Henrik Brors räknar om

Flera bloggare, däribland Urban Lindstedt och Ali Esbati, har pekat på hur DN:s politiske analytiker Henrik Brors gör allt för att räkna om SCB:s partisympatiundersökning. SCB presenterade sina opinionssiffror häromdagen. De visade att det är oerhört jämnt mellan blocken: 47,6 procent för de borgerliga och 46,9 procent för s,v och mp. Sedan mätningen i maj går moderaterna bakåt medan socialdemokraterna går fram.

Mätningen gjordes innan Katastrofkommissionen presenterade sin kritiska rapport. SCB:s opinionsmätningar hör till de mest trovärdiga - de frågar betydligt fler personer än vad Sifo och andra institut gör.
Men Henrik Brors är missnöjd med resultatet. I dag ägnar han sig åt att räkna om SCB-siffrorn till någon sorts DN-siffror. Då visar det sig att den borgerliga alliansen leder klart med 48,8 procent mot 45,7 procent för de röd-gröna.
Är någon förvånad?
Möjligen är det lite förvånande att DN i sin omräkning fått fram att kd får 3,7 procent. Ändå räknar tydligen Brors in partiet i ett regeringsunderlag. Hört talas om 4%-spärren?


Kommentarer

Postat av: Urban Lindstedt

Länken till mitt inlägg är
http://www.sblogg.se/?p=209

2005-dec-16 @ 14:54:38
URL: http://www,sblogg.se
Postat av: Att räkna

Konsten att räkna är inte särskilt utbredd varken i regeringen eller på tidningarnas ledarredaktioner.

2005-dec-16 @ 15:37:09
Postat av: Christina

Förvånad? Inte jag.

2005-dec-16 @ 16:31:43
hits