Nuder sken som en sol

Finansminister Pär Nuder sken som en sol i det annars gråa och regntunga Stockholm under sin vanring till riksdagen med vårbudgeten runt halsen. Jo, numera hänger budgeten i ett litet USB-minne runt halsen. Nådiga luntan är väldigt liten.
Innehållet desto större.
I år gick det smidigt för regeringen och samarbetspartierna v och mp. På bara några dagar lyckades de snickra ihop en riktig reformbudget - "en av de starkaste budgetarna i Europa", som Nuder sade.

Värre är det för den borgerliga alliansen. Från samkvämet hos Maud O och idylliska samtal i Bankeryd har bilden av alliansen krackelerat. På sistone har de mest bråkat med varandra. Och nu lyckas de inte ens prestera en gemensam budgetmotion.
Luften tycks ha gått ur den borgerliga ballong-alliansen.


Nervös Maud Olofsson?

Centerledaren Maud Olofsson sa i söndags att en borgerlig regering borde ha en centerpartistisk landsbygdsminister.
Åtta dagar tidigare (25/3) fick Maud Olofsson i Ekots lördagsintervju frågan vem hon skulle vilja se som utrikesminister.
"Jag brukar inte dela ut några statsrådsposter", svarade hon då och hänvisade till Gunnar Hedlunds princip att man inte ska sälja något skinn förrän björnen är skjuten.
Denna princip gäller nu inte längre. Kanske hör det ihop med senaste Sifon som visar att centern är det minsta borgerliga partiet?

Nu vänder det

Just hemkommen från ett sommarvarmt Barcelona. Lätt att deppa ihop när man ser all grå snö.
Dagens Skop-undersökning är emellertid hoppfull. Den visar att socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet och vänstern återtagit ledningen över den borgerliga alliansen. Moderaterna backar kraftigt. Även folkpartiet går bakåt.
Med våren kommer vänsterblocket.

Stackars de borgerliga

Sådär ja, nu är jag på tidningen efter en stund i TV tillsammans med DN:s Niklas Ekdal. Vi var ganska eniga om att valet av Jan Eliasson som utrikesminister är bra.
Ekdal höll med mig om att det blir svårt för den borgerliga alliansen att komma upp med någon bättre kandidat. Vad är Maud Olofsson mot en utrikesminister av Jan Elianssons kaliber?
Jag ser i dagens DN att Barbro Hedvall är inne på samma funderingar.

"Vem ska matcha Jan Eliasson", frågar Hedvall. Den borgerliga alliansen behöver gå upp i tungviktsklass menar DN:s ledarskribent och föreslår en come back för Carl Bildt.

Ja stackars de borgerliga partierna. De har återigen förpassats till åskådarplats. Inte ens KU-rapporten om Tsunamin på torsdag kommer att få in dem på plan.

Godnatt

Dags att gå och lägga sig efter denna intensiva dag. Ska upp i ottan för att delta i SVT-morgon kl. 07.45.
Freivalds avgång känns mänskligt sett trist även om den var oundviklig.
Måtte Göran Persson utse ett framtidsnamn som ny utrikesminister. Det behövs liv och engagemang i politiken nu.
Det finns alla möjligheter för socialdemokratin att återta det politiska initiativet nu när oppositionen satts på åskådarbänk. Det var riktigt patetiskt att höra Reinfeldt, Leijonborg, Olofsson och Hägglund försöka framstå som om de påverkat utgången för Laila Freivalds. De fick aldrig chanen att lägga något misstroendevotum. De kunde ha tagit chansen redan i höstas.
Nu har tåget gått.
Snopet.
Godnatt.


Alltid synd om Reinfeldt

SVT:s Dokument inifrån granskar alla partiledarna inför valet. Först ut i går kväll var moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Det var egentligen inte mycket till granskning - mer en berättelse om hans väg till den högsta partitoppen. Från att ha hört till den nyliberala anti-välfärdsstats-högern med hård agitation för stora skattesänkningar och avskaffande av arbetsrätten har han nu svängt 180 grader och låter mer som en sosse än en moderat. Från nyliberalism till värdekonservativsm. Är han en utpräglad maktpolitiker som går dit väljarna går eller ideologiskt övertygad?

Mer intressant hade varit att få veta hur det gick till när han tog över ledarskapet i MUF och vann ordförandestriden mot Ulf Kristersson. Inte heller fick vi reda på hur det gick till när han utmanövrerade Bo Lundgren och själv blev partiledare.
Han tyckte dock uppenbart synd om sig själv när han ställdes i kylan efter att ha gått till fränt angrepp mot dåvarande moderatledningen (Carl Bildt). Vi har sett hans ledsna ögon och hört hans kverulerande om hur hårt det är att vara i den politiska striden nu många gånger om.
Det är synd om Fredrik Reinfeldt.
Läs mer i dagens huvudledare.

Är det synd om Reinfeldt?

Jag och Aftonbladets ledarsida var från första stund ute och kritiserade socialdemokraternas fejkade mejlkampanj mot Fredrik Reinfeldt. Sånt hör sannerligen inte demokratin till, var vårt budskap.
Nu har jag sett och hört Reinfeldt nästan dagligen gråta ut i olika medier om hur hemskt det är när han blir påhoppad. Exemplet som vevas är SSU:s satir-teckningar där Reinfeldt framställs som varulv. Det politiska budskapet är att det finns en dold agenda - han är inte den nya moderat han utger sig för att vara.
En klassisk bild som har använts förr.
Är det verkligen så upprörande?
Måste inte en blivande statsministerkandidat klara politisk satir av den snällare varianten?

I dagarna har minnet av Olof Palme högtidlighållts - vi som minns den förfärligt hetska borgerliga kampanjen mot honom kan inte annat än tycka att Reinfeldt gråter krokodil-tårar. Falska mejl är en sak - det ska absolut inte förekomma - men politisk satir hör faktiskt till valrörelseliturgin.
Men det är väl synd om Reinfeldt oavsett. Ständigt.
Läs Åsa Petersens lysande fredagskrönika.
Läs också kulturens Åsa Linderborg om vikten av politisk satir.

Ballongkonventet

Den borgerliga alliansens stora konvent har kommit i skymundan för mejl-gate.
Mina kollegor Nisha Besara och Mats Engström har följt debatterna på Norra Latin. Där fanns många oranga ballonger, noterade de.
Folkpartiledaren Leijonborg citerade Aftonbladets ledare från i höstas, där vi uppmanade socialdemokraterna att ha lika öppna möten som den borgerliga alliansen (apropå s-kongressens grupparbeten dit inga journalister fick gå).
Centerledaren Maud Olofsson ägnade hela sitt avslutande inlägg i dag åt att kommentera dagens ledare i Aftonbladet, där vi stillsamt påpekar att med alliansen i regering blir det moderat politik som gäller.
Det gillade visst inte Maud.
I morgon kan du läsa Mats Engströms reflexion över de politiska diskussionerna på konventet.





Mejlaren avslöjad

Mannen som skickat iväg förtalsmejlen mot Fredrik Reinfeldt heter Mats Lindström. Han arbetade med opinionsanalyser på det socialdemokratiska partikansliet. Han har själv skrivit ett brev där han erkänt och beklagar sitt agerande.

"Jag vill be Fredrik Reinfeldt med familj, moderaterna och också mina partivänner i socialdemokraterna om ursäkt. Jag förstår nu att min metod naturligtvis var djupt omoralisk och stred mot de policys och regler som finns på arbetsplatsen. Jag gjorde det för att tipsa journalister om rykten jag snappat upp, det skulle jag naturligtvis inte ha gjort. Detta var mitt eget initiativ och jag gjorde det på eget bevåg. Det är helt fel sätt att bedriva politisk verksamhet. Jag agerade mycket omdömeslöst och är uppriktigt ledsen för det", skriver han i ett brev till TT.

Han har sagt upp sig och lämnar jobbet på Sveavägen 68 omedelbart.
Mänskligt sett en sorglig historia.
Hoppas socialdemokratiska partiet och alla andra partier lär sig av detta och verkligen stävjar kampanjpolitikens avarter.


Mejlmannen

I korridorerna på ABF hörde jag många upprörda röster över den mejlkampanj mot moderatledaren som nu avslöjats härröra från det socialdemokratiska partikansliet.
Mejlmannen är nu avslöjad och har valt att omedelbart lämna sitt jobb på Sveavägen 68.
Göran Persson lär ha ringt till Fredrik Reinfeldt och beklagat det inträffade.
Marita Ulvskog borde göra detsamma. Det handlar ju om en av hennes anställda.

Lärdomen av denna pinsamma affär är vikten av att inte amerikanisera politiken. Smutskastningskampanjer och personpåhopp har tyvärr förekommit förr. Minns den borgerliga hetsen mot Palme.
Det är lika illa nu som då.
För demokratins skull måste alla partier ta ansvar för att det politiska samtalet sätts i centrum, inte personpåhoppen.
Mer om detta på ledarsidan i morgon.



Illavarslande för demokratin

Godmorgon! Jag lyssnade just på radions morgonprogram. Mejlskandalen är förstås topp-nyhet. Redan i går kväll skrev jag en bloggnotis om den och det har strömmat in kommentarer hela natten.
Socialdemokraterna har tack och lov agerat snabbt och resolut - något som moderaternas partisekr. Littorin berömde dem för i P1 Morgon.

Marita Ulvskog måste personligen be Fredrik Reinfeldt om ursäkt. Det är en anställd på hennes kansli som har sänt ut förtalsmejlen och uppenbarligen är det ingen nyanställd praktikant. Socialdemokraternas ekonomichef Ohlström sade i radion att det rör sig om en "man, ej i chefsställning men som har arbetat några år".
Fula personpåhopp har förekommit länge i partipolitiken. Minns de förfärliga borgerliga hetskampanjerna mot Olof Palme. Men att det nu sker smutskastningskampanjer som styrs inifrån partikanslier är mig veterligt något nytt. Det är djupt upprörande och illavarslande för demokratin.


Var blev dunderkuren av?

Den borgerliga alliansen och direktörskören i Svenskt näringsliv brukar tala om att Sverige har ett uruselt företagsklimat och att ingen kan driva företag här.
Därför väntade jag mig en rejäl dunderkur när alliansen i dag skulle presentera sin alternativa tillväxt- och näringspolitik. Det var inte mycket till kur, på sin höjd några beska droppar.
Taktiken är tydlig att ligga så nära socialdemokratin som möjligt men långsiktigt förstås förändra i grunden. Väljarna ska inte kunna skrämmas av systemskifteshotet i årets val.

"Blir detta starten på en genuin omvandling av Sverige i företagsam riktning? Man saknar den där riktiga trumpetstöten....", klagar Svenska Dagbladets politiska chefredaktör, PJ Anders Linder.

Det verkar som om inte ens moderaterna tyckte alliansprogrammet var tillräckligt innehållsrikt. I morgon kallar de till pressis för en "offensiv näringspolitik".




Östros har rätt

I går kunde vi höra hur näringsminister Tomas Östros ifrågasatte partisekreterare Marit Ulvskogs konsiprationsteorier om varför svenska direktörer inte investerar vinsterna i företagen.
Enligt Ulvskog skulle det ha med att det är valår att göra. Företagarna vill helt enkelt att det ska gå illa för Sverige för att regeringen Persson inte ska kunna uppvisa ett gott näringslivsklimat...

"Det tror jag inte ett ögonblick på", deklarerade Östros för Ekot.

Frågan om ägandet och vad företagen gör med sina enorma vinster är angelägen att diskutera.
Framgångsrika och förnuftiga direktörer som Carl Bennet har ifrågasatt kvartalskapitalismens kortsiktighet och fokus på aktieutdelningarna.

Debatten skulle må bra av om Ulvskog slutade med sina pinsamma konspirationsteorier.
Mer om detta på ledarsidan i morgon.

Lena Askling om duellen

Ledarsidans Lena Askling kommenterade radio-duellen mellan Persson och Reinfeldt i Studio 1 tillsammans med Svenska Dagbladets Maria Abrahamsson och Flammans Aron Etzler.
Mer om duellen på ledarsidan i morgon.

Moderaterna har ingen miljöpolitik

Valets två statsministerkandidater Göran Persson och Fredrik Reinfeldt har precis debatterat i radion.
En ganska förutsägbar debatt utom på en punkt. Det hettade till ordentligt i miljöpolitiken. Persson var på offensiven och Reinfeldt blev riktigt trängd när det gällde frågor som trängselavgifter och oljeberoende.

"Ni har ju ingen miljöpolitik", sade Göran Persson.

Här står verkligen moderaterna tomma, det har Persson rätt i.
Nu har ju till och med George Bush insett vikten av att hitta alternativa energikällor och minska oljeberoendet.



Tarja Halonen sitter kvar

Tarja Halonen vann presidentvalet i Finland och fortsätter således som president under sex år.
Valsegern måste ses som en markering från de finska väljarna att de sluter upp kring socialdemokraten Halonens säkerhetspolitik och betoning av gemensamt socialt ansvar.
Läs dagens huvudledare i ämnet.

Partiledardebatten har börjat

Partiledardebatten i riksdagen är i full gång. Jag hör Göran Persson tala sig varm för de äldre och kampen mot oljan. Han nämnde tyvärr inte jämställdheten och integrationen i sitt inledningstal.
Kollegan Åsa P följer debatten.
Jag ska snart få besök av tidningen Lundaliv som ska göra en intervju. Som gammal lundensare måste jag så klart ställa upp.
På återseende.
(Just nu talar Leijonborg intensivt om hur bra kärnkraften är. Herregud!)


Ungt engagemang

I dag drar Aftonbladets satsning Ungt val igång. Det handlar om de ungas engagemang i politiken. Tanken är att få in de ungas valfrågor i den ordinarie valrörelsen. Kolla in vår Ungt Val-sajt här.
Läs också dagens huvudledare.

Heja Halonen

Finlands första kvinnliga president, socialdemokraten Tarja Halonen, kan i kväll bli historisk ännu en gång.
Det är presidentval och hon leder stort i alla mätningar. Hon kan bli den första presidenten efter legendariska Urho Kekkonen som vinner redan i första valomgången.
Häftigt.


Vänstern förnyar sig

I kväll hade Vänsterpartiet releasefest på rockklubben Debaser i Stockholm.
Skulle någon ny politik presenteras?
Nej, det var den nya partiloggan.
Det gamla V:et ansågs se för stelt och fyrkantigt ut. Den nya symbolen är ett vitt V i mitten av en röd nejlika.

"Nejlikan är en bra symbol för ett brett och öppet vänsterparti, som sammanfogar den mängd av olika internationella grenar som vi i vänsterpartiet gör uttryck för här i Sverige", säger Ohly till TT.

Ett parti i kris måste naturligtvis skaffa sig en ny logotyp.
Suck.

Bäst i världen?

Riksdagsmannen Anders Ygeman har i dag startat en blogg han kallar www.bastivarlden.se - Sveriges ödmjukaste hemsida.
Riktigt kul idé.


Valrörelse som matprogram

Partiernas kampanjmakare är i full gång inför det stundande valåret.
Socialdemokraterna i Stockholms län har gjort en kampanj på nätet som de kallar Sosserecept.
(Har fått tipset via s-bloggaren Maryam Yazdanfar)
Där kan man bland annat se riksdagsledamoten Mikael Damberg baka brytbröd med timjan.
Landstingsrådet Ingela Nylund Watz lagar ärtsoppa med räkor.
Vet inte riktigt om tanken är att väljarna ska bli hungriga, men visst lockar det till läsning.
Jag saknar dock finansminister Pär Nuder som toppar länets riksdagslista.
Han lär ju vara en hejare i köket.
Hur ser Nuders recept ut?


Moderater mot allemansrätten

Läsaren Sven C tipsar mig om bloggaren Karolin A Johansson från Uppsala.
Hon är moderat kommunpolitiker och kandiderar till riksdagen.
I måndags skrev hon om hur fel det är med allemansrätten.

"Enligt en notis i söndagens Dagens Nyheter är det 96% som svarar att de tycker att det är viktigt att bevara allemansrätten. Det är för mig helt oförståeligt", skriver Karolin.

"Visst är det trevligt, mysigt och en frihetskänsla att kunna ströva fritt i skog och mark, plocka bär och tälta i det fria. MEN. För den som värnar om äganderätten är allemansrätten en inskränkning utan like", fortsätter hon.

Håller Fredrik Reinfeldt med om detta?
I så fall lär moderaterna som försöker bli ett folkligt parti få problem.



Sverige är fantastiskt!

Jag har i tidigare bloggnotiser (och här) visat på hur uppmärksammad den svenska och nordiska välfärdsmodellen är just nu runtom i Europa.
Bloggaren Eric Sundström noterar att the Guardians kolumnist Polly Toynbee hyllar Sverige i dagens kolumn - The most successful society the world has ever known.

"The Nordic model mixes welfare and economic success, but Sweden's social democrats are at risk from a loss of confidence", skriver Toynbee bland annat.

Frågan kvarstår: när ska Svenskt näringsliv och den svenska högern känna stolthet för Sverige?

Manligt initiativ

Aktuellt har granskat Junilistans ledarskikt. Partiet består till största delen av män och miljonärer.
Av förtroenderådets 41 ledamöter är bara 6 kvinnor, resten är män. Där finns också 16 miljonärer, enligt Aktuellt.
Junilistan tycks vara feministpartiets anti-tes.
Manligt initiativ.

Partiledardebatt i riksdagen

Godmorgon! Just nu pågår partiledardebatten i riksdagen. Har börjat riktigt bra, tycker jag.
Fredrik Reinfeldt är oerhört skicklig men visade sig vara mycket tunn när han pressades av Lars Ohly och Maria Wetterstrand på varför moderaterna vill försämra miljöpolitiken rejält.
Göran Persson är på offensiven och fick in en rejäl poäng mot folkpartiets Lars Leijonborg när det gäller synen på socialförsäkringarna. Att folkpartiet inte längre tycks vara en försvarare av stabila och trygga socialförsäkringar som bygger på inkomstbortfallsprincipen är uppenbarligen en känslig fråga - folkpartiledarens gråa nuna blev riktigt röd i meningsutbytet med Persson.
Mer om partiledardebatten på morgondagens ledarsida förstås.


Allians för moderaterna

Den borgerliga alliansen har börjat vittra sönder. Till och med Dagens Nyheters politiske analytiker Henrik Brors dristar sig till att vara kritisk i dagens tidning. "Det borgerliga segertåget har fått sig en knäck", skriver Brors.
Det är tydligt att alliansen hittills bara gagnat det stora konservativa partiet, moderaterna. Folkpartiet uppvisar katastrofalt dåliga opinionssiffror, centerpartiet har inte lyckats vinna några nya väljare alls trots Maud Olofssons ivriga sossekritik och kristdemokraterna ser inte ut att klara sig kvar i riksdagen.
I dag på DN debatt går kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Stefan Attefall, till hårt angrepp mot moderaterna. Häromdagen bröt kristdemokraterna med allianskamraterna och förordade en sänkning av bensinskatten.
Paniken är påtaglig i det borgerliga lägret.
S-bloggaren Urban Lindstedt förutspår på bloggen Motallians mer av borgerlig överbudspolitik där de i jakt på väljare bjuder över varandra.
Bäva månde Sverige. Borgerlig överbudspolitik har vi sett förskräckande exempel på förr.



Mentometerlistan

Godmorgon bloggläsare! I morse vaknade jag till en intervju med Nils Lundgren, partiledaren för det nya riksdagspartiet Junilistan. Han mötte Gunnar Hökmark i radion. Lundgren är skicklig men hade svårt att svara på Hökmarks påståenden om att Junilistans företrädare ofta i EU-parlamentet röstat för förslag som snarare går mot överstatlighet än värnar den nationella självständigheten.
Det är ju lite av en paradox att Junilistan ställde upp i EU-valet för att i EU-parlamentet se till att Sverige inte släpper ifrån sig makten till Bryssel men nu inser att makten fortfarande ligger i Stockholm, i den svenska riksdagen...
Mest intressant är dock Junilistans märkliga partidemokrati. "Sverige har fått ett mentometerparti", skriver vi på ledarplats i Aftonbladet i dag.

Vad är Junilistan för sorts parti?

Läsaren Sven-Olof Johansson från Påläng har hört av sig. I våras hade han en insändaredebatt i Piteå-Tidningen. Johansson ville diskutera Junilistans demokratiska uppbyggnad.

Jag har studerat Junilistans hemsida. Junilistan är ju en gruppering som också siktar på riksdagsplatser. Jag har funnit följande:

- Junilistan har inte medlemmar i egentlig mening. ( JL:s formulering )
- Junilistan inbjuder människor att arbeta i lokala och regionala grupper, men utlovar varken medlemskap eller inflytande.
- Junilistan har ett förtroenderåd. Vems förtroende förvaltar dom?
- Junilistan har en styrelse. Vem utser den?
- Vem tar mot ersättningar från EU -parlamentet som riktar sig till partierna?
- Om det inte finns en Juridisk person i form av ett bolag eller Ideell förening utan medlemmar Vem kvitterar ut pengarna då?

Så skrev Sven-Olof Johansson i en av sina insändare och han fick svar av Junilistans Helene Goudin.

"Helene Goudin avslöjade i sitt svar att Junilistan visst har en ideell förening med Lundgren, Wohlin och hon själv som medlemmar. I annat fall blir alla pengar som tiggs ihop eller skickas till partiet från EU att
räknas som personlig förvärvsinkomst, vilket dessa ekonomer säkert inte är intresserade av
", skriver han i ett mejl till mig.

Frågan om vad för slags parti Junilistan är är högst berättigad.
Vi diskuterar detta på morgondagens ledarsida.



Valet svårare att förutse

Marcus Friberg, en ung bloggare från Helsingborg har hört av sig. Han håller med mig om att tanken på att bryta blockpolitiken har hörts förr (se min bloggnotis). Men Junilistans försök verkar lovande, enligt Marcus som själv har en blogg där han kommenterar politik.

"JL kommer inte bara plocka röster från höger, utan även en stor del vänsterväljare kommer till dem, precis som i EP-valet. Mp och Kd som enskilda partier ska nog vara mest oroade för dess fortsatta existens i riksdagen", skriver Marcus.

Det har han nog rätt i. Ett är säkert: det förut så självklara valresultatet (en ny borgerlig regering) är inte längre ett dugg självklart. Socialdemokraterna går framåt i opinionen. Folkpartiet och kd backar. Kd och miljöpartiet riskerar att åka ut ur riksdagen. Och ingen vet vad som händer med vänsterpartiet framöver.
Valkampen har bara börjat!

Junilistan blir riksdagsparti

Sådär ja, nu har EU-kritiska Junilistan bestämt sig för att bilda parti och ställa upp i riksdagsvalet nästa år.
Det var väntat. De har tydligen insett att de frågor de ville värna bestäms i det svenska parlamentet mer än i det europeiska.
Nils Lundgren blir partiledare, eller som det just nu heter "förstakandidat på riksdagslistan".

"Junilistan ska bryta den förstelnade blockpolitiken. Vi erbjuder det första tvärpolitiska programmet i svensk riksdag", säger han till TT.

Vi har hört det förr. Så sade Lewi Pethrus när han startade KDS. Så sade miljöpartisterna när de bestämde sig för att bilda parti. Och feministernas initiativ påstås också gå bortom höger-vänster-skalan.

Till syvende og sidst lär de få visa färg. Alla opinionsundersökningar och val hittills har visat att blockpolitiken är av högsta vikt för de svenska väljarna. Förändringarna brukar ske inom blocken, inte så mycket mellan blocken.

Mer om Junilistan på morgondagens ledarsida.

Centern gråare än någonsin

Centern har länge haft en stark miljöprofil. Den har sannerligen suddats ut på senare tid. Maud Olofsson har gjort klart att energiomställning och kärnkraftsavveckling inte längre hör till de viktiga center-kraven.
Nu visar det sig att centerpartiets EU-parlamentariker Lena Eek ställer sig på kemi-industrins sida i stället för att se till att unionen får en stark och bra kemikalie-lagstiftning. Striden gäller kemikalielagen REACH som inte minst Margot Wallström slagits hårt för då hon var miljökommissionär.

I dag går Svenska Naturskyddsföreningen till generalangrepp på Centern.

"Europaparlamentet har nu påbörjat beslutsprocessen om EU:s nya kemikalielag REACH . Det svenska Centerpartiet har valt en linje som helt underminerar skyddet av vår hälsa och miljö",skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Det är verkligen sorgligt att det en gång så gröna centerpartiet bara blir gråare och gråare.

Rösta på söndag!

Ser att biståndsminister Carin Jämtin är aktiv i kyrkoval-rörelsen. I dag gästar hon socialdemokraternas valstuga utanför Åhléns i Stockholm klockan 12.30.
Jag har nog aldrig tidigare sett ett sådant engagemang från socialdemokratins sida när det gäller kyrkovalet.
Det är jättebra! För i år står en hel del på spel. Dels mobiliserar Sverigedemokraterna. Dels försöker kvinnoprästmotståndarna vinna större inflytande genom sin partigruppering Frimodig kyrka.
Men kanske är det viktigaste det faktum att nu på söndag väljer vi dem som senare ska välja ny ärkebiskop efter K G Hammar.
Du som är medlem i kyrkan - rösta på söndag!

Familjepolitiken blir en valfråga

God morgon kära blogg-läsare.
I dag skriver vi på ledarsidan om det märkliga budget-spelet. Det finns en budget. Och den lär gå igenom i allt väsentligt. Något som varken kommentatorer i media (SVT:s Mats Knutsson eller DN:s Henrik Brors) eller miljöpartisterna tycks förstå.
Läs också Åsa Petersens fina krönika om Zozo och det sorgliga riksdagsbeslutet om amnestin.
I dag ska Karl-Petter Thorwaldsson lägga fram sin utredning om föräldraförsäkringen. Han lär föreslå den så kallade islandsmodellen med ett tredelat uttag - där föräldrarna tar varsin tredjedel och sen själva bestämmer om den återstående.
Det är ett steg på vägen men alls inte tillräckligt för att bryta könsorättvisorna i samhället.
Utredningens sekreterare Anna Thoursie skrev utmärkt om detta redan i måndagens Dagens Nyheter.
Frågan om en individuell föräldraförsäkring lär bli en av de heta stridsfrågorn på den socialdemokratiska kongressen i slutet av oktober.
Familjepolitiken lär också bli en intressant valfråga - var står egentligen den borgerliga alliansen? Är det kristdemokraternas vårdnadsbidragsmodell som gäller? Eller folkpartiets hittillsvarande värnande om föräldraförsäkringen?
Min kollega Åsa Petersen håller koll på Kålle i dag.

Kungen och Persson har talat

Phu, en lång dag av mingel och möten med politiker håller nu äntligen på att gå mot sitt slut.
Jag gillar dock dessa september-högtider då riksdagen samlas till nytt arbetsår. Det är högtidligt med demokratins ritual.
I dag började jag i Storkyrkan där väldigt många beslutsfattare satt församlade och lyssnade på domprosten och hans medhjälpare. Det var en fin stund. Jag hälsade bland annat på LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin som alltid brukar gå till Storkyrkan vid Riksmötets öppnande.
Sedan bar det av till riksdagshuset och det högtidliga öppnandet med kungafamilj och statminister och talman. Vid ingången till riksdagen stod Göran Persson och talman Björn von Sydow när jag rusade in, något försenad.
Kungen talade riktigt bra om vikten av klimatpolitik för att komma till rätta med växthuseffekten - det var nästan ett indirekt stöd för det höga bensinpriset, fniss.
Statsminister Göran Persson höll sin regeringsförklaring. Den var offensiv i delarna om arbetslösheten och miljöpolitiken. Däremot skulle jag önska att han hade mer konkret att säga om integrationen. Europa-politiken lyste dessutom som vanligt med sin frånvaro.
Jag diskuterade regeringsförklaringen med DN:s ledarskribent Barbro Hedvall i Svt:s Studio 24.
Du kan också läsa mer om den på Aftonbladets ledarsida i morgon.
Efter högtidsstunden i riksdagens plenisal utbröt det stora mingelpartyt i riksdagskorridorerna. Det hälsades till höger och vänster. Det är lite som att vara på klassåterträff.
Kvällen avslutades sedan i Konserthuset, men jag valde att gå på riksteaterns premiär av pjäsen En tripp i Alger som visas på Södra teatern. En inte alldeles lättsmält pjäs med fantastiska skådespelarinsatser.
Och ännu har miljöpartiet inte gått med på budgeten.
Det är en ny dag om några timmar.
God natt!

Kyrkovalskampen

Aldrig förr har jag sett det socialdemokratiska partiet så aktivt inför ett stundande kyrkoval.
I helsidesannonser i partitidningen Aktuellt i Politiken förklarar partisekreterare Marita Ulvskog hur viktigt det är att gå och rösta 18/9.
Den 15 september lär 7500 partimedlemmar bli uppringda av Göran Persson eller rättare sagt av en bandspelare med ett förinspelat budskap där statsministern uppmanar till kamp för (s) i kyrkan.
Jag träffade LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin och hon förklarade stolt att hon i den här veckan skulle valtala på Sergels torg bland annat.
Ingenting är längre som förut.
Men det är utmärkt om arbetarrörelsen ser till att mota bort Sverigedemokrater och andra mörkermän från Svenska kyrkan.
Dessutom blir årets val viktigt för kommande utnämning av ny ärkebiskop efter den radikala K G Hammar.
Det är alltså en hel del som står på spel den 18 september.

Var finns pengarna?

I dag är en typisk måndag med många och långa planeringsmöten.
Därav inte så frekvent bloggande från min sida.
Ser emellertid att TT meddelar att de borgerliga tydligen inte alls har finansierat sina skattesänkningsförslag. De där 8 miljarderna som omläggningen av trafikförsäkringen skulle ge visar sig inte hålla.
- Vi får väl försöka hitta de pengarna någon annanstans, säger kristdemokraten Mats Odell.
- Vi har varit tveksamma hela tiden, säger folkpartisten Karin Pilsäter.
- De siffrorna är inte huggna i sten, säger centerledaren Maud Olofsson.
Och moderaternas chefsekonom Anders Borg hälsar att trafikförsäkringen "inte är färdigräknad".
Talet om sunda statsfinanser och regeringsansvar som vi hörde från den borgerliga alliansen i TV-debatten i går kväll ekar tomt.


Dagen efter

God morgon! Analyserna efter gårdagens valdebatt i TV snurrar på.
På dagens ledarsida skriver jag om den svenska debatten och min kollega Mats Engström om den tyska.
Det verkar ha varit mer fart i den tyska duellen - kanske för att den upplevdes som mer på riktigt eftersom valet är om några veckor?


Ps Om valdebatten - det som inte sades

Som vanligt är det många frågor som kommer bort i synnerhet när partiledarna får tvista om sina älsklingsämnen. I kvällens debatt lyste världen och Europa med sin frånvaro. Det är verkligen trist att ingen förmår sätta samman de nationella frågorna med de europeiska och globala.
Göran Persson borde också kunna sätta dit den borgerliga alliansen på utrikespolitikens område där inte minst folkpartiet driver Nato-medlemskap och att Sverige skulle ha sänt trupp till Irak.
Inte heller jämställdheten eller integrationen debatterades.
Det duger inte. Valrörelsen måste handla om välfärdens alla aspekter, inte bara procentsatserna i socialförsäkringssystemen.
Göran Persson var som bäst när han sade: Jag vill ha den svenska modellen, inte en amerikansk. Jag vill ha ett Sverige som håller ihop.
Mer sånt.

Sömnig valdebatt

TV-debatten blev rena sömnpillret. Jag begriper inte TV:s upplägg med att låta partiledarna själva debattera vad de ville utan någon debattledare som kunde se till att olika ämnen klarades av. Agenda-redaktionen kunde lika gärna ha ställt kamerorna i riksdagshuset.
Varför denna journalistikens uppgivenhet?
Det är inte utan att man saknade Gudrun Schyman - inte minst för hennes klädval. Hon hade säkert haft något illrött på sig och lyst upp den gråa skaran som syntes i TV-rutan i kväll.
Har Göran Persson fått ont i höften igen eller varför vankade han av och an i studion? Det såg inte bra ut. Kunde uppfattas som rentav arrogant mot dem som talade.
Ja, ja TV-debatten blev dålig TV men den visade åtminstone på två tydliga regeringsalternativ: högeralliansen mot de röd-gröna. Sen måste det till mer värderingar, visioner och vilja om inte väljarna ska somna innan valet hålls.
Läs mer om detta på ledarsidan i morgon.
Där kan du också läsa om den tyska valduellen mellan Schröder och Merkel som också hölls ikväll.
God natt.


Snart börjar debatten

Sveriges televisions Agenda sänder valrörelsens första partiledardebatt i kväll klockan 20.00.
Jag ska nu bege mig till Radiohuset igen och se debatten där för att sen kommentera den tillsammans med Ekots journalister och ledarskribentskollegan Barbro Hedvall på Dagens Nyheter.
Det ska bli riktigt spännande.
Min kollega Mats Engström följer samtidigt den tyska valdebatten som går i tysk TV i kväll. I morgon kan du läsa om dessa båda debatter på Aftonbladets ledarsida.


Centern säljer sin själ

Centerpartiet har nu tagit ett rejält kliv bort från sin tidigare så gröna profil. Centerstämman tonade i dag ned kravet på kärnkraftsavvecklingen och öppnade för borgerligt samarbete i frågan, rapporterar radio-Ekot.
Borgerliga debattörer som exempelvis Håkan Jacobson, ledarskribent på Uppsala Nya Tidning, hyllar förstås centerpartiet och kallar kursändringen för föredömlig.
"Att ett parti lyssnar på debatten, tar till sig argument och förmår byta åsikt i en "kärnfråga" är ovanligt", skriver Jacobson i sin blogg.
Centerns nuvarande politiska hållning skulle också kunna beskrivas med devisen "ändamålet helgar medlen". Att hålla ihop den borgerliga alliansen inför valet tycks vara Maud Olofssons enda ledstjärna. Makten går före allt.


Bevare oss från "mauderna tider"!

Centern tågar mot "mauderna tider" och byter logga.
Politiken stinker dock av tillbakagång: inskränk strejkrätten, avskaffa maxtaxan i barnomsorgen och inför vårdnadsbidrag är några av centerns förslag. Dessutom tycker inte centerledaren längre att det är angeläget att avveckla kärnkraften eller att hålla på alliansfriheten - två gamla centerprofilfrågor som bara slängs i papperskorgen.
Vad blir kvar av centern, frågade vi på ledarplats i lördags.
I dag varnar vi för att centern blir en riktig kvinnofälla.
Mot "mauderna tider"? Bevare oss väl!

hits