Bomben i Tel Aviv

Ni som läser ledarsidan på nätet får inte alltid läsa det vi kallar andraledare och kortisar.
I dag skriver vi i topp på ledarsidan (papperstidningen) om det förfärliga självmordsattentatet i Tel Aviv i går.
Islamiska Jihad, som till skillnad från Hamas aldrig har ställt upp på den palestinska vapenvilan, har tagit på sig illdådet. Minst nio människor dog och femtio skadades.

Palestinska presidenten Abu Mazen tog genast avstånd från självmordsattentatet. Tyvärr tiger Hamas. I stället har en representant för regeringen sagt att det är sånt man får räkna med så länge den israeliska ockupationen pågår. "Självförsvar" kallade talesmannen det för.

"Ett skamligt missbruk av ordet. Att urskillningslöst döda civila är aldrig självförsvar", skriver vi i ledaren.

Nu väntar tyvärr israelisk vedergällning. Så trappas våldsspiralen återigen upp. Nya civila människor, palestinier och israeler, kommer att dö. Så är våldets obönhörliga logik.
Och den israeliska ockupationen fortgår, nya gränser sätts med muren, vägbyggen och bosättningar.
Desperationen ökar bland palestinierna vars vardag slås i spillror.
Extremismen ökar.
"Hoppet om en rättvis fred är ännu ett av bombernas offer", avslutar ledaren.Kommentarer

Postat av: Jinge

Helle: "Nu väntar tyvärr israelisk vedergällning. Så trappas våldsspiralen återigen upp. Nya civila människor, palestinier och israeler, kommer att dö. Så är våldets obönhörliga logik."

Det är den trista verkligheten. Givetvis förefaller det som om världsopinionen inte har någon inverkan alls på denna konflikt vilket är ett sorgligt konstaterande. FN tycks inte heller kunna göra något utan vare sig USA eller Israels samverkan. Annars skulle jag tro att man omedelbart skulle kunna ställa upp med tillräckligt antal soldater som fredsbevarande styrkor.

Personligen tror jag att det Hamas nu bör göra blixtsnabbt är att - erkänna Israels rätt att existera och det inom 1967 års gränser. PA måste ägna maximala resurser åt att förhindra en eskalering och det innebär sannolikt en total avväpning av militanta grupper som Islamiska Jihad och liknande.

Men PA behöver givetvis de pengar som Israel konfiskerat så att de kan avlöna sina poliser och sin säkerhetstjänst. Jag skrev om detta i morse:

http://www.jinge.se/index.php/allmnt/hamas-maste-visa-vagen.htm

Som jag skrev där: Nu måste Hamas visa vägen. Och de måste peka med hela armen!

2006-apr-18 @ 13:19:10
URL: http://jinge.se
Postat av: Olof Gralvik

Jaha? En represenant för Hamas-regeringen försvarar slakten på civila. Samma Hamas-regering som enligt din ledarsida borde stödas för en vecka sedan. "Trovärdighetsproblem" är är i ert fall bara förnamnet.....

2006-apr-18 @ 14:14:41
hits