Bra att Eliasson sa muren

På presskonferensen där Eliassson presenterades som ny utrikesminister försökte reportrarna få honom att kommentera Carin Jämtins hårda uttalande om den israeliska muren som byggs på palestinsk mark.
Eliasson svarade att han inte kände till Jämtins uttalande men att det fanns all anledning att kritisera muren.
Bra att Eliasson kallade byggnationen vid sitt rätta namn och inte försökte sig på några konstlade formuleringar som "säkerhetsstängsel", "barriär" eller dylikt.
Förhoppningsvis ser han till att Sveriges röst i Mellanösternfrågan återigen blir tydlig och engagerad.

Kommentarer

Postat av: Magnus Lindberg

Hur kan du säga att "barriär" är en konstlad formulering? 95% av den färdiga barriären är stängsel och inte mur. Det är en ju just en barriär mot terrorism. Samma terrorism PA så konsekvent vägrat agera för att förhindra.
En konstlad formulering är "mur" som enbart syftar till att misskreditera byggnationen.

2006-mar-27 @ 14:19:20
URL: http://al-hamatzav.org
Postat av: Christina

Magnus
Barriär med elstängel och taggtråd. Barriär som skär rätt igenom människors byar och hem. Barriär som hindrar kvinnor och barn att hinna fram till skola, läkare mm, mm. En barriär, som byggs om till just mur, så fort man hinner!
Inte vet jag vad som är värt, men samma verkan har de.

2006-mar-27 @ 16:27:50
Postat av: Melandros

Muren/stängslet/barriären har hittils varit mycket lyckad. Den har hindrat terrorister från att ta sig in i Israel och mörda judar, vilket jag tycker är en bra. Antalet attentat har minskat dramatiskt.

Som redan påpekats tror jag det bara är runt tre procent som faktiskt är en mur och därmed är inte barriär en felaktik benämning. Fast å andra sidan var även Berlinmuren bara delvis en mur...

2006-mar-27 @ 17:31:25
Postat av: Jinge

Personligen tycker jag att Helle borde ha skrivit "Den olagligt uppsatta Apartheidmuren som stjäl mark från palestinierna". För det är ju vad det handlar om Magnus.

Hade israelerna satt upp muren vid 67 års gränser så hade många av oss (dock ej så många palestinier) haft något att invända. Men resultatet av annekterandet av ytterligare territorium och den fortsatta utbyggnaden av bosättningar innebär inte bara ett flagrant brott mot FN:s resolutioner, det är oxo en aktiv kränkning av de mänskliga rättigheterna och palestiniernas frihet och möjlighet till självbestämmande.

Och detta är du så himla medveten om Magnus.

Att du inte vill att saker ska kallas vid dess rätta namn är uppenbart. Du kanske t.o.m. förnekar att israelerna håller 3000 palestinier fängslade utan vare sig dom eller rannsakan?

Vad tycker du vi ska kalla det? - En lätt inskränkning av deras rörelsefrihet under fullständigt humana former?

Nej Magnus. Det är ett brott mot Genèvekonventionen och detta sammantaget med de krigsförbrytelser som IDF ständigt gör sig skyldiga till resulterar att höga israeliska militärer inte törs resa till Europa eftersom de riskerar att ställas inför Haagdomstolen.

Därför anser jag att Helle var snäll när hon talade om muren.

2006-mar-27 @ 21:36:11
URL: http://jinge.se
Postat av: Peter

Israeliska bosättare har flera gånger skjutit mot palestinier genom stängslet så kanske en mur är att föredra för palestinierna.

Tyvärr hjälper varken stängsel eller murar mot den israeliska terrorn. Israels arme och vissa våldsbenägna bosättare mördar många gånger fler personer än de palestinska terroristerna. De spränger och raserar dessutom palestinska hem.

De små palestinska enklaverna, avskurna från odlingsmarker och vattenkällor kommer troligtvis inte att vara beboeliga i längden, så den israeliska politiken är nog effektiv i att jaga ut palestinierna från Israel/Palestina.

2006-mar-28 @ 08:21:07
Postat av: Christina

Jinge!

Snyggt!

2006-mar-28 @ 19:24:21
hits