Eliasson ny utrikesminister

Jaha ja, Göran Persson väljer ett säkert kort som utrikesminister - Jan Eliasson. Carin Jämtin blir biträdande utrikesminister och behåller sina biståndsfrågor.
Det är synd att Persson inte vågad välja Jämtin som ett framtidsnamn, men en välvillig tolkning är att hon nu kan skolas in för att sedan vid en valvinst ta över som utrikesminister i höst.

Eliasson har gedigen utrikespolitisk erfarenhet som diplomat, kabinettsekreterare och ordförande för FN:s generalförsamling. Han kommer att behålla FN-uppdraget tills det är avslutat i september.
Det innebär i praktiken att Jämtin får "hålla skeppet på kurs", som Eliasson uttryckte det, under våren.
En något märklig ordning. Sveriges utrikesminister är utlokaliserad till New York.
Politiskt hör Eliasson till Palme/Lindh-traditionen. Hans kunskaper om Iran och Irak lär bli en tillgång med tanke på att de stora utrikespolitiska frågorna framöver med säkerhet kommer att kretsa just kring dessa länder.
Han är erfaren och lär inte göra några kursändringar dessa månader fram till valet.
På valdagen, 17 september, fyller Jan Eliasson 66 år.


Kommentarer

Postat av: Anna

klart att det blev en gubbe framför en kvinna...

2006-mar-27 @ 12:05:44
URL: http://litenoettrig.blogg.se
Postat av: Calle

Ja, verkligen konstigt att en person som studerat på Handelshögskolan och har civilekonom examen väljs framför någon som gått läst enstaka kurs på universtitet... vänta nu lite, det är ju logiskt! :)

2006-mar-27 @ 13:34:42
Postat av: Bobby

Calle, jag har en idé. Vi tar rektorerna för våra 22 förnämsta lärosäten och låter dem bilda regering. Anders Hallberg (tillträdande) rektor för Uppsala blir statsminister. Och Lars Bergman, rektor för Handelshögskolan i Sthlm, är ju som klippt och skuren för utrikesministerpöosten. Vad tycks?

2006-mar-27 @ 17:11:21
Postat av: Per-Olof

Norge har seglat om Sverige utrikes. Flera medlingsuppdrag av typen "att verka men inte synas". Jonas Gahr Stöhre för denna tradition vidare. Finns det inte någon jämnårig till honom att skicka fram än PRO-kandidaten Jan Eliasson?

2006-mar-27 @ 17:32:58
hits