och berätta om sina planer? Vad finns att dölja undrar ju vän av ordning.

Men jag ska inte gnälla, om affärsmännen är seriösa i sina planer tycker jag att de bör höra av sig och presentera vilka de är och visa sina bankgarantier, jag ska med glädje vika en helsida eller två i Sveriges största tidning. Fram till det händer tolkar jag detta mest som ett försök att sätta press på kommunen i stadionfrågan.

Ett äkta avtal?

Till Bosse Ringholms försvar ska väl också sägas att så här brukar inte ett avtal se ut. De kontraktsförslag jag fått - och senare skrivit under - har sett helt annorlunda ut.

Ringholms två val

Hela min TT-lista (alltså där telegrammen från Tidningarnas Telegrambyrå trillar in) fylls nu av olika politikers krav på Bosse Ringholms avgång.
Jag har tidigare tagit upp hans skuld i Enskedes skattehärva. Nu har ännu fler graverande uppgifter uppdagats och jag tycker idrottsministern har två val:
1. Antingen avgår han som idrottsminister och flyttar till ett mer passande departement, exempelvis justitiedepartementet vars ansvarsområde Ringholm tidigare haft gott om synpunkter på.
2. Eller också erkänner han sin inblandning och föreslår en utredning på hur man ska komma åt de institutionaliserade svartlöner som betalas ut av många fotbollslag i division två-fyra.
Det enda tillägg som bör göras är väl att Enskede förmodligen är en av de klubbar i tvåan-fyran som fuskat minst, just med tanke på vem som var ordförande.

Lasse får mothugg

"Djurgårdens IF, IFK Göteborg, Hammarby IF och Malmö FF. Det är ju dessa lag som turas om att ta hem rubbet".
Tja…, Bajen har under hela sin 108-åriga historia lyckats skrapa ihop hela ett SM-guld och nada, zip, zero i cupen. Rubbet var ordet!
/Martin

Bäst när det gäller? Till exempel när det gäller att vinna SM-guld?
/Gabriel


Lasses liga

Vilka är bäst när det gäller? Kalmar får ursäkta men det är väl uppenbart att de fyra stora lagen i Sverige är Djurgårdens IF, IFK Göteborg, Hammarby IF och Malmö FF. Det är ju dessa lag som turas om att ta hem rubbet.
Men vilket av de fyra lagen är bäst? Många svarar förstås Djurgården eftersom de vann Allsvenskan.
Men är detta riktigt? Knappast!
Samtidigt som Allsvenskan har harvat sin gilla gång har ju även dessa topplag mött varandra. Uppenbart för alla är väl att MFF, trots sitt nära läge till kontinenten och sin namnkunniga trupp absolut inte bör representera Sverige i UEFA och Champions League.
Hur det gått mot Assyriska och andra bottenlag kan väl knappast vara intressant, utan självklart är det hur mötena mellan "de fyra stora" slutat som avgör vilket lag som är bäst lämpat för de stora matcherna.
Faktum är att Bajen och Djurgårn´ hamnar på samma poäng och då bör väl rimligen Bajen vinna. Alltså Bajen "gör en Kroatien" och tar hem totalsegern, tack vare inbördes möte!
Så alla Djurgårdare inse faktum: BAJEN ÄR BÄST NÄR DET GÄLLER!

1. Hammarby IF 3 2 1 9-7 12
2. Djurgårdens IF 3 2 1 11-6 12
3. IFK Göteborg 3 1 2 8-8 10
4. Malmö FF 0 1 5 4-11 1

/Lasse

Kvalspel

Gais mot Bois, svårt läge. Visst är det kul för göteborgsfotbollen om Gais kliver upp men jag hoppas ändå att Landskrona klarar det. Gais är inte redo för allsvenskan, Bois försöker i alla fall vara det, även om det oftast går snett det mesta de gör.
Har tidigare drivit tesen att Gefle borde kvalat och då kunde man hållit en tumme för Gais, men nu klarade ju sig Gefle kvar och det är inte mycket att göra åt det, tyvärr.

Spännande Hammarby

Det känns som att Hammarby har en intressant riskkapitalbolagsplan på gång. Klubben har i flera år undersökt möjligheterna och sovrat bland alla förslag som inkommit. Uppenbarligen har man nu fastnat för ett av förslagen, och då borde det rimligen vara något riktigt bra.
Verkar som att Hammarby efter några haltande år är på väg att skaffa sig en trupp och en organisation som kan slåss om SM-guldet på allvar.
Nu återstår bara att rekrytera en tung värvare med koll på den nationella och internationella spelarmarknaden. Sommarens segdragna värvningscirkus vill väl ingen inom Hammarby uppleva igen?

Om MFF:s möte

Hej Robert.
Jag var närvarande vid medlemsmötet i går (måndag) och vill bara förtydliga: enligt Bengt Madsen ville Esbjerg - precis som du skriver - ha 2 miljoner euro, dvs 19.358.000 kronor (9,679 i kurs).
Till detta ville Berglund ha 14,5 miljoner kronor i sign on-bonus. Några andra summor angående Berglund nämnde inte Madsen (till detta lades en kommentar att Borgs möte med Esbjergs representant tog cirka fem minuter då deras prislapp var hutlös).
* Andreas Jakobsson hade under tio samtal med Madsen/Borg bedyrat att om han skulle återvända till Sverige så var Malmö det enda alternativet. Man förhandlade dessutom fram en prislapp på ca 3 miljoner kronor till Southamption men då steg Helsingborg in och erbjöd 16,5 miljoner, ett bud Malmö inte ville konkurrera med.
* Örgryte krävde 20 miljoner för Ailton.
* Jimmy Dixons övergång försvårades i och med att en annan klubb (Floda) menade att man hade förhandlimngsrätt för övergången av Dixon (ingen summa nämndes).
* Angående Berglund är det som du skriver "hela kakan" som inräknas i den summa du anger, men saken är att Madsen inte angav den summa du skriver i din blogg, utan han sa 14,5 miljoner i sign-on plus 2 miljoner euro till Esbjerg.
/Anonym


Många frågor, få svar

Värvar Djurgården Ailton?
Vilka blir AIK:s tre nya forwards?
Förlänger Hammarby med Björn Runström eller presenterar man snart en ny, tung anfallsvärvning medan Runström försvinner till Holland?
Vad ska Malmö FF ha - förutom målvakt, etablerad mittback med fart under sulorna och vänsterback? Behövs även en ny forward eller litar man på Niklas Skoog?
Lyckas Helsingborg locka Magnus Arvidsson och Rade Prica redan i januari?
Vem blir Blåvitts nye forward?
Vågar Kalmar presentera något häftigt?
Flyttar Marcus Andreasson hem från Molde?
Och vilken film ska jag egentligen kolla på i kväll - Alien vs Predator, Kingdom of Heaven eller X-Men?
Många frågor, få svar.
God kväll.

Vita lögner

Malmö FF avslöjade i går varför värvningsarbetet fungerat så dåligt. Bland annat berodde det på att spelarna var för dyra.
Följande prislappar ska det ha handlat om enligt Bengt Madsen och Hasse Borg:

* Fredrik Berglund, Esbjerg, 27 miljoner.
* Ailton Almeida, Örgryte, 20 miljoner.
* Andreas Jakobsson, Southampton, 16,5 miljoner.
* Jimmy Dixon, Häcken, 15 miljoner.

Men frågan är om inte en vit lögn döljer sig här. Det är inte klubbarnas prislappar, Borg/Madsen räknar in sign on-bonus och löner också. Utgifter som sprids över längre tid.
Eller som en klubbledare i en av de aktuella klubbarna uttrycker saken: "Man kanske inte kan beslå Madsen med att det är en ren lögn för om man räknar med precis allt - även antalet skor spelaren sliter ut under en treårsperiod - kanske man kommer upp i den summan".

Dessutom, titta på spelarna. Var det Ailton Malmö behövde i somras? Knappast, Afonso fanns ju redan.
Jakobsson? Nix. Dixon? Nej, det måste väl varit en snabb mittback man behövde?
Fredrik Berglund, däremot, hade varit precis det Malmö behövt. Han skulle kostat 18 miljoner till Esbjerg (två miljoner euro).

Dahlberg avskriven

Djurgården har skrivit av Sundsvalls Mikael Dahlberg från listan. Han bedöms inte som tillräckligt intressant efter att ha studerat honom under hösten.
Även AIK:s intresse för Dahlberg sägs ha svalnat något.

Miljöbovar

I mitt postfack i dag: Elitserien 2005-2006. Från Svenska Volleybollförbundet. Alltså, vad hoppas de på? Kan de i alla fall inte tänka på miljön? Vad i helvete ska jag med den tidningen till?

Vem glömde Norling?

Hej mr Pink.
Har aldrig skrivit till en journalist förut men detta skulle jag verkligen vilja få utrett. Varför blir Östers tränare nominerad som bästa tränare när hans lag hamnar nio poäng efter serieledarna? Varför blir inte Norling nominerad i stället då hans lag är det genom tiderna mest överlägsna superettanvinnarna? Är inte det en större bedrift? Särskillt då Norling tog hand om en förening i "kris" enligt många.

Det kan man faktiskt fråga sig.

Nya regler

Dif-ordföranden Bosse Lundquist gör ett intressant utspel på Djurgårdens hemsida. Han fördömer inte de fans som beträdde planen, utan enbart de som förstörde. Helt rätt. Tror att vi snart får se ett konkret förslag till ändring av reglerna.
Lundquist säger: "Jag är väl medveten om att detta i och för sig är förbjudet, men om det hela sker utan våld, utan skadegörelse och utan att spelarnas säkerhet äventyras står jag upp och hävdar att det finns förmildrande omständigheter. Den ofantliga glädjen över ett SM-Guld är en sådan omständighet".

Bragdguldet till Mjällby

Mjällbys spelare sparkade Sören Cratz, sedan tog de 18 av 21 poäng på de återstående sju matcherna och räddade mirakulöst superettankontraktet. Borde inte Mjällbys spelartrupp få SvD:s bragdguld?

Madsen förnekar sig inte

I dagens Expressen levererar MFF:s ordförande Bengt Madsen en hyfsat tuff kritik av Tom Pahl: "Det fanns en bristande kreativitet hos vår tränare. På fyra år kom Tom Prahl bara med två förslag till värvningar, Tommy Jönsson och Mikael Nilsson". Men jag undrar om det verkligen stämmer, jag vet att Prahl väldigt gärna ville ha Stefan Ishizaki innan han lämnade AIK för Vålerenga.
I samma Expressen-artikel säger för övrigt Bengt Madsen: "Joseph har kört bil utan körkort, ägnat sig åt nattklubbsbesök och talat osanning". Så lät det minnsann inte när Sportbladet upplyste honom om bilkörningen.

Tveksam rubrik

Rami Shaaban är på gång till Malmö. Tyvärr blev rubriken lite fel i pappersupplagan av Sportbladet. Den lyder: "Shaaban kan sparka Asper" och känns inte helt klockren. Till redigerarnas försvar ska sägas att de ofta räddar oss reportrar när det är vi som gjort något misstag i texten.
Rami Shaaban kan mycket väl hamna i Malmö, däremot tror jag inte det innebär att han får Mattias Asper sparkad. I stället lär det - precis som jag skrev i texten - i så fall bli att Asper och Shaaban får konkurrera om platsen. Rami Shaaban har trots allt knappt spelat fotboll de senaste åren.

Bäst igen

Hej Robert!
Jag har räknat lite på vem av er på Sportbladet som tippade den allsvenska tabellen bäst. Jag kan glädja dig med att du kom på delad förstaplats, med 30 "felplaceringar." Jag har då räknat hur många placeringar fel det var på varje lag och sedan lagt ihop det.
Här är hela resultatet:
1. Robert Laul - 30
1. Christoffer Bjärneborn - 30
3. Jennifer Wegerup - 32
3. Michael Wagner -32
3. Lasse Sandlin -32
6. Simon Bank - 34
6. Stefan Alfelt - 34
6. Erik Niva - 34
9. Lasse Anrell - 38
Överlägset största felet stod Michael Wagner för, med hela nio placeringar fel, då han tippade Kalmar FF på tolfte plats.
Men ni blev alla utklassade utav mig. Jag hade endast 24. Ganska överlägset!
/Robert

Listan har redan väckt stort intresse på redaktionen. Erik Niva ville byta plats på sig själv och Simon Bank. Bank godkänner inte listans legitimitet. Återstår att se reaktionen från Lasse Anrell - årets jumbo med bred marginal.

Pode stannar

Som jag misstänkte redan i går var MFF inte så klantiga att man glömt erbjuda Marcus Pode nytt kontrakt. Det var agenten som glömt att berätta det för honom och Sydsvenskan glömde uppenbarligen att kolla med agenten innan man publicerade sin nyhet.
Marcus Pode säger nu till SVT: "Jag har inte talat med MFF men det har min agent och det finns färdiga kontraktsförslag. Det är i Malmö FF jag vill utvecklas som spelare.

Malmö glömde Pode?

Chockerande uppgifter i Sydsvenskan i dag om att ingen i Malmö tagit kontakt med Marcus Pode för att diskutera nytt kontrakt. Podes går nämligen ut efter den här säsongen. Så slarvigt kan väl ändå inte saker och ting skötas i en klubb som MFF? Det är nästan så man hade tyckt det var lite roligt om Djurgården eller IFK Göteborg knycker honom gratis...
Apropå Sydsvenskan är deras krönikör Åke Stolt inne på det jag själv skrev häromdagen; resultatet av kontraktsdiskussionerna mellan förbundskaptenerna och förbundet kan bli ett delat ledarskap mellan Lars Lagerbäck och Roland Andersson.
Och apropå Åke Stolt så skriver han om den för mig helt okända uppgiften att Tottenham i somras försökte värva Hasse Borg som ny sportchef. Borg ska dock ha tackat nej.

Grattis Kenny

Ännu en gammal lagkamrat från Ljungskile flyttar till Stockholm. Högeryttern Kenny Pavey, 26, har skrivit tvåårskontrakt med Gnaget. Spelade en hel del med Kenny som var bra då och har utvecklats mycket sedan dess. Har länge undrat varför ingen allsvensk klubb huggt honom men nu har alltså AIK gjort det.
Pavey har en enorm arbetskapacitet och inställning och ur det perspektivet kommer han att göra mycket nytta i AIK.
I superettan har hans genombrottskraft och förmåga att ta sig runt på kanterna varit mycket värt för Ljungskile, återstår att se om Pavey kan ta ett steg till i utvecklingen och lyckas lika bra i allsvenskan.
Kenny är för övrigt en skön och kul kille och jag är glad att han får den här chansen.

Upprörd läsare

Fan, jag sitter och har inget att vara förbannad över just nu. Släng upp ditt årets lag på bloggen så jag åtminstone har något.Tar för givet att du petar Kalle Svensson, din jävel.
/Glenn

Vi som e från Göteborg

Ingen nyhet, men ändå.

Tro inte på allt ni ser och hör

190 000 kronor sägs det att Djurgården fick betala för sin segerfest på Gamla Ullevi. Det tror jag inte på. Så förvirrade kan inte ens TU vara. Här måste blivit ett missförstånd nånstans. TU måste menat 19 000 kronor. Kanske blev det något knas med skrivmaskinen när pressmedelandet skulle ut.

PS Utvecklar min skepsis mot förbundets höga bötesstraff i ett tidigare inlägg.

Tolva

Sverige hamnar först på tolfte plats på listan över länder med störst pressfrihet, skriver dagensmedia.se. Sätter ett TU-böter på att det är firma Lagerbäck/Nystedt/Richt som dragit ner oss till den mindre smickrande placeringen.

Sjölund min nummer ett

Årets mål? Enkelt. Djurgårdens Daniel Sjölund mot Malmö FF. Ett av de bättre fotbollsmål jag någonsin sett. Snacka om att ta vara på tillfället och göra ett mål ur absolut ingenting. En av få prestationer i årets allsvenska som odiskutabelt är total världsklass.
Sedan kanske Michael Anderssons volley, Thorvaldssons buggdans och Ailtons brassespark är mer estetiskt vackra, men fotboll är ingen modevisning, det handlar om att göra flest mål och gör man mål på en sådan "chans" som Sjölund gjorde förtjänar man att hyllas.

Morais lämnar - Prahl till Viking

Assyriskas José Morais bekräftar nu att han lämnar klubben. Man kan fråga sig om det verkligen var värt besväret att han kom. Men han vill tydligen jobba vidare i Sverige. Frågan är om någon klubb i allsvenskan eller superettan nappar?
Senaste nytt på tränarfronten är annars att Tom Prahl hamnar i Viking Stavanger. Endast detaljer återstår i den diskussionen, säger färska rykten.
Därmed blir det Torbjörn Nilsson i IFK Norrköping?

Roland-Roland?

Att Lasse Lagerbäck och Roland Andersson har ett så totalt stöd är kanske ingen större överraskning. Men det är samtidigt ganska intressant att det inte finns en enda kritisk röst mot nånting. Som Sportbladets expert på skånska Stefan Alfelt klokt frågar sig; är det verkligen sunt att det inte finns någon fotbollsdebatt runt landslaget?
Alfelt lanserar samtidigt Roland Andersson som mogen att redan nu kliva fram och utveckla Sverige ytterligare ett snäpp.
Den alltid läsvärde Ulf Stenberg i Göteborgs-Posten är inne på att hövdingen Lagrell redan haft informella samtal med både Hasse Backe och Svennis. Ingen dum tanke. Är det nån gång Svennis ska ta över Sverige så är det väl med det spelarmaterial som finns nu.
Men som jag förstått det, är den enda som kan peta Lars Lagerbäck Lars Lagerbäck själv. Hans uppges vara positiv att köra två år till och jag hade gärna sett ett uttalat delat ledarskap där Roland Andersson slussas in för att sedan ta över efter EM 2008 - med Roland Nilsson som sidekick?

Pengainsamling

Informeras om att AIK-supportrar har startat en pengainsamling för att hjälpa klubben med de dryga böterna. Nästan så att man själv kan tänka sig att bidra med en slant, med tanke på det överdrivet hårda straffet.

Hård kritik

Tyckte att jag själv var ganska tuff i mitt förra inlägg men det är inget mot krönikan på AIK:s officiella hemsida som ställer frågan om TU varit på studiebesök i Iran. Ganska lustig läsning. AIK överklagar för övrigt bötesbeloppet.
Alla håller dock inte med om att straffet var för hårt. Anders mejlar:
Halloj!
AIK:s så kallade fans har slagit sönder stad efter stad på sitt segertåg genom superettan men förbundet har inte vågat straffa dem då de måste tillbaka till allsvenskan för publiksiffrornas skull. Nu fick de kanske ett retroaktivt straff när det hela var klart.


Fel signaler

AIK döms till 100 000 kronor i böter efter "segerfesten" på Arosvallen i Västerås. Förbundets tävlingsutskott (TU) hävdar att spelarna utsattes för "viss säkerhetsrisk". Straffet är 60 000 kronor högre än vad Djurgården fick efter bråket på Idrottsparken i Norrköping 2004 (40 000 kronor).
Är det bara jag som inte riktigt hänger med här?
Jag tycker att förbundet sänder fel signaler. Även om spelarna nu sägs ha utsatts för en "viss säkerhetsrisk" (vad som nu menas med det?) var det i alla fall fans som älskar fotboll som trampade över gränsen i Västerås. Det var det inte i Norrköping.
Är det inte de senare fotbollsrörelsen vill ta strid mot? Eller ingår det i TU:s uppgift att uppfostra fansen också?
Mitt förslag när det handlar om segerfester på planen: låt ansvarig klubb stå för eventuella skador på arenan och utdöm en symbolisk summa på typ 10 000 kronor för att ha ryggen fri vid planinvasioner med ont uppsåt då det bör fläskas på ordentligt - men det finns ingen anledning att ta i så man spricker bara för att det såg illa ut i tv (läs; lustigt) när fansen bar iväg på det där fotbollsmålet.

Omdebatterade jubelbilder

SVD:s Jan Majlard är en personlig favorit som sticker ut ur mängden bland landets fotbollskrönikörer. Fast jag begriper inte riktigt hans poäng i senaste krönikan.
Själv tycker jag att det var ganska skönt kaxigt av djurgårdarna att våga ställa upp på de omdebatterade guldbilderna.
Som Zoran Lukic sa när vi plåtade honom i vit kostym och cigarr i februari 2003 till Sportbladets allsvenska införbilaga:
- Ni kan spara bilderna till hösten.
Och visst fan körde vi bilderna till hösten också, när guldet var hemma.

PS Oäkta jubel? Äh, Djurgården vann ju.

Kvällsläsning

Per Welinder intervjuar författaren Mats Weman om dennes nye bok "Blått ett lag" om Malmö FF. Trots att intervjuaren förmodligen har mycket god detaljkunskap om MFF balanserar han frågeställningen och fångar även de icke-frälsta.
En intressant intervju som faktiskt får mig att bli riktigt sugen på av att läsa boken, till skillnad från när jag fingrade på omslaget på redaktionen häromdagen.

Uefacupen

Match: Halmstad-Hertha Berlin 0-1 (0-0).
Mål: självmål (67).
Publik: Planskötaren, Bengt Sjöholm och Janne Bré med familj.

Nästa match: Lens, Frankrike.
Var: Globen.
När: 24/12.
Avspark: 04.35.

Rosunda

Läste att SvFF ska sälja ut namnet på den nya landslagsarenan till näringslivet. Fruktar att Aftonbladet bjuder högst och döper den till Rosunda...
/Larsson

Varför inte.

SvFF verkar inte ha några som helst problem med att rea ut sin själ fullständigt. Känns kanske inte så seriöst att Sveriges nationalarena i fotboll i framtiden kommer att heta "Ahlgrens Bilar Arena".
länken presenterar Fifa tio klassiska arenor, varav Råsunda är en i sällskap med bland annat San Siro, Wembley och Maracana.
Det är det här som SvFF vill rea ut för en spottstyver. Sorgligt men sant.
/R


Blir det verkligen för en spottstyver, då?

Mer om svarta pengar

Haha, det är ju för roligt! Vi som varit med länge i idrottsrörelsen vet vad som gäller men finans-Bosse står och blånekar. Pinsamt. Hoppas att nån spelare träder fram och berättar.
/Jugge

Give it to me, baby.

Ännu en middag på bordet

Oscar Wendt stannar i Blåvitt. Han signade i dag ett nytt treårskontrakt. Det blir alltså inget med Heerenveen - just nu i alla fall.
Dags att äta upp det här gamla blogginlägget med andra ord. Om det är nån som har tips på en bra sås är hela helgens middagsbekymmer löst.

Branschskvaller

För alla som är intresserade av lite branschskvaller finns en intressant artikel om Alexandra Pascalidou i Resumé.

Om en bild

Vet inte om ni noterade bilden i Sportbladet dagen efter Djurgårdens guld där de tre musketörerna Kjell Jonevret, Stefan Rehn och Lasse Sandberg står högst upp på stadshuset med cigarrer i mun och pokalen lyft mot skyn.
Bilden togs - som den uppmärksamme redan kunnat notera - några dagar INNAN guldet var säkrat. Djurgårdstränarna hade missförstått när den skulle publiceras och trodde att det skulle ske flera dagar EFTER att guldet var säkrat, i den guldbok som Sportbladets Johan Flinck jobbar med.
Därmed fick ledartrion under dagen motta en och annan gliring från spelartruppen som under de senaste veckorna fått följande manttra inpräntat: "Vi ska inte ta ut något i förskott, vi ska inte ta ut något i förskott, vi ska inte ta ut något i förskott…".
- Och så står ni där med pokalen i luften och cigarrer i munnen, som en spelare hade uttryckt det.
Kjell Jonevret lät dock inte särskilt nedslagen när vi pratade med honom precis:
- Vi tänker vinna fler guld och då får vi vara lite mer uppmärksamma på sånt här.
Kul!

Ingen hotar Chelsea

Vid den här tidpunkten i fjol la jag fram Milan som säsongens Champions League-vinnare. Ett tips som stämde ganska bra fram till genomklappningen i finalen mot Liverpool.
Den här gången tänker jag lansera Chelsea. Inget särskilt vågat eller kontroversiellt utspel, jag vet, men att döma av det jag sett hittills finns inget lag som kan hota Mourinhos gäng (den här tesen bestämde jag mig för att lansera efter 31 minuter mot Betis, då stod det bara 1-0).
Juventus? För dåligt anfall.
Barcelona? För dålig försvar.
Bayern München? Har sett dem för lite.

Ringholm - ansvarig och medveten

Apropå Enskede IK som ska ha betalat svarta löner under Bosse Ringholms tid som ordförande gjorde jag en halv säsong i den klubben 2002.
Jag har under min karriär spelat i flera olika klubbar i tvåan, trean och fyran. För något år sedan blev jag erbjuden cirka 20 000 kronor svart för att göra ett antal matcher för en klubb i ett utsatt läge (jag tackade nej).
För mig är det en självklarhet att Bosse Ringholms Enskede betalade svarta löner - men det gör typ alla andra klubbar i tvåan, trean och fyran också.
Svensk fotboll står och faller med svarta löner. Utan svarta pengar skulle många svenska klubbar i divisionerna två-fyra troligen inte kunna bedriva sin verksamhet på samma sätt som i dag.
Som ordförande i en fotbollsklubb av Enskedes storlek är man inte bara ytterst ansvarig, man är rimligen också ytterst medveten om vad som görs, hur det görs och varför det görs. Som ordförande för Enskede struntade Ringholm uppenbarligen i att se till så reglerna följdes. Knappast lämpligt för en idrottsminister att ha det på CV:t.
Eller tänker idrottsministern ta tillfället i akt och göra något åt det de institutionaliserade svartlönerna inom fotbollsrörelsen?

Träning, spelidé, rekrytering

Malmö ska komma ikapp Djurgården. Det ska man göra genom att lägga tyngdpunkten på träning, spelidé och rekrytering.
Okej, nu börjar det äntligen att klarna. Om Malmö inte ägnat sig åt de bitarna i år, då är det inte konstigt att det gick åt skogen.

PS Sportbladet avslöjar?

Boken om Djurgården

Apropå böcker så ägnar jag dagen åt att skriva matchreferat till Johan Flincks bok om Djurgårdens SM-guld. Flinck har djupintervjuat huvudpersonerna bakom guldet och i boken finns en hel del sköna detaljer som inte framkommit tidigare.
Till exempel spelet bakom kulisserna när Sören Larsen värvades mitt framför näsan på Hammarby. Vid ett tillfälle under förhandlingarna ute på Lidingö ringer klubbdirektören Super-Bosse till sin ordförande Bosse Lundquist:
- Bajen vill ha honom, men jag släpper honom jävlar inte över Slussen, säger en uppeldad Andersson.
Eller Tobias Hyséns reaktion på Kjell Jonevrets entré:
- Jonevret, vem fan är det?
Boken går snart att beställa på www.sportbladet.se.

Luddigt värre

Sportbladets Robert Laul, 29 - med en ideologisk inställning som aldrig kunnat beskrivas som annat än "luddig" - kom i våras överens om att köpa en bostadsrätt för 1,4 miljoner (mer än hälften av 2,7, alltså) men säljaren drog sig senare ur affären.
/Erik


Bok

Frågan är given, när kommer din bok, Robert?
MVH
Kent

PS Tack för en fortfarande underhållande blogg.

Den kommer. Och då är det många som darrar.

Dagens lista

På allmän begäran kommer här en till lista, denna gång om säsongens största överraskningar hittills:

1. Djurgårdens guld. Hur många - förutom ordföranden Bosse Lundquist - trodde ärligt talat på guld före säsongen?

2. Att Gefle fortfarande, en omgång från slutet, kan klara sig kvar i allsvenskan.

3. Mats Hårds blogg var plötsligt en bok.

4. Sportmagasinets Erik Niva, 26, - tidigare röd som det blod han föddes med - köpte sig en bostadsrätt för närmare tre miljoner.

5. Jari Litmanen till MFF. Först en otrolig värvning, sedan en obegriplig.

Nytt löfte

Hej!
Som MFF-supporter känns det skönt att se att du tror att Djurgården ska dominera allsvenskan även framöver. Med tanke på hur rätt du tippade framtiden inför årets säsong…
MVH
/Kristoffer


Jo, men den här gången är jag helt säker. Skulle jag ändå få fel avgår jag med omedelbar verkan.

Idioterna anfaller

Tjena Robban!
50 härliga middagsrecept från dina kära vänner på King Magazine.
Guldkramar!
/Falken & Jonny

Rosa skjortkrage À La Kiev (med smörfylld kyckling)
Rosa skjortkrage À La King (med paprika & champinjoner)
Rosa skjortkrage À La Lindström (med hackade rödbetor & kapris)
Rosa skjortkrage Alfredo (med smör och ostsås)
Rosa skjortkrage Alio Olio (med vitlök & olja)
Rosa skjortkrage Alla Panna (med grädde)
Rosa skjortkrage All´Amatricana (med bacon & tomater)
Rosa skjortkrage Au Vin (med rött vin)
Rosa skjortkrage Aux Fines Herbes (med färska örter)
Rosa skjortkrage Babka (med chokladkaka)
Rosa skjortkrage Benedict (med pocherat ägg)
Rosa skjortkrage Birijani (med nötter & russin)
Rosa skjortkrage BLT (med bacon, sallad & tomater)
Rosa skjortkrage Bolognese (med köttfärs)
Rosa skjortkrage Bouillabaisse (med fisksoppa)
Rosa skjortkrage Bourguignon (med rödvin & lök)
Rosa skjortkrage Carbonara (med grädde, ärtor & skinka)
Rosa skjortkrage Cassoulet (med kött & bönor)
Rosa skjortkrage Chop Suey (med blandade grönsaker)
Rosa skjortkrage Choucroute (med surkål)
Rosa skjortkrage Creole (med Cajunkryddor)
Rosa skjortkrage Culatello di Zibello (med kallt fläskkött)
Rosa skjortkrage Del Mare (med fisk & skaldjur)
Rosa skjortkrage Gaeng Ped (med röd curry)
Rosa skjortkrage Goong (med tigerräkor)
Rosa skjortkrage H5N1 (med valfri fågel)
Rosa skjortkrage Kadaylf (med sockerindränkt, nötfylld smördegsplatta)
Rosa skjortkrage Kheer (med rispudding)
Rosa skjortkrage Ma Po Dofu (med kryddig tofu)
Rosa skjortkrage Mejillones (med musslor)
Rosa skjortkrage Moskva (med vodka)
Rosa skjortkrage Nasi Campur (med ris)
Rosa skjortkrage Nicoise (med tonfisk)
Rosa skjortkrage Okonomiyaki (med japansk pizza)
Rosa skjortkrage Patlache (med köttfyllda bananlöv)
Rosa skjortkrage Paysanne (med tomat)
Rosa skjortkrage Pez Espada (med svärdfisk)
Rosa skjortkrage Putanesca (med kapris, sardeller & oliver)
Rosa skjortkrage Ratatouille (med grönsaksröra)
Rosa skjortkrage Rydberg (med finhackad biff, potatis & lök, toppa m äggula)
Rosa skjortkrage Serrano (lufttorkad)
Rosa skjortkrage Strasbourgiénne (med gåslever)
Rosa skjortkrage Stroganoff (med strimlad biff)
Rosa skjortkrage Tashrip (med kikärtor)
Rosa skjortkrage Tikka Masala (med indisk kryddblandning)
Rosa skjortkrage Tourtière (med smördeg)
Rosa skjortkrage Vahettere (med nån jävla korv)
Rosa skjortkrage Vichyssoise (med potatis & purjolök)
Rosa skjortkrage Waldorf (med äpplen & valnötter)
Rosa skjortkrage Walewska (med vitt vin och kräftstjärtar)


Mats Hårds bok

Fick den precis i min hand, Mats Hårds bok. Det är alltså en bokjävel han hållit på med via sin blogg. Det var som fan.
"Konsten att förlora" heter den givetvis och ser ut som en deckare på omslaget. Ges ut av Ordupplaget med en viss Sigge Sigfridsson som förläggare.
Mats Hård-bloggen under den tiden den var bra. Å andra sidan har man ju redan läst det mesta. Hur kommenterar Jan Eklund det här?

Ingen riktig djurgårdare

Nej, han är ingen "riktig" Djurgårdare.
Varför?
1. Han var inte i Göteborg.
2. Han förstår inte att det faktiskt finns tusentals Djurgårdare som INTE är "idioter" eller vandaler, det är helt vanliga svenska fotbollsfans som vill fira sitt kära lag genom att, ja det som man gör eller har gjort i Sverige, Norge, Albanien, Turkiet, Danmark osv osv... STORMA PLANEN!!!
3. Han frågar sig inte varför INGEN i media eller inom polisen tog upp "hemskheterna" när MFF:s-supporters stormade sin hemmaplan 2004.
4. Han skriver att han inte är glad en dag som denna... Ja du kära Johan, antingen har du seriösa problem som "Djurgårdare" eller så borde du ansöka om arbete hos polisen eftersom det verkar vara av större intresse än själva FOTBOLLEN och segern som går att njuta av som supporter till ett vinnar-lag!
JAG ÄR I ALLA FALL ÖVERLYCKLIG!
/Micke


Apropå citaten

Robban.
Du glömde Urban Hagbloms: "Jan Halvor Halvorsen kommer att bli ett lyft, inte bara för Giffarna, utan också för svensk fotboll".
Förresten: Kan du inte ordna lite extrapoäng, som i fjol. Det är nu vi behöver det.
/Johan

Ska kolla med Öis.

En riktig djurgårdare?

Satt och lyssnade på radion och hörde om kravallerna på Gamla Ullevi. Jag älskar Djurgården och har gjort det hela mitt liv och en dag som denna borde jag vara glad, men jag är inte det, jag är inte det för jag vet att laget jag älskar har ett packe så kallade "fans" som egentligen är vandaler och idioter.
Snälla låt de som läser bloggen förstå att vi RIKTIGA djurgårdare aldrig skulle bränna sönder mål, förstöra gräsmattor eller kasta saker mot polisen. Det är ett kriminellt pack som tagit på sig djurgårdströjjor som gör detta, jag avskyr de lika mycket som jag älskar Djurgården.
MVH
Johan


Som ett brev på posten…

…kom ännu ett förbannat recept på den där skjortkragen:

Tja!
Nu är det dags att äta den rosa skjortan. Jag tycker inte att kragen duger då du var helt fel ute - hela skjortan måste i!
Här har du fem goda såser att svälja skjortan tillsammans med:
1. Salsa verde: Lägg alla örter, basilika, timjan och presilja, i en matberedare tillsammans med vitlök och soltorkade tomater. Mixa sönder allt med olivolja. Pressa i citron och lägg därefter i kapris och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
2. Guacemole: Skala avokado och pressa citron över. Pressa i vitlök och mixa allt med chili. Gräddfil sist. Smaka av med salt och peppar.
3. Örtsås: Hacka ner örterna, persilja, dill, gräslök och timjan, och rör i gräddfil. Pressa i vitlök och rör i kapris. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
4. Mexikansk tomtsalsa: Tärna tomater. Finhacka rödlök. Pressa i lime och citron. Hacka i koriander och häll i olivolja. Smaka av med salt och peppar.
5. Oliv och paprikasalsa: Finhacka lök och paprika. Hacka ner oliver fint och häll på olivolja och vinäger. Hacka i basilika och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Jag rekommenderar en riktigt het (rikligt med svartpeppar) mexikansk tomatsalsa. Ska du hacka skjortan innan den åker i förresten?


Sorry Kalmar

Så här tippade jag allsvenskan i våras (lagets faktiska placering efter 25 omgångar inom parantes). Jag gick som ni ser ordentligt bet på Kalmar kan man väl säga. Annars är jag rätt bra med. Rätt topplag, rätt mittenlag (nåja) och rätt bottenlag.
Trodde att Elfsborg och Landskrona skulle vara lite bättre, medan Öis överraskat positivt.
En omgång kvar!

1. Malmö FF (3)
2. Djurgården (1)
3. IFK Göteborg (2)
4. Elfsborg (7)
5. Helsingborgs IF (6)
6. Hammarby (5)
7. Häcken (9)
8. Landskrona (11)
9. Kalmar FF (4)
10. Halmstads BK (10)
11. Örgryte IS (8)
12. GIF Sundsvall (13)
13. Assyriska (14)
14. Gefle IF (12)

Snabba ryck

Två timmar tog det för Gif Sundsvall att få ut följande pressmedelande:

GIF Sundsvall - Norrlandslaget
Sundsvall 17 oktober 2005
PRESSMEDDELANDE
GIF Sundsvall tillbaka i Allsvenskan 2007
Superettan nästa år. Men GIF Sundsvall har målet klart. Föreningen ska vara tillbaka i allsvenskan redan 2007. Nu ska tränaren rekryteras.


Mesta redan sagt

Det mesta har väl redan sagts om Djurgården och deras 24:e SM-guld på två år. Djurgården är svensk fotboll under 2000-talet (även om lag som Helsingborg, Hammarby och Malmö råkat sticka upp emellanåt). Det är bara att gilla läget och vänja sig vid att Djurgården kommer dominera svensk fotboll framöver också.
Sundsvall är ute ur allsvenskan. Känns som det var på tiden. Förmodligen åker även Gefle, vilket också var på tiden.

Satsa på Totte

Lägg ner Tom Prahl och satsa på Torbjörn Nilsson. Det är mitt tips till IFK Norrköping som jagar ny tränare. Prahl vill ju helst utomlands och Norrköping blir i så fall hans andraval. Tror inte Prahl är särskilt motiverad för ytterligare ett svenskt lag just nu.
Torbjörn däremot, kommer från ett sabbatsår och är sugen på att jobba som tränare igen. Hade varit spännande att se honom i IFK Norrköping, en klubb vars storlek jag tror hade passat "Totte" perfekt.

P.S Jag är dock lite part i mål eftersom Torbjörn och farsan växte upp tillsammans i Jonsered och jag har känt honom ända sedan hans hund - världens snällaste golden retriever (fast det visste ju inte jag) - skrämde upp mig i ett stängsel på Jonsereds IP i början av 1980-talet.

Lars-Roland

Det verkar som vi får tampas med Lasse Lagerbäck och Roland Andersson ett par år till. Inte mig emot. Resultaten är det viktigaste, sedan kan jag och andra gnälla hur mycket vi vill över Alexander Östlund och dåliga medievilkor, det är ändå resultaten som är det avgörande. Och på det området har Lagerbäck varit historiskt fantastisk.
Kanske blir det nu som Lars-Roland, för att den senare ska slussas in som Lagerbäcks efterträdare efter EM 2008.

Linderoth bojkottar

Anders Linderoth bojkottar Hammarbys officiella hemsida, läser jag precis på nätet. Är det sant? Låter ju helt vansinnigt. Är han på väg bort från klubben eller hade han tänkt bojkotta hemsidan hela nästa år också?

Min pojkvän är ingen ko

Hej,
Jag förbannar mig själv för att jag skriver till dig, för ALLA verkar ju faktiskt skriva till dig och påpeka saker samt komma med små roliga anekdoter som inte alls är roliga, men som du trots allt publicerar.
Hur som helst så nämnde du min pojkvän i din blogg inatt under rubriken: Kovändning.
Varför just kovändning? Varför tror du det? Jag var med honom hela kvällen och Appelqvist har minsann inte ryckt i hans öron någonting.
Jag trodde du visste att en blogg är till för att skriva det man känner i, spontana saker, inte att skriva saker som andra tycker att man ska skriva. Tror du att Sverige är så korrumperat? Eller i alla fall Hammarby?
Kan tilläggas att jag är trogen AIK-supporter så jag skiter i om du klankar ner på Hammarby, men jag blir lite upprörd om du skriver dumma saker om Totte. Faktiskt.
/Malin

www.laul.org

Tjena Laul.
Ser att du startat en egen hemsida nu också. Men är du verkligen mannen att fixa utbildning åt Los Angelesborna?
/Fibba

Trodde alla visste att jag styr bloggen med ena handen och LA med den andra.

Konstig kritik

Förstår inte riktigt Claes Runheims kritik mot de kvinnliga sportjournalisterna. Jag tycker att många av de tjejer som rapporterar om sport ser väldigt bra ut, till skillnad från oss manliga sportreportrar där var och varannan är i akut behov av ett kirurgiskt ingrepp.

Prahls hämnd?

Klubbledningen presenterar Tom Prahls ersättare (Sören Åkeby) mitt under brinnande säsong när en Royal League-plats fortfarande står på spel. Påverkas spelarnas prestation på planen av klubbledningens agerande? Frågan är berättigad efter 1-2 mot Gefle och rapporter om undermåligt spel.
Jag tror faktiskt att de kan vara påverkade. Jag säger inte att det är så i det här fallet, den insynen i MFF:s spelartrupp har jag inte, men det kan vara så.
I ett läge där tränaren har spelarnas fulla stöd och förtroende men klubbledningen vill ha något nytt, då skulle spelarna halvt omedvetet kunna ställa sig på tränarens sida och "jävlas" lite.
Hammarby var i en liknande situation när Sören Cratz mitt under säsongen fick reda på att han inte skulle få förlängt kontrakt. Spelarna slöt då upp bakom Cratz och tillsammans vann de guldet, förmodligen med känslan "nu jävlar ska vi visa dom där med kostym!".
Tom Prahl lär inte vara särskilt nöjd med hur klubbledningen hanterat tränarfrågan och eftersom Malmös guldchans är körd sedan länge, är detta hans chans till hämnd. Prahl lär inte bry sig för fem öre om MFF går till Royal League, däremot hade han velat avsluta med ett guld. Kanske har Prahl fått spelarna med sig, kanske är jag bara ute och cyklar som jag är emellanåt.

Kovändning

En av Hammarbys officiella hemsidas bloggare levererar en märklig kovändning. Först hävdar han att han är tudelad eftersom en förlust mot IFK Göteborg faktiskt skulle kunna ställa till det för Djurgården: "Jobbigt läge".
Två timmar senare har han kommit på andra tankar: "Klart jag vill att Bajen ska vinna!".
Verkar som att Appelqvist var snabbt framme och tog den unge bloggaren i örat.

Hård

Hej Robert!
Du har väl inte missat att någon hackat in sig på Mats Hård-sidan och återupptagit skrivandet. Vore kul att veta vad Jan Eklund tycker om att sidan kidnappats av vad som verkar vara en fjortis (det är ganska usla texter).
MVH
/Torbjörn

Har sagt det förr och säger det igen - Eklund borde slutat när han stod på topp.

100 % epo?

Tjabba!
Måste få chansen att kommentera Lasse Lagerbäcks citat som kom på nionde plats under rubriken Tio Klassiker. Jag tror att ni har citerat vår käre förbundskapten helt fel. Vad jag tror att Lasse menade angående Juventus läkarteam är: "
De verkar oerhört hundraprocentigt epo".
Ni som Sveriges ledande sporttidning borde ha bättre koll på sånt här. Skärpning!
MVH
Cina


Ang Silly Season

Hört något annat? Jo, men vet inte om det räknas:
Dulee Johnson - till lämpligt fängelse?
/Janne

Föga troligt. Så hårt straff lär han inte få.

Silly Season

Allsvenskan lider mot sitt slut och snart börjar årets Silly Season. Kan tänka mig att följande spelare försvunnit till utlandet innan januarifönstret slagit igen:
* Tobias Hysén - till Holland.
* Atiba Hutchinson - till England.
* Andreas Granqvist - till Tyskland.
* Björn Rusntröm - till Holland.
* Fredrik Stenman - till Turkiet.
* Oscar Wendt - till Holland.
* Dusan Djuric - till Spanien.
* Gunnar Heidar Thorvaldsson - till England.

Hört något annat?

Mer Elanga

Rasmus påpekar angående Joseph Elanga på listan över säsongens tio minst genomtänkta citat:
"Han skulle svarat "DET VAR INTE JAG" efter Thun-matchen också".

Bra rutet, Glenn!

Glenn Hysén intervjuas av Lasse Bexbo i dagens Expressen:
* Vad tycker du om dagens stängda A-landslag, med "vaktchefer" och hårda regler?
- Jag har regerat hårt på en massa löjliga grejer. Varför ska två tre spelare sitta som stenstoder på ett podium och svara kortfattat på frågorna? Jag vägrar att gå på presskonferenserna.
- Varför minglar inte samtliga spelare runt med de svenska journalisterna en stund? Så mycket annat har de väl inte att göra.


Jag har ställt frågorna till landslagsledningen och de har inga vettiga svar. Vad det i grund och botten handlar om, tror jag, är att förbundskapten Lars Lagerbäck har en syn på media som inte hör hemma i ett modernt samhälle. I hans landslag hålls media på längsta tänkbara avstånd, det ska vara minsta möjliga tillgång till spelarna och frågorna får bara handla om fotboll.
Därför har landslaget en svag presschef (Jonas Nystedt) utan möjlighet gå några av mediernas önskemål till mötes.
Jag har fem önskemål som landslagsledningen bör ta upp till diskussion:
1. Ner med spelarna från podiet.
2. Bort med vakterna (de som hänger över spelarnas axel i mixade zonen).
3. Ordet ska vara fritt, spelarna kan själva avgöra vad de vill svara på och inte.
4. Alla spelare ska vara tillgängliga efter varje träning och match.
5. Slappna av. När Sydsvenskans Åke Stolt blev felbokad och hamnade på spelarhotellet i Zagreb ska landslagsledningen fått honom utcheckad utan att han själv visste om det. Det märkte han först när den elektroniska kortnyckeln inte fungerade. Säkerhetschefen Jan-Erik Hammmarbäck använder sin polislegitimation för att skrämma bort reportrar och fotografer. Och det finns fler exempel…

P.S Under stora, långa mästerskap, då mediatrycket är hårt, är inskränkningar i första punkten en självklarhet.

Tio klassiker

Det blev mycket Malmö FF på listan över säsongens minst genomtänkta citat hittills:

1. "Det finns inget avtal skrivet med Sören Åkeby och vi är inte på väg att skriva något heller"
Bengt Madsen

2. "Det är ren lögn!"
Madsen får en ny fråga om Sportbladets avslöjande att Sören Åkeby skriver på inom några dagar

3. "Om inte MFF promenerar hem allsvenskan lovar jag att äta upp min rosa skjorta. I alla fall kragen"
Robert Laul inför seriepremiären

4. "Ikväll ska allsvenskans Titanic forcera det fjantiga lilla isberget Thun"
Skribent på Himmelriket, svenskafans.com, inför Champions League-kvalet

5. "Den stöttning vi får överallt, runtom i Sverige, den finns ingen annanstans"
Rikard Norling om AIK-fansen direkt efter bråket på Gamla Ullevi

6. "Han var ett komplement till Patrick Amoah"
Kjell Jonevret om värvningen av Ibrahim Ba

7. "Sportsligt kan man inte få en bättre värvning, och hans ålder är vi inte oroliga för"
Hasse Borg samma dag som Jari Litmanen värvas

8. "Det är inte jag"
Joseph Elanga om bilden när han kör bil

9. "De verkar oerhört hundraprocentigt reko"
Lars Lagerbäck om Juventus läkarteam med Riccardo Agricola i spetsen, nyligen dömd till 22 månaders vilkorligt fängelsestraff för brott mot dopningslagen

10. "Jag vet inte vad som hände, mittbackarna måste missförstått varandra"
Joseph Elanga om sin vansinnespassning mot FC Thun

Bubblare:
" "
Så formulerade Sveriges sportjournalister frågan till Bengt Madsen om varför han ljög fans och medlemmar rakt upp i ansiktet

Missade jag något? Mejla gärna det jag har glömt.

Grattis Umeå!

Tjo!
Sitter och ser Umeås stolthet numera UIK vinna SM-guld. Men på hemsidan står det mer om Umeås herrar som är på väg till ettan om de har tur. Är damfotboll så ointressant för alla? Borde inte Jennifer Wegerup som bevakat dam-EM välförtjänt skriva något mer eller har hon blivit satt på annat?
Trevlig helg
/Erik


Fröken Wegerup vilar i helgen ut efter all herrlandskampsbevakning precis som undertecknad. Dessutom ska Jenni värpa snart så hon behöver all lugn och ro hon kan få.
Men det blir säkert ett par rader om Umeås guld i morgondagens Sportbladet. Själv är jag både ointresserad och okunnig när det gäller damallsvenskan så jag nöjer med mig ett stort grattis.

P.S När jag tittar på sportbladet.se är damernas guld huvudrubriken medan Umeå-herrarna ligger som en notis i kanten. Du eller jag som behöver nya flaskbottnar?

Godnattsaga

Jag stödjer naturligtvis inte den mobbning som tävlingen syftar till - den var väl lite billig? - men snillrikheten i länkarna tyckte jag var riktigt imponerande. Det fick i alla fall bli min godnattsaga.

Varning!

Det är en sak att tipsa om filmer som bör ses. Men minst lika viktigt ser jag på uppdraget att tipsa om filmer som inte bör ses.
The Merchant of Venice
är en sådan film. Gud skapare vilket pretentiöst dravel. 31 minuter räckte, nu går jag raskt på Coach Carter i stället. Samuel L som basketcoach behöver inte vara fel.
Egentligen skulle jag inhandlat Batman Begins i dag men den släpps tydligen inte förrän nästa vecka. Ett bittert bakslag.

Tack

Tjena Robert.
Klubben du (Bank?) söker är Bjurslätts IF. En klubb som under raset från tvåan hade Göteborgs livsfarligaste U-lag. Det krävde mod att markera deras målvakt på hörnor om man säger så.
/MattiasDagens fråga

Ni minns säkert GAIS-legenden Lallo Fernandez. Men vad hette Göteborgslaget han tog från division 8 till division 2 - och som sedan rasade hela vägen tillbaka igen? Priset är äran att ha hjälpt Simon Bank med något han glömt bort.

Min vän - en nymoralismens fanbärare

En mejlare tipsar om senaste inlägget på en HIF-blogg, en lustig och fiktiv historia om Henke Larsson och en gräddbakelse. Inlägget är, misstänker jag, ett sätt att förlöjliga och förminska en story i Sportbladet häromdagen, den om Zlatan Ibrahimovic och Alexander Östlund som tatuerade sig dagen innan VM-kvalet mot Island.
Om jag tolkar den påhittade Henrik Larsson-historien rätt indikerar den att Sportbladet aldrig borde skrivit om Zlatans och Östlunds besök hos tatueraren, trots att många läkare beskrev det som en mindre lämplig uppladdning inför en viktig match.
Jag brukar ha samma diskussion med vissa polare hemma i Göteborg, framför allt med en gammal vän som vi kan kalla Martin. Martin är en kille som inte vill ha information. "Varför skriver ni om det?", undrar han. "Lämna stjärnorna i fred, varför ska ni störa Carolina Klüft på hennes träningsläger?". I stället för att strunta i att läsa, så kritiserar han de som skriver samt (indirekt) de som vill läsa.
Martin samt bloggaren ovan är representanter för en strömning i vårt samhälle som verkar vara på stark frammarsch - nymoralismen.
Nymoralismen skulle kunna beskrivas som en motreaktion på dokusåpor som passerar gräns efter gräns, vågade löpsedlar, utvik och det växande antalet skvallertidningar i Pressbyrån.
En extrem möts ju som bekant ofta av en annan extrem.
Nymoralisterna har nu börjat attackera varenda artikel som går att attackera, till exempel nämnda tatueringsstory. Problemet är att den storyn hade skrivits för tio år sedan också, för 20 år sedan, ja, kanske till och med för 50 år sedan!
I takt med att gränser passeras på andra håll krymper alltså debattutrymmet även inom "viktigare" områden som samhälle, politik och idrott. Det är en farlig och oroväckande utveckling. Så till er som mejlar och förfasas säger jag; välj era strider!
Varför rapporterar vi då om Zlatan och Klüft på andra vilkor än deras egna? Det självklara svaret är ju allmänintresset. Många människor vill fortfarande läsa om vad våra stjärnor och förebilder har för sig utanför planen.
För det andra lever vi i ett öppet samhälle där man får fotografera och skriva om vad folk gör på allmän plats. Tänk er motsatsen?
För det tredje har ju Zlatan och Klüft blivit mångmiljonärer delvis tack vare tv och tidningar. Vid kretslopets slut möts journalister och stjärnor igen, då är det självklart att inte bara den ena parten bestämmer.
Och för det fjärde tycker i alla fall jag att det är viktigt att inte bara förmedla den ofta förljugna och tillrättalagda bild av sig själva som många stjärnor vill sända ut - och som de flesta svenska medier okritisk sväljer. Inga jämförelser i övrigt, men minns Kate Moss. En hyllad fotomodell, frontfigur för H&M, som fångades på bild när hon tog kokain. Rätt eller fel att publicera?
Jag vet vad min vän nymoralisten hade svarat. Tyvärr.

Filmtips

Såg precis en mycket, mycket bra film, Den tredje makten. En dansk rulle om en journalist som blir indragen i en politisk makthärva.
Fick tipset att se filmen i av en källa som tipsade mig om något jag borde sätta tänderna i inom Svenska Fotbollförbundet. Nu när jag sett filmen, förstår jag varför han var orolig att släppa informationen.
Som sagt, en mycket intressant film för alla som vill veta mer om spelet bakom kulisserna mellan politiker och journalister.

Dagens bästa

Hej Robert!
"Intresssant iaktagelse av Ekwall på fyran att göra Ljungberg till lagkapten. Fast jag tror inte Mellberg släpper bindeln, allra minst till Ljungberg."
Kan man inte låta Ljungberg och Mellberg brottas om saken?
/Oskar

Ser redan framför mig hur Lagerbäck blåser igång den matchen på nästa samling.

Ljungberg lagkapten?

Intresssant iaktagelse av Ekwall på fyran att göra Ljungberg till lagkapten. Fast jag tror inte Mellberg släpper bindeln, allra minst till Ljungberg.

Adla Lagerbäck

Hej.
Var kampanjen "GLAD - Gör Lagerbäck Arbetslös Direkt" ett skämt eller var de seriösa? Fyra raka slutspel, världens tionde bästa fotbollsnation (den bästa placeringen på tio år) och toppseedning i kommande EM-kval.
Är de allvarliga kommer jag att motstarta kampanjen "GLAD - Gör Lagerbäck Adlig Direkt".
MVH
/Nicke

Vad är en bögfint?

Hej!
Får påminna dig om att inte missa Glenn Hysén i SVT:s Faktum om det går en repris, om bögar i fotbollen. Glenn bjöd på det skönaste citatet någonsin. Det började ju med att Glen stammade på som vanligt om frågorna han fick angående homosexuella i fotbollen, märkbart skärrad av ämnet.
På reportens följande fråga drog han dock ett klockrent citat som i alla fall fick mig att skratta så jag grät (ur minnet):
"Reportern: Skulle fotbollen förändras med mer homosexuella i lagen?
Glenn: Nej, det tror jag inte, de är ju inte annorlunda på något sätt, tror du?
Reportern: Nej, jag undrade bara.
Glenn: Med nya bögfinter och så menar du?"
Vad exakt är en bögfint?
/Jason

Såg precis programmet. Tycker att det var ett bra och intressant program och något Sportbladet borde ta upp. Apropå bögfinter har jag själv spelat fotboll på hyfsad nivå i många år men mig veterligen aldrig med någon bög (fast det har jag säkert gjort?). Så vad en bögfint är kan jag tyvärr inte svara på.

Best of mejl utan mammakoppling senaste dagarna

Robert!
Fortsätt din kamp mot Jonas Nystedt! Det är dels fruktansvärt underhållande att läsa, men samtidigt en oerhört viktig - och tyvärr underskattad - fråga. Utvecklingen verkar följa samhället i stort. Till exempel inom kriminaljournalistiken upplever jag att tendensen allt mer går mot hårdare sekretess och slutenhet från polis och åklagare.
Tråkigt också att många verkar läsa tidningen för att de INTE vill veta. Jag menar: oavsett om man jobbar på Aftonbladet eller VF är ju ens vilja som journalist alltid att presentera så mycket info som möjligt åt sin läsare. Om läsaren sedan inte VILL ha infon, då blir ju allting bakvänt.
MVH
Petter

******

Hej!
Jag har kommit på en ruggigt skön konspiration med vändningar åt flera håll. Låt oss säga att Finland blir mutade att lägga sig mot Tjeckerna och torskar med 9-0 samtidigt som Sverige underpresterar i vanlig ordning i den sista matchen och torskar med 1-0. Detta skulle ju göra att tjeckerna går förbi som näst bästa tvåa och Sverige får kvala sig vidare.
Det som tjeckerna inte räknade med när de mutade finnarna var att Sverige i sin tur hade mutat Andorra att lägga sig mot Armenien. Följden blir ju att Tjeckerna missar platsen som näst bästa tvåa då de måste räkna bort målskillnaden i mötena med Andorra istället för målskillnaden mot Armenien.
Vi kan ju hoppas på detta, eller så kryssar vi mot islänningarna...
MVH
Jonas

******

Är det inte onödigt att ge Zlatan Guldbollen? Då blir han ju bara skadad och missar VM.
/Danny

******

Om något svenskt tv-bolag köper in rättigheterna till "Celebrity Boxing" och sedan ber dig göra en match mot Nystedt, skulle du ställa upp?
MVH
Johan

******

Med tanke på historiken kring Guldbollen och skador så hoppas jag att Östlund får den i år.
/G

******

Tjena Robert,
Jag tror att jag kan förklara vad "Salle" gör i landslagets startelva. Med det spel landslaget inriktar sig på är Östlund och Edman de enda vettiga alternativen till en startelva. Om man däremot ska satsa på defensiven för att "säkra" matcher i landslaget så bör Östlund inte ens vara med på bänken om han inte sitter där i egenskap av mittfältare om laget plötsligt skall vara offensivt. I landslaget är det knappast "Salle" som är den spelare vars vara eller inte vara bör ifrågasättas.
Men vad vet jag? Jag är ju bara utbildad fotbollstränare och inte journalist eller liknande "förståsigpåare".
/Rille

******

GLAD är namnet på denna kampanj och det betyder: Gör Lagerbäck Arbetslös Direkt! Som enda kommentar till gårdagens avslutande kvalmatch vill jag bara betona att det gav ordentlig nerv åt tillställningen när de båda ungtupparna Alexandersson och Allbäck i andra halvlek byttes in i ett redan VM-klart Sverige. Då fick man en försmak av hur underbart nästa års VM kommer att bli för svensk del.
/BK

******

Jag brukar sällan bli irriterad över dåliga artiklar. Men snacka om att göra en höna av en fjäder. Låt Chippen duscha ifred!
/Stefan

******

Hej Robert!
Verkligen skönt att sverige är klara för VM nu! Men något som måste förbättras är verkligen startelvan! Vad gör Östlund inne från start? Samma med Anders Svensson! In med Källström, han e hungrig, sliter och krigar verkligen på planen! Chippen tycker jag gjorde ett bra jobb å vet att de e väldigt många som vill ha honom med på planen längre än vi fick se honom idag!
/Sthlms stolthet

******

Oddsen just nu på vinnare av fotbolls-VM i Tyskland 2006:
Brasilien 4.2
Argentina 9
Tyskland 10
England 9.6
Holland 11.5
Italien 12.5
Frankrike 14
Spanien 24
Portugal 28
Tjeckien 40
Sverige 44
/www.betfair.com

******

Hej Robert!
Har det inte blivit lite mycket Bank på sistone? Bank vs Niva, Frank & Bank plus då alla miltals spaltmeter krönikor. Mitt förslag och önskan: spola allt utom krönikorna! Hälsa honom att det är det han gör bäst i Sverige faktiskt. Nästan bättre än Bjurman. Det finns en risk att han blir bränd och en bränd Bank är det väl ingen som vill ha. Jag tänker även på hans egen hälsa och karriär.
Med respektfulla hälsningar
Joakim

******

Laulen!
Presschef Nystedt indikerar att du hoppat i en säng. Vänligen redogör för vad som avses. Eller praktiserar du slutenhet, kontroll, styrning?
Yours,
Laces out

******

Varför är Lappo Elkann intressant? Skärpning! Bloggen blir bara sämre. Dags för ett brejk?
/P

******

Tjena!
Om det inte är så att du måste hårdbevaka Zlatans kommande ljumskbråck så tänkte jag ladda musikanläggningen på Teater Bhopa den 10/12 med Pulps "Common People" enbart för att locka ner dig. Har äntligen fått klartecken från teaterledningen och nu är foajen tillgänglig för en rejäl 30-årsfest! Säg till Banks, Wennman och co att de får klara sig på egen hand över en helg och boka biljetten redan nu! Jag tänker mig en tillställning mer i stil med trepersonsfesten ute i Gethult än en mer klassisk långbordsätamatsedankaffeochslutligenpunschfest.
Kanon!
/K!

******

Best of mejl med mammakoppling i dag

Hej.
Hände en rolig grej vid middagen idag. Min lillasyster som är nio år pratade med min mamma:
"Lillasyster: Mamma, vilken är din favoritfotbollsspelare?
Mamma: Jag vet inte riktigt, jag har så dålig koll på fotboll. Men jag gillade de där som var på teve, som inte riktigt kunde spela fotboll.
Lillasyster: Jaha, Alexander Östlund?
Mamma: Nej jag menade de där FC Z på ZTV."
Oväsentligt med roligt! Keep up the good work!
/Anton

Ditt arsle, fy katten!
Hur kan du ens TYCKA att Anders Svensson är bra? Min morsa kan spela bättre än han. Se på Kim igår - BAM BAM! Två kanoner på en å samma gång, Hulken för fan!
/Måns

I skuggan av VM-kvalet har en skandal inträffat. Svensk fotbolls stolthet, Halmstads BK, ska spela sin hemmamatch på Ryanair-distans från klubbstugan, vid ett klockslag som inte ens spelarnas mammor kan komma på och får dessutom inte ett öre för det. Lamporna på Örjans Vall är för svaga, men vem behöver lampor 16.15?
Allt om man ska tro Hallandspostens artikel.
Var ska jag ta vägen med min vrede? Har Lagrell varit upptagen med att räkna VM-pengarna istället för att backa upp Sveriges enda lag som är kvar i fotbolls-Europa?
/Oscar H

Lycka till i Tyskland

Efter tolv dagars intensivt jobb och resande i landslagets kölvatten pustar jag ut i min gula lägenhet i Solna. Nedvarvningen från en nyhetspuls på 250 slag i minuten till Best of Dio (musik), Albert Speer och sanningen (bok) och senaste Wallander-filmen (Mörkret) är inte enkel. Det är värre efter ett stort mästerskap, men känns ordentligt nu också.
Nu blir det inga fler sköna Erik Edman-garv på ett tag, inga ängsliga blickar från Anders Svensson vad nästa fråga ska handla om, inga hästflåsningar från Henke, inga höga c från Ljungberg, inga arga blickar från Zlatan, inga brev från Lasse Lagerbäck, inga uppgivna suckar från Jonas Nystedt, inga nja från Teddy Lucic, inga bojkotter från Alexander Östlund, inga uppslitna polislegitimationer från Jan-Erik Hammarbäck, inga kloka analyser från Niclas Alexandersson, inga "det-är-förbundskaptenerna-som-bestämmer" från Kim Källström.
Skönt på sitt sätt, men sammantaget är det ett ganska härligt gäng Lasse Lagerbäck skrapat ihop. Lycka till i Tyskland, säger jag.

Tyskland - here I come

Slog mig plötsligt att det blir Tyskland till sommaren även för mig. Mitt första - och sista? - fotbolls-VM som reporter. VM i Sydafrika 2010 känns avlägset.
EM i Portugal somras var en jäkla resa på alla möjliga sätt och vis. Tyskland blir knappast bättre sett till vädret och atmosfären, men jag tror att Sverige kommer att vara med lite längre den här gången.

Zlatan får Guldbollen

Om det inte var klart innan, så måste det definitivt ha blivit det i går - Aftonbladets och Svenska Fotbollförbundets Guldbollen går till Zlatan Ibrahimovic.
Jag har ingen aning om hur diskussionerna går när herrarna i kostym sätter sig och äter den traditionsenliga middagen och tar beslutet, men ingen kan väl ha något annat förslag?
Då är bara frågan: tar Zlatan emot den? Ja, det tror jag. Annars skulle han inte respektera alla fina fotbollsspelare som fått den tidigare. Däremot kanske han blir svår att få till den tillhörande, längre interjun…

ANDERS!

Undrar vad Anders Svensson måste göra för att de svenska fotbollsfansen ska förstå att han är helt ordinarie och att förbundskaptenerna - under förutsättning att han inte bryter benet - kommer att spela varje match från start i VM i Tyskland. Vilket är helt riktigt, enligt mig. Kims tid kommer, rimligen efter sommarens VM.
Nu vet ni vad jag tycker, nu behöver ni inte mejla mer och fråga om jag tycker att Anders eller Kim ska spela.
Helt sannslöst för övrigt, debatten om Anders eller Kim har pågått i tre år snart och fortfarande är det förmodligen den landslagsposition (näst Alexander Östlunds) som jag får mest mejl och frågor om.
Stackars Anders. Vad måste han göra för att visa att han är given?

Smått och gott från VM-kvalet

Sverige är i VM, det blev som väntat aldrig någon dramatik. Rätt tråkig match men med fantastiska mål av Zlatan och Henke.

När Island gjorde 1-0 jublade en person på hedersläktaren högt - Bo "Super-Bosse" Andersson, Djurgårdens klubbdirektör. Målskytten var ju Dif:s mittfältskämpe Kári Árnason.

"Chippen" nobbade de svenska fotbollsfansen. Han gick aldrig ut på plan och firade efter att han blivit utbytt. Landslagsledningen hade inga synpunkter på det. Mycket bra. Hoppas att "Chippens" attityd sprider sig så vi slipper tramset. Ärevarv ska springas spontant, inte planeras med färdiga skisser och kartor.

En attityd som däremot kan diskuteras är vissa (obs: vissa) spelares attityd till media. Efter matchen där Sverige gick till VM kom Zlatan inte till den mixade zonen (trots Uefas regler). Det kan väl vara okej eftersom Juventus stod och stampade och skulle flyga Zlatan till Turin.
När däremot Alexander Östlund struntar i att gå ut till de skrivande journalisterna undrar man vad som är på väg att hända. Jodå, ni läste rätt, Alexander Östlund. Vem det är? En högerback som blivit underkänd i tre av sina fyra senaste landskamper. Och som är (försöker bli?) polare med Zlatan.
Landslagets presschef Jonas Nystedt var antingen överkörd eller inte intresserad av att göra sitt jobb: "Jag har sagt till alla spelare att gå till mixade zonen. Jag kan inte göra så mycket mer", konstaterade Nystedt obekymrat.

Läsare av denna blogg vet att det gnällts en hel del på landslagsledningens sätt att behandla media. Det har med rätta beskrivits som både obehagligt och problemfyllt. Nu börjar missnöjet sprida sig. När Dagens Nyheters erfarne Berndt Rosqvist inleder en nyhetstext med följande rader kan ni ana hur uppretad han är:
"Tyvärr kan vi inte återge Zlatans känslor efter två klassiska mål. Han hann med tre TV-intervjuer. Den skrivande pressen fick vänta förgäves i en halvtimme innan presschefen Jonas Nystedt meddelade att Zlatan redan var på väg till Juventus med ett privatplan destination Turin".

Raka motsatsen hittar man hos Fredrik Ljungberg som glatt minglande runt med journalisterna. Med Expressens Mats Olsson diskuterade han varför Arsenal sålde Vieira och med Sportbladets Simon Bank och Erik Niva handlade snacket om skillnaden i pedagogik i landslaget kontra Arsenal. Fem plus till Freddies "mixade zon"-framträdande.
Fem plus till alla andra spelare också för den delen, förutom nämnda Zlatan, Östlund samt Henrik Larsson. Henke verkade av någon anledning vara på ett uselt humör kvällen då Sverige gick till VM.

Zlatan skjutsades till Arlanda i en av Svenska Fotbollförbundets bilar. Färden gick i över 200 km/h och två gånger mot rött, enligt ögonvittnen. Sedan flög Z till Turin med Juves privatjet.

Ska bli intressant att se vad SVD:s Jan Majlard skriver om Lagerbäck närmaste tiden.

Om segerfesten får ni läsa mer i Daniel Nyhléns artiklar. Det enda skvallret jag har hört hittills är att Henke Larsson satt och skickade SMS under Lars-Åke Lagrells tal.

Funderar på att åka ner till Stureplan. Fast jag vet inte om jag vågar ta risken att springa på Lasse Lagerbäck. Jag åker hem och lägger mig i stället.

Barbarerna anfaller

Att kritisera konkurrenten brukar uppfattas som tjatigt av vissa läsare men ibland kan det tyvärr inte undvikas. Den här gången vill jag fästa strålkastarna på något våra branschtidningar alternativt journalistikprofessorer borde fördjupa sig i.
Det handlar om Expressens bevakning av landslaget senaste tiden. Varje kvalmotståndare har i texter och rubriker beskrivits som otrevliga barbarer från en annan galax, redo att skövla våra svenska skogar och besegra våra fina grabbar.
Det har varit Grisland hit, Krohatien dit och förbundskaptener med överkorsade munnar som ombetts att hålla käften på tidningens förstasida.
Så här skrev en av tidningens reportrar om Sverige inför Ungern-matchen: "De skulle återta sin mark. Försvara sin heder. Stå upp för sin rätt".
Inför Bulgarien-matchen lät det så här: "De försöker nog skjuta sig ut på egen hand. Förstår inte hur de ska kunna freda sitt läger".
Mest löjligt och barnsligt, absolut, men undertonen gör att hånskrattet fastnar i halsen.

Bara Gud kan döma

Göra tatuering dagen innan VM-kvalmatch? Tja, jag har inga direkta åsikter om det, annat än att det verkar ganska korkat just dagen före en viktig (nåja) landskamp. Fast det är rätt kul också, det ska erkännas.
Roligast är hur landslagsläkarna behandlar ämnet. Magnus Forssblad hade inga synpunkter på tatuerandet i går:
"Vad spelarna gör på sin lediga tid är deras privata ensak. De har ett personligt ansvar för vad de gör".
Den andre landslagsläkaren, Anders Valentin, har tidigare bestämt avrått från tatueringar:
"Inga ingrepp är riskfria. Det är bara att se på vad som hände med Fredrik (Ljungberg). Det blev en komplikation som jag faktiskt inte hört talas om förut".
De elitfotbollsläkare Sportbladet talade med i går var inne på Valentins linje. Men som som sagt, bara Gud kan döma.

Hade velat se Nilsson

Sportbladet har kunnat slå fast den rätta startelvan mot Island. Känns bra. En del gissar på Alexandersson till höger men där ska Chippen fara fram. Tobias Linderoths lårkaka är ingen fara, Isaksson fot är okej och längst fram är Zlatan Ibrahimovic tillbaka.
Min enda invänding; jag hade velat se förbundskaptenerna testa Mikael Nilsson till höger i backlinjen. Nu blir det återigen Alexander Östlund. Svårt för Lagerbäck att peta lagkaptenens och Zlatans bästis?
Kul för övrigt att Johan Elmander fick göra ett längre inhopp senast. Hoppas att vi får se mer av honom i dag.

Inbördes möten gäller

Hej!
Krävs det inte att Ungern vinner mot Kroatien (samtdigt som vi slår Island) för att vi ska vinna gruppen? Vid kryss får ju både Sverige och Kroatien 24 poäng och då räknas väl inbördes möte?
/Magnus

Helt rätt. Fel av mig.

Tatueringar

"Only God can judge me"-citatet upprepades tydligen flitigt i en tv-serie som hade premiär i måndags (Häktet). Är även titeln på en 2Pac låt. Hela 2Pac-texten hittar du här. Hur fan kan man tatuera sig dan före match?!
/Rickard

Hej!
Zlatans tatuering var inte "Only God can judge me". Självklart var det "Who is God to judge me? För övrigt tror jag att Zlatan gjorde ingreppet för att slippa möta Sölvi Ottesen i kväll…
MVH
Niclas

Tjena.
Den tatuering Zlatan gjorde igår är inget annat än en ren planking av den Hammarby Bandys David Karlsson haft på underarmen i ett par år - se Franssons Bandyblogg. Zlatan är alltså ett bandyfan. Hur stort som helst.
Ha det!
Fransson

Zlatan från start…

… och Chippen också. Jonson och Alexandersson lämnar plats. Två ändringar - annars är startelvan den samma som mot Kroatien.
Full fart framåt är Lagerbäcks order. Blir säkert en rolig match på Råsunda (storseger) men det går samtidigt inte att komma ifrån att den känns lite iskall. Sverige är ju redan klara för VM.
Fast en sak är intressant; om Ungern kniper poäng mot Kroatien är Sverige gruppetta vid seger mot Island. Sedan återstår att se om det har någon avgörande betydelse för gruppseedningen till Tyskland. Troligtvis inte, men man vet aldrig.

Beröm till Bank

Simon Bank har sannerligen inte fått mycket beröm i den här spalten, men nu är det hög tid. Hans krönika i dag är intressant från början till slut. Speciellt slutet.

Smått och gott från dagens presskonferens

Efter diverse bloggdiskussioner och en presskonferens med landslaget är jag tillbaka framför skrivbordet.
På presskonferensen hände inget speciellt trots att Zlatan var där. Han fick inga frågor om Fiat- och Juventusarvingen Lapo Elkanns överdos (Elkann hittades livlös i går morse). Tidigare har Alessandro Del Piero uttalat sig om den obehagliga händelsen.
Informationschefen Jonas Nystedt inledde i och för sig presskonferensen med att poängtera att endast fotbollsfrågor fick ställas.
Sportbladet fick närvara vid presskonferensen men Nystedt har tidigare framfört att Zlatan inte accepterar att vi ställer några frågor överhuvudtaget, han svarar i alla fall inte på dem. Därför kunde vi inte fråga om Lapo Elkann, vilket vi naturligtvis gjort annars.

Anders Svensson var skojfrisk. Apropå den tuffa atmosfär som råder mellan förbundskapten Lagerbäck och kvällstidningarna avslutade Anders en intervju med: "Bra grabbar, ring ikväll så får ni startelvan!". Undrar vad Lagerbäck tycker om det skämtet? Själv tycker jag att det var hejdlöst kul.

Niclas Alexandersson utesluter inte att han spelar allsvensk fotboll även 2007. Hans nuvarande kontrakt med Blåvitt går ut november 2006 men det kan alltså bli en fortsättning, säger Niclas.

Alla spelare är tydligen friska och hade tränat fullt i förmiddags. Om Zlatan spelar? Det känns så. 3-0 till Sverige är mitt tips. Minst.

Nystedt kräver mer

Det var tydligen känsligt att skriva om presschefens påstådda svandans framför fotograferna. Nyss hade jag min sportchef i luren som blivit kontaktad av en upprörd Jonas Nystedt. Där många nöjer sig med att få ge sin syn på saken, där kräver Nystedt uppenbarligen mer.
Hela historien är ganska signifikativ för landslagsledningens sätt att arbeta mot media; slutenhet, kontroll, styrning.

Nystedt dementerar

Presschefen Jonas Nystedt mejlade nyss. Han hälsar: "Jag har inte, vare sig vid hemkomsten i lördags eller vid andra tillfällen, hoppat på några fotografer, eller i sidled eller vart som helst, eller stoppat dem. Inte ens i våra sängar på hotellet som du själv".
Ord mot ord, alltså. Måste dock säga att i det här läget litar jag mer på de utsända fotograferna.
Intressant att det inte var säkerhetschefen Jan-Erik Hammarbäcks uppslitna polislegitimation som landslaget ville dementera. Det är ju det verkligt allvarliga i den här historien.

Det beväpnade landslaget?

Tillbaka på redaktionen efter ett dygns välbehövlig vila får jag höra en obehaglig anekdot från natten då Sverige landade i Stockholm efter att VM-avancemanget var fixat (alltså i söndags).
Presschefen Jonas Nystedt ska ha ställt sig framför tidningarnas fotografer (tre stycken) och med några spänstiga svanhopp i sidled försökt skymma sikt och möjlighet till fotografering. Är Nystedt på väg att avancera till säkerhetsvakt? Eller ingår det numera i presschefsrollen att stoppa fotografer från att göra sitt jobb på allmän plats?
För ett tag sedan efter matchen mot Bulgarien slet säkerhetsansvarige Jan-Erik Hammarbäck upp sin polislegitimation och flög fram mot en reporter som försökte ställa frågor till Henke Larsson utanför hotellet. Får han verkligen agera så? Hör det i så fall hemma i en demokrati? Sliter han upp en revolver nästa gång? När ska Lagrell ta itu med den mörkbruna alternativt stalinistiska attityd mot medierna som dominerar inom landslagsledningen?
Jag hade jag förstått om spelare och ledare reagerat spontant med ilska och frustration över fotografernas närvaro i söndags natt om Sverige missat VM. Men nu var det ju tvärtom, avancemanget var fixat (om än med Hollands hjälp) och tanken var glädjebilder av typen "Här landar hjältarna i Sverige". Att presschefen då dansar runt och försöker stoppa fotografer är ju fullständigt befängt.

Henke stannar

Har svårt att tro att Henke skulle lämna Barcelona. Vill Barca ha honom kvar som femteanfallare, då stannar han. Det skulle vara om klubben säger "För oss spelar det verkligen ingen roll om du är kvar, Henke". Men det gör de troligen inte.
Samtidigt är bristen på speltid ett problem. Henke är inte samma spelare som han en gång var. Visst jobbar han hårt och betyder mycket för laget, men när det bränner till i boxen är han inte längre på rätt plats.

En kväll i Zagreb

Landskampen mot Kroatien blev en svårjobbad historia. Å ena sidan är Sverige i VM, å andra sidan var det en usel match utan dramatik. Ingen glädje, ingen bedrövelse, ingenting. Vad ska man egentligen skriva hem om? Fast den kroatiska festen på Maksimir-stadion med alla fyrverkerier var läcker att skåda.

Träffade Jesper Blomqvist med flickvän inne på arenan. Jesper bor tre timmar från Zagreb när han är här nere. Han undrade om Zlatan skulle spela eller inte. Inte, svarade jag.

Sedan dök Blåvitt-ordföranden Bengt Halse upp när vi satt på hotellet och jobbade. Han skulle flyga morgonplanet precis som vi och knöt sig tidigt.

Lars-Åke Lagrell som också bor på hotellet skulle ta sig en Famous Grouse. Det tror jag det. Hans förbund blev precis 52 miljoner kronor rikare. Minst.

Det italienska domarteamet gick förbi här nyss. Vad de pratade vill ni inte veta. Jo, det vill ni nog. Men deras fruar skulle inte gilla att jag skrev det.

Klockan är halv fyra på morgonen och vi är precis färdigjobbade. Bussen till flygplatsen går 05.00. "Vad är det vi håller på med?", suckar en utarbetad Micke Wagner i bakgrunden.

Skönt i alla fall att Islands-matchen saknar betydelse. Nu blir dagarna fram till onsdagen lugna. Inget jobb söndag. På måndag gör jag nog heller inte många knop.

Folk mejlar. De flesta handlar om vad förbundskapten Lasse Lagerbäck ser i Alexander Östlund som vi andra inte ser. Undrar jag med.

Åkeby officiellt

Sören Åkeby är klar för Malmö FF. Vem var det som ljög egentligen, Madsen?

Förvirrad lagkapten?

Journalister till Olof Mellberg efter matchen:
Vad hände, Olof?

- (Olof tittar förvånat upp) När då?
Vid straffen, alltså?
- Ja, jag tog bollen med handen och det blev straff.

Så var det äntligen klart

Så där ja! Tack, Holland. Tyskland, here we come. Även om Sverige skulle förlora med 1-0 mot Island, så måste Tjeckien vinna sin sista match, borta mot Finland med 9-0. Någon som tror det blir så?

Dagens citat

- Att spotta är det värsta man kan göra, men vi måste låta det rinna av oss.
Tobias Linderoth i Expressen om matchen mot Kroatien avd. inga snorloskor bara, de rinner dåligt.
***
- Äh, det är fotboll. Eller jag vet inte om det är fotboll men här nere kanske det är fotboll.

Erik Edman i Sportbladet. Erik fick Dario Srnas spottloska på sig i förra matchen mot Kroatien avd. fotboll är också en spott.

Dags att täta läckorna, Lagerbäck?

Nyligen publicerades i en av Kroatiens större tidningar en ledare som krävde att förbundskaptenen Zlatko Kranjcar skulle byta linje - från öppenhet till slutenhet.
Ledarskribenten menade att Kranjcar måste stänga sina träningar och sluta lämna ut startelvan före match. Zlatko Kranjcar har dock inte hörsammat vädjan utan fortsatt med sin öppna linje. Kroatiens startelva lämnades ut redan i torsdags.
Är det inte hög tid att ställa samma krav på förbundskapten Lars Lagerbäck? Hans startelva sipprar ju ut varenda eviga gång, trots att han alltid påpekar för journalisterna att vi inte ska skriva om den.
Är det inte dags att någon ryter till och kräver att Lars Lagerbäck tätar läckorna och ser till så att Sveriges startelva förblir en hemlighet fram till 45 minuter före avspark?
Dags att hålla tätt, Lagerbäck? Tänk om läckorna finns inom förbundet? Varför är det alltid bara kvällstidningarna som har den? Många frågor, få svar.
***
Äh, skojade bara lite. Att startelvan läcker ut spelar faktiskt ingen större roll. Det erkände Lasse Lagerbäck på presskonferensen i fredags.
Han fick frågan: Vad betyder det för dig att du vet Kroatiens startelva?
Han svarade: För det första tror jag aldrig att man vet säkert. Nån kan bli sjuk eller vad som helst. Men om den elva de meddelar skulle gälla, har det ändå inte så stor betydelse. Det viktiga är att vi känner att vi har gjort den kartläggning vi behöver. Så att vi kan ge spelarna den information de vill ha samt att vi kan tänka igenom olika scenarion. Sedan om det handlar om en eller två spelare är inte så viktigt.
Men så bra då. Jag tolkar svaret som att Lagerbäck gnällt färdig på journalister som gör sitt jobb. En till två spelare, det är ju TT:s felsnitt. Och de gnäller han aldrig på.

God natt

Hårt jobb och högt tempo. Nu sover vi till 18.00. Sorry. Dåligt med skvaller från i går. Det var tydligen ganska lugnt…

Sveriges lag

Isaksson
-
Östlund, Mellberg, Lucic, Edman
-
Alexandersson, Linderoth, Svensson, Ljungberg
-
Larsson, Jonson

Kommentar: Det logiska laget. Som vanligt när det gäller Lagerbäck. Jag gissade fel på en person innan jag fick det bekräftat från förbundskällor, trodde faktiskt att Allbäck skulle spela. Men Jonson gör det minst lika bra. Zlatan inte ens på bänken. Due a due?

Och rätt svar är…

Suck, pust, stön - tävlingen är avblåst. 60 mejl på tre timmar och ingen gissade rätt. Men det var faktiskt inte lätt, jag blev själv väldigt förvånad när jag såg bussen rulla iväg.
De allra flesta tror på Zlatan Ibrahimovic i mitten, det är naturligtvis helt rätt. Vem annars?
Sedan gissar många på Mellberg, Östlund och Chippen runt honom och det ligger mycket i det; Mellberg satt till höger längst bak, Chippen satt till höger näst längst bak och Östlund satt till vänster näst längst bak.
Men till vänster om Zlatan längst bak satt en man som ingen gissade på - Djurgårdens Mattias Jonson. Hur han hamnade där? Har inte en aning.
Rätt svar alltså, från höger: Mellberg, Zlatan, Jonson.
Sedan kom på respektive sidor och framåt (ungefärligt): Chippen och Östlund, Edman och Nilsson, Rosenberg och Daniel Andersson, Ljungberg och Henke, Allbäck och Svensson, Kim och Isak, Lucic och Eddie Gustafsson, Nystedt och Roland, och så vidare, och så vidare.

Många gissningar blir det…

Hej!
Självklart satt Zlatan längst bak i bussen flankerad av Markus Rosenberg och Andreas Isaksson.
/Anders

Tror att det var Lasse Lagerbäck å Roland Andersson å sist men inte minst Jonas Nystedt. Lasse i mitten. Tror också att de sjunger "Vi här bak i bussen, vi har det bra å vill ej va med on någon krock!".
/Björn


Jag gissar att Anders Svensson satt i mitten, mellan Chippen och Rosenberg.
/M

Hej Rob.
Som svar på dagens fråga i din blogg gissar jag på tripp trapp trull fast i följande ordning; Henke, Zlatan och Mellberg.
/Stefan

Hallå!
Tänkte våga mig på en lågoddsare och en högoddsare angående bussens coola killar. Lågoddsvarianten är Ljungberg ackompanjerad av Chippen och Mellberg. Högoddsaren är Nystedt med Forssblad på ena sidan (i ett desperat försök att få Nystedt uppdaterad på skadeläget) och Henke på andra sidan tagandes en mediekurs av Nystedt.
/Erik

Hej.
Antar att det är Janne Plånbok som ger bort drinkar i baren ikväll?
/Johan

Hej.
Dagens svar: Kim i mitten och Elmander och Isak bredvid. Gamla DIF:are regerar!
/Todde


Hej!
Längst bak i bussen satt Kebab-Anders, med sin "partner" Mackan Allbäck på ena sida och Kongo-Kim på andra. Göteborgarna styr och ställer!!
/MVH C.Karlsson (Blåvitt 98/99)

Hej.
Jag skulle tippa på att den oerhört tighta kompistrion Mellberg, Ljungberg och Zlatan (med Ljungberg i mitten) satt längst bak i bussen och diskuterade om vad kamratskap är…
/Krille

Jag har ingen aning om vilka som satt bredvid varandra, men jag tror inte att det var Mellberg, Zlatan och Ljungberg.
/Petteri

Tjenis!
Jag sätter en tunna skit på att det var Zlatan som satt längst bak i mitten. Vid sidan om sig hade han hårdingar som Freddie och Isak.
/Cina

Låga odds på att många gissar som jag: Ibrahimovic i mitten, Östlund till höger och Mellberg/Wilhelmsson till vänster. Jag väljer Wilhelmsson eftersom Mellberg som lagkapten bör hålla sig närmre främre delen av bussen
/Patrik

Hej!
Alternativ 1: Zlatan i mitten med stenhårde Capello på vänster sidan och "Dr Dopning" Riccardo Agricola till höger. För att se till att han inte överanstränger sig.
Alternativ 2: Ljungberg och Mellberg på var sin sida om Lagerbäck för att undvika en ny spelarkonflikt.

Ännu ett lyxhotell

Vad är det frågan om? Vilken resa. Hotellet i Zagreb - The Regent - håller nästan lika hög klass som lyxplacet i Wien. Desstuom bor 200 högdjur från företag som sponsrar SvFF här, jag stötte precis ihop med bossarna på Aftonbladet.
Skakade också hand med Blåvitt-trojkan Mats Persson, Arne Erlandsen och Janne Plånbok nere i lobbyn, de bor också på hotellet, precis som fotbollshövdningen själv, Lars-Åke Lagrell med sin vassa fru.
Vanligaste frågan jag får: spelar Zlatan? Nej, svarar jag. Hur går det i matchen då? Oavgjort. Due due, kanske? Ett resultat både Sverige och Kroatien kan vara hyggligt nöjda med.
Med tanke på klientelet kan det nog gå ganska vilt till i hotellbaren i natt. Ni vet var ni läser det bästa skvallret i morgon.


Dagens fråga

Landade ungefär samtidigt som landslaget här i Zagreb och det är alltid kul att se vilken uppståndelse det är när spelartruppen ska fraktas. Även om det var ganska lugnt i dag. Spelarna kom utan större problem på bussen, de hälsades välkomna av söta pom-pom-flickor i kort-kort.
Här kommer dagens fråga: vem satt i mitten längst bak? Och vilka två satt bredvid? Vinnande svar publiceras här på bloggen.

Från dagens presskonferens

Precis som jag misstänkte hade landslagsledningen snackat ihop sig. "Vi kan inte ha några synpunkter på vad Juventus gör", sa Lasse 1. "Vi kan inte ha några synpunkter på vad Juventus gör", sa Lasse 2.
Tur att Fredrik Ljungberg finns.
Har du varit med om att Arsenal skriver på sin hemsida vilka tävlingslandskamper du bör spela och inte spela? frågade jag.
- Nej, på hemsidan står vilka matcher vi ska spela med Arsenal, sa Fredrik med ett snett leende.
Lasse Lagerbäck och övriga landslagsledning uppmuntrar till en fotbollsframtid där klubblagen offentligt framför vilka tävlingslandskamper deras spelare ska spela och därmed skapar onödig stress och press och dåligt klimat. Snacka om att i ett långsiktigt perspektiv bidra till landslagsfotbollens minskade status. Fegt. Fast det hindrar förstås inte att ledningens agerande i fallet Ibrahimovic var berömvärt.
Ändå tur att sådana som Fredrik Ljungberg finns. Och Zlatan. Han var grymt cool på presskonferensen för att sitta i den rävsax han ändå gör.
- Om jag känner mig bra spelar jag, inget snack om saken, sa Zlatan om Kroatien-matchen.

När, var, hur?

Det är hett nu. Alla har åsikter om Zlatan, Lagerbäck, Juventus, Lagrell, Sverige och konflikten mellan klubblag och landslag. De två lustigaste läser ni här och här. Johan Esk på Dagens Nyheter och nån Lindqvist på Helsingborgs Dagblad (honom hade jag aldrig hört talas om).
Både Esk och Lindström sitter på behörigt avstånd från händelsernas centrum och vidareförmedlar landslagsledningens åsikter som de läst och sett på SVT-sporten.
Det hade ju varit ganska intressant om de visade på ett - jag säger ett - enda liknande exempel där en av världens största klubbar går ut offentligt och dikterar vilkoren för vilka tävlingsmatcher en av världens bästa spelare ska spela i ett av världens bästa landslag.
Säg mig, Esk och Lindgren, när hände det senast i fotbollsvärlden? Jag publicerar era förslag. Det är ett löfte.

Hård passé

Robert,
mitt bland alla skador och nakenbastubadande österrikiskor vill jag meddela att Mats Hård skriver igen.
/Dojjan

Har sett det. Han skulle slutat när han stod på topp. Nu känns han bara passé.

Mellbergs badtofflor

Skit i spelsystem och taktik - förklara i stället varför fotbollspelare envisas med att gå omkring i badtofflor nu och jämt. På bilden på www.aftonbladet.se tycks Mellberg, Larsson och Zlatan befinna sig vid ett övergångsställe i stadstrafik, lik förbannat har Mellberg badtofflor på fötterna. Beteendet är varken logiskt eller normalt. Jag kräver och ser fram emot en analys.
/Martin, Umeå

Apropå bilden så bor spelarna på ett hotell tvärs över gatan (jag var precis där) och hade bara varit ute en snabbis innan presskonferensen för att köpa några vykort eller ta en kaffe eller nått. De var borta från sitt hotell i max 20 minuter.
Apropå badtofflorna så lever fotbollsspelare på läger ett rätt slappt liv. De tränar, duschar, äter, sover och skiter och går emellanåt en sväng på hotellet eller till någon butik strax bredvid - då finns ingen större anledning att ta av sig badtofflorna.

Tjuven ingen tjuv

Tjuven var ingen tjuv. Det var någon som hade gömt mitt hårmousse under sängen. Bank fortfarande huvudmisstänkt. Allt gott åter, hotellet!

Sexskandal på journalisthotellet

Väljer att hålla min kollega anonym men storyn är sann. Den utspelas i den mixade bastun (!) på hotell Le Meridien.
Kollegan klev intet ont anande in i bastun med handuken där den ska vara i en mixad bastu - knuten runt midjan.
Efter en stund får han sällskap, in kliver en österrikisk madame av bättre snitt. Hon är inte bara vacker, hon är dessutom helt naken.
Hon lägger sig ogenerat på bänkraden nedanför min kollega som inte vet var han ska landa blicken.
Bastun ligger för övrigt i anslutning till gymmet och idag har det varit ovanligt många journalistkollegor som pratat om att de ska "träna"…

Vem är tjuven?

Tar med omedelbar verkan tillbaka allt gott jag har sagt om hotellet. Någon har nämligen stulit mitt hårmousse! Helt nyöppnad var flaskan också, fick den av farmor för en vecka sedan. I mitt rum har bara jag själv och hotellpersonal vistats. Eller kan Bank kommit över en extranyckel? Hans hår är ju faktiskt i behov av en styling.
Men hur fan ska jag kunna visa mig på stan nu?

Nationalistisk media

När det bränner till som det gjort mellan Juventus och det svenska landslaget är det ganska intressant att se hur medierna agerar. Det mest talande är vilken nationalistisk inställning de flesta tidningar, radiostationer och tv-kanaler väljer.
Nu har jag inte haft möjligt att scanna av allt som sagts och skrivits men min slutsats är att ingen av de stora morgontidningarna, inte Tidningarnas Telegrambyrå, inte SVT, inte Radiosporten har bekymrat sig med att höra med Juventus varför de agerar som de gör. Man litar fullt och blint på de uppgifter som den svenska landslagsledningen sänder ut samt refererar till Juventus hemsida.
Men varför agerar Juventus som de gör? Ja, det är egentligen bara Sportbladets Jennifer Wegerup som bemödat sig med att försöka ta reda på det. Måste även erkänna att Expressen under de här dagarna gjort egen journalistik med italienska reaktioner i syfte att bredda bilden. I övrigt har det varit tyst. Men jag kan ha missat något.

Om vårt resande cirkussällskap

Hej Robert!
Som oinsatt i hur medievärlden fungerar när landslaget är ute och reser så blir man lite nyfiken av dina (och dina kollegors) bloggkommentarer om det uppenbarligen väldig sympatiska hotellet Le Meridien. Hur kommer det sig att hela svenska journalisttruppen bor på samma ställe. Är det en slump eller bokar man alltid gemensamt? Via landslaget?


Ofta när det handlar om bevakning av just landslaget så bor vi tillsammans. En resebyrå i Linköping, Resia, har specialiserat sig på landslagsresor och fixar gruppresor åt alla journalister till hyfsade priser. Landslaget har inget med det att göra.

Av kommentaren från första rapporten "varför journalisterna åkte hit redan i dag är det ingen som vet, landslaget samlas i morgon" får man ju intrycket av att ni inte riktigt bestämmer själva.


Jodå, det hade blivit någon miss bara.

Och eftersom ni verkar rejält impade av standarden på hotellet gissar jag att det inte alltid är så och då inställer sig ju frågan: vem betalar ert boende? Eftersom det uppenbarligen inte alltid är så hög standard? Pröjsar SvFF riksmedia för att åka med och rapportera? Det senare skulle ju åtminstone i mina öron låta rätt anmärkningsvärt.

Nej, så här lyxigt är det sannerligen inte alltid. Och varför skulle det? Det finns väl ingen anledning att vi bor på lyxhotell (även om det som sagt är rätt gött på Le Meridien).
Resebyrån hade bokat in oss på ett "vanligt" hotell, något strulade och vi fick ombokas hit på kort varsel. Alltså får resebyrån ta den ekonomiska smällen, alternativt deras samarbetspartner här i Wien.
Nej du, SvFF pröjsar inte en spänn, det gör redaktionerna själva. Det hade varit väldigt anmärkningsvärt, håller med.

MVH
nyfiken DanielNaken Lagerbäck

Mer Lagerbäck. Han har som ett mantra upprepat hur goda relationerna är med Juventus. När konflikten nu briserat står han helt naken - och dessutom bonnförkyld. Ingen rolig situation.
Landslaget har presskonferens i eftermiddag och det ska bli spännande att höra vad han säger om Juventus agerande. Tycker han fortfarande att de sköter sig "oerhört hundraprocentigt reko"? Uppmuntrar han ett samarbete där klubbarna offentligt dikterar vilka spelare som ska spela vilka landskamper? Vågar han göra som Lagrell, som i alla fall erkände att "Juventus budskap på hemsidan komplicerar situationen?".
Skulle tro att landslagsledningen sätter sig i ett ganska allvarligt möte direkt efter träningen och pratar ihop sig om en gemensam linje utåt. Det kommer att låta likadant från många munnar i dag.

Bara Zlatan frågetecken

Henke är o k, Ljungberg och Mellberg också, och Kim. Bara Zlatan är ett stort frågetecken. Enligt uppgifter till Sportbladet snackas det ändå inne i truppen om att Ljungberg, plus Zlatan då, vilas mot Kroatien. De har gula kort, och det är ju faktiskt Islands-matchen som är den riktigt avgörande.

Oerhört hundraprocentigt reko

Lars Lagerbäcks och Magnus Forssblads hyllning till Juventus dopningsdömde chefsläkare Riccardo Agricola måste vara årets klantigaste uttalanden. Arne Ljungqvist reagerade i alla fall.

Fotbollshistoria

Att en klubb av Juventus storlek - eller en proffsklubb överhuvudtaget - går ut och har åsikter på sin officiella hemsida om vilka tävlingslandskamper en av deras spelare bör spela och inte spela, har det någonsin hänt tidigare? Har någon klubb gjort så här? Synnerligen ovanligt är det i alla fall.

Tänk om alla klubbar skulle följa Juventus exempel och offentligt redogöra för vilka landskamper deras spelare bör spela och icke spela? Kaos hade det blivit. Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att vi bevittnar ett stycke fotbollshistoria. Konflikten klubblag vs landslag har sällan varit tydligare.

Bra av L-Å Lagrell att säga ifrån, Sverige har ju regelverket på sin sida. Men vad betyder hans utspel i praktiken? Sannolikt inte särskilt mycket. Zlatan lär ju knappast spela mot Kroatien, möjligen bänken, men jag är tveksam.

Varför sätter Sverige helt plötsligt hårt mot hårt och kräver Zlatan tidigare än Juventus vill? Juve har ju från början velat vänta till "torsdag eller fredag" med att undersöka honom. Nu tvingades de tidigarelägga läkarundersökningen (i går). Till någon annan ger mig en bättre förklaring tror jag - även om det kanske låter naivt - att det är Sportbladets granskande artiklar som satt fart på Sverige. Och jag gillar det Sverige gör, Blågult är ju för fan rankade tia i världen!

Som sagt, den här veckan har inte varit någon picknick, varken för landslaget eller oss journalister. Pratade med en person i svenska landslagsledningen i går kväll som utanför protokollet uttryckte exakt samma sak.

P.S Nej, det var inte Nystedt. För honom är landslagssamlingar aldrig någon picknick.

Grundlösa anklagelser

Fick ett mejl om att vi sportjournalister bor på lyxhotell, dricker brännvin och desutom bloggar för lite på våra resor. En lika grov som grundlös anklagelse. Dags för en ärlig redogörelse över tiden i Wien.

Antal dagar och nätter: 3.

Antal öl: 1.

Antal för stora bakverk: 4.

Antal för stora bakverk om Simon Bank ätit på två dagar: 5 (jag har faktiskt tappat räkningen).

Antal träningspass på världens lyxigaste gym med bubbelpool: 3.

Antal träningspass Simon Bank gjort: 0.

Antal wienerschnitzlar: 1.

Antal besök på www.wienerschnitzel.com: 1.

Antal skrivna artiklar/blogginlägg: 205 (minst).

Zlatan kommer

Han landar i Wien i morgon bitti. Tycker att Sportbladet var ganska rätt ute i den artikel vi skrev i går kväll och som var i butik i morse. Bekräftelsen kom ut på Juventus hemsida vid 19.00 i kväll.
Tycker att vi har varit rätt på det hela veckan, det har inte varit någon picknick även om den svenska landslagsledningen försökt framställa det så.

Löjligt, Svennis

Svennis ska börja filma sina presskonferenser. Löjligt. Borde inte han ha lärt sig att strunta i vad tidningarna skriver, är han inte större än så?
Och om han nu skulle bli felciterad, vem ska han visa filmen för? Storbildsduk på Trafalgar Square?
I princip håller jag med Svennis, vi SKA citera rätt. Jag har inget emot en kamera och visst kan den vara behjälplig in a court of law. Men herregud, det är fotboll det handlar om. Showbiz. Sitt privatliv och politik pratar han ju ändå inte om.
Själv har jag bara vid något enstaka tillfälle anklagats för att ha felciterat och då har det visat sig handla om besvärliga tolkningsfrågor, inga felcitat. Å andra sidan använder jag alltid bandspelare, det är svårt att felcitera då.

Smått och gott från dagens träning och presskonferens

Zlatan var kvar i Turin och Ljungberg kvar på hotellet. Inte heller förbundskapten Lagerbäck dök upp, han var däckad av "en vanlig, jävla bonnförklylning", som landslagsläkare Forssblad uttryckte det.
Sedan klev Henke av med smärtor i knät, fraktades ut bakvägen och kördes till hotellet i ilfart. Som om inte det var nog fick Mellberg en lårkaka. Källström klev också av, men det var bestämt sedan tidigare.
Jag brukar aldrig vara särskilt bekymrad över skadeläget i landslaget - det löser ju sig alltid - men den här gången ser det ärligt talat inte särskilt bra ut.
Här är i alla fall min prognos: Mellberg spelar, Ljungberg spelar, Henke spelar kanske, Zlatan spelar inte, Källström börjar på bänken och Lagerbäck repar sig. Annars får vi väl låna ut Lars-Roland Sandlin.

Landslagsledningen ser allt mer pressade ut när frågorna handlar om Zlatan och Juventus och konflikten som inte finns. Juventus har hela tiden hävdat att torsdag eller fredag avgörs om Zlatan kan ansluta, och så verkar det också bli. Men spelar han på lördag? Skulle inte tro det. Det är klubbarna som bestämmer, även när det gäller tävlingslandskamper. Tror på en kompromiss; Zlatan kommer til Wien, står över mot Kroatien, men spelar mot Island.

Fredrik Ljungberg kom till Wien i går kväll. Självklart skulle han varit med på presskonferensen i dag. Det var han inte. Skärpning, Nystedt! Snudd på ett plus.

Dagens detalj om Le Meridien: rummen kostar 305 euro per natt och hotellet rankas som ett av världens (världens) bästa affärshotell.

Tänk om alla människor var som Teddy Lucic, då hade livet varit enkelt nästan jämnt. Men det hade inte varit lika roligt att vara journalist.

Åkeby officiellt snart

Så verkar det snart bli officiellt att Sören Åkeby tar över Malmö FF. Jag avslöjade att det var klart 23 september, dagen efter att MFF och Åkeby träffats i ett hemligt möte och blivit helt överrens. Ändå dundrade Bengt Madsen dagen efter att min artikel var lögn. Varför, Bengt? Då får ni väl hålla tätt i stället.
Det som hänt fram till nu är att Hasse Borg förhandlat med Århus om att köpa loss Åkeby innan kontraktet går ut till sommaren. Uppenbarligen har han lyckats.

Naivt landslag

I går kunde Sportbladet avslöja hur Juventus körde över Sverige. I dag upplyser vi om det relativt okända faktum att läkaren som har Zlatans öde i sina händer - och som den svenska landslagsledningen har alla kontakter med - är villkorligt dömd för dopningsbrott till 22 månaders fängelse. En kontroversiell man i fotbollsEuropa, men i Sverige är man väldigt positiv till Riccardo Agricola.
Ofta är den svenska fotbollsledningens omvärldsanalys pinsamt naiv, speciellt när vi journalister (läs Jennifer Wegerup och Michael Wagner) har betydligt bättre tillgång till information från utländska klubbar (Juventus) och länder vi möter (Bulgarien, Ungern, Kroatien) än vad Sverige själva har.

Jag får många mejl av typen "det är väl självklart att Juventus kör över Sverige, varför skriver ni om det?". Jag tycker också att det är självklart, men den svenska landslagsledningen vägrar erkänna det.
Deras signal utåt är att de har makten i Zlatan-frågan vilket de flesta svenska medier köper totalt okritiskt, trots att det är både naivt och lät att genomskåda. Därför är det viktigt att någon (Sportbladet) berättar det.
Så här sa Lasse Lagerbäck i går, apropå överkörningen: "Det låter väldigt patetiskt för mig. Vi har alltid haft en oerhört bra relation med klubarna. Jag har aldrig någonsin upplevt att en klubb har använt elller utnyttjat på ett felaktigt sätt att en spelare varit skadad för att stoppa honom från landslaget".
Jo, han sa verkligen så.


Allbäck spelar

Det blir Marcus Allbäck mot Kroatien om inte Zlatan kan spela. Här är min tes: förbundskapten Lagerbäck satt bredvid Henke uppe på podiet på presskonferensen i går. Henke säger aldrig "okej" utan "O K". När Lagerbäck fick en fråga om Zlatan svarade han plötsligt: "Vi måste se Zlatan i någon form av test där vi ser att han är O K".
O K? Ja, inte okej utan O K. Henkes inflytande är stort.
Därför spelar Allbäck mot Kroatien om inte Zlatan kan spela. Att Henke trivs bäst med Allbäck är knappast någon hemlighet.
Henke är för övrigt briljant i reklamfilmerna på tv där han driver med sig själv på ett härligt sätt. Henke har ju för tusan skådespelartalang på att spela sig själv.

Smått och gott från en dag med Blågult

Zlatan hade blivit lite bättre i sitt knä. Blödningen hade gått ner. Han hade motionscyklat och ätit inflammationsdämpande tabletter i dag.
Den svenska landslagsledningen - som poängterade att de inte är överkörda av Juventus (där trampade vi tydligen på en öm tå) - ska ha ett nytt samtal med Zlatan i morgon, sedan ska han undersökas av Juventus läkare på torsdag eller fredag.

Informationschefen Nystedt svarade för en mycket bra insats. Han hämtade de spelare vi ville ha, dirigerade och höll kvar en som försökte smita. Snudd på fem plus!

Fredrik Ljungberg kommer i kväll. Hans ömma fot ska det inte vara några problem med.

Huvudrörelsen låg på Lagerbäck och läkare Forssblad hur länge man är beredda att vänta på Zlatan. Det kunde han frågat mig om. Startelvan tas alltid ut fredag kväll. Ska Zlatan starta måste han kunna träna i Zagreb på fredagen.

Bara elva man tränade, resten körde på gymmet eller hade inte hunnit fram. Målvakten Eddie Gustafsson och assisterande Roland Andersson fick spela ute i en övning. Snudd på parodi så här fyra dagar före ett VM-kval. Å andra sidan betyder ju inte matchen så mycket, det är mot Island det gäller.

Mattias Jonson var hett eftertraktad bland journalisterna. Senast Zlatan var skadad, mot Ungern förra hösten, då skulle Jonson startat. Men han blev sjuk och Allbäck fick chansen, tog den och fortsatte mot Island. Nu säger Lagerbäck att han redan bestämt sig vem som lirar bredvid Henke om Zlatan inte kan spela, men det tror jag är en sanning med modifikation. Det blir en kamp där träningarna får avgöra.

Förbundets Mats Engqvist hade frågesport med journalisterna. Vilken VM-skyttekung hade lirat i det österikiska lag vars arena Sverige tränade på? Bajsmannen vann en banan när han skrek Mario Kempes - men GP:s Balkander var faktiskt först, fast han sa det för tyst.

Blandade reaktioner

Tjena Robert!
Intressant att se hur olika ni och Expressen behandlar Juventus agerande kring Zlatans skada. I vanlig ordning brukar jag läsa båda tidningarna (plus DN, SVD och GP), ta in all information, köra det i en "centrifug" för att sedan försöka få en egen uppfattning om vilken tidning som har rätt - och således vad jag ska tro på. Allt som oftast blir det ni på AB som vinner den kampen. Så även den här gången.
Det är ju väldigt uppenbart att Expressen smyger runt på tå - speciellt när det handlar om Zlatan - för att inte göra sig obekväm för den svenska landslagsledningen. Kan verkligen deras journalister lämna redaktionen med gott samvete och erkänna för sig själva att i dag gjorde vi verkligen en läsvärd tidning för våra läsare? Tror inte det går när man inte beskriver sanningen.
Fast din krönika om IFK Göteborgs vändning mot Assyriska kanske inte heller tillhör Sverigetoppen. Du har ju å andra sidan erkänt att krönikor inte är din starka sida - men du har i alla fall en egen synpunkt på det du skriver om. Får dock hålla med Simon Bank om att meningen om Rydström kanske inte var helt lyckad. Med din förklaring blev den underhållande, men det var förvirrande när man läste den.
Fortsätt med ditt granskande - journalister som sätter sanningen i främsta rum är alltid kul att läsa. Även fast jag hoppas att du inte testhoppar några sängar när Sverige väl tagit sig till Tysklands-VM…
/Johan

Tjena.
Vill egentligen inte kommentera men måste. Jag vet ju att detta är ren "upprördhetsjurnalistik", men ändå. Att "lilla" svenska lanslaget inte har något som helst att säga till om mot "stora" Juventus är inte alls konstigt. Juventus äger Zlatan just nu (tyvärr, så är det i verkligheten).
Detta kan liknas vi världspolitiska åsikter då Sverige "tar avstånd från" saker och ting man inte håller med om. Hur mycket betyder det kan man fråga sig?
"Frågorna är alltid många där makten är liten!".
MVH
Zlatko

Du är smutsig i din hjärna, i ditt hjärta. Vi hoppas att du får en svår sjukdom, som du kan vara sängliggande i resten av ditt ÄCKLIGA LIV. Din jävla idiot, ditt jävla svin, DU ÄR ETT SVIN. Skriv saningen din jävla GRIS.
-

Mer hotellberöm

Har redan berömt hotellet vi bor på, Le Meridien, men det var innan jag åt deras frukost. Nu är jag salig. 15 olika sorters flingor, perfekt stekt bacon, fruktsalladen måste varit plockad i Edens Lustgård och omeletten kläckt av Hönan Agda i egen hög.
Bara GP:s Balkander misslyckades när han la parmaskinka på ett supergrovt öststatsbröd. Han missade de runda, färska frallorna med nymalt mjöl på. Funderar på att flytta in här. För gott. Börja blogga om Grossglockner och gå på neujahrskonzert.

Kom igen, HBK

Har påpekat det tidigare och gör det igen; det ska bli grymt spännande att följa Halmstad i Uefacupens gruppspel!

Kom igen, Chelsea

Jag gillar Chelsea. Inte klubben, den skiter jag egentligen i, men idén, satsningen, experimentet. Kan en klubb som varit halvt medioker under större delen av världshistorien, genom obegränsade ekonomiska resurser plötsligt bli bäst, bäst, superbäst? Är fotboll så jäkla enkelt trots allt? Är fotboll inte större än att laget med de bästa spelarna vinner? Tycker det är grymt spännande att följa.

Runström sjuk, missar U21

Björn Runström har tackat nej till U21. Då var han väl sjuk då och ingen kontraktstvist som jag insinuerade i går.
Fast jag är ändå nyfiken på hur det är ställt med Hammarbys policy om att spelare som inte kritar nya kontrakt inte får spela. Har ledningen backat igen eller är policyn skrotad?

Mejl till Simon Bank

Ha ha… jag bugar och bockar. Du gick till botten med problemet! Och i efterhand är det ju glasklart.
/H.r

Glasklart var ordet.

Grattis Stockholm

Grattis AIK, grattis Djurgården. Räcker så, va? Tror fansen har annat att göra än att läsa en sketen blogg en natt som denna.

Samtal från Simon

Intervju: Simon Bank möter Robert Laul 20051003:
* Det kokar i Kalmar. Kommentar?
- Jag fattar ingenting.
* Du skriver i dagens allsvenska krönika att "Göteborgskamraterna verkade ha tillbringat lördagsnatten hos Henrik Rydström i Kalmar; ingen orkade ta djupledslöpningar, dålig koncentration vid inläggen och försvarsspelet var snudd på säsongens sämsta". Vad i hela världen har Henrik Rydström med IFK Göteborg att göra?
- Tja, Kalmar vann ju med 7-0 mot Assyriska. Jag menade att Blåvitt såg ut som om de varit hemma hos honom och fått det berättat för sig, eftersom de underskattade Assyriska så totalt.
* Är du nöjd med den meningen?
- Absolut. Den är +++++.
* Har du fått många mejl från folk som inte förstår?
- Nej, den har tydligen varit glasklar för alla Sportbladets läsare.
* Om jag hävdar att Rydström upplever att du sågat honom, vad kan jag hälsa honom då?
- Att då får han skärpa sig, och sluta vara så gnällig. Han ska ta det som en komplimang, jag menade ju att han är duktig på att snacka och skriva. Sedan kunde hans hemsida vara lite bättre, men det är en annan sak.
Simon Bank
[email protected]


AIK:s vd bekräftad

Att Charlie Granfelt blir ny AIK-vd bekräftas här. Vad jag tycker om det? Tja, bra att bolaget får en vd till slut.
Om Carlie Granfelt är att bra eller dåligt val har jag tyvärr ingen aning om. Men nye ordföranden Per Bystedt verkar ju veta vad han sysslar med så det blir säkert bra.

Zlatan stannar i Italien

Risken är fortfarande stor att Zlatan missar VM-kvalet mot Kroatien. Han har precis undersökts av Juventus läkarteam, och under eftermiddagen ska svenska landslagsläkaren Magnus Forsblad studera röntgenplåtarna på Zlatans svullna knä.
Det är ingen allvarlig blödning, enligt Forsblad, men Zlatan kommer ändå att stanna i Italien tillsvidare för att se om svullnaden går upp eller ner.
Torsdag eller senast fredag kommer ett beslut tas om Zlatan kan ansluta till den svenska truppen.
- Vi får se från dag till dag hur det utvecklas. Det blir en kamp mot klockan, säger Magnus Forsblad.

AIK:s vd klar

Sanny Åslunds ersättare är på plats. Det tog nästan ett år. Enligt ryktena heter han Charlie Granfelt och kommer att presenteras under dagen (14.30) som AIK Fotboll AB:s nye vd.
Granfelt har en bakgrund som marknadschef på norska storföretaget Kverneland Group, som bland annat gör traktorer och jordbruksmaskiner. Mer info på sportbladet.se runt 15.00.

P.S En bra förstadag på jobbet för Charlie Granfelt om AIK skulle gå upp i allsvenskan ikväll!

Första rapporten från Wien

För er som eventuellt missat det är landslaget i Wien tisdag till fredag. Sedan går resan mot Zagreb och lördagens VM-kval mot Kroatien.

Hotellet den svenska journalisttruppen bor på, Le Meridien, är något av det fetaste jag varit med om. Plasma-tv:n på mitt rum är gigantisk och måste gått lös på 120 papp - och en sådan finns det på alla rum! Fri minibar, gratis bubbelpool, swimmingpool och gym. En nystruken morgonrock ligger på min enorma säng som har lika många kuddar som Henke Larsson gjorde mål i Skottland. Träningsmatcherna inkluderade. Neonrosa lysrör och en glasvägg med kaffekoppsmotiv ovanför sängen, det här rummet har det mesta.

Varför journalisterna åkte hit redan i dag är det ingen som vet, landslaget samlas i morgon. Men med tanke på hotellstandarden vore det förmätet att gnälla.

Zlatan och Ljungberg är skadade och jag läser om halva landslag och mardrömmande förbundskaptener. Håller inte med domedagsprofeterna riktigt. Zlatan har aldrig varit någon nyckelspelare för Blågult och Ljungberg lär ju garanterat spela.
Det krävs en värre rävsax för att Lagerbäck ska drömma mardrömmar. Tvärtom är han nog ganska nöjd. Hans kollega i Kroatien får huvudbry och Lagerbäck vet att Sverige är nästan lika bra med Allbäck och Henke på topp (därmed inte sagt att Zlatan och Allbäck är nästan lika bra).

Har precis landat i Wien och anar att många tidningschefer sitter hemma och filar på svarta rubriker om Zlatan är så allvarligt skadad som de första prognoserna tyder på.
Den stora frågan i det här läget borde vara hur Zlatans skada påverkar landslagets möjligheter att nå VM?
Min teori: knappt alls! Island slår vi ju ändå, och då är vi i VM som en av två bästa grupptvåor oavsett hur det går mot Kroatien.
Kroatien-Sverige är den här kvalgruppens mest betydelselösa match. I alla fall ur ett svenskt "gå till VM"-perspektiv.

Smått och gott från söndagens allsvenska omgång

Har ännu inte skrivit något om Blåvitts viktiga seger mot Assyriska på bloggen. Förklaringen; jag är vikarierande chefskrönikör för Simon "Bokmässan" Bank och vad jag tycker om den matchen får ni läsa i Sportbladet i morgon. På nätet går också bra.

När det gäller Öis kan man ju fråga sig om Ailton är så bra eller om Elfsborgs försvar är så dåligt. Jag sätter min spargris på det sistnämnda. Samtidigt förstår jag att Djurgården är beredda att betala nästan tio miljoner för brassen.

Kalmar slår Hammarby med 3-0 …zzzzzzzzzzz… och kopplar greppet om Royal League-platsen …zzzzzzzz… Förstår att turneringen är högintressant både för klubbar och fans, men jag är inte riktigt lika biten. Stackars Hammarby förresten om man missar Royal League-miljonerna…

Björn Runström var borta på grund av sjukdom för tredje matchen i rad. Han äter penicillin. Han har också ett kontrakt som går ut efter säsongen och som inte har förlängts. Hammarby har en policy som säger att spelare som inte förlänger sina kontrakt inte spelar några matcher. Tackar Runström nej till U21 i morgon eller har sjukdomen släppt då?

Ljungberg före Zlatan

Aj, aj, aj - Zlatan skadad inför en viktig landskamp. Oj, oj, oj - Ljungberg också (det förutsätter jag). Oro bland folket, sedan spelar båda på lördag och Sverige vinner som vanligt.
Om jag måste avvara antingen Zlatan eller Ljungberg väljer jag… Zlatan. Tror att Ljungberg betyder mer för Sveriges spel än vad Zlatan gör.
Samtidigt kan Ljungberg inte framkalla några Ungernblixtar - killen kan ju knappt skjuta - men sett över en hel match känns det som att Fredrik är nyttigare.
Skulle det ändå bli förlust mot Kroatien går Sverige ändå till VM som bästa grupptvåa. Sverige är redan i Tyskland, är det bara jag som insett det?

Zlatans fysik

Om Adrianos fyra av fem möjliga vore årets skämt, vad är då Zlatans trea i fysik? Citerar: "Zlatan är stor, men han lever mer på sin teknik". Jag vill nog säga att Zlatan lever så gott som lika mycket på sin styrka och fysik som på sin teknik.
/J

Håller med, Zlatans fysik är värd en femma om du frågar mig. Det är ju tekniken och fysiken som är hans unika egenskaper.


Adrianos skott

Att Adrianos skott endast får fyra plus av fem möjliga i dagens Sportbladet måste väl ändå vara årets största skämt eller?
/S

Kanske inte årets största skämt, då har du låga krav på humor, men nog skulle han haft fem plus om du frågat mig.

Fega tränare?

Roland Anderssons citat om svenska talanger i intervjun med Sportbladets Stefan Alfelt kan läsas som en recension av de allsvenska fotbollstränarna. Inte många får godkänt, knappt ens Arne Erlandsen.
- På sikt är det förödande för svensk landslagsfotboll. Förr eller senare får vi betala ett pris. Hur många 17-åringar spelar i allsvenskan i dag? Hur många 18-åringar? säger Roland.
Ta bara serieledande Djurgården, har de ens någon tonåring i truppen? Föreningens policy är "Steget före", så jag väntar med spänning till nästa säsong då Djurgården vinner allsvenskan med åtminstone tre 17-åringar i ordinarie elva.
Djurgården har varit just steget före på en mängd områden under 2000-talet, dock inte på den kanske viktigaste och svåraste - utvecklingen av unga spelare.

Henke på g?

Henke Larsson gör ett bejublat 20-minutersinhopp och vänder matchen för Barca. Det är naturligtvis glada besked för landslaget.
På kort sikt spelar det ingen roll om Henke står helt utanför laget men skulle han gå utan speltid fram till VM hade det varit förödande. När de gamla börjar tappa tempo kan det gå fort, se bara på Bjärred, Björklund och Schwarz.
Det jag oroar mig för just nu när det gäller Henke, är att han inte fått chansen att hitta formen efter skadan. Båda landskamperna var långt under normal Henke-standard. Nu har han fått en del speltid i La Liga och det kan räcka för att den vanlige Henke är tillbaka mot Kroatien och Island. Det får vi se på veckans träningar i Wien.

För övrigt hoppas och tror jag på det här laget mot Kroatien:

Isaksson
-
Nilsson, Lucic, Mellberg, Edman
-
Alexandersson, Linderoth, Svensson, Ljungberg
-
Henke, Zlatan

… och mot Island görs följande ändring:

Isaksson
-
Nilsson, Lucic, Mellberg, Edman
-
Chippen, Linderoth, Svensson, Ljungberg
-
Henke, ZlatanHyllad av Härdh

Först hyllningen på "Bara ben på Glenn Hysén", nu ser jag att Göteborgs-Postens sportkrönikör Mats Härdh nyligen ägnade en hel krönika åt undertecknad. Fan, snart är man ju lika het som Simon Bank.

Förtydligande

Eftersom mitt inlägg om fotbolldirekt.com tydligen gick att missförstå förtydligar jag här: det jag försöker sätta strålkastaren på är varför IMG pumpar ut pengar på (1) en sajt som knappas kommer att bli lönsam och (2) saknar journalistiska ambitioner.
Sedan förstår och respekterar jag att ni är några därute som tycker att fotbolldirekt.com är Guds gåva till mänskligheten och mycket, mycket, mycket, mycket bättre än Sportbladet, men det var liksom inte det min diskussion skulle handla om.

Lördagsgnäll

Har egentligen inget emot fotbollssajten fotbolldirekt.com. De gör sin grej, vi gör vår och SVT något helt annat. Fotbolldirekt-killarna har dessutom en och annan bra nyhet emellanåt.
Men jag trillade inte av stolen direkt när jag surfade in på deras sajt under lördagseftermiddagen och såg vad de lyckats gräva fram inför morgondagens allsvenska omgång.
Fotbolldirekt.com ägs och finansieras av multinationella "mega-tv-sport-agent-jätten" IMG och det är inte konstigt att sajten går med rätt stor förlust när följande rubriker är kvällens headlines:

Bara seger gäller för Blåvitt
No shit?

Assyriska tänker inte ge bort något gratis
Om IFK betalar 300 000 då?

Ingen lunk när Elfsborg jagar Royal League
Nähä.

Krigarmatch väntar på Olympia
Verkar bli en höjdare.

Det jag inte riktigt begriper är varför miljardföretaget IMG år efter år slänger ut pengar på sajten när det (1) inte verkar finnas någon journalistisk ambition och (2) inte är lönsamt.
Vid något tillfälle har agenter med IMG-koppling släppt tveksamma nyheter på sajten men det var länge sedan och förklarar knappast varför den fortfarande finns.
Missförstå mig rätt, jag tycker att sajten är okej, de gör som sagt sin grej, men jag begriper inte varför den existerar.

Usel tippare

Är inte mycket för betting men nu är farsan på besök och vi lämnade in ett 128-raders som kändes bergsäkert.
Men men…
Sitter just nu och svär med sju ynkliga rätt, och dessutom 50 bortkastade spänn på en Lången eftersom Ljungskile missade att bortaslå Frölunda. Dags att sluta spela med hjärtat.

Motivation slår klass

Hej Robert.
Motivation slår alltid klass. De som inte tror ett dugg på Halmstad i fortsättningen av Uefa-cupen tycker jag ska ta en funderare. Alla som någon gång har spelat fotboll vet att motivation alltid slår klass! Det var allt jag hade att säga.
/Wieslander

Kan bara hålla med. Det var nämligen därför jag själv aldrig blev något. Mycket klass, lite motivation.

HBK igen

Hej Robert!
Som den besserwisser jag är villl jag påpeka att transferfönstret öppnar den 15 november här i Sverige och inte i januari.
Det är alltid den köpande klubbens landsregler som gäller. Fast eftersom Halmstad per definition inte är en
köpande klubb så kanske det spelar mindre roll?
/Daniel


Sjöholm satsar aldrig. Han lägger undan till vargavintern.

Snart bojkottad igen?

Hej.
Vad bra att du fick intervjua Simon Bank. Nu när det är långt till nästa intervju med Zlatan, menar jag. Inte riktigt samma scoop för en fotbollsälskare, men alltid något!
/Runan

Jag hade skrivit en kontaktannons för Simon Bank också men redigerarna strök den innan publicering, tyvärr. Publicerar den här på bloggen i stället:

Vill du titta på Champions League med mig? 30-årig kille med aptit på livets goda (desserter) söker kvinna i samma ålder (som Rooney). Gillar mysiga hemmakvällar (framför Champions League), sköna höstpromenader (till Råsunda) och romantiska resor (till Rom-derbyt). Jag är 180 cm lång och väger mellan 70 och 80 kg.
Svar till: Hinner göra det i pausen.


Transferfönstret öppnar i januari...

...och gruppspelet i UEFA-cupen spelas oktober-december. Kanske lite svårt för HBK att göra en satsning nu?
/Johannes


Det var ju det jag sa, Bengt Sjöholm gör ingen satsning på Uefa-cupen.

april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits