Utrikespolitiken

Jag tillhör dem som tycker att Laila Freivalds fått oproportionerligt mycket kritik för bristerna i tsunami-hanteringen. Mediedrevet mot henne förra året var oerhört överdrivet.
Det visar inte minst katastrofkommissionens grundliga genomgång, där betydligt större fokus läggs på statsministerns ansvar.
Däremot är jag kritisk till Freivalds som utrikesminister. Alltför ofta hamnar hon fel i sina utrikespolitiska bedömningar och alltför ofta följer hon statsministerns alltför USA- och Israelvänliga linje.
Nu ska det ju också sägas att den borgerliga alliansens utrikespolitik vore direkt förfärlig om den blev verklighet.

Läs dagens huvudledare om den utrikespolitiska deklarationen och riksdagens debatt.


Skrämmande om Tjetjenien

I dag skriver den modiga ryska journalisten Anna Politkovskaja på Aftonbladets kultursidor.
Den här gången har hon mött förgiftade barn i Tjetjenien.
Hon hör till de viktigaste opinionsbildarna från öst i dag.

"Bakom oss har vi elva år av nästan oupphörligt krig. Så många krigsförbrytelser har begåtts att tribunalerna får svårt att välja vilka de skall ta itu med. Krigets ideologi förblir oförändrad: de människor som har olyckan att leva på tjetjensk mark betraktar man, precis som förr, som biologiskt experimentmaterial - även om man då och då låter dem gå till val eller bli valda", skriver Politkovskaja.

När ska västvärlden och EU högljutt börja protestera mot Putins krig i Tjetjenien?
Överhuvudtaget tycks utvecklingen hos vår stora granne i öst gå i helt fel riktning, bort från demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs gärna min krönika från Aftonbladets seminiarium med Anna Politkovskaja i december förra året.




Släpp Dawit Isaak NU!

För några veckor sedan skrev jag en bloggnotis om det glädjande beskedet att den svenske journalisten Dawit Isaak hade släppts ut ur det eritreanska fängelset.
Sedan följde en del förvecklingar. Rykten spreds om att han inte alls var fri, men anhöriga och den svenske ambassadören bekräftade att han var det.
Nu visar det sig att han släpptes lördagen 19 november men fängslades igen måndag 21 november på väg till ett läkarbesök.
Protesterna vid Eritreas ambassad och utrikesdepartementets påtryckningar på Eritrea måste återupptas.


Firat FN-dagen i Örebro

Sådär ja nu är jag tillbaka efter en liten utflykt till närkemetropolen Örebro.
I går på FN-dagen fylldes Nikolaikyrkan till bristningsgränsen. Först firade vi en fredsmässa som byggde på Dag Hammarskjölds existentiella grubblerier. Sedan förde vi ett samtal om FN under ledning av TV-mannen Per-Arne Axelsson, där bland andra FN:s förre rättschef Hans Corell och jag medverkade.
Corell är verkligen en intressant man.
När Corell var i Bagdad tillsammans med generalsekr. Kofi Annan för att övertyga Saddam Hussein om att släppa in vapeninspektörerna satt de en kväll efter en lång dags förhandlingar med diktatorn.
- Har vi nu tänkt på allt, undrade Hans Corell
- Jo det har vi nog, men det hjälper i bland med en bön, hade Kofi Annan svarat.
När Corell valde att gå i pension förra året överlämnade han ett musikstycke till Annan skrivet för säckpipa (Hans Corell lär vara en mycket skicklig säckpipsblåsare) med titeln: Generalsekreterare Kofi Annans bön om fred.
Det spelades på orgel i Nikolaikyrkan i går kväll. Mycket vackert.


Grattis FN

I dag fyller världsorganisationen FN 60 år.
Om detta skriver jag i min måndagskrönika - Nu behövs FN mer än någonsin.
I papperstidningen är jag utrustad med den blå FN-baskern (redigerare har roligt i bland, fniss) om nu
någon vill se hur det ser ut.
I övrigt inväntar jag kollegorna.
I eftermiddag åker jag som sagt till Örebro för att delta i en FN-debatt.
Så det lär inte bli så mycket bloggande på ett tag.
På återseende!

FN-dagen

I morgon, 24 oktober, fyller FN 60 år. Händelsen kommer att uppmärksammas runtom i vår värld och här i Sverige.
Själv ska jag delta i ett samtal om FN och Dag Hammarskjöld i Nikolaikyrkan i Örebro i morgon kväll. Där ska bland annat FN:s förre rättschef Hans Corell medverka. Det ska bli spännande.

För den som bor i Stockholm kan jag rekommendera en intressant teaterföreställning (den verkar så på pressmeddelandet, jag har inte sett den) i Gustaf Vasa kyrka. Artister för fred sätter upp Pyramus och Thisbe med bland andra Olof Buckard, Evabritt Strandberg och klezmerbandet Sabbat hela veckan.

"Genom att sceniskt gestalta problemen med att bygga murar mellan människor, och samtidigt visa på människors längtan och förmåga att riva murarna för att nå varandra, vill Artister för Fred skapa uppmärksamhet på möjligheten till fredliga konfliktlösningar", skriver de på sin hemsida.

Efter föreställningen ska SVT:s Claes Elfsberg leda en diskussion om Israel/Palestina-konflikten.
Hade jag inte varit i Örebro hade jag definitivt gått till Gustaf Vasa kyrka i morgon klockan 19.00.
Min måndagskrönika handlar förstås om FN.

Hans Rosling prisad

Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet, har utnämnts till årets FN-vän.
Svenska FN-förbundet delar ut priset i samband med firandet av FN:s 60 årsdag på måndag.
Rosling har gjort sig känd som en inspirerande föreläsare och forskare som via häftiga grafiska presentationer kan visa på världens både negativa och positiva utvecklingstrender. Framförallt avlivar han en del myter om världsläget.
Rosling har förstås en egen tydlig agenda där han vill visa att allt inte är eländigt och att mycket har blivit bättre i världen också. Utan att för den skull blunda för problemen.
Den som vill se några smakprov kan kolla in sajten Gapminder, där Rosling lägger ut sitt material.
Jag hörde i våras när jag träffade biståndsminister Carin Jämtin att Rosling hade föreläst för regeringen och alla hade blivit oerhört engagerade.


Hylla FN - köp en bakelse

På måndag fyller FN 60 år. Svenska FN-förbundet har tillsammans med konditorn Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm tagit fram en särskild FN-bakelse. På cirka 50 bagerier och konditorier runtom i Sverige kommer bakelsen att finnas från och med måndag.
Köp en bakelse och fira FN - 2,50 kr går till världsorganisationens angelägna arbete.
Mums!

Kampen mot kärnvapen måste fortgå

Mohamed ElBaradei är egyptiern som studerade juridik vid unviersitetet i Kairo och sedan doktorerade i internationell rätt i New York.
Han och IAEA får fredspriset för deras "arbete med att förhindra att kärnenergi nyttjas för militära ändamål och för att den kärnenergi som används för civila syften har använts på säkrast möjliga sätt", skriver Nobelkommittén.
Det är bra att kampen mot kärnvapen kommer upp på den internationella dagordningen igen. Det nyligen avslutade FN-toppmötet blev tyvärr inte så framgångsrikt på den punkten.

"Världen blir inte säkrare förrän USA föregår med gott exempel och börjar att på allvar nedrusta och på så sätt kan få med sig resten av kärnvapennationerna i skrotandet av dessa vansinnes-vapen", skrev jag i en bloggnotis 9 augusti, då det var exakt 60 år sedan USA fällde bomben över Nagasaki.

Läs också denna bloggnotis om USA:s motstånd mot nedrustningen.

Kampen mot kärnvapen måste fortsätta varhelst i världen de dyker upp.
Fredspriset innebär förhoppningsvis en ökad press på gamla och nya kärnvapenmakter.


IAEA får Nobels fredspris

Nobels fredspris delas i år ut till atomenergiorganet IAEA och dess chef Mohamed ElBaradei.
ElBaradei var mannen som flankerade Hans Blix under utfrågningarna i FN:s säkerhetsråd under upptrappningen till Irak-kriget. Han liksom Blix försökte hålla sig till sakfrågan och vittnade om att de inte funnit några massförstörelsevapen i Irak, trots att den amerikanska och brittiska administrationen hävdade att det fanns.
Nu har ElBaradei den svåra uppgiften att försöka förhindra att Iran utvecklar kärnvapen och samtidigt hindra ett nytt förebyggande krig från USA:s och Storbritanniens sida.
Må fredspriset gagna freden.


Ställ krav på IMF och världsbanken

Nätverket Jubel är en sammanslutning av svenska biståndsorganisationer och folkrörelser som arbetar för skuldavskrivning och fattigdomsbekämpning. De ser helgens beslut i Washington (se min förra bloggnotis) som ett viktigt steg men inte lösningen.

"Beslutet om skuldavskrivningar innebär ingen förändring av de krav på ekonomisk politik som institutionerna ställer på de fattiga länderna - krav som tidigare har kört över nationella demokratiska beslutsprocesser och som ofta har haft en negativ inverkan på fattigdomen", sgäer Penny Davies från Diakonia.

Tyvärr tycks också helgens beslut innebära att IMF får ersättning av biståndsgivarna för den skuldavskrivning man nu går med på. I somras lät G8 oss förstå att IMF självt skulle ta ansvar för sin misslyckade utlåning.

"Nu finns istället en risk att man kommer att ta av biståndspengar för att finansiera skuldavskrivningen", säger Johanna Sandahl från Forum Syd.

Kampen för höjt bistånd, reella skuldavskrivningar och rättvis handel måste med andra ord fortgå.
Och framförallt måste kraven öka på IMF och Världsbanken att lämna den nyliberala agendan och bli riktiga verktyg för den globala solidariteten.


Hoppfullt om skuldavskrivningar

Vid helgens möte med Internationella Valutafondens och Världsbankens årsmöte i Washington DC löd budskapet att de stora rika länderna i den så kallade G8-gruppen nu är överens om finansieringen av löftet om skuldavskrivning.
Tidigare i somras lovade G8 att 18 av världens fattigaste nationer skulle få sina skulde avskrivna.

"Världen har tagit sig samman. Vi har kommit överens på alla punkter. Det betyder att en historisk process som startade för många år sedan nu kan fullföljas", förklarade nöjt den brittiske
finansministern Gordon Brown som varit en av de pådrivande krafterna bakom beslutet enligt
Svenska Dagbladet.

Den nya globala folkrörelse som för varje dag växer sig starkare - Make poverty history eller
Utrota fattigdomen nu, som den heter på svenska - har all anledning att känna hopp.

Nu gäller det att gå vidare med krav på reformering av IMF och Världsbanken och framförallt kräva rättvis handel.
Kampen den går vidare!

Flyktingkamp och fattigdomsbekämpning

Riksdagen sade tyvärr nej till flyktingamnestin. Alliansen socialdemokrater-moderater vann som väntat majoritet. Glädjande i mörkret är det oerhörda folkliga engagemang för de gömda flyktingarna, för de apatiska flyktingbarnen och för en mer human flyktingpolitik som finns runtom i Sverige.
Ledarsidans Åsa Petersen skriver mer om detta på morgondagens ledarsida.
Jag har bloggat åtskilliga gånger om den andra stora folkrörelsen - Utrota Fattigdomen NU!
I dag deltog de svenska partiledarna i en gemensam manifestation för denna rörelses krav på fattigdomsbekämpning och rättvis handel. Göran Persson hade åkt till FN-mötet i New York men tidigare har både hans biståndsminister Carin Jämtin och finansminister Pär Nuder skrivit under på kampanjen.
Intressant är att alla de borgerliga partiledarna UTOM Fredrik Reinfeldt manifesterar "det vita bandet" som symbolen är för kampanjen. Reinfeldt vill inte vara med.
Hur ser egentligen den borgerliga alliansens biståndspolitik ut?
Med en moderat statsminister kommer biståndet att sänkas rejält och Sveriges höga svansföring i den globala fattigdomskampen tonas ned markant.


Samhällskamp på lördag

Socialdemokraterna träffas på lördag i det så kallade förtroenderådet. Det ska besluta om ett nytt internationellt program.

Samtidigt hålls en "heldag i kampen mot fattigdom" meddelar biståndsorganisationen Diakonia.
Det är kampanjen "Utrota Fattigdomen Nu" som jag skrivit mycket om tidigare i denna blogg, som ordnar seminarier på Kulturhuset i Stockholm. På kvällen uppträder en rad kända artister till stöd för kampen mot fattigdomen. Bland andra Kung Henry, Stefan Sundström, Group Avalon och Johnossi.

"Just nu pågår den största mobiliseringen någonsin mot världsfattigdomen. I mer än 90 länder höjer miljontals människor sina röster för en mer rättvis värld.", skriver Diakonia.

Den 10 september är den andra av totalt tre globala "vitabands-dagar" under året. I Afghanistan kommer barn att flyga vita drakar, i Pakistan släpps vita duvor fria, i Frankrike och Tyskland överlämnas tusentals samlade underskrifter till Chirac och Schröder, i Brasilien väntas minst 15 000 delta i en stor strandfestival, i Belgien kläs Manneken Pis i vitt. Dessutom planeras en mängd demonstrationer och andra aktiviteter runt om i världen.
Kampanjens huvudmål är mer och bättre bistånd, rättvisare handel och skuldavskrivningar.

Och så till sist, den som vill protestera mot rådande flyktingpolitik och likt kyrkorna kräver amnesti kan demonstrera lite varstans i Sverige på lördag. Läs mer här.

Det händer mycket på lördag för den som vill bry sig om världen och medmänniskan.


Bekämpa islamofobin

Godmorgon!
Först måste jag börja med att berömma konkurrenten, Expressen. I går skrev de en utmärkt ledare som var riktad in mot folkpartiet, ett parti närstående Expressens ledarredaktion.
"Lyssna lagom" var rubriken. Folkpartiet hade ordnat seminarium med den kontroversiella holländska politikern Ayaan Hirsi Ali som just kommit ut med boken "Kräv er rätt!" på svenska.
Ayaan Hirsi Ali lever under dödshot på grund av hennes öppenhjärtliga kritik av Islam. Hon skrev manus till filmen Underkastelse del 1 som regissören Theo van Gogh stod bakom. Han mördades av en muslimsk extremist på öppen gata.
Ayaan Hirsi Alis förfärliga erfarenheter av att växa upp i Somalia med en kultur av extremt muslimska föreställningar måste självklart respekteras. Problemet är att hennes kritik blir oerhört generaliserande - hon kritiserar inte bara den islamska extremismen utan påstår att Islam i sig är källan till förtryck och ondska.

"Det vore olyckligt om det svenska folkpartiet okritiskt tar hennes budskap till sitt hjärta", skrev Expressen i går.

Det är bra att folkpartitidningen markerar mot de farliga tendenserna till att generalisera om Islam och muslimer.
Självklart måste all form av extremism och fundamentalism som förtrycker och förnedrar bekämpas - islamsk likaväl som judisk, kristen, hinduisk och så vidare.
Men just nu pågår en hetsjakt mot muslimer runtom i västvärlden i spåren av Bushs terrorkrig och denna hetsjakt har kusliga likheter med det som pågick mot judar på 1930-talet i Europa.

I dag skriver min kollega Mats Engström en angelägen krönika om vikten av att bekämpa islamofobin. Han tar upp det arbete som Anna Lindh startade som utrikesminister.
Turkiets medlemskap i EU blir oerhört avgörande för västvärldens förhållande till Islam men också för de krafter inom den islamska världen som vill reformera och demokratisera.
Läs dagens ledarkrönika!




När ska USA nedrusta?

I dag är det 60 år sedan USA släppte sin andra atombomb - denna gång var det Nagasaki som lades i ruiner. Omkring 70.000 människor dog direkt. Än i dag lider människor av sviterna efter bomben.

"Till Amerikas medborgare: Vi förstår er vrede och rädsla inför skräckminnena från terroristattackerna den 11 september", sade Nagasakis borgmästare Iccho Ito vid minneshögtiden, enligt TT.

Ito fortsatte: "Ändå - stärks er säkerhet av er regerings politik att inneha 10.000 kärnvapen, av att planera atomprov och att utveckla nya minikärnvapen?"

Västentliga frågor att ställa till världens enda kvarvarande supermakt.

Världen blir inte säkrare förrän USA föregår med gott exempel och börjar att på allvar nedrusta och på så sätt kan få med sig resten av kärnvapennationerna i skrotandet av dessa vansinnes-vapen.


Mer om kampen mot kärnvapen

I dag har morgontidningarna ansträngt sig - åtminstone på debattplats. På ledarplats tycks inte minnet av Hiroshima vara något att skriva om varken för Dagens Nyheters eller Svenska Dagbladets ledarskribenter.

Men som sagt, på debattplats finns i dag intressanta artiklar. I DN skriver förra vice statsminister Lena Hjelm-Wallén och nyvalde Broderskapsordf. Peter Weiderud - "60 år efter Hiroshima måste opinionen mot kärnvapen stärkas".

Och i Svenska Dagbladet skriver Gunnar Westberg, president för Internationella läkare mot kärnvapen - "Ett nytt Hiroshima hotar".

Läs och begrunda.


Aldrig mer Hiroshima

I dag är det 60 år sedan USA släppte en atombomb över staden Hiroshima. I går skrev jag en bloggnotis om den unga japanska flickan Sadako som dog i leukemi när hon var 12 år.

I dag skriver på ledarsidan om att kärnvapenhotet på intet sätt hör till dåtiden. Läget är ytterst bekymmersamt i dag när Bushadministrationen inte längre ser kärnvapen som något avskräckande utan något som mycket väl kan ingå i krigföring. Små så kallade taktiska kärnvapen kan komma att ingå i kriget mot terrorismen.

USA har efter Hiroshima och Nagasaki en moralisk skyldighet att gå före i nedrustningsarbetet, men gör tyvärr inte det. Tvärtom driver Bush att gamla kärnvapen ska lagras, inte förstöras. Det kan knappast kallas nedrustning.

Andra länder följer efter: Indien, Pakistan, Israel, Nordkorea och nu kanske även Iran.

Fredsrörelsens kamp för en kärnvapenfri värld behövs i dag mer än någonsin!


Nedrusta NU!

I morgon är det 60 år sedan USA släppte atombomben över den japanska staden Hiroshima, då omkring 140.000 personer dog och 100.000 skadades direkt vid själva explosionen. Tre dagar senare var det staden Nagasakis tur att förvandlas till helvetet på jorden.

I decennier efteråt har sedan människor insjuknat i leukemi och andra livshotande sjukdomar orsakade av atombomben.

Om detta skriver vi förstås en huvudledare i morgondagens tidning.

Den som vill veta mer om kärnvapenläget i världen kan med fördel kolla in hemsidan som Svenska läkare mot kärnvapen står bakom. Där kan du läsa berättelsen om Sadako Sasaki, flickan som var två år när bomben fälldes över Hiroshima. Om hur hon vek papperssvalor i tron att hon skulle få leva för evigt. Hon dog i leukemi - "atombombssjukan" - när hon var 12 år.

1958 restes Barnens fredsmonument i en park Hiroshima, där Sadako står på toppen av ett paradisberg och sträcker ut sina händer mot himlen och låter en svala av guld flyga iväg. Texten på monumentet lyder:

Detta är vårt rop,

detta är vår bön:

fred i världen!


Bekämpa fattigdomen med Bono

På fredag kommer mitt favoritband U2 till Ullevi. Tyvärr har jag ingen möjlighet att se dem i år. Soundrack of our Lives är förband. Båda banden ställer upp bakom den internationella rörelsen mot världsfattigdomen - "Global Call to Action Against Poverty". Ni minns väl sommarens gigantiska konserter, Live8-galorna runtom i världen, där artisterna ställde upp för kampanjen?

Kampanjen pågår i ett 90-tal länder och i Sverige heter den "Utrota fattigdomen NU". Kännetecknet för är ett vitt band.

Nu uppmanar Bono och U2 alla svenska fans att komma vitklädda och med vita band till Ullevi på fredag.

Häftigt.

Själv bär jag självklart ett vitt band om armleden så länge denna angelägna kampanj pågår. (Sådana band kan beställas från den svenska hemsidan, Utrotafattigdomen.nu. Se länken här ovan.)


LO och Attac i gemensam kamp

I helgen håller fackföreningsrörelsen och globaliseringskritikerna i Attac gemensamt seminarium på Brunnsviks folkhögskola. Det är fjärde gången organisationerna träffas för sommaröverläggningar om hur orättvisor ska kunna bekämpas både nationellt och internationellt.
I år står Tobinskatten, gränslöst fackligt arbete och arbetskraftsinvandring som står på dagordningen.
Läs min kollega Ingvar Perssons utmärkta krönika på dagens ledarsida.
Attac har stöttat Byggnads också i den principiellt viktiga striden om kollektivavtalet vid skolbygget i Vaxholm. Häri ligger ett frö till en ny spännande vänster där fackföreningar och globaliseringsaktivister tillsammans bekämpar hyperkapitalismens rovdrift på människor och miljö.

Heja Gordon Brown

I går fattade de rika nationerna i den så kalladde G8-gruppen beslut om stora skuldavskrivningar för världens fattigaste länder. Det är framförallt Storbritannien som driver på.
"Detta är det mest genomgående utspel som finansministrarna någonsin har gjort om skulder och fattigdom", sade finansminister Gordon Brown efter att två-dagarsmötet i London avslutades under lördagen.
I sommar ska det stora G8-mötet samlas i Skottland. Inför det mobiliserar nu världens alla biståndsorganisationer, människorättsorganisationer, artister och globaliseringsaktivister. Jag har i tidigare bloggnotiser (här och här) berättat om den snabbt växande globala folkrörelsen Global Call to Action.
Det finns hopp om världen!

Bono och Pär Nuder mot fattigdomen

Jag skrev för en tid sedan en bloggnotis om att biståndsminister Carin Jämtin undertecknade ett vitt band till stöd för den globala kampanjen för att utrota fattigdomen. Nu har också finansminister Pär Nuder skrivit på mot fattigdomen. I samband med EU:s finansministermöte i Luxemburg passade Nuder på att slå ett slag för kampanjen. Utmärkt.
Sverige är ledande när det gäller biståndet. Däremot finns det en del att göra vad gäller skuldavskrivningsfrågan och rättvis handel. Här har Tony Blair och engelsmännen kommit längre - inte minst i deras Afrika-engagemang.
Kanske kan Nuder lära av Blair?
Global Call to Action against Poverty hör till de mer spännande globala folkrörelserna idag. I Sverige har ungefär 30 organisationer ställt sig bakom den svenska grenen som heter Utrota fattigdomen NU - biståndsorganisationer, kyrkor, fackföreningsrörelsen och ungdomsrörelser. Symbolen för kampanjen är ett vitt band.
Bono och Bob Geldof samlar artisteliten till en sorts "live aid"-manifestation i samband med de rika ländernas G8-möte i Edinburgh 6 juli. Läs mer här.
Måtte EU i sin långtidsbudget se till att biståndslöftena uppfylls.


Utrota Fattigdomen Nu

Biståndsminister Carin Jämtin håller fast vid sin kritik mot Israels folkrättsvidriga murbygge, trots den israeliska ambassadens upprörda uttalanden i går kväll. Utmärkt.
Jämtin har i dag satt sin signatur på ett vitt band i samband med EU:s ministermöte i Bryssel. Bandet är en symbol för kampanjen Utrota Fattigdomen Nu.
Tusentals människor och över 70 nationella kampanjer står bakom denna nya globala folkrörelse. U2:s sångare Bono och Sydafrikas frihetskämpe Nelson Mandela hör till de mer kända frontfigurerna.
I Sverige har biståndsorganisationen Diakonia satt igång den svenska delen av kampanjen och just nu har 31 organisationer i Sverige ställt sig bakom.
"Utrota Fattigdomen Nu" kräver av den rika världens regeringar att de höjer sina biståndsnivåer till 1 procent. Ett första steg är att förmå EU-länderna att höja till åtminstone det utlovade 0,7 procent. Än så länge är det bara fyra EU-länder, däribland Sverige, som lever upp till löftet trots att målet formulerades för 35 år sedan.
Kampanjen har tre grundpelare:
- mer och effektivare bistånd
- rättvis handel
- skuldavskrivningar
Det är glädjande att biståndsminister Carin Jämtin i dag slår ett slag för kampanjen. Nu gäller det att den svenska regeringen blir bättre på handelsfrågorna och aktivt börjar driva skuldavskrivning också.

hits