Forska mer om fästingar

Jag hörde på radion i morse att det var problematiskt att älgstammen är för stor på sina ställen.

Det är minst lika problematiskt med alla rådjuren, skulle jag vilja tillägga. Dessa gulliga bambi-djur bär med sig hemska fästingar. Själv lever jag i skärgården utanför Västervik varje sommar och har sedan 8 års ålder kunna följa fästingutvecklingen.

När jag var liten fick vi aldrig fästingar på oss. Trots att vi barn ständigt sprang omkring i det höga gräset. Katten fick några stycken per sommar och pappa kunde någon enstaka gång få en fästing när han hade arbetat med att slå ängen eller hugga ner träd.

Numera får jag och min man plocka fästingar från huden så gott som varje vecka. Det är olustigt!

I vintras blev jag dessutom rejält sjuk i borrelia. Det visade sig att jag tydligen hade blivit smittad av en fästing förra sommaren men inte märkt något och så plötsligt mer än ett halvår efteråt får jag diagnosen "långt gången borrelia". Hm.

Det var allvarligt. Centrala nervsystemet var hotat. Fick äta den starkaste antibiotikan hela våren (sex veckor). Lyckligtvis bet medicinen till sist och jag blev friskförklarad.

Men efter att ha läst in mig en hel del på borrelia vet jag att det sannerligen inte är någon snäll sjukdom. Många drabbade får men för livet. Jag själv lär få dras med värk i lederna under flera år framöver.

Det har alltid hetat att det är TBE som är farligt. Mot detta finns vaccin.

Men för borrelia finns det inget. Än så länge.

Det är hög tid att lägga ner forskningsresurser på att utveckla ett borrelia-vaccin med tanke på att antalet fästingar bara tycks öka och att de flesta svenskar rör sig ute i naturen under semestertider. Borrelia-fästingarna finns inte alls bara i skärgården utan även i inlandet och numera långt ner i Skåne.

I USA lär man ha lyckats få fram ett vaccin, men tydligen finns det så många olika sorters fästingar i Europa att det här måste skapas ett bredare vaccin.

Hittills har man tagit alldeles för lätt på fästingsjukdomarna. Jag hoppas innerligt att forskningen tar ett rejält kliv framåt inom en snar framtid. Fästingen är en verkligt otäck parasit som kan bli en samhällsfara på sikt.


Kommentarer

Postat av: Bengt-Rune Björklund

Hej

Jag är sjuk efter borrelia sommaren 2002. Försäkringskassan bedömer inte detta som en sjukdom. Dom har krävt att jag skulle arbetspröva genom Arbetsförmedlingen. Det gav bedömningen att jag inte står till arbetsmarknadens förfogande. Alltså ingen A kassa eller sjukpenning.
Med vänlig hälsning
Bengt-Rune Björklund

2006-apr-05 @ 15:47:33
hits