Varför så trögt, socialstyrelsen?

God morgon kära bloggläsare. Det var lugnt på väg in till jobbet i dag med. Möjligen tyckte jag att det var fler personer på Tvärbanan än tidigare - fler män framförallt. Kanske har de ställt bilen tillförmån för den utmärkta kollektivtrafiken?

Nåja, ett värre hot än trängselskatten är fågelinfluensan. Olika experter uttalade sig på radion i morse. Forskningen verkar ännu i sin linda - man vet inte hur farligt viruset är och om det kan mutera och bli en pandemi. Men expertisen följer med oro det som nu sker i Turkiet.

Vi ifrågasätter Socialstyrelsens agerande i dagens huvudledare. Myndigheten har varit alldeles för trög när det gäller beredskapen inför en eventuell fågelinfluensa-epidemi.
Den omtalade försvarsberedningen, som jag skrev om igår i bloggen, håller som bäst på att fila på sina förslag om svensk krishantering. Myndigheternas roll borde få en egen granskning, framförallt socialstyrelsen!

Kommentarer

Postat av: JInge

Jag mailade departementet och ansvarig dep.sekr svarade:

"När det gäller det fortsatta arbetet med att säkerställa svensk vaccinförsörjning så kommer regeringen inom kort att utse en särskild förhandlingsperson med uppdrag att undersöka förutsättningarna för tillverkning av influensavaccin i Sverige. Som bekant har Morgan Johansson sedan länge uttryckt en ambition att få en sådan produktion på plats för att klara vaccinförsörjningen i ett läge där det finns risk att det internationellt kommer att vara brist på tillgången till vaccin. Parallellt med detta pågår också ett arbete inom ramen för nordiska ministerrådet för att diskutera nordisk samverkan."

Svaret i sin helhet finns att läsa på http://jinge.se

Möjligen kan jag tycka att det är ett lite vagt formulerat svar för jag gissar att folk i allmänhet känner en rätt stor oro inför utvecklingen..

2006-jan-10 @ 13:23:14
URL: http://jinge.se
hits