Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 29 MARS 1999
  

Milosevics familj flydde till Grekland
Slobodan Milosevic har skickat sina barn i säkerhet för Natos bomber över Belgrad.
  Sonen Mirko, 25, och dottern, Maria, 34, har flytt i ett privat jetplan.
  Dom befinner sig i Grekland.


”Jag lever - är oskadd.” Dramatisk fritagning efter pilotens anrop
De flyr från helvetet. ”Serberna skar halsen av alla män”
Milosevic familj flydde till Grekland
Får vi veta sanningen? Frågor och expertsvar om propagandakriget
Fehmi Agani deltog i fredsförhandlingarna i Paris - nu har han dödads av serberna. Flyktingströmmen från Kosovo ökar - Ryssland berett medla
Kosovoalbanerna flyr terrorn och kriget - köerna av flyende ringlar milslånga mot grannländerna

Externa länkar:
Radio B92 tystad - men lever vidare på nätet. Belgrads fria radiostation har tystats av jugoslaviska myndigheter. Men på internet fortsätter sprida senaste nytt.
Radio 21. Albanska nyheter på engelska.


   Brittiska Sunday Times citerar en serbisk general i den jugoslaviska försvarsstaben och en anonym diplomatisk källa som båda bekräftar att barnen gav sig iväg i onsdags, samma dag som Nato-bombningarna inleddes.
  De serbiska ledarna har av tradition goda förbindelser med Grekland. Och familjen Milosovic, i synnerhet, påstås ha nära vänskapsband med Greklands förre konservative premiärminister Constantin Mitsotakis.
  – Någon medlem av Milosevic familj skulle aldrig överge sitt fosterland i den här situationen. Uppgifterna stämmer inte, säger det jugoslaviska utrikesministeriets talesman Sergej Sjestakov.

Äger ett hus i Grekland
   Få människor i Belgrad är dock förvånade över att Mirko Milosevic, hans fästmö Milica Gajic, parets tre månader gamla son, och Maria Milosevic har tagit sin tillflykt till Grekland där de sedan tidigare äger ett hus.
  Historierna och faktauppgifterna om sonen Mirko Milosevics arroganta och maktfullkomliga uppträdanden är otaliga.
I januari i år klampade den pistolbeväpnade Mirko och hans livvakter in på redaktionen på tidningen Glas javnosti och hotade reportern Dragan Vucicevic till livet. Han hade skrivit om hur ”landets mäktigaste familj hade fått en ny medlem” när Mirkos och Milicas son föddes några dagar tidigare.
Bara ett veckor senare dömde en domstol i Belgrad tidningen Srpska Rec att betala 15 000 dollar i skadestånd till Mirko Milosevic. Anledning: en rad artiklar 1996 om hur Mirko styr ett halvkriminellt affärsimperium som bl a består av monopol på cigarett- och alkoholimport, en restaurang i Belgrad och en glassfabrik.

Flygplats som lekplats
I staden Pozarevac, cirka 40 kilometer från huvudstaden, har Mirko byggt ett lyxpalats år sig själv och i närheten öppnade han för några år sedan ett utomhusdiskotek.
Det militära flygfältet Batajnica, nu skadat av Nato-bomber, har Mirko Milosevic kunnat använda som sin egen lekplats närsomhelst.
Dottern Maria Milosevic är frånskild. Hon driver ett diskotek och en radiostation i Belgrad.
  Nu tyder alla uppgifter på att diktatorns barn håller sig undan faran i Belgrad och från utlandet betraktar övergreppen och den mänskliga tragedi som förvärras för varje timme i Jugoslavien.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER