Niada får stanna

Niada Bajraktari och hennes familj har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, skriver Norrländska socialdemokraten. Familjens advokat bekräftar uppgiften.
Det är en stor seger för humanismen. Aftonbladets ledarskribent Åsa Petersen har i flera krönikor uppmärksammat de apatiska flyktingbarnens situation.
Den 17-åriga Niada bor i Luleå. Där har mängder med människor, framförallt ungdomar engagerat sig i hennes fall. Utlänningsnämnden har två gånger tidigare beslutat avvisa den albanska familjen. Det tog Niada oerhört hårt. Hon försökte ta sitt liv och har under de senaste månaderna legat apatisk och fått sondmatas. Utlänningsnämndens läkare besökte familjen Bajraktari förra veckan. Det besöket fick betydelse för nämndens nya beslut.
De unga tjejerna Ulrika Lundström och Sofia Karlsson har ordnat många manifestationer i Luleå till kamp för Niada och för alla de apatiska flyktingbarnens skull.
"Som unga kanske vi är naiva, men jag tror vi kan påverka och vi måste bry oss och se till så att vi inte agerar så här i framtiden, när vi ska bestämma", citerade Åsa Petersen dem nyligen.
Ungdomarnas kamp i Luleå har segrat. Det är stort.

Kommentarer

hits