Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 22 SEPTEMBER 1999
  

Här hamnade de döda

Ett halvår i begravningsbranschen fick räcka. Nu avslöjar Urban Dafteke och Daniel Larsson en rad bisarra detaljer från verksamheten.
Foto: LOTTE FERNVALL

Ingen kontrollerar begravningsbyråerna. Fel kroppar begravdes.
Svepningen fästes med häftpistol
Liket lades i garaget där bårbilen tvättas
Tårna hamras ner när kistan är för kort

Döda förväxlas, kistor återanvänds och urnor försvinner.
  Etik står inte högt i kurs enligt två avhoppade begravnings- entreprenörer.
  – De anhöriga får aldrig veta något. De har ju betalt oss tiotusentals kronor för en värdig begravning, säger Urban Dafteke som fått nog.
  
Ett halvår inom begravningsbranschen fick räcka.
  Efter att ha tvingats lägga en avliden på firmans garagegolv för att kunna byta kista orkade han inte mer.
  – Någon måste säga stopp. Folk måste få veta hur de döda hanteras, menar han.
  Företaget han arbetat för anlitas av en rad välrenommerade begravningsbyråer för att sköta all hantering av den avlidnes kropp.

Bisarra detaljer
  
Den döde sveps, läggs i kista och transporteras till visningsrum, krematorium, kyrka eller annan plats de anhöriga valt.
  – Det kommer an på oss att göra det på ett riktigt sätt. Men det görs inte. Ofta sköts det på ett mycket märkligt sätt, säger Urban Dafteke, 33.
  Tillsammans med arbetskamraten Daniel Larsson, 21, avslöjar han nu en rad bisarra detaljer.
Urna på vift – En urna lämnades som brukligt till en vaktmästare i en kyrka. När det var dags för gravsättning var den plötsligt försvunnen. Först efter fem månader dök den upp.
Tårna utanför kistan – På bårhuset visade sig en man vara alldeles för lång för den beställda kistan. Från kontoret får de order om att hamra ner tårna i kistan.
  – Helt sjukt, men det var inte första gången förstod jag, säger Daniel Larsson.
Transport i sopbil – En arbetskamrat hade hämtat en avliden på bår då han blev beordrad att ta med sig ytterligare en kropp från kylrummet. Eftersom han inte hade någon extrabår placerades kroppen på golvet i en buss firman använder när de tömmer dödsbon.
För trånga kläder – De anhöriga ville att den avlidne skulle begravas i sina egna kläder. Men då kroppen svullnat gick de inte att få på, varpå order gavs om att klippa upp kläderna och fästa dem över kroppen med häftpistol.
Fel kista – Några timmar efter en kista med en avliden i lämnats vid krematoriet upptäcks att kistan var finare än den de anhöriga beställt.
  Urban Dafteke får i uppdrag att hämta tillbaka kroppen och åka till garaget för att byta kista.
  – Kroppen las på golvet där vi tvättar likbilarna, vidrigt! Sedan åkte jag tillbaka till krematoriet med kroppen i ny kista. Personalen måste ha undrat vad vi höll på med, men ingen sa något.
Återanvänd kista – Den ”finare” kistan användes någon vecka senare.
  – Den gjordes inte ens rent, trots att den skulle på visning med öppet lock, säger Urban Dafteke.
Kroppen felvänd – För att den avlidnes huvud ska ligga mot altaret och hamna åt rätt håll vid kistbegravningar fäster man ett så kallat kistkort i huvudändan. Flera gånger har dessa istället skjutits fast i fotändan.
Fel begravning – Kistan levererades till kyrkan. Strax efteråt upptäckte man att det så kallade kistkortet var felskrivet. Namnet var rätt, men datumet då kroppen skulle begravas gällde en annan.
  – Missförstånd är inte ovanliga. Det har till och med hänt att fel människa begravts, säger Urban Dafteke och tillägger att det inträffade bara för några veckor sedan men då var en annan firma inblandad.
Varför ställer ni anställda upp på sådant här?
  
– Alla tycker naturligtvis det är kymigt. Men ingen vågar säga något. Så gott som alla är i 20-årsåldern och är ”timanställda vid behov”. Blir det för jobbigt rent psykiskt slutar de istället. Omsättningen av personal är väldigt stor.
Fotnot: Aftonbladet har försökt nå företagets chef för en kommentar, men utan att lyckas.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER