Estonia

Den här tiden är en jobbig tid för många människor också. Jag tänker närmast på alla anhöriga och vänner till offren i Estoniakatastrofen. Jag blir så förbannad att det är rumsrent att 852 människor dör och ingen är ansvarig. Redieriet fick förmodligen en ny båt och regeringen satsar 8 miljoner i forskningspengar för att ta reda på varför Estonia vattenfylldes så snabbt. Jag frågar istället hur kunde denna olycka överhuvudtaget hända? Vad var det som brast i säkerhetanordningen och varför vill ingen ta ansvar?

FINNS DET NÅGON SOM VILL SVARA?

Höstmorgon

Det är tidig morgon och jag har varit ute och gett hästarna hö. De har fått komma hem nu från sommarhagen. Lite skönt att det blir höst tycker jag.
Jag tänkte på brorsan och hans kompisar som sitter och funderar på ett eget parti. Det är vanligt numera. I nästan varje kommun finns ett "missnöjesparti" det vill säga ett parti som anser att de etablerade inte längre klarar av att hantera kommunen. Det gäller oftast både möjliheter och problem.
Tänk att vi kallar det för "missnöjesparti". Det är ett negativt laddat ord. Det tyder på att vi försvarar de etablerade och är rädda för det nya.
Med tanker på hur illa demokratin fungerar borde vi kalla dessa nya partier för möjlighetspartier.


Partibildare

Jag borde egentligen ta med mig datorn till bokmässan och blogga direkt. Men jag tror att jag måste avstå. Det blir nog lite för ont om tid. Jag har ett späckat schema den korta tid jag är där. Men vi får se. Jag kan ändra mig tills i morgon.
Nyss hörde jag ett livstecken från min bror som ofta sitter försjuknen framför datorn. Vi ska bilda eget sa brorsan. Eget vad då undrade jag. Parti utbrast brorsan och frågade hur många underskrifter som behövs.
Brorsan och hans kompisar som nu tycks slå sig in på politken är ganska unga. Alla är runt 26.
- Vi bildar eget för att de etablerade partierna är fast i gamla normer, Det finns ingen ärlighet och inga äkta känslor konstarerade han. Vi har lyssnat till Palmes tal och han hade ett budskap - han stod för någonting.
Idag är alla politiker så allmängiltiga, de står egentligen inte för något konkret. Vi ska också ta upp frågor som kan vara känsliga att ens prata om.
Brorsan snackade länge. Det var som att trycka på en knapp och orden bara strömmade. Nu håller de på att arbeta fram ett program och en egen hemsida. Detta blir spännande. Vi får se vad de ska gå till val på.
Jag som trodde att de mest sysslade med rollspel.
Där ser man! Sedan slår det mig att Jonas Birgersson också brukade spela rollspel och han berättade en gång att det var i rollspelet han lärde sig hur demokratin fungerar. Framför allt hur man skulle besegra alla hinder och forsera gamla inkrökta strukturer.

Mejl från Norr

Från Norrbotten kom detta mejl

"Hej Lotta: Jag har inte kunnat låta bli att läsa dina bloggar. Dom kanske initierar en del läsare till reaktioner. Bristen är som jag ser det, att det blir en massa dagsländor och viktiga debatt ämnen hafsas förbi. Kommer du ihåg att jag tog upp frågan om sidan.3 i NSD skulle kunna reserveras för stötrre paket dialog med bra ledare.
Visst skrivs det en del bra ledare fortfarande i NSD, men jag har en känsla av att stinget försvann i och med din landsflykt!
Ha de´ med kusarna!

Erling"


Jag håller med Erling att många ämnen hafsas förbi. Det kan bli mycket bättre kommentarer. Jag är medveten om det!

Hatmejl

Jag får en del hatmejl också. En som skriver regelbundet och spyr galla är Lennart Järlebro. Jag publicerar nu ett av många mejl jag fått av honom. Han kallar mig konsekvent för "sossepack".

"Lotta sossepack!
Du tycker att det är lite offside! Naturvetenskap!
Det är ju meningen! Meningen! Meningen!
Det är ju inte sossepacket uppgift att sammanföra och utveckla dialektiken mellan natur och samhällsvetenskap.
0,00 promilles chans!
Vad skall en hjärnforskare, en hjärnkirurg och en teoretisk filosof kunna tillföra ett sossepack!
Ett religiöst reformistiskt parti som består av en massa galna myglare!
En partiledare som sitter i TV och sjunger o store Gud
och som ej går att avbryta, som skryter med att vi sjunger ofta psalmverser på våra statsrådsmöten!
0,00 promille!
Sossepackets kunskap om dialektisk materialism, historisk materialism = 0,00 promille
Lennart Järlebro"




Bokmässa

I morgon ska jag ner till Göteborg på Bokmässa. Det ska bli kul. Jag har två intressanta seminarier. Det ena leder jag och det andra deltar jag i.
Det jag leder är mitt drömseminarium. Jag har i alla år drömt om att få vara med i ett samtal om framtid och samtid mellan en fysiker, en hjärnkirurg och en filosof. Jag tycker nämligen att vetenskaperna är lite för mycket offside när det gäller samhället idag. Forskning handlar ju nästan alltid om att utröna vad som har hänt och varför.
På mässan samtalar jag med Ulf Danielsson som är professor i fysik, Martin Ingvar som är professor och expert på hjärnans funktion samt Bengt Hansson som är professor i teoretisk filosofi. Anledningen till att jag valt att träffa just dessa tre och de vetenskaper som de representerar är att jag tror att de har så mycket gemensamt fast de verkar ha så olika ämnesområden. Jag tror nämligen att det är en tillfällighet att de blev vad de blev. teoretisk och i tankegångarna är deras vetenskaper väldigt lika varandra. naturens kraft, hjärnas kapacitet och tankernas histoira borde ha något att tillföra oss både om framtiden och det samhälle vi nu befinner oss i. Rubriken på vårt seminarium är; Hur vill du bli funnen som fossil?
Underförstått vad händer om golfströmmen vänder.

Det andra seminariet jag ska vara med i är en diskussion om Johnny Munkhammars bok; Sagan om välfärdsstatens återkomst. Där deltar förutom Munkhammar också Bengt Westerberg. Gunnel Verner är samtalsledare. Munkhammar som finns på Tankesmedjan Timbro har skrivit en bok om välfärdsstatens förfall och dess möjligheter. Receptet för förnyelse och överlevnad känner vi igen; Sänk skatterna. men Munkhammar har givetvis fler idéer än så, men också det blir en intressant diskussion.

Mera mejl

"Hej Lotta!
Jag har en fundering. Om man lyssnar på sina vänner och bekanta så är det
sällan man hör att någon är nöjd.
Det finns inga jobb, sjukvården ligger för respirator, våra barn kan inte
läsa, fängelserna är fulla etc.
Man hör också att våra företagare klagar på för höga skatter, för många och
krångliga regler, att dom tvingas betala sjukpenning osv.
Men så har det väl alltid varit, det kanske är bra att INTE vara nöjd.
Är man nöjd kommer man ju ingenstans. Men vad jag undrar är, lyssnar våra
politiker på oss? Dom är ju trots allt folkvalda. Många som man pratar med
tycker inte det, våra småföretagare tycker definitivt inte det.
Lotta, hur ska man få dom att lyssna?
Mattias vivilljobba.nu"


Jag håller med dig, det är lätt att klaga. Jag brukar tänka på mig själv där. Ibland känns det som jag är klagoexpert - allt är fel, ingenting är bra. Vart leder det? Förmodligen ingenstans. Jag tror att klagar vi för mycket stänger ansvariga politiker av. De ids inte lyssna. Det har nog skett nu eftersom alla klagar.
Vid sidan av klagomålen måste vi nog ha lite bra förslag också. Det finns ju. Det kryllar av idéer om hur saker och ting kan bli bättre.
Men jag tror också att politikernas ovilja eller ska vi säga oförmåga att lyssna på folk också bottnar i den förändrade politikerrollen. De tycker sig inte ha tid. Politiker brukar hävda att allt går så fort nu att frågor inte kan "förankras" . Den nya given från många partiledare är att skaffa sig öppna mandat så de kan gölra precis som de vill utan att fråga om lov. Så gjorde Göran Persson , så har Maud Olofsson gjort och många fler utan att medlemmarna riktigt har förstått hur det gått till.
Det i sin tur bottnar i att de poltiska partierna har blivit institutioner. Ju större de är desto mer kraft och tid tar arbetet med att bevaka och behålla sina maktpositioner och naturligtvis innebär det att klyftan mellan de valda och de som väljer ökar. Det har blivit ett vi- och dom-samhälle. Vi lever inte längre i samma verklighet. Vi har inte samma plattform för hur problem och möjligheter ska tacklas.
Hoppsan klagade jag igen nu?
Med båda fötterna på jorden kommer man inte långt...........

Mejl

"Håller med om att Göran P inte är densamme längre. Det märktes direkt i talet i Björkvik efter hans semester. Inte lika harmonisk. Lite splittrad på nåt sätt. Tror han mentalt har tacklat av och så blir det extra jobbigt när han koncentrerat "allt" till sin egen person. Ingen kan vara harmonisk och på "topp" hela tiden.
Lasse W, Täby."

Godmorgon

I går kväll kom jag hem sent fast jag inte skulle. Nordic Airlink ställde in ett plan pga av tekniskt fel. Det brukar heta så när de anser att det är för få passagerare. För mig blev det besvärligt. Två timmar till på en flygplats och hem först vid nio-tiden. Sur som en ättika var jag. Jag bytte flybbolag.
Tillråga på allt gick båda mina halvljus sönder. Det blev en pärs att ta sig hem i mörkret. Att inte blända mina medtrafikanter och att inte slå på halvljuset eftersom allt blev svart.
Jag var in på flera mackar men ingen kunde hjälpa mig. Att byta lyse på moderna bilar innebär idag att lämna in dem på verkstad. Sjukt.
Filosofiprogrammet vi spelade in om frihet var i alla fall ett trevligt samtal mellan oss inblandade. Nu återstår det att se om tv-publiken tycker detsamma. Programmet börjar sändas i oktober tror jag.

I övrigt hörde jag att Fredrik Reinfeldt var ute och bråkade med de arbetsslösa igen. Egentligen borde de sträcka på sig. Moderatledaren tycks tro att Sveriges tillväxt hänger på de som är arbetslösa. De fuskande människorna i detta land. Jag blir förvånad om Reinfeldt klarar valet med högt väljarstöd. Det förakt som han visar vissa människor är skrämmande. Han spottar och han spottar och han spottar. I längden bör alla människor med ett uns av moral och med en gnutta människokärlek begripa att alla som lever på bidrag inte är notoriska fuskare. Jag kan berätta att det största hindret för svensk tillväxt och förnyelsen av de näringsliv som kan bidra till nya jobb är byråkratiseringen och myndighetsraseriet. Där finns det många problem att ta tag i. Det handlar om allt från att politiker avsäger sig det politiska ansvaret och överlåter det till generaldirektörer till att myndigheter konkurrerar ut små företag på den privata marknaden.
Dedt behövs en upprensning i det statliga byråkratiska träsket. Men vilken politiker vågar ta itu med detta? Det är åtgärder som rubbar maktbalansen.

På väg till Umeå

Jag är på väg till Umeå. Tv-inspelning.
Jag såg intervjun med Göran Persson igår som K G Bergström gjorde. Persson såg annorlunda ut på något vis. Tänkte ni på det? Mer allvarlig och bekymrad, ny frisyr kanske och det var något mer som jag inte kan peka på.
Han har haft en tuff tid. Det är säkert inte så kul att vara partiledare just nu. Jo förresten, Persson såg mer osäker ut!

Tråkiga debatter

Ibland känns de politiska debatterna så futtiga. Förändrar vi världen med heta diskussioner om folk ska dömas till fängelse för att de vägrar värnplikt eller om Laila Freivalds gick på fel seminarium. För att inte tala om uppståndelsen kring Bosse Ringholms uttalande om att poliser är lata. Eller när Göran Persson under partiledardebatten i TV häromsistens gick omkring lite när Maud Olofsson talade. Då anklagades han som kvinnoföraktare. Ankdammen Sverige är trång. Ibland känns det svårt att uppbåda någon större energi över det som sägs. Det är lättare att bli upprörd över allt som inte sägs. Det är mycket som borde vara på dagordningen.
Men ska vi tro statsvetare och annat löst folk ska politiker inte tala sanning. Folk blir ju så upprörda då.


Bokmässa och filosofi

Det är söndag kväll och min dotter och jag har varit på utflykt. Vi har åkt bilfärja och hämtat en spis långt inne i Södermanland. Jag tog hästkärran och den är ypperlig för spisfrakter upptäckte jag. Har inte hunnit rida idag och det är inte så bra. Jag har en hektisk vecka framför mig och jag inser att jag bara måste hitta några eller någon som vill hjälpa mig med hästarna.
På tisdag ska jag till Umeå och spela in ett program om frihet. SVT satsar på filosofiprogram, Såg just i Helles blogg att hon var där i förra veckan och pratade rättvisa.
I slutet av veckan ska jag till Bokmässan i Göteborg och leda ett seminarium och delta i ett annat. Det är kul med bokmässa.



Gardinmejl

"Hej Lotta och tack för din blogg.
Kort sagt: Jag trot att det handlar om rullgardiner som mörkar ner vad som inte bör ses.
Trogen bloggläsare"

Mejl

"Hej Lotta

Finns det någon moral överhuvudtaget hos socialdemokraterna.
Alla dessa tillsättningar som sker i olika myndigheter, bara sossar.
Hur kommer det sig att inte ni skriver om detta i Aftonbladet även om det är en sossetidning.
Snart är det ju en ren familjeförening som styr Sverige.
Det är otroligt att det inte skulle finnas någon annan som uppfyller de kriterier som ställs på en myndighetschef, om han/hon inte är sosse.
Man undergräver ju all trovärdighet som ev skulle finnas kvar.
Jag är 63 år och har alltid röstat på sossarna men nu är det slut och jag tror att många i min ålder känner likadant. Det gäller bara att sko sig själva och sina nära o kära. (Morgan Johansson)

Hälsningar Roland"


Visst skriver vi om myndigheterna och utnämningspolitiken. Vi kommer säkert att skriva mer. Men jag håller med om att utnämningspolitiken har gått så långt att man nästan skäms.

Stressigt tror jag visst att det var

Det har varit tyst några dagar på bloggen. I fredags hade jag en hektisk dag. Trodde jag skulle hinna allt. Jag jobbade givetvis, red tre hästar, städade hela huset, handlade, lagade mat, hämtade Lovisa på dagis ganska tidigt så hon var med från klockan två. Det är speciellt med en två och ett halvt åring som vet vad hon vill. Sedan fick jag främmande på kvällen. Ja visst ja, jag glömde ju att lyset i stallet var sönder så jag behövde få tag i en elektriker. Jag hittade en!
När jag sedan skulle skriva på bloggen var den ur funktion. Jag kom inte in.
Jag vaknade klockan fem i lördags morse. Kunde inte sova. Gick upp och satt på tv:n - på CNN. Där låg jag på soffan och såg hur folk kämpade med orkanen i Texas. Egentligen är det helt makalöst att nyheterna numera är så nära in på oss.
Idag har jag bakat en äppelpaj och återigen ridit tre hästar. Massor med folk har varit på gården och hjälp mig. I stallet håller några på att fixar boxar av spiltorna. Runt huset håller ytterligare några på att gräva ner rör som leder bort vattnet från stuprännan.
Brorsan har fyra polare från Mora på besök och de har nu i tre dygn suttit och spelar rollspel.



Mera mejl

"Hello lottasblogg,

Följande citat är hämtat ur Sveriges nu gällande grundlag:
1 kap. Statsskickets grunder
1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket
4 § Riksdagen är folkets främsta företrädare.
Riksdagen stiftar lag, beslutar om skatt till staten och
bestämmer hur statens medel skall användas. Riksdagen granskar
rikets styrelse och förvaltning. Lag (1976:871).
6 § Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen. Lag
(1976:871).
Man frågar sig om grundlagen fortfarande gäller med hänsyn till den icke offentliggjorda uppgörelsen mellan nuvarande regeringspartiet och dess samarbetspartner miljöpartiet..
Detta är bara det senast tillskottet till undran om verkligen demokratin fungerar som ovanstående text åskådliggör.
Denna fråga om något bör belysas i större utsträckning, för att förtroendet inte helt skall försvinna för våra förtroendevalda.
Med vänliga hälsningar
Anders i Malmö"


När det gäller grundlagen och den förda politiken är det mycket som haltar idag tycker jag. Riksdagen är folkets främsta företrädare står det. I vilken fråga då undrar jag?

Mejl

"Hej Lotta!
Satt och såg debatt i SVT:s morgonprogram, jag tror det var igår. Det var den lilla Karin Pilsäter mot den stora Hans Karlsson (eller tvärtom) och man diskuterades budgeten och "plusjobben".
Dom får man väl tycka vad man vill om, men varför i herrans namn har karlarna i regeringen hakat upp sig på just GARDINBYTEN? Jag vet att detta har det skrattats åt en hel del sen Perssons tal i Björkvik, i somras var det väl, men nu går vi ju mot höst så nu hade herr Karlsson läst på och nu handlade det om JULGARDINER som skulle bytas!!! Fast det måste väl bli tidigast julen 2006 eller?
Vad är det som gör att vuxna män 55 PLUS är så upptagna av gardinbyten? Har du tänkt på det? Jag är säker på att ingen av dessa herrar i regeringen ägnat en tanke åt sådant tidigare, än bytt själva. Istället är det nog hustrun som bytt och när han som vanligt inte ser att vardagsrummet genomgått en förändring påpekas detta och han tittar upp från tidningen eller va det nu kan vara och säger; oh, va´fint samt återgår till det han höll på med.
Och har de överhuvudtaget någon uppfattning om hur lång tid detta plusjobb tar? Först ta man ner de gamla (ingår det?), ev tvättar fönstren (hur är det med den saken? Får man klättra hur som helst i fönster - vad säger skyddsombudet om det - och hur höga fönster får det vara - egentligen?)
Nå, upp med dom nya som nån annan (?) har tvättat och strukit, ärligt hur lång tid pratar vi om?
Sånt här trams ska vuxna människor hålla på med för att dölja arbetslösheten, det är helt otroligt.
Ha det så bra,
Lena Eriksson"



Det är bara att hålla med. Trams var ordet. Men ändå, det är underbart att det nu handlar om julgardiner!


Hej

En spis, en spis har jag hittat till otroligt bra pris. Gissa om jag är lycklig. Jag har gått och drömt om en sådan spis i flera år men aldrig haft råd. Nu hittade jag en för mindre än halva priset. Ja vet att det är en världslig sak. Men ibland blir man glad över grejer också.
Så har jag tankat så mycket att jag fått en guldmugg på Shell som innebär gratis kaffe hela året.
Så är det vacker väder och nästa vecka är det bokmässa och jag har världens roligaste seminarium med rubriken; Hur vill du bli funnen som fossil? Jag ska prata med en filosof, en hjärnkirurg och en fysiker om framtid och samtid.

Jag har verklig lust att plocka trattkantareller. Hösten är härlig!

Pust

Är det någon som har förstått varför det finns en sådan stor övertygelse bland makteliten om att bara det är stort så är det framgångsrikt och bra. Jag såg just att det låg ett förslag från Ansvarskommittén, som utreder statens organisation, om att vi ska slopa länsindelningen och istället satsa på större men färre regioner.
Jag får ont i magen! Är folk inte kloka? Samma kommitte´kommer säkert att förelså att också landstingen ska slopas vilket egentligen inte är fel. Men just nu sitter landstingspolitiker runt om i landet och letar nya uppgifter. För självklart tänker de sig att de är just dom som ska utgöra de nya regionsledningarna.
Med andra ord byter vi bara hus. Vi får samma gamla politiker, med nästan samma uppgifter och dubbelt så många byråkrater, i nya fina regionscentra.
Tanken på större enheter är bara sprungen utifrån ett byråkratiskt och rationellt perspektiv. Det har ingenting med demokrati att göra och ingenting med en lokal folklig förankring. Återigen är det tjänstemän som sitter och ritar på sina rum. Borde vi inte inleda en folkrörelse mot ökad byråkratisering och storskalighet? Jag börjar få nog.

Mejl om Fi

"Hej Lotta!
Håller inte FI på att bli lite heterofobiskt? Och varför mobbar dom "heterosexuella medelklass kärringar" som skulle kunna utgöra en potentiell väljargrupp.

chockad tant i Mellansverige"

Bra fråga!


Ringholm

Satt i tv 4:s morgonstolar i morse och diskuterade Bosse Ringholms uttalande om polisen med förre partisekreteraren Lars Stjernkvist och statsvetaren Tommy Möller. Frågan var; skapar Rimgholms uttalande politikerförakt. Vi hade väl lite olika svar men den intressanta frågan är hur mycket sanning tål demokratin? Mina båda motdebattörer var inne på att politiker inte kan säga sanningar. Hur skulle det se ut? Svaret på frågan blir då att demokratin inte tål särskilt mycket.
Sanningssägare är illa tålda och det tycks finnas en tyst överenskommelse att ingenting ska sägas som kan stöta någon eller få en myndighet att känna sig kränkt. Det är helt absurt. Det är förmodligen därför som etablissemanget maktställning bara blir starkare och starkare. Missförhållanden kan då inte rättas tille ftersom det alltid finns någon vi trampar på tårna.
När vi nu får uppleva indignationen hos polisen och hos oppositionspolitikerna och inom regeringen av Bosse Ringholms uttalanden känns Sverige bra futtigt. Betänker vi dessutom på det nya massmediala samhälle vi lever i där tonåringar förstorar brösten för att få vara med i en dokusåpa, där fula ord och nakenhet blir ett sätt att göra sig nyskapande och märkvärdig - då blir denna politiska strid enbart löjlig.Hur mycket underskattning och folkförakt tål vi som medborgare undrar jag?



Mera Nuder

Pär Nuder har kört omkring i en oskattad bil med körförbud och råkade förstås stoppas av polisen. När konkurrent tidningen Expressens reporter frågade honom om varför han körde olagligt svarade han bara. Det är inte min bil det är min frus.
Undrar om finansministern tror att det är mer lagligt att köra olagligt när frun äger bilen?

Budget

Pär Nuder har presenterat budgeten idag, men det hamnade i skymundan eftersom förre finansministern Bosse Ringholm glappat lite för mycket om polisen. Pär Nuder var glad och han gjorde reklam för budgeten som en sann Coop-föreståndare. Politik är till för att säljas och ska sossarna ha en chans i valet vill det till att väljarna sväljer valfläsket. En reformbudget sa Nuder, Vi ska anställa inom offentlig sektor, vi ska fixa arbetslösheten åtminstone till -07 och vi ska sänka skatterna.
Nu är också uppgörelsen med miljöpartiet klar. Samarbetspartierna höll ihop trots hård kritik och elaka påhopp på varandra. Vi får se hur länge det håller?

Mejl om Ringholm

Så här skriver Niklas om Ringholm;
"Hej Lotta,
Jag har ju tidigare uttryckt starka tvivel när du och andra har sagt att Bodström skulle vara en tänkbar kandidat till partiledarposten efter Persson.
Om nu Bodström över huvud taget hade någon chans tidigare, trots att han inte har åstadkommit något och trots att han inte har någon som helst erfarenhet eller plattform att driva politik utanför sitt advokatperspektiv, har inte Ringholm nu bidragit till att helt sänka honom, slutligen?
Jag tycker inte att det är Ringholm som måste fundera över sin position i regeringen (i alla fall inte mer än tidigare, han har väl aldrig riktigt platsat där), utan Bodström. Ringholms frustrerade utbrott om de slöa och ineffektiva poliserna innebär ju att Bodström kapitalt har misslyckats som justitieminister.
Eller?
Niklas "

Ja visst har Bodström misslyckats och andra justitieministrar före honom. Det finns stora systemfel i den statliga organisationen och det borde ha högsta prioritet. Det krävs både förnyelse och förändring. Självkritik är bra om något ska hända.jag tror emellertid inte att Ringholms uttalande har skadat Bodström.

Bosse Ringholm

Jag har varit på ett kul Rotarymöte. God frukost och bra diskussioner. Jag tänker alltid när jag träffat människor i olika sammanhang att det är bland folk jag ska vara som debattredaktör. Hela tiden får jag tips om bra artiklar och träffar intressanta människor. Bakom ett skrivbord på en redaktion händer inte så särskilt mycket.
Men dagens stora diskussionsämne är nog ändå Bosse Ringholm. Jag såg inslaget på nyheterna klockan tio i går kväll. Jag led med Ringholm gick dubbelvikt över golvet och kostaterade oj, oj oj.
Samtidigt stod det klart att RIngholm har ju rätt. Ju mer kritik han fick desto mer övertygad blev jag. Här satt en enad oppostion som annars skäller som bandhundar på en ineffektiv politik både när det gäller rättssamhället och polisen på Ringholms uttalanden. I sådana här fall blir politiken simpel. Borde de inte utbrista äntligen en politiker som talar klarspråk. Den naturliga frågan till RIngholm vore; vad gör ni nu inom regeringen för att förbättra villkoren för polisen att göra sitt arbete?
Bosse Ringholm skulle absolut inte ha ändrat sig och börja be om ursäkt. Han kunde bara ha sagt att det var lite väl hårda ord men grundproblematiken står jag för. Polisen fungerar inte tillfredsställande. Det är ingen hemlighet att det inte finns någon exakt siffra på antalet illegala spelautomater.
Nu stod inte Ringholm för sina uttalanden istället bad han om ursaökt och sa att polisen är jätteduktiga. Snacka om att förlora trovärdigheten. Återigen har en toffelhjälte fötts. Men vad gör man inte för att sitta kvar vid makten?

Morgonmöte

I morgon bitti ska jag och prata på en Rotaryklubb i Stockholm. I Norrbotten har jag varit på många Rotaryklubbar. Jag vet att de delar ut stipendier till unga som vill studera utomlands och att det är en organisation eller ett nätverk för företagar och yrkesliv vad nu det innebär. Det är inte så mycket vaktmästare och verkstadsarbetare som är där men väl tandläkare och höga ambetsmän. De jobbar i ett internationellt nätverk. Det brukar i alla fall vara trevligt folk.
I morgon ska jag tala om företagande, om det nya näringslivet. Jag skriver ju alltsom oftast att vi backar in i framtiden. Med gårdagens lösningar försöker vi tackla dagens problem och det går ju inte. Det är fel makthavare som har makten. Det är ingenjörerna från förra seklet inom näringslivet och förtroendevalda fostrade inom folkhemsidyllen i politiken. Det kan inte bli annat än stiltje!

Mera mejl om Fi

Ett mejl från Norrbotten om Fi

"Hej Lotta!
Jag känner att jag måste skriva lite om FI och Tiina Rosenberg. Jag tror inte att det är det att Tiina har starka åsikter och är homosexuell som är det grundläggande problemet till varför det verkar vara så många som retar sig på henne och att hon skaffat ovänner inom FI. Starka åsikter är bra och något jag alltid uppskattat. Jag tror det är att hon inte har en folklighet och inte har en känsla för hur det är att vara kvinna och riktig gräsrot. Jonas Gradell som också är homosexuell går ganska bra hemma i stugorna för att han har en känsla för det vardagsnära och folkliga så jag tror inte att det är primärt det som problemet. Att vissa tycker det är "lyx" att FI fokuserar på hbt-frågor kan jag förstå eftersom det är en fråga som i praktiken angår en minoritet och kanske inte en majoritet av frusterarde kvinnor ute i landet. Vad är rätten att få ingå äktenskap istället för partnerskap för något i relation till att du blir lönediskrimerad för att du är kvinna? Det förra är en lek med ord och det senare ett verkligt problem som drabbat många. FI kommer aldrig att överleva om de kommer vara ett akademiskt sällskap som inte fokuserar på det vanliga arbetande kvinnor upplever som problem i sin vardag. Det FI idag verkar koncentrera sig på är feministisk revolution byggt på akademiska studier ovanifrån om patriarkatet och inte feministisk revolution byggt på vanliga kvinnor, gräsrötter om du så vill, och deras erfarenheter och problem i patrialkala strukturer..........

Med vänliga hälsningar 26 årig tjej från Norrbotten:

____________________

Mera mejl

Omk FI och Tiina Rosenberg kom följande:

Hej!
"I Tiina Rosenbergs fall handlar det givetvis också om att hon trakasseras för att hon är homosexuell."
Hon har säkert fått en massa otrevliga mejl. Men om man får tro media så har hon själv inte varit någon kärleksgudinna i F! Snarare raka motsatsen. Vad är då den lämpligaste strategin för att inte bli utmanövrerad av de kvarvarande? Att bli ett stackars offer!
Snyft, snyft! Nej, jag är inte aggressiv och dominant - det är synd om mig! Bläääähh, snyft, snyft! Jag har blivit förföljd för min sexuella läggning.
Muminpappan sade: Så säg är det inte bra synd om stackars lilla Tiina? Vem skall trösta henne när hon gråter?
Mvh Börje Forss"


Ja nog är det lite sant att Tiina också har varit ganska le mot en del av kvinnorna inom FI. Men det kan ändå aldrig berättiga dödshot. Det tror jag inte Börje menar heller. Jag måste återkomma till det faktum att åsikter väcker så mycket känslor. Det är hat, det är kärlek, det är ilska och glädje. Jag är ju själv debattör och har fått erfara hur folk inom mitt eget parti vänder mig ryggen för att jag inte tycker som dem. Jag tycker det är sjukt. Rent ut sagt sjukt.




Mejl

Jag fick ett mejl som jag bara måste publicera. Det kom från en äldre kvinna som hör lite dåligt och har svårt att följa med på TV eftersom det ofta är besvärande bakgrundsljud. Sådan vi hörande aldrig tänker på. Så här skriver Ingrid.
"Kan du inte hjälpa oss halvdöva åldringar att få bukt med detta FÖRBANNADE bakgrundsVÄSEN som är i alla nyhetsuppläsningar. Men ninte bara där också i posttävlingen på tv 4. Du kan väl börja med att låna en HÖRAPPARAT sitt sen en kväll o testa. VI är väl värda ett bättre ljud efter 50 år i arbetslivet. Jag är KVINNA o dom lyssnar ju ingen på.
mvh Ingrid Johansson "
Jag vet att detta är ett vanligt klagomål och jag har också hört Christina Jutterström svara på likande frågor. Det ska vi tänka på brukar hon säga. Men det måste nog vara väldigt många som reagerar för att de ska bli en ändring.

Fi:s kris

Vad ska vi säga om FI? Finns det någonting som grundarna har gjort rätt? När beskedet kom att ett parti skulle bildas visade sig att det fanns ett stöd inom väljarkåren för att driva feministiska frågor. Många tänkte säkert på Gudrun Schyman och hennes kamp för kvinnornas situation inom den offentliga sektorn med låga löner och och dåliga arbetsmiljöer. Jag är säker på att många tyckte det var bra att Gudrun tog tag i frågorna. Hon var ett ljus i den annars så gubbiga politiken.
Sedan hände det mesta. Men jag tror ändå inte att den politiska affären som rullades upp när det gäller kvinnojourerna har så mycket med FI att göra. Bortsett då för att de har vissa representanter som verkligen tycks hata män. Det passar inte kvinnor i gemen.
Förmodligen blev de lite för optimistiska. Det starka stödet för feminismen gjorde att de tappade kontakten med verkligheten. Det blev inte de vardagsnära frågorna som fördes fram i ljuset utan snare kom allt ljus att riktas mot de mer extrema och för många helt obegripliga politiska kraven. Att en man ska kunna heta Elsa och att äktenskapsbalken ska avskaffas och ersättas med en lag som inte lägger sig i om vi lever två, tre eller fem personer tillsammans.
Gudrun Schyman som ändå är en politisk räv borde ha begripit hur massmedia fungerar i sådana här situationer. Vi springer efter nyheterna. Detta var sannerligen en nyhet. Lägg dessutom till de interna stridigheterna som numera fått halva styrelsen att lämna nätverket.
Striden handlar om hur mycket och hur hårt de homosexuella kvinnornas krav ska lyftas fram i politiken. De som stack ansåg att det redan var för mycket. De talar också om manshatet som florerar.
Det har bara blivit för mycket.

Sifo

Nu börjar det röra sig i opinionsmätningarna. Den borgerliga ledningen minskar. Kristdemokraterna ligger väldigt nära fyraprocentspärren och folkpartiet tappar sympatisörer. Moderaterna däremot har fortsayy starkt stöd.
Inom vänsterblocket är det miljöpartiet som brukar dala ner mot fyra procentspärren. Men inte i den SIfo som presenterades idag. Miljöpartiet har till och med bättre opinionssiffror än vänsterpartiet. Det är säkert miljöpartiets tuffa linje i budgetförhandlingarna som gett resultat. Jag tvivlar dock på att det handlar om den gröna skatteväxlingen. Hittills har svenska folket bara sett kostnader och inga lättnader med den politiken. Nu fick vi också beskedet att hushållselen höjs. Det är inte klokt rent ut sagt. Däremot skulle jag tro att partiets tuffa linje när det gäller de gömda och asylsökande flyktningarna har gett resultat. Många svenskar skäms över den förda politken och skäms över att vi har stark krtik från FN för att vi bryter mot de mänskliga rättigheterna.
Sedan Gudrun Schyman försvann har vänsterpartiet mer än halverats om vi betänker att partiet en period hade över 12 procent av väljarna bakom sig. Vänstern är en sorglig historia och nu är också ett nytt parti på gång. Utbrytarna talar om att starta eget.
Socialdemokraterna har sina 34 procent i senaste Sifomätningen. Det är väl varken bra eller urdåligt. Det är snarare ett bevis på att partiet inte förmår att lyfta sin politik. Det är sorgligt. Efter år av missnöje och stor ilska från många väljare tycks förmågan att vara nyskapande noll. Det visar att varningsflaggan behöver höjas. Ska socialdemokratin klara även detta århundrade måste partiledningen komma ihåg att grundidén för partiet är förändring inte att bevara och slå vakt om uppnådda maktpositioner.

Centern fortsätter också att minska. Men vad gör det? Om de ny säljer sina ord - dvs tidningarna - blir de ju världens rikaste parti.








Obehagligt

Det är oerhört tragiskt att Gudrun Schyman och Tiina Rosenberg från FI har blivit dödshotade. Det är otäckt att åsikter väcker så mycket ont blod. I Tiina Rosenbergs fall handlar det givetvis också om att hon trakasseras för att hon är homosexuell. Men det är lågt i tak överallt just nu. Vi tål inga fritänkare, inga som bryer mönstret för mycket och som inte anpassar sig till kollektivet.
Politiker är utsatta. Vi vet det i Sverige eftersom två av landets ledande politiker har blivit mördade på öppen gata. Åtskilliga andra mordhotas och trakasseras.
Kanske beror det på att vi lever i en brytningstid. Vi har inte samma verklighet, inte samma normer och inte samma drömmar om framtiden. Det handlar inte bara om politiker. Folk mobbas på sina arbetsplatser. De arbetsskador som ökar mest just nu är de psykosociala.


Islandshästar

Det är en underbart vacker dag. Jag har städat och ridit. Jag red med handhäst och mitt sto råkade snubbla så vi nästan gick omkull. Men det gick bra även om det kändes som höften åkte snett. Då upptäckte jag när vi precis klarat oss från att falla att jag glömt att sätta på mig ridhjälmen. Tänk vad idiotiskt och samtidigt var jag helt inne på att vi skulle möta en björn i skogen. Tänk så man blir bara för att någon säger sig ha sett björnspillning. Löjligt egentligen.
I mogon får jag reda på om mitt andra sto också är betäckt. Hon har en snygg kille må jag säga.Han heter Feykir fra Knutshyttan.
En riktig drömprins för ett litet islandshäststo. Men än är det som sagt osäkert, vi får se när vi tar ultraljud i morgon.
Vet ni att ha islandshäst blir nästan som ett kall eller kanske mer som att gå med i en sekt. Skaffar du en häst, då tar det inte särskilt lång tid förrän du vill ha en till. Och så en till, och så en till. Det är svårt att sluta. Folk frågar vad ska du med så många hästar till. Jag försvarar mig med att islandshästar mår bäst i flock, ju fler de är desto bättre mår de.
Den här sektliknande företeelsen består i att de flesta som har islandshäst håller koll på varandras hästar. -Ja ha du har Fylkir kanj någon konstatera och sedan fortsätta. - Jag har en kompis som har hans moster och flera foton hemma på hans mamma och pappa. Folk kan släktled på släktled.

Kyrkoval

På söndag är det kyrkoval och i sanningens namn är det inte så många som bryr sig. Valdeltagandet brukar ligga rint 16 procent. Jag fick ett mejl från någon jag vet inte vem men bland annat stod det så här;
"Lotta!
På söndag är det kyrkoval. Är det bekant? Är det helt ointressant för dig om vi får in halvnassar och
kvinnoprästmotståndare i kyrkans värld? Svenska kyrkan är en del av samhället och det som händer där berör oss alla på olika sätt. För mig är svenska kyrkans folkliga perspektiv ett
av dess nav, ett av dess pulsåder som inte får slitas sönder av bakåtsträvare. Svenska kyrkan skall inte sluta sig, utan precis tvärtom öppna upp sig. Jag vill att Svenska kyrkan skall vara en trygghet när det krisar. Vi som medlemmar väljer själva när vi vill ha kyrkans stöd och hjälp i livet. Kyrkovalet är viktigt för oss alla, även de som inte är aktiva men ändå är medlemmar.
Jag tänker ofta på vad Jesus skulle ha tyckt och tänkt om det som pågår idag. Vad som skulle vara viktigast för honom?
Skall vi ha en kyrka där exklusivitet råder, där vi värderas olika beroende på vem vi är? Jag vill inte alls det, utan kämpar för att alla skall vara välkomna! Det låter väl självklart för de flesta, men är man uppmärksam och på allvar läser både sverigedemokraternas och frimodig kyrkas önskade inriktning så handlar det om att exkludera vissa människor. Det går liksom inte att komma runt hur de än försöker.
Att sitta hemma och gnälla över hur kyrkan sköts och skall skötas leder bara till frustration. På söndag har vi chansen att få den kyrka vi vill ha. Gå och rösta för en svensk kyrka där alla är välkomna.
Även du Lotta."

Ja, jag brukar rösta i kyrkovalet och jag tänker fortsätta vara medlem i Svenska kyrkan. Men jag vet ändå inte om jag håller med den okände skribenten.
Det är mycket som jag ifrågasätter när det gäller kyrkan. Till exempel varför det är så självklarft att de politiska partierna ska ha en plattform i kyrkovalet. Vi har inte längre någon statskyrka och precis som alla andra föreningar bör kyrkan själv få välja sina representanter. Hör partipolitiken överhuvudtaget hemma i kyrkan? jag tycker inte det.
Dessutom är det inte så högt i tak. Talet om att alla ska få plats gäller inte. Det är precis som inom politiken har du inte rätt åsikt platsar du inte idag. Några fritänkare tål vi inte.
Jag tänker på kvinnoprästmotståndarna. Själv tycker jag det är självklart med kvinnliga präster och det är lika självklart att de som jobbar inom kyrkan inte ska motarbeta sina kvinnliga kolleger. Men det ska inte hindra någon i en fungerande demokrati att få ha en åsikt. Självklart borde man ha rätt att vara motståndare till kvinnliga präster förutsatt att man accepterar de regler som gäller inom kyrkan. Men si det går inte. Du får inte ens tycka att kvinnliga präster är fel även om du samarbetar med dem och har bra relationer till dem.
Detta skrämmer mig lika mycket som de fanatiska kvinnoprästmotståndarna. Nu pågår en utrensing inom kyrklan av allt som kvinnoprästmotståndare heter. Jag har lärt mig att det är självklart att även om jag inte delar en åsikt bör jag respektera människor som tycker annorlunda.
Respekten för andra människor det är någonting som också framhålls i Bibeln.




Miljöpartiet

Nu är de osams - regeringen och miljöpartiet. Relationen är minst sagt frostig. Pär Nuder går inte att samarbeta med dundrar miljöpartisterna och röster inom regeringen hävdar att miljöpartiserna inte ens kommer på mötena. Det är nya tider nu! Det var inte länge sedan de var bästisar de båda partierna. Göran och Peter träffades och åt middag. De ordnande gemensamma seminarier för öka förståelsen partierna emellan. Det verkade inte alls omöjligt att miljöpartiet skulle få sina efterlängtade ministerposter.
Vänsterpartiet lämnades helt utanför.
När det gäller tycks det vara vänstern som ställer upp. De gav snabbt upp kravet på allmän flyktingamnesti och gjorde uppgörelsen om budgeten.
Vad gäller miljöpartiet kan de nu tänka sig att hoppa av. Om det inte blir några eftergifter från regeringen i flyktingfrågan lägger de en egen ekonomisk motion som lutar mer åt alliansens förslag. Om vi nu ska tro på vad de säger.
Det är inte lätt med samarbete.

Hej

Det kan verka som att jag har sovit länge. Jag har inte nyss vaknat. Men tiden går snabbt. Har ni också ont om tid? Idag har det varit sammanträden mest hela dagen. Det är inte riktigt min grej men ibland måste man.
Jag har funderat länge på om jag ska vara rädd för björnen som lufsar i skogarna hemma. Men jag bestämde mig i morse att struntai det. Det blir odrägligt att gå omkring och vara rädd hela tiden. Jag tror att de flesta björnar åtminstone om de är normala är ganska skygga och håller sig undan. Det är farligare att åka till jobbet och ligga och köra i 110 på motorvägen än att gå i skogen.


God natt

Jag har bara sovit fyra timmar i natt! Så God natt och sov gott!

PS Har ni sett vilken häftig måne!

Mejl

Alliansen har på sin hemsida en lista man kan skriva på för att visa att man vill ha maktskifte. Generellt sett går det väl inte så där jättebra med underskrifterna. Inte ens 10 000 personer har skrivit under listan och det är ju ändå tre partier vi talar om som vädjar till sina väljare. Jag kom att tänka på detta för att jag fick ett mejl från Kjell.
Så här skriver han; "I går skrev Littorin på moderaternas blogg att det var "en bra dag för alliansen" När jag läste det var jag tvungen att titta in på alliansens sajt, döm om min förvåning när jag upptäckte att det är färre som skrivit på i dag än det var den 1 september. 181 personer har hoppat av.
Så nu undrar jag hur ser det ut när det går dåligt?"
Ja, Kjell det undrar jag också!


Norrbotten

Jag var i Kiruna i går och diskuterade BB-frågan i Svt:s debatt. Det var roligt att åka till Norrbotten, Jag har ju bott där i 13 år. Jag kände i hjärtat att jag saknade länet och framför allt norrbottningarna. De är ett fantastiskt släkte ska jag säga er. Envisa, rakryggade och aldrig nästan aldrig följer de med strömmen. Det är bara döda fiskar som följer med strömmen.
Jag träffade Lars Törnman! Han hade minskat i vikt. Var bara en skugga av sitt forna jag då han var kommunalråd och satt på E 10;an och blockerade vägen i protest mot nedläggningen av BB. Han blev ju avsatt under kuppartade former tycker han själv och är numera i opposition. Han trivs inte så bra i rollen. Han sa att återfår inte Kirunapartiet makten går han tillbaka till gruvan. Han berättade också att han köpt en ny motorcykel. Törnman älskar att köra fort.
Jag träffade också en svärson till Gösta Sjölund. Ni vet säkert inte vem Gösta Sjölund var! Han är död nu. Men han var en spännande människa med Norrbottens förmodligen häftigaste konstsamling. Han kände alla konstnärer som besökt Kiruna. De var många. Konstnärer drogs till ljuset däruppe. Gösta guidade dem och hjälpte dem på alla sätt och fick ofta en målning som tack. Därutöver köpte han tavlor. Det fanns inte en tom fläck på väggarna i hans lägenhet. Det var tavlor överallt.
Jag hade mycket kontakt med Gösta. Han var speciell, egen och kanske typiskt norrbottniskt arg över det mesta. Ilskan är underbar då har man faktiskt inte gett upp.
Kenneth Backgård var också där. Han är ledare för sjukvårdspartiet i Norrbotten. Han är också i full färd med att försöka starta ett riksdagsparti. Intressant. Sjukvårdsfrågorna engagerar människor och de etablerade partierna kan inte längre hitta några lösningar som tillfredställer en bred allmänhet,

Flyktingfrågan

Det var bråk i riksdagen idag. Flyktingfrågan diskuterades och demonstranter på läktaren slängde ner papper på migrationsminister Barbro Holmberg och sjöng elaka visor. Hon blev chockad och debatten avbröts.
Det är ett tufft debattklimat när det gäller flyktingfrågan. Det är svårt att förstå varför regeringen har så svårt att hantera den. Varför de så envist biter sig fast vid moderaterna i en sådan känslig fråga som handlar om människovärde. Men det är väl som i EU-frågan. Prestigen är viktigare än förnuftet. Viljan att alltid ha rätt är överstående allt annat. Det här med att folk ska kunna påverka politiken och att lyssna på gräsrötterna finns inte med på dagordningen. Det är alla andra som inte begriper att de har fel.


Trött på regeringsförklaringar

Gud vad jag är trött på dessa regeringsförklaringar. Denna upprabbling av löften som tillråga på allt är så många att Persson måste prata extra fort för att hinna få med allt på sin talartid. Det är allt från lägre arbetsgivaravgifter till litteraturstöd och satsningar på äldre som presenteras. Vi har hört det mesta förr, det är ju stora delar av budgeten plus lite egna löften.
Jag har ett förslag tryck upp listan på löften och skicka ut den som ett pressmeddelande och gör något nytt av regeringsförklaringen istället. Tala till människors hjärtan, tala om vardgasnära ting som berör folk. För fram lite visioner om framtiden. Nu rabblar Persson löften för brinannde livet och vi medborgare reduceras till röstboskap.
Vad vill du Göran Persson? Vad har du för mål som statsminister, hur ser Sverige ut om du får fortsätta att bestämma. Måste musiken alltid vara så högtravande. De är nästan som en sorgehögtid.
Var finns glädjen och lusten och livsgnistan?????
Det är inte konstigt att folk somnar på läktarna.

Riksdagens högtidliga

Då var det dags igen för riksdagens högtidliga öppnande. Kungen och drottningen och speciellt inbjudna gäster. Så alla partiledarna förstås med alla sina riksdagsledamöter. De kommer i flock. Det är extra tydligt när det är valår. Idag finns också Gudrun Scyman där med eget nystartat parti. Än är hon ensam och vad framtiden innebär för henne vet ingen.
De högtidliga öppnandet brukar vara en ganska tråkig tillställning. I tv brukar vi få se hur en del av gästerna sitter och sover på läktarna. De väntar förmodligen på buffén som serveras när allt är över. Vad gör man inte för ett glas vin och lite goda snittar.
Göran Persson presenterar som vanlig regeringsförklaringen. Den brukar låta lika varje år det är bara löftena som varierar. I år är listan särskilt lång. Om ens det. Arbetslösheten har regeringen lovat att satsa på i alla år nu och det är inget nytt. Likaså med tandvården. Men i år fick Persson se det löftet försvinna ut i tomma intet. Bättre tandvård förhandlades bort i budgeten. Men det gjorde också det samma. Persson har lovat en bättre tandvård sedan 90-talet och hittills är den refomen lika tandlös som många gommar hos en attlmer utmärglad befolkning. Folk är fatiiga i Sverige idag. Vi svälter inte, men ha råd att laga tänderna är en omöjlighet för många. Precis som det är att köpa en falukorv. Det är för dyrt om man lever på 5 000 i månaden.
Men ska vi tro huvuddelen av riksdagens ledamöter som går där i korridorerna och äter snittar och drickar vin gratis så har de sig själva att skylla. De fattiga alltså. De väljer ju att leva på bidrag. De är lata och vill inte jobba.
Löftet om sänkt spritskatt försvann också i budgetmanglingen. Det var ju en miss för Persson. Han hade ju satt in förslaget i budgeten för att slippa den egna oppositionen. Kanske har han en fått en räddare i nöden. Brottsförebyggande rådet kräver i sin remiss på alkoholutredningen sänkt spritskatt bara i Skåne. Systembolaget måste räddas utbrister de.
Hå hå ja ja! Ibland är det svårt att förstå hur myndigheter tänker. Kanske är generaldirektören kompis med Anitra Steen.



Mejl

Ett brev från Anders;
"Hej !
Sorry men vart är Sverige på väg?
Terrorhoten hänger över hela världen, halva välden svälter naturkatastrofer inträffar dagligen. Till detta kommer skott lossning mot polishus i natt i Södertälje, 13 rån i Malmö på en natt. Skola vård o omsorg saknar pengar o resurser.
Då bildas ett nytt parti i Sverige som har som en av huvuduppgifterna att se till att namnlagen ändras, äktenskapsbalken ändras,6 timmars dag till alla med bibehållen lön. Jättebra -men är Svenskar något speciellt folkslag som lever isolerat gentemot omvärlden.Dessutom skall det skapas en ny lag som utformar stadsplanerna ur feministisk synvinkel. Är vi män så illa sedda så vi skall utrotas även i städerna?
Förlåt det pratas om allas rättigheter men varför är då Sverige det enda land som inte undertecknat FN´s deklarationer om ursprungsbefolkningen?. Man kan ju undra. Tydligen skall Sveriges befolknnig framöver enbart rösta på särintressen. Vart har solidariteten, ansvaret - skylldigheten mot dina medmänniskor tagit vägen.
Med vänliga hälsningar
Anders"

Budget

Budgetförhandlingarna fortsätter att krångla. Det är ju en valbudget som ska läggas och alla partier vill ha igenom sina krav. Göran Persson satte en deadline till i lördags, men det har alla glömt nu. Framför allt är det flyktingfrågan som spökar. Det är inte lätt för regeringen att vara så rörande överens med moderaterna i denna fråga. Anmärkningsvärt är att moderaternas samarbetspartier inte säger något om detta samarbete med regeringen. Både kristdemokraterna och folkpartiet brukar ju skälla på centern för energiuppgörelsen. Men i flyktingfrågan är det tyst.


Nya bråk

Ja, vad ska man säga? FI fortsätter att bråka och ännu ett avhopp har drabbat partiet. Denna gång är det Susanne Linde som blev välkänd för alla i våras när hon anklagades för att vara sjukskriven för utbrändhet men arbetade för fullt. Det var nog den första affären för FI. Nu hoppar hon på grund av missnöje med Tiina Rosenberg. Hon är nog inte den första. Ebba Witt-Brattström älskar nog inte heller Tiina. Hon har lite udda tankar. Jag kan tänka mig att det är Tiina som driver frågor om förändringar av äktenskapsbalken och namnlagen.
Tar inte dessa bråk slut snart förstör FI för andra mer seriösa femnister. De späder på fördomar om att kvinnor inte kan samarbeta och deras poltiik ses knappast som seriös så länge som det är krig intern.
Enighet, uppoffring och disciplin vore inte så dumt om de ska ha en chans att nå fyra procentspärren till Riksdagen.

Bråk

Det är med bedrövelse jag konstaterar att FI fortsätter att slåss. Ebba Witt-Brattström ger inte upp. Hon tyckte allt var odemokratiskt och hoppade av Fi;s styrelse. Samtidigt säger folk omkring henne att Ebba tycker allt är odemokratiskt om hon inte får bestämma. Nu fortsätter hon alltså sin kamp mot sitt forna nätverk. Mest arg tycks hon vara på Sofia Karlsson. Hon är en streber som vill synas och göra karriär tycker Ebba.
Tina Rosenberg fortsätter att vara extrem. Hon skällde ut en FI syster för att hon inte uttalade ett utländskt namn rätt. Kallade henne för rasist.
Hur ska detta sluta?
I natt var det nästan frost i vår by!
Nu ska jag ut och bygga hage.
Panelen var lite kul idag. Lugn och sansad och inga stora konflikter.
Och det är den 11 september.
Jag är sugen på blåbärspaj och glass.
Jo förresten kd demonstrerade utanför Fi:s kongresslokaler. Det var det roligaste det partiet gjort på länge.

FI

Noterade just att FI valt sin styrelse. Så är ser den ut;
Anna Jutterdal, 35, Huddinge
Carl-Johan Folkesson, 24, Malmö
Kerstin Staver, 52, Växjö
Kristina Niva, 56, Luleå
Lourdes Daza-Gilman, 59, Stockholm
Maria Hagberg, 48, Höganäs
Maria Jansson, 37, Stockholm
Mattias Hansson, 33, Umeå
Monica Lao Barrientos Amante, 26, Stockholm
My Brottom, 52, Stockholm
Stina Sundberg, 51, Göteborg
Tiina Rosenberg, 47, Stockholm

Två män är med men jag vet inte vilka det är. Kristina Niva är sosse från Luleå. Eller f d sosse ska jag väl säga. Hon skrev en debattartikel i Aftonbladet för en tid sedan. Där talade hon om hur svårt det var att inte tycka som majoriteten, hur människor mobbas och sparkas ut.






FI-mejl

"Hej Lotta!
Nu har FI bildats, men vad har dom att luta sig emot annat än vad professorskan Eva Lundgren kommit fram till i sin forskning om genus. Jag tror att FI kanske har insett detta och därför kommer tokigheter som att det inte skall finnas speciella pojk- och flicknamn samt att giftermål är en kvinnofälla. Det jag hoppas är att få se hur Gudrun Schyman som är van att bestämma skall hantera sina medsystrar i partiets ledning som även de är vana att bli åtlydda. Min gissning är att om de lyckas ta sig in i riksdagen då får vi se en smekmånad kanske två och högst tre, men sedan kommer krismötena att radas upp på löpmeter. Vi får se om Persson kan neutralisera dessa uppstickare. Om inte, ja då blir det med all sannolikhet borgarna som tar över rodret. En röst på Fi är alltså en röst på den blågröna röran!
MVH Göran Norén"

Mera mejl

"Tjena Lotta Det är ett jävla gnäll i detta land är det inte.
från en som har sett det mesta. Till och med istallerat din telefon.
Men det är fortfarande ett jävla gnäll på samhället.
Hoppas du tar upp detta i en debatt för det gnälls för mycket i detta land.
Häls. Stefan"

Tjenare Stefan! Nog har du lite rätt. Vi gnäller ganska mycket. Vi ser hellre problem än möjligheter. Det vore inte fel med lite mer positivt tänkande. Även hos undertecknad. Jag är jätteglad för min telefon.
Många Hälsningar Lotta


Mejl

Ett mejl från Britt-Marie
"Hej Lotta !
Brukar följa de debatter och bloggar du gör. Bra… om jag får säga.
Tänk om - äktenskapet upphör. Har haft tanken länge då jag är ensamstående.
Kunde då flytta ihop med någon (vilket förhållande vi har - kamratskap eller mer vänskapligt - är ju ingen som kan kontrollera.
Men !!! - betänk alla utgifter som blir delade på två. Vilken fröjd…. Det nuvarande systemet är inte rättvist för oss som lever singel.
Tidning, telefon, mat mm mm - skulle bli mycket mindre kostnader för. I stil med det nuvarande systemet för gifta par.
Nåja - nu tror jag väl inte att det kommer till, för det blir ju för dyrt - kan ju vem som helst räkna ut.
Nej - det kommer nog att sugas ut vad som sugas kan - av oss singlar… (kvinnor - som oftast är mindre avlönade).
Männen kanske inte märker så mycket av det med sina höga/re löner.
En tanke - från en singel i Örebro som är i precis 60+-åldern.
Ha det så gott och fortsätt blogga… och gärna att vara med i debatter med
hälsningar från Britt-Marie M"

Det är en intressant tanke som Britt-Marie för fram. Det är säkert många singlar som tänker som du. Underbart att ha någon att dela räkningarna med.

Panel

I morgon sitter jag i God Morgon Världens panel. Det har hänt lite udda ting i veckan. Ett nytt riksdagsparti har fötts och det tillhör inte vanligheterna. I kommunerna däremot finns det nya partier i så gott som varje kommun. Dessutom en hel del regionala partier. Så som sjukvårdspartiet. Det håller också på att samla sig och samverka över länsgränserna för att kandidera till riksdagen.
I Norrbotten är sjukvårdspartiet väldigt lyckosamt. Många är missnöjda med landstingets sätt att hantera sjukvården. Jag ska förresten till Kiruna på tisdag och diskutera nedläggningen av BB i tv-programmet Debatt. Norrbottens Landstings hantering av BB i Kiruna är en bedrövlig historia. Riktigt skrämmande faktiskt.
Hittade just nu ett roligt citat av Loesje; " Med båda fötterna på jorden kommer man inte långt".
Sant och tänkvärt.

Budget och björnar

Budgetförhandlingarna har dragit ut på tiden. Nu är huvudproblemet amestin för flyktingar som miljölpartiet och vänstern kräver. Det verkar som regeringen gått med på att inte sänka spritskatten. Kors i taket!
Hörde just av grannen att färska björnspår hade noterats bara två kilometer hemifrån mig. Det är som det är. Jag vet att det inte är helt ovanligt att björnarna går väldigt nära bebyggelse. De stryker omkring utan att vi märker det. De vilda djuren är in på knutarna. Nu fattas det snart bara en varg sedan har vi väl det mesta i vår by.


Tre taleskvinnor

Givetvis blev det Gudrun Schyman som valdes till taleskvinna för FI. Hon har två kompanjoner Sofia Karlsson och Devrim Mavi. Det återstår att se om de kan hävda sig i den tuffa mediaklimatet. Det är självklart att Gudrun kommer att vara den journalisterna helst vill tala med. Det brukar vara så!
FI:s årsmöte innebar egentligen inga överraskningar. Att det skulle bli ett parti som ställde upp i riksdagsvalet och Gudrun Schyman skulle bli en av partiledarna visste vi redan.
Nu återstår det bara att önska dem lycka till. Det lär bli tufft att komma ända fram.

Min FI-spanare

har nästan gått vilse in de stora kongresslokalerna. Hon ringer och säger att det är roliga diskussioner. Nu diskuteras hela organisationen. Att Fi ställer upp i riksdagsvalet har betecknats som en världshistorisk händelse. Men det är nog ändå att ta i. Kvinnopartier finns i andra länder och redan i slutet av 1800-talet hade vi kvinnliga fackförbund. Men de övertalades att ansluta sig till männen för att som de hette få mera inflytande. Resultatet blev att att kvinnorna fortfarande kommer i andra hand i alla politiska sammanhang.
Den finns några sossar på kongressen också. Annars tycks det mest vara gamla vänsterpartister och miljöpartister.

Nytt parti till riksdagen

Det kan ju tyckas märkligt att jag sitter och följer ett litet partis födelse på detta viset. Det är ju klart nu att FI ställer upp i riksdagsvalet. Det har förresten varit klart hela tiden. Det är väl inte någon som trodde att de inte skulle göra det. Gudrun Schyman har fått ett nytt parti. Hon gör comeback som partiledare. Hon vet vad hon ger sig in på. Att hon skulle följa Per Gahrtons råd från Aftonbladet debatt idag att träda tillbaka för att inte dominera hela partiet är inte att tänka på. FI blir i mångas ögon Gudrun Schymans parti.
Hittills är det nästan bara tokigheter som kommit ut till allmänheten. Att pojkar ska kunna heta Lisa , att äktenskapet ska avskaffas och ersättas med en samlevnadsbalk för två eller flera personer. Helt klart att Fi;s start inte varit den allra bästa. Frågan är hur framtiden ter sig? Självklart ska vi inte räkna ut partiet redan. Men det har ett visst dilemma. Alla partier är ju numera feminister och Fi måste givetvis ha ett program som skiljer sig nämnvärt från dessa. Samtidigt bör ju inte heller partiet vara för extremt. Det skrämmer också både kvinnor och män.
Samtidigt ska vi komma ihåg att det är många som välkomnar nya partier. De gamla har tacklat av och tar inte längre sitt demokratiska ansvar. Men jag hoppas också på andra partier. Mest på att Junilistan ska göra slag i saken och även bli riksdagsparti.


Namnbyte

Nu kan Stefan Holm döpa om sig till Lisa om han vill. Det är ett av de nya grepp som FI tänker ta nu när de bildar parti. Att vi ska få heta vad vi vill. Killar kan ta tjejnamn och tvärtom.
Det känns som en angelägen reform. Själv har jag inte bestämt hur jag ska göra än.

Katrina

Katastrofen i New Orleans är ett sorgligt kapitel. Men det finns hopp hörde jag i eländet. När P!:s reporter gick runt och pratade med folk på härbärgen sa de flesta att de inte sörjde "den här jävla stan". Allt hade varit så dåligt. Tillvaron så besvärlig. Genom katastrofen hade de fått hopp om ett bättre liv. De fick mat och kläder, läkarvård och tandläkarvård. Många familjer skulle få ett kontokort med 15 000 kr i starthjälp för att bygga ett nytt liv. För några kan det bli en vändpunkt. För andra blev det mest bara elände.
Jag är så blödig att jag också sörjer över alla dessa herrelösa husdjur som blivit lämnade av sina familjer. Usch vad hemskt.

Öppet möte

Nu har Fi bestämt att årsmötet ska vara öppet för media. Det var ju bra både för media och för FI. Ska man bilda parti kan man inte låsa dörrarna och vara hemliga. Min hemliga källa kommer ändå att vara hemlig. Vi får se om hon snappar upp några roliga detaljer.

mejl

"Hej Lotta!
Om FI håller möte med stängda dörrar tycker jag de ska byta namn t.ex. FBI Feministiskt Burka Initiativ
ha det
Marianne"

Aktenskapet ska vara kvar

Nu går Gudrun Schyman till motattack mot Tina Rosenberg som vill avskaffa äktenskapet. I ett pressmeddelande säger Schyman att FI inte vill hindra människor från att gifta sig. Se där.

Fi;s årsmöte

"- Äktenskapets historia handlar ju inte om kärlek och samlevnad, det handlar om ägande, säger styrelseledamoten Tiina Rosenberg till Svenska Dagbladet.
Om tre eller fler personer vill leva i sexuella relationer ska dessa, enligt FI, ha möjlighet till samma rättigheter som i dag är reserverade för äktenskap och partnerskap."

Detta är alltså Fi:s senaste inlägg i den politiska debatten. Hur ska detta sluta undrar jag. Lägger vi dessutom till att Fi;s ledning till stor del består av gamla vänsterpartister lär många kritiker få vatten på sin kvarn. Gudrun Schyman har skaffat sig en ny plattform. Innehållet är det samma det är bara förpackningen som är ny.
Det finns en sosse som är föreslagen till Fi.s styrelse också. Det är Luleåbon och s-kvinnan Kristina Niva, Hon säger till TT att hon vill gå med i FI som en protest mot socialdemokraternas förda politik. När Marita Ulvskog bildade nätverket Feministas kände hon sig helt åsidosatt som kvinnoförbundare.



Fi;s årsmöte

Idag vid lunchtid startar Fi:s årsmöte i Örebro. Det ska bli lite spännande. De släppte ju en ny bomb i morse. Det är att de vill avskaffa det traditionella äktenskapet och partnerskapet för homusexuella och istället införa en samlevnadsbalk. Tror ni det blir valet hetaste fråga? Säg inte ja, säg aldrig, aldrig, aldrig. Detta i tider där bröllop nästan verkar vara det enda som roar folk numera.
Jag kommer att följa årsmötet här på bloggen. Vi får se om det blir öppet för memdia eller inte. För min del spelar det inte så stor roll. Jag har en hemlig spanare där inne mellan bänkraderna.

Panelen

Det var en snäll och artig nyhetspanel i morse. Ovanligt enig också. Det verkar finnas ett brett motstånd mot att brottsoffer ska få inflytande över när livstidsdömda ska få sitt straff tidsbestämd. Tack och lov. Vi behöver inga dokusåpor i rättssalen. Enligt förslaget ska brottsoffren heller inte få någon direkt inflytande över beslutet. Däremot ska de tvingas att vittna om sina känslor och återigen få uppleva den händelse som i grunden förändrade deras liv. Det är inte rätt mot de drabbade att lämna ut dem på det viset. Låt dem sörja i frid och ge dem en chans att gå vidare i livet. Rimligtvis är det väl så att vi ska ha en rättsligstiftning och rättsprocess som bör klara av att fatta rätt beslut.

Jag träffade Bosse Ringholm i tv-studion. Han verkade på bra humör. Det är säkert befriande nu när opinionssiffrorna verkar ha vänt. för socialdemokraterna. Han sa att han hade en sådan lust att svara på mina inlägg. Hoppas han gör det!

Nyhetspanel

Det har varit en ganska tuff vecka. I morgon bitti ska jag upp tidigt för att hinna till Sthlm och SVT. Det är nyhetspanel igen. Det är roligt och mer spännande för politiken att opinionssiffrorna vänder för socialdemokraterna. Det har varit tufft för Göran Persson ett tag. Allt han gjort har blivit fel. Folk har skällt och kritiserat honom. Om vi jämför med hur FI har agerat utifrån den granskning de utsatts för av media och ser till hur Göran Persson ständigt är utsatt finns det anledning till eftertanke. Klarar de pressen att vara politiker idag. Det är inget lätt jobb. Det vet ju Gudrun.
Det blir lite små fånigt att det för första årsmötet hålls inför stängda dörrar.

FI

Ännu har det inte bildats någon feministiskt parti, men ändå har ledningsgruppen spelat ut alla kort.
Först presenterade de sig själva med buller och bång men vägrade tala om vilken politik de skulle föra.
Därefter blev de kränkta. Taleskvinnorna granskades och anklagades för fusk och Fi utnämnde pressen som rovdjur jagandes i flock.
Sedan kom de interna stridgheterna. Anklagelser om maktbegär hos vissa i ledningen och odemokratiska metoder. Ebba Witt-Brattström hoppade av.
Därefter utnämnde de sig själva som offer. De vågar nog inte ha ett årsmöte öppet för pressen eftersom det är "så tufft" att vara feminist idag. Finns det någon utom Göran Hägglund som inte är feminist undrar jag?
Nu senast går Gudrun Schyman ut och vädjar till borgerliga feminister. Vi samarbetar hellre med en borgerlig regering underförstått att strategin är att bli vågmästare
Det går nog inte att göra så många mer misstag. Synd, eftersom det verkligen behövs nya partier och nytt blod i politiken.


På väg

Tidig mogon och jag har på vad jag ska säga till medlemmarna i Sveriges Kommunaltekniska Förening.
Jag åker mot Sundsvall nu.

Imorgon

I morgon ska jag till Sundsvall och tala inför Sveriges Kommunaltekniska Förening.
De organiserar alla kommunerns tekniska nämnder.

Persson

Jag hörde att professorn i statsvetenskap Tommy Möller sa att Göran Persson var en historisk parantes. Hm en intressant tanke. Det som gjorde detta var att han var unik i sitt ledarskap. Sossarna har aldrig tidigare haft en sådan dominant partiledare. Det är också sant.
Det ringde en dam från Göteborg och frågade mig om jag visste var Lena Hallonbåt hade sagt i en viss fråga.Jag fick tänka länge innan jag kom på att det var Hallongren hon menade - ungdomsministern! Slutsatsen är; att om det är så att vi kommer ihåg de enskilda ministrarna så är de ändå så okända att vi inte lärt oss namnen.


Mejl

Här kommer ett långt brev från Incan. Men jag tyckte det var värt att publicera detta i sin helhet. En berättelse från en arbetslös ensamstående fembarnsmamma som politiker som anklagar folk för att fuska borde läsa.
"Hej!
Jag är ensamstående fembarnsmamma och arbetslös. Jag bor i Nynäshamn, på Södertörn, där alla jobb bara försvinner. Jag känner en fruktansvärd sorg i mitt hjärta när jag hör av Lars Lejonborg att jag inte vill jobba. Jag hade turen att få ha ett sommarjobb men nu är det slut och jag söker jobb för fullt. Men vem vill ha mig...?
Bara det att jag är ensamstående fembarnsmamma... VAB-dagar, sen ankomst, sjukfrånvaro, m.m.
Det känns som om det är vad arbetsgivare tänker när jag söker en tjänst.
Sedan det faktum, att jag inte varit borta en enda dag, vare sig jag eller barnen har varit sjuka, från sommarjobbet eller det jobb jag hade förra hösten, ja, det kan ju inte dom veta.
Jag vill inget hellre än att få jobba. Förra hösten jobbade jag heltid med att köra betongbil, vilket jag stormtrivdes med. Började ofta halvsex, sex på morgnarna.
Frågade kommunen om jag kanske kunde få hjälp en timme på morgonen med att få barnen till skolan, (dom var då, 4,6,8,10 och 12) så att jag kunde, utan med en nervös klump i magen av undran om barnen skulle fixa själva att gå till skola och dagis, åka till mitt jobb, jobba och göra rätt för mig.
Men någon sådan hjälp fanns inte att få.
Ja, då löste jag det själv, jag tog ur egen ficka och betalade en flicka för den hjälpen. Bara jag fick jobba.
Har tagit ströjobb där jag kunnat. Fick i våras anställning på ett bemanningsföretag, där jag körde styckegods.
Det var helt okej och jag trivdes, även om arbetstiden kunde bli både 10 och 12 timmar per dag. Men jag löste alltid det problemet, med barnpassning alltså.
Tyvärr så var jobbet inte kontinuerligt, utan jag kunde ha jättemycket att göra några dagar, för att nästkommande dag vara helt utan arbete. Jag hörde mig för med min A-kassa om jag fick stämpla upp till fulltid. Men det fick jag inte, så vad göra? Eftersom jag försörjer fem barn så måste jag ha en viss inkomst för att pengarna ska räcka, så jag var helt enkelt tvungen att säga upp mig för att få stämpla!!! Snacka om motarbetad...
Behovet av att få vara ute på arbetsmarknaden är enormt stort. Att få jobba, tjäna sin egen lön. Idag känns det som om, att om jag måste gå hemma en enda dag till så blir jag tokig. Depressionen hänger som ett stort regnmoln, redo att falla ned över mitt huvud. Jag försöker att aktivera mig, för att inte hamna där. Men ibland är det svårt att komma ur morgonrocken när jag vet att jag ändå inte kommer att gå utanför dörren på hela dagen. Bara plocka tvätt och disk efter barnen.
Är inne på AMS:s hemsida flera ggr om dagen, för att kolla uppdateringarna.
Jag åker ut till mina gamla arbetsplatser för att se om dom behöver folk, hör mig för med gamla arbetskamrater om jobb. Jag gör verkligen allt man kan för att få ett jobb. Så, Lars Lejonborg, kom inte och kalla mig för arbetsskygg, för då är du helt ute och cyklar.
Ge mig hellre ett råd om hur jag ska kunna få ett jobb.
Incan i Nynäs"

Fi

Jag hörde att FI - feministiskt initiativ tänker rösta på årsmötet om media ska ha tillträde eller inte. Anledningen är att många av Fi:s medlemmar är rädda. Det är kontroversiellt att vara feminist idag hävdar de. Styrelsen hävdar i ett uttalande att de är rädda för konsekvenserna både i yrkelslivet och privatlivet. Fy fan vad jag blir arg på detta också. Typiskt kvinnor att göra sig till offer. Alla andra är så dumma och dom är så oskyldiga. Blir vi granskade så är det bara elekhet. Jag hörde att någon hade suttit i Svt 24 och sagt att de funderat på att uppträda med påsar på huvudet. Det tycker jag verkligen de ska göra. Då slipper vi se eländet.
Sedan kan jag upplysa om att är det något som är rumsrent idag så är det att vara feminist. Varenda en är feminist från Göran Persson till Stig Malm och Lars Lejonborg. Varenda parti slåss om titeln bästa feminist. Det snarare kontroversiellt att inte vara feminist. Ta er egen syn på Göran Hägglund till exempel.
Ett råd till FI! Tål ni inte öppenhet lägg ner planerna på starta eget. Demokrati handlar också om att bli ifrågasatt och kritiserad. Klarar ni inte det som parti är det bättre att satsa på en karriär som ideell förening. Då kan ni ha påsar på huvudet och sitta och smyga i buskarna. Dessutom har ni ingen skyldighet att redovisa något offentligt. Blir ni kritiserade är det bara att åka hem.

Störtsur

Idag har det varit hektiskt. Dessutom har jag blivit förbannad över flera nyheter på Ekot. Mest arg blev jag av larmen från Jordbruksverk och Livsmedelsverk. De har idag meddelat att barn under fem år inte bör ha någon kontakt med djur. Vilket skitsnack! Hur länge ska sådana myndigheter få sprida skräck och okunskap bland folk undrar jag? Chansen är en på miljonen att ett barn blir smittat av en ko.
Själv har jag en dotter som är 2,5 år. Hon växer upp med hästar och dynga, med katter och hundar. Vi har får i närheten och bävrar och rävar och älgar, Kor på ängarna och kalvar. Vad ska jag göra, vad rekommenderar Jordbruksverket ? Flytta? Sälja alla djuren och kräva att bönderna tar bort korna?
Jag så innerligt trött på dessa larmrapporter. Förra gången det begav sig gick Livsmedelsverket ut med att det var farligt.att äta chips. Folk slutade köpa chips i panik tills det kom fram att vi behövde äta en si så där 3 000 kg.
Sjuk kan man bli överallt. Det är farligt att bli född också, du kan dö i födseln. Det är farligt att gå på gatan - du kan få en tegelsten i huvudet. Att leva i vårt samhälle är också farligt. Vad finns det vi inte kan dö av? Jag hörde en man som drunkande i badkaret.




Mejl

Här är ett svar från Maria till den kvinnan som ville vara anonym.

"Ville bara tala om att den anonyma mejlande kvinnan? som skriver om den höjda a-kassan har alldeles rätt i sina åsikter. Röstfiskeri och inget annat! Som arbetssökande skulle jag vilja ser lite mer av hopp för oss i Sverige oavsett om vi arbetar eller inte. Det är så lite hopp och tilltro som basuneras ut utan mer skräck som gäller just nu och det bryter ner i stället för att bygga upp oss som individer. Det måste finnas en tilltro till vårt land för att saker och ting ska gå framåt. Inte skapa en offerroll om att vi inget kan göra än att vänta på att alla företag ska flytta ut eller att vi som är ekonomiskt svaga i samhället ska få gå till socialen. En instans som styr upp livet mer än vad arbetsförmedlingen med sina krav gör i dag…
När det gäller kroppsspråket är det oerhört avslöjande och säger en hel del till oss om vi orkar se och lyssna på oss själva…"


Perssons språk

Det är mycket snack om Göran Perssons bufflighet just nu. Hur kunde han vända ryggen åt Maud Olofsson, varför trummar han med händerna när andra pratar osv. Jag känner mig lite träffad. Jag trummar också med fingrarna när jag blir förbannad på en motståndare. Jag kan sucka också. Vad värre är när Göran Hägglund pratade gick jag ut och borstade tänderna och var inte medveten om min handling förrän jag stod där i badrummet och insåg att jag inte tittade på debatten. Kroppsspråket är tydligt och svårt att misstolka.
Egentligen borde Göran Persson veta bättre. Han har ögonon på sig det vet han. Samtidigt kan det också ligga lite sanning i att han har ont i knäna. Men å andra sidan var det bara en timme de stod på det där viset.
Vad är sanning i dennna svåra fråga?
Det kanske är bättre vi diskuterar arbetslösheten istället. Undrar om de arbetslösa också vankar?

Mera mejl

Ett nytt inlägg om Persson:

"Hej Lotta!
Jag gillar din blogg mycket, det är intressant och vasst. Jag som norrbottning känner också igen dig från din tid på NSD.Numera är jag utflyttad till Stockholm för universitetsstudier.
Jag blir så frustrerad över Göran Persson utspel om att höja taket i a-kassan eftersom jag tycker det är absolut fel prioritering att göra.Jag har genom jobb mm sett så stora behov av olika saker i vården, skolan och bland arbetslösa och ensamstående att jag ser utspelet som ett hån mot de svaga som behöver sina medmänniskors solidaritet. Dessutom skapar Persson en subtil skräck och ångest med sin retorik snarare än eftertanke och engagemang över det samhälle vi lever i. Det är inte konstigt att det jäser bland folket och forskning visar att svenskarna är ett ångestladdat folk när alla vill ha visioner och framtidshopp men bara matas med skräckscenarier och domedagsprofetior om Sveriges politiska framtid. Den som visar folket "ljuset" vinner valet 2006.
Höja taket i a-kassan är en ren muta till de medelklassväljare som socialdemokraterna redan förlorat till stor del och som Persson hoppas ska rösta på sossarna av egoistiska skäl. Det är hemskt eftersom det inte är budskap om solidaritet som styr de politiska budskapen utan ett kall på egoism med en skräckblandad rysning om arbetslöshet och misär som basuneras ut av det regeringsbärande partiet. Persson flörtar inte med reformer för de svaga grupper han redan tror att han har i sin hand. Är det bara jag som tycker att detta är skandalöst att den politiska retoriken bygger på skräck och egoism och inte visioner och hopp?

Med vänliga hälsningar
(vill helst vara anonym, men hoppas gärna på svar i någon form)"

En sak är säker. Visioner och hopp är det ont om i dagens politiska debatt. Arbetslösheten är vårt största gissel men samtidgit blir det fel om politiken helt inriktar sig på de arbetslösa och missar huvudpoängen nämligen de näringsliv som ska skapa de nya jobben. Där finns ju inga svar. Småföretagarna snackas det mycket om, men vi vet av erfarenhet att när det gäller så struntar politiken fullkomligt i den lilla företagaren. De små företagen är inte tillräckligt viktigat för att prioriteras.
Nu kör alliansen småföretagarens visa. Det har de gjort förr utan några konkreta resultat. Maud Olofsson som kanske snackade mest om den lilla företagaren i gårdagens debatt kom heller inte med några konkreta lösningar. Istället lyckades hon få oss att förstå att det stora företagen skulle flytta hem igen bara vi fick en ny regering. Suck! Tänk att de tror sig inom alliansen också kunna påverka den stenhårda världskonkurrensen som driver storföretagen till Asien och andra låglöneländer.
Låglönesverige är kanske visionen?

Mejl

Om persson och sossarna kom detta;


"Jag vet inte i vilken utsträckning Socialdemokraterna använder sig av tankesmedjor, men uppenbart är att borgligheten som är flitiga användare av dessa lyckats väl så här långt. Jag som själv är en stor beundrare av Göran Persson trots alla hans fel och brister kan bara slå fast att i Sverige idag finns det bara en politiker av format och det är Göran Persson. I debatt efter debatt smular han sönder motståndarna som alls inte kommer i närheten av den enorma kunskap Persson besitter. Däremot tror jag Göran Perssons ledarstil måste justeras för i annat fall lyssnar inte folk till vad han har att säga.
Nåväl, visst kan det tyckas märkligt att en tungviktare som kommunalrådet i Göteborg, Göran Johansson inte blir lyssnad till och utestängs från viktiga sammanträden, men även här anser jag Persson gjorde rätt. Det skulle faktiskt vara en omöjlighet för statsministern att ta emot och lyssna till alla kommunalråd i landet och deras synpunkter på försvarsnedläggelser. Naturligtvis pratar alla kommunalråd i egen sak och ur det perspektivet skulle det bli en tämligen handlingsförlamad regering. Hur mycket det än svider i de kommunala skinnen så måste regeringen visa handlingskraft även när det går egna emot.
Avslutningsvis, jag undrar hur Persson tänker nu när alla oppinonssiffror viker neråt? Förhoppningsvis har han ett eller flera ess i rockärmen när slutstriden avgörs om ett år! Visst, borgarna leder i nuläget, men det är ju inte någon större vits att leda ett maratonlopp i början! Jag hoppas innerligt att regeringen Persson lyckas tränga igenom den politiska kosmetika som borgarna anlagt. Om inte, ja då går menigheten en hård tid till mötes!
MVH Göran "


Slutdebatterat

Den andra delen av partiledardebatten var betydligt bättre. Det blir mer intressant om partiledarna blir utfrågade. Bristerna framkommer. Det var intressant att notera att Lars Lejonborg klippte till Maud Olofsson i sitt slutord. Han lovade fler kärnkraftverk samtidgt som Maud stått och vädjat till alliansen om samverkan över blockgränserna i energipolitiken. Själv upptäckte jag att jag alltid går ut när Göran Hägglund talar. Det är helt omedvetet, jag kom på mig själv att borsta tänderna när Hägglund höll slutreplik. Han håller inte måttet.. Lars Ohly får alltid sämsta betyg av tittarna i sådana här utfrågningar. Besvärligt för honom.
Samtidigt undrar jag om det ens är värt att publicera en sifo där endast 300 av 1000 personer svarat på frågorna. De övriga sju hundra som skulle vart med tittade väl på en annan kanal kan jag tänka mig. Vad det soffliggarna möjligtvis?

Självklart vann Reinfeldt. Han är den enda som talar om människors vardag. Lars Ohly försöker men når inte fram.
Bästa repliken i slutrundan hade Maria Wetterstrand när hon slog fast att motståndarna bestod av fyra nyanser av grått! Grattis. Det blir en fem poängare från undertecknad.
Nu går jag och lägger mig och sover på debatten. Tänk om jag drömmer om Persson igen!



Blä

Det behövs förnyelse i den politiska debatten i Sverige det är säkert. Fler partier, nya programledare och mer provocerande frågor till partiledarna. Hur många gånger ska de få stå i tv och tala fritt och välja vad de vill säga utan att egentligen bli granskade eller ifrågasatta? Debatten mellan partierna är ju bara ett spel där varje partiledare vill ha så många poäng som möjligt till egen fördel. Ut med gubbarna och in med färgstarka kvinnor som kan röra om i grytan!!!!!!!

När det gäller socialdemokraterna kan jag bara konstatera att det krävs mer, betydligt mycket mer för att vinna valet nästa år. Det går inte att vara så här strategilös, visionslös och bara tro att apparaten fixa segern.

Nu är det nästa pass och de har bytt kanal.
Jag ska till SVT i morgon bitti och kommentera debatten. Jag tränar nu!

Partiledardebatten

Nu minns jag vad Göran Hägglund sa! ¨Han anklagade Persson för att börja slarva med ekonomin. Så var det ja.
Det som stressar mig när det gäller Göran Persson är att han aldrig säger någonting konkret om småföretagare. Är det någon som tar upp deras villkor är det miljlöpartiet och Maria Wetterstrand. Jag begriper inte hur sossarna så totalt har släppt det nya näringslivet. De är bara storindustrin som gäller.

Att Lars Lejonborg inledde med att ta upp ersättningsnivåerna tycler jag inte är ett dugg konstigt. Tvärtom väntat. Alliansen har inte svarat på sossarnas utspel och det är en intressant ideologisk fråga som vänder sig till medelklassväljare.



Partiledardebatten

Först en liten betraktelse om partiledardebatter! Måste de vara så tråkiga. Mest gubbar och två utan slips och inte ens kvinnorna glittrar. Maud och Maria har inte tillräcklig utstrålning de försvinner in i dimman. Kanske hade de slips. Så Lars Adaktusson! Det behövs inte sägas något mer.
Kan det vara någon vanlig människa som inte har partiledardebatter som jobb som orkar se detta?
Fredrik Reinfeldt är bäst. Hans inledning för fem poång. Han förde handen till bröstet och tittade med sina sammetsögon och utbrast ungefär,- min politik är utformad efter mötet med människor. Så har ingen sagt på länge. Han fick ganska snabbt in en femetta på Göran Persson när han konstaterade att i socialdemokratins Sverige lever redan människor på 5 000 kr i månaden. Göran Persson svajade till. Han fick inte svara direkt. Och han hade angripit Reinfeldt för att föra folk i fattigdom genom sänkningarna av a-kassan.
När Persson äntligen kom skott sa han om det är så att folk lever på 5 000 kr i månaden! Om???? Vet inte Persson att det är ett faktum?
Göran Persson fortsätter att ha problem med Reinfeldt. Han har oerhört svårt att tackla denna politiska ynglig som är så fräck och framgångsrik.
Ändå har Göran Persson sina poänger. Det är skönt att han äntligen protesterar mot att arbetslösa kallas fuskare.
Lars Lejonborg verkar stukad tycker jag. Han är den just nu som har svårast i alliansen,. Det syns tydligt. Lejonkungen har tappat sin mantel. Han ser mest bara olycklig ut.
Lars Ohly tog ett välkänt grepp när han sa att Reinfeldt vill att arbetslösa ska leva på i en månad vad moderatledaren tjänar på i två dagar.
Göran Hägglund o ja, vad sa nu han?


Hybris

De gamla grekerna talade om människans hybris och det innebär att hon överskriver sina befogenheter, förhäver sig och rubbar naturens jämvikt. Att bryta mot naturlagen ledde alltid till vedergällning eller straff från gudarna.
Naturen är ett system där olika delar påverkar varandra. Vi har sett vad som händer när vi rubbar systemet. När regnskogar skövlas, när arter dör ut och när koldioxidutsläppen värmer upp jordens klimat. Just nu är ozonhålet större än någonsin. Vi upplever och vi noterar den ena naturkatastrofen efter den andra. Vi ser att vädrets makter rår vi aldrig på oavsett hur modert samhälle vi har eller vilka skydd vi försökt bygga upp. Naturkrafterna är skoningslösa.
Men vi tar egentligen inget ansvar för våra handlingar. Miljöfrågorna är inte i fokus och vid varje toppmöte så dagtingar politikerna med sitt samvete och de svåra besluten som skulle kräva vår egen bekvämlighet.
Så har vi det där med pengar! Bilindustrin är nu i Indien och Kina och vädrar morgonluft. Folkbilen i dessa länder räddar en hårt ansatt bransch ett tag till. Det är ju bra att kunna sticka till Asien istället för att tvingas tillverka miljövänliga motorer i väst.
Själklart kommer folkbilarna i Indien och Kina att påverka klimaten. Ingen av oss kommer undan. Vi är en del av systemet. Vi sitter i samma båt.
Men erkänn att det är förvånande att vi tänker så kortsiktigt när det gäller miljön. "Om hundra år kanske", är en vanlig fras i dessa sammanhang när vi befarar allvarliga förändringar. Många av oss kan ha barnbarn som lever då. Det är ändå inte så långt borta. Världens äldsta som dog nyligen var 115 år. Hon var född på 1800-talet.
Jag har svårt att förstå att vi är så ansvarslösa.

Katrina

Det är sorgligt och bedrövligt att skåda katastrofen i New Orleans i USA. Orkanen Katrina som ödelade allt i sin väg och tillråga på allt viisade upp för världen och amerikanerna att det är klasskillnader också i eländet. Större delen av den vita befolkningen satt sig i sina bilar och åkte från katastrofområdet. Den fattiga svarta befolkningen blev kvar. Där fick de vara och ingen hjälp nådde fram. Bedömare gissar att över 10 000 människor omkommit i delstaten Louisiana. Kritiken är stark gentemot president George Bush. Borgmästaren i New Orleans anklagade Bush för att ha övergivit både staten och de invånare som råkade bli kvar.
Världen största demokrati var det någon som sa. Det låter fint med samtidigt klingar det så tomt. Tänk vad ordet demokrati missbrukas. Inte bara i USA utan också här hemma.
På gatorna i New Orleans ligger liken kvar. Dag efter dag. Förtvivlade människor skriker på hjälp men ingen hör dem. Gamla människor lämnas att dö och människor bara går förbi.
En ögonblicksbild från de som kallar sig världens största demokrati.

Tyst dag

God kväll! Sen start idag med bloggandet. Det har varit osedvanligt tyst om Perssons utspel från alliansen. De har säkert mycket att göra. Partiledardebatten på söndag ska ju förberedas. Den ska faktiskt bli intressant. Frågan för dagen blir höjda eller sänkta bidrag.
Samtidigt får vi hoppas på lite nya debattgrepp. Politiska debatter här i Sverige är så allvarliga och seriösa. Ingen humor och inga överraskningar. Tänk om vi kunde få det.

Smart drag

På en punkt måste jag säga att Göran Persson gjorde ett smart drag gentemot alliansen idag. Det var när han lovade höjda ersättningar i försäkringarna. Först blev jag lite förvånad, men sedan när Persson utvecklade sitt resonemang inser jag att han bäddat för en spännande valrörelse. Han vill givetvis ha en ideolgisk strid och det lär han få nu. Tidigare har socialdemokraterna utlovad höjda ersättningar i sjukförsäkringarna och denna gång är det alltså höjda ersättningsnivåer i a-kassan, Perssons drag är precis som alliansens utspel om sänkta ersättningsnivåer i socialförsäkringarna tillsammans med skattesänkningar en invit till den gyllene medelklassen. Vi ska höja taket i a-kassan till 33 000 kr lovade Göran Persson. Även människor med högre inkomster och akademiker blir arbetslösa. De väljer inte sin situation och ska inte behöva lägga om hela sitt liv för detta menade statsministern.
Det blir intressant att se vad folk väljer. Lägre skatt eller ett offentligt finansierat trygghetssystem. Det har länge funnits en kritik gentemot de så kallade trygghetssystemen som träder ur sin funktion för människor som har en inkomst på över 24 000 i månaden.
Men denna speciella fråga räcker inte för att engagera folk. Det blir farligt om valrörelsen bara kommer att rikta sig till de mer välbärgade i samhället. Arbetslösa med låg inkomst är fortfarande mest stämplade som fuskare. Många känner sig kränkta när politiker i generella och svepande ordalag talar om de slöa bidragstagarna.


mera mejl

Ytterligare en röst om bloggen:
"Hej Lotta!
Det var intressant att se vad som hände när jag klickade på din blogg om Försvaret. Tomt! Ingenting!
Och det är ju ganska träffande. Det finns inte, men kostar fortfarande 40 mdr.
Konstigt va?
H-n
Hans"


mejl

Så här skriver Olle om Tina Rosenbergs och Göran Perssons utspel om jobben i veckan.
"Återigen någon som tror att jobb är något som finns i en förutbestämd begränsad mängd och som sedan tar slut. Det är svårt att förstå varifrån en sådan tanke kommer. Något liknande hördes från Tina Rosenberg häromdagen när hon tyckte att världen inte har råd med mera tillväxt.
Det skulle alltså vara dags att stanna och ge människor lön bara för att finnas till. Man kan undra var pengarna skall komma ifrån? Pengar är ju i själva verket bara allt det där som vi tillsammans producerar varje dag. Tillväxt betyder endast att vi lär oss att göra saker bättre och billigare.
Lotta, jag tror att den verkliga tillväxten i framtiden, alltså den som kan utveckla livet; ligger i att befria individen från nyfödd till gammal. Att ta bort fyrkantiga , hämmande och frustrerande hinder som makthavare, vare sig de nu är politiker, fackföreningspampar eller näringslivs direktörer, som vill behålla sin kontroll; för att i stället plocka fram potentialen och självförtroendet hos den enskilda människan. Glömma de kollektivistiska tvångslösningarna och i stället - på livets alla områden - låta individen skapa de kollektiv man själv behöver och vill ha; bygga upp egna nätverk dit företag och myndigheter får vända sig och föreslå möjligheter för att få pass, sjukgymnastbehandling, köpa kyckling osv.
Vänd på pyramiden och sätt individen i centrum så skall du få se på tillväxt, Tina och Göran!
Jag lär återkomma i ämnet.
Hälsningar
Olle Reimers"

Det ligger mycket i detta! En viktig diskussion som behöver fortsätta.



Igen och igen och igen

Nu är socialdemokraternas huvudbudskap i valrörelsen klara. De ska gå till val på arbetslösheten och på tandvården. Jag ramlar baklänges av förtjusning! Vilken överraskning sedan! För vilken gång i ordningen? Ja varje val sedan 91 skulle jag tro. Arbetslösheten har varit högsta prioritet länge nu och vad ska de hitta på för lösningar denna gång? Det program som Pär Nuder presenterade för några veckor sedan kan knappast lösa problemen. Komma dragandes med gamla beredskapsjobb inom offentlig sektor blir nog mer som ett vuxendagis. Typiska 90-tals förslag. När det gäller tandvården måste jag fråga; hur många gånger kan ett löfte vara ett löfte? Det var väl minst tio år sedan Göran Persson konstaterade att tänderna är en klassfråga. Varje val har han lovat reformer för billigare tandvård. Sedan dess har allt färre människor fått råd att laga tänderna. Hå ja ja. Vad säger väljarna?

Ja å nu har sossarna förhandlat bort tandvården i budgetöverläggningarna. Det är bara att konstatera att en tandlös poltik ger ett tandlöst folk.

Hej då Bankeryd

Det är slut i Bankeryd! Mötet var en succé. Familjefesten som hölls på kvällen där barnen fick hink och spade och bjöds på grillkorv. Journalisterna som belägrade Göran Hägglunds trädgård och sände direkt under fönstret till rummet där Lars Lejonborg låg och sov. Jag tror det var K G Bergström. Han som aldrig ids åka till Gotland eftersom det är ett sådant spektakel.
Så till huvudpersonerna själva - Alliansens partiledare som säger sig ha kommit överens om den ekonomiska politiken. Vi har visserligen inte sett det i verkligheten än, men vi får väl lita på deras ord. Politiker talar väl alltid sanning! Jag tror att möjligheten att nå makten, som just nu tycks vara så rimligt, torde få de enskilda partierna att lägga band på sin partipolitik. Enighet är bättre än splittring. Göran Hägglunds egenhändigt plockade Lejongap torde ha smickrat folkpartiledaren.
Ändå är det mycket som kan hända, inte minst upp och nedgångar i opinionssiffrorna för de enskilda partierna. Dåliga siffror är stressande och bra siffror kan lätt stiga en åt huvudet.
Det finns en oerhörd målmedvetenhet inom alliansen. Men trots det är det mycket som ska falla på plats.
Jag kom att tänka på en monolog med Hans Alfredsson där han talar om att livet är som en påse. Tomt och innehållslöst om man inte fyller den med något. För alliansen är förmodligen poliitken som en hink och en spade. Också den tom än så länge, eller kanske i alla fall fylld så botten täcks. Nu väntar vi med spänning på helheten. För den som vill läsa lite om vad de hittills kommit fram till är det bara att gå till hemsidorna.

april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits