Lättja, kättja, solidaritet!

Phu, det är varmt i Stockholm i dag. Måtte vädret hålla i sig till midsommarafton. I så fall blir det den första midsommaren jag firar utan regn på åratal.
Allt är nu klart inför helgen. Sidorna är lämnade. Olle Svenning filar på en text om Blair. Åsa Petersen har skrivit strålande bra om flodvågen. Ingvar Persson har skrivit ut sina spännande reportage från ett folkhem i förvandling.
Håll ett öga på ledarsidan framöver. Det blir mycket bra läsning.
Min man är oroad över om jag tänker förvandla hela semestern till ett bloggande.
Nej, inte alls!
Nu tar jag och bloggen sommarledigt.
Lättja, kättja, solidaritet är min devis!
På återseende.

Kristdemokrater mot fri vetenskap

Jag har tidigare skrivit om striden på Karolinska Institutet gällande tjänsten i medicinsk etik. Moralfilosofen Torbjörn Tännsjö har vid ett flertal tillfällen hindrats från att få en tjänst som alla experter bedömer att han definitivt har akademiska meriter för.
I stället för akademisk frihet tycks någon sorts åsiktspolis råda på Karolinska.
Kristdemokrater skrev nyligen i Svenska Dagbladet och varnade för Tännsjös idéer. De ifrågasätter det centrum för bioetik som inrättats vid Stockholms universitet och som leds av Tännsjö.
Nu har rektorn för Stockholms universitet, Kåre Bremer, tagit till orda i sin blogg.
"Tännsjös idéer passar inte Kristdemokraterna, som anser att Tännsjös centrum inte bör få något statligt stöd. Jag vänder mig starkt emot den typen politisk styrning av universitetets verksamhet.
Min uppfattning är att en av universitetens viktigaste uppgifter är att slå vakt om åsikts- och forskningsfriheten",
skriver Bremer.
Det är utmärkt att rektorn markerar mot politikers försök att inskränka den akadmiska friheten.
Mer bekymmersamt är det att Karolinska Institutet inte förmår värna vetenskapens frihet utan låter kristdemokratins grumliga tankar påverka sin verksamhet.


Högervindar

Samshällsforskarna Sören Holmberg med flera vid SOM-institutet höll presskonferens i dag och presenterade sin årliga rapport om värderingstrender - "Lyckan kommer, lyckan går".
Det blåser högervindar. Åtminstone går det bra för moderatledaren Fredrik Reinfeldt och misstron mot regeringen är stor. Det går milt sagt inte så bra för Göran Persson.
Intressant är dock att det går dåligt för alla partiledare utom Reinfeldt. Centerns Maud Olofsson som hyllas var och vareviga dag på borgerliga ledarsidor, framförallt Expressen, är ingen hit för sitt parti. Kristdemokraterna har kris. Liksom folkpartiet. Och miljöpartiet. Och vänsterpartiet.
Frågan är hur länge den borgerliga "alliansen" kan hålla ihop? Hittills har alliansbygget bara gynnat det stora högerpartiet.
Och i sommar kanske nya partier bildas.
Det blir en spännande politisk höst.


Kolla in ledarsidan i midsommar

Godmorgon! I dag avslöjar Aftonbladets Lena Askling vad det egentligen var som gjorde att AMS-chefen Anders L Johansson så plötsligt fick nytt jobb på Statskontoret.
Aftonbladets ledarsida har under hela vintern och våren drivit en hård granskande kampanj av AMS-politiken. Den 26/2 skrev vi att AMS-ledningen borde avsättas.
Nu har de fått gå.
Läs mer i dagens ledarkrönika.
I går bloggade jag om mellanöstern utifrån olika vinklar. Bland annat ifrågasatte jag Laila Freivalds och hennes nordiska kollegors märkliga debattartikel i Svenska Dagbladet.
Läs Aftonbladets ledare i dag: "Ministrarna sköter Bushs propaganda".
Nu är det hög tid att planera midsommarhelgen. I morgon har vi en traditionsenlig teckning av vår underbara tecknerska Joanna Rubin Dranger. I år blir det en hyllning till Monica Zetterlund.
På lördag börjar vi sommarens samtalsserie på ledarsidan.
Och på söndag skriver vår söndagskrönikör Emine Onatli om den angelägna frågan om hur den växande antisemitismen bland muslimer ska kunna bekämpas. Emine är själv troende muslim.
Dags för möte med ledarredaktionen.

Askling större än Greider

Jag noterar att kollegan på Expressen, PM Nilsson i sin blogg skriver att "Askling är större än Greider". Att Aftonbladets ledarskribent Lena Askling hör till de bästa i Sverige är ingen nyhet för mig som chef för ledarredaktionen.
PM Nilsson har ofta fel. Denna gång har han helt rätt.
För inte är det väl kroppsstorleken redaktör Nilsson syftar på?


Pinsamt, Laila Freivalds

Jag skrev i en tidigare bloggnotis om de nordiska ministrarnas debattartikel i Svenska Dagbladet i dag. Den är verkligen ett bottenapp.
"Det irakiska folket har lidit nog de senaste tjugo åren - under kriget mot Iran, under ett blytungt förtryck av Saddam Hussein, under svår fattigdom och nu under en mycket svår säkerhetssituation", skriver Laila Freivalds med flera.
Herre gud! Inte ett ord om att den svåra säkerhetssituationen kanske beror på att USA mot den internationella rättsordningen och FN gick till krig och fortfarande ockuperar landet militärt.
Inte ett ord heller om att kriget mot Iran till stor del stöttades av USA och västmakterna.
Mer om detta på morgondagens ledarsida i Aftonbladet.

Ny Skansen-chef

John Brattmyhr blir ny chef för Skansen. Jag känner John som en duktig VD för Folkets Hus- och parkrörelsen. Det blir säkert jättebra. Kul att man denna gång valde någon med folkrörelsebakgrund.
Skansen är för övrigt medlem i Folkets Hus- och parkrörelsen.
Grattis, John!

Palestina, Israel, Libanon och Irak

I dag skriver jag och Olle Svenning om utvecklingen i dels Israel/Palestina, dels Libanon.
I dag träffas ledare från ett åttiotal länder inklusive EU-företrädare och FN i Bryssel för att diskutera Iraks framtid. På Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt skriver fem nordiska utrikesministrar, däribland Sveriges Laila Freivalds: Irak är allas ansvar.
Det är en fullkomligt okritisk hyllning till den så kallade demokratiseringsprocessen. Inte ett ord om att det folkrättsvidriga kriget faktiskt ännu pågår, inte ett uns av kritik mot den amerikanska ockupationen eller om det faktum att landets oljetillgångar tas över av amerikanska oljemagnater.
Att diktatorn Saddam Hussein är borta är självklart något gott men det innebär inte att USA:s brott mot FN-stadgan och den internationella rätten ska accepteras.
"Tyvärr hämmas Iraks väg framåt av den extremt svåra säkerhetssituationen", skriver Freivalds med flera.
En svår säkerhetssituation? Jovisst, amerikanska militärer attackerar dagligen nya mål i Irak, städer bombas, självmordsbombare slår till och civila dör som flugor.
Dagens debattartikel är pinsam för den svenska regeringen.
I morgon börjar en stor internationell Irak-tribunal i Istanbul. Dit kommer internationella folkrättsexperter, människorättsorganisationer, politiker, opinionsbildare och anti-krigsrörelsen. Det finns all anledning att sätta fokus på hur det är ställt med de mänskliga rättigheterna i Irak.
Demokrati är inte bara att få lägga sin röst i ett val.


Inget Visby för min del

S-bloggaren Jonas Morian skriver att "alla ska till Visby" och syftar på Almedalsveckan.
Nej, tack. Jag struntar även i år att åka dit. Står inte ut med den typen av mingelparty för politik, medier och näringsliv. Får svårt att andas i den lilla världen.
Självklart kommer det att hållas intressanta seminarier och göras en del utspel. Jag följer det gärna på avstånd. Ska kolla in webbportalen "almedalsveckan" som Jonas tipsar om.
Medan Pär Nuder håller seminarium med Gordon Brown och Fredrik Reinfeldt talar och Gudrun Schyman startar parti ska jag sitta på en klippa och titta på havet utanför Västervik.
Det mår själen bra av.



Mellanöstern bloggar

Phu det är sanslöst stressiga dagar så här inför midsommar och semestern. Varje år är det likadant. Alla möten ska genomföras, allt ska planeras, allt som inte hunnits med tidigare ska sättas i verket - och så är man helt slut när det är dags för lite ledighet.
Ja, ja det är som det är.
Jag har tidigare skrivit om det verkligt intressanta med bloggandet - nämligen då det kan bli en arena för människor som inte annars kommer till tals på grund av regimers förtryck. I Iran lär det exempelvis finnas 75.000 bloggare som mullorna gör allt för att försöka tysta. Likaså bloggar mängder av kineser om mänskliga rättigheter och demokrati.
I kväll läste jag om den spännande utvecklingen i Libanon på bloggen BeirutSpring.com. Det är 27-åriga Mustapha som står bakom bloggen.
Med valet har den anti-syriska oppositionen tagit rejäla kliv framåt. Parlamentet består nu av en majoritet av anti-syriska ledamöter, skriver Mustapha och visar en bra grafik.
I morgon viker vi hela ledarsidan åt Mellanöstern. Jag skriver om utvecklingen i Israel/Palestina och min kollega Olle Svenning skriver om Libanon.


Rör inte våra jordgubbar

Jag läser att det ska bli tillåtet att spruta jordgubbarna med nervgift.
Vansinne!
I vår gannländer Norge och Danmark är besprutningsmedlet helt förbjudet.
Jag håller med bloggaren Annica Tiger som skriver besviket:

Jag trodde att vi skulle satsa på ekologiska produkter och ekologisk odling.
Jag tänker då inte köpa en enda jordgubbe i år, om jag inte vet att den är svensk och ekologiskt odlad.

Dags att starta kampanjen - Rör inte våra jordgubbar!

Pressa Persson

Godmorgon! I dag har statsminister Göran Persson kallat in riksdagens EU-nämnd till ett extra möte. Han ska redogöra för vad som egentligen hände på toppmötet förra veckan. Det blir säkert en del snack om konstitutionen och budgeten.
Men EU-nämnden bör också pressa Persson på den terrorplan som EU-ledarna slutit upp bakom. Vad innebär den i praktiken för medborgarna och folkrörelserna?
Läs mer i dagens ledare.
Även om ratificeringsprocessen har lagts på is stannar på intet sätt EU-arbetet. Kriget mot terrorismen riskerar att hota både grundläggande rättsprinciper och demokratin.

Varning för fästingar

Aftonbladet skriver i dag om de farliga fästingarna.
Själv har jag under större delen av våren kämpat med en svår borrelia. Så jag vet vad de små äckliga krypen kan ställa till med. Jag kommer åter i detta ämne.
Nu ska jag ut på sjön med en väninna.


Vårt behov av nostalgi

Dagens Nyheter har startat en intressant serie om nostalgi. Samtidigt har Svenska Dagbladet startat en serie om renoveringsbehov. Expressens kulturchef Per Svensson kommenterar detta i sin blogg.
"Allt löftesrikt fanns förr i tiden i framtiden.
Sedan kom paradigmskiftet och plötsligt fanns allt äkta förr i tiden, i det förflutna. Detta paradigm har varit så djupt inpräglat i den ena generationen efter den andra att många svenskar numera är övertygade om att de själva var som bäst när de var barn, varför de ständigt renoverar sig själva och energiskt river bort själens tapeter på jakt efter golvet av renskrubbad barnslighet (så till exempel har man under de senaste decennierna kunnat se män bära kortbyxor, också i andra sammanhang än på stranden och på fotbollsplanen)",
skriver Svensson.
Själv filosoferar jag över nostalgi-trenden i min måndagskrönika på Aftonbladets ledarsida.
Politikens uppgift borde vara att omvandla saknaden efter det som varit till en längtan efter något nytt och bättre.

Designade sopstationer

Jag skrev härom dagen om skitiga Stockholm med anledning av Aftonbladets sopupprop (se här och här och här). Fick ett kul mejl från läsaren Sven Cahling som uppmärksammar mig på att även Paris har problem med sophanteringen. Det är framförallt sopstationerna för vinflaskorna som är ett bekymmer. Fransmännen tycker att klirrandet av glasflaskorna som krossas är alltför störande men om glasinsamlingarna ställs längre bort från de boende används de inte.
Sverige tekniska attachéer skriver i sin utlandsrapport: "Vägen till en framgångsrik glasinsamling i Frankrike går därför via vackert designade ljudisolerade glasigloer. Dessa kostas 20 till 40 procent mer än de vanliga, men har trots det tagit en femtedel av den franska marknaden. En ljudisolerad vackert designad glasigloo får 20 till 25 procent högre insamlingstal än de vanliga."
Design är visst kodordet för det mesta i dag. Kanske skulle trendkänslige Leif Pagrotsky ta över sopfrågan?


Centern säljer sin själ

Centerpartiet har nu tagit ett rejält kliv bort från sin tidigare så gröna profil. Centerstämman tonade i dag ned kravet på kärnkraftsavvecklingen och öppnade för borgerligt samarbete i frågan, rapporterar radio-Ekot.
Borgerliga debattörer som exempelvis Håkan Jacobson, ledarskribent på Uppsala Nya Tidning, hyllar förstås centerpartiet och kallar kursändringen för föredömlig.
"Att ett parti lyssnar på debatten, tar till sig argument och förmår byta åsikt i en "kärnfråga" är ovanligt", skriver Jacobson i sin blogg.
Centerns nuvarande politiska hållning skulle också kunna beskrivas med devisen "ändamålet helgar medlen". Att hålla ihop den borgerliga alliansen inför valet tycks vara Maud Olofssons enda ledstjärna. Makten går före allt.


Bevare oss från "mauderna tider"!

Centern tågar mot "mauderna tider" och byter logga.
Politiken stinker dock av tillbakagång: inskränk strejkrätten, avskaffa maxtaxan i barnomsorgen och inför vårdnadsbidrag är några av centerns förslag. Dessutom tycker inte centerledaren längre att det är angeläget att avveckla kärnkraften eller att hålla på alliansfriheten - två gamla centerprofilfrågor som bara slängs i papperskorgen.
Vad blir kvar av centern, frågade vi på ledarplats i lördags.
I dag varnar vi för att centern blir en riktig kvinnofälla.
Mot "mauderna tider"? Bevare oss väl!

Trist utan Totta

I bilen hem från sommarlandet lyssnar jag på en samlingsskiva med Monica Zetterlunds bästa. Hon är fantastisk. (Det går inte att skriva "var" för hon lever genom sin musik) Plötsligt bryts musiken och radionyheterna basunerar ut att Totta Näslund avlidit på ett sjukhus i Göteborg.
Jazzen och bluesen har på kort tid förlorat två av sina härligaste profiler.
Nynnar Tottas fina låt: Men bara om min älskade väntar...



Anders Wijkman diskuterar "plan D"

Jag fick ett mejl från kristdemokraternas spännande EU-parlamentariker Anders Wijkman.
Han skriver om EU-krisen. Margot Wallström tänker helt rätt när hon lanserar sin "plan D", anser Wijkman men han efterlyser större konkretion.
"Mera debatt och dialog är jättebra. Men det demokratiska underskottet löses inte bara med detta", skriver Wijkman. Han ser tre principiella problem.
"För det första mellanstatligheten, där regeringarna i slutna rum fattar beslut på en rad områden. För det andra den bristande förankringen av olika EU-beslut i de nationella parlamenten. Här borde fördragets förslag om att sända alla nya lagförslag på remiss till parlamenten kunna införas, nej:et i Frankrike och Holland till trots. Det tredje problemet hänger ihop med Kommissionens speciella ställning"
, fortsätter han.
Problemet är inte främst kommissionens stora makt, menar Wijkman, utan dess avstånd till medborgarna. Kommissionen har i realiteten en starkare ställning än ett lands regering. Ändå har medborgarna ingen möjlighet att påverka dess sammansättning eller rösta bort den.
"Ett radikalt alternativ skulle vara att låta parlamentarismen få bestämma fullt ut även på EU-nivå. Det skulle innebära att kommissionen var direkt beroende av majoriteten i Europaparlamentet. Men om så skedde skulle karaktären av samarbetet ändras påtagligt. Vi skulle få en federal stat, något som relativt få medborgare vill ha", fortsätter Wijkman.
I stället föreslår han en medelväg - att låta EU:s medborgare i direktval välja EU-kommissionens ordförande i samband med europaparlamentsvalen.
Samtidigt vill Wijkman stärka parlamentets ställning.
"I dagens globaliserade värld finns det inget alternativ till EU-samarbetet . . . Låt oss hoppas att Frankrikes och Hollands nej är den väckarklocka som får elitens EU att bli medborgarnas EU", avslutar Wijkman.
Jag håller med Anders Wijkman i mycket. EU:s demokratiska underskott måste på allvar rättas till. Den nya konstitutionen var till viss del ett försök att faktiskt stärka medborgarmakten. Det är dags att diskutera vilken sorts demokrati vi vill bygga på europa-nivån.


Dags att lyssna

EU:s ordförande Jean-Claude Juncker kommenterade EU-toppmötets sammanbrott med att det nu är dags för "plan D - som i dialog och debatt".
"The EU must now listen more intensely to its citizens," sade Junker i helgen.
Bättre sent än aldrig, får man väl tillägga.
Förhoppningsvis får nu EU-kommissionär Margot Wallström möjlighet att sats stort på sin Plan D.
Och här hemma är det hög tid att ministrarna samtalar med riksdag och medborgare om allt som är på gång inom unionen. Konstitutionsprocessen tar time out, men EU pausar inte.




För få allergidoktorer

Just hemkommen från en skön helg i skärgården hör jag på radion att det kan bli brist på allergi-specialister i sjukvården framöver. Landstingen har inte satsat tillräckligt på allergi-läkare, hävdar en doktor Gottberg vid Södersjukhuset.
Denne doktor Gottberg räddade livet på mig för tio år sedan. Jag hade åkt in och ut på diverse akutsjukhus på grund av svår matallergi. Tillslut kom jag till Gottberg som genast misstänkte en sorts histaminöverskänslighet som kan ge både astma och magbesvär. Jag fick mediciner och har sedan dess lärt mig hantera min allergi.
Beslutsfattarna bör lyssna på doktor Gottberg. Han vet vad han pratar om.


LO och Attac i gemensam kamp

I helgen håller fackföreningsrörelsen och globaliseringskritikerna i Attac gemensamt seminarium på Brunnsviks folkhögskola. Det är fjärde gången organisationerna träffas för sommaröverläggningar om hur orättvisor ska kunna bekämpas både nationellt och internationellt.
I år står Tobinskatten, gränslöst fackligt arbete och arbetskraftsinvandring som står på dagordningen.
Läs min kollega Ingvar Perssons utmärkta krönika på dagens ledarsida.
Attac har stöttat Byggnads också i den principiellt viktiga striden om kollektivavtalet vid skolbygget i Vaxholm. Häri ligger ett frö till en ny spännande vänster där fackföreningar och globaliseringsaktivister tillsammans bekämpar hyperkapitalismens rovdrift på människor och miljö.

Valet är på intet sätt avgjort

Under 1990-talets första valrörelse var opinionssiffrorna rekorddåliga för socialdemokraterna. Jag minns hur SSU:arna gick omkring i T-shirts med texten: Vem fan är Sifo?
Jag är i grunden skeptisk mot politikens och den politiska journalistikens fixering vid opinionsmätningar. Tror att demokratin skulle må bättre av om man utvecklade den medborgerliga delaktigheten i samhällsbygget snarare än satsade på mentometer-demokrati.
Statistiska Centralbyråns, SCB:s, stora partisympatimätningar är dock värda att ägna en tanke.
I går kom vårens mätning. Det borgerliga blocket leder med lite över fyra procent. Moderaterna är förstås opinionsvinnarna medan alla de andra borgerliga partierna tappar.
Socialdemokraterna ligger på 34,7 procent vilket inte är så tokigt ett år innan valet. Varningsklockan bör dock ljuda högt på Sveavägen 68. Moderaterna har lyckats locka till sig LO-röster, andelen osäkra är mycket hög bland de socialdemokratiska sympatisörerna och både feministiskt initiativ och junilistan ser ut att kunna få en hel del röster om de bildar partier.
Läs mer i dagens ledare - "Soffan större hot än högern".
Ett är säkert: valet är på intet sätt avgjort. Socialdemokraterna måste få upp ångan och försöka vända missnöjet till förtroende och framtidstro.

Vilsna västerviksbor och kollominnen

Phu just hemkommen från ännu en lång dag. Det är mycket nu inför sommarsemestern.
Jag hjälpte ett äldre par på tunnelbanan i dag. De hade åkt åt fel håll. De skulle till Fridhemsplan men hamnade i Globen.
Paret visade sig vara från Västervik. De skulle turista lite i huvudstaden och bland annat spela boule i Kungsträdgården.
Jag har tillbringat varje sommar i Västerviks skärgård sedan jag var 8 år.
Festligt att få träffa västerviksbor på Globens tunnelbanestation. Det kändes som om sommaren var här.
Apropå sommar läste jag i Nathalie Sundesten Landins blogg att hon skickat iväg dottern på kollo.
Jag gillar kolloidén. Taxichauffören jag åkte med i går var bekymrad över att kollo-traditionen höll på att gå förlorad på grund av att Stockholm stad kraftigt höjt priset. Dessutom innebär kollo-sommaren bara några veckor i dag.
- På min tid var jag borta två månader. Vi var ungar från Bromma som fick åka till Värmland där vi fiskade och badade och hade kul ihop, berättade taxichauffören.
Vi enades om att kollo-tiden också ger en sort social fostran.
- Man lär sig att ta hänsyn till andra, att leva tillsammans med andra och ta ansvar för det gemensamma, sade den kloka chauffören.
Med tanke på att 18 procent av barnen i dag aldrig lämnar sin hemkommun under hela sommarlovet är det nog dags att verkligen satsa på kollo-verksamheten. Sommaren är i högsta grad segregerad.


Heja Annika Billström

Livet tycks vara ett sammanträde. Dessa dagar före semestrarna är hopplösa. Jag sitter mest i möten - därav något mindre bloggande från min sida.
SCB:s stora partisympatimätning kom i dag. Jag återkommer säkert till den. Annars kan du läsa morgondagens ledarsida i Aftonbladet.
Jag kan bara konstatera att väljarna i bland är klokare än partimedlemmarna.
I Stockholm får (s) 30,5 procent, alltså ungefär som valresultatet 2002.
Det är inte så dåligt med tanke på en lång vår av bråk och stolligheter inom partiet.
För väljarna väger uppenbarligen politiken tyngre än det interna käbblet.
Heja Annika Billström!


Sopigt värre

Vilken sommar! Äntligen!
Desto viktigare att sophanteringen fungerar. I går bloggade jag om skitiga Stockholm med anledning av tidningens "sop-upprop". Har fått många mejl om detta.
Bland annat skriver VD för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen som byggt den återvinningsstation jag skrev om i går - behållaren i Göteborg som själv säger till när den behöver tömmas.

"Hej Helle!

Jag jobbar som VD för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen och var intervjuad i dagens Aftonbladet. Det är även vi som har byggt den station som "intelligenta" behållare i Göteborg som du refererar till i din blogg. Det är den första stationen i Göteborg men inom en treårsperiod kommer samtliga stationer i Göteborg få det utseendet med intelligenta behållare för kartong framförallt. Detta är ett projekt som vi driver tillsammans med Kretsloppskontoret på Göteborgs Kommun.

I Stockholm finns faktiskt en exakt likadan station etablerad på Mariehamnsgatan i Akalla. Vi kommer att bygga om 10 stycken återvinningsstationer till dessa under detta år. Detta är dock inte i samarbete med Stockholms Stad utan ett helt eget initiativ. Vi har nu under lång tid föreslagit Stockholms Stad samma lösning som vi gör för Göteborg men intresset från Renhållningsnämnden i Stockholm är mycket ljummet. Istället hotar man med att dra in markupplåtelseavtalet. En intressant skillnad i angreppssätt mellan rikets två största städer tycker jag.
Mvh
John Strand"
Intressant att Stockholms stad är så seg när det gäller nya innovationer för en bättre renhållning.
Återigen: lär av Göteborg!
Nu måste jag på sammanträde med ledningsgruppen.


Stockholm kan lära av Göteborg

Apropå sopor...
På Långedragsvägen i Västra Frölunda i Göteborg står landets mest avancerade återvinningsbehållare. Den sänder sms till entreprenören IL Recycling när det är dags för tömning.
Senaste numret av Miljörapporten skriver intressant om återvinning och sophantering.
Det är ett växande samhällsproblem. Men med hjälp av den nya informationstekniken kan en hel del av problemen lösas.
Bättre koll på återvinningsiglon kan hålla råttorna borta.
Stockholms stad borde kolla in göteborgarnas försök.


Stockholm dränks i sopor

Huvudstaden stinker av sopor. Det är något som gått snett med idéerna om källsortering. Lojala medborgare sorterar sina sopor men kommunen tar inte hand om sopbergen. Källsorteringsstationerna dignar av skit. Råttorna börjar ta över city.
I dag startar Aftonbladet ett "sopupprop" - en protest mot att nedskräpningen av Stockholm har gått för långt.
Läs gärna Monica Gunnes krönika.
"Det är något djupt skrämmande med sopor som breder ut sig. Som tar plats och anger tonen. Det offentliga rummet backar, retirerar, drar sig tillbaka, fegar ut, skyller på andra och säger: Jag bryr mig inte. Jag bryr mig inte om hur det ser ut.", skriver Gunne.
Annika Billström och de andra i Stadshuset bör ta sop-uppropet på allvar.
Stadens yttre miljö präglar medborgarnas förtroende för de styrande. Den som får gå omkring i skit känner sig som skit.

Personligt men inte privat

Expressens Linna Johansson fortsätter debatten om bloggar. Det är inte färre mediebloggar utan fler som behövs, enligt Johansson.
Så långt är jag böjd att hålla med. Men sen fortsätter Linna Johansson att driva sin tes att blogginnehållet är bäst om det handlar om rent privata ting.
"Jag önskar mig en riktig rejäl medieblogg, pratigare och privatare än alla andra. Inte personlig. Inte bara en liten upplysning om en kommande resa sådär som man kan hitta i Helle Kleins blogg och som i slutändan är den sortens upplysningar man hittar på vykort.
Utan privat på riktigt"
, skriver hon.
Jag är inte riktigt säker på att jag begriper vad hon menar. Linna Johansson har i en tidigare krönika skällt på mig för att jag dristade mig att ifrågasätta läsvärdet i att få reda på att Expressens politiska redaktörs dotter har feber.
Den här gången tycker jag att hon resonerar klokare.
"Men journalistiken som den ser ut i framför allt morgontidningar och teve klamrar sig fast vid en idé om sig själv som fullständigt befriad från subjektivitet", skriver Linna.
Om det är ett ifrågasättande av idén om den "objektiva journalistiken" Linna Johansson är ute efter är jag helt med på noterna. Vi behöver en mer öppet reflekterande journalistik som diskuterar vilka värderingar som styr nyhetsval och granskningsperspektiv.
Det finns en paradox i medieutvecklingen. Å ena sidan härskar den förment objektiva journalistikens idéer, vilket leder till att journalister i för liten utsträckning reflekterar över sin egen världsbild (och alltför ofta oreflekterat bidrar till att befästa stereotyper om exempelvis muslimer, arbetare, kvinnor och så vidare). Å andra sidan fullkomligt exploderar tidningar och etermedier av åsikter och tyckanden.
Under mina femton år i opinionsjournalistik-branschen har jag fascinerats över hur just åsikter tagit allt större plats inne på nyhetsplats i en tidning som Aftonbladet exempelvis.
På ledarsidorna finns en sorts varudeklaration. Som läsare vet du att Expressens ledartexter är sprungna ur en borgerlig (liberal) värdegrund, liksom att vi bildar opinion utifrån ett "oberoende socialdemokratiskt" perspektiv på Aftonbladets ledarsida.
Opinionsjournalistiken går just ut på att driva värderingar, att argumentera och framförallt fördjupa läsarnas kunskaper i olika samhällsföreteelser.
Självklart finns det ett subjekt bakom varje text, radioinslag eller TV-reportage.
Det subjektiva är dock inte detsamma som det privata.
"Hur blir en text till? Vad finns bakom den?", undrar Linna Johansson vidare.
Det är väsentliga frågor. För mig handlar det om att det finns ett jag bakom med vissa värderingar. Det är något helt annat än att jag deklarera huruvida någon i min närhet har feber eller diarré.
Skilj på det privata och det personliga!
(Jag tror för övrigt att trenden av allt större intimisering och självbespegligen inom media-eliten är direkt ohälsosam - ett utslag av en sjukligt narcissistisk kultur. Mer om detta någon annan gång.)
Expressens Linda Skugge har hakat på Linnas krönika och utmanar mig och ett antal manliga mediebloggare på en privatlivs-duell. Skugge ställer en del frågor om alltifrån mina hemligaste drömmar till synen på svärföräldrarna.
Jag ser ingen anledning att svara. Min devis är just: politisk och personlig, men aldrig privat.
En devis som tydligen Expressens kulturchef Per Svensson också sluter upp bakom.
Sorry, Linda och Linna.


Dags för plan D - demokrati

Statsminister Göran Persson gjorde en helomvändning när han träffade riksdagens EU-nämnd i dag. Han förordade att man skjuter på ratificeringsbeslutet. Det innebär att den svenska riksdagen inte kommer att ta något beslut om EU:s konstitution i höst.
Så bra! Därmed finns all chans att öka medborgarnas delaktighet i unionens utveckling. Dags för plan D som i demokrati! (Här kan du läsa min måndagskrönika i ämnet)
I morgon kan du läsa mer på Aftonbladets ledarsida om just detta. Mats Engström, ledarsidans kunnige EU-skribent, utvecklar i en ledare hur unionen nu bör gå vidare och vad Sverige borde driva på toppmötet.
Olle Svenning skriver dessutom en suverän krönika om den danska EU-debatten.
Kolla in tidningen i morgon!


Högskolan om omvärlden

"Sverige ska vara en ledande kunskapsnation", sade utbildningsminister Leif Pagrotsky när han i dag presenterade den nya högskolepolitiska proposition.
"Ny värld - ny högskola" heter den.
Samtidigt kommer rapporter om att Stockholms universitet ställer in kursen i arabiska vid Mellanöstern-programmet till hösten. Trots att det är fler sökande än någonsin.
Det verkar som om universitetsvärlden inte prioriterar eller har råd med den nya världen.

Hur gör ledarskribenter?

Jag har fått flera mejl från läsare som undrar hur vi arbetar på Aftonbladets ledarredaktion.
Här kommer en kort beskrivning av en vanlig dag på ledarredaktionen.
Vi - dvs Ingvar Persson, Åsa Petersen, Olle Svenning, Lena Askling, Mats Engström, Jesper Bengtsson (som just nu är pappaledig) och jag själv - börjar med ett morgonmöte ungefär vid 10-tiden.
Då går vi igenom vad vi läst i tidningarna, hört på radio, vi kollar vår egen dagbok för vad som ska hända under dagen, vi kollar TT:s lista för inrikes- och utrikesbevakningen och så diskuterar vi vad som är dagens viktigaste saker att kommentera. Vi har också våra egna profilfrågor som vi driver opinion i så valet av ämnen styrs inte enbart av nyhetsflödet. Det är alltid en balans mellan att vara dagsaktuell/nyhetsorienterad och att driva opinion långsiktigt i vissa frågor.
I går diskuterade vi exempelvis Junilistan och Nils Lundgrens debattartikel i Aftonbladet. Mats fick i uppdrag att skriva en krönika på temat partiernas förhållande till EU (läs den här).
Jag åtog mig att skriva om den spännande utvecklingen inom biståndspolitiken med G8-ländernas utspel och Gordon Browns initiativ till skuldavskrivningar. Vi bestämde att det skulle bli huvudledare (läs den här).
Så gott som varje dag har vi en huvudledare (som skrivs under med enbart en signatur - Aftonbladets ledarsida låter läsarna veta vem som hållit i pennan till skillnad från Expressen, DN och Svenskan) och en krönika (där skribenten presenteras med bildbyline).
Sen har vi alltid en hylla med små korta, ofta ironiska kommentarer och citat.
Vi diskuterar väldigt mycket på redaktionen. I den meningen är det en kollektiv process. Samtidigt som vi är individer med olika kunskaper och olika språk som skriver.
Om vi någon gång (det händer sällan) skulle bli rejält oeniga är det till slut jag som chef som fäller avgörandet om vilken hållning vi ska inta i en specifik fråga.
Sen arbetar vi med våra olika skrivuppdrag (ofta har alla något att skriva även om det inte gäller publicering till dagen därpå), är ute på presskonferenser, seminarier, läser in oss, gör research, intervjuar, talar i telefon och inte minst svarar på mejl. Det kommer väldigt många mejl till oss ledarskribenter vilket är roligt men ibland ett arbetsmiljöproblem. Vi har nämligen som policy att försöka besvara det mesta utom rena stolligheter och personpåhopp.
På eftermiddagen, ungefär klockan 15, träffas vi igen till ett så kallat överlämningsmöte. Då kommer den som har kvällsjouren. Han eller hon får då ta del av morgongängets tankar och så diskuterar vi om våra idéer för sidan fortfarande håller. Ofta har det hänt saker både i Sverige och i världen som gör att vi kanske ändrar ämne för huvudledaren eller kommer på att det behövs en annan krönika. Att vara ledarskribent är att ständigt vara beredd på förändring och att snabbt kunna ge sig i kast med nya ting.
Det krävs också ett stort mått av prestigelöshet. Vi läser varandras texter och kritiserar dem språkligt och argumentationsmässigt.
När vi under eftermiddagsmötet slutligen har klubbat hur sidan ska se ut morgon därpå betyder inte det att alla texter redan är skrivna. Däremot ska det hända något stort om vi ändrar inriktning. Det gör vi dock då och då. Vi bemödar oss rätt ofta om att få med sena nyheter såsom det amerikanska valet, franska EU-folkomröstningen och nu senast nyheten om det förarlösa stridsplanet.
Normalt kan dag-gänget gå hem någon gång mellan 17 och 18 på kvällen, fast ofta blir dagen betydligt längre för många av oss.
Sen kallas vi ofta till radio-paneler och TV-soffor. Det kan innebära hemskt tidiga morgonprogram ibland. Eller söndagar när radions populära panel i Godmorgon Världen samlas. Ledarsidans medarbetare är också flitigt anlitade som föreläsare i föreningslivet, på ABF, i näringslivet, på skolor och universitet runtom i Sverige. Aftonbladets röst i samhällsdebatten hörs alltså lite varstans.
Tja, detta var en kort beskrivning av livet som ledarskribent. Och varje dag får vi oändligt många reaktioner från läsare, från medborgare i olika delar av samhället och från maktens män och kvinnor. Det är superkul!
Nu är det hög tid att hålla morgonmöte med medarbetarna.
På återseende.


Religion och politik

Läser i Aftonbladet att Jonas Gardell skickat uppmuntrande mejl till hälsominister Morgan Johansson när han kritiserade den religiösa fundamentalismen nyligen (Svd 20/4).
Upptäcker att Lisa Pelling har skaffat en blogg. Pelling hör till de mest genomtänkta unga socialdemokrater jag träffat. Hon brinner dessutom för internationalismen vilket gör mig extra glad. Lisa Pelling vikarierade på ledarisdan för ett år sedan och skrev sedan söndagskrönikor.
Nu är hon politisk sekreterare för Uppsalas landstingsråd (s) och kandiderar till riksdagen.
Jag ska följa hennes blogg.
Apropå religion så skriver Lisa om ett möte jag deltog i nyligen. Uppsalas s-studentförening Laboremus hade bjudit in mig och ärkebiskop KG Hamma för att samtala på temat: Är kyrkans uppdrag politiskt? Salen var knökfull av unga studenter och något äldre. Det var en härlig kväll med angelägna samtal om politik och existentiella frågor.


Nöje och politik

I kväll visade Sveriges televisions kulturprogram "Sverige" ett inslag om den svenska folkparkstraditionen. Det var ett ovanligt bra inslag utan alltför mycket nostalgi. Folkparksforskaren Margareta Ståhl berättade intressant om dåtidens och nutidens mötesplatser. Folkets park förenar allvar och nöje - den politiska kampen finansierades en gång genom dansintäkter exempelvis. Margareta Ståhl kommer ut med en bok om folkparkernas idéhistoria till Bokmässan (Atlas förlag).
Den ska jag läsa. När jag tänker på folkparkerna tänker jag på sommar. Det behöver vi mer av!
Just nu skakas nöjesvärlden dock av en annan nyhet. Domen mot popstjärnan Michael Jackson lär presenteras nu (klockan 22.45).
God natt.



Hela listan

Socialdemokraterna i Stockholms arbetarekommun har röstat fram sina ombud till kongressen i höst. Staden representeras av 22 ombud. Totalt har 2212 medlemmar röstat.
Flest röster fick finansborgarrådet Annika Billström och näst flest fick Thomas Hammarberg från Olof Palmes Internationella Centrum. Det bådar gott för kongressdebatten.
Kvinnorepresentationen ser bra ut. Värre är det med den etniska mångfalden. Det återstår en del att förändra.
Här är hela listan med antalet röster för respektive person:

1. Annika Billström, 1 216
2. Thomas Hammarberg, 1 072
3. Anna Berger Kettner, 1 043
4. Sven Britton, 993
5. Elisabeth Brandt Ygeman, 939
6. Maria Palme, 879
7. Teres Lindberg, 846
8. Maj Britt Theorin, 845
9. Roger Mogert, 839
10. Anders Carlberg, 809
11. Tomas Rudin, 765
12. Dag Larsson, 758
13. Maria Bosdotter, 741
14. Catharina Tarras-Wahlberg, 736
15. Ingemar Josefsson, 734
16. Jens Lundberg, 702
17. Olle Burell, 692
18. Py Börjeson, 682
19. Bo Andersson, 664
20. Maria Östberg Svanelind, 657
21. Juan Carlos Cebrian, 640
22. Joe Frans, 622


Bekämpa den strukturella rasismen

I dag presenterade diskrimineringsutredaren Paul Lappalainen sin utredning "Det blågula glashuset - strukturell diskriminering i Sverige".
På samma sätt som det finns en könsmaktordning finns en etnisk maktordning i samhället, menar Lappalainen.
Han efterlyser en tydligare antidiskrimineringspolitik och att årliga antidiskrimineringsplaner ska utarbetas inom alla myndigheter. Staten bör vidare införa en klausul mot diskriminering i alla statliga upphandlingar.
Lappalainens utredning är viktig. Den strukturella rasism som finns i det svenska samhället, inte minst på arbetsmarknaden, måste brytas.

Radio TUFF

Jag skrev tidigare om att jag och ledarsidan fått en ros av radio TUFF för vårt engagemang mot det nya "JAS-projektet", det förarlösa Neuron-planet.
Radioprogrammets Åke Sandin hörde av sig via mejl.
Han har sänt radio i tjugo år. Förutom TUFF gör han "Succékanalen".
"Det är den verkliga folkradion, för ett par tusen människor i de sydöstra förorterna har intervjuats där under de senaste tio åren. Bland andra har det varit utomlandsfödda från 60 olika länder. Några av dessa intervjuer har lärt mig mycket av vad jag som historiker inte tidigare visste om modern historia", skriver Sandin.
Sandin var en gång i tiden ordförande för Svenska Freds. Han har numera en egen blogg också, där han kallar sig "förbannad pacifist".
Något jag själv skulle kunna kalla mig.


Stäng inte riksdagen

På onsdag ska riksdagens styrelse besluta om ett förslag till ny säkerhetsordning. I förslaget har den lagliga rätten för journalister att vistas i riksdagens lokaler strukits. I stället ska man utarbeta en särskild ordning för just de journalister som brukar bevaka riksdagen. Dessa skulle alltså få någon sorts specialtillstånd att fritt vistas i riksdagen.
Det vore verkligen att diskriminera framförallt landsortens journalister som kanske inte så ofta kan vara på plats i huvudstaden. Dessutom finns det en fara i att låta den politiska makten avgöra vem som ska godkännas som granskare av just den politiska makten.
Måtte förslaget slängas i papperskorgen. Säkerheten måste kunna värnas utan att den för demokratin så viktiga offentligheten och öppenheten går förlorad.

När säkerhetstänkandet går för långt

I Dagens Nyheter läser jag om att den nya kriminalpolitiska trenden att satsa på allt säkrare fängelser håller på att slå över i inhuman fångvård. Hall och Kumla har exempelvis ansökt om att få använda elstängsel utanför murarna. Det har tidigare inte ansetts vara förenligt med en human svensk kriminalvård.
"En annan sak som inte var möjlig tidigare är att vi kontrollerar vår personal fortlöpande mot polisens register och inte bara vid anställningstillfället. Vi har dessutom i sex år försökt att få med facket på inpasseringskontroll av personalen. Plötsligt lossnade det", säger Christer Isaksson, säkerhetshetschef på Kriminalvårdsstyrelsen.
Facket varnar nu för att säkerheten kan bli för hög.
"Nu har man täppt till så mycket att det på sätt och vis kan ha blivit ännu farligare... Man har ökat riskerna för vår personal", säger Per Sunneborn, ordförande för Statstjänstemannaförbundet inom kriminalvården.
Det är hög tid att föra en rejäl debatt om utvecklingen inom kriminalvården.


Medborgarnas EU?

Jag skriver i dag i min måndagskrönika på Aftonbladets ledarsida om Margot Wallströms "Plan D som i demokrati".
EU-krisen handlar i grunden om bristande demokrati. Därför borde Sverige nu på toppmötet som börjar på torsdag driva Wallströms förslag att EU ska utarbeta ett program om de demokratiska utmaningarna.
Fick ett intressant mejl från förre kulturministern och folkrörelseideologen Bengt Göransson. Han anser att den europeiska unionen fungerar som en branschorganisation och det är ett av dess stora problem.
"Det som brukar känneteckna en branschorganisation är... en stark inre sammanhållning så länge det rör sig om det som är gemensamt för alla företag i branschen, det som kan sägas vara den minsta gemensamma nämnaren. - - - Utanför den minsta gemensamma nämnarens område råder en hänsynslös konkurrens, och den sektorn är alltid mångdubbelt större än den där man har gemenskap", skriver Göransson.
Medborgargemenskapen å andra sidan förutsätter att det gemensamma är större än det privata, menar Göransson.
"EU kan aldrig bli en de europeiska medborgarnas gemenskap så länge unionen föredrar att vara branschorganisation", fortsätter han och avslutar med en önskan om att den europeiska unionen borde bli en medborgarnas gemenskap. Håll krämarna på avstånd!
"Minns vad författaren Carl Göran Ekerwald en gång sa: Vem vill egentligen ha ett aktiebolag till fosterland?"
Kloka ord från en av de största tänkarna inom svensk socialdemokrati.
I morgon diskuterar min kollega Mats Engström vidare frågan om partiernas förhållande till EU - med anledning av Junilistans eventuella partiplaner.
Kolla in morgondagens ledarsida i Aftonbladet.

Vad händer i dag?

Måndagen började bra med solsken och roliga telefonsamtal.
I väntan på att redaktionen samlas kollar jag TT:s lista. I dag börjar den stora flygplansmässan i Paris där det omdebatterade svensk-franska flygplansprojektet Neuron skulle ha visats.
Miljöpartiets plötsliga avhopp från förslaget om ny skollag är också på dagordningen.
Sen läggs en utredning om strukturell rasism till regeringen.
På utrikeslistan är det italienarnas folkomröstning om konstgjord befruktning och stamcellsforskning som toppar.
EU:s utrikseministrar är samlade. Irak och Sudan står visst på dagordningen.
Från amerikanskt håll hörs allt hårdare kritik, även från republikaner, mot fånglägret på Guantanamobasen. Pentagon hävdar dock att allt är som det ska vara och att de kontroversiella förhörsmetoderna har förhindrat nya terrorattacker.
Här finns ämnen för flera ledare.
I bland önskar jag att vi hade mer än bara en sida.

Rosor från radio TUFF

Jag fick ett mejl som berättade att jag fått en ros från radio TUFF. Det är Tyresö U-lands- och fredsförening som sedan 20 år tillbaka sänder radioprogram på söndagar. Nu har jag i egenskap av Aftonbladets politiska chefredaktör och Frida Blom från Svenska Freds fått varsin radio-ros för att vi "framgångsrikt protesterade mot planerna att satsa 750 miljoner kr på ett nytt flygprojekt, det obemannade planet Neuron".
Tack för det. Jag ger rosen vidare till min medarbetare Lena Askling som höll i pennan och formulerade vår kritiska ledare.
Tyresös fredsaktivister kan vara säkra på att Aftonbladets ledarsida nogsamt håller koll på förvarsminister Leni Björklund så att inte fler huvudlösa projekt försöker genomföras.


Heja Gordon Brown

I går fattade de rika nationerna i den så kalladde G8-gruppen beslut om stora skuldavskrivningar för världens fattigaste länder. Det är framförallt Storbritannien som driver på.
"Detta är det mest genomgående utspel som finansministrarna någonsin har gjort om skulder och fattigdom", sade finansminister Gordon Brown efter att två-dagarsmötet i London avslutades under lördagen.
I sommar ska det stora G8-mötet samlas i Skottland. Inför det mobiliserar nu världens alla biståndsorganisationer, människorättsorganisationer, artister och globaliseringsaktivister. Jag har i tidigare bloggnotiser (här och här) berättat om den snabbt växande globala folkrörelsen Global Call to Action.
Det finns hopp om världen!

Bloggens demokratiska potential

Under en tid har det pågått en märklig debatt om svenska bloggar. Den traditionella journalistikens försvarare hånar bloggandet som något slags ointressant pladder. Och så kallade vanliga bloggare som inte hör till de etablerade medierna har lite surt hävdat att nu kommer det kommersiella intresset att ta över.
Inget av det är förstås rätt men heller inte helt fel. Jag tror det är precis så här förvirrat. Bloggsfären är en relativt ny offentlighet och den kommer att befolkas av högt som lågt, av idealitet och kommersialism, av det mest privata och det mest politiska och så vidare.
Bortom den svenska ankdammen finns dock det verkligt fascinerande med bloggsfären - det faktum att röster från all världens hörn plötsligt får en arena för att uttrycka sina åsikter, ja i bland sina förbjudna åsikter. Till mina favoriter hör samlingsplatsen Global voices.
Häri finns internets och bloggens demokratiska potential - vidgandet av åsikts- och tryckfriheten.
Den som vill läsa mer om detta kan också kolla in BBC:s utmärkta artiklar.



"Lagom mycket kriminalitet"

Lördagsvädret är gråmulet. Börjar säkert regna snart. Tid för läsning.
Dagens Nyheter har en intressant artikel om den norska kriminologen Nils Christie idag (kan tyvärr inte länka för DN har ännu klockan 12.15 inte lagt ut artikeln på nätet). Christies bok "Lagom mycket kriminalitet" har nyligen kommit ut på svenska (Natur o Kultur).
Den 76-årige före detta professorn i kriminologi vid Oslo universitet hör till de kriminologer som alltid arbetat för en humanare fångvård. Han jämför bland annat USA och Kanada. Kanada har 116 fångar per 100.000 invånare medan det i USA finns 730 fångar per 100.000 invånare - alltså sex gånger fler.
"Kanada har jämt och uthålligt minskat antalet fångar under senare år medan USA har gått i motsatt riktning. En slutsats är att när det gäller att kontrollera att kriminaliteten är vi inte styrda av ett oavvisligt öde utan av politiska beslut som grundar sig på olika valmöjligheter", säger Christie till DN.
Dagens svenska debatt handlar alltför ofta om hårdare straff och tuffare tag mot brottslingarna. Christies fråga om det inte finns andra lösningar än straff är väl värd att fundera över.
Tyvärr tycks även socialdemokratin gå åt "hårdare-straff-hållet" i någon sorts iver att inte låta moderaterna ta över den kriminalpolitiska debatten.
Det finns dock undantag. Jag har hittat en ung socialdemokratisk bloggare - Amir Sariaslan - som bor i Stockholm och pluggar kriminologi. Han ägnar så gott som hela sin blogg åt dessa angelägna frågor.
Jusititeminister Bodström borde läsa Sariaslans blogg.


Greenpeace fällt för terrorbrott

Några greenpeace-aktivister hängde upp en banderoll på huvudkontoret till danska motsvarigheten till LRF i Köpenhamn. De protesterade mot genmodifierad mat.
I går infann sig Lennart Daléus, chef för nordiska Greenpeace, i rättssalen i Danmark.
I dag kom domen: höga böter för själva organisationen Greenpeace.
Det är ett utslag av de nya danska terrorlagarna efter 11 september. Ska nu hädanefter Greenpeace betraktas som en terrororganisation? Ska alla som betalar in medlemsavgiften betraktas som finansiärer av terrorism?
Terrorismen är ett verkligt hot men det är farligt när terrorbekämpningen går ut på att stämpla alla former av protester för terrorism. I dag skriver Aftonbladets ledarsida om kriget mot terrorismen och hoten mot rättssäkerheten.
Vi varnar bland annat för att förslagen i EU:s handlingsplan mot terrorism kommer att slå hårt mot ideella biståndsorganisationers verksamhet.
Jag träffade biståndsminister Carin Jämtin. Hon bedyrade att Sverige bråkar kraftfullt om detta.
Hoppas det visar sig på EU:s toppmöte nästa vecka.


Kan Mats Hulth fixa bättre väder?

En reklambroschyr från Sveriges Hotell- och Restaurangägare damp ner på redaktionen. "Framtiden finns i besöksnäringen" bedyrar Mats Hulth, vd för SHR.
Han hoppas på större samhälleliga satsningar på turistnäringen.
Vore bra om Hulth kunde göra något åt det usla sommarvädret först.
Just nu vräker regnet över Stockholm.
Arma turister!

Kvotera mera

"Dagens mansdominans i näringslivet är inte acceptabel. Utvecklingen mot en jämn könsfördelning går alldeles för långsamt", säger justitieminister Thomas Bodström till TT.
Bodström låter nu en utredare ta fram förslag på hur aktiebolagslagen ska kunna stadga att minst 40 procent av styrelseledamöterna ska vara kvinnor.
Utmärkt. Näringslivet har haft lång tid på sig att bryta mansdominansen men ännu inte lyckats prestera någon förändring.
"Orback, det är lika bra att kasta in handduken och lagstifta om kvotering. Andelen kvinnor i styrelserna har ökat från 15,1 till 16,9 det senaste året. Allt kom av sig när hoten försvann", säger Strix VD Anna Bråkenhielm i Att:ention.
Justitieministern verkar nu gå Bråkenhielm till mötes. Jämställdhetsminister Orback får väl hålla koll på att kvoteringen verkligen genomförs.

Friskare företag

Carl Bennets presskonferens på Nordic Sea Hotel vid Vasaplan i morse var välbesökt.
Han har tillsammans med försäkringsbolagen Afa och Alecta lyckats samla alla arbetsmarknadens aktörer och de bästa arbetsmiljömedicinska forskarna till ett spännande projekt för ett friskare arbetsliv.
Sverige har liksom många andra västländer oroväckande höga sjuktal. Sjukfrånvaron kostade 170 miljarder under 2003. Det är milt sagt ett gigantiskt samhälleligt och försås mänskligt problem.
Teorierna är många - ett ökat förvandlingstryck i näringslivet, en åldrande besfolkning, attitydförändringar, livstilsfaktorer, sjukskriven i stället för arbetslös, konjunkturen och så vidare.
Bennets projekt väljer att titta på de företag där sjukfrånvaron är låg. Tanken är att forskare ska mejsla ut så kallade friskfaktorer - det kan handla om ledarskap, arbetsmiljö, delaktighet med mera.
Genom den breda uppslutningen - alltifrån Michael Treschow från Svenska Näringsliv till Wanja Lundby-Wedin i LO - ökar möjligheten att hitta någon sorts samsyn där fokus är att skapa arbetsorganisationer som är långsiktigt hållbara.
Det här kommer jag med all säkerhet att skriva mer om på Aftonbladets ledarsida.

Billström om att uppfylla vallöften

Stockholms finansborgarråd, Annika Billström, skriver på debattplats i dagens Aftonbladet om vikten av att uppfylla vallöften. Hon skriver först ärligt om det svåra beslutet om att införa försök med trängselavgifter - ett svek mot vallöftet att inte införa sådana.
Hårt trängd av regeringens uppgörelse med miljöpartiet fick hon ställa sig frågan om hon skulle avgå och därmed svika de väljare i Stockholm som röstat fram socialdemokraterna till makten? Eller skulle hon medverka till att regeringen fälldes?
"Alla vet vilket beslutet blev, och det var det svåraste jag någonsin fattat. Jag vill aldrig någonsin ställas inför det valet igen", skriver Billström.
Debattartikeln är intressant för den visar just på politikens komplexitet. Verkligheten är sällan svart och vit. I det här fallet var handlade det också om den nationella nivåns krock mot den lokala. Den typen av krockar lär vi se mer av när politiken blir alltmer gränslös. Desto viktigare att föra ett medborgerligt samtal om på vilken nivå olika beslut bör tas: den lokala, den nationella eller den europeiska och rentav globala?


Carl Bennets spännande projekt

En av näringslivets mest intressanta direktörer ringde. Han heter Carl Bennet och hör till de företagsledare som vill satsa på Sverige. Hans kritik mot den kortsiktiga kvartalskapitalismen är mycket angelägen.
I morgon bitti presenterar han ett spännande forskningsprojekt. Företrädare för näringslivet, fackföreningsrörelsen, vetenskapen och Afa och Alecta ska under ledning av Bennet komma åt problemet med den höga sjukfrånvaron. Fokus ligger dock på de företag som har låga sjuktal bland sina anställda. Studien kommer att handla om så kallade "friskfaktorer".
Jag tänker absolut gå på presskonferensen. Frågan om hur vi ska skapa ett "friskare arbetsliv" hör till vår tids stora framtidsutmaningar.

Heja Iran

Bloggaren Maryam Yazdanfar läste mina fotbollskommentarer igår kväll. När jag deppade, jublade hon - inte för att det gick dåligt för Sverige utan för att det gick så bra för Iran.
"Mitt iranska hjärta bultar snabbare än någonsin. Vi är i VM-slutspel, och det äger rum i Tyskland, och jag tänker åka dit!", skriver Maryam.
Häftigt.
Kanske får hon sällskap av Ali Esbati?

Släkten är värst

I dag delade Stockholms universitet ut en Oskar Klein-medalj till fysikern Yoichiro Nambu
från University of Chicago. Varje år sedan 1988 har det hållits särskilda föreläsningar av internationellt erkända fysiker till minnet av Oskar Klein.
Klein hörde till de teoretiska fysiker som tillsammans med Niels Bohr utvecklade och delvis ifrågasatte Einsteins teorier. Den så kallade sträng-teorin som i dag är så på modet framförde exempelvis Klein redan på 1920-talet.
Jag förstår inte så mycket av det där. Även om Oskar var min farfar.
Hade dock önskat att jag var äldre när han levde. Då hade vi kunnat diskutera religion och fysik - något som farfar gjorde på 1950-talet i en lång tidningsdebatt med filosofen Ingemar Hedenius. Farfar stod för linjen att tro inte alls behöver vara någon motsats till vetande. Han ville tvärtom att fysikerna skulle föra dialog med filosofer, teologer och andra inom humaniora-vetenskaperna.
Tvärvetenskapliga samtal behöver vi mer av idag.
Jag förstår som sagt inte så mycket av den teoretiska fysiken. Däremot är jag stolt över att farfar envetet kämpade för att Nobelpriset i fysik skulle gå till den kvinnliga super-fysikern Lise Meitner.
Tyvärr segrade då, som nu, de patriarkala strukturerna. Priset gick till en man. Att Meitner var judinna i en tid av nazism och världskrig gjorde nog inte saken bättre.
Listan över Oskar Klein-minnesföreläsarna genom åren är förfärande mansdominerad. Farfar vänder sig nog lite bekymrad i sin grav.



I bland hjälper protester

Aftonbladets ledarsida var snabbt ute med kritik mot regeringens huvudlösa planer på ett nytt stridplans-projekt. I morse skrev jag i bloggen att riksdagen måste sätta stopp för projektet.
Det väntade regeringsbeslutet kom aldrig i dag. Riksdagshuset har kokat av heta känslor efter att projektplanerna avslöjades. Flera s-riksdagsledamöter har hört av sig och uttryckt sin förvåning om regeringens plötsliga propåer. Miljöpartiet och vänsterpartiet har rasat.
Jag träffade miljöpartiets språkrör Peter Eriksson utanför riksdagen i eftermiddags.
- Nu har vi stoppat det där planet, sade han nöjt.
Det är bra att miljöpartiet reagerade kraftfullt. Regeringen har ju faktiskt gjort en försvarsuppgörelse med de gröna. Trodde verkligen Göran Persson att de skulle finna sig i att plötsligt ta ansvar för ett nytt "jas-projekt" som varken förankrats politiskt eller hos försvarsmakten - bara hos försvarsindustrin? Det var mycket nog för miljöpartisterna att ställa upp på nuvarande försvarsbeslut.
Regeringen tvingades skjuta upp beslutet på obestämd framtid.
Än finns det alltså tid att nogsamt diskutera den svenska försvars- och säkerhetspolitiken framöver.
I bland hjälper det att protestera.

Riksdagen måste sätta stopp

I går kväll skrev jag om regeringens försök att kuppa igenom ett nytt miljardslukande försvarsprojekt - ett så kallat förarlöst stridsflygplan kallat Neuron.
"Regeringen klartecken för ett nytt miljardslukande försvarsprojekt, ett stridsflygplan, har katastrofala likheter med Jasprojektet", skriver Aftonbladets ledarsida i dag.
"Sveriges försvar är i dag halverat, hälften av alla anställda, värnpliktiga och fredsförband har bantats bort. Trots det kostar försvaret lika mycket som 1990, 40 miljarder om året.
Jasprojektet är den enskilt största orsaken till att kostnaderna inte minskat och drar 40 procent av de totala materielkostnaderna",
fortsätter ledaren.
I dag tar regeringen beslutet. Det är huvudlöst. Lyckligtvis har många riksdagsledamöter reagerat, däribland folkpartiets Allan Widman. Riksdagen måste sätta stopp för projektet.


Tung fotbollskväll

Inte heller tjejerna klarade matchen. Nåja, de förlorade inte som herrarna mot Norge men ändå. Det hade varit betydligt skönare inför matchen mot England om tjejerna vunnit mot Finland i dag. Nu är det bara vinna mot engelskorna som gäller! Hm.
Om ni undrar över mitt plötsliga sportintresse så kan jag avslöja att jag alltid gillat att följa dam-fotbollen - alltsedan min kusin Åsa Lönnqvist spelade med i landslaget.
För övrigt bär jag Sportbladets rosa band, Älska fotboll - en manifestation mot fotbollsvåldet. Vi är 135.000 medborgare som bär bandet nu. Köp ett du med!


Nya bloggare med hjärtat till vänster

En av mina favorit-poeter heter Hasse Arvidsson. Jag lärde känna honom under min tid som chefredaktör på Örebro-Kuriren. Hasse har ett brinnande socialt engagemang och hjälper unga drogmissbrukare att komma rätt i livet igen. Hans egna erfarenheter från drogträsket gör honom till en suverän socialarbetare och medmänniska.
Hasse har startat en blogg.
Sen fick jag ett mejl från en kul tjej - Maryam Yazdanfar. Hon beskriver sig själv som en "blattebrud som bott en fjärdedel av livet i Teheran och resten här". Maryam hör till den nya generationens lovande socialdemokrater. Jag ska följa hennes blogg med spänning.
Oj, oj, oj tjejerna i fotbollen mot Finland kämpar på. Det är inte så långt kvar av matchen och det står 0-0.

Läsare om stridflygplanet

Jag kollar på de båda spännande fotbollsmatcherna samtidigt som läsarkommentarer om min senaste bloggnotis om det nya huvudlösa "JAS-projektet" rinner in.
Sverige ser ut att förlora mot Norge. Suck. Hoppas det går bättre för damerna mot Finland.
Jaha ja, där gick slutsignalen. Herrarna förlorade. Tungt att svara svensk.
Nåja, nu till läsarkommentarerna.
"Varför ska vi i Sverige satsa på högteknologiska projekt som indirekt skulle kunna ge oss kunskaper och kompetens som gör oss till ett av världens mest framstående länder vad gäller teknik och forskning?", skriver Christer Persson ironiskt.
Ungefär likadant resonerar en annan herre som inte vågat skriva ut sitt namn men i mejladressen heter Jesse.
"Neuron som det nya planet ska heta får visst kritik innan det är byggt.Det blir ett STORT tecknisk genombrott för sverige att bygga det", anser han och tillägger att Jas 39 Gripen är mycket säkrare för piloten än de amerikanska konkurrenterna.
Kan inte Christer och Jesse tänka sig ett bättre högteknologiskt projekt som kan göra Sverige framstående? Vi kunde bli ledande inom miljö- och energiteknik, bioteknik eller informationsteknik, vilket vi i viss mån redan är.
Lilian Ferling håller däremot med mig om det vansinniga i att inleda ännu ett stridsplansprojekt.
"Jag håller helt och hållet med Helle som vill sätta stopp för ett nytt jasprojekt. Det finns otroligt mycket bättre saker som man kan lägga pengar på. Det är bara militärerna som vill leka litet inom ett område som är garanterat kvinnofritt", skriver hon.
Lilian tar också upp den gamla arbetarrörelse-devisen "mat istället för kanoner" och menar att den "gäller än idag".
Jag håller helt med!
Nu är det dags att kolla in tjejernas match igen.

Sätt stopp för nytt huvudlöst "JAS-projekt"

Enligt TT tänker regeringen i morgon anslå 750 miljoner för att utvecklat ett nytt stridsflygplan!
Det är sanslöst. Riksdagens försvarsutskott verkar helt överrumplat. Ledamöterna anser sig inte kunna ta ansvar för beslutet.
Nu måste vettiga politiker som Håkan Juholt och Britt Bohlin som kan försvarsfrågorna reagera. Ska verkligen Sverige påbörja ännu ett nytt "jas-projekt" trots att svenska försvaret definitivt inte har något behov av detta?
JAS-planet har kostat enorma mängder skattekronor och är uppenbart svårsålt till andra länder. Det är därför Saab i Linköping i dag varslar om uppsägningar. JAS är inte lönsamt och kommer aldrig att bli det. Hur sjutton ska ett nytt högteknologiskt plan bli det?
Svenska regeringen eller rättare sagt det militärindustriella komplex som i själva verket dikterar alla försvarsbeslut tänker utveckla detta nya förarlösa stridsplan tillsammans med kärnvapenmakten Frankrike och andra länder, enligt. Mina mörkaste aningar säger mig att Israel är inblandat. Varför har Sverige annars låtit israelerna testa ett förarlöst plan uppe i Kiruna?
Måtte riksdagen sätta stopp för vansinnigheterna.
Läs mer om detta på Aftonbladets ledarsida i morgon.

Bono och Pär Nuder mot fattigdomen

Jag skrev för en tid sedan en bloggnotis om att biståndsminister Carin Jämtin undertecknade ett vitt band till stöd för den globala kampanjen för att utrota fattigdomen. Nu har också finansminister Pär Nuder skrivit på mot fattigdomen. I samband med EU:s finansministermöte i Luxemburg passade Nuder på att slå ett slag för kampanjen. Utmärkt.
Sverige är ledande när det gäller biståndet. Däremot finns det en del att göra vad gäller skuldavskrivningsfrågan och rättvis handel. Här har Tony Blair och engelsmännen kommit längre - inte minst i deras Afrika-engagemang.
Kanske kan Nuder lära av Blair?
Global Call to Action against Poverty hör till de mer spännande globala folkrörelserna idag. I Sverige har ungefär 30 organisationer ställt sig bakom den svenska grenen som heter Utrota fattigdomen NU - biståndsorganisationer, kyrkor, fackföreningsrörelsen och ungdomsrörelser. Symbolen för kampanjen är ett vitt band.
Bono och Bob Geldof samlar artisteliten till en sorts "live aid"-manifestation i samband med de rika ländernas G8-möte i Edinburgh 6 juli. Läs mer här.
Måtte EU i sin långtidsbudget se till att biståndslöftena uppfylls.


Stoppa storebror

I går skrev jag en bloggnotis om att europa-parlamentet gjorde tummen ner åt förslgat om elektronisk övervakning, lagring av sms och dylikt.
Aftonbladets ledarsida har länge försökt föra en debatt om baksidan av den tekniska utvecklingen - nämligen den alltmer hårt trängda personliga integriteten.
En som ofta argumentarar väl i dessa frågor är debattören och IT-strategen Pär Ström. Hans sajt "Stoppa storebror" är väl värd ett besök.


Pinsamheter på Karolinska Institutet

I dag ska det etiska rådet på Karolinska Institutet bestämma sig för om processen att tillsätta en ny tjänst i medicinsk etik ska avbrytas eller inte. Frågan har kommit att bli känslig (läs gärna min krönika på ledarsidan i dagens Aftonbladet). Till de sökande hör den kontroversielle moralfilosofen Torbjörn Tännsjö. Han hör till de bäst meriterade och mest internationellt erkända etikerna i Sverige.
Men tydligen räds somliga på KI Tännsjös frispråkighet och orädda granskning av den rådande medicinska etiken.
Vi får väl se hur det är ställt med den akademiska friheten på Karolinska Institutet.
Och var finns de liberala rösterna för yttrandefriheten och forskningens frihet?

När har vi slutat vandra?

På min kollega Åsa Petersens födelsedagsfest träffade jag en intressant kille - Qaisar Mahmood. Han jobbar på riksrevisionen. Han hade en t-shirt på sig där det stod "invandrad". På min fråga om vad han menade med den svarade han:
Jag är så himla trött på ordet invandrare. När ska vi anses ha slutat vandra? Kommer man aldrig fram om man är invandrare?
Häromdagen damp det ner en röd fin t-shirt med texten "invandrad" på redaktionen med en hälsning från Qaisar. Jag bär den med stolthet. Alla är vi på ett eller annat sätt invandrade till Sverige.
Förresten, Åsa Petersen skrev bra om detta i söndagens Aftonbladet.


Hållbar konsumtion

I morse skrev jag en bloggkommentar om att Stefan Edman skulle presentera sin utredning Bilen, biffen och bostaden - om hållbar konsumtion. Det är en spännande utredning med mängder av konkreta förslag om hur vi kan leva mer resurseffektivt. Just konsumtionsperspektivet är klart intressant.
Risken är att (som bloggaren Life de Luxe är inne på) ingen orkar ta till sig alla de sextiotal idéer som Edman för fram. Regeringen borde därför se till att så snart som möjligt försöka göra politik av hans bästa förslag om hur vi ska leva våra liv smartare och göra utvecklingen långsiktigt hållbar för människor, djur och natur på planeten Tellus.
I morgon kan du läsa mer om Biffen, bilen och bostaden på Aftonbladets ledarsida.


Värna rättssäkerheten

Kriget mot terrorismen går alltför ofta över i brott mot demokratiskt grundläggande principer som rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Inom EU förbereds nu en handlingsplan mot terrorbrott. Det ska behandlas på toppmötet i nästa vecka.
Svenska regeringen har under ledning av justitieminister Thomas Bodström varit pådrivande i utvecklingen mot att EU ska kunna övervaka vår mejl- och sms-kommunikation. Aftonbladets ledarsida har vid flera tillfällen påtalat riskerna med dessa förslag. Senast skrev min kollega Mats Engström en krönika om detta.
Europaparlamentet har i dag avvisat förslaget att lagra trafikdata från sms och mejl. Det är bra.
Den svenska regeringen har valt att inte presentera handlingsplanen mot terrorbrotten på sin hemsida. Varför då? Medborgarna måste kunna få läsa och samtala om förslagen innan de blir verklighet.
"Det finns en konflikt mellan brottsbekämpning och personlig integritet, svåra avvägningar som måste göras. Därför är det extra viktigt att hinna diskutera nya långtgående förslag", skriver Mats Engström.

Norge tackar Sverige

Med anledning av 100års-minnet av unionsupplösningen har Norska TV2 listat de 100 bästa sakerna som Norge kan tacka Sverige för. Aftonbladet kommer på 49:e plats. Inte illa. Heja norrmännen!
Här är hela listan i oöversatt skick:

1. Nobelprisen
2. Astrid Lindgren
3. Kong Oscar II
4. ABBA
5. Svenskesuppen
6. Billig sprit
7. Fläsk
8. Språket
9. Kong Carl Gustaf
10. Fucking Åmål
11. Alfred Nobel
12. Prinsesse Märtha av Sverige
13. Jørgen Brink
14. Prinsesse Madeleine
15. Alle de svenske servitørene i Oslo
16. Runar Søgaard
17. IKEA
18. General Snus
19. Hans Blix
20. Wasa knekkebrød
21. Victoria Silvstedt
22. Brede veier, mye bredere enn i Norge
23. Absolut Vodka
24. Carola
25. Stockholm
26. Raoul Wallenberg
27. Svak svensk krone
28. Elisabeth Andreasson
29. Svenskevitser
30. Billige kyllingvinger
31. Härjedalen og Jämtland
32. Fredrik Ljungberg
33. Motebevisste stockholmere som forteller oss hva som skjer neste år.
34. Køttbullarne
35. Steinlager
36. Liseberg
37. Christian Wikander og Peter E. Falck
38. Ingmar Bergmann
39. Olof Palme
40. Svenske designere
41. Ahlgrens bilar
42. Vikingarne
43. Björn Afzelius
44. Plugghest
45. Kaker
46. Billige hyttetomter
47. Det svenske sametinget som sa ja til OL i Tromsø og ga blaffen i Østersund.
48. Ingemar "Ingo" Johansson
49. Aftonbladet
50. Chess
51. Pippi Langstrømpe
52. Hønen Agda i Svinesund
53. Håkan Hellstrøm
54. Jan Guillou
55. Tetra Pak
56. Clas Ohlsson
57. Billig på biler
58. Henning Mankell
59. Henrik Larsson
60. Selma Lagerlöf
61. The Final Countdown
62. Fjellräven
63. "Vi på Saltkråkan"
64. Volvo
65. Roxette
66. Robinson-ekspedisjonen
67. Øresundbroen
68. Povel Ramel
69. Markus Schenkenberg
70. Big Brother
71. Cornelis Vreeswijk
72. Skistar
73. Albert Åberg
74. Thomas Wassberg
75. Bjørn Borg
76. Max Martin
77. Saab
78. Gotland
79. Solvalla
80. Arne And
81. "Jegerne"
82. Svensk TV 1 og 2
83. Østersund
84. Rocky
85. Hennes og Mauritz
86. Redda Joppe død eller levande
87. Jan Johansson
88. De hvite sandstrendene i Skåne
89. Patrik Sjøberg
90. Zlatan Ibrahimovic
91. Spraydate
92. Benny Lennartsson
93. Herreys
94. Ingmar Stenmark
95. Sälen
96. Pripps blå
97. Jan Bokløv
98. Coca cola-flasken
99. Jonas Åkerlund
100. Hylands hörna

Bryt militärsamarbetet med Israel

Jag skrev i min måndagskrönika förra veckan om Sveriges allt tätare samarbete med Israels militärmakt. I dag protesterar de socialdemokratiska sidoorganisationerna mot just detta samarbete och kräver att regeringen inte sänder en militärattaché till Tel Aviv. Läs deras debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt.
Det är bra att S-kvinnor, broderskapare och de unga socialdemokraterna protesterar. Varför i all sin dar ska Sverige stötta den militärmakt som dagligen befäster den israeliska ockupationen av palestina?
Bryt samarbetet NU! Sänd ingen militärattaché till Tel Aviv!


EU tar time out

"När motståndarna till EU-fördraget jublat färdigt finns det några problem att grubbla över. EU:s budget kan falla samman, liksom planerna på utvidgning. Det kan säkert uthärdas. Precis som att unionen får leva vidare med det svår-överskådliga Nicefördraget.", skriver Aftonbladets ledarsida i dag med anledning av EU-krisen.
"Grundfrågorna är andra: Kommer det ur ruinerna av EU-fördraget att resa sig ett unionsbygge baserat på principen "It's all market"? Varför skulle det högerdominerade EU förstärka den sociala dimensionen eller säga nej till tjänstedirektivet? Kommer ett mer anglosaxiskt dominerat EU att utmana USA som det gjorde inför Irakkriget?", fortsätter ledaren.
Lena Hjelm Wallén som var med och förhandlade fram den kritiserade EU-konstitutionen var riktigt bra i radion i morse (P1 morgon, 07.20-sändningen). Hon pekade just på dilemmat med konstitutionens sammanblandning av rent politiskt innehåll och mer konstitutionella delar om röstförfarande och dylikt. Grundlagen borde behandlas för sig och politiken för sig.


Bilen, biffen och bostaden

Godmorgon bloggläsare! I dag presenteras en angelägen statlig utredning. Det är miljödebattören, biologen och den före detta medarbetaren på Aftonbladets ledarsida Stefan Edman som lägger fram sina förslag om hållbar konsumtion. "Bilen, biffen och bostaden" heter slutdokumentet.
Radioekot berättade i morse om en del av förslagen. I dag hålls presskonferens. Jag återkommer säkert i ämnet. Aftonbladets ledarsida har tidigare skrivit om Edmans spännande utredning, kolla här .


Fördomar på turné

I dag på nationaldagen var det premiär för Fördomsturnén - en interaktiv utställning som testar dina och andras fördomar. Ett gäng ungdomar från hela landet och några konstnärer har med stöd av Levande historia skapat utställningen som berör känslig ämnen som antisemitism, homofobi och islamofobi.
Utställningen kommer att visas i Stockholm fram till 16 oktober och därefter dra ut i landet.
Allt som ifrågasätter våra stereotypa föreställningar om andra människor och kulturer är värt att applådera.

Böckernas Manhattan

Under min semester har jag blivit blogg-utmanad från diverse olika personer. Det är en sorts blogg-kedjebrev som går ut på att besvara frågor om ens bokläsande.
Jag är notorisk motståndare till alla sorters kedjebrev och svarar därför inte.
Däremot vill jag varmt rekommendera New York Times kartläggning av det litterära Manhattan.
Där kan man till exempel se var en scen ur min favoritförfattare Sylvia Plaths bok The Bell Jar utspelas.

SAFE i Karlskrona

En som verkligen kan problematisera nationalkänslan är konstnären Peter Johansson. Just nu pågår en spännande utställning på Stumholmen i Karlskrona. "SAFE" heter den. Många häftiga konstnärer, däribland Peter Johansson, gestaltar på olika sätt "tryggheten".
"Guten Heute alla Leute" heter Johanssons del i utställning. Han har sytt på olika små broderier på naziuniformer och bombar-jackor. Ja, till och med på de stora kängor som nynazister brukar klampa omkring i har han målat blommor, en sorts dala-motiv.
Känslan blir dubbel när man ser det. Å ena sidan en väldig drift med nazismen, men å andra sidan fastnar skrattet i halsen just därför att Peter använder våra helsvenska, idylliska motiv. När övergår hembygdskänslan till farlig chauvinism och inskränkthet?
Jag rekommenderar varmt denna utställning i Båtsmanskansernen på Stumholmen i Karlskrona. Den pågår till 31/8.
För övrigt är jag stolt över att Peter Johansson varje år sedan lång tid tillbaka gör Aftonbladets kulturredaktions monter på Biblioteksmässan i Göteborg. Han är alltid underbart provocerande.


Fira midsommar i stället

I dag skriver min kollega Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida om hur märklig denna pådyvlade nationaldag är. Det vore bättre att göra midsommarafton till en sorts nationaldag.
"Midsommarafton är den verkliga svenska nationaldagen. På det rår ingen riksdagsmajoritet i världen.
En dag då vi folkligt och festligt knyter an till historien. En dag då arvet från det fattiga, men också obetvingliga Bondesverige kommer till heders med sill, nubbe och dillkokt potatis. En dag när naturen och fruktsamheten firas och där dyrkan av ljuset står i centrum", skriver Ingvar.
På vägen hem från Tysklands-semestern köpte vi skånsk färskpotatis på Österlen. Det finns inget godare. Matjesill, gräddfil, gräslök och färskpotatis och en god tysk öl till - det blir nationaldagsmiddagen i dag.


Leve det kosmopolitiska

Hej igen kära blogg-vänner!
Nu är jag tillbaks från en veckas skön semester. Vi bilade omkring i norra Tyskland och följde det europeiska traumat från tysk horisont. Folkens nej till EU:s nya konstitution är en svårfångad blandning av missnöje med en union som inte alls har tagit tillräcklig social hänsyn och en nymornad nationalchauvinism. Det sista gör mig mörkrädd.
Och så har vi vår egen uppifrån pådyvlade nationalism - i dag är det tänkt att vi ska ut och vifta med svenska flaggan. Nej tack!
Jag älskar det svenska samhället, den svenska folkrörelsedemokratin, den svenska välfärdsmodellen och så vidare men jag har oerhört svårt för all sorts nationalistisk yra. Det är ett sorts murbyggande mot "de andra", mot dem som inte är som vi... och för mig är det synnerligen otidsenligt. I dag hyllar jag hellre det mångkulturella samhället. Leve det kosmopolitiska!
Tycker för övrigt att bloggaren Urban Lindstedt skriver bra om varför han inte vill fira nationaldagen i dag.

hits