Fram med vaccin mot borrelia!

Svenska dagbladet toppar i dag med att fästingsjukdomen borrelia drabbar kvinnor värre än män.
Vi kvinnor har visst ett sämre eller åtminstone ett annat slags immunförsvar än männen och borrelia- infektionen fastnar därför lättare.
Det visar en avhandling som läggs fram vid Linköpings universitet på fredag.
Läkarkåren verkar också ha svårare att diagnostisera borrelia på kvinnor, enligt artikeln i Svenska dagbladet.
Det är typiskt. Medicinforskningen brukar utgå från männen och sen efter åratal av feldiagnosticering kommer man på att kvinnor reagerar annorlunda. Genusperspektivet behövs verkligen i läkarvetenskapen.

Jag har skrivit åtskilligt i bloggen om borrelia eftersom jag själv drabbades förra året.
Ett är säkert: uppfattningen att borrelia skulle vara ofarligt och betydligt lättare att kurera än TBE som också sprids av fästingar är helt fel. Det visar de senaste årens forskning och inte minst alla patienterfarenheter.
(Kolla in borrelia-patientföreningen)

Varje sommar får 10.000 svenskar borrelia på grund av fästingarna. Jag är övertygad om att en hel del av de diffusa diagnoserna som "utbrändhet" och dylikt i själva verket handlar om borrelia.
Borrelia kan ge långvariga sjukskrivningar som kostar både mänskligt och samhälleligt.
Med tanke på att vi svenskar älskar att vara ute i skog och mark, där fästingarna finns, lär borrelia snart bli klassat som folksjukdom.
Det är hög tid att samhället lägger resurser på att ett borrelia-vaccin tas fram.




Grattis Tiina Rosenberg!

Tiina Rosenberg blir nästa professor i genusvetenskap vid Lunds Universitet. Det beslutade rektor Göran Bexell i dag och därmed tillsätts en professur som har varit vakant de senaste två åren.
Det är bra. Rosenberg behövs mer i forskarvärlden än i politiken.


Anna Lindh-bibliotek invigt

I går invigdes Anna Lindh-biblioteket - Försvarshögskolans (FHS) och Utrikespolitiska institutets (UI) nya bibliotek, som ligger på Drottning Kristinas väg 37 i Stockholm på Tekniska Högskolans campusområde.
Vice ordförande i EU-kommissionen, Margot Wallström, klippte band och höll invigningstal.
Anna Lindh-biblioteket är ett vetenskapligt bibliotek för försvars- utrikes- och säkerhetspolitisk forskning.
Bloggen biblioteksrelaterat skriver mer om invigningen.
(Jag fick tips om detta från bloggaren Erik Stattin)


Tentakler in i fysiken

Förkylningen har mig i ett järngrepp, därav inte så frekvent bloggande.
Fick ett mejl från Vetenskapsrådet. I dagarna startas en ny nättidning för naturvetenskap och teknikvetenskap - Tentakel.
Det är Aftonbladets före detta medarbetare, vetenskapsjournalisten Eva Barkeman som håller i tidningssatsningen. Det bådar gott.
Jag läser bland annat en spännande artikel om den så kallade nanotekniken - denna förunderliga fantastiska fysikaliska teknik som Sverige är världsledande på. Eleanor Campbell är professor i atomfysik vid Göteborgs universitet. Hon har gjort en strömbrytare av en molekyl!?


Forska mer om fästingar

Jag hörde på radion i morse att det var problematiskt att älgstammen är för stor på sina ställen.

Det är minst lika problematiskt med alla rådjuren, skulle jag vilja tillägga. Dessa gulliga bambi-djur bär med sig hemska fästingar. Själv lever jag i skärgården utanför Västervik varje sommar och har sedan 8 års ålder kunna följa fästingutvecklingen.

När jag var liten fick vi aldrig fästingar på oss. Trots att vi barn ständigt sprang omkring i det höga gräset. Katten fick några stycken per sommar och pappa kunde någon enstaka gång få en fästing när han hade arbetat med att slå ängen eller hugga ner träd.

Numera får jag och min man plocka fästingar från huden så gott som varje vecka. Det är olustigt!

I vintras blev jag dessutom rejält sjuk i borrelia. Det visade sig att jag tydligen hade blivit smittad av en fästing förra sommaren men inte märkt något och så plötsligt mer än ett halvår efteråt får jag diagnosen "långt gången borrelia". Hm.

Det var allvarligt. Centrala nervsystemet var hotat. Fick äta den starkaste antibiotikan hela våren (sex veckor). Lyckligtvis bet medicinen till sist och jag blev friskförklarad.

Men efter att ha läst in mig en hel del på borrelia vet jag att det sannerligen inte är någon snäll sjukdom. Många drabbade får men för livet. Jag själv lär få dras med värk i lederna under flera år framöver.

Det har alltid hetat att det är TBE som är farligt. Mot detta finns vaccin.

Men för borrelia finns det inget. Än så länge.

Det är hög tid att lägga ner forskningsresurser på att utveckla ett borrelia-vaccin med tanke på att antalet fästingar bara tycks öka och att de flesta svenskar rör sig ute i naturen under semestertider. Borrelia-fästingarna finns inte alls bara i skärgården utan även i inlandet och numera långt ner i Skåne.

I USA lär man ha lyckats få fram ett vaccin, men tydligen finns det så många olika sorters fästingar i Europa att det här måste skapas ett bredare vaccin.

Hittills har man tagit alldeles för lätt på fästingsjukdomarna. Jag hoppas innerligt att forskningen tar ett rejält kliv framåt inom en snar framtid. Fästingen är en verkligt otäck parasit som kan bli en samhällsfara på sikt.


Kristdemokrater mot fri vetenskap

Jag har tidigare skrivit om striden på Karolinska Institutet gällande tjänsten i medicinsk etik. Moralfilosofen Torbjörn Tännsjö har vid ett flertal tillfällen hindrats från att få en tjänst som alla experter bedömer att han definitivt har akademiska meriter för.
I stället för akademisk frihet tycks någon sorts åsiktspolis råda på Karolinska.
Kristdemokrater skrev nyligen i Svenska Dagbladet och varnade för Tännsjös idéer. De ifrågasätter det centrum för bioetik som inrättats vid Stockholms universitet och som leds av Tännsjö.
Nu har rektorn för Stockholms universitet, Kåre Bremer, tagit till orda i sin blogg.
"Tännsjös idéer passar inte Kristdemokraterna, som anser att Tännsjös centrum inte bör få något statligt stöd. Jag vänder mig starkt emot den typen politisk styrning av universitetets verksamhet.
Min uppfattning är att en av universitetens viktigaste uppgifter är att slå vakt om åsikts- och forskningsfriheten",
skriver Bremer.
Det är utmärkt att rektorn markerar mot politikers försök att inskränka den akadmiska friheten.
Mer bekymmersamt är det att Karolinska Institutet inte förmår värna vetenskapens frihet utan låter kristdemokratins grumliga tankar påverka sin verksamhet.


Släkten är värst

I dag delade Stockholms universitet ut en Oskar Klein-medalj till fysikern Yoichiro Nambu
från University of Chicago. Varje år sedan 1988 har det hållits särskilda föreläsningar av internationellt erkända fysiker till minnet av Oskar Klein.
Klein hörde till de teoretiska fysiker som tillsammans med Niels Bohr utvecklade och delvis ifrågasatte Einsteins teorier. Den så kallade sträng-teorin som i dag är så på modet framförde exempelvis Klein redan på 1920-talet.
Jag förstår inte så mycket av det där. Även om Oskar var min farfar.
Hade dock önskat att jag var äldre när han levde. Då hade vi kunnat diskutera religion och fysik - något som farfar gjorde på 1950-talet i en lång tidningsdebatt med filosofen Ingemar Hedenius. Farfar stod för linjen att tro inte alls behöver vara någon motsats till vetande. Han ville tvärtom att fysikerna skulle föra dialog med filosofer, teologer och andra inom humaniora-vetenskaperna.
Tvärvetenskapliga samtal behöver vi mer av idag.
Jag förstår som sagt inte så mycket av den teoretiska fysiken. Däremot är jag stolt över att farfar envetet kämpade för att Nobelpriset i fysik skulle gå till den kvinnliga super-fysikern Lise Meitner.
Tyvärr segrade då, som nu, de patriarkala strukturerna. Priset gick till en man. Att Meitner var judinna i en tid av nazism och världskrig gjorde nog inte saken bättre.
Listan över Oskar Klein-minnesföreläsarna genom åren är förfärande mansdominerad. Farfar vänder sig nog lite bekymrad i sin grav.



hits