Persson

Göran Persson talar ut på DN debatt idag. Om spelet rint EUs långtidsbudget. Förslaget från kommissionen innbar 800 miljoner extra för svensk del. Därmed skulle Sverige bli det land som betalade den största nettobördan per capita. Det är intge rättvist säger Persson. Här gick gränsen för vad en svensk statsminister mäktade med. Det är mycket som regeringen accepterat redan mot folkopinionens vilja. Detta budgetförsla hade varit omöjligt. Perssons veto i frågan var helt rätt. Samtidigt var det nog åtminstone för mig det mest förvånande som hittills hänt i politiken. Socialdemokraterna har sedan Ingvar Carlssons tid inte varit särskilt drivande i någon fråga. Särskilt inte om den varit kontroversiell. Det är en sak att driva kampen mot arbetslösheten. Den frågan är ett gemensamt intresse för alla länders regeringar oavsett färg.
Hoppas att detta uppvaknande när det gäller budgeten också smittar av sig på andra frågor. Det behöver nödvändigtvis inte ta sig i uttryck av veton. Men en egen vilja vore inte så dumt.

Kris

Toppmötet i Bryssel bröt samman i går. Fem länder lade in sitt veto mot den av kommissionen föreslagna långtidsbudgeten. Sverige var en av de fem som vägrade acceptera förslaget.
Jag måste konstatera; Kors i taket! Det var första gången under den svenska medlemstiden i EU som regeringen satte ner foten och visade en egen vilja. Det var nog tur. Sverige skulle få betala flera miljarder ytterligare om budgetförslaget klubbades igen. Det som är bra med protesterna är att flera medlemsländer förstår att EU inte bara kan svälla byråkratiskt och bidragsmässigt. Det måste gå att ta in fler länder utan att stödverksamheten ökar. Det var ju tillväxt som unionen skulle skapa inte bidrag.
Nu befinner sig EU helt klart i en av de största kriserna någonsin. Problemen inte minst med demokratin och den folkliga förankringen visar att det är svårt för byråkrater och statschefer att bygga stat uppifrån.

Persson

Göran Persson har meddelat EU-nämnden att han kan tänka sig skjuta på riksdagens behandling av det nya EU-fördraget. Ett självklart beslut. Inte för alla dock, eftersom Lars Ohly förbereder ett misstroendevotum mot regeringen och Persson. Nu måste Lars Ohly hitta en annan fråga att synas på. Vänsterns agerande är lite pinsamt. Det vore bättre om Ohly inriktade sig på att ena partiet.
Göran Perssons hållning är lika självklar som att dag blir till natt. Givetvis är det så att Persson vill invänta toppmötet och se vad som framkommer där. Likaså hur Frankrike och Holland kommer att hantera situationen. Vad det någon som väntade sig något annat? Knappast!


Havet stormar

EU-toppmötet närmar sig. Utmaningen för statscheferna är nu att komma på hur unionen ska ta sig ur krisen sedan Frankrike och Holland dödförklarat fördraget. Demokrati har aldrig varit EUs starka sida. Mycket tyder på att demokratin får stå tillbaka också denna gång. Fördragskrisen lär nog få ge vika för budgetkrisen. När det gäller budgeten symboliseras samförståndet snarare av ett tillstånd där hela havet stormar. Alla verkar vara emot alla. Nu gäller det nämligen de heliga bidragen. De stora summor pengar som politikerna i respektive land köper sin positiva medborgare med. EU är ju så bra för vi får så mycket bidrag brukar det heta.
Men nu har unionen fått tio nya medlemmar och det är länder som är fattigare än alla andra medlemsländer. Det innebär att någon form av solidaritet bör gälla. Därför kräver Frankrike att Storbritannien ska börja betala full medlemsavgift. Storbritannien kräver att jordbruksstödet ska minska vilket får fransmännen att rämna av ilska. Sverige kräver att Spanien ska avstå alla EU-stöd. Tjolahoppsan det döda fördraget är bara en vindpust mot detta.

Jag har fått svar

Jag ställde en fråga om Margot Wallströms plan D och har nu fått svar från EU. Så här skriver John Petersen
Kære Lotta Gröning,
Du spørger, hvordan Wallströms demokratiske infrastruktur kunne se ud. Der er mange elementer, og mange kredse og NGO'er har inspireret til Wallströms Plan D, så vidt vi kan se. Vi er en af dem, og her er noget helt konkret vi har ført kampagne med i de senere år og som kunne være svar på dit spørgsmål.
Vor ide er, at de nordiske demokratier, som voksede nedefra, kan blive til inspiration i EUropæiske sammenhæng. En del af processen var fremkomsten af folkehøjskoler (vi har omdøbt til European Community Colleges). Det nedefra voksende demokrati er muligvis en myte, men derfor kan man jo godt forsøge at level op til det.

John Petersen, formand
ACC International Programme Office

Det var ju roligt och framför allt att en grundtanke tycks vara att de nordiska demokratierna ska bli en form av föredöme för hur demokratin ska utförmas i EU. Det återstår att se hur det går. Det är som bekant långt dit. Det positiva i allt detta är ändå att de båda folkomröstningarna tycks ha fått politiker att tänka efter.

Svimläge

Nu har till och med folkpartiets Lars Lejonborg sagt att den svenska processen för att godkänna det nya fördraget bör avbrytas. Jag tror jag svimmar! Jag har aldrig hört Lars Lejonborg på någon punkt säga något som kan tolkas negativt i EU. Är karl sjuk?

Stendött

Ian Fox som talesman för de konservativa i Storbritannien satte nog den träffsäkraste kommentaren om EUs nya fördrag. Ian Fox är också läkare och han konstaterade kallt. -Även om jag inte nu praktiserar känner jag igen ett lik när jag ser det.
Helt klart kommer Storbritanniens nya ställning att påverka också andra länder. Tjeckiens premiärminister Jiri Paroubek anser att britternas beslut att lägga sin folkomröstning om EU:s grundlag på is gör en tjeckisk folkomröstning omöjlig tills vidare.

april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits