Fler bloggar med hjärtat till vänster

I kväll håller Urban Lindstedt, aktiv i Årsta s-förening och till vardags journalist på Internetworld, föredrag för socialdemokratiska partimedlemmar på Sveavägen 68. Om bloggen som politiskt verktyg, lyder temat.
Det är bra.
Bloggsfären domineras i Sverige av killar med borgerliga värderingar. Det är hög tid att fler tjejer och fler med hjärtat till vänster börja blogga om samhällsutvecklingen.
Heja Urban!

Nu drar jag på semester

Det är fredag eftermiddag. Jag har sänt hem medarbetarna för helgen. Bara stackars Lena Askling får hålla i jouren i kväll. Men hon är taggad för hon tänker ta tag i bråkigheterna inom ridsportsförbundet. Det kan ni läsa om på morgondagens ledarsida.
Socialdemokraterna är också oense - om huruvida de ska ha upp ett förslag till nytt internationellt program på höstens kongress eller inte. Partistyrelsen har just diskuterat frågan. Om detta skriver vi också på ledarplats i morgon.
Nu drar jag på semester. Eftersom jag tror på bloggen som en opinionsbildande arena, gärna personlig men inte privat, blir det nu en veckas uppehåll.
På återseende.
Förresten, på måndag avslöjar jag en präktig politisk skandal i min måndagskrönika.
Kolla in Aftonbladets ledarsida!

Unga inom facket bloggar

Med tanke på den undersökning som gjorts om svenska bloggar (se min kommentar) där dominansen av högutbildade vita medelålders män som röstar borgerligt är påtaglig...
Jag upptäckte att LO satt igång ett projekt med unga fackligt aktiva bloggare. Kul!
Där skriver Nina Unesi argt om skandalen inom Högsta domstolen. Dessutom noterar jag att hon hakar på mitt och kollegorna Åsa Linderborgs och Åsa Petersens utspel på Aftonbladets kultursidor förra fredagen.
Och Kalle Larsson (inte vänster-riksdagsmannen) hejar på biståndsminister Carin Jämtin för hennes utspel om Israels folkrättsvidriga murbygge.
Kul med unga fackliga röster i blogg-världen!


Mycket snack om bloggar

Det snackas bloggar för fullt i TV-soffor och radiopaneler. Kanske ett utslag av den etablerade medievärldens yrvakna upptäckt av bloggandet?
Till de mer intressanta inläggen hörde kommunikationskonsulten Jonas Söderström när han i Godmorgon Sverige härom morgonen diskuterade blogg-fenomenet. Han kallade det för en "yttrandefrihetsrevolution".
Det är stora ord, men i princip håller jag med. Jag skrev själv i en krönika i april om bloggandets stora demokratiska potential - genom att skapa en ny offentlighet och ge röster som annars inte kommer fram chansen att nå en publik.
Desto viktigare att människor med olika bakgrund och åsikter bloggar.
Hans Kullin som står bakom bloggen Media Culpa har gjort en enkätundersökning bland 600 svenska bloggare. Där framkommer att dagens medel-bloggare är en välutbildad man med helsvensk bakgrund och borgerliga åsikter.
Det behövs mer mångfald i blogg-Sverige!
Kanske ett ämne att diskutera på blogg-forum som hålls på lördag?


Visa klippen, SVT

Svt:s dokument inifrån om ROKS och radikalfeminismen har väckt stor debatt. Kritiken mot den extrema feminismen är berättigad. Inte heller är det acceptabelt att en regeringstjänsteman hotar en journalist. Däremot blir jag misstänksam när en reporter så gladeligen ställer upp på frukostseminarium på högersmedjan Timbro - då får jag känslan av att det finns en politisk dagordning bakom hennes avslöjanden.
I dag bekräftas min misstankar av kulturjournalisten Ulrika Kärnborgs artikel i Dagens Nyheter.
"Så vad är egentligen meningen med Rubars och SVT:s berättelse? Att få till stånd en välbehövlig och efterlängtad diskussion om radikalfeminismens ideologiska utgångspunkter? Eller bara att väcka sensation genom att bekräfta fördomar mot feminism och jämställdhetsarbete i allmänhet, även om resultatet av sensationslystnaden blir att pengar till frivilligarbete överallt dras in", undrar Kärnborg.
Kärnborgs granskning av SVT-journalisten Evin Rubars dokumentärer är skrämmande läsning. Stämmer det som Kärnborg skriver (det verkar underbyggt) har Sveriges television grovt förvanskat och klippt sönder de intervjuades berättelser och farit med rena osanningar.
För att tittarna själva ska kunna avgöra vem som har rätt borde SVT lägga ut hela det oklippta intervjumaterialet på sin hemsida.

Nej till Nato

Jag fick ett mejl från Gertie i Södertälje.
"Helle Klein!
Nu behövs det någon som reagerar så att det syns och hörs!!!
Några människor har träffats och blivit bundis vid brasan i Åre och plötsligt verkar det som om
det var den naturligaste sak i världen att Sverige skall gå med i NATO!"
, skriver Gertie.
Mejlet avslutas med uppmaningen:
"Låt oss inte sugas in i NATO - åtminstone inte utan att veta vad vi gör!
PS. Jag är inte amerikahatare, men jag oroar mig verkligen för den fundamentalism som styr nu!"
Jag delar helt Gerties synpunkter. Vi skrev inför Åre-mötet på ledarplats: Nej till Nato.
Glädjande nog är medlemmarna i det socialdemokratiska partiet lika förvissade om att Sverige inte har i Nato att göra. I dag presenteras förslaget till nytt socialdemokratiskt internationellt program.
Jag har läst det. "Sverige bör inte ansöka om medlemskap i Nato, då ett medlemskap inte skulle öka vår säkerhet", står det.
Sen vore det bra om skrivningarna om EU:s krishantering blev tydligare. EU behöver utveckla en gemensam säkerhetspolitik och utveckla sin förmåga till fredsbevarande operationer. Men dessa krishanterings-insatser måste ske med tydligt FN-mandat.
Risken är annars att den internationella rättsordningen faller samman i anarki. USA:s obstruktioner mot FN är illa nog.



Äntligen vårvärme

Vilken härlig morgon! Äntligen tycks det som om den riktiga vårvärmen har kommit. Bättre sent än aldrig. Det är ju snart juni.
I morgon åker jag på en veckas semester. Jag längtar efter lite ledighet.
Men innan dess ska jag hinna med en del bloggande. Just nu är det nästan 50.000 som besökt min blogg. Kul!
Många hör av sig via mejlen. En del använder sig av mejl-länken längst ner på sidan - den går dock till ledarredaktionens gemensamma mejl. Om du som läser min blogg vill nå mig är det bättre att du klickar på "Mejla Helle" i högerspalten här bredvid. Då kommer ditt mejl bara till mig.
Dags att planera dagens och helgens ledarkommentarer.
Svårt när solen skiner så lockande ute vid Globen....

Inte alls lustigt, Högsta domstolen

Justitierådet Leif Thorsson som bötfällts för brott mot sexköpslagen får sin tjänst förflyttad till Lagrådet. Justitiekanslern (JK) valde i går att inte driva krav på avsked av Thorsson.
Det är anmärkningsvärt att en domare som brutit mot lagen ändå kan fortsätta att vara ansvarig för hur nya lagar utvecklas. Domarförbundet vill att Thorsson avgår självmant. Om han har omdöme borde han inse att han inte kan vara kvar. Om detta har Aftonbladets Yrsa Stenius skrivit flera läsvärda krönikor.
På ledarredaktionen hajade vi till när vi hörde dagens lunch-ekot på radion. Där försöker Högsta Domstolens ordförande, Bo Svensson, förklara sina minst sagt märkliga uttalanden i samband med Thorsson-affären.
HD-ordföranden har bland annat sagt till Dagens Nyheter att det handlar om "änkemän i det här yrket som har svårt att få sex" och på frågan om Thorsson i framtiden kan döma i sexköpsmål ser HD-ordföranden inga problem. "Tvärtom kan man ju säga att han har djupa kunskaper i ämnet".
Herregud!
I Ekot i dag frågar reportern vad Bo Svensson anser om sexköpslagen. Klart besvärad och utan några större insikter om lagen svarar han: "Den är i första hand tänkt att rädda de stackars småflickorna som transporteras från Östeuropa för att tjäna som sexslavar...".
Och om uttalandena i DN säger HD-ordföranden att de var tänkta som skämt.
Inte särskilt lustigt, Svensson.
I morgon fortsätter Aftonbladets ledarsida att syna hur det egentligen är ställt med den svenska jämställdheten?

När till och med Expressen...

PM Nilsson, politisk redaktör på Expressen, skriver i en kommentar efter TV-duellen i tisdags kväll: "Så svag som Reinfeldt var får en statsministerkandidat och en oppositionsledare faktiskt inte vara."
När till och med Reinfeldts främsta försvarare, Expressen, dömer ut honom är det illa.

Söndag - ödesdag för EU?

På söndag kan EU-projektet skakas rejält i sina grundvalar. Fransmännen folkomröstar om EU:s nya konstitution. Just nu tyder det mesta på att nej-sidan vinner.
Frågan är vad som händer om Frankrike säger nej? Problemet är att konstitutionens olika delar inte är förhandlingsbara. De har redan framförhandlats och det som länderna tar ställning till är en "slutprodukt".
Det finns många problem med konstitutionsförslaget, inte minst dess tredje del som i det närmaste är en nyliberal programförklaring. Men sedan finns progressiva inslag som rättighetskatalogen som betonar jämställdhet, mänskliga fri- och rättigheter, fackens frihet och så vidare.
Risken är att om konstitutionsförslaget faller tvingas EU-länderna hitta på något nytt och då är det just nu ett ytterligt högerliberalt EU som ska göra det. Det blir knappast bättre.
"Det är inte i första hand EU som fransmännen bör göra revolution mot", slutar dagens ledare i Aftonbladet.


Blogga eller inte blogga?

DN-journalisten Johan Croneman skriver elakt om de bloggande redaktörerna i dagens kulturdel (den fina morgontidningen vill uppenbarligen inte vidga läsekretsen för krönikan har inte lagts ut på nätet). Bloggaren Magnus Ljungkvist tar upp tråden.
Jag blev uppringd av Finlands radio. Reportern ville intervjua mig om min blogg. Vi diskuterade just balansen mellan det privata och personliga och jag varnade för trenden att vi journalister "intimiserar" alltför mycket med läsarna.
Det finns förstås en mängd olika genrer inom blogg-sfären. En del är just väldigt privata och självutlämnande. Andra är mer opinionsbildande och politiska i bred mening. Jag tror att "kaffe-latte"-bloggandet bland chefredaktörer och etablerade journalister kommer att gå över. I längden blir det fulllkomligt ointressant att veta var Per Svensson käkar lunch eller om PM Nilssons dotter har 38 eller 39 grader i feber.
Däremot är jag övertygad om att bloggen kan medverka till ökad transparens som det så vackert heter, dvs öka öppenheten i både politik och media. Vi kan förhoppningsvis få en bredare offentlighet och ett fördjupat samhälleligt samtal.
I Sydsvenskan kan man läsa om forskaren Gustav Holmberg som är en blogg-profil i Lund.
"Det finns olika kategorier bloggare. Det är dagbokskrivarna, nördarna (som är ute efter ett kunskapsbyte), de politiska eller journalistiska bloggarna", säger Holmberg. Bloggandet har vidgat hans värld.
Jag är fortfarande osäker på hur vettigt det är att vi inom den etablerade medievärlden startar bloggar, men genom att pröva på att blogga lär jag känna en ny spännande offentlighet. För den som är intresserad av opinionsbildning är bloggvärlden en guldgruva.
Såg just att bloggaren och tillika bibliotekarien Erik Stattin nu finns med på Ny tekniks lista över de mäktigaste i IT-Sverige.
Bloggens betydelse kommer bara att öka. En ny folkrörelse är i vardande.


LO engagerar sig i Mellanöstern

Israeliska ambassaden deklarerade i måndags att man förutsatte att biståndsminister Carin Jämtins uttalande om muren var "privata åsikter". Jämtin vidhöll dock sin kritik och har nu fått stöd av utrikesminister Laila Freivalds. Det är bra.
I dag ska frågan tas upp vid ett sedan tidigare avtalat möte mellan svenska UD och israeliska UD.
Jag läser på LO:s hemsida att svensk fackföreningsrörelse bjudit in palestinska och israeliska facken till gemensamt möte i september.
"Det finns bara förlorare i en fortsatt hård israelisk ockupationspolitik. Det gäller inte minst alla löntagare i regionen, som är helt beroende av att ekonomin fungerar och att det finns jobb", säger LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin.
Israel har stängt gränsen för passage i båda riktningarna på Västbanken, vilket innebär att även de fackliga kontakterna har upphört mellan palestinska PGFTU och israeliska Histadrut.
Under många år hade de två organisationerna ett nära samarbete. Det var när Israel fortfarande var en självklar arbetsmarknad för tiotusentals palestinier och de två grannländernas ekonomier var sammanflätade. På grund av muren och den hårda ockupationspolitiken har detta utbyte nästan upphört.
Arbetslösheten är i dag skyhög bland palestinierna. Även den israeliska ekonomin drabbas av den rådande konflikten
"Israels ockupation måste upphöra. Man måste avbryta murbygget och lämna alla bosättningar på palestinskt område. Det är självklara krav som måste uppfyllas för att fredsprocessen ska bli trovärdig", fortsätter Lundy-Wedin.
Det är jättebra att ledande företrädare för svensk fackföreningsrörelse driver opinion för en rättvis fred i Mellanöstern.
Jag ser fram emot det fackliga Stockholmsmötet i höst.



Könet sitter i hjärnan

Nu är det klarlagt: könet sitter i hjärnan.
Världens ledande hjärnforskare har varit samlade på Karolinska institutet i veckan. Där lanserades teorin att kvinnors och mäns hjärnor skiljer sig åt vilket exempelvis leder till olika reaktioner på smärta.
- Jag vågar nu säga att det är oundvikligt att någon snart kommer att utveckla ett läkemedel som fungerar mot smärta hos ett kön men inte hos det andra. Jag brukar tänka på det som blå piller och rosa piller, säger Jeffrey Mogil, smärtprofessor vid Mc Gill-universitetet i Montreal till Vetenskapsradion.
Att leta könsskillnader i hjärnan är kontroversiellt. Risken är förstås att det leder till enbart en biologistisk tolkning av könet och att sånt som sociala skillnader, kultur och könsmaktsmönster försvinner.
Det är dock hög tid att läkarvetenskapen får ett genusperspektiv. Alltför länge har den medicinska forskningen enögt utgått från bara männens sjukdomsupplevelser.

Egyptenskandalen

I går frågade riksdagens konstitutionsutskott ut berörda personer om Sveriges avvisning av de två egyptierna Agiza och al-Zery. Min medarbetare på ledarredaktionen, Mats Engström, satt sju timmar och lyssnade på förhören av säpo-representanter, UD-folk och justitieministern. "Frågorna som KU inte ställde" är rubriken för dagens ledare.
Aftonbladets nyhetsreporter Peter Kadhammar lyssnade på justitieminister Bodström men fick inte heller några svar. "Har Sverige någon självständighet kvar", undrar Kadhammar efter KU-förhören.
Än är inte sista ordet sagt i den här pinsamma affären.


Persson en bastuba?

Jag bad er läsare fundera över vilka instrument Göran Persson och Fredrik Reinfeldt liknar.
John Johansson skriver: Efter att ha sett debatten står det klart att de båda är två rätt upphakade instrument. Göran Persson en bastuba: Stabil, slår an takten, dov och lite trög (inget soloinstrument).
Reinfeldt gav mest intrycket att vara en doa-kör, som gick i eko varje gång han fick en fråga..."



Samba och samhällsdebatt

Just hemkommen från en fantastisk konsertkväll med den brasilianske sambakungen Gilberto Gil som fick Stockholms konserthus att gunga rejält. Ser TV-duellen mellan Persson och Reinfeldt i efterhand. Tänker på den energiske Gil som också är kulturminister I Lulas regering. Önskar att det svängde lite mer om svensk politik.
Ändå är det allvarsamma samtalet mellan herrar Persson och Reinfeldt angeläget. Det finns två tydliga alternativ och det är om dessa valet 2006 kommer att handla.
"Göran Persson behövde övertyga om att socialdemokratin är sig lik. Upptagen av att bibehålla tryggheten, den sociala välfärden och en stabil ekonomi.
Fredrik Reinfeldts budskap var det motsatta: moderaterna är sig inte lika. Vi har brutit med vårt förflutna som de välbärgades skattesänkarparti. Vi känner numera starkt för de socialt utsatta", skriver min kollega Olle Svenning på Aftonbladets ledarsida i dag.
Svenning konstaterar också att inte en enda fråga ställdes om internationell politik, EU eller invandring. Dock ägnades en minut åt feminismen.
Alltid något.


Utrota Fattigdomen Nu

Biståndsminister Carin Jämtin håller fast vid sin kritik mot Israels folkrättsvidriga murbygge, trots den israeliska ambassadens upprörda uttalanden i går kväll. Utmärkt.
Jämtin har i dag satt sin signatur på ett vitt band i samband med EU:s ministermöte i Bryssel. Bandet är en symbol för kampanjen Utrota Fattigdomen Nu.
Tusentals människor och över 70 nationella kampanjer står bakom denna nya globala folkrörelse. U2:s sångare Bono och Sydafrikas frihetskämpe Nelson Mandela hör till de mer kända frontfigurerna.
I Sverige har biståndsorganisationen Diakonia satt igång den svenska delen av kampanjen och just nu har 31 organisationer i Sverige ställt sig bakom.
"Utrota Fattigdomen Nu" kräver av den rika världens regeringar att de höjer sina biståndsnivåer till 1 procent. Ett första steg är att förmå EU-länderna att höja till åtminstone det utlovade 0,7 procent. Än så länge är det bara fyra EU-länder, däribland Sverige, som lever upp till löftet trots att målet formulerades för 35 år sedan.
Kampanjen har tre grundpelare:
- mer och effektivare bistånd
- rättvis handel
- skuldavskrivningar
Det är glädjande att biståndsminister Carin Jämtin i dag slår ett slag för kampanjen. Nu gäller det att den svenska regeringen blir bättre på handelsfrågorna och aktivt börjar driva skuldavskrivning också.

Monica Z kommer igen

Godmorgon kära blogg-läsare. Jag fick ett pressmeddelande från Norstedts. Förlaget kommer nu i slutet av maj ut med en nyutgåva av "Hågkomster ur ett dåligt minne", den memoarbok som Monica Zetterlund skrev tillsammans med Tom Alandh 1992. Jättebra!
Tom Alandh har också gjort tv-filmerna "Monicas allra bästa" och "Underbart är kort" som sänds i repris i SVT i kväll och i morgon kväll.
Efter duellen mellan Persson och Reinfeldt kan vi alltså lyssna till underbara Z.
I går uttalade sig statsministern i Metro om ostar. Han ville se sig själv som en Västerbottensost (stark och god). Undra vilket musikinstrument Persson skulle vilja se sig som? Och vilket instrument är Reinfeldt?
Mejla mig vad du tror.

Vid dagens slut

Köpte Bo Sundströms solo-debut i Globens galleria.
Handlade sen mat på vägen hem.
Den unga tjejen i kassan på Konsum frågade:
- Är du Helle Klein?
Jo, det kunde jag inte förneka.
- Vill bara säga att jag beundrar dig så. Du skriver så himla bra och har så vettiga åsikter. Jag tycker du ska bli statsminister.
Bevare mig väl. Det vore nog varken bra för landet eller mig, fniss.
Dagen lider mot slut. Tjejen på Konsum gjorde en stressig måndag på tidningen ännu lite mer meningsfull.
I morgon blir det fullt ös: KU-utfrågningar om avvisningen av de två egyptierna, TV-duell mellan Persson och Reinfeldt, Nato-möte i Åre, Tom Alandhs TV-dokumentär om Moncia Zetterlund och så Gilberto Gil på konserthuset
Nu till Bo Sundströms "Skåne".


I morgon blir det debatt

I morgon kväll möts statsminister Göran Persson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt i TV-debatt.
Efter mycket om och men. Bråket om programledaren hör till politikens pinsamheter. Självklart ska inte partierna regissera TV:s utfrågningar.
Ändå håller jag med bloggaren Chadie som skriver att hon har hört Lars Adaktusson ställa sina frågor till politikerna i många år nu. Det hade varit mer spännande med frågor från någon annan. Varför inte två utfrågare, en kille och en tjej, båda under 30 år, skriver Chadie.
Risken för förgubbning är uppenbar i både politik och media.

Arenor för idédebatt

En ny arena för borgerlig idédebatt har lanserats - Captus.
Tanken är att leta upp aktuella borgerliga tänkare, nya böcker och intressant forskning och lyfta fram dessa på sajten.
"Vi sammanställer det bästa materialet från de stora amerikanska och europeiska tankesmedjorna och länkar till ursprungsartiklarna. Vi läser också dagligen de stora svenska tidningarnas debattsidor och länkar till borgerliga artiklar som är nytänkande och inspirerande", skriver redaktionen.
Det är väl dags att borgerligheten försöker utmana den ledande frihetliga vänster-think-tanken, Arena-gruppen. Timbro tycks ha överlevt sig självt så det är bara att önska Captus lycka till.


KU-förhör om egyptienavvisningarna

FN:s tortyrkommitté riktade i fredags skarp kritik mot Sverige. Kommittén anser att Sverige brutit mot tortyrkonventionen när regeringen avvisade de två terrormisstänkta egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery i december 2001.
Garantin som Sverige fick av Egypten om att männen inte skulle utsättas för tortyr var otillräcklig, enligt FN. Dessutom är tortyrkommittén kritisk mot att Sverige inte lämnat in alla uppgifter om fallet från början.
Förhoppningsvis kan FN:s kritik få Sverige och andra länder att lära för framtiden. USA:s terrorkrig får inte innebära att de mänskliga rättigheterna sätts på undantag. Tortyr på entreprenad hör inte hemma i en demokratisk värld.
Aftonbladets ledarsida har publicerat mängder med kritiska artiklar angående skandalen med avvisningen av egyptierna. Här är den senaste.ledaren.
I morgon ska riksdagens konstitutionsutskott börja sina utfrågningar i ärendet.Bland andra är säpo-företrädare, UD-folk och justitieminister Bodström kallade. Däremot ingen från statsrådsberedningen vilket är märkligt. Likaså borde väl Jan O Karlsson som tog över ärendet från Anna Lindh då han tillträdde som migrationsminister kallas till KU?



Ostar

I dagens Metro (Stockholmsupplagan) intervjuas statsminister Göran Persson.
"Om du vore en ost. Vilken ost är du då", undrar Metros reporter.
"Västerbottenost. Självklart. Den är stark och god", svarar Persson.
"Och vilken ost är Fredrik Reinfeldt", fortsätter Metro.
"En cammembert. Trycker man på den så fjädrar den bara".


Hot mot demokratin

Kommunalrådet Ilmar Reepalus bostad i Malmö besköts i helgen. Det är ännu ett otäckt exempel på ett brutalare politiskt klimat. Hot hör numera till vardagen för landets politiker. Enligt den parlamentariska kommitté som utreder hot och våld mot förtroendevalda överväger nio av tio politiker att sluta. Av riksdagsledamöterna har 80 procent av kvinnorna utsatts för trakasserier, hot eller våld. Bland de manliga ledamöterna har 69 procent utsatts.
Jag noterar att det bara är Aftonbladet av de fyra stora rikstidningarna (DN, Expressen o Svenska Dagbladet) som brytt sig om att på ledarplats kommentera skotten i Malmö. Var finns det liberala värnandet om demokratin?


Biståndsministern kritiserar Israels murbygge

"Muren är helt obegriplig, det går inte att uttrycka med ord hur vansinnigt sjuk den är", säger biståndsminister Carin Jämtin till TT från Jerusalem.
Jämtin har nu sett den folkrättsvidriga muren i verkligheten, och hon har reagerat starkt.
Det är bra att hon ryter till.
"Europa och det internationella samhället måste förklara för Israel att 1967 års gränser är utgångspunkten", fortsätter hon.
När jag reste omkring på Västbanken såg jag det förfärliga murbygget som skär rakt igenom palestinska områden och delar hela samhällen. (Läs en gammal krönika om apartheidmuren här.)
Risken är uppenbar att det fria Palestina som Bush och Sharon uttryckt stöd för i högtidstal på senare tid bara blir ett slags bantustan-palestina.
Glädjande är att opinionen för en rättvis fred i Mellanöstern och ett slut på den israeliska ockupationen växer.

Fler spännande kulturnyheter

Jag fick en inbjudan till en presentation av en avhandling. Det brukar inte höra till de roligaste evenemangen, men den här gången verkar det riktigt spännande. "Vård som konst - om yrkeskunnande i vård och omsorg - en dokumentär komposition", lyder titeln.
Avhandlingen presenteras som en sorts föreställning med skådespelare som läser texter och kortfilmer om vårdbiträden i äldreomsorgen.
"Ludwig Wittgensteins resonemang om svårigheterna att uttrycka erfarenheter i ett direkt språk har inspirerat Lotta Victor Tillberg att utforska hur vårdarbetares yrkeskunnande i problematiska situationer", står det i inbjudan.
Dramatens, Kungliga tekniska högskolans och Kungliga musikhögskolans gemensamma dialogseminarium står bakom det hela. På söndag visas den "dokumentära kompositionen" i Tornrummet på Dramaten.
Joanna Rubin Dranger är en ung briljant tecknare. Hon har under många år medarbetat på Aftonbladets ledarsida. Förutom små "feministrutor" då och då brukar hon teckna helsidor för oss till julafton och midsommar.
Hennes tecknade romaner "Fröken Livrädd och Kärleken" och "Fröken Märkvärdig och Karriären" har rönt uppmärksamhet i både USA och Japan.
Nu har Joanna kommit ut med en ny tecknad bok "Askungens syster och andra sedelärande berättelser". Den bara måste läsas!
Och så till sist, på torsdag släpps samlingsskivan "För dom vi skickar tillbaks" till stöd för gömda flyktingar. Bland andra Timbuktu, Mikael Wiehe, Satirnine, Promoe och David Sandström Overdrive medverkar med unikt material. Bland de övriga artisterna finns Anna Ternheim, Stefan Sundström, Laleh och The (International) Noice Conspiracy.
Samlingsskivan är producerad av Slaskrock i Hjo och allt överskott går direkt och oavkortat till gömda flyktingar genom Nätverket Ingen Människa Är Illegal (IMÄI).
På torsdag går jag direkt till skivbutiken.



Grattis Gilberto Gil

I dag får en av de största och mest spännande brasilianska kompositörerna Polarpriset - Gilberto Gil. Gil är dessutom kulturminister i Brasilien. Läs Andres Lokkos krönika i Svenska Dagbladet. om du vill veta mer.
Själv tänker jag digga Gilbertos sköna musik i morgon kväll i Stockholms konserthus.

Tjej-bloggare

Jag fick ett mejl från Annica Tiger. Hon är en verklig veteran bland de svenska kvinnliga bloggarna. Har bloggat sedan 1997.
På den tiden var tjejerna i majoritet, enligt Annica. När det nu har blivit trendigt att blogga tycks killarna ha tagit över.
"Det verkar som inte tjejerna hörs och syns i bruset av nya bloggar som kommer för varje dag. Men vi finns och har alltid funnits. Själv tipsar jag så ofta jag bara kan om tjejer som bloggar i min Bloggtreklöver", skriver Annica.
Och apropå mitt och mina Aftonbladet-kollegors utbrott på kultursidorna i fredags, där vi beskrev hur det är att vara kvinnor i offentligheten och få ta emot allsköns sexistiska hat- och hotmejl:

"Tänk om jag hade sparat alla mail jag fått under årens lopp som kallat mig för nazifeminist, hora, flata, fitta och allt vad jag nu kallats för bara för att jag skrivit om feminism och våld mot kvinnor skulle jag ha material till en hel bok :)".
Annica Tiger är en förebild för många bloggare, både killar och tjejer. Självklart ska hon finnas med på min länk-lista.


En kontroversiell lag

På onsdag ska riksdagen fatta beslut om piratkopiering. Syftet är vällovligt, men jag befarar att lagen leder till försämringar för oss digitala konsumenter och samtidigt innebär en rejäl hämsko på teknikutvecklingen.
Örebropolitikerna Björn Sundin (s) och Jonas Karlsson (s) har startat en kampanj-blogg mot lagen - Liten mot stor.
"En mötesplats för alla som vill arbeta mot den lag som gör det olagligt för konsumenter att kopiera saker de hederligt köpt. Vi tycker inte att upphovsrätt är fel men varför ska stora multinationella företag få mer hjälp med att tjäna pengar på oss konsumenter?" skriver de.
Läs mer på bloggen.

Fantasilöst, Göran Persson

I helgen talade statsminister Göran Persson inför det socialdemokratiska kvinnoförbundets kongress. Där lanserade han dels en ny myndighet som ska övervaka jämställdheten i Sverige, dels en ny lag som ska förhindra ökad sexualisering i medierna.
Allt är säkert välmenande. Men ack så feltänkt. Varför i allsin dar ska det startas ännu en myndighet? Jämställdhetsarbete handlar om politik - om värderingar. Regeringen har en jämställdhetsminister. Driv jämställdhetspolitik, Persson i stället för att öka byråkratin!
Tänk om statsministern kunde ha meddelat S-kvinnorna att utformningen av föräldraförsäkringen hädanefter ska bli mer jämställd? Det hade varit stort för jämställdhetskampen.
I stället blir det en myndighet. Staten tänker övervaka i stället för att bidra till samhällsförändring.
Därmed blir det logiskt att Göran Persson vill lagstifta mot mediernas sexfixering. Staten tar över ansvarig utgivarskapet.
Det kan finnas goda skäl att diskutera sexualiseringen av det offentliga rummet. Inte minst reklambranschen har tagit stora kliv bakåt på senare år när det gäller att befästa förlegade könsroller och en syn på kvinnan som enbart objekt för männens lustar.
I media-världen diskuterar vi ofta var gränsen går för det alltför sexualiserade. Om vi går över gränsen kommer läsarreaktionerna direkt. Det är bra! Vi för gärna ett medborgerligt samtal om medie-etik och publicistik. Men låt oss sköta journalistiken, Persson!
Överhuvud taget blir jag oroad över en socialdemokrati som numera bara tycks tänka i mer av statlig kontroll, mer av myndighetsutövning och centralisering. Det känns sannerligen fantasilöst.
Vad finns kvar av folkrörelsedemokratin och tron på det civila samhällets roll i samhällsförändringen?
"Nu går vi från Docklands till Folkets Park", sade Göran Persson när han valdes till partiledare.
Han fastnade visst i Rosenbad på vägen.


Hemma igen

Sådär ja, en skön helg lider mot sitt slut. Har suttit i bilkö på väg från Västervik till Stockholm. Körde förbi folkpartiledaren Lars Leijonborg. Han hade kanske också varit i Västervik? Han brukar tala i Gränsö på somrarna.
Leijonborg kör Saab kan jag meddela.

Trevlig helg

Det är hög tid att slita sig från datorn.
Vårvindarna kändes i dag plötsligt mycket varmare. Kanske kommer sommaren trots allt?
Nu bär det av till Västervik och den underbara skärgården.
Själen längtar efter klipporna och havet.
Trevlig helg och tack för en rolig blogg-vecka - den första i mitt liv som bloggare.

Systrar i kampen

Många kvinnor har naturligtvis också hört av sig angående "fitta-debatten" (se tidigare kommentarer i dag under kategorin media). Här är några systrar i kampen runtom i Sverige:
"Man blir så förbannad när man läser detta!
STÅ PÅ ER! Självklart ska vi bryta den förhärskande kulturen, detta får inte fortgå!", skriver Anna från Växjö.
"Vill bara säga att det är dags att ta tag i det språkbruk du skriver om. Det har gått alldeles för långt i hur människor utsätts för språkmisshandel....Jättebra att du tar upp denna debatt....Jag, och många med mig stöttar dig...", skriver en annan kvinna från Växjö, Monica.
"Jag blir så oerhört ledsen och faktiskt tårögd av det du och dina kollegor beskriver i dagens artiklar. Har inte världen eller ens lilla "jämlika" Sverige kommit längre än såhär?", funderar Cecilia.
"Ville bara säga att det var starkt av er att gå ut med vad ni får för slags mail. Jag tror stenhårt på att de som skriver så känner sig underlägsna/hotade eftersom det fortfarande är tabu att för kvinnor att synas och dessutom vara obekväma. - - - Fortsätt vara starka!", hälsar Emma från Helsingborg.
Efter en hel dags mejlskörd kan jag konstatera att det finns hopp om att vi kan rädda det demokratiska samtalet.
Sätt sexisterna på plats. Avslöja könsmaktsordningen. Acceptera aldrig att bli kränkt!



Tack för alla mejl

Mejlen strömmar in angående vårt utbrott på Aftonbladets kultursidor i dag. Många män skriver ärligt om hur de skäms när de läser om hur andra män behandlar kvinnor i offentligheten.
"Jag är nog lite naiv; jag blev faktiskt chockerad av det ni berättar på dagens kultursida. Nog visste jag att det finns synnerligen otrevliga män (och kvinnor), men att det var så vanligt...", skriver Joakim från Göteborg och avslutar:
"Jag är beklämd, men ändå glad att få veta. Man bör veta vad klockan är om man skall vrida den rätt. Fortsätt som förut, tyck det ni tycker och låt inte neanderthalarna stoppa er!"
Malcolm från Stockholm skriver:
"Jag skäms när jag läser vad ni får stå ut med... Det är bra att ni ger offentlighet åt detta. Tycker faktiskt att ni kunde gå ett steg längre och lägga ut e-postadresserna till de värsta idioterna, så att de får skämmas offentligt."
"Jag känner avsmak, ilska och hämndlystnad.
Jag skulle vilja att det fanns möjlighet att lära dessa män en läxa. I varje fall ge dem en kännbar markering som i bästa fall kan medföra möjlighet till förändring och mognad och i varje fall att företeelsen försvinner", skriver Sven-Olof från Umeå.
En hel del tycker att vi offentligen borde hänga ut dem som hetsar, hatar och hotar. Jag är tveksam till det. Precis som att jag tror att hårdare straff ofta bara leder till grövre brott tror jag att "uthängningsjournalistiken" bara leder till en ännu råare samtalston.
Men idén lockar naturligtvis.



Niada får stanna

Niada Bajraktari och hennes familj har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, skriver Norrländska socialdemokraten. Familjens advokat bekräftar uppgiften.
Det är en stor seger för humanismen. Aftonbladets ledarskribent Åsa Petersen har i flera krönikor uppmärksammat de apatiska flyktingbarnens situation.
Den 17-åriga Niada bor i Luleå. Där har mängder med människor, framförallt ungdomar engagerat sig i hennes fall. Utlänningsnämnden har två gånger tidigare beslutat avvisa den albanska familjen. Det tog Niada oerhört hårt. Hon försökte ta sitt liv och har under de senaste månaderna legat apatisk och fått sondmatas. Utlänningsnämndens läkare besökte familjen Bajraktari förra veckan. Det besöket fick betydelse för nämndens nya beslut.
De unga tjejerna Ulrika Lundström och Sofia Karlsson har ordnat många manifestationer i Luleå till kamp för Niada och för alla de apatiska flyktingbarnens skull.
"Som unga kanske vi är naiva, men jag tror vi kan påverka och vi måste bry oss och se till så att vi inte agerar så här i framtiden, när vi ska bestämma", citerade Åsa Petersen dem nyligen.
Ungdomarnas kamp i Luleå har segrat. Det är stort.

Debatten tar fart

Vårt utspel på Aftonbladets kultursidor om sexismen och hatbreven som drabbar kvinnor i offentligheten har satt fart på debatten. Uppmuntrande tillrop från både män och kvinnor strömmar in via mejlen, telefonen ringer. Ja till och med konkurrenten PM Nilsson på Expressen tar upp frågan och ger sitt eldunderstöd.
Måtte han och den tidning han företräder tänka till nästa gång de vill kalla debattörer för fascister och antisemiter så fort dessa inte delar Expressens åsikter om världen.

Sluta kalla oss fitta

I dag diskuterar Aftonbladets kultursidor den sexistiska och förråade samtalstonen som möter kvinnor i offentligheten. Kultursidans Åsa Linderborg, ledarsidans Åsa Petersen och jag själv skriver om de hot- och hatbrev vi får.
Jag anar att många kvinnor, både inom politiken, medierna och näringslivet känner igen sig.


Tack, Bodström

Lyssnade på Elin Sigvardssons fina låt Anna på vägen in till jobbet. Tack gode Gud för MP3-spelaren! Nästa vecka ska riksdagen ta beslut om nedladdningsproblemet. Jag skrev om denna inte helt okomplicerade fråga nyligen på ledarsidan.
Jag är kritisk mot branschens jakt på ungdomar som laddar ner musik och tror inte att regeringens lagförslag blir så bra. Men det är bra att justitieminister Bodström nu rutit till mot otyget att lägga in kopieringsspärr på CD-skivor. Vi måste ju rimligen kunna få kopiera över vår köpta musik till våra mp3-spelare.
Branschen måste komma ur sin defensiva teknikfientlighet och hitta former för den nya tidens musikförsäljning. Annars har de snart förlorat matchen helt.


Aktuellt om bloggandet

Jag medger att det är lite sent. Men även denna dag har gått åt till sammanträden. Jag vill bara uppmärksamma läsarna på det intressanta reportage som Aktuellt gjorde i går kväll (via Sblogg) om bloggtrenden i Sverige. Urban Lindstedt, journalist på Internetworld och upphovsman till Sblogg intervjuades, liksom CUF-bloggaren Fredrik Federley. Vettiga inlägg från båda två. Men mest intressant var bloggaren Kerstin Berminge.
"Hörde så att de flesta bloggare är unga konservativa killar (fast det tydligen inte var riktigt korrekt) och tyckte att det behövdes en motvikt, en gammal, vänstervriden tant. Så här är den, min motvallsblogg", skriver Kerstin.
Hon hör redan till mina favoriter.


Snygg

Jag hade en liten dispyt med bloggaren Sanna angående tycke och smak. Diskussionen gällde Ali Esbatis blogg som jag hade dristat mig att berömma. Nu gällde diskussionen inte politik utan utseendet på bloggen. Nåja, jag kan erkänna att det finns snyggare bloggar. Sannas egen exempelvis som nu hamnar i mitt länkbibliotek. Den är både snygg och innehållsrik.
Stå på, Sanna!

Det förråade offentliga samtalet

Jag inledde häromdagen en diskussion om samtalskulturen i blogg-världen (se under kategorin Nät- och bloggvärlden). Många har hört av sig via mejl. Det är framförallt kvinnor som störs över att en del av nätkulturen är väldigt grabbig och rå. Jag håller med dem.
Tror tyvärr att det offentliga samtalet i allmänhet håller på att förråas - det gäller tidningar, tv och radio lika väl som nätet. Mejlkulturen uppbådar uppenbarligen de allra sämsta sidorna hos människor.
Jag och två kvinnliga kollegor på Aftonbladet har under en längre tid diskuterat det faktum att vi utsätts för betydligt grövre påhopp än våra manliga kollegor.
I morgon skriver vi stort om detta på Aftonbladets kultursidor.

Håll koll på Vattenfall

Aftonbladets ledarsida har under lång tid kritiserat Vattenfalls ledning för att bedriva dubbelspel. I Sverige svarar man något sånär upp mot ägarens (statens) krav på att driva energiomställningen framåt. I utlandet gör man precis tvärtom: köper kolkraft och investerar i kärnkraft.
Nyligen togs skarpare ägardirektiv som ska få Vattenfall att bli just den motor som statsminister Göran Persson länge talat om i sina gröna folkhemsvisioner.
Enligt välinformerade källor har Vattenfall nu vid det årliga mötet med "nuclear forum" i Tyskland aviserat sitt intresse i att satsa på en fransk kärnreaktor i Flammanville.
Det kan knappast stämma med ägardirektiven. Eller vad säger ansvarig minister, Thomas Östros?


Rädda Tvärdrag

De unga socialdemokraternas debattskrift Tvärdrag är hotad. Förbundsstyrelsen föreslår i sitt handlingsprogram för hur SSU:s föreningsidé ska utvecklas att Tvärdrag läggs ner. I stället ska tidskriften bli några sidor inne i medlemstidningen Frihet. Debatten ska sedan leva vidare på internet, är det tänkt.
Jag tror förbundsstyrelsen tänker fel. Är det något som betytt mycket för SSU:s roll i samhälldebatten är det Tvärdrag. Tidningen har varit en värdefull skola för unga skribenter. På Aftonbladets ledarredaktionen är majoriteten av skribenterna gamla "tvärdragsmedarbetare". Tidningen har alltid varit kontroversiell inom SSU och i arbetarrörelsen på grund av sin självständighet. Här har spännande idédebatter förts, ofta med en självkritisk hållning. Så har också tidningen ofta citerats långt utanför arbetarrörelsen.
Det är knappast mindre av fritänkande och frejdig idédebatt som socialdemokratin behöver.
Måtte kongressen ge förbundsstyrelsen bakläxa. Rädda Tvärdrag!


Bloggen uppmärksammad i Norge

Aftenposten, Norges motsvarighet till Dagens Nyheter, skriver om bloggandet bland svenska redaktörer. Artikeln nämner bland annat min blogg och Aftonbladet-kollegan Fredrik Virtanens sluta röka-blogg. Kul.

Kurskamrat med en kvinnomisshandlare?

En av landets högsta militärer står åtalad för grov kvinnomisshandel, våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Samtliga brott är riktade mot generalmajorens hustru.
Det är en chock för försvarsledningen. Jag måste erkänna att det är en chock för mig personligen.
Jag var kurskamrat med den åtalade mannen på en kurs som försvarsmakten ordnade för "samhällstoppar". Under en augustivecka för några år sedan satt representanter för försvaret, rikspolitiken, näringslivet och medierna och diskuterade försvars- och säkerhetspolitik. Vi simulerade olika krissituationer och spelade rollspel.
Jag var i samma grupp som den åtalade. Vi kan kalla honom M. Han var mycket trevlig, resonerade klokt om säkerhetsfrågorna och verkade allmänt vettig. Det som slog mig var att han sällan förordade att vi skulle använda våld när vi spelade våra rollspel. Medan politikerna i gruppen och även personerna från UD:s diplomatvärld nästan genast förordade att Sverige skulle använda sin vapenmakt vid kriser höll de som representerade försvarsmakten emot, däribland M. Han ville hellre lösa konflikter på andra sätt än med vapen och våld.
Om åklagaren har rätt drog han sig däremot inte för att använda våld där hemma. Utåt i hans professionella liv var han en charmig och klok person. Inåt har han gjort livet till ett helvete för hustru och barn. Det är kusligt.
Ändå är det nog precis så här det är med våldet mot kvinnor. Det mesta sker i normala familjer, av normala män med alla sorters bakgrunder. Våldet finns i alla socialgrupper.
Den patriarkala maktstrukturens mest våldsamma uttryck sker där man minst kan ana det.
Nu måste det sägas att M ännu inte är dömd. Men misstankarna om brott är så starka att åklagaren valt att åtala. Det är sannerligen chockerande.

Var är Göran Persson?

Var är statsministern? Har Göran Persson redan dragit sig tillbaka? Man kan undra. Den senaste tiden har finansminister Pär Nuder dykt upp titt som tätt i TV, radio och tidningar. Han har uttalat sig om allt från skattesänkningar till föräldraförsäkringen.
I går var temat arbetskraftsinvandring. Aftonbladets ledarsida kommenterar detta i dagens tidning.
Har hört att Göran Persson varit på ytterligt dåligt humör på senaste mötet med socialdemokraternas verkställande utskott (i fredags). Tror knappast att det berodde på att Pär Nuder samma dag uttalat sig mot en delad föräldraförsäkring.

Alicio

I går kväll skrev jag om den klart extrema högerbloggaren Alicio som inte vågar skriva under eget namn, Jag länkade där till en blogg som heter Krigskrönikan och görs av en man som heter Tomas Lindström. Till skillnad från Alicio vågar han stå för vad han skriver.
Det första Alicio i Underlandet gjorde när han kommenterade att jag börjat skriva blogg var att länka till en blogg med rent personförtal där jag utmålas som Hamas-Helle, ett tillmäle som Alicio också använde i sin text. Detta pga av mina och Aftonbladets ledarsidas ställningstaganden mot staten Israels rådande ockupationspolitik gentemot palestinierna.
Alicio har nu tagit bort den länken. Jag tar därför bort länken till den blogg jag åberopade i går kväll.
Kanske dags att våga skriva under riktigt namn och ta en ärlig match, Alicio?


Mer om samtalstonen

Gunilla Hjelm, bloggande centerpartist i Vetlanda har hört av sig angående diskussionen om samtalstonen i nätvärlden.
"Ali Esbati hade beklagat sig över ett litet men ettrigt högergäng men jag tror att problemet även finns hos bloggare som räknar sig till det borgerliga blocket. Ett litet men ettrigt "vänstergäng" kommenterar aggressivt och ettrigt. Jag har ännu inte råkat ut för det men har följt
kommentarerna på andra bloggar", skriver hon i ett mejl till mig.
Gunilla har erfarenhet från olika blogg-forum där stämningen kan bli väldigt hätsk.
"... gemensamt är att de som skriver hätska inlägg gör det anonymt. Det är förmodligen just anonymiteten som gör att en del kan häva ur sig precis vad som helst mot andra i forumet. Skulle dessa personer skriva under eget namn (och därmed gå att känna igen) skulle de troligen uttrycka sig mer försiktigt", fortsätter Gunilla Hjelm.
Jag håller med om att anonymiteten är ett problem. Det är dock inte bara kommentarer som sker anonymt utan hela bloggar finns, framförallt politiska sådana, med påhittade namn. Exempelvis en bloggare som kallar sig Alicio i Underlandet som basunerar ut de mest extrema högeråsikter utan att ge sig till känna under sitt riktiga namn. Det är höjden av feghet.
Det har visst förekommit en viss diskussion i bloggsfären om vem som står bakom denna reaktionära blogg. Mest oroväckande är att Dagens Nyheter utan betänkligheter lyfter fram Alicio på ledarsidan.

Läsarbrev

Phu en stor del av en chefredaktörs vardag handlar om att sitta i möten. Har suttit i olika möten sedan klockan 10.00 i morse och kommit tillbaka till datorn först nu klockan 17.50. Därav en viss bloggtystnad från min sida.
Just nu har över 21.000 personer tittat in och läst min blogg. Roligast är alla reaktioner och intressanta mejl jag får. Många har synpunkter på det här med möjligheten att kommentera direkt på bloggen.
Gunilla Witt är enligt henne själv "en engagerad vanlig medborgare i demokratiska gräsrotsrörelser". Gunilla skriver om samtalstonen i blogg-kulturen:

"Hej Helle, din blogg verkar intressant att följa - - -
Är intresserad och nyfiken läsare av bloggar och tvingas konstatera att samtalstonen (dvs. kommentarerna) är urtrist och omogen. I mina ögon präglad av anonym, arrogant, manlig aggression. Modell yngre, skulle jag tro. USCH! Där vill inte jag vara.
Jag och många andra vet ju hur svårt det är att skapa demokratiska mötesplatser som är till för alla. Vi möts för att lyssna och lära. Via nätet (tex Feministiskt initiativ för mig) i verkliga livet. Endast så växer vi som människor. Endast så lär vi oss något mer om oss själva och världen. De enda uthärdliga bloggarna som jag läser (och vågar längre kommentera i) är skrivna av kvinnor och kommenteras av kvinnor t.ex Malins och Annas bloggar (via mymarkup.net)."
Gunnillas inlägg om samtalstonen är angelägen. Hon undrar vidare i sitt mejl varför anonymitet tillåts.
"Där frodas hatet. Fy sjutton, vad jag avskyr det. Är vi inte alla ömtåliga människor som bör respekteras?"
Och så avslutar hon med att slå fast: "Den som får stå för sina åsikter lär sig att tänka efter före."
Jag håller helt med Gunilla. Samtalstonen på nätet kan vara förfärligt rå. Det vet inte minst vi kvinnor i offentligheten som får ta emot alla hat- och hotmejl ofta starkt sexistiska.
Det här behöver debatteras mer. Nätvärlden är en fantastisk demokratisk möjlighet men också en samlingsplats för allsköns extremism.

SSU tappar medlemmar

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, förlorar nästan en tredjedel av sin medlemskår. Efter en tids debatt om eventuellt fusk i medlemsregistren bestämde sig SSU:s ledning för att skicka ut ett brev till alla medlemmar med frågan om man vill kvarstå som medlem.
Jag själv hör till dem som fick ett sådant brev. I min ungdom på 1980-talet gick jag med i SSU Frihet i Lund. Har inte betalat någon medlemsavgift under de senaste femton åren. Ändå visade det sig att jag var medlem. Nu i Stockholms stad där jag aldrig har varit aktiv.
Att det finns märkligheter i medlemsregistren är ingen nyhet. För några år sedan var det det moderata ungdomsförbundet som avslöjades ha konstiga medlemmar i sitt register. Även vänsterns ungdomsförbund har klara problem med sin medlemsredovisning. Det är bra att SSU nu gör en genomgripande revision.
Jag tror det mesta handlar om slarv och kanske om ett ointresse för själva medlemskapet. Formen för samhällets pengastöd till ungdomsförbunden bör dock ses över.
Det bekymmersamma med SSU:s dramatiska medlemstapp är att det bekräftar bilden av att dagens ungdomar inte väljer partipolitiken för sitt samhällsengagemang. På sikt hotar det vårt partisystem och den parlamentariska demokratin.

Det brinner i Sverige

Kom till tidningen och kollade TT:s nyhetskö. "Frövibrand", "Nackabrand", "Gävlebrand" heter telegrammen. Ja till och med om en "Svinbrand" på en gård utanför Arboga rapporterar TT.
Otäckt med så många bränder.
En annan hemsk brand nyligen var tunnelbanebranden i Rinkeby. Flera hundra människor fanns ombord på tåget. Hade tåget lämnat stationen och börjat brinna inne i tunneln skulle katastrofen ha blivit ett faktum. Som tur var förolyckades ingen den här gången.
Dagens Nyheter ägnar huvudledaren i dag åt tunnelbanebranden. Den liberala tidningen klagar över att "fokus har förskjutits från tunnelbanan som en möjlig skådeplats för attentat till frågor om tekniskt underhåll".
Det är klart att DN inte vill erkänna problemet med avregleringar av infrastrukturen. Upphandlingsivern har lett till prispress men tyvärr också till dåligt underhåll.
Tågia som står för underhållet av tunnelbanevagnarna utreder brandorsaken. Misstanken finns att det slarvats med underhållet av elmotorerna. Statens haverikommission ska göra en grundlig analys av vad som egentligen hände i Rinkeby.
"Vi kan inte eliminera alla risker", skriver DN men tycker vidare att det är viktigt att använda fantasin och förmågan att föreställa sig vad som skulle kunna hända när stora trafiksystem planeras och drivs.
Jovisst, terrorattentat i tunnelbanan bör tänkas in av dem som planerar för landets försvar och säkerhet.
Men i vardagen handlar det faktiskt om att de som har ansvaret för säkerheten i tunnelbanan sköter sitt jobb.Det är hög tid att ställa frågan om 1980- och 90-talens avregleringshysteri inte missade något grundläggande, nämligen att säkerhetstänkandet ofta krockar med marknadstänkandet.
Just den debatten undviker Dagens Nyheters ledarsida.

Bloggandet och demokratin

Hade önskat att jag kunde vara i New York. Inte bara för att det är världens mest underbara stad utan för att det just nu pågår en intressant konferens - Personal Democracy Forum.
Där huvudtemat tycks handla om just det politiska bloggandets betydelse för demokratin.
Jag läste i Dan Gillmor´s blogg att det på konferensen skulle presenteras en ny studie om bloggarnas betydelse i det amerikanska valet, "Buzz, Blogs, and Beyond: A Study of The Internet and the National Agenda During the Fall of 2004".
För den som är intresserad av den nya medievärlden där internet-tekniken skapat en sorts gräsrotsjournalistik som utmanar etablerade medier kan med fördel kolla in den amerikanska samlingsbloggen Bayosphere. Dan Gillmor är värd (han använder det uttrycket i stället för att kalla sig redaktör) för denna sajt.
Det är tisdag kväll och dags att dra ögonen ifrån bloggvärlden. Även om det är svårt. Förstår varför min konkurrent på Expressen, PM Nilsson, inte skriver särskilt ofta i sin blogg. (Förra veckan inget alls, i går ett inlägg, i dag två). Bloggandet hotar att bli ännu en stressfaktor för redan pressade redaktörer.
En promenad längs Mälarens strand gör dock susen för själen.
På återseende.

Ris och ros från andra bloggare

Just nu har min blogg haft över 14.000 besök. Det är inte så illa för att vara en blogg-debut.
Tyvärr har det varit strul med min mejladress. Tekniken håller på att fixa den. Eftersom vi just nu inte tillåter direktkommentarer i bloggen är det a och o att mejlen fungerar. Dialogen är viktig och era kommentarer är guld värda för mig.
Jag dristade mig att i en av mina första kommentarer i går säga att jag gillade Ali Esbatis blogg. Det fick bloggaren Sanna att utbrista "Håll tyst!" och anklaga mig för dålig smak. Därefter utbröt en liten diskussion om just smak. Kul. Ali Esbati själv uppmärksammar debatten på sin blogg.
Esbati mejlade mig angående problemet med direktkommentarer i bloggen.
"Mina kommentarrutor drog omedelbart till sig ett litet men ettrigt högergäng. Deras många, långa, aggressiva och mycket, mycket enkelspåriga kommentarer efter varje inlägg har gjort kommentarfunktionerna rätt ointressanta för flertalet. Det är en oerhört liten andel av besökarna
som skriver kommentarer numera. Flera som hört av sig har slutat läsa kommentarerna och jag utgår från att det också finns de som helt slutat besöka bloggen." skriver han.
Vad jag förstår har en erkänd bloggare som Johan Norberg upphört med kommentar-funktionen i sin blogg.
Det visar på dilemmat. När folk missbrukar yttrandefriheten är det risk att vi förlorar den helt.
Jag tror dock fortfarande på nätets interaktivitet så på något sätt ska vi väl kunna lösa problemet med "ovälkomna kommentarer". Till dess, använd mejlen!
Bloggare tycks annars vara justa människor som generöst ger andra cred och länkar vidare.
"Hej Helle,
Din blogg ser riktig bra ut och jag tycker att du har en bra ton i dina inlägg. Det hela känns bloggigt", skriver Urban Lindstedt i ett mejl.
"Helles blogg kommer bli roligare än Expressens 7 sammanslagna", skriver Erik Stattin på sin blogg.
"Jag ska följa din blogg", skriver Nathalie Sundesten Landin i ett mejl.
Nu ska jag fortsätta att resa som upptäcksresande i blogg-världen. Det är spännande.


Stockholm

Det blev en lång natts bloggande på grund av de heta debatterna inom Stockholms socialdemokrati.
Jag ser att s-bloggaren Magnus Ljungkvist tycker att mina kommentarer om bråket är alltför enögda. Det är möjligt. Men med tanke på att somliga herrar (och visst en del kvinnor också) i åratal intrigerat mot Annika Billström och hennes anhängare så kan inte vinterns och vårens försök att få bort henne från makten betraktas annat än som misslyckade.
Nu heter det att Billström förlorat för att man inrättar en nyordning med en ordförande och en vice ordförande för fullmäktigegruppen. Faktum kvarstår att Billström har alla de uppgifter kvar som i realiteten handlar om politisk makt. Hon är finansborgarråd. Hon är kommunstyrelsens ordförande. Hon leder fullmäktigegruppens förhandlingar om ekonomi och dylikt med samarbetspartierna. Hon leder de bilaterala förhandlingarna med oppositionen.
Däremot har hon fått ge vika för kritiken att den interna delaktigheten inte varit tillräckligt bra. Den nya ordföranden Elisabeth Brandt Ygeman får uppgiften att jobba inåt partigrupp och borgarrådslaget. Det är en bra lösning. Och som sagt, förhoppningsvis kan Stockholms socialdemokrati samla sig till gemensam kamp inför valet 2006.

Mer om tjejer i bloggvärlden

"Hej!

Jaha, här har du en till kvinnlig bloggare - men jag skriver inte om politik och dagsaktuella händelser, utan om mat. Det är en ganska stor subkultur eller vad man vill kalla det, food blogs alltså. Vi är ett stort gäng världen över som skriver om vad vi äter, vad vi lagar, matpolitik och så vidare i all oändlighet. Vi har en massa händelser varje månad då vi lagar mat kring bestämda teman, till exempel.
Ibland framstår bloggning i media som om det bara handlade om politiska kommentarer, men den stora mängden bloggar handlar ju om så mycket annat. Och för min del är min egen blogg mest avkoppling - politik är mitt jobb. :)"
Det skriver Anne Skoogh till mig. Till vardags är Anne politisk sekreterare för folkpartiet i Nacka. Eftersom jag är väldigt matintresserad tänker jag hålla ett öga på Annes häftiga matblogg.

En kollega till mig, Lotta Holmström, som är en hejare på IT-världen har en idé om att tjejer snarare bloggar om privata ting än om politik. Därför syns de inte lika mycket i den mediala debatten.
Jag tror det ligger något i det. Även om jag också tror att tjejer är lika samhällsintresserade som killar men det kanske tar sig lite andra uttryck. Den som vill läsa fler tjej-bloggar kan kolla här eller här eller här.
Som politisk chefredaktör för Aftonbladet och opinionsbildare ser jag det som angeläget att fler kvinnor lägger sig i det medborgerliga samtalet om vilket samhälle vi ska ha. Så kom igen, brudar! Ni behövs i bloggvärlden!


Grattis Norge

I dag är det Norges nationaldag. Aftonbladet har sedan många år en union med Norge genom vår ägare Schibsted, Norges svar på Bonniers. Svensk fackföreningsrörelse (LO) och norska mediekapitalister äger tidningen tillsammans. Det har hittills varit mycket lyckat.
I år firas unionsupplösningen mellan Sverige och Norge. Den som är intresserad kan kolla in en informativ sajt om den svensk-norska unionen. Där finns bland annat Aftonbladets löpsedel från 1905.
Är annars tveksam till nationaldagsfirande. Hade hellre haft annandag pingst ledig.


Billströmbråket över?

Så har då äntligen socialdemokraternas möte i Stockholm avslutats. Det blev som jag redan klockan 18.45 kunde berätta. Annika Billström sitter kvar och behåller de uppgifter hon har i dag. Däremot breddas ledarskapet i fullmäktigegruppen genom att en ordförande tillsätts och en vice ordförande. Elisabeth Brandt-Ygeman blir ordförande och Berit Kruse blir vice ordförande.
Billström behåller således de tunga posterna såsom ordförande i kommunstyrelsen och finansborgarråd. Hon kommer att som förut sköta förhandlingarna med samarbetspartierna liksom de bilaterala förhandlingarna med oppositionen.
De nyinrättade ordförande- och vice ordförandeposterna ska mer syssla med det interna arbetet - att få ihop borgarrådslaget och att utveckla delaktigheten i fullmäktigegruppen.
Förhoppningsvis kan äntligen krypskyttet mot Annika Billström vara över och huvustadens socialdemokrati ägna sig åt att fortsätta de politiska reformer som utlovats till väljarna.


Två medianyheter

Publicistklubbens stora pris går i år till de tre reportrarna Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin på Kalla Fakta TV4 för deras avslöjanden om den så kallade egyptenaffären.
Aftonbladets ledarsida har under en längre tid ifrågasatt regeringens och säpo:s agerande i fallet med avvisningen av de två egyptierna i december 2001. Vi har många gånger hänvisat till just Kalla fakta-reportrarnas grävjobb. Stort grattis!
Agendas TV-ankare Lars Adaktusson ska sluta som programledare. Tidningen Resumé uppger att Adaktusson i stället ska bli Sveriges televisions korrespondent i Mellanöstern.
Hoppas Adaktussons rapportering därifrån blir sakligare och mer nyanserad än vad han hittills givit prov på i Agenda.

DN:s kampanj

I dagens måndagskrönika skriver jag om Dagens Nyheters reklamkampanj "Dagens Åsikter från Sveriges största tyckeri" och kritiserar tidningens alltmer märkliga nyhetsjournalistik.
Pierre Andersson tar upp detta på sin blogg och länkar vidare till Dan Josefsson utmärkta genomgång av DN i tidskriften Arena.
Läsvärt för alla som bryr sig om medieutvecklingen.


Segt s-möte

Den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Stockholms stad sitter fortfarande i möte. Diskussionen gäller bråket mellan de olika falangerna inom Stockholms arbetarekommun och kraven på Annika Billströms avgång. Styrelsen har tidigare i kväll enhälligt beslutat att Billström ska behålla alla de uppgifter hon har i dag. men att en ny post som ordförande för fullmäktigegruppen utses. Det blir alltså ett breddat ledarskap.
Om nu fullmäktigegruppen ger sitt godkännande.
Arbetarekommunens ordförande, Bosse Ringholm, har tidigare legat lågt i konflikten men både han och a-kommunens sekreterare Tomas Rudin har i kväll gått på offensiven mot den falang som velat peta Billström.
Vinner styrelsens beslut gehör, vilket mycket tyder på, är det en seger för Annika Billström. Det skulle gagna inte bara Stockholms socialdemokrati utan hela det socialdemokratiska partiet.


Över 9000

I kväll vid 20.30-tiden har det varit inne 9259 personer och läst min blogg.
Ni som undrar över varför vi inte tillåter direktkommentarer kanske förstår varför. Jag tror dock att vi i framtiden måste lösa problemet med icke-modererade debatter. Interaktiviteten hör till nätvärldens grundfundament.
Tills dess får ni dock använda mejlen för era kommentarer.
Dags att se Aktuellt. TV-reportern Elisabeth Höglund kom till Aftonbladet och intervjuade mig om Annika Billström-bråket i dag. Vet inte vad som kommer med i sändningen.

Billström blir kvar

Nu klockan 19.00 håller socialdemokraterna i Stockholm möte. Styrelsen har tidigare träffats. Den inflammerade striden tycks få en konstruktiv lösning.
Den falang som intrigerat och försökt få bort Annika Billström har fått ge sig.
Billström behåller alla de uppgifter hon hittills haft såsom borgarrådskapet och gruppledarskapet i fullmäktigegruppen.
Däremot inrättas en ny post, en ordförande för fullmäktigegruppen. Denna person har till uppgift att jobba inåt s-ledamöterna och borgarråden för att öka delaktigheten internt.
Modellen med ett breddat ledarskap är att likna vid att Göran Persson är statsminister och har en given roll i riksdagsgruppen medan Britt Bohlin leder riksdagsgruppens möten.
Ännu har inte någon utsetts till den nya funktionen, men det beslutades att personen måste väljas enhälligt. Det betyder att det måste vara en samarbetsinriktad socialdemokrat som hellre ser till partiets bästa än till olika falangers. Undra vem det kan bli?
Beslutet är hur som helst en seger för dem som vill att Stockholm även i fortsättningen ska ha en socialdemokratisk ledning. Nu kanske det äntligen kan pratas och drivas politik i stället för att hackas på person?

Var är brudarna?

Mejlen strömmar in från killar och tjejer om kvinnliga bloggare.
Daniel Ekman skriver: Hej Helle! Det finns ju jättemånga tjejer/kvinnor som bloggar - om både politik och annat".
Daniel nämnar några exempel: Chadie, Annika Tiger, Mine
En av de första som uppmärksammade mig på bloggvärlden för ungefär ett år sedan var journalisten Stephanie Muller. Sen dess har jag läst hennes blogg Nästa: Bandhagen. Eftersom jag har bott i Bandhagen de senaste tio åren känns det extra kul med hennes blogg.
Sen uppmanar bloggaren Sanna mig att hålla tyst eftersom jag dristat mig till att tycka om Ali Esbatis blogg. Trodde det var högre i tak i bloggvärlden.




Tjej-bloggare

"Hej Helle
Jo då, visst finns det många tjejer som bloggar också. Men det är väl kanske som det alltid är, att vi är lite för blygsamma för att säga "här är jag, kom och läs mig". Men här är jag...", skriver Katarina Olivemark i ett mejl.
Hon har varit ute i blogg-världen sedan 2001. Häftigt. Jag kollar genast in Katarinas blogg.
En annan kvinnlig bloggare kallar sig Klimakteriehäxan. Vi delar sorgen över Monica Zetterlunds tragiska bortgång.
Jag vill ha fler tips på tjej-bloggare. Ni behövs i den manliga opinions- och internetvärlden!


Ingen dialog?

Jag har redan fått en mängd kommentarer om min blogg, framförallt från andra bloggare (Johan Norberg, Johnny Munkhammar, Magnus Ljungkvist med flera). Kul! Var finns alla tjejer?
Många undrar varför läsarna inte tillåts att direkt få publicera sina kommentarer till bloggen.
Jag håller med om att detta inte är bra. Tyvärr har vi sedan Aftonbladets nättidning för några år sedan blev fälld för hets mot folkgrupp blivit tvungna att bli extra restriktiva med den typen av icke-modererade debatter. Den gången hade ett rasistiskt inlägg råkat ligga kvar, om än bara för några timmar innan det togs bort, men det räckte för en fällning.
Nästa gång det sker åker vår ansvarig utgivare, Kalle Jungkvist, i fängelse.
Det går dock bra att mejla mig (klicka på länken Mejla Helle här bredvid) och jag lovar att försöka lyfta in intressanta inlägg så fort som möjligt. Tills vi har kommit på något sätt att öppna upp för debatt trots trubbig lagstiftning.


Heta Stockholm

Var nyligen i London med min man och några vänner. Sverige och Stockholm är heta ämnen. I senaste numret av tidskriften Wallpaper talas just om "heta Stockholm". Det är i vår huvudstad som de nya trenderna kan hittas och som kreativiteten står på topp.
Vännerna skymtade Fredrik Ljungberg på ett café.
På Tate Modern hänger Strindbergs tavlor och fotografier.
I varenda skivbutik skyltas den unga svenska jazzeliten som Rigmor Gustavsson, Viktoria Tolstoy och Esbjörn Svensson. Och i bokaffärerna stöter jag på författare som Henning Mankell och Liza Marklund.
Time Magazine hade fem europeiska borgmästare på sin förstasida nyligen. En av dem var Stockholms finansborgarråd Annika Billström Hon ledde sitt parti till valseger 2002, skriver Time och beskriver Billströms ambitiösa politik för bostäder och ökad medborgarkontakt.
I kväll ska ledamöterna i Stockholms arbetarekommuns styrelse återigen ägna sig åt att slita varandra i stycken. Det gagnar varken socialdemokratin eller stockholmarna.


Saknaden är stor

Jag lyssnar igenom gamla plattor med Monica Zetterlund. Oh, vad jag saknar henne. Döden kan som tur är inte ta ifrån oss hennes fantastiska sångskatt.
Mycket fint har skrivits om Monica Z efter dödsbudet. Hoppas hon kan läsa det i sin himmel. Hon brottades ständigt med ett dåligt självförtroende, trodde visst aldrig att hon dög. Trots att hon var så älskad och hörde till de verkligt stora artisterna.
Tage Danielsson beskrivning av henne i dikten Det eviga är oslagbar:
"En nattklubbsdrottning doftande av logar.
Ett lingonris som satts i cocktailglas.
En blond negress från Värmlands huldraskogar.
Monica Zetterlund. En jazzpaschas,
en sång som hejdar sej, till hälften hunnen,
och drar den där när Fröding satt på dass.
En väv, av guldbrokad och vadmal spunnen.
Men märk det vemodsdraget över munnen:
ett nordiskt sångardrag, en sorg i rosenjazz."
(Från diktsamlingen Samlade dikter 1967-1967)

Alltfler vänsterbloggar

Varje dag startas nya bloggar i Sverige. Många av dem hör numera till vänsterdebattörer. Urban Lindstedt heter en kille som är aktiv i Årsta s-förening. Till vardags är han journalist på Internetworld. Han har länge försökt driva socialdemokratin in i blogg-sfären. Hans egen blogg är klart läsvärd.
Också etablerade s-politiker har börjat bli bloggare. EU-kommissionären Margot Wallström var tidigt ute. Likaså Stockholms finansborgarråd Annika Billström. Båda är påkostade, proffsiga bloggar. Sen gäller det att de håller i att skriva när det verkligen händer saker.
Till och med en minister har börjat blogga. Berit Andnor är regeringens första bloggare. Ska bli intressant att se hur länge politikerna orkar hålla igång och om de verkligen gör det till en personligt hållen offentlighet?
Jag kritiserade Billström för att inte ha skrivit en rad under den värsta krisen vad gäller bråket i Stockholms arbetarekommun. Det tog visst skruv för Billström svarade genast i sin blogg och berättade om sin syn på bråket. Kul.
Sen måste jag tillstå att förre ordföranden för Ung vänster, Ali Esbati gör en av de snyggaste och mest läsvärda bloggarna.
Vänstern är på gång i blogg-världen!

PJ Anders Linder har kanske rätt?

"Att en chefredaktör som redan har en stor arena i form av en dagstidning också ska ha en blog är lite märkligt. I dag (söndag) kunde jag i PJ Just nu läsa gårdagens lördagsledare som trycktes i tidningen och som lades ut på Svenskans nättidning. Vad är poängen?"
Så skrev jag i min måndagskrönika för några veckor sedan.
Svenska Dagbladets chefredaktör PJ Anders Linder har dock övertygat mig om att det behövs fler bloggare som har hjärtat till vänster. Den svenska bloggvärlden har alltför länge varit ytterligt högerdominerad med nyliberala bloggare som Johan Norberg som den mest kända.
Jag är fortfarande tveksam till om bloggen är något för etablerade medier, men det är uppenbart att det är en ny offentlighet som växer fram i rasande takt och jag vill veta mer om denna. Därför blir jag nu en bloggare.



hits