Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 29 MARS 1999
  

Får vi veta sanningen?
Frågor och expertsvar om propagandakriget
Här står en liten pojke i ett ögonblick av triumf.
  Han trampar på vrakdelarna från ett amerikanskt stridsplan som kraschat. Belgrad jublar och regimen utropar en seger.
  I det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon och i Natos stridsledningscentral i Bryssel är bilden en annan.
  Här talar man om hjältarna som lyckades rädda piloten.
  Propagandakriget har blivit nästan lika viktigt som de militära insatserna i Jugoslavien.


”Jag lever - är oskadd.” Dramatisk fritagning efter pilotens anrop
De flyr från helvetet. ”Serberna skar halsen av alla män”
Milosevic familj flydde till Grekland
Får vi veta sanningen? Frågor och expertsvar om propagandakriget
Fehmi Agani deltog i fredsförhandlingarna i Paris - nu har han dödads av serberna. Flyktingströmmen från Kosovo ökar - Ryssland berett medla
Kosovoalbanerna flyr terrorn och kriget - köerna av flyende ringlar milslånga mot grannländerna

Externa länkar:
Radio B92 tystad - men lever vidare på nätet. Belgrads fria radiostation har tystats av jugoslaviska myndigheter. Men på internet fortsätter sprida senaste nytt.
Radio 21. Albanska nyheter på engelska.


   Aftonbladet har talat med fyra experter på psykologisk krigföring och information.
  Roland Nordlund, docent och forskare på Styrelsen för psykologiskt försvar, Stig-Arne Nohrstedt, professor i medie- och kommunikationsteori på Örebro universitet, Bo Huldt, professor i säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan och Leif Kihlsten, militärpolitisk expert på Försvarshögskolan svarar på de viktigaste frågorna.
Vågar vi lita på den information som släpps ut från kriget?
   Alla måste inse att ett krig också är ett slag om medierna och opinionen. Både Serbien och Nato begår tjänstefel om de inte försöker få den internationella pressen att spegla konflikten på ett sätt som tjänar de stridande parternas egna syften.
Kan vi lita mer på någon av de båda sidorna?
   Det finns två svar. Huvudsakligen kan man svara nej på frågan. Båda sidor väljer vid varje tillfälle att lämna ut den information som gynnar dem.
  I grunden representerar Nato länder med en mer demokratisk uppbyggnad. Nato kontrolleras också av en fristående och normalt mer kritiskt inställd medievärld vilket gör att Nato inte uppenbart kan ljuga om fakta.
Varför döljer Nato vissa saker?
   Nato väljer bara ibland att öppet visa bilder och dokumentation om flyganfall. Då rör det sig alltid om lyckade bombningar mot strikt militära mål. När Nato utelämnar information finns det två förklaringar. Dels att civila mål och människor träffats av misstag, dels att vissa operationer inte får avslöjas för motståndaren.
Finns det exempel på att Nato ljugit tidigare?
   Ja, i kriget i Persiska viken påstods att luftvärnsrobotarna Patriot, som det israeliska försvaret var utrustat med, hade en fantastisk verkan på Saddam Husseins scudrobotar. I själva verket var de lika farliga som scudrobotarna själva. Israeler skadades i lika hög grad av exploderande patriotrobotar som antingen missade sina mål eller sprängde dem på låg höjd över tätbebyggt område.
Skadas fler civila i bombattackerna än vad Natogeneralerna säger?
   Ja, den militära utvecklingen på 1900-talet har inneburit att varje krig skördat en allt större andel civila offer. Militären själv har däremot utvecklat tekniker och utrustning för att bli allt bättre skyddad.
Varför har Slobodan Milosevic valt att kasta ut västeuropeiska journalister?
   Milosevic styrka är det serbiska folkets enighet mot den yttre fienden. Milosevic struntar egentligen i hur den internationella pressen speglar konflikten. Men eftersom bilderna också kan ses av serberna själva måste han av propagandaskäl stoppa en fri press att arbeta i Jugoslavien. Om internationella bilder av förstörda serbiska anläggningar och dödade civila ses hemma i jugoslaviska hem riskerar det serbiska folkets kampvilja att snabbt knäckas.
Vinner serberna inte den internationella opinionen om de visar upp döda och skadade civila?
   Ja, men Milosevic måste behålla kontrollen över de bilder som hans eget folk får se. Den serbiska televisionen väljer därför noggrant ut vilka bilder som sänds ut. Det är en svår balansgång. För mycket lidande är demoraliserande för serberna själva, för ”lite” lidande innebär att Nato inte utsätts för politiskt tryck att avsluta attackerna.
Vilken teknik använder Nato för att vinna den internationella opinionen?
   De bilder som släpps till tv visar häftig teknisk materiel. Det är tunga bombplan som på avstånd ses lyfta, kryssningsrobotar som blåser iväg från fartyg. Svartvita bilder visar hur byggnader prickas och blir till stora eldslågor. Animerade bilder från cockpit på flygplan där tittaren själv får en känsla av hur det är att flyga. En spänning byggs upp samtidigt som tittarna får förtroende för den tekniska förmågan. Däremot beskrivs ingenting av det lidande missilerna och bomberna orsakar bland de människor som utsätts.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER