Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 22 JANUARI 1999
  


Barflugan
barflugan@aftonbladet.se

Tidigare barflugor:
Den perfekta martinin
Hellre en bra bar, än en trendbar
Uh, uh, uh och så var det nyårsdan
Att ta sig ett järn på julafton
Festa med vemod och hårdrock
Pappa, jag vill ha en italienare
Det skall vara kul på en bar
 Barflugan deppar inte över januari. Tvärtom kan det vara skönt att gå ut utan behöva trängas.
 Men ovänliga Sophies bar bättrar inte på januarihumöret.


Sophies bar, Biblioteksgatan, verkar nämligen göra skillnad på prinsessor och barflugor.
  Barflugan och fem väninnor hade bokat bord och när vi kom dit hängde vi av oss för 15 kr. Vi fick besked om att vårt bord inte var klart, men att vi kunde vänta i baren. Sedan fick vi beskedet att de precis fått en bordbeställning på 8 personer och att det sällskapet skulle placeras vid ”vårt” bord.
  Vi skulle få ett bord för fyra personer - dessutom en halvtimma senare än bokat, först 21. Otroligt dåligt.
  Vi bestämde oss givetvis för att gå till därifrån (I garderoben vägrade de betala tillbaka pengarna, givetvis). Sedan kom hovmästaren och sa att han hade fixat ”vårt” bord åt oss! Vi tackade - men vi hade bestämt oss för att gå.
  Hovmästaren sa att vi var hjärtligt välkomna senare, men när vi kom ett par timmar därefter var det stopp.
  - Jag tror jag måste göra damerna besvikna. Ni kan inte komma in här i kväll. Ni fick ett bord och ville inte ha det, sa vakten.
  Förvånade bad vi att få prata med hovmästaren, men fick svaret:
  - Han har ingenting att säga er.
  Fast det är inte förvånande. Det var länge sedan Sophies var bättre än grannen Biblos, även om inget av ställena tillhör toppskiktet.

 Apropå med de så ofta förekommande märkliga proportionerna i pris mellan öl och sprit, så kan det även vara likadant i förhållandet vin och sprit. Hornstulls bästa kvarterskrog, M-bargo, är ett utmärkt exempel.
  För när en fyra gin och tonic kostar 61 kronor och en flaska husets röda går på 120 då känner man sig faktiskt.... tja, lurad på nåt sätt. Inte blir det mindre märkligt när barflugan vid ett försök att beställa gin och tonic får till svar att ginen är slut. För M-bargo ett krig mot starksprit i allmänhet och gin i synnerhet? En bar som inte alltid kan servera gin och tonic kan ju knappast kallas för bar. Eller?

   El Toro, krog med spanskt temprament öppnaden förra helgen på Sturegatan 10.

   Nu kan även Hornstullsborna få en rejäl brunch. Nyöppnade Brave Man’s inn på Verkstadsgatan kör amerikanskt på helgerna kl 11 till 14.

   Kaos, Stora Nygatan 26, kan bli riktigt bra barhäng snart. Jens Lundqvist, ex Videgårds och Akvarium, tar över baren.

   La Habana, Sveavägen 108, kör Social klubb på söndagar. Stockholm soneros spelar sonmusik från 1920 och 1950-talet och drinkarna är såklart kubanska.

   Vilken krog leder kriget om det ultimata barsnackset? Rapportera gärna till Barflugan. Själva tycker jag att Naglos vodkabar med sin ”Smetana” (saltgurka, creme fraiche och honung) är fantastisk. Medan vissa barer tycks tro att oliver alltid är det samma som vitlöksdränkta oliver eller att jordnötter går att servera hur gamla de än är.
  Och varför har ingen bar kommit på det utsökta snacksalternativet cocktailtomater? Skulle det bli alltför dyrt?
  Eller tror man att ingen skulle vara intresserad av ett ”barsnacksens hälsosamma Rolls Royce”?

barflugan@aftonbladet.se