Östros har rätt

I går kunde vi höra hur näringsminister Tomas Östros ifrågasatte partisekreterare Marit Ulvskogs konsiprationsteorier om varför svenska direktörer inte investerar vinsterna i företagen.
Enligt Ulvskog skulle det ha med att det är valår att göra. Företagarna vill helt enkelt att det ska gå illa för Sverige för att regeringen Persson inte ska kunna uppvisa ett gott näringslivsklimat...

"Det tror jag inte ett ögonblick på", deklarerade Östros för Ekot.

Frågan om ägandet och vad företagen gör med sina enorma vinster är angelägen att diskutera.
Framgångsrika och förnuftiga direktörer som Carl Bennet har ifrågasatt kvartalskapitalismens kortsiktighet och fokus på aktieutdelningarna.

Debatten skulle må bra av om Ulvskog slutade med sina pinsamma konspirationsteorier.
Mer om detta på ledarsidan i morgon.

Kommentarer

Postat av: Jan-Olov Newborg

Helle!

Du var bland dom första i Sverige som propagerade för att fibernät skulle byggas ut till alla byar i Sverge!

Nu ska TeliaSonera dela ut ofattbara 15.7 miljarder ( 3 ggr mer än Ericsson) till aktieägarna under 2006. Man undrar vem som styr över TeliaSonera och deras vinstpengar.
Inga normala företag delar först ut sina vinster och sedan investerar om det blir något kvar!

Förra året lånade Telia 5.8 miljarder för att dela ut till aktieägarna (bl.a staten) för aktieåterköp!

TeliaSonera borde investera alla 15 miljarderna i mera IT-infrastruktur och modern transmissionsutrustning i Sverges glesbygd och städer (exv Södermalm), istället för att låta pengarna försvinna!

2006-feb-13 @ 10:23:48
Postat av: Henrik Borg

Jag måste bara försöka peka på en sak, den kan synas självklar men är det tydligen inte för alla. Företag_finns_till_för_att_skapa_vinst_till_ägarna! Det är deras enda uppgift. Investeringar är bara utebliven utdelning nu, för att få mer utdelning senare. Inga investeringar genomförs om man inte tror att de ger avkastning, omvänt genomförs alla investeringar som ger högre utdelning i framtiden. Det är just de privata företagens förmåga att bedöma dessa frågor som gör att de överlever på sikt.

2006-feb-14 @ 14:33:27
Postat av: Jan-Olov Newborg

Sedan 1998 och fram till 2007 kommer Svenska Staten att ha plockat av svenska folket och Telia 130 miljarder kronor i aktieförsäljning, aktieåterköp, aktieutdelning och bolagsskatter! Svenska folket hade ju redan betalat Televerket /Telia mha skatter och teleavgifter! Statens enorma bredbandssatsning, som nu är färdig var 5.2 miljarder kronor under 6 år!

Snacka om att ta många miljarder med ena handen och ge fickpengar tillbaka med den andra!

Inte konstigt att folk i dag 2006 inte kan få ADSL bredband, pga att dom ovetandes delar kopparledning med grannarna!

I värmland har inte Telia investerat i ny fiber till lokala telestationer sedan förra ivesteringsstoppet /massavskedet 1993!

2006-feb-17 @ 10:40:44
hits