Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 29 MARS 1999
  

Serberna avrättade kosovoalbansk fredsförhandlare


”Jag lever - är oskadd.” Dramatisk fritagning efter pilotens anrop
De flyr från helvetet. ”Serberna skar halsen av alla män”
Milosevic familj flydde till Grekland
Får vi veta sanningen? Frågor och expertsvar om propagandakriget
Kosovoalbanerna flyr terrorn och kriget - köerna av flyende ringlar milslånga mot grannländerna

Externa länkar:
Radio B92 tystad - men lever vidare på nätet. Belgrads fria radiostation har tystats av jugoslaviska myndigheter. Men på internet fortsätter sprida senaste nytt.
Radio 21. Albanska nyheter på engelska.


Flyktingströmmen från Kosovo ökar - Ryssland berett medla Moskva/Belgrad/Bryssel. Flyktingar strömmade på måndagen oavbrutet från Kosovo. Nya uppgifter om övergrepp förekom och enligt militäralliansen Nato har en av de Kosovoalbanska fredsförhandlarna, Fehmi Agani, dödats.
  Nato inledde sitt sjätte dygn med flygbombningar som sades ha stört jugoslaviska krigsmakten. Samtidigt beredde sig Ryssland på att medla.

 I Moskva förbereddes en diplomatisk mission till den jugoslaviska huvudstaden Belgrad på tisdagen. President Boris Jeltsin sände premiärminister Jevgenij Primakov, utrikesminister Igor Ivanov och försvarsminister Igor Sergejev till möten med Jugoslaviens president Slobodan Milosevic.
  Efter mötet reser Primakov till Bonn för samtal med förbundskansler Gerhard Schröder.
  Frankrikes president Jacques Chirac sade på måndagskvällen att han tillsammans med de Natoallierade och Ryssland förbereder en fredlig lösning på Kosovokonflikten.
  Den tyska försvarsministern Rudolf Scharping anlände till Natos högkvarter i Bryssel och Mons i Belgien på måndagskvällen för samtal med generalsekreterare Javier Solana respektive militäre ÖB Wesley Clark, Det var inte känt vad samtalen handlade om.
  Enligt EU-diplomater har Ivanov även föreslagit ett möte med unionens 15 medlemsstater.

Albanledare dödade
  En Nato-talesman vid högkvarteret i Bryssel sade på måndagen att Fehmi Agani tillsammans med fyra andra framstående Kosovoalbaner har dödats av serbiska styrkor. Agani var medlem av fredsdelegationen vid Rambouilletförhandlingarna förra månaden och en av ledarna i kretsen kring den återhållsamma Kosovoalbanska "presidenten" Ibrahim Rugova.


Fehmi Agani.
Foto: REUTERS
  Även Baton Haxhiu, redaktionschef på den Kosovoalbanska tidningen Koha Ditore, sades vara bland offren. Morden skulle ha inträffat i söndags.
  Den Kosovoalbanska gerillan UCK uppgav på måndagen att serbiska styrkor verkade gå bärsärkagång efter nya Natoanfall och det talades om uppemot 100 dödade. Uppgifter om lik på gatorna i städer som Pec florerar, och i provinshuvudstaden Pristina förvärrades läget sedan centrum och polishögkvarteret träffats av robotar natten till måndagen. Senare flydde kvinnor och barn i panik och delar av staden stod i brand.
  Internationella rödakorskommittén ICRC meddelade på måndagskvällen att dess personal ska lämna Kosovo.
  På måndagskvällen ljöd återigen flyglarmen i Belgrad och explosioner hördes.
  Tidigare på dagen hade Belgradbor uppmanats att bära gasmask eftersom gifita ångor kom från träffade kemiska fabriker i förorterna.

Inga marktrupper
  Kriget och de påstådda övergreppen i Kosovo har ökat på flyktingströmmen mot grannländerna Albanien och Makedonien. Den albanske premiärministern Pandeli Majko sade att ytterligare minst 100 000 flyktingar var på väg.
  Enligt Nato kom cirka 4 000 albaner i timmen in till Albanien.
  Även till Makedonien tilltar flyktingströmmen.
  Nato hävdade på måndagen att flyganfallen, som gick in på sitt sjätte dygn, nu verkar ha haft avsedd effekt. Inriktningen på de jugoslaviska styrkorna sades ha stört dessa. På måndagskvällen lyfte återigen många Natoplan, däribland särskilda attackplan för stridsvagnsbekämpning.
  USA:s försvarshögkvarter Pentagon meddelade att fem bombplan av typen B-1 ska sättas in mot Jugoslavien.
  Belgrads internationella flygplats sades ha skadats allvarligt av Natos bombardemang det gångna dygnet.
  Uppgifterna om stridsflygplan har blivit nedskjutna eller gick återigen vitt isär. Jugoslavien uppgav att minst tio Natoplan har nedskjutits. Nato hävdar att alla deras plan återvänt oskadda, men att man har skjutit ned minst åtta av de avancerade jugoslaviska MiG-29.
  En officer i USA:s flygvapen sade på måndagen att F-117-planet blev nedskjutet i lördags.
  Påven uppmanade parterna i kriget att upphöra med stridshandlingarna och betonade att våld inte löser krisen.
  Men från USA, Frankrike, Storbritannien och Tyskland avvisades återigen allt tal om att sätta in marktrupper, trots enträgna uppmaningar från dem som skulle skyddas; Kosovoalbanerna. (TT)


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER