Expressen och Hamas

Jag måste berömma min konkurrent, Expressens ledarskribent Anna Dahlberg. Hon skriver bra i dag om det palestinska valet.

"Signalerna så här långt från USA och EU inger tyvärr inte förtroende. Visserligen stödde man Hamas rätt att delta i valet, men därefter har västs demokratiska tålamod tagit slut. USA hotar nu att bryta alla kontakter med den palestinska myndigheten om Hamas kommer att ingå i regeringen, och EU verkar stämma in", skriver Dahlberg.

Och längre fram i artikeln fortsätter hon:

"Det ser inte bra ut, och man kan undra var USA:s vurmande för demokrati i arabvärlden tog vägen när det väl sattes på prov. Besvikelsen över västs hyckleri är kompakt bland de palestinska intellektuella jag talar med"

Precis vad vi på Aftonbladet också tycker.

Hennes kollegor på ledarredaktionen PM Nilsson och Leo Lagercrantz har väl fått gå några varv runt Marieberg för att skaka av sig ryggmärgsreflexen att skrika "antisemitism" som de brukar göra mot alla som försöker problematisera mellanösternkonflikten och kritisera Israels ockupation.


Kommentarer

Postat av: Dennis

"Hennes kollegor på ledarredaktionen PM Nilsson och Leo Lagercrantz har väl fått gå några varv runt Marieberg för att skaka av sig ryggmärgsreflexen att skrika "antisemitism" som de brukar göra mot alla som försöker problematisera mellanösternkonflikten och kritisera Israels ockupation."

Finns det något exempel där de skrikit "antisemitism"?

2006-jan-24 @ 11:20:14
URL: http://www.katallaxi.se
Postat av: Johan

Otroligt osmakligt inlägg Helle.

När har en skribent som Anna Dahlberg, i en artikel om palestinsk "politik", anklagats för antisemitism?!

I själva verket är det inte antisemitism som man ska klaga på, utan fascistvurmande. Det är väl bara när det handlar om palestinierna som fascism, rasism och terrorism hittar sådana försvarare som i den samlade vänstern (ex. du och Anna Dahlberg).

I varje annan situation så skulle inte en terrorgrupp som förespråkar Israels krossande, folkmord och rasism stödjas i den utsträckningen som du (och Dahlberg) stödjer Hamas "rätt" att deltaga i valet.

En annan sak ni glömmer är också att USA, EU och andra demokratier har rätt att själva välja om de vill ha fortsatta relationer med en palestinsk odemokratisk terrorregim som blir fallet om Hamas kommer att ingå i deras "regering".

En amerikansk och europeisk bojkott av relationer med den palestinska Hamas-regimen skulle vara ett starkt tecken på dessa demokratiers starka engagemang för frihet, demokrati och mot anti-judisk rasism.

De som stödjer bildandet av en Hamas-regim gör palestinierna och fredsprocessen en grov otjänst, även om palestinierna naturligtvis väljer själva, och själva får ta ansvaret för sina val.

2006-jan-24 @ 11:41:20
Postat av: Helle

Till Dennis: Ja mängder. Under årens lopp har Expressens ledarsida och debattsida fört regelrätta kampanjer mot oss som kritiserat Israels politik mot palestinierna. Därför är dagens krönika ett skönt undantag.

2006-jan-24 @ 12:01:11
Postat av: sam

Jag håller med dig Helle, trots tal friheten som finns i Europa men vissa vill ändå ha tyst på de som säger sanningen och som vill ha rättvisan. Det är förbjudet att kritisera Israeliska ockupationen. för då blir man Antisimitism.

2006-jan-24 @ 12:45:38
Postat av: sam

Det är så att man blir antisimitism om man kritiserar Israeliska ockupationen. Tyvärr men var är talfrihet??? var är rättvisan??? var är demokrati???

2006-jan-24 @ 13:04:38
Postat av: G. Tikotzinsky

USA har samma rätt att försöka påverka utvecklingen i Mellanöstern som Helle Klein har. En av Kleins huvudteser i sina ledare är att uppmana Sveriges regering och EU att utöva olika sorters påtryckningar mot Israel och dess demokratiskt valda regering. USA gör inget annat än att utöva diplomatiska påtryckningar mot palestinierna, helt efter Kleins eget recept.

2006-jan-24 @ 13:50:34
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: Jinge

Tikotzinsky skrev: "USA har samma rätt att försöka påverka utvecklingen i Mellanöstern som Helle Klein har."

Det var en lustig kommentar. Så vitt jag förstått saken använder USA en hel del av sin ekonomi till att stödja den israeliska krigsapparaten. Dessutom använder militära resurser på ett ytterst dramatiskt sätt för de som drabbas, i just mellanöstern.

Jag tror säkert att Helle kan ha ett himla temperament, men inte skickar hon 150 000 soldater till Irak inte. Och hon har väldigt lite inflytande över situationen i mellanöstern för övrigt också.

Försök inte att lyfta upp USA till någon sorts demokratins förkämpar för de är de inte. De bryter mot Genèvekonventionen på samma sätt som Israel gör det.

2006-jan-24 @ 22:07:41
URL: http://jinge.se
Postat av:

"USA hotar att bryta all diplomatiska kontakter...", etc.
Jinge:
Det är givetvis detta Tikotzinsky syftar på. Frågan kvarstår, varför skulle detta odemokratiskt, när det samtidigt är demokratiskt att utöva lika fredliga diplomatiska påtryckningar på Israel eller något annat land?

2006-jan-25 @ 18:00:47
Postat av: Jinge

Menar du samma G. Tikotzinsky som skrev att Israel är en "socialistisk välfärdsstat" på en annan blogg?

Det är givetvis odemokratiskt att använda ekonomiska sanktioner som påtryckningsmedel på stater för att förmå befolkningen att låta bli att rösta på vissa partier. Det är lika odemokratiskt som att använda kryssningsmissiler för att angripa ett annat land för att det har "massförstörelsevapen". Det enda land som vi faktiskt VET har massförstörelsevapen i Mellanöstern är Israel.

2006-jan-31 @ 18:08:46
URL: http://jinge.se
Postat av: Ahmad

Till Johan: Har du hört talat om det politiska hycklariet? När det handlar om det `` demokratiska ``västvärldens mellanösternspolitik slår hycklariet till så stark som solen i mellanöstern. Å det ena sidan så vill ni ha demokrati i arabiska länder, å andra sidan hånar ni, förolämmpar ni och dumförklarar ni det palastinierna för deras val av Hamas, och därmed måste de kolektivstraffas- även de som röstade på andra partier-.Ty de MÅSTE lära sig dansa efter eran pipa.!!
När det gller hurvida är Hamas terrorister kan man väl diskutera. FN-s staterna kunde aldrig enas om någon definition på terrorism. FNs stadgar garanterar varje ocuperat folk rättigheten att med all medel bekämpa och driva ut okupanterna.I vårt fall Israel är okupanten och palestinierna är de okuperade. Det är historisk, moral och mänskligt fel att vara stolta över den europeiska motståndrörelserna under Naziokupationstid- med Sverige som undentag- och kalla palestinska frihetsrörelse för terrorisgrupper. Jag skulle skämmas om jag skulle straffa offret i stället för att straffa gärningsmannen. Ps. Jag är agnostiker och inte det minsta relegiös, men som demokrat och secular är jag stolt över att respektera palestinska folkets val. Kan ni i västvärlden som påstår er vara ``Demokratins beskyddare`` förstå,respektera och acceptera Hams framgång? Hoppas att ni blir kolkare än att köra med det vanliga antismitimargument. Läs bättre så upptäcker ni att antisimitism innebär antiarab också inte bara anti jude. Därför kan jag hävda att det inte finns antisimitism hos arabar, ty man kan inte vara anti sig själv.
M.V.H
Svensk-palestiner

2006-feb-11 @ 03:03:20
hits