Nu byter jag blogg-hem

Det här är mitt sista blogg-inlägg på den här adressen. Aftonbladet har från och med i dag ett nytt bloggverktyg och en ny bloggportal. Min nya adress är http://blogg.aftonbladet.se/3.
Vi ses där!
Den här gamla bloggen kommer att finnas kvar så att du kan läsa mina gamla inlägg men den uppdateras från och med nu inte något mer. Det betyder också att det inte är någon idé att skriva in kommentarer - de kommer ändå inte att publiceras.
Däremot är du välkommen att skriva kommentarer i min nya blogg.
Och du, du kan själv börja blogga hos Aftonbladet. Det är inte alls så svårt. Kolla in vår bloggportal där alla som vill kan starta en blogg.
Vi ses i bloggosfären!

Kvinnosalong född

I dag är det premiär för en ny sajt - Salong K.
"En snyggare, smartare, bättre sajt för kvinnor", skriver chefredaktören Åsa Mattsson.

För Aftonbladets läsare är Åsa ett välkänt ansikte. Hon har under många år varit krönikör både i papperstidningen och på nätet. En gång i tiden var hon med och startade Aftonbladets kvinnobilaga.

"SalongK erbjuder en kvinnlig blick på en värld som fortfarande är väldigt manlig", fortsätter Mattsson.

Kvinnosalongen är en klassisk mötesplats för kvinnor alltsedan salongerna i Paris på 1600-talet. Det är en kul och spännande idé att starta en kvinnosalong på nätet.

"Salongslivet har alltid funnits i en gränszon mellan offentligt och privat, mellan hemma och borta, mellan känt och okänt, mellan välbekant och främmande. Så är det med SalongK också", hävdar Mattsson.

Jag ska följa Salong K med stort intresse.




Aldrig för sent att börja blogga

Jag blev glad i dag när jag slog upp Aftonbladet och läste om Allan Lööf, 93 år, som har en egen blogg.

"Jag har alltid varit nyfiken på att sätta mig in i nya saker", säger Allan.

Underbart!
Det är aldrig för sent att börja blogga.



Bush i MP3-spelaren

När jag nu ändå är inne på makthavare och den nya teknikens möjligheter (se min förra bloggnotis) får jag väl nämna att USA:s president har börjat med podcasting. På Vita Husets hemsida kan man ladda ner Bushs radiotal till folket varje vecka.
Tänk att få höra Fredrik Reinfeldt i sin MP3-spelare en gång i veckan...
Som sagt, internettekniken ger beslutsfattarna oändliga möjligheter att kommunicera med medborgarna.
Frågan är vem som orkar lyssna.
Opinionsbruset lär tillta i styrka ett år som detta.




Blair på nätet

Tony Blair använder den nya tekniken för att minska avståndet till väljarna.
Downing streets hemsida har han lagt ut en video där han berättar om varför det är mödan värt att vara premiärminister.
Videon ger "en ovanlig glimt av hans värld", heter det.
Tittarna får se Tony Blair träffa utländska ledare, hålla tal och bli grillad under veckans frågetimme i underhuset. Dessutom har en kamera (utan ljudupptagning) för allra första gången fått vara med vid ett regeringsmöte på Downing Street. Där uppträder Blair väldigt informellt och avspänt, i skjortärmarna.

Kanske något för Göran Persson i jakten på bättre opinionssiffror?
Fast allt finns ju redan inspelat - om bara SVT-journalisten Erik Fichtelius kunde släppa banden...





Bloggarna och valet

Jag ser att bloggaren Erik Stattin diskuterar bloggen ur ett deltagardemokratiskt perspektiv.
Intressant.
Faktum är att förra året innebar en explosion av så kallade politiska bloggar i Sverige. Etablerade politiker, opinionsbildare och vanliga intresserade medborgare startade bloggar och diskuterade samhällsutvecklingen.
Jag gissar att valåret som nu inletts kommer att innebära ett ökat tryck i bloggosfären. Frågan är om det kommer få någon betydelse för valet?
Kanske inte, men för demokratin och det medborgerliga engagemanget. Det är jag övertygad om.




Bloggen blir business?

Bloggaren Jonas Morian gör en egen sammanfattning av bloggåret 2005.
Intressant är att flera kvinnor i bloggosfären nämns. Det kanske ändå börjar hända något när det gäller könsfördelningen?
Tidningen Affärsvärlden spår att bloggarna kommer att bli "big business" under 2006.

"Det här med att vem som helst i princip kan bli sin egen redaktion kommer traditionella medier att tvingas förhålla sig till på något sätt. Det kommer också att ställas mycket högre krav på journalister i framtiden och efterfrågan på specialistkompetens kommer att öka. Jämför en halvtaskig ekonomijournalist på en nättidning och en jättekunnig människa i finansbranschen, som har ett jobb vid sidan om, men som sätter upp en blogg på fritiden. Vem läser man helst?" säger Jonas Gruvö, redaktionschef på Sydsvenskan och initiativtagare till uppköpet av Manolo.

Jag är övertygad om att hela internetutvecklingen i grunden har förändrat mediernas roll. Det ska bli intressant att se om bloggarna också kommer att betyda något för politiken och opinionsbildningen - valåret har ju som bekant börjat.


Mediemagasinet orsakade bloggkrasch

Jag har visserligen varit ute och julhandlat med maken och vännerna, men de senaste timmarna har jag faktiskt försökt komma in i bloggen. Efter SVT:s Mediemagastinets reportage om bloggandet, där jag och andra bloggare intervjuades, kraschade bloggservern.
Så kan det gå när TV får genomslag.
Av intervjun med mig blev någon minut om att jag ännu inte har så många kommentarer i bloggen, vilket jag delvis förklarade med att det beror ofta på att jag inte hinner gå igenom alla kommentarer och därför fördröjs publiceringen och då tröttnar nog en del.
Samtidigt är det tydligt att olika ämnen engagerar olika mycket. Pastor Green slår nog fortfarande rekordet i tryck på tyckandet. Men dagens Migrationsverket-debatt kommer strax därefter.
Mediemagasinets blogg-inslag var i övrigt ganska torftigt. Ingen riktig vinkel kändes det som. Men det skapade visst nyfikenhet och det är väl bra.



Palestinska bloggar

Här är förresten några palestinska bloggar också.
Jag har hittat dem på Global Voices, som jag tidigare har tipsat om (finns i min länklista).


Online journalistik om WTO

Jag läser med nöje bloggaren Dan Gillmor. Han brukar skriva om den nya tidens "citizen journalism" och online-journalistiken. Nu tipsar han om ett journalistiskt alternativ till mainstream-medias täckning av WTO-mötet i Hong Kong nyligen.
Journaliststudenter vid universitetet i Hong Kong har tillsammans med en dagstidning och en bloggare har startat Curbside@WTO, där de använder online-mediets snabbhet och internetpubliceringens möjligheter på ett intressant sätt.
Bloggosfären är fascinerande.

Dollar-bloggen

Kollegan Lotta på nättidningen uppmärksammar mig på att business-opportunities.biz har ett test där man kan skriva in sin blogg-url och få reda på hur mycket ens blogg är värd. Det hela baseras på länkar från technoratis sökmotor över blogginlägg.

"Naturligtvis var jag tvungen att testa Aftonbladet-bloggarna. Kan meddela att du utklassar de övriga.
25 968 dollar är din blogg värd, övriga Aftonbladet-bloggar 0 dolla
r", skriver Lotta.

Hon tror att det beror på att jag arbetar så aktivt med länkar och deltar i debatten i bloggosfären.

Lottas egna privata bloggar Lotta Just Nu och Skriva Net är värda 3 951 dollar respektive 9 032 dollar.

Härligt att en ledarblogg är så kommersiellt intressant, fniss.




Debattskola

Det är riktigt roligt med kommentarerna. Jag känner dock redan behov av att få lite ordning på debatterandet.
Jag kommer att premiera kommentarer som handlar om det jag bloggar om. Nu har exempelvis flera läsare kommenterat pastor Green-frågan och det faktum att vi nu tillåter kommentarer i bloggen.
Det är jättebra. Fortsätt så.
Däremot är inte bloggen tänkt som en vanlig chatt så om ni har personliga frågor till mig, vill tipsa om något eller vill upplysa eller fråga om något annat ämne så får ni använda den vanliga mejlvägen - använd länken här till höger (Mejla Helle).
Debattera på! Vad tycker ni förresten om behovet av en storstadspolitik?


Sigge Eklund först

Kära bloggläsare, det är en stor dag för mig i dag. Vi har nu äntligen öppnat för möjligheten att skriva kommentarer i bloggen. Jag har nu för bara en kvart sedan lärt mig de tekniska handgreppen. Debatten blir modererad, dvs jag godkänner de inlägg vi publicerar. Därför kan det ske viss fördröjning i publiceringen.
Allt beror till syvende og sidst på vad jag hinner och mäktar med.
Författaren och bloggaren Sigge Eklund var först ut i dag med en kommentar.
Välkomna till bloggdebatt.


Snart blir det möjligt att kommentera

Jag har tillbringat förmiddagen på Södertörns högskola där den 5:e nationella Storstadskonferensen hålls.
Storstadsminister Jens Orback talade.
I eftermiddag ska jag lära mig hur jag ska klara av det här med kommentarer i min blogg.
Så efter klockan 16 ska vi förhoppningsvis få till en dialog i den här bloggen.
På återseende.


Kommentar om kommentarer

Jag såg just att min nyhet om att införa möjligheten att kommentera min blogg spridit sig. Bloggaren Henrik Alexandersson (som jag för övrigt träffade på Bloggforum) har via sin mobiltelefon skrivit en kommentar:

"... modigt och bra. Men snacka om att hon lär få att göra..."

Hm. Vi får väl se hur det går när vi kör igång.



Kul att träffa bloggarna

Sådär ja, jag har kommit åter från Bloggforum. Det var roligt att träffa bloggare jag läser. Plötsligt har bloggarna fått ansikten. Vårt lilla panelsamtal om mediebloggarna var välbesökt.
Jag ser att alerta bloggare som PromeMorian redan lagt ut ett referat.
Det lär komma fler, för salen var fylld av uppkopplade personer med både mp3-spelare och videobandspelare.

Eftersom jag presenterade en nyhet på Bloggforum får jag göra det även i bloggen: Jag har länge efterlyst ett sätt att kunna tillåta kommentarer i bloggen utan att vår ansvarig utgivare Kalle Jungkvist ska behöva åka in i fängelse om någon skriver något olämpligt. Enligt mina kollegor på nättidningen ska vi den kommande veckan köra igång ett försök med kommentarmöjlighet i min blogg.
Ska bli mycket spännande!
Jag fick applåder av bloggarna på bloggforum när jag berättade detta så intresset verkar stort.

Förresten har Jonas Morian som personen heter bakom bloggen PromeMorian världens sötaste bärbara dator. Tyvärr är det en PC men den är nästan oemotståndlig. När kommer Mac-världen med en lika häftig tingest?
Jag erkänner, jag är ett teknik-freak och vill väldigt gärna ha den senaste prylen inom IT-världen.
I synnerhet den lilla röda...



Mot Bloggforum

Jag gillar inte att prata sjukdomar i bloggen, men den här gången gör jag ett undantag.
I går skrev jag en bloggnotis om att jag skulle delta i mängder av debatter den här helgen.
Tyvärr blev jag magsjuk i natt (är överkänslig för viss mat med mycket histamin i och hade väl ätit något olämpligt) så jag blev tvungen att ställa in morgonens debatt om demokrati på ABF. Trist.
Har fått rapport om att hela seminariet ställdes in för även en av de andra paneldeltagarna hade blivit sjuk.
Förhoppningsvis kunde publiken som kommit gå på något av de andra seminarierna - hela ABF-huset kryllar ju av föredrag och debatter denna helg på Socialistiskt Forum.
Nu har jag sovit hela förmiddagen och känner mig piggare. Ska därför, på något darriga ben, försöka ta mig till Bloggfourm som var den andra paneldebatten jag lovat medverka i idag.
Mot JMK på Karlavägen, där Bloggforum hålls!



Homofobin ökar på nätet

I går presenterade RFSL och tidningen Expo en intressant undersökning om homofobin på nätet.
Nynazistiska och rasistiska sajter hetsar mot de homosexuella.
Det är just mot bakgrund av ett sådant kulturklimat som pastor Greens predikan bör bedömas. Säpo har i flera rapporter berättat att hatbrotten mot bögar och lesbiska ökat markant på senare år.
Alla fina liberaler som i något slags förvrängt försvar för yttrandefriheten hävdar att pastorns predikan inte bör fällas för hets mot folkgrupp bör betänka dessa fakta. Just för att ord kan övergå till handling finns inskränkningarna i yttrandefriheten som handlar om hets mot folk, däribland homosexuella.
Pastor Green bör fällas.
Läs vår ledare om detta ämne.

Dags för Bloggforum 3

Lördag 19 november är det dags för ännu ett bloggforum - det tredje sedan 2004.
Mängder med spännande föreläsningar och debatter kan följas helt gratis för den som vill.
Du kan anmäla dig här.
Själv ska jag delta i ett pass om de så kallade mediabloggarna tillsammans med bland andra Expressens Isobel Hadley-Kamptz.

Sossekoll - ny blogg om s-kongressen

Socialdemokraternas partikongress börjar i Malmö i morgon.
Aftonbladets ledarredaktion kommer förstås att bevaka den.
Vi har nu startat en särskild blogg där vi kommer att kunna ge snabba kommentarer om vad som händer i kongressalen och i korridorerna. Vi smygstartar bloggen Sossekoll redan i dag.


Sexismen frodas

Ser att bloggaren Annica Tiger utsatts för sexistisk mejlterror. Typiskt.
"Dö din djävla fitta" är det någon trevlig herre som skriver.
Det hör tyvärr till vanligheterna för oss kvinnor i offentligheten.
I bland blir jag såååååå trött.
Bra att Annica skriver om det och visar mejlet i sin blogg.
Stå på dig!



Heja Maryam Yazdanfar!

En av mina favorit-bloggare i den politiska världen heter Maryam Yazdanfar. I dag skriver hon bra med anledning av den milt sagt korkade debattartikel som David Eberhard, överläkare i psykiatri, hade i Dagens Nyheter häromdagen.
Eberhard hävdar att Sverige är ett land av "trygghetsnarkomaner".

"Den våldsamma drivkraften hos flyktingar som kommer hit bryts snabbt ned av det kravlösa svenska samhällets välvilliga omtanke", skriver han bland annat.

Maryam Yazdanfar protesterar mot hans samhällsanalys och skriver:

"Jag som första generationens blatte håller inte med om att det är svenskarnas kravlöshet som direkt varit orsaken till min mosters 150 jobbansökningar varav none lett till intervju."

I dag debatterar Eberhard och Yazdanfar i radions Studio 1 (P1) klockan 16.00.

Heja Maryam!

När sidan inte räcker till

En fördel med att ha en blogg utöver det ordinarie skrivandet i papperstidningen är att det plötsligt går att publicera texter som vi inte har plats för på sidan 2 i tidningen.
Särskilt när det händer mycket.
I dag handlar huvudledaren om det stundande FN-toppmötet och krönikan är en rapport från ett progressivt möte i Milano.
I fredags skrev jag dock en huvudledare som kunde ha gått i dag om vi inte bestämde att det var viktigare med FN-mötet. Nu kan jag publicera den här i stället och då med länkar till de källor jag använder.
Bra va!?

Familjen blir en valfråga

"Socialdemokraterna bör driva en mer jämställd föräldraförsäkring"

"Familjepolitiken kan komma att spela en avgörande betydelse i valet nästa år", skriver familjeministern Berit Andnor i sin blogg.
Det har ministern rätt i. Kristdemokraterna ligger nära fyra-procentspärren i opinionsmätningarna och har behov av att profilera sig. Det blir främst på familjepolitikens område med förslaget om vårdnadsbidrag.
De moderata kommunpolitikerna Mats Gerdau och Maria Stockhaus uppmanar i en debattartikel i Svenska Dagbladet föräldrar att stanna hemma med sina barn och få ersättning av kommunen. De borgerligt styrda Nacka och Sollentuna tänker tillåta att en förälder ansöker om att bli auktoriserad som privat familjedaghem. Man anlitar alltså sig själv som daghem för sitt barn och kan ta emot barnomsorgschecken från kommunen.
Det är ett raffinerat sätt att införa vårdnadsbidrag. Lika unket är det dock ur ett jämställdhetsperspektiv.
Och så håller ett nytt feministiskt parti dessutom på att bildas.
Så nog lär jämställdheten och familjepolitiken bli stora frågor i den kommande valrörelsen.
Socialdemokraterna värnar föräldraförsäkringen och höjer taket. Höjt barnbidrag, bostadsbidrag för barnfamiljer samt flerbarnstillägg bidrar till en kraftfull och bra familjepolitik.
Tyvärr har socialdemokratin hittills valt en defensiv hållning när det gäller att utveckla föräldraförsäkringen i mer jämställd riktning. Trots att den interna opinionen (S-kvinnor och LO) inom arbetarrörelsen starkt förespråkar en individualiserad föräldraförsäkring har partiet valt att inte göra något.
"Vi väljer... att i första hand fokusera på åtgärder för att stärka kvinnans ställning på arbetsmarknaden", skriver Andnor.
Det är en obegriplig hållning. Alla vet att det ojämlika arbetslivet där kvinnor fortfarande betalas sämre än männen hör samman med ojämlikheten inom familjen där kvinnan får ta det största ansvaret för hem och barn.
Genom att bryta förlegade patriarkala mönster inom familjen kan vi få ett jämställt förhållande mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden.
Lyckligtvis hänvisar Andnor till den pågående föräldraförsäkringutredningen och låter oss förstå att partiledningen kan komma att ändra inställning.
På torsdag ska Karl-Petter Thorwaldsson presentera sin utredning. Förhoppningsvis pekar han där på vikten av att både kvinnor och män tar sin del av föräldraansvaret - för barnens skull men också för samhällets och jämställdhetens. Den isländska modellen där pappan tar en tredjedel, mamman en tredjedel av ledigheten och sen fördelar föräldrarna den sista tredjedelen som de vill är ett utmärkt första steg.
Måtte detta bli socialdemokratins offensiva svar på högeralliansens bakåtsträvande familjepolitik.
HK



Expressen lägger ner

Expressen har lagt ner några av sina bloggar, dels Politikerbloggen med de politiska journalisterna Cecilia Garme och Niklas Svensson, dels kulturredaktören Per Svenssons blogg. I det första fallet har Expressens redaktionsledning kommit fram till att bara krönikörer, inte nyhetsjournalister ska blogga. I det andra fallet hänvisar Per Svensson till tidsbrist.
"Jag är ju en professionell skribent och skriver inte om jag inte får betalt. Skrivandet är ingen hobby för mig. Om jag vill koppla av går jag hellre hem och kokar marmelad", säger Svensson till Dagens Nyheter.

Det ligger mycket i detta.
Just därför vill jag inte göra min blogg till någon privat dagbok. Anslaget är förstås personligt, men fortfarande är det Aftonbladets politiska chefredaktör som bloggar. Mitt syfte är att dels lära mig mer om bloggvärlden, framförallt om det politiska bloggandet som jag tror kommer att spela allt större roll som opinionsbildande arenor, dels att kunna ge ett mervärde till det vi redan skriver om på ledarsidan.
Länkandet till artiklar och spännande bloggar är ett sådant mervärde som bara funkar på nätet.
Sedan är jag ju ett teknik-freak också med stort intresse för allt som händer i den nya sköna IT-världen.

Så jag hänger i ett tag till med min blogg. Fortsätt mejla era kommentarer och tipsa om saker som ni tycker att jag bör uppmärksamma.



Facket på gång i bloggvärlden

Jag har tidigare skrivit om den nystartade vänster-bloggen Motallians som kritiskt granskar den borgerliga alliansens politik.
Nu har även LO kommit igång med en särskild val-blogg. Kul idé.
Det är intressant att se hur långt före fackföreningsrörelsen är med den nya tekniken och den nya tidens debattarenor jämfört med det socialdemokratiska partiet som tycks sova sött på Sveavägen 68.
LO var först med att utveckla sin hemsida, först med Webb-tv, först med att starta bloggar för unga LO-medlemmar (LO Ung) och nu denna satsning på en val-blogg.
Det måste bero på att LO styrs av en kvinna...


Rensa huvudet

Sandra har mejlat mig en fråga.

"Hej,
undrar över din tanke att du skulle blivit präst -
det känns som ett stort hopp ifrån journalistiken, eller har jag fel?
Vad lockar dig?"

Tja, för mig är det inte så stort hopp. Jag pluggade teologi och tog en teol.kand vid Lunds universitet en gång (slutet av 1980-talet). Hamnade dock i "syndens näste - mediavärlden", fniss och började arbeta på Örebro-Kuriren, där jag sedermera blev chefredaktör. Kom 1995 till Aftonbladet och på den vägen är det.

Jag är troende och mycket intresserad av livsåskådning, filosofi och de existentiella frågorna. Mina värderingar har formats i mötet mellan kyrka och politik, mellan kristen tro och socialdemokrati.

Jag är ofta inbjuden till kyrkan (inte bara Svenska kyrkan utan ofta till frikyrkor också) för att hålla föredrag, debattera eller rentav predika. Någon gång återvänder nog den "förlorade dottern" till teologin...

Även om jag är kritisk till mycket inom kyrkan (precis som jag är kritisk till mycket inom politiken, för att inte tala om journalistiken).

I prästyrket ligger förkunnandet/predikan (vad är väl inte en ledarsida om inte en predikstol?) men också själavården, mötet med människor i olika situationer i livet. Kyrkans diakonala/sociala sida intresserar mig mycket.

Precis som mitt journalistiska jag drivs av en nyfikenhet på människa och samhällsliv, drivs mitt teologiska jag av ett stort människointresse.

Sannas blogg heter Rensahuvet - kul namn!

Dags för mig att rensa huvudet. Solen skiner och jag börjar min augusti-semester i dag.

Blir därför inte så mycket bloggande nu på ett tag.

Åter 29/8.

Sol på er!


Vänsterbloggare förenen eder

S-bloggarna Jonas Morian och Urban Lindstedt upplyser mig om att nu klockan 20.00 har de kört igång en ny kollektiv vänsterblogg där bloggare som vill kämpa mot en borgerlig regering skriver.

"Vi är många som har tröttnat på att de borgerliga partierna har fått fritt spelrum i medierna att förmedla sin bild av Sverige - ofta helt utan kritisk analys eller följdfrågor. Därför har 14 bloggare, vi blir fler hela tiden, som stödjer vänsterblocket i svensk politik gått ihop om bloggen Motallians", skriver Urban i sin blogg.

Kul initiativ. Kolla in Motallians!


Tjejerna på gång

I går skrev jag en notis om att det nyligen startats en samlingsplats för tjejer som bloggar (tjejblog.com).

I dag fick jag ett kul mejl från grundaren, Lotta.

"Som en av grundarna till tjejblog.com tycker jag det är jättekul att det uppmärksammas då projektet är nytt. Måste dock ge dig credit för det var nämligen ditt inlägg som du gjorde den 16 maj 2005 (där jag frågade var alla tjejer i bloggvärlden fanns, min anm.) som gav mig idén att göra en samlingsplats för alla tjejer som bloggar", skriver Lotta.

Sagt och gjort. Lotta tog kontakt med sin vän Madde som kopplade in sin sambo och så skapade de Tjejblog. Sidan hade premiär 25/7 och har växt väldigt fort.

"Medlemmarna ökar för varje dag vilket är otroligt kul!", skriver Lotta vidare.

Lotta driver också en samlingsplats för tjejer på nätet - Diva Webring - "för kaxiga tjejer som gör snygga hemsidor".

"Vi tjejer måste minsann visa att vi kan vi också!", avslutar Lotta sitt mejl.

Helt rätt!

Kämpa på, Lotta, Madde och alla ni andra kaxiga brudar i nätvärlden!


Samlingsplats för kvinnor som bloggar

Jag brukar efterlysa fler kvinnliga bloggare. En bloggande kvinna som kallar sig Klimakteriehäxan tipsade mig om att det nu startats en samlingsplats för tjejer i bloggvärlden - tjejblog.com - där bara tjejer får "pinga" sina bloggnotiser. Kul!


Skulle Wigforss heja på Bajen?

Har upptäckt några nya politiska bloggare sedan jag återvände till bloggvärlden.

Marta Axner heter en tjej som pluggar teologi i Uppsala. Jag träffade henne på den socialdemokratiska studentklubben Laboremus i våras. Hon hade ordnat en diskussionskväll mellan mig och ärkebiskop KG Hammar. Ser nu att hon har en blogg som verkar klart läsvärd.

Det behövs fler vänstertänkare, särskilt tjejer, i bloggvärlden, skrev jag i våras. Nu har visst bloggen Rebella startats. Några unga s-kvinnor i Stockholm startade för några år sedan nätverket Rebella. Kul att de kommit ut i bloggrymden!

En annan bloggare kallar sig "Wigforsska tankar". Det låter spännande. Fredrik Jansson står bakom bloggen. Han är redaktör för nättidskriften Socialistiskt Forum.

Möjligen kan jag undra om verkligen Ernst Wigforss skulle ha hejat på Bajen.

Det var nog snarare HBK.

I morgon ska jag för övrigt till Halmstad, eller rättare sagt till Söndrums folkets hus - landets äldsta folkets hus - där det årliga Wigforsseminariet hålls. Tillsammans med Birgitta Dahl och Luciano Astudillo ska jag filosofera över demokratin i framtiden.

Mer om detta senare.


Personligt men inte privat

Expressens Linna Johansson fortsätter debatten om bloggar. Det är inte färre mediebloggar utan fler som behövs, enligt Johansson.
Så långt är jag böjd att hålla med. Men sen fortsätter Linna Johansson att driva sin tes att blogginnehållet är bäst om det handlar om rent privata ting.
"Jag önskar mig en riktig rejäl medieblogg, pratigare och privatare än alla andra. Inte personlig. Inte bara en liten upplysning om en kommande resa sådär som man kan hitta i Helle Kleins blogg och som i slutändan är den sortens upplysningar man hittar på vykort.
Utan privat på riktigt"
, skriver hon.
Jag är inte riktigt säker på att jag begriper vad hon menar. Linna Johansson har i en tidigare krönika skällt på mig för att jag dristade mig att ifrågasätta läsvärdet i att få reda på att Expressens politiska redaktörs dotter har feber.
Den här gången tycker jag att hon resonerar klokare.
"Men journalistiken som den ser ut i framför allt morgontidningar och teve klamrar sig fast vid en idé om sig själv som fullständigt befriad från subjektivitet", skriver Linna.
Om det är ett ifrågasättande av idén om den "objektiva journalistiken" Linna Johansson är ute efter är jag helt med på noterna. Vi behöver en mer öppet reflekterande journalistik som diskuterar vilka värderingar som styr nyhetsval och granskningsperspektiv.
Det finns en paradox i medieutvecklingen. Å ena sidan härskar den förment objektiva journalistikens idéer, vilket leder till att journalister i för liten utsträckning reflekterar över sin egen världsbild (och alltför ofta oreflekterat bidrar till att befästa stereotyper om exempelvis muslimer, arbetare, kvinnor och så vidare). Å andra sidan fullkomligt exploderar tidningar och etermedier av åsikter och tyckanden.
Under mina femton år i opinionsjournalistik-branschen har jag fascinerats över hur just åsikter tagit allt större plats inne på nyhetsplats i en tidning som Aftonbladet exempelvis.
På ledarsidorna finns en sorts varudeklaration. Som läsare vet du att Expressens ledartexter är sprungna ur en borgerlig (liberal) värdegrund, liksom att vi bildar opinion utifrån ett "oberoende socialdemokratiskt" perspektiv på Aftonbladets ledarsida.
Opinionsjournalistiken går just ut på att driva värderingar, att argumentera och framförallt fördjupa läsarnas kunskaper i olika samhällsföreteelser.
Självklart finns det ett subjekt bakom varje text, radioinslag eller TV-reportage.
Det subjektiva är dock inte detsamma som det privata.
"Hur blir en text till? Vad finns bakom den?", undrar Linna Johansson vidare.
Det är väsentliga frågor. För mig handlar det om att det finns ett jag bakom med vissa värderingar. Det är något helt annat än att jag deklarera huruvida någon i min närhet har feber eller diarré.
Skilj på det privata och det personliga!
(Jag tror för övrigt att trenden av allt större intimisering och självbespegligen inom media-eliten är direkt ohälsosam - ett utslag av en sjukligt narcissistisk kultur. Mer om detta någon annan gång.)
Expressens Linda Skugge har hakat på Linnas krönika och utmanar mig och ett antal manliga mediebloggare på en privatlivs-duell. Skugge ställer en del frågor om alltifrån mina hemligaste drömmar till synen på svärföräldrarna.
Jag ser ingen anledning att svara. Min devis är just: politisk och personlig, men aldrig privat.
En devis som tydligen Expressens kulturchef Per Svensson också sluter upp bakom.
Sorry, Linda och Linna.


Fler bloggar med hjärtat till vänster

I kväll håller Urban Lindstedt, aktiv i Årsta s-förening och till vardags journalist på Internetworld, föredrag för socialdemokratiska partimedlemmar på Sveavägen 68. Om bloggen som politiskt verktyg, lyder temat.
Det är bra.
Bloggsfären domineras i Sverige av killar med borgerliga värderingar. Det är hög tid att fler tjejer och fler med hjärtat till vänster börja blogga om samhällsutvecklingen.
Heja Urban!

Bloggens demokratiska potential

Under en tid har det pågått en märklig debatt om svenska bloggar. Den traditionella journalistikens försvarare hånar bloggandet som något slags ointressant pladder. Och så kallade vanliga bloggare som inte hör till de etablerade medierna har lite surt hävdat att nu kommer det kommersiella intresset att ta över.
Inget av det är förstås rätt men heller inte helt fel. Jag tror det är precis så här förvirrat. Bloggsfären är en relativt ny offentlighet och den kommer att befolkas av högt som lågt, av idealitet och kommersialism, av det mest privata och det mest politiska och så vidare.
Bortom den svenska ankdammen finns dock det verkligt fascinerande med bloggsfären - det faktum att röster från all världens hörn plötsligt får en arena för att uttrycka sina åsikter, ja i bland sina förbjudna åsikter. Till mina favoriter hör samlingsplatsen Global voices.
Häri finns internets och bloggens demokratiska potential - vidgandet av åsikts- och tryckfriheten.
Den som vill läsa mer om detta kan också kolla in BBC:s utmärkta artiklar.



Nya bloggare med hjärtat till vänster

En av mina favorit-poeter heter Hasse Arvidsson. Jag lärde känna honom under min tid som chefredaktör på Örebro-Kuriren. Hasse har ett brinnande socialt engagemang och hjälper unga drogmissbrukare att komma rätt i livet igen. Hans egna erfarenheter från drogträsket gör honom till en suverän socialarbetare och medmänniska.
Hasse har startat en blogg.
Sen fick jag ett mejl från en kul tjej - Maryam Yazdanfar. Hon beskriver sig själv som en "blattebrud som bott en fjärdedel av livet i Teheran och resten här". Maryam hör till den nya generationens lovande socialdemokrater. Jag ska följa hennes blogg med spänning.
Oj, oj, oj tjejerna i fotbollen mot Finland kämpar på. Det är inte så långt kvar av matchen och det står 0-0.

Unga inom facket bloggar

Med tanke på den undersökning som gjorts om svenska bloggar (se min kommentar) där dominansen av högutbildade vita medelålders män som röstar borgerligt är påtaglig...
Jag upptäckte att LO satt igång ett projekt med unga fackligt aktiva bloggare. Kul!
Där skriver Nina Unesi argt om skandalen inom Högsta domstolen. Dessutom noterar jag att hon hakar på mitt och kollegorna Åsa Linderborgs och Åsa Petersens utspel på Aftonbladets kultursidor förra fredagen.
Och Kalle Larsson (inte vänster-riksdagsmannen) hejar på biståndsminister Carin Jämtin för hennes utspel om Israels folkrättsvidriga murbygge.
Kul med unga fackliga röster i blogg-världen!


Mycket snack om bloggar

Det snackas bloggar för fullt i TV-soffor och radiopaneler. Kanske ett utslag av den etablerade medievärldens yrvakna upptäckt av bloggandet?
Till de mer intressanta inläggen hörde kommunikationskonsulten Jonas Söderström när han i Godmorgon Sverige härom morgonen diskuterade blogg-fenomenet. Han kallade det för en "yttrandefrihetsrevolution".
Det är stora ord, men i princip håller jag med. Jag skrev själv i en krönika i april om bloggandets stora demokratiska potential - genom att skapa en ny offentlighet och ge röster som annars inte kommer fram chansen att nå en publik.
Desto viktigare att människor med olika bakgrund och åsikter bloggar.
Hans Kullin som står bakom bloggen Media Culpa har gjort en enkätundersökning bland 600 svenska bloggare. Där framkommer att dagens medel-bloggare är en välutbildad man med helsvensk bakgrund och borgerliga åsikter.
Det behövs mer mångfald i blogg-Sverige!
Kanske ett ämne att diskutera på blogg-forum som hålls på lördag?


Blogga eller inte blogga?

DN-journalisten Johan Croneman skriver elakt om de bloggande redaktörerna i dagens kulturdel (den fina morgontidningen vill uppenbarligen inte vidga läsekretsen för krönikan har inte lagts ut på nätet). Bloggaren Magnus Ljungkvist tar upp tråden.
Jag blev uppringd av Finlands radio. Reportern ville intervjua mig om min blogg. Vi diskuterade just balansen mellan det privata och personliga och jag varnade för trenden att vi journalister "intimiserar" alltför mycket med läsarna.
Det finns förstås en mängd olika genrer inom blogg-sfären. En del är just väldigt privata och självutlämnande. Andra är mer opinionsbildande och politiska i bred mening. Jag tror att "kaffe-latte"-bloggandet bland chefredaktörer och etablerade journalister kommer att gå över. I längden blir det fulllkomligt ointressant att veta var Per Svensson käkar lunch eller om PM Nilssons dotter har 38 eller 39 grader i feber.
Däremot är jag övertygad om att bloggen kan medverka till ökad transparens som det så vackert heter, dvs öka öppenheten i både politik och media. Vi kan förhoppningsvis få en bredare offentlighet och ett fördjupat samhälleligt samtal.
I Sydsvenskan kan man läsa om forskaren Gustav Holmberg som är en blogg-profil i Lund.
"Det finns olika kategorier bloggare. Det är dagbokskrivarna, nördarna (som är ute efter ett kunskapsbyte), de politiska eller journalistiska bloggarna", säger Holmberg. Bloggandet har vidgat hans värld.
Jag är fortfarande osäker på hur vettigt det är att vi inom den etablerade medievärlden startar bloggar, men genom att pröva på att blogga lär jag känna en ny spännande offentlighet. För den som är intresserad av opinionsbildning är bloggvärlden en guldgruva.
Såg just att bloggaren och tillika bibliotekarien Erik Stattin nu finns med på Ny tekniks lista över de mäktigaste i IT-Sverige.
Bloggens betydelse kommer bara att öka. En ny folkrörelse är i vardande.


Tjej-bloggare

Jag fick ett mejl från Annica Tiger. Hon är en verklig veteran bland de svenska kvinnliga bloggarna. Har bloggat sedan 1997.
På den tiden var tjejerna i majoritet, enligt Annica. När det nu har blivit trendigt att blogga tycks killarna ha tagit över.
"Det verkar som inte tjejerna hörs och syns i bruset av nya bloggar som kommer för varje dag. Men vi finns och har alltid funnits. Själv tipsar jag så ofta jag bara kan om tjejer som bloggar i min Bloggtreklöver", skriver Annica.
Och apropå mitt och mina Aftonbladet-kollegors utbrott på kultursidorna i fredags, där vi beskrev hur det är att vara kvinnor i offentligheten och få ta emot allsköns sexistiska hat- och hotmejl:

"Tänk om jag hade sparat alla mail jag fått under årens lopp som kallat mig för nazifeminist, hora, flata, fitta och allt vad jag nu kallats för bara för att jag skrivit om feminism och våld mot kvinnor skulle jag ha material till en hel bok :)".
Annica Tiger är en förebild för många bloggare, både killar och tjejer. Självklart ska hon finnas med på min länk-lista.


En kontroversiell lag

På onsdag ska riksdagen fatta beslut om piratkopiering. Syftet är vällovligt, men jag befarar att lagen leder till försämringar för oss digitala konsumenter och samtidigt innebär en rejäl hämsko på teknikutvecklingen.
Örebropolitikerna Björn Sundin (s) och Jonas Karlsson (s) har startat en kampanj-blogg mot lagen - Liten mot stor.
"En mötesplats för alla som vill arbeta mot den lag som gör det olagligt för konsumenter att kopiera saker de hederligt köpt. Vi tycker inte att upphovsrätt är fel men varför ska stora multinationella företag få mer hjälp med att tjäna pengar på oss konsumenter?" skriver de.
Läs mer på bloggen.

Aktuellt om bloggandet

Jag medger att det är lite sent. Men även denna dag har gått åt till sammanträden. Jag vill bara uppmärksamma läsarna på det intressanta reportage som Aktuellt gjorde i går kväll (via Sblogg) om bloggtrenden i Sverige. Urban Lindstedt, journalist på Internetworld och upphovsman till Sblogg intervjuades, liksom CUF-bloggaren Fredrik Federley. Vettiga inlägg från båda två. Men mest intressant var bloggaren Kerstin Berminge.
"Hörde så att de flesta bloggare är unga konservativa killar (fast det tydligen inte var riktigt korrekt) och tyckte att det behövdes en motvikt, en gammal, vänstervriden tant. Så här är den, min motvallsblogg", skriver Kerstin.
Hon hör redan till mina favoriter.


Snygg

Jag hade en liten dispyt med bloggaren Sanna angående tycke och smak. Diskussionen gällde Ali Esbatis blogg som jag hade dristat mig att berömma. Nu gällde diskussionen inte politik utan utseendet på bloggen. Nåja, jag kan erkänna att det finns snyggare bloggar. Sannas egen exempelvis som nu hamnar i mitt länkbibliotek. Den är både snygg och innehållsrik.
Stå på, Sanna!

Alicio

I går kväll skrev jag om den klart extrema högerbloggaren Alicio som inte vågar skriva under eget namn, Jag länkade där till en blogg som heter Krigskrönikan och görs av en man som heter Tomas Lindström. Till skillnad från Alicio vågar han stå för vad han skriver.
Det första Alicio i Underlandet gjorde när han kommenterade att jag börjat skriva blogg var att länka till en blogg med rent personförtal där jag utmålas som Hamas-Helle, ett tillmäle som Alicio också använde i sin text. Detta pga av mina och Aftonbladets ledarsidas ställningstaganden mot staten Israels rådande ockupationspolitik gentemot palestinierna.
Alicio har nu tagit bort den länken. Jag tar därför bort länken till den blogg jag åberopade i går kväll.
Kanske dags att våga skriva under riktigt namn och ta en ärlig match, Alicio?


Mer om samtalstonen

Gunilla Hjelm, bloggande centerpartist i Vetlanda har hört av sig angående diskussionen om samtalstonen i nätvärlden.
"Ali Esbati hade beklagat sig över ett litet men ettrigt högergäng men jag tror att problemet även finns hos bloggare som räknar sig till det borgerliga blocket. Ett litet men ettrigt "vänstergäng" kommenterar aggressivt och ettrigt. Jag har ännu inte råkat ut för det men har följt
kommentarerna på andra bloggar", skriver hon i ett mejl till mig.
Gunilla har erfarenhet från olika blogg-forum där stämningen kan bli väldigt hätsk.
"... gemensamt är att de som skriver hätska inlägg gör det anonymt. Det är förmodligen just anonymiteten som gör att en del kan häva ur sig precis vad som helst mot andra i forumet. Skulle dessa personer skriva under eget namn (och därmed gå att känna igen) skulle de troligen uttrycka sig mer försiktigt", fortsätter Gunilla Hjelm.
Jag håller med om att anonymiteten är ett problem. Det är dock inte bara kommentarer som sker anonymt utan hela bloggar finns, framförallt politiska sådana, med påhittade namn. Exempelvis en bloggare som kallar sig Alicio i Underlandet som basunerar ut de mest extrema högeråsikter utan att ge sig till känna under sitt riktiga namn. Det är höjden av feghet.
Det har visst förekommit en viss diskussion i bloggsfären om vem som står bakom denna reaktionära blogg. Mest oroväckande är att Dagens Nyheter utan betänkligheter lyfter fram Alicio på ledarsidan.

Läsarbrev

Phu en stor del av en chefredaktörs vardag handlar om att sitta i möten. Har suttit i olika möten sedan klockan 10.00 i morse och kommit tillbaka till datorn först nu klockan 17.50. Därav en viss bloggtystnad från min sida.
Just nu har över 21.000 personer tittat in och läst min blogg. Roligast är alla reaktioner och intressanta mejl jag får. Många har synpunkter på det här med möjligheten att kommentera direkt på bloggen.
Gunilla Witt är enligt henne själv "en engagerad vanlig medborgare i demokratiska gräsrotsrörelser". Gunilla skriver om samtalstonen i blogg-kulturen:

"Hej Helle, din blogg verkar intressant att följa - - -
Är intresserad och nyfiken läsare av bloggar och tvingas konstatera att samtalstonen (dvs. kommentarerna) är urtrist och omogen. I mina ögon präglad av anonym, arrogant, manlig aggression. Modell yngre, skulle jag tro. USCH! Där vill inte jag vara.
Jag och många andra vet ju hur svårt det är att skapa demokratiska mötesplatser som är till för alla. Vi möts för att lyssna och lära. Via nätet (tex Feministiskt initiativ för mig) i verkliga livet. Endast så växer vi som människor. Endast så lär vi oss något mer om oss själva och världen. De enda uthärdliga bloggarna som jag läser (och vågar längre kommentera i) är skrivna av kvinnor och kommenteras av kvinnor t.ex Malins och Annas bloggar (via mymarkup.net)."
Gunnillas inlägg om samtalstonen är angelägen. Hon undrar vidare i sitt mejl varför anonymitet tillåts.
"Där frodas hatet. Fy sjutton, vad jag avskyr det. Är vi inte alla ömtåliga människor som bör respekteras?"
Och så avslutar hon med att slå fast: "Den som får stå för sina åsikter lär sig att tänka efter före."
Jag håller helt med Gunilla. Samtalstonen på nätet kan vara förfärligt rå. Det vet inte minst vi kvinnor i offentligheten som får ta emot alla hat- och hotmejl ofta starkt sexistiska.
Det här behöver debatteras mer. Nätvärlden är en fantastisk demokratisk möjlighet men också en samlingsplats för allsköns extremism.

Ris och ros från andra bloggare

Just nu har min blogg haft över 14.000 besök. Det är inte så illa för att vara en blogg-debut.
Tyvärr har det varit strul med min mejladress. Tekniken håller på att fixa den. Eftersom vi just nu inte tillåter direktkommentarer i bloggen är det a och o att mejlen fungerar. Dialogen är viktig och era kommentarer är guld värda för mig.
Jag dristade mig att i en av mina första kommentarer i går säga att jag gillade Ali Esbatis blogg. Det fick bloggaren Sanna att utbrista "Håll tyst!" och anklaga mig för dålig smak. Därefter utbröt en liten diskussion om just smak. Kul. Ali Esbati själv uppmärksammar debatten på sin blogg.
Esbati mejlade mig angående problemet med direktkommentarer i bloggen.
"Mina kommentarrutor drog omedelbart till sig ett litet men ettrigt högergäng. Deras många, långa, aggressiva och mycket, mycket enkelspåriga kommentarer efter varje inlägg har gjort kommentarfunktionerna rätt ointressanta för flertalet. Det är en oerhört liten andel av besökarna
som skriver kommentarer numera. Flera som hört av sig har slutat läsa kommentarerna och jag utgår från att det också finns de som helt slutat besöka bloggen." skriver han.
Vad jag förstår har en erkänd bloggare som Johan Norberg upphört med kommentar-funktionen i sin blogg.
Det visar på dilemmat. När folk missbrukar yttrandefriheten är det risk att vi förlorar den helt.
Jag tror dock fortfarande på nätets interaktivitet så på något sätt ska vi väl kunna lösa problemet med "ovälkomna kommentarer". Till dess, använd mejlen!
Bloggare tycks annars vara justa människor som generöst ger andra cred och länkar vidare.
"Hej Helle,
Din blogg ser riktig bra ut och jag tycker att du har en bra ton i dina inlägg. Det hela känns bloggigt", skriver Urban Lindstedt i ett mejl.
"Helles blogg kommer bli roligare än Expressens 7 sammanslagna", skriver Erik Stattin på sin blogg.
"Jag ska följa din blogg", skriver Nathalie Sundesten Landin i ett mejl.
Nu ska jag fortsätta att resa som upptäcksresande i blogg-världen. Det är spännande.


Mer om tjejer i bloggvärlden

"Hej!

Jaha, här har du en till kvinnlig bloggare - men jag skriver inte om politik och dagsaktuella händelser, utan om mat. Det är en ganska stor subkultur eller vad man vill kalla det, food blogs alltså. Vi är ett stort gäng världen över som skriver om vad vi äter, vad vi lagar, matpolitik och så vidare i all oändlighet. Vi har en massa händelser varje månad då vi lagar mat kring bestämda teman, till exempel.
Ibland framstår bloggning i media som om det bara handlade om politiska kommentarer, men den stora mängden bloggar handlar ju om så mycket annat. Och för min del är min egen blogg mest avkoppling - politik är mitt jobb. :)"
Det skriver Anne Skoogh till mig. Till vardags är Anne politisk sekreterare för folkpartiet i Nacka. Eftersom jag är väldigt matintresserad tänker jag hålla ett öga på Annes häftiga matblogg.

En kollega till mig, Lotta Holmström, som är en hejare på IT-världen har en idé om att tjejer snarare bloggar om privata ting än om politik. Därför syns de inte lika mycket i den mediala debatten.
Jag tror det ligger något i det. Även om jag också tror att tjejer är lika samhällsintresserade som killar men det kanske tar sig lite andra uttryck. Den som vill läsa fler tjej-bloggar kan kolla här eller här eller här.
Som politisk chefredaktör för Aftonbladet och opinionsbildare ser jag det som angeläget att fler kvinnor lägger sig i det medborgerliga samtalet om vilket samhälle vi ska ha. Så kom igen, brudar! Ni behövs i bloggvärlden!


Över 9000

I kväll vid 20.30-tiden har det varit inne 9259 personer och läst min blogg.
Ni som undrar över varför vi inte tillåter direktkommentarer kanske förstår varför. Jag tror dock att vi i framtiden måste lösa problemet med icke-modererade debatter. Interaktiviteten hör till nätvärldens grundfundament.
Tills dess får ni dock använda mejlen för era kommentarer.
Dags att se Aktuellt. TV-reportern Elisabeth Höglund kom till Aftonbladet och intervjuade mig om Annika Billström-bråket i dag. Vet inte vad som kommer med i sändningen.

Var är brudarna?

Mejlen strömmar in från killar och tjejer om kvinnliga bloggare.
Daniel Ekman skriver: Hej Helle! Det finns ju jättemånga tjejer/kvinnor som bloggar - om både politik och annat".
Daniel nämnar några exempel: Chadie, Annika Tiger, Mine
En av de första som uppmärksammade mig på bloggvärlden för ungefär ett år sedan var journalisten Stephanie Muller. Sen dess har jag läst hennes blogg Nästa: Bandhagen. Eftersom jag har bott i Bandhagen de senaste tio åren känns det extra kul med hennes blogg.
Sen uppmanar bloggaren Sanna mig att hålla tyst eftersom jag dristat mig till att tycka om Ali Esbatis blogg. Trodde det var högre i tak i bloggvärlden.




Tjej-bloggare

"Hej Helle
Jo då, visst finns det många tjejer som bloggar också. Men det är väl kanske som det alltid är, att vi är lite för blygsamma för att säga "här är jag, kom och läs mig". Men här är jag...", skriver Katarina Olivemark i ett mejl.
Hon har varit ute i blogg-världen sedan 2001. Häftigt. Jag kollar genast in Katarinas blogg.
En annan kvinnlig bloggare kallar sig Klimakteriehäxan. Vi delar sorgen över Monica Zetterlunds tragiska bortgång.
Jag vill ha fler tips på tjej-bloggare. Ni behövs i den manliga opinions- och internetvärlden!


Ingen dialog?

Jag har redan fått en mängd kommentarer om min blogg, framförallt från andra bloggare (Johan Norberg, Johnny Munkhammar, Magnus Ljungkvist med flera). Kul! Var finns alla tjejer?
Många undrar varför läsarna inte tillåts att direkt få publicera sina kommentarer till bloggen.
Jag håller med om att detta inte är bra. Tyvärr har vi sedan Aftonbladets nättidning för några år sedan blev fälld för hets mot folkgrupp blivit tvungna att bli extra restriktiva med den typen av icke-modererade debatter. Den gången hade ett rasistiskt inlägg råkat ligga kvar, om än bara för några timmar innan det togs bort, men det räckte för en fällning.
Nästa gång det sker åker vår ansvarig utgivare, Kalle Jungkvist, i fängelse.
Det går dock bra att mejla mig (klicka på länken Mejla Helle här bredvid) och jag lovar att försöka lyfta in intressanta inlägg så fort som möjligt. Tills vi har kommit på något sätt att öppna upp för debatt trots trubbig lagstiftning.


hits