Sonya lovar pudelkupp

Nesliga femman Sonya som ändå firade sin medverkan i delfinalen till långt in på småtimmarna verkade verkligen ärlig när hon berättade hur glad hon var för hela tävlingen.

Och än är det faktiskt inte över för henne, redan nästa delfinal, i Karlskrona, är hon med igen, men då som upphovsman (eller ska man skriva upphovskvinna? Kanske upphovsperson är mest pk?) till låten "Night of passion" som framförs av the Poodles.

Då kommer hon troligtvis presenteras som Sonja Aldén, som är hennes riktiga namn.

På tåget hem lovar hon, mellan autografskrivningarna, att vi kan räkna med nån mindre form av pudelkupp från hennes sida.

Hockeyresultaten via "resten"

Sitter på tåget hem från Karlstad när OS-guldet i hockey hovades in. Tack vara att Jens och sällskap från Östen med resten satt snett bakom mig och lyssnade på matchen på radio, fick jag snabba uppdateringar om läget, tack så mycket för det. Grattis tre kronor!

Nyfiken Lena kuppar mot konkurrenten

På efterfestens efterfest, på Blue Moon Bar dit de flesta begav sig efter att den officiella festen började kännas som ett sjunkande skepp, satt konkurrentens reportrar i en lite lugnare vrå för att färdigställa sina artiklar.

Någon smet upp bakom och började läsa vad som skrevs över axeln och instinktivt knuffade reportern bryskt bort den nyfikna. Det visade sig visst vara Lena Ph som smugit fram för att försöka få lite förhandsinfo om vad som skulle stå i tidningen idag.

Men tji fick Lena, som lite småsurt fick lomma iväg utan att veta på förhand.

G och S sugna på efterfest

Glenmark och Strömstedt var också och festade loss på Blue Moon Bar här i Karlstad, tillsammans med alla andra som övergett efterfesten. Tyvärr stänger alla ställen 02, så det blev ingen rejäl urladdning. När det var dags att hämta jackan i garderoben hördes såväl Glenmarks som Strömstedts besvikelse över att Roine Söderlundh (koreograf bakom Sonyas nummer) inte styrde upp nån eferfest.

Killarna, som skrivit Magnus Carlssons låt i tävlingen, stannade kvar länge i lokalen och till slut verkade det som att de i alla fall fick med sig ett litet posse vidare nånstans. Lena Ph tycktes hänga på och även några ur kören. Kanske följde också Magnus och hans Mats med.

De dödade festen

Efterfesten trappade av väldigt tidigt. Det sammanföll med att Sonya, Velvet och Pablo Cepeda avvek för att ha en spelning på en annan krog här i Karlstad. Sonya lovade att de skulle komma tillbaka, men när inget hände och det blev allt glesare mellan gästerna tog vi oss självklart vidare till det stället. Där stod de fortfarande på scen och showade när vi kom fram.
Sonya och Tobbe med läppglans
På det stället var det livat värre, i stort sett alla utom Christer Björkman, dök upp där. Jag lyckades inte bara få en bild på gladaste tjejen i Karlstad, jag lyckades dessutom vara med på den själv och också bli påtvingad hennes läppglans. Tack Sonya, jag har aldrig haft så mjuka läppar förut.
Tobbe och Susanne
Strax efter fick jag också en bild på mig själv (varför ser jag alltid tröttast ut på alla bilder?) tillsammans med tjejen som alltid har det hetaste skvallret, Susanne Nylén. Läs tidningen och kolla webben både imorgon och på måndag, så kommer ni inte missa nåt av allt det snackades om på efterfesten.

Grattis tjejer - tyvärr gaykillar

Hörde att en reporter från konkurrerande media frågat killarna som dansade bakom Sonya. Det verkar som de flesta är straighta. Om det gällde alla, eller bara de flesta vågar jag inte svära på.

Elephantz var inga partyelefanter

The Elephantz verkade inte särskilt nöjda med resultatet, men så kom de allra sist också. De gick väldigt tidigt från efterfesten. Deras dansare som äntligen sluppit ut ur dräkter som påminde mycket om godiselefanten från Malaco, röjde däremot vidare på dansgolvet, såväl på efterfesten som på den lokal dit de flesta sen begav sig.

Ingen dans med Kikki

Kikki var solskenet på efterfesten. Hon kramades med alla som ville och det var många, men precis som hon sagt direkt efter delfinalen, så blev det en tidig kväll. Jag hann fånga henne på film, men hann tyvärr aldrig bjuda upp till dans. Hoppas få chansen i globen istället.

Lena röjde hårt

Lena verkade väldigt nöjd med sin insats i delfinal nummer två. Hon valde i och för sig att undvika kameran så mycket som möjligt på efterfesten, men hon stuffade loss rejält på dansgolvet. Sen fortsatte hon, precis som många andra till ett annat uteställe här i Karlstad och även där var det dansgolvet som gällde.

Magnus räknar med champagne

Magnus Carlsson räknar med att skivbolaget bjuder på mängder med champagne på efterfesten ikväll. Jag lovar att rapportera om så inte är fallet.

Kikki lovar dans

Kikki var glad över finalplatsen, så klart. Jag lyckades få henne att lova mig en dans till "Bra vibrationer" på efterfesten om bara DJ:n spelar den. Sen kom jag att tänka på Kikkis reumatism. Kanske inte helt lyckat att tvinga en schlöagerstjärna till dans då. Vi får se hur det går på festen.

Kikki gör en Birthe

Ja, nu skriver jag för schlagerfreaksen igen. Kom precis på vad Kikkis nummer påminner om. Kikki står på scenen iförd en stark och klar färg. Hon följs åt av tre stiliga unga män helt klädda i vitt.

Det är Birthe Kjaers nummer från 1989 i repris. Birthe brukar besrivas som Danmarks svar på Kikki, Lill-Babs och Lill Lindfors i en och samma person och 1989 deltog hon i Eurovision Song Contest, men den rejäla dansbandsschlagern "Vi maler byen röd" och kom trea bara en poäng före Tommy Nilsson som tävlade med "En dag".

Hon hade en illröd klänning och fördes värdigt fram i dansen av tre herrar i vita kostymer. Men nu är det 17 år senare så klänningen är utbytt mot ett rosa spektakel, herrarna är unga killar i trasiga jeans och popig vit jacka, men det är fortfarande en megaschlager på scenen.

Det enda som saknas är att dirigenten efter halva numret överger taktpinnen och ger sig in i dansen han med, men tro mig, hade det fortfarande varit levande orkester så hade nog inte Anders Berglund tvekat att hoppa upp på scenen med Kikki.

Skobrist för Sonya

Det verkar som att skor får fötter i Sonyas läger, skriver jag och börjar fundera på om det inte är just det skor ska få.

Vad jag menar är att de tycks försvinna. Sonyas dansare ska ha likadana skor på sig under framförandet, men under repet igår hade en av dansarna andra sneakers och idag saknades ytterligare ett par. Spana lite ikväll och se om de har kommit till rätta igen.

Karlstad ÄR soligt

Solen har hittat hit

Säga vad man vill om Karlstad, men när det gäller så levererar man. Lagom till delfinalen så är de tunga grå molnen bortblåsta och solen lyser över arenan.

Linda Bengtzing och Shirley Clamp på plats

Både Shirley Clamp och Linda Bengtzing är i Karlstad. Shirley är här för att stödja bästa kompisen Sonya som ska leverera en riktig discodänga i kvällens final. Linda B dök upp sent i natt på schlagerhotellet tillsammans med pojkvännen. Hon hade haft en spelning på en nattklubb här i Karlstad och idag är det två spelningar till som gäller. Om hon hinner med att se delfinalen var osäkert.

SVT stängde baren

Baren stängde klockan 01 på artisthotellet i natt. Det snackades om att det var SVT som ställt som krav att baren skulle stänga då, för att inte riskera några allt för överförfriskade artister.

Risken var i och för sig inte så stor. Mot slutet var det bara journalister, några upphovsmän och en av Sonyas dansare som satt kvar.

Precis innan stängning gick en av Sonyas låts upphovsmän, Henrik Wikström, fram till dansaren, klappade honom på axeln, log vänligt och sa nånting. Strax hade dansaren rest på sig från barstolen och försvunnit upp på hotellrummet.

Festspaning efter genrepet

Mark Levengood och Henrik Johnson har dykt upp och sitter just nu och äter sen middag tillsammans med Lena Ph på artisthotellet. I en annan ände av hotellrestaurangen sitter mellanakten Tommy Körberg och dricker vitt vin. Precis intill mig står Bert Karlsson och drar dåliga snuskvitsar.

Nu måste jag klippa ett tv-inslag till imorgon, men lovar att återkomma om det händer nåt oväntat ikväll.

Genrepet - det ser ut som han skiter när han sjunger

Så var det genrep och precis som genrepet i Leksand sätter Lena timingen perfekt. Snälla låt det gå så här bra imorgon också. Det är mer leenden, precis som utlovad från Lenas sida, även om vissa känns aningen självironiska. Sexskämten är borta, men Lena har behållit mycket av självironin.

Så kliver Magnus Carlsson upp på scen - tillsammans med Martin Stenmarcks tjejer. Jo, det är sant, i år är de klädda i svart och ska ta Magnus till final är det tänkt, det kan gå vägen.

Fortfarande lika intressant att se the Elephantz nummer. Körkillen Martin Kagemark är verkligen inte med på scenen, han står antagligen bakom scenen och sjunger sin stämma. Antagligen är han gölad att slippa elefantdräkterna - trots att det finns fläkt inne i huvudena.

Sonya är mitt eget favoritnummer, det är show, dans eld och en refräng som sitter., Hon är snygg, dansarna är snygga, men det gäller att hon gör ett tokbra framträdande för att folk ska minnas henne förbi Östen med resten, Kikki och sista skrällen, Velvet.

Pablo Cepeda försöker desperat få publiken att känna igen honom och har plockat fram bongotrummorna som han använde i Mendes nummer, men trots att han dessutom sliter av sig kavajen och avslöjasr ett schlagerglittrigt linne inunder, så kommer det nog inte räcka särkilt långt.

Kikki älskar scenen och publiken verkar älska henne, kanske är kläderna inte så anskrämliga trots allt - hon verkar ju i alla fall väldigt glad över dem
- Jag har använt svart så mycket, ceris är min färg, kommenterade hon kläderna direkt efter repet.

Niclas, ja, vad ska man säga? 12-åriga flickor i publiken älskar honom, men det ser faktiskt ut som han skiter när han sjunger.

Så kommer Velvet in och river av en rejäl rökare. "Mi amore" är farlig och får hon bara till alla kamerablickar så kan det bli andra chansen för henne.

Ingen förlorare pekas ut

SVT fegar och väljer att inte peka ut förloraren i bild den här gången. Istället redovisar man plats nummer 5 till 8 i en liten passus efter att de fem finalisterna ropats ut.

Östen showar med resten

Det är som vanligt en massa lek på scenen när Östen med resten lirar. Det stora publikfriandet kommer när Östen hoppar upp på ståbasen.
Östen showar med resten

Kortkortast klänning

Sonya ger nåt för alla smaker i sin scenshow. Fyra hunkar dansar och sjunger och tillfredsställer alla som gillar killar.
Sonya och dansarna
Själv har hon den allra kortkortaste klänningen på sig. Eller som Ingela "Pling" Forsman sa till en bekant bakom mig i salongen under repetitionen:
- Förbered dig på troschock!


Magnus värmer upp med Kikki

Magnus Carlsson är en riktig schlagerälskare. Han avslöjade igår hur han värmde upp inför resan till tävlingen:

- Jag lyssnade på Kikki Danielssons "Bra vibrationer"-platta, hela skivan, för att komma i rätt stämning.

Här är Kikkis klädchock

Oj oj oj, låten är ju så bra! En riktig superschlager. Kikki gör den fantastiskt, men så kom kläderna.

Kikkis rosa klädchock
Det är tydligen Lindarw som har designat kläderna. Bert, snälla, gör samma sak som med Magnus Bäcklunds kåpor från Leksand. Ta bort kläderna till imorgon så Kikki tar hem det här.

När jag kommit in i arenan och väl tagit bilden så såg jag också det allra värsta. Körkillarna har exakt likadana jackor som jag har köpt (fast min är svart). Jag köpte den för att ha den på mig vid Globenfinalen. Nu är jag sur. Bert, snälla, du kanske kan styra upp det också på nåt vis?

Kikkis klädchock kostar henne segern

Alla stelnade till i pressrummet precis. Orsak: Kikkis rep visas på bildskärmar. Hon har på sig en klänning som gör henne till en misslyckad gräddbakelse i rosa orange hippimönster. Allas segertips ändrades direkt.

Jag måste rusa till arenan och fixa en bild, återkommer strax.

Markus Larssons schlagerkoma

Så här på fredageftermiddagen börjar krönikör Larsson komma in i sin schlagerkoma:

- Fan, nu låter ju allt bra ju, säger han besviken och dansar med i Pablo Cepedas chanslösa "La chica de la copa".

Innan dess har han grymtat uppgivet om att han på efterfesten kommer att stå och göra the Elephantz danssteg, precis som han fastnade i Kameleontdansen förra veckan.

Dessutom velar han en massa om vilka som går till globen. Just nu verkar han luta åt att Kikki kanske blir slagen av Östen med resten, men det är innan vi sett Kikkis rep idag.

Kärlekspar bakom scenen

Bakom kulisserna snackas det om artisterna som är väldigt kärvänliga mot varann bakom scenen. Det kramas väldigt intensivt när de träffas och det både en och två gånger. Nu spekuleras det i om det är mer än bara vänskap bakom kramarna.

Alla är ju glada över lite kärlek, men problemet är att åtminstone den ena har partner sen tidigare.

Kan det bli mer fel?

Igår fick vi se the Elephantz kör i delar av schlagerutstyrseln. Så här ser de ut när de är ännu mer påpälsade och pustar ut mellan repen, instängda i nåt som måste kännas som en bastu.

elefanternas kör vilar

Men det räcker inte med det. Gruppen själva ser ut som Djungel-Jim och Cheeta.

elefanternas kläder
Problemet är att låten inte är särskilt skojig. Vad tror de egentligen att de uppnår med kläderna?

Carola tog Sonyas låt

Det snackas om att Sonya sjöng demon till låten "I evighet" när låten fortfarande hette "Invincible". Den ska ha specialskrivits för Sonya, men SVT sa tydligen nej till att en helt okänd artist sjöng den i festivalen - och sen lyckades man ju övertala Sveriges schlagerdrottning Carola att med en svensk text sjunga låten.

Okända Sonya får istället delta i festivalen med en helt annan låt, "Etymon", med text av "Pling".

Sonya, eller Sonja Aldén, var med i Melodifestivalen redan förra året, men då som textförfattare. Hon och Shirley Clamp skrev texten till Shirleys "Att älska dig" tillsammans.


Åsa Jinder - en schlagergroupie

Jo så måste det vara. Var man än vänder sig i schlagervärlden så dyker hon upp Åsa Jinder, med, men mest utan sin nyckelharpa.

Visst var hon med även på välkomstfesten i Karlstad. Hon svängdes i en rejäl dans av Östen med resten-Jens och bjöd upp till höger och vänster, samtidigt balanserandes ett rödvinsglas i ena handen.

Det var nog många som slog vad om när hennes vita stickade kappa skulle färgas vinröd, men det hände inte så länge jag var kvar på festen.

Han är kungen på dansgolvet

Välkomstfest till Karlstad och alla var där, vissa längre än andra.

Kikki kom tidigt och såg ut att roa sig ordentligt vid sitt bord. Hon och Pekka Heino verkade trivas i varandras sällskap och skrattade högt åt coverbandets skämt och dansade och sjöng med. Men Kikki var ändå en av de som gick hem först.

Velvet, som repade sist av alla i arenan, såg hungrig ut och tog backning på buffématen.

Jens Kristensen från Östen med resten (det är han som inte heter Östen, men som man ändå känner igen) visade vem som var kung på dansgolvet genom att svänga runt Åsa Jinder i en säker foxtrot.

Längst på välkomstfesten stannade Magnus Carlsson med sin man Mats, men särskilt sent blev det ändå inte. Strax efter midnatt hade de flesta istället begett sig till artisthotellets lobby för lite stillsamt avslut på kvällen.

Där hängde Christer Björkman med en hel del låtskrivare, journalister och SVT-folk och dit hittade till slut även Magnus och Mats Carlsson.

Markus Larsson dansar på sin creds grav

Krönikör Larsson, som brukar ha bra cred i musikkritiker-kretsar, är medveten om att schlager inte är särskilt creddigt, men det struntar han i. Mitt under Kikkis repetition utbrast han idag:
- Jag blir helt gripen. Jag skiter i cred. Jag vill dansa på min creds grav. Jag vill ha roligt och här har jag det!

Kikki är schablonen av en schlager

"Idag & imorgon" heter Kikki Danielssons låt. Det är en stockkonservativ ärkeschlager med alla obligatoriska ingredienser, inlklusive tonartshöjd refräng efter sticket.

Det finns inget som helst nyskapande i låten, och det är precis här Kikki är som bäst.

Hon går upp på scenen och all den osäkerhet hon visat när hon pratat med oss journalister vid presskonferensen, är borta.

Hon tar varje steg rätt, vet var hon har kören och vet hur man tar en ton.

Hela numret tycks vara så mycket en schablon av hur en schlager ska se ut och låta enligt formulär 1A. Tre körkillar, som genom hela numret uppvaktar och tycks dyrka divan i mitten.

Kikki på första repet
Kikki är största stjärnan i Karlstad. Ingen kan tävla med henne (hon kommer nog slå Lena Ph också, som ännu inte synts till i Arenan). Och det här visar Kikki trots att hon repar utan scenkläder.

Hon blir 1,5 centimeter kortare på lördag

Sonya, lång och ståtlig från början med sina 180 centimeter, skulle på lördag ha 10 centimeter höga klackar. Men nu har de bestämt sig för att det blir för mycket. Den nya längden blir istället 8,5 centimeter.

Sonya gör en Elena

Sonyas låt är en riktig dansrökare på scen. Fyra manliga dansare körar bakom Sonya, som själv till viss del påminner om förra årets grek-svenska eurovisionvinnare Elena.

Fullt ös på scenen och inte så konstigt kanske när Roine Söderlundh står för koreografin. Roine är en av Sveriges största koreografer och har bland annat fått Guldmasken för koreografin till musikalen Grease.

Roine har koreograferat ett bidrag till Melodifestivalen tidigare. Han stod bakom Nannes "Håll om mig" från förra året.

Elefantklampande på scen

Nej, det är inte överviktiga schlagerstjärnor, det är the Elephantz körpojkar.
Elephantz kör
Antar att de vill vinna barnröster på upptåget, men det känns mest töntigt.

Värt att notera är att Martin Kagemark (Christer Björkmans man och medlem av schlagerkören) valde att repa sin stämma från sidan av scenen. Han hade ingen elefantmask på sig och tycktes mest vara glad för det.

Dessutom stötte elefanterna på motgångar under första repetitionen. Det var tänkt att de skulle kasta sina mikrofoner till varann, men där satte SVT stopp. Den tekniska personalen var rädd för att de skulle tappa dem i golvet och har inte tillräckligt många med sig i reserv.

Vad hände med Magnus nya stil?

Oj, vad det har snackats om Magnus Carlssons nya stil.

Så går han upp på scenen för att genomföra en första repetition, och koreografin är så urtypiskt schlagerdisco så det går inte att komma närmare.

Magnus mitt på scen omgiven av fyra körsångare som gör en gemensam koreografi, med armar som sträcks ut, förflyttningar över scen etc. Det känns inte som särskilt långt ifrån Alcazar.

Idag kör han utan scenkläderna, imorgon får vi se hur mycket Alcazar det är kvar i outfiten.

Logerna överhettade

Hörde precis att artisterna klagar på att logerna bakom scenen är alldeles för heta. Redan nu på torsdag förmiddag svettas det ymnigt bakom scenen.

Glenmark och Strömstedt har skrivit Orup-låt till Magnus Carlsson

Så är schlagerveckan igång igen. Karlstad hälsar välkommen med en grå himmel, men så får vi lyssna på schlagferbidragen för första gången och så känns det soligt igen.

Strömstedt och Glenmark skriver utan Eriksson, men det känns ändå som en Orup-låt som Magnus Carlsson sjunger.

Det har redan spekulerats bland kompositörer om att Strömstedt och Glenmark fått underkänt av SVT flera gånger och blivit tvungna att skriva flera versioner av låten innan de fick godkänt.

Är artisterna olika mycket värda?

På tåget hem hörde jag hur Anna Sahlene var orolig för vad som stod i tidningarna.
Hon ville absolut inte läsa själv, men blev lättad när hennes vänner läste upp några läsarreaktioner för henne.
Märkligt förresten hur Anna Sahlene satt i andra klass på tåget, medan såväl Andreas Johnson som bananerna
åkte första klass. Tycker SVT att de olika artisterna är olika mycket värda? Eller är det skivbolagen som avgör?
Och hur fungerar prioriteringen i så fall?

Hemma igen - laddar för nästa vecka

Äntligen hemma igen. Och med hemma menar jag så klart redaktionen. Varför vara ledig när man kan jobba? Har precis publicerat ett inslag från efterfesten. Kolla in det och se glädjen bland alla deltagare, och få lite mer skvaller.

Bloggare & Bengtzing
Tömmer kameran på de få bilder jag faktiskt tagit och som ser bra ut. Den här bilden är tagen 03.18. Linda Bengtzing var på väg för att lägga sig och jag fick sista bilden tillsammans med henne - vem ser ut att vara tröttast tycker ni?

Själv fortsatte jag i några timmar till, med att jobba så klart.

Pandang vid flygeln
Pandangkillarna visade sig ha oanade talanger när de intog flygeln på efterfesten.

Men nu blir det ledigt några dagar. Dags att ladda inför nästa vecka. Jag säger bara Kicki! Jag säger det igen: Kicki!

På de utländska schlagersiterna på nätet
började folk redan för en månad sen efterlysa rapporter om hur det gått med Kickis bantning. Jag lovar att avge full rapport på torsdag när jag träffar artisterna för första gången.

Sparken är tillbaka

Jag trodde sparkstöttingen var död, stendöd, men inte. Den har bara gömt sig i Leksand. Men när systrarna Graaf enligt uppgift syns lämna efterfesten framåt fyra-tiden på varsin spark, blir bilden smått absurd. Eller är det ett marknadsföringstrick? Är sparkstöttingen på väg tillbaka?

Bli inte förvånade om er trendiga granne lagom till nästa vinter investerar i en ny modell med fräsiga handbromsar. Kom ihåg var ni läste det först.

Vem gjorde vad med Hannah Graaf?

Efterfesten var så klart i full gång när jag kom dit, sist kändes det som. Men å andra sidan slapp jag den första timmen då folk sitter och är artiga mot varann och försöker komma på nåt att prata med varann om.

Jag kom dit när de första drinkarna redan hunnit ut i blodet, men hann ändå se vilka som först fyllde dansgolvet. Simone Moreno och hennes dansare och körtjejer såg inte ut som några dåliga förlorare när de röjde igång.
Simone Moreno med beundrare

Trist att inte Pandang-pojkarna vågade följa upp flirten och ta några danssteg de med. De har istället än så länge hållit sig mest med sina vänner med varsina champagneglas i näven.

Linda Bengtzing vet i alla fall hur man firar en seger. Energi har hon ju som ett vindkraftverk och hon ger verkligen max, trots att samma fotograf kommer fram och för andra gången ber att få ta om den där bilden som han ännu inte fått helt perfekt.

Jag vill också ha samma energi som Linda!

Såg precis att jag fått mail från Anneli Larsson:

Jag undrar om du kan hjälpa mig, jag tyckte att Lena´s röda klänning var så ursnygg, jag undrar om du kan få reda på var den kommer ifrån.

Efter en snabb sväng in till baren igen kan jag hälsa från Christer Björkman som är nästan 100% säker på att det är Lars Wallin som har ritat den.

Nu tillbaka till efterfesten:

Nån annan som inte verkar deppa, trots att hon inte tog sig till final med blivande radiohiten "Naughty boy" var Hannah Graaf.

Hon röjer rejält på efterfesten och Rickard Engfors, som följt henne hack i häl hela festivalen, tycks nu ha lämnat hennes sida:

- Jag är full och tänker inte avslöja vad jag gjort med Hannah, hälsar han med ett brett leende.

Vad Rickard gjort med Hannah vet jag inte, men vad Hannah gjorde här på efterfesten med en annan kändis, det får ni se på webb-tv imorgon när jag orkat klippa ihop mitt rep härifrån efterfesten.

Nä, nu är det faktiskt dags för mig att ta en öl.

Sist att lämna pressrummet

Jag satt ensam kvar i pressrummet tills dess att jag nästan blev utslängd - var ju tvungen att leverera vinnarintervjuer till siten. Jag hann på sekunden få klart allting innan midnatt när de stänger.

Jag har redan förvarnat SVT:s pressansvariga att jag kommer vara kvar längst varje vecka. Än så länge ler tjejerna mest, vi får se hur mycket de tycker om mig efter fjärde delfinalen...

Jordgubbar och champagne för Linda - Single malt för Andreas

Ja, så beskrev de båda att de skulle fira ikväll. Nu ska bara ett tv-inslag ut med respektive segrare så ni kan se att de sa så också.

Sen bär det av till efterfesten på artisternas hotell. Lovar att återkomma under natten om det händer nåt smaskigt.

SVT klippte om Jihdes inslag från Turin

Under repen har det förekommit en neslig manusmiss i inslaget från OS-studion i Turin. Där sas att Martin Stenmarck kom på 17:e platsen när det i själva verket var 19:e platsen, men lagom till direktsändningen styrde SVT upp missen och klippte om inslaget.

Nu hör man ju texten

I tv hörs ju texten när Pandang sjunger!

Se upp Dan Panas du kanske måste ha kilt nästa vecka ändå. Jag sätter min tilltro till alla 13-åringar.

Idag vässade schlagerreportern dessutom allting genom att även lova att han skulle börja köra truck på lager om Pandang gick till final - om det var samma lager som Lenas tekokare Arne jobbar på förtäljer inte historien.

Bananbröder i kören

Ja, två av bananernas kameleonter i kören är bröder.

Spökrösten

Under repen har Kristin Kaspersen läst vykorten inför varje bidrag, men nu är det så klart kommentator-Pekka som gör det. Dumt av mig att tro nåt annat. Bortse gärna från mitt tidigare inlägg från fredagsrepet.

Lenas klädkupp

Visst hette klänningen fortfarande "Grovhångel vid Siljan", men från att ha varit brunbeige på genrepet så är den plötsligt djupröd idag - snyggt!

Schlagarbloggaren - nu även känd från DN

Hamnade visst framför DN:s bloggande reporter Anna Björkman under genrepet igår. Hittade inte mindre än tre inlägg som på nåt sätt berörde mig och de jag satt bredvid. Se inläggen från fredagen kl 20.05, 20.27 och 21.00.

I väntan på de riktiga artisterna

Publiken strömmar till arenan, klockan har precis passerat 19 men redan är det mer än halvfullt. Kristin Kaspersen värmer upp publiken, kan gissa att hon hellre hade haft Lenas roll, men nåt måste man ju göra för att betala räkningarna.

Att vinna Melodifestivalen ger inte heller en inkomst i evighet, så för Patrik som vann med Blond och låten "Bara hon älskar mig" 1997, är det också publikuppvärmning som gäller.

Tillsammans med bland andra Micke Grahn, känd från Fame Factory och Thérèse Löf (se tidigare inlägg) sjunger de schlagercovers för publiken tills dess att stjärnorna anländer.

Roar mig över att fundera över vilka av kvällens artister som dyker upp som publikuppvärmare om några år. Vad tror ni? Mejla gärna, länken finns här intill.

Mellanakten - en regnbågsfärgad trappspiral

Sen i torsdags är det enda vi i presscentret fått veta om mellanakten är att de suttit fast i snöstormen i Chicago, men nu ska de äntligen vara på plats. Det är Veniamin, "the human slinky", från rumänien.

Minns ni spiralerna som man hade när man var liten, som kunde gå ner för en trappa. Sån är mellanakten, men med människor, och i regnbågsfärgade outfits, om det ser ut som på deras site. Verkar konstigt kanske, men kollar man inslaget från Letterman på deras site så... Ja, det kan bli hur kul som helst!

Stressigt klädbyte

Några av körtjejerna har ett par fasligt stressiga klädbyten. Mellan Pandangs "Kuddkrig" och Hannah Graafs "Naughty boy" måste det gå så snabbt att de får börja slita av sig kläderna redan på väg av scenen, men det får inte ni tv-tittare se för då är kamerorna lägligt riktade åt annat håll så klart.

Fackeltrubblet fortsätter

Kåporna är borta från magnus Bäcklunds nummer, men facklorna var kvar på genrepet. Den här gången slocknade två i inledningen, de lyckades få fyr på dem igen, men då slockande istället tre av de övriga facklorna.

Förhoppningsvis har nån kvar garantin på facklorna, annars får de nog ta och kontakta Allmänna reklamationsnämnden.

Sötaste schlagerbäbisen

Hon heter Helena, satt allra längst fram under genrepet, diggade järnet och charmade alla med sina stora hörselskydd.
schlagerbäbis

Mamma Lina verkade också tycka om schlager.

Nån som minns Thérèse?

Kolla om ni känner igen en av körtjejerna bakom Sahlene ikväll.

Hon har själv deltagit i Melodifestivalen. Senast sjöng hon bakom E-type tillsammans med Nanna Hedin, men redan 1992 var hon med som soloartist och sjöng "Ingenting går ändå som man vill" (känd i schlagerkretsar som "Take a chance on me").

Dessutom var hon med i gruppen One more Time på första plattan, men hoppade av gruppen innan de deltog i Melodifestivalen med "Den vilda" 1996.

Jag förstår er som helt gått vilse i den här texten - den är enbart riktad till schlagerfreaksen - men körtjejen heter i alla fall Thérèse Löf. Kul att se henne i schlagern igen.

Hockeytokig Pling fick egen tröja

I torsdags när artisterna fick varsin hockeytröja av Leksands elitserielag uttryckte hockeytokiga Ingela "Pling" Forsman viss besvikelse över att hon inte fick någon.

Men på genrepet idag kunde hon ståta med sin alldeles egen med "Pling" tryckt på ryggen, så nu är hon nog glad igen.

En körsångerska kort under repet

Något hände under Simone Morenos genrep. Plötsligt försvann en av körsångerskorna av scenen och resten av numret fick genomföras en man kort. Senare dök hon upp vid Simones bord i green room, så allt för allvarligt var det kanske inte, vad som än hände.

Bäcklund skippar kåporna

Skriverierna om Magnus Bäcklunds schlagersekt och öppningen med körsångare i svarta kåpor kanske blev för jobbiga för schlagerstjärnan. jag sitter i alla fall i bilen tillsammans och hör när Bert Karlsson ringer Dan Panas för att berätta att de skippar kåporna.

Hur det blir med facklorna som aldrig lyckas brinna verkar inte vara klart än. Får se på dagens genrep som börjar om några minuter. Eller så kanske inte det beslutet fattas förrän ikväll.

Linda - hur kunde jag glömma?

Det var inte bara hockeylaget som glömde Linda Bengtzing i torsdags. Jag glömde skriva nåt om hennes framförande igår, helt oförtjänt. Det var ju hon som efter genrepet inte kunde sluta skriva autografer till alla som ville ha.

När vakterna satte upp en avspärrning mellan artisterna och beundrare, stannade Linda kvar längst utanför avspärrningen. Hon ville inte prata med journalister, hon ville prata med fansen. Och fans har hon, i mängder.

Men med en schlagerrefräng som hänger fast och 2000-talets läckraste scenbyte på scen (det här slår Lettiska vinnarlåten i ESC från 2002 med hästlängder), så förtjänar hon att få mysa länge bland fansen.


Andreas Johnson fick publikens jubel

Ja, så kändes det i alla fall när man satt mitt i publikhavet. Tv-fotograferna verkar däremot inte gilla honom.

Andreas Johnson är inte särskilt många meter över marken, men varför gör SVT:s fotografer så att han ser ännu kortare ut i tv-rutan? Uppifrånperspektiv och bilder där han bara fyller ut till hälften och resten är luft ovanför hans huvud - sånt är bara taskigt.


Hannah nattklubbsviskade falskt

Rickard Engfors lämnar verkligen inte Hannah Graaafs sida. Han rättar till hennes klänning till perfektion och är siste man att kliva av scenen precis sekunden innan hon börjar sjunga.

Och vad hände med kvällens läckraste tv-bild? Öppningsbilden har tidigare svept runt Hannahs siluett och landat i hennes blick, idag på genrepet gjordes en helt annan bildlösning som var urtrist. Gör genast om igen, snälla bildproducent.

Att Hannah var nervös märktes. Hon hade svårt att hålla tonerna på slutet och lyckades med konststycket att snubbla från stillastående när hon skulle lämna scenen. Men med en hel del autografskrivande efter repet borde Graafs självförtroende vara på väg upp igen lagom till imorgon.

Krönikör Larsson (igår kallade jag honom visst för schlagerexpert, men eftersom det är hans första melodifestival får jag väl ändra Markus titel till blivande expert) kallar hennes sång för "nattklubbsviskande". Jag håller fast vid att hon gör en Jessica Rabbit - och det är menat som en komplimang.


Pandang i autograforgie

När Pandang gick upp på scen lovade Dan Panas (Aftonbladets schlagerreporter) att han ska bära kilt nästa delfinal om grabbarna tar sig direkt vidare till Globen.

Se upp Dan så du inte får ångra dig! Jag hoppas stenhårt på småflickornas röster.

Pandang Stefan och Adam

Grabbarna fick sitta länge och skriva autografer efter genrepet och varje gång Pandangs namn nämndes, hördes gälla skrik över hela salongen. Snacka om att det lyste om dem. Stefan och Adam förtjänade det verkligen också efter att ha lyckats med sitt framträdande trots att ljudtekniken strulade. Händer samma sak imorgon måste de få sjunga om.


Magnus facklor falnar

När Bäcklunds kör kommer in i mörka kåpor på scenen samtidigt som roddarna i kilt gör i ordning blir man snabbt osäker på vem som är vem egentligen.

Roddarna bär kilt
Bäcklunds kör?

Och någon måste se till att facklorna faktiskt fungerar imorgon kväll. Mitt tips är att någon av killarnas facklor slocknar tidigt under framförandet, tjejerna har varit bäst på att hålla lågan brinnande så här långt.


Bara i Leksand

Eller egentligen i Tällberg, där hotellet ligger. Det är bara här jag vågar lämna datorn obevakad i en obemannad reception för att springa och ta ut linserna, innan jag skriver färdigt nattens blogg.

Med springa menar jag då, ut genom huvudentrén, över vägen, in på en sidogata, genom en snödriva in på en oskottad gång och fram till "lillstugan" , även känt som "annexet" från Åbergs alp-sällskapsresa. (Om nu annexet hade flat screen-tv och superstor dubbelsäng).

Säg inget till nån av mina chefer bara, de behöver inte få veta.


Sahlene à la Lindarw

Anna Sahlenes byxdress är supersnygg, designad av Christer Lindarw (kolla in webb-tv imorgon bitti för ett smakprov innan finalen) och nu stod hon stadigare på högklackat än i torsdags. Upptäckte precis att jag inte har så vidare koll på mode - Sahlene sågas på annat håll. Men det verkar som att killarna som sköter scengolvet, som ska höjas under gravida Sahlene, inte har riktig koll på när de ska göra det.

Kameleonter är inga pirayor

Janne Schaffer såg inte nervös ut när han steg upp på scen ikväll, men med decennier av rutin behöver han ju inte vara det heller. Åberg och Möllberg ser också verkligen ut att ha roligt när de kör låten, men ändå, kameleonter heter inte Maja och är inga pirayor.

Känns som jag brände hundra spänn på ingenting idag. Och jag som är så snål. Enda glädjen ligger väl i pappa Keno gjorde samma sak.


Ostadiga ben för sambadebutanten

Simone Moreno var lite ostadig under genrepet, inledde på darriga ben och det tog ett tag innan hon hittade rätt kameror att titta i. Nervös kanske? Hon kommer behöva jobba på det till imorgon kväll i alla fall - motståndet är hårt.

Så blev man utslängd från presscentret igen. Skriver mer om genrepet lite senare.

Spökröst

Hur lång tid tar det innan du kommer på vilken kändis, och kändisbarn, som gör spökrösten vid artistpresentationerna?

Lena är vass vass vass

Efter att jag lite i förbifarten igår hyllat Lena fick jag mail från Tone:

Torbjörn! Skriv mycket om Lena och lägg gärna ut bilder! Hon är en sann stjärna, helt phantastisk!!

Phuss, Tone.

Så mycket bilder har jag tyvärr inte, men skriva mer det måste jag. Jag kan inte komma på en enda elak kommentar att skriva om hennes insats på kvällens genrep. Tajmingen är perfekt och hon levererar vassa vassa vassa kommentarer så fort hon öppnar munnen.

Och Hans Marklund som varit med och skrivit manus och jobbat med henne har verkligen levererat kanonmaterial. Lenas klädsel för kvällen är varken en sexdress, eller en bröstchock den är bara helt enkelt ett "grovhångel vid siljan".

Lena tar inte fokus från sångerna, men hon äger ändå scenen. Trots att hon inte använder uttrycket själv
- Jag kallar mig aldrig det, det är så många andra som passar bättre, sa hon på presskonferensen idag.
så är hon ändå årets (eller i alla fall veckans) schlagerdrottning.

Träig Bert Karlsson förevigad

Jamen visst, herr Skara har förevigats i Leksand, uthuggen ur en stock. Samma kille som gjort den rosa schlagerdalahästen (han heter Torbjörn förresten - fasligt snyggt namn) har huggit ut en 1,50 meter hög Bert Karlsson ur en trästam, Bert brukar ju beskrivas som högljudd och gåpåig, kanske till och med schlagerkonservativ, men träig, det blir nog första gången.

Speciellt idag eftersom han har varit på synnerligen bra humör, skjutsat runt konkurrentens krönikör i sin bil, svarat glatt på reporterfrågor i telefonen och så vidare, men så är det ju också hans artister det snackas mest om - Hannah Graaf, Magnus Bäcklund och Linda Bengtzing.

Nu börjar snart dagens genrep med publik - ska bli spännande att se vad publiken tycker om låtarna.

Pappa Keno hjälpte till

Smet från arenan under eftermiddagen. Jag hade ju sett oddsen och bestämde mig för att faktiskt spela lite pengar. Speloskuld som jag är närmade jag mig spelhålan (tobaksbutiken) med försiktighet och väl där inne försökte jag först dölja min okunskap.

Jag blev genomskådad.

Men vem fanns i spelbutiken om inte herr Oddset själv, svenska spels presschef Tommy Wahlgren (även kallad pappa Keno) som genast tog mig under sina vingar och hjälpte mig.

Jag satsade en hundring på en högoddsare - lovar att avslöja om jag vinner...

Två klädbyten på tre minuter

Linda Bengtzing kör på hårt för att komma bättre än den nesliga sistaplatsen i Globen förra året. På sina tre minuter på scen hinner hon med två klädbyten - det är nog värre än till och med Cher.

Han är nervösast i arenan

60 år gammal och med riktigt gedigen musikerbakgrund hade man trott att Janne Schaffer skulle vara coolare än de flesta, men inte.

När favoriten Linda Bengtzing visar sitt superlugn genom att hela tiden ha ett glatt ord till de som står bredvid går rockräven Schaffer runt mellan repen och ser mest stirrig ut.

Igår tycktes han övertyga sig själv om att det lät bra genom att flera gånger dubbelkolla med en bekant i salongen:
- Visst lät det bra? Folk tror inte att vi gör det här på allvar, men det gör vi ju.

De andra bananerna tycks lugnare. Lasse Åberg kör med stenhård jargong inför reportrarna och frågar efter "apan" när han letar efter Klasse Möllberg.


Vänta, är det Babsan på scen?

Ja kanske, om hon/han gått ner 20 kilo och solat sig 25 år yngre. Simone Moreno satsar på samba fullt ut i sitt bidrag och det märks verkligen att Lars-Åke Wilhelmsson, alias Babsan, designat hennes kläder.
Simone Moreno

Kortkort, glittrigt, fjädrar och jätteboa är som hämtat från någon av Babsans nattklubbsoutfits och Moreno har dessutom minst lika snygga ben som herr Wilhelmsson så de tåls att visa upp.

Arenan är fylld av pojkar med kjol

Visst har Leksand valt rosa som den officiella schlagerfärgen, med dalahästar och midsommarstänger (i februari!) i den glammiga kulören, men det är inte dragshowartister som fyller arenan.

After Dark är inte här och Rickard Engfors tycks inte så mycket som att ha tittat åt en klänning. Nej, det är klart mycket mer macho killar än så som faktiskt går runt med bara ben på och bakom scenen.

Roddarna har nämligen följt trenden med kilt som blev supertrendigt bland hantverkare i höstas.

Hannah Graafs posse

Sval och sexig på scenen är hon lillasyster Graaf. Med stilla vickande höfter känns det nästan som siluetten av Jessica Rabbit som tronar fram där, men det känns som att hon gör det med glimten i ögat.

Desto märkligare att hon hela tiden rör sig omgiven av ett posse, som idag dessutom förökat sig. Igår var Rickard Engfors och Alcazar-Tess som fastklistrade vid hennes sida. Idag har också storasyster Magdalena dykt upp.

Hoppas förresten hon blev glad för maten som Hannah tog med sig från efterfesten igår.

Efterfest i Leksand - Ollade hockeytröjor och Bengtzings bil på vift

Den första efterfesten jag varit på och kommit hem innan kl 01. Inte så vilt alltså, men Anna Sahlene hann ändå vädra sin rädsla för ollade hockeytröjor.

Leksands lag delade ut tröjor till alla tävlande, men Sahlene vägrade ta emot sin förrän det intygats att den inte ollats. Senast hon var med i Melodifestivalen fick hon en tröja från Timrå som enligt rykten smutsats ner på ovan nämnda mindre trevliga sätt - därför visade hon viss tveksamhet idag.

Linda Bengtzing behövde aldrig tveka, hennes tröja hade nämligen glömts bort! Efter att Bert Karlsson högljutt påpekat detta fixades Lindas tröja fram illa kvickt. Ingen vill ju drabbas av Berts vrede.

Grabbarna i Pandang kändes inte helt bekväma när de gled runt på festen med varsin ölflaska i händerna, klädda i superstajlade kläder. Men när kvällens coverband körde igång Ted Gärdestad-låtar hamnade de snabbt längst fram och sjöng med.

En krönikör, en redaktör och en radiojournalist syntes lämna festen i Linda Bengtzings bil. Stjärnan själv sa hej i dörren och avslutade med att be dem köra försiktigt innan hon gick tillbaka till baren.

Men festen kändes ändå som den var över när Hannah Graaf ungefär samtidigt, redan halv tolv, försökte smita ut genom dörren med tre folieformar fyllda med mat från buffén.
- De är inte till mig, de är till min syster som vilar på hotellrummet, sa hon lite ursäktande.

Aftonbladets schlagerexpert Markus Larsson sammanfattade sin besvikelse över att det inte var vildare festande med orden:
- Skriv att festen nog var anordnad av Fonus.


Anna Sahlene på vingliga ben - och divig Bäcklund?

Äntligen uppkoppling på hotellet! Och nu ska man ju iväg till kvällens artistmingel också, men först lite skvaller från dagens repetitioner.

Minns ni den söta ödlan i Jurassic Park? Den som fällde ut sin sköld och blev ett blodtörstigt monster? Ungefär så ser Electric Banana Bands kameleontdans ut - åtminstone idag utan scenkläder.

Men det känns samtidigt som en väldigt barnvänlig maccarenadans och det var svårt att inte hänga med i vinkningarna.

Anna Sahlene, som ju är gravid, såg rätt försiktig ut på scen. Det såg mer än lite ostadigt när hon stod på sina högklackat och scengolvet höjde sig under henne. Hoppas att hon övar ordentligt på klackarna till lördag.

Magnus Bäcklund ville inte ta av sig sitt backstage-pass när han blev fotograferad. Eftersom han inte var sminkad ville han tydligen att bilderna helst inte skulle användas och valde därför att behålla den stora plastbrickan på magen under fotograferingen - kändes lite divigt…

Nu hinner jag inte skriva mer innan minglet, men om det händer nåt spännande lovar jag att rapportera i natt eller tidigt i morgon.


Schlagercirkusen är igång och Lena äger

Så var cirkusen igång igen. Melodifestivalen har kommit till Leksand och hela dagen har varit fylld av artisternas repetitioner.

Men så, mot slutet av dagen dök hon upp. Hon sa ingenting till oss i pressen utan gick bara fram och tillbaka över scenen småpratandes med sin sidekick Hans Marklund, men det syntes ändå. Melodifestivalens stjärna heter Lena Ph. Hon äger scenen.

Mer om repetitionerna när jag kommit till hotellet, för nu vill vakter av den större storleken att vi lämnar pressrummet på stadion.

februari 2006
ti on to fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27 28
hits