Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 23 SEPTEMBER 1999
  

Begravningsbranschen tänker se över etiska regler
Efter Aftonbladets avslöjande överväger nu Sveriges begravningsbyråers förbund, SBF, att skärpa reglerna för sina medlemmar.
  – Vi vill att en byrå som är auktoriserad av oss ska ha egen personal som sköter hela begravningsuppdraget, säger SBF:s styrelseordförande Torgny Götmar.


Askan spreds i fel minneslund. 84-åriga makan: Jag fick inte ens en ursäkt.
Biskop Caroline Krook: Det här är anstötligt.
Begravningsbranschen tänker se över etiska regler. 60 procent av begravningsbyråerna är auktoriserade.

Aftonbladet igår:
Svepning fästes med häftpistol, lik lades i garage, tår hamrades ner när kistan var för kort. Här hamnar våra döda. Snabbfråga!
Ingen kontrollerar begravningsbyråerna. Fel kroppar begravdes.


   Larmen om hur ett företag som anlitas av flera ansedda begravningsbyråer påstås hantera avlidna har aktualiserat diskussionen om strängare regler.

”Vi kommer ta upp frågorna”
  
– Vi eftersträvar att SBF-auktoriserade byråer i möjligaste mån ska undvika att hyra in andra icke-auktoriserade företag vid hanteringen av avlidna. Det kan också bli aktuellt att se över de etiska reglerna över huvud taget. Varje kistläggning måste utföras som om det vore de anställdas egen mors som ska begravas, säger Torgny Götmar och tillägger:
  – De här frågorna kommer att tas upp i vår styrelse efter Aftonbladets artiklar.
  Två personer som tills alldeles nyligen jobbade på det aktuella företaget slog larm i gårdagens Aftonbladet. De berättade bland annat om kistor som återanvändes och lik som lades på golvet i ett garage.
  Företagets högste chef nekar helt till anklagelserna.
  – Det finns inte ett uns av sanning i de här påståendena. De här två killarna ljuger och är bara ute efter hämnd för att de inte fick så höga löner som de krävde, säger chefen.
  – Vi ska naturligtvis ändå undersöka om det kan ha inträffat något som liknar det de beskriver. Men jag kan garantera att så inte är fallet. Vi försöker följa SBF:s etiska policy till punkt och pricka. Det är en självklarhet, trots att vi inte är auktoriserade.

Anlitar företaget
  
Ulf Lagerström är vd för begravningsbyråerna Ignis och Arvid Wærners i Stockholm.
  Båda anlitar det aktuella företaget.
  – Om dessa uppgifter stämmer så är det helt oacceptabelt. Jag kan försäkra dig om att vi ska gå till botten med det här. Vi ansvarar naturligtvis helt för vad de företag vi hyr tjänster av gör.


60 procent av begravningsbyråerna är auktoriserade
Av Sveriges runt 500 begravningsbyråer är 60 procent auktoriserade av Sveriges begravningsbyråers förbund, SBF. Kooperativa Fonus har 60-70 ombud i landet.
  Såväl SBF som Fonus har ställt upp etiska regler för hanteringen av döda som de anslutna byråerna måste följa.
Det är alltid begravningsbyrån som bär det yttersta ansvaret för hanteringen av avlidna – även om byrån anlitar andra företag som utför tjänsten.
Om du har klagomål på en begravningsbyrå vänder du dig till allmänna reklamationsnämnden, ARN.
  Om du har anlitat en SBF-auktoriserad byrå kan du också klaga hos SBF:s egen reklamationsnämnd.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER