Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 29 MARS 1999
  

Kosovoalbanerna flyr terrorn och kriget


”Jag lever - är oskadd.” Dramatisk fritagning efter pilotens anrop
De flyr från helvetet. ”Serberna skar halsen av alla män”
Milosevic familj flydde till Grekland
Får vi veta sanningen? Frågor och expertsvar om propagandakriget
Fehmi Agani deltog i fredsförhandlingarna i Paris. Nato uppger att han - och flera andra kosovoalbanska ledare - dödats av serbiska styrkor

Externa länkar:
Radio B92 tystad - men lever vidare på nätet. Belgrads fria radiostation har tystats av jugoslaviska myndigheter. Men på internet fortsätter sprida senaste nytt.
Radio 21. Albanska nyheter på engelska.


Kukes, Albanien. Tiotusentals skräckslagna Kosovoalbaner fortsatte på måndagen att ta sig från den serbiska hemprovinsen in i grannländerna Albanien, Makedonien och Montenegro medan västmakterna diskuterade hur den humanitära krisen ska lösas. Ändlösa rader av flyktingar, främst kvinnor, barn och åldringar, ringlade mot gränsen till fots, i bilar, på traktorer eller med hästkärror.

 Militäralliansen Nato rapporterade att omkring 4 000 Kosovoalbaner i timmen tog sig in i Albanien, där omkring 60 000 flyktingar redan samlats. En Natotalesman sade att enligt FN och OSSE, den europeiska säkerhetsorganisationen, finns omkring 280 000 hemlösa kvar inne i Kosovo på flykt undan den serbiska arméns och polisens offensiv.
  Nato hävdar att Kosovokonflikten har under det senaste året har tvingat fler än 500 000 Kosovoalbaner på flykt - mer än en fjärdedel av provinsens befolkning.
  Från den jugoslaviska delrepubliken Montenegro uppgavs att över 30 000 människor tagit sig dit från Kosovo sedan i lördags och att ytterligare 40 000 väntas. I Rozaje i östra Montenegro sades situationen vara kaotisk. Lägren är fulla och det finns inte längre plats för flyktingarna.
  EU-kommissionens biståndsansvariga, Emma Bonino, talade om mellan 80 000 och 100 000 landsflyktiga Kosovoalbaner i Albanien. Den albanske premiärministern Pandeli Majko sade att omkring 100 000 fler är på väg mot den albanska gränsen.

”Pec är rensat”
  Många av flyktingarna hade skrämmande berättelser från hemprovinsen om mord och terror. Adem Basha, som tagit sig från Pec i Kosovo till Albanien, sade till nyhetsbyrån Reuters att serbiska halvmilitära styrkor dödar alla som vägrar ge sig iväg.
  - Det ligger många obegravda döda i Pec, sade han. Serberna har bosatt sig i de finaste husen i Pec som nu är "etniskt rensat." Berätta det för världen!
  Ilir Meta, Albaniens vice premiärminister, bekräftade att det mest är barn och gamla som kommer.
  - De är mycket trötta och chockade, några har sett fruktansvärda saker, några är skadade. Deras hus har bränts ner av serbisk polis, sade Meta.
  Många flyktingar sade att de bara fick sekunder på sig att fly - eller riskera repressalier från serbstyrkorna om de inte snabbt gav sig av. Vad som hänt med männen i Kosovo var ovisst. Enligt vissa rapporter stannade de för att slåss, enligt andra hade de skiljts från sina familjer för att föras bort mot okänt öde.

”Fel att fly”
  Då många utländska hjälparbetare samt alla journalister och övervakare tvingats ut ur Kosovo var det svårt att få oberoende bekräftelser på flyktingarnas uppgifter.
  UCK-gerillan i provinsen uppmanade Kosovoalbanerna att inte fly utan att återvända hem. "Att fly är ett allvarligt misstag eftersom det är precis vad Serbien vill", hette det i ett uttalande som lästes upp för flyktingar inne i Albanien.
  Runt lunchtid på måndagen stängde Jugoslavien de tre största gränsstationerna vid den albanska gränsen. Långa flyktingköer bildades, och efter några timmar öppnades gränsen igen varpå människoströmmen in i Albanien fortsatte.
  EU utlovade på måndagen mer hjälp till flyktingarna, och en tysk regeringstalesman sade att mat och mediciner ska flygas till Makedonien. I förra veckan anslog EU 20 miljoner euro till hjälp åt flyktingar från Kosovo.
  Italiens inrikesminister Rosa Russo Jervolino sade att Italien skulle skicka 5 600 tält, 40 000 sovsäckar, 20 000 madrasser och 40 dricksvattentankar. Italien samarbetar därför med Albanien för att hindra flyktingar från att ta sig över Adriatiska havet.
  Danmarks liberala utrikesminister Niels Helveg Petersen sade på måndagen att frågan om flyktingkvoter är för tidigt väckt. Det skulle vara fel signal till Milosevic om Europa redan nu beredde sig på att dela upp albaner mellan sig, menade Helveg enligt TT:s Berlinkorrespondent.(TT-AFP)



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER