Marita Ulvskogs dilemma

Den socialdemokratiska partistyrelsen vågade inte gå mot sin partiordförande, Göran Persson, och driva frågan om en mer individualiserad föräldraförsäkring. Trots att S-kvinnor, LO, HTF med flera under lång tid bildat opinion för en jämställd föräldraförsäkring - där islandsmodellen med en tredjedel till mamman, en tredjedel till pappan och en tredjedel som föräldrarna själva fördelar ansetts vara ett första steg.

"Jag hoppas att partistyrelsen förväntar sig ett nederlag i den här frågan på kongressen i höst. Annars vet jag inte vad jag ska tro", skriver bloggaren Gabriella på samlingsbloggen Rebella (Unga s-kvinnor).

Det är vi många som hoppas.
Turerna kring föräldraförsäkringen har minst sagt varit märkliga. Vid förra kongressen gick partiledningen, dvs familjeminister Berit Andnor och partiordförande Göran Persson, mot nederlag. I sista stund kastades förslaget om att tillsätta en utredning in - ett klassiskt trick för att skjuta upp ett beslut.

Andnor tillsatte en statlig utredning som under ledning av Karl-Petter Thorwaldsson skulle se över föräldraförsäkringen och komma med förslag om hur jämställdheten ska öka. Thorwaldsson har pekat på just behovet av att göra försäkringen mer individuell.
Socialdemokraterna tillsatte dessutom, för säkerhets skull, en egen intern utredning i frågan - ledd av Andnor själv. Vad den kommit fram till vet jag inte. Jag har bara hört att motsättningarna varit stora inom gruppen. Jämställdhetsminister Jens Orback har stått på ena sidan, familjeminister Berit Andnor på den andra.
Och nu har partistyrelsen tagit sitt beslut.

"Hur tror de att det känns för alla oss kvinnor och män, mer kvinnor än män, unga som gamla, mer unga än gamla som har sett detta som den nästa stora jämställdhetsreformen? Hur ska man kunna vara aktiv i ett parti som uppenbarligen tycker det är okej att staten subventionerar ett fortsatt icke jämställt förhållande mellan könen?", fortsätter Gabriella.

Det lär bli strid på kongressen i höst. Måtte Gabriella få rätt.

När nu partisekreterare Marita Ulvskog i lojalitet med partiledningen måste försvara det konservativa partistyrelsebeslutet blir problemet med hennes Feministas uppenbart. Hur ska detta tjej-nätverk någonsin bli trovärdigt när det inte kan driva en av vår tids mest heta jämställdhetsfrågor - en individuell föräldraförsäkring?
Lägg ner!

Bekämpa islamofobin

Godmorgon!
Först måste jag börja med att berömma konkurrenten, Expressen. I går skrev de en utmärkt ledare som var riktad in mot folkpartiet, ett parti närstående Expressens ledarredaktion.
"Lyssna lagom" var rubriken. Folkpartiet hade ordnat seminarium med den kontroversiella holländska politikern Ayaan Hirsi Ali som just kommit ut med boken "Kräv er rätt!" på svenska.
Ayaan Hirsi Ali lever under dödshot på grund av hennes öppenhjärtliga kritik av Islam. Hon skrev manus till filmen Underkastelse del 1 som regissören Theo van Gogh stod bakom. Han mördades av en muslimsk extremist på öppen gata.
Ayaan Hirsi Alis förfärliga erfarenheter av att växa upp i Somalia med en kultur av extremt muslimska föreställningar måste självklart respekteras. Problemet är att hennes kritik blir oerhört generaliserande - hon kritiserar inte bara den islamska extremismen utan påstår att Islam i sig är källan till förtryck och ondska.

"Det vore olyckligt om det svenska folkpartiet okritiskt tar hennes budskap till sitt hjärta", skrev Expressen i går.

Det är bra att folkpartitidningen markerar mot de farliga tendenserna till att generalisera om Islam och muslimer.
Självklart måste all form av extremism och fundamentalism som förtrycker och förnedrar bekämpas - islamsk likaväl som judisk, kristen, hinduisk och så vidare.
Men just nu pågår en hetsjakt mot muslimer runtom i västvärlden i spåren av Bushs terrorkrig och denna hetsjakt har kusliga likheter med det som pågick mot judar på 1930-talet i Europa.

I dag skriver min kollega Mats Engström en angelägen krönika om vikten av att bekämpa islamofobin. Han tar upp det arbete som Anna Lindh startade som utrikesminister.
Turkiets medlemskap i EU blir oerhört avgörande för västvärldens förhållande till Islam men också för de krafter inom den islamska världen som vill reformera och demokratisera.
Läs dagens ledarkrönika!




Många bryr sig om kyrkan

Kyrko-engagemanget tycks det inte vara något fel på. Det väller in mejl till mig apropå min krönika om kyrkovalet. Kul.
Kristdemokraten Henric Kaijser tycker att jag dömer kvinnoprästmotståndarna och de som vill ha en nationalistisk kyrka (menar han Sverigedemokraterna?) för hårt.
Staffan Riddersporre som ställer upp för den obundna gruppen POSK i Fagersta håller däremot med mig.
Han skriver:

"Hej,
läste din ledarkrönika i dagens Aftonblad. Väldigt bra. Hoppas verkligen att många väljar att rösta i årets kyrkoval. Helst då på POSK som jag företräder här i Fagersta. Om K-G är en ledargestalt i Sverige så kan man säga att Fagersta (Västanfors församling) är föregångare på lokal nivå på många sätt.
Malingsbo Rehabcenter (behandlingshem för missbrukar i arbetslivet
Friskola
Begravningsbyrå
bara för att nämna några saker. Men, för att detta ska funka gäller det att vi har människor som tror på detta vi gör. Människor som väljer att vara kvar i Svenska Kyrkan för att de känner solidaritet för det som Svenska Kyrkan uträttar. Och inte begär utträde..... Hoppas du kommer att verka för att Aftonbladet inte bedrifer någon kampanj liknande den förra året. Jag vet att du tog avstånd mot den men hoppas att den inte upprepas."

Också min chefredaktörskollega Anders Gerdin bad om ursäkt för det som i tidningen såg ut som en regelrätt kampanj mot kyrkan. Faktum är att vi nog var många på tidningen som fick upp ögonen för vilket oerhört engagemang det finns hos svenska folket när det gäller kyrkan.
Jag tror aldrig jag har fått så många brev, mejl och telefonsamtal som den höstdagen när vi hade den olyckliga artikeln och löpet.

"Tack Helle för dina viktiga ord om kyrkovalet! Tack för att du bloggar
så tydligt om vad det handlar om. Tack för att du kan och vågar vara
just dig själv",
skriver bloggarren Tack Sam.

I sin blogg skriver Tack Sam om det nya kyrkopartiet Frimodig kyrka som ställer upp i årets val - där samlas visst en hel del av det inskränkta kvinnoprästmotståndet.

"En röst på Frimodig kyrka är en röst på bevarandet av det gamla, det som inte vågar utveckla tolkningen av Bibeln, utan räddhågset står kvar och repeterar det gamla och det unkna", skriver denna kyrkoengagerade bloggare.

Fortsätt att debattera kyrkan och framförallt gå och rösta söndag 18/9, du som är medlem!





Strid i Orsa

Fick ett mejl från Birgitta Lundkvist, vänsterpartist och aktiv i kyrkan i Orsa församling i Dalarna.
Där pågår en strid om rätten att använda församlingslokalerna. I Orsa har v,s, mp och en obunden bildat en gemensam nomineringsgrupp till kyrkovalet - Demokratiska socialister och gröna.
De ville boka församlingshemmet för att hålla möte om sin nybildade lista.
Kyrkorådet sade nej - när det hålls öppna möten finns det risk att icke-kyrkomedlemmar kommer dit. Församlingens lokaler är för kyrkans medlemmar, resonerade kyrkorådet.
Birgitta och hennes partikollegor ser det som ett uttryck för konservativ sekterism - konservativa krafter vill helt enkelt försvåra för de radikala att få röster i kyrkovalet.

"Frågan är om kyrkans konservativa försepråkare vill ha något val. Därför är det viktigt att alla 5,8 miljoner röstberättigade använder sin rätt i valet för att försvara öppenhed och demokrati", skriver Birgitta.



Rösta i kyrkovalet 18/9

I går skrev jag en bloggnotis om att det borde vara dags för en kvinnlig ärkebiskop efter K G Hammar som tyvärr har meddelat att han tänker avgå nästa sommar.
Om några veckor hålls kyrkoval. Det brukar vara ett bortglömt val. Jag hoppas det blir ett rejält valdeltagande i år för mycket står på spel. Sverigdemokrater, kvinnoprästmotståndare och andra mörkermän ställer upp.
Nu gäller det för alla som vill ha en fortsatt öppen, demokratisk och radikal kyrka som ryter till när människovärdet kränks att gå och rösta.
Årets val blir extra viktigt eftersom den här gången väljs de representanter som senare ska få äran att utse ny ärkebiskop.
Rösta bort inskränktheten! Rösta för den öppna profetiska kyrka som K G Hammar har slagits för, skriver jag på ledarsidan i dag.
I min krönika hänviar jag till prästen Anna Karin Hammars utmärkta debattinlägg i Uppsala Nya Tidning i söndags. Här kan du läsa hela hennes artikel.

Ryms Europa i Bankeryd?

Godmorgon kära bloggläsare. I dag träffas den borgerliga så kallade alliansen i det småländska Bankeryd. Det är kristdemokraten Göran Hägglund som står värd för korvgrillningen och trygghets-övningarna denna gång.
I dag noterar vi på ledarsidan att den borgerliga alliansen är tyst om sin europapolitik. Det var intressant att se hur moderaternas eu-politiker Gunnar Hökmark sällade sig till de mer extrema nyliberalerna på moderatstämman nyligen.
Läs mer i dagens ledare - Ryms Europa i Bankeryd?


Björn Kjellman är bäst

I söndags kväll såg jag äntligen "Jag är min egen fru" på Stockholms stadsteater. Doug Wrights pjäs om transvestiten Charlotte von Mahlsdorfs intressanta liv är klart sevärd.
En väninna började söka efter biljetter i vintras och fick tag på några till oss nu sista helgen i augusti. Pjäsen har dragit fullsatta salonger hela tiden. Stadsteatern har visst beslutat att köra hela hösten.
Skådespelaren Björn Kjellman är fantastisk. Han spelar 18 roller i en och samma föreställning. Makalöst bra!
Om du inte har sett "Jag är min egen fru" så försök få tag på biljetter NU!
Du får en oförglömlig teaterupplevelse. Jag lovar.



Dags för en kvinnlig ärkebiskop

Ärkebiskop K G Hammar har beslutat sig för att avgå.
Det är ett trist besked för oss som tycker att kyrkan har en viktig roll som social kraft och opinionsbildare.

"Är det inte på tiden att vi får en kvinnlig ärkebiskop nu? Vad anser du om det?", undrar läsaren Gun Martinius.

Jo, Gun jag håller helt med om det. I fredags intervjuades jag i radions Människor o Tro, P1, om kyrkans väg efter Hammar. Där lyfte jag just fram att det är dags för en kvinna på ärkebiskopsstolen. (Här kan du lyssna ett tag till på det senaste programmet där jag medverkar)

Mer om Hammar och kyrkan på morgondagens ledarsida.


Alltfler unga s-bloggare

Jag fick ett sött mejl från SSU:aren Alesia Goncharik som undrar vart jag tagit vägen.

"Vart har du tagit vägen? Blogg-världen behöver dig! Kom tillbaka!", skriver Alesia.

Alesia berättar vidare att de unga socialdemokraterna i Örebro försökte bilda en röd motvikt till den blåa moderata partistämman som dominerat närkemetropolen i helgen.

"Under lördagen delade vi bl.a. ut flygblad, spelade kubb, bjöd på saft och disskuterade politik med förbipasserande. Vädret hade vi tyvärr inte med oss i början, men inte ens vädret kunde stå emot 20-tal glödande SSUare, så solen kom till slut. Kul har vi haft i alla fall".

Det låter bra. Det behövs mer kamp och glädje i socialdemokratin. Heja Alesia och Örebros SSU:are!

I dag skriver vi på ledarplats om moderaterna och den borgerliga alliansen - Nu är det dags för lite besked!





Nu är jag tillbaka

Jaha då var semestern definitivt slut. Jag lyckades pricka in några härliga sen-sommarveckor i Västerviks skärgård. Har haft tur med vädret i år.
Men nu ska det bli kul att ta tag i bloggandet, det politiska skrivandet och chefredaktörsskapet igen.
Hög tid att hålla möte med kollegorna på ledarredaktionen. Får se vad dagen har att erbjuda i nyheter och analyser.
Känner mig lite ringrostig och tyvärr väldigt förkyld.
På återseende.



Rensa huvudet

Sandra har mejlat mig en fråga.

"Hej,
undrar över din tanke att du skulle blivit präst -
det känns som ett stort hopp ifrån journalistiken, eller har jag fel?
Vad lockar dig?"

Tja, för mig är det inte så stort hopp. Jag pluggade teologi och tog en teol.kand vid Lunds universitet en gång (slutet av 1980-talet). Hamnade dock i "syndens näste - mediavärlden", fniss och började arbeta på Örebro-Kuriren, där jag sedermera blev chefredaktör. Kom 1995 till Aftonbladet och på den vägen är det.

Jag är troende och mycket intresserad av livsåskådning, filosofi och de existentiella frågorna. Mina värderingar har formats i mötet mellan kyrka och politik, mellan kristen tro och socialdemokrati.

Jag är ofta inbjuden till kyrkan (inte bara Svenska kyrkan utan ofta till frikyrkor också) för att hålla föredrag, debattera eller rentav predika. Någon gång återvänder nog den "förlorade dottern" till teologin...

Även om jag är kritisk till mycket inom kyrkan (precis som jag är kritisk till mycket inom politiken, för att inte tala om journalistiken).

I prästyrket ligger förkunnandet/predikan (vad är väl inte en ledarsida om inte en predikstol?) men också själavården, mötet med människor i olika situationer i livet. Kyrkans diakonala/sociala sida intresserar mig mycket.

Precis som mitt journalistiska jag drivs av en nyfikenhet på människa och samhällsliv, drivs mitt teologiska jag av ett stort människointresse.

Sannas blogg heter Rensahuvet - kul namn!

Dags för mig att rensa huvudet. Solen skiner och jag börjar min augusti-semester i dag.

Blir därför inte så mycket bloggande nu på ett tag.

Åter 29/8.

Sol på er!


Norsk kampsång

Jag fick ett kul mejl från bloggaren Pelle i Uppsala.

"Hej Helle,

Gillar din blogg skarpt. Vill tipsa om en länk till det norske Arbeiderpartis nya valkampsång inför deras val, "Rødt", som publicerats på deras hemsida. Det är visa, enkelhet, folkhem och åtminstone för mig gick den rätt in i hjärtat",
skriver Pelle och länkar till Norska arbeiderpartiets hemsida.

Pelle har själv en blogg som han kallar "tema-blogg". Den handlar mest om utbildningspolitik och om hur studenter har det. Klart läsvärd.


Vänsterbloggare förenen eder

S-bloggarna Jonas Morian och Urban Lindstedt upplyser mig om att nu klockan 20.00 har de kört igång en ny kollektiv vänsterblogg där bloggare som vill kämpa mot en borgerlig regering skriver.

"Vi är många som har tröttnat på att de borgerliga partierna har fått fritt spelrum i medierna att förmedla sin bild av Sverige - ofta helt utan kritisk analys eller följdfrågor. Därför har 14 bloggare, vi blir fler hela tiden, som stödjer vänsterblocket i svensk politik gått ihop om bloggen Motallians", skriver Urban i sin blogg.

Kul initiativ. Kolla in Motallians!


Neeeeeeeej!

Stefan Holm rev ut sig från VM.

Suck.

Så trist. Han som är en så bra person.


Höjdhoppsrysare

Stefan Holm har just rivit andra försöket i 2.32.

My God!


Little Gerhards trummis

Har varit i Öregrund och hälsat på vänner i helgen. Roslagsloppet avslutades i går med fullt ös nere vid hamnen. Gamle rocklegenden Lillte Gerhard spelade. Jag och mina vänner dansade loss ordentligt. Några unga killar ville bli fotograferade med mig vid sin sida, fniss.

När Little Gerhard och hans band spelat klart och gick av scenen kom trummisen fram till mig och sade:

"Jag läser allt du skriver. Du är fantastisk."

Ledarsidans publik består visst av allt ifrån unga killar i Öregrund till rockens veteraner.

Det är stort.


Willy Granqvist-sällskapet bildat

Jag skrev 27/7 en notis om att jag i sommar fått upp ögonen för poeten Willy Granqvist vars samlade verk nu ska ges ut. Del 1 med hans tidigaste dikter kom i våras.

I dag bildades ett Willy Granqvist-sällskap. Magnus Ringgren, en av redaktörerna bakom Granqvist-utgivningen, är ordförande.

Självklart tänker jag snarast bli medlem.

Här är ännu en fin liten dikt av Willy G:

"morgonen står

i sin genomskinliga sten

en mycket nära värme

andas i vår saknad

jag kan hålla dej

som ett naket hjärta

i handen"


Hemma igen

Har nu kommit åter från två intensiva dagar i Östersund. Årets Freja-konferens (se tidigare bloggnotis) hade som tema - Sverige i världen, Världen i Sverige.

Mängder med spännande tankar och åsikter har brutits mot varandra. Här har kulturpersoner, journalister, politiker, näringslivsfolk, forskare, ambassadörer, filosofer med flera träffats och utbytt idéer om vart samhället är på väg och vilka utmaningar vi har att ta tag i.

Mycket inspirerande, men en aning frustrerande. Det finns så mycket man skulle vilja göra, så mycket man skulle vilja diskutera, så många man skulle vilja träffa...

Är lite trött i kväll.

Men jag återkommer i spalterna om Freja-konferensen.


Dags för Freja

Så där ja, nu är det dags att avsluta en lång dags färd mot natt...

I morgon åker jag till Östersund - på Frejakonferens. Det är Riksbankens Kristina Persson som bjuder in till intressanta samtal om Sverige i världen och världen i Sverige.

Jag ska leda panelsamtal med bland annat Kristina själv, generalkonsuln i Istanbul Ingemar Karlsson och den danska före detta miljöministern Svend Auken plus många till. Ska bli spännande.

Blir borta från bloggen ett tag.

Glöm inte att läsa Aftonbladets ledarsida i morgon. Där ägnar vi oss åt det huvudlösa nya "jas-projektet" och så har min kollega Mats Engström funnit några riktigt uppseendeväckande uttalanden av Fredrik Reinfeldt...

God natt!


Inspirerande fikastund

Fikastunder är inte att förakta. Ofta är det över det avspända icke-formella samtalet som jag kan lära mig mest, få nya idéer och inspiration.

I dag tog jag en kaffe med en ung tjej som sommarjobbar i Aftonbladets växel. Lama heter hon. Hon är från Palestina, närmare bestämt från Hebron.

Jag reste runt på Västbanken våren 2004 och var bland annat i Hebron så vi hade mycket att tala om.

Vilken häftig tjej! Förutom att hon har utbildat sig till friskvårdskonsult och drömmer om att starta ett friskvårdsinstitut på Västbanken så har hon tävlat i kampsport - kick-boxning. I dag tränar hon nya kick-boxare.

Sen deltar hon i ett spännande projekt som går ut på att hon och en israelisk kille åker omkring i skolorna och pratar om Mellanöstern.

Genom att se varandra som människor och inte som fiender kan förståelse och respekt gro.

Lama har just fått veta att hon får förlängt vikariat i växeln i höst.

Jag ser fram emot fler intressanta fikastunder.

Och så tänker jag följa med henne och hennes israeliska kollega ut i skolorna någon gång.

Det var en bra kopp kaffe.


Bono, Carolina och Patrik gör det

Har sett att Carolina Klüft och Patrik Kristiansson bär varsitt vitt band runt handleden.

Samma sorts vita band som jag själv bär.

Texten på bandet lyder: Utrota fattigdomen NU.

Jag har skrivit mycket om denna fantastiska värdsvida folkrörelse som kämpar mot världsfattigdomen och kräver ökat bistånd, skuldavskrivningar och rättvis handel. Bland annat U2:s Bono är med.

r kan du beställa ett band du med.


Heja folkpartisten, Allan W

Så var det dags igen. I juni skrev jag om regeringens planer på att storsatsa på ett nytt förarlöst stridsplan tillsammans med Frankrike. (Läs mer här och här) Aftonbladets ledarsida var tidigt ute och röt till mot det vansinniga projektet.

Riksdagens försvarsutskott vägrade låta sig köras över och miljöpartiet och vänsterpartiet satte tryck på regeringen. Beslutet sköts på framtiden.

Nu avslöjar Sydsvenskan att regeringen försöker få igenom beslutet i de pågående budgetförhandlingarna med v och mp.

Det är sanlöst!

Folkpartiets man i försvarsutskottet, Allan Widman är fortsatt kritisk till projektet.

"Sverige saknar operativt behov av Neuronen. I ett läge då Försvarsmakten har stora svårigheter att klara de mål som satts upp bör nya, stora satsningar utan sådant behov undvikas", skriver Widman i ett pressmeddelande.

Läs mer om detta på morgondagens ledarsida.


Framtidstro

Godmorgon kära blogg-läsare.

Värst vad det kan regna. Stockholm verkligen blött i dag.

Nåja, vi försöker muntra upp läsarna på dagens ledarsida genom att ingjuta lite framtidstro.

Huvudledaren handlar om kraftsamling för att göra Sverige till en fortsatt ledande forskningsnation - Stärkt forskning, ger stärkt Sverige.

Och så skriver min kollega Rolf Jansson en krönika om den svenska självbilden - Av med tagelskjortan, på med guldbyxorna! Hans berättelse om höjdhopparen Stefan Holm och hans far Johnny är super.


När ska USA nedrusta?

I dag är det 60 år sedan USA släppte sin andra atombomb - denna gång var det Nagasaki som lades i ruiner. Omkring 70.000 människor dog direkt. Än i dag lider människor av sviterna efter bomben.

"Till Amerikas medborgare: Vi förstår er vrede och rädsla inför skräckminnena från terroristattackerna den 11 september", sade Nagasakis borgmästare Iccho Ito vid minneshögtiden, enligt TT.

Ito fortsatte: "Ändå - stärks er säkerhet av er regerings politik att inneha 10.000 kärnvapen, av att planera atomprov och att utveckla nya minikärnvapen?"

Västentliga frågor att ställa till världens enda kvarvarande supermakt.

Världen blir inte säkrare förrän USA föregår med gott exempel och börjar att på allvar nedrusta och på så sätt kan få med sig resten av kärnvapennationerna i skrotandet av dessa vansinnes-vapen.


Tala om girlpower!

Vilken VM-kväll! Oj, oj, oj, det finns inte ord för det.

Jag hade gäster. Det var inte helt lätt att koordinera middagsätandet med Kajsas och Emmas fenomenala höjdhopp.

Tänk att Sverige redan tagit tre medaljer, varav två är guld. Fantastiskt! Tala om girlpower!

Och i dag håller jag tummarna för Anna Söderberg i diskusfinalen och Mustafa Mohamed i 3000 m hinder.

Och Patrik Kristiansson och systrarna Kallur och, och, och.

Sverige är fantastiskt.


Boktips

Jag håller på att läsa journalisten Björn Elmbrants nya bok - Dansen kring guldkalven (Atlas).

Den är oerhört intressant och spännande - nästan som en thriller.

Rolf Jansson skrev bra om boken på ledarsidan i lördags - "Har vi ett behov av att bli lurade?"

Elmbrants kunniga och kritiska genomgång av IT-bubblan och "den nya ekonomins" uppgång och fall är lärorik, inte minst för oss journalister som har en tendens att okritiskt anamma allt "nytt" som av experter påstås leda till lyckoriket.

Läs "Dansen kring guldkalven" och förfäras!


Lyft på taket, Persson

Göran Persson kritiseras nu från olika håll för sitt uttalande om att budgetens utgiftstak inte längre är så heligt.

Aftonbladets ledarsida har länge kritiserat den rigida budgetpolitiken där angelägna investeringar i infrastruktur exempelvis ansetts vara en utgift och därför inte får gå över "taket". Det är hög tid att få in en större flexibilitet i den ekonomiska politiken.

Det handlar inte om att bli ansvarslös och skapa stora budgetunderskott utan om att få en ekonomisk politik mer i takt med verklighetens behov.

Lyft på taket, Persson!


Måndag morgon

Godmorgon kära blogg-läsare.

Det är måndag och gråväder. Semestervikarie Rolf Jansson stannar hemma i Örebro i dag på grund av hosta.

Kollegan Mats Engström är tillbaka från semestern. Medan Åsa Petersen nu tagit sin långa semester - välförtjänt efter att ha jobbat hela sommaren.

I går var det Persson och Klüft som regerade nyhetsrapporteringen.

Här kan du läsa min kommentar om statsministerns Björkviks-tal.

I dag hoppas vi på höjdhoppstjejerna!

Och på att politiken blir mer än bara ord.

Regeringen förhandlar höstbudgeten med miljöpartiet och vänsterpartiet just nu.


Vilken tjej!

Herregud vilken tjej! Carolina Klüft är fantastisk!

Vilken styrka, vilket psyke, vilken järnvilja hon har visat detta VM.

Underbart att se henne ta guld i sjukamp nyss.

Nu håller jag tummarna för tjejerna i höjdhoppet i morgon och för min favorit Mustafa Mohamed i finalen på 3000 meter hinder på tisdag.

Heja Sverige!


Så går det till i svampskogen

I min tidigare bloggnotis beskrev jag att åtminstone vädrets makter verkar vara på Göran Perssons sida. Solen lyste så fint i dag över Björkviks folkets park.

Nu gäller det för socialdemokratin att få med sig väljarna också.

Mer om Perssons Björkvikstal på morgondagens ledarsida i Aftonbladet.

Måste först bara återge ett citat som kan bli en klassiker:

"Jag hittar, hon plockar upp. Det är en bra arbetsfördelning."

Gissa vad det handlar om?

Jo, Göran Persson beskriver hur han och Anitra går i skogen och letar svamp. I går hade de, nej HAN, hittat en rejäl kantarell-samling som hans fru fick plocka.

Så går det till när statsministern är i svampskogen.


Var är Pagrotsky?

Jag såg utrikesminister Laila Freivalds, LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin och partisekreterare Marita Ulvskog i Björkviks folkets park.

Men inte Leif Pagrotsky.

Han syntes inte heller till i Pride-tåget i lördags. Där gick däremot Mona Sahlin och Jens Orback.

Vad har hänt? Paggan som älskar mingel och kändistäta sammanhang.

Vem vet han kanske ägnar sig åt att göra kulturpolitik?


Vädret är i alla fall på Perssons sida

Sådär ja, nu är jag hemma igen efter en dag i Björkviks folkets park. Trots hotfulla mörka moln på himlen och en del regnskurar på vägen dit så sken solen under hela Göran Perssons tal.

Det är alltid väldigt trevligt i Björkviks-parken. Dragspelsmusik, björkar, kaffe och pick-nick-korgar. Jag och min man dukade upp till sedvanlig pick-nick-lunch tillsammans med vännerna Rolf och Lisbeth från Örebro. Björn Elmbrant med fru Birgitta slöt upp liksom Bo Holmberg.

Aktuellts Mats Knutsson kom förbi och fick en sparris med parmaskinka och parmesanost - en specialitet jag brukar bjuda på.

Även SVT:s Christina Jutterström med maken Ingemar Odlander fick lite mat från vårt pick-nick-bord.

Nåja, nu var vi väl inte där enbart för att äta utan mer för att lyssna.

Göran Persson hade som vanligt inget skrivet tal. Han verkade lugn och utvilad med hade inte riktigt det där trycket i rösten som han har när han är som bäst. Talet lyfte heller aldrig riktigt. Ändå sade han bra saker om arbetslösheten, det gröna folkhemmet och äldreomsorgen.

Han utlovade en rejäl satsning på sysselsättningen i höstens budget som nu håller på att förhandlas fram tillsammans med v och mp. Bättre sent än aldrig.

Persson erkände också att regeringen missbedömt läget för ett år sedan och för mycket förlitat sig på alla ekonomer som påstod att arbetslösheten skulle klaras av av sig självt. Denna laissez-fair-hållning visade sig vara förödande. Arbetslösheten bet sig fast.

Nu behövs politik och aktiva åtgärder. Persson lät till och med antyda på presskonferensen att det heliga budgettaket inte längre är så heligt. Aftonbladets ledarsida har länge kritiserat den rigida "tak-hållningen" från regeringens sida.

Dags att tro på politiken igen, Persson!


I dag gäller det

Godmorgon söndagsläsare! I dag ger jag mig av till lilla fina Björkviks folketspark där statsminister Göran Persson ska hålla sitt årliga sommartal.

I år gäller det att han visar dels ATT han vill fortsätta leda socialdemokratin och landet, dels VAD han vill göra för framtidssatsningar. Framförallt måste Persson berätta hur regeringen snabbt tänker bekämpa den höga ungdomsarbetslösheten och diskrimineringen mot invandrare på arbetsmarknaden.

Vi ger några tips i dagens ledare - Kom igen, Persson!

Jag återkommer med rapport från Björkvik.


Robin Cook avliden

Storbritanniens förre utrikesminister Robin Cook har dött bara 59 år gammal. Cook var på bergsvandring i Skottland och kollapsade under lördagen, uppger TT.

Cook var utrikesminister mellan 1997 och 2001. Han lämnade Tony Blairs regering 2003 i protest mot Irak-kriget. Cooks bortgång är en oerhörd förlust för brittisk politik men också för europeisk.

Jag läste en utmärkt debattartikel i the Guardian alldeles efter att de första London-bomberna hade exploderat. Robin Cook uppmanade där politikerna att hålla huvudet kallt och fundera på om kriget mot terrorismen och ockupationen av Irak verkligen är så vettigt.

Nu har en angelägen röst som vågat kritisera Bushs och Blairs krigiska hållning tystnat.

Det är mycket sorgligt.


Mer om kampen mot kärnvapen

I dag har morgontidningarna ansträngt sig - åtminstone på debattplats. På ledarplats tycks inte minnet av Hiroshima vara något att skriva om varken för Dagens Nyheters eller Svenska Dagbladets ledarskribenter.

Men som sagt, på debattplats finns i dag intressanta artiklar. I DN skriver förra vice statsminister Lena Hjelm-Wallén och nyvalde Broderskapsordf. Peter Weiderud - "60 år efter Hiroshima måste opinionen mot kärnvapen stärkas".

Och i Svenska Dagbladet skriver Gunnar Westberg, president för Internationella läkare mot kärnvapen - "Ett nytt Hiroshima hotar".

Läs och begrunda.


Aldrig mer Hiroshima

I dag är det 60 år sedan USA släppte en atombomb över staden Hiroshima. I går skrev jag en bloggnotis om den unga japanska flickan Sadako som dog i leukemi när hon var 12 år.

I dag skriver på ledarsidan om att kärnvapenhotet på intet sätt hör till dåtiden. Läget är ytterst bekymmersamt i dag när Bushadministrationen inte längre ser kärnvapen som något avskräckande utan något som mycket väl kan ingå i krigföring. Små så kallade taktiska kärnvapen kan komma att ingå i kriget mot terrorismen.

USA har efter Hiroshima och Nagasaki en moralisk skyldighet att gå före i nedrustningsarbetet, men gör tyvärr inte det. Tvärtom driver Bush att gamla kärnvapen ska lagras, inte förstöras. Det kan knappast kallas nedrustning.

Andra länder följer efter: Indien, Pakistan, Israel, Nordkorea och nu kanske även Iran.

Fredsrörelsens kamp för en kärnvapenfri värld behövs i dag mer än någonsin!


Vad vore livet utan poesi?

Har nu jobbat två veckor efter hemkomsten från semestern. Känner mig trött i kväll.

Muntrade upp mig med att köpa Bob Hanssons nya diktsamling - Halleluja liksom - på väg hem från jobbet.

Han är fantastisk!

Såg honom för några år sedan hos Kristina Lugn på teater Brunnsgatan, där han läste sina dikter. Sedan dess har jag läst allt av Bob Hansson. Fast egentligen ska han höras - han har en mycket speciell stil när han framför sina dikter.

Heja Världen och Lugna Puckarnas Mosebok heter några av hans tidigare diktsamlingar.

Befriande genialiska dikter.

Här ur diktsamlingen "Halleluja liksom":

"Jag har alltid försökt tycka om de tråkiga gubbarna på tv.

Jag har tänkt som så har jag tänkt att kanske

man blir en tråkgubbe själv en dag.

Då kan det vara bra att ha tyckt om dem hela tiden.

Likaså har jag försökt tycka om knarkare, idioter och

handelsresande.

För att inte tala om ignoranter. Eller majorer.

En sån kanske man också kan bli.

Världen är full av möjligheter kan jag

finna mig själv att tänka som exempelvis när det regnar.

Man måste ligga steget före.

Att tycka om de andra kan bli som att

tycka om sig själv i förskott.

Andra dagar tänker jag bara på exotiska fåglar och

läckra små vitvaror.

Det går också bra."

En liten broschyr om pensionsförsäkringen, av Bob Hansson


Nedrusta NU!

I morgon är det 60 år sedan USA släppte atombomben över den japanska staden Hiroshima, då omkring 140.000 personer dog och 100.000 skadades direkt vid själva explosionen. Tre dagar senare var det staden Nagasakis tur att förvandlas till helvetet på jorden.

I decennier efteråt har sedan människor insjuknat i leukemi och andra livshotande sjukdomar orsakade av atombomben.

Om detta skriver vi förstås en huvudledare i morgondagens tidning.

Den som vill veta mer om kärnvapenläget i världen kan med fördel kolla in hemsidan som Svenska läkare mot kärnvapen står bakom. Där kan du läsa berättelsen om Sadako Sasaki, flickan som var två år när bomben fälldes över Hiroshima. Om hur hon vek papperssvalor i tron att hon skulle få leva för evigt. Hon dog i leukemi - "atombombssjukan" - när hon var 12 år.

1958 restes Barnens fredsmonument i en park Hiroshima, där Sadako står på toppen av ett paradisberg och sträcker ut sina händer mot himlen och låter en svala av guld flyga iväg. Texten på monumentet lyder:

Detta är vårt rop,

detta är vår bön:

fred i världen!


Tvärdrag lever vidare

Har inte kunnat blogga så mycket i dag på grund av lunchmöten och andra möten. Har nåtts av det roliga beskedet från SSU-kongressen att tidskriften Tvärdrag trots allt har räddats. Förbundsstyrelsen hade föreslagit nedläggning men kongressen rättade lyckligtvis till det.

Nisha Besara ska tillsammans med en ny redaktör utveckla och förbättra tidningen, enligt kongressbeslutet.

Utmärkt! Tvärdrag är en debattskrift som fostrat flera generationer skribenter. Bara på den ledarredaktion jag leder finns två före detta Tvärdragsredaktörer (Ingvar Persson och Jesper Bengtsson). Jag själv började min publicistiska bana i Tvärdrags redaktionskommitté då Håkan A Bengtsson (numera VD för Arenagruppen som ger ut bland annat tidskriften Arena) var redaktör. Åsa Petersen har också suttit i Tvärdrags redaktion under sin tid i ungdomsförbundet.

Idérörelser som vill måna om det politiska samtalet och det självständiga tänkandet ser till att ha en pigg tidning för debatt och fördjupning.

Var rädd om Tvärdrag, SSU!


Tjejerna på gång

I går skrev jag en notis om att det nyligen startats en samlingsplats för tjejer som bloggar (tjejblog.com).

I dag fick jag ett kul mejl från grundaren, Lotta.

"Som en av grundarna till tjejblog.com tycker jag det är jättekul att det uppmärksammas då projektet är nytt. Måste dock ge dig credit för det var nämligen ditt inlägg som du gjorde den 16 maj 2005 (där jag frågade var alla tjejer i bloggvärlden fanns, min anm.) som gav mig idén att göra en samlingsplats för alla tjejer som bloggar", skriver Lotta.

Sagt och gjort. Lotta tog kontakt med sin vän Madde som kopplade in sin sambo och så skapade de Tjejblog. Sidan hade premiär 25/7 och har växt väldigt fort.

"Medlemmarna ökar för varje dag vilket är otroligt kul!", skriver Lotta vidare.

Lotta driver också en samlingsplats för tjejer på nätet - Diva Webring - "för kaxiga tjejer som gör snygga hemsidor".

"Vi tjejer måste minsann visa att vi kan vi också!", avslutar Lotta sitt mejl.

Helt rätt!

Kämpa på, Lotta, Madde och alla ni andra kaxiga brudar i nätvärlden!


I skuggan av Gazareträtten

Jag fick ett intressant mejl från Anna Veeder. Hon bor sedan 1992 i Jerusalem, gift med en judisk engelsman. Hon flyttade till Jerusalem för att plugga hebreiska efter studier i judaistik och arabiska på universitetet i Berlin.

"Hej Helle,
läser ofta din blogg och känner till ditt engagemang för en rättvis fred i Mellanöstern...just nu skrivs det mycket om den planerade Gazareträtten, men mindre om de "vanliga" palestiniernas situation",
börjar Anna sitt mejl.

På den svenska nättidningen Sourze skriver hon då och då inlägg från sin Jerusalem-horisont. Läs här hennes senaste inlägg "I skuggan av Gazareträtten".

Det är just den här sortens vardagsbilder som är så viktiga att visa från ett mellanöstern som i den mediala logiken bara beskrivs i termer av självmordsbomber och militära attacker.

Fortsätt skriv, Anna!


Bara brudar

På lördag är det vernissage på galleri Kontrast i Stockholm. Utställningen Brudar visas då och ska pågå till 28/8. Nätverket Brudarna står bakom projektet där 81 kvinnliga fotografer ställer ut.

Nätverket började som en mejlgrupp. Tanken var att skapa ett forum för kvinnliga fotografer i en mansdominerad värld. I dag har nätverket cirka 200 Brudar. Läs mer här.

Jag fick tips om detta i ett mejl från bildkonstnären Britt Marie Trensmar, som själv deltar i utställningen.

Trensmar är annars känd för ett annat spännande bildprojekt - Mangrant - som går ut på att utforska mannen och manligheten.

I grunden handlar det väl om att kritiskt fråga sig vem som tillåts bestämma bilden av kvinnan och mannen, dvs bilden av oss människor.

Bra fotokonst kan verkligen kritiskt betrakta vårt samhälle och utmana våra invanda föreställningar. Underbart!


Rosa tistel till diskriminerande skola

Pridefestivalen pågår för fullt. RFSL Stockholm har delat ut sin rosa tistel. I år gick den till Ljungstedts gymnasium i Linköping. Ni minns uppståndelsen kring Sannah som ville gå på skolbalen tillsammans med sin flickvän Eva.

Skolans rektor ansåg att de enda som gjort något fel var Sannah och Eva som hade anmält skolan till HomO.

Skolledningen hade också organiserat en helt sjuk omröstningsprocedur, läser jag i en notis hos bloggaren Vilja. Skolans elever skulle ställa sig i olika hörn beroende på om de tyckte att Sannah och Eva skulle få gå på balen eller inte.

Ljungstedt-skolans rektor är sannerligen värd en tistel.


Samlingsplats för kvinnor som bloggar

Jag brukar efterlysa fler kvinnliga bloggare. En bloggande kvinna som kallar sig Klimakteriehäxan tipsade mig om att det nu startats en samlingsplats för tjejer i bloggvärlden - tjejblog.com - där bara tjejer får "pinga" sina bloggnotiser. Kul!


Forska mer om fästingar

Jag hörde på radion i morse att det var problematiskt att älgstammen är för stor på sina ställen.

Det är minst lika problematiskt med alla rådjuren, skulle jag vilja tillägga. Dessa gulliga bambi-djur bär med sig hemska fästingar. Själv lever jag i skärgården utanför Västervik varje sommar och har sedan 8 års ålder kunna följa fästingutvecklingen.

När jag var liten fick vi aldrig fästingar på oss. Trots att vi barn ständigt sprang omkring i det höga gräset. Katten fick några stycken per sommar och pappa kunde någon enstaka gång få en fästing när han hade arbetat med att slå ängen eller hugga ner träd.

Numera får jag och min man plocka fästingar från huden så gott som varje vecka. Det är olustigt!

I vintras blev jag dessutom rejält sjuk i borrelia. Det visade sig att jag tydligen hade blivit smittad av en fästing förra sommaren men inte märkt något och så plötsligt mer än ett halvår efteråt får jag diagnosen "långt gången borrelia". Hm.

Det var allvarligt. Centrala nervsystemet var hotat. Fick äta den starkaste antibiotikan hela våren (sex veckor). Lyckligtvis bet medicinen till sist och jag blev friskförklarad.

Men efter att ha läst in mig en hel del på borrelia vet jag att det sannerligen inte är någon snäll sjukdom. Många drabbade får men för livet. Jag själv lär få dras med värk i lederna under flera år framöver.

Det har alltid hetat att det är TBE som är farligt. Mot detta finns vaccin.

Men för borrelia finns det inget. Än så länge.

Det är hög tid att lägga ner forskningsresurser på att utveckla ett borrelia-vaccin med tanke på att antalet fästingar bara tycks öka och att de flesta svenskar rör sig ute i naturen under semestertider. Borrelia-fästingarna finns inte alls bara i skärgården utan även i inlandet och numera långt ner i Skåne.

I USA lär man ha lyckats få fram ett vaccin, men tydligen finns det så många olika sorters fästingar i Europa att det här måste skapas ett bredare vaccin.

Hittills har man tagit alldeles för lätt på fästingsjukdomarna. Jag hoppas innerligt att forskningen tar ett rejält kliv framåt inom en snar framtid. Fästingen är en verkligt otäck parasit som kan bli en samhällsfara på sikt.


Kämpa på Anna och Mattias!

Det rapporteras god stämning från SSU-kongressen. Anna Sjödin och Mattias Vepsä har valts till ordförande respektive förbundssekreterare av en helt enig kongress. Jag hörde presidieordförande Luciano Astudillo fråga "Är beslutet enigt?" om och om igen till ett crescendo av ja-vrål på radio-Ekots lunchsändning.

Kollegan Åsa Petersen (som av många har setts i TV sjungandes under Allsång på Skansen i går kväll) är i Linköping i dag och känner av stämningarna i ungdomsförbundet. Läs hennes rapport på ledarsidan i morgon!

Förhoppningsvis kan nu SSU lämna konspirationerna och maktkamperna och bli en engagerad och självständigt tänkande folkrörelse igen. Socialdemokratin behöver ett radikalt SSU som brinner för solidariteten både nationellt och internationellt.

Lycka till med era viktiga uppdrag, Anna och Mattias!


Se upp för Storebrorssamhället

I går skrev jag en bloggnotis om justitieministerns märkliga inställning till terrorkriget. (Läs mer här)

I dag kan du läsa min krönika på ledarsidan, där jag kritiserar idén att övervaka alla EU-medborgares digitala livsmönster och informationsutbyten.

En matnyttig webb-site är Statewatch där man kan läsa om allt som är på gång inom EU vad gäller inskränkningar av mänskliga rättigheter och hot mot den personliga integriteten.

Förhoppningsvis kan en bred opinion - från höger till vänster - samlas mot de skrämmande förslag som håller på att genomföras inom EU.

Kampen mot terrorismen får inte innebära kränkningar av de mänskliga rättigheterna för då har verkligen terroristerna vunnit. Dags för alla goda demokrater att besinna sig.


Pride och Allsång

Pridefestivalen har kört igång här i Stockholm. (Läs mer här)

Härligt! Tänkte dra dit i morgon tillsammans med kollegan Åsa. Hon skrev förresten en utmärkt ledare i måndags om vikten av att bekämpa hatbrotten och homofobin.

I kväll ska Rolf Jansson, som hoppar in som semestervikarie den här och nästa vecka, Åsa och jag dra iväg till Skansen och sjunga allsång. Det ska bli häftigt. Benny Andersson, Tommy Nilsson och The Real Group är visst några av artisterna som ska framträda. Och så Anders Lundin förstås.

Allsång har blivit en trend. Nästan överallt i Sverige förekommer allsångskvällar i stadsparker och folkparker. Det tycks dessutom vara lika trendigt bland de unga som de gamla. Äntligen har det generationsöverskridande nöjet återskapats.

I kväll ska jag sjunga "Stockholm i mitt hjärta" för full hals med tiotusentals andra.


Bodström blandar bort korten

Jag vaknade till radiodebatt. (Lyssna på programmet 07.21) Aftonbladets briljanta kulturjournalist Åsa Linderborg diskuterade det pågående terrorkriget med jusititeminister Thomas Bodström.

Bodström lät arg och pressad. Han höjde rösten flera gånger. Kanske känner han att den hårdföra politiken inte riktigt är hållbar?

Han hävdade gång på gång att förslaget att lagra sms, mejl och mobilsamtal inte alls är något märkligt utan något som redan de flesta länder har. Övervakandet ska gälla misstänkta terrorister.

Här blandade den gode Bodström bort korten. Det förslag som han med emfas driver på EU-nivå handlar om att lagra information från ALLA EU:s medborgare, inte bara dem som skulle misstänkas hålla på med terrorism. Så ska 450 miljoner invånare plötsligt betraktas som presumtiva terrorister. Inte klokt!

Läs gärna IT-debattören Pär Ströms inlägg i Svenska Dagbladet i dag.

Och min krönika i morgondagens Aftonbladet.


Why we fight

I går kväll visade Sveriges television regissören Eugene Jareckis dokumentär "Why we fight" - om varför USA ständigt går i krig mot olika fiender. Fantastiskt bra reportage! Där framkom just det sjuka med denna krigets logik som nuvarande Bush-administrationen dragit till sin extrem.

Sommar-TV brukar innebära många repriser, vilket inte alltid är så roligt. Men jag hoppas verkligen att Sveriges television sänder repriser på "Why we fight". Förhoppningsvis ser en del liberala redaktörer den då och lär sig ett och annat om vad Irak-kriget egentligen gick ut på.


Fram med folkrörelsesjälen, SSU!

I dag börjar de unga socialdemokraterna, SSU, sin kongress i Linköping.

Nu gäller det. Kommer förbundet att klara sig igenom den förtroendekris som uppstått efter åratal av mygelkultur och oförsonliga personstrider?

Jag hoppas verkligen det. Skrev i går i bloggen att det är dags att börja om från början. Jag utvecklar detta i min måndagskrönika i dag på ledarsidan.

Förhoppningsvis väljer SSU folkrörelsesjälen framför karriärmaskineriet.


Läs Baricco

Ännu en grå dag i Stockholm. Typiskt måndag.

Lugnt på ledarredaktionen. Kollegan Åsa Petersen är på presskonferens om den nya jämställdhetsmyndigheten. Vår sommarvikarie Rolf Jansson är på väg hit från Örebro.

På kulturredaktionen har Pelle Andersson kommit tillbaka oförskämt brunbränd.

Jag ägnar mig lite åt kultur i väntan på att det ska tända till i politiken.

Läser Bodil Zaleskys utmärkta kulturblogg. Hon rekommenderar läsning av Alessandro Bariccos senaste bok "Senza sangue" (Utan blod). Jag har inte läst den ännu men däremot blev jag djupt förälskad i Bariccos fina lilla bok "Silke" som kom för några år sedan.

Han skriver underbart!


hits