Är det synd om Reinfeldt?

Jag och Aftonbladets ledarsida var från första stund ute och kritiserade socialdemokraternas fejkade mejlkampanj mot Fredrik Reinfeldt. Sånt hör sannerligen inte demokratin till, var vårt budskap.
Nu har jag sett och hört Reinfeldt nästan dagligen gråta ut i olika medier om hur hemskt det är när han blir påhoppad. Exemplet som vevas är SSU:s satir-teckningar där Reinfeldt framställs som varulv. Det politiska budskapet är att det finns en dold agenda - han är inte den nya moderat han utger sig för att vara.
En klassisk bild som har använts förr.
Är det verkligen så upprörande?
Måste inte en blivande statsministerkandidat klara politisk satir av den snällare varianten?

I dagarna har minnet av Olof Palme högtidlighållts - vi som minns den förfärligt hetska borgerliga kampanjen mot honom kan inte annat än tycka att Reinfeldt gråter krokodil-tårar. Falska mejl är en sak - det ska absolut inte förekomma - men politisk satir hör faktiskt till valrörelseliturgin.
Men det är väl synd om Reinfeldt oavsett. Ständigt.
Läs Åsa Petersens lysande fredagskrönika.
Läs också kulturens Åsa Linderborg om vikten av politisk satir.

Kommentarer

Postat av: Jinge

Nu har ju Göran Persson chansen att se skakad ut i DN, Expressen, SvD, Sydsvenskan, Agenda, Aktuellt, ja varför inte alla högerorgan inom media. Själv kan jag inte påstå att jag känner mig vare sig chockad eller ledsen, jag tycker att Fria Moderata Studentförbundet har en poäng i sina bilder på Persson. Dessutom är de lite småkul faktiskt. Och "Maobilden" kommer väl från TV-programmet Faktum..

Det är och som är meningen med politisk satir och karikatyrbilder. Småkul och budskapet bör framgå. Att vissa kan se chockade och ledsna ut i medierna tyder dock INTE på att vi har objektivt rapporterande medier. Det tyder snarare på att vissa medier har en politisk agenda som har företräde framför ett objektivt berättande om faktiska nyheter i Sverige och omvärlden.

Det spär givetvis på misstron mot media på samma sätt som det ökar politikerföraktet.

2006-mar-03 @ 13:20:13
URL: http://jinge.se
Postat av: skattebetalare

Den enda roliga som hänt politiker på många år, sen försöker de gömma det i polisutredningar.Fasiken varför inte KU- anmäla det,statsministern är ju ytterst ansvarig

2006-mar-03 @ 17:02:39
Postat av: Hans Nilsson

Så nu är plötsligt satir accepterad, rent av nödvändigt i våran västerländska demokrati. Lustigt att man som moderat ska få ta vilken skit som helst medans man som muslim inte ens ska behöva konfronteras med de bakåtsträvande och omänskliga delarna inom religionen islam.

2006-mar-03 @ 20:20:57
Postat av: k-e

"valrörelseliturgin"?
Helle, du skriver någonstans att du skulle vilja vara präst om du inte vore ((s)-märkt) journalist. Men kyrka och stat är faktiskt åtskilda, även om inte sossarna vill förstå det utan gärna lägger sig i andliga angelägenheter. ;-) Eller är Palme din profet?

2006-mar-03 @ 20:54:49
Postat av: ingemar E L Göransson

Jojo, nu är Reinfeldt den förårättade primadonnan som inte får utsättas för satir. Samtidigt som på en moderat hemsida skolminister Baylan skall slås på fingrarna för att han har synpunkter på friskolornas utarmning av de kommunala skolorna.
Förtalsmail är inget som har med en politisk debatt att göra men satir måste även primadonnor som Reinfeldt leva med.

2006-mar-04 @ 10:33:49
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Johan Schött

Nu är det väl ändå flera debatter som pågår samtidigt här. Helle, om Reinfeldt talar ut i en massa media så är det väl dessa som har kontaktat honom för en kommentar, och det är väl inte satirerna som har väckt ont blod utan påhoppen på Reinfeltdts familj och privata göranden och låtanden. Att försvara detta med att Palme för tjugofem år sedan utsattes för lika äckliga eller ännu värre påhopp kan väl knappast varken Fredrik Reinfeldt eller moderaterna lastas för. Påhoppen på Palme kom framför allt från Europeiska Arbetarpartiet och liknande grupperingar. Satir är en svår gren. I händerna på obegåvade utövare blir den bara självcentrerad (titta vad fräcka vi vågar vara... ) Syftet med satir bör väl istället vara att tydligöra och samtidigt kommentera en politiker eller annan makthavare. Bilderna på Reinfeldt där han lättar på masken och visar 'sitt rätta ansikte' är ett klassiskt satitirisk grepp och helt korrekt tycker jag. I sammanhanget vill jag också gärna påpeka att Göran Persson utsatts för en hel del påhopp utklädda till satir men som är av ren mobbingkaraktär. Till exempel när han kommenteras med utgångspunkt från sin omfångsrika stofthydda. Mobbingmekanismen är tydlig i det fallet. En mobbare skapar sig alltid en ursäkt eller förklaring för sina påhopp. Hans vikt kan väl knappast vara underlag för kritik mot något annat än möjligen hans matvanor.

Johan Schött

2006-mar-08 @ 10:59:10
Postat av: Jinge

Hans!

Minns du inte bildekalerna med en överkryssad bild på Palme och med uppmaningen "Använd kondom!" Har du glömt bort hur unghögern avbildade Palme? Om du ber Helle snällt så kanske Aftonbladet kan plocka fram bilder ur sina arkiv så slipper du leva i villfarelsen att det är HÖGERN som drabbats mest av karikatyrer.

F.ö. har det väl knappast med Muhammedkarikatyrerna att göra.

2006-mar-10 @ 14:33:59
URL: http://jinge.se
hits