Nikolai Jungsin - en riktig hjälte

Busschauffören Nikolai Jungsin i Jönköping räddade livet på en kille som höll på att sparkas ihjäl av två andra killar. Det var fel, enligt Jungsins arbetsgivare, bussföretaget Arriva.
Nikolai fick själv en smäll i ansiktet vid ingripandet, men någon medalj för rättrådigt ingripande fick han inte.
I stället gav hans arbetsgivare honom en skriftlig varning med hot om uppsägelse. Han hade nämligen inte följt reglementet som säger att en busschaufför aldrig själv får ingripa vid våld utan ska tillkalla polis.
Sanslöst.
"I en situation med fara för livet kan man inte stå och titta på", säger Nikolai till Aftonbladet.
Bussbolaget Arriva borde skämmas.


Kommentarer

Postat av:

han gjorde en fin och tuff insats. man ska vara glad att det finns människor kvar i dag, som vill hjälpa andra.
om det hade varit chefen själv som blev sparkad, kanske han inte hade varit så tuff i munnen, då han fick hjälp.
man ska hjälpa andra, inte stjälpa.

2006-jan-15 @ 16:47:35
Postat av: Max Falck

Arrivas reaktion måste grundas på faktorer som är okända för allmänheten.

Om så inte är fallet är deras agerande fullkomligt absurd och en del i det allmänna sönderfallet av det svenska samhället. Vi har allt för få medmänniskor som vågar bry sig, vågar vara just medmänniskor i situationer som den som beskrivs i artikeln om Nikolai.

I dagsläget tycks det mig vara Arrivas kommunikationsavdelning som begått det absolut största tjänstefelet medan Nikolai Jungsin snarare är värd en eloge för att han stått upp mot en gäng snorungar utan känsla för fair play.

Arriva har i dag två val, antingen ge Nikolai upprättelse eller komma med en förklaring som stöter sig mindre med allmänhetens rättsuppfattning. Om man inte lyckas med det bör någon form av foklig aktion inledas för att visa företaget att man tagit fel väg i denna fråga.

Max Falck

2006-jan-15 @ 17:17:49
Postat av: Wajji

jag tycker att vi har helt sjuka regler här en man som hjälper en misshandlad person får konsekvenser för att han hjälper folk?? helt sjukt..

2006-jan-15 @ 17:28:21
Postat av: Marita

Busschauffören borde ha medalj för ett rättrådigt ingripande! Bussbolaget och dess "talman" borde skämmas!

2006-jan-15 @ 17:51:14
Postat av: Maria G.

Jag tycker att han gjorde det rätta genom att gripa in i den situationen, för att det räddade livet för den här kille. Skulle någon av mina barn och även andra människor då ville jag att någon ska ingripa istället för att stå där och inte göra någonting, oavsett om det är arbetstid eller man är ledig ser jag något sånt händer framför mig jag kommer också göra samma sak som Nikolai gjorde. För att jag tycker att alla människor är lika skyldig om man ser att någon är fara och man vet att man kan göra något åt det så tveka inte att göra det "INGRIPA ER" OCH SNÄLLA TITTA INTE BORT...För att det kan hända med vem som helts nån man älskar, känner och nån människa. "TITTA INTE BORT, GÖR NÅT!"

2006-jan-15 @ 17:55:47
Postat av: Cirsium

Etik och Moral. Vad är detta egentligen. Hade busschaufören blivigt skadad så hade arbetsgivaren fått betala 15% av hans lön till sammhället i straff för att han försökte ingripa och göra en god gärning. I detta fallet tycker jag att chaufören gjorde rätt, men hur hade samhället ställt sig till hans goda gärning om företaget hävdat att de inte skulle betala några pengar för hans sjukskrivning då han faktiskt blev sjukskriven då han försökte göra samhället något gått? Jag är mycket tveksam till att samhället och försäkringskassan hade kunnat låta bussbolaget få dispans för de 15% och eftersom samhället inte kan belöna denna typ av beteende så ska INGEN ge sig på bussbolaget. Hur ska de kunna skydda sin personal om personalen utsätter sig för onödiga faror? Det är bara jävla dubbelmoral att anklaga företaget utan att du ens försökt tänka på den omvända konsikvensen.

2006-jan-15 @ 18:40:32
Postat av: Nils

Arrivas ledning bør avgå. Sådanna menesker bør ikke styre et bolag!

2006-jan-15 @ 19:09:52
Postat av: Cicero

Jag tror snarare att bussbolaget vill bli av med denne anställde och passade på att få en varning bokförd för den här händelsen.

2006-jan-15 @ 19:31:26
Postat av: Christina Vänerö

Heder åt Nikolai
Han visade civil kurage, något som inte allt för många vågar i dagens Sverige. Han ska så klart behålla jobbet och företaget ska vara stolta över att ha en så modig, rådig anställd. /christina

2006-jan-15 @ 19:36:21
Postat av: anette

I tider där företagen vill skaffa sig etisk goodwill är en chef med så känslokallt resonemang en total katastrof... Arriva hanterar människor ... och bör givetvis då stå på människornas sida... uselt.

2006-jan-15 @ 19:49:08
Postat av: Mikael

Bussbolagets ledning borde få en varning eller sparken för att ha hotat en sådan hjälte, med ett sådant otroligt civilkurage, med sparken!!!
Bravo Nikolai! Fler som du behövs!

2006-jan-15 @ 20:23:28
Postat av: Per Kjellberg

Avskeda hans chef!!!!!!!! Så dj-vla dum får man inte vara!!

2006-jan-15 @ 21:07:48
Postat av: Jenny

Hur tänker bussbolaget?! -ska vi tillåta våld och bara se på när en medmänniska håller på att bli bragd om livet?! -det är ju helt sjukt i sånna fall! Sverige med sina regler är i mångt och mycket överdrivet!
Det behövs fler personer som Nikolai! Civilkurage och modet att sätta stop för våldet!
Stå på dig Nikolai!

2006-jan-15 @ 21:24:56
Postat av: Little Mac

Jag tycker att Nikolai skall ha en jättestor elogé och ett offentligt erkännande och en stor ursäkt av sin så kallade "arbetsgivare", snarare sagt "arbetsstjälpare"...

2006-jan-15 @ 22:43:39
Postat av: Gunvor

En stor guldstjärna till en som vågar ingripa i det meningslösa våldet. Stå på dig.

2006-jan-15 @ 23:20:15
Postat av: Mona

Jag kan forsta Arrivas respons, men i detta fall tycker jag att de hade kunnat diskutera riskerna internt med sin personal och inte ga hela vagen med en varning om uppsagning. Det hade sakert blivit mer rabalder om personen hade dott mitt framfor ogonen pa nagon som inte gjorde nagot...? Och det maste val ha varit andra personer som var dar som inte gjorde ett rackarns dugg? Svenskar borde uppmuntras till att vara battre medmanniskor och bry sig mer... For ett antal ar sedan sag jag en tonaring do i Stockholms tunnelbana... Tyvarr var han i en annan vagn an jag sa jag kunde inte ingripa i tid... men det som skramde mig mest var att det var fullt med "vuxna" manniskor som var helt passiva till handelsen, och uppforde sig mer som om de "tittade pa TV"... Vad ger det for bild till nasta generation? Just nu lever jag i Australien, och Australiensare ar otroligt goda medmanniskor... de t.o.m sager "Tack" till busschaufforen nar de stiger av... jag skulle aldrig oroa mig for att bli angripen pa en offentlig plats i Sydney, men i Stockholm vet jag att folk bara har gatt forbi nagon som blivit valdtagen mitt i stan... Usch! Cevilkurage maste uppmuntras!

2006-jan-16 @ 03:53:45
Postat av: Sixten

Det är ju inte så länge sedan en Busschaufför i Jönköping blev mycket allvarligt skadad, Måndagen den 19 januari 2004 blev en Busschaufför skjuten
och svårt skadad i ansiktet

Rånarna sköt busschauffören på nära håll.
Kulan träffade hans glasögon.
- Det kunde ha gått riktigt illa, säger Bo Gunnarsson, vakthavande på Jönköpingspolisen.
Överfallet inträffade i Jönköping strax efter klockan tolv natten till lördagen.
Två unga män, 17 och 18 år, steg på bussen i bostadsområdet Öxnehaga, Huskvarna och sköt chauffören med ett luftvapen.
Skottet avlossades från bara cirka en halvmeters avstånd.
- Han fick svåra skador i ansiktet. Kulan träffade glasögonen och det var förmodligen det som räddade hans syn, säger Bo Gunnarsson.
Bytet blev en mindre summa pengar ur bussens kassa. På bussen fanns flera resenärer som bevittnande rånet.

Efter detta beslöt Bussbolaget att det skall finnas med Säkerhetsvakter på dom mest utsatta Bussturerna!
Detta avsågs i första hand gälla på helger och vid sen timma på dygnet, samt på dom mest utsatta turerna som i Nikolai Jungsin:s fall var på Råslätts ändstation, som ligger under markplan med mycket få personer i rörelse vid denna tidpunkt klockan 02:00 på natten.
Var fanns dom här Säkerhetsvakterna när Nikolai Jungsin fick utföra deras uppdrag>ARRIVA, samt vad gör facket för sina medlemmars intressen, mer än skickar ut påminnelser att fackföreningsavgiften inte är betald! Kan ni inte tillsammans med ARRIVA åstadkomma det ni är till för! "Tag det ni får och kräv det som återstår"!!!

Återigen inträffade söndagen den 15 januari 2006 att en manlig busschaufför skadades allvarligt när han knivskars av en passagerare i Tumba, söder om Stockholm vid 20-tiden.
"Av någon anledning blev det bråk mellan busschauffören och en man och en kvinna ombord. Det slutade med att mannen skar busschauffören i buken, och sedan försvann både mannen och kvinnan från platsen, säger Erik Mikaelsson, vakthavande befäl på Söderortspolisen till TT."
Paret var fortfarande vid 21.30-tiden på fri fot, och busschauffören hade förts till Huddinge sjukhus där han opererades.

"Den uppgift jag har är att han är svårt skadad, säger Mikaelsson."
Enligt vittnesuppgifter ska mannen och kvinnan ha varit i 40-50-årsåldern.
den 19-12-2005 - Kl.19.36 i Jönköping en Misshandel. En busschaufför som anmäler att denne blivit misshandlad av en manlig passagerare. Efter misshandeln lämnade mannen bussen till fots. Två polispatruller sökte efter mannen, dock utan spaningsresultat. En anmälan om misshandel har upprättats.

2005-06-29 23:55
Busschaufför misshandlad av gäng!
En busschaufför på linje 45 misshandlades vid niotiden på onsdagskvällen av ett ungdomsgäng vid Litteraturgatan på Hisingen.

Fem eller sex ungdomar i 15-års åldern gav sig helt oprovocerat på busschauffören som fick flera slag och sparkar mot kroppen. Han skadades och fick föras till sjukhus. Polisen sökte efter gärningsmännen men hade sent på onsdagskvällen inte kunnat gripa någon.

Med vänlig hälsning
Ej Busschaufför, men passagerare i den sjuka verkligheten!

2006-jan-16 @ 09:00:37
Postat av: Annika

Way to go Nikolai! Är stolt över att känna dej, hoppas vi ses snart så jag kan ge dej en bamsekram! *Kramar*

2006-jan-20 @ 15:56:31
hits