Sensationellt provval till ÄB

I dag hölls ett första provval till ärkebiskopsämbetet. Flest röster fick som väntat biskoparna Anders Wejryd och Ragnar Persenius. Men stiftsadjunkten Anna Karin Hammar fick så pass många röster att hon kom med bland de fem kandidater som nu går vidare till en andra valomgång.
Det är sensationellt! Tänk om nästa ärkebiskop kunde bli en kvinna, öppet homosexuell och utanför biskopskretsen. Häftigt!
Som jag skrivit tidigare: Anna Karin Hammar är en av de mest genomtänkta och intressanta präster jag känner till. Hon skulle bli en suverän ärkebiskop!

Kommentarer

Postat av: erik

Hon skulle vara en stor katastrof som ärkebiskop! Svenska Kyrkan skullle bli bojkottad av i princip alla världens samfund, de aktiva troende skulle antagligen gå ur eftersom vi då skulle ha en ärkebiskop som inte ger bibelordet den auktoritet som det själv kräver. Hennes onyanserade kritik mot Israel skulle även göra att Svenska Kyrkan inte skulle kunna spela en aktiv roll där för försoning. Att hon alls har kommit så långt som hon har gjort visar bara att kyrkan och Staten faktiskt är närmare varandra än någonsin. Politiseringen har blivit värre.

2006-feb-09 @ 10:23:24
Postat av: Christina

Erik:
Skulle aktivt troende gå ur kyrkan om Anna Karin Hammar skulle bli ärkebiskop, och/eller pga hennes fullt berättigade kritik mot Israel?

Löjligt!

Jag har kanske inte henne som favorit, men dina argument skulle kunna få mig att tänka om. Jag är aktivt kristen och förtroendevald i Svenska kyrkan.
Jag ser med glädje den ökade toleransen mot oliktänkande, det ökade engagemanget för människor som är offer för statsterrorism.

När kyrkan tar ställning, gläds jag och känner en oerhörd stolthet i mitt engagemang och mina uppdrag som förtroendevald.

2006-feb-09 @ 11:19:38
Postat av: Rickard

Tyvärr får jag nog instämma. Hade gärna sett en kvinnlig Ärkebiskop men sedan Caroline Krook och Tuulikki Koivunen Bylund hoppade av så måste vi inse att de manliga kandidaterna(biskoparna) är bättre den här gången. Anders Wejryd är välkänd internationellt så jag tror att han kan ta en mer aktiv del i internationella frågor för kyrkans räkning än vad KG Hammar kunnat göra.
Personligen hoppas jag att den anglikanska kyrkan börjar acceptera och viga kvinnor till präster och biskopar inom en snar framtid. Detta skulle underlätta rejält för att få fler kvinnliga präster på högre positioner men även för framtida Ärkebiskopsval i svenska kyrkan då en eventuell kvinnlig ärkebiskop skulle bli mer accepterad och få mycket lättare att utveckla kontakter, samarbeten och delta på internationella möten än vad en kvinnlig ärkebiskop skulle kunna idag.
Vi får hoppas på en kvinnlig biskop i uppsala eller växjö stift i höst istället. Eftersom Christina Odenberg går i pension nästa år så är biskopskollegiet i akut behov av fler kvinnor.

2006-feb-09 @ 11:34:27
Postat av: Pastorsfamiljen NILS ALVAR "Vajda" EKSTÉN

BEVARE OSS ifrån att få en kvinnlig ledare för SvK, och i synnerhet en som är Homosexuell, och lever i total strid med Bibelns Heliga budskap bl.a. på Helgelse frågan, och också när det gäller att trampa Guds Heliga ord och Kristi blod under sina fötter, och därmed kränker och vanhelgar det som är Heligt.
Vad Svenska Kyrkan behöver är Ärkebiskop, Biskopar och övriga präster som är äkta genuina Bibel och bekännelse trogna som t.ex. de Gammalkyrkliga och de inom Missionsprovinsen.

2006-feb-09 @ 18:25:04
URL: http://www.webfixaren.com/eksten
Postat av: Magnus Braemar

Tror jag det, Helle Klein, tror jag det. Att även du skulle bli suverän som ärkebiskop i en kyrka som inte är en kyrka, snarare ett forum för socialdemokrater. Häftigt!

2006-feb-10 @ 10:31:32
Postat av: präst i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har sedan snart ett halvt sekel en ordning där både kvinnor och män kan vigas till kyrkans ämbete. Den kristna övertygelsen om allas lika värde kommer alltså till uttryck både i ord och handling. Det är självklart att också en kvinna kan vara ärkebiskop. Det är ju Svenska kyrkan själv som styr vad som gäller i Svenska kyrkan - inte någon annan kyrka. Nu finns en möjlighet att våga gå före och inspirera andra kyrkor, diskussioner pågår exempelvis i den anglikanska kyrkan om detta. Anna Karin Hammar är en mycket lämplig person för uppdraget, det är bra med någon som visar mod och vågar stå för en övertygelse.

2006-feb-10 @ 13:20:00
Postat av: Marcus Widgren

Hoppas vi slipper en politiker eller befrielseteolog som ärkebiskop. Jag vill se någon som sätter gud och det andliga i fokus.

Vi behöver en motvikt till det förvärdsligade samhället, inte en medaktör.

Men det kanske redan är för sent?

2006-feb-10 @ 15:08:05
Postat av: Christina

präst i Svenska kyrkan:

Jag blir så glad och stärkt av ditt inlägg! Hade du dessutom vågat sätta ut ditt namn, så hade jag tyckt allt var "frid och fröjd". är det så, att vi som inte följer det gängse högkyrkliga tänket, inte skall våga stå för våra åsikter med våra namn, då är vår tro och vår kyrka ute på hal is!

Heder ändå till dig, som törs utmana de stockkonservativa högkyrkliga männen. För det är dessvärre män som sitter i sådana positioner och har så stark ställning, att de kan slå sig för bröstet och säga "Lyssna till mig. Jag har tolkningsföreträde till Guds ord".
Gud vare med dig!

2006-feb-10 @ 18:03:44
Postat av: erik

"Skulle aktivt troende gå ur kyrkan om Anna Karin Hammar skulle bli ärkebiskop, och/eller pga hennes fullt berättigade kritik mot Israel? Löjligt!"

Jo faktiskt. Jag känner minst tre stycken som har lämnat Svenska kyrkan pga att den inte tolkar Bibeln som den gör. Fö. ställer Hammar+Hammar mycket högre krav på Israel än de gör på andra länder. varför vill de inte bojkotta Ryssland för vad de gör i Tjetjenien? Eller Libyen för vad de gör mot berberna? Eller Burma? Dubbelmoral kallas det.

En kvinnlig ärkebiskop hade förvisso varit bra. Men inte en makthungrig, socialdemokratisk homoaktivist.

2006-feb-11 @ 12:23:07
Postat av: k-e

Gärna en kvinna på ärkebiskopsstolen - men i så fall en Jesus-fokuserad person, inte en sosse!

2006-feb-11 @ 12:27:09
Postat av: nisse

"När kyrkan tar ställning, gläds jag och känner en oerhörd stolthet i mitt engagemang och mina uppdrag som förtroendevald."

Det är ju kul - men jag tycker att systemet är fel. man ska inte bli vald som representant för ett parti. De politiska partierna ska inte kunna påverka kyrkan så mycket som de gör. Det ska vara de som är aktiva i kyrkan som väljs efter deras personliga åsikter, inte efter partifärg. Dessutom är socialismen i grunden ateistisk. Det är klart att det påverkar kyrkan negativt.

2006-feb-11 @ 12:59:10
Postat av: Marie

Att Anna Karin Hammar gått vidare i provvalet beror på att hon är kompetent och har stor erfarenhet från kyrkans alla nivåer från lokal till global nivå. Därför är det många som tror på henne trots de ekumeniska komplikationser som skulle kunna finnas.
När det gäller Palestina/Israel så driver hon samma linje som Svenska Kyrkan i övrigt dvs att folkrätten skall gälla och att ockupationen därför måste hävas. Opinionsarbetet sker i samverkan med israeliska och palestinska freds och ickevåldsorganisationer.

2006-feb-12 @ 07:24:02
Postat av: Mats Lindberg

Vore det inte bättre med en ärkebiskop som tror att Bibeln är Guds Ord och som lever efter det? Annars töms väl Kyrkan på sitt innehåll?

2006-feb-12 @ 14:23:50
Postat av: Karin Ranieli

Tycker att C-E Sahlberg är precis rätt man som ärkebiskop. Han visar att det inte behöver vara någon motsättning mellan djupt socialt engagemang och en djup tro på vår frälsare Jesus. Det skulle vara så underbart med en ärkebiskop som inte förnekar stora delar av den kristna läran.

2006-feb-21 @ 14:10:29
hits