Ljus i mörkret

Lagom till firandet av 100 årsminnet av fredsmäklaren Dag Hammarskjölds födelse förklarar IRA att de lägger ned vapnen för gott. (Läs mer här) Det är verkligen ett ljus i terrormörkret. Fredsavtalet 1998 gav nytt hopp i den blodiga konflikten. Våldet har minskat kraftigt sedan dess även om avväpningen av IRA har dragit ut på tiden.

Kanske spelade London-bombningarna en roll? IRA inser att de inte har något att vinna på att kopplas samman med al Qaida-terrorismen. Det folkliga stödet för IRA har minskat. Alltfler inser att den politiska grenen Sinn Féins fredsstrategi långsiktigt är bättre.

Förhoppningsvis innebär IRA-ledningens deklaration att en snabb avväpning nu äntligen kommer till stånd och att de politiska förhandlingarna får ersätta våldet.

Och så håller jag tummarna för att det inte regnar i Backåkra i dag där det stora Hammarskjöldsfirandet pågår. Birgitta Dahl, som jag träffade i går, förklarade att hon tagit med både regnkappa och paraply för alla festligheter ska visst vara utomhus.

Själv sitter jag i Globen och tittar ut över ett gråmulet Stockholm.

Skänker en tanke till Dag Hammarskjöld, vars visioner om FN är högaktuella ännu i dag.

Hammarskjöld ansåg exempelvis att ekonomisk och social utveckling hörde ihop med arbetet för fred och säkerhet. FN:s råd för detta (ECOSOC) borde ha samma tyngd som säkerhetsrådet, menade Hammarskjöld.

Just det!

Läs gärna dagens huvudledare i Aftonbladet.

Läs också Mats Engströms krönika om riskerna med den folkpartistiska utrikespolitiken.

På återseende!


Kommentarer

hits