Händer mycket kvällen mot nyårsafton

AIK värvar Berndt Hulsker, 28-årig forward från Vålerenga. Förutom Johan Mjällby (som är tveksam till spel) är Hulsker Gnagets mest intressanta nyförvärv den här säsongen. Om - jag säger om - han klarar läkarundersökningen. AIK har ju som bekant dåliga erfarenheter av det där med att presentera spelare på sin hemsida innan allt är klart.
Hur som helst; går det vägen med Hulsker har Gnaget bara en forwardsplats till att fylla. Henke Larsson eller George Mourad, det är frågan.

Samtidigt rapporteras att Jon Inge Höiland lämnar Malmö FF för Kaiserslauten. Stackars nya tränaren Sören Åkeby som får se sin klubb nedmontera snarare än rusta för guldstrid - först Elanga, nu Höiland. Å andra sidan är väl Åkeby på semester i Thailand fortfarande?
Isländske U21-landslagsmannen Emil Hallfredsson må vara lovande, men det finns väl en anledning till att han inte spelar i Islands A-landslag samt att han inte köps av MFF, utan lånas med en köpoption.
Skulle Christian Järdler värvas känns det som att MFF står på plusminusnoll i dagsläget.
Lyckas man även knyta till sig amerikanske landslagsmannen Heath Pearce börjar det se intressant ut.

Kvällens mest överaskande besked var nog ändå det här; irländske skyttekungen Jason Byrne nobbar Djurgården. Klubbarna blev överens för någon vecka sedan, nu verkar förhandlingarna om Byrnes personliga kontrakt brakat samman, vilket är ganska ovanligt när båda parter varit inställda på affär. Därmed står Djurgården fortfarande utan alternativ till Jones Kusi-Asare i den centrala anfallsrollen, om inte Mattias Jonson ska in och kriga där.
Å andra sidan finns ju tid för Djurgården att höja upp Byrnes lön en bit, om han nu anses värd det.

Årets lag

Micke, som driver bloggen "Publikvärdens Värld - Malmö FF" har tänkt till och mejlat Årets Lag. Ganska rolig läsning. Håll till godo!

Målvakt:
Stefan Selakovic - värvades som anfallare, men Janne Plånbok och hans kompisar såg till att Selakovic mest kom att uppmärksammas för sina insatser som målvakt.

Back (vänster)
Tuborg guld - den back Joseph Elanga drog i sig en sen fredagskväll på Slagthuset i Malmö.

Mittback
Olof Mellberg - "Hands up, baby Hands up"! Mannen som gav hjärnsläppet ett ansikte.

Mittback
Andréas Lilja - ja, jag vet att han spelar hockey, men för en back är det extra viktigt att spela för laget och just lagarbete verkar Lilja vara något av en expert på...

Back (höger)
Alexander Östlund - i brist på konkurrens, precis som vanligt....

Högerytter
Paolo Di Canio - "Jag är fascist, inte rasist", säger Lazios anfallare. Ja ja, långt ute till höger platsar han i alla fall. Vi är väl ganska många som gärna skulle se honom ännu längre ut till höger, d v s så långt bort ifrån en fotbollsplan som möjligt.

Vänsterytter
Cristiano Lucarelli - Livornos skyttekung som inte ens ville prata om Di Canios fascisthälsning. Lucarelli har under sin karriär bland annat bannlysts från Italiens juniorlandslag för en hyllning till Che Guevara på plan och bötfällts för att ha visat sin "kommunistiska" knytnäve åt Lazios fascistsympatiserande klack.

Defensiv mittfältare
Louay Chanko - så här sa Lolo "jag har inte gjort nåt fel" Chanko till Svenskafans: "- Provtränar är fel ord. Jag kom ner i går och har sett dem spela en match, men jag har inte tränat med laget." Jo, tjenare! Nästan omedelbart dök det upp bilder på Chanko, i en gul fin väst, tränandes med AEK Aten.

Offensiv mittfältare
Daniel Andersson - Daniel vet verkligen hur man går till attack. Det fick en inrusande Besiktashuligan känna på när Daniel fällde honom med en mycket välriktad spark.

(Slit och) Släpande forward
Daniel Bernhardsson - medan storlagens stjärnor går hem och spelar Playstation efter träningen, så beger sig Gefles Bernhardsson hem till sitt yrke som bonde.

Spjutspets
Admir Dautovic - i Kalmar AIKs fotbollslag som fördes till sjukhus sedan han träffats av ett spjut i ryggen när friidrottarna tränade på Fredriksskans. Admir klarade sig undan med ett köttsår.

Tränare
Norbert Meier - Duisburg-tränaren fick sparken efter att hamnat i bråk med FC Köln-mittfältaren Albert Streit när lagen möttes. En dansk skalle, och en elegant därpå följande filmning, från Meier gjorde att han fick lämna Duisburg.

Årets roligaste artikel?

Hej Laul!
Tycker du gott kan driva lite med SvD (eller varför inte Hatten Söderberg) om deras artikel om AIK som tänker försöka värva Henke Larsson. Det är årets roligaste artikel!
I övrigt - ett gott nytt år!
/T

Artikeln talar bra för sig själv. Å andra sidan är det väl inget fel av AIK att vara på offensiven?

Haddads svarta lista

Klimatet hårdnar för oss sportjournalister. Här en anekdot ur verkliga livet när min kollega David Tanentsapf ringde upp Assyriskas forward Andreas Haddad för en intervju om dennes fotbollsframtid - blir det AIK, kvar i Assyriska eller något annat?

- David Tanentsapf? Vänta lite, svarar Andreas och bläddrar bland en massa papper.
Nej tyvärr, jag pratar inte med dig.
Varför?

-
Du har skrivit artiklar som inte är sanna, och att jag sagt saker som jag inte har sagt.

Det låter otroligt, kan du berätta när det var och vad det rörde sig om?

-
Nej, jag vet inte vilken artikel det handlade om. Men jag har läst alla tidningar och läst alla artiklar som skrivits om mig. De som skrivit skit har jag skrivit upp i en bok och dem pratar jag inte med. Det får du respektera. Ni har förstört hela min karriär i Sverige med era lögner.

Efteråt kollade David i Sportbladets textarkiv. Den enda artikel han någonsin skrivit om Andreas Haddad var en kortis, en rewrite från svenskafans.com som handlade om att Haddad nobbats av Aberdeen och därför provtränade med norska Start.

Därför trodde David att Haddad drivit med honom, och bad Sportbladets Samuel Johansson ringa upp. Med Samuel snackade Haddad. Samuel frågade Andreas vilka mer som fanns på den svarta listan. Det var David Tanentsapf, Anders Sandqvist (Expressen), Olof Lundh (Expressen) samt några till han inte mindes namnet på.
Efter det här inlägget får man väl förmoda att även undertecknad är med på svarta listan.

Henke och Backe

Helsingborg ser över möjligheterna att inrätta en ny headcoach-tjänst. Hasse Backe är ett hett namn, däremot kan Stuart Baxter avskrivas som är på väg att teckna ett tvåårskontrakt med Vissel Kobe i Japan.

Förutom Henke Larsson - som i avgörande delar uppges vara överens med HIF - ryktas det friskt om att Alvaro Santos är på ingång, i alla fall enligt den här supporterbloggen.

Alla blir vinnare

Jag tror att den här detaljen blir viktig att lösa för Helsingborg. Och det skulle förvåna mig om de inte gör det på ett bra sätt nu när de har chansen. I så fall blir alla vinnare; Högaborg, Helsingborg, Henkes familj, allsvenskan och naturligtvis Henke själv.
Någonstans har jag känslan att det här redan är klart.

Henke hem till HIF

Nås under min julsemester av rapporter att Henke Larsson bekräftat hemflytten. Att han flyttar hem kommer inte som någon överaskning för Sportbladets eller den här bloggens läsare. Henke säger att det inte är säkert att det blir till Helsingborg, men det kan man ju tro vad man vill om.

Julsurr

Om någon önskade sig en BMW 325:a i julklapp men inte fick någon kan ni alltid tjacka Andreas Haddads. Sjunker lönerna i Assyriska?

Huvudrörelsen och Pizzabagaren skruvade ihop en lustig artikel i går, angående Chelseas "bud" på Zlatan. Denna mening är redan en riktig klassiker: "I Premier League, med många primitiva och osmarta försvarare, är det bara Rio Ferdinand som har kapaciteten att stoppa svensken (Zlatan)".
Öhh, okej... men John Terry, då? Eller Sol Campbell? Sami Hyypiä?

Informeras om att det är fullt ordkrig bland olika supporterfraktioner kring IFK Göteborg. Detta sedan bloggen "Bara Ben på Glenn Hysén" publicerat ett rykte om att Mats Persson jobbar trots att han är sjukskriven. Jag fick samma tips, ringde upp Mats Persson som nekade till alla "anklagelser". Skrev därför inget.
Däremot vet jag inte om jag tycker det var fel av barabenarna att publicera, känns som att deras blogg är rätt forum för sådana rykten. Så länge det framgår att det är just ett rykte, vilket det gjorde.

Till sist ett mail om Saudiarabien:

Hej!
Fotbollsstadion är fantastiskt vacker och trots att jag var bodde i Riyadh i tre år på 90-talet fick jag tyvärr aldrig tillfälle att besöka stadion. Däremot fick jag uppleva glädjeruset 1993 när saudierna säkrade första avancemanget till fotbolls-VM! Gatorna i Riyadh var helt igenkorkade, folk (män) dansade och sjöng. Det som normalt tog 20 minuter från jobbet tog 1-1,5 timmar!

I dag är det mycket riktigt betydligt strängare säkerhetskontroller än för 10 år sedan, men nästan alla stora flygbolag flyger direkt till Riyadh, dock inte från Stockholm. Saudia, det saudiska flygbolaget, serverar inte alkohol! Tullen är mycket rigorös, man blir muddrad om de så bara hittar en tom 5 cl alkoholflaska i bagaget! Man tillåter inga produkter som innehåller alkohol, inte ens rakvatten! Under mina tre år i Riyadh gjorde jag två-tre hemresor per år och enda krånglet jag upplevde var när SAS personal strejkade i Sverige (på vägen ner)!

Möjligheterna att få inresevisum är också begränsade, man måste ha en "sponsor" som garanterar att man följer saudiska lagar samt ser till att man inte stannar.
Bortsett från hoten från extrema muslimer är det ett fantastiskt land! Det finns därför alla skäl för de journalister som får inresevisum att försöka se mer än bara fotbollsstadion!

Riyadh ligger på 630 m över havet, så det är extremt torrt. Skriver en som trivdes fantastiskt bra i Saudiarabien och åker gärna dit igen!

MVH
Torbjörn


Tidsfördriv på julafton

För alla som tycker julafton går långsamt innan klapparna ska öppnas finns här ett beroendeframkallande tidsfördriv. Tackar Erik (104 000 poäng) för tipset och utmanar namnen Niva att höra av sig om han slagit den siffran innan annandagens utgång.

God Jul önskas till alla som mejlat och läst under året. En extra hälsning till Jonas Nystedt, en av denna bloggs flitigaste läsare. Bengt Madsen är nog inte mycket för bloggar, men honom har jag skickat julkort med hopp om gott samarbete 2006.

Det lär inte bli särskilt mycket skrivet här under några veckor eftersom jag har semester fram till efter trettondagshelgen. Skulle jag inte hinna skriva innan nyår önskar jag Gott Nytt År också.

Mitt preliminära bloggnyårslöfte är att granska sportjournalistiken bättre. Jag får många mejl som retar sig på att jag då och då gnäller på kollegor och konkurrenter och själv är så jävla förträfflig, men någon seriös diskussion om sportjournalistik existerar ju inte och bloggen är ett utmärkt forum och min position ganska unik. Det eventuella objektivitetsproblem som uppstår kan vi till att börja med lösa genom att ni mejlar exempel på artiklar som publicerats i Sportbladet under året som inte varit sanna. Den som hittar tio stycken (av totalt över 10 000) får en belöning. Men jag tror inte att någon lyckas...

Sportjournalistikens problem är nu inte att sakerna som skrivs är osanna, däremot är vi dåliga på att granska idrottens affärer. Inte ens Kalla Fakta kom ju någonstans när de gav sig på TV-avtalet. Det som hittills rapporterats om TV-avtalet i sportpressen är partsinlagor åt olika håll under en pågående förhandling samt avstämning var förhandlingarna befinner sig.
Sportbladet har inte varit särskilt bra, det ska erkännas. Vi har till exempel inte lyckats få fram ett svar på frågan varför förbundet fortfarande använder sig av Rune Hauge av alla agenter på denna jord (uppenbarligen har Hauge inte lyckats särskilt bra eftersom Lagrells polare Phillipe Huber och förbundets blivande samarbetspartner i "Nya Råsunda" IMG är hetaste intressenterna).
Vi har heller inte något svar på frågan varför Lars-Åke Lagrell anlitade Hauge från första början, då hans händer var smutsigare än Anders Carlssons nånsin kommer att bli. Eller varför klubbarna inte kommer att informeras om hur mycket stålar Hauge får.

Å andra sidan har vi gjort bedömningen att intresset för TV-förhandlingarna inte är särskilt stort bland läsarna. De gånger jag skrivit i tidningen och på min blogg har responsen varit i det närmaste obefintlig. Den aspekten måste också tas med i beräkningen - om ni läsare nu skiter i TV-avtalet (förutom de centrala frågorna när avtalet är klart "Vilka kanaler visas matcherna i?" och "Hur mycket pengar fick fotbollen?"), är det då någon mening att vi granskar det? Ja, om ni frågar mig, men jag är inte säker på att alla på tidningen och ute i stugorna håller med om det.

Ett exempel där rapporteringen däremot varit bra under året är skattehärvan kring IFK Göteborg, framför allt från Göteborgs-Postens och Sportbladets sida.

Ett annat preliminärt nyårslöfte för att göra denna blogg bättre är att ge mer bakgrundsinformation till de stora nyhetshändelserna i fotbolls-Sverige. Varför hände det? Hur kom det fram? Vem sa vad? Problemet är att man då rör sig i ett gränsland - uppgiftslämnare och källor får under inga omständigheter röjas.

Många efterlyser mer transferspekulationer på bloggen men den delen krockar med Sportbladets naturliga bevakning. Jag kan ju på dagen skriva att Martin Ericsson är på väg till Djurgården. Sedan får vi på kvällen reda på att han faktiskt är på väg till Stockholm för att förhandla (vilket för övrigt kanske inte dröjer så länge...). Men då kan min bloggspekulation ha väckt konkurrenterna som också har storyn i nästa dags tidning.

Det finns säkert fler saker som bloggen behöver bli bättre på, den är ju fortfarande något av ett expriment. Men det tar vi via mejlen. God helg!

Julklappstips

Till morgondagens tidning tänkte jag dela ut lite julklappar till de allsvenska lagen i min veckospalt. Några tips på vem som behöver vad?

Dåligt sikte?

Djurgården, Hammarby och AIK inleder samarbete med Stockholm City och Expressen. Trodde att Stockholmsklubbarna siktade högre än så.

Byrne bekräftad

Shelbourne FC bekräftar nu på sin officiella hemsida att skyttekungen Jason Byrne, 27, hamnar i Djurgården. Har aldrig varit nära att se honom spela, så det är svårt att ha särskilt många synpunkter på om det är ett bra köp. Men några mål lär han ju göra i allsvenskan också, om han gjorde 25 stycken i irländska ligan.
Dessutom har jag svårt att se att Djurgården skulle lägga 4 millar på ett träben. Nog för att Ibrahim Ba var en rejäl miss, men han kostade å andra sidan inget.

Enda allsvenska DVD:n

Hammarby är mycket för det där med att vara ensamma om saker. Först akademin (som senare visade sig vara den andra inom klubben till och med), nu säsongs-DVD:n.
Lite småkul.

Fast så visar det sig att det var ganska sent beslut av Djurgården. Scrolla ner lite på den här länken.

Nej, här är dagens garv

Jag sköt från höften med mitt inlägg om MFF tidigare. Det här måste vara dagens roligaste, Blåvitts nya huvudsponsor. Vi tackar Fredrik för tipset.
Och vi tackar Jonas för det här.

Ny arena

Efter mycket hemlighetsmakeri har Djurgårdens reservalternativ läckt ut - en helt nybyggd arena på kungens mark. Det finns nog fler tänkbara områden, men detta är det hetaste i dagsläget. Mötet med Kungliga Djurgårdsförvaltningen i mitten av januari (som förvaltar marken åt Carl XVI Gustaf) blir alltså högintressant för alla Dif-fans. Fram till dess ska kungen, känd AIK-supporter, ha gett sitt godkännande.

TV-avtalet

Just nu står striden mellan IMG (den amerikanske managementjätten) och Kentaro Group (kontrolleras av schweiziske miljardären Philipe Huber). Eftersom båda kan betala mer än TV-kanalerna (Canal Plus, Kanal 5, TV4 och Viasat) är de i dagsläget de hetaste intressenterna.

Men att förbundet plötsligt väljer att förhandla med två internationella aktörer betyder inte nödvändigtvis att någon av jättarna i slutändan tar hela avtalet. Det kan också innebära att TV-kanalerna höjer sina bud och fotbollsrörelsen accepterar det, även om det totalt blir en något lägre totalsumma.
För klubbarna spelar det ingen större roll, avtalet är redan uppe på sådana nivåer att den fasta summan lär tredubblas (6 miljoner per år och allsvensk klubb). Det är framför allt den rörliga (prestationsbaserade) delen som påverkas negativt om målsättningen inte nås.

* Det som talar för IMG är att förhandlingar redan pågår om marknadsrättigheterna för "Nya Råsunda". De blir i så fall en naturlig part.
* Det som talar för Kentaro Group är att Philipe Huber i dagarna träffade Profile Media Ltd (Rune Hauges bolag som förhandlar för fotbollen) och att diskussionerna gick bra enligt båda parter.
* Det som talar för att någon TV-kanal till slut tar avtalet ändå är bara min magkänsla. TV-kanalerna vet ju att om IMG eller Kentaro Group får rättigheterna blir det i alla fall inte billigare.

Att förhandlingarna börjat om beror naturligtvis mest på att fotbollen inte nöjde sig med TV-kanalernas bud men också:
- En del anbud har villkor som inte anges i det anbudsdokument vi har sänt ut. Eftersom vi vill kunna syna alla kort gör vi om det hela igen. Nya intressenter har hört av sig och vill vara med och räkna och varför skulle de inte få det? förklarar förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Fotbollens målsättning är totalt 300 miljoner kronor årligen för landskamper, svenska cupen, allsvenskan, superettan och damfotbollen - fast i tre separata avtal.
Knappt 200 miljoner för allsvenskan/superettan, knappt 100 miljoner för landslaget/svenska cupen och en betydligt lägre summa för damerna.

Dagens garv

Den här uppföljningen på slutcitatet i den här artikeln håller högsta humorklass.

Mot Saudiarabien

För att ta sig in i Saudiarabien och bevaka det svenska landslaget krävs en officiell inbjudan från ett företag eller liknande. Fotbollförbundet hjälper nu det svenska journalistföljet genom att ordna inbjudningar från saudiska förbundet. Det är kanon, annars hade det blivit krångel.

Totalt är vi fyra svenska journalister inklusive fotograf som åker. Vågar man hoppas på att få åka med landslagets buss från hotellet till träningarna? Nur när Zlatan och kompani ändå inte är med? Tveksamt, men det hade varit praktiskt eftersom UD varnar västerlänningar för att vandra omkring för mycket i Riyadh. Jag och Henke Skiöld från TT har redan snackat om att skaffa oss varsin burka.

Det är dödsstraff på att smuggla in droger och frågan är hur saudierna ser på snus? Det kan bli en ödesdiger chansning. Kanske skulle be Mats Engqvist att ta in några extra dosor, det måste ju vara politiskt omöjligt för Saudiarabien att halshugga svenska landslagets reseplanerare.

Man får inte ha brottsligt förflutet, men Stefan Selakovic kan vara lugn, han är ju inte dömd för något. För egen del undrar jag vad saudierna anser om en 15 år gammal mopedtrimning?

Man får inte heller ha Israel-stämpel i passet men Olof Persson och Yksel Osmanovski - som mötte Maccabi Haifa med Malmö FF i somras - klarar sig tydligen genom att skaffa provisoriska pass.

Det är tur att man inte är kvinna. En kollega som nyligen besökte landet blev inte insläppt förrän hon drog en lögn om att hon var lyckligt gift med sin 35 år äldre fotograf.

För att få visum ska man bifoga två nytagna foton - som måste likna det i passet. Eftersom jag gått upp ett antal pannor sedan min passbild togs funderar jag på att be min gamle chef Mats Drougge om hjälp med lite retuschering.

Ni hör själva hur det låter. Eller som en i landslagsledningen uttryckte saken mot att jag inte skrev det i tidningen: "Om vi vetat att det var så besvärligt hade vi aldrig åkt dit".

Förbundets informationschef Jonas Nystedt åker för övrigt inte med, men jag har inte lyckats lista ut vilken av punkterna han faller på…

En vecka på Gotland

Landslaget VM-laddar på Gotland när truppen samlas 21 maj. Kanonkul. Var där på cykelsemester för några år sedan och trampade runt ön på tandemcykel vars andra motor fick kramp i låren redan efter första dagen.
Gör landslaget månne någon cykelutflykt? Zlatan och Ljungberg på en tandem är en bra bild. Fast Ljungberg kanske tar med sig sin Stureplans-hoj…

Fler namninsamlingar

Apropå namninsamlingar så har Helsingborgs-fansen nu startat en sådan för att locka hem den store sonen.

Nya misstankar

Ytterligare en misstanke mot Stefan Selakovic i den pågående brottsutredningen kring IFK Göteborg. Det handlar om "medhjälp till vårdslös skatteuppgift" i samband med att Selakovic sign on-bonus utbetalades och hur den deklarerades.

Dessutom; om Blåvitt vinner i länsrätter, regeringsrätter och allt vad det heter riskerar man en holländsk skattesmäll på ungefär 2,5 miljoner kronor. Plussa på kostnaderna för att driva en process till Regeringsrätten och man kan fråga sig hur mycket Blåvitt egentligen tjänar på en långbänk.

Många turer blir det

Expressen avslöjar att tv-avtalet blir klart i dag. Schweiziske miljardären Philippe Huber köper rubbet. Den som lever får se, men ni minns väl följande artiklar i Expressen?


21 september
TV4 OCH MTG TAR TV-AVTALET FÖR EN MILJARD KRONOR
Nyheten slår ner som en bomb. Expressen avslöjar att tv-avtalets troliga prislapp blir "en miljard" och att "TV4 och MTG" är köparen.


25 oktober
FÖRHANDLINGARNA GÅR TRÖGT - EN BRA BIT FRÅN EN MILJARD
Nya bud. Tv-avtalsförhandlingarna går trögt, avslöjar Expressen. "Anledningen är att buden inte alls är i paritet med vad klubbarna och förbundet förväntade sig. En bra bit från den miljard man hoppas på".


5 november
AVTALET KLART INOM TVÅ VECKOR - CANAL PLUS OCH KANAL 5 TAR DET FÖR 1,2 MILJARDER
Ännu en bomb slår ner. Expressen avslöjar att tv-avtalet är klart "inom en till två veckor". Nu är priset "1,2 miljarder" och konstellationen "Canal Plus och Kanal 5" ligger bäst till.


17 november
SAMMANBROTT I FÖRHANDLINGARNA - LÅNGT FRÅN MÅLET
Men så kör det ihop sig igen. Expressen avslöjar att det är "sammanbrott i tv-kriget". Fotbollen är "långt från målet" och "förhandlingarna har kört fast". (Artikeln finns av någon anledning inte i Expressens elektroniska arkiv PressText).


20 december
FÖRHANDLINGARNA STOPPAS - PROBLEM FÖR KLUBBARNA
Nu jävlar måste det vara en ko på isen. Expressen avslöjar att "Lagrell stoppar förhandlingarna" och tidningen varnar för att klubbarna nu står "utan ett gällande tv-avtal vilket försvårar budgetering och dessutom är det svårt att göra spelprogram utan att man vet vad som gäller exempelvis Veckans match".


21 december
SCHWEIZISK TV-MILJARDÄR TAR AVTALET - MEN INGEN FOTBOLL I SVENSK TV
Men dagen efter är det andra bullar. Expressen avslöjar att "i dag köper Baryards miljardär rättigheterna till svensk fotboll". Det handlar om Schweiziske tv-miljardären Philippe Huber som enligt Expressen kommer att "pröjsa ruggigt många miljoner". Samtidigt kommer tittarna nu inte att kunna "följa sitt favoritlag i tv".


PS Den som vill ha en mer sansad bedömning av läget i förhandlingarna kan klicka på den här länken.

För och emot igen

Ordföranden i Svensk Elitfotboll (Sef), Bosse Lundquist, tillika Djurgårdens ordförande, avslutar sin ledare i senaste numret av SEF-Aktuellt så här:

"Alla vet vad som hänt i IFK Göteborg. Men inte hur. Jag väljer därför att vänta med att kommentera händelserna tills saken är helt utredd.
Jag har emellertid förståelse för IFK Göteborgs styrelse, som uppenbarligen inte får någon information av klubbdirektören och kassören. De är föremål för en utredning och tillsagda av sina advokater att inte prata med någon om det hela, vilket naturligtvis gör det svårt för styrelsen att bringa i ordning i detta
".

Uttalandet kan tolkas som att elitfotbollsrörelsen är på väg att ta ställning emot Mats Persson och Jan "Plånbok" Nilsson, för IFK Göteborgs styrelse.

Yksel igen

Uttryckte mig ganska starkt om Yksel Osmanovski i morse och tänkte att det får jag väl äta upp. Men till och med MFF-fansen håller med. Pågarna mejlar och är lika oförstående som jag. Vad gör han i landslaget?

Segern är vår

Namninsamlingarna för och emot denna blogg har rullat ett tag. Ställningen just nu:

Emot bloggen: 73 namn.
För bloggen: 207 namn.

En ganska väntad utgång. En göteborgare med rosa skjorta och lagom mängd underhudsfett vinner i längden, fråga valfri tjej eller besök en krog. Kanske dags för HBK-entusiasterna att inse att slaget är förlorat? Hur som helst tackar jag för uppmärksamheten vilket jag antar att även sajten www.namninsamling.com gör.

Pearce till MFF?

Joseph Elanga är på väg Bröndby. Öppnar det för amerikanska landslagsmannen Heath Pearce i MFF? Fast om han är bättre än Elanga, varför tog inte Bröndby honom? För mycket pengar, kanske. Ytterst tveksamt då om MFF har råd.

Uppgjorda matcher

Uppgjorda matcher i superettan? Ja, i alla fall enligt experterna. Fast den misstänkte svensken i finska härvan förnekar all inblandning. Dock är hans berättelse ganska intressant, framför allt när han berättar om sitt spel på den finska skandalmatchen.

Tunna invändningar

Stefan Selakovic kom till Sverige i december. Om det råder ingen tvekan. Han förhandlade med flera svenska klubbar under jul. Han återvände aldrig till Holland permanent. Han började träna med IFK Göteborg 10 januari, alltså innan utbetalningen gjordes. Alltså bör artistskatten ha använts felaktigt. Jag tycker att IFK:s invändningar känns tunna, å andra sidan är jag ingen expert.

Så här beskriver i alla fall skatteverket saken:
"IFK har tecknat ett treårigt anställningsavtal med Stefan Selakovic. Detta avtal är daterat 2004-12-30 och började löpa från och med 2005-01-01. Förutom månadslön har avtalats om ett engångsbelopp, sign on fee, på netto 4 250 000 kronor.
Stefan Selakovic har återvänt till Sverige den 19 december 2004 i samband med att Madelene Svensson då födde en son på Varbergs sjukhus. Sedan dess har han varit i Sverige och bosatt i Varberg.
Den 13 januari 2005 har IFK gjort en utbetalning till Stefan Selakovic bankkonto i Luxemburg med 6 000 000 kronor. Den 11 februari har IFK lämnat en redovisning om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister m.fl. till Skatteverket i Ludvika avseende denna utbetalning. Skatten uppgår till 1 058 823 kronor. IFK har ansett att Stefan Selakovic inte varit skatterättsligt bosatt i Sverige.
Av utredningen framgår att Stefan Selakovic vistats stadigvarande i Sverige från 19 december 2004. Han är därför obegränsat skattskyldig från denna dag".


Intressant spel

Nya brottsmisstankar i Blåvitt. Det är ett intressant spel som pågår mellan åklagare och advokater. De misstänkta i härvan försöker på inrådan av sina advokater hitta en utväg från anklagelserna om grovt skattebrott. Men i den förklaring de lämnat har överåklagare Gunnar Stetler hittat nya misstänkta brott - förskingring och felaktig bokföring.
Nu får advokaterna försöka hitta en ny nödutgång och hoppas att Stetler inte kan täppa till den också med ytterligare en brottsanklagelse.
Åtalsbeslutet kommer i mars.
Spännande.

Yksel?

Yksel Osmanovski i landslaget? Det måste vara ett skämt. Han är ju inte ens ordinarie i Malmö FF. Han är snart 30 bast. Obegripligt, hur lyder motiveringen?
Jeffrey Aubynn och Max von Schlebrügge känns mer okej, framför allt Max som varit bra en längre tid. Men Yksel, nej, jag förstår det inte. Mitt förtroende för Lagerbäcks/Anderssons fotbollskunskaper är vanligtvis orubbligt, men det här förstår jag inte alls.
De tre är ersättare för Tobbe Linderoth, Marcus Allbäck och Mikael Dorsin som stoppades av sina klubbar.

Akademin igen

Hammarby förklarar nu på sin officiella blogg att det är "den första första akademin som drivs helt av en svensk klubb (enligt europeisk modell)" till skillnad från tidigare akademier som "fungerar genom olika typer av samarbeten, till exempel med kommunen".
Fast i ursprungsartikeln står klart och tydligt att man "inom kort ska skriva avtal med en gymnasieskola".
Typ… som ett samarbete?

PS Bajen-akademin är den första där all träning sker på dagtid. "Förmodligen".

Ang. Selakovic

När det gäller den försent utbetalade "sign on"-bonusen till Stefan Selakovic gör Skatteverket ett intressant tillägg. Jag citerar ur Skatteverkets omprövningsbeslut:

"Oriktig uppgift har lämnats genom att IFK ej redovisat samtliga utbetalningar till Stefan Selakovic i avgiftsunderlaget på Skattedeklarationen. Vidare har oriktig uppgift lämnats genom att IFK inte redovisat innehållen preliminär skatt avseende Stefan Selakovic i skattedeklarationen".

Stefan Selakovic har fått en sign on-bonus på 4 250 000 kronor som IFK betalat 15 procent i skatt på enligt artistskatten. Men enligt Skatteverket hade han alltså redan inlett sin vistelse i Sverige, och skulle alltså betalat vanlig skatt och arbetsgivaravgifter.
Summan 8,8 miljoner innehåller arbetsgivaravgifter på 3,1 miljoner samt skatt på 5,3 miljoner. Desutom ett skattetillägg på 1,5 miljoner och 160 000 kronor i ränta. Drag sedan bort den skatt IFK redan betalat.

Den stora gåtan är varför Stefan Selakovic fick 4,25 miljoner i "sign on"-bonus. En enorm summa.

Bitarna faller på plats

Sitter med Skatteverkets omprövningsbeslut i handen och den berättelse som beskrivs är närapå identisk med det reportage som Sportbladet publicerade för några månader sedan. Citerar ur Skatteverkets omprövningsbeslut (skatterevisionen):

"Vid Skatteverkets fortsatta utredning i samarbete med Ekobrottsmyndigheten har framkommit att IFK återbetalat det belopp, som Jan Nilsson påstått att han gett som gåva till Peter Ijeh. Återbetalningen från IFK till Jan Nilsson har skett på följande sätt.

Vid förvärvet av spelaren Stefan Selakovic har föreningen utbetalat ett högre belopp än vad kontraktet med honom utvisar. Pengarna har den 13 januari 2005 satts in på Stefan Selakovic bankkonto i Luxemburg. Stefan Selakovic har på uppdrag av IFK den 11 april 2005 överfört 1 350 000 kronor till "Janne P". Mats Persson har vid polisförhör bekräftat att pengarna gått till Jan Nilsson och avsett återbetalning av Jan Nilssons utlägg i samband med Peter Ijehs övergång till IFK.

Mats Persson har uppgett att det aldrig varit meningen att Jan Nilsson skulle lämna pengarna och aldrig se dem igen. Moraliskt sett har Mats Persson ansett att Jan Nilsson haft någon form av fodran på IFK
".

Om IFK Göteborg tänker tänker lämna en alternativ förklaring kanske det är ett bra läge nu?

Tuff smäll för Blåvitt

Skatterevisionen mot IFK Göteborg är klar och sammanlagt får Blåvitt alltså en smäll på omkring 12 miljoner kronor. Utan att dra någa förhastade slutsatser kommer det naturligtvis bli oerhört svårt för Blåvitt att tackla den ekonomiska smällen.

Att skatteverket gör en liknande bedömning som den linje Ekobrottsmyndigheten driver talar knappast till de brottsmisstänkta personernas fördel i den kommande (eventuella) rättegången mot i första hand Mats Persson och Jan "Plånbok "Nilsson.

När det gäller Ijeh-konstruktionen verkar den ha varit ett välplanerat och uppsåtligt försök att kringgå skatt på en dryg miljon kronor. Inte mycket att säga om det.

Selakovic-fallet är mer svårförståeligt. Här verkar det handla om en fullständigt vansinnig chansning. Om familjen Selakovic väntat en eller två månader att flytta hem hade problemet inte funnits. Obegripligt klantigt skött av alla inblandade.

Blåvitt ska överklaga skatterevisionens beslut till Länsrätten men det handlar väl mest om att vinna tid för att skramla ihop slantarna.

Skatterevisionen visar att något annat fuffens inte förekommit inom IFK Göteborg de senaste åren men det är naturligtvis en klen tröst i sammanhanget.

Steg för steg i den här sorgliga historien visar hur Blåvitt ägnat sig åt högst tveksamma ekonomiska upplägg. De är bevisligen inte ensamma i "fotbolls-familjen" om att dribbla. Det finns gamla exempel och det kommer att dyka upp nya. Skönt på sätt och vis att det kommer upp till ytan. Det är tröttsamt att höra hur fotbollens officiella talesmän beskriver fotbollen som "renare" än andra affärsverksamheter.

Andra akademin i Bajen

Bajens nya fotbollsakademi - som beskrivs som landets första - är tydligen inte ens den första i Hammarby. Kolla in den här länken.

Första akademin?

Bajen startar landets första fotbollsakademi, enligt Hammarbys hemsida. Rätta mig om jag har fel men driver inte Malmö FF, Landskrona Bois och IFK Göteborg sedan länge fotbollsakademier?

Lågprioriterat brott

Spelskandalen i Finland misstänks nu ha kopplingar till Sverige. Finsk polis har startat en utredning och svenk polis ska titta närmare på den eventuella kopplingen.
Jag är inte förvånad, men jag blir heller inte förvånad om det stannar ungefär här. Den här typen av brott är oerhört svåra att bevisa och tillhör av förklarliga skäl inte det polisen lägger mest resurser på.

Bevara bloggen?

I objektivitetens namn måste jag givetvis länka även till denna namninsamling.

Tack för stödet!

Tjena Robert!
Det löjligaste jag hört på länge det där om namninsamlingen. Speciellt roligt att läsa de klipska exemplen Janne P ger. Borde starta en namninsamling på namninsamling.com för att stoppa namninsamlingen på namninsamling.com.
/Stefan

Hej.
Det verkar som att att du har en del Judas i församlingen. Samtidigt som de skriver att de vill att du ska vara kvar, så skriver de under namninsamlingen på att du ska bort. Nå, fotbollsintresserade är väl inte de som dyker upp först i tankarna när Nobelprisen ska delas ut.
/Andreas

Tack för stödet. Nu ska jag dra mig tillbaka några dagar och fira helg. Det har som vanligt varit en tuff vecka.

Nyförvärv nummer två

Förväntningarna ökar på Vasasällskapet inför debuten i division 5. För övrigt är klubbens andra nyförvärv klart, Daniel "Lalle" La Placa som spelat ungdomsfotboll i Dif men de senaste 9 säsongerna spelat i division 4 med Helenelund.
Daniel är en teknisk spelare med bra tillslag, enligt hemsidan.

Stoppa bloggen?

Lizzy mejlar att ett gäng Halmstads BK-entusiaster startat en namninsamling om att stoppa denna blogg. Jag som precis ägnat spaltmeter åt HBK och hyllat deras förmåga att få fram egna produkter. Otack är världens lön…
Men ännu så länge har bara åtta personer skrivit under, så jag kanske kan blogga ett tag till.

Gerba skrivit på

Vid en presskonferens i dag klockan 15.00 på Kamratgården kommer IFK Göteborg presentera att Ali Gerba skrivit på för tre år med klubben. Gerba ansluter sedan till Blåvitt när träningen drar igång i januari.

Henke dag tre

Helsingborg har nu varit i kontakt med Larsson och hans agent Rob Jansen angående spel i HIF efter VM. Besked väntas en bit in i januari, om Henke ska köra ett år till i Barca eller flytta hem.

Henke dag två

Högaborgs BK kan bli en vinnare om Henke väljer HIF, rapporterar Sportbladet och Helsingborgs Dagblad. I samband med jul- och nyårshelgerna ska Larsson bestämma sig om det blir en fortsättning i Barcelona eller en flytt hem till allsvenskan och Helsingborg.
Under tiden ska HIF utforma ett konkret förslag till hans agent Rob Jansen. I dag diskuterar klubben frågan på sitt styrelsemöte. Henkes nya hemsida ser för övrigt ut så här och kommer förmodligen innehålla ett intressant besked under de kommande veckorna…

PS Henke Larsson har snart gjort TRE VM-slutspel och hittills ÅTTA mästerskapsmål. Har jag skrivit något annat så blev det fel i all hast.

Tips på HBK-artiklar

När en annan rikstäckande kvällstidning 1976 (samma år som HBK vann sitt första guld) hade omröstning om "Laget i mitt hjärta" vann Halmia tävlingen i konkurrens med alla landets fotbollslag! Fundera på den, du!
Känns som "bäst-före"-datumet på den vinklingen gått ut.

* Varför åker Djurgårdens spelare till Halmstad och rehabtränar med Halmstads BK:s Simon Bakkioui?
Den artikeln har vi haft.

* Hur mycket låg det i ryktet att Partik Ingelsten scoutades av ett La Liga-lag?
Ingen jättestory, väl?

* Hur känt är Halmstad i Lissabon nu? Lika stort som Cork på Östermalm?
Vem bryr sig?

* Hur stort är Halmstad i Portugal nu? Lika stort som Cork i Sverige?
Vem bryr sig?

* Halmstads BK är för 6:e (eller 7:e) året i rad rankat som Sveriges bästa klubblag av Uefa. Hur lång tid kommer det ta för Djurgården att gå om?
Återstår att se.

* Halmstads BK hävdar att man är sveriges största talangutvecklare och fick vatten på kvarnen med Markus Rosenberg förra året. Vilket klubblag har egentligen sålt flest spelare till Europa de senaste 5 åren (Danmark och Norge räknas inte)?
Var ligger nyheten i att Halmstad är en bra plantskola?

* Hur mycket pengar satsar Halmstads BK på talangutveckling varje år?
Var ligger nyheten i att Halmstad är en bra plantskola?

* "Dusan, bättre än Källström!" Rennes har också tagit noll poäng i Uefacupen, Källström har inte gjort mål. Är Conny bättre än "Isak" oxå?
Märklig och ointressant jämförelse.

* Eftersom Rennes inte är bättre och roligare än HBK, hur resonerade man på ViaSat när man sände matcher med Renne i Uefacupen och inte Halmstads BK?
Den frågan kunde man möjligen ställt när det var aktuellt.

* Hur blev det ekonomiska utfallet för HBK i Uefacupen. Men tanke på att ingen ville titta, och HBK fick spela hemma borta, gick klubben med förlust?
Intressant! Kan bli en artikel.

* Kakás kusin spelar i Allsvenskan. Det måste bli ett mittuppslag!
Kanske inte ett mittuppslag, men värt att undersöka.

* När ska Emil Jensen testat i Landslaget? Rennes landslagsback Erik Edman platsade inte ens i Rennes sista Uefacup-match.
När han väl testas ska vi skriva om det.

* Kim Källström platsade inte heller. Är Björn Anklev bättre än Kim?
Suck.

* Marcus Sahlman U21-målvakt, två allsvenska matcher - som forward! När skall han få chansen på rätta positionen i allsvenskan?
Kan vara ett knäck för Sportbladets allsvenska fotbollsbilaga som kommer i mars.

* Det ryktas att man köpte in HBK-Sampdoria på Island. Varför är man så intresserade av Halmstads BK där? Eller var man intresserade av Sampdoria?
Kunde man kanske gjort en notis på när det var aktuellt.

* Ett tips till nya vinklingar om HBK kan vara att ni tar ut huvudet ur storstadsarslet och börjar bevaka hela Sveriges elitfotboll.
Vi skriver om varje allsvensk match Halmstad spelar. "Off season" handlar det om nyheter kring klubben och mig veterligen har det inte hänt ett skit i Halmstad.

* Varför inte skriva om årets allsvenska skyttekung?
Vadå? Nu? Att han semestrar på Island?

* Varför inte skriva om Halmstad kommuns ovilja att satsa på elitfotbollen?
Det får lokaltidningarna brottas med.

* Det är svårt det där med vinklingar på HBK. Kanske kopplingen till Rörmokarsonen kunde belysas, om det nu överhuvudtaget finns någon?
Han håller väl på Halmia?

* Halmstad, skyttekungarnas förlovade land. Rosenberg, Gunnar, Selakovic. I viss mån kanske Igor också.
Kan vara något inför nästa års allsvenska, någon gång i mars april.

* Ljugande politiker när arenafrågan blev brännhet i samband med Hertha Berlin- och Sampdoria-matcherna (snack om att det fanns planer på en ny arena, som enligt min mening är rena lögner från en pressad kommunstyrelseordförande).
Lokaltidningsmaterial.

* Plantskolan för mittbackar. Micke Svensson, Petter Hansson, Tommy Jönsson (ibland underskattad enligt min mening, dock håller han väl knappast landslagsklass, totalt sett). Nu senaste året slog Peter Larsson igenom, dessutom som ganska flitig målskytt.
Zzzz…

* Allsvenskans snålaste klubb (?) vad gäller värvningar.
Inte så sexigt.

* Allsvenskans sämsta (?) klubb på att dra in sponsorer. Hamnar löjligt lågt i sifferstatistiken här, med tanke på resultaten på planen. Talande är väl att Let´s buy it var dräktsponsor 2000...
Inte så sexigt, det heller.

* Massor med allsvenska tränare som startat sin karriär i Halmstad (mindre aktuell i år). Jingbladh, Lasse J i Öster, Janne Andersson, Thern, Stuart Baxter.
Mindre aktuellt i år, ja.

* Det snackas mycket om Dif:s träning. HBK har sen några år tillbaka en fystränare anställd, som bland annat fick ordning på Toumas ständiga skadeproblem. Barsom har visst varit o fått hjälp av honom också. Här finns det en del skrivet, men knappast i paritet med den uppmärksamhet Dif fått.

Gammal skåpmat.

Elaka djurgårdare

Den här var lite småkul. Fast kopplingen till inkilningen kunde skippats.

Majlards krönika

När vi ändå är inne på media kan jag inte låta bli att tipsa om Janne Majlards krönika i dagens SvD. Kul tankeexpriment.

Gnällig Andersson

Halmstads tränare Janne Andersson gnäller över den uteblivna mediebevakningen runt HBK:s öden och äventyr i Uefacupen. Han raljerar vid ett tillfälle om "lösnummerförsäljning" men då glömmer Andersson att det enda riksmediet som skickade reportrar till HBK:s bortamatcher var Sportbladet. Den följdfrågan borde Fotbolldirekt.com givetvis ställt, men det kanske inte hade gett några internetklick som IMG kan tjäna pengar på?

Janne Andersson borde ha lärt sig att man får den uppmärksamhet man förtjänar. Med tanke på antalet poäng Halmstad tog i Uefacupen var det snarare en hysterisk överbevakning.

Halmstad - precis som alla andra lag - får den mediebevakning de förtjänar. Elfsborg är också en liten klubb men tack vare arenasatsningen och tunga värvningar har de fått strålkastarljuset på sig. Elitfotboll är underhållning, inte ett forskningsprojekt vem som har flest egna produkter.

Det finns heller ingen världsomspännande konspiration mot Halmstads BK, problemet är att klubben och truppen är ganska profillös, det är i alla fall min bedömning (även om ordföranden Bengt Sjöholm kan vara rätt rolig).

Men jag kan givetvis ha fel. Mejla in era tips på spännande vinklingar kring Halmstads BK - alla intressanta förslag ska bli artiklar, det är ett löfte.

PS Du är välkommen att tipsa du också, Janne.

Oerhört hundraprocentigt reko!

Lasse Lagerbäck och Magnus Forssblad hade rätt! I dag friades Juventus-läkaren Riccardo Agricola från alla dopningsanklagelser. Agricola hade överklagat sitt vilkorliga fängelsestraff.

Bara att konstatera att Agricola trots allt är en helt vanlig oerhört hundraprocentigt reko läkare.

Väntat beslut

Kommunstyrelsen i Stockholm tog i dag det väntade beslutet att gå igång med en 25 000-arena vid Globenområdet. Om Solna Stad och SvFF inte lyckas lösa finansieringen av "Oddset Arena", då gör man helt om vid Globen och bygger en 50 000-arena där i stället. Så lär dock inte ske eftersom finansieringen är löst.

Det ordnar ju upp sig det här. Kul. En arena för vardera Stockholmslag - och Champions League-finalen på "Oddset Arena" som grädde på moset.

Löparbanorna bara, dessa jävla löparbanor. Fortfarande är Enskede IP det hetaste förslaget som nått den här bloggen och det bådar inte gott.

Kvitt eller dubbelt

Fan Robert!
Smakade den rosa skjortan så illa att du nu känner dig tvungen att tippa MFF som femma!? Om nu det är din övertygelse, kan du väl svära på att äta upp din skjorta (valfri färg, förslagsvis ljusblå) om MFF i stället vinner Allsvenskan 2006.
Vi Malmöfans var ju de enda som inte tyckte det var så roligt i år, då är det väl inte mer än rättvist att det är vår tur i november?
MVH
Andreas

Det är taget. Kvitt eller dubbelt. Vinner Malmö FF allsvenskan 2006 blir det tyg både till förrätt och huvudrätt. Om Malmö FF inte vinner allsvenskan 2006 glömmer vi allt snack om skjortor och Bengt Madsen får bjuda mig på en kebab istället.

Svaret är nej

SISU Idrottsutbildarna - som bland annat jobbar med idrottsledarutbildning - har i januari en stor konferens om "Elitidrottens exponering i media". Bland annat ska SvFF:s informationschef Jonas Nystedt och förbundskaptenen Lasse Lagerbäck hålla en föreläsning. Kanonintressant, tänkte jag, och anmälde mig. Nu får man höra vad landslagsledningen egentligen tycker och tänker om media, kanske kan man lära sig något.

Döm om min förvåning när Lars Hansell från SISU mejlade följande svar:
- Då vår kommande erfarenhetsutbytardag (Elitidrottens exponering i media) är intern och endast avsedd för av specialförbunden utsedda representanter, måste jag tyvärr meddela dig att Du inte kan deltaga i kommande konferens.
* Och media får inte närvara?
- Svaret är nej.

Här ska idrottspampar från varenda specialförbund diskutera media, men media får inte ens vara med att lyssna!
Inställningen är fullständigt barock, vad döljer SISU? Dricker de blod under sina träffar?

Jag är nu så jäkla nyfiken att jag naturligtvis kommer att göra mitt yttersta för att smuggla in en bandspelare på konferensen och på så sätt kunna avslöja vad SISU egentligen gör med idrottsledarna när de lyckats lura in dem i en sluten lokal.

Vänner och fiender

Huvudrörelsen och Pizzabagaren har återigen lyckats skruva ihop en lustig historia om hur världen fungerar. Fast den här gången hoppas jag att de får rätt. Jag vill se Chippen i Fiorentina i januari, hade varit hur coolt som helst.
Zlatan och Chippen, vänner i fiendeklubbarna. Med tanke på alla vinklingar som möjliggörs av det scenariot har vi tidningsproduktionen tryggad ett halvår framåt.

Henke till HIF

Än så länge är Sportbladet och Helsingborgs Dagblad ganska ensamma om att tro på det som kan vara den största värvningen i allsvenskans historia. Men tids nog lär våra konkurrenter vakna. Min gissning är att Henke Larsson kan vara väldigt nära att bli klar för Helsingborg. Nu ska parterna bara hitta ett ekonomiskt upplägg som gynnar moderklubben Högaborgs BK på bästa möjliga sätt.

Välkommen tillbaka

Välkommnen tillbaka, är det kanske dags att säga. Jag tror till och med att konkurrenterna tycker det här är rätt kul. Blir ju ett ordentligt uppsving för allt möjligt.

Ju mer jag tänker på det, desto tydligare blir bilden av en oerhört tuff och intressant allsvenska 2006. Levererar därför ett högst preliminärt tips på hur tabellen ser ut i november nästa år. Det slutgiltiga tipset kommer i Sportbladets fotbollsbilaga i slutet av mars. Men så här ser mina tankar ut i mitten av december, håll till godo:

1. Djurgården
2. Helsingborg
3. Elfsborg
4. IFK Göteborg
- - - - - - - - - - - - -
5. Malmö
6. Hammarby
7. Häcken
8. Kalmar
9. Öis
10. Halmstad
11. AIK
- - - - - - - - - - - - -
12. Öster
- - - - - - - - - - - - -
13. Gais
14. Gefle

Intressant om spelfiffel

Hej!
Ville bara upplysa om att de problem med läggmatcher och mutor som drabbat Finland nog kan vara betydligt större än de hittills beskrivits i svensk media.
Här i Belgien, där jag bor, har det också blossat upp en skandal med misstänkta läggmatcher, förhörda spelare och tränare. Denna skandal är länkad till den finländska på så sätt att Zhe Yun Ye, en kinesisk affärsman nämns som en av de som legat bakom allting.
Vet inte hur väl du pratar nederländska, men till exempel har den flamländska televisionen en del nyheter i ämnet ifall du är intresserad.
Ville bara framföra att jag hoppas att inga svenska klubbar är inblandade i något liknande, då det just nu ser riktigt illa ut för vissa lag i den belgiska förstaligan. Man snackar nu bland annat om att det ska bli förbjudet för spelare i belgiska lag att satsa pengar på fotboll, alltså även på matcher där de själva inte deltar.
Dessutom har redan några huvuden rullat i Lierse SK, som verkar vara mest indraget i problemen med Ye. Rättsliga undersökningar pågår.
Vänliga hälsningar
Daniel

AIK värvar

Som väntat är Wilton Figuiredo nu klar för AIK, mindre väntat är att även Ljungskiles hårdskjutande vänsterkantspelare Robert Johansson värvats. Vet dock att Söderberg haft den förre IFK Göteborg-spelaren under uppsikt sedan i somras.

Robert Johansson spelade jag tillsammans med i Ljungskile, vi värvades till klubben samma år om jag inte minns fel. Kul för "Robban" att få den här fina chansen, och kul att Ljungskile bidrar med två av AIK:s nyförvärv inför kommande säsong. Sedan tidigare är ju Kenny Pavey klar för Gnaget.
Ska jag våga mig på en gissning tror jag att Pavey har större utvecklingsmöjligheter på sikt, medan konkurrenssituationen på AIK:s vänsterbackssida ger Johansson goda chanser att ta en plats. AIK får om inte annat ett bra alternativ vid frisparkar från vänsterläge.

Om Wilton Figuiredo har det mesta redan sagts och jag står fast vid att det finns stora frågetecken för hur bra han egentligen är. Att konkurrensen varit i det närmaste obefintlig brukar inte vara något gott tecken. Å andra sidan kanske Rikard Norling upptäckt något som alla andra missat?

Bloggen avslöjar

Dagens övergång i division fem-fotbollen: undertecknad har precis skrivit på för Vasasällskapet FK. Sejouren i Nåjden FK blev bara ettårig eftersom Nåjden ramlade ner i sexan och jag behövde miljöombyte (dvs inte ha så lång resväg till träningen).

Årets sportjournalist Simon Bank kommenterar övergången:
- Lauls karriär börjar allt mer likna Christian Vieris med dessa ständiga klubbyten. Precis som Vieri lyckas Laul dock behålla sitt starka varumärke, vilket är obegripligt. Han har medierna i sin hand.
* Hur ser du på Vasasällskapets chanser att nå division fyra efter den här värvningen?
- Jag har förstått att det finns många gamla djurgårdsspelare i laget och bland djurgårdsfolk kommer det att pratas om den mest misslyckade värvningen sedan Ibrahim Ba. Vasasällskapet ska vara glada om de håller sig kvar i femman.


KARRIÄREN

År Division Klubb Matcher/mål
1995 II Jonsereds IF 10/0
1996 II Jonsereds IF 2/0
1997 II Jonsereds IF 21/3
1998 II Jonsereds IF 19/3
1999 I Ljungskile SK 6/0
2000 I Ljungskile SK 4/0
2000 IV Aram Syrian 10/7
2001 IV Enskede IK 1/0
2002 V Hägersten 16/8
2003 III Aram Syrian 8/2
2004 III Aram Syrian 0/0
2005 V Nåjdens FK 8/3
2006 V Vasasällskap ?/?

Fotnot: Aram Syrian = Arameiska Syrianska.

Smått och gott från julbordet

Precis hemkommen från förbundets årliga jullunch och följande mer eller mindre dramatiska händelser kan rapporteras:

Som Sportbladet tidigare avslöjat (första gången i mitten av oktober) fortsätter Lars Lagerbäck och Roland Andersson till och med ett eventuellt EM 2008. Det blir dock inget delat ledarskap som det först ryktades om.

Chippen är nära Fiorentina. Känns rätt på alla sätt, Fiorentina behöver precis den spelartypen. Visst har det spekulerats, men att avslut är så nära var en positiv överaskning för de flesta i lokalen.

Blodvite uppstod när TV3:s Henrik Strömblad skar sig på julostkniven och fick plåstras om av kökspersonal. Det var för övrigt fler som hade problem med kniven. Gravida fröken Wegerups ostskiva hamnade så när på Lasse Lagerbäcks tallrik.

Lars-Åke Lagrell lovade ett publiksnitt på 7000-8000 på Östers hemmamatcher.

Fyra Djurgårdare i truppen till Saudiarabien, tre från IFK Göteborg. MFF:s Daniel Andersson stannar hemma med nyfödd bebis och nybyggt hus. Mattias Concha, Andreas Granqvist och Karl Svensson är debutanter. Jag är mest spänd på att se Kalle Svensson som är en personlig favorit. Däremot begriper jag inte vad Olof Persson ska med och göra.

Lars-Åke Lagrell skrattade högt och drog ner kepsen över mitt ansikte när jag överaskade honom med en fråga om IMG och TV-avtalet. Hur tolkar man den reaktionen?

När det gäller julbordet får maten L L L och deserten L L. Framför allt den kletiga knäcken som drar ner betyget. Men ischokladen var desto bättre.

Förbundets klädhängare får L. Maken till usel konstruktion har jag aldrig stött på. När jag - som den gentleman jag är - skulle hänga upp gravida fröken Wegerups och min egen jacka rev jag ner fyra andra jackor. När jag skulle hänga upp dem rev jag ner två till. Det här måste Nystedt ta tag i.

Apropå informationschef Jonas Nystedt så vet läsare av denna blogg att han fått sig en och annan berättigad känga. Men senaste tiden har något hänt. Karln är frommare än Jesus själv. Hjälpsam, artig och med en konfliktlösande inställning till livet. Kanske blev bråket inför Fotbollsgalan en väckarklocka?

Sverige ska eventuellt åka tåg till en del av matcherna i Tyskland. Men enligt Lasse Lagerbäck handlar det inte om ett eget, gulblått tåg, utan en vanlig vagn.

Fiffel, klausuler och en läkarundersökning

Ali Gerba, vad hände med honom undrade någon? Enligt tränaren Arne Erlandsen har ingen fnurra på tråden uppstått utan Ali kommer inom en snar framtid till Göteborg för läkarundersökning, sedan skriver han på kontraktet. Om läkarundersökningen går som den ska, vill säga.

Zoran Lukic är i farten igen. Kul.

Det finns inga skäl att misstänka att det spelfiffel som skakar finsk fotboll även förekommer i Sverige. I alla fall inte enligt våra fotbollstoppar.
Men att det förekommit försök råder ingen tvekan om, jag intervjuade själv en svensk agent i somras som vid ett tillfälle blivit erbjuden att fixa en läggmatch mot stor ekonomisk vinning. Han tackade nej.
Jag tror att det förekommer en hel del sådant här i Sverige också men det är svårt - för att inte säga omöjligt - att bevisa. Tidigare fanns en specialenhet inom Rikskriminalen som höll koll på spel inom idrotten, men den lades för 15 år sedan. Kanske dags att ompröva beslutet?

Reagerade inte Djurgården onödigt starkt på TT:s uppgifter om att Tobias Hysén har en klausul som han inte har?

Derek Boateng stannar i AIK, men klubben riskerar att tappa honom som bosman nästa år i stället. Ett positivt besked ändå, tycker jag. AIK behöver Boateng för att stabilisera sig i allsvenskan och det är värt mer än de max 5 miljoner de skulle få för honom nu.
Frågan är bara vad riskkapitalbolaget Agent 03 - som betalade merparten av Boatengs övergångssumma - säger?
Boateng siktar för övrigt stenhårt på att slå sig in i Ghanas VM-trupp och vill vara garanterad speltid fram till sommaren. Hade varit kul om han lyckades, det är killen värd.

Ny spelskandal

Ännu en spelskandal har blossat upp i Finland. En spelare erkänner (anonymt) att han mottagit omkring 100 000 kronor för att hans lag skulle förlora en betydelselös match i slutet av en säsong. Om det har hänt i Finland, då kan det väl ha hänt i Sverige…eller?

Bästa Wallander hittills

Var precis på galapremiären av nya Wallander-filmen Mastermind på biograf Rigoletto i Stockholm. En ryslig historia, klart bättre än de tidigare fyra filmer jag sett i serien (Innan Frosten, Byfånen, Bröderna och Afrikanen).
Med klart bättre menas bra. Filmen var spännande rakt igenom och ganska oförutsägbar, möjligen lite väl osannolik. Jag får inte betygsätta filmer här på bloggen så hur många L det blir kan jag tyvärr inte avslöja (men ett tips är att läsa rubriken och subtrahera med ett).

Följande kändisar noterades: Krister Henriksson, Johanna Sällström, Mikael Nyqvist, Lennart Ekdahl, Petra Hultgren, David Lagerkrantz, Lars Aduktsson, Sara Sommerfeld och Nils Petter Sundgren för att nämna några.

Roligast var den danske producenten (?) som introducerade filmen från scen. Jag var inte ensam i salongen om att inte begripa ett ord av vad han sa.

Tråkigast var Lars Weiss och Anna Lindmarker som på ett ohövligt sett nobbade kändispressens fotografer. Ska man ränna på galapremiärer, sörpla gratis vin och se på gratis film får man ställa upp. Annars får väl herr Weiss - som precis gjort ett mångmiljonklipp genom försäljningen av Com Hem - köpa en biobiljett som vanligt folk och gå en vanlig dag. Och fru Lindmarker kanske borde föregå med lite bättre exempel med tanke på sitt jobb på TV4:s Nyheterna, som ju lever på att folk ställer upp på intervjuer.

På onsdag är det galapremiär på Narnia - Häxan och Lejonet. Det blir en höjdare.

Dagens surr

Öis tackar nej till Djurgårdens bud på 12 miljoner för Ailton. Sista ordet är inte sagt, men det dröjer nog till säsongen 2007 innan vi får se Ailton i Djurgårdens tröja. Skulle han göra ännu större succé kommande säsong för Öis, då kanske klubbar som Djurgården inte kan konkurera med blandar sig i. Dif siktar nu in sig på irländaren Jason Byrne.

Helsingborgs Dagblad skriver att Landskrona kan få 30 miljoner för Kevin Amuneke. Uppgiften har de hämtat från den här nigerianska nättidningen. Sportbladet refererade till artikeln i lördags men eftersom summan är fullständigt befängd nämnde vi den inte.

Håkan Mild gör i dag sin sista fotbollsmatch. Blåvittfansen har laddat i veckor för att ge honom en minnesvärd avslutning. Det har han gjort sig förtjänt av.
Håkan Mild blev aldrig någon av våra största landslagsstjärnor, men han var under lång tid en av landslagets viktigaste spelare. Mitt starkaste minne av Håkan är hans tårar när en olycklig skada tvingade honom att avstå VM 2002. Nu går han en ny utmaning till mötes, den att som sportchef för IFK Göteborg kunna konkurera med ekonomiskt starkare Malmö och Djurgården.

Serbien/Montenegro underskattade

Tja!
Tyckte det var intressant att du valde Ghanas grupp som Dödens Grupp, en fin liten twist. Måste dock säga att jag tror att Ghana är oerhört överskattade.
Deras ranking grundar sig bland annat på hur grymma de var i VM-kvalet, men det folk inte har koll på är att de hamnade i den enklaste afrikanska kvalgruppen.
Medan Tunisien och de andra afrikanska länderna tampades med Nigeria, Senegal och Marocko som svåraste motståndar ei sina grupper hade Ghana lag som Uganda, Kap Verde, Burkina Faso, DR Kongo och nuförtiden totalt avdankade Sydafrika. Visst har de ett grymt mittfält dock med Essien och Appiah men resten av laget är inte så bra som rankingen antyder.
Tror själv att grupp C är dödens grupp, mest för att Argentina redan är grymma, Holland är också väldigt bra och sedan har vi Elfenbenskusten som faktiskt spelar rätt bra (vann gruppen mot Kamerun bland annat). Slutligen har man de av dig grovt underskattade Serbien-Montenegro som faktiskt släppte in enbart ETT ENDA MÅL i VM-kvalet, trots två matcher mot Spanien.
Varning för Serbien som nog slår ut Holland ur gruppen.
Fast vem vet hur bra de afrikanska lagen är, de har alla förlorat mot rätt dåliga lag i VM-kvalet och först efter Afrikanska Mästerskapen får man veta hur bra Togo, Elfenbenskusten, Angola och Ghana verkligen är.
MVH
RC

Supertalang till Djurgården?

Djurgården jagar irländska skyttekungen Jason Byrne, 27. Affären väntas bli klar i nästa vecka och tuffingen kan bli en succé i allsvenskan. Men ännu mer spännande tror jag att Inoi Bakari är. Killen är 17 år och redan kameruansk skyttekung.
Djurgården lär få brottas med betydligt större klubbar om Bakari - och det ska nog mycket till om Dif vinner den matchen - men OM de gör det, så lär det vara ett riktigt kap. Uppgifter gör gällande att Djurgården redan lagt ett bud som nobbats av KSA. Målsättningen är nu, sägs det, att bekanta sig med Bakari i samband med klubbens träningsläger i januari.

Malmö FF jagar yttrar och speciellt till vänsterkanten, både offensiva och defensiva spelartyper. Jag nämner några av alternativen på dagens Silly Season-sida.

Senaste nytt om Kevin Amuneke: den utländska klubb som jagar honom sägs vara franska FC Metz.

Kommentarer till lottningen

GRUPP A
Tyskland (1)
Costa Rica
Polen (2)
Ecuador

Kommentar: Värdnationen får en mycket bra lottning och bör klara sig vidare utan större problem. Polen och Costa Rica gör upp om andraplatsen och skulle då få möta Sverige i åttondelen - om vi vinner vår grupp.

GRUPP B
England (2)
Paraguay
Trinidad/Tobago
Sverige (1)

Kommentar: Tror att Sverige tar gruppsegern på målskillnad före England. En ny "Bulgarien-öppning" blir perfekt.

GRUPP C
Argentina (1)
Elfenbenskusten
Serbien/Montenegro
Holland (2)

Kommentar: Kallas redan Dödens Grupp men jag vet inte. Elfenbenskustens världsranking imponerar inte (41) även om stjärnorna finns; Didier Drogba, Kolo Toure och Aruna Dindane. Holland och Argentina bör ändå vara för starka och Sebien/Montenegro blir stryklag. Vår kvartsfinalmotståndare kan bli Argentina eller Holland.

GRUPP D
Mexiko (1)
Iran
Angola
Portugal (2)

Kommentar: Drömlottning för Portugal och Mexiko i en rätt ointressant grupp.

GRUPP E
Italien
Ghana (1)
USA (2)
Tjeckien

Kommenter: Min Dödens Grupp. Italien, Tjeckien och USA ligger bland de tio bästa på Fifas världsranking. Ghana kan bli det här VM:s överaskning. Det är inte säkert att varken Italien eller Tjeckien överlever gruppen. Om det ska ske överraskningar så är det i den här gruppen.

GRUPP F
Brasilien (1)
Kroatien (2)
Australien
Japan

Kommentar: Också en ganska tuff grupp, även om Australien känns något överskattade. Japan är svårbedömda, och Brasilien och Kroatien bör gå vidare till slut. Kroatien känns som en finalkandidat eftersom de sedan inte behöver möta Brasilien förrän i en eventuell final.

GRUPP G
Frankrike (2)
Schweiz
Sydkorea (1)
Togo

Kommentar: Trist grupp. Frankrike och Sydkorea vidare, kan inte se någon annan utgång.

GRUPP H
Spanien (2)
Ukraina (1)
Tunisien
Saudiarabien

Kommentar: Se ovan, fast byt ut Frankrike och Sydkorea mot Spanien och Ukraina. Men det ska bli roligt att följa Ukraina i det här VM:et.

Nästan drömlottning

Grupp B

1. England

2. Paraguay

3. Trinidad and Tobago

4. Sverige

Jag var säker innan, nu känner jag mig ännu mer övertygad: den här gruppen överlever Sverige! Dessutom, vinner vi gruppen möter vi tvåan i Tysklands grupp i åttondelen. Det är också bra.
Grupp E känns annars som det här VM:s Dödens Grupp, tillsammans med grupp C.

Försenad gala

Vi som sitter med galans körschema kan konstatera att efter 25 minuter är galan redan åtta minuter försenad. Var tog tyskarnas effektivitet vägen? Nu blir det ännu stressigare efteråt… eller stryker de illusionisten Hans Klok ur programmet? Han ska gå på exakt 20,59,02.

Magkänslan

Här har man rest hundra mil för att bevaka VM-lottningen, sedan visar det sig att det inte är någon idé att gå in i salen där lottningen hålls. Där får man nämligen inte använda mobiltelefon eller surfa på nätet. Alltså sitter både jag, Wagner och stora delar av den svenska presskåren i mediacentret en halv kilometer bort och följer spektaklet via storbilds-tv.
Å andra sidan är ju poängen med att vara här att komma åt rätt personer efteråt, i den mixade zonen, vilket vi förhoppningsvis ska lyckas med.

Magkänslan är följande grupp:
England
Togo
Sverige
Sydkorea

Riktigt beslut av AIK

I Leipzigs enorma media center nås jag av nyheten att AIK inte tar Stefan Batan-affären till skiljenämnden. Känns helt rätt. Ingen idé att lägga energi på en spelare klubben ändå inte vill ha (längre).
Kan dock inte vara särskilt roligt för VD:n Charlie Granfelt som på den omtalade presskonferensen slog näven i bordet och sa att han var beredd att gå så långt som det krävdes för att få klarhet i historien. Efter AIK:s styrelsemöte i går kväll tvingas han backa men det känns som sagt som ett riktigt beslut.

På plats

Har tillbringat eftermiddagen och kvällen i Leipzigs hotell- och mässområde och sett den ena högdjuret efter det andra anlända. Det har dock inte hänt något speciellt i dag utan alla väntar på morgondagens lottning. Exakt hur den går till är fortfarande något oklart, vilket är ganska kul.

På väg till Tyskland blev jag uppringd av SR Blekinge som intervjuade mig om bragdguldet. Mina rader på bloggen att Mjällby AIF borde haft utmärkelsen i stället för Kajsa Bergqvist blev en stor nyhet där nere. Mjällbys tränare Thomas Andersson håller med mig.

Mellanlandade i Frankfurt och i väntsalen hamnade jag bredvid förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell som var på bra humör eftersom hans ryggskott från i torsdags precis gett med sig. Lagrell pratade om landslagens framtid. Inom Uefa och Fifa är man ordentligt oroad över konflikten med klubblagen som vill ha ersättning för att släppa sina spelare. Den så kallade konflikten med Wada var däremot inget att bry sig om, menade Lagrell.

Mot Leipzig

Flyger till Leipzig nu på morgonen för att täcka fredagens VM-lottning som är vid 20-tiden på kvällen. Pratade igår med förbundets främste paragrafryttare Sune Hellströmer som inte hade koll på hur lottningsproceduren går till. Det var en halv chock. Sådant brukar Sune ha järnkoll på, alltså lär det bli en invecklad lottning. Det tyder på en spännande sådan! Skriver om förvirringen i dagens tidning.
På plats i Tyskland blir det lite besvär med lördagens Silly Season-sida men jag ska göra mitt bästa och sätter även tilltron till allmänhetens känselspröt - hört nått, sett nått, tror nått?

Inget att skratta åt

Halloj Robert!
Läste din intervju
med Magnus Hedman i dagens rosa blad! Hans tankar om ölmage efter karriären får mig att le och samtidigt tänka på vår bäste Tomas Brolin. Hade inte han ölmage även när han kom med i världslaget -94?
MVH
Fooorsen

Sånt där är inget att skratta åt! När jag själv slutade spela gick jag upp tio kilo på ett halvår. Har inte lyckats gå ned dem ännu.

Grupptankar

Okej då, bara för att ni tjatar. Egentligen tror jag inte gruppmotståndet spelar någon större roll, Sverige går vidare ändå, men här kommer mina grupper:

Bra grupp:
Frankrike
Togo
Sverige
Trinidad-Tobago

Mindre bra grupp:
Brasilien
Ghana
Sverige
Sydkorea

Rolig grupp ur ett journalistiskt perspektiv:

Argentina
Elfenbenskusten
Sverige
Costa Rica

Snabb mamma

Ett långt, dravligt inlägg om tv-avtalet följs upp med den här lilla solskenshistorien. Jag tackar Robert för tipset och imponeras av bodybuildarkillens stackars mamma som var snabb med hinken.
Eller vad sägs om det här målet? Holy smokes!!!

Iskalla fakta om TV-avtalet

TV4:s Kalla Fakta om fotbollens affärer var en besvikelse ur ett journalistiskt perspektiv. Inga nyheter utöver en lös spekulation om vad norske agenten Rune Hauge eventuellt tjänar på att sköta förhandlingarna (85-95 miljoner). Siffran 100 miljoner har nämnts tidigare så vi trillade inte ur fåtöljen direkt.

När "granskande" TV-program tar upp fotbollen görs det ofta ur ett perspektiv som ligger tio år efter sin tid: en sekvens med tränande ungdomar på en grusplan, några exempel på hur mycket pengar som florerar inom elitfotbollen och en slutsats att fotboll på elitnivå handlar om pengar och business. Men kom igen, det har den gjort i tio år!

Vad TV4 skulle gjort är naturligtvis att belysa den utveckling som pågår just nu; en kommersiell elitidrott är på väg att ta steget över till en renodlad underhållningsindustri i form av McDonalds-arenor och amerikanska, multinationella miljardföretag som pumpar in miljontals kronor (IMG och AEG exempelvis). Jag säger absolut inte att den utvecklingen är fel - vem är jag att tycka det och utvecklingen är förmodligen oundviklig - men det är en ännu tydligare krock med det som en gång var amatörfotboll. Dessutom hade det varit ett nytt, fräscht grepp för TV-publiken. Sportbladet har redan belyst den nya trenden i ett antal artiklar och kommer att fortsätta att granska den.

Dessutom undrar jag - precis som Lars-Åke Lagrell - varför TV4 visade programmet precis när TV-avtalet slutförhandlas och TV4 är en av budgivarna? Varför granskades inte ishockeyavtalet i stället? Det klarades av för några månader sedan och gav ungefär lika mycket som elitfotbollsklubbarna hoppas på - 200 miljoner om året. Fast i den förhandlingen kanske Rune Hauge idkade välgörenhet…?

Den mest intressanta frågan i hela TV-avtalsdiskussionen som jag ser det (förutom hur mycket stålar det blir och i vilka kanaler matcherna hamnar), är inte faktumet att Rune Hauge tjänar en jävla massa pengar, utan varför Lagrell inte kan visa upp avtalet med Hauge för klubbarna så de får se h u r mycket han tjänar. Då får de i alla fall chansen att ställa sig upp och säga: "Hey, jag känner en gubbe som hade gjort det här billigare!".

Jag begär inte att Lagrell ska stå i TV och vifta med avtalet, däremot borde klubbarna rimligen informeras. Men Hauges provision är en väl bevarad hemlighet som det öppna och demokratiska fotbollsförbundet inte talar om för sin familj. I ett annat land hade steget till att misstänka korruption inte varit långt. Nu kan de svenska klubbarna i och för sig vara lugna på just den den punkten, Lagrell är en hedersman och revisorerna gör förmodligen sitt jobb. Men ändå.

TV4 ställde inte en fråga om detta. Kanske lika bra det. Jag har själv pressat Lagrell utan att få svar. Han svarar inte ens på varför han inte kan berätta. Att Lagrell inte kan berätta om det nuvarande avtalet med Hauge mitt under brinnande förhandlingar är väl en sak, men han svarar inte heller på varför klubbarna inte informerats om det gamla avtalet med Hauge, som var aktuellt för fem år sedan.

Å andra sidan protesterar ju inte klubbarna. Inte en kritisk röst har höjts mot att avtalen inte visas. Även om jag vet att det mumlas lite om just den här frågan.

Sedan kan man också fråga sig varför förbundet samarbetar med Hauge av alla människor. Karln må vara duktig, men det måste väl finnas någon TV-förhandlare i världen med ett mindre skamfilat rykte som gör jobbet lika bra? Till och med Anders Carlssons "meritlista" bleknar vid en jämförelse med vad Hauge lyckats åstadkomma under sina år i branschen (förvisso betydligt fler år än Carlsson, så han kanske hinner ikapp…).

Nu har jag gnällt på alla som var med i programmet förutom Simon Bank. Det kommer här. Bank hävdade att fotbollen är skattefinansierad. Men är det verkligen så? Är inte fotbollen återbetalare till kommunerna i form av planhyror och annat?
Att Rune Hauge bor i ett skatteparadis kan man ju möjligen lyfta på ögonbrynen åt, men 1. snubben är agent och 2. han är norrman. Det är väl betydligt mer klandervärt (om man nu vill klandra det) att Kajsa Bergqvist bor i Monaco. Hennes idrott, friidrotten, är helt skattefinansierad och där hade staten mått bra av att få igen lite stålar som hon drar in på sina galor.

Själv förtjänar jag också en känga som inte lyckats avslöja TV-avtalet. Å andra sidan är det inte klart ännu, även om det bara sägs vara någon vecka borta.

Så, nu har jag skrivit så mycket att jag glömde av var jag började. Ha överseende om jag sagt emot mig själv nånstans, det får vi i så fall korrigera. Stavfelen får ni leva med.

Bragdguldet

Bragdguldet till Kajsa Bergqvist, läser jag. Håller inte med utan står fast vid att Mjällby borde haft det. Inte Johan Mjällby, alltså (han kan få det nästa år om han gör över 20 matcher i allsvenskan) utan fotbollsklubben Mjällby vars spelare sparkade Sören Cratz och sedan tog 18 av 21 poäng på de återstående sju omgångarna och mirakulöst räddade superettankontraktet.

Mejla Wagner

Mycket mejl om VM-seedningen nu. Tyvärr har jag inte hunnit sätta mig in i varför vissa länder hamnade i den och den gruppen och hinner inte göra det just nu.
Men bli inte besvikna, min kollega Michael Wagner ska ha full koll och svarar gärna på era frågor. Honom når ni på [email protected]
Som jag förstått det är grupperna två, tre och fyra sammansatta av geografiska hänsyn, och i geografi fick jag en ytterst svag trea på högstadiet, så kolla med Wagner.

Eller också kan ni läsa här hur Svenska Fotbollförbundet beskriver saken:
"Det skedde ingen seedning utöver de åtta lagen. FIFA har också beslutat att Serbien/Montenegro (lägst rankat av alla europeiska lag) ska placeras ut i någon av Brasiliens, Mexikos eller Argentinas gruppindelning, och därav ingå i en egen lottningsgrupp.
Övriga 24 lag ska delas in geografiskt, och två länder från samma kontinent ska inte kunna hamna i samma grupp. Dock blir det verklighet i ett par grupper för de europeiska nationerna eftersom antalet deltagande länder är stort från Europa (14 av 32)"
.

För övrigt tror jag att Sverige går vidare oavsett gruppmotstånd. Så bra är vårt landslag per idag.

VM-seedningen klar

Hej!
Var lite snabb med att skicka mejl till dig. FIFA ändrade sin modell lite men behöll felet. Med den nya modellen blev det i stället Italien som blev felaktigt seedat på USA:s bekostnad.
/Niklas

Ok. Det överlever dem.

Linser

Martin mejlar apropå Sportbladets artikel om den nya linsen som ger spelarna supersyn: "Vore väl bättre om linserna introducerades till domarna i stället för spelarna…?".

Tommy Söderberg

Skriver i dag om Tommy Söderbergs knäoperation. Nu blir han av med sin karakäristiska, haltande gångstil, och det upplever han som väldigt befriande.
Tommy motsatte sig i det längsta att vi skulle skriva om hans operation, men gick till slut med på det om han hans djupa tacksamhet mot svensk sjukvård lyftes fram. "Men Robert Laul, jag ber dig, gör nu inte något stort av det här!", sa Tommy som aldrig gillat uppmärksamheten runt sin person.
Vi får väl se hur Tommy reagerar på artikeln, det blev en sida, och jag är överygad om S:t Görans sjukhus är mycket glada för berömmet de får av den gamle förbundskaptenen som fortfarande är en tung opinionsbildare.
Sjukvården ofta får kritik - säkert berättigad i de fall som lyfts fram i media - men samtidigt är det inte fel att även beskriva "den andra sidan", de nöjda patienterna, som ju är i majoritet skulle jag gissa.
Dessutom är intresset för Tommy Söderberg stort, vare sig han gillar det eller inte, som den idrottsprofil han är.

Tobbes kommentar

Djurgårdssupportern Tobbe bad att få kommentera Richards berättelse:

Skönt att höra att du mår bättre, Richard! Jag, som de flesta andra, anser givetvis att det är rent vansinne och idioti att kasta stenar på folk.
Men jag tycker att det är orättvist att direkt konstatera att det var djurgårdare som kastade sten. Visst risken finns att det var en/några så kallade "fotbollsupportrar" som kastade sten, men att direkt gå ut och anklaga djurgårdare är fel. Det kan ju faktiskt ha varit t ex ett dumt busstreck av ungar eller en fyllegrej från förbipasserande idioter. Vi djurgårdare får redan så mycket skit från alla så fort det händer något.
Vare sig dessa människor hade djurgårdshalsduk på sig eller inte, så hoppas jag att dem identifieras och straffas.
MVH
Tobbe - Djurgår'n tills jag dör!


En sista googlefight

Tjenare!
Du missade den mest uppenbara:
Aftonbladet vs Expressen.
/Peder

Ingen nyhet, Peder.

Grattis Bank!

Sportbladets Simon Bank har utsetts till årets sportjournalist av Stockholms idrottsförbund och Sportjournalisternas klubb Stockholm. Synnerligen välförtjänt, om ni frågar mig.
Priset är 15 000 kronor, därmed är det Bank som står för drinkarna när Sportbladet har julfest i nästa vecka. Han kommer säkert säga i sitt tacktal att han aldrig fått det här priset utan sina formidabla medarbetare, och då sitter han i rävsaxen.

Dagens nyheter

Lite kommentarer till dagens nyheter:

Champions League-final på Råsunda.
Kul. Hade varit en perfekt invigning.

TV-avtalet på väg att bli klart.
Som jag förstått det har fotbollen nu nått sin målsättning men försöker mjölka fram ett par miljoner till genom en sista budgivningsrunda bland intressenterna.

Bolldoktorn slutar.
Hmm… vi får väl se. Han vill inte säga något definitivt och verkar vara beredd att hoppa in akut där det behövs en kortare period. Mest intressant är hans kommentar om IFK Göteborg.

Svennis tar över Real Madrid.
Jag tror på det. Om Real kan hitta en bra, temporär lösning fram till efter VM tror jag det här blir Svennis nästa steg i karriären.

Romario, 39, skyttekung.
Jag vill se honom i VM.

VM-seedningen offentlig i morgon.
Spännande. Åker till Tyskland på torsdag för att rapportera om fredagens lottning.

Nya folksporten

Googlefight är den nya folksporten, här kommer några fajter från idérika bloggläsare:

* Fotboll är större än mode, men är fotboll större än porr?

* Holländsk skyttekung i Serie A eller vårt svenska bidrag?

* Vem har rätt i debatten om Stockholm Stadion? Frågan kan också ställas så här.

* Är Anrell kung på Sportbladet?

*
Till sist en dramatisk match som pågår i Göteborg.

Tack till alla.

Julklappstips

Att köpa julklappar är ingen lek. Jag gjorde det i dag. Här kommer några tips som täcker större delen av den vuxna befolkningen.

Till de som har bil: För bilens bästa av Bosse Bildoktorn.

Till de som inte har bil: Lasermannen av Gellert Tamas.

Till de som inte har bil och har läst Lasermannen: Batman Begins på DVD.

Till de som inte har bil och har läst Lasermannen men inte har DVD-spelare: En DVD-spelare.

Till de som inte har bil och har läst Lasermannen men inte har DVD och inte vill ha nån DVD-spelare: En bil.

Till de som inte har bil och har läst Lasermannen men inte har DVD och inte vill ha nån DVD men du inte har råd att köpa en bil till: En EU-moped.

Till de som inte har bil och har läst Lasermannen men inte har DVD och inte vill ha nån DVD men du inte har råd att köpa en bil till och därför tänkte överraska med en EU-moped när du plötsligt insåg att en sådan är lika dyr som en bil: En rosa megagris från Mique.

Själv köpte jag två För bilens bästa, tre Lasermannen och en rosa megagris från Mique.

Googlefight

Såg precis reprisen av Mediemagasinet. Är inget fan av programmet, de missar ofta målet med sin kritik. Hur som helst; större delen av programmet ägnades åt Vecko-Revyns chefredaktör Ebba von Sydow. I inslaget sågades Fredrik Virtanens varumärke av en expert, medan von Sydows hyllades.
Begav mig därför in på den ganska roliga sajten www.googlefight.com för att undersöka hur mitt "internetvarumärke" står sig mot Ebbas. Jag drog igång en match mellan "Robert Laul" och "Ebba von Sydow". Resultatet blev skrämmande! Knockout i första ronden!
Så om någon tvivlade, fotboll är större än mode! Det visar även den här matchen.

Någon som sökt på något annat kul?

PS Glöm inte "hartassarna" när ni söker på för- och efternamn, annars blir resultatet missvisande.

PS2 Ett annat intressant resultat är det här. Varför är det så?

PS3 För övrigt ligger farsan kraftigt i lä. Kolla själv. Precis som Simon Bank. Men han är i alla fall större än Ebba.

Richards berättelse

Efter förra helgens Royal League-match i Södertälje mellan Djurgården och IFK Göteborg inträffade en obehaglig händelse. Okända gärningsmän kastade två stenar utifrån arenan mot publiken som väntade på att bli utsläppta.
Tre personer träffades av stenarna och allvarligast skadades Richard som fick en sten i huvudet. Jag kom i kontakt med Richard som först inte orkade berätta, men nu har skickat ett mejl där han redogör för sina upplevelser.

För precis en vecka sedan var jag och kollade på Blåvitts bortamatch mot Djurgården i Royal Leugue. Det är alltid något särskilt att få se Blåvitt på plats och stötta dem i med- och motgång. Nu blev det en möjlighet för mig att få se laget på plats. Dessutom var det också intressant att se den nya arenan Södertälje Sportcenter.

Det fina spel som laget visade upp gladde mig och det resulterade till mål. Det blev matchens enda mål och ett helt rättvist resultat. Efter slutsignalen hyllade vi spelarna och gjorde vågen. Det var stort och extra stort att se Håkan Mild då det var en av hans sista matcher.


Plötsligt får jag en hård smäll på huvudet. Jag blev mer förvånad än rädd och undrade för ett ögonblick vad det var. Det var precis samma känsla som att slå huvudet hårt mot exempelvis en för låg dörrkarm. Jag förstod direkt efteråt att det måste varit som kastat en sten mot oss i bortaklacken. En till fick också en sten på sig. Smällen gjorde att jag blödde från huvudet men turligt nog blev det inte farligt, ett skrapsår och jag tuppade heller aldrig av. Jag fick god hjälp på plats. Någon chock fick jag aldrig men blev förbannad på de Djurgårdsligister som helt lackade ur och kastade sten mot oss Blåvittsupporters. Glädjen över segern blev förstörd.

Man ska, tycker jag, stötta det egna laget. Att begå våldshandlingar mot motståndarsupporters är helt förkastligt. Så gör inga riktiga supporters.

Det jag hade mest problem med smällen var att hörseln blev sämre. Nu en vecka senare är hörseln så gott som återställd. Jag hade verkligen tur att det inte blev värre och är väldigt tacksam för det.

Arrangemanget visar att arenan inte är säker. Tommy Theorin, generalsekreteraren i Svensk Elitfotboll (Sef) menar att arenan är besiktigad och godkänd. Det verkar definitivt men det finns fog för att arenan är felbesiktigad. Och att som Djurgårdens ordförande Bosse Lundqvist påstå att det hände utanför arenan är en polisär sak tror jag inte på. Jag fick stenen i huvudet när jag var på arenan, inte utanför arenan. Och då är det inte enbart en polisär sak.

Har Djurgården som arrangör verkligen inget ansvar? Varför spelades inte matchen på Råsunda exempelvis? Där är bortasupporters mer skyddade och det måste ju ha varit lättare för polisen om matchen hade spelats där?
/Richard


Friidrotten i Enskede?

Vad man ska göra med löparbanorna om Dif bygger om Stadion? Enkelt, flytta friidrottstävlingarna och galorna till Enskede IP. Där har de löparbanor och friidrottstradiotion. Med hjälp av Bosse Ringholm kan säkert Enskede IK få de statliga medel som krävs för att finansiera nya läktare för de få friidrottstokar i Stockholmsområdet som vill se Klüft och de andra en gång om året.
/A

Tja, varför inte?

Ny maktfaktor i svensk fotboll

IMG:s satsning på svensk fotboll är… stor. 600 miljoner i MFF, ännu mer i Solna (?), mindre framstötar i andra allsvenska klubbar, kanske tar de tv-avtalet också.
Relativt ljudlöst kan det amerikanska, multinationella jätteföretaget vara på väg att bli en historisk maktfaktor i svensk fotboll.
Förvånar mig inte om de även kommer vara med i finansieringen en ny Djurgårds-arena med tiden. Om nu inte Stockholm Stad går med på att häva K-märkningen av Stadions insida, vilket är Dif:s förstaval.

14 december är ett datum Hammarby-fansen kan se fram emot. Då tror jag Stockholm Stad beslutar om en 25 000-arena i Globenområdet. Hel- eller delfinansierad av IMG:s amerikanska konkurrent AEG (Anschutz Entertainment Group).

Elakt skvaller säger för övrigt att Billströms och Börjessons 50 000-monument inte blivit av ens om det funnits politisk majoritet för det. Utrymmet de planerade att bygga på hade inte räckt till. Dessutom är Söderstadionmarken - som skulle krängas som en del i finansieringen - inte alls värd en miljard som "Bill-och-Börje" trodde, utan snarare hälften…

Löparbanorna? Inte en jävla aning.

Rösta på moderaterna?

Arenautvecklingen i Stockholmsområdet mår nog bäst av att kommunalrådet Anders Gustav (m) sitter kvar i Solna en mandatperiod till.
För oss fotbollsintresserade är ju Gustavs och fotbollförbundets lösning - nationalarenan i Solna, två mindre arenor i Stockholm - den optimala.
Själv bor jag i Solna och min röst i kommunalvalet ska ju läggas någonstans. Jag trodde dock aldrig att moderaterna skulle bli ett alternativ.
Framför allt; farsan skulle aldrig förlåta det.
Rävsax kallas det.
Å andra sidan lär väl ett så stort projekt som nya Solna Centrum inte påverkas av ett eventuellt regimskifte, så man kanske kan rösta rött ändå…?

Veckans bluff…

…står Expressen för. Tidningen "avslöjar" i dag att Ali Gerba bestämt sig för Blåvitt. De har uppenbarligen missat följande artiklar:

* Ali Gerba klar för Blåvitt (Sportbladet i onsdags).

* Gerba, Wallerstedt och Richardsson till Blåvitt (Sportbladet i tisdags).

* Ali Gerba väljer Blåvitt ("Bara Ben på Glenn Hysén" i tisdags).

Dessutom rejält på efterkälken i nationalarenafrågan i Stockholm och slagna på det allsvenska spelschemat.

Den här veckan har konkurrensen varit tuffare från supporterbloggar som "Bara Ben på Glenn Hysén" och "…gronvita sidan upp!". Vet inte om jag ska skratta eller gråta åt den utvecklingen men det känns i alla fall som man kan ta helg med gott samvete, vilket jag gör… nu.

Förbundet bekräftar

Svenska Fotbollförbundet har nu bekräftat det som Sportbladet skrivit om i två dagar - det blir en ny jättearena med plats för 50 000 åskådare i Solna. Finansieringen är i hamn. Bara för Annika Billström och kompani i Stockholm Stad att ta nya tag och glömma sitt 2,6-miljardersmonument i Globenområdet.
Som Sportbladet också berättat lär nu hela arenasituationen i Stockholm lossna. Bara att säga grattis till fotbollsfansen i Sverige och Stockholm.
Nu gäller att Stockholmspolitikerna visar vilja att släppa K-märkningen av Stockholm Stadion invändigt samt agerar tillsammans med Hammarby och AEG i byggandet av en 25 000-arena i Globenområdet.
Problemet är löparbanorna. Dessa jävla löparbanor som man som fotbollsintresserad stört sig på hela livet. Nu är de ett större bekymmer än någonsin.
Frågan måste trots allt lösas; var ska friidrotten ta vägen?

Flytta friidrotten till Göteborg

Sportbladet har i några dagar drivit debatten om arenasituationen i Stockholm. Det blir av allt att döma ett nytt Råsunda för 50 000 åskådare (dock inte där nuvarande arena ligger, utan en bit bort. Solna Stad vill åt området för att kunna byggga sitt enorma centrum. Skytteholm är hetaste alternativet för nya Råsunda). Bra för AIK som kan spela vidare på gamla Råsunda under tiden byggarbetet pågår.

Därmed är Annika Billströms socialdemokratiska monumentbygge i Globenområdet dödat och den diskussionen kan riktas in på att lösa situationen för Hammarby och Djurgården. På tiden. För Hammarbys del verkar det redan vara på gång, en 25 000-arena kan börja byggas om cirka två år.

Diskussionen om Stockholm Stadion går het, men min åsikt är glasklar; bort med löparbanorna och bygg om invändigt!
Det skulle ju nämligen innebära att Stadion lever vidare som en modern fotbollsarena, och det är det absolut bästa för att hedra de gamla stötar som kämpade tappert under OS 1912. Som det är nu vill varken fotbollen eller friidrotten vara kvar.

Probelemet är då var friidrotten ska ta vägen. Hammarbys nya arena bör hållas "ren" i mesta möjliga mån. Det bästa vore kanske att friidrotten helt enkelt flyttade till Göteborg?

Förlåt, Anders Brulin

Kom över det allsvenska spelprogrammet precis. Klubbarnas reaktion på förslaget är försiktigt positiv, kanske blir spelordningsmötet på måndag lugnt?

Vi har censurerat veckodag och datum för respektive match när vi publicerar förslaget i dagens Sportbladet eftersom matcher kommer att bytas och flyttas inom omgångarnas "ramdatum" när alla klubbar, polis och tv sagt sitt.

Men motståndsordningen lär bara förändras marginellt. Därför är förslaget intressant läsning: Hammarby, Djurgården och IFK Göteborg får en tuff inledning, AIK och Malmö en ganska lätt, övriga någonstans mittemellan.

Publiceringen gör att jag blir ännu mer ovän med förbundets schemaläggare Anders Brulin (det är fjärde året i rad jag kommit över hans förslag). Så här avslutar han sitt mejl till samtliga allsvenska klubbar:
"Slutligen vill vi att ni betraktar förslaget till spelprogram som en konfidentiell handling som enbart är avsedd för de närmast berörda i föreningen. Det vore synnerligen olyckligt om förslaget når media innan vi har diskuterat igenom detta vid vårt spelordningsmöte".

Förlåt, Anders. Men någon dag får du förklara vad det spelar för roll att det står i tidningen.

Dagens mejl

Hej!
Listat de 10 bästa ordspråken med anknytning till Silly Season:

10. "Det är lättare att prata än att säga något".
9. "De vuxnas lek kallas affärer".
8. "Sanning eller lögn? Det är en förhandlingsfråga!".
7. "Människorna förstår inte hur stor inkomstkälla sparsamhet är".
6. "Fantasi är större än kunskap".
5. "Tro örat mindre än ögat".
4. "Tro aldrig ett rykte förrän det har dementerats offentligt".
3. "Den som skvallrar för dig, skvallrar om dig".
2. "Ingenting verkar dyrt på kredit".
1. "Alla vet vad tre vet".

Bubblare 1: "När folk är överens med mig har jag ofta en känsla av att jag måste ha fel". (Stefan Söderberg, AIK, eller Oscar Wilde).

Bubblare 2: "Krona och jag vinner! Klave och du förlorar". (Buffalo Madsen, MFF, eller J.W.Croker).

MVH
Östgöte

Walle helt klar

För övrigt har Jonas Wallerstedt nu skrivit på för Blåvitt. Treårskontrakt. Sagt det förr och säger det igen; underskattad spelare, bra värvning. Priset: en knapp halvmiljon.
Sedan tidigare är Richard Richardsson och Ali Gerba klara, även om underskriften saknas. Men inte ens Djurgården kan förhindra att de spelar i Blåvitt 2006. Om de nu hade velat det.

Arenasituationen i Stockholm

Arenasituationen i Stockholm kan ta ett avgörande steg i "rätt" riktning de närmaste dagarna. SvFF:s möte med Solna Stad i kväll, sedan Rikskonferens och Representantskapsmöte till helgen. Förbundet ska då redovisa vad som gjorts hittills och presentera en plan för om/hur man går vidare.
Nu är det bara att hoppas att planen är realistisk, att Stockholms Stad övertygas att förbundet och Solna verkligen har pengarna att bygga en 50 000-arena (vilket de hävdar), sedan kan Hammarby och Djurgården agera på allvar.
Men det krävs att Stockholm Stad köper upplägget och lägger ner planerna på en superarena vid Globenområdet. Vilket vore på tiden.

Knepig övergång

Från Elfsborg till BK Häcken. Hasse Berggren. Blir inte klok på den övergången. Förstår inte riktigt varför Elfsborg släpper honom. 13 mål är ändå 13 mål. Men jag förstår heller inte varför Häcken värvar honom. 33 år är ändå 33 år.
Eller menade jag tvärtom?
Jag förstår att Elfsborg släpper honom. 33 år är åndå 33 år. Men jag förstår också att Häcken värvar honom. 13 mål är ändå 13 mål.
Kanske är det så att båda klubbarna är vinnare. Eller förlorare.

Skugge på efterkälken

Striden på bloggtoppen.se blev inte särskilt jämn. Skugge är hopplöst på efterkälken. Ska tipsa henne om några bra bloggknep vid tillfälle.
Imponerande att Blåvitt-bloggen "Bara ben på Glenn Hysén" är Sveriges tredje största blogg. I alla fall som är anmäld till Bloggtoppen.
"...grönvita sidan upp!", Hammarbyfansens bästa bidrag till bloggosfären, kämpar för att hålla sig på topp tio, inte illa det heller.
Väntar bara på att Lillebror registrerar sig. Det kan bli en tuff match.

Allsvenskan börjar 2 april

Det preliminära, allsvenska spelprogrammet har gått ut för översyn till de allsvenska klubbarna. Serien börjar tidigt, 2 april, och VM-uppehållet blir långt.
I nästa vecka ska klubbarna träffas och diskutera spelprogrammet, därefter börjar en trovärdig variant ta form. Det förslag som går ut vid det här laget brukar se rejält annorlunda ut när klubbarna munhuggits färdigt, det är min erfarenhet.
Helsingborgs Dagblad slår hur som helst fast att Hammarby och Helsingborg möts i premiäromgången.

april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits