Friad

Bosse Ringholm, som tidigare varit ordförande för fotbollsklubben Enskede IK, kan däremot pusta ut.
Hans klubb har misstänkts för fusk med tränarlöner med mera.
Förundersökkningen har nu lagts ned för något uppsåt kunde inte styrkas.


Åtalad - igen

Malmö-kommunalrådet Ilmar Reepalu har tillsammans med förre landshövdingen Bengt Holgersson, båda socialdemokrater, också blivit åtalade i dag. Det gäller dock inte krogslagsmål utan mutbrott.
De båda herrarna lät sig bjudas till Sydafrika av IT-bolaget Sigmas ägare en Kristi Himmelsfärdshelg. IT-bolaget säljer tjänster både till Malmö kommun och länsstyrelsen.
Ilmar Reepalu hädar dock att resan var i helt privat regi. De känner varandra sen många år och han fick resan som en present på 60- årsdagen.
Märkligt att han själv inte ser ett problem i att ta emot en sådan gåva.
En rättegång får utvisa om det föreligger korruption eller inte.
Ilmar Reepalu är van vid rättegångar. Förra valrörelsen stod han åtalad för trassel med bostadsmässan BO 01. Han blev friad - efter valet.


Dags för paus, Anna Sjödin

I går var det moderata skandaler som upptog medierna.
I dag är det de socialdemokratiska.

SSU:s ordförande Anna Sjödin åtalas, misstänkt för fyra brott: våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, egenmäktigt förfarande och förlämpning.
Ord står mot ord och självklart ska hon inte dömas på förhand.
Men stämmer det att hon varit stupfull på krogen, misshandlat en vakt och dessutom fällt rasistiska omdömen om honom kan hon definitivt inte sitta kvar som SSU-ordförande.

SSU-förbundet har lidit alltför länge av alla skandaler. Dessutom är förbundet svårt sargat av den interna splittring som haft SSU i ett järngrepp i åratal.
SSU behöver nu en ledning som kan ägna sig åt politiken och valrörelsen, inte en som måste delta i rättegångsförhandlingar.
Anna Sjödin borde ta en paus från politiken så länge som rättsprocessen pågår.
För sin egen skull.
Men mest för det socialdemokratiska ungdomsförbundets skull.



Alla är positiva

Jag lyssnar på lunchekot. Den borgerliga oppositionen säger samfällt uppskattande ord om valet av Jan Eliasson som utrikesminister.
Miljöpartiet välkomnar att "två globalister" nu tar över UD, enligt TT.
I bloggosfären läser jag också uppskattande ord om Eliasson.

"Carin Jämtin hade varit så coolt. Men jag tror på Eliasson", skriver exempelvis s-bloggaren Maryam Yazdanfar.

Eliasson ny utrikesminister

Jaha ja, Göran Persson väljer ett säkert kort som utrikesminister - Jan Eliasson. Carin Jämtin blir biträdande utrikesminister och behåller sina biståndsfrågor.
Det är synd att Persson inte vågad välja Jämtin som ett framtidsnamn, men en välvillig tolkning är att hon nu kan skolas in för att sedan vid en valvinst ta över som utrikesminister i höst.

Eliasson har gedigen utrikespolitisk erfarenhet som diplomat, kabinettsekreterare och ordförande för FN:s generalförsamling. Han kommer att behålla FN-uppdraget tills det är avslutat i september.
Det innebär i praktiken att Jämtin får "hålla skeppet på kurs", som Eliasson uttryckte det, under våren.
En något märklig ordning. Sveriges utrikesminister är utlokaliserad till New York.
Politiskt hör Eliasson till Palme/Lindh-traditionen. Hans kunskaper om Iran och Irak lär bli en tillgång med tanke på att de stora utrikespolitiska frågorna framöver med säkerhet kommer att kretsa just kring dessa länder.
Han är erfaren och lär inte göra några kursändringar dessa månader fram till valet.
På valdagen, 17 september, fyller Jan Eliasson 66 år.


Ringholm blir inte utrikesminister

Det är lite förvirrat i rapporteringen från presskonferensen med statsministern och utrikesministern. Jag uppfattade det som att Göran Persson utsett Bosse Ringholm till en tillfällig utrikesminister i väntan på att GP utser en ny.
TT skriver dock att Bosse Ringholm ska sitta fram till höstens val.
Jag hoppas det är ett missförstånd.
Göran Persson sade på presskonferensen: Bosse Ringholm blir inte utrikesminister.
Det är fullt rimligt att Ringholm går in tillfälligt. Persson brukar vilja tänka ett tag innan han utser någon ny minister.
Jämtin bör sedan bli utrikesminister.

Gör Jämtin till utrikesminister

Bosse Ringholm går in som utrikesminister, men det är bara tillfälligt tills Göran Persson utsett någon ny. Nu verkar det dock som om statsministern inte tänker utse någon ny utrikesminister förrän efter valet, om han då sitter kvar.
Carin Jämtin borde redan nu bli utrikesminister. Hon har starkt förtroende i partiet, i medierna och inom UD.


Freivalds avgår

Laila Freivalds har nu meddelat att hon avgår och statsministern har beviljat hennes begäran om entledigande. Det var ett väntat beslut.
Freivalds själv motiverar det med att situationen blivit ohållbar. Hon kan inte bedriva ett seriöst arbete och det drabbar regeringen, partiet och UD.
Det är en riktig bedömning.
Freivalds tog på sig uppgiften att bli utrikesminister i en mycket svår situation efter det förfärliga mordet på Anna Lindh. Det ska hon ha en eloge för. Att komma in i UD-kulturen är inte heller särskilt lätt, särskilt inte när man inte har någon större utrikespolitisk erfarenhet. Freivalds lyckades aldrig få förtroende i sin organisation.
Hanteringen av tsunamikatastrofen har stötts och blötts. Kritiken mot Freivalds har i det fallet varit oproportionerlig och orättvis, vilket även katastrofkommissionens rapport visade.
Däremot visade den senaste affären att hon inte är en bra ledare för UD.
Hon var en utmärkt justitieminister. Hon borde nog aldrig blivit utrikesminister.


Kan Freivalds sitta kvar?

Jag har precis kommit till tidningen. Jag medverkade i SVT:s morgonsoffa tillsammans med DN:s NIklas Ekdahl och SVT:s KG Bergström. Vi var rörande eniga om att timman nog är slagen för utrikesministern.
Nu klockan 08.30 har Göran Persson kallat till presskonferens.
Jag återkommer i ärendet.


För mycket, Freivalds

Vill socialdemokraterna vinna valet? I bland undrar jag. Det är helt enkelt för mycket affärer nu.
I morse vaknade jag till utrikesministerns milt sagt märkliga försvar för varför hon inte talat sanning i affären om SD-Kuriren och Muhammedteckningarna. Hon hade inte förstått journalisternas frågor utan uppfattat att de gällde huruvida UD stängt ned Sverigedemokraternas nättidning eller inte.
Alla som hörde de otaliga intervjuer som gjordes med Freivalds under den pågående affären kunde inte uppfatta det på annat sätt än att hon ville låta påskina att hon inget visste om den UD-tjänsteman som agerat i saken. Nu visar det sig att han handlat på hennes uppdrag.
Det är mycket illa.
Mer om detta på morgondagens ledarsida.

På torsdag kommer dessutom KU-rapporten om Tsunamikrisen. Jag vidhåller att kritiken mot Laila Freivalds i den frågan har varit oproportionerlig och många gånger orättvis, något som katastrofkommissionens rapport också visade.
Men allt sammantaget gör att frågan ändå måste ställas: hur mycket finns kvar av statsministerns - och folkets - förtroende för utrikesministern?


Grattis på 10-årsdagen, Persson!

Det är tio år sedan Göran Persson valdes till partiordförande för socialdemokraterna. Han har dessutom varit statsminister i tio år.
Med europeiska mått mätt är det en unikt lång obruten tid vid makten. Persson hör i dag till de mest erfarna politiska ledarna i EU.
Perssons meriter när det gäller att klara upp Sveriges besvärliga finansiella läge efter ett borgerligt vanstyre är odiskutabla. I dag hör svensk ekonomi till de mest stabila och framgångsrika. Arbetslösheten är fortfarande ett gissel men är på en betydligt lägre nivå än Europa-snittet.
Göran Persson är en maktpolitiker, vilket visar sig i hans agerande i EU och utrikespolitiken.
Han är mer pragmatiker än utopist. Utom på en punkt. Hans engagemang för det gröna folkhemmet kombinerar spännande idépolitiskt tänkande med praktisk politik.
Perssons snilledrag att tillsätta en kommission för att minska oljeberoendet har redan fått honom och Sverige att framstå som ett grönt föredöme i världen.
Grattis Göran Persson!
I morgon kan du på ledarsidan läsa Olle Svennings lysande betraktelse över Göran Persson.

Fin minnesstund för Inger Lundberg

I lördags var jag på socialdemokraternas minnestund med anledning av riksdagsledamoten och örebropolitikern Inger Lundbergs bortgång. A-salen i det fina folkets hus i Örebro var fullsatt. Partivänner från hela länet var där för att hedra minnet av Inger. Också politiska motståndare som folkpartiets Johan Pehrsson talade varmt om hennes förmåga att kombinera starkt politiskt engagemang med omsorg om människor, även sådana vars åsikter hon inte delade.
Rolf Jansson talade fint om "motorn" Inger som drev på i både politik och vänskap. Hon var den ständiga optimisten. Minnet av henne är ljust, framhöll Jansson. Och på podiet lyste ett stearinljus invid en vacker bild av Inger, tagen av hennes man fotograf Roger Lundberg.
Näringsminister Thomas Östros myntade uttrycket "en forskande politiker" som stämmer väl med Inger Lundbergs politiska hållning. Hennes stridbarhet, nyfikenhet och kritiska tänkande gjorde henne till en ytterst kompetent politiker - men också besvärlig för den som inte var så påläst som Inger.
Förre SSU-ordförande Mikael Dammberg kunde knappt hålla tillbaka tårarna när han tackade för allt hon betytt. Det är slående hur Inger Lundberg som ofta själv kallade sig "tant Inger" betydde mycket för den unga generationen. Hon var som en morsa för de unga förtroendevalda både i Örebro län och i riksdagen.
Torsdag 16 mars hålls begravningen i Längbro kyrka i Örebro.



Fint bildspel om Palme

Dagens Nyheter har gjort ett fint ljudsatt bildspel till minnet av Olof Palme.
Se och lyssna till en av Sveriges största politiker.


Nisha gjorde succé

Jag har tillbringat eftermiddagen i Z-salen i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm. Det traditionsenliga Olof Palme-priset delades ut. I år gick det till Daw Aung San Suu Kyi för hennes kamp för ett demokratiskt Burma.
Hon sitter i husarrest så i hennes ställe tog Dr. Sein Win, premiärminister i exil, emot priset.

Det är 20 år sedan mordet på statsminister Olof Palme. Prisceremonin var därför utökad med högtidstal av statsminister Göran Persson, biståndsminister Carin Jämtin och Aftonbladets Nisha Besara.
Nisha gjorde succé med sitt personligt hållna tal.
Jag hörde många gamla ministrar och andra ledande socialdemokrater som rörda berömde hennes tal.
Den unga exilburmesiskan och människorättsaktivisten Charm Tong drog också kraftiga applåder.

Läs gärna Jesper Bengtssons krönika från dagen då årets pristagare offentliggjordes. Jesper är burma-kännare (han är just nu tjänstledig) och kommer i vår med en bok om Burma.


Le Monde om Olof Palme

Franska tidningen Le Monde skriver om minnet av Olof Palme. Jag är intervjuad liksom Pierre Schori och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Av någon anledning är min ålder utsatt men inte herrarnas.
Jag som trodde att fransmän var artiga gentlemän... fniss.


20 år efter mordet

I dag är det exakt 20 år sedan statsminister Olof Palme sköts på öppen gata mitt inne i centrala Stockholm.
Mordet är ännu inte rättsligt uppklarat. Det blir det förmodligen aldrig. Jag är personligen övertygad om att det var Christer Pettersson som mördade Palme, men hovrätten friade honom.

Den tidigare SAF-direktören Sture Eskilsson (grundaren av högersmedjan Timbro) berättar om mordnatten i sina memoarer "Från folkhem till nytt klassamhälle - ett högerspöke berättar". Han beskriver hur han blir uppringd av Håkan Gergils när nyheten om statsministermordet kablats ut.
Gergils frågar Eskilsson om han visste vad som hänt.
"Själv är jag in Norge, så jag har alibi", skämtar Gergils.
Det säger något om det stämningsläge som fanns inom högerns tankesmedjor vid tidpunkten för Palmemordet.

Vi fortsätter våra palme-betraktelser på ledarsidan. I dag skriver Lena Askling om hans inrikespolitiska betydelse. Nisha Besara reflekterar över Palmes roll för en ung generation som aldrig riktigt fick uppleva hans politiska gärning.
I eftermiddag sker det traditionsenliga utdelandet av Palme-priset. Bland talarna finns statsminister Göran Persson, biståndsminister Carin Jämtin och Aftonbladets Nisha Besara.
Häftigt. Jag kommer att stolt sitta i publiken.



Sveriges röst får inte tystna

I dag skriver jag om Olof Palmes internationella engagemang.

"Framtiden hör internationalismen till", sade Palme.
Det vore bra om dagens svenska socialdemokrati minns de orden.

Läs också gärna Sten Anderssons, Lena Hjelm-Walléns och Peter Weideruds debattartikel i Svenska Dagbladet på samma tema - Förvalta Palmes solidaritet.



Palme igen

I fredags skrev jag en bloggnotis om Palme. Läs Olle Svennings suveräna söndagskrönika i dagens Aftonbladet. Det lär bli många Palme-betraktelser framöver.
I morgon skriver jag själv om Olof Palme och den gränslösa solidariteten.
På tisdag är det exakt 20 år sedan det tragiska mordet.


Saknaden efter Palme

Har precis kommit tillbaka till redaktionen efter att ha medverkat i ett seminarium på ABF om Olof Palme.
Aftonbladets förre chefredaktör Gunnar Fredriksson och jag var inbjudna talare. Arenagruppens Håkan Bengtsson ledde seminariet.
När jag blickade ut över publiken ökade nervositeten. Där satt Lisbet Palme, Mårten Palme, Anita Gradin, Olof Ruin, Maj-Britt och Rolf Theorin, Sverker Åström och många många fler av socialdemokratins tunga garde.
Det blev ett spännande samtal om Palmes politiska betydelse internationellt och inrikespolitiskt.
Saknaden är påtaglig efter hans tydliga stämma till kamp för en gränslös solidaritet.
SVT 24 sänder seminariet på tisdag - då är det 20 år sedan mordet på Olof Palme.


Vad odlas det för kultur på 68:an?

Jag hörde just Rapport. Nu bekräftar socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog att smutskastningsmejlen mot moderaternas Fredrik Reinfeldt skickats från en anställd på partikansliet.
Hon sade till Rapport att ärendet hanteras internt.
Det måste rimligen innebära avsked eller omplacering av denna omdömeslösa person. Ulvskog måste också självkritiskt fundera över vilket klimat som skapas i partihögkvarteret.
Socialdemokraterna har inte råd med flera idiotiska affärer.
Att det mest amerikaniserade inslaget i valrörelsen (personpåhopp och smutskasningskampanjer) skulle visa sig komma från Sveavägen 68 är verkligen pinsamt.
Det gör ont i folkrörelsesjälen.





Minnet av Olof Palme

Majgull Axelsson, Gunnar Fredriksson och jag själv medverkar i en ny bok om Palme - Solidaritet utan gränser (Atlas).
I morgon ska jag och Gunnar diskutera Palmes politiska betydelse. Klockan 11.30 på ABF på Sveavägen.
Om du inte redan har lyssnat på radions minnesprogram från Palme-åren så kan jag varmt rekommendera ett besök här.
Det är en guldgruva för oss som saknar Palme i dag.



Utrikestystnaden sänker sig

I dag talar utrikesminister Laila Freivalds vid Folk och Försvars konferens i Sälen.
Hon har blivit hårt åtgången det senaste året för misstagen runt tsunamikatastrofen.
Kritiken har ofta varit överdriven tycker jag.
Den har dock lett till en oerhörd försvagning av utrikesministerns position vilket får konsekvenser för utrikespolitiken. Sverige har på senare tid varit alldeles för tyst i världsdebatten.
Jag skriver om just detta i min måndagskrönika i dag.

Nu blir det ös i riksdagen

Jag läser i Maryam Yazdanfars blogg att hon från årsskiftet blir ersättare i riksdagen - hon ska sitta i arbetsmarknadsutskottet. Häftigt!
Det är bara att gratulera riksdagen. Yazdanfar är en politisk kraft att räkna med.
Jag hoppas att hon fortsätter att blogga och berättar om livet i riksdagen.


Mångfaldens dag i Salem

Främlingsfientliga krafter har tyvärr gjort stockholms-förorten Salem till sin mötesplats.
Nu vill arbetarrörelsen bilda motkraft och inbjuder till mångfaldens dag i morgon, 3 december.
I Murgrönan, Salem centrum börjar evenemanget från lunch och framåt. Bland talarna finns chefen för Levande historia, Helene Lööf och integrationsminister Jens Orback.
Bra initiativ.




Varför pratar aldrig Persson om förorterna?

Jag läser om S-kvinnors ordförande Nalin Pekgul som i radion i dag berättat att hon och hennes familj tänker lämna stockholmsförorten Tensta.

"Tensta har blivit för farligt för barnen", säger hon till Studio 1.

Tidigare i höstas var hon och sonen på väg hem från Tensta marknad och blev plötsligt vittnen till ett skottdrama.

"Det var blod överallt och det är inte roligt för en åttaåring att se sånt", säger Nalin Pekgul som också oroas över den växande fundamentalismen i Tensta.

Det är ett trist besked. När en sådan kämpe som Nalin bestämmer sig för att flytta från den stadsdel som hon är så förknippad med är det illavarslande.
Jag har dock full förståelse för hennes beslut. Min man och jag bestämde oss för att flytta från Bandhagen efter att dels den lokala puben hade spängts, dels att grannen hade stuckit en kniv i en person i vår trappuppgång.
Vi som har råd att flytta gör det. Och samhället slits sönder.
Förorternas sociala segregation hör till vår tids mest angelägna samhällsfråga.
Märkligt nog pratar aldrig statsminister Göran Persson om integrationen eller om förorten och den sociala nedmontering som pågått där alltför länge.
Inte ens i sina långa tal nyligen på s-kongressen som hölls i Malmö - Sveriges mest mångkulturella stad.
Håller socialdemokratin på att tappa sin sociala kompass?
Med tanke på det som just nu händer i Frankrike hoppas jag innerligt att svaret på frågan är nej.
Men säker är jag inte.


Folkrörelsedemokratins dilemma

När jag lyssnar till Bosse Ringholm angående skattestrulet på Enskede IK känner jag viss sympati. Jag vidhåller förstås att han inte bör vara högst ansvarig för idrottsfrågorna så länge debaclet med hans fotbollsklubb pågår. Däremot kan han sitta kvar som vice statsminister.
Ringholm pekar på ett dilemma för oss folkrörelsedemokrater. Han är en genuin folkrörelsesosse som alltid haft föreningsengagemang, bland annat 16 år som ordförande för Enskede IK. Det är fint.

- Jag valde att avgå för ett år sedan för jag hann inte sköta mitt uppdrag. Klubbens verksamhet har växt betydligt - från 400 medlemmar till 2500 medlemmar, sade Ringholm i radions Studio 1 i går.

Från att ha varit ett ideellt engagemang för en relativt liten klubb blev det i det närmaste ett heltidsengagemang för en stor verksamhet. Då är det svårt att hinna med om man är toppolitiker samtidigt.
Och här någonstans begår Ringholm kanske ett tankefel?
Han hänvisar till vikten av att man kan "vara vanlig" och ha den här typen av engagemang också som statsråd samtidigt som det är ett risktagande.
Frågan är om man ändå inte ska välja vad man ägnar sig åt under olika skeden av livet?
Det är suveränt bra om våra beslutsfattare har en folkrörelsebakgrund med förståelse för det som hör till den svenska demokratin - den ideella sektorn och föreningslivet.
Samtidigt blir det en märklig sammanblandning om man som finansminister eller idrottsminister samtidigt sitter ordförande i en fotbollsklubb eller någon annan förening som är beroende av samhällsstöd av olika slag.

Kanske visar det också på den alltför nära relationen mellan stat och folkrörelsesektor?


Heja Hulthén från Göteborg

Jag vaknade till Ekots reporter som berättade att det är bråk om nomineringarna till ledamöter i det socialdemokratiska verkställande utskottet nu inför kongressen. Göteborg driver kommunalrådet Annelie Hulthén men Västregionen lär vilja ha Frank Andersson.
Mina källor uppger att det inte är riktigt så enkelt. Göran Persson själv lär vara en aktiv part i nomineringsprocesserna trots att han inte sitter i valberedningen. Han förordar Frank A men Frank A vill inte ställa upp.
Andra Persson-favoriter till det mäktiga VU:t lär vara Pär Nuder, Thomas Östros, Ibrahim Baylan och Thomas Bodström.
Bara män. Och statsråd i Perssons regering. Inte bra för folkrörelsedemokratin.
Jag hoppas verkligen Göteborg och Västsverige kan enas och att de driver Annelie Hulthén - en utmärkt politiker med erfarenhet från både folkrörelselivet, Bryssellivet och kommunpolitiken. Dessutom är hon väldigt kunnig i miljöpolitik.
Rösta på Hulthén!


Föräldraförsäkringskampen går vidare

Frågan om delad föräldraförsäkring kommer att bli en het punkt på s-kongressen i Malmö nästa vecka.
Uppenbarligen sker nu stora påtryckningar från högsta partiledningen (läs Göran Persson) mot dem som förordar en mer delad och individualiserad föräldraförsäkring.
I går gick tyvärr LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin ut och lade ner vapnen. Hon hänvisade till att partiet inte skulle må bra av splittring i denna fråga.
Detta kritiserar vi på ledarsidan i dag.
I dag gick partiordförande Persson ut och sade att han instämde med LO:s ordförande.
Vilket spel.
Nu gäller det för S-kvinnor, SSU:are och partidistrikt att fortsätta kampen för jämsttäldheten och en delad föräldraförsäkring.
Det blir spännande på tisdag när kongressen ska ta beslut.



Ringholm kan inte vara idrottsminister

Skandalen runt Enskede IK snurrar vidare. Sveriges radios ekot-redaktion har i dag berättat om ett avtal som tyder på att svarta tränarlöner betalats ut från klubben.
Från att först ha kategoriskt förnekat att det skulle vara några skatteproblem i klubben har nu Ringholm vecka efter vecka fått backa. Ekots granskning har hela tiden visat sig stämma. Skatteverket har också påtalat felaktigheter.
Bosse Ringholm har under lång tid varit ordförande i fotbollsklubben. Att han rimligen inte varit medveten om att det begåtts olagligheter fråntar inte honom hans ansvar som ordförande.
Nu måste det till en juridisk process där det klargörs vad som faktiskt har hänt och vem som är ansvarig för de eventuella olagligheterna.
Aftonbladet har tidigare krävt att Bosse Ringholm lämnar idrottsfrågorna till någon annan i regeringen. Det är varken bra för regeringen eller idrottsrörelsen att den högst ansvariga för idrottsfrågorna är insyltad i en besvärande skatteaffär i en av landets fotbollsklubbar.

Metallare gillar Margot Wallström

I dag skriver vi i en kortis på ledarsidan om en intressant undersökning som Dagens Arbete har gjort.
En enkät bland ombuden på Metallkongressen i veckan visar att vart fjärde metallombud vill att Göran Persson lämnar partiledarposten redan nu i höst.
Vartannat ombud vill se Margot Wallström som ny partiordförande för socialdemokraterna.
De som påstår att Wallström inte skulle ha något förtroende i fackföreningsrörelsen har uppenbarligen fel.

Lägg fotbollsskorna på hyllan, Ringholm

Som jag tidigare skrivit i bloggen tycker vi på Aftonbladets ledarsida att Ringholm borde lämna över idrottsfrågorna till någon annan - han är ingen bra förebild för idrottsrörelsen längre. Och för hans egen skull bör inte rollsammanblandningen kvarstå.
Ser att bloggaren Chadie håller med oss.


Lämna idrottsfrågorna, Ringholm

Skatteverket har granskat fotbollsklubben Enskede IK där idrottsminister Bosse Ringholm varit ordförande i 14 år.
Klubben har undanhållit nära en miljon från beskattning genom att lämna oriktiga uppgifter och bristfälliga redovisningar av reseersättningar och sponsorintäkter.
Bosse Ringholm svär sig fri från att ha känt till sjabblet.
Det är inte trovärdigt eftersom misstankar och kritik framkommit sedan något år.
Ringholm borde redan då för ett år sedan tillsatt en fristående revisor som fått granska slarvet eller den "kreativa bokföringen". Det gjorde han inte.
Idrottsminister Ringholm borde nu tillsätta en översyn av hur Idrottssverige sköter sin ekonomi och om regelverket för ideella föreningar är möjligt att leva lagligt med.
Sen borde Ringholm lämna över idrottsfrågorna till någon annan i regeringen eftersom han inte längre framstår som ett bra föredöme för Idrottssverige.


Morgan Johansson sjöng anti-fågelvisa

S-bloggaren Jonas Morian tipsar mig om att hälsominister Morgan Johansson en gång i sin ungdom sjöng sången "Anti-fågelvisa" i det socialdemokratiska studentförbundet:

"Fåglar är äckliga, vidriga påfund
utrota alla och börja i Lund!
Piska sen upp alla ornitologer,
glor man på fåglar är man inte riktigt sund.
"

Hotet från fågelinfluensan är allvarligt men i bland behövs lite svart humor mitt i allvaret.
Tack för tipset Jonas!



Can we do a Sweden?

På brittiska labourkongressen nyligen hölls ett särskilt seminarium med titeln "Can we do a Sweden?". På seminariet presenterades en bok skriven av före detta Financial Times-korrespondenten i Stockholm, Robert Taylor. Bokens titel är "Swedens new social democratic model" och Sverige beskrivs som ett gott exempel för resten av Europa eftersom vi har bevisat att tillväxt och välfärd inte står i motsats till varandra.
I morgon skriver min kollega Ingvar Persson en krönika på ledarsidan på temat om hur alltfler tittar på den nordiska modellen som ett framgångsrecept.
När ska Svenskt Näringsliv känna stolthet för Sverige?


Viola Furubjelke på viktig post

Viola Furubjelke har utsetts till ny chef för Olof Palmes Internationella Centrum.
Hon efterträder Thomas Hammarberg som blivit människorättskommissarie i Europarådet.
Furubjelke har en gedigen utrikespolitisk meritlista, närmast som ambassadör i Syrien och 17 år i riksdagens utrikesutskott vara sju som ordförande.
Nu gäller det att Furubjelke fortsätter Palmecentrets självständiga roll som oinionsbildare i angelägna utrikesfrågor inte minst Mellanösternkonflikten.


Fjärilsfångare Karlsson

"Helle du kom ju inte på mitt fjärilsseminarium".
Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson stoppar mig utanför bokmässan i Göteborg.
De som gick förbi ser väldigt frågande ut.
Alla vet kanske inte att ministern är en hängiven fjärilssamlare.
Hans Karlsson hör faktiskt till de mer spännande ministrarna i regeringen. Inte nog med att den gamle LO-avtalssekreteraren går klädd i Hugo Boss-strumpor och samlar fjärilar. Han brukar lyssna på radiogudstjänsten också.
Han hade i all fall hört mig predika en gång för många år sedan.
Och så gör han faktiskt en hel del bra politik för att bekämpa ohälsan.



Från nådiga luntan till USB-minne

Jaha, så blev det äntligen en budgetöverenskommelse mellan s,v och mp. Jag fick TT-flashen på mobilen klockan 02.00 i natt. Budgetprocessen ter sig alltmer vansinnig!
Pär Nuder vandrade i morse med "nådiga luntan" från Rosenbad till Riksdagen. Under Bosse Ringholms tid blev den där luntan en CD-skiva och nu i år har den krympt till ett litet USB-minne. Ändå innehåller den stora satsningar på jobb och miljö.
Tekniken är fantastisk!
Mer om budgeten på morgondagens ledarsida förstås.


När politiken går kräftgång

Läser i den socialdemokratiska medlemstidningen Aktuellt i Politiken att förre kulturminister Bengt Göransson förberett en liten historia inför ett möte med folkpartiledaren Lars Leijonborg.
Efter tumultet med budgetförhandlingarna mellan s,v och mp konstaterade dock Göransson att Ivan Krylovs fabel nog kunde gälla det röd-gröna samarbetet också.
Det var svanen, gäddan och kräftan som tillsammans skulle dra en vagn till stan. Svanen flaxade mot skyn, gäddan drog mot sjön och kräftan gick bakåt. Och vagnen stod där den stod.
Vem som är gäddan, kräftan och svanen framgick dock inte.
Kanske är svanen Pär Nuder? Svanar lär kunna bli riktigt ilskna.


Fegt men ett steg åt rätt håll

Som väntat presenterade Karl-Petter Thorwaldsson en reformering av föräldraförsäkringen som bygger på islandsmodellen. Mamman får fem månader, pappan fem månader och sen får föräldrarna göra upp om återstående fem månader.
Det är synd att Thorwaldsson inte vågade ta steget fullt ut och föreslå en helt individuell föräldraförsäkring.
Men islandsmodellen är ett steg åt rätt håll.
Med tanke på att den socialdemokratiska partiledningen hittills inte ens kunnat enas om den är det utmärkt att den statliga utredningen föreslår denna reform.
Än är slaget om en jämställd föräldraförsäkring inte avgjort.
Mer om detta på morgondagens ledarsida.

Feministas problem

Några läsare har skrivit och påpekat att den opinionsundersökning som jag hänvisade till i mitt förra inlägg inte har så hög svarsfrekvens. Det är helt riktigt. Min poäng var dock en annan. Nämligen att det på det av partisekreteraren sanktionerade Feministas hemsida dras en lans för en individualiserad föräldraförsäkring. Det är en åsikt som går stick i stäv med partiledningens eller rättare sagt med en oenig partistyrelses åsikt.
Att det sen är pinsamt få som läser Feministas hemsida (eller bemödar sig om att svara på opinionsundersökningen) är ju ett problem i sig.
Det visar kanske på problemet med den här typen av ovanifrån-skapade nätverk?


Feministas tjejer vill ha islandsmodellen

Jag noterar att det på det socialdemokratiska tjej-nätverket Feministas hemsida just nu görs en opinionsundersökning angående föräldraförsäkringen.

Ska föräldraförsäkringen förbättras, lyder frågan och av de två svaren "Den bör delas så att kvinnan har en tredjedel, mannen en tredjedel och resterande delas som de själva vill" och "Det är bra som det är" vinner det första svaret om tredjedelsmodellen (islandsmodellen) överlägset.

Vad säger ledaren för Feministas, tillika partisekreterare Marita Ulvskog om det?

Veckans s-bråk 2

Betydligt mer avgörande är bråket om partistyrelsens beslut angående föräldraförsäkringen.
När partisekreterare Ulvskog och partiordförande Persson har försökt framställa det som att en enig partistyrelse sagt nej till en mer individualiserad föräldraförsäkring har de fått mothugg från andra partistyrelseledamöter såsom Stockholms Annika Billström och S-kvinnors Nalin Pekgul.

"Genom ett ökat skydd för gravida och föräldralediga
och en höjning av inkomsttaket skapar vi bättre förutsättningar för ett jämlikt uttag
av föräldraförsäkringen",
står det i de riktlinjer som partiledningen presenterade i går inför kongressen.

"Ett jämlikt uttag av föräldraförsäkringen" ? Goddag yxskaft.
Partiledningen vänder på hela frågan och försöker få kampen för jämställdhet att börja med en jämställd arbetsmarknad och sluta i ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Men utredare, analytiker, politiska debattörer med flera har i åratal visatt att just utformningen av föräldraförsäkringen är ett av de stora hindren för att skapa ett jämställt arbetsliv!
Så länge kvinnorna är de som stannar hemma längst med barnen får de aldrig lika lön för lika arbete eller kommer ifråga för chefsjobb och dylikt.
LO, HTF, S-kvinnor med flera har en väl grundad argumentation som partiledningen bör ta till sig.

Ulvskog och Persson får räkna med stor-bråk på kongressen om inte partiledningen ändrar sig och driver frågan om exempelvis en tredjedel av föräldraledigheten till vardera föräldern (den isländska modellen).



Veckans s-bråk 1

Det aviserade stor-bråket mellan Göteborgs starke man Göran Johansson och socialdemokraternas partiordförande Göran Persson kom lite av sig i och med Johanssons presskonferens i går.
De som i medierna läckt ut att Göran J skulle ha varit ur balans och skrikit och skränat på det verkställande utskottet hade uppenbarligen fel eller till avsikt att underminera Johanssons förtroende.
Presskonferensen uppvisade en lugn och sansad göteborgs-Göran som sakligt förde fram samma kritik han tidigare hade fört fram, lika lugnt och sansat, inför ledamöterna i socialdemokraternas verkställande utskott.
Kritiken mot Perssons bristande ledarskap är en sak. Viktigare är nog trots allt Johanssons kritik mot stockholmsfixeringen. Här får han medhåll av en annan stark lokalpolitiker Malmös Ilmar Reepalu.
Jag tror kanske inte att det handlar om stockholmsfixering (många i Stockholm upplever också att regeringen missar deras perspektiv, inte minst de som kämpar med integrationsproblemen i förorterna) utan snarare en centralisering - alltså ett sorts riksperspektiv där varken huvudstad eller landsort kommer med.
Detta behövs absolut diskuteras mer!

Marita Ulvskogs dilemma

Den socialdemokratiska partistyrelsen vågade inte gå mot sin partiordförande, Göran Persson, och driva frågan om en mer individualiserad föräldraförsäkring. Trots att S-kvinnor, LO, HTF med flera under lång tid bildat opinion för en jämställd föräldraförsäkring - där islandsmodellen med en tredjedel till mamman, en tredjedel till pappan och en tredjedel som föräldrarna själva fördelar ansetts vara ett första steg.

"Jag hoppas att partistyrelsen förväntar sig ett nederlag i den här frågan på kongressen i höst. Annars vet jag inte vad jag ska tro", skriver bloggaren Gabriella på samlingsbloggen Rebella (Unga s-kvinnor).

Det är vi många som hoppas.
Turerna kring föräldraförsäkringen har minst sagt varit märkliga. Vid förra kongressen gick partiledningen, dvs familjeminister Berit Andnor och partiordförande Göran Persson, mot nederlag. I sista stund kastades förslaget om att tillsätta en utredning in - ett klassiskt trick för att skjuta upp ett beslut.

Andnor tillsatte en statlig utredning som under ledning av Karl-Petter Thorwaldsson skulle se över föräldraförsäkringen och komma med förslag om hur jämställdheten ska öka. Thorwaldsson har pekat på just behovet av att göra försäkringen mer individuell.
Socialdemokraterna tillsatte dessutom, för säkerhets skull, en egen intern utredning i frågan - ledd av Andnor själv. Vad den kommit fram till vet jag inte. Jag har bara hört att motsättningarna varit stora inom gruppen. Jämställdhetsminister Jens Orback har stått på ena sidan, familjeminister Berit Andnor på den andra.
Och nu har partistyrelsen tagit sitt beslut.

"Hur tror de att det känns för alla oss kvinnor och män, mer kvinnor än män, unga som gamla, mer unga än gamla som har sett detta som den nästa stora jämställdhetsreformen? Hur ska man kunna vara aktiv i ett parti som uppenbarligen tycker det är okej att staten subventionerar ett fortsatt icke jämställt förhållande mellan könen?", fortsätter Gabriella.

Det lär bli strid på kongressen i höst. Måtte Gabriella få rätt.

När nu partisekreterare Marita Ulvskog i lojalitet med partiledningen måste försvara det konservativa partistyrelsebeslutet blir problemet med hennes Feministas uppenbart. Hur ska detta tjej-nätverk någonsin bli trovärdigt när det inte kan driva en av vår tids mest heta jämställdhetsfrågor - en individuell föräldraförsäkring?
Lägg ner!

Alltfler unga s-bloggare

Jag fick ett sött mejl från SSU:aren Alesia Goncharik som undrar vart jag tagit vägen.

"Vart har du tagit vägen? Blogg-världen behöver dig! Kom tillbaka!", skriver Alesia.

Alesia berättar vidare att de unga socialdemokraterna i Örebro försökte bilda en röd motvikt till den blåa moderata partistämman som dominerat närkemetropolen i helgen.

"Under lördagen delade vi bl.a. ut flygblad, spelade kubb, bjöd på saft och disskuterade politik med förbipasserande. Vädret hade vi tyvärr inte med oss i början, men inte ens vädret kunde stå emot 20-tal glödande SSUare, så solen kom till slut. Kul har vi haft i alla fall".

Det låter bra. Det behövs mer kamp och glädje i socialdemokratin. Heja Alesia och Örebros SSU:are!

I dag skriver vi på ledarplats om moderaterna och den borgerliga alliansen - Nu är det dags för lite besked!





Norsk kampsång

Jag fick ett kul mejl från bloggaren Pelle i Uppsala.

"Hej Helle,

Gillar din blogg skarpt. Vill tipsa om en länk till det norske Arbeiderpartis nya valkampsång inför deras val, "Rødt", som publicerats på deras hemsida. Det är visa, enkelhet, folkhem och åtminstone för mig gick den rätt in i hjärtat",
skriver Pelle och länkar till Norska arbeiderpartiets hemsida.

Pelle har själv en blogg som han kallar "tema-blogg". Den handlar mest om utbildningspolitik och om hur studenter har det. Klart läsvärd.


Lyft på taket, Persson

Göran Persson kritiseras nu från olika håll för sitt uttalande om att budgetens utgiftstak inte längre är så heligt.

Aftonbladets ledarsida har länge kritiserat den rigida budgetpolitiken där angelägna investeringar i infrastruktur exempelvis ansetts vara en utgift och därför inte får gå över "taket". Det är hög tid att få in en större flexibilitet i den ekonomiska politiken.

Det handlar inte om att bli ansvarslös och skapa stora budgetunderskott utan om att få en ekonomisk politik mer i takt med verklighetens behov.

Lyft på taket, Persson!


Måndag morgon

Godmorgon kära blogg-läsare.

Det är måndag och gråväder. Semestervikarie Rolf Jansson stannar hemma i Örebro i dag på grund av hosta.

Kollegan Mats Engström är tillbaka från semestern. Medan Åsa Petersen nu tagit sin långa semester - välförtjänt efter att ha jobbat hela sommaren.

I går var det Persson och Klüft som regerade nyhetsrapporteringen.

Här kan du läsa min kommentar om statsministerns Björkviks-tal.

I dag hoppas vi på höjdhoppstjejerna!

Och på att politiken blir mer än bara ord.

Regeringen förhandlar höstbudgeten med miljöpartiet och vänsterpartiet just nu.


Så går det till i svampskogen

I min tidigare bloggnotis beskrev jag att åtminstone vädrets makter verkar vara på Göran Perssons sida. Solen lyste så fint i dag över Björkviks folkets park.

Nu gäller det för socialdemokratin att få med sig väljarna också.

Mer om Perssons Björkvikstal på morgondagens ledarsida i Aftonbladet.

Måste först bara återge ett citat som kan bli en klassiker:

"Jag hittar, hon plockar upp. Det är en bra arbetsfördelning."

Gissa vad det handlar om?

Jo, Göran Persson beskriver hur han och Anitra går i skogen och letar svamp. I går hade de, nej HAN, hittat en rejäl kantarell-samling som hans fru fick plocka.

Så går det till när statsministern är i svampskogen.


Var är Pagrotsky?

Jag såg utrikesminister Laila Freivalds, LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin och partisekreterare Marita Ulvskog i Björkviks folkets park.

Men inte Leif Pagrotsky.

Han syntes inte heller till i Pride-tåget i lördags. Där gick däremot Mona Sahlin och Jens Orback.

Vad har hänt? Paggan som älskar mingel och kändistäta sammanhang.

Vem vet han kanske ägnar sig åt att göra kulturpolitik?


Vädret är i alla fall på Perssons sida

Sådär ja, nu är jag hemma igen efter en dag i Björkviks folkets park. Trots hotfulla mörka moln på himlen och en del regnskurar på vägen dit så sken solen under hela Göran Perssons tal.

Det är alltid väldigt trevligt i Björkviks-parken. Dragspelsmusik, björkar, kaffe och pick-nick-korgar. Jag och min man dukade upp till sedvanlig pick-nick-lunch tillsammans med vännerna Rolf och Lisbeth från Örebro. Björn Elmbrant med fru Birgitta slöt upp liksom Bo Holmberg.

Aktuellts Mats Knutsson kom förbi och fick en sparris med parmaskinka och parmesanost - en specialitet jag brukar bjuda på.

Även SVT:s Christina Jutterström med maken Ingemar Odlander fick lite mat från vårt pick-nick-bord.

Nåja, nu var vi väl inte där enbart för att äta utan mer för att lyssna.

Göran Persson hade som vanligt inget skrivet tal. Han verkade lugn och utvilad med hade inte riktigt det där trycket i rösten som han har när han är som bäst. Talet lyfte heller aldrig riktigt. Ändå sade han bra saker om arbetslösheten, det gröna folkhemmet och äldreomsorgen.

Han utlovade en rejäl satsning på sysselsättningen i höstens budget som nu håller på att förhandlas fram tillsammans med v och mp. Bättre sent än aldrig.

Persson erkände också att regeringen missbedömt läget för ett år sedan och för mycket förlitat sig på alla ekonomer som påstod att arbetslösheten skulle klaras av av sig självt. Denna laissez-fair-hållning visade sig vara förödande. Arbetslösheten bet sig fast.

Nu behövs politik och aktiva åtgärder. Persson lät till och med antyda på presskonferensen att det heliga budgettaket inte längre är så heligt. Aftonbladets ledarsida har länge kritiserat den rigida "tak-hållningen" från regeringens sida.

Dags att tro på politiken igen, Persson!


I dag gäller det

Godmorgon söndagsläsare! I dag ger jag mig av till lilla fina Björkviks folketspark där statsminister Göran Persson ska hålla sitt årliga sommartal.

I år gäller det att han visar dels ATT han vill fortsätta leda socialdemokratin och landet, dels VAD han vill göra för framtidssatsningar. Framförallt måste Persson berätta hur regeringen snabbt tänker bekämpa den höga ungdomsarbetslösheten och diskrimineringen mot invandrare på arbetsmarknaden.

Vi ger några tips i dagens ledare - Kom igen, Persson!

Jag återkommer med rapport från Björkvik.


Kämpa på Anna och Mattias!

Det rapporteras god stämning från SSU-kongressen. Anna Sjödin och Mattias Vepsä har valts till ordförande respektive förbundssekreterare av en helt enig kongress. Jag hörde presidieordförande Luciano Astudillo fråga "Är beslutet enigt?" om och om igen till ett crescendo av ja-vrål på radio-Ekots lunchsändning.

Kollegan Åsa Petersen (som av många har setts i TV sjungandes under Allsång på Skansen i går kväll) är i Linköping i dag och känner av stämningarna i ungdomsförbundet. Läs hennes rapport på ledarsidan i morgon!

Förhoppningsvis kan nu SSU lämna konspirationerna och maktkamperna och bli en engagerad och självständigt tänkande folkrörelse igen. Socialdemokratin behöver ett radikalt SSU som brinner för solidariteten både nationellt och internationellt.

Lycka till med era viktiga uppdrag, Anna och Mattias!


Fram med folkrörelsesjälen, SSU!

I dag börjar de unga socialdemokraterna, SSU, sin kongress i Linköping.

Nu gäller det. Kommer förbundet att klara sig igenom den förtroendekris som uppstått efter åratal av mygelkultur och oförsonliga personstrider?

Jag hoppas verkligen det. Skrev i går i bloggen att det är dags att börja om från början. Jag utvecklar detta i min måndagskrönika i dag på ledarsidan.

Förhoppningsvis väljer SSU folkrörelsesjälen framför karriärmaskineriet.


Börja om från början SSU

Ser att s-bloggaren Maryam Yazdanfar skriver inför SSU-kongressen som börjar i morgon. Hon hoppas på den nya SSU-ledningen som förhoppningsvis väljs nu i veckan. Och så skriver hon fint om den avgående ordföranden, Ardalan Shekarabi.

"Ardalan är en lysande socialdemokratisk politiker, retoriker och praktiker. Jag tycker att det är för jävligt att han har blivit symbolen för allt som inte är bra med SSU... Som jag ser det är det han som på ett ansvarsfullt sätt pushat oss SSUare på de stapplande stegen mot dialog och enande. Jag vill inte att Ardalan försvinner från den politiska kartan. Svensk politik behöver nämligen Ardalan", skriver hon.

Det kan jag hålla med om.

Jag tror det är nödvändigt att ungdomsförbundet börjar om från noll nu och försöker återupprätta sin folkrörelsesjäl. Läs min måndagskrönika på ledarsidan i morgon så får du veta mer.

Och så börjar Pridefestivalen i Stockholm i morgon. Jättekul!

Självklart ägnar vi huvudledaren i morgon åt den viktiga kampen mot hatbrotten och homofobin.

På återseende.


Weiderud ny broderskapsordförande

Min bloggnotis om valet av ny broderskapsordförande som jag skrev sent i går kväll (se här nedan) kom visst aldrig ut på nätet. Nu hoppas jag det ska fungera. Här följer bloggnotisen:

I dag (nåja det är en timme kvar på fredagsdygnet) valdes Peter Weiderud till ny ordförande för broderskapsrörelsen - de kristna socialdemokraterna. Ett utmärkt val!

Jag minns Peter från vår tid i Kyrkans Ungdom. Jag var 15 år och deltog på kongresserna, som kallades representantskap. Varje gång Peter gick upp i talarstolen började han: Kamrater...

I Kyrkans Ungdom var det radikalt. Halva kongressalen blev upprörd, inte minst de konservativa ombuden från Växjö stift.

Sen har Peter Weiderud jobbat med internationella frågor inom både svenska kyrkan och regeringskansliet som sakkunnig till Lena Hjelm-Wallén och Anna Lindh. Nu senast kommer han från ett jobb som kyrkornas världsråds utrikeschef.

Broderskapsrörelsen får i Peter en spännande profil som brinner för den internationella solidariteten.

Förhoppningsvis kan han sätta fart på det stora moderpartiet, inte minst i mellanösternfråga.

Och så måste han se till att tidningen Broderskap kommer på fötter och blir läsvärd igen. Den behövs i samhällsdebatten.


Angeläget samtal i Söndrum

Har precis kommit hem från Halmstad. Tillbringade dagen i Söndrums folkets hus - Sveriges äldsta folkets hus-förening. Söndrums stenarbetare bestämde sig för att skapa en mötesplats där de fick rätta att tänka fritt. 1898 byggde de huset.

I dag höll Ernst Wigforss-föreningen sitt årliga seminarium. Temat var "Kan demokraitn utveckla framtiden?".

Förra miljöministern och talmannen Birgitta Dahl, riksdagsledamoten Luciano Astudillo och jag själv var inbjudna talare. Det blev ett spännande samtal om allt från folkrörelsedemokratin, utanförskapet, sambandet fred-demokrati samt den globala solidariteten.

Ernst Wigforss hör till de verkligt stora socialdemokratiska ideologerna. Jag är avundsjuk på Birgitta Dahl som hade möjlighet att träffa honom när han levde.

Jag kommer med all säkerhet att återkomma i en krönika i Aftonbladet om denna spännande dag i Söndrums Folkets hus.


Broderskapsrörelsen behövs

I morgon börjar broderskaparna - de kristna socialdemokraterna - att kongressa i Nyköping.

Det skriver vi förstås om på morgondagens ledarsida.

Ser i programmet att justitieminister Thomas Bodström ska hålla inledningstalet. Hoppas att han den här gången kan problematisera "kriget mot terrorismen" och värna rättssäkerheten.

Broderskapsrörelsen är annars ett salt i socialdemokratin. Framförallt håller rörelsen den internationella solidaritetens fana högt vilket är oändligt viktigt i en tid av nynationalism och terrorkrig.

Förhoppningsvis gör de ett radikalt uttalande i Mellanösternfrågan under sin kongress.

Göran Persson väljer visst bort sidoorganisationerna i år. Han deltar varken i Broderskaparnas kongress eller i SSU:s som börjar nästa vecka.

Lite märkligt. Inte minst de unga SSU:arna hade behövt känna partiordförandens stöd i en svår tid för ungdomsförbundet.


Valet är på intet sätt avgjort

Under 1990-talets första valrörelse var opinionssiffrorna rekorddåliga för socialdemokraterna. Jag minns hur SSU:arna gick omkring i T-shirts med texten: Vem fan är Sifo?
Jag är i grunden skeptisk mot politikens och den politiska journalistikens fixering vid opinionsmätningar. Tror att demokratin skulle må bättre av om man utvecklade den medborgerliga delaktigheten i samhällsbygget snarare än satsade på mentometer-demokrati.
Statistiska Centralbyråns, SCB:s, stora partisympatimätningar är dock värda att ägna en tanke.
I går kom vårens mätning. Det borgerliga blocket leder med lite över fyra procent. Moderaterna är förstås opinionsvinnarna medan alla de andra borgerliga partierna tappar.
Socialdemokraterna ligger på 34,7 procent vilket inte är så tokigt ett år innan valet. Varningsklockan bör dock ljuda högt på Sveavägen 68. Moderaterna har lyckats locka till sig LO-röster, andelen osäkra är mycket hög bland de socialdemokratiska sympatisörerna och både feministiskt initiativ och junilistan ser ut att kunna få en hel del röster om de bildar partier.
Läs mer i dagens ledare - "Soffan större hot än högern".
Ett är säkert: valet är på intet sätt avgjort. Socialdemokraterna måste få upp ångan och försöka vända missnöjet till förtroende och framtidstro.

Heja Annika Billström

Livet tycks vara ett sammanträde. Dessa dagar före semestrarna är hopplösa. Jag sitter mest i möten - därav något mindre bloggande från min sida.
SCB:s stora partisympatimätning kom i dag. Jag återkommer säkert till den. Annars kan du läsa morgondagens ledarsida i Aftonbladet.
Jag kan bara konstatera att väljarna i bland är klokare än partimedlemmarna.
I Stockholm får (s) 30,5 procent, alltså ungefär som valresultatet 2002.
Det är inte så dåligt med tanke på en lång vår av bråk och stolligheter inom partiet.
För väljarna väger uppenbarligen politiken tyngre än det interna käbblet.
Heja Annika Billström!


Hela listan

Socialdemokraterna i Stockholms arbetarekommun har röstat fram sina ombud till kongressen i höst. Staden representeras av 22 ombud. Totalt har 2212 medlemmar röstat.
Flest röster fick finansborgarrådet Annika Billström och näst flest fick Thomas Hammarberg från Olof Palmes Internationella Centrum. Det bådar gott för kongressdebatten.
Kvinnorepresentationen ser bra ut. Värre är det med den etniska mångfalden. Det återstår en del att förändra.
Här är hela listan med antalet röster för respektive person:

1. Annika Billström, 1 216
2. Thomas Hammarberg, 1 072
3. Anna Berger Kettner, 1 043
4. Sven Britton, 993
5. Elisabeth Brandt Ygeman, 939
6. Maria Palme, 879
7. Teres Lindberg, 846
8. Maj Britt Theorin, 845
9. Roger Mogert, 839
10. Anders Carlberg, 809
11. Tomas Rudin, 765
12. Dag Larsson, 758
13. Maria Bosdotter, 741
14. Catharina Tarras-Wahlberg, 736
15. Ingemar Josefsson, 734
16. Jens Lundberg, 702
17. Olle Burell, 692
18. Py Börjeson, 682
19. Bo Andersson, 664
20. Maria Östberg Svanelind, 657
21. Juan Carlos Cebrian, 640
22. Joe Frans, 622


Billström om att uppfylla vallöften

Stockholms finansborgarråd, Annika Billström, skriver på debattplats i dagens Aftonbladet om vikten av att uppfylla vallöften. Hon skriver först ärligt om det svåra beslutet om att införa försök med trängselavgifter - ett svek mot vallöftet att inte införa sådana.
Hårt trängd av regeringens uppgörelse med miljöpartiet fick hon ställa sig frågan om hon skulle avgå och därmed svika de väljare i Stockholm som röstat fram socialdemokraterna till makten? Eller skulle hon medverka till att regeringen fälldes?
"Alla vet vilket beslutet blev, och det var det svåraste jag någonsin fattat. Jag vill aldrig någonsin ställas inför det valet igen", skriver Billström.
Debattartikeln är intressant för den visar just på politikens komplexitet. Verkligheten är sällan svart och vit. I det här fallet var handlade det också om den nationella nivåns krock mot den lokala. Den typen av krockar lär vi se mer av när politiken blir alltmer gränslös. Desto viktigare att föra ett medborgerligt samtal om på vilken nivå olika beslut bör tas: den lokala, den nationella eller den europeiska och rentav globala?


Nej till Nato

Jag fick ett mejl från Gertie i Södertälje.
"Helle Klein!
Nu behövs det någon som reagerar så att det syns och hörs!!!
Några människor har träffats och blivit bundis vid brasan i Åre och plötsligt verkar det som om
det var den naturligaste sak i världen att Sverige skall gå med i NATO!"
, skriver Gertie.
Mejlet avslutas med uppmaningen:
"Låt oss inte sugas in i NATO - åtminstone inte utan att veta vad vi gör!
PS. Jag är inte amerikahatare, men jag oroar mig verkligen för den fundamentalism som styr nu!"
Jag delar helt Gerties synpunkter. Vi skrev inför Åre-mötet på ledarplats: Nej till Nato.
Glädjande nog är medlemmarna i det socialdemokratiska partiet lika förvissade om att Sverige inte har i Nato att göra. I dag presenteras förslaget till nytt socialdemokratiskt internationellt program.
Jag har läst det. "Sverige bör inte ansöka om medlemskap i Nato, då ett medlemskap inte skulle öka vår säkerhet", står det.
Sen vore det bra om skrivningarna om EU:s krishantering blev tydligare. EU behöver utveckla en gemensam säkerhetspolitik och utveckla sin förmåga till fredsbevarande operationer. Men dessa krishanterings-insatser måste ske med tydligt FN-mandat.
Risken är annars att den internationella rättsordningen faller samman i anarki. USA:s obstruktioner mot FN är illa nog.



Fantasilöst, Göran Persson

I helgen talade statsminister Göran Persson inför det socialdemokratiska kvinnoförbundets kongress. Där lanserade han dels en ny myndighet som ska övervaka jämställdheten i Sverige, dels en ny lag som ska förhindra ökad sexualisering i medierna.
Allt är säkert välmenande. Men ack så feltänkt. Varför i allsin dar ska det startas ännu en myndighet? Jämställdhetsarbete handlar om politik - om värderingar. Regeringen har en jämställdhetsminister. Driv jämställdhetspolitik, Persson i stället för att öka byråkratin!
Tänk om statsministern kunde ha meddelat S-kvinnorna att utformningen av föräldraförsäkringen hädanefter ska bli mer jämställd? Det hade varit stort för jämställdhetskampen.
I stället blir det en myndighet. Staten tänker övervaka i stället för att bidra till samhällsförändring.
Därmed blir det logiskt att Göran Persson vill lagstifta mot mediernas sexfixering. Staten tar över ansvarig utgivarskapet.
Det kan finnas goda skäl att diskutera sexualiseringen av det offentliga rummet. Inte minst reklambranschen har tagit stora kliv bakåt på senare år när det gäller att befästa förlegade könsroller och en syn på kvinnan som enbart objekt för männens lustar.
I media-världen diskuterar vi ofta var gränsen går för det alltför sexualiserade. Om vi går över gränsen kommer läsarreaktionerna direkt. Det är bra! Vi för gärna ett medborgerligt samtal om medie-etik och publicistik. Men låt oss sköta journalistiken, Persson!
Överhuvud taget blir jag oroad över en socialdemokrati som numera bara tycks tänka i mer av statlig kontroll, mer av myndighetsutövning och centralisering. Det känns sannerligen fantasilöst.
Vad finns kvar av folkrörelsedemokratin och tron på det civila samhällets roll i samhällsförändringen?
"Nu går vi från Docklands till Folkets Park", sade Göran Persson när han valdes till partiledare.
Han fastnade visst i Rosenbad på vägen.


Rädda Tvärdrag

De unga socialdemokraternas debattskrift Tvärdrag är hotad. Förbundsstyrelsen föreslår i sitt handlingsprogram för hur SSU:s föreningsidé ska utvecklas att Tvärdrag läggs ner. I stället ska tidskriften bli några sidor inne i medlemstidningen Frihet. Debatten ska sedan leva vidare på internet, är det tänkt.
Jag tror förbundsstyrelsen tänker fel. Är det något som betytt mycket för SSU:s roll i samhälldebatten är det Tvärdrag. Tidningen har varit en värdefull skola för unga skribenter. På Aftonbladets ledarredaktionen är majoriteten av skribenterna gamla "tvärdragsmedarbetare". Tidningen har alltid varit kontroversiell inom SSU och i arbetarrörelsen på grund av sin självständighet. Här har spännande idédebatter förts, ofta med en självkritisk hållning. Så har också tidningen ofta citerats långt utanför arbetarrörelsen.
Det är knappast mindre av fritänkande och frejdig idédebatt som socialdemokratin behöver.
Måtte kongressen ge förbundsstyrelsen bakläxa. Rädda Tvärdrag!


Var är Göran Persson?

Var är statsministern? Har Göran Persson redan dragit sig tillbaka? Man kan undra. Den senaste tiden har finansminister Pär Nuder dykt upp titt som tätt i TV, radio och tidningar. Han har uttalat sig om allt från skattesänkningar till föräldraförsäkringen.
I går var temat arbetskraftsinvandring. Aftonbladets ledarsida kommenterar detta i dagens tidning.
Har hört att Göran Persson varit på ytterligt dåligt humör på senaste mötet med socialdemokraternas verkställande utskott (i fredags). Tror knappast att det berodde på att Pär Nuder samma dag uttalat sig mot en delad föräldraförsäkring.

Stockholm

Det blev en lång natts bloggande på grund av de heta debatterna inom Stockholms socialdemokrati.
Jag ser att s-bloggaren Magnus Ljungkvist tycker att mina kommentarer om bråket är alltför enögda. Det är möjligt. Men med tanke på att somliga herrar (och visst en del kvinnor också) i åratal intrigerat mot Annika Billström och hennes anhängare så kan inte vinterns och vårens försök att få bort henne från makten betraktas annat än som misslyckade.
Nu heter det att Billström förlorat för att man inrättar en nyordning med en ordförande och en vice ordförande för fullmäktigegruppen. Faktum kvarstår att Billström har alla de uppgifter kvar som i realiteten handlar om politisk makt. Hon är finansborgarråd. Hon är kommunstyrelsens ordförande. Hon leder fullmäktigegruppens förhandlingar om ekonomi och dylikt med samarbetspartierna. Hon leder de bilaterala förhandlingarna med oppositionen.
Däremot har hon fått ge vika för kritiken att den interna delaktigheten inte varit tillräckligt bra. Den nya ordföranden Elisabeth Brandt Ygeman får uppgiften att jobba inåt partigrupp och borgarrådslaget. Det är en bra lösning. Och som sagt, förhoppningsvis kan Stockholms socialdemokrati samla sig till gemensam kamp inför valet 2006.

Billströmbråket över?

Så har då äntligen socialdemokraternas möte i Stockholm avslutats. Det blev som jag redan klockan 18.45 kunde berätta. Annika Billström sitter kvar och behåller de uppgifter hon har i dag. Däremot breddas ledarskapet i fullmäktigegruppen genom att en ordförande tillsätts och en vice ordförande. Elisabeth Brandt-Ygeman blir ordförande och Berit Kruse blir vice ordförande.
Billström behåller således de tunga posterna såsom ordförande i kommunstyrelsen och finansborgarråd. Hon kommer att som förut sköta förhandlingarna med samarbetspartierna liksom de bilaterala förhandlingarna med oppositionen.
De nyinrättade ordförande- och vice ordförandeposterna ska mer syssla med det interna arbetet - att få ihop borgarrådslaget och att utveckla delaktigheten i fullmäktigegruppen.
Förhoppningsvis kan äntligen krypskyttet mot Annika Billström vara över och huvustadens socialdemokrati ägna sig åt att fortsätta de politiska reformer som utlovats till väljarna.


Segt s-möte

Den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Stockholms stad sitter fortfarande i möte. Diskussionen gäller bråket mellan de olika falangerna inom Stockholms arbetarekommun och kraven på Annika Billströms avgång. Styrelsen har tidigare i kväll enhälligt beslutat att Billström ska behålla alla de uppgifter hon har i dag. men att en ny post som ordförande för fullmäktigegruppen utses. Det blir alltså ett breddat ledarskap.
Om nu fullmäktigegruppen ger sitt godkännande.
Arbetarekommunens ordförande, Bosse Ringholm, har tidigare legat lågt i konflikten men både han och a-kommunens sekreterare Tomas Rudin har i kväll gått på offensiven mot den falang som velat peta Billström.
Vinner styrelsens beslut gehör, vilket mycket tyder på, är det en seger för Annika Billström. Det skulle gagna inte bara Stockholms socialdemokrati utan hela det socialdemokratiska partiet.


Billström blir kvar

Nu klockan 19.00 håller socialdemokraterna i Stockholm möte. Styrelsen har tidigare träffats. Den inflammerade striden tycks få en konstruktiv lösning.
Den falang som intrigerat och försökt få bort Annika Billström har fått ge sig.
Billström behåller alla de uppgifter hon hittills haft såsom borgarrådskapet och gruppledarskapet i fullmäktigegruppen.
Däremot inrättas en ny post, en ordförande för fullmäktigegruppen. Denna person har till uppgift att jobba inåt s-ledamöterna och borgarråden för att öka delaktigheten internt.
Modellen med ett breddat ledarskap är att likna vid att Göran Persson är statsminister och har en given roll i riksdagsgruppen medan Britt Bohlin leder riksdagsgruppens möten.
Ännu har inte någon utsetts till den nya funktionen, men det beslutades att personen måste väljas enhälligt. Det betyder att det måste vara en samarbetsinriktad socialdemokrat som hellre ser till partiets bästa än till olika falangers. Undra vem det kan bli?
Beslutet är hur som helst en seger för dem som vill att Stockholm även i fortsättningen ska ha en socialdemokratisk ledning. Nu kanske det äntligen kan pratas och drivas politik i stället för att hackas på person?

Heta Stockholm

Var nyligen i London med min man och några vänner. Sverige och Stockholm är heta ämnen. I senaste numret av tidskriften Wallpaper talas just om "heta Stockholm". Det är i vår huvudstad som de nya trenderna kan hittas och som kreativiteten står på topp.
Vännerna skymtade Fredrik Ljungberg på ett café.
På Tate Modern hänger Strindbergs tavlor och fotografier.
I varenda skivbutik skyltas den unga svenska jazzeliten som Rigmor Gustavsson, Viktoria Tolstoy och Esbjörn Svensson. Och i bokaffärerna stöter jag på författare som Henning Mankell och Liza Marklund.
Time Magazine hade fem europeiska borgmästare på sin förstasida nyligen. En av dem var Stockholms finansborgarråd Annika Billström Hon ledde sitt parti till valseger 2002, skriver Time och beskriver Billströms ambitiösa politik för bostäder och ökad medborgarkontakt.
I kväll ska ledamöterna i Stockholms arbetarekommuns styrelse återigen ägna sig åt att slita varandra i stycken. Det gagnar varken socialdemokratin eller stockholmarna.


hits