Sossebråk

Det går inte att komma ifrån att Persson problem blir besvärliga för partiet. Marita Ulvskog försöker givetvis hävda motsatsen. Men det finns en enorm frustration inom rörelsen över att ingenting händer, att alla i toppen verkar ta det så lugnt när det gäller, kriitk, politik och alliansframgångar. Där verkar de vänta på att budgeten ska lösa alla problem. Jag tvivlar. En stark budget är inte tillräckligt, Är trovärdigheten inte med då kan en stark budget få motsatt effekt. Då kommer bara missnöjda sossar att konstatera att detta är en valbudget och vi vill inte vara röstboskap.


Sossebråk

Allt medan Bankerydsmötet fortsätter framgångsrikt har det brutit ut ett gerillakrig inom socialdemokratin. Striderna sker i olika fraktioner. Kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekul har gett sig på partisekreterare Marita Ulvskog om föräldraförsäkringen. Det är ett ovanligt grepp må jag säga. Oeningheten handlar om tolkningen av ett partistyrelsebeslut när det gäller kvoteringen i föräldraförsäkringen. Nalin Pekul har fått understöd också av Annika Billström.
Marita Ulvskog gjorde några uttalanden i frågan i Ekot där hon bland annat sa att kvoteringen av fler pappamånader skjuts på framtiden. De skulle hon inte ha sagt.
I normala fall skulle kvinnoförbundets ordförande slagit partisekreteraren en signal och försökt reda ut frågan internt. Men icke. Kvotering av fler pappamånader i föräldraförsäkringen är visserligen en av de annars så profillösa kvinnoförbundets kärnfrågor just nu. Det kanske är därför som frågan blev så het.
En än värre strid är den som tycks pågå mellan Göran Persson och Göran Johansson. Göteborgs starke man Göran Johansson hoppar av verkställande utskottet och partistyrelsens i protest mot Göran Perssons maktfullkomlighet. Det är inte första gången Göran Johansson är förbannad på Persson. Hans missnöje har grott under en längre tid och anledningen är att han inte tycker sig få tillräckligt gehör för kraven från Göteborg. I den kritiken får han också medhåll av Malmös kommunalråd Ilmari Reepalu. Han hävdar att politiken är för centrerad på mälarregionen, och att ministrarna mest kommer från stockhomsregionen.
Göran Johansson är inte vilken politiker som helst. Han har länge tillhört partiets innersta cirkel. Han var med redan på Olof Palmes tid och har varit en mycket tung röst i rörelsen. Han representerar både metallfacket och Göteborg och det vill inte säga lite.
Göran Johansson är bitter på Persson. Det som fick droppen att rinna över bägaren var tydligen försvarsbeslutet och nedläggningen av regementet i Göteborg.
Enligt Expressen säger Göran Johansson att han känt sig maktlös och att partistyrelsearbetet är en enmansshow. Till tidningen säger också Göran Johansson själv; -Varför ska jag hålla på och åka på möten när det man säger inte har något större värde.
Det är givetvis besvärligt för Göran Persson som försöker tona ner hela affären. Göran Persson beklagar Göran Johanssons avhopp: Enligt TT har Göran Persson sagt att"
- Göran Johansson är en färgstark politiker men han fyller 60 år i dag och vi kommer alla till den tidpunkt där vi ska göra något annat, sade Persson.
Det uttalndet visar allt hur sur Persson är på Johansson. " Vi kommer alla till en tidpunkt där vi ska göra något annat."
Det är tufft att heta Göran Persson just nu. Interna bråk, missnöje från väljarna och en stark personlig kritik från nästan alla håll. Uppenbarligen börjar slitningarna nu bli så stora att de inte längre kan hållas internt. Det bådar inte gott inför framtiden.




Bankeryd

"- Jag hoppas att vi kan komma ett bra stycke när det gäller den ekonomiska politiken. Vi kan inte gapa över allt på en gång för då kommer vi inte att komma någon vart, utan nu är det ekonomisk politik som gäller. Det handlar om skatter, socialförsäkringarna. Framförallt är syftet att få fram resurser för att skapa ett nytt företagsklimat i vårt land. Det behövs nya jobb, sa Göran Hägglund.
Det vilade en viss allvarstyngd över de fyra partiledarna när de efter en halvtimmes kaffemingel med det stora medie-uppbådet i Göran Hägglunds trädgård stängde dörren om sig."

Citatet är från Ekot. Det säger egentligen allt om toppmötet i Bankeryd. Grattis alliansen vilken ypperlig mediastrategi.En inte oväsentlig del av landets journalistkår står och häckar i trädgården bara för att konstatera detta. Tänk hur det var förr. Då räckte det med ett rum i riksdagen för 50 personer när ni bjöd in till presskonferens, Sannerligen är det nya tider!

Bankeryd

Vissa dagar blir det få inlägg på bloggen. Så är det att vara bloggare. Ibland händer så mycket att tiden inte räcker till. Nyss såg jag en bild på hur Göran Hägglund stod hemma i vardagsrummet och dammsög. Han hade visning av villan och luktade på blommor han själv handplockat. Det är toppmöte i Bankeryd. Lite roligt är det dock med dessa alliansträffar. Det händer i alla fall något i svensk politik. Vi är så vana vid att socialdemokraterna alltid håller i taktpinnen. När de ingenting gör blir vi lite handfallna. Vi sitter mest och klagar över att sossarna ingenting gör. När alliansen agerar då klagar vi också över att sossarna ingenting gör. Vi har blivit sosseberoende i Sverige. Det är kanske därför många är så arga på Göran Persson. Förväntningarna på honom och partiet är så stora att han aldrig kommer att kunna leva upp till dem.
Alliansen då? Ja vi jublar åt dem i brist på annat. Granskar vi alliansens arbete finns det väldigt lite att jubla åt. Att de kanske lyckas få fram ett trovärdigt borgerligt regeringsalternativ? Att de bildat arbetsgrupper? Att moderaterna gått till vänster i sin jakt på makten? Tveksamt.
Det är med andra ord lite torftigt i svensk politik, tycker ni inte det? Inga djupgående samhällsanalyser, inga visionära strategier inför morgondagen. Nog önskar jag några nya partier. Det gamla etablissemanget behöver utmanas. Det är säkert.


Västerås

Här har ni åter kontakt med en bloggare som tycktes försvinna ut i tomma intet. Det har varit stendött på bloggen sedan i fredagsmorse. Det har flera förklaringar med den absolut viktigaste är tekniken. Den har inte funkat så bloggarna har legat nere.
Det var intressant att möta alla dessa politiker i fredags kan jag upplysa om. De kom i huvudsak från USA men också från Tyskland och Belgien. Jag hade fått i uppdrag att förklara varför svenskarna var så skeptiska. Jag berättade om våra folkrörelsetraditioner om att socialdemokraterna fortfarande har kvar portalparagrafen i sitt partiprogram om att demokratin ska genomsyra samhället i alla led. Jag berättade om frustrationen här i Sverige där många tycker att det är så svårt att påverka den nationella poltiken. Drog ut det till Europeisk nivå och talade om det demokratiska underskottet som finns i alla medlemsländer.
Jag tog också upp röstförfarandet. Att små länder ställs mot stora. Jag slog fast att det inte är rätt att några få stora länder ska styra utvecklingen inom EU. Näringslivet lever i en stenhård internationell konkurrens och det gäller oavsett vilken land eller bransch vi representerar att hitta en nisch på världsmarknaden. Plattformen för den internationella konkurrensen kan inte sättas av de stora länderna. Vi är olika! Vi har olika möjligheter, olika näringsliv, olika kultur, olika språk och olika förutsättningar. Vi kan omöjligt passa i samma kostym.
Jag slog också fast att storindustrin och gammalt poltiiskt tänkande har för stort inflytande.
Det tog skruv kan jag säga. EU-parlamentariker från Tyskland och Frankrike blev lite sura och kallade mig drömmare och för illojal EU-medborgare. Många av de amerikanska poltikerna däremot kände ingen problematiken hemifrån. En del suckade lite varnande över en för stark centralmakt och andra tyckte diskussionen var intressant och nödvändig. Men det blev i alla fall en diskussion och det var huuvdsaken.

EU-debatt

God Morgon! Jag har varit vaken sedan kl 6.00. Jag är på väg till Västerås och till slottet där. Jag ska träffa Mats Svegfors som är landshövding och några talmän från USA och Tyskland och prata EU och demokrati. Jag deltar i en paneldebatt och demokratifrågan har jag fått som mitt ansvarsområde. Det ska bli intressant. Andra som deltar kommer från riksdagen, från organisationen Svenskt Näringsliv och Länsarbetsnämnden. Få se om vi kan ge en rättvis bild av Sverige i EU.

Mera om arbetslösheten

Så här skriver Göran;
"Vad jag förstår har vi haft en god tillväxt under ganska lång tid i det här landet, men jobben uteblir. Det finns alltså ingen direkt koppling mellan fler arbetstillfällen och ökad tillväxt. Däremot kan ökad tillväxt direktkopplas till aktieportföljer och redan feta bankkonton!
Alltså, det enda som nu återstår för att svenskarna skall känna trygghet är medborgarlön. Arbete till så gott som alla är ett minne blott! Politikerna försöker övertrumfa varandra med olika slags paketlösningar dock med samma innehåll, flera arbetstillfällen.. Tyvärr är dessa s.k. "jobbpaket" tämligen innehållslösa eftersom politikerna inte vet hur jobb skapas. Det kanske är dags att överge jobblinjen och istället försöka hitta en trygghetslinje i svensk politik. Det är bara att slå fast, maskinerna har kommit för att utvecklas och stanna vilket betyder att människorna blir överflödiga. Produktionsskatt kanske vore en väg mot ett tryggare samhälle.
MVH Göran"

Arbetslösheten

Det är sent och jag har ganska nyss kommit hem från jobbet. I kväll var jag också till Södertälje och pratade för en socialdemokratisk kulturförening. Det var en givande kväll med många intressanta inlägg. Vi diskuterade huruvida det finns någon kulturpolitik eller inte. Innan jag åkte till mötet hittade jag ett informationspapper från regeringen där det stod att den hade sju övergripande mål för kulturpolitiken. Det hade inte jag en aning om. Men jag tänkte skriva om kulturpolitiken i morgon. Det finns så mycket att säga. Nu såg jag att jag hade fått många reaktioner på mitt inlägg om arbetslösheten
Här kommer ett från Maria;
"Hej!
Som arbetssökande sedan mycket lång tid och nu på väg in i aktivitetsgarantin blir jag stressad av att jag inte är tillräckligt attraktiv, har brist på kontakter. Jag är högutbildad inom IT/data och ser alla dessa politiker som inte verkar begripa hur verkligen ser ut och kör på i samma spår. Det blir inte som förr, vi arbetssökande blir fler och de flesta av oss vill arbeta och är beredda och pendla och göra det som arbetsförmedlingen kräver av oss och det hjälper inte! Det måste till ett övergripande samhällsansvar från de som har något att säga till om d v s politiker, arbetsgivare, facket m f l. Sänka ersättningen kommer inte att ge fler arbeten, beredskapsarbeten kommer att ge ett mervärde för de som få dessa tjänster utförda men det är ingen långsiktig lösning. Ärlighet är väl för mycket begärt från våra politiker och året innan ett val är det väl en utopi. Varför inte erkänna att Sverige ska ha en hög arbetslöshet?Vi som medborgare måste genomgå ett stålbad. Men ge oss också orsaken till det och säg att det som vi hade förr med ett mycket bra skyddsnät inte kommer att finnas. Tala om hur framtiden kommer att bli.
Det känns som om jag som arbetssökande är ett villebråd som det kan vara skottpengar på. Som enskild arbetssökande med ett lutherskt samvete så är den rådande debatten oerhört stressande. Sänkt ersätt/utebliven ersättning kommer att drabba dem som är seriösa. Dom som svartjobbar eller bär dubbla/tredubbla ersättningar kommer att kunna fortsätta att få sin inkomst. Jag klarar mig men så fett är det inte och jag har ingen bil. Guldkanten i min tillvaro när det gäller det ekonomiska det står min särbo för. Som ensamstående mamma ser jag till att prioritera min dotters kläder m m
Jag brukar sällan klaga för det hjälper inte men ditt inlägg i dagen blogg fick mig på hugget. Det var väl en sån dag i dag. Hälsar Maria.


Tillväxt ger inga jobb

Vi har ett gäng av handfallna politiker som just nu frågar sig varför inte arbetsslösheten minskar när tillväxten är så hög. De klivar sig i huvudet och framför en del spridda förslag. Moderaterna och Fredrik Reinfeldt har sin linje klar. Folk ska sluta fuska och inte uppmuntras att leva på bidrag. Sänk skatten för dem som arbetar och sänk ersättningsnivåerna för de sjuka och arbetslösa. Vi ska skapa ett samhälle där alla klarar sig själva. Han marknadsför moderaterna som det nya arbetarpartiet på grund av att eget arbete ska vara grunden till framgång och lycka. Att det sedan inte finns några jobb tycks inte ha någon betydelse. Tvärtom vill Reinfeldt att utslagningen från systemen ska öka. Då innebär det antingen socialen eller också förtidspensionering. Idag blir folk förtidspensionerade efter ett år som långtidssjukskriven, Reinfeldt vill minska den tiden till sex månader. Hur nu det går ihop med det övriga resonemanget. Kostnaderna för förtidspensioneringarna är gigantiska. Vi har en halv miljon förtidspensionerade människor idag och många är det mot sin vilja.
Göran Persson och socialdemokraterna lyfter fram 90-talets gamla idéer med en form av beredskapsarbeten inom den offentliga sektorn. Gardiner, snö och gräs skulle hans strategi kunna sammanfattas med. Vi ska klippa gräs, skotta snö och hänga upp gardiner. Så ska det bli praktikanter på myndigheterna. Med andra ord politikerna skapar jobben med skattemedel. Persson har till och med talat om att spräcka utgiftsstaket.
Samtidigt står politikerna samlade och med full kraft och ropar på mera tillväxt. Bara vi får mera tillväxt, då kommer jobben.
Jag undrar om de har tänkt på att de faktiskt motsäger sig själva. Är det möjligt att mera tillväxt skapar mera jobb? Vad är tillväxt? I vårt högteknologiska samhälle är tillväxt att skapa mer tid. Att frigöra produktionen från sådant som hämmar processen. Att maskiner tar över och effektiviserar arbetet. Sådan teknik gör människan överflödig. Det är precis den som de stora företagen i den hårda internationella tävlan med varandra utnyttjar åtminstone i väst. I fattigare länder finns fortfarande hoppet om större fabriker åtminstone så länge som de kan erbjuda billig arbetskraft. Vad innebär då högteknologin. Flera tänkare bland annat Georg von Whrigt har kommit fram till att stimulera ekonomin genom att öka företagens internationella konkurrenskraft och avskaffa handelshinder förvärrar produktionskrisen och ökar arbetslösheten. Nog är det så.
Vad värre är - andra branscher och småföretag finns inte med på den politiska agendan.De räknas inte som en tillgång och inte som en kraft. Nytänkandet står de gamla strukturerna för storföretag och politiker med rötterna i en svunnen tid och med syfte att rädda sin egen maktposition.
Vi har tillväxt men inga jobb - fundera på varför en stund till!



Mera mejl om Persson

Här kommer fler åsikter om Anna Lindh som efterträdare till Persson och om gardinerna. Niklas skriver;

"I skuggan av Persson ryms det mycket. Och väldigt många. Där ryms också en del fantasifoster. Som detta att Anna Lindh skulle ha varit den efterträdare han själv förespråkade eller såg såsom självklar. Persson odlar gärna den myten själv. Den får honom att framstå som en självuppoffrande statsman, en man som drabbats av en tragedi som är en världshändelse, som bör få den kärlek och uppskattning som fram till döden visades Anna Lindh.
Själv tror jag inte ett ögonblick på att Persson vill ha en kvinnlig partiledare för sitt gamla SAP! Persson har en gång undsluppit sig att det skulle vara svårt för en kvinna att leda partiet. Han skyllde i o f s ifrån sig på andra reaktionära krafter i partiet, men man behöver inte ha en särskilt väl utvecklad radar för att förstå att den reaktionära syn han refererade till också är hans egen.
Niklas
PS När det gäller de berömda gardinupphängningarna så har jag en liten reflektion: varför är det okej för socialdemokraterna att offentliganställa hänger gardiner åt folk, men inte okej att en privatperson har någon hos sig som hjälper till med upphängning av gardiner, tvättning av fönster, damsugning, eller vad det nu handlar om. I ena fallet kallar man det för samhällsinsats. I andra fallet kallar man det föraktfullt för pigjobb."




Spritskatten

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen har sagt ja till sänkt spritskatt. Lite förvånande kan tyckas att de flesta verkar så eniga. Men det är inte så konstigt. När det gäller spritskatten får inte folk rösta hur de vill. Det brukar vara annorlunda. Nykteristerna har kunnat köra sin linje ganska konsekvent utan några större problem i riksdagsgruppen. Men denna gång viner partipiskan på ett lite udda sätt. Fiffiga Persson och klurige Nuder har tänkt till. Slutsatsen blev att sänkt spritskatt bakades in i budgeten. Det innebär att om riksdagsledamöter går emot förslaget riskerar hela budgeten att falla. Det kan i värsta fall leda till regeringskris. Vilken sosseriksdagsman vill fälla sin regeringen? Ingen förstås. Snacka om att hålla folk på mattan. Det värsta som kan drabba en riksdagsmän är om partiledningen stämplar henne eller honom som illojal.
Hu så dåligt ställt det är med den interna demokratin!

FI-askot

Ja, vad ska jag säga om FI och om att Ebba Witt-Brattström och halva styrelsens försvann. Bedrövligt! Tråkigt! Snöpligt! Och samtidigt bra. Det var ju tur att bråken inom nätverket uppmärksammades nu och inte efter valet. Det vore synd om väljarna luras att rösta på ett parti som inte kan hålla sams internt.
Men för kvinnorörelsen är det väldigt sorgligt givetvis. Det behövs verkligen en kraft som trycker på de etablerade partierna. Det är som Ursula Berge skriver i dagens Aftonblad att det är bara folkpartiet och socialdemokraterna som gjort lite för jämställdheten. Då tillägger jag själv att det är "lite" vi talar om.
Det är inte frågan om några grundläggande reformer utan lite fernissa här och där.
Dessutom behövs det nya partier för demokratins skull. Nu står hela mitt hopp till Nils Lundgren och en eventuell septemberlista.

Mejl om Perssons gardiner

Så här skriver KAS som Göran Persson och gardinerna;

Jag läser din blogg i stort sett varje dag,
I Huskvarna gör det ett hundratal arbetslösa år efter år och gör ingenting.
Jag skulle tro att det åtminstone finns minst en gammal Dam (oops eller herre) som haft samma gardiner mer än ett par år av den enkla anledningen att ingen har hjälp henne eller honom att byta. Kommer ihåg att varje midsommar som frugan och jag hälsade på min gamla kära mormor, så ville hon byta ut vintergardinen mot sin sommargardin. Det var naturligtvis frugan som gjorde det. Hon kunde eller ville inte följa oss till parken och fira. Men jag tror att bytet av gardiner och en vas med nyplockade sommarblomster var hennes midsommar i livets slutskede. Och besöket förstås.
Vad är det för fel med att en manlig statsminister som verkar ha lite empati?

Den vackraste blomman av alla
Sök Dig ensam till en trekorsväg,
vid den ena en kyrkans gård,
vid den andra en äng med nattens dagg,
vid den tredje den klaraste källa.
Där söker Du och där skall Du finna
nio sorters blomster
Du vackra midsommarkvinna.
Vid den ena vägen, den där våra gamla är och redan plockade blommor stå.
skall Du finna prästkrage, blåklint och gulmåra.
Akta så ingen Dig ser och rör inte pionerna vid stenmurens kant,
då Du av dem sjukdom kan få.
Skynda sen till ängen vid den klaraste källa, Du får ej bli sen,
här skall du finna tjärblomster, käringtand och blåklocka.
Här kan Du släcka Din längtans törst,
dricka det klara ur en skopa av finaste ben.
Vid den tredje vägen skall du samla nattens dagg
till den finaste deg och till den gamle som är sjuk.
Här skall du finna smörblomma och förgätmigej och den vackraste blomman av alla,
och gör Du detta i rätt tur och ordning ska Du i den skönaste dröm falla.
kas




Trafiksniglar

Jag kör mycket bil. Jämt får vi av trafiksäkerhetsexperter höra att farten är orsaken till de flesta olyckorna. Det ligger något i det. Men det räcker inte som förklaring! Vad orsakar farterna då? Visst finns det många som älskar att köra fort och testa gränser. De kan leva farligt. Sedan finns det många som kör för sakta och leker poliser och stoppar all övrig trafik. Dessa "trafiksniglar" är väldigt farliga. De orsakar stress, ilska och till slut idiotiska omkörningar. Det är gräsligt att hamna bakom sådana som ser till att köerna växer och att irritationen ökar i de bakomliggande bilarna. Ofta är det en sådan där självgod person som brukar sucka tungt över alla andra och rappt konstatera att de aldrig råkat ut för en olycka.

Det borde också vara förbjudet att köra för sakta. I USA finns det vägar som förbjuder fordon att hålla för låga hastigheter. De blir istället hänvisade till alternativa vägar. Vad skönt det vore om vi hade så i Sverige också.


FI och Ebba Witt....

Nu är det problem i FI! Ebba Witt-Brattström en av grundarna till det feministiska nätverket och som också varit aktuell som ett av språkrören hoppar av sitt uppdrag. Mitt arbete som litteraturprofessor tar för mycket tid säger hon. Är det sant månne? Det visste hon förmodligen sedan tidigare att hon hade ett krävande arbete. Med Ebba Witt-Brattström borta lär det blir problem för FI. Många socialdemokratern som hoppat över till Feministiskt initiativ har gjort det mycket på grund av Ebba Witt-Brattström. De är lite rädda för den starka dominansen från Gudrun Schyman och vill inte se FI som ett avknoppat vänsterparti. Det ryktas om samarbetssvårigheter inom styrelsen. Det är i så fall tråkigt. Men onekligen är det många färgstarka kvinnor med egen vilja som ska samsas i styrelsen. Alla vill de synas.

Det är bara några veckor kvar innan FI ska presentera sin politik och förmodligen sitt parti. Vi får se vad som händer.


Anna Lindh

Jag vet inte om jag tror på att Anna Lindh var Göran Perssons tilltänkta efterträdare. Samtidigt är svårt att inte tro på Olle Svenning som för fram påståendet i sin bok om Göran Persson. Olle Svenning är en seriös journalist. Ändå tvivlar jag, det känns som en tillrättaläggning så här i efterhand. Det låter fint.

Anna Lindh var utan tvekan omtyckt och beundrad för sin skicklighet. Hon var en duktig politiker. Men buden om vem som skulle bli efterträdare var många. Hade rörelsens fått välja då hade det nog blivit Anna Lindh, men samtidigt kan vi aldrig veta. Se bara hur det gick med Mona Sahlins kandidatur.

Göran Persson ska inte bry sig så mycket om vem som ska bli hans efterträdare. Det bör avgående partiordföranden inte göra. Se bara hur illa det gick för kristdemokraterna när det blev en Alf Svensson-kopia. Det är bekymmersamt tycker jag att makten har så mycket kraft att lägga på att behålla makten och så lite till att möta väljarna.

Det surrar alltid rykten i politiken, men just nu är det många som spekulerar i att Göran Persson avgår på kongressen nästa år. Jag har haft svårt för att tro det. Men han verkar inte vara på hugget just nu. Han gör misstag och dumma uttalanden som han inte brukar göra. Gardintesen var ju ingen höjdare.


Folkparitet

Nu har de gjort det igen, folkpartisterna, kommit med en lysande idé. Nu vill de införa en fuskminister. En person som ska jaga medborgare och se till att de sköter sig. Lejonborgs pack - torde vara folket. Uppenbarligen har partiet stora problem med medborgarna oavsett ålder. Förutom fuskministern har vi jakten på alla invandrare som inte sköter sig och läser svenska. Vi har alla rasister i skolarna som ska få Säpolärare. En liten agent som kan övervaka vad de säger och gör. Vi har minderåriga - småbarn som ska kunna ställas inför rätta. Nu alltså en fuskminister med rätt att döma!

Vilken människosyn folkpartister börjar anamma. Annat var det förr - på Bengt Westerbergs tid. Han hade en nalle som mascot och var mjuk och omfamnande i sin framtoning. Han är ju också hedersfeminist numera.

Suck vad tiderna förändras.


Folkparitet

Det är tidig morgon och jag har varit ut på en cykeltur. Jag ska iväg med min hund till veterinären innan jag åkedr till jobbet. Frasse ska på ultraljud för hjärtat. Det är skönt att vara ute på mornarna när alla andra sover. Det är en speciell känsla. Om några veckor ska alliansen träffas för att se om de får något gemensamt program. Jag tvivlar. Lejonborg och folkpartiet tycks mest utanför gemenskapen numera. Det är svårt att veta var folkpartiet är på väg. Jag hörde Birgitta Olsson från stämman som var besviken på den politiska inriktningen. Hon sa att hade bara Bengt Westerberg och Barbro Westerholm varit här så hade säkert fler röstat för en mer socialliberal politik. Stått på hennes linje. Jag känner igen besvikelsen. Den har många sossar gått igenom när de upplevt hur partiet girat högerut. Än idag finns det många som drömmer om tiden då Olof Plame var partiledare. Det är många som inte känner igen sig i partiet. Jag har en stark känsla av att Birgitta Olsson nu får göra samma resa. Hon tillhör ett parti som seglar högerut och lämnar vissa ideologiska grundpelare bakom sig. Bara synen på människan finns det anledning att bli funderseam när gäller folkpartiet. Dessa populistiska upptåg både när vad beträffar invandrare och kriminella. Ja, ja men hon får trösta sig med Lars lejonborgs ord, - eftersom vi representerar liberalismen är vi mest liberala!


Mejl om spritskatten

Så här skriver Göran om spritskatten;

"Lotta det är klart att spritskatten skall sänkas! Det var ju tack vare billig sprit vi blev med i EG och senare EU. Utan löfte om billigare sprit hade det blivit ett lika klart nej som det blev i röstningen om EMU.
MVH Göran"


Nya djur i byn

Bävrarna i byn har jag låtit vara ett tag. I sommar hyar vi haft drygt 40 kanadagäss som nu har fått ungar. De två tranorna som bott här har blivit tre. Nu har det kommit nya djur till byn. En granne berättade att när han skulle åka in till samhället såg han något som låg på vägen. han trodde det var ett stort djur som blivit påkört. Men ju närmare han kom desto mer såg han förstås. Det var tre Lo-djursungar som låg och solade sig på vägen. Häftigt va! Sedan såg vi också en kattmamma som kom promenerandes efter vägen med fyra ungar. Det händer lite på landet också!


Lindbeck

Såg på TT att den gemle professorn Assar Lindbeck börjar röra på sig ingen. Jag tänkte genast att när "fan blir gammal blir han religös". Inte så att jag ser Assar Lindveck som en djävul absolut inte, men snacka om helomvänding. Det är nog ändå många som kom ihåg Assar Lindbecks 113 teser som han förde fram på 90-talet. Teser som var direkt hämtade ur 1880-talets riksdagsprotokoll. Det är nämligen så att teorierna om vad staten ska göra och inte göra för att stimulera ekonomin återkommer i cykler. Då var det inne att tycka att staten skulle göra så lite som möjligt och den fria konkurrensen och avregleringar skulle sköta tillväxten. Vi är där fortfarande.

Men nu börjar alltså Assar Lindbeck ändra sig. Nu säger han att Keynes sitter inne med en del av svaret. Hå hå ja ja. Så är det nock!!!


Folkpartiet

Folkpartiet är på tapen just nu. De ökade också i senaste opinionsundersökningen från Skop. Kanske ska Lejonborg tolka ökningen av väljaropinionen som ett äntligen. Alltså äntligen var det någon som röt till åt Fredrik Reinfeldt och visade en egen vilja. En annan tänkbar förklaring är Lejonborgs tal på Gotland samma dag som terrorattacken i London. En sak är då säker. Folkpartiet ska vara glada för att väljarna inte fick höra lördagsintervjun med Lars Lejonborg innan de tillfrågades. Där fanns ett avsnitt som borde vara ett skämt men som tyvärr är allvar. Reportern frågade Lejonborg vilket parti som är mest liberalistiskt. Lejonborg svarade klockrent; vi representerar liberalismen därför är vi mest liberala. God Dag Yxskaft!

Pär Nuder

Pär Nuders pressekreterare har hört av sig och berättat att det var Ekots reporter som vinklat texten i reportaget. Pär Nuder har inte alls sagt att man måste göra något eftersom arbetslöheten är ett problem för socialdemokratin. Det är bra att de reagerar på finansdepartmentet, Det är också bra att socialdemokraterna inte har finansministger som uttrycker sig på så sätt. Då återstår bara en del av min kritik och det är att åtgärderna känns lite mossiga. Det värsta är att det nya "beredskapsjobben" ska bland annat ordnas i myndigheterna. Vad ska de kunna göra där frågade en arbetsmarknadsforskare. Men det går att byta gardiner där också. När jag var projektanställd och satt på länsstyrelsen i Norrbotten och jobbade med småföretag då bytte jag gardiner på mitt rum. De där offentliga lokalerna och inredningen liksom formar en till en byråkrat. Det ville inte jag. Så jag bytte från gråvita gardiner till klatschigt gula och röda. Bara för att visa att i mitt rum var vi obyråkratiska. Jag struntade förresten i blanketterna också. Jag hade lite riiskkapital - lite småpengar att använda för att stimulera småföretagare. Jag bad dem som ville ha del av dessa pengar att skriva till mig på vanligt vis, ungefär som när vi pratar i telefon. Jag fick fantastiska ansökningar. Hej Lotta hur mår hästarna? Du arbetar väl inte för hårt? Så brukade breven till mig börja.

Det fick sina konsekvenser. Riksrevisionsverket granskade vårt projekt , som sammanlagt hade en budget på nio miljoner, fem gånger. Sista gången bjöd vi på tårta och stod uppställda allihopa och utbrast Välkomna, välkomna!

Vi fick inga anmärkningar, däremot ett mycket gott reslutat. Projekt UPP är också föregångare till de entreprenörsstöd som finns idag på länsstyrelserna. Men jag lte på dessa pengar eftersom numera är det byråkraterna som styr och regelrätta ansökningshandlingar. Det hämmar allt.

Av en tillfällighet som min lilla dotter dragandes med en liten skrift som hon hittat i en av mina lådor med brev som har fått från läsare. Skriften var från 1994 och var en programförklaring för socialdemokraternas näringslivspolitik. Den ska jag läsa och sedan jämföra med dagens förslag på att minska arbetslösheten.

Men först ska jag på ridlektion.


Jobb

Redan igår var jag kritisk mot Pär Nuder och hans uttalanden om att arbetslösheten är ett problem för socialdemokraterna. Jag ifrågasatte synsättet som sa hå hå ja ja nu ska vi politiker skapa lite jobb för annars behåller vi inte makten. Recepten hade vi hört förr. Bidrag för att korttidsanställa folk i offentlig sektor. Nu ska de visst byta gardiner.

Idag hörde jag också att forskare som utvärderat arbetsmarknadspolitiken sedan 90-talet inte trodde på en återupprepning. Har regeringen inget nytt att komma med var den spontana frågan. Det frågar jag också. Ursäkta men den nya given känns lite mossig. Det är nog dags att sossarna anstränger sig lite. Är maktbegäret huvudsyftet då går det dåligt i valet.


Folkpartiet

Folkpartiet har landsmöte i helgen. Äntligen kanske det blir lite uppmärksamhet kring det partiet igen. Numera kan Lars Lejonborg bara deömma om den tiden då han kallades för Lejonkungen. Folkpartiet har idag egentligen ganska stora interna problem. De är oense om det mesta inom partiet. Om synen på invandrare, om synen på familjepolitiken och föräldraförsäkringen, om kungahuset, om straffrättsåldern bara för att nämna några frågor. Jag kom just på att Jan Björklunds senaste förslag om att alla lärare ska leka säpoagenter och rapportera till högre instans om de ser något rasistiskt knappast heller har väckt några större jubel.
Ack ja det är inte lätt att vara folkpartist när moderaterna har en färgstark ledare. Kanske partiet har någon kändis att plocka fram för att locka väljarna?


Jobb

"Regeringen tänker satsa åtta miljarder kronor för att skapa 55 000 nya jobb inför valet nästa år. Den höga arbetslösheten är en börda för socialdemokraterna inför valrörelsen och därför måste det satsas nu enligt finansminister Pär Nuder." Citatet är från Ekot och jag måste säga att jag får en konstig känsla i magen. Den höga arbetslösheten är en börda för socialdemokraterna och därför måste det nu satsas. Jag som i min enfald trodde arbetslösheten var en börda för de arbetslösa. För vem Pär Nuder arbetar du? Svaret tycks enkelt - för Makten uppenbarligen.
Det är bara att hoppas att finansministern hade en dålig dag och att han inte menade vad han sa. Men det positiva i detta är ändå att 8 miljarder ska satsas på nya jobb. Men nu måste jag gnälla igen. Regeringen lovar 55 000 nya jobb och jag blir vansinning. Politiker skapar inga jobb. De stimulerar näringslivet som i sin tur skapar nya jobb. Bortsett då från byråkratijobben. De skapas av regeringen. Men bevare oss väl för 55 000 nya byråkrater.
Men regeringens jobbprogram verkar inte vara så värst inriktat på näringslivet. Det verkar mer vara ett försök att öka antalet anställda inom den offentliga sektorn. De är kanske lättare, men ändå finns inga garantier. Mer pengar till kommunerna ger inte alltid fler anställda. Dessutom är det mycket kostnader som staten vältrar över på kommunerna.

Usch jag känner mig verkligen lite gnällig. Men utgångspunkten för poliitken måste ändå vara de väljare man blivit vald att representera. Det är helt uppenbart att socialdemokraterna nu har inlett sin operation; väljare rösta nu på oss!


Mejl om spritskatten

Gerard skriver om sänkningen av skatten på sprit:
"Jag läser en rubrik som du lär ha skrivit: "Att sänka spritskatten är ett populistiskt frieri, inte ett sätt att komma till rätta med alkoholmissbruk" Att komma tillrätta med alkoholmissbruk och att sänka alkoholskatten är TVÅ olika saker som INTE BEHÖVER ha med varandra att göra. Skatter är som lagar: De ska drabba alla lika. Det är en av grunderna i ett demokratiskt samhälle. Den dagen en skatt eller en lag är orättvis bör den avskaffas. Jag hoppas du håller med mig. Alkoholskatten drabbade alla i Sverige lika så länge svenskarna MÅSTE handla sin sprit på Systemet. I och med att detta tvång har avskaffats, i och med att svenska FÅR köpa hela billaster alkoholvaror i exempelvis Tyskland, helt lagligt, drabbar den svenska skatten befolkningen oerhört orättvist. De som bor i södra Sverige kan handla sin sprit mycket billigare än dem i Stockholm.
DETTA ÄR EN STOR ORÄTTVISA.
Lösningen är att sänka den svenska skatten till tysk nivå så ALLA drabbas lika igen.
Beträffande "att komma tillrätta med alkoholmissbruk" så kan man gå tillväga på olika sätt. JAG föreslår att staten/landet erbjuder gratis information om riskerna med alkoholmissbruk samt erbjuder gratis avgiftning till dem som vill/behöver det. I övrigt bör alla skador som orsakats av alkoholmissbruk lyftas bort från den allmänna sjukförsäkringen och särskilda "alkoholförsäkringar" erbjudas.(Det finns redan i dag särskilda (tilläggs)försäkringar för aktiviteter som innebär stora risker.)"
Gerard T

Rättviseargumentet som du för Gerard håller inte tycker jag. Det går inte att sänka skatten på sprit så mycket att den kan kunkurrera med svartspriten. Dessutom kommer det alltid att finnas och har alltid funnits människor som kan handla sprit billigare. Givetvis beroende på var de bor i landet. Andra bränner hemma. Det enda rimliga för rättvisans skull vore då att begränsa införseln av sprit i landet. Men det vet vi aldrig kommer att ske.
Synen på alkoholen bör ha ett helhetsperspektiv. Vad kostar de ökande alkoholskadorna samhället? Framför allt vad vill regeringen nu när de har tappat greppet om frågan? Det vore intressant att få en analys av läget som är mer än populistiska uttalanden.


Etta på världstoppen

Sverige ligger etta på världstoppen när det gäller människors vilja att betala skatt. Det är häftigt att betala skatt utbrast ju en gång Mona Sahlin och det är många som håller med henne. Nu är också den svenska skattemodellen på väg att exporteras. Andra länder som nu håller på att bygga upp sina skattesystem tittar på Sverige för att se vad det är som gör att människor inte ser skatterna som stöld.

Det tål kanske att fundera över. Inte ens idag när ändå välfärdssahället urholkats så pass mycket klagar särskilt många över skatten. istället blir de förbannade på politiken och kräver högre skatter. Det fenomenet är vi nog också ensamma om.

Därför är det inte så lätt för partier som bara för fram skattesänkningar som recept på alla problem vi dras med. Det är inte så många som imponeras. Reinfeldts om 'än mildare skattesänkarkrav kommer inte att vinna folks hjärta. Reinfeldt vinner bara om väljarna tycker att sossarna har suttit för länge.


Barnporrr

Under senare år har den svenska lagstiftningen gång på gång förvånat oss. Människor sparkas ihjäl infför människors ögon men ingen kan dömas för brotten. Gruppvåldtäkter där kvinnor hålls inlåsta och förnedras men ändå inga domar om väldtäkt. Hon var utmanande klädd brukar det heta. Nu har ånyo en dom fallit denna gång handlar det om barnpornografi. Det är högsta domstolen som behandlade ett fall med underåriga flickor som var med i en porrfilm. Men de ansågs av domstolen se så mogna ut att filmen inte bedömdes som barnpornografisk. Polisen är förvånad. Om en trettionåring ser mogen så är det alltså inte barnporr. Det innebär att polisen måste ändra sina tolkningar när de utreder barnpornaografiska brott.
Lagstiftningen är helt absurd. Hur länge har det inte snackats om att den ska ändras. Det har varit stora och vackra ord från Tomas Bodström. Vi måste ha en lagstiftning som också skyddar offren. Här handlar det ändå om sexuellt utnyttjade av barn.

Konsekvenserna av att vi har en lagfstiftning som aldrig kan döma de skyldiga får allvarliga konsekvenser. Det är lätt att räkna ut vad man ska göra för att slippa straff. Moralen den åker i botten.


Kantarellhästar

Idag har jag tagit hästarna till hjälp att leta kantareller. Jag läste ju om kantarellkatten som jamade på ett visst sätt när han lokaliserat svampen. Mina hästar stannade och åt gräs och sedan fick jag passa svampen. De verkade tycka om kantareller. Jag hittade i alla fall några. Man har ganska bra utsikt där från hästryggen.

Lejonkungen

Jag såg att Lars Lejonborg inte tror på något gemensamt ekonomiskt program för den borgerliga alliansen före valet. Inte är jag så förvånad. Det var egentligen bara dumt att Fredrik reinfeldt att offentligt utmana folkpartiledaren på det sätt han nu gjorde. Vi får inte glömma att Lejonborg var Lejonkungen i förra valet. Borgerlighetens mest framgångrika parti. Även om det var då det så finns det knappast någon anledning för lilla folkpartiet att lägga sig platt för moderaterna. Lars lejonborg är inte fullt så imponerad av Fredrik Reinfeldt som Maud Olofsson och centerpartiet.
Bakslag med andra ord för Reinfeldts strategi att offentligöra de interna förhandlingarna. Det innebär att allinsens samarbete och ansikte utåt nu har fått sig en liten törn.

Lärdomen som Fredrik Reinfeldt bör dra är att inte alltför tidigt sätta sig på alltför höga hästar.


Arbetsgivaravgifter

Regeringen väntas lägga fram ett förslag om sänkta arbetsgivaravgifter för de minsta företagen. Huvuddelen av alla företag i Sverige har under tio anställda och många är enmansföretag. personer som försörjer sig själva med andra ord. Det fnns också ett intresse baknd de små företagen att växa och expandera. men många upplever att det är ett alltför stort steg att ta inte minst när det gäller regler och byråkrati. Syftet med det här förslaget om jag förstått det rätt är att uppmuntra enmansföretagare att anställa sin första medarbetare. Det är en jättebra början. Men arbetsgivaravgiften borde sänkas för alla småföretagare.

Vi har ett systemfel i Sverige, med många små företag och många stora men få mellanstora företag. Det är med andra ord någonting som hämmar tillväxten i de små. Jag kan se många orsaker. Bortser vi från regler och byråkrati och rsikkapitaltillgång så tror jag att ett huvudproblem är att de små inte räknas som en tillgång.


Inställd demokratri

Jag såg att arrangörerna ställer in demokrativeckan i Sundsvall. Är det månne tidsandan? När demokratin fungerar illa och de etablerade partierna är ointresserade av frågan då lär intresset vara svalt för sådana arrangemang. Det är ju mest partifolk och lite ditkommenderade studenter som kommer till demokrativeckan. Är inte föreläsarna tillräckligt intressanat då kommer inte massmedia heller.

Fler som skriver om spritskatten

Erik Wagner skriver också om spritskatten som tycks bli en het valfråga. Han hänvisade till sin blogg i ett mejl. Den läste jag!


Mera Perssonhus

KAS skriver också om Perssons hus


"Kommer från en liten by i hälsingland Där ser vartenda hus ut att var i den storleken. Inget konstigt med det, man hade timmer och man var duktiga på att bygga.
Om man har intresse av att borgarna skall vinna och få tillfälle att förstöra vår ekonomi ytterligare, utöver vad dom redan gjort, så skall man delta i den dagliga jakten på våra nuvarande regeringspartier. Varje timme sen amatörerna lämnade över till socialdemokraterna sist, har kostat svenska folket 4,8 miljoner i blå räntor, på den skuld som de byggde på några få år. På en dag blir det 115 miljoner kronor.
Det motsvarar vad internationella röda korset vädjat till värdens folk om i bidrag till Nigeria.
Mycket ödmjuka hälsningar/KAS
PS låt vår statsminister som haft den förra fyrklöverns handbojor på sig i snart 11 år och sett 625 miljarder rinna ut på golvet från den blå räntekranen bygga sig en rejäl gård där han kan uppleva några trevliga år på livets höst."


Bondstuga

Lena skriver ett roligt mejl som ni måste få ta del av.

"Hej Lotta!

Läste i dag intervjun med Göran Persson. Han kommenterar där sitt husbygge med bla;
Jag bygger ett stort hus, som bondstugor (!) såg ut på landet. Från 1600-talet och framåt har man byggt den här typen av hus!!!!!
Har det helt slagit slint hos den mannen? En bondstuga på 350 kvadrat........Ja inte var det så MINA anfäder och mödrar bodde, det är då ett som är säkert.
Och skogsbonde, jo jag tackar, han som låter sin hustru böja sig ner och plocka svampen han pekar på."
Ha det så bra,
Lena


Spritskatten

Det är dags att avgöra frågan om sänkta spritskatter säger Göran Persson idag i flera intervjuer. Han vill precis som regeringens utredare Kent Härstedt sänka skatten på sprit. Anledningen är enligt Persson att det säljs så mycket billig svartsprit som dessutom är nära förknippad med kriminella ligor.

Frågan är om svartpriten är det verkliga skälet. Skatten kommer aldrig att sänkas så mycket att den statlig sålda alkoholen kan kunkurrera med den billiga svartspriten. Sänkt skatt är ingen lösning på problemet. Det enda som möjligen kan minska svartspriten är att stoppa den fria införseln vid gränserna. Men det är ett omöjligt beslut för regeringen att ta med tanke på EU.

Den ökande alkoholkonsumtionen - det nya fyllesverige - är ett jätteproblem för socialdemokraterna. Vid folkomröstningen till EU lovade partiet dyrt och heligt att svensk alkoholpolitik bestämmer vi själva. Nu sitter politikerna och skyller på omvärrlden för sin maktlöshet.
Hade sänkta spritskatter löst problemet med svartspriten skulle det vara helt förståligt att regeringen sänkte skatten. Idag tycks åtgärden mer vara ett populistiskt frieri än ett allvarligt försök att komma till rätta med alkoholmissbruket.


Mer diverse

Jag såg att Göran Persson fått ny pressekreterare. En som tidigare hade varit hos Mona Sahlin. Apropå Mona Sahlin så har hon också försvunnit som minister. Hon är inte alls lika framträdande som tidigare.
Etta på linslustoppen i sommar från regeringen är Tomas Bodström.


Rymningar

Jag måste erkänna att jag har funderat över hur dubbelmördaren Eddie Jönsson lyckades rymma med en vässad tandborste. Jag har aldrig hört talas om någon som blivit dödad av en tandborste. Men personalen på ungdomsvårdhem och fängelser är förmodligen inte betalda att vara hjältar. De har order om att inte trappa upp något våld, samtidigt som det brutalaste våldet redan är på våra fängelser. Jag menar tar några en Ak 4 ock kör in genom portarna på en av våra mest hårdbevakade anställer och fritar en person så är det svårt att blunda för det brutala våldet.

Interna ligger före, det har jag tidigare konstaterat. Frågan är hur mycket före de ligger i strategi och planering?


Är samhällsmedborgaren död?

Är samhällsmedborgaren död frågar Anders i ett mejl.

"I dagens Sverige lever vi kvar i den förställningen att vi skall vara goda samhällsmedborgare. Men när det kommer till fakta? - Är det inte bara en illusion. Hur då? -jo de med god ekonomi kör sitt race "gräddfiler" privata sjukförsäkringar som garanterar förtur i vårdkön. Privatskolorna börjar få än större roll. De ledande politikerna har i princip tappat fotfästet. Många står utan för samhället p.g.a. fel politik. En miljon står utanför arbetslivet. Många andra anser sig ha rätten att förverkliga sig själva med stöd av samhället. Tar gärna ett friår men vad det kostar ja men det är ju "min rättighet".
Vilka blir då kvar som kan kallas samhällsmedborgare. Förmodligen är de som har ett låglönearbete, som är uppfostrad till att vara en "god samhällsmedborgare" men hur länge orkar de. Samt hur går det om allt fler anser sig att man gör som man vill t.ex. roffar åt sig genom girighet antingen ekonomiskt eller politiskt ( förtur i köer, får alltid ett nytt jobb) Vad kommer så att hända med samhället. Eller rättare sagt den Svenska modellen? Vore intressant med en debatt om detta", skriver Anders Nilsson.

Ja vad är en samhällsmedborgare?


Diverse

Det är varst vad de rymmer från Sundbo ungdomshem. Samma brottsling tre gånger. Det får åtminstone mig att undra vad de har för rutiner. Men å andra sidan har det varit svängdörrar också på hall och Kumla som ändå är landets mest hårdbevakade anstalter. Det är förmodligen så att interna är långt före personalen när det gäller rymningsstrategier och nya grepp. En tandborste blev ett vapen denna gång.

I morse åkte jag tidigt hemifrån. Satt i SVTs morgonsoffa och diskuterade Reinfeldt kontra Persson. Gissa om det ämnet kommer att vara uttjatat till valet. Där i tv-huset såg jag Staffan Strand höjdhopparen som var där och kommenterade kompisen och konkurrenten Stefan Holms fiasko igår. Märkligt egentligen att höjdhopparna nu börjar kommentera varandra.


Reinfeldts tal

Både Fredrik Reinfeldt och Lars Ohly sommartalat. Men det var precis som Göran Persson och hans tal. Några överraskningar blev det inte. Nu gäller det uppenbart att samla krafterna inför valrrörelsen. Fredrik Reinfeldt har haft mycket möda att leta strategin för det fortsatta samarbetet inom alliansen. Det kan i för sig vara klokt. De brukar bli problem när valet närmar sig och partierna måste enas på allvar. Då kommer alltid käpphästar och principfrågor fram. Frågor de inte kan avstå ifrån. Reinfeldt har själv också lite problem inom partiet. Ungdomsförbundet anser att han har sålt ut den moderata politiken och blivit ljusröd.

Fortsättning lär följa.

Lars Ohly upprepar sitt mantra om mera pengar till kommunerna. Det är i för sig nödvändigt.


Reinfeldts tal

Jag tycker Reinfeldts tal var en besvikelse. Han hade absolut inget nytt att komma med. Tvärtom återupplivade han den gamla vanliga moderatpolitiken med skattesänkningar som första honörsord. Numera lanserar han skattesänkningar till de som behöver det bäst. Det är enligt moderaterna låg- och medelinkomstagare. Det är 50 miljarder i skatteintäkter som moderaterna vill ta bort. Det innebär bland annat sänkta bidragsnivåer för sjukskrivna och arbetslösa. Gissa om det blir en lyckad strategi!

Jag hade hoppas på en Reinfeldt som kom med lite egna idéer. Han har ju ändå haft sina ljusa stunder med en vettig systemkrtiktik. Men ack nej nu var det dags för lite internt snack med alliansbröderna. Jorunalisterna hakar på. Ett 20-sidigt dokumet som ställer folkpartiet i rampljuset. Vem bryr sig? Folkpartister givetvis, och sossestrateger som letar sprickor i samarbetet och så journalisterna. Men väljarna tror jag struntar fullkomligt i denna interna debatt. De åker och fiskar och plockar svamp istället.

Väljarna vill se resultat, de vill ha tydliga regeringsalternativ, få fundera över lite visioner och idéer inför framtiden. Att utnämna Persson till slarvpersson blir ju bara löjligt. Vem tror på det? Få tog nog Persson på allvar när han sa att han var beredd att spräcka budgettaket. En sak har vi lärt oss när det gäller Persson och det är hans gräsliga ledord att den som är satt i skuld är icke fri. Med den devisen framför ögonen har han offrat mycket trovärdighet och väljare på välfärdens altare. men ekonomin har han skött klanderfritt. Det kommer han att göra så länge som han är statsminister. Han riskerar inte den ekonomiska trovärdigheten. Inte trovärdigheten i EU. Han tillhör ju kamraterna bäst i klassen.


Konfunderad

Lite konfunderad blir jag av Reinfeldts största budskap i sitt sommartal: Kära alliansbröder nu ska vi vara öppna för kompromisser. Är det månne alliansens nya grepp för att lyckas? Att sätta press på varandra offentligt. Det är inte första gången det händer. Kristdemokraterna brukar skälla på centern och centern på folkpartiet och nu efter Reinfeldts öppna brev lär väl alla skälla på folkpartiet.

I längden kan inte det här vara så bra strategi. Alla partier har sina profilfrågor och att försöka knäcka dem offentligt lär inte lyckas.


Tal

Isag har både Fredrik Reinfeldt och Lars Ohly sommartalat. Men det var precis som Göran Persson och hans tal. Några överraskningar blev det inte. Nu gäller det uppenbart att samla krafterna inför valrrörelsen. Fredrik Reinfeldt har haft mycket möda att leta strategin för det fortsatta samarbetet inom alliansen. Det kan i för sig vara klokt. De brukar bli problem när valet närmar sig och partierna måste enas på allvar. Då kommer alltid käpphästar och principfrågor fram. Frågor de inte kan avstå ifrån. Reinfeldt har själv också lite problem inom partiet. Ungdomsförbundet anser att han har sålt ut den moderata politiken och blivit ljusröd.

Fortsättning lär följa.

Lars Ohly upprepar sitt mantra om mera pengar till kommunerna. Det är i för sig nödvändigt.


God natt

"Klarvaken är jag fast klockan är tolv

då slår det mig plötsligt att mitt tak är en annans golv"

Det är en rolig tanke och det var Nils Ferlin som skrev den. Godnatt på er!


Bloggen

Det är också många som reagerar på att det inte går att kommentera mina skriverier direkt på bloggen. Det är synd , det tycker jag också. Men det har sina skäl. Allt som står på min blogg är jag ansvarig för och ytterst Aftonbladet. Som ansvarig utgivare måste vi ha kontroll över det vi publicerar. Men vi jobbar och sliter med frågan för att hitta en lösning. På ett sätt går det ändå att kommentera mina inlägg direkt. Det är genom diskuterakontot på webben. Det går det att tycka till om mina inlägg. Jag försöker också publicera mejl jag får på bloggen. Både positiva och kritiska. Jag vill ha en debatt på min blogg och jag vill låta andra människor komma till tals. Det är ju en debattblogg.

Debatten

Det är roligt att jobba på Aftonbladet. Det är många som skriver och frågar om jag inte saknar mitt dagliga ledarskrivande. Visst jag fyllde en sida om dagen och kommenterade det mesta, men efter tretton år var det dags att göra något annat. Det är insperierande att jobba med debatt även om jag vill kan erkänna att det varit tungt ett tag. Det har varit semester och alla är borta och ingen har tid. Sedan tycker jag också det är svårt att hitta debatterna som lyfter oss. De nya tankarna, människor som spränger gränser och utmanar. Det är så lagom det mesta. När politiker skriver är det så partipolitiskt tillrättalagt. Vi socialdemokrater eller vi moderater. Det är som om enskilda personer inte kan stå för någonting själv. De uppträder som ett kollektiv där alla tycker lika. Det blir så himla trist och till vilken nytta? Allting handlar mest om angrepp på motståndaren eller försvar för den egna politiken. Vem orkar läsa sådant? De blir så förutsäjbart.
Poliitken behöver verkligen förnya sig.


Reinfeldt talar

På söndag ska Fredrik Reinfeldt tala. Igen tänkte jag först. Men så är det ju inte. Reinfeldt var smart att utnyttja politikerveckan på Gotland som marknadsföringsplats. Det gjorde inte Persson. Därför känns det som Reinfeldt talar hela tiden. Fortfarande snackas det om hans tal i somras. Nu är det alltså dags igen. Det ska bli intressant att se vad han har att komma med denna gång. I de intervjuer han gjort tycker jag mest han har snackat om skattesänkningar och det är ju sannerligen inget nytt.

Sextimmarsdagen

Nu ni grabbar som varit med att diskutera sextimmarsdagen på min blogg. Vi har ju haft lite olika åsikter. Jag tror att kortare arbetstid leder till mindre sjukskrivningar och ett effektivare arbetsklimat. Ni trodde tvärt om. Att det skulle bli stressigt och inte alls påverka arbetet positivt.

Hur som helst nu kan vi få svaret! Arbetslivsinstitutet ska göra en stor undersökning i Kiruna. De ska ta reda på hur människor påverkas av en kortare arbetstid. Under två år ska utredningen pågå, så det innebär att vi för vänta på resultatet. I Kiruna har sextimmarsdagen funnits i flera år i den kommunala omsorgen. personalen har varit väldigt positiv. Men det är inte på kommunen som försöket genomförs utan på CSN. Där för halva personalen fortsätta att jobba som vanligt och halva får gå hem med full lön efter sex timmars arbete.


Ett föl till våren

Idag har jag hämtat hem en av mina ston som numera är betäckt. Om ett år ska vi få ett litet föl. Det ska bli fantastiskt roligt. Annars regnar det mest. Det känns lite tungt. Bävern har jag fortfarande inte sett till. Av någon märklig anledning har jag inte förmått mig att gå till deras hyddor och spana. Jag plockar mycket svamp istället.

Jag såg tranorna idag. De har faktiskt bott här hela sommaren tillsammans med drygt 30 kanadagäss. Snart flyttar de väl kan jag tänka.


Mejl om småföretag

Peter Hjortberger har skickat ett nytt mejl som är viktigt med tanke på den nya kommissionen för industrin.

Så här skriver Peter:

"Sedan ett halvt sekel har den svenska centralmakten valt att diskutera framtida satsningar med stormagnater som Wallenberg och andra. När dessa nu av skilda skäl väljer att flytta sina produktionsenheter till östeuropa, Indien och Kina m fl låglöneländer blir förstås konsekvenserna för det enskilda samhället våldsamt uppmärksammat av media. Konsekvenserna för att samhälle som tappar en hel industri blir så överväldigande att media helt enkelt inte kan förbigå det. För vårt land skulle den negativa effekten emellertid bli ungefär densamma om samma antal jobb försvann fördelat på ett antal mindre orter och företag men - självklart skulle det mediala intresset, framför allt på riksnivå, bli minimalt.
Föreställ dig detta scenario: En storindustri med tusen anställda läggs ner i ett samhälle av medelstorlek (ca 30.000 inv.), vad händer? Skulle samhället dö ut? Troligen inte, om än omställningsarbetet skulle bli tungt för många. Men - vad händer om tusen enmansföretag lade ner sitt arbete samtidigt, om så bara för en månad, för att ta en rejäl semester? Jag törs garantera att det samhället mycket snabbt skulle gå under och det skulle inte ta en månad, ens!
Ändå ses småföretagarna över axeln av centralmakten och det är märkligt, särskilt som EU slår fast i sina stadgar att SME (Small and Middle sized Entrepreneurs) är samhällets ekonomiska ryggrad.

Detta är ett typiskt svenskt beteende och ett utmärkt exempel på statsmaktens tunnelseende. Tyvärr syns ännu inga tecken i skyn på en bättre förståelse och insikt i hur framtidens tillväxt ska ske. När fuskspioner och gardinhängare är det enda som vår statsminister spontant kan komma på i upptaktstalet i Björkvik återstår nog bara att vänta och se tiden an. Den enda sten som makten ännu inte vänt på är småföretagarna men det är kanske långt till marken, för tillfället?"

Peter Hjortberger, Boden

Det är bara att instämma och bli ännu mer frustrerad!


Kommission

Svenskt Näringsliv och Urban Bäckström har presenterat sin kommission som ska stärka näringslivet. Eller rättare sagt industrin som för närvarande bara utgör en bråkdel av Sveriges samlande företag.
Regeringen har inte förstått vad den ökade konkurrensen från utlandet betyder fastslog Urban Bäckström. Han framhöll att denna Kris- och framtidskommissionen ska sätta press på regeringen.
Kommissionen ska samla in åsikter från företagare och experter och ta fram ett årgärdsprogram. Syftet är att få fart på industrin och möta hotet från de billigare östländerna. Målet är en halv miljon jobb,
Ska vi skratta eller gråta. Jag tror jag gråter. Vad är det frågan om egentligen? Tror Svenskt Näringsliv på allvar att den svenska industrin ska kunna konkurrera ut låglöne länder i öst? I Kommissionen sitter företagare från Gnosjö med, De borde veta att stora delar av Gnosjö redan har flyttat till Kina. Flytten av företagen är logisk, både storföretagen som köper deras produkter finns där och dessutom är det billigare för dem att tillverka produkterna på plats i Kina.

Borde inte också Svenskt Näringsliv acceptera att itillverkningsindustrin numera tävlar på en internationell marknad i hård konkurrens med varandra och i den stenhårda världen har Sverige inte en chans att hävda sig när det gäller produktionskostnaderna. Vi måste hitta andra nischer får vårt näringsliv. Det är ingen tillfällighet att drygt 17 procent arbetar inom industrin idag. Dessa jobb kommer att minska ytterligare.

Jag undrar vad vi ska göra för att bli av med de makthavare som tror att gårdagens samhälle går att återskapa? Jag är så jädrans trött på denna slå vakt, bevara och slå vakt strategin som råder inom etablissemanget. Det har ingen betydelse om det är sosse eller en vd för Svenskt Näringsliv.

Tjänstesektorn expanderar både när det gäller nya företag och antalet arbetstillfällen. Nya branscher bildas och näringslivet förvandlas. Men det ser man inte i toppen på organisationerna, Där sitter de gamla industrimagnaterna och försöker rädda sin maktposition.



Myrdal

Jag håller på att läsa lite böcker av Gunnar Myrdal. Han hade ju enväldigt stor betydelse under några decennier på 90-talet för svensk politik. Forfarande är han mycket stor I USA där finns hans skrifter som kurslitteratur på universiteten, men i Sverige håller han nästan på att suddas ut. Det är just ingen längre som tror på hans teorier tydligen. Svenska ekonomer diskuterar inte längre Keynes de är helrt inne på den nyliberalismens idéer.

Har ni tänkt på att i Sverige tycks vi bara kunna diskutera en fråga i taget. Det finns ingen mångfald i debatten. Det slår mig ibland lite chockartat faktiskt. Varför kan vi inte hålla flera diskussioner levande samtidigt? Det är ekot som sätter dagordningen och det som är huvudnyhet på ekot är ofta huvuddiskussionen i ppolitiken och övriga media. Har jag fel?

Enfaldiga Sverige!!!! Det är kanske inte konstigt att vi inte kan uppskatta denna mångfald av småföretag sin finns i landet. Det är lättare för oss att hänga upp framtiden på ett stort företag.


Vänsterkris

Nu lämnar vänsterns partisekreterare Pernilla Zethraeus både sin post och plats i partistyrelsen. Hon säger själv att beslutet är odramatiskt och har ingenting att göra med tidigare avhopp eller meningsskiljaktigheter. Dessutom understryker hon att hon kommer bra överens med Lars Ohly.

Det kanske är som Pernilla Zethraeus säger, men nog blir krisen inom vänsterpartiet allt tydligare. Dessutom avgår hon i ett läge som är känsligt för partiet med tanke på den interna splittringen. Vänsterpoartiet har faktiskt chockad mig. Även om jag kan partiets historia så trodde jag inte att de skulle upprepa sina misstag. Jag trodde inte att partiert när de väl "blivit rumsrena" och uppnått opinionssiffror över tio procent skulle avstå den maktpositionen till förmån för interna strider.

Lars Ohly är ju onekligen ett problem för partiet. Var är han och var gör han och varför syns han inte?

Det är inte lätt för Göran Persson som själv tycks ha en personlig politisk kris att samarbete med detta parti som totalt tycks vara på dekis.


Nytt toppmöte

Jag hörde att det skulle bli ett nytt toppmöte i Sverige. Det är inte George Bush som kommer hit igen utan det är alliansen som ska träffas ännu en gång. Sist de skedde i Högfors hos Maud Olofsson var ju uppståndelsen enorm från svensk massmedia. De häckade i dagar i Västerbottens inland och rapporterade varenda steg som togs.

Nu är det alltså dags i gen. Denna gång i Bankaryd hos Göran Hägglund. Ni minns säkert vem han är? Kristdemokraternas ordförande !

Jag såg också att regeringen fortsätter att arbeta för satsningen på det obemannade flygplanet. Det som inte i första hand är en militär satsning utan ett statligt stöd till Saab. Helt otroligt efter den gigantiska försvarsnedläggelsen som just nu genomförs. Snacka om brist på helhetssyn och långsiktighet.


Företagarna

Lite mejlsvar på mina inlägg. Peter skriver om företagarnas tystnad.
En stor orsak till Företagarnas tystnad är att vår organisation lider av svåra slitningar mellan den centrala ledningen och regionerna. Vi har en VD som vill köra sitt eget race och backas upp av en ordförande som inte verkar förstå sig på demokratiska arbetsformer. Vid kongressen förra året försökte vår VD genomföra stora förändringar av organisationen men fick ge sig på alla punkter eftersom dessa åtgärder allvarligt skulle försämra demokratin i vår organisation.
Tyvärr fortsätter vår VD att agera efter eget huvud, i strid med fattade beslut, och detta har lagt en förlamande hand över vår verksamhet som bl a består i att påverka det näringspolitiska arbetet. Det har bl a medfört att det centrala kansliet inte tagit tag i IKS-metoden och fört upp den på den politiska agendan varför jag i stället måste köra ett politiskt förankringsrace här i Norrbotten för att lyfta upp den i dagsljuset.
Hälsar
Peter Hjortberger

Jag har förstått att det är vissa problem. Det är märkligt att småföretagen har så svårt att göra sig gällande trots att alla egentligen lyfter fram dem högst på agendan. Även om det är mycket snack från politikernas sida borde möjligheterna för att lyckas i lobbingen gentemot riksdagspartierna och regeringen vara stor.

Det är som om det ligger en död mans hand över hela frågan. Politiken glömmer snabbt de små när nogon storindustri för problem. De glömmer de små när nya arbetstillfällen ska skapas för vad är tio anställda mot 150? precis som på andra områden finns ingen helhetsbild och ingen långsiktighet.

Den andra företagarorganisationen Svenskt Näringsliv toppade nyheterna i går med att Urban Bäckström är förbannad över att ministrar pratar om ränteläget. Det är ett övergrepp mot riksbankens arbete menade han. Hå hå ja ja, vilket lyft för näringslivet. Så blir det när fd riksbanskchefer sätter agendan.


Företagarna

Jag såg ett pressmeddelande från Företagarna apropå Göran Perssons tal i Björkvik. De frågade helt sonika var företagarna var i Perssons visioner. Det är en riktig notering, men samtidigt kan vi ställa samma fråga till organisationen Företagarna. Var finns ni? Varför är ni så tysta och varför har ni så svårt att påverka politiken?

Nybygge

Många blir förbannade på Göran Perssons gigantiska husbygge. Det blir inte jag. Däremot funderar jag varför man bygger ett nytt hus för 18 miljoner när det finns så många gamla fina för betydligt mindre pengar. Att försöka skapa herrgårdskänsla i ett nytt hus blir svårt. Det ska vara nött. charmigt och gärna ett och annat spöke för att den riktiga känslan ska infinna sig. Men många socialdemokrater har genom tiderna varit mycket för att riva det gamla och bygga nytt. I Luleå finns ett gäng gamla politiker som brukar konstatera att de numera ångrar att de rivit så mycket. Det nya blev ju inte särskilt charmigt. Platta tak och stora lådor och kommuncentra som ser lika ut över hela landet. Det är bedrövligt när man betänker hur många kulturvärden som gått förlorade.


Humanism

En av mina favoriter är filosofen Georg Henrik von Wright. Han har skrivit många böcker, den första jag läste var "Humanismen som livshållning." Då fick han mig till och med att förstå varför det var dumt att Eva åt av kunskapsäpplet. All kunskap är inte av godo. Viss kunskap i fel händer är tvärtom farligt.

Men von Wright har ett avsnitt där han talar om humanismens kännetecken. Där han menar att ur aktningen av människan följer också en bestämd syn på staten och samhällslivet. Sidan 16. Han talar om renässansfilosoferna som ville ha en samhällsorganisation inriktad på den enskilde individens karaktärsdaning. Särskilt en sats av en filosof som hette Pestalozzi. Han konstaterade; "Vi vill inte att människan ska förstatligas, utan tvärtom att staten skall förmänskligas." Det säger von Whrigt skulle kunna kallas för humanismens formel för förhållandet mellan stat och människa.

I så fall; vad långt vi är från humanismen! Vi gör ju tvärt om i Sverige. Där ska människan passa organisationen och byråkratins arbetsvillkor. Vi har förstatliga människan i små delar. Någon helhetlighet finns ju inte.


Mejl

Det är så fantastiskt roligt att jag får så mycket mejl. Här kommer ett från Gertie om hur fproblemen ska tacklas. Jag har kortat det något.
"Lotta.
När politikerna prövar nya grepp och försöker lösa olika gruppers basbehov så blir den självklara löpsedeln VAD TJÄNAR DU PÅ DET NYA BIDRAGET, SKATTESÄNKNINGEN, SKATTEAVDRAGET... Hur har det blivit så... Intresset focuseras på den absoluta egennyttan.
Det blir inte en fråga om hur vi skapar ett mer jämlikt samhälle. Det blir ett räknestycke i den privata ekonomin. Självklart är det också fråga om det, men bilden av ett bättre samhälle skyms av plånboksfrågorna. Hur problemen och deras lösningar presenteras i pressen påverkar naturligtvis människors inställning till samhället.
Mitt särskilda hatobjekt är löpsedlarna som för många är det enda lästa.
Samhällsekonomin bygger på att vi INTE minskar konsumtionen för att förbättra vår privatekonomi.
Vi uppmuntras med massiv reklam att låna till det vi inte har råd med. Så blir ju plånboksfrågorna dominerande. Vad vi har i plånboken ska ju räcka till räntor och amorteringar för sådant som redan är uppätet, bortrest och bortglömt ....
Visionen om det goda och jämlika samhället blir ointressant när man har drunknat i sin reklamstyrda konsumtion. Eftersom industrin inte behöver så många händer längre och vi inte kan sysselsätta befolkningen på de gamla arbetsplatserna så ska vi ju satsa på Hjärnorna. Utbildning och kompetens är vad vi ska leva på.
Vad händer på det området ... Akademiker organisationerna signalerar stora problem med arbetslöshet.
Många dignar under stora studielån i arbeten som kräver hög kompetens men är lågt avlönade.
Partiet kan använda arbetslösa samhällsvetare och andra akademiker för att ta fram idéer för hur all den kompetens som nu ligger i träda ska användas för att förbättra samhället - vårt samhälle. Stora bråkiga och kreativa grupper .... Konfrontera deras ideer med ett gäng arbetslösa industriarbetare, kommunanställda landstingsanställda och statsanställda. Det kan bli ett maffigt seminarium...
Gertie Rodmalm

Jag håller med Gertie att det är utbildning och kompetens vi ska leva på. Både akademiker och andra borde få delta mer i utvecklingen av samhället. Det gör de på ett sätt. De lokala opolitiska utvecklingsgrupperna ökar lavinartat. Det är människor som insett att de själva måste fixa sin vardag och utveckling. Det är människor som struntar i partipolitiken. Det går inte att fundera om man är sosse eller moderat om skolan hotas av nedläggning eller om jobben försvinner. Alla måste dra åt samma håll för att lösa problemen.


Persson

Jag fick ett samtal från Norrbotten. En förvånadman ringde om Göran Perssons tal i Björkvik. Förr sa han upprepades mantrat vård, skola omsorg. Hur blir det nu? Är den nya valsloganen snö, gräs och gardiner.

Ja det är inte lätt att vara stasminister och komma med nya lösningar. Långtidsarbetslösa ska alltså sättas i arbete. Förslagen som göran Persson levererade handlade om snöskottning, gräsklippning och byta gardiner till äldre. Nog för att vi lever i ett tjänstesamhälle, men tjänster kan ändå vara betydligt mer än så. Exemplen som Göran Persson förmodligen grep i luften när han fick frågan vad folk skulle göra är ett typiskt politikertänk. Det blir så när politikerna tror att de är dom som ska fixa jobben. När de går ut i tidningsartiklar och lovar 100000 nya jobb - ja då handlar det uteslutande om vad de själva kan hitta på för skattepengarna.

Men det är inte politikens uppgift skapa jobb. Politikens uppgift är att se till att vi har ett bra företagsklimat där företagen kan växa och utvecklas och på sikt också skapa nya arbetstillfällen. Politikens uppgift är precis som professor Benny Hjern brukar säga regelbrytande verksamhet. Vad innebär då det? Bland annat att underlätta för entreprenörsskap och nytänkande. Riva de strukturen som hämmar nya lösningar, vara flexibel och våga ifrågasätta det som de en gång byggt. Regler som till exempel ger handlläggare på länsstyrelsen order om att varje föeretag som söker hjälp för nyinvesteringar ska ha ett bra bokslut. vad säger förra årets resultat om framtida investeringar. Egentligen ingenting.

Jag tycker nog lite synd om Göran persson. Han har svårt att få till det! Allt han gör blir kritiserat. Han är absolut ingen dålig politiker. Förmodligen bara en politiker som just nu är less på politiken och den utsatta roll som han har som statsminister.Talet i Björkvik var inte så framåtsyftande. Visst talade han om arbetslösheten, men ändå räckte det inte som visionärt avstamp inför valet.

Tänk om han har tröttnat. Han kanske avgår på kongressen nästa år. Då kommer beskedet snart eftersom det tar tid att hitta en ersättare.

Som sagt gräs, snö och gardiner blir inget höjdarlöfte inför valet.


Framtidsdebatt

Jag fick ett långt mejl Abcc Nilsson. Jag har kortat det något, men så här skriver ABcc.

Hello lottasblogg,

När du tillträdde lovade du att ta fatt i debatten om hur Sverige skall utvecklas. Men... nu är det tillbaka i samma gamla bana. Alla väntar på Persson(en) som skall frälsa Sverige. Han kanske är trött eller inte kan göra mer. Trots allt så kan ju inte politiker råda allena. Speciellt nu när Sverige faktiskt är eller åtminstone borde vara en del av världen. Betänk Sverige har en utlandsskuld på över 600 miljarder, en hel miljon av människor står utanför arbetsmarknaden.
Så ser ju verkligheten ut, men vad gör "vår" regering Jo tillsätter den ena kommissionen efter den andra.
Tydligen viktigare med många projekt som lugnar vissa särintressen än att ta fatt i Sverige. Det är ju som Willy Bergsten sa Sverige är ett fattigt industriland i världen. Ta upp den debatten i stället med sakkunniga och opolitiska. Varför har det blivit så här????. Kanske det var så att Sverige trodde vi kunde leva för all framtid på det försprång vi hade gentemot de krigsdrabbade länder som fanns efter andra världskriget.
Vi kanske borde rätta mun efter matsäck som de fick göra efter kriget.
Abcc.Nilsson

Visst borde framtiden diskuteras! Hur ska vi lösa våra problem. Hur får vi människor i arbete, hur förnyas näringslivet och inte minst politiken. Jag tror att ett av de största problemen är att demokratin fungerar så dåligt. Det får i sin tur inverkan på folks engagemang, på nyföretagande och politiska innovationer. men det är ingen som tar i demokratiproblemen. Det är liksom tabu. Folk har förvandlats till ett dumt röstboskap som bara ska göra som etablissemanget säger. Jag tror knappt poltiiken tar folks åsikter på allvar, åtminstone inte när de tycker att folk har fel. Tycker de rätt är det en annan sak.


Trist debatt

Jag tycker debatten är lite torftig! Är jag ensam om att tycka det? Jag vet inte vad jag saknar mest, men jag tror det är en konstruktiv analys av det samhälle vi lever i och framför allt vilka förändringar och lösningar som krävs inför framtiden. Ta till exempel problemet med arbetslösheten. Den är mycket hög trots år av god tillväxt. Vilka lösningar finns? Ja hittills har regeringen plockat fram en ny generaldirektör på AMS. Svenskt Näringsliv blåser till politisk strid och facket kräver krafttag av regeringen. Oppositionen säger att allt blir bättre bara vi får en ny regering och skatterna blir lägre. Har vi inte hört detta förr?

Varför kommer inga nya tankar fram? Var är småföretagarnas talesmän? Varför håller de käft och låter industrimagnater föra deras talan? Var är nytänkandet inom facket? Det måste onekligen finnas en stor kunskap och insikt på våra arbetsplatser om hur arbetet kan effektiviseras? Inom offentlig sektor är behovet jättestort, men det är det säkert också inom den privata. Jag snackade med lite folk i byggbranschen om hur de jobbar. Då blev jag nästan mörkrädd. Jag ska inte gå in på några detaljer men arbetsorganisationen tycks lägga locket på kreativitet och arbetsglädje.

Det är som det råder någon slags förlamning i samhället. Biristen på förnyelse inom politiken, demokratin som fungerar illa och det offentliga samtalet om framtiden som avstannat. Blir inte ni också oroliga?


Regn

Det är lördag eftermiddag och det regnar. Jag sitter och funderar på om jag ska bege mig ner till Norrköping i morgon och se finalerna i VM för islandshästar. Eller om jag ska svänga förbi Björkvik och lyssna på Persson. Islandshästarna lockar nog mer om jag ska vara ärlig. Perssons budskap lär jag ju i alla fall få reda på. Det är många inom rörelsen som funderar över hur partiledningen tänker och vilken strategi den egentligen
har. De flesta tycks övertygade om att det inte finns någon strategi. Hur hösten ska kunna rädda detta sargade parti råder stor tvekan om.

Ovissheten är med andra ord stor. Det värsta är nog att folk räknar med att socialdemokraterna ska förlora.


sextimmarsdagen

Det är en rolig debatt om sextimmarsdagen tycker jag. Det är män som driver den åtminstone på min blogg. Skeptiska män. Här kommer ett inlägg till från Anders Märak Leffler

Hej Lotta,
Du skrev om att försöken med arbetstidsförkortning fallit väl ut när det gäller
sjukfrånvaron. Arbetslivsinstitutet (denna borgerliga bastion) gav ganska
nyligen en annan bild.
Det skiljer sig säkert väldigt mellan olika arbetsplatser, men i en
forskningsöversikt skrev ALI-författarna att "I stort finns inte någonting som
pekar på att den medicinska hälsan förbättras utifrån de
arbetstidsförkortningsförsök som gjorts hitintills."*
Jag ser det inte som något bärande i argumentationen mot 6 tim-dagen (och man
ska vara försiktig med alltför begränsade studier). Men det är ändå tänkvärt.
Det är många som argumenterar som om ökad fritid per automatik leder till ökad
hälsa, och att den ökade fritiden får kosta hur mycket som helst (även när
välfärden är pressad av andra skäl). Det håller inte riktigt.

Mvh
/Anders Märak Leffler


Mejl

Jag fick ett mejl från Erik;

Hej Lotta!
Hoppas allt är bra med dig. Jag vill bara meddela att även jag har blogg-djur i form av harar som verkar bo utanför mitt fönster i Norrköping. Du har ju dina bävrar och nu har jag mina harar som vi rapporterar om. Härligt! Vill även tacka för en bra blogg - den enda jag följer regelbundet.

Med vänliga hälsningar,
Erik Wagner

Kul med Erik! Läs gärna hans blogg också. Bloggandet innebär att man lär känna nya människor. fantastiskt och få ta del av andras tankar. Mina bävrar har jag inte hunnit med än. Men de har lyckas fälla ganska många aspar. Jättestora träd. Vi har också lyckats lokalisera deras hydda. Men det är skygga vi ser dem inte så ofta.


Ödmjukhet tack

Jag efterlyser lite ödmjukhet. Dessutom är det fel gentemot rörelsen att ledningen inte tar kritiken på allvar.

Ett argt inlägg

Göran Persson har kommit tillbaka! Han kom till SSU-kongressen när alla stridigheter var över. Han slog genast till mot Reinfeldt och gick till angrepp på sina kritiker. Det är inte alls farligt att vi socialdemokrater tar semester. Sedan drog ett antal tunga sossar ut som biträdande försvarare.

Jag tycker ändå det är märkligt. Socialdemokratin dras med bedrövliga opinionssiffror. Partiet har varit tyst under hela somaren och den borgerliga oppositionen har plockat full pott. Men trots detta existerar ingen självkritik utan bara en lite-från-ovan-syn och ett torrt konstaterande att vi fixar allt i höst. Jag kan bara säga lycka till. Trovärdigheten är i botten, gräsrötterna har börjat hoppas på andra partier och tänker inte alls agera villig röstboskap. Politiken som hittills har fösts är knappast nydanande och visionär. Arbetslösheten som skulle varit bekämpad för länge sedan är oroväckande hög. Någon analystisk förmåga har vi inte sett skymten av och det enda som växer i det här landet är antalet myndigheter. Nej jag börjar sannerligen bli trött på självgodheten.


Rättelsemejl

Nu har jag fått ett rättelsemejl från Karl-Johan Karlsson på högkvarteret blogspot.com. Vad nu det är? Underbart brev i alla fall där han påpekar att jag vid två tillfällan sagt att moderaterna är större än socialdemokraterna. En miss från min sida! I Skops senaste undersökning är socialdemokraterna störst. Om jag inte missminner mig så har faktiskt moderaterna i en underssökning denna vår varit större. Men jag kan ha fel där också. Det kommer så många opinionsundersökningar.
Men Karl-Johan Karlsson mejl var mycket intressant: Så här skriver han:
"Det är det här som är tjusningen med bloggar. Om man slarvar med fakta så är
det genast någon som påpekar det. Tyvärr hindrar vissa bloggare den här
demokratifrämjande mekanismen genom att inte lämna utrymme för kommentarer.
Om dina uppgifter är felaktiga så bör du enligt god bloggsed redovisa det i
din blogg, precis som man gör i dagspressen. "
Karl-Johan Karlsson
http://hogkvarteret.blogspot.com

Hoppas att jag nu följt den goda bloggseden genom att erkänna mitt misstag. För socialdemokraterna var det ju poistiva nyheter. Denna gång var inte moderaterna större. Detta med goda bloggseder är intressant. De vill jag lära mig mera av. Högkvarteret Blogspot låter lite misstänksamt. Mina tankar går genast till någon sorts kontrollmyndighet, men så är det givetvis inte. Vi bloggare är själva ansvariga för det vi skriver. Blogghögkvarteret ska jag genast ta reda på lite mer om


Fler röster om sextimmarsdagen

Jag har fått ytterligare mail om sextimmarsdagen. Det är Sune som får medhåll.

"Jag är nog inne på samma linje som Sune. Jag har överhuvudtaget svårt för denna rädsla för att jobba. Att försöka avklara jobb-biten så fort och effektivt som möjligt tror jag är väldigt ohälsosamt. Jag tycker man istället borde satsa på att göra jobb mindre dyrt så att man inte behöver vara så fruktansvärd dyr i drift så man slipper jobba übereffektivt för att vara något värd som anställd. Att ha ett hälsosamt tempo på jobbet gör att det också är lättare att njuta av fritiden istället för att ha ångest för att man inte hann med tillräckligt osv."

Mvh Ronnie Persson

Jag tror inte att det finns någon större rädsla för att jobba. Möjligtvis i de tunga och utslitande jobben, men där bör sextimmarsdagen verkligen vara en befrielse. I de kommuner där försök har gjorts har det visat sig att kortare arbetstid ger färre sjukskrivningar. Men jag tror att vi kanske skulle vara effektivare om vi bara jobbade sex timmar. Det behöver inte vara negativt. Kanske färre långa fikapauser och lite kortare luncher. Det jag däremot inte förstår är denna rädsla för kortare arbetstid.


Veckans händelse

Jag fick frågan av en annan journalist; vad är veckans händelse? Det var inte så lätt att svara på. Jag fick hjärtklappning av ilska när förslaget om en ny myndighet för jämställdhet kom. Nu väntar jag bara med spänning på regeringens svar. Det är nog inte så lätt för Persson och Orback. De borgerliga partierna har ju sagt nej och skulle regeringen säga ja blir det säkert en valfråga. Vinner de borgerliga rivs nog beslutet upp. Något annat har inte varit särskilt upprörande. Att de borgerliga nu leder stort över samarbetspartierna är inte heller särskilt uppseendeväckande. Det har de gjort i åtskilliga undersökningar de senaste månaderna. Alltså knappast veckans händelse.

För mig helt klart är veckans händelse att det är VM för islandshästar i Norrköping. Det händer inte ofta att Sverige får ordna världsmästerskap i tölt och flygande pass. Häftigt med så mycket vackra hästar!


Sossekris

Den borgerliga alliansens ledning över vänsterblocket ökar. Moderaterna har i en opinionsundersökning varit Sveriges största parti och Fredrik Reinfeldt fyller 40 år i dag.

Det är tufft för Göran Persson. Å andra sidan har inte socialdemokraterna gjort någonting för att minska förtroendekrisen. De är borta och tysta. De har inte ens släppt loss några visionerer eller strateger. Det mest konkreta är att de utsett Bose Bylund som GD för Ams. men vad kan han göra egentligen? En myndighet kan inte lösa strukturproblemen i landet.


Mejl om sextimmarsdagen

En reaktion på sextimamrsdagen fick jag från Sune

"Jag har nog tidigare varit för 6 timmarsdag men sedan jag fick mycket att göra med "personer i arbete" som företagsläkare så ändrade jag mening. I varje fall om det skall göras på det sättet att man arbetar kortare tid men skall göras samma mängd uppgifter. Jag anser att det är fel av fack att driva arbetstidförkortningar för att det leder till en ökad stress på jobbet, mindre raster etc, och besvär av olika typer riskerar att öka( och jag är ganska säker på att de kommer att göra det). Det är bättre att man får mindre stress i vardagslivet i stället, mer tid för kontakter med familj, vänner, samvaro ( och eftertanke) Och hur får man denna goda karamell- ja, det har jag inget svar på."
Hälsningar
Sune Överhagen.


Sex timmars arbetsdag

Jag såg att SSU förespråkade sex timmars arbetsdag. Grattis måste jag säga till ungdomsförbundet. Jag är en sådan där person som har blivit omvänd just i den frågan. Alltid har jag varit bestämt emot sex timmars arbetsdag. Jag har haft de klassiska ekonomiska argumenten om att det blir för dyrt och att det är för stor omställning för företagen och samhällsorganisationen. Sedan har jag alltid haft jobb där sex timmars arbetsdag inte ens varit något att drömma om. har inte ens funnits i min egoistiska tankevärld.

Nu har jag blivit omvänd. Inte av någon egentligen, ja möjligen Alva Mydal. Men jag tror vi behöver sextimmarsdagen av många olika skäl.

Vi skulle jobba effektivare.

Få mer fritid att nyttja hur vi vill. Framför allt mer tid med barnen och mindre stress. Jag måste säga att jag blev mörkrädd över jämställdhetsutredningen som mer eller mindre föreslog att staten skulle lägga sig i hur hemarbetet organiserades.

Jag tror vi behöver organisatationsförändringen både i företagen och inte minst i den offentliga sektorn.

Det blir också en nyttig ekonomisk omställning som kanske kan leda till förnyelse i det ekonomiska tänkandet. Sex timmars arbetsdag kan bli en effektiv och konkurrensmässig förnyelse.


FI

Nu håller Fi på att formulera sin politik. Det är väl sent. De fick fart på den feministiska debatten, men har nu tappat både initiastivkraften och den politiska ledningen. Fi valde en dålig strategi för sitt inträde i den svenska politiken. Först fundera i åratal, sedan utröna intresset för att allra sist formulera en politik. Egentligen borde det väl ha varit tvårt om. Just nu känns inte FI som något större hot för de etablerade partierna.

Jag såg just nu en liten notis i DN där det stod att Fi skulle presentera lite valkrav. Det innebä'r ännu mera långbänk vad jag kan förstå. Först skulle medlemamrna få skicka in alla sina krav och sedan skulle ledningen göra den slutgiltiga bedömningen om vilka frågor partiet ska kandidera till riksdagen på. Pust! Vem orkar vara intresserad?


SSU

SSU kongressen fortskrider trots att Göran persson inte kom. Jag förstår nog varför! Han ville säkert inte konfronteras med massmedia om alla fuskande SSU;are. Särskilt inte eftersom minst tre av dem sitter i hans regering. Det är kanske bäst att låtsas som det regnar.

Idag ska höger och vänsterfalangerna drabba samman. Det är en gammal strid som har blossat upp genom EU-medlemskapet. Oenigheten om vad EU betyder för ekonomin och politiken är en skiljelinje inom socialdemokratin i såväl moderparti som ungdomsförbund. Men striderna är också personliga. Ofta bittra maktstrider där vissa passar in och vissa inte. När nu Ardalan Shekarabi avgår gör han det som han säger för husfridens skull. Det blir ingen enighet i SSU om jag inte går menar han och det tillsätts två nya ordföranden, en från vardera lägret.

Det där tror jag inte på! Ardalan Shekarabi offras trots att han är den som egenligen skulle kunnat sitta kvar. Det är betydligt större bluffare och bråkmakare som innehaft ordförandeposten i SSU före honom. Det är lite typiskt att det är en duktig och seriös invandrarkille som får gå.

Det är synd på Ardalan. Jag har hört honom några gånger nu i olika sammanhang. Även om jag inte alls delar hans åsikter i alla lägen är han en duktig allmänpolitiker. Han har charm och utstrålning.

Men förmodligen plockas han väl upp av partiet kan jag tänka. Det är fler som har sett hans förmåga.


Bäckström

Jag har fått lite synpunkter från Svenskt Näringsliv när det gäller Urban Bäckström. Jan-Erik larsson skriver så här: "Jag läste vad du skrev om min chef Urban Bäckström. "Klimatförsämringen" du beskriver handlar om ett antal inlägg riktade mot Svenskt Näringsliv signerade Thopmas Östros och Per Nuder. De har framfört anklagelser mot Bäckström för något han påstås ha gjort sedan han tillträdde sin tjänst. Alla fakta i målet finns på Svenskt Näringslivs hemsida. Det handlar om två saker:

- dels en fråga relaterad till det s k Vaxholmsmålet. Under Ebba Lindsös tid som VD har Svenskt Näringsliv givit ett bidrag för att detta principiellt viktiga mål - som berör många av våra medlemsföretag - ska bli fullständigt utrett av de rättsvårdande instanserna: arbetsdomstolen och EG-domstolen. Urban Bäckström har i olika sammanhang förklarat detta beslut.

- dels en rapport från Svenskt Näringsliv som publicerades innan han utsetts till VD (han är VD, inte ordförande) som i 7 punkter föreslår förändringar i medbestämmandelagstiftningen som bl a reglerar fackliga organisationers rätt till stridsåtgärder. Du hittar all info om detta på vår hemsida.

I en debattartikel i DN den 1 juni redovisade Bäckström sin syn på den utmaning som svensk ekonomi står inför."

Det är bra att Svenskt näringsliv ändå lyssnar på kritiken. Om jag inte minns fel fanns det kritiska röster inom organisationen mot Urban Bäckströms utnämning. Anledningen var precis det som jag har kritiserat nämligen att han inte är en entreprenör utan mer en politruk. Jag vill än en gånpoängtera att jag tycker Urban Bäckström är skicklig på många olika områden. Men det är olyckligt för företagsklimatet i landet om vi återigen ska få en partipolitisk träta utan några som helst kontruktiva förslag till förbättringar. Det handlar inte om att inte diksutera det som upplevs som problem såsom debatten om kollektivavtalen. Självklart ska också sådana frågor upp på bordet. Men Svenskt Näringsliv måste fundera över vilket syfte de har med sin organisationen. Är det att verka för ett bättre företagsklimat eller handlar det bara om att synas?

Det har hänt alldeles för lite för att stimulera och förnya näringslivet. Svenskt Näringsliv är delaktig i att det har gått så långsamt. Hellre politiska trätor än konstruktiva förslag. Hellre omhulandet av stora industriföretag än av nya branscher och de små företagens tillväxtmöjlgheter.

Det är för mycket gamla makteliter och ingrodda strukturer som sitter och styr. Det inenbär att ingenting händer. Det första Urban Bäckström gör är att politisera frågorna och blåsa till strid.

Regeringen är inte bra i näringspolitiska frågor. Det erkänner jag villigt. Det finns för lite kunskap och kompetens. Inte heller där några entreprenörer som vet hur verkligheten ser ut. Det behövs nya grepp och utmaningar. Det gör man inte genom att leka moderatpolitiker och ge regeringen anledning att skälla på högerspöket. Av detta blir det ingenting.


flumutredning

Hej! Det är första dagen på jobbet och första dagen i en ny tid! Åtminstone om vi ska tro den nya jämställdhetsutredningen. Vad enkelt det verkar vara att bli av med alla problem. Förstå att bara kunna sitta och tänka ut vad som behöver göras utan att sedan ha några som helst förslag på hur problemen ska åtgäras. Om jag inte visste bättre skulle jag tro att den nya jämställdhetsutredningen skriver en önskalista till jultomten. Våldet mot kvinnor ska avskaffas, vi ska dela på allt hemarbete, en kroppslig integritet för alla kvinnor ska införas. Kvinnor och män ska ha lika stor del i beslutsfattande instanser, samma rättigheter på arbetsmarknanden och så lika löner. Å så en ny myndighet förstås. Den ska lösa allt som vi inte klarat hittills och dessutom se till att länsstyrelserna ser till att lokala jämställdhetsplaner upprättas.

Jag undrar om det är Persson som ska vara jultomte? Hur ska det gå till när allt hemarbete ska delas lika? Ska det finnas hemkontrollanter eller ska socialstyrelsen rekommendera? Vad ska alla ensamstående göra? Skickar regeringen ut några som kan hjälpa till med disken? Vad är kroppslig integritet. Vi kvinnor kan kränkas på olika sätt. Utredningen är bred i sin formulering av begreppet. " Kränkningar som kvinnor reellt och symboliskt utsätts för". Det kan vara mycket. En svettig man som rasar över en på spårvagnen när tåget kränger oväntat i en kurva.

Jag har svårt att tro på det jag läser i denna nya jämställdhetsutredning. Den innehåller allt och absolut ingenting. Mest flum faktiskt.


april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits