Moderaterna går den juridiska vägen

Den borgerliga alliansen har ännu inte enats om den ska ställa misstroendevotum mot regeringen med anledning av katastrofkommissionens kritik.
Moderaternas gruppledare i riksdagen, Mikael Odenberg, har nu skrivit till Riksåklagaren (RÅ) och bett om en prövning av om tjänstefel har begåtts av ledande befattningshavare i regeringskansliet.
Oklarheten om huruvida kabinettsekreterare Hans Dahlgren och statsrådsberedningens Lars Danielsson pratade med varandra på telefon under tsunamikatastrofens första dag måste redas ut, hävdar Odenberg.

Det sista håller jag med om, men det borde KU kunna bringa klarhet i. Bristerna i krishanteringen är trots allt en politisk fråga om prioriteringar och organisation. Det är i riksdagen och hos medborgarna via allmänna val som ansvarsutkrävandet ska ske.
Juridiken bör inte överpröva politiken.


Kommentarer

Postat av: Staffan

Ingen- varken regeringen, Göran Persson eller opposition - kunde bedöma katastrofens verkningar - att nu kritisera, tala om tjänstefel och ansvarstagande
är olustigt och partipolitisk.

2005-dec-05 @ 19:31:06
Postat av: Gunnar

Helle!Du skriver att KU kommer att reda ut vad som gick fel med Göran och gänget...! Varför skulle KU behöva försöka reda ut något som redan är klart enligt en EXPERTUTREDNING!!!! Därtill verkar du naiv när du tror att vi, FOLKET, skulle kunna få upprättelse och fällning av inkompetenta politiker och flata byråkrater och uppenbarligen även vissa naiva sk. journalister. Du borde skämmas! En som var med i Thailand

2005-dec-05 @ 19:50:07
Postat av: J

"Juridiken bör inte överpröva politiken." Jag, rent personligen, tycker dock att Nürnbergrättegångarna var motiverade.

2005-dec-05 @ 20:00:35
Postat av: Anders B

Intressant sista mening,,,alltså står politikerna över lagen??? Eller sossarna menar jag givetvis...dom kan som vanligt klanta sig hur mycket som helst,,i bästa fall blir dom landshövding eller nåt om dom m ot förmodan måste lämna sin post. O ni partitrogna politrucker som kallar er själva för journalister står som vanligt med mössan i hand o slingrar er precis lika mycket som makten själv. Skäms på er,,,

2005-dec-05 @ 20:02:21
Postat av: Thomas berg

Juridiken överprövar/bör överpröva ALLTID politiken.
Det är därför vi har demokrati. Med vallagar, lagar som reglerar vad politker kan göra m fl.

Annars blir det som i Vitryssland...

2005-dec-05 @ 20:12:46
Postat av: stein

Det är nästan löjligt att höra alla sossar som unisont upprepar att det inte blir bättre av att utkräva ansvar. Att vara ledare innebär tvärtom att fatta beslut i komplexa situationer med bristfällig information, klarar man inte av det är det bara att kliva av. Det är sannerligen på tiden att det skapas en möjlighet att flytta på de som befordrats upp till sin inkompetensnivå.

2005-dec-05 @ 20:20:01
Postat av: Johan

Agerar politikerna och tjänstemännen i strid mot lagarna skall de naturligtvis straffas (de är inget frälse). Vi har inga folkdomstolar, utan prövningen skall ske, initialt av åklagare och slutligen av domstol. Juridiken skall alltid stå över politiken. Sverige behöver dessutom en författningsdomsol.

2005-dec-05 @ 21:07:49
Postat av: Wiozarden

Trams.. klart att även de politiskt tillsatta tjänstemännen liksom politiker skall prövas av lagen.. de har ju inte immunitet bara för att de är politiskt valda eller tillsatta..

2005-dec-05 @ 22:43:58
Postat av: Mikael Odenberg

Min skrivelse till riksåklagaren handlar inte om att låta juridiken överpröva politiken. Den politiska processen har sin gång och där utkrävs ansvar av konstitutionsutskottet, riksdagen och ytterst väljarna. Men där behandlas inte frågan om statstjänstemän kan ha gjort sig skyldiga till brottet tjänstefel. Det kan bara våra juridiska instanser avgöra.

2005-dec-06 @ 09:07:49
hits