Besök hos Israeliske ambassadören

Godmorgon!
I dag kommer jag inte att sitta så mycket framför datorn. Ska nu börja dagen med ett besök hos den israeliske ambassadören i Stockholm. Jag har inte träffat honom tidigare. Hans företrädare brukade skälla ut mig för ledarsidans pro-palestinska hållning. Vi får väl se hur det blir i dag.
Jag hoppas på ett intressant samtal om läget i Mellanöstern.

Sen kommer jag ägna resten av dagen åt möten så jag lär inte komma åter i bloggosfären förrän i morgon.
På återseende.


Ingen bagge till Fares

Guldbagge-galan är över. I år hade jag ingen möjlighet att närvara vid prisceremonin.
Och väl var det, för jag hade bara blivit sur.
Att inte Josef Fares fick en enda guldbagge för sin fantastiska film Zozo är obegripligt.
Skandal!


Vilse i krogvärlden

Bloggare har påpekat att min utnämning av Crazy Horse som en av Stureplans innekrogar är felaktig.
Det är visst ett ganska sunkigt hak.
Jag är uppenbarligen inte tillräckligt mycket i den delen av stan.
Ber om ursäkt.

S-bloggaren Jonas Morian skriver intressant om SSU och hanteringen av medierna i fallet med Anna Sjödin och krogbråket.
Det känns inte särskilt trovärdigt när SSU-ordförande påstår att hon inte alls var berusad. Hela upprinnelsen till bråket var ju att de ville beställa mer sprit men inte fick det. Polisen låter väl knappast helt nyktra personer sova i fyllecell en natt.
Däremot har även en berusad medborgare rätt att bli väl behandlad på krogen och inte slagen gul och blå av vakter.


Spänt läge i Mellanöstern

Debatten om danska Jyllandspostens publicering av satirteckningar av Muhammed har nu tagit nya skrämmande proportioner. Delar av arabvärlden bojkottar danskägda företag som exempelvis Arla.
Hotelser mot skandinaver har utfärdats i Gaza.
Sammanblandningen mellan stat och dess fria press är uppenbar. Arabvärldens vrede vänds mot danska staten som anses vara för flat mot Jyllandsposten.

Aftonbladets ledarsida har försvarat yttrandefriheten men hårt ifrågasatt det danska kulturklimat där hetsen mot muslimerna tar sig otäcka uttryck.
Bill Clinton har starkt kritiserat Jyllandspostens publiceringar och liknat de vid antisemitism.

En av de mer märkliga inslagen i denna konflikt är att det verkar vara al-Aqsa-martyrernas brigader som nu utfärdat hot mot danskar, svenskar och norrmän som befinner sig i Gaza och på Västbanken. Det är alltså inte islamistiska Hamas utan en rörelse närstående sekulära Fatah-partiet.
Det tyder på begynnande anarki efter det palestinska valet och är mycket oroväckande.

Och mitt i denna situation bestämmer sig Israel för att frysa utbetalningarna till den palestinska myndigheten. Enligt en gammal överenskommelse är det Israel som tar upp skatt och tull för palestiniernas räkning. Tre hundra miljoner kronor skulle ha tillfallit palestinska myndigheten nu på onsdag.
Men premiärminister Ehud Olmert har i dag gjort klart att det inte blir någon utbetalning.

Tack och lov verkar det som om EU tänker fortsätta med sitt stöd till palestinierna.
Ett ekonomiskt sammanbrott i Gaza och på Västbanken vore katastrofalt för utvecklingen i Mellanöstern.



Anna Sjödin - skräckbild eller förebild?

Att SSU:s ordförande Anna Sjödin hamnat i krogslagsmål har väl knappats undgått någon. Storyn är smått sensationell. Den har allt: ung blond tjej i bråk med manlig invandrare, arbetarrörelseföreträdare mot läkarstudent och så vidare - här finns alla perspektiv: klass, kön, etnicitet.
Tyvärr visar bråket också att alkohol kan ställa till det rejält.

Än så länge står ord mot ord mellan de inblandade. Anna Sjödin är polisanmäld av vakterna för övervåld mot tjänsteman. Än så länge har Sjödin inte gjort någon motanmälan.

Dagens Nyheters politiske journalist Henrik Brors kommer i dag fram till en fantastisk slutsats: Anna Sjödin kommer att bli hjälte av den här skandalen.

"En politiker bör naturligtvis inte supa och slåss. Men SSU-ordföranden Anna Sjödins agerande kan ändå lyfta henne från massan av politikerbroilrar till en förebild för just de unga hennes förbund drömmer om att vinna som medlemmar. Hon kan framstå som 2000-talets klasskämpe", skriver Brors.

Han kan möjligen få rätt. Många unga människor, framförallt tjejer, har upplevt hur kroglivet hårdnat och att vakter ofta tar till övervåld.
En avgörande fråga är huruvida Sjödin har kallat vakten, som är från Iran, för "jävla svartskalle" eller om det var vakten som kallade SSU-ordförande för "jävla hora". Om Sjödin har yttrat sig rasistiskt kommer hon definitivt inte vara någon hjälte eller förebild utan bli en skräckbild av integrationspolitikens brister.
Om det är vaktens sexistiska uttalande som gäller visar det också på ett djupt liggande samhällsproblem.

Sen är jag inte säker på att det är så bra för en ung socialdemokratisk politiker att hålla till bland innekrogarna runt Stureplan. Det kanske var en engångshändelse, vad vet jag. Det är upp till Anna och hennes kamrater att bedöma.
Ingen ung kvinna ska dock behöva bli slagen gul och blå för att de krogansvariga inte vill ha henne där.




Lyssna på broderskaparna, Laila Freivalds

I dag träffas EU:s utrikesministrar för att diskutera valet i Palestina och den fortsatta utvecklingen.
Sveriges utrikesminister har i mitt tycke varit alldeles för kategorisk i sina uttalande om Hamas valvinst. Att hota med indraget bistånd efter att ett demokratiskt val genomförts är sannerligen ingen vettig hållning.

"Laila Freivalds måste vid dagens möte verka för att EU-länderna inte fryser biståndet till Palestina", säger Peter Weiderud, ordförande för Sveriges kristna socialdemokrater, Broderskapsrörelsen i ett pressmeddelande.
Broderskaparna skriver dessutom klokt i Svenska Dagbladet i dag.
Hoppas Freivalds tar intryck.


Tarja Halonen sitter kvar

Tarja Halonen vann presidentvalet i Finland och fortsätter således som president under sex år.
Valsegern måste ses som en markering från de finska väljarna att de sluter upp kring socialdemokraten Halonens säkerhetspolitik och betoning av gemensamt socialt ansvar.
Läs dagens huvudledare i ämnet.

Läsarbrev om ärkebiskopsdebatten

Fick ett fint mejl från Carl Martin Haegermark som pluggar till präst för Västerås stift.

"Bästa Helle,

Tack för din fina insats som panelmedlem i morgonens Godmorgon världen! Jag höll på att sätta morgontéet i halsen när S Popova påstår att K G Hammar aldrig talar om teologi utan bara om politik. Har vi någonsin haft en sådan stor teolog som ärkebiskop!?
Tack för att du stod upp för hans sak och för alla oss som beundrar och respekterar honom för hans alltid så intressanta teologiska reflektion. Popovas uttalande visar väl bara på att det är lätt att känna sig hotad av någon som låter dig tänka själv och vars tankar inte lätt går att avfärda då de ger dig ett eget ansvar och inte presenterar ett färdigt paket.

Tack igen för att du alltid konsekvent står upp för vad du tycker i med- som motvind.

Med vänlig hälsning,
Carl Martin Hægermark
Teol stud och prästkandidat för Västerås stift
"

Radiobråk om kyrkan

Vilken härlig vintersöndag! Huvudstaden låg fantastisk fin i solljuset i morse när jag åkte in till radiostudion för att medverka i Godmorgon Världens panel. Göran Greider (Dala-Demokraten) och Susanna Popova (kolumnist Svenska Dagbladet) var min med panelister.
Vi förde en rejäl debatt om valet av ärkebiskop. Popova försökte få det till att nuvarande ärkebiskop KG Hammar inte skulle vara någon vidare teolog utan främst politiker. Det där är något högerfalangen försökt att stämpla Hammar som i åratal, men den som följt honom och hans tänkande vet att han är en av de mest genomtänkta teologer som Svenska kyrkan har.

Det pågår ett märkligt syskonbråk i kyrkan, där HB Hammar (äldre bror till KG) hårt angripit sin lillasyster Anna Karin Hammar för att hon kandiderar i ärkebiskopsvalet. Rena Norén-dramat.

I kväll ska jag förresten till Riksteatern och se premiären av Lars Noréns nya föreställning Terminal.


Let´s dance

Jag tycker det är jättekul att se på TV4:s nya serie Let´s dance.
I kväll dansade Anna Book helt fantastiskt.
Peppe Eng har svårt med takten men är underbar att se.
Juryn var orättvis och taskig mot Viktor som dansar så bra.

Programmet påminner mig om när vi, några kollegor på Aftonbladet, bestämde oss för att lära oss dansa Salsa tillsammans med vänner och partners. Jag och min man gick helhjärtat in för denna svåra dans.
Vi träffades några lördagar och söndagar i Rågsveds folkets hus och fick lektioner av en salsa-drottning.
Det hela slutade med att jag åkte in akut på Södersjukhuset.
De trodde först att det var hjärtinfarkt men det visade sig att jag knäckt ett litet litet ben i bröstkorgen.

Dans är livsfarligt.
Jag förstår inte hur Arja vågade sig på dödslyftet.


Fredag morgon

God morgon! Nu är jag tillbaka på tidningen efter några dagars vård av sjuk anhörig.
I dag ska jag på en mängd möten, bland annat med Schibstedledningen, så det blir tyvärr inte så mycket bloggande i dag heller.
Men läs ledaren om det palestinska valet och Hamas framgångar - Prövningens tid i Palestina.
Läs också gärna Peter Löfgrens utmärkta krönika i DN:s kulturdel - Hamas historiska seger.
Och som vanligt rekommenderar jag Carl Bildts intressanta blogg-kommentarer.
Läs och begrunda.


Ännu en Hammar vill bli ÄB

Alla som heter Hammar verkar vilja bli ärkebiskop. I dag går prästen HB Hammar ut på debattplats i Svenska Dagbladet och förklarar sig villig att kandidera som ärkebiskop. Han är bror till KG Hammar och Anna Karin Hammar. (Se tidigare bloggnotis)

Förutom att han tycks ha lidit av att vara i "skuggan av ärkebiskopen" verkar ett av huvudskälen till hans kandidatur vara viljan att stoppa sin syster.

"Jag menar att tiden inte är mogen för en kvinna som ärkebiskop. Chanserna för min syster Anna Karin torde vara begränsade", skriver HB Hammar.

Det är pinsamt.

Hoppas hans utspel ökar kamplusten bland alla de som vill se en kvinna som ärkebiskop framöver.






Hamas valets vinnare

Det mesta tyder på att Hamas blev det palestinska valets stora vinnare. Det är egentligen logiskt. Rörelsen har vunnit lokalval efter lokalval i Gaza och på Västbanken. Missnöjet med Fatah-partiet visade sig ännu större än vad opinionsundersökningar och bedömare trott.

Nu väntar en prövningens tid för det palestinska samhället. Hamas måste lämna våldsideologin och bli en politisk rörelse där uppgörelser och kompromisser med Israel med nödvändighet måste ingå. Redan att Hamas ställde upp i val till parlamentet sade något om rörelsens förändring - en av den palestinska myndighetens huvuduppgifter är att förhandla med Israel.
Prövningens tid gäller också omvärlden. Valresultatet måste respekteras och demokratin tas på allvar.
De moderata krafterna som vill se en genomgripande förändring av Hamas som innebär erkännande av staten Israel och bort från våldet måste få känna att deras väg lönar sig att gå.



Sjuksyster

I dag är jag ledig från jobbet för att ta hand om en sjuk anhörig.
Därför blir bloggandet lite mer sporadiskt och även publicering av kommentarer kan dröja.

Läs dagens ledare om Säpos metoder att motarbeta terrorism - Nej tack till skolspioner
och Ingvar Perssons ledarkrönika om den icke helt dolda dagordningen - Det där som inte får sägas.
På återseende.



I dag väljer palestinierna sitt parlament

I dag går 1, 4 miljoner palestinier till val på Gaza och Västbanken.
Måtte allt gå bra och inga våldsdåd ske.
I går höll den israeliska ställföreträdande premiärministern Ehud Olmert sitt första stora ideologiska tal om utvecklingen i Mellanöstern. Läs mer här.

"I think it is worth noting that what we are seeing - and have been seeing since the death of Arafat - in Palestine is without parallel in the Arab world in terms of free and fair elections and an evolving pluralist democratic systems", skriver Carl Bildt i sin blogg.
Bildt är på plats som valobservatör.

Bildt ser också positivt på Hamas deltagande i valet med tanke på att rörelsen tidigare inte velat ha något alls med demokratiska politiska processer att göra. Han ser en parallell till Fatah-rörelsen som tidigare ansågs vara en terroristorganisation och våldet hörde till vardagen.

"But those days are effectively gone.
Now the major question is what support the Hamas alternative really has - and long term whether they over time can develop in some sort of direction similar to what Fatah has done", skriver Bildt vidare.

Den gamle moderatledaren är väl värd att lyssna på när det gäller Mellanöstern.
Tänk om Fredrik Reinfeldt kunde ta intryck?

Atomsopberget växer i England

Den engelska regeringen har tänkt sätta igång sitt kärnkraftsprogram igen och bygga tio nya reaktorer.
Nu varnar rådgivare för denna energipolitik, enligt brittiska Independent.
(Tack för tipset Hans Nilsson)
Det radioaktiva sopberget växer i Storbritannien - det finns så många atomsopor från den gamla kärnkraften så att de skulle kunna fylla fem hela Albert Hall-lokaler.
Regeringen borde lösa problemet med det radioaktiva avfallet innan den bygger nya reaktorer, menar Tony Blairs egna rådgivare.


Expressen och Hamas

Jag måste berömma min konkurrent, Expressens ledarskribent Anna Dahlberg. Hon skriver bra i dag om det palestinska valet.

"Signalerna så här långt från USA och EU inger tyvärr inte förtroende. Visserligen stödde man Hamas rätt att delta i valet, men därefter har västs demokratiska tålamod tagit slut. USA hotar nu att bryta alla kontakter med den palestinska myndigheten om Hamas kommer att ingå i regeringen, och EU verkar stämma in", skriver Dahlberg.

Och längre fram i artikeln fortsätter hon:

"Det ser inte bra ut, och man kan undra var USA:s vurmande för demokrati i arabvärlden tog vägen när det väl sattes på prov. Besvikelsen över västs hyckleri är kompakt bland de palestinska intellektuella jag talar med"

Precis vad vi på Aftonbladet också tycker.

Hennes kollegor på ledarredaktionen PM Nilsson och Leo Lagercrantz har väl fått gå några varv runt Marieberg för att skaka av sig ryggmärgsreflexen att skrika "antisemitism" som de brukar göra mot alla som försöker problematisera mellanösternkonflikten och kritisera Israels ockupation.


I morgon går palestinierna till val

För första gången på länge är det parlamentsval i Palestina. I morgon får palestinierna i Gaza, på Västbanken och även i Östra Jerusalem (efter att USA och omvärlden tryckt på Israel att släppa på restriktionerna) rösta fram ett nytt parlament.
Den här gången står den stora valstriden mellan Fatah-partiet som slits av interna generationsmotsättningar och det militanta islamistiska Hamas. Läs mer på dagens ledarsida.
USA och EU lär i förväg ha lovat Israel att inte erkänna en regering där Hamas ingår. Om detta stämmer är det osedvanligt korkat av västvärlden - en sådan markering skulle bara stödja våldsverkarna och dem som inte tycker att det är lönt att förändra genom politik. Dessutom tyder en sådan hållning på en synnerligen märklig demokratisyn.
Omvärlden måste istället stötta den palestinska demokratin som är hårt trängd av å ena sidan extremister inom de palestinska samhället, å andra sidan av den pågående israeliska ockupationen.


Anna Karin Hammar nästa ärkebiskop?

I lördags skrev jag om det stundande ärkebiskopsvalet och beskrev svårigheterna för dem som vill se en kvinnlig ärkebiskop.
I fredags deltog jag i radions religionsprogram Människor o tro, där jag räknade upp ett antal möjliga kvinnliga kandidater. Bland annat nämnde jag Anna Karin Hammar, präst i Uppsala stift.
I dag meddelade TT att hon nu nominerats och tackat ja till att kandidera.
Häftigt.

Anna Karin Hammar hör till de klokaste präster jag vet. Som ung teologistuderande lyssnade jag ofta till hennes intressanta predikningar i Lunds domkyrkas krypta, där hon arbetade som studentpräst under många år.
I dag är hon stiftsadjunkt för själavårdsfrågor i Uppsala.
Hennes gedigna erfarenhet av kyrkan i Sverige och utomlands skulle göra henne till en utmärkt ärkebiskop.
Det finns dock ett problem: hon är syster till nuvarande ärkebiskop KG Hammar.
Men kyrkan är väl ändå en enda stor familj...
Heja Anna Karin!





West Wing är bäst

Kampen mellan televisionens båda presidentserier ställdes på sin spets i kväll. I TV4 kunde vi först se den kvinnliga amerikanska presidenten i "Commander in chief". Hon bekämpade terrorister på hemmaplan men gjorde allt för att försöka undvika tortyr. Det gick inte helt som hon ville.

I Sveriges television startade en ny omgång med president Bartlet och hans gäng i West Wing. Den heta mellanösternfrågan upptog presidentens intresse i kväll. Han ville till varje pris undvika att bomba palestinierna som hämd för en terroristattack på Gaza som riktade sig mot amerikanska medborgare. Hans närmsta medarbetare ville dock se en militär lösning. Men Bartlet stod på sig och ordnade ett Camp David-möte mellan israeler och palestinier. Fast de amerikanska bombplanen stack iväg mot så kallade terrorläger i Syrien och Libanon...

SVT vinner duellen med TV4. West Wing är bäst. Dialogen, skådespeleriet och personligheterna är mycket bättre än i Commander in chief. Tyvärr, för jag gillade den kvinnliga presidenten.

Den danska debatten

Läsare av bloggen och Aftonbladets ledarsida vet att min kollega Olle Svenning skrev en arg betraktelse över det danska kulturklimatet där muslimer förtalas och främlingsfientlighet florerar. Det blev milt sagt ett jäkla liv. Alla de stora danska medierna har rapporterat om Aftonbladets och Svennings kritik av dansk flyktingpolitik och debatt. Till och med den danske statsministern har uttalat sig med anledning av vår artikel.

I söndags skrev Olle Svenning åter igen om ämnet och berättade om vilka förfärliga mejl han fått men också om det stöd och den uppskattning han rönt bland danska författare och intellektuella. (Läs hans senaste söndagskrönika här).
I morgon skriver den legendariske Svend Auken en stor debattartikel i Politiken där han försvarar Svenning och Aftonbladet.
Det är uppenbart att det behövs en rejäl debatt om Danmarks vindkantring i integrationsdebatten.
De danska motkrafterna till Pia Kjaersgaards vidriga politik behöver allt stöd de kan få.
Heja Auken!

Måndag morgon igen

Godmorgon kära bloggläsare! Ännu en ny vecka har tagit sin början.
I dag var det överfullt på Tvärbanan på väg till Globen. Dags för en kollektivtrafikutbyggnad?
Jag ska nu sätta mig med kollegorna på ledarredaktionen och planera dagens avgörande politiska artiklar.
Tills vi ses åter kan du läsa ledarsidans gästkrönika av vår eminenta Emine Onatli - Kvinnofrid måste få kosta.

Pär Nuder - kung för en dag

Vilken härlig vinterhelg det har varit. Jovisst kallt och snöigt, men i dag var det så vackert i Stockholm. Solen sken och snön knarrade skönt under skorna och luften var hög att andas i. Underbart!

I dag blev Pär Nuder kung. Nja, inte på riktigt förstås. Men SVT:s barnkanal sände den tecknade versionen av Narnia från 1970-talet. Som jag tidigare har bloggat om medverkar unge herr Nuder i filmen. En av de svenska barnrösterna är nämligen finanministerns. Han fick som ung spela rollen som den äldste brodern Peter - han som sedan blev kung över Narnia.
Månne en förutsägelse om hur det kommer att bli i ett annat land någon gång i framtiden...?





Kan en kvinna bli ärkebiskop?

Nästa vecka kör valrörelsen i kyrkan igång för fullt. Den 8 februari är första provvalet då åtminstone fem ärkebiskopskandidater ska vaskas fram. Jag föreslog i höstas att Stockholms biskop Caroline Krook kunde efterträda KG Hammar, men Krook markerade tidigt att hon inte ämnade bli ärkebiskop.
Synd.
Det finns flera tänkbara kvinnliga präster som skulle kunna bli ärkebiskop men det är högst ovanligt att ÄB väljs utanför biskopskollegiet. Läs mer i min krönika i dagens tidning.
Jag hoppas trots allt att det blir en kvinnlig ärkebiskop.



Snön faller

I går blev det inte så mycket bloggande för min del på grund av idel sammanträden, suck.
På kvällen gick kultur- och ledarredaktionerna ut på restaurang så i dag känner vi oss lite dävna...
Men vi hade en jättetrevlig kväll på restaurang Prinsen, vår favoritkrog.

Snön faller och vi med den, som Ulf Lundell sjunger. Nej så illa är det väl inte. Vi står ännu upprätta.
En som fallit är dock kollegan Åsa P som gått omkring med jättelika blåmärken hela veckan - hon testade långfärdsskridskor förra helgen. Hm.
Tur att snön faller nu så att hon håller sig inne den här helgen.

Klocakn 15.00 medverkar jag i radions Människor o Tro (P1) - ämnet är det stundande ärkebiskopsvalet.
Mer om det på morgondagens ledarsida.
Och så förstås ett argt angrepp mot Riksbankens räntehöjning, skrivet av ledarsidans Lena Askling.
God helg och trevlig läsning på sidan 2 i tidningen.

Partiledardebatten har börjat

Partiledardebatten i riksdagen är i full gång. Jag hör Göran Persson tala sig varm för de äldre och kampen mot oljan. Han nämnde tyvärr inte jämställdheten och integrationen i sitt inledningstal.
Kollegan Åsa P följer debatten.
Jag ska snart få besök av tidningen Lundaliv som ska göra en intervju. Som gammal lundensare måste jag så klart ställa upp.
På återseende.
(Just nu talar Leijonborg intensivt om hur bra kärnkraften är. Herregud!)


Musik för själen

En nära vän till mig tyckte att jag behövde skön musik för själen. Hon gav mig Enyas CD Amarantine. Den är alldeles underbar.
Ser att bloggaren RS i Kulturbloggen också hyllar skivan.
Musik ger liv.


Danmark i krig med Aftonbladet

I söndags skrev ledarsidans Olle Svenning om den danska debatten om muslimerna och Jyllands-Postens nidbilder av Mohammed. (Se min bloggnotis)
Jag har sällan sett en sån enorm reaktion. Det strömmar in mejl till ledarredaktionen - från danskar. De allra flesta är fly förbannade, ja rentav rasistiska. Det de skriver om muslimer går inte att publicera. Sen finns det förstås de som varmt tackar för att vi kritiskt diskuterar det danska samhällsklimatet och den groende främlingsfientligheten.

Olle Svenning har blivit intervjuad i alla danska TV-kanaler och tidningarna skriver om honom.
Och så i dag har till och med danske statsministern Anders Fogh Rasmussen sett sig tvingad att deklarera att Danmark minsann inte är något främlingsfientligt land.
Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter har sagt att danskarna är "primitiva nationalister" vilket Fogh Rasmussen med emfas hävdar är fel.

Sen kom Aftonbladets ledarkrönika. Det blev visst droppen för herr statsminister.

"Källor på Foghs statsministerkansli säger till TT att det troligen är AB-kolumnisten Olle Svennings krönika med rubriken "Danska samhället är inpyrt av islamofobi" som fått den danske statsministern att gå i taket.", meddelar TT i dag.

Islamska ledare anklagar danska Jyllands-Posten för att häda och skända Islam.
Danske statsministern anklagar Aftonbladet för att förtala hans nation.

Det här kan bli riktigt intressant.
Spännande fortsättning följer.



Kvinnorna regerar

Chile har fått sin första kvinnliga president. Inom kort kommer Finlands Tarja Halonen att väljas till en ny presidentperiod. I går installerades en ny president i Liberia - också en kvinna.

Även idrottsvärlden regeras av kvinnor. När senast hörde ni talas om en manlig skidåkare i slalom- eller störtloppsbackarna? De finns förstås, men åtminstone här i Sverige är det kvinnorna som låter tala om sig.
Jag tittade på Idrottsgalan i går på TV. Det är verkligen tjejernas tid inom idrotten - Kajsa, Carolina, Anja, Annika, Emma med flera.
Sen var det förstås helt rätt att Tony Richardsson fick folkets pris - Jerringpriset. Det är han verkligen värd.
Läs mer på ledarsidan om varför det borde vara en kvinna som efterträder Göran Persson den dag han bestämmer sig för att sluta.

Migrationsverket har ändrat sig

Migrationsverket har ändrat sig. Modern till den mördade 20-åringen Abbas får nu komma till Sverige på begravningen. (Se min förra bloggnotis). Många har reagerat på det upprörande beslutet att inte ge mamman tillstånd att komma till Sverige.
Skönt att Migrationsverket tog sitt förnuft till fånga.
Medmänskligheten segrade denna gång.


Begär ut listorna

I morgon samlas riksdagens konstitutionsutskott för överläggningar. Ledamöterna ska bestämma ordningen för utfrågningarna med anledning av regeringens bristande krishantering i samband med tsunamikatastrofen.
Socialdemokraterna i KU tycker att det räcker att kalla statsministern och utrikesministern. Några telefonlistor som kunde bringa klarhet i telefondebaclet mellan Hans Dahlgren och Lars Danielsson vill de inte att KU ska begära ut.
Moderaterna däremot vill kalla betydligt fler, däribland de nämnda statssekreterarna Dahlgren och Danielsson.

I det här fallet håller jag med moderaterna.
Katastrofkommissionen lät sig nöja med att ord stod mot ord när det gällde Danielssons påstående att han ringt UD:s kabinettsekreterare och fått beskedet att allt var kontroll.
KU måste utreda om detta samtal alls förekom och om huruvida Danielsson verkligen skaffat sig bra information om läget.
Detta är nämligen helt grundläggande för om statsministern kan anses ha fått fullgod information eller inte.
KU kunde också begära ut vaktlistan över vilka som passerat in på statsrådsberedningen under annandagen denna förödande julhelg.


Arbetsmiljölagens för och nackdelar

Jag fick ett intressant mejl från Sussie som beskriver problemet med arbetsmiljölagen i fallet med busschauffören Nikolai.

"Hej!
Jag tycker givetvis som alla andra att bussbolagets agerande verkar inte klokt, men ur ett arbetsmiljöperspektiv så är det väl så här:
Arbetsgivaren ska göra allt som står i hans makt för att den anställde inte ska riskera skada eller ohälsa i samband med arbetet (arbetsmiljölagen). Om t.ex en anställd struntar i att bära skyddshjälm på en arbetsplats där det krävs skyddshjälm, då MÅSTE arbetsgivaren skriftligen varna den anställde att om han inte använder hjälm så riskerar han uppsägning. Om inte arbetsgivaren ger en sådan tillsägning, så samtycker han, d v s OM den anställde sedan skadar sig, så riskerar arbetsgivaren fängelse eftersom han riskerar att bli fälld för arbetsmiljöbrott.
I det här fallet har en busschaufför i sin yrkesutövning gått ur bussen och avstyrt en pågående misshandel. Jättebra tycker vi, men samma sak här:
Den anställde har på arbetstid utsatt sig för stor fara, något som inte ingår i arbetsuppgifterna. Om bussbolaget tiger, så fortsätter killen (och alla andra chaufförer på bolaget) att ingripa i misshandelsfall. DÅ har vi ett arbetsmiljöproblem utan dess like, alltså om det sedan händer något så riskerar cheferna på bussbolaget fängelse!
Intressant är också hur facket skulle ställa sig om bussbolaget tvärtom applåderade, och sa att det är helt OK om våra chaufförer ingriper i bråk på stan. Då har de i praktiken sagt att detta ingår i chaufförernas jobb, och då tror jag skyddsombuden skulle reagera och kräva olika skydd för chaufförerna eller mera betalt och liknande.
Arbetsmiljölagens utformning är mycket sträng och kan tyvärr få sådana här bieffekter!"


Nu tror jag att Sussie överdriver i sin uttolkning av lagen. Självklart ska det inte anses som en normal arbetsuppgift för en busschaufför att idka polisarbete. Däremot måste en arbetsgivare kunna se från fall till fall och inte bli en sådan paragrafryttare att normal mänsklig medkänsla motarbetas. I det här fallet har facket reagerat starkt mot arbetsgivaren vilket är bra.

Gör som Moratinos, Freivalds!

Den spanske utrikesministern Miguel Angel Moratinos besöker i dag palestiniernas president Abbas och hans parti Fatah. Syftet är att ge den palestinska demokratin sitt stöd inför valet nästa vecka.
Det borde Sveriges utrikesminister också göra.

Låt modern få komma till Sverige

Fateme Khavari heter en djupt olycklig mor i staden Pakdasht i Iran. Hennes son Abbas mördades i Sverige och nu vill hon förstås närvara vid begravningen av honom.
Men icke. Det alltid lika smidiga Migrationsverket sätter stopp. Tjänstemannen på verket har nämligen slagit fast att Fateme självklart "kommer hit för att söka uppehållstillstånd", något som modern starkt förnekar.
Migrationsverket gör bort sig. Igen.
Låt Fateme Khavari närvara vid sin sons begravning.
Här kan du som stödjer detta skriva under ett elektroniskt upprop som just nu sänds runt i bloggosfären.
(Tack Christina Meltin Westerlund).

Läsarstorm mot bussbolagets ledning

Bussbolaget Arrivas korkade behandling av sin modiga medarbetare Nikolai Jungsin engagerar verkligen läsarna. Här är några fler röster via mejlen. Om du klickar på kommentarer i de olika bloggnotiserna om buss-dramat kan du läsa fler röster.

"Jättebra skrivet om bussbolaget och busschauffören.
Sten Edgar"


"Hej
Jag tycker att vi svenska folket ska gå ihop och visa vårat stöd för Nikolaj
När han fått varningen av sin arbetsgivare Ariva med uppsägning
På grund av att han visar sitt civilkurage, då ska han ha berömmelse
Inte ris. Det är så lite människor som inte visar sitt kurage, och jag är så glad att det finns sådana människor s
som gör det. Ni får gärna skriva till mig så kan vi göra något ihop för att hjälpa Nikolaj.
Och vi måste visa att så här kan inte arbetsgivare gå till väga.
Lillian Jacobsson Lindblad
Crysler60@hotmail.com"

"Hej Helle!
Jag har försökt att meila ett antal mäniskor på Arriva med anl. av deras avskyvärda sätt att behandla en medmänsklig och modig chaufför utan att lyckas komma fram till någon.. Jag får intrycket att dom gömmer sig.
Jag skulle önska att som ni brukar på "tidningen" när något är jätte fel fixa en tittarstorm.
Detta är för viktigt att släppa tycker jag.
Ernesto Donatello"

Just "tittarstorm" eller "läsarstorm" som vi i det skrivna ordets medier väljer att kalla det, är väl vad vi håller på att uppnå här i bloggen. Fortsätt att reagera - tills Arriva ändrar sig!


Utrikestystnaden sänker sig

I dag talar utrikesminister Laila Freivalds vid Folk och Försvars konferens i Sälen.
Hon har blivit hårt åtgången det senaste året för misstagen runt tsunamikatastrofen.
Kritiken har ofta varit överdriven tycker jag.
Den har dock lett till en oerhörd försvagning av utrikesministerns position vilket får konsekvenser för utrikespolitiken. Sverige har på senare tid varit alldeles för tyst i världsdebatten.
Jag skriver om just detta i min måndagskrönika i dag.

Ungt engagemang

I dag drar Aftonbladets satsning Ungt val igång. Det handlar om de ungas engagemang i politiken. Tanken är att få in de ungas valfrågor i den ordinarie valrörelsen. Kolla in vår Ungt Val-sajt här.
Läs också dagens huvudledare.

Israelerna tillåter palestinierna rösta

Den israeliska regeringen har äntligen bestämt att palestinierna som bor i Östra Jerusalem ska kunna delta i det palestinska valet 25 januari. (Läs tidigare bloggnotis).
Så snällt av Israel att låta palestinierna utöva sitt rättmätiga demokratiska medborgarskap.
(Hoppas ni förstår ironin)

Jag läser att Carl Bildt nu åker till Jerusalem för att delta som valobservatör. Ska bli spännande att läsa hans rapporter framöver.

Kvinnlig president i Chile?

Vänsterkandidaten och läkaren Michelle Bachelet kan i kväll bli Chiles nya president - den första kvinnliga sydamerikanska presidenten någonsin.
Halonen i Finland och Bachelet i Chile.... jämställdhetens triumftåg drar över världen.
Just i kväll kan alla politiskt intresserade kvinnor räta på sina ryggar.
Det lönar sig att kämpa, systrar!


Stort engagemang för busschauffören

Det strömmar in reaktioner på fallet med busschauffören i Jönköping som visade civilkurage men riskerar att mista jobbet. Du kan läsa en del av dem under "kommentarer".

Jag fick mejl från bloggläsaren Pär Olsson som skriver:

"Hej Helle,
skulle gärna anställa Nikolai om jag hade bussbolag. Stöder gärna ngn aktivitet som uppmuntrar till civilkurage. Min egen son avväpnade en knivbeväpnad yngling före jul, något som gläder en farfar men också vållar bestörtning -tänk vad som kan hända - småbarnsförälder o allting.
Hälsn
Pär Olsson
"

Härligt att se engagemanget för busschauffören Nikolai.

Nikolai Jungsin - en riktig hjälte

Busschauffören Nikolai Jungsin i Jönköping räddade livet på en kille som höll på att sparkas ihjäl av två andra killar. Det var fel, enligt Jungsins arbetsgivare, bussföretaget Arriva.
Nikolai fick själv en smäll i ansiktet vid ingripandet, men någon medalj för rättrådigt ingripande fick han inte.
I stället gav hans arbetsgivare honom en skriftlig varning med hot om uppsägelse. Han hade nämligen inte följt reglementet som säger att en busschaufför aldrig själv får ingripa vid våld utan ska tillkalla polis.
Sanslöst.
"I en situation med fara för livet kan man inte stå och titta på", säger Nikolai till Aftonbladet.
Bussbolaget Arriva borde skämmas.


Jyllands-Posten och muslimerna

Debatten om danska Jyllands-Posten som publicerat nidbilder av Mohammed har gått het i veckan även i svensk press. Liberaler talar om rätten att häda. Vackert så.
Samtidigt känner jag behov av att sätta in hädelsen i ett maktperspektiv.

"Jyllands-Posten valde det enklaste av allt: att driva med islam och dess symboler och heligheter. Satir kallas det. Men satir värd namnet ska utmana makten, riva omkull det etablerade, grimasera åt överheten", skriver kollegan Olle Svenning i sin söndagsbetraktelse på ledarsidan.

Det är viktigt att skydda rätten till hädelse. Sverige har till skillnad från Danmark ingen lag som förbjuder blasfemi. Men det är också viktigt att kritiskt granska på vilket vis själva samhällsklimatet göder en viss sorts blasfemi, som Svenning påpekar.
Den unkna danska samhällsdebatten där Pia Kjaersgaard och Dansk folkeparti ständigt häver ur sig de mest förfärliga islamofoba åsikter betackar jag mig för. Jyllands-Posten är inte helt utan skuld för detta kulturklimat.



Heja Halonen

Finlands första kvinnliga president, socialdemokraten Tarja Halonen, kan i kväll bli historisk ännu en gång.
Det är presidentval och hon leder stort i alla mätningar. Hon kan bli den första presidenten efter legendariska Urho Kekkonen som vinner redan i första valomgången.
Häftigt.


PJ Anders Linder har det inte lätt

Opinionen om trängselskatterna i Stockholm svängde snabbt efter det hittills lyckade försöket. Borgerliga debattörer (Expressens politiske redaktör bland andra) började tala för skatten, den borgerliga think-tanken SNS ordförande talade om trängselskatt som något som kunde gynna tillväxten i Stockholm och nationalekonomer beskrev biltullarna som "en klassiskt liberal" idé (se Brännpunkt).
I nyhetsmediernas enkäter jublar stockholmare som upptäckt hur skönt det är med en alltmer bilfri innerstad och glesa köer under rusningstrafiken.
Svenska Dagbladets politiska chefredaktör, PJ Anders Linder blir alltmer en ropandes röst i öknen. Med en dåres envishet tjatar han i bloggen och på sin ledarsida om det förfärliga trängselskatteförsöket.
Få tycks numera hålla med honom.



Tillbaka i bloggosfären

Jag har av privata skäl haft några dagars bloggtystnad. Dagarna har ägnats åt att ta hand om en nära anhörig som genomgått en svår operation. Allt gick bra och nu börjar en ny arbetsvecka. Jag är således tillbaka i bloggosfären.
Det har hänt en hel del som jag inte kommenterat. Mest berörd har jag varit av Birgit Nilssons bortgång. SVT:s kulturredaktion sände en gripande minnesdokumentär. Jag skulle önska att Lasse Holmqvists klassiska "Här har du ditt liv", där Birgit Nilsson är huvudperson, sänds i repris.

Jag minns när jag som liten satt hemma i soffan i Lund och såg programmet. Jag tyckte Birgit Nilsson var så häftig. Framförallt hennes sätt att tala. Jag började härma henne och det blev lite av en gimmick som jag underhöll släkt och vänner med.
Kanske satte det spår i mitt sätt att tala?

För några år sedan skojade ett av P3:s satirprogram med mig. De ringde upp och undrade om jag ville bli ledamot av "Svälja flundra-klubben". Folkrörelsesosse som jag är började jag fråga om stadgar och om vilka andra medlemmar som var med.
"Det är du, Birgit NIlsson och Jonas Hallberg", svarade den fejkade medlemsvärvaren.
Många fick sig ett gott skratt när satirprogrammet sändes.
Min elaka kompis pressekreteraren sände ett sms när beskedet att Birgit Nilsson var död kom:
"Nu får du bli ordförande i Svälja Flundra-klubben i stället".
Tydligen låter det som om jag svalt en flundra när jag pratar. Hm.


Bloggpaus

I dag är det mycket sammanträdande för min del och i morgon och på fredag är jag ledig från tidningen för att ta hand om en nära anhörig som opererats.
Det blir alltså inte så mycket bloggande från min horisont på ett tag.
Men håll ut - jag kommer igen.
Till dess - läs Aftonbladets ledarsida!

Trängselskatten hyllas

Det är en märkbar förändring i opinionen när det gäller Stockholms trängselskatter. Nyhetsmedier som i början kritiskt hetsade mot försöket är betydligt mer sansade nu. Fler röster, de flesta positiva, får komma till tals.
Och som jag tidigare nämnt har en stark kritisk röst som Expressen nu svängt helt om. I dag kan du läsa
PM Nilssons argument för att han ändrat sig. Sent ska syndaren vakna. Men det är bra att han kommit på bättre tankar. För borgerligheten måste det innebära ett visst bekymmer när dess opinionskamrat byter sida.
Samtidigt finns det skäl att påminna om att både moderater och folkpartister tidigare ha drivit just miljöavgifter som ett sätt att lösa miljö- och trafikproblemen.

På vår egen ledarsida hyllar vi förstås det hittills lyckade försöket. Aftonbladets ledarsida har under lång tid propagerat för miljöavgifter och biltullar.
Det kommer bli mycket intressant med folkomröstningen och partiernas ställningstaganden.
Socialdemokraterna på riksplanet måste garantera att om försöket permanentas ska avgiftspengarna oavkortat gå till Stockholms kollektivtrafik och vägbyggen.
Finansminister Pär Nuder gör klokt i att bli tydlig på denna punkt.

Varför så trögt, socialstyrelsen?

God morgon kära bloggläsare. Det var lugnt på väg in till jobbet i dag med. Möjligen tyckte jag att det var fler personer på Tvärbanan än tidigare - fler män framförallt. Kanske har de ställt bilen tillförmån för den utmärkta kollektivtrafiken?

Nåja, ett värre hot än trängselskatten är fågelinfluensan. Olika experter uttalade sig på radion i morse. Forskningen verkar ännu i sin linda - man vet inte hur farligt viruset är och om det kan mutera och bli en pandemi. Men expertisen följer med oro det som nu sker i Turkiet.

Vi ifrågasätter Socialstyrelsens agerande i dagens huvudledare. Myndigheten har varit alldeles för trög när det gäller beredskapen inför en eventuell fågelinfluensa-epidemi.
Den omtalade försvarsberedningen, som jag skrev om igår i bloggen, håller som bäst på att fila på sina förslag om svensk krishantering. Myndigheternas roll borde få en egen granskning, framförallt socialstyrelsen!

Expressen svänger 180 grader

I söndagens Expressen antydde den politiske redaktören PM Nilsson en svängning i tidningens linje angående trängselskatten. Expressen har till skillnad från dess liberala kollega DN varit motståndare till biltullarna i Stockholm. Men nu verkar man ändra uppfattning.
I radions Studio 1 i dag diskuterade Nilsson frågan med moderaternas Kristina Axén-Olin. Det var intressant.
PM Nilsson har nu på sin väg från villan i Nacka intill jobbet i Marieberg upptäckt hur enkelt det var att köra - inga köer, betydligt mindre biltrafik. Trängselskatten har haft verkan.

"Jag har aldrig varit med om att det har gått att åka som i dag, mitt i rusningstrafiken. Det var som att köra in en söndagmorgon", sade Nilsson.

Han vänder sig såklart fortfarande mot det odemokratiska sättet trängselavgiftförsöket genomfördes på, men om nu allt går bra och avgifterna får uppnådda effekter "måste nog vi som varit emot ompröva vår ståndpunkt", fortsatte Nilsson.
Nilsson sade också att alla han känner som bor i innerstaden tycker det här med trängselavgifterna är bra och "jag är inte alls säker på att trängselavgifterna kommer att bli den hävstång för borgerligheten som man har trott".

Kristina Axén-Olin verkade uppenbart bekymrad över Nilssons nya linje i frågan om biltullarna.
Jag är övertygad om att PM Nilsson har hittat rätt. Till slut.





Vad händer i försvarsberedningen?

I morse skrev jag en bloggnotis om att försvarsberedningen enligt sin egen hemsida skulle presentera sitt betänkande om Sveriges säkerhet och krishantering i dag.
Under dagen har diffusa uppgifter läckt ut till oss. Försvarsberedningen har sammanträtt (kanske sitter ledamöterna ännu i möte?) men någon rapport har ännu inte presenterats. Enligt en källa på beredningen är ledamöterna så ambitiösa, därför tar det tid.
Jaså minsann. Det verkar mer som om det är oenighet som hindrat beredningen från att följa tidsplanen.
Vad är man oense om? Är det valrörelsetaktiken som tagit över eller?
Vi väntar med spänning på att rapporten ska presenteras.
Hur som helst är frågan om krishantering och beredskap mot oförutsebara hot som epidemier, terrorister och naturkatastrofer oerhört angelägen.
På söndag börjar Folk och Försvars konferens i Sälen.
Tills dess måste väl ändå försvarsberedningen har lagt sina analyser och förslag?

Jag fick PM Nilssons almanacka

Varje år vid juletid blir vi tidningskonkurrenter snälla mot varandra och skickar trevliga julhälsningar.
Något försenat, men ändå, damp Expressens julkort ned på redaktionen. Den politiske redaktören PM Nilsson har i år sänt med en Expressen-almanacka till mig. Trevligt.
Men det gick nog lite snabbt när redaktören klistrade igen kuvertet för till min stora förvåning upptäcker jag att det är Nilssons egen almanacka han råkat skicka med.
Jag läser med intresse. Han verkar inte ha så mycket att göra, men den 6 april ska PM Nilsson medverka på högerföreningen Heimdals möte och tala under rubriken: "Tjänar Expressens ledarsida något syfte?". Klockan 19.30.
Jovisst betyder Expressens ledarsida något.
Vi kan få oss ett gott skratt här i Globen, om inte annat.


Oron för fågelinfluensan ökar

Rädslan för att fågelinfluensan nu ska sprida sig i Europa tilltar.

"Vi måste vara mentalt förberedda på att flyttfåglar kan ha med sig viruset," säger Ivar Vågsholm, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt till Aftonbladet.
Smittskyddsinstiutet tonar ned farorna.

Socialminister Morgan Johansson deklarerade sin positiva inställning till svensk vaccintillverkning före jul, men hittills har inte så mycket i praktiken skett. Hans utspel har tytt på att han insett att den svenska beredskapen inför en eventuell pandemi inte är tillräckligt god. Nu krävs handling!
Mer om detta på morgondagens ledarsida.
(Se tidigare bloggnotiser om fågelfaran under ämnesrubriken Risksamhället)

Heja trängselskatten

Många har med rätta upprörts över på det sätt som trängselskatteförsöket kom till i Stockholm - det var ju milt sagt inte särskilt demokratiskt. Däremot är frågan inte ny utan har debatterats i Stockholms stadshus under decennier. Aftonbladets ledarsida har länge drivit frågan om miljöavgifter som ett styrmedel i miljöpolitiken.
I Godmorgon Världen i söndags kunde vi höra att även folkpartiet principiellt är för idén och var till och med berett att göra upp med miljöpartiet om saken om de hade bildat en grön mittenregering efter förra valet.

Läsaren Jonas Tegenfeldt har hört av sig. Han hejar på trängselskatteförsöket men kritiserar sättet det genomförts på.

"Heja trängselskatten!
Grundidén med trängselskatten är utmärkt! Problemet är det amatörmässiga sätt som den introducerats hotar att skapa en opinion som röstar bort den helt och hållet efter sommaren när försöket är klart. På något vis påminns man om Bush' bedrift att skapa en opinion mot demokrati i vissa delar av världen
", skriver Jonas.

Och så föreslår han några punkter som borde ha tänkts igenom bättre:

"Hade det varit så svårt att tänka lite mer på möljigheterna av falska och stulna skyltar? Var är rättsäkerheten? Vilken buspojke som helst ser genast möjligheterna...

Hade det varit så svårt att inse stolligheten i att ersättning för skatten vid tjänsteresa i egen bil är att se som lön, medan ersättning för trängselskatten i privat resa i tjänstebil inte beskattas alls. Borde det inte varit tvärtom?

Varför fem dagars betalningsfrist? Knappt ens den värsta hästhandlare har sådana villkor. Däremot liknar det mera villkoren i parkeringsbranschen, vilket Londons trängselskatt gärna jämför sig med, med sin midnattsfrist. Men, parkeringsbranschen är knappast ett föredöme med avseende på konsumentskydd.

Däremot, det som knappast är upprörande är beloppet på max 60kr. Det motsvarar några timmars parkering på gatan eller en stor stark. Det borde knappast uppröra någon.

Man skulle egentligen ha ett system som automatiskt justerar priset på så sätt att trängsel på Stockholms gator förhindras! Vid festivaler skulle det kunna kosta 100tals kronor. Om man annonsera tydligt vad som gäller och ordnar med realistiska och attraktiva alternativ skulle ingen vettig människa vara emot det.

Hälsningar,
Jonas"



Feministisk trängselavgift

Bloggaren Linnea skriver intressant om bilismen ur ett könsperspektiv.
Forskningen har länge visat att det framförallt är män som tar bilen till jobbet medan kvinnorna tar tunnelbana eller buss.

"Att trängselavgiften inte är tänkt i första hand som jämställdhetsfråga är tydligt. Det är trots allt en hel del kvinnor som kör bil, och de betalar precis som sina manliga vägkamrater trängselavgift.
Men med en viss förändring så kan trängeslavgiften utvecklas till en radikal jämställdhetsreform, om kvinnor som grupp undantas från trängselavgiften.
Något att fundera över när vi vunnit folkomröstningen?
", skriver Linnea.

Herrarna i Motormännens riksförbund får väl anledning att trycka nya banderoller och slå tillbaka mot trängsel-matriarkatet, fniss.



Inget kaos på Essingeleden

Den första riktiga test-dagen för trängselskatten har än så länge avlöpt väl. Det befarade kaoset på Essingeleden uppstod aldrig i morse. Tvärtom verkar fler stockholmare ha ställt bilen eller ändrat restiderna.
Kanske kommer det att visa sig att idén med miljöavgifter för att komma tillrätta med trafikproblem och samtidigt få pengar till kollektivtrafik och andra trafiksatsningar visar sig alldeles utmärkt?
Detta insåg moderaterna redan på 1970-talet. Varför bråka så mycket nu?



Palestinierna får hålla valrörelse

USA har satt Israel under press när det gäller frågan om det palestinska valet. Nu uppger Israeliska myndigheter att valrörelse kommer att tillåtas i Jerusalem, dock ej med Hamas-representanter inblandade.
Huruvida palesinier i östra Jerusalem kommer att få möjlighet att gå och rösta är ännu osäkert, men enligt israeliska Haaretz säger amerikanska källor att rösträtten ska garanteras.
Omvärlden måste fortsätta påtryckningarna på Israel så att det palestinska valet kan hållas som det är tänkt den 25 januari.


Fågelinfluensan i Turkiet

Den fruktade fågelinfluensan har skördat människoliv på landsbygden i östra Turkiet.
Nu rapporteras om att 21 personer tagits in för obeservation på sjukhus i Istanbul.
Ännu är det inte bekräftat att det verkligen är den dödliga fågelinfluensan som spritt sig till mångmiljonstaden.
Det är hög tid för EU att höja beredskapen.
I Sverige har socialminister Morgan Johansson efter en längre tids debatt äntligen givit klartecken till en svensk vaccinproduktion.

En pandemi hör till de nya hotbilder som det moderna samhället måste bygga upp sin säkerhet inför.
Ett långsiktigt säkerhetstänkande får alltför sällan plats i en politisk kultur som präglas av kortsiktigt röstfiskeri. Hoppas den samhälleliga säkerheten kan bli en valfråga i år.


Hur blir det med försvarsberedningen?

Försvarsberedningen ska enligt dess egen hemsida lägga fram sin rapport om samhällets säkerhet i dag.
Det är dock ovisst om det blir så. Någon kallelse till presskonferens har inte skickats ut. TT har det inte på sin lista över Inrikes-händelser i dag. Från försvarsdepartementet får vi inget tydligt besked.
Är det något man inte är ense om? Eller är det försenat på tryckeriet?
Jag återkommer när vi vet mer.


Stormen och 08-perspektivet

Jag skriver i min måndagskrönika om stormen Gudrun och dess oerhörda konsekvenser för människor och landskap i södra Sverige. Jag pekar också på att vi i riksmedierna var pinsamt stockholmsfixerade i början av katastrofen. Vi hade förstås fullt upp med Tsunamin och regeringens usla krishantering, men ändå.
Stormen Gudrun är den värsta naturkatastrof som drabbat Sverige.
Hade vi i Stockholm tvingats leva utan telefon och el i flera veckor hade det blivit revolution och löpsedlar och förstasidor hade handlat om stormen varje dag.
Läs mer i krönikan här.

Sharon fortfarande i koma

Läget för Sharon uppges vara stabilt men kritiskt. Den israeliska premiärministern har genomgått ännu en operation för att blödningarna i hjärnan skulle stoppas. Den verkar ha lyckats. Ännu ligger Sharon djupt nedsövd i en så kallad medicinsk koma.
Läkarna kan inte bedöma hur stor skada hjärnblödningen orsakat förrän Sharon väckts upp ur koman. Uppvaknande lär inledas först i morgon, måndag.
Ingen tror dock att Ariel Sharon någonsin kommer tillbaka i israelisk politik.
Den politiska scenen i Mellanöstern förändrades dramatiskt i onsdags kväll när Sharon drabbades av den svåra hjärnblödningen. Ingen vet vad som nu kommer att ske med den redan nästintill obefintliga fredsprocessen.

Läs Olle Svennings utmärkta söndagskrönika - Sharon var ingen fredskonstruktör.


Ehud Olmert leder Israels regering

Vice premiärminister Ehud Olmert fick redan i natt ta över Sharons maktbefogenheter. Det är första gången något sådant sker och det visar på det allvarliga hälsoläget för Sharon. Just nu meddelas att Sharon kommer att vårdas med respirator under ännu ett dygn.

Ehud Olmert är för svensk publik ingen känd israelisk politiker, men han har suttit i Knesset sen 1973 då han som 28-åring valdes in. Han har alltid hört till högerblocket Likud men under 1990-talet stödde han den israeliska vänstern och förordade palestinskt självstyre. Han har också varit borgmästare i Jersualem under tio års tid.
När Netanyahu och hans högerfalang protesterade mot Sharons planer att lämna Gaza stödde Olmert honom. Han följde också Sharon när denne i höstas bestämde sig för att lämna Likud och bilda ett nytt parti - Kadima.
I dag håller den israeliska regeringen extramöte där Olmert formellt utses som ställföreträdande premiärminister. Officiella källor har hittills deklarerat att valet ska hållas som planerat 28 mars.
Den israeliska politiska scenen har dock radikalt förändrats.


Sharon dödssjuk

Israels premiärminister Ariel Sharon skulle ha hjärtopererats i dag, men i går åkte han in akut för ännu en stroke. Den här gången verkar det allvarligare. Enligt läkaruppgifter har Sharon drabbats av en kraftig hjärnblödning och är förlamad i halva kroppen.
Många bedömar ser nu ett slut för epoken Sharon i Israel. Det innebär ett dramatiskt förändrat läge i israelisk politik. Sharon lämnade i höstas sitt Likud-parti och startade ett eget som han skulle driva till segerval i mars.
Nu vet ingen vem som ska ta över om han inte kommer tillbaka. Det nya partiet har inte någon riktig organisationsstruktur ännu, någon given efterträdare finns inte.
Frågan är också vad som händer med fredsprocessen? Sharon har aldrig varit någon fredsduva men på senare år har han kommit att stå för den mer moderata hållningens i ett alltmer extremt politiskt klimat i Israel.
Blir det högerextremisterna som tar över? Eller ökar månne möjligheten för nya labour-ledaren Amir Peretz?
Läget är minst sagt kaotiskt.

Bortom trängselskatter

En bekant från min tid i Örebro, journalisten Per Janse har hört av sig. Han håller på med ett miljöprojekt som han kallar "Bortom trängselskatten". Det handlar om spårbilar.
Den 13:e januari ska det hållas seminarium och presskonferens på Kulturhuset i Stockholm.
En första testbana med de häftiga bilarna hängande i luften byggs under 2006 i Uppsala.
Med spårbilar kan vi komma bort från både trängsel och avgaser.
Häftigt.



Bra bild av trängselskattens idé

Tidningen Metro har på sin första sida i dag publicerat två bilder av Klarastrandsleden - den ena tagen i måndags då mängder med bilar som vanligt rullade där, den andra tagen i går då det är betydligt glesare med bilar.
Så åskådliggörs själva idén med trängselskatten på ett bra sätt.
Kolla själv här.

Sexistisk attack mot Billström

I går kväll rapporterade ABC-nytt på TV om trängselskatten. Ett av inslagen handlade om sabotage mot en av betalstationerna i närheten av Roslagstull. Någon hade satt upp en banderoll med en docka som föreställde en naken utfläkt kvinna och så stod det: Annika Billström suger fett.
Den typen av aktioner gör mig både illa berörd och förbannad. Kvinnor med makt i offentligheten utsätts alltför ofta för sexistiska påhopp. I våras skrev jag, Åsa Linderborg och Åsa Petersen på Aftonbladets kultursidor om de brev och mejl vi brukar få där ordet fitta förekommer frekvent. (Se här)
Det är som om vissa män bara kan använda det sexistiska förtrycket i sin relation till kvinnor som sticker ut och är tydliga i sina åsikter. Det är sååååå trist.
Finns det verkligen inte bättre argument mot biltullarna?
Skärpning!


Första t-dagen över

Så där ja, dagen T- trängselskattedagen går mot sitt slut.
På det stora hela verkar det mesta ha fungerat i dag. Enligt Vägverkets beräkningar minskade den sammanlagda trafikmängden mellan 06.30 och 18.30 med 25 procent.

Nu är det fortfarande julledighetsdagar. Det verkliga testet blir nästa vecka när de flesta är tillbaka på jobbet.
Ändå säger mig något att den enorma kritiken mot trängselavgifterna är överdriven.
Om bara betalningsproceduren fungerar så kommer det nog visa sig att det hela kanske inte är så tokigt trots allt. Om New York, London, Berlin och andra städer kan, kan väl Stockholm?

Bara finansminister Pär Nuder verkligen ser till att skattemedlen som dras in verkligen kommer till användning i Stockholm - kollektivtrafiken måste byggas ut bland annat!



USA sätter press på Israel

USA:s president George W Bush vill att det palestinska valet ska kunna hållas den 25 januari som det är tänkt, uppger Vita huset enligt israeliska tidningen Haaretz.
Bush anser också att palestinier bör tillåtas att rösta i Östra Jerusalem.

"We believe that people must have access to the ballot," the White House spokesman said.
"Arrangements have been made in the past to ensure that those persons can vote and we believe some arrangements should be possible at this time.
", skriver Haaretz.

När ska Sverige agera i EU och se till att omvärldens tryck ökar mot det israeliska försöket att sabotera det palestinska valet?

(Se mina tidigare bloggnotiser i ämnet.)



En hästpolitik har fötts

Äntligen! Aftonbladets ledarsida har i åratal efterlyst en samlad hästpolitik. Min kollega, Lena Askling, är en av Sveriges kunnigaste skribenter när det gäller både hästsporten och hästnäringen.
Hon är ledig, men jag har kallat in henne för jobb i morgon.
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist har nämligen bestämt sig för att hålla presskonferens och presentera regeringens hästpolitik.
Självklart kommer ledarsidans Askling vara på plats då.


Sverige måste protestera

Jag skrev i en tidigare bloggnotis om den palestinska parlamentsledamoten Hanan Ashrawi som stoppats av israelisk polis under sin valkampanj i Jerusalem i dag.
Ashrawi fick för några år sedan Olof Palme-priset. Jag var med vid prisutdelningen. Dåvarande utrikesminister Anna Lindh höll ett starkt tal om mellanösternkonflikten.

"Den handlar i grunden om rättvisa, rätten för de förföljda och egendomslösa till ett hemland, till självbestämmande och till trygghet och frihet", sade Lindh.
"Världen behöver fler politiker, fler förebilder, fler kvinnor som du", sade Lindh vidare till palestinskan Ashrawi.

Sveriges regering borde tala lika klart i dag och protestera mot Israels försök att förhindra det palestinska valet.

En framgång

Stockholms stads miljöavgiftskansli meddelar att morgontrafiken minskade med 16 procent under tisdagen i jämförelse med i måndags.
Vilken framgång för trängselskatten!


Fel om Einstein

Ledarsidans kunniga och uppmärksamma läsare har hört av sig och påtalat ett pinsamt fel.
På nyårsafton publicerade vi traditionsenligt vår Nyårstävling.
Tyvärr var svarsalternativen i fråga sex fel.
Einsteins teori inbegrep ljushastigheten, inte ljudhastigheten som det påstods.
Än finns det chans att skicka in lösningen på tävlingen och självklart bortser vi från den felaktiga frågan när vi utser vinnarna. Senast 12 januari vill vi ha svaren.


Moderaterna var först

När man lyssnar på dagens stockholmsmoderater låter det som om de alltid varit motståndare till trängselavgifter. Så är dock inte fallet. Redan på 1970-talet krävde de dåvarande ledande m-politikerna Carl Cederschiöld och Anders Gustav att trängselskatt skulle införas.
Också det så kallade Dennispaketet på 1990-talet inbegrep trängselavgifter. Tanken var att innerstadstrafiken skulle minskas med 25 procent. Moderaterna tog fram ett förslag om stora betalstationer runtom i innerstaden.
Du kan läsa mer om detta på Svenska Dagbladets Brännpunkt i dag, där två vänsterpartister tackar moderaterna för trängselavgifterna.
I dag har tyvärr den angelägna framtidsfrågan om stadens trafikproblem och miljö förvandlats till ett cyniskt maktspel inför valet.



Stockholm ett trafikföredöme?

Jag hörde Köpenhamns borgmästare Ritt Bjerregard på lunch-ekot. Hon följer försöket med trängselskatt i Stockholm med stort intresse.

"Jag kan gärna tänka mig att införa det här också", säger hon.
"Det är spännande. Vi följer med i utvecklingen i stora städer som Oslo och London", lägger hon till.

Finland kollar visst också in stockholmsförsöket. I Helsingfors finns planer på så kallade smidighetsavgifter.
Ett betydligt bättre namn, för övrigt.
Vänta bara, Stockholms politiker kommer i framtiden att hyllas för sina framsynta miljö- och trafikprojekt.
Frågan är bara om försöket hinner få någon positiv betydelse förrän det är dags att rösta om det.


Hanan Ashrawi stoppad

Den kända palestinska parlamentsledamoten Hanan Ashrawi tvingades avbryta sin valrörelsekampanj, uppger TT. Israelisk polis tvingade henne att rulla ihop sin banderoll och avbryta kampanjandet.
Orsak: Hanan Ashrawi bor i Östra Jerusalem, palestiniernas del av den heliga staden.
Israel har som sagt förbjudit all valrörelse där. Ännu har det inte slutligt bestämts om israelerna helt tänker förbjuda det palestinska valet i Jerusalem. (Se min förra bloggnotis i ämnet).
Läs mer i israeliska Haaretz.
Omvärldens måste protestera!


Högerröst för trängselskatt

I den massiva kören av motståndare mot de stackars trängselavgifterna i Stockholm är det kul att läsa avvikande åsikter. På Naturskyddsföreningens kampanjsida har högerliberalen Johan Norberg skrivit en intressant krönika om varför trängselavgifterna är en strålande idé.

"Det är svårt att förstå varför vi ska behandla just biltrafik enligt gamla planekonomiska principer. Och att borgerliga partier tycker det är obegripligt. Deras lösning att bygga bort köerna påminner om planekonomerna som sade att det inte var systemet det var fel på, det var bara att producera mer mat om köerna ringlade utanför butikerna. Problemet var bara att ökad produktion utan marknadspriser ökade efterfrågan än mer och köerna återkom", skriver Johan Norberg.

Svenska Dagbladet och Expressen som driver kampanj mot trängselskatten borde läsa sin åsiktskollega.
Även Dagens Nyheter som börjat ludda till sin hittills tydliga profil i frågan. DN och Aftonbladet har stått upp för idén om trängselskatt men att döma av dagens ledare i DN börjar kollegan svikta i tron.




Val i Palestina?

Carl Bildt skriver klokt i sin blogg om det stundande palestinska valet.
Han är orolig för att det skjuts upp på grund av problemen med röstandet i Östra Jerusalem. Israel har ju deklarerat att man inte tänker tillåta palestinierna i Jerusalem att gå till valurnorna.

"And now it seems that there has been established a consensus among the Palestinian factions that without voting rights in East Jerusalem the entire election will be postponed.
On this, there is no doubt that the Palestinians are right. Neither the European Union nor the United States nor anyone else would accept if Israel forcibly tries to deny these Palestinians their voting rights"
, skriver den förre moderatledaren i sin internationella blogg.

Jag hoppas innerligt att valet trots allt blir av och att Abu Mazen lyckas hålla ihop det palestinska samhället. Det vore bra om EU:s Javier Solana slutar att idka utpressning genom att hota att dra in allt bistånd till palestinierna om Hamas får en valframgång. Det är en korkad och direkt kontraproduktiv hållning som bara gynnar våldsverkarna och de islamiska extremisterna.
Läs mer på Aftonbladets ledarsida i dag.


Dagen T är här!

Dagen T - Trängselskattedagen har kommit!
Det var lugnt på Tvärbanan in till Globen i dag. Allt var som vanligt.
Däremot rapporteras en del protestaktioner mot trängselskatten runtom i Stockholm.
Aftonbladets egen Tullombudsman rapporterar löpande om hur denna första dag med skatten avlöper.

Försöket har misskötts från första stund. Tyvärr. Själva idén med trängselskatt är god och trafikproblemen måste lösas på något sätt. Kritikerna har än så länge inte kommit med något bra alternativ till miljöavgifterna.
Läs mer på Aftonbladets ledarsida.
Mitt i kritikerstormen är det dags att påminna om att de kritiserade vägtullarna i London faktiskt blev en succé...


Alla dessa listor

Vi i medievärlden älskar listor.
Med jämna mellanrum publiceras listor över de mäktigaste opinionsbildarna eller mäktigaste personerna i allmänhet. I våras publicerade Göteborgs-Posten en sådan lista, där jag hamnade någonstans i mitten av de 100 mäktigaste.
Nyligen publicerade min egen tidning Aftonbladet en liknande lista. Där kom jag på 43:e plats.
Beyan.net som skriver utifrån ett kurdiskt perspektiv framhåller att fyra kända kurder kom med på listan, däribland S-kvinnors Nalin Pekgul och Gringos Zanyar Adami.
Tidskriften Attention och sajten Dagens Ps har utsett Sveriges viktigaste trendsättare 2006, där jag finns bland Zlatan, Reinfeldt, biskop Caroline Krook, Lena Mellin, Carl Bennet, Victoria och andra.
Jag påstås vara "den starkaste rösten på Sveriges största tidning med egen VIP-insyn i socialdemokratins kärna".
Bäva månde Göran Persson...
Ja, ja alla dessa listor.






Vänstern förnyar sig

I kväll hade Vänsterpartiet releasefest på rockklubben Debaser i Stockholm.
Skulle någon ny politik presenteras?
Nej, det var den nya partiloggan.
Det gamla V:et ansågs se för stelt och fyrkantigt ut. Den nya symbolen är ett vitt V i mitten av en röd nejlika.

"Nejlikan är en bra symbol för ett brett och öppet vänsterparti, som sammanfogar den mängd av olika internationella grenar som vi i vänsterpartiet gör uttryck för här i Sverige", säger Ohly till TT.

Ett parti i kris måste naturligtvis skaffa sig en ny logotyp.
Suck.

Vad är alternativet till trängselskatten?

Jag ser att Svenska Dagbladets politiska chefredaktör PJ Anders Linder bloggar om trängselskatten.

"Staten har satt av 3,8 skattemiljarder till biltullarna. Experimentet blir sannolikt ännu dyrare. Vad tycker du att man borde ha använt pengarna till i stället", frågar PJ sina läsare.

Den väsentliga frågan är snarare: hur ska Stockholms trafik- och miljöproblem lösas?
Motståndarna mot trängselskatten är oss svaret skyldiga.

Mer om trängselskatten på morgondagens ledarsida i Aftonbladet.



Bibeln eller Darwin?

Den klassiska frågan om tro och vetande ska debatteras i Centrumkyrkan i Sundbyberg på söndag.
Pingstpastor Stanley Sjöberg möter Humanisternas Christer Sturmark. Är det Bibeln eller Darwin som gäller?
Tänk att denna konstlade frågeställning fortfarande upptar människors intresse.

Min farfar, Oskar Klein, som var professor i teoretisk fysik en gång i tiden vid Stockholms universitet debatterade just frågan om tro och vetande med filosofen Ingemar Hedenius på 1950-talet.
Farfar menade att motsatsen religion-vetenskap var konstig. Fysikerna kan förklara mycket, men det finns en gräns för vetandet. Naturvetenskapen kan förklara hur livet uppstod på jorden, men inte varför det hela en gång började...
Det behövs fler språk än vetenskapens för att hantera livets mysterium.
Den som däremot läser Bibeln som om det vore en vetenskaplig avhandling har inte förstått mycket av det religiösa språket.



Bush i MP3-spelaren

När jag nu ändå är inne på makthavare och den nya teknikens möjligheter (se min förra bloggnotis) får jag väl nämna att USA:s president har börjat med podcasting. På Vita Husets hemsida kan man ladda ner Bushs radiotal till folket varje vecka.
Tänk att få höra Fredrik Reinfeldt i sin MP3-spelare en gång i veckan...
Som sagt, internettekniken ger beslutsfattarna oändliga möjligheter att kommunicera med medborgarna.
Frågan är vem som orkar lyssna.
Opinionsbruset lär tillta i styrka ett år som detta.




Blair på nätet

Tony Blair använder den nya tekniken för att minska avståndet till väljarna.
Downing streets hemsida har han lagt ut en video där han berättar om varför det är mödan värt att vara premiärminister.
Videon ger "en ovanlig glimt av hans värld", heter det.
Tittarna får se Tony Blair träffa utländska ledare, hålla tal och bli grillad under veckans frågetimme i underhuset. Dessutom har en kamera (utan ljudupptagning) för allra första gången fått vara med vid ett regeringsmöte på Downing Street. Där uppträder Blair väldigt informellt och avspänt, i skjortärmarna.

Kanske något för Göran Persson i jakten på bättre opinionssiffror?
Fast allt finns ju redan inspelat - om bara SVT-journalisten Erik Fichtelius kunde släppa banden...





Bloggarna och valet

Jag ser att bloggaren Erik Stattin diskuterar bloggen ur ett deltagardemokratiskt perspektiv.
Intressant.
Faktum är att förra året innebar en explosion av så kallade politiska bloggar i Sverige. Etablerade politiker, opinionsbildare och vanliga intresserade medborgare startade bloggar och diskuterade samhällsutvecklingen.
Jag gissar att valåret som nu inletts kommer att innebära ett ökat tryck i bloggosfären. Frågan är om det kommer få någon betydelse för valet?
Kanske inte, men för demokratin och det medborgerliga engagemanget. Det är jag övertygad om.




Bloggen blir business?

Bloggaren Jonas Morian gör en egen sammanfattning av bloggåret 2005.
Intressant är att flera kvinnor i bloggosfären nämns. Det kanske ändå börjar hända något när det gäller könsfördelningen?
Tidningen Affärsvärlden spår att bloggarna kommer att bli "big business" under 2006.

"Det här med att vem som helst i princip kan bli sin egen redaktion kommer traditionella medier att tvingas förhålla sig till på något sätt. Det kommer också att ställas mycket högre krav på journalister i framtiden och efterfrågan på specialistkompetens kommer att öka. Jämför en halvtaskig ekonomijournalist på en nättidning och en jättekunnig människa i finansbranschen, som har ett jobb vid sidan om, men som sätter upp en blogg på fritiden. Vem läser man helst?" säger Jonas Gruvö, redaktionschef på Sydsvenskan och initiativtagare till uppköpet av Manolo.

Jag är övertygad om att hela internetutvecklingen i grunden har förändrat mediernas roll. Det ska bli intressant att se om bloggarna också kommer att betyda något för politiken och opinionsbildningen - valåret har ju som bekant börjat.


Spännande samtal

Ledarsidan har under jul- och nyårshelgerna valt att samtala med spännande personer på olika poster i samhället. I dag kan du läsa Ingvar Perssons intervju med ordföranden för nya fackförbundet IF Mertall - Stefan Löfven.
Jag själv träffade ärkebiskop KG Hammar och samtalade med honom om religion och politik bland annat - här kan du läsa mer.
I den kommande veckan kommer du att kunna läsa Lena Asklings intervju med vår första kvinnliga "ÖB" - Marie Hafström.


Nu börjar 2006 års bloggande

Så där ja, nu var vi i gång igen, bloggen och jag. God fortsättning på det nya året, kära läsare.
Julen har varit stillsam och trevlig för min del. Nyårshelgen tillbringades på närkeslätten utanför Örebro hos goda vänner på Nilsagården. Journalistparet Rolf Jansson och Lisbeth Axelsson, som jag känner väl sen min tid på Örebro-Kuriren, hade dukat upp för fest.
Nu börjar 2006 års bloggande för min del. Och precis som jag tidigare förklarat öppnar jag kommentatorsmöjligheten igen. Inläggen publiceras allteftersom jag har tid att gå igenom och bedöma dem. De publiceras utifrån relevans och kvalitet - precis som på en normal debatt - och insändarsida.
Välkommen att diskutera och filosofera om årets händelser och icke-händelser.
Tänk på att hålla dig till det ämne som bloggnotisen du kommenterar handlar om.





hits