Fint bildspel om Palme

Dagens Nyheter har gjort ett fint ljudsatt bildspel till minnet av Olof Palme.
Se och lyssna till en av Sveriges största politiker.


Nisha gjorde succé

Jag har tillbringat eftermiddagen i Z-salen i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm. Det traditionsenliga Olof Palme-priset delades ut. I år gick det till Daw Aung San Suu Kyi för hennes kamp för ett demokratiskt Burma.
Hon sitter i husarrest så i hennes ställe tog Dr. Sein Win, premiärminister i exil, emot priset.

Det är 20 år sedan mordet på statsminister Olof Palme. Prisceremonin var därför utökad med högtidstal av statsminister Göran Persson, biståndsminister Carin Jämtin och Aftonbladets Nisha Besara.
Nisha gjorde succé med sitt personligt hållna tal.
Jag hörde många gamla ministrar och andra ledande socialdemokrater som rörda berömde hennes tal.
Den unga exilburmesiskan och människorättsaktivisten Charm Tong drog också kraftiga applåder.

Läs gärna Jesper Bengtssons krönika från dagen då årets pristagare offentliggjordes. Jesper är burma-kännare (han är just nu tjänstledig) och kommer i vår med en bok om Burma.


Le Monde om Olof Palme

Franska tidningen Le Monde skriver om minnet av Olof Palme. Jag är intervjuad liksom Pierre Schori och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Av någon anledning är min ålder utsatt men inte herrarnas.
Jag som trodde att fransmän var artiga gentlemän... fniss.


20 år efter mordet

I dag är det exakt 20 år sedan statsminister Olof Palme sköts på öppen gata mitt inne i centrala Stockholm.
Mordet är ännu inte rättsligt uppklarat. Det blir det förmodligen aldrig. Jag är personligen övertygad om att det var Christer Pettersson som mördade Palme, men hovrätten friade honom.

Den tidigare SAF-direktören Sture Eskilsson (grundaren av högersmedjan Timbro) berättar om mordnatten i sina memoarer "Från folkhem till nytt klassamhälle - ett högerspöke berättar". Han beskriver hur han blir uppringd av Håkan Gergils när nyheten om statsministermordet kablats ut.
Gergils frågar Eskilsson om han visste vad som hänt.
"Själv är jag in Norge, så jag har alibi", skämtar Gergils.
Det säger något om det stämningsläge som fanns inom högerns tankesmedjor vid tidpunkten för Palmemordet.

Vi fortsätter våra palme-betraktelser på ledarsidan. I dag skriver Lena Askling om hans inrikespolitiska betydelse. Nisha Besara reflekterar över Palmes roll för en ung generation som aldrig riktigt fick uppleva hans politiska gärning.
I eftermiddag sker det traditionsenliga utdelandet av Palme-priset. Bland talarna finns statsminister Göran Persson, biståndsminister Carin Jämtin och Aftonbladets Nisha Besara.
Häftigt. Jag kommer att stolt sitta i publiken.



Sveriges röst får inte tystna

I dag skriver jag om Olof Palmes internationella engagemang.

"Framtiden hör internationalismen till", sade Palme.
Det vore bra om dagens svenska socialdemokrati minns de orden.

Läs också gärna Sten Anderssons, Lena Hjelm-Walléns och Peter Weideruds debattartikel i Svenska Dagbladet på samma tema - Förvalta Palmes solidaritet.



Palme igen

I fredags skrev jag en bloggnotis om Palme. Läs Olle Svennings suveräna söndagskrönika i dagens Aftonbladet. Det lär bli många Palme-betraktelser framöver.
I morgon skriver jag själv om Olof Palme och den gränslösa solidariteten.
På tisdag är det exakt 20 år sedan det tragiska mordet.


Ibsen ständigt aktuell

I går kväll var jag på premiären av Ibsens drama John Gabriel Borkman på Dramaten. Regissören Hilda Hellwig har gjort en suverän uppsättning.
Jan Malmsjö är som vanligt mästerlig och det är en fröjd att se honom spela mot sin fantastiska fru Marie Göranzon.
Resencenterna var överlag positiva i dag. Jag håller med Aftonbladets Jan Arnald att Ibsen känns så modern.

"Hans människor känns mycket mer samtida än Strindbergs, och såväl hans samhällsanalys som hans psykologiska insikter är skarpare", skriver Arnald i dagens tidning.

Möjligen skulle pjäsen kunna kortas en aning.
Malmsjö kan jag dock se hur länge som helst. Vilken skådespelare!

Ingvar Carlsson som satt på bänken nedanför vände sig om och sade till mig: Det här var det bästa jag har sett på länge. Första akten kändes lite seg, men i andra när Malmsjö kom in på scen. Oj, så bra.

Carlsson har rätt. Som vanligt.





Otroligt OS

Sverige tog sju guld i OS i Turin. Det är fantastiskt. Bästa vinter-OS någonsin.
Den svenska modellen håller världsklass.

Jaaaaaaaa! Guld till Sverige!

Herregud vilken hockey-match! Sverige vann över Finland med 3-2.
Underbart!
"Jag har aldrig känt mig så säker på seger någonsin", säger statsminister Göran Persson till SVT.
"Vi har en oerhört stark idrottsledare på gång, om det skulle gå snett i höst", svarar Curre Lundström och noterar Perssons kalla nerver.
Fniss.
Vilket vinter-OS det har varit.
Sverige är en guldnation!


Äntligen helg

Phu, det har varit en intensiv vecka. Ska bli skönt med lite helg-ledigt.
Är åter vid datorn på söndag.
Nu ska jag till Örebro och hälsa på vänner.


Ballongkonventet

Den borgerliga alliansens stora konvent har kommit i skymundan för mejl-gate.
Mina kollegor Nisha Besara och Mats Engström har följt debatterna på Norra Latin. Där fanns många oranga ballonger, noterade de.
Folkpartiledaren Leijonborg citerade Aftonbladets ledare från i höstas, där vi uppmanade socialdemokraterna att ha lika öppna möten som den borgerliga alliansen (apropå s-kongressens grupparbeten dit inga journalister fick gå).
Centerledaren Maud Olofsson ägnade hela sitt avslutande inlägg i dag åt att kommentera dagens ledare i Aftonbladet, där vi stillsamt påpekar att med alliansen i regering blir det moderat politik som gäller.
Det gillade visst inte Maud.
I morgon kan du läsa Mats Engströms reflexion över de politiska diskussionerna på konventet.





Mejlaren avslöjad

Mannen som skickat iväg förtalsmejlen mot Fredrik Reinfeldt heter Mats Lindström. Han arbetade med opinionsanalyser på det socialdemokratiska partikansliet. Han har själv skrivit ett brev där han erkänt och beklagar sitt agerande.

"Jag vill be Fredrik Reinfeldt med familj, moderaterna och också mina partivänner i socialdemokraterna om ursäkt. Jag förstår nu att min metod naturligtvis var djupt omoralisk och stred mot de policys och regler som finns på arbetsplatsen. Jag gjorde det för att tipsa journalister om rykten jag snappat upp, det skulle jag naturligtvis inte ha gjort. Detta var mitt eget initiativ och jag gjorde det på eget bevåg. Det är helt fel sätt att bedriva politisk verksamhet. Jag agerade mycket omdömeslöst och är uppriktigt ledsen för det", skriver han i ett brev till TT.

Han har sagt upp sig och lämnar jobbet på Sveavägen 68 omedelbart.
Mänskligt sett en sorglig historia.
Hoppas socialdemokratiska partiet och alla andra partier lär sig av detta och verkligen stävjar kampanjpolitikens avarter.


Mejlmannen

I korridorerna på ABF hörde jag många upprörda röster över den mejlkampanj mot moderatledaren som nu avslöjats härröra från det socialdemokratiska partikansliet.
Mejlmannen är nu avslöjad och har valt att omedelbart lämna sitt jobb på Sveavägen 68.
Göran Persson lär ha ringt till Fredrik Reinfeldt och beklagat det inträffade.
Marita Ulvskog borde göra detsamma. Det handlar ju om en av hennes anställda.

Lärdomen av denna pinsamma affär är vikten av att inte amerikanisera politiken. Smutskastningskampanjer och personpåhopp har tyvärr förekommit förr. Minns den borgerliga hetsen mot Palme.
Det är lika illa nu som då.
För demokratins skull måste alla partier ta ansvar för att det politiska samtalet sätts i centrum, inte personpåhoppen.
Mer om detta på ledarsidan i morgon.



Saknaden efter Palme

Har precis kommit tillbaka till redaktionen efter att ha medverkat i ett seminarium på ABF om Olof Palme.
Aftonbladets förre chefredaktör Gunnar Fredriksson och jag var inbjudna talare. Arenagruppens Håkan Bengtsson ledde seminariet.
När jag blickade ut över publiken ökade nervositeten. Där satt Lisbet Palme, Mårten Palme, Anita Gradin, Olof Ruin, Maj-Britt och Rolf Theorin, Sverker Åström och många många fler av socialdemokratins tunga garde.
Det blev ett spännande samtal om Palmes politiska betydelse internationellt och inrikespolitiskt.
Saknaden är påtaglig efter hans tydliga stämma till kamp för en gränslös solidaritet.
SVT 24 sänder seminariet på tisdag - då är det 20 år sedan mordet på Olof Palme.


Illavarslande för demokratin

Godmorgon! Jag lyssnade just på radions morgonprogram. Mejlskandalen är förstås topp-nyhet. Redan i går kväll skrev jag en bloggnotis om den och det har strömmat in kommentarer hela natten.
Socialdemokraterna har tack och lov agerat snabbt och resolut - något som moderaternas partisekr. Littorin berömde dem för i P1 Morgon.

Marita Ulvskog måste personligen be Fredrik Reinfeldt om ursäkt. Det är en anställd på hennes kansli som har sänt ut förtalsmejlen och uppenbarligen är det ingen nyanställd praktikant. Socialdemokraternas ekonomichef Ohlström sade i radion att det rör sig om en "man, ej i chefsställning men som har arbetat några år".
Fula personpåhopp har förekommit länge i partipolitiken. Minns de förfärliga borgerliga hetskampanjerna mot Olof Palme. Men att det nu sker smutskastningskampanjer som styrs inifrån partikanslier är mig veterligt något nytt. Det är djupt upprörande och illavarslande för demokratin.


Vad odlas det för kultur på 68:an?

Jag hörde just Rapport. Nu bekräftar socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog att smutskastningsmejlen mot moderaternas Fredrik Reinfeldt skickats från en anställd på partikansliet.
Hon sade till Rapport att ärendet hanteras internt.
Det måste rimligen innebära avsked eller omplacering av denna omdömeslösa person. Ulvskog måste också självkritiskt fundera över vilket klimat som skapas i partihögkvarteret.
Socialdemokraterna har inte råd med flera idiotiska affärer.
Att det mest amerikaniserade inslaget i valrörelsen (personpåhopp och smutskasningskampanjer) skulle visa sig komma från Sveavägen 68 är verkligen pinsamt.
Det gör ont i folkrörelsesjälen.





Minnet av Olof Palme

Majgull Axelsson, Gunnar Fredriksson och jag själv medverkar i en ny bok om Palme - Solidaritet utan gränser (Atlas).
I morgon ska jag och Gunnar diskutera Palmes politiska betydelse. Klockan 11.30 på ABF på Sveavägen.
Om du inte redan har lyssnat på radions minnesprogram från Palme-åren så kan jag varmt rekommendera ett besök här.
Det är en guldgruva för oss som saknar Palme i dag.



Händelserika dagar

Jag har verkligen varit usel på att blogga under de senaste dagarna. Vi har haft konferens med ledarredaktionen.
Under tiden har det visst hänt saker - Leijonborg vill göra en valkartell i vacker "enade vi stå, söndrade vi falla"-anda men hans borgerliga allians-kamrater har gjort tummen ned. Så gick det med den enigheten.
I morgon börjar alliansens konvent där Fredrik, Lars, Göran och Maud ska stå sida vid sida och uppvisa samstämmighet inför fotoblixtar och tv-kameror.

Sen har Mustafa Can i Dagens Nyheter avslöjat vad det babblas om på Alexander Bards mejlinglista Elit.
Nivån på samtalet hos denna självutnämnda elit bland mediafolk, forskare, författare och andra samhällsaktörer är så man rodnar. Vad Olle Wästberg gör i detta pinsamma sammanhang är obegripligt.

Läs mer här.





Konferens

Jag befinner mig på en två-dagars konferens, därav det sparsamma bloggandet.
Ska nu lyssna till Hans Blix om hans viktiga arbete mot massförstörelsevapen.
På återseende.


Måndag morgon

Godmorgon! I dag recenseras förstås söndagkvällens partiledardebatt i TV4.
Här kan du läsa ledarsidans kommentar.
Från Mellanöstern rapporteras att Israel nu definitivt beslutat att hålla inne palestiniernas pengar. Det måste nog förstås som valtaktik från tf premiärminister Olmert inför det stundande israeliska valet men det riskerar att leda till en katastrofal situation i området - för båda parter.
Mer om detta senare.



Vännen och politikern Inger Lundberg är död

I helgen dog en nära vän till mig och min man - Inger Lundberg, socialdemokratisk riksdagsledamot från Örebro. Hon var en kämpe in i det sista och trotsade döden flera gånger om. Till slut fick cancern ett övertag.
Sorgen är bedövande. Tankarna går denna mörka februarinatt till Ingers familj, hennes make Roger och barnen Kalle och Karin.
Inger hörde till de fantastiska politiker som verkligen brann för sitt uppdrag att vilja göra samhället bättre och mer solidariskt. Hon kunde debattera ideologi och samtidigt arbeta praktiskt för människor som hade det svårt på olika sätt. Hon levde sin tro på politiken och vi var många som blev inspirerade av hennes vilja och energi.
Socialdemokraterna har förlorat en fantastisk kämpe. (Läs Rolf Janssons fina runa över Inger här)
Vi som kände Inger har förlorat en underbar vän, en vän som alltid brydde sig, en vän som hade nära till skrattet också då livet var som svårast.
Det känns ofattbart tomt.



Persson på strålande humör

Göran Persson var på ett strålande humör på dagens hearing med Oljekommissionen. Gårdagens KU-förhör verkade som bortblåst.
Han lade in små skämtsamma kommentarer mellan de olika talarnas föredragningar.
Efter att ha lyssnat till Hans Folkesson, utvecklingschef vid Volvo personvagnar som berättade om den senaste teknikutvecklingen som syftar till energieffektiva och bränslesnåla bilar, utbrast Göran Persson:

- När jag var ung sade vi "Ingen Ford på våran gård". Men i dag går det ju alldeles utmärkt med Ford.

När miljöanalytikern Jonas Åkerman vid KTH dragit flygets miljöförstörande konsekvenser och problemet med att vårt resande blir allt längre över jordklotet kommenterade Göran Persson:

- Varför flyga till Florens när man kan festa i Flen?



Spännande oljehearing

I dag har jag ägnat mig åt att lyssna till en hearing med kommissionen mot oljeberoendet. Jag har i tidigare bloggnotiser skrivit om statsministerns stora visionära projekt att göra Sverige oberoende av oljan.
Dagens hearing handlade om transportsektorn.
Det är fascinerande att se forskare, fordonsindustridirektörer miljödebattörer och fackliga ledare sitta i samma rum och diskutera de spännande framtidsfrågorna. Statsminister Göran Persson och kommissionens generalsekreterare Stefan Edman satt som värdar framme på podiet.
Tänk att statsministern avsätter fyra timmar av sin dyrbara tid. Det visar att han verkligen anser att energi- och miljöfrågorna är viktiga.


Utrikespolitiken

Jag tillhör dem som tycker att Laila Freivalds fått oproportionerligt mycket kritik för bristerna i tsunami-hanteringen. Mediedrevet mot henne förra året var oerhört överdrivet.
Det visar inte minst katastrofkommissionens grundliga genomgång, där betydligt större fokus läggs på statsministerns ansvar.
Däremot är jag kritisk till Freivalds som utrikesminister. Alltför ofta hamnar hon fel i sina utrikespolitiska bedömningar och alltför ofta följer hon statsministerns alltför USA- och Israelvänliga linje.
Nu ska det ju också sägas att den borgerliga alliansens utrikespolitik vore direkt förfärlig om den blev verklighet.

Läs dagens huvudledare om den utrikespolitiska deklarationen och riksdagens debatt.


Pricka dem alla

Phu, den här dagen har gått åt till att bevaka KU-förhören, förstås.
Dagens förhör med statsministern och utrikesministern hör till de minst intressanta faktiskt. Inget nytt som inte redan kommit fram i katastrofkommissionens rapport.
Det är uppenbart att många har gjort fel i den här storyn. Som Aftonbladets ledarsida sagt från första stund fanns det uppenbara brister i regeringens krishantering. KU bör pricka statsministern, utrikesministern, sjukvårdsministern och försvarsministern.
Sedan bör nog oppositionen, inklusive miljöpartiet, akta sig för att göra alltför mycket politiskt spel av denna allvarliga katastrof. Att nu ställa misstroendevotum mot utrikesministern inger knappast respekt. Det kunde de gjort för länge sedan, om de anser att det är Freivalds som bär hela ansvaret.
Politiskt intressantare är att granska hur statsministern levt upp till det han i sin proposition som riksdagen antog 2002 lovade när det gäller att förbättra krisorganisationen.
Mer om detta på morgondagens ledarsida.

Ps. Jag var i radions Studio 1 och debatterade denna fråga nu klockan 17.00. Min kollega, vår nya ledarskribent Nisha Besara, var samtidigt i SVT 24 i samma ärende. Tidigare i dag har samhällsredaktionens Lena Mellin kommenterat utfrågningarna i Ekot. Aftonbladet är med överallt.

Onsdag morgon

Godmorgon kära bloggläsare! Just nu pågår den utrikespolitiska debatten i riksdagen.
Laila Freivalds läser upp sin utrikespolitiska deklaration.
Mer om detta senare.
Tills dess kan du läsa dagens ledare om arbetarrörelsens valupptakt i Örebro samt Mats Engströms rapport från EU-parlamentets debatt om tjänstedirektivet.


Märklig mejlhistoria

Under KU-förhören om Tsunami-katastrofen har ett mejl dykt upp.
Lennart Brittner heter en man på försvarsdepartementets grupp för underrättelse- och beredskapsfrågor.
Han skickade ut ett så kallat larm-mejl klockan 06.28 på annandagens morgon. Där berättade han om att en sju meter hög flodvåg slagit in över Pukhet i Thailand och att 20.000 svenskar befann sig i katastrofområdet.
(Se mejlet här)
Fem minuter senare skickar han en påminnelse till pressekreterarna för att säkerställa att de verkligen öppnar sin e-post och läser den, uppger han för Sveriges radios Ekot-redaktion.

"Ledsen att behöva väcka er, men flodvågen i Phuket kan ha skadat många svenskar. Se mail på mobilen."

Statssekreterare Lars Danielsson blev hårt grillad av KU:s moderate ordförande Lennmarker angående detta mejl. Danielsson sade sig ha fått det och läst det. Huruvida han gått vidare med den exakta informationen till statsministern blev dock oklart.

Nu visar det sig att många fler i regeringskansliet fick detta mejl, bland annat försvarsministern, ÖB, UD:s presschef, statssekreteraren på biståndsenheten och finansministern. Ekot har tagit del av den sekretessbelagda sändningslistan. Av de läsbara namnen kan inte Lars Danielssons skönjas.

Varför är en del namn överstrukna? Av säkerhetsskäl påstås det.
Skulle det av säkerhetsskäl vara viktigare att dölja Lars Danielssons namn än försvarsministerns eller ÖB:s?
Jag begriper inte detta.
Det är något lurt med hela mejl-historien.


Jag gillade Putte Wickman

Så sorgligt med Putte Wickman. Han skulle visst precis ut på turné, men cancern besegrade honom.
Jag gillade verkligen Putte Wickmans fina klarinettspel. Två av mina favorit-jazz-artister har på kort tid avlidit, Monica Zetterlund och nu Putte Wickman.
Det känns tomt.


Ett Chinatown fast utan kineser

I dag har vi haft sällsynt struligt med tekniken. Nisha Besaras debut-krönika på ledarsidan kom först ut på nätet under seneftermiddagen/kvällen. Det beklagar jag verkligen.
Länstidningen i Södertälje hörde av sig till Nisha redan i morse och gjorde intervju med "stadens dotter" som börjat på Aftonbladet. Kul!
Läs hennes krönika om Ronna, stadsdelen i Södertälje där hon växte upp.



Hurra igen!

Och nu tog herrarna guld i sprintstafetten.
Vilken dag!


Kaos i tunnelbanan

Jag tillbringade en förfärlig morgon i underjorden. Tunnelbanan gick sönder vid Hornstull och gick inte att rubba på 20-25 minuter. Det fick till följd att jag kom till Centralstationen 10.05. Tåget till Örebro gick 10.07.
Hm. Jag rusade och kom upp till plattformen när tåget rullade bort. Suck.

Det blev alltså ingen s-valupptakt i Örebro för min del. Får kolla in LO-ordförande Wanja Lundby-Wedins tal på avstånd. Det går det med.
Det mest retliga när kollektivtrafiken brakar samman är den usla informationen. Att med jämna mellanrum upprepa att det är stopp i tunnelbanan är tämligen meningslöst. Det vet vi ju. Däremot skulle vi gärna vilja få ungefärliga bedömningar om när tågen kan börja gå igen...


Hurra!

Sveriges första guldmedalj i OS i Turin togs av tjejerna Lina Andersson och Anna Dahlberg. De vann sprintstafetten alldeles nyss. Underbart!
Kvinnor kan, som vanligt.


Östros besöker Atlas Copco

I morse skrev jag en bloggnotis om dagens huvudledare där vi föreslår att socialdemokraterna besöker Atlas Copco när de ändå är i Örebro på valupptakt i morgon.
Nu har jag fått veta att näringsminister Thomas Östros tänker börja dagen med ett studiebesök just på Atlas Copco. Utmärkt!



Skrämmande om Tjetjenien

I dag skriver den modiga ryska journalisten Anna Politkovskaja på Aftonbladets kultursidor.
Den här gången har hon mött förgiftade barn i Tjetjenien.
Hon hör till de viktigaste opinionsbildarna från öst i dag.

"Bakom oss har vi elva år av nästan oupphörligt krig. Så många krigsförbrytelser har begåtts att tribunalerna får svårt att välja vilka de skall ta itu med. Krigets ideologi förblir oförändrad: de människor som har olyckan att leva på tjetjensk mark betraktar man, precis som förr, som biologiskt experimentmaterial - även om man då och då låter dem gå till val eller bli valda", skriver Politkovskaja.

När ska västvärlden och EU högljutt börja protestera mot Putins krig i Tjetjenien?
Överhuvudtaget tycks utvecklingen hos vår stora granne i öst gå i helt fel riktning, bort från demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs gärna min krönika från Aftonbladets seminiarium med Anna Politkovskaja i december förra året.




Var blev dunderkuren av?

Den borgerliga alliansen och direktörskören i Svenskt näringsliv brukar tala om att Sverige har ett uruselt företagsklimat och att ingen kan driva företag här.
Därför väntade jag mig en rejäl dunderkur när alliansen i dag skulle presentera sin alternativa tillväxt- och näringspolitik. Det var inte mycket till kur, på sin höjd några beska droppar.
Taktiken är tydlig att ligga så nära socialdemokratin som möjligt men långsiktigt förstås förändra i grunden. Väljarna ska inte kunna skrämmas av systemskifteshotet i årets val.

"Blir detta starten på en genuin omvandling av Sverige i företagsam riktning? Man saknar den där riktiga trumpetstöten....", klagar Svenska Dagbladets politiska chefredaktör, PJ Anders Linder.

Det verkar som om inte ens moderaterna tyckte alliansprogrammet var tillräckligt innehållsrikt. I morgon kallar de till pressis för en "offensiv näringspolitik".




Nisha Besara börjar på ledarredaktionen

I dag börjar Nisha Besara på ledarredaktionen. Hon ska vikariera för Jesper Bengtsson som är tjänstledig ett år. Jag har noterat att det redan i delar av bloggosfären skrivits positivt om att Nisha börjar hos oss.
(Läs här och här exempelvis)

Nisha har varit redaktör för tidskriften Tvärdrag och krönikör i Dagens Arbete. Hon kommer närmast från ett jobb som sakkunnig hos integrations- och jämställdhetsminister Jens Orback. Hon har också en gång i tiden arbetat på radions minoritetsspråksredaktion.
Hennes folkrörelsebakgrund finns i Assyriska riksförbundet och Assyriska föreningen i Södertälje samt i det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Inom kort kommer läsarna av Aftonbladets ledarsida få ta del av Nishas spännande funderingar om Sverige och världen.
Varmt välkommen till Aftonbladet, Nisha!



Studiebesök för socialdemokraterna

I morgon inleder socialdemokraterna och LO sin gemensamma valupptakt i Örebro.
De skulle kunna passa på att göra ett studeibesök i verkligheten och kolla in Atlas Copco.
Företaget valde, tvärtemot den kvartalskapitalistiska trenden, att flytta hem produktion och fabriker till Sverige. Det visade sig mycket lönsamt. I år gör Atlas Copco en vinst på 6,6 miljarder kronor - en ökning med två miljarder på ett år!

"De som påstått att det inte går att driva företag i Sverige har tydligen inte hört talas om det industriella lyftet i Örebro", skriver vi på ledarplats i dag.

Även deltagarna i s-valupptakten skulle må bra av ett studiebesök i valrörelsens viktigaste fråga - den om arbete, välfärd och tillväxt.


Västs bild av muslimer är kränkande

I går visade TV-nyheterna den förfärliga videon där brittiska soldater misshandlar några irakiska ungdomar.
Det är som sagt inte första gången västvärlden bilder kränker muslimer.
Jag glömmer aldrig fotoutställningen med bilderna från Abr Graib-fängelset, där unga amerikanska soldater förnedrar irakiska fångar.
Läs mer i min måndagskrönika.

Söndagkväll

Helgen har gått i vänskapens tecken med middagar och kaffe-kalas.
Ska nu snart runda av med "Six feet under" - den galna men underbara amerikanska TV-serien.
Vill bara påminna om Olle Svennings viktiga söndagstext i dagens Aftonbladet.
På återseende.

Engelsk press om Perssons oljepolitik

Jag skrev nyligen en bloggnotis om att New York Times i en stort uppslagen artikel skrev om den svenska miljöpolitiken, främst statsminister Göran Perssons "oljekommission".
Nu har engelsk press också börjat intressera sig för den svenska kampen mot oljeberoendet.
The Guardian skriver - Sweden plans to be world´s first oil-free economy" (tack för tipset Eric).

Miljödebattören Stefan Edman, som satts att leda Perssons viktiga oljekommission, skriver i ett mejl till mig att de utländska medierna ringer för fullt.

"Idag blev jag paff, plötsligt ringde journalister från Belgien, Israe, BBC och Der Spiegel - och alla ville veta hur Sverige skall bli oljefritt på femton år, tilll 2020", berättar Edman.

Häftigt. Det är inte utan att man känner en viss stolthet för Sverige.



Östros har rätt

I går kunde vi höra hur näringsminister Tomas Östros ifrågasatte partisekreterare Marit Ulvskogs konsiprationsteorier om varför svenska direktörer inte investerar vinsterna i företagen.
Enligt Ulvskog skulle det ha med att det är valår att göra. Företagarna vill helt enkelt att det ska gå illa för Sverige för att regeringen Persson inte ska kunna uppvisa ett gott näringslivsklimat...

"Det tror jag inte ett ögonblick på", deklarerade Östros för Ekot.

Frågan om ägandet och vad företagen gör med sina enorma vinster är angelägen att diskutera.
Framgångsrika och förnuftiga direktörer som Carl Bennet har ifrågasatt kvartalskapitalismens kortsiktighet och fokus på aktieutdelningarna.

Debatten skulle må bra av om Ulvskog slutade med sina pinsamma konspirationsteorier.
Mer om detta på ledarsidan i morgon.

Borgerlig regering - backlash för miljön

De borgerliga partierna har klara trovärdighetsproblem vad gäller miljöpolitiken. Inte ens det gamla centerpartiet är längre pålitligt i dessa frågor - gröna centern har under Maud Olofssons ledning blivit riktigt grått.
Läs Aftonbladets ledare i torsdags.


Märklig minneslucka

KU-förhören i går gav inte så mycket nytt. Däremot blev bilden av statssekreterare Lars Danielssons agerande än märkligare. Från att ha kunnat ge en detaljerad redovisning till katastrofkommissionen om vad han gjorde och till vem han ringde och vad som sades på annandagen minns nu Danielsson ingenting.
De många UD-källor han sagt sig ha pratat med visade sig bara vara regeringskansliets förvaltningschef Gunnar Holmgren som konstaterat att läget var under kontroll vad gäller telefonväxelns kapacitet.

Förtroendet för statsministerns närmsta man är sannerligen inte på topp.
Varför ändrar han sin version hela tiden? Varför vägrar regeringen att låta medier och KU ta del av teleonlistor och inpasseringslistor? Vad är det man vill dölja?
Läs mer i dagens ledare.

Sensationellt provval till ÄB

I dag hölls ett första provval till ärkebiskopsämbetet. Flest röster fick som väntat biskoparna Anders Wejryd och Ragnar Persenius. Men stiftsadjunkten Anna Karin Hammar fick så pass många röster att hon kom med bland de fem kandidater som nu går vidare till en andra valomgång.
Det är sensationellt! Tänk om nästa ärkebiskop kunde bli en kvinna, öppet homosexuell och utanför biskopskretsen. Häftigt!
Som jag skrivit tidigare: Anna Karin Hammar är en av de mest genomtänkta och intressanta präster jag känner till. Hon skulle bli en suverän ärkebiskop!

Stark kärleksstory

Efter en dag av långa sammanträden kände själen stort behov av en god film. Det blev Brokeback Mountain - den sorgliga kärlekshistorien mellan två cowboys på 1960-talet.
Vi var mest kvinnor i publiken.
Snyft och tårar.
Livet kan göra förfärligt ont.
För att inte tala om kärleken.


Patetiska direktörer

"Hot tystar inte oss", står det över hela Dagens Industris förstasida. Direktörerna känner sig hotade av statsminister Göran Persson för hans replik på Ericsson-VD:ns uttalande om att det behövs en borgerlig regering.
Persson har välkomnat direktörernas insteg i samhällsdebatten men också sagt att det kan behövas en debatt om näringlivet, om hur ägandet sköts med mera.
Det har nu tolkats som hot.
Herregud!
Direktörerna ska få säga vad som helst om politiken medan Göran Persson ska hålla käft om företagandet.
Det är patetiskt att höra dessa herrar vars företag gör rekordvinster, i landet som de påstår saknar en företagsvänlig regering.
Mer om detta på ledarsidan i morgon.


Aldrig för sent att börja blogga

Jag blev glad i dag när jag slog upp Aftonbladet och läste om Allan Lööf, 93 år, som har en egen blogg.

"Jag har alltid varit nyfiken på att sätta mig in i nya saker", säger Allan.

Underbart!
Det är aldrig för sent att börja blogga.



Kockkarriär

I går satt jag i möte med Aftonbladets styrelse hela eftermiddagen och därefter hade vi en gemensam "lära-känna-varandra"-kväll med hela Aftonbladet-koncernen. Aftonbladet består numera av rätt många bolag, förutom moderbolaget som ger ut tidningen. Det är Nya medier som gör nättidningen, webb-tv, webb-radio och dylikt, Blocket där du kan köpa och sälja prylar, Byt bil, Hitta.se, Tele-adress...

Vi hade en trevlig kväll som gick ut på att vi tävlade i matlagning. Jag kan konstatera att Blockets VD Pierre Siri är en hejare på att blanchera tomater. Vi var i samma grupp.
En proffskock från Edsbacka krog bedömde rätterna efteråt. Trots vissa påtryckningar från Nya mediers chefredaktör Kalle Jungkvist så insåg kocken vilken rätt som var bäst. Min grupp vann med en utsökt laxpastrami!



KU-förhör pågår

KU:s utfrågningar angående regeringens hantering av tsunamikrisen fortsätter. I dag frågas ambassadören i Thailand, Jonas Hafström, UD:s expeditionschef Pär Thöresson samt Räddningsverkets chef Kjell Larsson ut.

Jag har svårt att tro att det kommer ut något ytterligare som vi inte redan vet genom katastrofkommissionens rapport. Däremot kan KU-förhören på torsdag ge ny information. Då är det de båda statssekreterarna Hans Dahlgren och Lars Danielsson som ska svara på riksdagsledamöternas frågor.
Förhoppningsvis får vi då en klarhet i om vems "story" som gäller angående telefonerande på annandagen.

Ekot
rapporterade i morse att inte ens KU verkar få ut inpasseringslistorna till Rosenbad. När vi i medierna velat få ut dem har det hänvisats till sekretess och säkerhetsskäl.

"På måndagskvällen kom svaret från regeringskansliet. I ett kort svar skriver regeringskanslitets rättschef att det inte finns några exakta inpasseringstider att redovisa", uppger Ekot.

Märkligt. Ska det tolkas som att det inte går att säga om huruvida Lars Danielsson verkligen gick till jobbet på annandagen som han uppgivit eller inte?

"I svaret framhålls att en känd person kan passera in och ut förbi vakten utan att det dokumenteras. Men på den punkten har Danielsson själv sagt till Ekot att det inte fanns något vittne som kunde styrka att han var där", fortsätter Ekot.

"I en annan formulering står det att det inte fanns några andra från regeringens jourorganisation på plats, vilket skulle betyda att Danielsson skulle ha varit ensam på plats i Rosenbad för att ta de första besluten efter tsunamikatastrofen", konstaterar radionyheterna slutligen.

Med tanke på att Danielsson numera inte vet om han minns rätt när han påstått att han ringt UD:s kabinettsekreterare Hans Dahlgren tre gånger vore det bra om vi kunde få veta om han alls gick till jobbet den där annandagen.

Diskussionen om Danielssons och Dahlgrens telefonsamtal kan tyckas som en petitess, men den rör en högst grundläggande fråga nämligen förhållandet mellan UD och Statsrådsberedningen. Och i sin förlängning berör den frågan om statsministern verkligen fick så god information av sin närmsta man som han påstått.


En verklig fråga om yttrandefrihet

På tal om kärnvapen och Iranfrågan (se min förra bloggnotis). Den modiga israelen Mordechai Vanunu avslöjade Israels pågående kärnvapenprogram. För det fick han sitta 18 år i fängelse. Efter att han släpptes har han av israeliska myndigheter förbjudits att tala med utländska medier.
Just nu pågår en rättegång om Vanunus rätt att tala.
Här är verkligen en fråga om yttrandefrihet. Var finns den liberala pressens upprörda ledarskribenter?



New York Times om Göran Perssons gröna politik

I går publicerade New York Times en intressant artikel om den svenska miljöpolitiken. Statsminister Göran Persson intervjuas om sin kamp mot oljeberoendet. Även samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin omnämns för utspelet om att Sverige kan bli en ledande exportör av alternativa energilösningar.

Heja det gröna folkhemmet!


Israel har beslutat betala ut palestiniernas pengar

Israeliska regeringen har nu bestämt sig för att betala ut palestiniernas skattepengar, enligt New York Times.
Det är dock sista gången om det är så att Hamas bildar regering, säger israeliska företrädare.

Det är absurt att Israel kan hålla inne pengar som faktiskt hör till palestinierna. Men det är hoppfullt att utbetalningen nu sker åtminstone.


Kampen mot kärnvapen

I dag skriver jag om kärnvapenfrågan med anledning av IAEA:s beslut att föra frågan om Irans kärnkraftsprogram till FN:s säkerhetsråd.
Förre vapeninspektören Hans Blix har hört av sig och tipsat om en intressant artikel i Asia Times -
The IAEA and the new world order.

Hans Blix själv skrev en bra krönika i Fokus (de lägger tyvärr inte ut länkar till artiklarna) nyligen där han förordade en helhetssyn på Iran-frågan. Det handlar om att kräva en kärnvapenfrizon i hela Mellanöstern, där även Israel drar sitt strå till stacken.


Dialog bättre än diktat

I dag ska partiledarna träffas för att diskutera situationen med brända ambassader och Jyllandspostens nidbilder av Muhammed. Måtte samtalen befrias från valrörelseretorik och inrikespolitiskt spel.

Hoppfulla tecken är att Islamska konferensen och andra muslimska ledare manar till lugn och dialog. Den stora fredsdemonstrationen i Köpenhamn i går är också ett ljus i mörkret - där danskar ville visa på ett annat Danmark än det intoleranta och rasistiska som Jyllandsposten underblåst.

EU och västvärlden måste också inse att dialog är vägen att gå, inte diktat. Självklart måste vi värna vår yttrandefrihet men att använda den för att kränka människor är sannerligen inget som gagnar demokratin.
Anna Lindh tog i EU initiativ till "euoro-islam"-projektet, där bland annat den svenske diplomaten Ingemar Karlsson var inblandad. Måtte denna dialogiska strategi får förnyad kraft.
Läs vår huvudledare i dag - Dialog kan kväva elden.
Läs också gärna Göran Greiders krönika i dagens Metro.

Bilden av Muhammed

Jag och min man umgicks med våra muslimska vänner i helgen. De var mycket upprörda på Jyllandspostens publicering av nidbilderna på Muhammed och den svenska liberala pressens naiva försvar av detta.

- Vi får hela tiden föra ett tvåfronts-krig - dels mot islamofoberna i västvärlden, dels mot de islamska extremisterna, förklarade hon.
- Jag är ju inte alls religiös men jag känner mig ändå kränkt av teckningarna för de säger att alla muslimer är presumtiva terrorister, förklarade han.

Sen kom vi in på bildförbudet inom Islam. Kanske är det just för att Muhammed så sällan avbildas (det finns olika tolkningar inom sunni och shia när det gäller bildförbudet) som Jyllandspostens teckningar i själva verket blir nidbilder av "muslimen"?

Bloggaren Maryam Yazdanfar skriver om hur hon som iranier mycket väl kan tänka sig att rita sin bild av Muhammed.

"Vi shiamuslimer gör det gladeligen själva, hela Iran kryllar av heroiska bilder på diverse profeter på korsen och tvärsen", skriver Maryam.

Människor o Tro i Sveriges radio har ett intressant inlägg av en islamolog från Lund om bilden av Muhammed. I de islamska länderna är bilden av Muhammed en vacker, rättivs och ömsint man - oftast är denna bild mental hos muslimerna. Medan i västvärlden finns den islamofoba stereotypen om Muhammed som en obildad, våldsam och farlig person.

I danska tidningen BT läser jag att Jyllandspostens kulturredaktör som så fint har hävdat yttrandefriheten som ledstjärna för sin gärning inte ville publicera en satirisk teckning över Jesu uppståndelse för några år sedan. Han ansåg att hans läsare skulle ta illa upp.

Rätten att häda måste uppenbarligen betraktas utifrån ett maktperspektiv.



Ambassader brinner och rasister jublar

Nordiska ambassader har attackerats i bland annat Syrien och Libanon. Det är fullkomligt oförsvarligt. Framförallt måste ländernas regeringar kritiseras för att de inte kan värna utländska ambassaders säkerhet.

Samtidigt håller danska nazister möten och hotar med att bränna koranen. Pia Kjaersgaards Dansk folkeparti går fram i opinionsmätningarna.
Aftonbladets Olle Svenning har i flera söndagskrönikor skildrat det islamofobiska samhällsklimat som födde den sortens ovanifrån-hädelse som Jyllandspostens nidbilder av Muhammed innebar.
Läs hans krönika i dag om Rosengård mellan Islam och Danmark.
Hoppfullt är den stora fredsdemonstration som hölls i Köpenhamn i dag, där danskar sade nej till intolerans och förespråkade dialog med arabvärlden.





Kristina Lugn regerar

Så där ja, nu har min vecka med Kristina Lugn gått mot sitt slut. I tisdags kväll såg jag henne tillsammans med jazzmusikern Esbjörn Svensson, i fredags lyssnade jag till hennes angelägna vittnesbörd från Palestina på Dramaten och i dag såg jag pjäsen "Det finns ett liv där borta i Vällingby" på Stadsteatern.
Formidabelt!
På vägen hem från teatern såg jag Jonas Gardell och Mark Levengood med lille sonen Amos.
Liksom Lugn gör Gardell kultur på liv och död. Orden träffar rakt i hjärtat. Skrattet fastnar i halsen.
Det är svart, men ändå kamp.
Livet är en protest mot meningslösheten.


Fredag morgon

Godmorgon!
Jag ska snart lyssna till centerns Maud Olofsson som ska tala på Centerpartiets kommundagar i Södertälje.
Ska bli intresssant att se vilken position centern tänker inta i valrörelsen. Hittills har hon stått för den starkaste kritiken mot socialdemokratin. Att döma av opinionssiffrorna har hon inte precis belönats för det.

Läs dagens huvudledare om situationen i mellanöstern efter det palestinska valet inför det stundande israeliska.
Och så läs min kollega Åsa Petersens fredagskrönika.

På återseende.

Lugn bara Lugn

Den här veckan innebär rena rama Lugn-frosseriet för min del.
Jag är ett stort fan av poeten och dramatikern Kristina Lugn. I tisdags kväll var jag och en vän på en fantastisk föreställning med Esbjörn Svenssons jazztrio och Kristina Lugn. Lugn läste sina underbara dikter till ackompanjemang av Sveriges bästa jazzpianist och hans band. Otroligt bra! Publiken klappade in dem tre gånger.
I morgon kväll ska jag se "Lugn i Palestina" på Dramaten - en föreställning som fått blandad kritik. Vi får väl se hur det blir.
Och på söndag blir det Lugns pjäs "Det finns ett liv där borta i Vällingby" som däremot fått strålande recensioner.
Lugn hela veckan alltså.
Bra för en stressad själ.

Bra, Sven-Erik Alhem!

Överåklagare Sven-Erik Alhem har reagerat på Aftonbladets nyhet att förundersökningen om dödshoten mot över hundra kända homosexuella har lagts ned med hänvisning till HD:s friande av pastor Green.
(Se min bloggnotis)
Alhem har bestämt sig för att kolla upp den högerextrema sajten och se om det går att driva rättsprocess.
Mycket bra!
Det är inte klokt om pastor Green-domen kan leda till att det är fritt fram att dödshota homosexuella.


Stackars Sverige

Nationalekonomen Marian Radetzki vid Luleå universitet vill ersätta svenska språket med engelska.
Det skulle ge Sverige konkurrensfördelar, påstår Radetzki.
Helt logiskt. Radetzki hör till de ekonomer som gärna avskaffar den svenska modellen också.


Debatten om Muhammed-bilderna fortsätter

Aftonbladets Olle Svenning har skrivit flera artiklar på ledarsidan om Jyllandspostens publicering av nidbilderna av Muhammed. Självklart måste en tidning kunna häda i yttrandefrihetens namn.
Men i det här fallet måste hädelsen också ses i ett samhällsklimat - tidningen stryker medhårs de otäcka islamofoba stämningar som brett ut sig i Danmark och är på frammarsch i hela Europa.
Därför är publiceringen snarare en politisk provokation än en kamp för yttrandefriheten.

Aftonbladets ansvarige utgivare, Anders Gerdin, resonerar klokt i dagens tidning.
Läs också riksdagsledamoten Yvonne Ruwaidas (mp) debattartikel.

Islamprofessorn Jan Hjärpe skriver bra i Svenska Dagbladet och pekar på danske statsministerns orimliga hållning i frågan - att först neka de islamska ländernas ambassadörer en träff och sen när exportinkomsterna hotas be om ursäkt för publiceringen.

Lena Askling om duellen

Ledarsidans Lena Askling kommenterade radio-duellen mellan Persson och Reinfeldt i Studio 1 tillsammans med Svenska Dagbladets Maria Abrahamsson och Flammans Aron Etzler.
Mer om duellen på ledarsidan i morgon.

Moderaterna har ingen miljöpolitik

Valets två statsministerkandidater Göran Persson och Fredrik Reinfeldt har precis debatterat i radion.
En ganska förutsägbar debatt utom på en punkt. Det hettade till ordentligt i miljöpolitiken. Persson var på offensiven och Reinfeldt blev riktigt trängd när det gällde frågor som trängselavgifter och oljeberoende.

"Ni har ju ingen miljöpolitik", sade Göran Persson.

Här står verkligen moderaterna tomma, det har Persson rätt i.
Nu har ju till och med George Bush insett vikten av att hitta alternativa energikällor och minska oljeberoendet.



Pastor Green-domens förödande konsekvenser

Vi var många som upprördes över HD:s märkliga friande dom av pingstpastor Åke Greens svavelosande predikan mot homosexuella. Vi ställde frågan om hetslagen överhuvud taget går att praktisera efter denna dom.
Nu finns skrämmande exempel på vad domen får för konsekvenser. I dag skriver Aftonbladet om en högerextrem kristen rörelse som sprider hat och hot mot kända svenska homosexuella. Åklagaren har lagt ned förundersökningen med hänvisning till pastor Green-domen i HD.

Det är djupt oroväckande om svenskt rättsväsende nu anser att det är fritt fram att hetsa mot homosexuella.



Intressant möte med Israels ambassadör

Läsare av bloggen vet att jag i går började min dag med att träffa den israeliska ambassadören Eviatar Manor. Jag har haft kontakt med de två tidigare ambassadörerna och det har inte varit särskilt lustiga möten. De har mer skällt in sitt budskap om att kritiken av Israels ockupationspolitik är fel än fört samtal.

Ambassadör Manor är annorlunda. Det blev ett stillsamt och intressant samtal, även om vi på flera punkter inte håller med varandra. Hans betraktelser över det inrikespolitiska spelet i Israel nu inför valet den 28 mars var klart givande att ta del av.
Bra att israelerna förstått att det inte varit helt lyckat med ambassadörer i Sverige som välter konstverk och skäller ut israelkritiker för att vara antisemiter.

I dag skulle palestinierna fått sina rättmätiga skattepengar som Israel sköter om administrativt, men den ställföreträdande premiärminister Olmert har deklarerat att pengarna hålls inne så länge Hamas inte erkänner Israel.
Det är en destruktiv strategi och skapar bara än mer extremism.
Det sa jag till ambassadören.
Han höll inte med, men var inte kategorisk utan menade att Olmerts hållning inte är en slutgiltig hållning från Israels sida utan just nu råder "vänta och se".



Inspirerande möte i Uppsala

Phu, nu är jag äntligen tillbaka på tidningen och framför datorn. Har varit några stressiga dagar av allehanda sorters sammanträdes- och mötesverksamhet. I bland känns livet som ett enda långt sammanträde.

I dag har jag varit i Uppsala och träffat blivande präster som pluggar på Pastoralinstitutet i Uppsala.
Jag var inbjuden gästtalare på temat om religionens roll i samhällsdebatten - främst med vinkeln religionsfrihet och yttrandefrihet med anledning av HD:s friande av pastor Green och nu den danska debatten om nidbilderna på Muhammed. (Läs gärna dagens huvudledare i Aftonbladet.)
Det blev ett spännande samtal med studenterna. Viljan att ta upp kampen mot all sorts fundamentalism och viljan att ifrågasätta när religionen blir kränkande och förtryckande av människovärdet fanns definitivt. Vi diskuterade kyrkans roll i ett mångkulturellt samhälle liksom mediernas. Båda har svårt att förhålla sig till det nya Sverige.
En sak är säker: med sådana blivande präster finns det hopp om kyrkan som en modig opinionsbildare mot inskränkthet och murbyggande, för öppenhet och solidaritet.


hits