Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 22 SEPTEMBER 1999
  

Ingen kontrollerar begravningsbyråerna
På Sveriges begravningsbyråers förbund är upprördheten stor över uppgifterna om hur döda hanteras.
  – Så får det inte gå till. Men idag får ju vem som helst starta en begravningsbyrå och alla är inte lika seriösa, säger Torgny Götmar.
  
Han är förbundets styrelseordförande.
  – Vi har väldigt stränga etiska krav på de begravningsbyråer som vill bli auktoriserade och tillhöra oss. Det finns detaljerade bestämmelser om hur man ska uppträda. Tveksamheter hänskjuts till ett etiskt råd.
Men i det här fallet har ju begravningsbyrån inte känt till vad som pågått. Vad kan ni göra åt det?
  
– Det är upp till den auktoriserade byrån att ställa krav på den de anlitar. Inom styrelsen har vi haft synpunkter på byråer som anlitar icke-auktoriserade företag. Istället för att leja externa företag som man inte kan ha fullständig kontroll över, anser vi de bör sköta verksamheten själva, säger Torgny Götmar och tillägger att frågan kommer att tas upp igen.
Måste ett företag vara auktoriserat för att ägna sig åt begravningar?
  
– Nej, och det är egentligen det stora problemet. Det har ju dykt upp en rad nystartade företag de senaste åren. Ofta handlar det om arbetslösa som fått ”starta-eget-bidrag” och dragit igång. Många har marknadsfört sig som något nytt, en lågprisvariant och kört med skåpbilar och allt vad det är...
  I ett fall har man till exempel som policy att endast använda släpkärror, något vi inte anser är etiskt försvarbart.
Vem kontrollerar deras verksamhet?
  
– Ingen egentligen. Vem som helst kan starta en begravningsbyrå, precis som vilken annan rörelse som helst. Men det borde naturligtvis finnas något slags krav på utbildning, eftersom det handlar om en så känslig och svår verksamhet. Det får ju aldrig bli fel. Det går ju aldrig att göra om.


Fel kroppar begravdes
Lund 1986
Fel lik begravs i norra Skåne. När det upptäcks öppnas graven och de båda liken får byta plats. Misstaget berodde på att en begravningsentreprenör inte kontrollerade personnummer då han hämtade kroppen på läkarstationen. Det hela uppdagades då en annan begravningsentreprenör skulle hämta det lik som redan begravts.
Stockholm 1999
Förväxling på sjukhuset. När den ena kroppen hämtas kontrolleras inte identiteten. Fel kropp levereras till ceremonin.
Stockholm 1996
Kistan var borta när de anhöriga kom till begravningen. Efter ett dygn fann man att den kvinna som skulle begravas förväxlats med en annan. Askan var redan spridd i en minneslund.
Stockholm 1995
Två döda förväxlas. Vid begravningsceremonin tar de anhöriga ett sista farväl. Men av fel person visar det sig i efterhand.
Begravningsbyrån tar kontakt med familjen och berättar att personalen råkat byta bår när de svepte två avlidna på sjukhuset.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER