Mot Malmö

Jaha, det är snart dags att börja packa väskan och dra mot Malmö.
S-kongressen börjar i morgon. Jag kommer härmed att blogga på ledarsidans samlingsblogg - Sossekoll - från och med i morgon. Det blir därför inte så mycket bloggande på min egen under en vecka framöver.
I morgon har vi två rafflande avslöjanden på ledarsidan - det ena rör militärsamarbete, det andra energifrågan.
Jag önskar god läsning.
Och så ses vi på Sossekoll!


Sossekoll - ny blogg om s-kongressen

Socialdemokraternas partikongress börjar i Malmö i morgon.
Aftonbladets ledarredaktion kommer förstås att bevaka den.
Vi har nu startat en särskild blogg där vi kommer att kunna ge snabba kommentarer om vad som händer i kongressalen och i korridorerna. Vi smygstartar bloggen Sossekoll redan i dag.


Fredag morgon

God morgon kära bloggläsare!
I dag kan jag rekommendera en utmärkt fredagskrönika av kollegan Åsa Petersen. Hon skriver bland annat om kyrkans beslut att välsigna de homosexuella och om kampen om en delad föräldraförsäkring på den stundande s-kongressen.
I övrigt blir det många möten för min del i dag igen.
Men i morgon kan jag lova en het ledarsida med ett riktigt scoop i en känslig fråga.
På återseende.

Liberaler skäller på liberaler

Aftonbladets ledarsida har länge ifrågasatt "kriget mot terrorismens" alla kränkningar av grundläggande rättsprinciper och av de mänskliga rättigheterna. Tyvärr har den liberala kritiken lyst med sin frånvaro.
Nu har dock Liberala ungdomsförbundet vaknat till. I ett pressmeddelande ifrågasätter de folkpartiets beslut att stötta regeringens (Thomas Bodströms) EU-linje om hårdare övervakning av våra mobilsamtal och mejlkorrespondens med mera.

"Liberala ungdomsförbundet är häpet över Folkpartiets beslut att stötta regeringens krav på registrering av alla svenska mobilsamtal, Internetbesök och e-brev", skriver LUF-ordförande Fredrik Malm.

Vi är inte så häpna. Precis som Malm skriver vidare i sitt pressmeddelande har folkpartiet de senaste åren "svajat betänkligt i skyddet för liberala kärnvärden".

Bra att åtminstone de unga liberalerna reagerar.




Folkrörelsedemokratins dilemma

När jag lyssnar till Bosse Ringholm angående skattestrulet på Enskede IK känner jag viss sympati. Jag vidhåller förstås att han inte bör vara högst ansvarig för idrottsfrågorna så länge debaclet med hans fotbollsklubb pågår. Däremot kan han sitta kvar som vice statsminister.
Ringholm pekar på ett dilemma för oss folkrörelsedemokrater. Han är en genuin folkrörelsesosse som alltid haft föreningsengagemang, bland annat 16 år som ordförande för Enskede IK. Det är fint.

- Jag valde att avgå för ett år sedan för jag hann inte sköta mitt uppdrag. Klubbens verksamhet har växt betydligt - från 400 medlemmar till 2500 medlemmar, sade Ringholm i radions Studio 1 i går.

Från att ha varit ett ideellt engagemang för en relativt liten klubb blev det i det närmaste ett heltidsengagemang för en stor verksamhet. Då är det svårt att hinna med om man är toppolitiker samtidigt.
Och här någonstans begår Ringholm kanske ett tankefel?
Han hänvisar till vikten av att man kan "vara vanlig" och ha den här typen av engagemang också som statsråd samtidigt som det är ett risktagande.
Frågan är om man ändå inte ska välja vad man ägnar sig åt under olika skeden av livet?
Det är suveränt bra om våra beslutsfattare har en folkrörelsebakgrund med förståelse för det som hör till den svenska demokratin - den ideella sektorn och föreningslivet.
Samtidigt blir det en märklig sammanblandning om man som finansminister eller idrottsminister samtidigt sitter ordförande i en fotbollsklubb eller någon annan förening som är beroende av samhällsstöd av olika slag.

Kanske visar det också på den alltför nära relationen mellan stat och folkrörelsesektor?


Kyrkan sa ja till välsignelse

Kyrkomötet sade ja till välsignelseakt för homosexuella partnerskap. Med röstsiffrorna 160 för och 80 mot har svenska kyrkan tagit detta historiska beslut.
Läs mer här.
Katolska kyrkan i Sverige har uttalat att den inte tänker avbryta den ekumeniska dialogen med Svenska kyrkan på grund av detta. Så bra!


Ska kyrkan äntligen välsigna homosexuella?

Nu inom kort väntas kyrkomötet - Svenska kyrkans riksdag - ta beslut om en särskild välsignelseritual för homosexuella par som ingått partnerskap.
Det är en bra markering mot de homofoba inom kristenheten.
Ändå är det tragiskt att kyrkan fortfarande väljer att skilja på heterosexuellas äktenskap och homosexuellas.
Samhället måste snarast införa en könsneutral äktenskapslagstiftning - då kan inte kyrkan göra skillnad om den vill behålla vigselrätten.

Den kristna socialdemokraten Marta Axner bloggar flitigt från kyrkomötet.
Ärkebiskop K G Hammar har tydligen tappat rösten och kan inte yttra sig. Åtminstone kunde han det inte i går, enligt Axner. Så snopet. Han som drivit frågan om de homosexuellas rätt. Och så är det hans sista kyrkomöte som ärkebiskop.


Heja Hulthén från Göteborg

Jag vaknade till Ekots reporter som berättade att det är bråk om nomineringarna till ledamöter i det socialdemokratiska verkställande utskottet nu inför kongressen. Göteborg driver kommunalrådet Annelie Hulthén men Västregionen lär vilja ha Frank Andersson.
Mina källor uppger att det inte är riktigt så enkelt. Göran Persson själv lär vara en aktiv part i nomineringsprocesserna trots att han inte sitter i valberedningen. Han förordar Frank A men Frank A vill inte ställa upp.
Andra Persson-favoriter till det mäktiga VU:t lär vara Pär Nuder, Thomas Östros, Ibrahim Baylan och Thomas Bodström.
Bara män. Och statsråd i Perssons regering. Inte bra för folkrörelsedemokratin.
Jag hoppas verkligen Göteborg och Västsverige kan enas och att de driver Annelie Hulthén - en utmärkt politiker med erfarenhet från både folkrörelselivet, Bryssellivet och kommunpolitiken. Dessutom är hon väldigt kunnig i miljöpolitik.
Rösta på Hulthén!


Är du övervakad lille vän?

Har fått ett roligt mejl från läsaren Inge Lindahl i Boxholm:

Hej Helle
den planerade lagen om avlyssning och övervakning måste stoppas och omarbetas. Inte ens mina mostrar vågar prata i telefonen och säga vad de tycker
, skriver Inge.

Han är mest oroad över det informationsövertag som staten skulle få vid övervakandet av exempelvis vår kommunikation.

För att bryta monopolet på information, så föreslår jag att vem som helst ska kunna se vilka böcker jag och du lånar, vem som helst ska se hur många gånger jag och du går till systembolaget, vem som helst ska se vad jag och du tittar på på internet. Det här kan bli en social kontroll på gått och ont, men det kan också ge idéer till andra som andra inte känner till så samhället utvecklas fortare, fortsätter Inge.

För den som behöver skicka ett meddelande föreslår han brevduva eller "eller ett brev inslaget i aluminum-folie med sigill av lack".

Jag ser att min konkurrent PJ Anders Linder, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, har skrivit en bloggnotis om att övervakningssamhället flyttar fram sina positioner.
I den här frågan är jag och Linder tämligen överens. Vi brukar båda hänvisa till debattören Pär Ström som har en egen informativ sajt i ämnet - Stoppa storebror.se



Föräldraförsäkringskampen går vidare

Frågan om delad föräldraförsäkring kommer att bli en het punkt på s-kongressen i Malmö nästa vecka.
Uppenbarligen sker nu stora påtryckningar från högsta partiledningen (läs Göran Persson) mot dem som förordar en mer delad och individualiserad föräldraförsäkring.
I går gick tyvärr LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin ut och lade ner vapnen. Hon hänvisade till att partiet inte skulle må bra av splittring i denna fråga.
Detta kritiserar vi på ledarsidan i dag.
I dag gick partiordförande Persson ut och sade att han instämde med LO:s ordförande.
Vilket spel.
Nu gäller det för S-kvinnor, SSU:are och partidistrikt att fortsätta kampen för jämsttäldheten och en delad föräldraförsäkring.
Det blir spännande på tisdag när kongressen ska ta beslut.



Ringholm kan inte vara idrottsminister

Skandalen runt Enskede IK snurrar vidare. Sveriges radios ekot-redaktion har i dag berättat om ett avtal som tyder på att svarta tränarlöner betalats ut från klubben.
Från att först ha kategoriskt förnekat att det skulle vara några skatteproblem i klubben har nu Ringholm vecka efter vecka fått backa. Ekots granskning har hela tiden visat sig stämma. Skatteverket har också påtalat felaktigheter.
Bosse Ringholm har under lång tid varit ordförande i fotbollsklubben. Att han rimligen inte varit medveten om att det begåtts olagligheter fråntar inte honom hans ansvar som ordförande.
Nu måste det till en juridisk process där det klargörs vad som faktiskt har hänt och vem som är ansvarig för de eventuella olagligheterna.
Aftonbladet har tidigare krävt att Bosse Ringholm lämnar idrottsfrågorna till någon annan i regeringen. Det är varken bra för regeringen eller idrottsrörelsen att den högst ansvariga för idrottsfrågorna är insyltad i en besvärande skatteaffär i en av landets fotbollsklubbar.

Onsdag - stora mötesdagen

Onsdagar innebär alltid en mängd sammanträden för mig. I dag ska Aftonbladets styrelse sammanträda.
Kollegan Mats Engström bevakar vad som sägs i riksdagens EU-nämnd.
Jag såg Göran Persson på TV-sändningen. Han sade att Sverige envist kommer att driva frågan om hållbar utveckling som vilar på tre hörnstenar: ekonomi, social jämlikhet och ekologi.
Det behövs en tydlig markering när EU håller på att glömma bort både den sociala och ekologiska delen av den hållbara utvecklingen.


Kan försoning bli möjlig?

Just nu firas den judiska försoningshögtiden Jom Kippur runtom i världen.
Vi talade om vikten av försoning i vårt FN-samtal i Örebro i går. Sydafrikas försoningsprocess som går ut på att försöka läka såren efter apartheidregimen är spännande. Kanske kan den sydafrikanska sanningskommissionen statuera exempel för andra delar av världen?
I går skrev Cordelia Edvardson i Svenska Dagbladet om möjligheten att starta en liknande försoningsprocess mellan israeler och palestinier. Men först måste de sätta sig ned och skriva ihop sig om en gemensam sanning, påpekar Edvardson.
Egentligen tycker jag att det judiska begreppet försoning är bättre än det kristna begreppet förlåtelse. I försoningen ligger inget överslätande eller förlåtande av det som inte går att förlåta, men väl en uppgörelse med det hemska och en respekt för viljan att gå vidare gemensamt.
Måtte detta bli möjligt en dag i Israel/Palestina.


Sverige är fantastiskt!

Jag har i tidigare bloggnotiser (och här) visat på hur uppmärksammad den svenska och nordiska välfärdsmodellen är just nu runtom i Europa.
Bloggaren Eric Sundström noterar att the Guardians kolumnist Polly Toynbee hyllar Sverige i dagens kolumn - The most successful society the world has ever known.

"The Nordic model mixes welfare and economic success, but Sweden's social democrats are at risk from a loss of confidence", skriver Toynbee bland annat.

Frågan kvarstår: när ska Svenskt näringsliv och den svenska högern känna stolthet för Sverige?

Sahlin ställer om samhället

Ledarsidans serie om det gröna folkhemmet avslutades i dag med en stor intervju av samhällsbyggarminister Mona Sahlin. Mina kollegor Lena Askling och Mats Engström för ett intressant samtal med Sahlin om hur visionen om det gröna folkhemmet ska bli hela socialdemokratins.
Hoppas verkligen att s-kongressen som börjar på lördag tar till sig Sahlins visa ord om vikten av en energiomställning och satsningar på ny miljöteknik.


Firat FN-dagen i Örebro

Sådär ja nu är jag tillbaka efter en liten utflykt till närkemetropolen Örebro.
I går på FN-dagen fylldes Nikolaikyrkan till bristningsgränsen. Först firade vi en fredsmässa som byggde på Dag Hammarskjölds existentiella grubblerier. Sedan förde vi ett samtal om FN under ledning av TV-mannen Per-Arne Axelsson, där bland andra FN:s förre rättschef Hans Corell och jag medverkade.
Corell är verkligen en intressant man.
När Corell var i Bagdad tillsammans med generalsekr. Kofi Annan för att övertyga Saddam Hussein om att släppa in vapeninspektörerna satt de en kväll efter en lång dags förhandlingar med diktatorn.
- Har vi nu tänkt på allt, undrade Hans Corell
- Jo det har vi nog, men det hjälper i bland med en bön, hade Kofi Annan svarat.
När Corell valde att gå i pension förra året överlämnade han ett musikstycke till Annan skrivet för säckpipa (Hans Corell lär vara en mycket skicklig säckpipsblåsare) med titeln: Generalsekreterare Kofi Annans bön om fred.
Det spelades på orgel i Nikolaikyrkan i går kväll. Mycket vackert.


De gröna sossarna måste höja rösten

I går kväll var Mona Sahlin i TV:s Agenda och talade bra om vikten av energiomställningen.
På Aftonbladets ledarsida har vi under några dagar kört en liten serie vi kallar "På väg mot ett grönt folkhem".

"Jobb räddas av höga miljökrav", heter dagens huvudledare i ämnet.
Det är hög tid att miljövännerna inom socialdemokratin höjer sina röster och blir aktiva under kongressen så att det inte blir en miljö- och energibacklash. Reaktorlobbyn mobiliserar.


Grattis FN

I dag fyller världsorganisationen FN 60 år.
Om detta skriver jag i min måndagskrönika - Nu behövs FN mer än någonsin.
I papperstidningen är jag utrustad med den blå FN-baskern (redigerare har roligt i bland, fniss) om nu
någon vill se hur det ser ut.
I övrigt inväntar jag kollegorna.
I eftermiddag åker jag som sagt till Örebro för att delta i en FN-debatt.
Så det lär inte bli så mycket bloggande på ett tag.
På återseende!

Lysande Sahlin!

"Den enda riktning som finns nu är energiomställningen och för det behövs politiskt mod", sade samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin i polemik till moderaternas Mikael Odenberg i kvällens Agenda.
Sahlin pläderade lysande för vikten av att hitta alternativ till olja och kärnkraft. Hon utlovade en nationell strategi för energieffektivisering.
Utmärkt!

FN-dagen

I morgon, 24 oktober, fyller FN 60 år. Händelsen kommer att uppmärksammas runtom i vår värld och här i Sverige.
Själv ska jag delta i ett samtal om FN och Dag Hammarskjöld i Nikolaikyrkan i Örebro i morgon kväll. Där ska bland annat FN:s förre rättschef Hans Corell medverka. Det ska bli spännande.

För den som bor i Stockholm kan jag rekommendera en intressant teaterföreställning (den verkar så på pressmeddelandet, jag har inte sett den) i Gustaf Vasa kyrka. Artister för fred sätter upp Pyramus och Thisbe med bland andra Olof Buckard, Evabritt Strandberg och klezmerbandet Sabbat hela veckan.

"Genom att sceniskt gestalta problemen med att bygga murar mellan människor, och samtidigt visa på människors längtan och förmåga att riva murarna för att nå varandra, vill Artister för Fred skapa uppmärksamhet på möjligheten till fredliga konfliktlösningar", skriver de på sin hemsida.

Efter föreställningen ska SVT:s Claes Elfsberg leda en diskussion om Israel/Palestina-konflikten.
Hade jag inte varit i Örebro hade jag definitivt gått till Gustaf Vasa kyrka i morgon klockan 19.00.
Min måndagskrönika handlar förstås om FN.

Mer om SAS Radissons kampanj

Vad gör de reklam för egentligen, undrar bloggaren Chadie som också retat sig på SAS Radissons milt sagt märkliga reklamkampanj.

Vem på SAS/Radisson och den anlitade reklambyrån som fått total hjärnsläpp är i samanhanget oväsentligt. Jag bara konstaterar att det tydligen saknas både sans och balans, skriver göteborgsbloggaren
Lasses Lunchblog.

Vem vill SAS Radisson locka som kund?



Sexistiskt, SAS Radisson!

Vad håller SAS Radisson på med? Flera bloggare har uppmärksammat den senaste reklamkampanjen som möter resenärer på Arlanda och på Arlanda Express. Bilden föreställer en ung, vacker blond kvinna som väntar på sängen. Texten lyder: It´s easy to sleep with the best in Scandinavia.

"SAS utlovar de bästa hororna i Skandinavien", tolkar bloggaren Blind höna reklamen.

Jag måste hålla med om att reklamen känns unken.
Vill SAS Radisson överhuvud taget ha kvinnliga gäster, kan man undra.
Någon på marknadsavdelningen borde få ett allvarligt samtal från ledningen.


Läsare om Rosling

Fick ett trevligt mejl från Susanne, som har arbetat som biståndsarbetare i Nicaragua.
Hon tycker det är roligt att Hans Rosling blir uppmärksammad. (Se min förra bloggnotis)

"Det tycker jag han i allra högsta grad är värd", skriver Susanne och hänvisar till det sommarprogram som Rosling höll i radion i somras.
"Just hans funderingar om hur man bör indela världens länder är så mycket bättre än den gängse, dvs att komma bort från begreppen industriländer och utvecklingsländer. Och förstås gillar jag hans positiva syn på världen. Allt är inte negativt i fattiga länder!
Det finns så mycket positivt som aldrig någonsin kommer fram i media, som oftast är inriktad på misär och hemskheter
", skriver hon vidare.

Susanne har en egen blogg - Sassas samlade svammel.

Hans Rosling prisad

Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet, har utnämnts till årets FN-vän.
Svenska FN-förbundet delar ut priset i samband med firandet av FN:s 60 årsdag på måndag.
Rosling har gjort sig känd som en inspirerande föreläsare och forskare som via häftiga grafiska presentationer kan visa på världens både negativa och positiva utvecklingstrender. Framförallt avlivar han en del myter om världsläget.
Rosling har förstås en egen tydlig agenda där han vill visa att allt inte är eländigt och att mycket har blivit bättre i världen också. Utan att för den skull blunda för problemen.
Den som vill se några smakprov kan kolla in sajten Gapminder, där Rosling lägger ut sitt material.
Jag hörde i våras när jag träffade biståndsminister Carin Jämtin att Rosling hade föreläst för regeringen och alla hade blivit oerhört engagerade.


Hylla FN - köp en bakelse

På måndag fyller FN 60 år. Svenska FN-förbundet har tillsammans med konditorn Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm tagit fram en särskild FN-bakelse. På cirka 50 bagerier och konditorier runtom i Sverige kommer bakelsen att finnas från och med måndag.
Köp en bakelse och fira FN - 2,50 kr går till världsorganisationens angelägna arbete.
Mums!

Sjukt språk

Ser i ett nyhetsbrev från det Nationella sekretariatet för genusforskning att jämställdhetsutredare Gertrud Åström vill ta fram ett jämställdhetsvaccin.
Vi lever i ett hypondriskt kulturklimat.


Moderaterna vill lägga ner Lava

I helgen ska Stockholms moderater diskutera kulturpolitik. Förslagen presenteras redan i dag i Dagens Nyheter. Kulturhuset är som vanligt i skottgluggen för marknadsliberalerna. Mer av kommersiell uthyrning, sponsring och projekt. Sånt som långsiktighet och kontinuerliga självständiga verksamheter verkar inte existera i den moderata idévärlden.
Värst av allt är att moderaterna, om de får makten efter valet, tänker lägga ner ungdomarnas Lava på Kulturhuset.
Skandal! Är det något som behövs så är det ett kulturhus för unga i City.

Demonstration i kväll

"Vi vägrar hålla tyst
- återanställ Per Johansson
- försvara de fackliga rättigheterna!"
Så lyder fackförbundet SEKOs och Attacs gemensamma uppmaning till demonstration med anledning av att företaget Connex sparkade fackordförande Per Johansson vid tunnelbanan i Stockholm.
I kväll kan alla som vill värna yttrandefriheten och säkerheten i tunnelbanan gå till Sergels torg kl. 17.00.
Läs mer här.
Du kan också läsa här varför Attac valt att stödja SEKOs demonstration.


Regeringen ökar kärnkraftsberoendet

Regeringen har nu sagt ja till att höja effekten för ökad produktion i Ringhals kärnkraftsreaktorer.
Det är obegripligt. Regeringen har med statsministern i spetsen gång på gång hävdat att kärnkraften ska fasas ut och Sverige ska ställa om energisystemet till ett långsiktigt hållbart sådant.
I april sade Miljödomstolen nej till Ringhals planer. Skälen var risk för ökade utsläpp av radioaktiva ämnen och en ökad olycksrisk. Miljödomstolen pekade också på att avfallsfrågan ännu inte är löst.
Ändå ger i dag regeringen klartecken till effekthöjning i Ringhals.
Sanslöst dumt.



Metallare gillar Margot Wallström

I dag skriver vi i en kortis på ledarsidan om en intressant undersökning som Dagens Arbete har gjort.
En enkät bland ombuden på Metallkongressen i veckan visar att vart fjärde metallombud vill att Göran Persson lämnar partiledarposten redan nu i höst.
Vartannat ombud vill se Margot Wallström som ny partiordförande för socialdemokraterna.
De som påstår att Wallström inte skulle ha något förtroende i fackföreningsrörelsen har uppenbarligen fel.

På väg mot ett grönt folkhem

Godmorgon kära bloggläsare. I dag är det dimmigt i Stockholm. Hösten har kommit på riktigt.
Jag läser ett TT-meddelande om att den svenska miljöteknikexporten går kraftigt framåt. I dag är den
värd 25 miljarder kronor, enligt en rapport från Exportrådet. Så glädjande!

På Aftonbladets ledarsida kör vi just nu en liten serie "På väg mot ett grönt folkhem" som visar att miljösatsningar också är ekonomiskt lönsamma.
Mats Engström skev häromdagen att "grönt byggande är en exportsuccé".
I dag går han vidare med exemplet Örnsköldsvik, där det satsas för fullt på energieffektivisering.

"Det finns ju det här socialdemokratiska nätverket för orter med energiintensiv industri. Örnsköldsvik är en sådan kommun men jag har inte skrivit under, för jag tror inte på budskapet att bara säga nej. Projekten här har visat att det går att spara mycket energi", säger s-kommunalrådet Elvy Söderström.

Heja Elvy Söderström! Hon har förstått hur framtiden bäst skapas.
Måtte hennes kloka tankar också genomsyra s-kongressen som hålls i Malmö snart.

Manligt initiativ

Aktuellt har granskat Junilistans ledarskikt. Partiet består till största delen av män och miljonärer.
Av förtroenderådets 41 ledamöter är bara 6 kvinnor, resten är män. Där finns också 16 miljonärer, enligt Aktuellt.
Junilistan tycks vara feministpartiets anti-tes.
Manligt initiativ.

Stevie håller än!

Bob Dylan-fansen blev grymt besvikna på den usla konserten i Globen härom kvällen.
Jag föredrar Stevie Wonder. Lyssnar just nu på hans nya CD som släpptes i dag.
Härligt gung!

Lägg fotbollsskorna på hyllan, Ringholm

Som jag tidigare skrivit i bloggen tycker vi på Aftonbladets ledarsida att Ringholm borde lämna över idrottsfrågorna till någon annan - han är ingen bra förebild för idrottsrörelsen längre. Och för hans egen skull bör inte rollsammanblandningen kvarstå.
Ser att bloggaren Chadie håller med oss.


Sexismen frodas

Ser att bloggaren Annica Tiger utsatts för sexistisk mejlterror. Typiskt.
"Dö din djävla fitta" är det någon trevlig herre som skriver.
Det hör tyvärr till vanligheterna för oss kvinnor i offentligheten.
I bland blir jag såååååå trött.
Bra att Annica skriver om det och visar mejlet i sin blogg.
Stå på dig!



Onsdagshets

Oj, nu har nästan hela onsdagen gått och jag har inte hunnit blogga. Bråda dagar.
Förkylningen hänger i men jag är åtminstone på benen.
I dag skriver vi som sagt att Ringholm borde lämna idrottsfrågorna till någon kollega i regeringen.
Huvudledaren handlar om folkomröstningen i Irak. Detta svåra med begreppet demokrati då det uppenbarligen nu leder till ett sönderstyckande av Irak i tre etniska delar: kurder, shiiter och sunniter.
Läs mer här.
I kväll har Affärsvärlden ett spektakel på Berns där listan över näringslivets 100 mäktigaste under 40 år ska presenteras. Jag är visst med på den.
Är dock för förkyld för mingelparty.


Ringholm i Aktuellt

I Aktuellt i kväll berättade Jarl Alfredius att Aftonbladets ledarsida kräver Bosse Ringholms avgång som idrottsminister. Det gör vi i morgon.
Han kan sitta kvar som vice statsminister men bör lämna idrottsfrågorna till någon annan eftersom han inte framstår som något särskilt bra föredöme på idrottsområdet.
Ringholm svarade Alfredius med att Aftonbladet nog inte var så idrottskunnigt.
Det är möjligt. Men vi känner rätt väl stämningarna i folkrörelse-Sverige.
Ringholms alla skatteturer i Enskede-klubben är definitivt inte bra, varken för honom eller idrottsrörelsen.


Lämna idrottsfrågorna, Ringholm

Skatteverket har granskat fotbollsklubben Enskede IK där idrottsminister Bosse Ringholm varit ordförande i 14 år.
Klubben har undanhållit nära en miljon från beskattning genom att lämna oriktiga uppgifter och bristfälliga redovisningar av reseersättningar och sponsorintäkter.
Bosse Ringholm svär sig fri från att ha känt till sjabblet.
Det är inte trovärdigt eftersom misstankar och kritik framkommit sedan något år.
Ringholm borde redan då för ett år sedan tillsatt en fristående revisor som fått granska slarvet eller den "kreativa bokföringen". Det gjorde han inte.
Idrottsminister Ringholm borde nu tillsätta en översyn av hur Idrottssverige sköter sin ekonomi och om regelverket för ideella föreningar är möjligt att leva lagligt med.
Sen borde Ringholm lämna över idrottsfrågorna till någon annan i regeringen eftersom han inte längre framstår som ett bra föredöme för Idrottssverige.


EU-möte om fågelinfluensan

I dag har EU kallat till extra ministermöte om fågelinfluensa-hotet.
Det är bra om unionens medlemmar kunde samordna sina insatser och gemensamt stärka Europas smittskydd.
Jag hörde hälsominister Morgan Johansson på TV i går säga att han vill att Sverige sätter igång en egen produktion av vaccin. Precis vad Aftonbladets ledarsida krävt.
Utmärkt, Morgan Johansson!

Anders Wijkman har förstått

Kristdemokraten Anders Wijkman är en klok person. Han hör till dem inom EU som hårt driver kampen för en långsiktigt hållbar utveckling.
I förra veckan belönades hans arbete för energieffektivisering. Han tog hem priset "årets prestation" i tävlingen om att bli årets MEP (Member of the European Parliament) för att han visat att kampen för energieffektivisering går att förena med tillväxt och utveckling.
Grattis Anders Wijkman!
Hans Nilsson, som en gång i tiden var chef för det lyckade Kansliet för energieffektivisering inom NUTEK, tipsar mig om att the Guardian samma dag rapporterade om att miljöförstöring orsakar fattigdom.

Nilssons egen hemsida är förresten väl värd ett besök för den som är intresserad av energi- och miljöfrågor.




Den svenska modellen är het

Jag har i tidigare bloggnotiser visat på hur het den svenska/nordiska modellen är just nu. Europeiska tidningar och politiker har vänt sina blickar mot norden. Tony Blairs parti höll ett särskilt seminarium på temat "Can we do a Sweden?" och EU-kommissionens Barosso berömde den svenska sociala modellen som särskilt framgångsrik under sitt besök nyligen.
Nu har den europeiska think-tanken European Policy Center publicerat ett så kallat "Working paper" med rubriken:
The Nordic model: A recipe for European success?

Frågan kvarstår: När ska Svenskt näringsliv och den svenska högern känna stolthet för Sverige?

Hemlösa nyliberaler startar tidning

Många tidskrifter är det...
Också inom borgerligheten tänker man starta ett magasin - Neo.

"Neo är en samlingsplats för alla som älskar frihet och framsteg, krämig cappuccino och halvfranska band. Vi som helt enkelt går igång på goda idéer och ett gott liv. Den nya borgerligheten, kort sagt", står det på hemsidan.

I redaktionsrådet noterar jag ultraliberaler som Johan Norberg och DN:s Peter Wolodarski.
På hemsidan jämför de sig med den nya tidningen Fokus som jag skrev om i min förra bloggnotis.

Fokus försöker kopiera Newsweek, vi gör något eget. - - -
Fokus har som ambition att förklara världen, vi vill dessutom förändra den.

Ord och inga visor.
Vänstertidningen Arena och högerns tidskrift Smedjan får nu en liberal utmanare. Jag kan förstå att den nyliberala delen av högern känner sig hemlös med Fredrik Reinfeldts nya moderater.
Nu samlas de runt Neo.



Fokus på samhället

Det kommer ännu en ny tidning - Fokus heter den.
Tidskriften finns ännu inte men en hemsida finns där det kaxigt står att Fokus ska bli "Sveriges första nyhetsmagasin".
Tidningens fokus är på samhället, både ur nationellt och internationellt perspektiv.
Spännande.


Tentakler in i fysiken

Förkylningen har mig i ett järngrepp, därav inte så frekvent bloggande.
Fick ett mejl från Vetenskapsrådet. I dagarna startas en ny nättidning för naturvetenskap och teknikvetenskap - Tentakel.
Det är Aftonbladets före detta medarbetare, vetenskapsjournalisten Eva Barkeman som håller i tidningssatsningen. Det bådar gott.
Jag läser bland annat en spännande artikel om den så kallade nanotekniken - denna förunderliga fantastiska fysikaliska teknik som Sverige är världsledande på. Eleanor Campbell är professor i atomfysik vid Göteborgs universitet. Hon har gjort en strömbrytare av en molekyl!?


Politik som ett marknadstorg

Godmorgon kära bloggläsare! I dag har den stora höstförkylningen slagit till mot mig. Suck.
Men jag ska inte trötta dig med sjukdomsanalyser.
I stället vill jag peka på dagens ledarsida. Där skriver vi om det nya politiska landskapet som växer fram med numera tio partier. I helgen beslutade ju några regionala sjukvårdspartier att gå samman och bilda ett riksdagsparti.

"Det blåser nya vindar i politiken. Mer av särintressen, enfrågepartier och personval präglar de nya partierna. Behovet och nyttan av helhetssyn byggd på idéer och samhällsanalys marginaliseras. Då krymper också i praktiken politikens handlingsutrymme, och politik blir en marknad där väljarna blir kunder snarare än medborgare", står det i huvudledaren.

I min måndagskrönika filosoferar jag vidare om hur demokratin behöver medborgare som skapar något gemensamt i ömsesidigt förtroende. Jag utgår från den spännande utställningen Hotel Fiction på Kulturhuset.
Just valet av hotellmiljön för framtidsdebatten är intressant. Och ganska tidstypiskt. Det är den mobila människan, de flyktiga mötena och kortsiktigheten som är ideal, inte kontinuiteten, gemenskapsbyggandet eller långsiktigheten.




Söndagsgrått

Väldigt vad det blev höst plötsligt. I dag är det verkligen grått och sömnigt.
Jag började morgonen med att delta i radions Godmorgon Världen-panel (P1). Roligt som alltid.
DN:s Hanne Kjöller och Länstidningen i Södertäljes Torsten Carlsson var mina medpanelister.
Vi var ganska överens i dag:
om att granskningen av FI gått över styr och resulterat i rena drevjournalistiken mot Tiina Rosenberg
om att partiledardebatten var en viktig mätare av hur de politiska alternativen ser ut i svensk politik (däremot var vi såklart helt oense om vilket block som vann riksdagsdebatten)
om att det inte behövs ett ytterligare missnöjesparti som sjukvårdspartiet

Därefter åkte jag hem och åt frukost.
Sen har jag skrivit min måndagskrönika. I morgon blir det en filosofisk betraktelse över nutiden utifrån den spännande utställning som pågår på Kulturhuset som jag skrev om i fredags - Hotel Fiction.
På återseende.
Ps. För att stå ut i höstgråvädret lyssnar jag på Eva Dahlgrens underbara CD.


En sjungande Tvärbana

Åkte Tvärbanan hem i kväll. När maken och jag steg på i Liljeholmen var vagnen proppfull av sjungande människor. Det måste ha varit något körevenemang som folk var på väg hem ifrån.
En riktigt surrealistisk upplevelse.
"Good night sweetheart it´s time to go...", sjöng hela vagnen i vackra stämmor.
Härlig avslutning på fredagkvällen.
Good night!

Reinfeldt i vimlet

Det var kändistätt på Maxim i kväll. I vimlet såg jag moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Undra om han av somliga i sitt parti betraktas som en "Judas" - svikaren?
Fast musikalens Judas är nog en typisk vänsterradikal och revolutionsromantiker.
ABBA-Benny var där också och såg mycket nöjd ut i pausen. Hans son, Ludvig Andersson, spelar ju lärjungen Petrus.


Jesus Christ Superstar på Maxim

Har precis kommit hem från en fantastisk kväll på Maxim-teatern vid Karlaplan i Stockholm.
Det var premiär på musikalen Jesus Christ Superstar med Oskar Bly, Anders Ekborg, Jenny Silver och Richard Carlsohn med flera.
En stark föreställning med underbar musik.
Jag såg den för första gången i London när jag var 13 år. Jag minns ännu att jag inte rörde godispåsen som jag fått av mamma under hela föreställningen. Jag var oerhört tagen av showen.
Måste erkänna att ögonen tårades när Oskar Bly, som Jesus, sjöng sin fråg "Varför måste jag dö?" till Gud i kväll.
Denna bibliska rockversion har också en intressant tolkning av Judas roll i passionsdramat.
Gå och se Jesus Christ Superstar!

Bli gäst hos framtiden

I kväll börjar kulturnatten på Kulturhuset i Stockholm. Där kan du bland annat se en spännande utställning - Fiction Hotel - som handlar om olika framtidsidéer varav många är utförda i hotellmiljö.
Jag fick chans att smygtitta på utställningen redan i går kväll. Klart häftig! Här finns många kreativa, galna och inspirerande tankar om hur framtiden kan bli bättre.
Framförallt gillar jag planerna på att bygga ett spårbilssystem. Kolla här.
Killarna barkom Green Fortune och deras "hydrokolonilotter" där man kan odla utan jord var också klart spännande.
Och så idén att göra ett särskilt plåster att sätta vid hjärtat för att motverka hjärtesorg...
Gå till Kulturhuset och bli gäst hos framtiden en stund.



Dags att bygga en svensk vaccinfabrik

Hotet från fågelinfluensan har äntligen börjat tas på allvar av beslutsfattarna. Aftonbladets ledarsida var tidigt ute i kritiken mot regeringens påstående att beredskapen är god.
Hälsominister Morgan Johansson har gjort helt om och låter nu Socialstyrelsen snabbutreda hur hela befolkningen ska kunna få fullgott medicinskt skydd vid en eventuell massepidemi.
Dags att bygga en vaccinfabrik, gärna i samarbete med våra nordiska grannar!
Mer om detta på morgondagens ledarsida.


Morgan Johansson sjöng anti-fågelvisa

S-bloggaren Jonas Morian tipsar mig om att hälsominister Morgan Johansson en gång i sin ungdom sjöng sången "Anti-fågelvisa" i det socialdemokratiska studentförbundet:

"Fåglar är äckliga, vidriga påfund
utrota alla och börja i Lund!
Piska sen upp alla ornitologer,
glor man på fåglar är man inte riktigt sund.
"

Hotet från fågelinfluensan är allvarligt men i bland behövs lite svart humor mitt i allvaret.
Tack för tipset Jonas!



Bloggföredrag

Nu på morgonen ska jag hålla föredrag om det politiska bloggandet för ett antal riksdagsledamöter.
Har tyvärr vaknat upp med världens förkylning men det får gå på något sätt.
Sen är det Globen som gäller tillsammans med kamraterna på ledarredaktionen.
I kväll ska jag se Jesus Christ Superstar på Maximteatern.
På återseende.

Fredag och fågelinfluensan

Godmorgon kära bloggläsare!
Förstasidesrubrilkerna handlar om fågelinfluensan. I går upptäcktes ett fall av den dödliga smittan i Turkiet, sen även i Bulgarien och Rumänien. EU:s experter satt i krismöte i går. I dag presenterar hälsominister Morgan Johansson regeringens plan för beredskapen inför en eventuell pandemi.

Aftonbladets ledarsida har skrivit åtskilligt om detta. Regeringen tycks nu äntligen ta influensa-faran på allvar.
Än så länge räcker vaccinet bara till 11 procent av befolkningen. Det är inte acceptabelt.
Kom igen, Morgan Johansson!



Oväntat val av litteraturpristagare

Engelske dramatikern Harold Pinter blev årets Nobelpristagare i litteratur. Det var en fullkomlig överraskning för de flesta i kulturbranschen, tror jag. Han är förstås väl värd priset.
Ändå hade jag hoppats på någon mer spännande som den arabiske poeten Adonis eller den omtalade turkiske författaren Pahmuk eller varför inte Israels intressanta författare Amos Oz?
Svenska Akademien håller sig till det trygga västerländska.
Lite trist är det allt.


Bo Könberg blir landshövding

Regeringen har utsett folkpartisten Bo Könberg till landshövding i Sörmland. Han efterträder Bo Holmberg som har en tjänst som generaldirektör i regeringskansliet.
Könberg blir säkert en utmärkt landshövding. Jag är mest orolig för vart hans parti, folkpartiet, tar vägen. Socialliberalismens försvarare är inte längre så många. Könberg har varit en garant för att folkpartiet står bakom den generella välfärdsmodellen med socialförsäkringar som omfattar alla medborgare.
Gårdagens partiledardebatt i riksdagen visade tydligt att folkpartiet gått allt längre åt höger och definitivt inte är någon välfärdssystemets försvarare.



Snart är det match!

Phu, större delen av onsdagen har gått åt till att sammanträda. Det finns inget mer själsdödande än långa sammanträden. Ändå var det ovanligt konstruktivt och fokuserat i dag. De flesta ville bli klara i tid för att hinna se den stora matchen.
Sverige-Island.
Några vänner kommer hem till mig och maken så nu gäller det att snabbt fixa något ätbart.
Heja Sverige!
Ps. Den som vill se något kul kan kolla in moderaterna i Solna - deras hemsida. De frågar vem läsarna vill ha som statsminister. Just nu (kl. 18.00) vill 94 procent ha Göran Persson som statsminister och bara fyra procent Fredrik Reinfeldt. Två procent föredrar någon helt annan.
Ingenting är längre som förut.



Eva Dahlgren får fem plus

Eva Dahlgren släpper en ny skiva. I dag hyllas den av Aftonbladets Jens Peterson. Dahlgren får fem plus!
Jag måste genast köpa CD:n. Eva Dahlgren hör till mina stora favoriter. Ska självklart gå på hennes konsert i november på Cirkus.


Partiledardebatt i riksdagen

Godmorgon! Just nu pågår partiledardebatten i riksdagen. Har börjat riktigt bra, tycker jag.
Fredrik Reinfeldt är oerhört skicklig men visade sig vara mycket tunn när han pressades av Lars Ohly och Maria Wetterstrand på varför moderaterna vill försämra miljöpolitiken rejält.
Göran Persson är på offensiven och fick in en rejäl poäng mot folkpartiets Lars Leijonborg när det gäller synen på socialförsäkringarna. Att folkpartiet inte längre tycks vara en försvarare av stabila och trygga socialförsäkringar som bygger på inkomstbortfallsprincipen är uppenbarligen en känslig fråga - folkpartiledarens gråa nuna blev riktigt röd i meningsutbytet med Persson.
Mer om partiledardebatten på morgondagens ledarsida förstås.


Bra så in i Norden

I går skrev jag om hur Tony Blair och hans labour tittar på Sverige som en föregångsmodell för tillväxt och välfärd. I dag skriver min kollega Ingvar Persson om hur alltfler utländska bedömare ser den nordiska modellen som något oerhört positivt - Tillväxt så in i Norden.

Kreditvärderingsföretaget Fitch Ratings höjer sitt betyg för Sverige, meddelar TT.
Fitch noterar en positiv utveckling för statens finanser. Bland annat minskade statsskulden i fjol.
När ska Svenskt Näringsliv uttala sig positivt om Sverige?



Danska staten stäms av sina egna medborgare

En grupp på 24 danskar stämmer statsminister Anders Fogh Rasmussen för brott mot grundlagen. Brottet skulle ha skett när Danmark beslutade sig för att delta i Irakkriget.
Den 74 sidor långa ansökan inlämnas under dagen till Östre Landsret. Gruppen vill ha domstolens ord på att den folketingsmajoritet som den 21 mars 2003 gav grönt ljus för ett danskt deltagande i kriget bröt mot grundlagen. Fogh Rasmussen stäms i sin egenskap av statens företrädare, meddelar TT.
Danmarks ändrade sin grundlag 1953 och anpassade den till FN-stadgan. Det innebär att användandet av militärt våld är förbjudet så länge det inte sker i självförsvar eller som ett resultat av en resolution i säkerhetsrådet. Ingen av dessa villkor är uppfyllda, anser gruppen.
Experter i författningsrätt är dock djupt skeptiska och tror att saken kommer att avvisas med motiveringen att gruppen inte är direkt berörd av den danska krigsinsatsen.
Intressant fråga. Berörs inte alla medborgare om deras land väljer att gå ut i krig?



Can we do a Sweden?

På brittiska labourkongressen nyligen hölls ett särskilt seminarium med titeln "Can we do a Sweden?". På seminariet presenterades en bok skriven av före detta Financial Times-korrespondenten i Stockholm, Robert Taylor. Bokens titel är "Swedens new social democratic model" och Sverige beskrivs som ett gott exempel för resten av Europa eftersom vi har bevisat att tillväxt och välfärd inte står i motsats till varandra.
I morgon skriver min kollega Ingvar Persson en krönika på ledarsidan på temat om hur alltfler tittar på den nordiska modellen som ett framgångsrecept.
När ska Svenskt Näringsliv känna stolthet för Sverige?


Angela Merkel blir förbundskansler

Trots ett dåligt val blir CDU-ledaren Angela Merkel tysk förbundskansler.
Efter veckor av förhandlingar har socialdemokraterna beslutat att bilda storkoalition med sin politiska huvudfiende kristdemokraterna. Gerhard Schröder väntas lämna politiken helt.
Märkliga turer i tysk politik. Jag tror tyvärr att detta försvårar krisen för den tyska socialdemokratin. Risken är att extrempartier går fram.
Mer om detta på ledarsidan i morgon.

Studenter spelar mig i rollspel

Jag har fått ett märkligt men kul mejl från två studenter vid Lunds Tekniska Högskola. De läser en kurs i energianvändning. På fredag ska de testa sina kunskaper genom att spela rollspel. De två som mejlat mig, Emelie och Staffan, har fått i uppdrag att spela mig.
Stackarna!
Då gäller det att de drar en lans för effektivare energianvändning och för kärnkraftsavveckling.
Hade gärna åkt till Lund och lyssnat.
Hoppas de får VG i att spela Helle, fniss.




Viola Furubjelke på viktig post

Viola Furubjelke har utsetts till ny chef för Olof Palmes Internationella Centrum.
Hon efterträder Thomas Hammarberg som blivit människorättskommissarie i Europarådet.
Furubjelke har en gedigen utrikespolitisk meritlista, närmast som ambassadör i Syrien och 17 år i riksdagens utrikesutskott vara sju som ordförande.
Nu gäller det att Furubjelke fortsätter Palmecentrets självständiga roll som oinionsbildare i angelägna utrikesfrågor inte minst Mellanösternkonflikten.


Måndag morgon

Godmorgon! Hösten är fantastisk. Solen sken på vägen in till Globen där Aftonbladet ligger.
Det gör det lättare med måndagsmorgonen.
I dag kan du läsa på nöjessidorna om det jag skrev om i bloggen i går kväll: Robbie Williams Berlinkonsert som sändes runtom i Folkets hus digitala biosalonger.
ledarsidan berömmer vi för en gångs skull en minister - Thomas Östros för hans skarpa brev till EU-kommissionären McCreevy angående byggkonflikten i Vaxholm och Sveriges kollektivavtalsmodell.
Läs också ledarsidans eminenta gästkrönikör Emine Onatlis krönika om Sverige som ett kurdiskt kulturcentrum.
Dags att sammanträda med redaktionen och planera morgondagens samhällskamp.


Frankfurt, London and... Söråker!

Robbie Williams tackade publiken i Berlin och läste sedan upp vilka städer som samtidigt hade kunnat titta på konserten (se min tidigare bloggnotis): Hamburg, Frankfurt, London, Amsterdam... Söråker.
Ha!
På åtta små orter i Sverige kunde Robbi Williams-fans se konserten samtidigt som den hölls i Berlin.
Jag vet att de blev mycket stolta i Söråkers folkets hus (ligger utanför Sundsvall) när Robbie Williams sade: "and Soraker" från scenen i kväll.
Folkrörelse-Sverige är fantastiskt!


Kristina och Esbjörn = fantastiskt

Köpte skivan med Kristina Lugn och jazzpianisten Esbjörn Svensson och hans trio, EST.
Två av mina favoriter på samma gång. Resultatet är fantastiskt.
Vad vore livet utan musik och poesi?
Inte mycket.


Så arbetar en skulptör

Jag fick ett spännande mejl från skulptören Mats Lodén. Han håller på att göra en skulptur av den gamle s-politikern Svante Lundkvist. På Lodéns hemsida kan du följa arbetsprocessen.
Kolla in här hur en skulptör arbetar.


Robbie Williams i Spånga

Just nu direktsänds Robbie Williams konsert i Spånga "folkan". Folkets hus- och parkrörelsen är en ledande aktör inom den digitala bion och håller på att testa den nya tekniken för att utveckla nöjeslivet.
I flera Folkets Hus runtom i landet kan människor dela en konsertupplevelse tillsammans med människorna i Berlin som diggar Robbie Williams. Spännande!

Helgdags

Sådär ja fredagen börjar gå mot kväll. Ledarsidan är så gott som färdigskriven för morgondagen.
Vi kommer med ett riktigt scoop i morgon - om regeringen och krisberedskapen.
Dessutom går vi vidare med tunnelbanekonflikten.
Läs alltså ledarsidan i morgon, lördag.
Trevlig helg!


Kampen mot kärnvapen måste fortgå

Mohamed ElBaradei är egyptiern som studerade juridik vid unviersitetet i Kairo och sedan doktorerade i internationell rätt i New York.
Han och IAEA får fredspriset för deras "arbete med att förhindra att kärnenergi nyttjas för militära ändamål och för att den kärnenergi som används för civila syften har använts på säkrast möjliga sätt", skriver Nobelkommittén.
Det är bra att kampen mot kärnvapen kommer upp på den internationella dagordningen igen. Det nyligen avslutade FN-toppmötet blev tyvärr inte så framgångsrikt på den punkten.

"Världen blir inte säkrare förrän USA föregår med gott exempel och börjar att på allvar nedrusta och på så sätt kan få med sig resten av kärnvapennationerna i skrotandet av dessa vansinnes-vapen", skrev jag i en bloggnotis 9 augusti, då det var exakt 60 år sedan USA fällde bomben över Nagasaki.

Läs också denna bloggnotis om USA:s motstånd mot nedrustningen.

Kampen mot kärnvapen måste fortsätta varhelst i världen de dyker upp.
Fredspriset innebär förhoppningsvis en ökad press på gamla och nya kärnvapenmakter.


IAEA får Nobels fredspris

Nobels fredspris delas i år ut till atomenergiorganet IAEA och dess chef Mohamed ElBaradei.
ElBaradei var mannen som flankerade Hans Blix under utfrågningarna i FN:s säkerhetsråd under upptrappningen till Irak-kriget. Han liksom Blix försökte hålla sig till sakfrågan och vittnade om att de inte funnit några massförstörelsevapen i Irak, trots att den amerikanska och brittiska administrationen hävdade att det fanns.
Nu har ElBaradei den svåra uppgiften att försöka förhindra att Iran utvecklar kärnvapen och samtidigt hindra ett nytt förebyggande krig från USA:s och Storbritanniens sida.
Må fredspriset gagna freden.


Vad säger politikerna om Connex agerande?

I dag skriver vi på ledarplats om att Connex bör ta kritiken på allvar.
Och så ställer vi frågan om vad de politiskt ansvariga i SL:s styrelse anser - de som en gång bestämde om upphandlingen då Connex fick förtroendet att driva tunnelbanan.


Connex får kritik från fler håll

Godmorgon! Kollektivtrafiken flöt fint i morse, trots tumultet med den sparkade fackordföranden Per Johansson.
Jag läser i dagens Svenska Dagbladet att Connex får kritik för sitt bristfälliga säkerhetsarbete från fler håll än från facket.

"Oklara regler för underhåll av vagnar, felaktigheter som inte åtgärdas, bristande förtroende för ledningen. Connex säkerhetsarbete kritiseras på flera punkter i en färsk rapport av Järnvägsstyrelsen", skriver Svenska Dagbladet på nyhetsplats.

Connex spelar ett högt spel med allmänhetens förtroende. I stället för att sparka den som vågat påtala bristerna borde företaget genast åtgärda säkerhetsbristerna. Hur ska vi som dagligen använder tunnelbanan annars våga åka?



Läsare stödjer tunnelbaneförarna

Just nu tycker över 70 procent av Aftonbladets nätläsare att tunnelbaneförarna gör rätt i att gå ut i vild strejk.



Kampen den går vidare

Connex-ledningen står på sig: varslandet av fackordförande Per Johansson blev i dag klart besked om att han sägs upp.
Processen fortsätter. SEKO-facket kommer att begära så kallad tviste-förhandling om avskedandet. Tillslut kan frågan hamna i Arbetsdomstolen.
Kampen för en bättre tunnelbanemiljö går vidare.

Läsare om t-banestrejken

Har fått en del mejl angående mitt bloggande om tunnelbanekampen.

"Helle!
Det är skönt att läsa en blogg som sysslar med viktiga saker. Väsentligheter. Du är otroligt ensam.
Varav hjärtat är fullt talar munnen. Bloggen blir då ett lackmuspapper för vad den allmänna opinionen och för den del medias representanter står för.
Så allvarligt är det"
, skriver Ronny i Helsingborg.

Tack för det Ronny.

"Okej att dom strejkar för bättre säkerhet men hur vore det om dom var lika lojala mot tidtabellerna och inte stod och snackade skit och drack kaffe när tåget ska gå. - - -
Hur många gånger har jag inte missat bussar pga av 2 minuter. Förarna respekterar inte passagerarna och förstår inte att jag också värderar min tid
", skriver Peter.

Jag tror nog att förarna respekterar passagerarna men Peter, du ska veta att tidspressen ökat enormt för både tunnelbaneförare och busschaufförer. För några år sedan strejkade busschaufförerna i Stockholm för en bättre arbetsmiljö - de krävde rätten att hinna gå och kissa.
Både vi passagerare som är beroende av en fungerande kollektivtrafik och förarna har ett intresse av att säkereheten i tunnelbanan ökar.

"Tack Helle för att du skrev om franska tag i t-banestrejken. Heja dej!", skriver Kajs Penrell.

Jo det där med vilda strejker hör mer till det franska samhällsklimatet än det svenska.
Jag har fått frågor från läsare som undrar om jag tycker det är bra med vilda strejker.
Nej, det är problematiskt. Strejkrätten bygger på ordning och reda och i princip är det facket som ska utlysa strejk på goda grunder, inte enskilda arbetare som i dag i t-banan. Tunnelbaneförarna spelar ett högt spel och kan lätt rasera förtroendet hos allmänheten.
Däremot har jag full förståelse för vreden och frustrationen över det som inträffat.
Jag hoppas facket vinner mot Connex och att Stockholms lokaltrafik satsar rejält på säkerhetstänkandet framöver.



Franska tag i tunnelbanan

Strejken i tunnelbanan i dag var inte organiserad av facket utan var en vild strejk.
Nu verkar det som om att en del av demonstranterna fortsatt till Connex huvudkontor, där ett möte om den sparkade fackbasens framtid pågår.
Franskägda Connex tycks ha infört både en fransk företagskultur och fransk facklig kultur.



Tunnelbaneförarnas kamp gäller vår säkerhet

Tunnelbanekaoset tycks i stort sett vara över för dagen. Ett hundratal förare gick ut i vild strejk i morse. (Se min bloggnotis tidigare i dag)
Det kampen gäller är arbetsmiljön och säkerheten.
Connexledningen har all anledning att ta kritiken på allvar. Säkerhetsarbetet har skötts uselt.
Om inte facket får påtala risker i förarnas arbete vem ska då göra det?
Vad säger politikerna i Stockholms lokaltrafiks styrelse?
Som flitig utnyttjare av tunnelbanan och tvärbanan är jag mån om att säkerhetsarbetet sköts ordentligt.
Heja tunnelbaneförarna!
Mer om detta på morgondagens ledarsida.

På nytt jobb 3

Och så en tredje utnämning värd att nämnas i dag: Maja Aase, redaktionschef på radions Kulturnytt, blir chefredaktör för tidningen Journalisten.
Utmärkt! Det är bra att det blir fler kvinnliga chefredaktörer. Vi är ju inte så många i branschen...


På nytt jobb 2

För första gången i den engelska kyrkans historia har en svart ärkebiskop utsetts.
Johan Sentamu, född i Uganda, installerades i dag vid en ceremoni i London.
Han är engagerad i kampen mot rasism och motståndare till brittiska närvaron i Irak.
Det bådar gott. En radikal kyrka behövs i dagens alltmer konservativa tider.

På nytt jobb 1

Thomas Hammarberg, den engagerade och kunnige chefen för Olof Palmes Internationella Centrum, blir ny människorättskommissarie för Europarådet.
Det är bara att gratulera. Han blir den förste svensken på denna post. Uppgiften är att se till att de mänskliga rättigheterna efterföljs i Europarådets 46 medlemsstater. Hammarberg är en stark kritiker av det pågående kriget mot terrorismen och dess kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
Nu gäller det att det blir en bra efterträdare till Thomas Hammarberg på Palmecentret. Framförallt måste den viktiga frågan om Israel/Palestinakonflikten fortsätta att föras aktivt därifrån.

Kaos i tunnelbanan - Connexledningens fel

Sedan tidigt i morse genomför tunnelbaneförare i Stockholm protestaktioner till stöd för deras fackligt aktive kamrat som sparkades av Connex-ledningen. Han hade kämpat för bättre arbetsmiljö och större säkerhet i tunnelbanan men ansågs vara illojal mot företaget, enligt arbetsgivaren.
Vi skrev om det uppseendeväckande avskedet förra veckan på ledarplats - Connex är på fel spår.
Även om vi är många som i högsta grad är beroende av en fungerande kollektivtrafik vill jag en dag som denna utropa: Heja tunnelbaneförarna!

Pinsamt, Nils Lundgren

Junilistans ledare Nils Lundgren har redan dragit på sig en affär - en skatteaffär.
Han har "glömt" att redovisa en inkomstränta på 72 000 kronor, trots att han säger sig ha deklarerat med hjälp av landets mest kända revisionsbyråer.
- Den finns med varje år sedan åtskilliga år tillbaka. Den här gången hade den av något skäl ha fallit bort, det är inte mer med det, säger Nils Lundgren till Ekot.

"Fallit bort"? Ja, ja. Misstag kan förstås ske men att en av landets mest välkända nationalekonomer inte kan hålla reda på siffrorna är väl ändå lite märkligt?

Ser att Junilistan får 18 procent i en ny Sifo-undersökning.
Ska bli intressant att se om Lundgrens skatteproblem får lika stor inverkan som Gudrun Schymans en gång i tiden...


Gunnar Hökmark - en betongmoderat

I går röstade miljöutskottet i EU-parlamentet om kemikalielagstiftningen - det så kallade REACH. Utskottet gjorde glädjande nog motstånd mot bakåtsträvare och kemilobbyister. Det vill behålla grunderna i det ursprungliga förslag som Margot Wallström utarbetade under sin tid som miljökommissionär.
Alla partier i utskottet röstade för detta utom ett - den politiska högern EPP, som moderaterna tillhör.
Moderaternas Gunnar Hökmark hör till de verkliga miljöfienderna i EU.
Om drygt en månad ska hela EU-parlamentet rösta om kemikaliepolitiken. Då måste de svenska moderaterna bekänna färg.

"Fredrik Reinfeldt vill stå för en modernisering av moderaterna. Varför är då hans parti så bakåtsträvande i kemikaliepolitiken?
Moderaterna har fortfarande chansen att ändra bilden och gå emot sin partigrupp i EU-parlamentet.
Frågan är bara om partiledningen i Stockholm vill och om den rår på Gunnar Hökmark och hans kollegor i Brysse
l", skriver Aftonbladets huvudledare i dag.

Allians för moderaterna

Den borgerliga alliansen har börjat vittra sönder. Till och med Dagens Nyheters politiske analytiker Henrik Brors dristar sig till att vara kritisk i dagens tidning. "Det borgerliga segertåget har fått sig en knäck", skriver Brors.
Det är tydligt att alliansen hittills bara gagnat det stora konservativa partiet, moderaterna. Folkpartiet uppvisar katastrofalt dåliga opinionssiffror, centerpartiet har inte lyckats vinna några nya väljare alls trots Maud Olofssons ivriga sossekritik och kristdemokraterna ser inte ut att klara sig kvar i riksdagen.
I dag på DN debatt går kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Stefan Attefall, till hårt angrepp mot moderaterna. Häromdagen bröt kristdemokraterna med allianskamraterna och förordade en sänkning av bensinskatten.
Paniken är påtaglig i det borgerliga lägret.
S-bloggaren Urban Lindstedt förutspår på bloggen Motallians mer av borgerlig överbudspolitik där de i jakt på väljare bjuder över varandra.
Bäva månde Sverige. Borgerlig överbudspolitik har vi sett förskräckande exempel på förr.



Från löntagarfonder till kanelbullar

Det damp ner en tidning på redaktionen - 4 oktober, en del av Den Nya Välfärden.
Ja just det, det är fjärde oktober i dag. Var tågar alla upprörda direktörer som anser att Sverige håller på att bli en socialistisk diktatur?
Ingenstans. De njuter av rekordvinster och tar en kaffe latte med bulle till.
Av löntagarfondsmotståndet blev det Kanelbullens dag.

Mentometerlistan

Godmorgon bloggläsare! I morse vaknade jag till en intervju med Nils Lundgren, partiledaren för det nya riksdagspartiet Junilistan. Han mötte Gunnar Hökmark i radion. Lundgren är skicklig men hade svårt att svara på Hökmarks påståenden om att Junilistans företrädare ofta i EU-parlamentet röstat för förslag som snarare går mot överstatlighet än värnar den nationella självständigheten.
Det är ju lite av en paradox att Junilistan ställde upp i EU-valet för att i EU-parlamentet se till att Sverige inte släpper ifrån sig makten till Bryssel men nu inser att makten fortfarande ligger i Stockholm, i den svenska riksdagen...
Mest intressant är dock Junilistans märkliga partidemokrati. "Sverige har fått ett mentometerparti", skriver vi på ledarplats i Aftonbladet i dag.

Ett nytt skede i EU:s historia

Efter många och långa turer i dag kunde till slut EU:s utrikesministrar ge klartecken till Turkiet att påbörja medlemskapsförhandlingar med unionen. Det är ett historiskt beslut. För första gången kan ett muslimskt land bli medlem i den europeiska unionen. För Turkiets och för Europas framtid är detta utmärkt.
Nu gäller det att sätta fortsatt press på Turkiet att förbättra de mänskliga rättigheterna och bli demokratiskt.

Sverige har med rätta drivit att ett demokratiskt Turkiet skulle bli en tillgång för EU. Laila Freivalds måste säga ett kraftfullt Nein till Österrikes krav.
Samtidigt måste pressen på demokratiska reformer fortsätta. När EU gett klartecken kan annars takten minska. De konservativa krafterna i Turkiet kan hävda att landet redan gjort det som EU kräver,

skrev vi på ledarplats i fredags.

Alla som försökt skrämma med "den muslimska faran" kan idag betrakta sig som förlorare.
Härligt!
Ett nytt skede i den europeiska unionens historia har påbörjats.

Vad är Junilistan för sorts parti?

Läsaren Sven-Olof Johansson från Påläng har hört av sig. I våras hade han en insändaredebatt i Piteå-Tidningen. Johansson ville diskutera Junilistans demokratiska uppbyggnad.

Jag har studerat Junilistans hemsida. Junilistan är ju en gruppering som också siktar på riksdagsplatser. Jag har funnit följande:

- Junilistan har inte medlemmar i egentlig mening. ( JL:s formulering )
- Junilistan inbjuder människor att arbeta i lokala och regionala grupper, men utlovar varken medlemskap eller inflytande.
- Junilistan har ett förtroenderåd. Vems förtroende förvaltar dom?
- Junilistan har en styrelse. Vem utser den?
- Vem tar mot ersättningar från EU -parlamentet som riktar sig till partierna?
- Om det inte finns en Juridisk person i form av ett bolag eller Ideell förening utan medlemmar Vem kvitterar ut pengarna då?

Så skrev Sven-Olof Johansson i en av sina insändare och han fick svar av Junilistans Helene Goudin.

"Helene Goudin avslöjade i sitt svar att Junilistan visst har en ideell förening med Lundgren, Wohlin och hon själv som medlemmar. I annat fall blir alla pengar som tiggs ihop eller skickas till partiet från EU att
räknas som personlig förvärvsinkomst, vilket dessa ekonomer säkert inte är intresserade av
", skriver han i ett mejl till mig.

Frågan om vad för slags parti Junilistan är är högst berättigad.
Vi diskuterar detta på morgondagens ledarsida.



Valet svårare att förutse

Marcus Friberg, en ung bloggare från Helsingborg har hört av sig. Han håller med mig om att tanken på att bryta blockpolitiken har hörts förr (se min bloggnotis). Men Junilistans försök verkar lovande, enligt Marcus som själv har en blogg där han kommenterar politik.

"JL kommer inte bara plocka röster från höger, utan även en stor del vänsterväljare kommer till dem, precis som i EP-valet. Mp och Kd som enskilda partier ska nog vara mest oroade för dess fortsatta existens i riksdagen", skriver Marcus.

Det har han nog rätt i. Ett är säkert: det förut så självklara valresultatet (en ny borgerlig regering) är inte längre ett dugg självklart. Socialdemokraterna går framåt i opinionen. Folkpartiet och kd backar. Kd och miljöpartiet riskerar att åka ut ur riksdagen. Och ingen vet vad som händer med vänsterpartiet framöver.
Valkampen har bara börjat!

Chadie på bokmässan

Jag träffade bloggaren Chadie på bokmässan. Vi hann tyvärr inte prata så mycket för jag skulle medverka i Aftonbladets monter, men det var kul att skaka hand med en bloggare jag ofta läser.
Hon skriver förresten lysande om Dario Fos framträdande på mässan.



Fjärilsfångare Karlsson

"Helle du kom ju inte på mitt fjärilsseminarium".
Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson stoppar mig utanför bokmässan i Göteborg.
De som gick förbi ser väldigt frågande ut.
Alla vet kanske inte att ministern är en hängiven fjärilssamlare.
Hans Karlsson hör faktiskt till de mer spännande ministrarna i regeringen. Inte nog med att den gamle LO-avtalssekreteraren går klädd i Hugo Boss-strumpor och samlar fjärilar. Han brukar lyssna på radiogudstjänsten också.
Han hade i all fall hört mig predika en gång för många år sedan.
Och så gör han faktiskt en hel del bra politik för att bekämpa ohälsan.



Junilistan blir riksdagsparti

Sådär ja, nu har EU-kritiska Junilistan bestämt sig för att bilda parti och ställa upp i riksdagsvalet nästa år.
Det var väntat. De har tydligen insett att de frågor de ville värna bestäms i det svenska parlamentet mer än i det europeiska.
Nils Lundgren blir partiledare, eller som det just nu heter "förstakandidat på riksdagslistan".

"Junilistan ska bryta den förstelnade blockpolitiken. Vi erbjuder det första tvärpolitiska programmet i svensk riksdag", säger han till TT.

Vi har hört det förr. Så sade Lewi Pethrus när han startade KDS. Så sade miljöpartisterna när de bestämde sig för att bilda parti. Och feministernas initiativ påstås också gå bortom höger-vänster-skalan.

Till syvende og sidst lär de få visa färg. Alla opinionsundersökningar och val hittills har visat att blockpolitiken är av högsta vikt för de svenska väljarna. Förändringarna brukar ske inom blocken, inte så mycket mellan blocken.

Mer om Junilistan på morgondagens ledarsida.

Folkets hus och Park på mässan

Om Aftonbladets monter knep förstaplatsen i årets häftigaste monter (helt enligt min egen högst subjektiva bedömning) så kom Folkets hus- och parkrörelsens lilla fräcka monter på en klar andraplats.
Två duktiga tjejer från Eskilstuna startade i vintras ett eget design-företag - CoCo form.
"Vårt mål är att klå Aftonbladets monter", sade de när jag träffade dem på pressnatta i onsdags kväll.
Deras debut på bokmässan verkar lovande.
Vi på Aftonbladet får akta oss så att vi inte blir frånseglade till nästa år.


Hemma igen från bokmässan

Phu, bokmässan är över för min del. Som vanligt roligt men oerhört intensivt. Det är varmt, trångt och kaotiskt i mässgångarna mellan alla montrar. Och ljudet är stundtals öronbedövande.
Samtidigt är det fantastiskt att kunna lyssna till sina favoritförfattare och debattörer.
Aftonbladets monter var som alltid outstanding. Den numera kände konstnären Peter Johansson hade återigen skapat ett galet rum där Aftonbladets kulturredaktion höll igång. Publikdragande skribenter som Jan Guillou, Olle Svenning, Åsa Linderborg, Herman Lindqvist med flera talade i montern. I år hade vi också hjälp av Aftonbladets sportredaktion - Simon Band och Jennifer Wegerup talade om sina båda nyutkomna böcker.
Jättekul!
Själv talade jag över behovet av tillit...

hits