Ansvarsdebatten går vidare

Jag har fått flera kommentarer i bloggen om mitt senaste inlägg angående moderaternas anmälan till RÅ.
De som tolkar mitt motstånd till att låta juridiken överpröva politiken som att jag skulle anse att politiker ska få bryta mot lagen eller som försvar för regeringens misslyckade katastrofhantering har inte förstått mycket.
Frågan handlar i grunden om demokratisyn. Jag anser inte att Sverige bör införa författningsdomstol. Jurister ska inte avgöra om riksdag och regering bedriver riktig politik. Det ska medborgarna.

Regeringens misslyckade krishantering vid Tsunamikatastrofen är politiskt grundat, vilket också katastrofkommissionen pekar på. Att statsministern inte velat ha en särskild krishanteringsorganisation i statsrådsberedningen var ett medvetet beslut - och något som riksdagens majoritet godkänt inte minst med centerpartiets hjälp.
Detta kan kritiseras, vilket jag och Aftonbladets ledarsida gjort åtskilliga gånger.
Det är däremot inte en domstol som ska avgöra om regeringen handlat rätt eller fel utan riksdagen och medborgarna i val.


Kommentarer

Postat av: Rosen

Var inte orolig Helle.
Demokratin kommer att segra och det kommer med tydlighet visa sig vid valet 06....till oss sossars nackdel.

2005-dec-05 @ 22:12:30
Postat av: Gertkvist

I konsekvensens namn borde väl Regeringsformen också avskaffas? Det är massor av demokratiska beslut som förhindras genom dena grundlag.

Låt de allmänna valen avgöra om vi ska ha dödsstraff eller inte, om det är ok med diskriminering och att regeringen / riksdagsmajoriteten avsätter domare som dömmer fel.

Vad är skillnaden i demokratisyn?

Personligen vill jag ha juridisk kontroll av politiker. Den offentliga makten utövas under lagarna, och det ska tamejtusan inte vara politikerna (eller deras väljare) som avgör lagligheten i sitt eget agerande.

2005-dec-05 @ 23:49:52
URL: http://www.moderskeppet.blogspot.com/
Postat av: Sven Wahlström

Nej, Helle, det är du som "inte har förstått mycket". Det gäller inte åtal mot Persson eller Freivalds, det är fråga om de funktionärer (statssekreterare och kabinettssekreterare och handläggare på UD) som alldeles uppenbart inte skötte sitt jobb. Även om de är politiskt utsedda, är de inte valda av folket.

2005-dec-06 @ 08:56:16
Postat av: Nyfiken

Hela idén med mänskliga rättigheter som kan göras gällande mot t.ex. ett parlament eller annars en folkmajoritet bygger ju på att man i politikens namn inte får tillåta sig vad som helst. Regeringsformens förhoppning om att "Den offenlita makten utövas under lagarna" bygger också på att politiker inte kan tillåtas göra vad som helst, även om de har folkflertalet med sig. Vill du, Helle, att vi skrotar det rättsliga skyddet för de mänskliga rättigheterna och avgör frågan om de har brutits genom valunorna?

2005-dec-06 @ 17:17:07
Postat av: keyzer söze

Sossarna vill aldrig ha laglighetsprövning av sina beslut. Eller en författningsdomstol - för då är ju inte socialdemokrati lag längre!!

Land skall på socialdemokrati byggas!

2005-dec-07 @ 10:06:25
hits