Nisha gjorde succé

Jag har tillbringat eftermiddagen i Z-salen i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm. Det traditionsenliga Olof Palme-priset delades ut. I år gick det till Daw Aung San Suu Kyi för hennes kamp för ett demokratiskt Burma.
Hon sitter i husarrest så i hennes ställe tog Dr. Sein Win, premiärminister i exil, emot priset.

Det är 20 år sedan mordet på statsminister Olof Palme. Prisceremonin var därför utökad med högtidstal av statsminister Göran Persson, biståndsminister Carin Jämtin och Aftonbladets Nisha Besara.
Nisha gjorde succé med sitt personligt hållna tal.
Jag hörde många gamla ministrar och andra ledande socialdemokrater som rörda berömde hennes tal.
Den unga exilburmesiskan och människorättsaktivisten Charm Tong drog också kraftiga applåder.

Läs gärna Jesper Bengtssons krönika från dagen då årets pristagare offentliggjordes. Jesper är burma-kännare (han är just nu tjänstledig) och kommer i vår med en bok om Burma.


Kommentarer

Postat av: Pär

Det finns ett annat pris som också delas ut i Sverige. Den 29 augusti 2005 tilldelades Ayaan Hirsi Ali folkpartiets demokratipris. Hon är också nominerad till Nobels Fredpris 2006 och har mottagit många intarnationella utmärkelser för sitt arete. Det tal hon höll i Berlin vid årskiftet och det manifest hos nu gjort tillsammans med bla Sahlaman Rushdie riktar skarp kritik mot hur politiker och media i bla Sverige agerat kring Jyllandsteckningarna.

Som enda land fick vi berömm av Syrien för vårt agerande i den affären. Som enda land fick vi också tidigare beröm av Usama Bin Laden i ett av hans videoband.

Håller historien på att upprepa sig? Det är skrämmande att se hur samma makthavare inom politik med samma argument nu försvarar islamismen som dom tidigare fösvarade kommunismen. Tyraniets medlöperi skriver Per Ahlmark om i sin bok "Det öppna såret".

Detta är kanske också en del av arvet efter Olof Palme?

2006-mar-01 @ 14:07:50
hits