Mejl

Louise var snabbast att läsa Wallstrom i Svd. Så här skriver hon bland annat.
Jo det var ju fina ord...
Två tankar slog mig under punkt 2
Samrådsförfarandet ska ske genom internet.
hmmmmmm internet i all ara, men alla Sveriges hushåll är FortfarandE
IntE uppkopplade! Och de flesta 60+ vill inte börja internetta heller.
Tanke två - alternativa möten under EUs toppmöten?
Det var ju det som jag trodde ATTAC sysslade med!


Folkomröstning igen

I morgon är det Nederländernas tur att folkomrösta. Det ska också bli spännande! Holländarna är inte så vana vid folkomröstningar. Poliitkerna där har mer kört samförståndslinjen. Men nu är det dags. Nej-sidan leder i alla opinionsundersökningar. Det väntas bli en ännu större majoritet för nej än det blev i Frankrike.
I Sverige ökar kraven på folkomröstning. Det är en demokratisk skandal om moderater och socialdemokrater vidhåller att riksdagen ska besluta i frågan före nästa val. Riksdagen är inte representativ för folket i EU-frågan. Det vet vi sedan tidigare. Måtte vi slippa några fler magplask från etablissemanget i den här så viktiga frågan.



Brevet från Amerika

Kommer ni ihåg att jag berättade att jag fått ett brev från Amerika om flytten av Kiruna centrum Det kom från Silver Spring USA, Mats skrev till mig eftersom jag känner regionen och verkar på riksplanet. Han hävdar att flytten av Kiruna centrum är en nationell fråga. Han har en viktig poäng i sitt brev och det är att media har hanterat frågan ytligt och okritiskt. Om vi har hanterat den alls. Mats menar att riva Kiruna är en lika stor katastrof som när Sundsvall brann 1888. Jag måste hålla med honom i detta. Det är ganska häpnadsväckande att man ska riva och flytta en stad utan att någon egentligen opponerar sig. De kirunabor som är kritiska blir nedtystade av en stark majoritet som är beredd att offra allt för gruvjobben. Detta trots att det förmodligen inte blir så många kvar - åtminstone på lite längre sikt.
Två frågor lyfter Mats fram som centrala.
1 Kan LKAB bryta malm i någon annan del av malmkroppen?
2 Kan LKAB bryta malm på ett annat sätt.
Mats har också skrivit till Tomas Östros och begärt svar på dessa frågor. Näringsministern svarade ordagrant. "Beträffande dina frågor så har jag erfarit av LKAB att det inte går att bryta malmen i en annan del av kroppen och att några andra metoder att bryta malmen inte finns."
Östros svar är mycket talande. Vi förstår att regeringen inte har någon annan källa än LKAB.
Mats skriver "Det var just det jag ifrågasatte. Att några ingenjörer, i ett aktiebolag utan insyn, styr en hel stads öde. Ett odemokratiskt förfaringssätt som inte borde få förekomma i Sverige".
Den här frågan behöver röras i det är säkert. Det är märkligt vad ett statligt bolag med miljarder i vinst kan åstadkomma! Som jag tidigare berättat är inte kommunpolitikerna heller intresserade av några oberoende utredningar. De litar helt och fullt på LKAB:
Skrämmande Tycker ni inte!


Bloggarens dilemma

Det är lite besvärligt att vara på resa. Det går inte så bra att blogga. Men nu har jag kommit tillbaka från min lilla tripp till Malmö och Göteborg. Det var värt det. Vad lär vi oss av samhället bakom ett skrivbord på en tidningsredaktion? Inte mycket kan jag konstatera. Det viktigaste för oss journalister är att träffa folk och ha tid att prata med många olika människor. Jag trivs bäst när jag får röra mig fritt!
Jag har inte hunnit kolla mejlkorgen förrän nu. Men jag har fått ett intressant tips medan jag varit borta. Från John I Örebro. Han har hittat årets scoop och vidarebefodrar det till mig.

Gå in på Carl Bildts blogg och läs skriver Johnl:
"In the meantime we might see changes in the political landscape of
Europe. There will in all probability be a new government in Berlin by
this autumn. There might well be a new Prime Minister in London within
this period. And shortly thereafter - in March 2007 - there will be a new
President in France."
Tror inte Bildt att Reinfeldt lyckas bilda regering? Det är ju ganska
intressant kan tyckas...
Rolig poäng av John. Tack för tipset. John har för övrigt en egen blogg såg jag.
Det är oerhört kul tycker jag att läsa folks bloggar. En ny värld har öppnat sig. Lite kan vi nog lära oss som journalister bakom ett skrivbord också.




Kongressskvaller

På Livs kongress i Göteborg fick vi en poistiv nyhet. Som första fackförbund antog Livs feminismen till sina stadgar. De ska nu tillsammans med klassperspektivet arbeta med en feministisk utgångspunkt. Men frågan vållade debatt på kongressen och flera reserverade sig mot beslutet. På det seminarium som jag ledde ställdes också relevanta frågor. Vad är det nu för nytt med detta? På vilka ideolgiska grunder arbetar vi och vad är facklig feminism.
Det är viktigt att det inte bara blir ord utan också handling. Podiet som bestod av bland andra marita Ulvskog uppmanades att utarbeta en strategi. Men faktum är att händer det ingenting för LOs kvinnor som i decennier stått längst ner på klasstrappan kommer de snart att ifrågasätta varför de ska vara med i facket. Det är inte deras frågor som drivs.

Det var också roligt att träffa Marita, Vi är ju gamla arbetskamrater. Jag var på Norrländskan när hon var på Dala-Demokraten. Helt klart trivs Marita Ulvskog i sin roll som partisekreterare. Hon är bra. Hon passar på det jobbet.

Sossarna har uppförsbacke nu. Frågan är om det kan gå så mycket sämre. Nu ökar också trycket på partiet att ställa sig bakom en folkomröstning om fördraget. Jag hoppas innerligt att det inte blir nästa fråga som partiledningen sätter sin ära på spel för.Denna hårdnackade vägran att låta folket säga sin mening kommer att straffa sig i valet.

Borta igen

I morgon är jag alltså borta igen under dagen. Bloggandet återupptas i morgon kväll. Eftersom jag ska till Göteborg kan jag intervjua lite folk om galghumorn. Kanske hör jag något skvaller på kongrenssen.

Det är tydligen jättesvårt att se om en bäver är pojke eller flicka!

Jag har också fått ett brev från USA om flytten av Kiruna samhälle. Jag återkommer om detta!

Mina hundar är jättefina just nu. De har varit hos frissan. Badade och kammade och klorna klippta. Nu luktar de gott!

Göteborg

I morgon bitti åker jag till Göteborg. Jag ska vara på Livs kongress och leda en debatt om facket och feminismen. Det ska också bli roligt. Arbetarrörelsen har ju alltid prioriterat männen först. Kvinnorna har alltid fått vänta på sin tur. Många kvinnor upplever nog att de väntar än. LOs kvinnor står längst ner på klasstrappan och har gjort så alltid.

När jag kom från Malmö idag frågade flygvärden mig om jag skulle till Luleå. Ja svarade jag glatt och fick besked om vilken gate planet gick ifrån. Det tog ett tag innan jag kom att jag hade flyttat och inte alls skulle norrut. Jag skulle ju hem till bävern och allt annat i Bergslagen.

Appropå Göteborg såg jag att HDs ordförande Bo Svensson förklarade sina grodor i pressen med att han var göteborgare. Göteborgare har enligt domarn galghumor. Undrar vad de andra göteborgarna säger om detta?

Valfrihet forts

När den offentliga sektorn ska privatiseras med valfrihet som främsta mål ställer jag mig tvivlande. Vi har ju lite dåliga exempel i Sverige. När kommuner och landsting privatiserar går uppdraget oftas till den privata entreprenör som sköter verksamheten billigast. Ju mindre det kostar desto bättre. Denna jakt på pengar har bidragit till att vi fått införa statliga inspektörer som har i uppdrag att övervaka att människor inte vanvårdas. Har valfriheten någon betydelse om Kalle 90 har liggsår på det kommunala äldreboendet eller på det privata?
Utgångspunkten för all omsorg måste vara kvalitet.
Vad hände med valfriheten när busstrafiken avreglerades. Det var ju så viktigt sa man i riksdagen att folk fick välja bussbolag. Med fri konkurrens skulle allt bli billigare och bättre. Hur blev det då?
Ja före avregleringen hade vi 113 bussbolag i Sverige. Idag har vi tre.
Tillgänglighet borde väl också vara viktigare än valfriheten?


Valfrihet

Det har varit problem med bloggen så jag har inte kommit in! Idag har jag varit i Malmö och diskuterat valfrihet inom offentlig sektor. Utgångspunkten för diskussionen var en satsning i Danmark som kallas för Fritt val där medborgarna får välja allt från skola, äldreomsorg till vilken typ av barnomsorg de vill ha. Ursprungsidén kom från Sverige och det brukarinflytande som gjorde sig gällande under 90-talet.
Diskussionen var ändå intressant även om konferensen sjöng valfrihetens lov. Onekligen är det så att den offentliga sektorn måste utvecklas och förändras. Det står väl klart för de allra flesta att stat och kommun inte längre förmår upprätthålla en vård och omsorg i alla delar av landet. Sjukhus, skolor, äldreboenden läggs ner och centraliseras. Det är i de flesta fall i konfikt med den lokala opinionen. Konflikter som ökar politikerföraktet.
Jag tror att ett av de största problemen inom den offentliga sektorn är organisationen. Sjukhus är indelade efter kroppsdelar, ronden uppbyggd efter löpande bands principen där varje kugge ska vara utbytbar. Människor och deras behov och problem delas in i olika sektorer utan någon inbördes samverkan. Någon helhetssyn finns inte. Det är regler och byråkratin som styr omsorgen och välfärden för den enskilda människan. Regler som utgår ifrån att vi alla är lika, har samma behov och samma förutsättningar.
Pyttsan. Jag vill ha en flexibel offentlig sektor, Med flexibel menar jag förmågan att analysera och anpassa sig till den verklighet som råder.

Fortsättning följer

Godnatt

Nu ska jag gå ut med hundarna och fundera mera över morgondagen. Nu skriver jag inte förrän i morgonkväll då jag kommit hem från Malmö.



Spöket

Jag fick ett SMS som sa " Det går ett spöke genom Europa och det spöket är folket"
Så sant. Jag har skrivit om EU-etablissemanget nederlag på debattsidan i morgon. Jag tycker Bryssel behöver detta nederlag. Det går lite för fort och de lyssnar inte på den kritik som finns.
Det här är ingen katastrof, men visst ställer det till en del problem. Det är många nya stater och det måste ju fungera rent praktiskt. Men fördraget var omtvistat och långt ifrån bra. Om tre dagar är det Nederländernas tur att folkomrösta. Det mesta tyder på att det blir ett nej också där.


Malmö

Jag åker till Malmö i morgon för att diskuteras valfrihet inom den offentliga sektorn. Det är ett seminarium där representanter för Sverige och Danmark möts för att diskutera den offentliga sektorn. I Danmark har brukarinflytandet i den offentliga sektorn blivit ganska stort. Det presenteras också en rapport från Almega i ämnet
Det är en otroligt intressant fråga. Vi skulle verkligen behöva en diskussion om hur den offentliga sektorn ska utvecklas.

HD och sexköp


Jag fick ett brev från Robert och han skriver:
Jag blir upprörd över sexköpande justtierådet, justitiekanslerns och
högsta rättsinstansen HD´s agerande i sexköpsaffären. När upprördheten besvärat mig en tid är det två frågor som irriterat mig särskilt.

1. Vad säger grundlagen?
11 kap. Rättskipning och förvaltning
5 § Den som har utnämnts till ordinarie domare får skiljas från
tjänsten endast
1. om han genom brott ... har visat sig uppenbarligen olämplig att
inneha tjänsten,
Som jag kan läsa lagen säger den att domare i HD som begått brott därmed visat sig uppenbart olämplig. Grundlagen säger inget om brottets svårighetsgrad (det står inte grövre brott) och i det aktuella fallet är det ju uppenbart medvetet. Det vill säga domaren sätter sig själv över lagen. Han kan omöjligen döma andra som rikets främste domare.

Jag kan bara hålla med om att HDs agerande är problematiskt. Landets högsta domare och juridiska företrädare bör föregå med gott exempel. De bortförklaringar som har varit är skrämmande naiva. Jag kan inte tro att sista ordet är sagt i den här härvan. Det handlar också om trovärdighet. Redan idag är rättsväsendets anseende i gungning av många olika skäl.

Folkomröstningar

En annan sak som är så bra med folkomröstningar är att dessa faktiskt ökar kunskapen bland folk. Debatten i Frankrike har varit intensiv. Folk har engagerat sig och valdeltagandet väntas bli högt. Det är ett tecken på att folk bryr sig och skaffar kunskap. Vi hade samma intensiva debatt när vi folkomröstade om EMU och valdeltagandet var mycket högt också hos oss.
Det finns forskare som hävdar att folkomröstningar inte bara är berikande för demokratin utan också ger folket större insikter i hur landet fungerar. Jag tror att det är sant.
Demokratin fungerar illa i Sverige idag och den måste utvecklas och förnyas. En väg är fler folkomröstningar, en annan är att nya partier sätter press på de gamla etablerade.

I väntan på valresultat

Strax efter kl 22 beräknas vi få de första resultaten från Frankrike. Det ska bli spännande. Folkomröstningar och EU är nästan alltid spännande. Jag kan tänka att Göran Persson är glad att han inte är i samma sits som Chirac. Den svenska folkomröstningen om EMU var en katastrof för ja-sidan. En förklaringarna tror jag är att politikerna underskattar folk. De är själva så inne i EU-samarbetet och så överens om att det är rätt att de inte ser den skepsis som finns bland folk i allmänhet.
I sin iver att övertyga oss om att det är rätt så tar de till överdrifter. Allt som är bra är EUs förtjänst och allt som är dåligt beror på oss själva nationellt.
Just den argumenteringen har varit uppenbar i Frankrike. Folk är till exempel missnöjda med nedskärningarna i den offentliga sektorn. Men det har ingenting med EU att göra hävdar etablissemanget.
Men det har det visst. EU och EMU står för en ekonomisk politik som syftar till att sänka de offentliga utgifterna bland annat genom privatisering. Det är ett recept som ingår i unionens ekonomiska politik. Det vet folk. Det är bara dumt att låtsas att det inte är så.

Överens

När det gäller den lilla EU-debatt som varit på min blogg mellan Niklas och Pierre så kan jag nu meddela att de båda är överens. Bra. Det var vettiga åsikter från båda håll och de tyckte egentligen inte så olika.


Myndigheter

Nu börjar fler tidningar ta upp problemet med det växande antalet myndigheter. DNs ledarsida i går lördag var en höjdare.
Läs den

Lägesrapport

God Middag denna folkomröstningsdag! Det är många just nu som håller andan. Hela Bryssel. Det sägs att allt arbete står stilla i väntan på det franska folkets dom.
Jag ska följa folkomröstningen under kvällen och skriver regelbundet.
Annars förbereder jag mig för två resor. Jag ska till Malmö på måndag och till Göteborg på tisdag. I Malmö ska jag prata valfrihet och Göteborg ska jag leda en debatt om Facket och jämställdheten på Livsmedelsarbetarnas kongress. Deltar gör Marita Ulvskog, Ardalan Shekarabi SSU samt Jenny Lindblad från LO. Det ska bli kul.

Bävern har en granne sett simma i vattnet.

Bävernytt

Nu har delar av byn också engagerat sig i bävern. Nu kan jag berätta att vi hittat deras näste. Vi följde ån och rätt som det var låg det massor av träd fällda kors och tvärs. Det var inga små träd. Utan gigantiska. Jag undrar hur dessa bävertänder ser ut. Vi kan vara glada för att bävrar inte är köttätande. I så fall skulle krokodiler kunna slänga sig i väggen.
Grannen berättade att dom till och med funderar på att gå upp tre i natt och sätta sig och bevaka bäverhyttan.
Jag har också fått några anmälningar till bäversafarin ifall vi genomför den. Dessutom har jag kontakt med ytterligare en bäverexpert som hela sin barndom hade bävrar på gården.Hon ska återkomma med detaljerad information om bävrarnas vardagsliv.


Debatten fortsätter

Kul nu har vi fått en debatt. Niklas svarar Pierre.

Lotta,
ser att Pierre anser att byråkrater fattar politiska beslut. Vi kanske har olika definitioner på vad som är byråkrati eller vad som är politiska beslut?
Enligt mig är en byråkrat en tjänsteman, som inte kan utkrävas politiskt ansvar (kan inte röstas bort) och därför inte ska fatta politiska beslut.
Pierre kanske menar att byråkrater i realiteten gör saker i politikernas namn som de inte borde; å deras vägnar, liksom. Men även då tycker jag att det är politikerna som de facto har det politiska ansvaret.
Håller helt med Pierre om att problemet är "större än så". Men det var också det som lite var min poäng: man kommer ingen vart med att skylla på byråkraterna för de beslut som politikerna måste stå till svars för. Grötar man ihop byråkratin och politiken så blir det helt omöjligt att veta vem man ska gå till för att utkräva ansvaret, och det är, precis som Pierre säger, redan nu alldeles för svårt.
Skriver inte för att du ska behöva hålla på och bolla mellan Pierre och mig i något slags statsvetenskaplig teoridiskussion, utan bara för att förklara varför jag tyckte man kunde nyansera när du skrev att byråkratin inte kan hantera demokratin i samband med konstitutionen och folkomröstningarna.



Nytt mejl om EU och byråkratin

Hej Lotta!
Du skriver att "Men byråkraterna fattar ju inte politiska beslut." Det är ju inte riktigt sant - byråkrater fattar dagligen politiska beslut, både i Sverige och EU. Ibland kan det rättfärdigas, till exempel för att det blir effektivt och smidigt, ofta går det för långt.
Problemet med EU och demokratin är dock mycket större än så. Besluten fattas med majoritetsbeslut av en massa ministrar som jag inte har varit med och valt. Även om "min" minister röstar åt ett visst håll kan ju beslutet bli något helt annat. Vem ställer jag till svars för det beslutet?
I den svenska representativa demokratin kan jag (försöka) rösta bort en regering jag inte är nöjd med. Försök rösta bort EU:s ministerråd om du kan - din röst påverkar bara valet av en minister av 25!
Pierre Andersson

Skvaller från Kiruna

Nu fick vi lite information om konstnärer i Kiruna. Vad säger ni om detta?
Det är Helen som skriver
Apropå Kirunakonstnärer, förre påven Johannes Paulus II, eg. Karol Józef Wojtyłs, kusin Franz Razowski var konstnär och var med och startade Kiruna konstkollektiv.
Han sysslade mest med skulpturer i metall och gjorde flera offentliga utsmyckningar i Kiruna där han verkade fram till sin död.


Folkomröstning

Jag har funderat mycket över varför EU-frågan är så känslig för poltitiker i nästan alla medlemsländer. Förmodligen är det så att de är medvetna om att de har hittat på ett projekt som de inte haft någon folklig förankring för att genomföra. Makthavare har samlats och tänkt ut vad som är bäst för oss. All kritik och allas försök till insyn och påverkan viftas bort med orden vi klarar inte av våra problem själva. Eller också förs tanken på fred fram. Vi måste samarbeta för freden. I sådana här stora projekt som EU gäller bara en form av demokrati. Den centralstyrda. Folket väljer politikerna och gör sedan som dom bestämmer. Lite pravda med andra ord.
I Frankrike är politikerna livrädda inför folkomröstningen på söndag.
På Ekot konstaterade man:
"Panik i Elysée-palatset" skriver tidningen Le Parisien med stora bokstäver på första sidan. De orden beskriver ganska väl hur den franske presidentens tal uppfattades här.
Panikartat, alarmistiskt, vädjande, det vill säga ett tal från en som vet att han förmodligen inte har mycket att vinna, men ändå måste gripa det sista halmstrået.
"Grov propaganda""

Suck! Varför lär de sig aldrig. En gnutta självkritik vore på sin plats.

God Morgon

Idag är det också vackert vid Bäversjön. Jag upptäckte i går kväll att jag fått en ny granne. I en av hagarna på andra sidan sjön har det flyttat dit ett jättefår. Det är nog en bagge. Nästan varje kväll kommer sju Kanadagäss till vår strand och retar mina hundar. De har förstått att hundarna som är jättestora och har tunga pälsar inte gärna slänger sig i sjön och jagar dem. Hundarna är som gamla tanter, de går helst i strandkanten och bara blöter tassarna.
Så när gässen anländer blir det livat. De lägger sig på några meters avstånd från stranden och kacklar. Medan hundarna sitter och skäller på standen.
Inte konstigt att bävern håller sig borta.

Jag har fått några förslag på bävernamn.
"Bavern - om den/det(?) ar en tjej: "Berta"
om det ar en kille "Bastian"
(baver-döpning är så ovanligt sa delika gärna kan få ovanliga namn)"




Mera Mejl

Nu har Niklas skrivit igen. Det är roligt med folk som återkommer.
Han gör en reflektion som jag delar. Du skriver att EU-byråkratin har svårt att hantera demokratin. För tydlighetens skull kanske man kunde skilja på det som är byråkrati och det som är politisk ledning, eller kanske i det här fallet "EU" rätt och slätt, samt de nationella politiska ledningarna.
"EU-byråkratin" får i Sverige ofta bära hundhuvud för allt som är fel med EU. Men byråkraterna fattar ju inte politiska beslut. Det är inte byråkraterna som "gör allt för att undvika folkets inflytande".
Niklas du undertecknar ditt namn med EU-byråkrat, är du det på riktigt?
Utöver detta har Niklas också varit på Bäversafari. Han skriver; Jobbade en sommar på Mora Tidning i Älvdalen. Där hade de bäversafari i Dalälven. Vackert i skymningstimmarna, mystiskt, spännande och lärorikt! Man måste vara knäpptyst för att inte skrämma iväg dem. Lyckas man inte så hör man hur någon av dem smäller med svansen mot vattenytan för att varna sina kompisar, och så försvinner de ur synhåll. Var även på älgsafari, men det enda roliga med det var att höra guiden härma en upphetsad älgtjur för att locka till sig älgar åt sina turister.





Kiruna

Jag hörde på Ekot att det är kritik gentemot den planerade flytten av Kiruna centrum. För er som inte vet det så ska hela Kiruna centrum flyttas för att ge plats år gruvan och malmbrytning. Det är enorma kostnader och det innebär stora sociala förändringar och påfrestningar för kirunaborna. Men inte bara det - en kultur, ett samhälle och en identitet försvinner. Nu har det alltså kommit kritik från unga landskapsarkitekter som uppmanar kommunen att inte bara lita på LKAB utan göra en oberoende utredning. Men tji fick dom! På Kiruna kommun litar men helt på staten och LKAB. Kanske beror det på att företaget håvar in miljardvinster och att kommunen givetvis hoppas att staten ska bekosta flyttkalaset.
Jag har faktiskt varit lite förvånad över hur enkelt det varit för LKAB att få igenom sina planer. Visst jobbar det fortfarande en del människor i gruvan. Visst ger investeringarna nya jobb. Men ändå - det handlar om att riva ett samhälle och kanske bygga ett nytt. Jobben är på sikt knappast säkrade i Kiruna. Numera kan företagets anställda sitta på centralen i Stockholm och manövrera de stora truckarna i gruvan via mobiltelefon.
Visste ni att Kiruna är och alltid har varit ett populärt tillhåll för konstnärer? De lockas till det fantastiska ljuset. Det som är ovanför gruvan!

Vov

Nya bud har kommit från ROKs ordförande Ireen von Wachenfeldt. Hon dementerar: män är inte djur. Det kanske är synd. Jag har sett ett hopp sprida sig bland en del män på insändarsidorna. Jag tror att det var i DN jag läste en kommentar från en man som sa. Om vi nu är djur kan vi inte behöva betala statsskatt utan bara hundskatt.

Fördrag och folkomröstningar

Det är inte lätt för EU-byråkratin att hantera demokratin. Alla visioner och storslagna projekt stöter alltid på patrull. Den här gången ska det nya fördraget granskas i ett antal folkomröstningar. De flesta länder såsom Sverige gör allt för att undvika folkets inflytande. Det ställer ju bara till problem.
Men några länders regeringar har i alla fall känt sig tvingade att låta folket rösta om denna viktiga och avgörande fråga som i grunden handlar om att överlämna makt från de enskilda nationerna till EU-staten.
Först ut är Frankrike. Läget ser besvärligt ut för ja-sidan. Jag kan gissa att de franska politikerna med Jacques Chirac i täten drömmer om att de istället var verksamma i Tyskland.
I Tyskland är folkomröstningar mer eller mindre förbjudna. Regeringen övervägde dock en kort sekund att låta folk rösta eftersom opinionsundersökningar visade att dryga 70 procent av befolkningen ville rösta om fördraget.
Men frågan lades ner. Istället ska idag det tyska Förbundsrådet rösta om fördraget. Det blir absolut inga problem. Möjligtvis kan en eller två reservera sig.



Mejl

Jag har redan fått en anmälan till min eventuella bäversafari:
Jag kommer på bäversafari.
Men Din bäver måste få ett namn! Skriver Helen
När det gäller namn så har jag faktiskt tänkt på det. Men hittills har jag ju bara sett honom eller henne bakifrån. Ett namn kräver ett ansikte, tycker ni inte?

Sida

Vilken fiffig lösning att låta svenska jazzmusiker få Sidapengar för att bekämpa fattigdomen i Sydafrika. Svenska musiker får pengar för att marknadsföra sig själva på festivaler i Sydafrika. Om jag tolkade ansvarig minister Carin Jämtin rätt - hon uttryckte sig en aning luddigt i radion - så blir inte alltid biståndsarbetet som det var tänkt.
Det vore intressant att få veta hur det var tänkt?
Men under tiden kanske man skicka in en ansökan till SIda. Jag är inte så bra på att spela jazz, men jag skulle kunna sjunga en trudelutt på bergslagsmål om jag får resa och uppehälle och arvode. Vad gör man inte för att bekämpa fattigdomen.

God Morgon

Det är underbart vacker väder! Sjön är stilla och tyst och bara en bäver är vaken! Jag såg ett bäverhuvud - åtminstone tror jag det - som stack upp över vattenytan och sedan försvann igen. Jag har tänkt mycket på bäversafarin. Det är nog kul.

Tomas Bodström

Det skulle vara intressant att höra vad justitieministern Tomas Bodström tycker om de käcka domarna på HD.

Vem kan vi lita på?

Det är midnatt och jag kom att tänka på domaren i högsta domstolen Leif Thorsson som köpte sex. Han erkände brottet och åtalet lades ner. Leif Thorsson undkom med böter och fick behålla jobbet. När chefen för högsta domstolen, Bo Svensson fick frågan om Thorsson i framtiden kan döma i sexköpsmål konstaterade han; tvärtom kan man ju säga att han har djupa kunskaper i ämnet". Dessutom försökte han försvara det med att det var ju bara Sverige som hade sådana här sexköpslagar.
Även om Bo Svensson nu ångrar sina uttalanden visar det på en unken grabbig kultur som vi bara kunde förvänta oss i fyllan på en firmafest. Om ens där! Den arrogans som framtonar i synen på frågan inom högsta domstolen är skrämmande. Redan idag är trovärdigheten låg för svenskt rättsväsende när det gäller synen på hur de sexuella brotten ska hanteras. Lagstiftningen har också skärpts något efter en massiv kritik till exempel när det gäller domar i våldtäktsmål.
Nu kommer alltså detta. När en domare i landets högsta rättsliga instans upptäcks med byxorna nere då viftas brottet bort med orden; det är ju ändå bara i Sverige lagen finns. Förseelsen framställs som om domaren varit lite vårdslös i trafiken när han cyklade till jobbet.
Det handlar om etik och moral. Det handlar om att den lagliga makten måste vara ett föredöme för andra. Men vi har sett förr, att det som gäller för vanligt folk inte gäller för höga herrar. Det var ju inte länge sedan vi läste om polismannen som åtalades och fälldes för hustrumisshandel. Också han fick behålla jobbet. Men han omplacerades till administrativ tjänst. Han sattes på att utreda fall som handlade om våld mot kvinnor. Också i det fallet kan jag tänka att höga herrar ansåg att han hade djupa kunskaper i ämnet.

Bävern

Min bäver har rönt stort intresse på webben. Jag måste säga att det är ett märkligt djur. Nu har jag en glad nyhet till alla er som bor i Stockholmstrakten. Jag har hittat en bäverexpert. Dessutom kan ni följa med på Bäversafari! Vad säger ni om detta?

Jag kanske också ska ordna en bäversafari.

Nu kommer ett ord i rättan tid!

Anders skriver
Hello lottasblogg,
Är det inte på tiden att någon ansvarig politiker börjar diskutera hur Sverige skall se ut om 10 år. Inte som nu älta om vad som hände för 15 år sedan facit har vi fått.Jag blir illa till mods när
ledande politiker inte tar fatt i problemet om hur Sverige med eller utan ökad invandring skall klara den ökade globaliseringen, och inte minst skapa en framtid för våra ungsommar som nu börjar upptäcka skuldfällan. Vilken! Jo att de blivit lurade till viss del att studera på universitet i flertal år för att upptäcka att vi inte behöver akademiker. Inte nu när vi köper från utlandet eller outsorsar till lågprisländer. Inte ett ord om detta

Anders har så rätt! Mera framförhållning i den politiska debatten. Det är oerhört viktigt. Visionärer var har ni tagit vägen!

Mera Mejl

Det har kommit mer reaktioner på myndigheterna och utnämningspolitiken.
Niklas skriver
Har ingen aning om det har något sammanhang med synpunkterna jag mejlade dig om ledarskap i myndigheterna, men vad glad jag blev över att se i dagens AB att någon äntligen för fram den sidan av tillsättningsproblematiken!
Alltför många myndighetschefer har fått gå in i sin ledarroll med perspektivet "vad intressant det ska bli att prova på att leda en organisation". Några, exempelvis nuvarande GD för PRV, har t o m varit klantiga nog att säga det högt. Måste ju kännas tryggt för organisationen att få välkomna en helt oprövad organisationsledare som "vill prova på" lite ledningsjobb... eller hur?

Hej Niklas
Visst lyssnar vi på synpunkter. Det är så många som skriver just om detta. Jag håller med dig, det är viktigt att debatten inte tystnar.
Det är inte bara när det gäller höga myndighetsposter som regeringen ser utnämningspolitiken som en utbildning. Ända sedan Ingvar Carlssons tid som statsminister har det funnits en policy att tillsätta ministrar som absolut inte kan den fråga de får ansvar för. Sakkunskap prioriteras inte utan mera långa politiska karriärer med lojaliteten som flaggskepp. En person har under årens lopp protesterat mot detta. Det var Anders Sundström när han fick kicken som näringsminister och istället utsågs till socialminister. Då hoppade han av i protest. Givetvis för att värsta fienden Björn Rosengren fick hans frågor, men också för att han tyckte att det tog för lång tid att lära sig allt som en socialminister behöver hantera.
För det mesta anser dock de som utnämns till chef för områden som de inte behärskar det hela som en utmaning. Med andra ord att det är kul att lära sig en ny fråga.
Så särskilt kul är det nog inte för alla dem som kan frågorna! Det måste ju nästan vara förnedrande.




Hej

I dag dröjde det innan jag kom ut på bloggen. Det berodde inte på gårdagens middag med gänget på debattredaktionen. Vi hade jättetrevligt och åt en god middag.
Idag har det varit mycket! Jag har nyss kommit tillbaka till redaktionen från ett möte med centerpressens ledarskribenter. Det var trevligt. Vi diskuterade Aftonbladets nya debattsida. Alla var inte så där himlastormande förtjusta. En kunde inte använda sidan alls för att skriva ledare, påstod han. Då kanske vi har hamnat rätt tänkte jag! Ledarsidorna är så snävt politiska att just ingen annan än de närmast sörjande läser dem. Aftonbladets debattsida måste nå längre.
Sedan träffade jag en gammal kollega. Peter Swedenmark från Östersund. Han som blev kickad från Länstidningen. Det var en olustig historia. Den stenrike magnaten som nyttjar sin ställning som tidningsägare och trampar på sina anställda. Detta blev onekligen ett rejält klavertramp. Nu börjar Peter på konkurrentidningen ÖP samtidigt som Länstidningen tappar i upplaga.
Lagom tycker jag även om det är tråkigt för den socialdemokratiska pressen att en så känd röst försvinner.
Jag fortsätter att efterlysa vänsterdebattörer som kan tänka nytt. Hallo!! Var är ni? Hör av er. Finns det några andra budskap inom vänstern än att slå vakt, bevara och slå vakt om gamla strukturer och forna stordåd?


En liten oväsentlig rapport

Efter några tuffa månader ska debattredaktionen nu gå ut och äta och ta en öl. Vi ska helt enkelt snacka lite och umgås. Få se om vi kommer på några nya ljusa idéer.
Vi hörs i morgon.



Alliansskvaller

Jag kan skvallra lite om Alliansen också. De har en arbetsgrupp om fyra personer, en från varje parti som nu sätter sig in i utnämningspolitiken och myndighetsstrukturen. Sedan ska de förhoppningsvis komma överens om en ny politik som innebär att inte bara sossar får alla viktiga statliga jobb.
Det är sorgligt att inte socialdemokraterna deltar i de strukturella problem som samhället dras med just nu. Det är egentligen ingen partipolitisk fråga det är en fråga där alla partier bör komma överens om hur staten ska bli effektivare. Framför allt hur människor ska kunna påverka politiken.

Myndigheter

Nu har jag kommit tillbaka från Riksdagen och Alliansens möte om utnämningspolitiken. Där träffade jag Anna Granbom en folkpartist som jag hyllar. Hon var den enda som röstade nej när 2004 kommittén bestämde sig för att omvandlas till myndighet. Alla andra partier röstade ja. Anna utsattes för övertalningsförsök från de andra. Ett argument som framfördes var att kommittéledamöterna skulle få högre arvode när det blev en myndighet. Men det påverkade inte Karin i hennes ställningstagande, men hon kände sig dock nödgad att avgå. Hon upplevde stämningen lite kylig,
Karin är ung och ny som riksdagsledamot, men vågade ändå stå emot. Hon var övertygad om att EU-debatten måste partierna själva sköta och den ska inte drivas av en myndighet.
Bo Rothstein slutsats i sin rapport är att myndigheterna numera till skillnad från tidigare har blivit mer ideologiska och fungerar som opinionsbildare. Han har döpt tjänstemännen till polykrater som är ett ord som han skapat. Det är blandningen mellan en politiker och en tjänstemän.
Dessa polykrater har DN debatt som sin hemsida. Där torgför de alla sina åsikter och krav. Han varnade för att myndigheterna tagit över ideologiarbetet från partierna.
Det ligger mycket i det. När hörde vi en visionär politiker senast?

Julia Roberts

Till sist en kommentar från en kollega.

Hm Lotta!
Apropå självbilder. En gång i tiden skulle jag nog valt Tom Cruise i
Cocktail. Ett antal kilo senare ser jag mig mest som Robert de Niro i Tjuren
från Bronx. Den där rollen han var tvungen att käka upp sig 20-25 kilo för.
Han lyckades gå ner sen, det är det som gör skillnad på oss båda.
Gillar din blogg även om jag tycker det är ett tramsigt modefenomen. Hur
ska man hinna med om man samtidigt ska hålla koll på alla snabba åsikter som
alla dessa bloggare skickar ut i rymden?
Bävern fascinerar mig...
hälsar Rolf A

Bävern fascinerar många. Jag vill helst inte tillaga honom. Jag hoppas han skaffar sig familj så vi får lite småbävrar i ån. Men jag förstår också att bävrar kan ses som ett problem. De fäller ju en del träd. Men i vår by är vi glada åt bävern. Jag ska ut i helgen, tänkte jag, på upptäcksfärd efter ån. Jag har fått lite tips på var bävern kan befinna sig. Men det är skygga djur. Mobiltelefonen får vara hemma.

Snart ska jag till riksdagen. Alliansen håller möte om utnämningspolitiken. Jag och Maria Abrahamsson på SVD ska kommentera en skrift av Bo Rothstein professor i statskunskap i Göteborg. Den är intressant kan jag lova. Han har undersökt utvecklingen av myndigheter. "Från ämbetsverk till ideologiska statsapparater" heter hans rapport. Hans slutsatser ska jag skriva mer om senare.
Det är mycket Svenskan nu. J P Anders Linder deras chefredaktör debatterade jag emot i morse.
Vi hörs


Mera kommentarer på debatten

Efter 16 år fick jag 1996 gå ut i kylan. Jag ha fortfarande vinter - och kylan sitter i - efter mer än 9 år! Alla kan inte - passar inte - och får inte heller plats när det gäller vårdarbete. Vad vet herr "R" (vill inte säga hans namn, är rädd för hjärtinfarkt!) på sin sida av skyddsplanket om hur det är för de långtidsarbetslösa? Hur vet han att jag hellre går så här än tar ett jobb?
Hälsningar från en f-b Kalixbo.


Mera Mejl

Ingvar Åstrand skriver;
Du tillhör ego-eliten med tillgång till massmedia och får prata om kunskap och utveckling och du kanske lurar en och annan att tro att du vet vad du pratar om. Men vi som skulle kunna leverera detta får inte vara med utan marginaliseras, fryses ut, sjukdefinieras och förtidspensioneras.
Jag har bland många uppfinningar en miljardidé. Men i Sveige finns inget intresse för någonting. Alla har gett upp. Doktor Perssons politikerpolare sitter i alla projektstödjande institutioner och bromsar. Man får inte ens prata med handläggare. Och ingen politiker svarar på brev eller tilltal.
Jag har gjort ett stort forskningsframsteg som jag försöker att ge bort gratis. Men se det går inte för att det innebär att många inkompetenta fuskforskare avslöjas.
Det finns alltså resurser men ingen med makt och kompetens att ta vara på dessa för välfärden viktiga framtids-visioner/versioner.
Till Ingvar vill jag säga. Jag har haft ganska mycket kontakter med uppfinnare och vet vilka villkor ni lever under. Jag är inte ett dugg förvånad. Det finns mycket att göra för att underlätta ert arbete.



Mera Mejl

Det är många som hört av sig både angående bävrar och gårdagens debatt. Här kommer lite reaktioner. Först bävrarna!
Hej Lotta!
Bäversvansen skall du lägga på grillen. Grilla i femton min, vänd på
svansen i halvtid. Häll ut innehållet i en skål och använd det hela som dipmix till
majskolvar. (Gammalt indianrecept) Smakar smaskens. Kryddning enligt egna
smaklökar.(salt & peppar)
Med vänlig hälsning/Best regards
Ingvar A Vänman
Tack för det Ingvar.

Mejl

Kul med blogg. Försöker blogga till dig. Men jag är en kratta på teknik så det tar ett tag att sätta sig in i det. Vår kollega Kerstin H skrev igår om moderaternas förslag att sänka nivåerna på a-kassa för att tvinga folk att söka jobb. Det vore ju döden för oss häruppe i Norrbotten där det inte finns några jobb. Politikerna har byggt Norrbotten på bidrag mot vår vilja.
Och hur ska moderaterna lösa det månntro?
Det som oroar mig mest efter gårdagens partiledardebatt är kvinnorna som påstår att de ska rösta på Reinfeldt för att han är snygg!!! Må vara det men man måste ju lyssna på vad karl'n faktiskt säger. Och det är inget kul det han kommer med.
Apropå bävern, lagar man bäver i kokgrop på gammeldags vis med naturens örter, har provat det i stenåldersbyn i Vuollerim, är den ljuvlig. Fast svansen ska man nog låta bli att äta.
Den smakar vedervärdigt.

Helen i Luleå där solen skiner idag.

Duellslut

Vem vann? Jag utropar ingen segrare! Jag hörde att många tyckte Göran Persson var bra. Han var på mammas gata som någon uttryckte det. Göran Persson är en duktig retoriker, bra på ideologiska tal, men vad hjälper det när han brottas med en trovärdighetskris?
Det krävs betydligt mer för att klara valet 2006.
I morgon bitti sitter jag i tv-soffan i SVT och kommenterar debatten.
God natt

Duellnytt

Samhällskritiken är bra. De toppstyrda organisationerna är ett stort problem. Men var är lösningarna?
Ha nu kommer kvinnofrågorna!
Det blir också bara partipolitik. Maktstinna herrar kan inte hantera kvinnornas frågor. De glider ifrån ämnet hela tiden. Jag vill ha förnyelse i den politiska debatten! Gudrun Schyman borde ha varit debattledare.
Ge kvinnorna högre lön och högre status på arbetsmarknaden.
En sak är säker: Det är långt kvar till valet. Allt kan hända.


Duellen

Om Reinfeldt blir för stöddig kan han råka ut som samma bakslag som Olof Palme gjorde när han attackerade Torbjörn Fälldin. Snart kommer alla sossar att sluta sig samman och stötta Persson. Äntligen svarade Persson på sina personliga skattesänkningar.
Han fick in några poänger om splittringen i oppositionen. Borde inte Adaktusson ge oss något nytt?
Vi har hört allt det här förr! Har han inga nya frågor på AGENDAN!!!!!


Duellen

Mitt tips till Persson! Bli tuffare. Reinfeldt är en mycket ljusskär sosse och han har problem med trovärdigheten. Han snackar om tryggare förändringar. Försöker invagga människor i tron att moderaterna blivit mer solidariska. Så är det givetvis inte. Men Perssons problem är att framtida strategiska lösningar saknas inom partiet. Visionerna är borta och socialdemokraterna blir så tacksamma att attackera för de försvarar det bestående. Det har blivit mer affärer och försämringar än utvecklingsmöjligheter.

Duellen

Debatten är hård enligt min mening och Fredrik Reinfeldt har en helt ny debatteknik. Han slår under bältet, han går till personangrepp och får Göran Persson ur spel. Göran Persson kör den traditionella stilen där han försöker tydliggöra höger- och vänsterperspektivet.
Göran Persson ser spänd och nervös ut. Han har alltid haft svårt att tackla Reinfeldt. Han blir så otroligt förbannad kan jag tänka.

Duellen

Nu sitter jag och väntar på duellen. Upplägget så här i första skedet är knappast nytt. Lars Adaktusson, Göran Persson och Fredrik Reinfeldt. Tre män som kommenterar och dominerar svensk politik.
Jag undrar om Adaktusson kommer på att fråga herrarna vad som är mening med livet?
Det vore intressant att få veta!

Går vi in på formen så här innan drabbningen kan jag konstatera att Det röda laget med Göran Persson haft en formsvacka. Allt har krånglat.
Fredrik Reinfeldt representerande Det blå laget tycks däremot vara i topptrim. Den givna frågan är dock; har det gått lite för fort?


Mejl

Vi fick ett mejl till debattredaktionen från Ulla där hon föreslog att Gudrun Schyman skulle få fråga ut Persson & Reinfeldt! Politiker som journalister är inget jag drömmer om, men jag skulle gärna ha sett en sådan utfrågning.

Duellen

Jag är helt inne på duellen i morgon mellan Persson och Reinfeldt. Jag skulle vilja ha svar på frågan varför inte partierna tar något ansvar för demokratin. Varför görs ingenting för att öka folks inflytande över den förda politiken?
Politikerföraktet ökar, rasister skjuter skarpt mot kommunalråd och stämningen är inte särskilt god i samhället. Folk är förbannande över den förda politiken. Vem är felet? Politikerna är snabba på att konstatera att ett angrepp på en politiker är ett attentat mot demokratin. På ett sätt är det sant. Men det förutsätter att politikerna är helt utan skuld till den förtroendekris som nu råder.
Så är det givetvis inte. Jag brukar själv ofta känna mig fördummad när makten förklarar för mig hur allt är och hur jag ska tänka.


Tips

Har ni några tips till Lars Adaktusson om vad han ska fråga Persson och Reinfeldt om ikväll?
Jag är rädd för att det blir en traditionell debatt med gamla partiträtor. Sänkta ersättningsnivåer eller dold arbetslöshet. Högre skatter eller lägre skatter. Traditionalist eller förnyare. Helt ointressant. Det är bara ord som står mot ord.
Det måste ställas högre krav än så på Sveriges två dominerande politiiker.



Mejl

En rapport från en läsare
Se upp Lotta nytt (roks) ämbetsverk på gång! Tokerierna skall flytta från departement till ett nytt ämbetsverk.

självbilden

Det är intressant att se vad politiker har för självbild. Fredrik Reinfeldt fick frågan i tidningen Metro om vilken rollfigur i en film han skulle förknippa sig själv med.
Han svarade läraren Keating i Döda Poeters Sällskap. Det är ju en sympatisk och varm människa.
På frågan vem Göran Persson gestaltade svarade han Storbonden Axel i Änglagård. Han däremot är både inskränkt, dum och bångstyrig. Undrar vad detta är ett tecken på? Hoppas Aduktusson frågar Persson ikväll vem han vill vara!
Själv tycker jag nog att jag är mest lik Julia Roberts i filmen Erin Brokovich eller möjligen Julia Roberts som Tingeling I Peter Pan.

Nato

Det är Natomöte i Åre. Sveriges regering känner sig nog lite viktig att få bjuda in EUs militära gren till ett samverkans möte. Sverige srealtion med Nato är ju lite knepig. Å ena sidan hävdar regeringen med bestmdhet att Sverige inte ingår i försvarspakten. Å andra sidan skickar vi Jasplan stridsberedda trupper som ska med verka i fredsarbetet. Många har ställt sig frågan hur Jasplanen ska kunna bygga fältsjukhus.


Hej igen

Jag gillar att skriva på kvällarna. Då har dagens händelser satt sig och tankarna hunnit ifatt. Bävern har jag inte sett skymten av, men jag känner på mig att vi ska träffas igen.

God natt

mejl

Hej Lotta, här har du en gammal bekanting från norrbotten.
Jag skriver till dig och debatt för det finns en sak i det politiska tramset som jag vill ha klarhet i. Högerspöket Fredrik Reinfeldt tramsar i olika debattkontexter om sänkt transferering till 65 % av lönen eller om det är från 80% av a-kasse och sjukersättningsnivån, det är inte gott att veta när han sätter i gång med sitt muntrams.
Motivet är att sjuka och arbetslösa människor ska tvingas söka jobb för ekonomins skull och det är bra, när det finns jobb att söka med en anständig lön. Det är här mitt stora frågetecken glider in. Jag har ganska nyligen läst att det finns ca 12000 lediga arbeten att söka i hela Sverige och hur många sjuka -arbetslösa människor finns det, kan det sammantaget vara uppemot en miljon människor. Hur har högerspöket tänkt att 12000 jobb ska räcka till och vara sökbara för så många människor. Högerspöket säger bara A eller inte ens det utan bara halva a. Jag vill, kräver av högerspöket Fredrik Reinfeldt talar, skriver och berättar om i media var resten av jobben ska poppa upp och vilken typ av jobb. Det är fullt och fjolligt att säga A utan att följa upp med B och C.

Hälsningar
Kerstin H




Väntar ni?

Väntar ni på tv-duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Göran Persson? Den är i morgonkväll. Någon kvinnlig programledare fick de inte utan samma gamla Adaktusson.
Det vore kul om han lyfte fram alla frågor där de är eniga. Sossarna och moderaterna är ju överens om mycket. Flyktingpolitiken och EU bara för att nämna något.


Hallo, Posten

Nu har det hänt igen! Ett statligt företag har inte råd med sin verksamhet. Det brukar vara SJ som inte har råd att köra tågen och lägger ner eller säljer av sina tåglinjer.
Men denna gång är det Posten som inte vill dela ut brev. Daglig brevutdelning ska avskaffas tycker
Posten. Är det inte fiffigt att ha så stora ekonomiska krav på det statliga bolagen att de måste hitta nya nischer för att överleva. Senast det begav sig för Posten fick vi Post i Butik.
Samtidigt förstår jag att det är dyrt med brevutdelningen. Posten stora centraliseringn gör ju att lokalbreven skickas över halva landet för att sorteras. Lokalbrev i Kiruna skickas drygt 60 mil till Umeå för att få stäpeln som visar att brevet bara skulle på andra sidan gatan.
Centralism är rationellt och effektivt.



Hot mot politiker

Det är obehagligt med nyheter som den om Ilmar Reepalu. Malmös kommunalråd fick sin bostad beskjuten på söndagsmorgonen. Det är inte första gången som Ilmar Reepalu hotades. Han har fått hatbrev och bostaden har också attackerats tidigare.
Anledningen till denna ilska gentemot Ilmar Reepalu handlar om en tvist kommunen har med en 98-åring som vägrar flytta till ett korttidsboende.
Hot mot politiker är vanligt. Alla orter i landet som till exempel har varit med om att lägga ner sjukhus vet vad hatade politiker får utstå. I Norrbotten var det allt från mordhot, till mobbing och trakasserier.
Undersökningar har också visat att det är alldeles vanliga människor som hotar. Det säger en del om tillståndet i demokratin.
Maktlösheten föder ilska är en tes som bör undersökas närmare. När människor inte kan påverka politiken och när politiken tvingar sina förtroendevalda att följa en partilinje då uppstår konflikter. Djupa konflikter. Vem representerar politikern? Partiet eller väljarna?
Problemet är ju att partiet och väljarna inte längre hör ihop. De flesta partier idag har förlorat så mycket medlemmar att det nästan bara är de förtroendevalda kvar.
Vi kan aldrig acceptera våld mot politiker. Det ska fördömas. Samtidigt måste också politikerna ta ansvar för att demokratin fungerar. Etablerade partier har ett ansvar enligt regeringsformen att utveckla dermokratin när samhället förändras. Klarar de inte detta bryter de inte bara mot regeringsformen utan de blir också ett hinder för samhällets fortsatta demokratisering.
Så här kan det inte fortsätta! Någonting måste göras när folk skjuter mot poliitker.




Pappamånad

Det socialdemokratiska kvinnoförbundet beslutade i helgen att kräva att föräldraledigheten kvoteras. Fem månader vardera till mamman och pappan och att tre månader kan delas. Trots att föräldrarna kunnat dela lika på föräldraledigheten i 31 års tid, tar inte papporna ut föräldrapenningdagarna. Bara 20 procent av männen tar ut längre ledighet.
Jag ställer mig dock tveksam till att kvotering är en lösning. Hela problematiken handlar om att föräldraförsäkringen uppmuntrar kvinnor att vara hemma. Det låga taket i försäkringen gör att det är mest ekonomiskt om den som tjänar minst stannar hemma. Det är nästan alltid kvinnan. Lägger vi dessutom till att de lågavlönade kvinnojobben dessutom är utslitande och tunga innebär det att kvinnor hellre skaffar barn än jobbar.
Det är ju en ond cirkel.
Ska det bli jämställt måste kvinnornas status öka på arbetsmarkanden. Deras löner måste höjas och jobben utvecklas. Det går inte att komma ifrån att barn också kostar pengar.
Det vore bättre att ses timmarsäntligen infördes. DEt innebär effektivare arbetstid och mer fritid. Vad tog sextimmarsdagen vägen S-kvinnor?


Tillväxt

Jag tänkte ta upp några områden som förstärker bilden av att politikerna har tappat styrförmågan.

1 Det första är denna enorma tillväxt av myndigheter. Så fort ett problem blir tillräckligt besvärligt bildas en myndighet.
2 Mångfalden som är typisk för det samhälle vi lever i idag ses endast som bevärlig.
3 De politiska partierna tappar mark. Väljarna förvinner och allt färre röstar
4 Det råder stor framtidsförvirring. Vad vilja något parti om fem år?
5 Maktstrider. Intern i partierna och internt i näringslivet.
6 De psykolsociala arbetsskadorna ökar också rekordartat. Det beror ofta på konflikter på arbetsplatserna. Där människor försöker förändra gamla strukturer. Där människor försöker få inflytande över sina jobb. Alla som inte passar in blir konstiga.
7 Vi backar in i framtiden. Vi har normer och regler anspassade för ett svunnet århundrade. Det är ganska absurt att gamla bokslut är biljetten för investeringar inför framtiden för små företagare.
8 föraktet mot de små företagen och de nya branscherna är bå¨de farligt och skrämmande. Vem ska producera tillväxten om inte folket som bor i landet och det lokala och nationella näringslivet.
Sony Ericsson i Kina är väl knappast något att hoppas på.






bloggare

Jag skrev om Stig-Björn Ljungrens blogg igår och gjömde länka. Här kommer länken. Han var som en tidig bloggare.

Mejl

Godmorgron på er! Myndigheternas exploation väcker uppmärksamhet. Det är många som är upprörda över utvecklingen.
Bertil skriver
Du har en jätteuppgift som jag hoppas skall bli framgångsrik. Myndighetskulturen kan vara en trygghet, men den måste granskas och utvecklas. Den kan också vara ett gissel och fungera som en bromskloss för enskilda initiativ och för att för att stödja individen när han / hon vill ta ett eget ansvar och försöka tex lösa upp ett utanförskap.


mejl

Jag fick ett brev från bloggkollegan Stig-Björn Ljunggren. Han var en av de första bloggarna bland oss åsiktsmaskiner. Han skriver:


Om du har jakträtt - och bäver på området - kan jag tänka mig en sväng framåt
hösten. Rökt bäver är OK. Men jag lär kolla om det finns jakttider på bäver
först.

Guds frid.

SBL/visst är det kul att blogga!

Jag svarar:
På mina marker har alla djur asyl. Särskilt bävrar

Det är jättekul att blogga

Myndigheter igen

Jag har svårt att smälta att Göran Persson föreslagit ännu en myndighet. En myndighet som ska skapa jämställdhet. Vad är det som har hänt med politikerna? De har fått någon form av byråkratsjuka. Det är ju inte bara sossarna som vill ha myndigheter, de vill de andra partierna också. Det enda parti som håller emot lite är folkpartiet.
Vi får byråkrati istället för tillväxt. Vi får byråkrati istället för demokrati. Vi får byråkrati istället för konkreta politiska åtgärder.
Säkert blir det Gertrud Åström som utses som generaldirektör. Det var ju hon som höll i utredningen. Det är ofta som just ordförandena för utredningen får chefsposten på den myndighet de själva föreslagit.

Bävern

Jag kan meddela att bävern har varit osynlig i flera dagar. Däremot har vi varit och tittat på hans avverkningar längs å-kanten.
Det är trevligt att bo granne med en bäver.
Jag brukar också mata fåglarna. Jag slänger ut all överbliven hundmat. Det är inte lite mina hundar väger drygt 40 kg vardera. Tillråga på allt är de väldigt kräsna,. Helst vill de ha pasta och kyckling. När de inte får den maten blir det alltid mycket över till fåglarna. Jag har varit så förundrad över att fåglarna äter så förskräckligt. Det är alltid slut på mat. Sparvarna är ju inte så där väldigt stora.
Men igår kväll fick jag svaret. Det är inte fåglarna, utan räven, som äter upp maten.
Den var jättefin. Svansen var lång och yvig. Alltså ingen skabbräv.
Kanske en hona som snart tar med sig barnen.

Panel

Imorgon ska jag vara med i God Morgon Världens panel i P1. Det är faktiskt kul att sitta i panelen. Jag hade hoppats att vi skulle få en fråga om regeringens alla myndigheter, men så blir det nog inte.

Jag fick ett mail från en persson som var så förvånad över att Göran Persson hade gått med på att bilda en myndighet till. Men det är ingenting att förvånas över. Nya myndigheter är den enda politiska åtgärd som inte kräver någon större tankemöda. Det är bara och klubba beslutet och så är regeringen av med ännu ett problem. Det kan nog vara skönt för alla partier som nu utropat sig till feminister att lägga ansvaret på en myndighet för att själva slippa engagera sig alltför mycket. Dessutom att bilda myndigheter ger ju intrycket av att regering och riksdag är aktiva.
Jag undrar förresten hur det går för Sven-Erik Österbergs utredning om myndigheterna. Det kan inte vara lätt att utreda en byråkratisk struktur som växer av egen kraft. Dessutom en struktur som förökar sig genom delning. Många myndigheter delar ju upp sig i flera små myndigheter.
Jag undrar om det kan gå en dag i Sverige utan att en ny myndighet sett dagens ljus?


Bullar

Mitt under schlagerfestivalen ringde en desperat kompis från Göteborg. Hon hade varit på ett känt fik och ätit världens godaste blåbärsbullar. När hon kom hem bestämde hon sig för att baka just blåbärsbullar.
Hon gjorde en vanlig vetedeg, tog lite blåbärssylt, smör och socker och bakade,
När bullarna kom ut ur ugnen hade blåbärssylten förflyttat sig från bullarna till plåten och dessutom låg det en snorgrön sörja ovanpå bullen. Hon hade nämligen penslat bullarna med ägg. Och blått blandat med gult blir ju grönt.

Bullarna var goda särskilt efter hon skrapat bort det snorgröna. Men det är svårt att baka med blåbär och få fint resultat.
Jag undrar om det finns någon som har ett bra recept på blåbärsbullar? Ett recept där blåbären liksom blir kvar inuti bullen.



En myndighet till

Jag visste det! Dom skulle inte kunna avhålla sig för att bilda ännu en myndighet. Idag har Göran Persson meddelat på S-kvinnors kongress att det ska bildas en ny myndighet för jämställdhet. Visst det har ju suttit en utredning och vad kommer utredningar fram till: Nya myndigheter!
Jag kräks!
Hur ska nu denna nya byråkrati öka jämställdheten?

Tillväxt igen

Det är uppenbart att politikerna inte längre har svaren på våra problem. Allt började nog när den expansiva industrin, den som är byggt på teknologi och vetenskap flyttade utomlands. Det råder ingen tvekan om att industriföretagen numera utvecklas i en internationell tävlan. Den internationaliseringen innebär också att företagen håller på att frigöra sig från nationalstaten. Det i sin tur innebär att de inte är lika angelägna om att dela med sig av sina vinster till nationen och välfärden.
Politikerna har haft svårt att tackla detta och deras svar har blivit att de helt enkelt följt efter företagen utomlands. När de inte kan lösa problemen hemma blir EU svaret på alla lösningar. Politikerna är numera i färd att bygga en ny stat i hopp om att locka kapitalet kvar i Europa.
Industriföretagen då? De verkar internationellt men sitter som en propp kvar nationellt.
Industrimagnaterna som tillsammans med staten varit makten i det här landet åtminstone sedan Saltsjöbadsavtalet vägrar släppa taget. Politiker och storföretag sätter fortfarande agendan för oss andra. Storföretagen talar om vad småföretagen behöver. Men framför allt vad de själva behöver. Det är riskkapital, och nya vägar och järnvägar och stora statliga forskningsinsatser.
Poliiterkna säger ja och amen för industrin har ju de riktigt stora arbetsplatserna kvar i Sverige.
Några nya jobb skapar de inte ändå tror politikerna att storindustrin är framtiden för landet.

Tillväxt igen

Jag hade skrivit ett långt inlägg om till,växt och så la bredbandet av. Man kan bli galen för mindre. Jag ville förtydliga min idé om att tillväxt och demokrati hör ihop.
Min utgångspunkt är att politikerna idag har tappat styrförmågan och inte längre kan styra samhället. Men jag återkommer för nu måste jag ut och rida

Bloggen

Det ringde en journalist från Radions P3 idag och frågade varför jag hade en blogg. Undertonen var tydlig. Hon ville vinkla det på att kända krönikörer och journalister redan har en plattform och därför inte behöver vara på nätet. Bloggen är till för vanliga människor var det underlydande budskapet.
Liknande tankegångar framfördes av Svante Pettersson som är journaliststuderande i tidningen Journalisten. Bloggen är gräsrötternas och de ska granska den första, andra och tredje statsmakten var hans slutsats.
Nu är det ju så att nätet är så oändligt stort och bloggarna så förskräckligt många. De är inte alls bara gräsrötter som bloggar. Artister bloggar för att göra reklam för sin musik, politiker bloggar och nu har det blivit en fluga bland journalister. Det ena behöver väl inte utesluta det andra. Valfriheten är ju total. Du väljer ju själv vilka bloggar du vill besöka.
Men jag håller ändå med om att vi som redan har utrymme och makt inte ska nyttja vår ställning. Vi behöver vidga våra vyer och inte bara sitta och berömma varanda och länka till varandra och låtsas vara betydelsefulla.

Tillväxt

Det tog tid att vara på konferens om tillväxt. Alla var nog rörande eniga om att tillväxt och välfärd ändå hör ihop. Men om vad som skapar tillväxt var oeningheten större. Sänkta skatter säger högern och subventionerade hushållstjänster.
Mer demokrati säger jag. Låter det knasigt. För att stimulera tillväxt krävs mångfald. Fler företag, fler engagerade människor och fler människor i arbete. Det är självklart att tillväxten skaps lokalt av enskilda människor och inte av regering och riksdag.


Hallo

Tidig morgon och nu sätter jag nig i bilen mot Loka Brunn. Har jag tur får jag se bävern. Nu har jag okcå kommit på vad jag ska säga om tillväxt och välfärd. Det ena utesluter inte det andra eller hur?

Loka Brunn

Jag är på väg till Loka Brunn som ligger i närheten av Grythyttan i Bergslagen. Jag ska dit och diskutera tillväxt och välfärd.
Det finns mycket att säga i det ämnet. Den vanligaste frasen är utan tillväxt ingen välfärd. Det har vi hört till leda sedan vi bytte ekonomiskt system.
Jag minns ungefär när det började. Göran Persson var finansminister och han skrev en bok med titeln "Den som är satt i skuld är icke fri"
Jag var så förbannand på poltiken då och jag blev så arg över Perssons boktitel så jag bestämde mig för att aldrig läsa den. Det har jag inte gjort heller.
Men det ska jag inte prata om i morgon.
Nu går jag och filar lite på mitt tal.

Godnatt



Åter till LO

Arbetarrörelsen har hamnat i en ond cirkel. Den ena skandalen efter den andra uppdagas. Är det inte SSU som fuskar, så har Göran Persson sagt något som retar folk. Nu bidrar LO med att befästa bilden av en maktfullkomlig folkrörelse som tappat kontakten med sina gräsrötter.
Att fackföreningsrörelsen stoppar en rapport för att den är negativ för regeringen är rent ut sagt förskräckligt. Särskilt som det handlar om arbetslösa människor. Eftersom det snart är val borde rimligtvis LOs strategi vara den motsatta. Då om någonsin borde trycket från fackföreningsrörelsen komma på regeringen. Det är många problem just nu för LO-medlemmar. Det handlar om allt från sjukskrivningar, till arbetslöshet, till klyftorna i samhället. Dessutom minskar människors inflytande både över sina jobb och sin vardag.
Om det var liv och kampvilja i fackföreningsrörelsen och om den ställde krav på regeringen då skulle det öka trovärdigheten. Då skulle också regeringen tvingas agera och bli tydligare både ideologiskt och praktiskt politiskt. Det skulle gynna arbetarrörelsen.
Men att som nu tysta kritikerna och låtsas som att allt är frid och fröjd ökar bara föraktet för pamvpäldet.
Jan Edling har varit anställd på LO i 18 år. När jag ringde LO-borgen idag och bad att få tala med honom frågade de mig i växeln om jag var från pressen. Ja svarade jag. - Då får du inte prata med Jan Edling, vi kopplar vidare till presstjänsten var svaret.
Då lade jag på luren.

mejl

Jag har fått jättemånha hälsningar från Norrbotten och det kära läsare känns i hjärtat. Jag vara i Norrbotten i 13 år och människorna där var speciella. Engagerade, arga, varma, medvetna, envisa och stimulerande. Tack för att ni hör av er.

Så här skrev i alla fall Johan
Hej Lotta!

Är sedan många år trogen NSD läsare, tidigare hemifrån och sista åren via datorn. Blev glatt överraskad när jag läste att du skriver på aftonbladet. Kommer läsa dina artiklar och bloggar med stort intresse. Lycka till och vad har hänt med hästarna? / Johan

Nu ska jag berätta om hästarna. De mår jättebra. De är utsläppta på grönbete. Lite chockerande för dem kan jag tänka. De är ju vana vid Norrbotten och där fick de komma till sommarhagen först efter midsommar. Jag funderar också på att betäcka mina två ston. Men det är det nästan bara jag som uppskattar. Alla andra säger, vad ska du med åtta hästar till. Jag bara svarar det självklara. Pussa på dem förstås!

centrum igen

Lasse skriver så här om centrum och bävrar

Om centrum så är väl svaret politiskt -det beror på.
Centrum i en by/ort är där människor samlas.
I länder eller städer där flera småcentran kan förekomma så är centrum för mig en gegrafisklokalitet.
Inom politiken så är det väl tanken att ett cetrum skall vara en mötesplats.
Tycker jag ialla fall.

Bävern syns oftast i gryning och skymning så ligg inte å vänta hela dagen om du inte ligger skönt och varmt och har tid att vänta. Men du verkar ju ha det du gör med telefon så du kanske kan vänta ut en bäver på gräsmattan

Hälsningar Lasse.

centrum

Här kommer några kommentarer till min fråga om centrum

Först en kommentar från Magnus som också har egen blogg

Hej Lotta, lång tid inget se.

Du ställde en fråga om vad vi menar med centrum som politisk kliché. För egen del är bilden som dyker upp i huvudet en person, en sak eller en åsikt som placeras i en monter mitt på ett torg för att beskådas av alla andra som står i en ring runtomkring. Patienten i centrum, medborgaren i centrum, värderingar i centrum, moral i centrum osv. En i grunden ganska obehaglig bild som mest visar på ett ovanifrån- (eller runtomkring-) perspektiv. Medborgaren som objekt. Läskigt.

När jag jobbade i regeringskansliet hade vi internt en ganska infekterad debatt om det finns någon skillnad på "medborgarperspektiv" och "medborgarfokus". Jag menade att det gjorde det, en stor skillnad. Utformar man politken utifrån ett medborgarperspektiv är det med medborgaren som subjekt, ett inifrån och ut eller nerifrån och uppperspektiv. Utformar man politiken med ett medborgarfokus inträffar det rakt motsatta. Då är det apparaten som ser på människan och försöker anpassa sig.

Som slutsats säger jag detta: Vi måste ha fokus på att sätta medborgarperspektivet i centrum! Om du hajjar?

Magnus Ljungkvist


Vad gör ni Vanja

Vad håller LOs styrelse på med. Jag trodde inte det var sant att en av Jan Edlings rapporter stoppats av LOs styrelse. Anledningen är att han hävdar att regeringen har fel när det gäller antalet sysselsatta. Regeringens officiella siffra är 70 procent av befolkningen medan Jan Edling hävdar att det bara är 60 procent.
Jan Edling som har 18 år bakom sig som utredare sade upp sig direkt. Jag förstår honom. Han har ingen anledning att värna det socialdemokratiska maktinnehave t i första hand. De vikitgaste måste ju ändå vara de människor som faktiskt är utan arbete. LOs roll borde vara att fungera som en blåslampa på regeringen. Det gjorde en gång i tiden fackföreningsrörelsen. Men någonting har hänt.

Kvinnojourer

Diskussionen om Kvinnojourerna och Roks som nu pågår är sorglig. Äntligen har kvinnojourerna fått ett genomslag för det fantastiska arbete som de idellt gör för misshandlade kvinnor. Det är ett arbete som genom åren svetsat de aktiva kvinnorna samman och som tyvärr bland vissa utvecklat en misstro och ibland ett hat till män. Det finns en bitterhet bland vissa aktiva inom kvinnojourerna. Det är inte så konstigt. Det är dom som tar emot allt elände och som stångat sin panna blodig för att få ekonomiskt stöd för verksamheten och ett erkännande om att jourerna är viktiga. Men det måste ändå finnas en distans till problematiken. Tyvärr verkar det som vissa tappat fotfästet också bland experter och forskare.
Förhoppningsvis leder nu den kritiska granskningen till att problemen hamnar på en rimlig nivå. Inte att alla kvinnojourer stämplas som smitthärdar för manshat. Alla män är inte våldsbenägna skitstövlar. Män som deltar i arbetet för att motverka våld mot kvinnor är bra och välkomna.
Kvinnor som bara hatar män ska kanske fundera på att ägna sig åt annan verksamhet. Krigsförklaringar löser inga problem.

En sak till

Det har slagit mig de senaste dagarna att internet och alla som surfar på nätet faktiskt är ett samhälle i samhället. På nätet hittar vi serverägarnas diktatur. De bestämmer allt på sin server. Vi har folkets demokrati i alla forum som finns. Vi har anarkin i själva surfandet. Du kan surfa vad du vill. Hur ska man kunna kontrollera internet?

Det är utvecklande och invecklande


centrum

Jag har fått in lite definitioner och förklaringar på ordet centrum. Men jag tar det imorgon. Fortsätt att mejla

Du som skrev att min blogg var dötrist och tantig. Tack för kritiken jag ska sova på saken!
Godnatt



Var är samhället på väg?

På lunchekot, igår eller om det var idag beroende på vad klockan är just nu, hörde jag två tankeväckande nyheter. Den ena nyheten handlade om den höga militär som är åtalad för att ha misshandlat och terroriserat sin hustru. Den andra nyheten var om hovrättsdomaren som köpt sex av en 20-årig yngling.
Det är inte alltid lätt att vara människa! Dessa båda höga herrar ska alltså helst fungera som ett föredöme för oss andra.
När det gällde hovrättsdomaren diskuterades också rent allmänt vad landets högsta jurister får göra för brott för att behålla sin tjänst. Det var på allvar. Mord och rån och ekonomiska brott var inte att tänka på. Men lite småbrott tyckte andra inom hovrätten inte var fel. Det är kanske okej för en domare att åka dit för en fortkörning eller cykla lite vårdslöst i trafiken. Men spontant måste jag säga att landets högsta jurister som ska döma oss andra inte bör begå några brott alls.
Bör inte de som ska upprätthålla lagen ändå leva som de lär?
Men det är förmodligen en gammalmodig åsikt. Det tycks ju vara helt okej numera att de som bestämmer har egna gräddfiler.



Bävern

Jag fick en mejl från en man som lite försynt påpekade att det inte är så bra att tala i mobiltelefon när man som jag är ute för att studera bävrar.
Så sant! Jag begriper det!



Kunskapssamhället

Hela dagen har gått och jag har skrivit lite på Bloggen. Jag har varit på TV-inspelning som var en debatt om kunskapssamhället. Det var inte lätt. Jag kan bara konstatera att någon egentlig debatt om det nya samhället aldrig uppkommer. Det finns en oförmåga hos många att se det samhälle vi lever i. I den här debatten diskuterade vi mest hur många som läser på högre utbildning och vilka jobb som ingår i kunskapssamhället. I sådana debatter kommer alltid forntidens bevarare framhoppandes.Det är dom som säger att kunskapssamhället är det gamla industrisamhället. Kunskapen får vi genom att dammsugaren och volvobilen som tillverkas är försedd med ett datachips. Vips har den gamla industrin förvandlas till den kunskapsintensiva tjänstesektorn. En framtidsbransch!
Snacka om förvandling, den är ungefär lika stor som Kejsarens nya kläder!
Jag avskyr detta resonemang och jag blir störtsur för att regering och andra makthavare går på det. De gamla industrimagnaterna har givetvis tänkt ut detta för att kunna behålla sin makt och fortfarande få sitta med vid regeringens rundabord samtal. Tillsammans kan de vara en effektiv bromskloss på nya branscher genom att förnöjt sitta och konstatera att det är vi som ordnar tillväxten. Vilket också är fel. Men så länge det finns kvar några riktigt stora arbetsplatser med 100-tals anställda kan de rynka på näsan åt de små företagen. Underförstått att de inte är något alternativ till storindustrin.

Men nyckeln i kunskapssamhället är just kunskapen - att den är en tillgång. Att det sociala kapitalet är mera värt än industribyggnader. Att framtidens företagande handlar om flexibilitet, om kvalifikationer som inte är mätbara och inte har standardmått. Vad vore dataindustrin utan hjärnorna bakom maskinerna? Ingenting!
Kunskapen är framtidens kapital. All sorts kunskap. Det kan vara allt från datorer till heminredning från Ikea.



SSU

Jag hörde på Ekot att SSU vid en rundringning till sina medlemmar fått beskedet att en tredjedel av samtliga vill lämna ungdomsförbundet.
Jag tror inte i första hand att det beror på fusket som det rapporterats så mycket om i massmedia. Det är nog snarare så att SSU under flera år inte rensat i medlemsregistren och inte kontrollerat om folk verkligen betalt avgiften. Förbundet har säkert en kader av medlemmar som under flera år stått i registren men aldrig varit aktiva.En del är säkert pensionärer vid det här laget. Under årens lopp har vi också fått otaliga rapporter om hur nya medlemmar rekryteras. De säger ja vid en första förfrågan men sedan har de aldrig fått några inbetalningskort.
Överhuvudtaget är omsorgen om medlemmarna urkass. De är egentligen bara intressanta som valboskap och som namn i ett register som kan ge bidrag från staten.
Till skillnad från SSU kan Socialdemokraterna och de övriga partierna låta riksdagen bestämma att partistödet ska öka när medlemmarna försvinner.
Det är också värt att notera att fusket med medlemmar finns och har funnits i de flesta andra ungdomsförbund.
Detta är bara ett tecken på hur den svenska demokratin håller på att urholkas. Det är ett bevis på hur illa de politiska partierna ansvarar för att demokratin.


Fråga

Nu när jag hittat meilkontot vill jag ställa en fråga till alla er som läser bloggen. Ordet centrum används ofta i det politiska språket. Men vad menar vi egentligen med centrum. Vad betyder centrum får er?
Jag ska redovisa svaren!!!

Hej på er!

Jag och teknik hör inte ihop. Jag är urdålig på allt tekniskt, inklusive datorer. Jag använder datorn ungefär som en skrivare. Det tog ett tag innan jag lärde mig tekniken för att blogga. Det tog ännu längre tills jag upptäckte att jag hade ett mejlkonto till bloggen. Det gjorde jag nyss. Länge trodde jag att jag inte fick några mejl överhuvudtaget.

Men så är det inte. Tack för alla reaktioner.

En frågade mig i vilket landskap jag bor och det är i Västmanland. Från byn har också fått reaktioner. De kan berätta att folk har sett både varg och Lo. Nu undrar jag hur mina naturstudier kommer att utveckla sig. Varg det är ju häftigt.

En annan av mina läsare klagade på typsnittet vi har på Aftonbladets blogg. Han skriver;
"Dock, jag tycker att AB har gett bloggarna ett riktig svårläst typsnitt. Det minner om regeringens hemsida, som inte heller är särskilt lättläst. Tyvärr. Jag får samma sensation som när jag tar av mig glasögonen och försöker läsa med min astigmatism. Kanske man kunde göra något åt. Typsnittet, alltså, inte astigmatismen".
Det där låter inte bra. Om som fria opinionsbildare vill vi väl inte ha samma typsnitt som regeringens hemsida.


Bävern

Undrar någon vart jag tog vägen nu på eftermiddagen?
Jag var på studiebesök!
När jag kom hem igår lade jag mig i gräset vid Dammen och spanade. Jag låg minst en timme med förhoppningen om att få se bävern igen. Men inte sjutton fick jag se någon bäver. Men jag hade åndå inte tråkigt för mobiltelefonen ringde hela tiden.
Jag gör nytt försök i morgon tror jag. Men jag får passa mig så att inte grannarna uppfattar mig som tokig.


Persbrandt

Jisses vad jag var trött på tåget hem! Såg i tidningen Journalisten att Mikael Persbrandt nu också är förbannad på Aftonbladet. Det är en av våra fotografer som anmält honom för rattfylla stod det i tidningen. Nu skulle han inte längre ställa upp för Aftonbladet. Det är slutintervjuat.
Tycker Persbrant möjligen att det var rätt att köra rattfull?


Kunskapssamhället

Imorgon kommer jag inte att skriva fullt lika mycket på bloggen. Jag ska på tv-inspelning och prata om kunskapssamhället. Det är mycket folk som ska medverka och det verkar ta tid med inspelningen
Kunskapssamhället är ett ord som vi inte använder alltför ofta. Vi ringer knappast till en kompis och frågar hur han har det i kunskapssamhället.
Politiker pratar också väldigt sällan om kunskapssamhället, har ni tänkt på det?
De väljer antingen ordet tjänstesamhälle eller också låtsas de som ingenting har hänt och ger oss uppfattningen om att vi fortfarande befinner oss i industrisamhället.
Det senaste alternativet är mest populärt. Det är ju enklast om allt är som det brukar. Att industrin fixar jobben, att välfärden räddas om skatterna höjs och att folk gör som politikerna vill. Röstar rätt, tänker rätt och i övrigt inte bryr sig. Leve centraldemokratin
Bara ordet kunskapssamhälle däremot ställer ju en massa krav. Kunskap kräver utbildning, utbildning ger insikter och insikter ökar viljan att själv påverka och förändra. Hu så jobbigt för alla som redan vet bäst.

mejlat

Jag har aldrig sett en bäver i det fria. Lyckost!

En sak jag har funderat på,är varför andelen barn som behöver särskilt stöd i skolan växer. Framförallt är det barn med koncentrationssvårigheter och sociala svårigheter som blir fler. Diagnoserna ADHD, Aspberger, mfl. blir bara vanligare. Bortsett från att det troligen är för lätt att sätta en diagnos, en etikett på ett barn när det finns en diagnos att använda, så verkar det som om problemen faktiskt ökar. Jag misstänker nu att det inte bara är barnens hemmiljö och genetiska arv som ligger bakom detta, utan att barnen "utagerar" som en protest mot det liv och det samhälle vi vill tvinga på dem. Om man tänker efter måste man ju börja fundera på om det är sunt att leva i ett så konkurrensinriktat och materiellt fixerat samhälle som det vi skapat åt oss. Jag har läst så pass mycket av Tagore (den indiske Nobelpristagaren i litteratur) att jag tror att barn - och andra som ännu inte hunnit indoktrineras in det västerländska tänkesättet - skulle vilja leva på ett annat sätt. Men vi försöker angripa det växande problemet genom att med hjälp av specialpedagoger och andra förmå våra runda barn att krypa ner i de fyrkantiga utrymmen vi vill att de skall leva i. Det betyder att vi angriper problemets symptom, men inte dess orsak. Å andra sidan kanske orsaken redan är bortom vår förmåga att göra något, ifall den är den jag tror. I varje fall tror jag att den är bortom våra politikers förmåga att göra något. De är fångna i sin retorik, sin makthunger och sina betingade tankemösnter. Det behövs en ny typ av politiker som kan sätta de vedertagna ideologierna åt sidan och som kan skapa en inspirerande vision av ett annat, nytt samhälle. Ett samhälle som präglas av solidaritet, samverkan och kärlek i stället för individualism, konkurrens och avundsjuka. Ett samhälle där alla behövs och har en roll att spela.

Så skriver Tord


Birgitta Olsson

Jag har också funderat över Birgitta Olssons ställning i Folkpartiet. Är inte hon lite för drivande i republikan för att passa det borgerliga samarbetet. Är det någon som vet?

FI

Vi fick av misstag kan jag tänka ett internt brev till debattredaktionen från Feministiskt Initiativ. Det gick till medlemmar och grupper och innehåller information om hur de ska hantera media. Det var en intressant läsning. Slutsatsen är att de generellt ska uttala sig om feminismen men inte säga någonting som kan tolkas som politik. De ska heller inte uttala sig i sakfrågor eller föreslå konkreta politiska lösningar. Könsmaktordningen däremot kan de gärna tala om.
Denna tjocka dimma ska nu FI hålla gentemot oss i media tills i september, Då ska tydligen politiken läggas fast.

Sossebråk

Det tär att vara sosse! Jag har funderat så på Annika Billström. Hon ser trött, ledsen och tärd ut. Hon kan inte tycka att det är särskilt kul att vara finansborgarråd med så många fiender runt omkring sig. Men att avgå blir en ännu större prestigeförlust.
Falangstriderna om makten handlar för det mesta om synen på politiken. Tyvärr måste jag konstatera att EU i många avseenden har varit splittrande för socialdemokraterna, Missnöjet, mobbingen och utfrysningen av enskilda personer bottnar ofta i att de tycker fel och driver fel frågor. De är inte tillräckligt lojala med ledningen. Sören Wibe och alla de som arbetar med medlemsomrösningen för en folkomröstning om EU-konstitutionen ses ju numera som pest och kolera inom rörelsen. De ogillas och stämplas som illojala.
Jag har svårt att förstå att ett parti som har demokratin som portalparagraf i partiprogrammet har så svårt att hanterna oliktänkande. Jag har ju själv aldrig varit riktigt rumsren. Partidistriktet i Norrbotten drack säkert Champagne när jag slutade. Trots att de med glädje plockade miljoner från tidningens vinstpengar. Nu har jag fått en efterträdare som ställer upp när partiet kallar och inte vill ha några obehagliga diskussioner. Halleluleja


Swedenmark

Minns ni Peter Swedenmark förre chefredaktören på Länstidningen i Östersund som Göran Greider skrev om på debattsidan för en tid sedan. Han fick kicken av den rike magnaten som tog över tidningen. Det är en mycket sorglig historia. Framför allt visar den hur elaka människor kan bli. Peter Swedenmark har varit anställt på LT i decennier och gjort ett mycket bra jobb. Han har varit tidningens själ och är mycket populär bland läsarna. Det hade ingen betydelse dumheten visade sitt fula tryne. När pengarna och makten angrep Peter följde även flera av hans arbetskamrater med på den vagnen. Förmodligen var de rädda för sitt eget skinn.
Nu har emellertid LTs största konkurrent Östersunds-Posten bestämt sig för att engagera Peter Swedenmark som skribent. Det är både smart och affärsmässigt riktigt. Grattis ÖP säger jag till en lyckad rekrytering.


Väder


Fy fabian vad kallt det är. Jag håller på att frysa ihjäl tror jag. Det har inte varit så kallt sedan -91 sa dom på tv. På tåget berättade en dam att det hade snöat i Borlänge, nästan en decimeter. Igår skrev en man från Mora att det var snö där. Vad händer? Håller golfströmmen på att vända? Det kanske börjar på att bli dags att tänka ut i vilken grimas vi vill bli infrysta i!


Sossebråk


Makten har blivit viktigare än den folkliga förankringen. Partiapparaten har börjat leva ett eget liv. När medlemmarna försvinner fattar regering och riksdag beslut om större partistöd så att byråkratin kan växa. Lösningen när folk inte begriper politiken blir fler ombudsmän som ska förklara för oss hur det är.
Det absurda i den här situationen är alla interna bråk inom organisationen. Bråk som bara handlar om makt, inte om visioner, mål eller andra viktiga uppgifter som en politiker faktiskt har. Det enda viktiga tycks vara att rätt falang håller i ordförandeklubborna.
I Stockholm ska nu två rivaliserande falanger styra. Lycka till ska jag väl säga!

Sossebråk


Jag undrar varför den socialdemokratiska partiledningen har låtit krisen gå så långt. Det är på något sätt som rörelsen dog med Olof Palme. Det som Olof Palme lyckades med till skillnad från alla hans efterföljare var att han gav människor hopp och framtidstro. Han hade klara analyser om samhället, Han hade drömmar om hur problemen skulle lösas och framför allt jobbade han nära de människor han representerade. Både Ingvar Carlsson och Göran Persson har tagit rollen som förvaltare i negativ bemärkelse. De har vid behov lyft fram Olof Palmes idéarv men inte haft förmågan till någon egen samhällsanalys. Det har bidragit till att de klassiska socialdemokratiska idéerna inte längre uppfattas som trovärdiga. Situationen blir inte enklare av att framtidsdebatten avstannat. Ska vi tro Göran Persson har vi nått våra drömmars mål när budgeten är i balans.


godmorgon


Jag åkte tåg till jobbet i morse. Elen är nu fixad och jag kunde sova lugnt eftersom hästarna inte försökte rymma.
Bävern såg jag inte skymten av idag. Men rådjuren, tranorna och kanadagässen var på plats. Det känns som jag bor i djurpark. De vilda djuren är så nära. Det bästa med att ha flyttat från Norrbotten är att jag får uppleva den vår jag är uppfödd med. Vitsippsbackar, blåsippor och tussilago. Det sämsta med att ha flyttat hit är att jag har lämnat ljuset. Det är så ljust uppe i norr. Inte bara midnattssolen utan det är också ett speciellt ljus även på vintern. Det är nog det ljuset som gör norrbottningarna så envisa och livskraftiga.



Bävern

Minns ni bävern jag såg i morse. Nu vet jag mera om den. Han bor i Dammen hemma och har just börjat fälla lite björkar. Jag skulle tro att väger runt 30 kg. Han är jättestor.


Sossebråk

Det är tröttsamt med alla interna stridigheter inom socialdemokratin. Det som händer i Stockholms arbetarekommun är riktigt skrämmande. Makten framför allt tycks numera vara ledorden för förtroendevalda sossar. Det finns anledning att vara orolig för partiet. De interna stridigheterna, fusket och oförmågan att tänka på de människor man faktiskt representerar skadar arbetarrörelsen. Bråken i Stockholm är inte unika. I Norrbotten har man tradtion i partiträta och intriger.
Luleå arbetarekommun har nog varit värst och än är inte stridigheterna över där.
Anders Sundström var på sin tid som distriktsordförande inblandad i mycket bråk. Det blev allt lite lugnare när han försvann. Men just nu har ändå Sundström huvudrollen i en gigantisk politisk strid i Norrbotten. Göran Persson gav honom nya fina förtroendeuppdrag som tack för arbetet i folkomröstningskampanjen om EU. Han blev ordförande för Universitetet. Där har han tillsammans med styrelsen beslutat att flytta vårdhögskolan från Boden till Luleå. Det beslutet har förmodligen bäddat för en borgerlig valseger åtminstone i Boden.
Det moderata kommunalrådet Olle Lindström är folkets man i Boden. Han har kämpat för kommunens vårdhögskola. Han har fått sossarna i landstinget med sig mot Anders Sundström. Nu har det gått så långt att både Anders Sundström och Ingegärd Palmer som är rektor för universitet har fått polisbeskydd. Bodensarna uppmanar alla att lämna sina försäkringar i Folksam där Anders Sundström är VD. Fortsättning lär följa......


Sossebråk

Det är tröttsamt med alla interna stridigheter inom socialdemokratin. Det som händer i Stockholms arbetarekommun är riktigt skrämmande. Makten framför allt tycks numera vara ledorden för förtroendevalda sossar. Det finns anledning att vara orolig för partiet. De interna stridigheterna, fusket och oförmågan att tänka på de människor man faktiskt representerar skadar arbetarrörelsen. Bråken i Stockholm är inte unika. I Norrbotten har man tradtion i partiträta och intriger.
Luleå arbetarekommun har nog varit värst och än är inte stridigheterna över där.
Anders Sundström var på sin tid som distriktsordförande inblandad i mycket bråk. Det blev allt lite lugnare när han försvann. Men just nu har ändå Sundström huvudrollen i en gigantisk politisk strid i Norrbotten. Göran Persson gav honom nya fina förtroendeuppdrag som tack för arbetet i folkomröstningskampanjen om EU. Han blev ordförande för Universitetet. Där har han tillsammans med styrelsen beslutat att flytta vårdhögskolan från Boden till Luleå. Det beslutet har förmodligen bäddat för en borgerlig valseger åtminstone i Boden.
Det moderata kommunalrådet Olle Lindström är folkets man i Boden. Han har kämpat för kommunens vårdhögskola. Han har fått sossarna i landstinget med sig mot Anders Sundström. Nu har det gått så långt att både Anders Sundström och Ingegärd Palmer som är rektor för universitet har fått polisbeskydd. Bodensarna uppmanar alla att lämna sina försäkringar i Folksam där Anders Sundström är VD. Fortsättning lär följa......


Ekberg

Äpplet faller långt från trädet. Åtminstone ibland.
Regeringens expert på kvinnohandel och prostitution Gunilla Ekberg som gjorde bort sig så radikalt i tvs Dokument Inifrån häromkvällen har tydligen en berömd faster. Det kluckas på regeringskansliet att hennes faster är den berömda Anita Ekberg som är mera känd som filmstärna och sexsymbol.
Gunilla Ekberg gjorde bort sig när hon sa att kvinnor som kritiserar kvinnojourer inte ska få någon hjälp av dem. Ekberg trodde att kameran var avslagen.


debattsidan

Nu har vi på debattsidan fått en efterföljare i tidningsvärlden. Inte i Sverige men väl på Åland.
Precis som vi låter Ålandstidningens debattsida läsarna rösta fram ämne och makthavare för inlägg på sidan. Kul tycker vi att våra idéer sprids.

margot wallström

Jag skrev i Aftonbladet i förra veckan att jag börjat tröttna på Margot Wallström. I alla år har det snackats om Margot som ny partiledare.Hon var aktuell också på den tiden då hon var civilminister. Jag tyckte även då att hon var en bra politiker, kunnig och ideologisk - ett partiledarämne! Jag jobbade i regeringskansliet i början på 90-talet och jag minns att en av de tyngsta ministrarna satt och pratade om Margot. Hon trodde inte på Margot som partiledare. Anledningen var att Margot egentligen inte satsat 100 procent på politiken. Det gjorde hon inte medan hon satt i regeringen. Hon prioriterade familjen och fick kritik för att hon jobbade på distans från Karlstad. Det är absolut inte fel, tvärtom. Men frågan är om en partiledare ens kan göra sådana överväganden? Politik kräver allt och lite till.
Det är inte därför jag tröttnar på Margot. Det är hennes översittartendenser mot folk som inte tycker som hon. En partiledare måste tåla att folk tycker annorlunda. Margot har gång på gång visat sitt förakt mot EU-kritiker. Det håller inte i ett demokratiskt samhälle. Vilket outhärdligt samhälle vi skulle få om vi inte accepterar oliktänkande.
Det är också brist på intern demokrati som gör att partierna numera går så dåligt och förlorar så många medlemmar.
Vi behöver mer demokrati, inte mindre

bloggare

Upptäcker att det inte är så lätt att bli bloggare. Åtminstone inte för en medelålders kvinna som jag. Men snart har jag lärt mig tekniken. Jag är förmodligen för okoncentrerad. Det var häftigt att se en bäver!!!!

helgdag

idag skulle det ha varit helg. Annandag Pingst, men politikerna har bestämt annorlunda. Istället för att fira Jesus återkomst ska vi fira nationaldagen. För de allra flesta har det säkert ingen betydelse. Åtminstone inte känslomässigt. Vi är inte särskilt religösa, men å andra sidan inte heller särskilt nationalistiska. Det folk mest blivit förbannade för är att den traditionella långledigheten bara blev en vanlig helg. De allra flesta har väl hellre tre dagar ledigt än en ynka dag i bästa fall mitt i veckan. Det blir ju så när nationaldagen blir helgdag.

Jag undrar om det är EU eller Kungen som gjorde de svenska politikerna mer nationalistiska? Det var först när vi gick med i EU som nationaldagen började firas på allvar. Det är kanske en kompensation för att spritmonopolet uppluckrats och välfärden privatiseras.

introduktion lotta


Söndag kväll den 15 maj. Hej och välkomna till min blogg. Klockan är nästan elva och jag har just kommit in. Av en tillfällighet upptäckte jag att en av mina islandshästar var på väg att rymma. Då var klockan straxs efter nio. I två timmar har jag lagat tråd och letat elfel. Men jag hittade aldrig den felande länken. Så i natt har jag tur om mina sex islandshästar håller sig innanför staketet. Jag gav dem massor med hö i hopp om att de skulle glömma gröngräset på andra sidan hagen.
Jag kommer att ha svårt för att sova i natt, det är säkert.

Jag kommer att skriva ganska mycket om politik. Inte partipolitik, det har jag tröttnat på. Numera är det en så liten skillnad mellan partierna så att den traditionella partiträtan mellan blocken känns tillgjord.

Jag är mer intresserad av framtiden, hur vi löser den. Jag är rent ut sagt upprörd över att demokratin fungerar så dåligt och att de politiska partierna inte tar någon ansvar för att förbättra folks möjligheter att få inflytande och påverka politiken.

Jag är störtsur på den bokstavliga explotionen av myndigheter. Ett tag fick vi i princip en ny myndighet i veckan. Ansvarig minister Sven-Erik Österberg erkände att han inte hade någon koll på hur många myndigheter som finns och inte heller vad de kostade. Kostar gör myndighetssverige. En liten vink får vi om vi tittar på ekonomistyrningsverket.
Jag tror den svenska myndighetsstrukturen är ett av de största hindren för tillväxt och utveckling i det här landet.


Självklart måste det finnas en länk på den här bloggen till Aftonbladets debattsida. Jag jobbar ju där med Johan och Maud, Hanna och Göran. Det är mycket folk, men det också många moment som tar lång tid. Johan och jag tänker ganska länge innan vi bestämmer oss för hur debattsidan ska se ut.

Det är inte alltid så lätt att vara nyskapande på en debattsida. Många artiklar som skickas in är sådana där politiska manifest som bara talar om för folk hur det är.
Det finns en del makthavare som djupt underskattar folk. Människor kan tänka själva och har också en stor kunskap om samhället. Folk vill påverka politiken istället för att låta sig undervisasi att tänka rätt.

Vi har några spännande artiklar på gång till debattsidan. Helst skulle jag vilja berätta men det kan jag inte. Vi har lite problem med läckor. Så fort det hettar till på sidan då ringer Dagens Media. - Hej, vi hörde att ni hade något på gång. Kan du säga vad ni gör?

Jag undrar vem som läcker?????
Men redaktionen är gigantisk och det smyger lätt in någon liten utsänd spanare.

Jag hörde förresten att det haglade i Skellefteå i går.
Snöhögarna ligger kvar i Norrbotten. När jag bodde i Norrbotten längtade jag alltid hem till Västmanland på vårarna. Hade jag kunna välja en månad då jag slapp vara i Norrbotten hade det blivit maj. Annars var det toppen att bo Norrbotten.

Just nu sitter min brorsa brevid mig och knappar på sin dator. Han kollar om han har några kompisar online. Brorsan som är 22 år yngre än jag är en hejare på rollspel. Det är en speciell värld må jag säga.

Godmorgon klockan är strax efter sex. Hästarna var kvar i hagen. Jag måste fixa elen innan jag åker till jobbet.

När jag satt mig i bilen och drog i väg mot Stockholm fick jag tvärbromsa. En bäver kom promenrande över vägen! Det var en häftig syn.





april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits